vineri, 29 august 2008

PD-L reclamă insuficienţa fondurilor pentru infrastructură

Democrat liberalii suceveni trag un semnal de alarmă vizavi de insuficienta finanţare a lucrărilor de refacere a infrastructurii afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie. Vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PD-L, Eugen Constantin Uricec (foto) a arătat că guvernul a alocat în ultima şedinţă doar 70 de milioane de lei (700 de miliarde de lei vechi) pentru refacerea drumurilor judeţene, comunale, a podurilor şi podeţelor în condiţiile în care necesarul stabilit de specialişti se ridică la peste 300 de milioane de lei (3000 de miliarde de lei vechi). El şi-a exprimat îngrijorarea faţă de această situaţie şi a arătat că există pericolul ca din lipsa banilor să se execute lucrări de slabă calitate care ar putea fi distruse la prima inundaţie.

„Întârzierea finanţării acestor lucrări şi sumele insuficiente pe care le-a alocat guvernul nu ne face decât să ne gândim la faptul că anul viitor sau ori de câte ori se vor produce evenimente similare celor de la finele lunii trecute o vom lua de la capăt. Adică vor fi distruse de ape şi vom fi nevoiţi să cheltuim alţi bani de la buget. Constatăm că nu există o abordare tehnică corectă şi profesională a problemelor. Mai spun un lucru pe care l-am semnalat atât din postura de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean cât şi ulterior că în cazul fiecărui proiect de refacere a infrastructurii afectate trebuie abordată soluţia tehnică reală şi corectă chit că valoarea în este una extrem de mare”, a declarat Uricec. El şi-a exprimat speranţa că guvernul va aloca şi restul de bani în timp util adică până luna viitoare pentru că există riscul ca ei să nu mai poată fi folosiţi din cauza vremii nefavorabile care nu va permite derularea lucrărilor.

Adomnicăi critică "lamentările" subprefectului Onofrei

Deputatul PSD de Suceava, Mirela Adomnicăi, consideră nejustificate afirmaţiile pe care subprefectul demisionar membru al PD-L, Orest Onofrei, le-a făcut cu privire la scăpările din Legea 340/2004 care reglementează Instituţia Prefectului, lacune care l-au împiedicat să-şi exercite în mod corespunzător funcţiile de prefect şi ulterior de subprefect. „În primul rând am văzut lamentările domnului Onofrei cu privire la lacunele legii în ceea ce priveşte pârghiile pe care le are sau mai bine spus nu le are la îndemână prefectul în ceea ce priveşte conducerea serviciilor descentralizate ale misterelor în judeţ. Subliniez faptul că Legea 340/2004 stabileşte în primul rând că numirea şi eliberarea din funcţie a şefilor de servicii publice deconcentrate se face numai la propunerea prefectului iar pe de altă parte proiectele de bugete pentru aceste servicii se întocmesc de către prefect. Iată că prefectul are în mână pârghiile necesare şi ca atare aceste lamentări ale domnului Onofrei sunt nejustificate”, a spus deputata PSD de Suceava.

„Domnul Onofrei sa culcat membru PNL şi s-a trezit membru PD-L”

Adomnicăi crede că Onofrei caută în zadar să găsească justificări pentru decizia sa de a demisiona din funcţia administrativă şi de a candida din partea PD-L la alegerile generale din toamnă pentru că Guvernul ar fi luat oricum decizia de încetare a mandatului său pe motiv că în toţi aceşti ani s-a implicat în politică. Parlamentarul social democrat a arătat că Onofrei „s-a culcat pe 31 decembrie 2005 membru PNL şi s-a trezit membru PD-L la sfârşitul mandatului” parafrazându-l pe subprefectul demisionar care atunci când a devenit apolitic a declarat „nu te poţi culca pe 31 decembrie 2005 membru PNL şi să te scoli pe 1 ianuarie 2006 apolitic”.

„Convingerea noastră este că schimbarea din funcţia de subprefect a fost determinată de implicarea politică a domnului Onofrei. Să ne amintim că totul a culminat cu implicarea sa în incidentul referitor la apa din Burdujeni şi sunt convinsă că în curând activitatea sa va fi evaluată şi se va ajunge la concluzia că a încălcat prevederile Legii 340 care interzice membrilor corpului prefecţilor să se implice în orice activitatea politică”, a explicat Adomnicăi.

Sute de şcoli fără autorizaţii sanitare

Mai mult de jumătate dintre şcolile şi grădiniţele din judeţul Suceava nu deţin autorizaţie de funcţionare sanitară. Anunţul a fost făcut de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Petru Carcalete, care a arătat că aproximativ 600 dintre cele peste 950 de unităţi de învăţământ din judeţ nu au astfel de autorizaţii. El a explicat că cea mai mare parte a şcolilor neautorizate sanitar nu au putut să obţină aceste documente pe motiv că localităţile în care se află nu deţin reţele de canalizare şi de apă potabilă. „Obţinerea autorizaţiilor nu depinde de directorii şcolilor aflate în această situaţie. Conform legii şcolile nu pot să aibă aceste autorizaţii dacă nu beneficiază de aceste utilităţi”, a precizat şeful învăţământului sucevean.

Pe de altă parte, Petru Carcalete a precizat că există riscul ca în şase şcoli şi grădiniţe din patru localităţi calamitate să nu înceapă anul şcolar la data de 15 septembrie. El a precizat că lipsa fondurilor pentru reabilitarea acestor unităţi face imposibilă activitatea didactică, singura şansă fiind ca autorităţile locale să găsească alte clădiri în care să fie amenajate spaţii de învăţământ. Şeful IŞJ Suceava a precizat că în această situaţie se află o grădiniţă din Ulma, o şcoală din Brodina, o grădiniţă din Straja şi trei grădiniţe din Vicovu de Jos. El a precizat că una dintre clădirile celor trei grădiniţe din Vicovu de Jos nu a fost afectată de inundaţii, însă a fost revendicată de foştii proprietari, motiv pentru care clădirea nu mai poate fi folosită pentru activităţi didactice.

