luni, 2 februarie 2009

Disponibilizări masive în industria alimentară

Cel puţin 10-15% dintre cei 175.000 -190.000 de salariaţi din industria alimentară ar putea fi disponibilizaţi în acest an, potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu.

Acesta a arătat că şi multinaţionalele vor fi printre companiile care vor da afară angajaţi.

"Multinaţionalele de regulă au cumpărat mai multe puncte de lucru în România, cu care au câştigat cotă de piaţă, iar după ce au recuperat investiţia au început să transfere activităţile într-o singură unitate", a spus Frumosu.

Reprezentantul Federaţiei a mai arătat că în sectorul procesării cărnii şi laptelui firmele vor renunţa la un schimb de lucru, pe fondul scăderii vânzărilor.

Modelul Kraft

Preşedintele FSIA a amintit de exemplul Kraft, care va muta fabrica de ciocolată din Braşov în Bulgaria, iar 440 de angajaţi vor fi disponibilizaţi.

"Acum suntem în negocieri pentru pachetul salarial compensatoriu şi vom face acţiuni în Braşov dacă nu reuşim", a continuat preşedintele federaţiei.

Dragoş Frumosu a precizat că există în industria alimentară circa 1.000 de angajaţi care lucrează doar atunci când îi cheamă compania iar în acest moment stau acasă cu 75% din salariu.

evz.ro

0 comentarii: