duminică, 14 septembrie 2008

Bejinariu şi Popovici ultimii candidaţi confirmaţi de PSD Suceava


Social democraţii suceveni au finalizat lista de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. În şedinţa de ieri a Biroului Permanent Judeţean al partidului s-a reuşit acoperirea colegiilor din zona Siret-Rădăuţi asupra cărora au existat în ultima perioadă o serie de discuţii mai aprinse. Astfel la Camera Deputaţilor pe colegiul Siret PSD merge pe mâna actualului deputat Eugen Bejinariu. Tot la Cameră dar în colegiul Rădăuţi 1(centru) social democraţii l-au nominalizat pe fostul primar Mihai Frunză, iar în colegiul Rădăuţi 2(Vicov) pe fostul şef de la Cadastru, Titi Petrea. La Senat pe colegiul Rădăuţi PSD va fi reprezentat de Corneliu Popovici, om de afaceri, în prezent consilier judeţean. Trebuie spus că la Senat social democraţii i-au nominalizat pe liderul lor Gavril Mîrza pe colegiul Fălticeni, Constantin Huţanu- colegiul Vatra Dornei şi Eugen Girigan pe colegiul Suceava. La Camera Deputaţilor vor mai candida Ioan Stan şi Cătălin Nechifor în colegiile Fălticeni 1 şi 2, Ovidiu Donţu în colegiul Suceava 1, Nicolae Bosancu în Suceava 2 (Burdujeni), Mirela Adomnicăi (Suceava 3- Şcheia), Petru Tărniceru- colegiul Vatra Dornei şi Neculai Bereanu- colegiul Gura Humorului- Cîmpulung Moldovenesc. Candidaţii suceveni vor fi validaţi în Comitetul Executiv Naţional al PSD în ultima decadă a acestei luni.

EGGER şi-a deschis fabrica de pal melaminat din Rădăuţi


Grupul austriac « EGGER » a deschis oficial vineri fabrica de pal melaminat din Rădăuţi, în urma unei investiţii de 210 milioane de euro care a condus la crearea a 400 de noi locuri de muncă. Dintre cei 400 de angajaţi, 95% sînt locuitori ai judeţului Suceava. Fabrica de la Rădăuţi a fost construită pe o suprafaţă de 76 de hectare şi va produce anual 600.000 de metri cubi de plăci aglomerate. « Fabrica de la Rădăuţi ne va permite nu doar să valorificăm mai intens o piaţă românească foarte promiţătoare, ci şi să dezvoltăm alte pieţe din Europa de Est şi Orientul Mijlociu. Astfel, sîntem tot mai aproape de clienţi, lucru pe care şi aceştia îl apreciază », a declarat Michael Egger. « Judeţul Suceava, situat în nordul României, este chiar lîngă Ucraina, iar fabrica EGGER se află la o distanţă de numai cîţiva kilometri de graniţă, asigurînd astfel o legătură optimă cu reţeaua feroviară cu ecartament larg. La fel ca şi în celelalte locaţii, EGGER îşi doreşte ca majoritatea operaţiunilor sale de transport să se desfăşoare pe cale feroviară. Amplasamentul garantează o bază durabilă de materii prime: lemnul pentru producţie provine de pe o suprafaţă cu raza de 300 de kilometri, iar proximitatea faţă de gaterul companiei « SCHWEIGHOFER » asigură necesarul optim de rumeguş », a mai spus Michael Egger. Fabrica de la Rădăuţi este a 16-a a grupului Egger, care mai deţine fabrici în Austria, Germania, Marea Britanie, Franţa şi Rusia. « EGGER » se implică direct şi în proiectele sociale din Rădăuţi. De exemplu, compania a contribuit la construirea unui loc de joacă, iar împreună cu grupul « SCHWEIGHOFER » şi cu ajutorul municipalităţii din Viena, a oferit sprijin spitalului, care asigură îngrijiri medicale pentru mai mult de 150.000 de persoane din zona Rădăuţilor.

PSD se aşteaptă la "o lovitură" în patrimoniul CJ


Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, social democratul Gavril Mîrza, s-a arătat surprins de atacurile lansate împotriva sa de vicepreşedintele instituţiei, democrat liberalul Daniel Cadariu, ce au vizat modul în care au fost gestionate unele obiective primite prin transfer fără plată de la Ministerul Apărării Naţionale dar şi Centrul Economic Bucovina construit cu fonduri europene. Mîrza a declarat că se aştepta ca actuala conducere a Consiliului Judeţean să aprecieze faptul că fosta administraţie PSD a lăsat în urmă un patrimoniu bogat care reprezintă un punct forte pentru instituţie considerând că aceste critici sunt aberante. „S-a atras în patrimoniu bunuri de la Ministerul Apărării precum clădirea Centrului Militar Judeţean care va fi amenajată conform unui proiect de hotărâre şi printr-un credit aprobat şi contractat se va face un muzeu de artă. În loc să fie un spaţiu unde să se facă activităţi comerciale se face un lucru pentru arta şi cultura din judeţ. La Păltinoasa tot prin transfer fără plată am primit 11.000 de metri pătraţi suprafaţă construită şi 92 de hectare de teren care puteau fi vândute la licitaţie publică şi acolo să fie altceva. Am gândit că este bine ca acolo să-şi găsească odihna şi liniştea o serie de bătrâni. La fel proiectul este gata, creditul contactat şi trebuie să demareze lucrările”, a explicat Mîrza.

Oare pentru ce urmează să mai fiu criticat pentru ştiu eu eşecul echipei naţionale în faţa Lituaniei?”

Despre Centrul Economic Bucovina fostul şef al administraţiei judeţene a precizat că este singurul centrul economic din ţară construit cu bani europeni care a fost apreciat chiar de succesorul său Gheorghe Flutur. Mîrza i-a adus aminte lui Flutur că a fost prezent la inaugurarea obiectivului alături de premierul Călin Popescu Tăriceanu „şi cu mândrie îi spunea primului ministru că ce frumos şi ce obiectiv foarte bun a fost construit la Suceava”. „În loc să continue aceste tradiţii mă trezesc criticat că de ce-i făcut acest lucru. Oare pentru ce urmează să mai fiu criticat mâine poimâine pentru ştiu eu eşecul echipei naţionale în faţa Lituaniei?”, se întreabă Gavril Mîrza. El crede că aceste atacuri la adresa sa au un dedesubt. În opinia lui actuala conducere a Consiliului Judeţean pregăteşte să dea „ lovitură” patrimoniului instituţiei, mai exact să scoată la vânzare unele obiective „pentru a mai satisface din poftele clientelei politice”.

„Îi rog pe suceveni să aibă răbdare până în noiembrie când vom veni la guvernare”

Mîrza atrage atenţia democrat liberalilor că cei 14 consilieri judeţeni „nu vor fi de acord niciodată” cu vânzarea înstrăinarea patrimoniului instituţiei „pe care am condus-o 12 ani şi la care mi-am adus o contribuţie în dezvoltarea patrimoniului”. „În loc să te gândeşti numai la simplul fapt că a avea patrimoniu înseamnă a apela oricând la un credit şi a realiza o investiţii pentru viitor şi pentru oamenii acestor locuri. Or să ieşi şi să critici că de ce ai patrimoniu bogat nu pricep. Motivaţia sigur este aceasta de a se începe opera de vânzare a unor părţi din patrimoniul CJ. Vom monitoriza şi vom urmări foarte îndeaproape pentru că nu putem fi indiferenţi. Un Consiliu Judeţean care are doar spaţii pentru birouri este un CJ foarte sărac”, a spus Mîrza. El a precizat că se aştepta ca actuala conducere a Consiliului Judeţean să propună soluţii pentru dezvoltarea aeroportului pentru care a primit critici în campania electorală. „Iată că acestea sunt guvernările de dreapta praf şi pulbere rămân în urmă. Îi rog pe suceveni să aibă răbdare până în noiembrie când vom veni la guvernare şi vom face în aşa fel încât să îndreptăm lucrurile şi să creăm condiţii mai bune de viaţă”, a concluzionat Mîrza.

Burciu apreciază curajul de a candida al prorectorului Ardeleanu

Prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Aurel Burciu, candidat PNL pentru Senat în colegiul Suceava, apreciază curajul de a candida a colegei sale prorectorul Sanda Maria Ardelean, care încearcă să obţină un mandat de deputat în colegiul Suceava din partea PD-L. Burciu a apreciat drept salutară decizia prorectorului Sanda Maria Ardeleanu de a se implica în politică arătând că astfel de candidaturi pot schimba percepţia pe care o are electoratul faţă de clasa politică. „Sunt absolut onest când spun acest lucru. Dacă din diverse zone societatea civilă, media vor fi mai multe persoane care se implică poate că în timp reuşim să schimbăm 2-3-5% din ceea ce înseamnă măcar competiţia politică. Din acest punct de vedere cred că este realmente o decizie binevenită”, a spus Burciu. Pe de altă parte, discutând din perspectiva PD-L şi a liderului judeţean Gheorghe Flutur, Burciu crede că această candidatură ridică unele semne de întrebare. „ Se pot ridica câteva semne de întrebare în primul rând cu privire la componenta de resurse umane pe care o are partidul. În al doilea rând ştim cu certitudine din mai multe zone că mai multe persoane din PD-L şi-ar fi dorit să candideze pe acelaşi colegiu. Se pune întrebarea de ce nu au fost acceptate şi s-a recurs la o soluţie de ultim moment”, a menţionat Burciu care aşteaptă să vadă randamentul prorectorului Ardeleanu „pentru că ecuaţia politică nu este aşa de simplă”.

Eugenia şoferiTZa


Mie mi-e simpatică doamna Eugenia. Sincer. Şoferiţă, patroană şi hangiţă de local în piaţă, femeie realizată, ce mai?

Despre performanţele ei artistice… ce să spun? Ce s-ar putea spune? O populară new-wave cu versuri manelistice şi clip tras în parcare la Kaufland şi în drum spre cimitir… eh! Mai are vreun rost sa intru în detalii? Chiar are? Vreau să spun că orice om sănătos la cap, care nu e nici manelar, nici prost obişnuit (adică nemanelar), nici om simplu aşa, de la noi de la ţară – orice om normal îşi dă seama şi singur de penibilul doamnei.

Dar e un penibil de-ăla simpatic. La care n-ai ce sa zici. Şi e o chestie cu care m-am obişnuit, ca florile de plastic şi ursuleţii şi păpuşile şi bibelourile puse ornamental în ferestre, pe canapele, pe dulapuri. E un kitsch din ăla pur românesc pe care l-am întâlnit aşa de des că aproape nici nu mă mai deranjează (exceptând culorile stridente), nu mă ofensează prea grav.

În fond, ce să le ceri oamenilor ăstora? Ei sunt gospodari, îşi văd de treaba lor, pe ici pe colo e şi câte unul care se mai laudă cu cât de gospodar e (în categoria asta intră şi doamna Eugenia), dar parcă nu-ţi vine să-i încui undeva şi să le dai foc. Nu-s proşti din ĂIA (scriu cu caps, ca în articolele lui creTzu… şi fac paranteze ca în articolele lui creTzu) pe care să vrei să-i castrezi ca să nu se reproducă neamul lor de cocalari.

Noroc, doamnă Eugenia. Vedeţi-vă de şoferie! Atâta timp cât n-o să vă aud la radio şi n-o să-mi bubuie vecinii sau căpşunarii comicăria aia de cântecel pe la stopuri sau pe mobil în autobuz, vă doresc spor şi mulţi clienţi la han.

M-am resemnat.

Expoziţie în centrul Sucevei de Ziua Pompierilor


Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava organizează sâmbătă cu prilejul Zilei Pompierului, în centrul oraşului, pe esplanada Casei de Cultură Suceava, o expoziţie în care vor fi prezentate maşinile de intervenţie şi echipamentele folosite de pompieri atunci când intervin la incendii sau la alte situaţii de urgenţă. Maşinile vor fi expuse pe esplanadă începând cu ora 10.00, cadrele unităţii urmând a organiza şi o acţiune de împărţire de pliante în care vor fi prezentate măsurile elementare de prevenire a incendiilor, precum şi un scurt istoric al pompierilor.

Licitaţia pentru aparatul RMN va fi reluată la începutul lui octombrie

Aceasta întrucât spitalul a câştigat procesul cu Prima Medical, firma care a contestat prima licitaţie
Conducerea Spitalului Judeţean Suceava va relua în octombrie procedura de închiriere a unui spaţiu pentru amenajarea, instalarea şi punerea în funcţiune a unui aparat de rezonanţă magnetică nucleară (RMN). Aceasta întrucât spitalul a câştigat procesul intentat de SC Prima Medical SRL Bucureşti, nemaifiind acum niciun pericol de a fi blocată licitaţia, aşa cum s-a întâmplat cu la începutul verii.

Potrivit unui comunicat al spitalului, pe 6 octombrie vor fi deschise ofertele pentru închirierea spaţiului de 116,16 mp, aflat la etajul I al unităţii.

Conducerea Spitalului Judeţean Suceava demarase licitaţia pentru aparatul RMN, dar aceasta a fost suspendată după ce Prima Medical Bucureşti a contestat caietul de sarcini la Consiliul Naţional de Rezolvare a Contestaţiilor. În contestaţia depusă, reprezentanţii Prima Medical s-au arătat nemulţumiţi de faptul că, printre criteriile de departajare a firmelor ofertante, impuse de organizatori, alături de preţul pentru chirie, s-a cerut îndeplinirea unor criterii legate de performanţa tehnică a aparatului şi de specialiştii care ar fi lucrat cu acesta. Contestaţia a fost respinsă printr-o decizie din 3 iulie 2008 a consiliului menţionat, dar firma a acţionat mai departe, atacând în instanţă decizia CNRC Bucureşti. Toate acestea au întârziat mult procedurile, la un moment dat conducerea spitalului îndoindu-se de faptul că va avea RMN în acest an. Mai ales că Prima Medical era decisă să câştige angajându-şi cea mai tare firmă de avocatură din Bucureşti. Curtea de Apel Suceava a respins ca nefondată plângerea formulată de Prima Medical, hotărâre irevocabilă ce a fost pronunţată în şedinţa publică din 4 septembrie.

Rezonanţa magnetică nucleară este o metodă de investigare care oferă cea mai bogată şi completă informaţie. Potrivit specialiştilor, în RMN toate semnalele sunt interpretabile relativ uşor, fiind oferite mai multe informaţii, ceea ce conduce la stabilirea unui diagnostic mult mai exact ca prin alte metode.

Liberalii suceveni şi-au desemnat 13 candidaţi din 14

Directorul de campanie al organizaţiei judeţene a PNL, Valică Gorea, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că liberalii suceveni şi-au desemnat 13 din cei 14 candidaţi din cele 10 colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi patru pentru Senat, singurul candidat care nu a fost încă stabilit fiind cel din circumscripţia Suceava pentru Camera Deputaţilor.

Gorea a anunţat că PNL Suceava şi-a propus să obţină 19 la sută din voturi în circumscripţia judeţeană, la alegerile parlamentare din toamnă. „Trebuie să lucrăm ca un ceasornic. Să abordăm campania electorală cu convingere şi voinţă de învingător”, a afirmat Valică Gorea.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie, actualul deputat PNL de Suceava Mihai Sandu Capră va candida pentru Senat în colegiul Vatra Dornei – Gura Humorului, iar actualul senator de Suceava Tiberiu Prodan, în colegiul pentru Senat din zona Siret – Rădăuţi. Pentru Senat mai candidează, în colegiul Suceava, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, prof. univ. dr. Aurel Burciu, iar în colegiul Fălticeni, fostul primar Gheorghe Cornia. Pentru Camera Deputaţilor candidează în colegiul Vatra Dornei omul de afaceri Cezar Ioja, în colegiul Câmpulung Moldovenesc, omul de afaceri sucevean Philip Rozopol, în colegiul Suceava-Vest, Doru Guliciuc, în colegiul Siret, directorul ARR Suceava, Iulian Angheluş, în Fălticeni-Est, Dan Fârţescu, în Fălticeni-Vest, Gheorghe Aldea, în Rădăuţi, George Coroamă, în Suceava-Est, Brânduşel Nichitean, iar în Rădăuţi-Est, Dumitru Irimescu.

"Clopoţelul sună la Shopping City Suceava!"


Copiii suceveni cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani sunt aşteptaţi sâmbătă la Shopping City unde începând cu ora 11 se va desfăşura evenimentul intitulat “Clopoţelul sună la Shopping City Suceava!”. Ei vor avea parte de concursuri pe echipe, precum ştafeta, aruncatul la ţintă, dar şi de probe de aptitudini, precum cele de realizare de portrete, legaţi la ochi, concursuri de dicţie, mim şi o mini-şcoală a vedetelor, în care îşi vor demonstra talentul în a interpreta cântece de muzică populară, uşoară, dar şi la dans. Nu vor lipsi premiile surpriză, dar şi parada modei în care Evel Mod şi Palatul Copiilor vor prezenta ţinute sport, de zi şi de seară.

Gală de box la Suceava


Sâmbătă, 13 septembrie începând cu orele 11:00 în incinta sălii Dom Polski are loc Gala de Box“Moldova V.S. Transilvania” din cadrul Campionatului Naţional de seniori pe echipe, competiţie organizată de Federaţia Română de Box, CSM Suceava şi CS Florconstruct Suceava. Pentru a prelungi calendarul competiţional pugilistic, Federaţia Română de box a hotărât crearea unei noi întreceri numite Campionatul Naţional pe echipe. S-au alcătuit echipe pe zone geografice, Suceava găzduind gala dintre reprezentativa Moldovei şi cea a Transilvaniei.

CSM Florconstruct Suceava va avea şi el doi pugilişti în selecţionata Moldova, Neculai Berariu la categoria 81 de kilograme şi Andrei Bejinariu la categoria 54 de kilograme, boxeri pregătiţi de antrenorul Doru Iftime. În deschiderea galelor de seniori vor mai avea loc câteva meciuri de juniori în care vor lupta şi sucevenii Cătălin Mercheş şi Daniel Gogan. Intrarea la Gala de Box “Moldova versus Transilvania” este liberă.

PD-L Suceava a anunţat echipa de candidaţi pentru uninominalele din toamnă


> Romică Andreica a lipsit nemotivat de la lansare, existând zvonuri că ar dori să se retragă din cursa electorală > Petru Carcalete a fost plecat la Deva

Organizaţia Judeţeană Suceava a PD-L este plină de surprize. Cu doar o zi înainte ca partidul să se reunească la Bucureşti, în cadrul primei Conferinţe Naţionale a partidului de după fuziunea dintre PD şi PLD, liderul organizaţiei judeţene Suceava a democrat-liberalilor suceveni, Gheorghe Flutur, i-a prezentat presei pe cei 14 candidaţi pentru colegiile uninominale din judeţ. Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Mircea Druc, şi prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu, vor candida pentru un loc de deputat în colegii electorale din judeţul Suceava, cei doi fiind cele două noi nume aruncate în jocul electoral.

Preşedintele PD-L Suceava a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că organizaţia şi-a stabilit cei 14 candidaţi din cele 10 colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi cele 4 pentru Senat şi că, din acest punct de vedere, se poate considera că este primul par-tid care are echipa completă. Astfel, vor candida deputaţii Dumitru Pardău, în colegiul Vatra Dornei, Romică Andreica în colegiul Fălticeni-Est, Eugen Uricec în colegiul Suceava-Vest, fostul inspector şcolar din guvernarea PSD Mihai Vitcu pentru colegiul de Senat, Fălticeni, fostul şef al DSP Suceava din guvernarea PSD Cristian Irimie, în colegiul pentru Camera Deputaţilor din zona Rădăuţi, actualul şef al IŞJ Suceava, Petru Carcalete, în colegiul de Senat, Rădăuţi, actualul subprefect demisionar, Orest Onofrei, în colegiul pentru Senat Suceava, medicul stomatolog Gabriel Gospodaru în colegiul pentru Camera Deputaţilor Câmpulung Moldovenesc, omul de afaceri Ioan Bălan în colegiul Suceava-Est, omul de afaceri Vasile Dediţă în colegiul Fălticeni-Vest pentru Camera Deputaţilor, omul de afaceri Dumitru Mihalescul în colegiul pentru Camera Deputaţilor din Rădăuţi-Vest şi fostul comisar general pentru secţiunea română a Expoziţiei Mondiale de la Hanovra, Sorin Fodoreanu, în colegiul pentru Senat din Vatra Dornei – Gura Humorului.

În colegiul Siret pentru Camera Deputaţilor va candida fostul premier al Republicii Moldova, Mircea Druc, care este născut la Cernăuţi – a ţinut să anunţe cu satisfacţie nedisimulată Gheorghe Flutur, iar în colegiul Suceava, pentru Camera Deputaţilor, va candida prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Sanda Maria Ardeleanu.

Flutur a mai spus că PD-L Suceava a lansat cu 80 de zile înainte de alegeri echipa de candidaţi pentru alegerile parlamentare şi că speră ca această echipă să fie cea câştigătoare la finele competiţiei electorale.

În ce priveşte absenţii de la marele eveniment, printre ei se numără Petru Carcalete, care, după spusele şefului său de partid, ar fi fost plecat la Deva, la o consfătuire pe probleme de învăţământ, şi deputatul de Fălticeni Romică Andreica. Acesta din urmă se pare că nu este foarte decis să candideze, confirmând chiar şi oficial că s-a gândit să renunţe la lupta electorală pe colegiul Fălticeni. Surse din PD-L susţin însă că deja există un înlocuitor pentru Andreica şi că lipsa acestuia din competiţie nu poate fi trecută la pierderi.

Etapa 2: CS Universitatea Suceava-U Transilvania Cluj 37-28 (20-14)



CS Universitatea Suceava isi continua parcursul bun din acest sezon.Handbalistii lui Petru Ghervan au invins fara emotii pe universitarii clujeni

Cu portarul Iulian Andrei in zi de gratie, sucevenii s-au impus lejer in fata echipei antrenate de Liviu Jurca şi au maximum de puncte dupa primele doua etape din Liga Nationala. Dupa 13 minute de la startul intalnirii, CS Universitatea conducea deja cu 9-5, Bibirig, Adomnicăi, Chiruţ si Gavriloaia fiind printre protagonisti. Din acest moment, clujenii au revenit in joc si au restabilit egalitatea în minutul 17, scor 9-9. A venit insa eliminarea de 2 minute a unui jucator ardelean de care gazdele au profitat din plin şi au marcat de trei ori. La pauza, scorul a fost 20-14 pentru suceveni. Repriza secunda a fost fara istoric. Handbalistii lui Petru Ghervan au jucat foarte exact in aparare si au "lovit" pe contra-atac, astfel că, în minutul 41, scorul era 27-20. A fost momentul in care antrenorul Liviu Jurca a cerut time-out. Pe final de meci, gazdele au făcut spectacol. Ţuţu a marcat doua goluri spectaculoase, Adomnicăi a nimerit de cateva ori bara iar portarul Iulian Andrei i-a exasperat pe adversari cu paradele sale. Rezultat final, 37-28, şi handbaliştii suceveni sunt optimişti in perspectiva urmatoarelor meciuri din Liga Nationala.

La Ţibeni, 27 de case ce trebuiau reabilitate au fost trecute de Inspectoratul de Construcţii la "reparaţii minore"




Baisanu Dintr-o eroare a Inspectoratului de Stat în Construcţii Suceava, cele 27 de case ce trebuiau refăcute în localitatea suceveană Ţibeni, au fost înscrise pe lista caselor ce necesită doar reparaţii, iar familiile sinistrate nu beneficiază în prezent de materialele şi fondurile stabilite de Guvern.
Prefectul judeţului Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu, a declarat că a verificat modul în care se derulează reconstrucţia caselor în mai multe localităţi din judeţ şi a constatat că în localitatea Ţibeni, unde inundaţiile au afectat grav mai multe locuinţe, familii care trebuiau să primească materiale şi bani pentru reabilitarea caselor afectate, au primit doar bani pentru reparaţii minore. Prefectul Băişanu a precizat că, la evaluarea efectuată de comisia tehnică, din care au făcut parte şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii Suceava, s-a stabilit că în Ţibeni vor trebui reconstruite 14 case, un număr de 27 de case necesită reabilitare, iar alte 72 de locuinţe necesită reparaţii.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a arătat că toate datele culese din judeţ de comisiile de evaluare au fost centralizate la Inspectoratul de Stat în Construcţii Suceava, iar în localitatea Ţibeni, cele 27 de case ce trebuiau reabilitate şi pentru care proprietarii urmau să beneficieze de materiale de construcţii şi 5000 de lei, au fost trecute în lista caselor ce necesită doar reparaţii minore şi beneficiază doar de 2500 de lei pentru lucrări. „Greşeala aparţine Inspectoratului de Stat în Construcţii, iar lista finală, în baza căreia Guvernul a emis Hotărârea de Guvern de alocare de materiale şi fonduri, nu a inclus şi reabilitarea celor 27 de case”, a spus Ştefan Băişanu.

Prefectul de Suceava a menţionat că va înainta Guvernului un nou proiect de HG în vederea alocării de fonduri şi materiale pentru aceste case, dar şi pentru alte locuinţe ce trebuie reconstruite.
Alexandru Băişanu a spus că, în prezent, se evaluează din nou casele afectate de inundaţii şi că s-a constatat că mai multe locuinţe vor trebui reconstruite, o situaţie finală a acestora urmând să fie prezentată luni.
Prefectul Băişanu a mai declarat că va analiza activitatea ISC Suceava şi mai ales care au fost cauzele care au dus la această eroare. Acesta a subliniat că primarul comunei Satu Mare, de care aparţine localitatea Ţibeni, nu a sesizat această situaţie. Totodată, Ştefan Băişanu a spus că în Ţibeni, unde cele 14 case sunt reconstruite cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, primarul a preluat din depozit materialele de construcţii şi a început distribuirea lor către familiile ale căror case sunt refăcute de Biserică. „Materialele trebuiau să rămână în depozit şi alocate celorlalte familii ale căror case se află în reconstrucţie”, a mai precizat prefectul Băişanu.

Şcoala de vară “ Învăţarea prin servicii în folosul comunităţii”

Ediţia a II-a a Şcolii de vară cu tema “ Multiculturalismul şi învăţarea prin proiecte în folosul comunităţii” s-a desfăşurat în perioada 6- 11 septembrie 2008 la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Suceava, fiind finanţată de Ambasada S.U.A..
În cadrul programului au fost înscrie 13 echipaje formate din elevi de liceu şi profesori coordonatori din judeţele Suceava, Constanţa, Mureş, Bacău, Bucureşti şi Giurgiu.
Printre obiectivele urmărite de organizatorii acestui proiect, s-au numărat promovarea toleranţei etnice, interreligioase şi a opiniilor, dezvoltarea interesului elevilor pentru valorile democraţiei, promovarea dialogului intercultural, evidenţierea contribuţiei diferitelor culturi la patrimoniul şi stilul de viaţă al tinerilor, formarea şi dezvoltarea competenţelor civice, diseminarea unor experienţe de bune practici şi, cel mai important, proiectarea unor activităţi de servicii în beneficiul comunităţii.
Pentru a atinge scopurile propuse, elevii au participat la ateliere de lucru, mese rotunde, dezbateri, excursii de documentare, activităţi în echipe de proiect şi concursul de proiecte- proiecte realizate de către elevi pe perioada şcolii de vară, apelând la experienţa acumulată , fără să vină cu ceva gata făcut de acasă.

Premiul întâi a fost acordat echipei formată din Oxana Raluca Vîntur, Maria Minciună din Suceava, Carcalete Ana Maria din Rădăuţi şi Maruseac Adriana Ioana din Siret pentru proiectul „Dialogul ideilor multiculturale”. Premiul doi a revenit echipei alcătuită din Iulian Florin Foca şi Robert Fecioru din Suceava şi Simona Coroamă din Rădăuţi. Echipa formată din Florina Mihoc din Suceava, Bianca Elena Tîrlea din Bacău, Laura Spiru din Giurgiu şi Gabriela Oatu din Constanţa a obţinut premiul trei.
S-au acordat şi două menţiuni: echipei formată din Razvan Chirap din Suceava, Oana Dominte din Fălticeni şi Andreea Rebegea din Bacău şi respectiv echipei formată din Delia Nistor din Fălticeni, Daniela Revai din Gura Humorului, Rebeca Bîlu din Bacău şi Borali Yasemin Ferihan din Constanţa.
Proiectul a fost organizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, Asociaţia de Educaţie Civică, filiala Bucureşti, Ambasada S.U.A. şi Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" în colaborare cu Casa Corpului Didactic "George Tofan" Suceva, Colegiul Tehnic Rădăuţi, Colegiul Tehnic "Alexandru cel Bun" Gura Humorului, Palatul Copiilor Suceava, Centrul Şcolar Suceava, Consulatul Ucrainei la Suceava şi Dom Polski Suceava.
Şcoala de vară a fost coordonată de prof. Dorina Chiriţescu şi inspector de specialitate Laurenţa Hacman- I.S.J.Suceava.

Tatiana Vintur

Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera - 85 de ani de la înfiinţare



În anul 2008 se împlinesc 85 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Bucovinei I. G. Sbiera Suceava. Pe tot parcursul anului s-au derulat activităţi care au celebrat binefacerile existenţei acestui locaş de cultură.

Şi în lunile următoare continuă suita de manifestări omagiale, debutând cu salba de acţiuni din ziua de 24 Septembrie 2008, care va reprezenta o nouă sărbătoare a culturii în Bucovina: Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera Suceava s-a înfiinţat şi inaugurat oficial acum 85 de ani sub titulatura de Bibliotecă Centrală Publică, din iniţiativa societăţii culturale Şcoala Română şi a societăţii Casa Naţională. Biblioteca Bucovinei de la acea dată a avut un fond iniţial de publicaţii de 2000 de volume. Unele cabinete de lectură din Judeţul Suceava datează din aceeaşi perioadă şi au apărut din aceeaşi iniţiativă.

Biblioteca Bucovinei s-a alăturat, în epocă, fondurilor şi utilizatorilor unor biblioteci mai mici, deja constituite. Acestea erau prezente în viaţa Bucovinei de la acea dată fie ca biblioteci ale societăţilor Şcoala Română, Clubul Român, Reuniunea muzical-dramatică Ciprian Porumbescu, Casa Naţională sau biblioteca liceului Ştefan cel Mare, fie ca biblioteci particulare, precum cele ale lui Vasile Bumbac şi, respectiv, Simeon Florea Marian, membru al Academiei Române.

Fondul de carte al Bibliotecii, întărind creşterea rolului şi prestigiului ei în comunitatea locală, a urcat la 14.000 de volume în anul 1944, când activitatea ei este suspendată pentru şase ani, timp în care evidenţele, arhivele ca şi o parte consistentă a fondului au dispărut din raţiuni politice. Fiind redeschisă în anul 1950 de către autorităţile comuniste, Biblioteca a purtat pe rând mai multe denumiri: raională, centrală, regională, municipală (1968-1974) şi judeţeană. Din 1990 poartă titulatura de Biblioteca Bucovinei I. G. Sbierea.

Biblioteca ocupă actualul sediu din anul 1965, după ce a avut şi alte locaţii anterioare (începând cu Palatul Naţional sau Casa Naţională), iar din 1988 i se adaugă în patrimoniu şi a doua clădire, aflată în acelaşi perimetru din strada Mitropoliei, nr. 4.

În ceea ce priveşte colecţiile bibliotecii şi dinamica creşterii acestora pe parcursul a peste jumătate de secol, situaţia se prezintă după cum urmează:

  • în 1952: 9.030 volume
  • în 1962: 74.855 volume
  • în 1972: 139.541 volume
  • în 1990: 277.000 volume, dintre care 12.500 seriale şi periodice şi 10.000 unităţi audio-vizuale
  • 1 Ianuarie 2006: 340.147 volume (cărţi, seriale şi periodice, documente audio-vizuale)

Program

Manifestările vor avea loc în Sala de Arte Elena Greculesei şi Holul Expoziţional al Bibliotecii Bucovinei I. G. Sbiera.

  • ora 11:00
    Teatru de păpuşi pentru copii Fantezii şi feerii de bibliotecă
  • ora 13:00
    Concursul de eseuri pentru studenţi, liceeni şi elevi de gimnaziu: Ce înseamnă biblioteca în viaţa ta?. Lansarea expozitiei de carte intitulată Biblioteca din cărţi şi reviste. Moderator: Gabriel CĂRĂBUŞ, directorul Bibliotecii Bucovinei I. G. Sbiera.
  • ora 17:00
    Colocviul Cartea – vindecător şi educator. Moderator prof. univ. dr. Ion-Horia BÎRLEANU, prodecanul Facultăţii de Litere de la Universitatea Ştefan cel Mare Suceava. Lansarea volumului dr. Ioan COSTEA, Trecutul uitării. Prezentare: Angela FURTUNĂ, scriitoare, publicistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Doi sătmăreni au aruncat cu pietre într-un autocar oprit la un semafor industrial de pe Mestecăniş


Actualitate



Doi sătmăreni sunt cercetaţi penal după ce au aruncat cu pietre într-un autocar oprit pe Mestecăniş, distrugând parbrizul şi geamul uşii din dreapta. Astfel, S. Ovidiu a sesizat IPJ Suceava prin „S.N.U.A.U. 112” despre faptul că, în timp ce conducea autocarul marca „Irizar Mercedes”, la un semafor industrial amplasat pe D.N. 17, pasul Mestecăniş, dintr-un autoturism marca ,,Mercedes”, au coborât două persoane necunoscute, care au aruncat cu pietre în parbrizul şi geamul uşii din dreapta, distrugându-le.

Poliţiştii au demarat imediat cercetările, astfel autorii au fost identificaţi ca fiind Z. IOAN, în vârstă de 20 ani şi B. SIMION, în vârstă de 36 ani, ambii din comuna Cărmăzan, judeţul Satu Mare, care sunt cercetaţi pentru distrugere.

Constanta si Suceava, punctaj maxim

HCM Constanţa s-a instalat în fotoliul de lider al Ligii Naţionale masculine după ce s-a impus în această seară cu 33-24 în partida cu HC Odorhei. Tot după-amiază s-au mai disputat CSM Oradea – Timişoara (scor 28-25) şi Piteşti – Medgidia (27-29). La această din urmă partidă, interul oaspeţilor, Vladimir Bojinovic, a căzut destul de rău, lovindu-se la cap.

„După meci a acuzat ameţeli şi dureri de cap. Îi vom face o tomografie de urgenţă”, a declarat antrenorul Ion Crăciun.

Rezultate. Liga Naţională, masculin (etapa a 2-a)

Minaur Baia Mare – Steaua MFA 24-20

Universitatea Suceava – Universitatea Cluj 37-28

Dinamo Baumit – Ştiinţa Bacău 33-32

UCM Reşiţa – Pandurii Lignitul Tg. Jiu 26-22

HCM Constanţa – HC Odorhei 33-24

CSM Oradea – Univ. Poli Izometal Timişoara 28-25

CS HV Piteşti – CSM Medgidia 27-29

Clasament

1. HCM Constanţa 2 2 0 0 61-44 4p
2. Univ. Suceava 2 2 0 0 67-53 4p
3. Minaur Baia Mare 2 1 1 0 50-46 3p
4. Steaua MFA 2 1 0 1 50-44 2p
5. Energia Tg. Jiu 2 1 0 1 51-46 2p
6. UCM Reşiţa 2 1 0 1 57-54 2p
7. Ştiinţa Bacău 2 1 0 1 64-64 2p
8. HC Odorhei 2 1 0 1 55-58 2p
9. Dinamo Baumit 2 1 0 1 58-62 2p
10. CSM Medgidia 2 1 0 1 49-55 2p
11. CSM Oradea 2 1 0 1 48-54 2p
12. Timişoara 2 0 1 1 51-54 1p
13. CSM Piteşti 2 0 0 2 47-59 0p
14. Univ. Cluj 2 0 0 2 53-68 0p

Imoralitate contra tutun

În zona Curcubeul din Suceava a apărut un nou panou publicitar ce se vrea a fi parte din campania antifumat iniţiată de Ministerul Sănătăţii publice. Este şocantă maniera în care se desfăsoară această campanie. Mihaela Rădulescu, cunoscuta prezentatoare TV, care are o emisiune ce poarta numele de “Duminca în familie”, distruge prin apariţia sa (în chiloţei roşii şi atât) tocmai valorile familiei ce chipurile le promovează. Dincolo de imaginea divei, mesajul spotului publicitar este cât se poate de explicit şi se constituie într-un îndemn pe faţă la imoralitate.
Cum poate considera Ministerul Sănătăţii că prin înlocuirea unui viciu cu un altul, starea naţiunii va fi mai buna ? Conceptul acestei campanii se dovedeşte a fi rodul unor minţi secularizate, ce în încercarea lăudabilă de a rezolva o problemă a societăţii, o acutizează.

Ulita amintirilor



Zilele trecute am citit un mesaj pe care mi l-a lasat un elev de la fosta scoala... "doamna profesoara [...] este adevarat ca nu mai predati la scoala noastra ?" si m-a cuprins un sentiment de vie nostalgie; in tot acest timp nu am realizat faptul ca voi preda intr-o alta institutie, ca ma voi desparti de elevii pe care i-am avut in Suceava si ca nu voi mai face parte din acelasi colectiv... m-au napadit amintirile si am derulat, succesiv, in minte episoadele cele mai fierbinti care mi-au intinerit inima. Orele in care am depus foarte multa munca, pregatirile pentru serbari, sutele de fotografii care nu vor trece cu vederea de-a lungul timpului, lectia deschisa care mi-a dat forta sa depasesc momentele de timiditate excesiva, ziua de 1 Iunie care mi-a trezit in inima emotiile copilariei, a viselor, dintr-un alt ceas, a jocurilor si a chitcaielilor, concursurile scolare, diplomele cu un scris caligrafic sa ramana in amintire, prima si ultima saptamana de diriga', imaginea vie a Frantei, colindele care parca au sunat mai curat in aceasta scoala, supararea elevilor ca voi pleca... nu le pot uita! In veci...

In urma mea ramane un blog care va fi iubit de voi, elevi si profesori si care poate (sper!) va fi continuat de altcineva... pana atunci, mult succes in noul an scolar si note mari la examenele ce va asteapta!

Semnat: prof. Oana Dima

Turiştii au umplut Rarăul de gunoaie

Cîmpulung Moldovenesc

Finalul sezonului cald pe munte le-a dat de lucru salvamontiştilor mai mult ca oricînd. Aceştia au avut de cărat maşini întregi de gunoaie. "Nu stăm mai bine cu civilizaţia nici în acest an. Am sperat că timpul va mai şlefui comportamentul unora, dar se vede că respectul faţă de natură nu e punctul forte al turiştilor noştri", a spus şeful Serviciului Public Salvamont Suceava, Voicu Raia. Paradoxal, tocmai turiştii români par indiferenţi faţă de natura din ţara lor, în timp ce străinii se dovedesc foarte grijulii cu frumuseţile noastre. Schimbarea de anotimp şi încheierea sezonului cald nu înseamnă însă că muntele va fi lipsit de vizitatori. Toate traseele montane sînt deschise pentru accesul pietonal şi au fost refăcute în proporţie de 80 la sută. Pentru călătorii auto doar traseul Izvorul Alb-Rarău este nerecomandat, pentru că încă poartă urmele adînci după inundaţii, dar poate fi parcurs la nevoie cu mijloace auto 4x4. Tocmai pentru că vremea de toamnă este foarte schimbătoare, cu nopţile foarte reci, salvamontiştii recomandă turiştilor să se echipeze pentru sezonul rece. Din echipament nu trebuie să lipsească o căciulă, bocanci, hanorac de vînt, polar iar pentru cei ce doresc totuşi camparea la corturi, în mijlocul naturii, sacii de dormit trebuie să fie special aleşi pentru temperaturi de minus cinci grade Celsius.