PSD-iştii apără parcurile din Burdujeni

Social democraţii reclamă dispariţia ultimului parc din cartierul Burdujeni şi anume cel de pe strada Cuza Vodă 2. Vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Corneliu Popovici, a declarat că este vorba de o suprafaţă de 200-300 de metri pătraţi situată în zona pieţei mici acolo unde a funcţionat şi un loc de joacă pentru copii. Popovici a precizat că zeci de mesteceni au fost raşi din zonă iar acolo se va construi un bloc de locuinţe pentru care există eliberată autorizaţia de construcţie din data de 4 iulie.

„Cei din Burdujeni iau maxi taxi spre Botoşani să caute un loc de joacă pentru copii”

„Problema a fost ridicată de un grup de cetăţeni din cartierul Cuza Vodă 2 care în campania de la alegerile locale din acest an au primit speranţe şi promisiuni de la candidaţii de primar şi în special de la Ion Lungu că acel parc va fi modernizat. După alegeri mai precis pe data de 4 iulie s-a eliberat o autorizaţie de construcţie cei câţiva zeci de mesteceni au fost raşi din zonă iar acum este o fundaţie. Se ridică destul de serios un bloc de câteva nivele. Ceea ce este mai grav este faptul că locuitorii au acordat un vot în speranţa că acea promisiune că acel parc se va extinde se va moderniza locul de joacă va deveni mai frumos pentru copiii lor pentru că este o zonă foarte aglomerată iar după ce şi-au dat votul nu mai ţine cont nimeni de doleanţele lor”, a spus vicepreşedintele PSD Suceava.

Popovici constată că ceea se întâmplă acum în urbanismul sucevean „este o crimă” şi se întreabă ce face serviciul de urbanism din cadrul primăriei. „Spuneau oamenii din Burdujeni că pentru a căuta un loc de joacă pentru copiii lor trebuie să ia maxi taxi şi să se ducă spre Botoşani să se joace o oră două”, a încheiat Popovici.

Un copil din Şcheia a fost omorât de trăsnet

Un băiat din satul sucevean Florinta - comuna Şcheia, a murit joi seară, după ce a fost lovit de trăsnet. Primarul comunei, democrat-liberalul Vasile Andriciuc, a declarat că Mihai Miruneac, de 14 ani, a fost lovit de fulger în timp ce era cu vitele pe cîmp.

Joi seară, copilul s-a dus pe imaşul din sat pentru a păzi vacile familiei şi a sătenilor. La un moment dat s-a iscat o furtună puternică, astfel încât tânărul a încercat să se adăpostească într-o stână aflată în apropierea sa. Martorii povestesc că băiatul nu a reuşit să mai ajungă la adăposc, fiind lovit de trăsnet.

Vasile Andriciuc a spus că Primăria Şcheia şi S.C. « SAV-COM », vor ajuta familia copilului cu bani şi alimente, pentru ca minorul să fie înmormîntat creştineşte. Andriciuc a precizat că familia îndoliată se confruntă cu probleme de ordin material. Trăsnetele de joi seară au ucis şi două vite pe raza comunei Şcheia.

Carcalete îl face "vătaf" pe Băişanu

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, democrat-liberalul Petru Carcalete, l-a acuzat pe prefectul judeţului, Alexandru Băişanu, că se comportă ca un vătaf în cadrul şedinţelor de Colegiu Prefectural la care participă şefii instituţiilor deconcentrate sucevene. Afirmaţiile lui Carcalete vin după ce Alexandru Băişanu i-a solicitat acestuia demisia din funcţie, pentru modul defectuos în care conduce învăţământul sucevean, precizând că nu cunoaşte situaţia în care se află unităţile de învăţământ din judeţ. Băişanu s-a referit la modul în care s-au cheltuit banii alocaţi de Ministerul Educaţiei pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ, adăugând că Petru Carcalete conduce într-un mod defectuos activitatea din învăţământ.

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PD-L Suceava, Petru Carcalete l-a atacat pe prefectul judeţului, criticând modul în care acesta conduce şedinţele de Colegiu Prefectural. „Dumnealui a transformat aceste şedinţe într-o tribună politică. Dacă şi-a început campania electorală pentru alegerile de la sfârşitul acestui an, ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de prefect, pentru că este înalt funcţionar public”, a precizat Carcalete.

Şeful IŞJ Suceava a precizat că modul în care Alexandru Băişanu a condus ultima şedinţă de Colegiu Prefectural i-ar fi deranjat pe toţi şefii de instituţii prezenţi. Referindu-se la învăţământ, Carcalete a precizat că prefectul a făcut afirmaţii nefondate la adresa personalului didactic şi a sistemului de învăţământ. „A vrut să dea impresia că se pricepe mai mult la învăţământ decât mine. Poate că a dobândit aceste cunoştinţe în concediul paternal de doi ani pe care l-a avut”, a spus şeful IŞJ Suceava.

Făcând referire la acuzele legate de necunoaşterea situaţiei în care se află şcolile sucevene, Petru Carcalete i-a transmis prefectului că o comisie specială verifică toate unităţile de învăţământ, pentru a prezenta un raport complet cu investiţiile realizate pentru reabilitarea acestora. Mai mult, şeful învăţământului sucevean i-a solicitat prefectului să precizeze ce demersuri a făcut la Guvernul României pentru obţinerea de fonduri necesare şcolilor şi grădiniţelor, în special a celor afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie 2008.

Verificări privind evoluţia profesională a lui Petru Carcalete

La rândul său, prefectul Alexandru Băişanu a precizat că a solicitat deja începerea unor controale pentru stabilirea corectitudinii folosirii fondurilor destinate reabilitării unităţilor şcolare in judeţul Suceava. Băişanu a precizat că în acelaşi timp se fac verificări legate şi de evoluţia profesională a actualului şef al IŞJ Suceava. „Avem informaţii că ceva nu este în regulă. Din acest motiv am sesizat şi Ministerul Educaţiei, şi celelalte instituţii de control abilitate”, a subliniat Băişanu, adăugând că la începutul săptămânii viitoare va prezenta o serie de informaţii noi privind activitatea lui Petru Carcalete la conducerea învăţământului sucevean.

