miercuri, 20 august 2008

Municipiile Suceava, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc încep să sufere de pe urma ploilor din iulie

> “Riscăm să rămânem fără apă”, a spus prefectul

Prefectul de Suceava, Alexandru Ştefan Băişanu, a anunţat că, în urma inundaţiilor de la finele lunii iulie au fost afectate, în mod foarte serios, captarea de apă potabilă a municipiului Suceava, canalizarea municipiului Fălticeni şi au fost decopertate două porţiuni ale conductei magistrale de gaze naturale între localităţile Frasin şi Câmpulung Moldovenesc.

Băişanu a spus marţi, într-o conferinţă de presă, că a dispus constituirea a trei comisii tehnice care să verifice starea celor trei obiective afectate şi să identifice soluţiile pentru limitarea efectelor. El a arătat că a fost afectat frontul de captare a apei potabile de la Berchişeşti, care asigură alimentarea cu apă a municipiului Suceava, şi că există pericolul întreruperii furnizării de apă în municipiul reşedinţă de judeţ. „Riscăm să rămânem fără apă”, a explicat prefectul. El a menţionat că acest front de captare a fost recent refăcut şi că sunt serioase semne de întrebare privind modul cum au fost realizate aceste lucrări. „Vom vedea şi care au fost cauzele. Dacă e vina constructorului sau a naturii”, a precizat Băişanu. El a mai anunţat că în municipiul Fălticeni, în urma inundaţiilor a fost activată o alunecare de teren care a cuprins trei case şi care a afectat şi canalizarea oraşului în zona cimitirului. „În acest caz există riscul ca dejecţiile să ajungă în stradă sau în râul Moldova”, a spus prefectul. Din explicaţiile sale a reieşit că o altă situaţie deosebită a fost constatată la conducta magistrală de gaze naturale, între Frasin şi Câmpulung Moldovenesc fiind decopertate două porţiuni, una cu o lungime de 300 de metri, iar o alta pe o lungime de 100 de metri

VASILE VLASIN – SCANDAL – Bataie intre consilierul local Vasile Vlasin si viceprimarul din Radauti

Vasile VlasinConsilierul baimarean Vasile Vlasin a fost implicat intr-un scandal in Primaria Radauti, potrivit ziarului Libertatea, care a publicat azi, 20 august 2008, un articol pe aceasta tema. Alesul municipal se pare ca detine, printre altele, postul de consilier personal al primarului din Radauti, iar din aceasta postura a ajuns la o disputa cu viceprimarul localitatii sucevene.

Vasile Vlasin a declarat ca a fost agresat de viceprimarul din Radauti, Constantin Galan, despre care spune ca l-a injurat ca la usa cortului, ca i-a facut mai multe vanatai pe brate si ca i-a rupt camasa.

Scandalul s-a produs chiar in incinta Primariei Radauti, iar consilierul baimarean a declarat ca a fost nevoit sa fuga in biroul primarului ca sa scape de Galan. Vasile Vlasin a mai precizat ca a depus plangere penala impotriva viceprimarului, avand ca proba certificatul medico-legal pe care si l-a scos dupa scandal.

In replica, viceprimarul Constantin Galan a afirmat ca nu l-a bruscat in niciun fel pe consilier, dar a aratat ca a pus gardianul sa il scoata din Primaria Radauti pentru ca a considerat ca este un intrus.

Suceava este singurul judeţ care a stabilit firmele distribuitoare de cornuri şi lapte în şcoli

Elevii suceveni ar putea fi singurii care vor avea lapte, corn şi miere încă de la începutul anului şcolar. Autorităţile din Suceava sunt singurele care au stabilit, până în prezent, furnizorul şi coordonatele programului, se arată într-un raport al Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, citat de NewsIn.

Potrivit Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, alte nouă judeţe, respectiv Bistriţa Năsăud, Braşov, Brăila, Călăraşi, Hunedoara, Maramureş, Olt, Prahova şi Satu Mare, au stabilit datele la care vor avea loc licitaţiile pentru distribuirea alimentelor promise de Ministerul Educaţiei în şcoli, iar pentru Bucureşti şi restul judeţelor nu există niciun fel de raportare până în acest moment.

Surse din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative au declarat că judecarea eventualelor contestaţii formulate de participanţii la licitaţii ar amâna distribuirea alimentelor în şcoli. Cele mai multe licitaţii vor avea loc spre sfârşitul acestei luni.

Din 2008, numărul elevilor care beneficiază de programul laptele şi cornul aproape s-a dublat, după ce Ministerul Educaţiei a decis că şi copiii din clasele V-VII trebuie să primească gustarea. Chiar dacă Ministerul Educaţiei a anunţat că, din toamnă, elevii din clasele I-IV vor primi şi câte 60 de grame de miere de albine săptămânal, autorităţile locale spun că nu au primit încă reglementarea legală.

Subprefectul de Suceava Orest Onofrei a demisionat din funcţie

Subprefectul de Suceava Orest Onofrei a declarat astăzi, că şi-a depus demisia din funcţia pe care o deţine şi nu exclude o revenire pe scena politică. Presa locală vorbeşte de o posibilă candidatura a sa pentru Parlament din partea PD-L, transmite NewsIn.

"Eu am depus o cerere pentru încheierea raporturilor de serviciu cu Guvernul. Nici până astăzi nu am aflat motivul schimbării mele (în aprilie 2008, Guvernul l-a înlocuit din funcţia de prefect de Suceava, n.r.). Acea schimbare nu a fost corectă, iar eu am înţeles că trebuie să închei relaţia mea cu actualul Guvern", a declarat Orest Onofrei.

În anul 2004, Onofrei a deschis lista Alianţei DA Suceava la alegerile pentru Camera Deputaţilor, ulterior fiind numit prefect al judeţului, la propunerea liberalilor. În aprilie 2008, Guvernul l-a înlocuit din această funcţie motivaţia fiind "mobilitatea funcţionarilor publici", iar Onofrei a devenit subprefect al judeţului. În ultimele săptămâni, presa locală a vorbit de o posibilă candidatură a lui Orest Onofrei din partea PD-L pentru un fotoliu de parlamentar la alegerile din toamnă.

"Presa a vorbit despre acest lucru, pentru că e un lucru logic. Nu exclud nicio posibilitate. Dar, deocamdată, sunt încă funcţionar public deoarece nu am primit răspuns de la Guvern la cererea mea", a mai spus Onofrei.

Doar elevii din Suceava sunt siguri că vor primi lapte şi corn


Cu mai puţin de o lună până la deschiderea unui nou an şcolar, majoritatea judeţelor nu au stabilit cine va furniza lapte, cornuri şi miere pentru elevii din clasele I-VII, informează NewsIn.

Doar autorităţile din Suceava au hotărât cine se va ocupa de acest program, iar alte nouă judeţe, printre care şi Prahova, au anunţat datele la care vor avea loc licitaţiile pentru distribuirea alimentelor promise de Ministerul Educaţiei.

Din 2008, şi elevii din clasele V-VII vor primi lapte şi cornuri, iar celor din învăţământul primar li se vor distribui şi 60 de grame de miere, săptămânal.

PDL dezamăgit de implicarea guvernului în ajutorarea sinistraţilor

Democrat liberalii suceveni şi-au exprimat dezamăgirea faţă de lipsa de colaborare cu celelalte partide din judeţ în acţiunea de ajutorare a sinistraţilor dar şi de insuficienta implicare a guvernului în restabilirea situaţiei în zonele calamitate. "Cei de la alte partide ne-au criticat că ne facem imagine lucru care este absolut nereal însă ei nu s-au implicat în mod concret conform posibilităţilor pe care le-ar fi avut. Noi suntem partid de opoziţie şi membrii noştri au făcut eforturi extraordinare pentru a ajuta aceşti oameni", a declarat secretarul executiv al PD-L Suceava, Cristina Iordăchel, care a amintit că peste 100 de TIR-uri cu ajutoare de la organizaţiile PD-L din ţară au ajuns până acum la sinistraţii suceveni. Iordăchel a precizat că democrat-liberalii s-au aşteptat la o colaborare între organizaţiile de femei ale partidelor din judeţ precum şi la o implicare "mai activă şi mai completă" din partea guvernului. "Eu cred că guvernul ar fi trebuit să aloce în mod realist fonduri corelate cu nivelul pierderilor care există. Ceea ce s-a alocat este total insuficient. De asemenea ar fi trebuit să manifeste mai multă bunăvoinţă faţă de fondurile alocate Consiliului Judeţean chiar dacă acesta este condus de domnul Gheorghe Flutur deoarece prin Consiliul Judeţean se pot rezolva foarte multe probleme în primul rând refacerea infrastructurii", a mai spus Iordăchel.

