marți, 19 august 2008

CSM Rarăul Cîmpulung Moldovenesc s-a înscris în ultimul moment, în urma retragerii Juventus Fălticeni

Fotbal • Liga a III-a


Formaţia CSM Rarăul s-a înscris în ultimul moment în Liga a III-a datorită retragerii din campionat a echipei Juventus Fălticeni. Contactaţi de oficialii de la FRF pentru a ocupa locul liber din Seria I, conducătorii cîmpulungeni au acceptat să joace în Liga a III-a. Luaţi prin surprindere de această decizie, cîmpulungenii se vor baza în primă instanţă pe "vechea gardă". Din lot fac parte: Axinte, Sîrbu, C.Ilie, Tivodari, Roxandari, Ioniţă, Lazăr, Iftimie, Gherine, Cojocariu, Bostan, Piticari, Marfici, Şerban, Plecanciuc, Chelariu, I.Macovei şi M.Macovei. Pe banca tehnică a cîmpulungenilor va lua loc Dan Mîndrilă, însă el nu va avea statutul de antrenor principal întrucît nu deţine licenţa "A".

Pentru a evita eventualele amenzi din partea FRF, conducerea Rarăul a luat deja legătura cu antrenorul Ovidiu Murariu (ex-Juventus Fălticeni), care împreună cu secundul Marius Lup, vor prelua frîiele echipei cîmpulungene din etapa următoare. Cei doi tehnicieni vor aduce la noua echipă şi cîţiva jucători pe care i-au avut sub conducere la Fălticeni. Dacă Berezioschi a anunţat deja că va juca la o formaţie din judeţul Iaşi, iar Tomescu, Craiu şi Al.Balint vor merge la Liteni, alături de antrenorul Bogdan Grosu, ceilalţi fotbalişti care au activat la Juventus vor ajunge la Cîmpulung Moldovenesc.

A IV-a editie a Taberei de Sculptura...


In perioada 20 august – 05 septembrie 2008, la Galati, in organizarea directa a Centrului Cultural „Dunarea de Jos”, va avea loc cea de a patra editie a Taberei de Sculptura, eveniment de anvergura nationala la care si-au anuntat participarea 10 artisti profesionisti si mesteri populari, sculptori în lemn, din toate zonele cu traditie a tarii.
Tema generala a taberei lasa, si in acest an, libertate deplina participantilor în alegerea tehnicii si a subiectelor, trebuind însa sa se încadreze în canoanele crestin – ortodoxe si sa pastreze motivele traditionale populare românesti specifice zonelor de provenienta a acestora.
Participantii, care timp de 15 zile vor fi întruniti într-o veritabila tabara de creatie, sunt prezenti din diferite colturi ale tarii: Maramures – Sighetul Marmatiei, Buzau, Braila, Galati, Vaslui, Dolj, Campulung Moldovenesc si Sapanta.
Lucrarile realizate în cadrul taberei vor ramâne în patrimoniul Centrului Cultural „Dunarea de Jos”, urmand sa fie donate si amplasate în comunele din judetul Galati.

Dorna Xtrem cu adevarat extrem de data asta.


In Vatra Dornei fuse weekendul asta a 3-a editie a festivalului Dorna Xtrem.Aici se desfasoara doua concursuri unul de downhill si unul de cross country (xc).

Scurt/2 m-am inscris la xc sa testez proba asta eu in general mergand la probe mai lungi (peste 50km). In cazul de fata au facut un traseu ff scurt de 6 km in total prima parte coborare f tehnica… pe traseul de downhill apoi urcare abrupta. Oricum foarte scurt comparand cu ce eram obisnuit. Am luat un loc 5 si un milion de lei :) dupa ce s-a blocat lantul in schimbator si am impins bicla ultimii 800 m. -> Ziua incepea “bine”

Dupa premiere si socializare am zis sa merg 3 ture pe traseul de downhill mai ales ca telescaunul era la dispozitia noastra. SUPERRBB!!! mi-a placut traseul, f tehnic si am incercat sa=l fac destul de rapid pt ca ma simteam din ce in ce mai bine.

LA FINAL traseul iese din padure…ies si eu… Cu viteza?? Cu viteza! Trec peste un podet? TREC si peste el! Urmeaza un parau, o panta cu pietre….si? se intampla ceva!?!? Pierd controlul!!!! :( habar nu am de ce? Franez si reechilibrez putin dar impactul se produce- Casca de pietre, umar prin pietre urmata de o alunecare abraziva cu rotire, nestiind unde ma termin eu si unde incepe bicicleta. Haos, zdruncinaturi, zgomot, praf si semne de intrebare, mirare. Hmm? Liniste… m-am oprit cu fata in sus langa o mica rapa.

Patru ochi de turisti cuminti clipoceau intrebatori deasupra mea. Incepe verificarea tehnica sa vedem ce mai pot misca si ce nu. Bineinteles totul supervizat si palpat de proaspetii mei prieteni :) Se miscau toate… totul functiona.. cu o doza de optimism neasteptata ma ridic multumesc frumos, nu inteleg de ce oamenii nu plecau, verific si bicicleta :D desigur. Roata spate iesita…ciudata treaba..Incerc sa reasamblez si ZURPRIZICA…. mana dreapta clantz clantz, cirr cirr, aoleuu… Apoi traseul simplu salvamont-bandaj- masina 500km – urgenta –radiografie- oase intregi Yeee - incheietura afectata - 15 zile imobilizare-mail catre voi.

Concluzii esentiale:

· Sigur pierd triatlonul de la Reci

· Nu stiu Gyilkosto Adventure si Eco Explora

Concluzii generale:

· Bine ca am avut casca caci armura dh a stat acasa. Amalia m-am gandit la tine.

· AI grija cand spui cuiva ca tu nu ai cazut pe la viteze d=astea de 40-50km/h caci poti bifa foarte curand si partea asta

· Daca mananci cu stanga macarea nu mai are acelas gust.

· Chiar daca s-a sfarsit prost tot m-am distrat pe coborare

· Sa te speli pe dinti cu stanga e naspa.

· Gropile din asfalt comunica strans cu umarul drept chiar cand esti in masina.

· Trebuie sa ma tund caci pt “prins parul cu elastec” trebuie dezvoltata o adevarata tehnica.

· Incearca sa faci funda la adidasi cu stanga :(……..–> Vreau adidasi cu arici!

· Proteajaza-te/ma/ne.. hehe

· Repet: a fost misto coborarea :) dar acu nu mai ajung la taste :D si doare cand apas enter.

Turnir medieval în Cetatea de Scaun a Sucevei

Festival



Câteva mii de suceveni au participat, sâmbătă seara, la cel mai spectaculos eveniment cuprins în manifestările celei de-a treia ediţii a Festivalului Medieval „Ştefan cel Mare”.

Este vorba despre „Turnirul medieval - Cavalerul Alb”, spectacol organizat de Compania de cascadori Oval Production Group.

Cu mic, cu mare, sucevenii au venit cu aproape o oră înainte de începerea spectacolului pentru a ocupa un loc cât mai bun pe marginea şanţului de apărare a Cetăţii de Scaun, „scena” unde cavalerii s-au înfruntat pentru inima unei prinţese. La lăsarea serii, pe un fundal de muzică medievală, în scenă au intrat regele, prinţesa şi întreg alaiul unei curţi regale.

Povestitorul le explică spectatorilor că regele decide să-şi mărite fiica, dând sfoară în cele patru colţuri ale lumii că mâna prinţesei va fi oferită cavalerului care va câştiga turnirul organizat în regatul său.

Rând pe rând sunt prezentaţi cei mai curajoşi cavaleri din regatele lumii. Luptele între pretendenţii la inima prinţesei încep cu confruntări în săbii, fiecare dintre cavaleri încercând să demonstreze că este cel mai puternic. Aşa cum era de aşteptat, cea mai mare parte a publicului îl ovaţionează şi îl susţine pe cavalerul alb, prezentat ca un erou „cu inima curată”, şi reacţionează negativ la atacurile „mişeleşti” ale cavalerului negru, cel care vrea să pună mâna pe regatul condus de rege.

Turnirul este câştigat, în cele din urmă, de cavalerul alb, care s-a dovedit a fi cel mai bun atât în luptele cu spada, cât şi la mânuirea lăncii. În bătălia finală, cavalerul alb a reuşit să-l învingă pe cavalerul negru, care a fost alungat pentru totdeauna din regatul prinţesei.

Aşa cum era de aşteptat, cele mai apreciate momente ale spectacolului au fost luptele cu lăncile, cascadorii reuşind să readucă în Cetatea de Scaun vremurile de altădată, când cavalerii îşi demonstrau curajul şi măiestria în turniruri.

Spectacolul cavalerilor a fost apreciat de toţi cei prezenţi, chiar dacă, la un moment dat, confruntarea eroilor a fost întreruptă din motive tehnice, o pană de curent lăsând fără lumină „scena” în care se desfăşura turnirul.

Publicul a apreciat spectacolul cascadorilor

„Am fost plecaţi în străinătate la muncă. Acum venim pentru prima dată la acest festival şi este deosebit de frumos. Avem o satisfacţie mare, ca suceveni, că există un astfel de festival”, a precizat Gheorghe Cazacu din Suceava.

Acesta a urmărit spectacolul alături de nepotul său de şapte ani, Edi Cazacu. „Eu am ţinut cu cavalerul alb pentru că are inima curată şi este cel mai bun”, a spus micuţul. Şi ceilalţi eroi au avut însă susţinători.

În vârstă de 10 ani, Teofana Pogorevici ne-a mărturisit că ea a ţinut cu cavalerul negru, în timp ce prietena ei, Ema l-a preferat pe cavalerul galben, pentru că „avea cel mai frumos cal, dar şi pentru că îmi place foarte mult culoarea galbenă”.

În greva foamei pe treptele Primăriei Suceava, pentru o locuinţă socială


Actualitate




greava Un sucevean în vârstă de 35 de ani a recurs luni la greva foamei pe treptele Primăriei Suceava, pentru a primi o locuinţă socială de la municipalitate. Romeo Leviţchi este căsătorit şi pensionat pe caz de boală, iar momentan locuieşte cu părinţii şi soţia într-o garsonieră de 16 mp. Bărbatul a declarat luni că nu va renunţa la protestul său până când edilii Sucevei nu-i vor da o locuinţă socială, fiind sătul de promisiunile de până acum. „A fost cineva de la spaţiu locativ şi mi s-a spus că au discutat despre cazul meu. Până nu voi primi un răspuns oficial, nu plec de aici”, a afirmat luni la prânz suceveanul.

Protestul bărbatului a fost catalogat de viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi, ca fiind o formă de şantaj. „Domnul Leviţchi are dosar la noi. I s-a acordat o locuinţă socială, o casă pe strada Sublocotenent Turturică, dar a refuzat-o pe motiv că nu vrea să se mute la casă. În dosar are 40 de puncte şi are şanse să obţină o locuinţă la ANL, însă nu vrea decât locuinţă socială, pentru că nu are posibilitatea să plătească chiria şi întreţinerea”, a ţinut să precizeze viceprimarul Lucian Harşovschi.

Autorităţile silvice întîrzie reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei

Viceprimarul Viorel Seredenciuc a anunţat că luna viitoare va avea loc licitaţia pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, precum şi a zonei de protecţie aferente. D-sa a mai adăugat că o problemă o reprezintă ultima parte a proiectului, întrucît cele 30 de hectare de suprafaţă împădurită se află în administrarea Direcţie Silvice. "Pentru zona împădurită este necesară stabilirea unui acord cu Direcţia Silvică, în vederea cedării suprafeţei, asocierii, concesionării sau a încheierii unui parteneriat, astfel încît solicitantul de fonduri, respectiv Consiliul Local sau Consiliul Judeţean, să aibă un drept de proprietate asupra terenului respectiv", a declarat viceprimarul. Primăria este în tratative cu Direcţia Silvică, iar în momentul în care se va ajunge la o înţelegere, proiectul va fi înaintat la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est. "În caz contrar, vom solicita finanţare doar pentru reabilitarea Cetăţii de Scaun", a mai precizat Viorel Seredenciuc. Potrivit indicatorilor tehnico-economici, cheltuielile cu amenajarea terenului, asigurarea utilităţilor, proiectarea şi asistenţa tehnică, precum şi cu investiţiile de bază, se ridică la 17,2 milioane euro. În vederea promovării proiectului, municipalitatea suceveană s-a asociat cu Consiliul Judeţean, documentaţia vizînd POR, Axa prioritară V - "Dezvoltarea turismului". În proiect sînt cuprinse lucrări de reabilitare şi consolidare a Cetăţii de Scaun, dotări în situl monumentului, consolidarea versantului, amenajarea parcului dendrologic Şipote din zona de protecţie, amenajări şi modernizări a căilor de acces dintre centrul municipiului şi pînă la monumentul istoric, precum şi construirea de parcări, grupuri sanitare, panouri publicitare şi indicatoare. Pentru concretizarea demersului, conducerea Primăriei a întocmit şi un proiect de hotărîre de Guvern, de preluare de la Regia Naţională a Pădurilor a suprafeţei de 30 de hectare din pădurea din preajma Cetăţii.

Deputatul PSD, Mirela Adomnicăi, îşi contrazice şeful de partid, spunând că instituţia imunităţii nu este „o invenţie românească”


Politica




Deputatul social-democrat sucevean, Mirela Adomnicăi, care este membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, s-a declarat pentru păstrarea imunităţii parlamentarilor, fiind astfel în contradicţie cu şeful său de partid, Mircea Geoană, care a anunţat că PSD va propune renunţarea integrală la imuntate pentru toţi parlamentarii. Mihaela Adomnicăi a spus luni, într-o conferinţă de presă, că imunitatea demnitarilor este necesară, arătând că instituţia imunităţii nu este „o invenţie românească”. Aceasta a spus că imunitatea demnitarilor este o instituţie întâlnită în ţările europene civilizate şi nu crează piedici în calea actului de justiţie. Deputatul sucevean a mai subliniat că în cazul membrilor Guvernului, instituţia imunităţii asigură şi eficienţa funcţionării Executivului. Mirela Adomnicăi a amintit că imunitatea este acordată parlamentarilor pentru opiniile politice, membrilor Executivului pentru activitatea în funcţie, iar preşedintele ţării are „imunitate totală”, arătând că aceasta a fost dovedită în „cazul Mihăileanu”, când Traian Băsescu s-a sustras urmării penale pentru o casă dobândită în condiţii destul de ciudate.

Deputatul Mirela Adomnicăi a precizat că propunerea făcută de preşedintele PSD, Mircea Geoană, nu a fost discutată în Departamentul juridic al partidului, unde se discută de obicei propuneri pe teme juridice şi că, în această situaţie nu are argumente care au stat la baza propunerii. Aceasta a mai spus că votul Parlamentului privind avizul pentru începerea urmăririi penale în cazul unui parlamentar pentru activitatea din perioada în care a îndeplinit funcţia de ministru este „un vot de natură politică”. Mirela Adomnicăi a apreciat că acest vot este de verificare prealabilă privind existenţa elementelor de încălcare a legii, arătând că în cazurile Adrian Năstase şi Miron Mitrea, Parchetul nu a adus elemente esenţiale de încălcare a legii. „A fost un vot împotriva politizării justiţiei şi a poliţiei politice”, a mai spus deputatul PSD, adăugând că, în România, prezumţia de vinovăţie este un principiu care nu mai funcţionează. Deputatul Adomnicăi crede că presiunea mediatică asupra subiectului privind avizul acordat în cazul cercetării miniştrilor care sunt parlamentari face parte dintr-o strategie mai largă, care să sublinize lacune ale Constituţiei şi să sublinieze că ar fi necesară revizuirea Constituţiei cu sporirea competenţelor preşedintelui ţării.

articol : Deputatul PSD, Mirela Adomnicăi, îşi contrazice şeful de partid, spunând că instituţia imunităţii nu este „o invenţie românească”

Dicher, spre Rapid Suceava


Conducerea clubului sucevean a îngropat securea războiului in conflictul cu atacantul Vasile Dicher. După o perioada presarată cu ameninţări reciproce de reziliere a contractului scadent la finalul actualului sezon si in care jucătorul s-a aflat într-un permanent “du-te, vino” intre clinicile de recuperare şi antrenamentele echipei, cele două părţi au ajuns la un punct comun: un împrumut al fotbalistului la formaţia concitadină Rapid Suceava. “Dicher are nevoie de meciuri în picioare, iar la Rapid are şansa de a reveni la forma iniţială. Era destul de greu pentru el să se reintegreze acum în lotul nostru, având în vedere că vine după o perioada lungă de inactivitate”, a motivat preşedintele grupării sucevene, Dumitru Moldovan. La rândul său, atacantul sucevean a menţionat că agreează această variantă de compromis. “Am spus de nenumărate ori că îmi doresc să rămân la Suceava. Vreau sa reintru în circuit, astfel încât sunt dispus să evoluez in Liga a III-a până în iarna” a precizat Vasile Dicher, care a ţinut să infirme zvonuri apărute în ultima vreme conform cărora accidentarea suferită la începutul anului îi va pune capăt carierei de fotbalist. Chestionat asupra acestei situaţii, antrenorul Marian Pană a replicat scurt: “aştept ca Dicher să-şi revină în totalitate din punct de vedere medical, iar din iarna îl voi readuce la echipă”. Atacantul a lipsit în ultimele opt luni de pe gazon din pricina unor probleme la nervul sciatic. In cele două sezoane petrecute pe Areni, Vasile Dicher a bifat 47 de partide şi 17 goluri în tricoul Cetăţii.

Un sucevean a incercat sa vanda cannabis unui politist de frontiera


Politistii de frontiera botosaneni, sub indrumarea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Botosani, au retinut un tanar sucevean, care oferea cannabis pentru consum, in apropierea unui club din localitate. Acesta si-a prezentat "oferta" unui politist de frontiera, aflat in timpul liber in zona, care si-a anuntat colegii pentru a lua masurile legale ce se impun.