Zsolt Csergo i-a dăruit Nicoletei Luciu un BMW

În sfârşit, îi va dărui lui Zsolt Csergo primul copil. Nicoleta Luciu este însărcinată în şapte luni şi mai are puţin până când va deveni mămică şi-l va face fericit pe iubitul ei. Omul de afaceri este atât de încântat de copilul pe care îl aşteaptă, încât îi tot face vedetei de la Acasă TV tot felul de surprize, informează cotidianul Atac. Businessmanul a observat că partenera sa de viaţă tânjea de mai multă vreme după o maşină BMW de ultimă generaţie, aşa că a făcut tot ce e posibil şi i-a cumpărat-o, dăruindu-i-o de curînd. Cadoul a impresionat-o mult pe Nicoleta, care s-a îngrăşat în ultima vreme, dar nu mai ţine cont de acest lucru, mai ales că e fericită că va fi mămică. Mănâncă tot ce pofteşte, nu se abţine şi nu-şi mai face probleme din cauza siluetei. Csergo i-a promis brunetei că-i va cumpăra şi un set de bijuterii de valoare, ţinând cont de faptul că a văzut ea unul foarte frumos la un magazin de lux. În clipa în care va deveni mămică, omul de afaceri vrea să-i ceară din nou mâna Nicoletei şi speră că de data aceasta să accepte să-i fie soţie.

Trăistariu a făcut sex cu soţia unui om de afaceri

Cântăreţul îşi va face în curând debutul în actorie. Interpretul a semnat un contract cu PRO TV, pentru un mic rol, într-un nou serial, intitulat „Vine poliţia”, ce va debuta, în curând, pe micul ecran, se arată în cotidianul Atac. Astfel, performerul nostru de la Eurovision 2006 de la Atena a avut prilejul să joace în acelaşi film cu Horaţiu Mălăele, ce joacă rolul unui comisar. În aceste condiţii, apariţia în serialul „Vine poliţia” de la PRO TV, l-a onorat şi mai mult pe Mihai Trăistariu, în ciuda faptului că joacă doar o secvenţă de 30 de secunde. În film, Mihai are rolul unui amant. În apariţia de care se bucură în serialul amintit, artistul mimează o partidă de amor cu soţia unui om de afaceri. Mihai Trăistariu a făcut cursuri de actorie încă din liceu şi îşi dorea de pe atunci să devină artist. „Practic, am debutat în actorie”, spune Trăistariu, încântat.

Microbuze pentru şcoli



Unităţile de învăţămînt ieşene se vor îmbogăţi cu nişte microbuze. Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a decis repartiţia autovehiculelor cumpărate în acest an pentru transportul elevilor la centrele de zonă. În total, judeţului i se cuvin 34 de microbuze, dintre care 6 pentru unităţile de învăţămînt special din Iaşi, Paşcani şi Tîrgu Frumos. Restul va ajunge la unităţile de învăţămînt de masă din mediul rural, printre aşezările vizate numărîndu-se Voineşti, Costuleni, Mironeasca, Bîrnova, Cepleniţa şi Sireţel...

Sofia Vicoveanca a donat două costume populare din Bucovina



Interpreta de muzică populară Sofia Vicoveanca a donat două costume populare specifice zonei Bucovinei Muzeului din localitatea Făleşti, din Republica Moldova. Donaţia a fost făcută la finalul unui concert susţinut miercuri, împreună cu Orchestra "Rapsozii Botoşanilor", cu prilejul Zilei Naţionale a Republicii Moldova. "În urmă cu cîţiva ani, am fost aici şi am văzut că muzeul este mai sărăcăcios. Am zis că trebuie să îi ajut şi să le ofer aceste două costume complete. Am făcut atunci această promisiune şi a trebuit să mă ţin de cuvînt, pentru că o promisiune este mai puternică decît o datorie", a declarat Sofia Vicoveanca.

Orest Onofrei, dispus să înapoieze Guvernului banii pentru şcolarizarea în administraţie

Suceava


Subprefectul demisionar al judeţului Suceava, Orest Onofrei, a anunţat că aşteaptă ca Executivul să ia o decizie în privinţa situaţiei sale, chiar în şedinţa din această săptămînă. Din punctul său de vedere executivul central are trei variante, la alegere, de încetare a raporturilor de serviciu: fie prin înţelegerea părţilor, fie să-i accepte demisia, existînd însă şi posibilitatea să fie demis. Întrebat dacă va restitui banii cu care Guvernul a susţinut şcolarizarea sa pentru înalta funcţie publică, Orest Onofrei a explicat că ar putea rămîne în corpul înalţilor funcţionari publici dacă Guvernul nu-l demite din funcţie, ceea ce este însă puţin probabil. Cît despre banii pe care statul i-a cheltuit cu pregătirea sa, Orest Onofrei a spus: "Dacă se impune, cu siguranţă voi achita aceste cursuri". Subprefectul de Suceava a fost însă atent la nuanţe şi a atras atenţia că nu a cerut să facă aceste cursuri şi că va plăti banii "dacă acest lucru este prevăzut de lege".

Atleta Cristina Casandra, cetăţean de onoare al Sucevei

Primarul Ion Lungu a anunţat că va propune Consiliului Local, în şedinţa de luna viitoare, acordarea diplomei de cetăţean de onoare atletei sucevene Cristina Casandra. Distincţia va fi acordată ca urmare a performanţei realizate de către sportiva de la CSM Suceava la Jocurile Olimpice de la Beijing. "Este unul dintre cele mai bune rezultate obţinute de întreaga delegaţie de atletism din România", a subliniat primarul, adăugînd că Cristina Casandra va fi premiată de Consiliul Local cu suma 10.000 de lei. Reamintim că atleta suceveană s-a clasat pe locul V în finala probei de 3.000 de metri obstacole.

Căutări zadarnice

Echipa de scafandri care a venit de la Constanţa nu a găsit nici ieri trupul neînsufleţit al copilului de numai 12 ani, înecat în apele rîului Suceava în urmă cu mai bine de o lună. Scafandrii şi lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava cred că trupul băiatului zace sub două dale de beton aflate în apă, în amonte de podul care traversează rîul Suceava, în cartierul Iţcani. Folosind utilaje grele, căutătorii au reuşit să deplaseze ieri o placă din cele două. Astăzi, scafandrii vor îndruma utilajele către a doua placă, sub care se crede că ar fi cadavrul.

Patru blocuri vor fi reabilitate termic

Municipalitatea a semnat contractul pentru reabilitarea termică a încă patru blocuri din oraş. Primarul Cătălin Flutur a precizat că este vorba de două blocuri în spatele Stadionului Municipal şi două amplasate pe Aleea Nicu Gane. Iniţial, trebuiau luate în calcul şi două blocuri din Parcul Tineretului, dar acestea necesită mai întîi lucrări de consolidare. "Pentru cele din Parcul Tineretului am iniţiat proiectul şi aveam finanţare, însă în urma expertizei am constatat că acolo nu trebuie doar reabilitare termică, ci şi consolidare. Noi avem şi proiectul de consolidare şi cînd vor veni bani de la Guvern le vom cupla cu proiectul de reabilitarea termică", a declarat Cătălin Flutur, adăugînd că lucrările de reabilitare se vor face cu finanţare în cuantum de 33 la sută de la Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, 33 la sută de la bugetul local şi restul va trebui suportat de beneficiari.

Accident cu opt victime, la Dorohoi

Ieri dimineaţă, o persoană a murit, iar alte şapte au ajuns la spital în urma unui accidentul produs pe şoseaua Dorohoi –Dumeni. "Într-un vîrf de pantă, şoferul unei Dacii Logan, în care erau cinci persoane, a vrut să depăşească un autoturism Opel Astra, împrejurare în care s-a izbit frontal cu un autoturism Opel Corsa, care circula regulamentar pe sensul opus de mers", a precizat purtătorul de cuvînt al IJP Botoşani, Mauela Ieremie. Într-o fracţiune de secundă, şoferul de pe Dacia Logan şi-a pierdut viaţa, iar ceilalţi pasageri au suferit traumatisme grave. Pompierii din cadrul Detaşamentului Dorohoi au intervenit pentru descarcerarea victimelor, dar şi pentru stingerea incendiului, pentru că în urma impactului instalaţia electrică a autoturismului Dacia Logan a luat foc.

"Votul uninominal nu va curăţa clasa politică"


• dialog cu parlamentarul vasluian Cristian Rădulescu, liderul Grupului parlamentar PD-L din Camera Deputaţilor

– Cum catalogaţi hotărîrea Guvernului de a majora pensiile începînd cu 1 noiembrie 2008, în condiţiile în care, pe data de 30 noiembrie au fost deja stabilite alegeri parlamentare?

– Cu siguranţă că este o strategie electorală. Din cîte reţin, pensiile trebuiau majorate conform etapelor stabilite anterior, abia în luna ianuarie a anului 2009. Anul acesta, PD-L a cerut la un moment dat devansarea majorării pensiilor cu trei luni, pentru luna octombrie anul acesta, dar Guvernul nu a acceptat atunci propunerea noastră. Cu toate acestea, în prezent, tot Guvernul decide să devanseze majorarea pensiilor nu pentru luna octombrie, ci pentru luna noiembrie. Desigur că este o decizie luată pe fondul alegerilor parlamentare.

– Ar trebui să ne mai aşteptăm şi la alte măsuri de acest gen, pe ultima sută de metri?

– Este posibil. Deja Guvernul are în plan o ordonanţă care, cel mai probabil, va ieşi peste cîteva zile, care priveşte alocarea unor sume importante de bani către comunităţile locale. Suma totală pe care o vizează ordonanţa este de un miliard şi jumătate de lei. Aceşti bani vor merge, ca şi în cazul campaniei electorale pentru alegerile locale din vara acestui an, către comunităţile unde primarii fac parte din PNL sau PSD. PD-L a fost de asemenea dezavantajat la împărţirea sumelor care au fost date în luna iunie, tot pentru alegeri, cînd cei mai mulţi bani au fost acordaţi primarilor PSD şi PNL.

– Cît de corectă va fi, în aceste condiţii, bătălia pentru fotoliile de senatori şi deputaţi?

– Guvernul va trece la o serie de acţiuni, aşa cum am mai spus, cu iz de campanie electorală. Vor fi luate fonduri de la investiţiile pe termen lung şi redirecţionte către obiectivele care au termen scurt de finalizare. Un exemplu bun este această ordonanţă de urgenţă. Cît priveşte competiţia electorală, acesta nu va fi nici pe departe corectă, aşa cum se speră de la alegerile parlamentare din acest an. În loc ca votul uninominal să schimbe clasa politică şi să o reînnoiască, modul în care au fost tăiate colegiile uninominale nu va face din alegeri decît o luptă a intereselor politice. Modul în care au fost trasate hărţile confirmă încercarea de păstrare pe scena politică a vechilor dinozauri. Vor merge foarte mulţi bani în colegiile cu cei mai mulţi primari PNL şi PSD. Sistemul votului uninominal nu va curăţa clasa politică, aşa cum spera electoratul.

Roxana Nichifor

Costurile pentru mierea şcolarilor vor fi suportate de bugetele locale



Fondurile necesare pentru mierea care se va acorda preşcolarilor şi şcolarilor vor avea aceeaşi sursă de finanţare ca produsele lactate şi de panificaţie, a decis Executivul. Astfel, sumele pentru mierea care va fi distribuită ca supliment nutritiv preşcolarilor şi şcolarilor din clasele I‑IV din învăţămîntul de stat şi confesional vor fi suportate, începînd cu 1 ianuarie 2009, din bugetele locale ale judeţelor, sectoarelor Capitalei, din cele ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, după caz, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Aceste prevederi sînt incluse într‑o ordonanţă de modificare a Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere ca supliment nutritiv pentru preşcolarii şi elevii din clasele I‑IV din învăţămîntul de stat şi confesional, aprobată de Guvern. Normele de aplicare a ordonanţei vor fi întocmite de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial şi vor fi aprobate prin hotărîre de guvern.

Vin alimentele gratuite

Astăzi vor sosi la Suceava primele transporturi cu produse alimentare provenind din stocurile de intervenţie comunitare destinate persoanelor defavorizate. Potrivit directorului executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Gheorghe Curelciuc, este vorba despre 20 de tiruri cu 190 de tone zahăr, cantitatea urmînd a fi depozitată în cele 5 depozite din judeţ, de unde va fi distribuită primăriilor, iar ulterior celor în drept. Judeţul Suceava are alocate 1.300 de tone de făină şi 350 de tone de zahăr, pentru 58.510 de suceveni. Distribuirea efectivă va începe săptămîna viitoare.

Construcţiile ilegale, la control!

La iniţiativa primarului Aurel Olărean, la Rădăuţi a fost înfiinţată o Comisie pentru identificarea construcţiilor care au fost ridicate ilegal în municipiu. Din această comisie fac parte consilierul local Simion Sticleţ şi viceprimarul Constantin Galan, dar şi angajaţi din Primărie, pe care îi va desemna edilul şef. Aurel Olărean şi-a motivat demersul bazîndu-se pe avalanşa de reclamaţii primite de la cetăţeni, care s-au plîns de amplasarea ilegală a unor construcţii. Comisia va verifica toate autorizaţiile de construcţie.

Femeia ideală: mică de statură, cu picioare lungi şi sîni mari!



Femeile mici de statură, suple, cu picioarele lungi şi sînii mari sînt considerate cele mai atractive, conform unui studiu al cercetătorilor britanici de la Universitatea Brunel.

Scarlett Johansson, Marilyn Monroe sau Raquel Welch reprezintă prototipul femeii fatale: mignonă, dar cu membrele lungi, subţiri şi decolteul generos.

Pe de altă parte, corpul masculin ideal pare a fi exact opusul: bărbaţii cu picioarele scurte şi spatele lat sînt cei mai atractivi. Cei care îndeplinesc aceste standarde sînt actorii Christian Bale şi Clive Owen, precum şi înotătorul Michael Phelps.

Studiul britanicilor se bazează pe o selecţie de 77 de corpuri ale celebrităţilor (a căror faţă nu se vede) scanate pe calculator, evaluate de voluntari de sex opus.

Societatea de termoficare, lăsată fără sprijin

Guvernul a trimis Primăriei Vaslui un proiect de ordonanţă privind preluarea, de către Consiliul Local, a pierderilor financiare ale SC Termica SA. Acest lucru ar fi însemnat revitalizarea societăţii furnizoare de căldură, dar ar fi creat o gaură considerabilă în bugetul local. "Nu putem fi de acord cu acest proiect. Termica să-şi rezolve singura problemele. Consiliul Local nu-şi permite să preia nici o datorie. Am discutat şi cu alte primării din ţară, pentru blocarea proiectului. Voi înainta Guvernului refuzul nostru", a declarat tranşant primarul Vasile Pavăl. Consilierii locali au fost de acord în unanimitate: nu vor prelua pierderile financiare ale societăţii. "Se apropie sezonul rece. Termica are datorii imense la plata gazelor. Trebuie găsite soluţii urgente", a spus directorul SC Gaz Est SA Vaslui, Adrian Tighici. Primarul i-a anunţat pe consilieri că, peste o lună, în faţa CL se vor prezenta toţi şefii societăţilor furnizoare de utilităţi, pentru a prezenta o informare cu privire la starea serviciilor şi societăţilor, moment în care se va analiza minuţios situaţia SC Termica şi se va căuta o soluţie urgentă pentru supravieţuirea societăţii.

Şcoala Specială din Dorohoi va purta numele poetului Ion Pillat

Ieri, consilierii judeţeni au luat act de decizia Inspectoratului Şcolar Botoşani privind schimbarea denumirii Şcolii Speciale din Botoşani şi Şcoala Speciale din Dorohoi. Decizia a fost luată în ultimul Consiliu de Administraţie a celor două unităţi de învăţămînt, care a avut loc luna trecută. Astfel, Şcoala Specială Botoşani se va numi de acum înainte "Şcoala de Arte şi Meserii-învăţămînt special", iar Şcoala Specială de la Dorohoi va purta denumirea de Şcoala de Arte şi Meserii "Ion Pillat", învăţămînt special Dorohoi. Schimbările au fost făcute în baza regulamentului de funcţionare al celor două unităţi de învăţămînt. În cazul şcolii din Dorohoi s-a optat pentru numele poetului Ion Pillat deoarece imobilul în care funcţionează şcoala a fost casa familiei acestuia. "Prin decizia inspectorului general din 23 iulie 2008, în baza regulamentului de funcţionare a şcolilor se modifică denumirea din şcoală specială în şcoală de arte şi meserii. De asemenea am primit confirmarea că în locaţia dorohoiană a fost casa lui Ion Pillat" a spus şeful ISJ Botoşani, care este şi consilier judeţean, Pavel Rusu.

Zeiţă nevoită să meargă la şcoală



Unei fete nepaleze, în vîrstă de 9 ani, i s‑a spus că trebuie să meargă la şcoală, în ciuda faptul că este "o zeiţă în viaţă".

Preeti Shakya a fost aleasă zeiţa Kumari la vîrsta de trei ani şi a fost închisă în palat. Fata trebuie venerată de localnici pînă cînd va creşte, iar atunci o altă zeiţă va fi aleasă în locul său.