Geoană contrazis din interiorul PSD Suceava

Ultimele declaraţii ale liderului PSD, Mircea Geoană, privind eliminarea oricărei imunităţi pentru preşedinte, miniştri şi parlamentari, a stârnit consternare printre social democraţii suceveni. Deputatul PSD de Suceava, Mirela Adomnicăi, a ţinut să-l contrazică pe şeful său de partid. Adomnicăi a declarat că imunitatea este necesară şi că nu este o invenţie românească. "Imunitatea este o instituţie reglementată în ţările europene civilizate, nu este o găselniţă", a subliniat deputatul PSD de Suceava. Adomnicăi a spus că nu îşi dă seama care ar putea fi argumentele care au stat la baza declaraţiei liderului PSD dar crede totuşi că Geoană a răspuns la aşteptările opiniei publice care nu vede cu ochi buni instituţia imunităţii. "Imunitatea asigură eficienţa funcţionării guvernului pentru că dacă am avea miniştri care să stea toată ziua la uşa instanţelor nu am mai avea un guvern care să funcţioneze", a spus Adomnicăi. Ea a menţionat că discuţii pe tema eliminării imunităţii ar fi trebuit să aibă loc în cadrul departamentului juridic din PSD aşa cum s-a întâmplat şi cu alte ocazii.



Uricec crede că Geoană este "demagog şi necredibil"



Comentarii vizavi de afirmaţiile lui Mircea Geoană a făcut şi vicepreşedintele PD-L Suceava, Eugen Uricec, care l-a catalogat pe liderul PSD drept demagog."În mod total surpirinzător şi chiar incredibil domnul Geoană va solicita un referendum astfel încât parlamentarii să fie lipsiţi de imunitate. Această declaraţie nu mă face decât să mă gândesc la ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută în Camera Deputaţilor când PSD a pus interesele de partid înaintea justiţiei, înaintea Constituţiei. Domnul Geoană la aceeaşi dimensiune a demagogiei, a necredibilităţii din punct de vedere politic", a declarat Uricec.

Matteo nu renunţă la Delia

Matteo, iubitul Deliei Matache recunoaşte că a fost o greşeală din partea lui să se lase ispitit şi să mergă în club cu o altă blondă decât iubita sa, informează cotidianul Atac. Zilele trecute cântăreţul a fost prezent la "Poveştiri de noapte", el a încercat să lămurească acuzaţiile pe care presa i le aduce în ultima vreme, anume că ar înşela-o pe Delia. "Adevărat e ceea ce vezi în poze, problema este cum le interpretezi şi ce concluzie tragi de acolo", spune Matteo în încercarea de a se apăra. El mărturiseşte că Delia nu prea a fost încântată de isprava lui, dar nu au existat certuri majore, ci pur şi simplu au stat şi au discutat ca doi oameni maturi despre relaţia lor. După spusele lui Matteo, el şi Delia nu sunt genul de cuplu în care să existe certuri şi despărţiri frecvente. Artistul afirmă că o iubeşte şi o respectă în continuare pe Delia, iar relaţia lor va decurge normal ca şi până acum.

Indiggo, criticate în SUA

Trupa Indiggo, alcătuită din gemenele Mihaela şi Gabriela Modorcea participă în SUA la "America s Got Talent", un concurs muzical celebru pe tărâmul american, informează cotidianul Atac. După ce şi-au încercat şansele de câteva ori la concursul naţional Eurovision, cele două gemene s-au înscris la concursul amintit la îndemnul mamei lor, Violeta Modorcea. Deşi cele două, în frunte cu mămica lor au sperat că vor rupe gura târgului, Mihaela şi Gabriela au fost criticate în SUA pentru vestimentaţie, dar şi pentru prestaţia lor artistică. "Cele două cântăreţe din România se îmbracă ca două prostituate pe care le plăteşti cu 5 dolari şi nu au pic de talent", a declarat un critic muzical pentru postul de televiziune TV MSNBC. În ciuda numeroaselor critici de acest gen, gemenele s-au calificat în finala concursului respectiv ce se va desfăşura la Las Vegas pe 26 august.

