joi, 14 februarie 2008

Robert Marian, în comă profundă



Robert Marian, directorul Casei de Pensii Suceava, rănit marţi seară într-un grav accident de circulaţie produs la ieşirea din Suceava spre Fălticeni, pe porţiunea de drum din dreptul firmei Auto Mitric, se află în continuare în comă dar, din păcate, starea lui s-a agravat.

Robert Marian este internat în clinica de Neurochirurgie Bagdasar-Arseni, din Bucureşti, unde a fost dus la scurt timp de la producerea tragediei.

El a fost transportat la această unitate sanitară cu un avion al Armatei Române, în cursul nopţii de marţi spre miercuri.

„Este dificil de anticipat evoluţia”

Aparatul de zbor a fost trimis la Suceava, după o serie de intervenţii ale primarului Ion Lungu pe lângă subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Raed Arafat. După două discuţii telefonice pe care edilul şef al Sucevei le-a avut cu demnitarul de la Bucureşti, s-a obţinut permisiunea unui transport aerian.

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou Suceava, doctorul Doina Ganea Motan, a înaintat o adresă oficială către Ministerul Sănătăţii Publice, prin care a solicitat transportul aerian.

Un avion AN 26 aparţinând Armatei Române a aterizat pe aeroportul Salcea, marţi la ora 23.30, pentru a-l prelua pe directorul Casei de Pensii Suceava.

Robert Marian a fost adus la aeroport cu o ambulanţă şi predat echipajului de la bordul aparatului de zbor. La ora 0,20, avionul în care se afla directorul Casei de Pensii Suceava a decolat cu destinaţia Bucureşti.

Ieri după amiază, Robert Marian se afla în continuare în comă. Doctorul Florin Bica, purtătorul de cuvânt al Spitalului Bagdasar-Arseni din Bucureşti, a declarat că starea acestuia este critică, prognosticul medical fiind destul de nefavorabil. Potrivit medicului Florin Bica, Robert Marian are o fractură cervicală, hemoragii cerebrale şi sânge în plămânul stâng şi se află în comă de gradul IV.

Dr. Florin Bica spune că este vorba de o comă profundă, iar bolnavul se află în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. „În cazul unor leziuni cerebrale este dificil de anticipat evoluţia. În momentul de faţă nu se pune problema unei intervenţii chirurgicale. Trebuie să treacă câteva zile pentru a şti cu exactitate cu ce anume ne confruntăm”, a punctat medicul bucureştean.

Robert Marian este căsătorit şi are două fetiţe

Directorul Casei de Pensii Suceava, aflat la volanul unui autoturism Dacia Logan, a fost rănit când a ieşit din incinta Auto Mitric şi se îndrepta spre Suceava. El nu a acordat prioritate de trecere unei maşini Seat Leon, condusă regulamentar pe direcţia Fălticeni-Suceava de Bogdan Ciornei, un tânăr din Suceava, impactul dintre cele două maşini fiind extrem de puternic.

Robert Marian a fost proiectat violent în geamul portierei din dreapta faţă. El a fost scos din maşină de echipa de la „Descarcerare” a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sosită la faţa locului şi urcat într-o ambulanţă.

Robert Marian a fost transportat la Spitalul Suceava, unde i s-a acordat primul ajutor şi i s-au făcut o serie de investigaţii. El a fost dus apoi la Policlinica Bethesda pentru o tomografie, după care a ajuns din nou la spital, unde a rămas până la sosirea avionului care urma să-l transporte la Bucureşti.

Robert Marian are 37 de ani, este căsătorit şi are două fetiţe.

PSD îl ţine în corzi pe Flutur

PSD îl ţine în corzi pe Flutur


Social democraţii suceveni continuă foiletonul dedicat liderului judeţean al PD-L, senatorul Gheorghe Flutur, aducând în prim plan alte „lucruri nepotrivite” pe care acesta le-a promis în campania electorală din 2004 dar nu le-a realizat. La butoane s-a aflat ca şi altădată purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Ovidiu Donţu, care a lansat pe piaţă alte trei promisiuni ale fostului liberal Gheorghe Flutur. El a amintit de acordarea unei rente viagere pe viaţă cuprinsă între 50 şi 100 de euro la hectar persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani care-şi arendează terenurile, acordarea unui ajutor de 15.000 de euro tinerilor pentru înfiinţarea unor ferme de tip familial şi de extinderea reţelei de gaz metan.

„Rămâne ca cetăţenii să judece dacă vor da votul unor oameni care mint de îngheaţă apele”

Donţu a vorbit de piedicile pe care le-a pus Flutur proiectului „utilităţi şi mediu la standarde europene” mai ales pe componenta de gaz. „Nu numai că senatorul Flutur nu a adus nici o energie extinderii vreunei reţele de gaz metan în judeţul Suceava, dar să ne aducem aminte că a şi împiedicat în cadrul, programului „utilităţi şi mediu” realizarea componentei de gaz metan. Este cunoscut faptul că reţeaua de gaz metan nu a putut să o treacă prin fondul forestier decât la câteva zile după ce Gheorghe Fluture a părăsit funcţia de ministru. Atunci ministrul Remeş a fost cel care a aprobat acest lcuru. Acestea sunt următoarele trei lucruri nepotrivite pe care le-a spus domnul senator Gheorghe Flutur pentru a obţine votul cetăţenilor”, a declarat Ovidiu Donţu. Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava spune că rămâne la altitudinea cetăţenilor judeţului să judece dacă au nevoie şi vor susţine prin votul lor „oameni care sunt în stare să mintă de îngheaţă apele, să ducă lucrurile la promisiuni extreme doar pentru a le cuceri votul”.

PD-L: „Locotenentul domnului Mîrza atacă PD-L cu chestiuni demne de ciclul căţeii latră la tren”

Cel vizat de atacurile lui Ovidiu Donţu, senatorul Gheorghe Flutur, a răspuns prin gura purtătorului de cuvânt al PD-L Suceava, deputatul Romică Andreica. El consideră că Donţu, pe care-l numeşte „locotenentul domnului Mîrza”, are normă să atace PD-L şi liderii acestui partid cu chestiuni demne de ciclul „căţeii latră la tren”.

„Cu o neruşinare cronică, Donţu are tupeul de a vorbi despre promisiuni neonorate, când din cauza cârdăşiei Patriciu – Iliescu ministrul Flutur a fost scos din Guvern. Legat de pensionari, reamintim PSD-ului că ministrul Flutur a fost cel care a iniţiat Legea rentei viagere pentru persoanele în vârstă care îşi vând sau arendează terenurile, în schimb primind între 50 şi 100 euro pe an până la sfârşitul vieţii. Pentru fermieri, tot ministrul Flutur a fost cel care a reuşit performanţa de a absorbi un miliard de euro într-un an şi jumătate cât a fost la conducerea Ministerului Agriculturii. În perioada mandatului său au fost aprobate peste 2000 de proiecte pentru care fermierii au primit o dobândă redusă la 5%. A fost introdusă asigurarea culturilor agricole şi a efectivelor de animale cu o primă de 50% asigurată de minister. Pe lângă acestea circa 30.000 de fermieri au primit sprijin consistent pentru achiziţionarea de motocositoare, aparate de muls, aparate de răcire etc”, a declarat Andreica.

Democrat liberalii pregătesc un serial despre proiectul „utilităţi şi mediu”

De asemenea el spune că tot Flutur a fost acela care a negociat la capitolul agricultură posibilitatea aducerii gazului metan în mediul rural prin atragerea de fonduri structurale odată cu aprobarea planului de dezvoltare rurală. „În schimb Gavril Mârza a amanetat viitorul a 66 de localităţi din judeţ cu un proiect aflat în mocirlă şi care este cercetat de DNA”, menţionează Andreica. Legat de conducta ce transportă gazul metan către Vatra Dornei, spune purtătorul de cuvânt al PD-L Suceava, trebuie ca populaţia să ştie că documentaţia pentru această lucrare a fost înaintată către minister în perioada ministrului Remeş, la câteva luni după plecarea lui Flutur. „Despre proiectul Utilităţi şi mediu vom prezenta în perioada următoare un serial prin care vom încerca să elucidăm feţele ascunse ale acestui proiect. Suntem dispuşi să organizăm un curs de formare pentru purtătorii de cuvânt ai PSD pentru ca aceştia să nu mai iasă cu prostii şi minciuni gogonate”, încheie Andreica.

Primarul PSD din Siret, coordonatorul filialei locale a PD-L



Organizaţia Orăşenească Siret a PD-L va fi coordonată de primarul PSD Vasile Tablan. Biroul Permanent Local s-a întrunit, miercuri seara, în prezenţa reprezentantului de zonă al PD-L, Cristinel Macoveiciuc, ocazie cu care s-a stabilit ca primarul Tablan să-i conducă pe democrat-liberalii sireteni.Vasile Tablan ne-a declarat, joi, că organizaţia pe care o conduce face demersuri pentru a-l readuce în partid pe preşedintele demisionar Constantin Boinicu. „Astăzi după amiază vom avea o discuţie cu dânsul şi se pare că va reveni. Oricum, nu din cauza mea a plecat. Din câte am înţeles, au fost unele discuţii între ei, în partid”, a afirmat Vasile Tablan.În ceea ce priveşte motivele care l-au determinat să schimbe macazul spre PD-L, primarul din Siret a spus că „trebuie să-mi găsesc din nou trenul. Am fost 8 ani locomotiva PSD, acum mă gândesc la ceva ecologic, să nu mai rămân fără combustibil sau să-mi taie cineva curentul”.Fostul preşedinte al PD-L, Constantin Boinicu, ne-a declarat, joi, că sub nici o formă nu va reveni asupra deciziei de a părăsi PD-L. El a demisionat, luni, după ce a aflat din presă că primarul PSD din Siret, Vasile Tablan, va fi candidatul PD-L la Primăria Siret, la alegerile locale din acest an.

Protecţia Copilului ia distanţă de sinuciderea Ioanei C.



Direcţia pentru Protecţia Copilului Suceava nu-şi găseşte nici o vină pentru că nu a intervenit mai ferm când a fost sesizată de Ioana C., eleva de la Colegiul Economic care s-a sinucis, despre problemele pe care le are în familie.Directorul Direcţiei Sociale a judeţului Suceava, Gheorghe Straton, a declarat, în conferinţă de presă, că după ce Ioana C. a contactat specialiştii de la Protecţia Copilului, aceştia i-au explicat modalităţile prin care poate fi ajutată şi consecinţele abuzului pentru tatăl ei. „Nu a fost decât o sesizare verbală, nimic scris, ca să putem interveni. Din câte ne-am dat seama, era o fetiţă rebelă, care nu suporta un tip de educaţie milităroasă”, a afirmat Straton. Mai mult, el spune că atunci când s-a sinucis Ioana împlinise 18 ani, deci din punct de vedere legal cazul ei nu mai cade în responsabilitatea Protecţiei Copilului.Ioana C., din localitatea Sfântul Ilie, s-a sinucis la sfârşitul săptămânii trecute, înghiţind o substanţă toxică, deocamdată neidentificată. Colegii şi prietenii fetei invocă drept motivaţie pentru gestul ei relaţiile tensionate cu familia, îndeosebi cu tatăl. În urmă cu 3 ani, adolescenta a reclamat acest lucru şi la Direcţia pentru Protecţia Copilului Suceava.

Aproape 400 de copii sunt în situaţii de risc în familiile lor



Directorul Direcţiei Sociale a judeţului Suceava, Gheorghe Straton, a declarat că instituţia pe care o conduce monitorizează copiii care ar putea ajunge într-o situaţie de risc din comunităţi. La această oră sunt în supraveghere 375 de copii. Situaţie de risc înseamnă copii neglijaţi, copii ai căror părinţi nu le oferă condiţii pentru o dezvoltare normală, copii cu probleme de familie sau copii abuzaţi fizic de părinţi, cum se pare că a fost şi cazul Ioanei C, eleva care s-a omorât, săptămâna trecută. În evidenţele Direcţiei pentru Protecţia Copilului sunt 25 de copii bătuţi acasă.„Pentru copiii care au familie, legea spune că măsurile care se iau trebuie să vizeze reintegrarea lor în familie sau în familia lărgită, nu separarea lor”, a precizat directorul Straton.La fel se întâmplă şi cu copiii care au familia în România şi ei se află în străinătate, de cele mai multe ori fiind vorba despre copii trimişi chiar de părinţi la cerşit. Prin centrul de repatriaţi de la Protecţia Copilului au fost aduşi acasă, la familiile lor, 12 copii din Italia şi Spania. Asta, din toamna anului trecut, când a izbucnit în Italia scandalul Romulus Mailat, românul acuzat că a violat, tâlhărit şi ucis o italiancă.

