marți, 28 aprilie 2009

Primul buget rectificat al Guvernului Boc

Ordonanţa de rectificare bugetară a fost adoptată cu 181 de voturi pentru. Parlamentarii PD-L şi PSD au votat pentru rectificare, în timp ce PNL şi UDMR au criticat dur modificarea bugetului, urmând să depună o moţiune simplă pe această temă.

Rectificarea vine pe fondul scăderii gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Parlamentarii au dezbătut timp de mai bine de patru ore amendamentele aduse proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2009. La şedinţă au participat 322 de senatori şi deputaţi, 149 de parlamentari fiind absenţi.

Cele peste 50 de amendamente ale opoziţiei vizau renunţarea la diminuările bugetare operate la unele ministere, în special cele ale Educaţiei şi Apărării, sau a sumelor alocate pentru finanţare cu fonduri externe nerambursabile.

Antonescu vede dublu criza din România

Pe lângă criza modială, mai există o criză românească, reprezentată de actualii guvernanţi, care dau dovadă de incompetenţă, lipsă de onestitate şi de soluţii, a afirmat preşedintele PNL, Crin Antonescu, în cadrul dezbaterilor pe tema rectificării bugetare.

"Dumneavoastră, domnilor, nu ştiţi. Dovediţi incapacitate nu doar de calcul, dovediţi lipsă de onestitate şi categoric dovediţi lipsă de orice soluţii. Avem într-adevăr o criză mondială, dar avem o criză românească, o sursă de haos, o lipsă de soluţii, avem o criză românească şi criza, domnilor, sunteţi dumneavoastră. Să ne ajute Dumnezeu să trecem cu bine de criza asta!", a susţinut, de la tribuna Parlamentului, Crin Antonescu, dezamăgit de faptul că premierul Boc nu a fost prezent la dezbateri.

Rectificare, cu invocarea FMI

Liderul PNL a subliniat
că FMI ar trebui să monitorizeze mai mult acţiunile Guvernului şi le-a cerut guvernanţilor să nu îndrăznească să vină cu o nouă rectificare bugetară care să fie motivată invocând acordul cu FMI.

Preşedintele PNL a ţinut să critice discursul ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, privind "demagogia din sistemul public".

"Aţi promis mărirea cu 50% a slariilor profesorilor, mărirea cu 50% a grupelor unu şi doi de muncă, punctul de pensie, cu 45% a salariului mediu brut pe economie, dublarea pensiilor agricultorilor, eliminarea taxei de poluare, scutirea impozitului pe profit reinvestit, reducerea TVA cu 5% pe alimentele de bază, ce să vă mai amintesc? Las la o parte plecările în Cosmos promise de Mircea Geoană, las la o parte 25.000 de euro
bani peşin, în mână, fiecărui repatriat de la căpşuni, tot de la domnul Geoană. Las la o parte sutele de impozite pe care le-a anulat dintr-o strigare domnul Stolojan, altfel om reputat a fi serios în materie de taxe şi impozite", a menţionat Antonescu.

El a criticat şi modul în care a fost făcută rectificarea, având în vedere că Ministerul Turismului şi cel al Comunicaţiilor îşi meţin bugetele intacte.

"Rectificarea bugetară aduce stabilitate economică"

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat azi, în Parlament, că rectificarea bugetară este mai mult decât necesară, întrucât bugetul public trebuie adus în cadrul parametrilor de stabilitate economică.

Pogea a explicat că o rectificare bugetară se impune de fiecare dată
când, în mod obiectiv, şi de multe ori independent de Guvern, condiţiile economice interne şi externe modifică unul dintre cei doi parametri esenţiali ai unui buget, respectiv veniturile sau cheltuielile.

El a arătat că, din cauza crizei financiare
şi economice, respectiv din cauza unor factori externi, unul dintre parametri bugetului general consolidat venitul public, s-a modificat.

Atac la fosta guvernare

Pogea a arătat că Guvernul trebuie să asigure predictibilitate economică şi a precizat că, în 2005-2008, Guvernul Tăriceanu a făcut 13 rectificări bugetare, ceea ce implica faptul că nu a fost capabil de predicţie.

Ministrul Finanţelor a mai precizat că România este al treilea stat din Europa care înregistrează cel mai mare deficit bugetar.

El a adăugat că prin OUG de rectificare bugetară se discută de o ajustare de 1,1,% a bugetului general consolidat şi a dat asigurări că, în continuare, investiţiile publice vor fi prioritare.

Rectificarea, pe masa Parlamentului

Demnitarii s-au reuni azi în plen pentru a dezbate rectificarea bugetului de stat pe 2009.

Astfel, parlamentarii au dezbătut proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar–fiscale.

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, miercuri, cu 22 voturi "pentru" şi două "împotrivă", OUG privind rectificarea bugetului pe 2009, votul fiind dat în absenţa parlamentarilor PNL, care au plecat înainte de finalizarea şedinţei, nemulţumiţi că nu le-au fost admise amendamentele.

Rectificare cu moţiune

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri că vicepreşedinţii PNL, Vosganian şi Chiţoiu, vor discuta şi vor conveni în cursul după-amiezii cu parlamentarii UDMR textul final al moţiunii de cenzură împotriva rectificării bugetare şi momentul oportun pentru depunere.

Ludovic Orban a mai spus că parlamentarii PNL au fost mandataţi ca împreună cu parlamentarii UDMR să atace la Curtea Constituţională OUG privind rectificarea bugetară, în cazul în care va fi adoptată de Parlament cu actualele prevederi.

0 comentarii: