joi, 12 februarie 2009

Somaj in crestere la Cluj

Peste 11.300 de clueni se afla in acest moment in somaj, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Aceasta a publicat astazi situatia numarului total al somerilor inregistrati si rata somajului pe tara la sfarsitul lunii ianuarie.

Astfel, in judetul Cluj, din numarul total al somerilor, 5.890 sunt femei, iar 10.961 provin din sectorul privat. De asemenea, 4.717 clujeni beneficiaza de indemnizatiile lunare de somaj. In comparatie cu rata somajului din decembrie 2008, numarul clujenilor fara loc de munca a crescut cu 0,5%, de la 2,8%.

Cu toate acestea, fata de celalalte judete ale tarii, judetul Cluj se situeaza in primele trei locuri in topul judetelor cu cea mai redusa rata de somaj. Potrivit statisticilor ANOFM, judetele Cluj si Bihor au o rata de somaj de 3,3%. Cea mai mica rata a somajului se inregistreaza in judetul Ilfov – 1,7%, iar cea mai mare rata in judetul Vaslui – 10,3%.

„Este o rata mica a somajului, totusi, daca ne uitam la celelalte judete, dar, intr-adevar, o crestere de 0,5% este mare. Problema este ca in Cluj sunt foarte multi cu vize de flotant, iar in momentul in care acestia pleaca, rata somajului va creste foarte mult intr-un timp foarte scurt. Ar putea ajunge pana la 7%, ceea ce este o rata foarte mare”, a explicat Daniel Don, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj. Acesta mai spune ca, in ultimii doi ani, populatia activa a Clujului a crescut cu 42.000 de persoane.

sursa: citynews.ro

0 comentarii: