marți, 18 septembrie 2007

Spit Bucovina isi dubleaza capitalul

Actionarii producatorului de piese si accesorii pentru autovehicule Spit Bucovina Suceava (SPTU) au decis majorarea capitalului social de la 4,2 mil lei (1,25 mil. euro), la 8,4 mil. lei (2,5 mil. euro). Fiecare actionar va avea dreptul sa subscrie o actiune nou emisa la una detinuta anterior, la valoarea nominala de 2,5 lei, iar banii vor fi folositi pentru investitii pe piata de capital.

De asemenea, compania isi va reduce valoarea nominala a actiunilor de la 2,5 lei la 1 leu, actionarii urmand sa primeasca 2,5 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta anterior. Actionarul principal al societatii este omul de afaceri Constantin Chelu, cu 29,89% din actiuni, urmat de Marcel Stan si SIF Moldova, cu 27,33%, respectiv 22,8% din titluri. Actiunile Spit Bucovina erau cotate pe piata RASDAQ la incheierea sedintei de ieri la pretul de 4 lei.

Date de gol de chitante




SUCEAVA. Doua femei din comuna suceveana Dumbraveni au fost amendate, ieri, cu cate 2.000 de lei, pentru ca si-au aruncat gunoiul din gospodarie pe strada.


Daca initial nu stiau ale cui sunt gramezile de deseuri menajere si moloz aparute pe un teren din orasul Salcea, comisarii Garzii de Mediu au aflat cine sunt vinovatii dupa cateva chitante gasite la fata locului. Silvia Ramona Morisca si Lucretia Vatamanu au recunoscut ca au transportat deseurile cu o caruta pana in Salcea unde le-au aruncat.

Elev in clasa intai, la 70 de ani

Un barbat in varsta de 70 de ani, aflat in detentie in Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta din Botosani, s-a inscris in clasa intai, informeaza corespondentul ROMPRES. Gheorghe Lazar din Campulung Moldovenesc, judetul Suceava, va urma cursurile speciale in spatele gratiilor.

Barbatul, condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru omor, va invata sa scrie si sa citeasca de la cadre didactice detasate. "Vreau sa invat si eu sa scriu si sa citesc. Nu stiu deloc carte. Nici macar sa ma iscalesc. Pe vremea mea, erau alte conditii", a spus Gheorghe Lazar, care a adaugat ca, in ciuda varstei sale, isi va da silinta sa invete alfabetul. 86 de detinuti din Penitenciarul Botosani au participat, luni, la deschiderea noului an scolar. Ei urmeaza atat cursurile invatamantului primar, cat si ale celui gimnazial.


Persoanele private de libertate care se inscriu la cursuri beneficiaza, conform legii, de o serie de avantaje, printre care echivalarea perioadei de invatamant cu 'munca prestata', ceea ce inseamna ca, pentru un trimestru de scoala, perioada de detentie se reduce cu 30 de zile, dar si plata cu 30% din salariul minim pe economie a orelor de invatamant la care au participat.

Festival de şah pentru toate vîrstele


La Cîmpulung Moldovenesc va avea loc în perioada 28-30 septembrie prima ediţie a unui festival de şah. Potrivit precizărilor directorului festivalului, maestru al sportului Mihai Burduja, "Muza binefăcătoare" este un festival al şahului sucevean ce nu ţine cont de vîrstă, ci doar de pasiunea, dăruirea şi talentul participanţilor. Manifestarea este organizată de Consiliul Judeţean Suceava şi CSM "Rarăul" Cîmpulung Moldovenesc şi se doreşte să devină o frumoasă tradiţie pentru sportul judeţean şi nu numai. Maestrul Burduja nu a dezvăluit deocamdată prea mult din surprizele plăcute ce îi aşteaptă pe participanţi, însă a lăsat să se înţeleagă că va avea loc şi un simultan de şah impresionant, susţinut de un maestru al acestui sport, a cărui identitate nu a fost încă dezvăluită.

Centrele de asistenţă socială din Suceava au probleme cu aprovizionarea de iarnă


Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului din subordinea Consiliului Judeţean Suceava are nevoie urgentă de 18 milioane de lei. Suma este absolut necesară, deficitare fiind capitolele de cheltuieli materiale, dar şi cele cu personalul. "Trebuie ţinut cont de faptul că în această perioadă se fac demersuri pentru constituirea stocurilor de iarnă, atît de alimente, cît şi de echipamente", arată vicepreşedintele PRM al Consiliului judeţean, Stela Acatrinei, care precizează că aprovizionarea vizează nu mai puţin de 43 de unităţi de protecţie a copilului şi 5 centre de asistenţă socială pentru persoane adulte. Pe de altă parte, subliniază adjunctul şefului administrativului judeţean, începînd cu 1 septembrie a fost dat în folosinţă şi Centrul de reabilitare de la Zvoriştea, în care sînt asistaţi 42 de adulţi. "În această situaţie nevoia de fonduri este acută, în sensul că persoanele în cauză au fost transferate de la o altă unitate, fără alocaţiile de hrană, echipament, cheltuieli de întreţinere, precum şi cele de personal pentru cei 44 de salariaţi ai Centrului", a mai adăugat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Stela Acatrinei.

Firmele sucevene angajează absolvenţi


În sprijinul tinerilor care doresc să-şi găsească un loc de muncă, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava organizează, pe 28 septembrie, ora 10.00, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi.

În Suceava, manifestarea va avea loc la Casa Culturii, iar în Fălticeni, Vatra Dornei, Rădăuţi şi Cîmpulung Moldovenesc, la sediile agenţiilor locale. În acest sens, au fost contactaţi 60 agenţi economici, care au comunicat 121 locuri de muncă vacante. Aceştia caută ospătari, ajutoare de ospătar, barmani, confecţioneri articole piele şi înlocuitori, tîmplari, muncitori necalificaţi, confecţioneri textile, economişti şi ingineri mecanici. Angajatorii vor aborda noi tehnici de recrutare, care nu mai pun accent pe experienţă, ci pe abilităţile şi potenţialul de dezvoltare ale acestora. "Avem convingerea că energia, entuziasmul şi deschiderea spre nou a tinerilor vor învinge temerile angajatorilor legate de asumarea responsabilităţilor şi atitudinea faţă de muncă a absolvenţilor", a spus directorul executiv al instituţiei, Constantin Şuvăr.

Cartier rezidenţial în Vatra Dornei

Primarul municipiului Vatra Dornei, Constantin Huţanu, a anunţat că în curînd va fi implementat un proiect rezidenţial în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro.

Este vorba de cea mai mare investiţie privată de acest gen din zonă. Cartierul rezidenţial urmează să fie construit în zona de sud-est a municipiului, la intrarea în oraş, dinspre Broşteni. Ansamblul va conţine 400 de case, spaţii comerciale, o grădiniţă, o centrală termică proprie, iar accesul în zonă va fi permis doar viitorilor locatari sau invitaţilor acestora. "Este o investiţie integrală cu capital portughez", a explicat primarul Huţanu care a precizat că investitorii au achiziţionat deja terenul unde urmează să fie ridicat noul cartier. Primarul a mai spus că prin construirea acestui cartier va scade presiunea asupra municipalităţii pentru construcţia de locuinţe şi şi-a exprimat speranţa că vor fi realizate şi alte proiecte asemănătoare. Constantin Huţanu a precizat că investiţia a fost posibilă ca urmare a faptului că românii din zonă plecaţi la muncă în Portugalia au determinat firmele de construcţii unde lucrează, să facă respectiva investiţie.

Italieni intoxicaţi cu ciuperci

Ieri dimineaţă, doi italieni, tată şi fiu, aflaţi în vacanţă la Gura Humorului, au ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Judeţean "Sf.

Ioan cel Nou", intoxicaţi cu ciuperci. Este vorba despre Franco Porello (47 de ani), născut la Gura Humorului, şi fiul său, Andrea Porello (19 ani), născut în Italia. Cei doi au cules ciuperci din pădure, le-au copt pe plită şi le-au mîncat.

S-au dat singure de gol

Primarul oraşului Salcea, Constantin Lungu, a anunţat Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava că mai multe persoane din comuna învecinată, Dumbrăveni, au aruncat deşeuri în localitate.

Şeful comisariatului, Constantin Harasim, a precizat ieri, că persoanele au fost identificare după nişte chitanţe găsite în gunoi. "Este vorba despre Morişcă Silvia Ramona şi Vatamanu Lucreţia din Dumbrăveni, care au transportat deşeurile cu căruţa", a spus Constantin Harasim. Cele două au fost amendate cu cîte 2.000 lei.

Cursuri postliceale finanţate de la buget

Aflat duminică la Suceava, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a spus că instituţia pe care o conduce este interesată să dezvolte învăţămîntul postliceal, în vederea formării de personal specializat în domenii cum ar fi turismul, alimentaţie publică sau construcţii.

Ca urmare, această formă de învăţămînt va fi finanţată de la bugetul de stat. Ministrul se aşteaptă la o creştere a numărului de specialişti după subvenţionare şi a mai adăugat că există multe cereri pentru forţă de muncă specializată în construcţii, industrie alimentară sau turism, iar dezvoltarea învăţămîntului postliceal va conduce la ameliorarea acestei lipse de personal specializat.

Răchitele de pe malul Solcuţei fură teren!

Localnicii din Gura Solcii (comuna Grăniceşti) sînt nemulţumiţi că lucrătorii Administraţiei de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) au lăsat răchitele să crească pe malurile rîului Solcuţa, "furîndu-le" astfel din terenul agricol.

Răchitele de pe malul Solcuţei fură teren!
Localitatea se află la cinci kilometri distanţă de oraşul Milişăuţi, iar majoritatea gospodarilor din sat trăiesc doar din agricultură. "ANIF nu a întreţinut canalul şi au crescut răchitele. Oamenii sînt nemulţumiţi pentru că răchitele au săpat în terenul arabil", ne-a spus viceprimarul comunei Grăniceşti, dl Constantin Gutău.