Băişanu critică "gargara" PD-L

Declaraţiile secretarului executiv al PD-L Suceava, Cristina Iordăchel, privind implicarea insuficientă a Guvernului în procesul de reconstrucţie a judeţului după inundaţii au fost "taxate" de prefectul Alexandru Băişanu. "Consider că este vorba doar de gargară şi de imagine publică făcută pe suferinţa unor oameni", a declarat prefectul. El a ţinut să precizeze că Guvernul României, prin reprezentanţii săi, a acţionat prompt încă din primele momente de criză alocând hrana, echipamentele de la Rezervele de Stat şi ajutoarele băneşti imediate plus elicopterul MIRA pus la dispoziţie pentru judeţul Suceava. "Alocarea fondurilor pentru reconstrucţia şi reabilitarea locuinţelor afectate de furia apelor a fost făcută în baza unor analize pertinente, realizate în teren de către specialişti în domeniu. De asemenea, ţin să precizez că sumele alocate iniţial au fost suplimentate de la 500 milioane lei vechi la 600 milioane lei vechi, 400 milioane pentru materiale de construcţii şi 200 milioane pentru manoperă. O a trei chestiune pe care doresc să o clarific este aceea privind fondurile alocate de Consiliul Judeţean, despre care am susţinut mereu că sunt bine venit şi "pot completa, acolo unde este necesar, suma de bani pusă la dispoziţia persoanelor afectate prin Hotărârea Guvernului României", a spus Băişanu. El a adăugat că nu consideră necesară în momentul de faţă o polemică pe tema implicării "mai mult sau mai puţin active" a instituţiilor şi persoanelor solicitându-le tuturor factorilor "să-şi dea mâna, să se completeze şi susţină reciproc, pentru a ajuta aceşti oameni să aibă un acoperiş deasupra capului la venirea iernii".

Alertă la staţia de captare a apei potabile de la Berchişeşti

Sucevenii ar putea să rămână fără apă potabilă, în urma unor avarii apărute la digul de apărare a captării de apă de la Berchişeşti. Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, a precizat că o comisie de specialişti s-a deplasata la staţia de captare de la Berchişeşti pentru a evalua pagubele produse de ultimele inundaţii, precum şi riscurile existente. Asta în condiţiile în care digul de protecţie al staţiei a fost afectat pe o porţiune de aproximativ 200 de metri."Acest dig a fost afectat de viiturile de pe râul Moldova, motiv pentru care trebuie să analizăm care este situaţia exactă de acolo pentru că există riscul ca municipiul Suceava să rămână fără apă potabilă", a declarat Alexandru Băişanu. El a adăugat că respectiva comisie va verifica şi motivul pentru care digul a fost afectat de inundaţii, în condiţiile în care lucrările de consolidare a acestuia au fost realizate cu puţin timp în urmă. În acelaşi timp, prefectul judeţului a spus că alte două probleme majore apărute în urma inundaţiilor şi a ploilor din ultima perioadă sunt în localităţile Frasin, Câmpulung Moldovenesc şi Fălticeni. Astfel, pe raza localităţilor Frasin şi Câmpulung Moldovenesc, conducta de gaze naturale de mare presiune este decopertată pe o distanţă de mai multe sute de metri, existând pericolul producerii unor avarii. Alexandru Băişanu a mai arătat că în municipiul Fălticeni, în urma ploilor s-au produs alunecări de teren, în zona cimitirului, fiind afectată sistemul de canalizare. "Este o situaţie gravă, având în vedere că toate dejecţiile ajung în stradă, iar întreg oraşul este bulversat. O comisie analizează situaţia de acolo şi vom vedea ce trebuie să facem pentru a remedia problema în cel mai scurt timp", a mai precizat Băişanu.

