joi, 1 mai 2008

PD-L ia startul în campania electorală cu un prohod la CJ Suceava

Aliniere



Organizaţia judeţeană Suceava a PD-L începe, vineri, campania electorală cu un marş de Ziua Tineretului, în care este inclus şi un aşa zis prohod în faţa Consiliului Judeţean. Marşul începe la ora 12.00 din faţa sediului PD-L, pe esplanada Casei Culturii, cu o oprire pentru „prohod”, după cum au declarat liderii PD-L Gheorghe Flutur şi Ion Lungu, la Consiliul Judeţean. Traseul este stabilit pe strada Mihai Viteazul, Aleea Trandafirilor, spre Primăria Suceava, oprire în faţa primăriei, după care marşul continuă spre Cetatea de Scaun, unde vor concerta Mandinga şi Cătălin Rotaru.Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PD-L, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat, într-o conferinţă de presă, că partidul său este pregătit de alegeri şi şi-a prezentat afişul cu care va candida: „5 paşi spre ordine şi bunăstareFlutur l-a prezentat, joi, şi pe unul dintre viitorii săi sfetnici la CJ, Petru Luhan, un tânăr de 31 de ani despre care candidatul la preşedinţia CJ a spus că este originar din Frătăuţi, că a studiat în SUA, Australia şi Germania şi astăzi este manager, director general la OMV-Petrom. Senatorul a spus că din viitoarea sa echipă de consilieri vor mai face parte, foarte probabil, Mircea Druc pentru relaţiile cu Ucraina şi Republica Moldova şi un specialist teolog. Luhan a declarat că a urmat o facultate de economie în Germania, are masterate în Germania, Australia şi SUA, a fost stagiar la Parlamentul Germaniei. „La Petrom sunt director financiar la nivel naţional, membru al Camerei de Comerţ şi Industrie germane din Bucureşti şi membru PD-L în organizaţia sector 1 Bucureşti”, şi-a prezentat tânărul varianta prescurtată a CV-ului. „Trebuie să trecem de la badea cu pălărie la un om cu experienţă europeană şi să aducem fonduri”, a argumentat Gheorghe Flutur faptul că Petru Luhan ar renunţa la o poziţie de top la o companie multinaţională pentru a deveni consilierul unui preşedinte de consiliu judeţean.

Lungu şi-a prezentat programul „Suceava-oraş de nivel european”

Program de administrare



Primarul Sucevei, Ion Lungu, candidatul PD-L la un nou mandat, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă ,programul democrat-liberal de administrare a municipiului în perioada 2008-2012 intitulat generic „Suceava, oraş de nivel european”. Programul, a spus Lungu, urmăreşte două obiective: tradiţie şi modernitate. Tradiţia se referă în primul la Cetatea de Scaun, la punerea în valoare a acestui important obiectiv turistic pentru care municipalitatea a demarat deja un proiect de reabilitare. Modernitatea vizează aducerea infrastructurii rutiere şi de utilităţi la standarde europene. Dacă vor fi realizate aceste două obiective, a menţionat Lungu, vor fi atinse următoarele ţinte: Suceava-oraş turistic, Suceava-oraş industrial, Suceava- zonă metropolitană, Suceava-oraş comercial şi Suceava- oraş al generaţiilor viitoare. Programul PD-L, a subliniat Lungu, are printre priorităţi investiţii masive în şcoli şi grădiniţe. Primarul consideră că prin punerea în practică a acestui program avem de a face cu a doua modernizare a Sucevei.

El a trecut în revistă principalele proiecte care vor aduce municipiul reşedinţă de judeţ la standarde europene. Este vorba de infrastructura rutieră cu realizarea rutelor ocolitoare 1 şi 2 spre Botoşani şi spre Siret, reparaţii la străzi, construirea de parcări subterane, supraterane şi de reşedinţă în apropierea blocurilor, apoi de extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă potabilă şi canalizare prin programul ISPA, de reabilitarea sistemului de termoficare sau de realizarea unei gropi ecologice în zona comunei Moara şi dezafectarea şi închiderea gropii de gunoi din Suceava. Lungu a mai amintit de realizarea noului spital de urgenţă, construirea unui complex de afaceri în zona stadionului Areni, care să cuprindă un hotel de minimum patru stele cu săli de conferinţe, modernizarea fostului cinema Modern şi transformarea într-o Casă a tinerilor şi studenţilor, realizarea Planului de Urbanism General şi a Planurilor Urbanistice Zonale.