Un sucevean a incercat sa vanda cannabis unui politist de frontiera

Totul a inceput in seara zilei de 15.08.2008, in jurul orei 23.00, cand un politist de frontiera, aflat in timpul liber, in apropierea unui club din mun. Botosani, a intrat in vorba cu un tanar care, la scurt timp, i-

a oferit pentru consum o cantitate de cannabis.

Ofiterul si-a informat colegii din cadrul Detasamentului de Interventiei al I.J.P.F. Botosani, care s-au deplasat la fata locului si l-au retinut pe cel in cauza, numitul Ioan T., in varsta de 23 de ani, din Suceava.

In urma controlului efectuat asupra tanarului si autoturismului in care acesta se afla, politistii de frontiera au descoperit cantitatea de 6,5 grame de produs vegetal maruntit, care, in urma analizelor de laborator, s-a dovedit a fi cannabis.

Pe timpul cercetarilor, suceveanul a recunoscut ca drogurile ii apartin, acestea fiind destinate consumului propriu si au fost achizitionate din Belgia.

Fata de cele constatate, politistii de frontiera botosaneni i-au intocmit lucrare penala pentru savarsirea infractiunilor de "oferire de droguri de risc fara drept", "introducere in tara de droguri de risc fara drept" si "detinerea de droguri pentru consum propriu fara drept", cercetarile fiind continuate, sub coordonarea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. � Biroul Teritorial Botosani.

Un sucevean a încercat să vândă cannabis unui poliţist de frontieră



Poliţiştii de frontieră botoşăneni, sub îndrumarea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Botoşani, au retinut un tânăr sucevean, care oferea cannabis pentru consum, în aproierea unui club din localitate.
Acesta şi-a prezentat "oferta" unui poliţist de frontieră, aflat în timpul liber în zonă, care şi-a anunţat colegii pentru a lua măsurile legale ce se impun.
Totul a început în seara zilei de 15.08.2008, în jurul orei 23.00, când un poliţist de frontieră, aflat în timpul liber, în apropierea unui club din Botoşani, a intrat în vorbă cu un tânăr care, la scurt timp, i-a oferit pentru consum o cantitate de cannabis.
Ofiţerul şi-a informat colegii din cadrul Detaşamentului de Intervenţiei al IJPF Botoşani, care s-au deplasat la faţa locului şi l-au reţinut pe cel în cauza, Ioan T., de 23 de ani, din Suceava.
În urma controlului efectuat asupra tânărului şi autoturismului în care acesta se afla, poliţiştii de frontieră au descoperit cantitatea de 6,5 grame de produs vegetal mărunţit, care, în urma analizelor de laborator, s-a dovedit a fi cannabis.
Pe timpul cercetărilor, suceveanul a recunoscut că drogurile îi aparţin, acestea fiind destinate consumului propriu şi au fost achiziţionate din Belgia.
Faţă de cele constatate, poliţiştii de frontieră botoşăneni i-au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de „oferire de droguri de risc fără drept”, „introducere în ţară de droguri de risc fără drept” şi „deţinerea de droguri pentru consum propriu fără drept”, cercetările fiind continuate, sub coordonarea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Botoşani.

Subprefectul Onofrei, demisionat din funcţie

Decizie



Surse guvernamentale au declarat, în cursul zilei de marţi, că subprefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, ar fi demisionat din această funcţie. Situaţia poate fi cât se poate de adevărată, în condiţiile în care Orest Onofrei a fost anunţat, în diverse rânduri, ca viitor candidat al PDL Suceava pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an. De altfel, o decizie din partea acestuia cu privire la viitorul său în administraţie era aşteptată şi de PDL Suceava, partid care nu şi-a finalizat încă lista de candidaţi cu care se va prezenta la alegerile programate în toamnă. Contactat telefonic în cursul zilei de marţi, Orest Onofrei, a infirmat informaţiile legate de demisia sa din funcţia de subprefect. „Cum am spus de fiecare dată, eu sunt cel care face publice deciziile pe care le iau”, a spus Onofrei. Pe de altă parte, informaţia privind demisia acestuia nu a fost infirmată de secretarul de stat responsabil cu Prefecturile din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Victor Paul Dobre. Întrebat dacă subprefectul judeţului Orest Onofrei şi-a depus demisia din funcţie, Victor Paul Dobrea a răspuns, râzând, că „este posibil”. „Nu am văzut hârtia scrisă, dar este posibil”, a spus secretarul de stat al MIRA. În condiţiile în care Orest Onofrei şi-a dat demisia, Guvernul urmează să numească în perioada următoare un nou subprefect. Orest Onofrei a candidat în anul 2004 pentru Camera Deputaţilor, deschizând lista de candidaţi ai Alianţei D.A. PNL – PD. În anul 2005 a renunţat la funcţia de deputat, Guvernul României numindu-l în funcţia de prefect al judeţului Suceava, la propunerea liberalilor suceveni. Onofrei a pierdut fotoliul de prefect în cursul anului 2008, înainte de alegerile locale, fiind numit subprefect al judeţului. Locul lui a fost luat de unul dintre cei doi subprefecţi de la momentul respectiv, Alexandru Băişanu.

Senatorul Gheorghe, scos pe tuşă de amantă în meciul pentru un nou mandat

Fault politic



Senatorul PDL Constantin Gheorghe nu va mai candida pentru un nou mandat la alegerile parlamentare din toamna acestui an. Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PDL, Gheorghe Flutur, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că parlamentarul i-a anunţat decizia sa de a se retrage din cursă. Săptămâna trecută, Flutur a declarat că la nivelul conducerii Organizaţiei Judeţene Suceava a PDL se analizează impactul produs de dezvăluirea unei aventuri extraconjugale a senatorului Constantin Gheorghe şi influenţa acestui fapt asupra deciziei de nominalizare a senatorului pentru candidatura la un nou mandat, la alegerile parlamentare, dar a precizat că parlamentarul rămâne în cursă, împreună cu subprefectul Orest Onofrei, la Colegiul Suceava pentru Senat. Conform lui Flutur, un sondaj de opinie ar fi fost modalitatea de selecţie a candidatului PDL pentru Senat în Colegiul Suceava. La începutul acestei luni, un set de fotografii compromiţătoare ale senatorului Constantin Gheorghe au ajuns la redacţiile mai multor ziare din Suceava. Parlamentarul nu a negat veridicitatea fotografiilor care îl arată îmbrăţişând şi sărutând o femeie foarte tânără, dar a explicat că acestea au ajuns la presă din cauza unui şantaj pe care o femeie îl exercită asupra sa. După izbucnirea scandalului sexual, Constantin Gheorghe a depus şi o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. Dosarul de şantaj este în cercetarea poliţiei.Constantin Gheorghe s-a întors în PD, ulterior PDL, în primăvara anului 2007, după un „stagiu” la PUR-PC de aproximativ 3 ani. El a obţinut mandatul de senator în 2004 candidând pe lista Uniunii PSD+PUR, alături de Octav Cozmâncă, de la PSD.

Flutur, dezamăgit de manelele de la Cetatea de Scaun

Supărare



Zilele comunităţilor locale, festivalurile şi alte evenimente culturale organizate în judeţul Suceava vor fi organizate după un calendar mai riguros şi vor fi incluse în oferta de turism a judeţului. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că acest lucru este necesar, pe de o parte, pentru a evita suprapunerea unor evenimente, iar pe de altă parte pentru a asigura o mai bună protecţie a acestora la tot felul de influenţe care nu au nici o legătură cu actul cultural. De exemplu, la sfârşitul săptămânii trecute, s-au desfăşurat concomitent două manifestări de amploare, Festivalul de Artă Medievală de la Suceava şi Festivalul Naţional al Păstrăvului, la Ciocăneşti, sucevenii şi turiştii trebuind să aleagă la care să meargă pentru că distanţa mare dintre cele două locaţii face imposibilă participarea la amândouă. De asemenea, Flutur şi-a exprimat nemulţumirea faţă de indolenţa proprietarilor de terase de la Cetatea de Scaun, care în zilele Festivalului de Artă Medievală au pus în difuzoare manele la volum maxim şi au acoperit vocile actorilor şi muzica medievală din cetate. „Am fost profund dezamăgit de tentativa de manelizare şi de kitsch de la Cetate, în zilele Festivalului de Artă medievală. Festivalul a fost un eveniment remarcabil, dar există acest pericol al bruiajului la 10 metri de eveniment, al manelelor, care nu au nimic în comun cu ceea ce am vrut noi să facem la Cetate”, a declarat Gheorghe Flutur.Acesta a arătat că pe viitor organizatorii trebuie să fie mai grijulii în legătură cu asigurarea unui cadru prielnic de desfăşurare şi a serviciilor pentru participanţi.

Prefectul Băişanu taie elanul sinistraţilor şmecheri

Vigilenţă



Mai mulţi sinistraţi din judeţul Suceava ale căror case afectate de inundaţii au fost propuse pentru reabilitare au solicitat Comitetului pentru situaţii de urgenţă demolarea şi construirea de locuinţe noi. Prefectul Ştefan Alexandru Băişanu a declarat că până acum au fost primite 20 de asemenea solicitări arătând că această situaţie începe să devină un fenomen de masă. Mai mult, Băişanu, a declarat că a apărut un caz în care un sinistrat şi-a demolat cu buldozerul locuinţa propusă pentru reabilitare, în speranţa că se va alege cu una nouă. Prefectul nu a dorit să facă public numele celui în cauză însă a precizat că respectivul sinistrat a avut acceptul primarului pentru a-şi dărâma casa. Băişanu a atras atenţia că cei care procedează în acest fel nu vor primi bani pentru reconstrucţie. El a arătat că o comisie formată din specialişti a evaluat situaţia locuinţelor inundate şi a dat soluţii corecte, în interesul sinistraţilor. „Este inadmisibil ca, după ce a trecut comisia care a avut acordul să sprijine în totalitate necesităţile cetăţeanului şi după ce aceasta a stabilit în mod clar ce se face cu locuinţele afectate, iar noi am raportat ce necesar avem pe judeţul Suceava şi am primit bani de la Guvern, să se întâmple asta. Sub nici o formă nu vom face casele pe care proprietarii şi le dărâmă singuri. Dacă a fost trecut doar la reabilitare va primi sumele doar pentru reabilitare şi îi sfătuiesc pe toţi primarii să nu-i încurajeze pe oameni să facă treaba asta pentru că îşi dau casa jos şi vor primi de la Guvern doar ceea ce a stabilit comisia specializată. Restul banilor îi vor pune din buzunar sau îi va pune primarul din buzunarul lui, dacă îi convine”, a declarat Băişanu.

O tabără de neuitat pentru copiii unor familii grav afectate de inundaţii

Prietenii jandarmilor



Cei 20 de copii din Vicovu de Sus, Ulma, Brodina şi Straja, ale căror familii au fost grav afectate de inundaţii, casele în care locuiau fiind distruse de ape, s-au întors la sfârşitul săptămânii trecute din tabăra organizată (între 5-15 august), cu sprijinul jandarmilor suceveni, în localitatea Orăştie, judeţul Hunedoara.

Vineri seară, autocarul în care se aflau copiii a ajuns în curtea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Suceava, unde micuţii au luat masa şi au rămas peste noapte, sâmbătă dimineaţă fiind transportaţi către domiciliile lor.

Deşi obosiţi de pe drum, copiii au ţinut să le povestească jandarmilor suceveni cum s-au distrat pe perioada taberei şi ce locuri au vizitat.

Cazaţi la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi „Aurel Vlaicu” din Orăştie, copiii au aflat încă din prima zi despre activitatea jandarmilor şi misiunile acestora şi despre obiectivele turistice pe care urmau să le viziteze în tabără.

Însoţiţi permanent de cadre ale IJJ Hunedoara, copiii au rămas cu amintiri de neuitat, fiind duşi să viziteze centrul istoric al municipiului Orăştie, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din localitate, Cetatea Devei, cetatea dacică Costeşti-Cetăţuia, Castelul Corvinilor, Muzeul Aurel Vlaicu, catedrala Ghelari, zona de agrement Cinciş, mănăstirea şi casa memorială Crişan, panteonul de la Ţebea şi staţiunea Vaţa de Jos.

Din programul pregătit de jandarmi pentru cei mici nu puteau să lipsească jocurile interactive de la ştrandul din Orăştie, baza de agrement din comuna Şoimuş, tabăra Costeşti, unde s-au întâlnit şi cu alţi copii de vârsta lor.

Au primit câte o bicicletă cadou

Potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ Suceava, locotenentul Bogdan Cornaci, cei 20 de copii suceveni au luat parte într-una din zile şi la un antrenament al gimnastelor de Liceului Sportiv din municipiul Deva, unde s-au pregătit numeroase campioane ale gimnasticii româneşti.

Într-o altă zi, au fost primiţi de jandarmii Detaşamentului Mobil Deva din cadrul IJJ Hunedoara, fiindu-le prezentate mai multe exerciţii demonstrative de autoapărare şi, cel mai interesant, armele şi echipamentele din dotarea jandarmilor, cei mici jucându-se minute în şir cu sirenele de pe autovehiculele oamenilor legii.

Micuţii suceveni au fost duşi şi în sediul Consiliului Judeţean Hunedoara, unde au ocupat pentru scurt timp scaunele consilierilor, iar fiecare dintre ei a primit cadou câte o bicicletă.

Daruri au primit şi din partea cadrelor IJJ Hunedoara, oferindu-li-se totodată şi diplome de „prieteni ai jandarmilor”.

„Am încercat şi am reuşit să readucem zâmbetul pe feţele acestor copii”, a conchis purtătorul de cuvânt al IJJ Suceava.

Mii de pelerini, la cea mai importantă sărbătoare a armenilor

La mănăstirea Hagigadar



Mii de pelerini armeni şi români, din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate s-au întâlnit ieri la Suceava, pentru a sărbători hramul Mănăstirii Hagigadar - Adormirea Maicii Domnului.

Curtea mănăstirii a fost arhiplină, alături de credincioşi aflându-se şi ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, episcopul Dyrayr Mardyghyan, preşedintele Uniunii Armenilor din România şi deputatul Varujan Pambuccian.

Dacă oficialii au asistat doar la slujbă, o parte dintre credincioşii veniţi ieri la Hagigadar au ţinut să înconjoare biserica de trei ori, în genunchi, oprindu-se la fiecare colţ al bisericii pentru a spune rugăciuni. Pelerinii, unii chiar foarte tineri, s-au rugat în general pentru sănătate, fericire şi noroc.

„Mă rog pentru un necaz cu un copil plecat departe, de care nu mai ştiu nimic. Mi-am pus o dorinţă mare, de care sunt sigură că se va îndeplini”, spunea ieri o femeie, care înconjura în genunchi lăcaşul de cult. „Mă rog pentru sănătate şi fericire”, declara, la rândul său, un bărbat.

Dorinţa lui Varujan Vosganian

Prezent la hramul mănăstirii, Varujan Vosganian a declarat că vine la Hagigadar în fiecare an, încă de când era copil.

„Atunci când este vorba de un lucru pe care îl faci în fiecare an ai o nouă măsurătoare a timpului şi îţi dai seama ce s-a întâmplat cu tine, cu cei din jurul tău, cum au plecat unii dintre noi, cum s-au reîntors alţii, plecaţi de zeci de ani. Este un loc în care te gândeşti la tine, la soarta ta, la modul în care ai înţeles lumea şi lumea te-a înţeles pe tine”, a spus demnitarul, adăugând că şi-a pus şi o dorinţă, dar pe care n-are de gând s-o dezvăluie: „Dorinţa nu se poate spune, aici se zice că ţi se îndeplineşte cea mai adâncă dorinţă, nu cea pe care ţi-o pui tu, pentru că nu întotdeauna dorinţa pe care ţi-o pui este şi cea adevărată. S-ar putea, de pildă, să vrei binele altuia şi să te trezeşti că ai câştigat bani, pentru că de fapt vroiai mai mult să câştigi bani decât să iubeşti pe altul. Tot aşa cum la fel de bine s-ar putea să-ţi dai seama că cel mai mult iubeşti pe altul decât pe tine. Poţi să foloseşti acest loc şi pentru a-ţi impune voinţa. Soţia mea, fără să spună, şi-a dorit să avem o fată deşi ştia că eu vreau băiat, iar peste un an ni s-a născut fetiţa”, a completat Varujan Vosganian.

Supă de urechiuşe şi pilaf cu carne

Ieri, de hram, după Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi, a urmat o agapă creştină numită “hurban”, la care au participat aproape toţi cei prezenţi şi unde s-au servit mâncăruri specific armeneşti: supă de urechiuşe (un fel de găluşte umplute cu carne) şi pilaf tradiţional cu carne de vită şi castraveciori muraţi.

Mănăstirea Împlinirii Tuturor Dorinţelor

Mănăstirea Hagigadar din Suceava, cunoscută şi sub numele de „Mănăstirea Împlinirii Tuturor Dorinţelor”, adună în fiecare an oameni din toate colţurile ţării şi din străinătate, iar după un vechi obicei, cei care se roagă pentru împlinirea dorinţelor, urcă dealul pe care se află amplasat lăcaşul de cult în genunchi.

Panta este înclinată şi accesul este posibil numai pe jos, însă acest lucru nu îi împiedică pe unii oameni să facă drumul în tăcere, în genunchi, conform tradiţiei. Din când în când se opresc şi se roagă, aprind o lumânare, se odihnesc şi apoi pornesc mai departe.

Tot în genunchi, intră pe poartă şi continuă să meargă în acest fel în jurul bisericii. Cei care vor să li se împlinească dorinţele, înconjoară biserica de trei ori, rugându-se la fiecare colţ.

„Metocul armenesc”

Mănăstirea Hagigadar este un lăcaş de cult armenesc, situat la 15 km de centrul municipiului Suceava, lângă satul Sf. Ilie. Aşezământul poartă un nume armenesc, Hagigadar, care în limba armeană înseamnă „împlinitoare de dorinţe” şi este închinată Maicii Domnului.

Mănăstirea a fost construită de Asdvadzadur (Bogdan) Donavachian, între anii 1512 – 1513, în vremea domniei lui Bogdan cel Orb.

A fost cunoscută sub numele „Metocul armenesc” de maici, cu toate că aici nu au fost niciodată călugăriţe în sensul propriu al cuvântului, ci numai nişte femei retrase din lume, care duceau o viaţă austeră.

Biserica mănăstirii a fost reparată în mai multe rânduri, cea mai importantă reabilitare făcându-se în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când la 4 august 1863 s-a sărbătorit jubileul de 350 de ani de la întemeierea acestui aşezământ.

Pompierii suceveni, cei mai buni din zona Moldovei

Concursuri profesionale



Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au câştigat locul I la faza zonală a concursurilor profesionale, ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute (14-16 august) şi la care au participat şi loturile IJJ Bacău, Neamţ, Iaşi şi Botoşani.

Potrivit şefului ISU Suceava, colonelul Lucel Lulciuc, concursurile au cuprins patru probe de îndemânare şi viteză, şi au urmărit, în principal, nivelul priceperilor şi deprinderilor în mânuirea accesoriilor specifice, aptitudinile individuale ale concurenţilor, cât şi coeziunea loturilor participante.

Pompierii suceveni au reuşit să ocupe prima treaptă a podiumului la trei dintre probe, „scara de fereastră”, „ştafeta 4 x 100 metri” şi „realizarea dispozitivului de intervenţie la motopompă”, clasându-se pe locul al II-lea la „pista cu obstacole pe 100 de metri”.

„Loturile participante au demonstrat adevărate calităţi şi la inundaţiile care au cuprins întreaga zonă a Moldovei. În concursul disputat la Suceava, au participat militari care, zilele trecute, se aflau în mijlocul viiturilor de apă ce afectau gospodăriile cetăţenilor”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.

În acest an, la faza naţională, s-au calificat toate echipajele participante la faza zonală desfăşurată la Suceava, întrucât punctajul final a fost mai bun decât baremele obţinute de alte echipe din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Opt persoane au ajuns la spital, direct de pe motoscutere



Nu mai puţin de opt persoane au ajuns la spital, vineri şi sâmbătă, în urma unor accidente cu motoscutere. Potrivit poliţiei, cel mai grav dintre accidente s-a petrecut vineri, în jurul orei 11:00, atunci când Viorica O, în vârstă de 49 de ani, din comuna Marginea, pasageră pe un motoscuter, a fost transportată de urgenţă la spitalul din Rădăuţi, cu leziuni pentru care necesită zeci de zile de îngrijiri medicale. Şoferul unei Dacii nu s-a asigurat şi a virat brusc la dreapta, intrând în plin în mopedul pe care se afla victima. La spital, a ajuns şi conducătorul motoscuterului, însă acesta a scăpat cu leziuni uşoare, întrucât purta cască de protecţie.

Patru tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani, toţi din Straja, au ajuns şi ei pe pat de spital, după ce motoscuterele pe care se aflau s-au acroşat pe raza localităţii, în urma unei depăşiri imprudente.

Cursa cu motoscuterul a unei femei din comuna Capu Câmpului (Elena C., de 40 de ani) s-a sfârşit tot la spital, după ce mopedul pe care se afla a fost izbit de un autoturism Dacia, al cărui şofer (Georgeta C., de 40 de ani, din Valea Moldovei) nu a acordat prioritate de trecere.

Sâmbătă seară, seria accidentelor în care au fost implicate motoscutere a continuat cu încă un astfel de eveniment rutier, petrecut pe DJ 208 A, la ieşirea din Ipoteşti. Dragoş S., de 33 de ani, din comuna Bosanci, nu a semnalizat şi nu s-a asigurat la schimbarea direcţiei de mers spre stânga, fiind izbit şi aruncat de pe motoscuter de şoferul unui Fiat. În urma impactului, tânărul are nevoie aproape două săptămâni de îngrijiri medicale.

Flutur dă startul „Săptămânii curăţeniei traseelor turistice”

Ecologie



Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că săptămâna 18 – 24 august va fi consacrată acţiunilor de ecologizare a tuturor traseelor turistice din judeţ.

În acest sens, Flutur a dispus organizarea unor ample acţiuni de curăţire a acestor trasee, în special de PET-uri şi de deşeuri care nu sunt biodegradabile. Pe lângă aceste acţiuni, vor fi ecologizate şi toate spaţiile verzi de pe margine drumurilor, prin tăierea şi îndepărtarea buruienilor şi a spinilor din zonele respective.

Gheorghe Flutur a anunţat că administraţia judeţeană se va implica direct în aceste activităţi, prin mobilizarea angajaţilor de la Direcţia de Drumuri Judeţene. De asemenea, el a făcut apel la toţi primarii din localităţile traversate de trasee turistice să se implice în aceste activităţi.

„Vrem ca primarii din localităţile în care sunt obiective turistice, dar şi ceilalţi, să antreneze populaţia în aceste activităţi de ecologizare. Dezvoltarea simţului civic, organizarea şi participarea la astfel de acţiuni contribuie într-o mare măsură la îmbunătăţirea imaginii şi a condiţiilor de turism local şi la creşterea interesului turiştilor pentru zona noastră”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

Examene pentru şcoala de şoferi în cinci oraşe ale judeţului

Organizare



Examenele practice pentru obţinerea carnetelor de şofer vor fi susţinute în cinci oraşe ale judeţului.

Decizia a fost luată de prefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, care a precizat că dacă examenul scris este susţinut de candidaţi numai în municipiul reşedinţă de judeţ, „oraşul” va fi dat în Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Siret, Rădăuţi şi Suceava.

„Este o decizie normală, având în vedere că sute de suceveni care vor să obţină carnetul de şofer erau nevoiţi să parcurgă distanţe foarte mari pentru a ajunge la Suceava, doar pentru a susţine proba practică”, a declarat Băişanu.

El a mai adăugat că susţinerea probelor practice şi în alte oraşe reprezintă un avantaj şi pentru firmele care au şcoli de şoferi, în condiţiile în care acestea nu vor mai fi nevoite să vină cu maşinile până în Suceava.

„Acest lucru este benefic şi pentru Suceava, având în vedere că oraşul nu va mai fi atât de aglomerat. Asta în condiţiile în care zilnic veneau în Suceava peste 400 de maşini pe care candidaţii susţineau examenele de conducere”, a mai spus Băişanu.

Pe de altă parte, el a reamintit că Prefectura Suceava continuă demersurile pentru găsirea unui nou spaţiu în care să funcţioneze Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto.

Băişanu a precizat că a primit în acest sens opt oferte, din partea unor firme care intenţionează să vândă spaţii în care ar putea funcţiona acest serviciu. Este vorba, printre acestea, despre sediul Altex din Şcheia – o hală cu o suprafaţă de 1.700 de metri pătraţi, sediul SC Mefitex SA Suceava – 7.000 mp de teren şi 2.000 mp de construcţii, sediul băncii Leumi (lângă Hotelul Balada) sau fostul sediul al firmei MPO de lângă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Alexandru Băişanu a arătat că nu renunţă nici la varianta de a muta activitatea Serviciului de Permise şi Înmatriculări într-un spaţiu din incinta viitorului Iulius Mall, însă doar în situaţia în care acesta va fi deschis până la sfârşitul lunii septembrie 2008.

Emigrantele preferă ginecologii suceveni



În această lună, pe agenda de lucru a ginecologilor suceveni se regăsesc şi multe paciente din străinătate. Româncele stabilite definitiv sau temporar în afara ţării profită de vacanţa de vară şi vin acasă, unele special pentru a face o vizită la medicul de specialitate din ţara de baştină.

Preţurile mici şi promptitudinea cu care li se rezolvă aproape orice problemă, mai ales una delicată precum avortul, le îndeamnă pe femeile emigrante să apeleze la serviciile sanitare de la noi.

Potrivit ginecologilor suceveni, dacă anul trecut iulie era luna în care solicitările din partea româncelor plecate în străinătate creşteau semnificativ, anul acesta perioada de vârf s-a mutat în august.

Grăbite să-şi rezolve problemele

Pentru că timpul emigrantelor este limitat de concediu, femeile sunt cât se poate de hotărâte. Îşi fac rapid o programare şi solicită ca serviciul sanitar dorit să fie cât mai repede efectuat. În unele cazuri, însă, graba lor nu este privită cu ochi buni de medicii ginecologi, care spun că nu le pot rezolva atât de uşor problema şi le refuză categoric.

Potrivit dr. Cristian Irimie, româncele stabilite în ţările bogate ale Uniunii Europene solicită o gamă variată de servicii, de la simple consultaţii şi tratamente până la montarea de sterilete şi efectuarea de avorturi, în general pentru că tarifele practicate la noi sunt incomparabil mai mici, iar timpul de aşteptare este foarte scurt.

Unele dintre ele aleg ca destinaţie Suceava sau centrele universitare chiar pentru a da naştere unui copil, întrucât în ţara de adopţie nu au pe cineva care să le ajute pe perioada maternităţii sau nu sunt asigurate, şi ca atare nu-şi permit să suporte costurile.

Solicitări dintre cele mai diverse

”Unele dintre ele vor o consultaţie şi pentru că din cauza drumului au făcut diverse micoze. Călătoresc câte trei zile, se aşează pe colacul WC-ului şi se îmbolnăvesc. Altele vor să le pui sterilete, dar de pe o zi pe alta, ceea ce eu nu fac. Este nevoie mai întâi de nişte analize, să vezi dacă sunt sănătoase. Cum să i-l montez dacă ea are o cervicită... În plus, trebuie să se afle în ultima zi de menstruaţie, fiindcă e posibil să fie gravidă cu trei zile înainte, iar apoi mă înjură pe mine că a rămas însărcinată cu tot cu sterilet. O parte au sarcini avansate, peste trei luni, şi apelează la noi pentru chiuretaje, deoarece medicii din ţările în care locuiesc n-au vrut să le facă. Majoritatea colegilor mei, însă, le refuză la rândul lor, pentru că nu vor să-şi asume riscurile”, explică medicul.

Dr. Cristian Irimie arată că pacientele sale din străinătate sunt cu predilecţie „italience”, dar sunt destule şi din Grecia, Spania, Irlanda. Emigrantele îi preferă pe ginecologii de acasă deoarece în ţara în care s-au stabilit trebuie să plătească bani grei pentru orice serviciu medical, care în multe cazuri, se efectuează numai pe bază de programare, perioada de aşteptare fiind foarte lungă, între una şi şase luni.

800 de euro pentru un avort în Italia

„A venit odată o femeie din Irlanda să-i fac un avort. A luat special avionul. Am întrebat-o dacă rentează şi ea mi-a răspuns 'cum să nu renteze dacă mi l-aţi făcut?'. Spunea că altfel ar fi fost şi mai complicat şi scump, ar fi trebuit chiar să se ducă în Anglia”, subliniază ginecologul.

Deşi se ştie că astfel de cazuri sunt numeroase în această perioadă, numărul emigrantelor care apelează la serviciile sanitare de la noi nu poate fi cunoscut cu exactitate, întrucât femeile se adresează unităţilor sanitare din sistemul privat, unde solicitările nu sunt înregistrate în statisticile oficiale.

În sectorul medical privat românesc, chiuretajele, de exemplu, se fac relativ uşor, cu bani puţini şi fără să fie nevoie de prea multe avize. În ţări precum Italia o consultaţie costă aproape 100 de euro, iar o întrerupere de sarcină aproximativ 800 de euro, pe când în România este nevoie de puţin peste 50 de euro, pentru ambele.

În Suceava, de exemplu, o consultaţie la medicul ginecolog costă 45 de lei, în timp ce un avort se plăteşte cu 140 lei.