Flutur face şedinţă cu "italienii" pentru a investi în judeţ

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, îi invită pe sucevenii plecaţi la muncă în străinătate să investească în judeţ. Flutur a precizat că la sfârşitul acestei săptămâni a stabilit o întâlnire cu persoanele venite din străinătate, care au posibilitatea de a investi în diverse domenii de activitate. "Am stabilit să avem această întâlnire în luna august pentru că foarte mulţi suceveni care sunt plecaţi la muncă în Italia sau Spania sunt veniţi în ţară, motiv pentru care vrem să se prezentăm oportunităţile de afaceri din judeţul Suceava", a spus şeful administraţiei judeţene. Flutur a precizat că instituţia pe care o conduce le va prezenta celor care vor veni la întâlnire strategia de dezvoltare a judeţului, cu oportunităţi în domeniul economic. El a mai arătat că la întâlnire vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Dezvoltare Nord-Est, care vor explica oportunităţile de finanţare prin Programul Operaţional Regional, în special în domeniul turismului, precum şi specialişti ai Ministerul Agriculturii pentru prezentarea programelor de dezvoltare rurală şi investiţii în domeniul industriei alimentare. "Sperăm ca în urma acestei întâlniri să convingem cât mai mulţi suceveni care lucrează în străinătate să investească aici în Suceava. Am această experienţă, ca ministru al agriculturii, având în vedere că o bună parte dintre cei care au investit în agricultură au lucrat în străinătate", a declarat Gheorghe Flutur.

Nu în ultimul rând, el a arătat că sucevenilor care lucrează în străinătate li se va prezenta şi strategia de dezvoltare şi modernizare a Aeroportului "Ştefan cel Mare" Suceava, precum şi oportunităţile pentru realizarea unor investiţii prin intermediul programelor transfrontaliere România-Ucraina.

Fluier de final de meci pentru senatorul Gheorghe

Candidatura senatorului PD-L de Suceava, Constantin Gheorghe, pentru un nou mandat la alegerile parlamentare din noiembrie este compromisă. Liderul organizaţiei judeţene a PD-L, Gheorghe Flutur, a declarat marţi că Gheorghe i-a anunţat decizia sa de a se retrage din cursă. În discuţia pe care am avut-o cu domnul senator Gheorghe, acesta mi-a spus că, aşa cum stau lucrurile, nu crede că va mai candida pentru un nou mandat. N-am discutat mai multe, mi-a spus doar că aceasta este decizia sa", a afirmat Flutur. Decizia parlamentarului democrat liberal vine la puţină vreme după ce s-a aflat în centrul unui scandal sexual. În presa locală au apărut recent mai multe fotografii care îl înfăţişează pe Gheorghe îmbrăţişând şi sărutând cu foc o jună. Constantin Gheorghe urma să concureze cu subprefectul Orest Onofrei pentru candidatura în Colegiul Suceava la Senat fiind comandat deja un sondaj de opinie pentru departajarea celor doi. Voci din interiorul PD-L susţin însă că Gheorghe va candida totuşi în toamnă tot în colegiul Suceava dar pentru Camera Deputaţilor în locul lui Marius Vatavu.

Subprefectul Onofrei a demisionat din funcţie şi intră în PD-L

Subprefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, a demisionat marţi din funcţie pentru a reintra în politică nu la PNL partidul care i-a asigurat postul la Prefectură ci la PD-L. Din câte se pare democrat liberalii îşi vor prezenta noua achiziţie miercuri într-o conferinţă de presă prezidată de liderul Gheorghe Flutur. Onofrei va primi cel mai probabil funcţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PD-L şi va candida la Senat în colegiul Suceava. Contactat telefonic Orest Onofrei, a infirmat informaţiile legate de demisia sa din funcţia de subprefect. "Cum am spus de fiecare dată, eu sunt cele care fac publice deciziile pe care le iau", a spus Onofrei. Pe de altă parte, informaţia privind demisia acestuia nu a fost infirmată de secretarul de stat responsabil cu Prefecturile din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Victor Paul Dobre. Întrebat dacă subprefectul judeţului Orest Onofrei şi-a depus demisia din funcţie, Victor Paul Dobrea a răspuns, râzând, că "este posibil". "Nu am văzut hârtia scrisă, dar este posibil", a spus secretarul de stat al MIRA. În condiţiile în care Orest Onofrei şi-a dat demisia, Guvernul urmează să numească în perioada următoare un nou subprefect. Orest Onofrei a candidat în anul 2004 pentru Camera Deputaţilor, deschizând lista de candidaţi ai Alianţei D.A. (PNL – PD). În anul 2005 a renunţat la funcţia de deputat, Guvernul României numindu-l în funcţia de prefect al judeţului Suceava, la propunerea liberalilor suceveni. Onofrei a pierdut fotoliul de prefect în cursul anului 2008, înainte de alegerile locale, fiind numit subprefect al judeţului. Locul lui a fost luat de unul dintre cei doi subprefecţi de la momentul respectiv, Alexandru Băişanu.