ASP pregăteşte compania de vaccinare şcolară

Ieri, directorul Autorităţii de Sănătate Publică, dna Odette Nicolae, a anunţat că va trimite în unităţile şcolare din judeţ calendarul vaccinărilor.

"Personalul cabinetelor medicale şcolare, medicii de familie din mediul rural vor trebui să informeze din timp părinţii despre campania de vaccinare", a declarat Odette Nicolae. Campania de vaccinare începe în octombrie cu administrarea dozei I de vaccin antihepatită B la clasa a XII-a, în perioada 22-26 octombrie, după care, în intervalul 5-9 noiembrie se va derula vaccinare anitujeolică, antirubelolică şi împotriva oreionului simultan cu vaccinul antidifterotetanic la clasa I. Tot în luna noiembrie, în perioada 19-23, elevii de clasa a III-a vor fi vaccinaţi împotriva poliomielitei. În intervalul 3-7 decembrie, elevilor de clasa a XII-a li se va administra cea de-a doua doză de vaccin antihepatită B. Potrivit calendarului de vaccinări, în luna martie 2008, la clasa a VIII-a este programată vaccinarea antidifterotetanică simultan cu cea antirubeolică la fete. Campania de vaccinare şcolară se va încheia în perioada 12-16 mai cu administrarea celei de-a III-a doze antihepatită B la clasa a XII-a.

Doar agricultorii care îşi asigură culturile vor primi subvenţii de toamnă

Producătorii agricoli pot beneficia de sprijin financiar din partea statului în vederea înfiinţării recoltelor din toamna acestuia an.

Doar agricultorii care îşi asigură culturile vor primi subvenţii de toamnă
Anunţul a fost făcut de către şeful Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), Neculai Perju, care precizează că se acordă 500 de lei/ha la grîu, 400 de lei la rapiţă şi 450 de lei pe hectar la alte culturi. La acest din urmă capitol se încadrează inclusiv culturile de furaje. Pînă la această dată, au fost înregistrate 65 de solicitări de bonuri valorice, doar de la societăţile comerciale, pentru o suprafaţă totală 1.643 de hectare. Majoritatea vizează înfiinţarea culturilor de grîu, respectiv pe o întindere de 1.430 de hectare. Directorul executiv al APIA, Neculai Perju, precizează că numărul redus de cereri are drept cauză faptul că judeţul Suceava se află în plin sezon de recoltare a cartofului şi toate însămînţările de toamnă îi succed. "Oamenii trebuie să ştie că nu este vorba de asigurări pentru producţie, ci de asigurări pe teren, pentru calamităţi, care nu sînt foarte scumpe", ne-a spus directorul APIA.

Tîrgul de Turism "Bucovina", cronica unui eveniment reuşit

Prima ediţie a Tîrgului de Turism "Bucovina", eveniment desfăşurat în perioada 14-16 septembrie la Centrul Economic şi de Afaceri, s-a încheiat cu un bilanţ neaşteptat de bun.

Tîrgul de Turism "Bucovina", cronica unui eveniment reuşit

Pe parcursul celor trei zile ale manifestării, standurile firmelor de turism sucevene au fost vizitate de peste 5.000 de persoane, care au putut să ia contact direct cu oferta turistică a judeţului.

Printre vizitatori s-a numărat şi o delegaţie oficială din partea regiunii chineze Guizhou. Veniţi pentru prima dată în judeţul Suceava, membrii delegaţiei chineze au fost impresionaţi de specialităţile culinare din Bucovina. Iar dintre acestea, cea mai mare apreciere din partea chinezilor a avut-o păstrăvul în cetină. "Avem şi noi păstrăv în China, dar nu este preparat ca aici în Bucovina. Sîntem încîntaţi de păstrăvul în cetină pentru că este foarte gustos", ne-a declarat unul dintre oficialii chinezi, Yao Shoulun.

La finalul primei ediţii a Tîrgului de Turism Bucovina, autorităţile judeţului au anunţat deja că se pregătesc pentru ediţia de anul viitor al acestei manifestări. "A fost un eveniment reuşit, atît din punctul de vedere al prezentării, cît şi al relaţiilor care s-au stabilit între expozanţi şi agenţiile de turism", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza. Şeful admninistraţiei judeţene şi-a exprimat intenţia de a permanentiza manifestarea şi a precizat că ar fi posibil ca un astfel de tîrg să fie organizat de două ori pe an. "Am organizat prima ediţie şi vom ţine cont de sugestiile vizitatorilor pentru a putea ca anul viitor să reuşim să facem un eveniment mai mare şi mai complet", a spus Mîrza. La rîndul său, primarul Sucevei, Ion Lungu a avansat ideea ca în judeţ să fie organizată şi o bursă de turism. Nu în ultimul rînd, directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură, Ovidiu Donţu a declarat că la prima ediţie a acestui tîrg au participat peste 200 de agenţii de turism şi vizitatori specializaţi, care au reuşit să cunoască oferta în domeniul turismului din judeţul Suceava. Organizatorii primei ediţii a Tîrgului de Turism Bucovina au fost Romexpo Bucureşti şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Suceava.