Mîrza despre Stela Acatrinei: „A căzut în capcana bârfei feminine”



Preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a reacţionat ironic la declaraţiile subalternei sale pe linie de serviciu, vicepreşedinta PRM a Consiliului Judeţean,Stela Acatrinei, care i-a recomandat public să nu mai candideze la un nou mandat în fruntea instituţiei. „A căzut în capcana bârfei feminine”, a declarat Mârza despre Stela Acatrinei, candidată la preşedinţia Consiliului Judeţean la alegerile locale din acest an. El a spus că este dispus totuşi să discute cu liderul organizaţiei judeţene a PD-L, senatorul Gheorghe Flutur, care-şi doreşte la rându-i şefia Consiliului Judeţean, pentru a-i propune să se retragă amândoi din competiţie pentru a-i face culoar Stelei Acatrinei. „La recomandarea celor doi soţi Acatrinei, de a mă retrage şi eu şi Flutur, o să văd o să discut cu Flutur poate ne retragem amândoi şi facem un singur culoar doamnei Acatrinei. Este un drept legal al fiecărui cetăţean al judeţului să candideze la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. E bine să-şi vadă fiecare de candidatura lui şi de culoarul lui şi cu recomandările să se mai abţină”, a spus Mîrza.

39 de pensionari vor preda anul viitor în şcolile din judeţ



Inspectoratul Şcolar Suceava a dat aprobare unui număr de 39 de cadre didactice pensionare din judeţ pentru a preda în anul şcolar viitor. Numărul cererilor venite din partea dascălilor pensionari a fost mai mare, aproximativ 80 de cadre didactice solicitând să-şi continue activitatea la catedră, deşi sunt pensionari, însă IŞJ nu a aprobat toate cererile. Majoritatea profesorilor pensionari vor preda anul viitor în şcoli izolate din mediul rural, acolo unde tinerele cadre didactice nu doresc să vină. Inspectorul şcolar general adjunct Daniel Hrenciuc a spus că este vorba despre localităţile Moldoviţa, Argel, Slatina şi Boroaia. Potrivit legii învăţământului şi statutului cadrelor didactice, orice dascăl are dreptul ca după ce a ieşit la pensie să mai predea încă trei ani, dacă postul său este vacant.

Tânăr de 17 ani cercetat pentru că a pus pe internet un filmuleţ cu prietenii săi care făceau sex în cadă


• A.C.R., de 17 ani, a filmat prin geamul de la baia vilei o partidă de sex între un băiat şi o fată, amici ai lui, după care a postat filmuleţul pe internet • părinţii tinerilor înfierbântaţi au aflat de la cunoştinţe despre isprava progeniturilor făcută publică pentru tot mapamondul şi au anunţat poliţia • adolescentul pasionat de filmări XXX este cercetat în stare de libertate pentru infracţiunea de distribuire de materiale cu caracter obscen

Un adolescent de 17 ani din Suceava, A.C.R., a fost identificat de către poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Suceava ca fiind autorul unui filmuleţ ce a fost postat pe siteul www.sex.ro în care acesta a surprins o partidă de sex desfăşurată în baia unei vile din zona centrală a municipiului reşedinţă de judeţ, protagonişti fiind doi amici de-ai lui, băiat şi fată, amândoi de familie bună. Evenimentul mediatizat pe internet care a făcut furori în mediul adolescenţilor suceveni s-a petrecut în noaptea de anul nou. Părinţii tinerilor înfierbântaţi au aflat de la cunoştinţe despre isprava progeniturilor făcută publică pentru tot mapamondul prin internet şi au anunţat poliţia. În urma cercetărilor făcute, adolescentul pasionat de filmări XXX a fost depistat iar acum este cercetat în stare de libertate pentru infracţiunea de distribuire de materiale cu caracter obscen. A.C.R. a explicat poliţiştilor că nu a dorit decât să le facă o farsă celor doi îndrăgostiţi care au decis că cea mai bună opţiune pentru a marca trecerea dintre ani este o partidă de sex în cadă.