PsD acuză "atitudinea de trădător" a primarului Lungu

Preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PSD, Virginel Iordache, a declarat că primarul Ion Lungu promitea în primăvara acestui an, "în febra campaniei electorale", că va face diverse investiţii, iar acum "vine ca o babă şi se plînge că Guvernul nu-i dă bani". Virginel Iordache a reamintit că Ion Lungu s-a plimbat cu ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, pe strada Cernăuţi, care face parte din E 85, dar aceasta este închisă de mai mulţi ani, în urma unor alunecări de teren, iar investiţiile prevăzute acolo nu s-au mai realizat.

De asemenea, acesta a arătat că printre promisiunile edilului-şef se număra şi înfiinţarea unei noi grădiniţe în cartierul Obcini, dar că acum aceasta nu mai constituie o prioritate pentru Ion Lungu.

În opinia lui Virginel Iordache, cinci grădiniţe din municipiul Suceava nu vor putea să-şi înceapă activitatea la 15 septembrie, întrucît nu vor fi finalizate lucrările de modernizare, în timp ce la Colegiile Naţionale de Informatică, Petru Rareş şi Ştefan cel Mare "s-au început lucrări în mod pompieristic", termenul de finalizare fiind deja depăşit. "Atitudinea de trădător a primarului a adus grave prejudicii intereselor sucevenilor. Dintr-un interes personal s-a sacrificat o comunitate de peste o sută de mii de oameni", a completat liderul PSD Suceava.

Filialele PD-L, mobilizate pentru ajutorarea sinistraţilor

Organizaţiile judeţene ale PD-L din întreaga ţară au anunţat că doresc să susţină acţiunea de ajutorare a familiilor sucevene afectate de inundaţiile de la finele lunii iulie. Acţiunea a fost demarată după ce liderul judeţean sucevean al democrat-liberalilor, Gheorghe Flutur, a lansat un apel către colegii din ţară. Gheorghe Flutur a declarat presei că în această perioadă sprijinul oferit sinistraţilor suceveni de organizaţiile PD-L din ţară constă în materiale de construcţie necesare pentru refacerea locuinţelor distruse de ape. "Trebuie să remarc faptul că organizaţiile noastre s-au mobilizat exemplar şi au trimis în zonele sinistrate ajutoare umanitare consistente pentru familiile care şi-au pierdut agoniseala de o viaţă. Într-o primă fază membrii noştri de partid au trimis alimente, îmbrăcăminte, bani, iar acum ne-am axat numai pe materiale de construcţie, în special cărămidă", a mai spus preşedintele PD-L Suceava. Acesta a precizat că în zilele următoare vor sosi la Suceava alte 10 TIR-uri cu materiale de construcţie de la organizaţiile PD-L din Bucureşti. "Ne bazăm în continuare pe sprijinul organizaţiilor judeţene ale PD-L, al oamenilor de afaceri, dar, în acelaşi timp, aşteptăm ca şi guvernul să trimită fondurile solicitate de noi pentru refacerea infrastructurii de drumuri, poduri şi podeţe", a mai spus Gheorghe Flutur.

Potrivit PNL PD-L Suceava s-a transformat într-un cor al tînguielilor

Potrivit PNL
PD-L Suceava s-a transformat într-un cor al tînguielilor

Purtătorul de cuvînt la PNL Suceava, Iulian Angheluş, a apreciat că preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, liderul filialei PD-L, este "mai social-democrat decît predecesorul său", liderul PSD, Gavril Mîrza, întrucît "stă doar cu mîna întinsă la Guvern". Angheluş a luat această atitudine după ce, în nenumărate rînduri, Gheorghe Flutur s-a plîns de întîrzierea cu care Guvernul alocă banii pentru refacerea infrastructurii calamitate la inundaţiile din iulie. Din această cauză, purtătorul de cuvînt al PNL este de părere că PD-L Suceava s-a transformat "într-un cor al tînguielilor". "Gheorghe Flutur ar trebui să cunoască şi alte soluţii de finanţare, mai ales locale, pentru a susţine cheltuielile administraţiei judeţene", a reliefat Iulian Angheluş.

Ambii prorectori ai Universităţii "Ştefan cel Mare" candidează la Parlament

Prorectorul Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava, liberalul Aurel Burciu, a salutat decizia colegei sale Sanda Maria Ardeleanu, prorector al aceleiaşi instituţii academice, de a se implica în politică, după ce aceasta a fost desemnată să candideze din partea PD‑L pentru Camera Deputaţilor în colegiul Suceava. Burciu consideră că decizia dnei Ardeleanu este binevenită şi i‑a apreciat curajul, fără să facă însă şi aprecieri în privinţa şanselor acesteia de a accede în Parlament după scrutinul din toamnă. Liberalul sucevean este de părere că percepţia negativă a clasei politice s‑ar putea schimba dacă în rîndul acesteia ar intra mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi alţi oameni de valoare care au preferat să nu se implice politic în toţi aceşti ani. Aurel Burciu a fost desemnat candidat din partea PNL pentru Senat în colegiul Suceava. Judeţul Suceava a fost împărţit în zece colegii pentru Camera Deputaţilor şi patru pentru Senat.

PNL vrea 19 la sută din sufragiile electoratului sucevean

Delegaţia permanentă a PNL Suceava a trasat Organizaţiei Judeţene obţinerea, la alegerile parlamentare uninominale din noiembrie, 19 la sută din sufragiile valabil exprimate ale electoratului sucevean, lucru valabil atît pentru Camera Deputaţilor, cît şi pentru Senat. Valică Gorea, directorul de campanie al PNL Suceava, a declarat că ţinta avansată de forul superior a partidului este una tangibilă, chiar dacă obţinerea scorului scontat nu este tocmai uşoară. Gorea a mai arătat că, pentru atingerea obiectivului stabilit, organizaţia judeţeană a liberalilor va trebui să lucreze "ca un ceasornic, să se auto-regleze din mers şi să abordeze campania cu spirit de învingător".