Lavinia a fost cerută în căsătorie de vreo 10 ori

Anul ăsta s-a dat startul la nunţi. Numeroase vedete au dat fuga la altar şi au spus "Da". Cântăreaţa Lavinia, însă, se lasă greu, informează cotidianul Atac. Nici nu vrea să audă de măritiş. Chiar dacă bărbaţii sunt înnebuniţi după ea şi i-ar oferi chiar şi luna de pe cer doar pentru un sărut, artista se ţine tare. Până în prezent, ea a fost cerută în căsătorie de vreo 10 ori. Şi nu de orişicine, ci de bărbaţi, unul şi unul. Bruneta i-a refuzat pe toţi. Îşi aşteaptă prinţul, jumătatea, sufletul pereche sau cum vreţi să-i spuneţi. Cum să fie el? Ea îl caracterizează aşa: fidel, inteligent şi iubitor.

Flutur nemulţumit că Festivalul Medieval a fost bruiat de manele

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de proprietarii de terase de la Cetatea de Scaun, care în zilele Festivalului de Artă Medievală au pus manele la volum maxim şi au acoperit vocile actorilor şi muzica medievală din cetate. "Am fost profund dezamăgit de tentativa de manelizare şi de kitsch de la Cetate, în zilele Festivalului de Artă medievală. Festivalul a fost un eveniment remarcabil, dar există acest pericol al bruiajului la 10 metri de eveniment, al manelelor, care nu au nimic în comun cu ceea ce am vrut noi să facem la Cetate", a declarat Flutur

"Veteranii" nou veniţi la FC Cetatea Suceava mai aşteaptă

FC Cetatea Suceava va evolua în cel de-al doilea joc al campionatului seriei I a Ligii a II-a pe terenul formaţiei Sportul Studenţesc. Gruparea suceveană va avea câţiva absenţi la acest joc, Nicolau, eliminat în meciul cu FCM Bacău, Bolohan, cel căruia nu i-a venit încă cartea verde din Grecia, juniorul Buhuşi, suspendat din sezonul precedent când juca la Poli Iaşi şi după toate probabilităţile şi Guriţă, care se mai resimte încă după accidentările mai vechi. În pofida acestor absenţe, FC Cetatea Suceava speră să scoată un rezultat bun în etapa a II-a de campionat, aşa cum a reuşit CSM Suceava în 1987 în Divizia A, atunci când a făcut egal, 2-2 pe terenul celor de la Sportul Studenţesc, golurile gazdelor fiind înscrise de Coraş, iar ale sucevenilor de Caşuba.

O mână de ajutor întinsă meşteşugarilor

Şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a anunţat că intenţionează să aibă o întâlnire cu meşteşugarii suceveni pentru a găsi soluţiile prin care Consiliul Judeţean poate să le ofere sprijinul în activitatea pe care o desfăşoară. Flutur a arătat că începând de săptămîna viitoare va avea întâlniri cu diferite organisme profesionale. "Prima întâlnire de acest fel va fi cu meşteşugarii. Avem foarte mulţi, vreau să-i cunoaştem şi să-i sprijinim pentru a fi mai bine organizaţi. Şi asta pentru că de foarte multe ori, meşteşugarii se plâng că nu sunt sprijiniţi, ajutaţi sau că nu sunt cunoscuţi şi respectaţi chiar de autorităţile locale", a spus Gheorghe Flutur. El a subliniat faptul că personal îşi doreşte să sprijine activitatea meşteşugarilor din întreg judeţul, indiferent de meşteşugurile pe care le practică, considerând că aceştia reprezintă "un blazon" pentru judeţul Suceava. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a mai spus că în săptămânile viitoare va avea întâlniri şi cu crescătorii de animale şi cu producătorii agricoli, astfel încât aceştia să fie sprijiniţi pentru a se constitui în organizaţii profesionale. "Administraţia judeţeană este interesată să sprijine înfiinţarea acestor organizaţii independente, astfel încât ele să fie un partener de dialog cu statul, cu Ministerul Agriculturii şi cu Guvernul", a încheiat Flutur.

Guvernul somat să grăbească alocarea fondurilor

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a solicitat guvernului să grăbească alocarea de fonduri pentru judeţul Suceava în vederea refacerii infrastructurii afectate de inundaţii, poduri, podeţe, drumuri. El a amintit că autorităţile sucevene au înaintat guvernului un proiect de hotărâre privind alocarea a 170 de milioane de lei. "Ar fi o sumă aşa la prima strigare pentru a putea începe lucrările pentru că noi nu avem posibilităţi de finanţare. Consiliul Judeţean are resurse foarte limitate. Avem deja o mare problemă cu plata salariilor la protecţia copilului şi situaţia financiară este dificilă", a explicat Flutur.



Bani pentru consolidarea digurilor



El a spus că a avut o discuţie cu ministrul mediului pe tema alocării de resurse pentru zonele afectate de calamităţi şi că a primit promisiuni că banii vor veni. "Am insistat pe zonele cu risc mare şi a promis că va aloca resurse pentru închiderea breşelor în zonele afectate de inundaţii. Pe noi ne interesează foarte mult râul Suceava zona Straja, Vicov şi Suceava, râul Moldova la Cornu Luncii, Fundu Moldovei, la Frasin pe pârâul Humor dar şi alte zone şi am insistat asupra alocării urgente a banilor pentru închiderea breşelor şi consolidarea digurilor pentru că orive ploaie torenţială ne poate crea probleme. Am discutat de marile proiecte de regularizare a râului Suceava, Moldova şi Siret", a spus Flutur. Preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că a avut discuţii şi cu ministrul agriculturii cu care a abordat problema subvenţiilor şi a alocării fondurilor europene. "Am vorbit de noile măsuri care se vor aproba din toamnă, planul naţional de dezvoltare rurală în special pe turism unde peste 540 de milioane de euro se alocă pentru primării sau asociaţii de primării, pentru persoane fizice şi IMM-uri. Se vor aloca până la 200.000 de euro pentru un proiect în domeniul turismului", a adăugat şeful administraţiei judeţene.

Prefectura vrea firme puternice pentru reconstrucţia caselor

Prefectura judeţului Suceava caută firme de construcţii puternice care să poată construi un număr mare de case în acelaşi timp în vederea urgentării refacerii locuinţelor distruse sau afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie 2008. Prefectul Alexandru Băişanu a precizat că în judeţul Suceava au început să vină materialele de construcţie achiziţionate de Guvern pentru reconstrucţia caselor. "Vrem să angajăm societăţi puternice, care să poată construi grupuri de cel puţin zece case. Este mai convenabil şi mai eficient să lucrăm cu astfel de firme mari, decât să avem câte o societate la fiecare casă", a explicat Băişanu. El a adăugat că la mijlocul acestei săptămâni va avea o întâlnire cu primarii din toate localităţile afectate de inundaţii, care vor trebuie să prezinte exact o situaţie cu noile amplasamente ale caselor care urmează a fi reconstruite. Pe de altă parte, Alexandru Băişanu a spus că va avea o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, astfel încât fondurile pe care cele două instituţii le-au colectat pentru sinistraţi să fie folosite la dotarea şi finalizarea caselor. "Guvernul trimite materiale de construcţie şi plăteşte manopera pentru refacerea caselor, dar numai "la roşu". Din acest motiv vrem ca banii strânşi din donaţii, în conturile Prefecturii şi Consiliului Judeţean Suceava să îi folosim pentru a termina casele, adică să le dotăm cu ceea ce le trebuie oamenilor", a mai precizat prefectul judeţului. El a arătat că în contul deschis de Prefectură pentru sinistraţi s-au strâns aproape 650 milioane de lei.

"Sper să mai putem salva ceva din generaţia asta"

Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu, a declarat, marţi, după eliminarea echipei feminine a României din sferturile de finală de la Jocurile Olimpice de la Beijing, că speră să se mai poată salva ceva din actuala generaţie de jucătoare."Sunt foarte dezamăgit. Nu-mi vine să cred că am ratat medalia. Toată lumea este de vină, fetele, Tadici, Muşi, chiar şi eu. Cu cât trece timpul sunt şi mai supărat. Nu-mi vine să cred. Dezamăgirea este cu atât mai mare cu cât noi pe unguroaice le-am bătut până acum pe unde le-am prins. Jocul nostru a fost lamentabil. N-am jucat absolut deloc, apărarea a fost deficitară. Acum tragem cu dinţii pentru locurile 5-8. Contează foarte mult să ocupăm locul cinci", a declarat Gaţu, extrem de afectat după ratarea calificării în semifinale.

Preşedintele FRH a adăugat că la Bucureşti se va decide soarta selecţionerului Gheorghe Tadici. "La Bucureşti vom face un consiliu de administraţie să vedem ce avem de făcut. Sper să mai putem salva ceva din generaţia asta. Eu mă gândesc la o medalie pentru 2012. Deocamdată nu ştiu dacă Tadici va continua sau nu. Nu ar fi sportiv din partea mea să spun dacă îi vom prelungi sau nu contractul lui Tadici. La Bucureşti vom discuta", a menţionat Gaţu. Naţionala feminină de handbal a României a ratat, marţi, calificarea în semifinalele turneului olimpic de la Beijing, după ce a fost învinsă de selecţionata Ungariei, cu scorul de 34-30 (16-14), şi nu a reuşit să-şi îndeplinească obiectivul propus, câştigarea unei medalii. În urma acestui rezultat, România va evolua, joi, pentru locurile 5-8, cu învinsele din sferturile de finală. Obiectivul României la JO a fost clasararea pe locurile 1-3 şi implicit câştigarea unei medalii olimpice.

Cu Monica de mână, Irinel Columbeanu trăgea cu ochiul la Anna Lesko

Prezenţi în sală în ultima seară a festivalului Callatis de la Mangalia, soţii Columbeanu au privit cu atenţie show-ul pregătit de organizatori, cu o mica excepţie. În timpul recitalului Annei Lesko, Monica şi sora sa Ramona l-au ţinut de vorbă pe Irinel pe parcursul celor trei piese cântate de interpreta basarabeancă, informează cotidianul Atac. În timp ce cele două surori povesteau şi se amuzau copios (poate chiar de interpreta ce presta în acelaşi timp pe scena) Irinel mai arunca câte o privire celei ce i-a fost cândva iubită şi care era îmbrăcată mai mult decât provocator. Irinel nu putea privi mai mult de câteva secunde însă căci atenţia îi era distrasă imediat de soţie şi de cumnata Ramona. La Mangalia, Anna Lesko a venit însoţită doar de dansatoare şi de managerul ei care nu s-a dezlipit nicio clipă de ea. Acesta este un alt motiv care ne duce cu gândul că relaţia ei cu Codrin Maticiuc nu mai este ca la început, atunci când Anna era însoţită doar de iubit la concerte.

ADS acuzată că se împotriveşte împroprietăririi cu terenuri

Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, a acuzat Agenţia Domeniilor Statului că pune piedici procesului de retrocedare a terenurilor către foştii proprietari. Băişanu a arătat că deşi ADS dispune de suprafeţe importante de teren liber nu îl pune la dispoziţia celor care au dreptul să-şi redobândească terenurile pe care le-au deţinut în proprietate, dar care în prezent se află sub luciu de apă.

"Există foarte multe suprafeţe de terenuri care nu pot fi retrocedate deoarece se află sub luciu de apă. Avem cereri de retrocedare pentru circa 300-400 de hectare de teren care se află în această situaţie, şi nu putem să le dăm foştilor proprietari teren în altă parte pentru că nu putem să folosim suprafeţele de la ADS", a declarat prefectul judeţului. Băişanu a arătat că ADS Suceava dispune, în prezent, de peste 1.000 de hectare de teren liber, care fie este nefolosit, fie este concesionat către diverse firme sau persoane. Prefectul a explicat că deşi o parte din acest teren este concesionat, potrivit prevederilor legale concesiunea poate fi anulată astfel încât suprafeţele respective să poată fi retrocedate celor care au avut pământ, şi care acum se află sub luciu de apă. "Am avut un caz în care o persoană putea să primească teren undeva în zona Dorneşti, a convenit cu cel care avea terenul în concesiune să renunţe la aceasta, însă cei de la ADS Suceava nu au vrut să dea suprafaţa respectivă", a subliniat prefectul judeţului. Alexandru Băişanu a mai adăugat că nu a putut lua legătura cu şeful ADS Suceava, Ioan Băncescu, pe motiv că acesta este plecat în concediu, însă în cursul acestei săptămâni va prezenta Guvernului şi Ministerului Agriculturii piedicile pe care această instituţie le pune procesului de retrocedare. "Deşi ADS Suceava este o instituţie a statului, la nivelul judeţului nu acţionează cum trebuie şi se manifestă ca un obstacol în cauza retrocedării", a încheiat Alexandru Băişanu.