La sfîrşitul acestui an, conform hotărîrii Curţii Supreme a ţării, Shakya nu va mai fi zeiţă şi va avea dreptul să meargă la şcoală. Verdictul curţii a venit ca urmare a unei plîngeri din partea avocaţilor locali, conform cărora închiderea unei fete într‑un palat medieval din Katmandu reprezintă o violare a drepturilor omului. "Nu există documente istorice sau religioase care să ateste faptul că un copil trebuie să fie privat de educaţie sau de mişcare. Fetei nu ar trebui să i se interzică aceste lucruri, chiar dacă este o zeiţă Kumari", a declarat Hemanta Rawal, purtătorul de cuvînt al Curţii Supreme din Nepal.

Persoanele care au grijă de zeiţa Kumari susţin, însă, că primesc ordine din ceruri şi nu de la Curtea Supremă. În plus, au negat că drepturile umane îi sînt încălcate, spunînd că, în fiecare zi, un profesor vine la palat şi că i se permite să vadă alte persoane timp de trei ore.

Mircea Geoana recidiveaza: Trebuie sa facem tractoare cu GPS

Geoana si solutiile pentru agricultura romaneasca

Dupa ce, in urma cu o luna, presedintele PSD vorbea despre trimiterea cosmonautilor romani in spatiu, vineri, Geoana a declarat ca vrea ca in Romania sa se construiasca tractoare cu GPS. Aflat la targul Agralimex, Geoana a explicat ca, pentru a face fata comeptitiei pe piata, fabricarea unor tractoare cu GPS reprezinta o solutie, transmite agentia Mediafax.

Presedintele social-democratilor a vizitat targul de utilaje agricole Agralimex, unde s-a pus la punct cu ultimele noutati in materie. De altfel, organizatorii targului i-au prezentat lui Geoana "vedeta" evenimentului: un tractor, echipat cu aer conditionat, radiocasetofon si geamuri electrice.

Reactia lui Geoana a fost una care a starnit zambetele gazdelor: "GPS are?", a intrebat social-democratul. "Nu, dar o sa-i punem ", a fost replica organizatorilor.

"Trebuie sa facem tractoare competitive pentru 2012 ", a declarat convins Mircea Geoana.

In urma cu o luna, presedintele PSD, la o dezbatere publica, se intreba retoric de ce Romania nu ar putea spera sa trimita, in urmatorul deceniu, un cosmonaut in spatiu, cu americanii.

Miscari in presa scrisa: Adevarul se relanseaza, deruta in redactia EvZ

Agitatia unei toamne incarcate politic a cuprins unele publicatii romanesti in plin proces de schimbare. Pe de o parte, ziarul Adevarul se pregateste de relansare. Pe de alta parte, apele se agita la Evenimentului Zilei, unde cativa dintre ziaristii proeminenti vor sa afle de la conducere incotro se indreapta ziarul, dupa mai multe plecari suferite de aceasta redactie in ultima perioada.

Ziarul Adevarul va fi relansat in toamna acestui an si in acest sens va apela la schimbari substantiale, nu doar la cosmetizari, prin care vor trece probabil alte publicatii de pe piata romaneasca, a afirmat vineri pentru HotNews.ro Grigore Cartianu, redactor-sef al publicatiei. In acest sens vor fi facute si mai multe angajari, inclusiv din echipa Evenimentul Zilei, Cartianu spunand ca Andrei Velea, editor coordonator la EvZ, se va alatura redactiei Adevarul incepand din septembrie.

Cartianu a refuzat sa ofere detalii despre momentul relansarii si despre ce presupune exact aceasta, afirmand doar ca este vorba despre o "imbunatatire considerabila din toate punctele de vedere". In privinta angajarilor, el a spus ca nu este vorba despre o campanie de recrutare, ci doar ca vor fi adusi anumiti jurnalisti, atat de la Evenimentul Zilei, cat si din alte redactii, "in conformitate cu nevoile ziarului".

Cartianu, fost redactor-sef adjunct la Evenimentul Zilei, s-a mutat la Adevarul, ca redactor-sef, in primavara acestui an, la scurt timp dupa plecarea lui Razvan Ionescu, fost redactor-sef EvZ, la Cotidianul. Dupa plecarea celor doi, conducerea ziarului a fost preluata de Horia Ghibutiu. Acesta se afla in concediu de saptamana aceasta, determinand pe mai multe bloguri speculatii privind posibila sa plecare de la Evenimentul Zilei, ca urmare a demisiei unor jurnalisti din cadrul redactiei - inclusiv a doi editori coordonatori, ultimul fiind Andrei Velea.

Andrei Velea, unul dintre oamenii cu cea mai mare vechime la Evenimentul Zilei, refuzase la inceputul acestei saptamani sa confirme pentru HotNews.ro demisia sa de la EvZ, afirmand, atunci, ca "lucrurile nu sunt inca transate".

Reprezentantii de comunicare ai Ringier Romania, compania ce editeaza Evenimentul Zilei, s-au limitat sa confirme demisia lui Velea, fara alte precizari.

Din informatiile HotNews.ro, mai multi ziaristi din conducerea editoriala a publicatiei intentioneaza sa se intalneasca, in prima parte a saptamanii viitoare, cu reprezentanti ai managementului pentru a afla detalii despre proiectele acestora la nivel editorial, pentru viitorul apropiat, avand in vedere "deruta" instalata in redactie dupa plecarile din ultima perioada.

