marți, 29 ianuarie 2008
Despre avionul cazut la Suceava
Avionul cazut la Suceava era un ultrausor foarte performant, de generatie foarte noua (a fost construit incepand din 1998 si modelul a avut mereu imbunatatiri). Constructorul FK-Leichtflugzeuge este un fabricant de avioane ultrausoare prestigios cu sediul in Germania care are reprezentante in multe tari ale lumii (nu si in Romania). Fabrica, printre alte avioane, chiar si un ultrausor cu performante acrobatice exceptionale (Fk 12 Comet). Este trist ca o asa bijuterie a luat viata pilotului Eric Rossman la Suceava. Dumnezeu sa-l odihneasca!
Director la Ambro mort într-un accident aviatic
Nepotul proprietarului grupului francez Rossmann, Eric Rossmann, a decedat marţi, 29 ianuarie în urma unui accident aviatic petrecut pe raza comunei sucevene Siminicea (vezi foto). Evenimentul s-a consumat în jurul orei 11.30 când avionul de agrement tipul Polaris FK 14 cu două locuri pe care-l pilota Eric Rossmann s-a zdrobit de sol nelăsându-i nici o şansă. Potrivit directorului Aeroportului de la Salcea, Dan Asmarandei, Rossmann decolase de pe pista Aeroclubului din Suceava şi efectua un zbor de antrenament. Deocamdată nu se cunosc cauzele accidentului. La Suceava este aşteptată o comisie de la Ministerul Transporturilor şi Inspectoratul Aviaţiei Civile pentru a demara o anchetă în acest caz. Mai multe echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă inclusiv de la descarcerare s-au deplasat la faţa locului. De menţionat că Eric Rossmann era singur în avion. Nepotul proprietarului grupului Rossmann se afla în Suceava de mai mulţi ani el ocupând funcţii de conducere la fabrica de celuloză şi hârtie AMBRO, proprietate a grupului francez. Actualmente Rossmann deţinea postul de director general adjunct al combinatului. Avea 38 de ani, era căsătorit cu o suceveancă cu care are o fetiţă de un an.
Eric Rossmann nu avea nevoie de culoar de zbor
Potrivit spuselor comandantului Aeroportului Suceava, Dan Asmarandei, pentru a zbura cu un avion de tip Polaris FK 14, Eric Rossman nu avea nevoie de un culoar de zbor prestabilit. Asmarandei a precizat că pentru a putea zbura, proprietarul unui astfel de avion trebuie să transmită la Aeroclubul Român un plan de zbor, care conţine ora la care decolează, perioada estimată a zborului. La toate acestea se adaugă şi zona în care intenţionează să o survoleze cu avionul. La rândul său, comandantul Aeroclubului Suceava, Haralambrie Pentelescu, a declarat că Eric Rossman avea îndeplinite toate aceste condiţii, el decolând în jurul orei 10:00. „El avea acest plan de zbor, cerinţă obligatorie pentru a putea decola. Oricum, astfel de avioane zboară în spaţiul aerian necontrolat, unde nu interacţionează cu alte avioane de mari dimensiuni”, a explicat Pentelescu.
Omul de afaceri francez avea la activ 120 de ore de zbor
Brevetul de zbor poate fi obţinut de orice persoană care dispune de aproximativ 4.000 de euro si urmează cursurile organizate fie de Aeroclubul Suceava, fie de un instructor autorizat. Comandantul Aeroclubului Tehnic Suceava, Haralambie Pentelescu, ne-a declarat că pentru obţinerea acestui brevet persoanele care se înscriu la curs trebuie să treacă mai întâi un examen medical, după încep instruirea teoretică şi practică. Astfel, dobândirea brevetului se face după 100 de ore de cursuri teoretice şi 40 de ore de zbor, efectuate cu un instructor specializat. La finalul cursurilor teoretice şi practice, persoana în cauză trebuie să susţină un examen, care se dă la Aeroclubul Român. În ceea ce-l priveşte pe Eric Rossman, acesta a obţinut brevetul de zbor în vara anului 2007, având până în momentul de faţă peste 120 de ore de zbor, dintre care peste 60 de ore cu avionul cu care s-a prăbuşit în cursul zilei de ieri. Comandantul Aeroclubului Suceava a mai precizat că numai în cursul anului trecut, cinci persoane din judeţul Suceava au obţinut brevete de zbor. Haralambrie Pentelescu a spus că în prezent, la Aeroclubul Suceava sunt păstrate în hangare şapte avioane uşoare, ce aparţin unor persoane fizice sau unor firme.
sursa: Suceava News
French businessman dies in plane crash in northern Romania
A French businessman was killed Tuesday when the small plane he was piloting crashed in a forest in northern Romania, authorities said.
Eric Rossmann, manager of a paper manufacturing plant in northern Romania, was alone in the small Polaris-type plane that he flew as a hobby.
The weather was good at the time and did not appear to be a factor in the crash, said Orest Onofrei, top government official in Suceava county, where the plane went down. The cause of the crash is under investigation.
Rossmann was one of the managers of Ambro Suceava, a company owned by France's Rossmann Group.
The Mediafax news agency reported that Rossmann was 38. He was married to a Romanian woman from Suceava and had a 1-year-old daughter.
sursa: pr-inside.com
Directorul AMBRO Suceava, Eric Rossman, a murit dupa ce s-a prabusit cu avionul particular lângă Siminicea
Potrivit sursei citate, locul accidentului a fost izolat si va incepe ancheta pentru stabilirea cauzelor accidentului.
Asmarandei a spus ca, la momentul zborului, vizibilitatea era foarte buna, de peste zece kilometri, iar plafonul de nori era sus si vântul era calm.
Directorul general al Autoritatii Aeronautice Civile, Florea Geica, a declarat ca avionul care s-a prabusit marti in judetul Suceava era unul ultrausor, de tip POLARIS FK 14, cu doua locuri, si numar de inmatriculare YR5149. Potrivit sursei citate, pilotul executa ture de pista (invârtiri in jurul aeroportului) in cadrul unui zbor de antrenament. Florea Geica a mai spus ca pilotul a depus planul de zbor in jurul orei 9.00, iar aparatul s-a prabusit, potrivit informatiilor pe care le-a primit de la Politie, in jurul orei 10.00.
El a precizat ca limitarea utilizarii aparatelor de zbor este data de furtuna, vânt foarte puternic sau vreme neprielnica, ceea ce nu era cazul in situatia de fata.
Geica a mai spus ca, la ora actuala, a fost constituita o comisie de ancheta a cauzelor si imprejurarilor in care s-a petrecut accidentul aviatic, din cadrul Directiei de Investigatii a Ministerului Transporturilor, comisie din care face parte si un specialist al Autoritatii Aeronautice Civile.
Directorul combinatului de celuloza si hârtie AMBRO SA Suceava, cetateanul francez Eric Rossmann, a murit, marti, dupa ce avionul particular in care se afla s-a prabusit intr-o padure, in zona localitatii sucevene Siminicea, situata la zece kilometri de municipiul Suceava, a declarat prefectul de Suceava, Orest Onofrei.
Potrivit prefectului, pâna la ora transmiterii acestei stiri nu se cunosteau cauzele incidentului aviatic, in conditiile in care in zona vremea este frumoasa, iar terenul nu este accidentat.
La fata locului, s-au deplasat echipe de la Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, ale Ambulantei, Politiei, precum si un un procuror de la Parchetul Curtii de Apel Suceava.
Comandantul Aeroportului Suceava, Dan Asmarandei, a declarat pentru MEDIAFAX ca Eric Rossman, era singur in avion in momentul producerii accidentului, ca acesta a decolat de la Aeroclubul Suceava si facea un zbor de antrenament la bordul unui aparat de tip FK 14.
"Din motive necunoscute inca, el a cazut", a spus Asmarandei.
El a precizat ca in zona in care s-a produs accidentul se vor deplasa reprezentanti ai Inspectoratului Aviatiei Civile si ai Ministerului Transporturilor pentru a cerceta cauzele producerii acestuia.
Primarul comunei Siminicea, Gheorghe Halita, a declarat ca avionul s-a prabusit la aproximativ 500 de metri de o zona locuita, cu case, si ca, potrivit unui martor ocular, motorul aparatului de zbor cu doua locuri s-ar fi oprit, dupa care avionul a planat putin si apoi s-a prabusit.
Conform primarului, dupa prabusire nu a avut loc nicio explozie, iar avionul nu este extrem de deteriorat, fiind deformata doar partea din fata a acestuia.
Pilotul ar fi putut muri in momentul in care s-a izbit de bord.
Eric Rossmann este director general adjunct al Ambro Suceava, avea 38 de ani si era casatorit cu o suceveanca, cu care are o fetita in vârsta de un an. El este in Suceava, la Ambro, din anul 2001, iar in toata perioada a ocupat diverse posturi de conducere. El era nepotul proprietarului grupului de firme francez Rossmann.
Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, care s-a deplasat in zona accidentului, a declarat, la rândul sau, ca un martor ocular a sesizat ca s-a oprit motorul avionului si ca, ulterior, aparatul a cazut. Onofrei a precizat ca avionul a cazut pe un teren drept, lânga un fost IAS.
sursa: Obiectiv de Suceava
UPDATE: Un avion s-a prabusit la Suceava: directorul Ambro a murit
Potrivit prefectului de Suceava, Orest Onofrei, avionul s-a prabusit intr-o padure, la 30 de kilometri de Suceava, intr-o zona nepopulata din comuna Siminicea.
Prefectul a spus ca directorul Ambro Suceava, Eric Rossman, era singur in avion, iar aparatul nu a explodat la impactul cu solul.
"A inceput o ancheta. La fata locului au venit cei de la Descarcerare, Situatii de urgenta si ambulante", a spus prefectul.
Prefectul a adaugat ca zona este greu accesibila fiindca zona in care s-a prabusit avionul este una de padure, intre localitati.
Primarul localitatii Siminicea, Gheorghe Halita, cel care l-a anuntat pe prefect, a spus ca a aflat de accidentul aviatic de la un localnic. Se pare ca avionul s-a oprit, a planat pentru cateva minute, dupa care a cazut in gol.
Mai mult, primarul a spus ca pilotul era cetatean francez, director al Ambro Suceava de aproximativ trei ani.
Lucel Lulciuc, de la ISU Suceava, a declarat ca avionul care s-a prabusit era de mici dimensiuni, de doua locuri. "Nu a avut loc incendierea avionului si nici nu a explodat. A ramas infipt in pamant, la 45 de grade", a adaugat Lucel Lulciuc.
Avionul care s-a prabusit, marti, in zona comunei sucevene Siminicea in jurul orei 11.30 era de tip FK 14 si efectua un zbor de agrement, potrivit directorului Aeroportului Stefan cel Mare din Suceava, Dan Asmarandei.
"Pilotul era tanar, avea brevet, insa experienta putina. Avea avionul de un an de zile", a spus si directorul aeroportului Suceava, Mihai Asmarandei.
sursa: ziare.com
Avion ultrausor prabusit la Suceava (video)
Directorul combinatului de celuloza si hartie AMBRO SA Suceava, francezul Eric Rossman, in varsta de 32 de ani, a murit, marti la pranz, dupa ce avionul particular in care se afla s-a prabusit in camp, la 30 km de Suceava, transmite Antena 3.
Avionul a cazut in zona localitatii sucevene Siminicea, a confirmat prefectul de Suceava, Orest Onofrei.
Primarul localitatii Siminicea, Gheorghe Halita, cel care l-a anuntat pe prefect, a spus ca a aflat de accidentul aviatic de la un localnic. Se pare ca avionul s-a oprit, a planat pentru cateva minute, dupa care a cazut in gol.
Mai mult, primarul a spus ca pilotul era cetatean francez, director al Ambro Suceava de aproximativ trei ani.
Lucel Lulciuc, de la ISU Suceava, a declarat ca avionul care s-a prabusit era de mici dimensiuni, de doua locuri. "Nu a avut loc incendierea avionului si nici nu a explodat. A ramas infipt in pamant, la 45 de grade", a adaugat Lucel Lulciuc.
Avionul care s-a prabusit, marti, in zona comunei sucevene Siminicea in jurul orei 11.30 era de tip FK 14 si efectua un zbor de agrement, potrivit directorului Aeroportului Stefan cel Mare din Suceava, Dan Asmarandei.
"Pilotul era tanar, avea brevet, insa experienta putina. Avea avionul de un an de zile", a spus si directorul aeroportului Suceava, Mihai Asmarandei.
sursa: Romania Libera
Avionul prabusit in judetul Suceava efectua un zbor de agrement si era pilotat de directorul AMBRO
Avionul care s-a prabusit, marti, in zona comunei sucevene Siminicea in jurul orei 11.30 era de tip FK 14 si efectua un zbor de agrement, potrivit directorului Aeroportului Stefan cel Mare din Suceava, Dan Asmarandei.
Directorul general adjunct al AMBRO SA, combinatul de celuloza si hirtie din Suceava, Eric Rossman, care este, potrivit unor surse, nepotul proprietarului grupului francez, Rossman, a decedat, marti, dupa ce avionul in care acesta se afla s-a prabusit in zona comunei sucevene Siminicea, dupa cum a declarat prefectul de Suceava, Orest Onofrei.
Accidentul aviatic a avut loc pe cimp, in imediata apropiere a localitatii sucevene, iar in urma prabusirii nu a avut loc nici o explotie sau vreun incendiu, sustine Gheorghe Halita, primarul comunei Siminicea. De altfel, acesta a anuntat la 112, apel de urgenta, producerea accidentului aviatic. Potrivit acestuia, avionul prabusit avea doua locuri si era de tip agrement.
sursa: Ziarul de Iasi
Airplane Crash In N Romania Leaves One Dead
French citizen Eric Rossman, 38, manager of Romanian pulp and paper plant AMBRO SA Suceava, died Tuesday afternoon after his small private jet crashed into the woods in the area of Siminicea, in Romania’s northern county of Suceava.
sursa: Mediafax
Directorul AMBRO Suceava s-a prăbuşit cu avionulul particular
Avionul de mici dimensiuni s-a prăbuşit într-o pădure, lângă localitatea Siminicea, din Suceava. La manşă se afla directorul Combinatului de celuloză şi hârtie AMBRO SA, Eric Rossman.
Potrivit primelor informaţii, vremea nu are de-a face cu prăbuşirea avionului - model Polaris FK 14. Martorii spun că aparatul de zbor a planat şi a căzut brusc, la aproximativ 500 de metri de casele oamenilor. Indiciile duc spre o problemă tehnică la motor. Doar o comisie de specialitate va putea stabili acest aspect.
Directorul combinatului, Eric Rossman - se pare chiar nepotul proprietarului grupului francez cu acelaşi nume, un colos cu o cifră de afaceri anuală de sute de milioane de euro - se afla singur în avion şi a murit pe loc.
El ar fi decolat de la Aeroclubul Suceava pentru un zbor de antrenament, conform comandantului Dan Asmarandei.
sursa: protv.ro
Un avion de mici dimensiuni s-a prabusit la Suceava - o persoana si-a pierdut viata
Un avion de mici dimensiuni s-a prabusit langa Suceava | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
-- Victima este directorul combinatului de celuloza si hartie Ambro SA Suceava, Eric Rossman | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Un avion particular de mici dimensiuni, de tip Polaris, s-a prabusit, in urma cu scurt timp, intr-o padure situata la 10 kilometri de localitatea suceveana Siminicea. Accidentul s-a soldat cu o victima. Este vorba de directorul combinatului de celuloza si hartie Ambro SA Suceava, Eric Rossman. Informatia a fost confirmata de prefectul de Suceava, Orest Onofrei, care a precizat ca la fata locului s-au deplasat echipe speciale, de la Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Ambulanta, Politie, precum si un un procuror de la Parchetul Curtii de Apel Suceava. Deocamdata nu se cunosc cauzele accidentului. Conform primelor informatii de la fata locului, conditiile meteo erau favorabile zborului. Gheorghe Halita, primarul localitatii Siminicea, a declarat, pentru RealitateaTV, ca este vorba despre un avion de doua persoane, ca aparatul de zbor a fost reperat si ca nu exista riscul izbucnirii unui incendiu. Conform oficialului, un martor ocular sustine ca, inainte de a se prabusi, unul dintre motoarele avionului s-ar fi oprit. Potrivit primelor date oficiale, avionul de mici dimensiuni, de tip Polaris, cu doua locuri, era propritatea omului de afaceri francez, Eric Rossman. Acesta obtinuse brevetul de zbor in anul 2007, dupa cum a anuntat Dan Asmarandei, comandantul Aeroportului Suceava. Eric Rossmann este director general adjunct al Ambro Suceava, avea 38 de ani si era casatorit cu o suceveanca, cu care are o fetita in varsta de un an. Lucra la Ambro din anul 2001, perioada in care a ocupat diverse posturi de conducere. Victima accidentului de astazi era nepotul proprietarului grupului de firme francez "Rossmann". |
sursa: Ziua
Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit în Suceava
Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit în Suceava. Accidentul s-a soldat cu o victimă. Este vorba despre directorul Combinatului de Celuloză şi Hârtie - AMBRO SA, Eric Rossmann.
Avionul a căzut într-o pădure, lângă localitatea Siminicea, în jurul orei 11.30, şi era de tip FK 14. Aparatul efectua un zbor de agrement, iar condiţiile meteo erau favorabile, potrivit directorului Aeroportului Ştefan cel Mare din Suceava, Dan Asmarandei.
Accidentul aviatic a avut loc pe câmp, în imediata apropiere a localităţii sucevene, iar în urma prăbuşirii nu a avut loc nicio explozie sau vreun incendiu, susţine Gheorghe Haliţă, primarul comunei Siminicea. De altfel, acesta a anunţat la 112, apel de urgenţă, producerea accidentului aviatic. Potrivit acestuia, avionul prăbuşit avea două locuri şi era de tip agrement.
sursa: Realitatea TV
Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit în Suceava
Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit în Suceava. Accidentul s-a soldat cu o victimă. Este vorba despre directorul Combinatului de Celuloză şi Hârtie - AMBRO SA, Eric Rossmann.
Avionul a căzut într-o pădure, lângă localitatea Siminicea, în jurul orei 11.30, şi era de tip FK 14. Aparatul efectua un zbor de agrement, iar condiţiile meteo erau favorabile, potrivit directorului Aeroportului Ştefan cel Mare din Suceava, Dan Asmarandei.
Accidentul aviatic a avut loc pe câmp, în imediata apropiere a localităţii sucevene, iar în urma prăbuşirii nu a avut loc nicio explozie sau vreun incendiu, susţine Gheorghe Haliţă, primarul comunei Siminicea. De altfel, acesta a anunţat la 112, apel de urgenţă, producerea accidentului aviatic. Potrivit acestuia, avionul prăbuşit avea două locuri şi era de tip agrement.
sursa: Realitatea TV
Avion ultrausor prabusit la Suceava
Directorul combinatului de celuloza si hartie AMBRO SA Suceava, francezul Eric Rossman, in varsta de 32 de ani, a murit, marti la pranz, dupa ce avionul particular in care se afla s-a prabusit intr-o padure, transmite Antena 3.
Moartea sa nu a fost inca confirmata oficial.
Avionul a cazut in zona localitatii sucevene Siminicea, a confirmat prefectul de Suceava, Orest Onofrei.
Avionul de mici dimensiuni, de doua locuri, era in propritatea omul de afaceri francez. Eric Rossman pilota avionul si se afla singur la bord. Scopul zborului nu este cunoscut. Echipele speciale s-au deplasat de urgenta la fata locului, unde au demarat cercetarile. Ambulanta si serviciul de descarcerare au intervenit la locul accidentului.
Persoana care a anuntat serviciul de ambulanta si a vazut accidentul a declarat ca motorul avionului s-a oprit si aeronava s-a prabusit cu varful in pamant. In urma impactului cu solul, pilotul a murit strivit.
sursa: Romania Libera
Directorul combinatului de celuloza si hartie Suceava, mort intr-un accident de avion
Prefectul judetului Suceava, Orest Onofrei, a anuntat ca avionul se afla in proprietatea omului de afaceri, care pilota avionul si se afla singur la bord.
La randul sau, directorul aeroportului Suceava, Mihai Asmarandei, a declarat, pentru Antena 3, ca avionul de agrement, la bordul caruia se afla omul de afaceri francez, efectua un zbor de antrenament.
Eric Rossman era nepotul unui cunoscut magnat francez, Bernard Rossman.
Echipele speciale s-au deplasat de urgenta la fata locului, unde au demarat cercetarile. Ambulanta si serviciul de descarcerare au intervenit la locul accidentului.
Persoana care a anuntat serviciul de ambulanta si a vazut accidentul a declarat ca motorul avionului s-a oprit si aeronava s-a prabusit cu varful in pamant. In urma impactului cu solul, pilotul a murit strivit.
Avionul de tip Polaris FK 14 nu a explodat in urma impactului cu pamantul.
sursa: Hotnews
Un avion s-a prabusit la Suceava: directorul Ambro a murit
Potrivit prefectului de Suceava, Orest Onofrei, avionul s-a prabusit intr-o padure, la 30 de kilometri de Suceava, intr-o zona nepopulata din comuna Siminicea.
Prefectul a spus ca directorul Ambro Suceava, Eric Rossman, era singur in avion, iar aparatul nu a explodat la impactul cu solul.
"A inceput o ancheta. La fata locului au venit cei de la Descarcerare, Situatii de urgenta si ambulante", a spus prefectul.
Prefectul a adaugat ca zona este greu accesibila fiindca zona in care s-a prabusit avionul este una de padure, intre localitati.
Primarul localitatii Siminicea, Gheorghe Halita, cel care l-a anuntat pe prefect, a spus ca a aflat de accidentul aviatic de la un localnic. Se pare ca avionul s-a oprit, a planat pentru cateva minute, dupa care a cazut in gol.
Mai mult, primarul a spus ca pilotul era cetatean francez, director al Ambro Suceava de aproximativ trei ani.
Lucel Lulciuc, de la ISU Suceava, a declarat ca avionul care s-a prabusit era de mici dimensiuni, de doua locuri. "Nu a avut loc incendierea avionului si nici nu a explodat. A ramas infipt in pamant, la 45 de grade", a adaugat Lucel Lulciuc.
Avionul care s-a prabusit, marti, in zona comunei sucevene Siminicea in jurul orei 11.30 era de tip FK 14 si efectua un zbor de agrement, potrivit directorului Aeroportului Stefan cel Mare din Suceava, Dan Asmarandei.
"Pilotul era tanar, avea brevet, insa experienta putina. Avea avionul de un an de zile", a spus si directorul aeroportului Suceava, Mihai Asmarandei.
sursa: ziare.com
Directorul AMBRO Suceava a murit după ce s-a prăbuşit cu avionul particular
Directorul combinatului de celuloză şi hârtie AMBRO SA Suceava, Eric Rossman (cetăţean francez), a murit, marţi la prânz, după ce avionul particular în care se afla s-a prăbuşit într-o pădure, în zona localităţii sucevene Siminicea, transmite corespondentul MEDIAFAX, citându-l pe prefectul de Suceava Orest Onofrei.
Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat că, potrivit primelor informaţii, directorul AMBRO Suceava era singur în avionul particular de mici dimensiuni care s-a prăbuşit, în jurul prânzului, în pădurea din localitatea Siminicea, situată la zece kilometri de municipiul Suceava.
Potrivit prefectului, până la ora transmiterii acestei ştiri nu se cunoşteau cauzele incidentului aviatic, în condiţiile în care în zonă vremea este frumoasă, iar terenul nu este accidentat.
La faţa locului s-au deplasat echipe de la Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ale Ambulanţei, Poliţiei, precum şi un un procuror de la Parchetul Curţii de Apel Suceava.
Comandantul Aeroportului Suceava, Dan Asmarandei, a declarat pentru MEDIAFAX că Eric Rossman era singur în avion în momentul producerii accidentului, că acesta a decolat de la Aeroclubul Suceava şi făcea un zbor de antrenament la bordul unui aparat de tip FK 14.
"Din motive necunoscute încă, el a căzut", a spus Asmarandei.
El a precizat că în zona în care s-a produs accidentul se vor deplasa reprezentanţi ai Inspectoratului Aviaţiei Civile şi ai Ministerului Transporturilor pentru a cerceta cauzele producerii acestuia.
Primarului comunei Siminicea, Gheorghe Haliţa, a declarat că avionul s-a prăbuşit la aproximativ 500 de metri de o zonă locuită, cu case, şi că, potrivit unui martor ocular, motorul aparatului de zbor cu două locuri s-ar fi oprit, după care avionul a planat puţin şi apoi s-a prăbuşit.
Conform primarului, după prăbuşire nu a avut loc nicio explozie, iar avionul nu este extrem de deteriorat, fiind deformată doar partea din faţă a acestuia.
Pilotul ar fi putut muri în momentul în care s-a izbit de bord.
Eric Rossmann este director general adjunct al Ambro Suceava, avea 38 de ani şi era căsătorit cu o suceveancă, cu care are o fetiţă în vârstă de un an.
Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, care s-a deplasat în zona accidentului, a declarat, la rândul său, că un martor ocular a sesizat că s-a oprit motorul avionului şi că, ulterior, aparatul a căzut. Onofrei a precizat că avionul a căzut pe un teren drept, lângă un fost IAS.
sursa: Mediafax
Volei. Juniori >> Una caldă, două reci
La sfârşitul săptămânii trecute, la Botoşani, a avut loc primul turneu zonal din acest an, la volei Juniori I, competiţie la care au participat echipele LPS Suceava, CSŞ Botoşani, LPS Piatra Neamţ şi CSŞ Râmnicu Sărat.
În prima partidă, gazdele de la CSŞ Botoşani nu le-au dat nicio şansă sucevenilor, câştigând disputa cu un categoric 3-0 (25-21, 25-20, 25-15). Elevii antrenorului Toader Tamaş au pierdut şi cel de-al doilea meci al turneului, jucat împotriva formaţiei CSŞ Râmnicu Sărat, scor 2-3, deşi la un moment dat conduceau cu 2-0 la seturi. Ultima întâlnire a consemnat şi singura victorie pentru juniorii suceveni, 3-2 cu LPS Piatra Neamţ.
După spusele tehnicianului Toader Tamaş, elevii săi nu au prins o formă „prea bună” la turneul de la Botoşani, cu toate că au avut întreg lotul valid, singurul absent din pricina problemelor medicale fiind Andreica.
Pentru LPS Suceava au jucat: Chitic, Prodan, Rusu, Păscăriţa, Maxim, Cucuruzeac, Zaharia, Cucolaş, Polocoşer, Strujan şi Prelipcean.
Peste două săptămâni, la Piatra Neamţ, va avea loc cel de-al doilea turneu al anului, competiţie decisivă pentru calificarea formaţiei sucevene în fazele superioare ale Campionatului Naţional, la turneul semifinal urmând să participe primele două clasate din fiecare serie.
sursa: News Bucovina
Atletism >> Atleţii suceveni au obţinut trei locuri doi şi un loc trei la Grand Prix-ul „Distrigaz Sud” de la Bucureşti
În acest week-end, la Bucureşti, s-a desfăşurat Concursul Naţional de Sală „Grand Prix – Distrigaz Sud”. Competiţia s-a desfăşurat pe probe combinate – seniori, tineret şi juniori categoria I, a II-a şi a III-a.
În Sala de Atletism a Complexului Naţional „Lia Manoliu” au fost prezenţi şi atleţii pregătiţi de antrenorul Toader Flămând, care au avut o comportare bună, aceştia având şanse destul de mari de a obţine medalii la Campionatele Naţionale din luna martie.
La 800 m plat, Anca Bălănucă a terminat pe locul doi, ea parcurgând distanţa în 2’15’’. Tot la 800 m plat, dar la băieţi, juniorul Andrei Trofin a ocupat locul trei în 2’01’’. Andrei Trofin a obţinut astfel cel mai bun timp din acest an la juniori II, după spusele antrenorului Flămând.
La 1500 m plat Gheroghe Vasile a ocupat locul secund, după ce a realizat un timp de 4’02’’, în timp ce, la fete, Ionela Bordeianu a venit pe acelaşi loc doi, cu 4’52’’.
“Sunt mulţumit de rezultatele obţinute la acest Grand Prix. Anca Bălănucă, Andrei Trofin şi Vasile Gheorghe au realizat timpi foarte buni, care în aceste moment ne îndreptăţesc să sperăm la medalii la Campionatele Naţionale din luna martie. În continuare trebuie să ne pregătim la fel de serios şi rezultatele nu vor întârzia să apară” a declarat antrenorul Toader Flămând.
sursa: News Bucovina
Handbal. Juniori >> Final de sezon pentru Juniorii I
Echipa masculină de handbal Juniori I, reprezentând LPS Suceava, a participat la sfârşitul săptămânii trecute la cel de-al doilea turneu de sală din cadrul sezonului regulat. La capătul a trei zile de competiţie, elevii lui Petru Brînduşe au încheiat turneul găzduit de Sala Sporturilor din Vaslui cu un bilanţ echilibrat: o victorie, un egal şi o înfrângere.
În primul meci, disputat vineri, handbaliştii suceveni nu a reuşit decât un rezultat de egalitate, în compania celor de la LPS Focşani, scor 26-26, antrenorul Petru Brînduşe punând acest semieşec pe seama celor şase ratări de la 7 metri înregistrate de elevii săi pe parcursul partidei.
Confruntările de sâmbătă au consemnat singura înfrângere pentru LPS Suceava, scor 17-27, în faţa grupării CSŞ Bacău, pentru ca în ultima zi a turneului, formaţia suceveană să dispună cu scorul de 26-20 de lanterna roşie a clasamentului, LPS Botoşani.
În urma acestor rezultate, juniorii pregătiţi de Petru Brânduşe au încheiat sezonul pe locul 5 al clasamentului, cu 7 puncte din 12 partide.
sursa: News Bucovina
Mercato >> După ce au cumpărat, granzii Ligii I s-au pus şi pe vândut!
CFR Cluj
Antrenor: Ioan Andone – confirmat
Au venit: Lars Hirschfeld – Norvegia (portar, Rosenborg BK Trondheim), Mikael Dorsin – Suedia (fundaş, Rosenborg BK Trondheim), Diarrassouba Ousmane Viera – Coasta de Fildeş (fundaş, Réveil Club de Daloa), Traore Lacina – Coasta de Fildeş (mijlocaş, Stade d’Abidjan), Sebastian Dubarbier – Argentina (mijlocaş, Gimnasia la Plata), Koumatien Emmanuel Kone – Coasta de Fildeş (mijlocaş, ASEC Mimomas), Sixto Peralta – Argentina (mijlocaş, River Plate), Viorel Frunză – Moldova (atacant, Ceahlăul Piatra-Neamţ), Camara Lamine – Coasta de Fildeş (atacant, Stella Club), Diego Alejandro Ruiz – Argentina (atacant, CD Huachipato)
Au plecat: Casian Miclăuş (fundaş, Dacia Mioveni), Octavian Chihaia (atacant, Dacia Mioveni)
Rapid Bucureşti
Antrenor: Mircea Rednic – confirmat
Au venit: Philippe Leonard – Belgia (fundaş, Feyenoord Rotterdam), Ryan Griffiths – Australia (atacant, Liaoning FC), Daniel Pancu (mijlocaş, Bursaspor Kulubu), Ranko Despotovici –Serbia (atacant, FK Vojvodina Novi Sad)
Au plecat: Marcos Tamandare – Brazilia (fundaş, Corinthians Sao Paolo), Marius Măldărăşanu (mijlocaş, FC Braşov), Ionuţ Mazilu (atacant, Dnepr Dnepropetrovsk)
Unirea Urziceni
Antrenor: Dan Petrescu – confirmat
Au venit: Giedrius Arlauskis – Lituania (portar, FK Siauliai), Davidas Arlauskis – Lituania (mijlocaş, FK Siauliai)
Au plecat: Cătălin Grigore (portar, pus pe lista de transferuri), Srdjan Zakula – Croaţia (portar, pus pe lista de transferuri), Mircea Oltean (portar, liber de contract), Florin Ganea (fundaş, Gloria Bistriţa), Gheorghe Rohat (fundaş, CSM Ploieşti), Iulian Arhire (mijlocaş, Gloria Bistriţa), Cosmin Mărginean (mijlocaş, liber de contract)
Steaua Bucureşti
Antrenor: Marius Lăcătuş – confirmat
Au venit: Dino Eze – Nigeria (mijlocaş, Gloria Buzău), Răzvan Ochiroşii (mijlocaş, Gloria Buzău), Alexandru Iacob (mijlocaş, Gloria Buzău), Mahamadou Habibou – Republica Central-Africană (atacant, Royal Charleroi SC), Dayro Moreno – Columbia (atacant, CD Once Caldas), Jose Moreno Mora – Columbia (atacant, Independiente Avellaneda), Andres Mendoza – Peru (atacant, Metalurg Doneţk)
Au plecat: Andrey Nazario Afonso (portar, Cruzeiro FC), Valentin Bădoi (mijlocaş, Politehnica Timişoara), Vasilică Cristocea (mijlocaş, pus pe liber), Marius Croitoru (mijlocaş, Hapoel Ironi Kiryat Shmona), Victoraş Iacob (atacant, FC Kaiserslautern), Dorel Zaharia (atacant, Tianjin Teda)
Poli Timişoara
Antrenor: Dusan Uhrin jr. – confirmat
Au venit: Milos Brezinsky – Slovacia (fundaş, Slovac Liberec), Valentin Bădoi (mijlocaş, Steaua Bucureşti), Balasz Borbely –Slovacia (mijlocaş, Artmedia Bratislava), Elvio Raul Martinez –Argentina (mijlocaş, CA Aldosivi de Mar del Plata), Carlos Alberto Leurenco Milhazes – Portugalia (mijlocaş, Rio Ave FC)
Au plecat: Cristian Dancia (fundaş, Universitatea Cluj), Adrian Ilie (fundaş, Politehnica Iaşi), Cristian Scutaru (fundaş, Dinamo Bucureşti), Peter Omoduemuke – Nigeria (mijlocaş, Ceahlăul Piatra-Neamţ), Gabriel Caramarin (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Gabriel Torje (mijlocaş, Dinamo Bucureşti), Mansour Gueye (atacant, Dinamo Bucureşti), Andrei Cristea (atacant, Politehnica Iaşi)
Dinamo Bucureşti
Antrenor: Cornel Ţălnar – confirmat
Au venit: Florin Matache (portar, Ceahlăul Piatra-Neamţ), Cristian Scutaru (fundaş, Politehnica Timişoara), Vojislav Vranjkovici –Bosnia (mijlocaş, Ceahlăul Piatra-Neamţ), Gabriel Torje (mijlocaş, Politehnica Timişoara), Mansour Gueye (atacant, Politehnica Timişoara), Vladislav Gussev – Estonia (atacant, FC TVMK Tallinn)
Au plecat: Mariano Fernandes – Argentina (fundaş, liber de contract), Ştefan Radu (fundaş, Lazio Roma), Ivan Gvozdenovic –Serbia (liber de contract), Hristu Chiacu (atacant, Dacia Mioveni)
FC Vaslui
Antrenor: Dorinel Munteanu – confirmat
Au venit: –
Au plecat: –
Gloria Bistriţa
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău – confirmat
Au venit: Iulian Arhire (mijlocaş, Unirea Urziceni), Andrei Mureşan (mijlocaş, Universitatea Cluj), Marius Jianu (atacant, Prefabricate Modelu), Florin Ganea (fundas, Unirea Urziceni)
Au plecat: Laur Aştilean (fundaş, Minerul Lupeni), Laszlo Sepsi (fundaş, Benfica Lisabona), George Şoltuz (fundaş, Universitatea Cluj), Sead Bruncevici – Serbia (atacant, Minerul Lupeni), Flavius Băd (atacant, Universitatea Cluj), Simao Ayres Cerqueira – Brazilia (atacant, FC Botoşani)
Oţelul Galaţi
Antrenor: Petre Grigoraş – confirmat
Au venit: Stoian Kolev – Bulgaria (portar, Lokomotiv Plodviv), Dorian Perianu (portar, Industria Sârmei Câmpia-Turzii), Mihai Panc (fundaş, Progresul Bucureştii), Adrian Sălăgean (mijlocaş, Someşul Satu-Mare), Marius Ene (atacant, Dodu Bucureşti)
Au plecat: Ismail Kouha – Maroc (portar, pus pe lista de transferuri), Valentin Borş (portar, Concordia Chiajna), Bertrand Ngapounou – Camerun (fundaş, liber de contract), Eduard Ratnikov – Estonia (fundaş, liber de contract), Marian Cârjă (mijlocaş, CSM Ploieşti), Kim Gil Sik – Coreea de Sud (mijlocaş, liber de contract), Pavel Beganski – Belarus (atacant, liber e contract), Gheorghe Boghiu – Moldova (atacant, liber de contract),
Gloria Buzău
Antrenor: Ştefan Stoica – confirmat
Au venit: Alexandru Stoica (fundaş, EMC Rovinari), Andre Luis Nunes – Brazilia (atacant, Zagłebie Lubin)
Au plecat: Dino Eze – Nigeria (mijlocaş, Steaua Bucureşti), Alexandru Iacob (mijlocaş, Steaua Bucureşti), Răzvan Ochiroşii (mijlocaş, Steaua Bucureşti), Kleyr Viera dos Santos – Brazilia (atacant, liber de contract)
Universitatea Craiova
Antrenor: Nicolo Napoli – confirmat
Au venit: Romeo Filipovic – Croaţia/Germania (mijlocaş, SV Spittal/Drau)
Au plecat: Mădălin Ciucă (fundaş, a fost pus pe lista de transferuri), Gabriel Velcovici (mijlocaş, a fost pus pe lista de transferuri), Viorel Gărgălie (atacant, a fost pus pe lista de transferuri), Ovidiu Stoianof (atacant, a fost pus pe lista de transferuri)
Ceahlăul Piatra Neamţ
Antrenor: Viorel Hizo – confirmat
Au venit: Andrey Fedorenko – Ucraina (portar, Dinamo II Bucureşti), Peter Omoduemuke – Nigeria (mijlocaş, Politehnica Ştiinţa Timişoara), Ionuţ Matei (fundaş, FCM Reşiţa), Ionuţ Bădescu (mijlocaş, liber de contract)
Au plecat: Florin Matache (portar, Dinamo Bucureşti), Marius Iordache (fundaş, pus pe lista de transferuri), Roberto Ayza –Brazilia (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Marian Bănuţă (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Mohammed Hamza – Ghana (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Constantin Schumacher (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Narcis Răducan (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Dejan Ruşmir – Serbia (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Vojislav Vranjkovici – Bosnia (mijlocaş, Dinamo Bucureşti), Viorel Frunză – Moldova (atacant, CFR Cluj), Alexandru Golban – Moldova (atacant, pus pe lista de transferuri)
Dacia Mioveni
Antrenor: Sorin Cârţu – confirmat
Au venit: Cornel Frăsineanu (fundaş, UTA Arad), Casian Miclăuş (fundaş, CFR Cluj), Daniel Ghindeanu (fundaş, Progresul Bucureşti), Hristu Chiacu (atacant, Dinamo Bucureşti), Octavian Chihaia (atacant, CFR Cluj)
Au plecat: Mircea Oltean (portar, Universitatea Cluj), Teodor Chiacu (fundaş, pus pe lista de transferuri), Ionuţ Chirciu (fundaş, pus pe lista de transferuri), Vasile Jula (fundaş, s-a retras), Cornel Dobre (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Liviu Negoiţă (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Horaţiu Sătmar (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Daniel Costescu (atacant, pus pe lista de transferuri), Daniel Lupaşcu (atacant, pus pe lista de transferuri), Bogdan Vrăjitoarea (mijlocaş, pus pe lista de transferuri)
Politehnica Iaşi
Antrenor: Ionuţ Popa – confirmat
Au venit: Adrian Ilie (fundaş, Politehnica Timişoara), Andrej Pecnik – Slovenia (fundaş, NK Maribor), Bogdan Straton (mijlocaş, FC Botoşani), Dominik Berşnjak – Slovenia (atacant, NK Celje), Andrei Cristea (atacant, Politehnica Timişoara)
Au plecat: Martin Cernoch – Cehia (atacant, liber de contract), Branko Bakovici – Serbia (liber de contract), Cristian Silvăşan (atacant, Universitatea Cluj)
UTA Arad
Antrenor: Marin Barbu – confirmat
Au venit: Nenad Lalatovici – Serbia (fundaş, OFK Beograd), Richard Filaret (mijlocaş, Atletico Arad), George Ţucudean (atacant, Atletico Arad)
Au plecat: Daniel Chiriţă (fundaş, Sparta Rotterdam), Valentin Fritea (mijlocaş, Minerul Lupeni), Cornel Frăsineanu (fundaş, Dacia Mioveni)
Farul Constanţa
Antrenor: Ion Marin – confirmat
Au venit: Vladimir Jasici – Serbia (fundaş, CSK Pivara Celarevo), Francisco Jose Fernandes Chico – Portugalia (atacant, Varzim Sport Club), Dragan Gosici – Serbia (atacant, BSK Borca)
Au plecat: Paulo Armando Da Silva Monteiro – Portugalia (fundaş, liber de contract), Celestino Marques Silva Ilnhasse – Guinea Bisau (mijlocaş, liber de contract), Bogdan Apostu (atacant, Hapoel Bnei Saknin), Ştefan Ciobanu (atacant, CSM Ploieşti)
Pandurii Tg. Jiu
Antrenor: Joaquim Teixiera –Portugalia, nou
Au venit: Mario Jorge Quintas Felgueiras – Portugalia (portar, Portimonense SC), Joao Pedro Mingote Ribeiro – Portugalia (portar, AD de Lousada), Jose Anilton Junior – Portugalia (fundaş, Sporting Braga), Carlos Alexandre Cardoso – Brazilia (fundaş, CF Estrela da Amadora), Marco Paulo Silva Soares – Portugalia (mijlocaş, Uniao Leiria), Yonathan David Rodriguez Auyanet – Spania (mijlocaş, CF Estrela da Amadora), Jessui Silva do Nascimento – Brazilia (atacant, Uniao Leiria)
Au plecat: Adnan Guso – Bosnia (portar, Olympiakos Nicosia), Edmilson dos Santos Carmo Junior – Brazilia (mijlocaş, liber de contract), Andrei Enescu (mijlocaş, Sheriff Tiraspol)
Universitatea Cluj
Antrenor: Alpar Meszaros, nou
Au venit: Mircea Oltean (portar, Universitatea Cluj), Lucian Perde (fundaş, Industria Sârmei Câmpia-Turzii), Cristian Dancia (fundaş, Politehnica Timişoara), George Şoltuz (fundaş, Gloria Bistriţa), Zeno Bundea (fundaş, Maccabi Netanya), Rareş Soporan (mijlocaş, FCM Reşiţa), Petru Budeanu (mijlocaş, Internaţional Piteşti), Cristian Silvăşan (atacant, Politehnica Iaşi), Flavius Băd (atacant, Gloria Bistriţa), Claudiu Răducanu (atacant, Sorrento Calcio)
Au plecat: Martin Tudor (portar, pus pe lista de transferuri), Emil Szolomajer (portar, Arieşul Turda), Cosmin Cruşoveanu (fundaş, Corvinul Hunedoara), Marius Baciu (fundaş, Gaz Metan Mediaş), Sorin Iodi (fundaş, Arieşul Turda), Milan Jovanovici – Muntenegru (fundaş, pus pe lista de transferuri), Park Jae-Hong – Coreea de Sud (fundaş, pus pe lista de transferuri), Andrei Mureşan (mijlocaş, Gloria Bistriţa), Mugur Bolohan (mijlocaş, liber de contract), Gigel Coman (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Romik Haciatrian –Armenia (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Radu Sabo (mijlocaş, liber de contract), Sandu Negrean (atacant, Arieşul Turda), Mamadou Zongo – Burkina Faso (atacant, liber de contract).
sursa: News Bucovina
Brânduşel Nichitean „recompensat” de PNL Suceava cu funcţia de secretar general adjunct
Proaspătul membru al PNL Suceava, Brânduşel Nichitean, care s-a înscris vineri în acest partid a şi fost „recompensat” cu o funcţie, fiind numit secretar general adjunct al organizaţiei judeţene liberale. Purtătorul de cuvânt al PNL Suceava, Mihai Aurel Steiciuc, a declarat, luni, că Brânduşel Nichitean va ocupa această funcţie, decizia fiind adoptată în BPJ al PNL Suceava. Acesta a precizat că PNL Suceava are doi secretari general adjuncţi, liderul consilierilor judeţeni liberali Bogdan Cristache şi Brânduşel Nichitean, ambii urmând să se ocupe de probleme organizatorice din filialele locale din judeţ.
Fostul vicepreşedinte al PD Suceava, Brânduşel Nichitean a fost reprimit în partid în februarie 2007, însă ca simplu membru, după ce a fost exclus din Partidul Democrat deoarece la alegerile parlamentare din 2004 a votat de mai multe ori. Brânduşel Nichitean a fost condamnat de Tribunalul Suceava la o amendă penală cu suspendare, iar fapta deja s-a prescris. În toamna lui 2004, acesta figura pe poziţia a doua pe lista Alianţei D.A. Suceava pentru Senat şi a câştigat funcţia de senator, dar mandatul său a fost invalidat de plenul Camerei Superioare a Parlamentului. În locul lui Brânduşel Nichitean, în Senat a ajuns sireteanul Tiberiu Prodan.
Brânduşel Nichitean s-a înscris vineri, în PNL motivând că nu se regăseşte în PDL. Acesta a declarat într-o conferinţă de presă că se alătură colegilor cu care a constituit Alianţa D.A. pentru că doar în PNL se regăseşte spiritul acestei construcţii politice, arătând că PD a devenit „o varză politică la nivel naţional şi un ghiveci politic la nivel local” iar acolo primează interesul personal.
Acesta a mai afirmat că nu se regăseşte în noul PDL pentru că acest partid nu are un ţel anume, a trecut cu uşurinţă de la o doctrină la alta şi şi-a exprimat temerea că va deveni un partid de extremă dreapta. „Sper să nu ajungă neo nazişti”, a spus Brânduşel Nichitean. Referindu-se la incidentul din 2004, Brînduşel Nichitean a menţionat că a vrut doar să demonstreze că se poate vota de mai multe ori.
sursa: News Bucovina
Prefectura Suceava va face demersuri pentru a „dezamorsa” o situaţie aparent conflictuală la Bilca
Prefectura Suceava va transmite Ministerului Agriculturii documentaţia pentru promovarea unei Ordonanţe guvernamentale, în vederea transferării a 25 de hectare de păşune din comuna Bilca, de la Direcţia Silvică Suceava către Primăria Bilca. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat că potrivit unui titlu de proprietate emis în 1993 sau 1994, păşunea în discuţie aparţine Primăriei din localitate, dar este folosită de Herghelia Lucina ce aparţine Direcţiei Silvice, în baza unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului din anii 2000, transformată între timp în Lege.
Prefectul de Suceava a spus că la Bilca se înregistrează o situaţie aparent conflictuală în ceea ce priveşte cele 25 de hectare de păşune şi crede că terenul respectiv poate ajunge din nou la Primărie, prin aprobarea unei alte Ordonanţe de Urgenţă.
sursa: News Bucovina
Administratorul Căminului Cultural din Stulpicani amendat după ce a tăiat 17 arbori fără a deţine avize
Mai mulţi cetăţeni din comuna Stulpicani au reclamat faptul că mai mulţi arbori din centrul comunei au fost tăiaţi. Deplasaţi la faţa locului comisarii judeţeni ai Gărzii de Mediu Suceava au constatat că aspectele semnalate prin petiţii se confirmă, în sensul că de pe un teren situat în centrul comunei Stulpicani- în zona Căminului Cultural şi a Sălii Tineretului- ce este considerat spaţiu verde (parc), s-a efectuat tăierea neautorizată a unui număr de 17 arbori din speciile molid, pin silvestru, brad, mesteacăn, frasin şi tei.
Şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă că persoana vinovată de săvârşirea acestei fapte este administratorul Căminului Cultural al comunei Stulpicani, Vasile Zamcu care a fost amendat cu 6.000 lei.
Constantin Harasim a precizat că administratorul Căminului Cultural a motivat tăierea vegetaţiei lemnoase prin faptul că respectivii arbori prezentau fenomene de uscare şi de apariţie a putregaiului, constituind un eventual pericol pentru imobilele din vecinătate, totodată intenţionându-se ca în primăvara anului 2008 să se replanteze suprafaţa respectivă cu arbori şi arbuşti din specii ornamentale.
Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava a cerut Primăriei Stulpicani să urmărească şi să nu mai permită efectuarea de tăieri de arbori de pe domeniul public fără obţinerea în prealabil a tuturor avizelor, aprobărilor şi marcărilor necesare de la A.P.M. Suceava şi I.T.R.S.V. Suceava.
sursa: News Bucovina
Protestul ucrainenilor care au blocat şoseaua de acces în vama Siret-Porubne, declarat închis
Săptămâna trecută un grup de ucraineni a blocat şoseaua la câţiva kilometri de la Vama Siret-Porubne, în Ucraina, nemulţumiţi de tratamentul diferenţiat dintre ucraineni şi români la trecerea frontierei. Potrivit prefectului de Suceava, Orest Onofrei marţi seara, (23 ianuarie) pe teritoriul ucrainean, la câţiva kilometri de Vama Siret-Porubne, un grup de cetăţeni ucraineni a blocat şoseaua timp de aproximativ două ore, exprimându-şi nemulţumirea că pentru a intra în România trebuie să obţină viză în timp ce cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru intrarea în Ucraina, situaţia determinând un blocaj de sute de maşini pe sensul de intrare în România.
Orest Onofrei a specificat faptul că după aderarea României la UE, traficul prin PTF Siret a crescut de zece ori şi că este important ca cei care călătoresc în Ucraina să ştie dacă pot ajunge unde îşi doresc.
După acest incident conducerea Consulatului General al României la Cernăuţi a organizat o întâlnire oficială cu reprezentanţi ai Administraţiei de Stat a Regiunii Cernăuţi, precum şi ai protestatarilor în vederea identificării, în comun, a soluţiilor de detensionare a situaţiei create urmare a faptului că în zilele de 22 şi 23 ianuarie 2008, câteva zeci de cetăţeni ucraineni au blocat temporar drumul european E85 Suceava – Cernăuţi, în zona punctului de trecere a frontierei Siret (România) – Porubne (Ucraina), pe teritoriul ucrainean, se precizează într-un comunicat al Biroului de presă al Guvernului. Astfel potrivit datelor furnizate de conducerea Administraţiei de Stat a Regiunii Cernăuţi şi direct de reprezentanţii protestatarilor, cetăţenii ucraineni respectivi erau nemulţumiţi de cuantumul mare al taxelor necesare obţinerii vizelor româneşti, eliberate în baza Acordului între Comunitatea Europeană şi Ucraina privind facilitarea eliberării vizelor, intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2008.
În cadrul întâlnirii, participanţii au fost informaţi cu privire la posibilităţile oficiilor consulare ale României de a contribui, în limita competenţelor şi în baza prevederilor Acordului bilateral între Comunitatea Europeană şi Ucraina, la soluţionarea revendicărilor. Astfel, s-a menţionat că, potrivit Acordului, există posibilitatea scutirii de taxe de vize pentru 14 categorii de persoane (pensionari, sportivi, artişti, jurnalişti etc.) a simplificării procedurilor de obţinere a vizei şi de trecere a frontierei, subliniindu-se faptul că România nu are competenţe în modificarea taxelor de vize stabilite. Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României acordă însă în totalitate facilităţile prevăzute de Acordul UE - Ucraina.
În urma convorbirilor purtate la sediul oficiului consular protestul cetăţenilor ucraineni a fost declarat închis. Participanţii la întâlnire au apreciat disponibilitatea Consulatului General şi calitatea serviciilor consulare oferite.
În urma examinării altor posibilităţi de facilitare a accesului cetăţenilor ucraineni în România, Ministerul Afacerilor Externe precizează că este în fază de finalizare o Decizie a Consiliului şi Parlamentului European în baza căreia cetăţenii ucraineni, posesori de vize sau permise de şedere eliberate de alte state membre UE vor putea să tranziteze teritoriul României fără viză.
De asemenea, în curând va fi pus la dispoziţia părţii ucrainene proiectul textului acordului bilateral privind micul trafic de frontieră în vederea începerii negocierilor. După intrarea în vigoare a acordului respectiv, cetăţenii domiciliaţi în zona de frontieră vor avea posibilitatea să călătorească frecvent în România pe baza unor permise speciale eliberate de autorităţile competente.
sursa: News Bucovina
Topirea zăpezii şi ploile ar putea aduce noi inundaţii dacă primăriile nu iau măsuri
Nu doar zăpada topită ar putea crea probleme în următoarea perioadă, ci şi ploile prognozate pentru următorul interval de timp. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a solicitat comandamentelor locale pentru situaţii de urgenţă din judeţ să ia toate măsurile necesare prevenirii inundaţiilor ce pot apărea în perioada următoare. Orest Onofrei a luat decizia aceasta după ce Comandamentul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a înaintat o adresă către Prefectură prin care avertizează că în lunile martie şi aprilie vom avea parte de ploi consistente.
Conform adresei prefectului, primăriile trebuie să se preocupe de decolmatarea podurilor, podeţelor şi a şanţurilor din interiorul localităţilor.
Orest Onofrei a mai cerut autorităţilor locale să verifice şi apărările de maluri de pe cursurile râurilor. „Trebuie să ne pregătim din timp, pentru că de foarte multe ori, din cauza unor probleme mici, nerezolvate la timp, ploile au provocat pagube foarte imense”, a explicat prefectul Onofrei.
sursa: News Bucovina
Un tânăr din Dumbrăveni a ajuns de la discotecă aproape în comă alcoolică la spital neştiind că a suferit un accident de circulaţie
Un tânăr din comuna suceveană Dumbrăveni s-a îmbătat atât de tare în noaptea de sâmbătă spre duminică, la discoteca din localitate, că nu ştia cum a ajuns accidentat la spital. Potrivit IPJ Suceava, duminică , în jurul orelor 02.45, la Spitalul Judeţean Suceava a fost adus P. Constantin, în vârstă de 21 ani, din comuna Dumbrăveni, cu diagnosticul: „fractură cominutivă treimea medie gamba stânga cu deplasare”, necesitând pentru vindecare circa 30-35 zile îngrijiri medicale. Acesta emana un miros puternic de alcool, declarând verbal că nu cunoaşte împrejurările în care a suferit leziunile, amintindu-şi doar că a ieşit din discoteca din comuna Dumbrăveni, după care nu mai ştie ce s-a întâmplat. I s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Poliţiştii au demarat cercetările, astfel s-a stabilit că victima a fost adusă la spital de trei cunoscuţi, care au declarat verbal că nici ei nu cunosc împrejurările în care a fost accidentat. În urma verificărilor s-a constat că cel în cauză a fost victima unui accident de circulaţie al cărui autor a părăsit locul faptei, fiind identificat ulterior în jurul orei 13.30.
În urma anchetei s-a stabilit că în jurul orei 01.30, B. Costin, în vârstă de 39 ani, din comuna Dumbrăveni, posesor al permisului de conducere pentru categoriile B şi CE din anul 1999, conducea în interiorul localităţii de domiciliu, pe D.N. 29, autoutilitara marca Dacia 1307, iar la km. 14+520 metri a accidentat victima care s-a angajat în traversarea drumului prin loc nepermis şi fără să se asigure.
Conducătorul auto este cercetat în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală gravă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea Poliţiei.
sursa: News Bucovina
Vântul puternic a lăsat comuna Brodina şi satele aferente fără energie electrică
De asemenea, specialiştii ISU au continuat acţiunea de monitorizare a formării zăpoarelor de gheata pe mai multe cursuri de apa. Este vorba despre râul Moldova pe raza comunei Breaza, râul Moldoviţa pe raza comunelor Moldoviţa, Frumosu, Vatra Moldoviţei, râul Bistriţa pe raza comunelor Dorna Arini, Iacobeni, Cârlibaba, Ciocăneşti, râul Siret în zona staţiei de captare a apei din oraşul Siret, barajul Rogojesti, pârâul Putna pe raza comunei Pojorâta; pârâul Izvorul Giumalăului pe raza comunei Pojorâta şi pârâul Neagra pe raza comunei Şaru Dornei.
sursa: News Bucovina
Diabetul zaharat face „ravagii” printre suceveni
Potrivit şefului CAS Suceava, Cristina Iordăchel, din totalul persoanelor examinate până acum, un număr de 56.316 au fost depistate cu risc de îmbolnăvire pentru diverse boli, reprezentând un procent de 32,5 la sută din populaţia evaluată. O treime din sucevenii evaluaţi până acum în program prezintă risc de diabet zaharat.
„Persoanele au fost identificate cu risc de îmbolnăvire pentru una, două sau mai multe boli. Cu risc de cancer de col uterin s-au înregistrat 1.645 cazuri, pentru cancer de sân – 1.319 cazuri, pentru cancer uterin – 2.501 cazuri, pentru cancer colorectal – 643 cazuri, pentru boli cardiovasculare – 18.032 cazuri, pentru osteoporoză – 359 cazuri, pentru boală renală cronică – 541 cazuri, pentru diabet zaharat – 53.440 cazuri, pentru accident vascular cerebral – 706 cazuri” menţionează preşedintele CAS Suceava.
Pentru consultaţiile oferite medicii de familie suceveni au primit în urma serviciilor raportate 2.729.268,5 lei, iar pentru laboratoarele care au efectuat analizele 5.534.130,5 lei.
sursa: News Bucovina
Agricultura "epocii lumină" s-a făcut scrum la Fălticeni
Zilele trecute, în curtea Oficiului de Consultanţă Agricolă din Fălticeni a fost pîrjol! Potrivit prefectului de Suceava, dl Orest Onofrei, lucrări de agronomie editate în ultimii 40 de ani au fost arse la solicitarea fostului director al Direcţiei Agricole Suceava, Atanasă Nistor, care a aruncat pe foc peste 3.200 de cărţi şi reviste. Orest Onofrei a precizat că aproape întreaga bibliotecă a Casei Agronomului a fost distrusă şi că doar 300 de volume au ajuns în biblioteca unui liceu din Fălticeni. Prefectul a explicat că după retrocedarea Casei Agronomului din Suceava, toată biblioteca de specialitate a fost transferată la Casa Agronomului din Fălticeni, clădire aflată în proprietatea CJ Suceava, unde funcţionează Oficiul de Consultanţă Agricolă. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a arătat că Atanasă Nistor ar fi dispus ca lucrările şi alte bunuri ale angajaţilor Oficiului de Consultanţă să fie arse. "Am înţeles că Atanasă Nistor nu mai lucrează în agricultură, dar este foarte grav că a ajuns să ardă cărţile de pe care poate şi el a învăţat. Se pare însă că le urăşte aşa de tare că a început să le considere eretice! Şi, exact ca pe vremea inchiziţiei, a ajuns să comande arderea cărţilor", a mai spus prefectul.
sursa: Evenimentul
"Fără şpagă"
Astăzi, la Prefectură vor avea loc dezbateri pe marginea campaniei naţionale anti-corupţie "Fără şpagă". Potrivit prefectului Orest Onofrei, în 17 judeţe, printre care şi Suceava, se află în derulare un proiect comun privind combaterea corupţiei, acesta fiind promovat de un consorţiu de mai multe fundaţii şi asociaţii, printre care şi Tranparency International România. În luna octombrie 2007, în judeţul Suceava au mai avut loc alte două întîlniri pe această temă, concluziile urmînd a fi puse de preşedintele Transparency International România, Victor Alistar.
sursa: Evenimentul
Amendă la Căminul cultural din Stulpicani
Comisarii de mediu l-au amendat cu 6.000 de lei pe directorul Căminului cultural din comuna Stulpicani, Vasile Zamcu. Asta după ce sătenii l-au reclamat că a tăiat 17 copaci (de esenţe superioare) din parcul din preajma căminului şi a sălii tineretului. Şeful Gărzii de Mediu, Constantin Harasim, ne-a precizat că primarul a motivat tăierile prin faptul că arborii erau uscaţi şi s-ar fi putut prabuşi peste casele din zonă. În plus, d-sa a anunţat că în primăvară va reface vegetaţi cu arbori şi arbuşti din specii ornamentale.
sursa: Evenimentul
Primăria Suceava şi-a stabilit priorităţile
Municipalitatea suceveană a stabilit lista definitivă a proiectelor ce vor fi finanţate din emisiunea de obligaţiuni municipale în valoare de 50 de milioane de lei. Aceasta a fost făcută publică de primarul Ioan Lungu, d-sa precizînd că, astfel, bugetul propriu al executivului va fi degrevat de o serie de cheltuieli. Din cele circa 13,5 milioane de euro, 5 milioane de euro vor fi orientate înspre lucrările de reabilitare a sistemului de termoficare, reprezentînd cofinanţare la Programul "Termoficare 2006–2009", iar 3 milioane de euro în vederea asigurării costurilor neeligibile din cadrul Programului ISPA de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi a staţiei de epurare. O sumă de 2 milioane de euro va fi îndreptată înspre reabilitarea străzii "Cernăuţi", iar alta, la acelaşi nivel, va lua calea introducerii utilităţilor şi amenajării infrastructurii în viitorul cartier al "Tinereţii". Pentru finalizarea execuţiei la blocurile 20, 21 şi 22 de la intrarea în municipiul Suceava, abandonată încă din 1992, se alocă suma de un milion de euro, în timp ce în scopul introducerii alimentării cu gaze în cartierul Burdujeni-sat sînt prevăzute 500.000 de euro. Primăria Suceava va contracta un împrumut sub forma unei linii de credit bancar de tip "Bridge Loan" în valoare de 50 milioane lei. În acest sens, pentru refinanţarea creditului, vor fi emise, pe piaţa internă de capital, obligaţiuni în aceeaşi valoare. Consultant este firma VNB Partners, municipalitatea suceveană împrumutîndu-se pentru a putea asigura, integral sau parţial, prefinaţarea şi cofinanţarea obiectivelor de investiţii publice de interes local, în contextul participării la programele Uniunii Europene
sursa: Evenimentul
Parcul central Rădăuţi va fi reabilitat
Consilierii rădăuţeni au votat un proiect de hotărîre privind aprobarea reabilitării parcului central din municipiu. Proiectul, care include porţiunea din faţa Primăriei, dar şi cea din zona Pieţei Unirii, este finanţat prin Administraţia fondului de mediu, preţul contractului fiind de 29.400 lei. Principalele lucrări ce se vor efectua au în vedere curăţirea şi toaletarea arborilor şi arbuştilor ornamentali, înnoirea cu specii noi a peisajului, înlocuirea şi reabilitarea aleilor, schimbarea mobilierului şi a coşurilor de gunoi, gazonarea suprafeţei existente, refacerea sistemului de iluminat nocturn, precum şi reabilitarea fîntînii arteziene existente. Parcul central se întinde pe o suprafaţă de 23.514 metri pătraţi şi este cel mai căutat parc din Rădăuţi.
sursa: Evenimentul
Bani cu ţîrîita!
Fălticeni
Pentru a da forma finală proiectului de buget pe anul 2008, care ar urma să fie dezbătut în şedinţa Consiliului Local din această săptămînă, municipalitatea aşteaptă astăzi cu înfrigurare şi sumele care vor fi repartizate de către Consiliul Judeţean Suceava pentru echilibrarea bugetului local. Acestea se vor alătura sumelor repartizate de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul municipiului. Este vorba de 17,6 milioane de lei pentru cheltuieli de personal în învăţămînt şi 1,6 milioane de lei pentru asigurarea venitului minim garantat, drepturile de personal pentru însoţitorii persoanelor cu handicap, burse pentru elevi, respectiv cheltuieli ale Serviciului Informatizat pentru Evidenţa Persoanei. Din păcate, sumele venite de la DGFP nu acoperă în totalitate cheltuielile menţionate.
sursa: Evenimentul
Primăriile care nu au program de extindere a spaţiilor verzi riscă amenzi de pînă la 100.000 de lei
Şeful Comisariatului judeţean al Gărzii de Mediu, Constantin Harasim, a anunţat că primăriile care nu au întocmit programul etapizat pentru extinderea şi/sau menţinere, după caz, a suprafeţelor de spaţii verzi pe cap de locuitor riscă amenzi usturătoare. Sancţiunile variază între 50.000 şi 100.000 de lei. Conform unei circulare a Gărzii Naţionale de Mediu, pînă pe 15 februarie, lucrătorii judeţeni de mediu vor face verificări referitoare la aplicarea prevederilor OUG nr 114/2007, în caz contrar urmînd a fi aplicate sancţiunile consacrate de acest act normativ. Constantin Harasim a amintit că ordonanţa de urgenţă de anul trecut stipulează că autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura, din terenul intravilan, o suprafaţă de spaţiu verde de minim 20 de metri pătraţi pe locuitor, pînă la data de 31 decembrie 2010, şi de minim 26 de metri pătraţi pe locuitor, pînă pe 31 decembrie 2013.
sursa: Evenimentul
Imitaţii de tradiţie
Cîmpulung Moldovenesc
Parcarea de lîngă Mănăstirea Voroneţ este şi acum un fel de tîrg de suveniruri pentru turişti. Ideea nu ar fi rea deloc, pentru că turiştii chiar vor o amintire cît mai rustică din excursie. Ceea ce se vinde acolo însă, cu titlu de artizanat din Bucovina, este doar o jalnică amestecătură de muncă puţină şi gusturi îndoielnice, pigmentată cu culori intense şi fără nici o legătură cu arta populară veritabilă. Pe post de ii veritabile se vînd simple bluziţe cu trei cusături, iar obiectele de "artizanat" pot fi, la alegere, măciuci (făcute la turci), matrioşte bălţate (făcute la ruşi), baticuri înflorate (de prin Ucraina), mingi chinezeşti şi, pentru cine are baftă, ceva vase de lut pur comerciale, dar măcar româneşti. Preţurile imitaţiilor sînt însă de nivel occidental şi adesea se calculează direct în euro sau în dolari...
sursa: Evenimentul
„Circul” de la votarea noului preşedinte al PC considerat de liderul sucevean- alegere „foarte statutară”
Costel Ignătescu a precizat că nu a fost „o obligaţie” să fie ales Florin Anghel preşedinte al formaţiunii şi că „majoritatea a decis”.
Acesta a mai adăugat că va susţine demersurile pe care le va întreprinde noua conducere a PC.
Întrebat dacă se aşteaptă ca membri PC să părăsească partidul în urma acestor alegeri, Costel Ignătescu a spus că este posibil ca unii să plece, precizând că aceştia pot fi dintre cei „care nu înţeleg că alegerile sunt democratice”.
Soţia preşedintelui PC Suceava, Camelia Ignătescu, a fost aleasă, duminică, vicepreşedinte al PC.
Dan Voiculescu le-a reproşat liderilor din teritoriu că l-au indus în eroare privind susţinerea partidului de către electorat la alegerile europarlamentare, astfel s-a bazat pe spusele acestora şi a anunţat că dacă PC nu obţine un procent minim 7 la sută va demisiona din funcţia de preşedinte al Partidului Conservator. Astfel după, 16 ani de la înfiinţare, consevatorii şi-au ales la Congresul organizat duminică un nou preşedinte, altul decât Dan Voiculescu, cel care, de altfel a ocupat această funcţie de la înfiinţarea partidului. Trei lideri conservatori s-au înscris în cursă: Daniela Popa, Florian Anghel şi Sabin Cutaş. Congresul de duminică nu a adus doar o nouă conducere, dar şi modificări ale statutului partidului. Una dintre ele este înfiinţarea unui Consiliu de onoare, condus de preşedintele fondator, Dan Voiculescu.
Noul preşedinte ales al Partidului Conservator este Daniela Popa. După numărarea voturilor Daniela Popa a întrunit un număr de 570 de voturi „pentru” în timp ce Florian Anghel a adunat numai 557. Numai 85 dintre cei care au participat la Congres l-au preferat ca preşedinte pe Sabin Cutaş. Statutul partidului spunea însă că sunt necesare jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, iar cele 570 de voturi primite de Daniela Popa nu erau suficiente. Foarte mulţi dintre cei care au participat la congres au crezut că în această situaţie se va organiza un al doilea tur de scrutin. Lucrurile nu au stat însă aşa. Cel de-al treilea clasat în lupta pentru puterea partidului a anunţat că oferă voturile sale Danielei Popa astfel aceasta a trecut pragul de 601 voturi, moment în care tabăra susţinătorilor lui Florian Anghel a explodat. Modalitatea de vot a fost contestată zgomotos şi în scurt timp în sală au rămas susţinătorii Danielei Popa.
sursa: News Bucovina
P C - Filialele, împărţite după Congres
După tensiunile de duminică, de la Congresul PC, când noul preşedinte al partidului a fost ales în persoana Danielei Popa, ieri părerile venite din filiale erau împărţite.
Preşedintele PC Suceava, Costel Ignătescu, este de părere că alegerea Danielei Popa a fost "foarte statutară", iar preşedintele de la Bihor, Traian Bodea, consideră că nemulţumirile de la Congres se vor stinge în câteva zile, adăugând că "în fiecare partid există persoane care încearcă să-şi câştige poziţia prin forţă", iar Anghel nu trebuia "să facă scandal". Conservatorii harghiteni "sunt mândri" că vor fi conduşi de o femeie. Filiala PC Timiş consideră că Popa a fost aleasă democratic, iar PC Botoşani este de părere că alegerile "s-au făcut corect". Conservatorii maramureşeni vor susţine echipa condusă de Daniela Popa, ca şi cei din Ilfov, Constanţa, Brăila. Nemulţumiţi că nu a fost şi turul doi la alegeri s-au declarat cei de la organizaţiile Sibiu, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Dolj, iar organizaţia de Hunedoara va avea o şedinţă pentru a afla dacă sunt nemulţumiri legate de Congres.
CRITICI. Preşedintele PC Sălaj, Augustin Precup, a declarat că la congresul PC de duminică "s-a votat ca în Piaţa Obor" şi că liderul PC a fost ales într-un mod "mojic", statutul fiind încălcat "în mod grosolan". Omologul său de la Bistriţa Năsăud, Ionel Tompa, a afirmat la rândul său că nu o recunoaşte pe Daniela Popa ca lider al PC, întrucât desemnarea ei în această funcţie s-a făcut cu încălcarea statutului partidului. Comportamentul celor care s-au manifestat zgomotos duminică va fi analizat de Comisia de etică şi litigii, care va propune măsurile care se impun, după cum a declarat pentru Rompres secretarul general al PC, Codruţ Şereş.