“Am sentimentul că voi fi demis”


Antrenorul Marian Pană a contestat în termeni virulenţi modalitatea în care primăria locală se achită de promisiunile asumate în priviinţa finanţării echipei de fotbal. Seful băncii tehnice de pe Areni a înaintat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, o serie de condiţii pentru a-şi continua activitatea la Cetatea. “Deşi o spun cu riscul de a supăra, sunt total nemulţumit de implicarea pe care a avut-o în această vara primaria locală în activitatea echipei de fotbal. S-a schimbat obiectivul de performanţă pe care l-am stabilit la semnarea contractului, şi anume o clasare în primele şase locuri ale seriei a fost inlocuita cu evitarea retrogradării, ceea ce este sub ambiţiile mele de antrenor. Am încercat să fiu totuşi înţelegător şi am convenit să facem de comun acord cu domnul primar unele modificări în contractul meu cu Cetatea, astfel încât să nu fiu sancţionat dacă obiectivul initial nu se poate realiza. Având în vedere că nu dispunem de bugetul pe care l-am solicitat la startul sezonului, am solicitat ca bonusul pe care urma sa-l primesc pentru o clasare în locurile 1-6 să fie înlocuit cu unul pentru evitarea retrogradării. Am cerut, de asemenea, să mi se introducă o clauză în contract prin care să mi se achite 50 000 de euro în cazul în care voi fi demis până în vara lui 2010, când expiră înţelegerea mea cu Cetatea, deoarece în acest moment am sentimentul ca voi îndepărtat de la echipă din pricina pretenţiilor pe care le am. Mai mult, nu mi-am primit încă prima rata din contract, în valoare de 15 000 de euro, iar într-o situaţie asemănătoare se afla şi o parte dintre jucători. Am avut foarte multe discuţii cu domnul primar Ion Lungu în care ni s-a vorbit de o rectificare de buget dar nu s-a făcut nimic. Vreau să înţeleagă că nu mă ajută doar pe mine, ci echipa oraşului. Imi pare rău că a venit ziua în care să spun aceste lucruri, dar dacă ştiam că ne vom lupta pentru evitarea retrogradării plecam încă din vara. In conditiile actuale nu pot face minuni sau echipe de Champions League peste noapte. Am convingerea că domnul primar va înţelege, iar revendicările mele vor fi rezolvate” a declarat Marian Pană, care a precizat că nu intenţionează să-şi prezinte demisia. “Nu-mi dau demisia întrucât am făcut un sacrificiu enorm venind cu întreaga familie la Suceava şi nu vreau să renunţ la o muncă de un an şi jumătate. Vreau doar să fiu respectat întrucât aceşti bani puteam să-i caştig şi în altă parte. Sunt lucruri ce pot fi evitate, dar dacă nu se vor rezolva sunt decis să fac memoriu către federaţie”, a încheiat Marian Pană.

Tronsonul de legatura dintre Suceava si Harghita, functional in 2009


Conducerea Consiliului Judetean Suceava intentioneaza ca in primavara anului 2009 sa dea in functiune drumul judetean Vatra Dornei-Panaci-Bilbor-Toplita.

Prin punerea in practica a acestui proiect, se va reduce cu peste 110 kilometri distanta dintre Bucuresti si Vatra Dornei, relateaza AmosNews.

Presedintele CJ, Gheorghe Flutur, a declarat ca proiectul de modernizare a acestui drum pe o lungime de 18 kilometri, tronson situat pe raza judetului Suceava si singurul care face legatura directa intre judetele Suceava si Harghita, va fi finantat din fonduri structurale.

Flutur spera ca lucrarile vor incepe in toamna acestui an si vor fi finalizate in primavara anului 2009.

Prefectul de Suceava îi cere şefului ISJ să demisioneze

Ieri, prefectul de Suceava, Alexandru Ştefan Băişanu, i-a cerut public inspectorului şcolar general Petru Carcalete, să demisioneze din funcţie. Prefectul a spus că acesta din urmă nu poate face faţă situaţiei actuale în ceea ce priveşte şcolile din judeţ, după ce Petru Carcalete ar fi declarat, în şedinţa Colegiului Prefectural, că nu ştie cîte şcoli din judeţ sînt pregătite pentru începerea anului şcolar. Ştefan Băişanu a explicat că inspectorul şcolar general al judeţului, Petru Carcalete, nu cunoaşte situaţia unităţilor şcolare cu mai puţin de o lună înaintea începerii anului şcolar. Acesta a ţinut să reamintească faptul că în judeţul Suceava au intrat în ultimii ani "fonduri colosale" faţă de perioadele anterioare, pentru reabilitarea, refacerea, modernizarea şi dotarea şcolilor. "Unii primari nu şi-au făcut datoria, dar inspectorul şcolar general trebuie să cunoască situaţia. Sub umbrela zicerii nu ştiu, nu e treaba mea se dovedeşte că inspectorul şcolar general nu se ocupă de problemele stringente ale învăţămîntului, de viitorul copiilor noştri", a mai spus prefectul. D-sa a exemplificat cu un caz de cheltuire ineficientă a banilor alocaţi, arătînd că la o şcoală din comuna Udeşti, satul Ruşi Mănăstioara, s-a montat o uşă din PVC care a costat peste 10.000 de lei. "Mă întreb cît ar costa reconstrucţia şcolii, cînd cumperi la preţ de avion o uşă", a mai spus prefectul de Suceava, adăugînd că va cere oferte de piaţă pentru astfel de uşi pentru a vedea care este preţul normal solicitat şi că, totodată, va cere verificări la toate investiţiile realizate la unităţile şcolare din judeţ. "În astfel de funcţii ai posibilitatea să pleci atunci cînd nu faci faţă funcţiei pe care o ocupi", a încheiat prefectul.

Peste 12.000 de copii din Suceava sunt singuri acasa



● Un numar 3.976 copii au ambii parinti plecati, 7.156 de copii au un singur parinte plecat, iar 985 de copii din familii monoparentale au parintele plecat

Peste 12.000 de copii din judetul Suceava ai caror parinti sunt plecati in strainatate se afla in evidentele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava, iar majoritatea acestora, respectiv 11. 811, se afla in ingrijirea rudelor de pana la gradul al patrulea. Purtatorul de cuvant al DGASPC Suceava, Nicoleta Lenta, a declarat ca la sfarsitul lunii iunie in evidentele institutiei se aflau 12.117 copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, din care 3.976 au ambii parinti plecati, 7.156 de copii au un singur parinte plecat, iar 985 de copii din familii monoparentale au parintele plecat.

Lenta a spus ca in cazul a 49 copii s-a instituit masura de protectie speciala fie la asistenti maternali profesionisti, in centre de plasament publice sau private, fie la rude de pana la gradul al patrulea sau la alte persoane sau familii. Aceasta a spus ca din totalul copiilor aflati in evidentele DGASPC Suceava, un numar de 11.811 sunt in ingrijirea rudelor de pana la gradul al patrulea, fara masura de protectie speciala, iar numarul de copii aflati in ingrijirea altor persoane, respectiv a unor vecini sau cunostinte, este de 257. "In atentia DGASPC Suceava ajung doar cazurile extreme, cand lipsa ingrijirii permanente a parintilor sau a unuia dintre ei are efecte nedorite asupra echilibrului emotional al copiilor sau cand persoanele in grija carora sunt lasati copiii nu mai pot sa ii intretina din cauza unor neintelegeri sau a propriilor dificultati, situatii care impun stabilirea unei masuri de protectie speciala pentru copii", a explicat Lenta.

“Îşi va primi banii”


Preşedintele clubului sucevean, Dumitru Moldovan, a ţinut să clarifice situaţia iscată de acuzaţiile lansate de antrenorul Marian Pană la adresa finanţatorilor echipei. “Toţi jucătorii sunt cu banii la zi, în timp ce antrenorul Marian Pană îşi va primi restanţele financiare după meciul de mâine cu Snagov. Nu are motive să se teamă că va fi demis. Nici nu poate fi vorba de aşa ceva. Eu îl inţeleg. Este tânăr, vrea să facă performanţă şi nu pot să-l oblig să nu-şi expună punctele de vedere”, a spus Dumitru Moldovan pentru cotidianul “Crai Nou”.

“Nu-l ţinem cu forţa”

Primarul Ion Lungu s-a arătat surprins de reacţia antrenorului Marian Pană la adresa municipalităţii, precizând că nu ştie de existenţa vreunei datorii faţă de stafful tehnic al echipei. “Fotbalul nu este principala prioritate a municipalităţii. Am aprobat recent o rectificare bugetară prin care vom acorda înca 500 000 de lei echipei de fotbal. Stiu că toate contractele antrenorilor şi jucătorilor sunt la zi. Domnul Pană să nu mai caute nod în papură. Dacă vrea să rămână la Suceava, să rămână, dacă nu, să ştie că nu-l ţinem cu forţa”, a spus Ion Lungu.

Bukvic, ultima achiziţie


Cetatea a reuşit să se întărească pe ultima sută de metri a perioadei de transferuri cu atacantul sârb Milorad Bukvic. Jucătorul va evolua pentru un sezon la gruparea de pe Areni sub forma de împrumut de la prim-divizionara FC Vaslui. Conform preşedintelui clubului sucevean, Dumitru Moldovan, noua achiziţie a “galben-albaştrilor” va avea drept de joc chiar de la meciul de mâine cu FC Snagov. In vârstă de 32 de ani, Milorad Bukvic a mai evoluat pentru formaţiile: Vojvodina Novi Sad, Oţelul Galaţi, FC Argeş, Slovan Bratislava, Artmetia Bratislava şi FC Vaslui.

Bolohan are drept de joc


Acceptul atacantului Milorad Bukvic de a juca la Cetatea nu este singura veste bună primită oficialii suceveni. Astfel, după o aşteptare de aproape o lună, federaţia i-a acordat astăzi unda verde mijlocaşului Mugur Bolohan pentru a evolua în campionatul României. “Directorul departamentului Relaţii Internaţionale din cadrul FRF, Florin Prunea, ne-a asigurat astăzi, cu regulamentul în faţă, că fotbalistul are drept de joc odată cu trecerea a 30 de zile de la depunerea solicitării noastre”, a precizat Dumitru Moldovan.

PSD condamnă că părinţii din cartierul sucevean Burdujeni vor trebui să meargă cu maxi-taxi pentru a găsi un loc de joacă pentru copiii lor


Politica




cornel popovici Secretarul executiv al organizaţiei judeţene a PSD Suceava, Corneliu Popovici, s-a declarat revoltat de faptul că primarul municipiului reşedinţă de judeţ „a condamnat copiii” din cartierul Burdujeni la a nu mai avea un loc de joacă. Corneliu Popovici a spus vineri într-o conferinţă de presă, că părinţii din cartierul sucevean Burdujeni vor trebui să meargă cu maxi-taxi pentru a găsi un loc de joacă pentru copiii lor după ce ultimul parc din cartier a fost desfiinţat pentru a se construi un bloc cu câteva etaje. Corneliu Popovici a spus că ultimul parc din cartierul sucevean Burdujeni (Cuza Vodă) „a dispărut” deşi, înaintea alegerilor locale, locuitorii din zonă au primit asigurări ferme de la actualul primar Ion Lungu că parcul va fi modernizat, ba chiar şi extins.

Potrivit secretarului executiv al PSD Suceava, în data de 4 iulie a fost emisă însă o autorizaţie de construire pentru un bloc în această zonă. „Zeci de mesteceni şi locul de joacă au dispărut. Acum, acolo, se ridică un bloc”, a spus Corneliu Popovici care a subliniat că acel parc era „ultimul petec de spaţiu verde” din cartierul respectiv. Acesta a mai spus că pe lângă dispariţia parcului a fost desfiinţat astfel şi un loc de joacă pentru copii. „Cei din Burdujeni vor trebui să meargă cu maxi taxi, poate să ajungă la Botoşani ca să meargă cu copiii lor la un loc de joacă”, a mai spus Corneliu Popovici, comparând cele petrecute cu o adevărată „crimă”. Conform ultimilor statistici în cartierul Burdujdeni locuieşte aproximativ 40 % din populaţia municipiului Suceava.