Gospodării şi drumuri inundate după o rupere de nori

La Milişăuţi şi Iaslovăţ



Localităţile Milişăuţi şi Iaslovăţ au fost afectate, joi după-amiază, de ruperi de nori, în urma cărora au fost inundate zeci de gospodării şi au fost afectate drumuri, poduri şi podeţe. Ploile căzute în cele două localităţi în mai puţin de jumătate de oră au creat probleme destul de serioase fiind necesară intervenţia imediată a pompierilor pentru evacuarea apei. Ion Cotoară, primarul din Iaslovăţ, ne-a spus că ploaia s-a abătut brusc asupra comunei, în jurul orei 15.00. A fost vorba de o rupere de nori, în doar 20 de minute apele pâraielor din amonte umflându-se până la o înălţime de patru metri. Conform primarului, apa s-a revărsat în partea de nord a comunei, intrând în aproximativ 100 de gospodării. În multe cazuri apa a inundat şi anexele şi chiar casele oamenilor. La faţa locului au ajuns echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, precum şi prefectul Alexandru Băişanu. La Milişăuţi, ploaia torenţială căzută în jurul orei 16.00, a făcut ca apele să iasă din matcă şi să intre în 30 de gospodării. După cum ne-a spus primarul Mircea Laurus, în jurul orei 17.00, trei case erau încă izolate din cauza apelor, care însă începuseră să se retragă. „Apa a distrus teren agricol, avem poduri şi podeţe distruse, pagubele sunt destul de mari. Încă nu putem face o evaluare, aşteptăm să se retragă apele”, ne-a spus, joi după-amiază, primarul Laurus.

adevarul despre fotbalul romanesc 2

Arbitrul Gheorghe Constantin primise ordin sa tina meciul pina inscriu oaspetii
La pauza, cind Steaua era condusa, Valentin Ceausescu a sunat la sediul clubului oradean, cerind insistent sa discute cu Mateianu. Pina ca antrenorul sa ajunga din vestiar la telefon, legatura se intrerupsese. Acesta nu a mai asteptat un al doilea apel. Incepea repriza a doua. Mi-am ingaduit, cu de la mine putere, sa joc cinstit cu Steaua, scria antrenorul, care a trait atunci cele mai cumplite ore din viata lui. Vazind ca, in ciuda tututor ordinelor, Mateianu continua sa-si apere sansele, prim-secretarul judetului Bihor si toti generalii de la oficiala au coborit la gardul din spatele bancii de rezerve a gazdelor. De acolo, ei au recurs la amenintari cu moartea la adresa antrenorului. Mateianu a fost supus unui stres insuportabil, amplificat de prestatia oribila a centralului Gheorghe Constantin.
Impinsi de la spate, stelistii au egalat in repriza secunda, dar nu reuseau sa inscrie si golul victoriei. Arbitrul primise ordin sa nu fluiere finalul pina cind militarii nu inscriu! Steaua a invins, pina la urma, cu 3-2, cu un gol marcat de Gabi Balint in minutul 100! Dupa partida, am fost bagat in sedinta. Mi s-a spus, reproduc textual, - Mateianu a incercat o lovitura de stat, sa schimbe Consiliul Judetean de Partid Bihor.
Pina la urma, pe la doua noaptea, Vulturar a recunoscut ca a discutat cu arbitrul Constantin sa nu opreasca jocul pina nu cistiga Steaua, avea sa dezvaluie antrenorul. La aproape doua luni de la acel joc, Mateianu avea sa sufere primul accident vascular cerebral.
Adversarii ciinilor rosii erau amenintati cu puscaria
Ministrul de interne din anii 80, Tudor Postelnicu, era dispus sa ajute prin orice mijloace Dinamo pentru a reusi detronarea stelistilor. In consecinta, echipa a beneficiat, in acei ani, de sprijinul militiei si Securitatii. Lupta intre Steaua si Dinamo a atins, in scurt timp, paroxismul. Adversarii erau obligati sa se predea fara lupta.
Asupra cluburilor se exercitau presiuni fantastice. Cu mult inainte ca Dinamo sa ajunga intr-un oras, incepeau sa sune telefoanele de amenintare. Jucatorii, antrenorii, conducatorii de club, prim-secretarii de partid si celelalte oficialitati locale erau avertizati ca un eventual accident va atrage destituiri pe linie politica si anchete din partea militiei.
Dinamovistii au desfiintat Gheata de Aur
Trofeele interne fiind un obiectiv imposibil de realizat, dinamovistii au fost nevoiti sa se multumeasca doar cu tinte internationale. In paralel cu rezultatele notabile din Cupa Cupelor, ros-albii au apelat la o inselaciune pentru a cistiga Gheata de Aur. Prestigioasa distinctie, acordata anual de France Football celui mai prolific marcator din campionatele europene, a fost cistigata de Camataru si Mateut in urma unor falsuri de pomina. Adversarii din campionat erau obligati nu numai sa se lase invinsi, dar sa se dea si la o parte din calea atacantilor dinamovisti alesi pentru a iesi golgeteri. Povestea era de notorietate, iar galeriile rivale se intreceau in refrene batjocoritoare. Au facut epoca versurile din 1987 ale rapidistilor: - Camataru Rodion nu e gheata, ci soson si - Camataru, hai pe noi, sa ne dai si golul doi!. Camataru a inscris 44 de goluri in editia 86-87, iar Mateut a recidivat cu 43 de goluri in editia 88-89, stirnind nenumarate ironii in tara si revolta in strainatate, unde revista franceza a decis sa desfiinteze Gheata de Aur.
La Victoria erau arestati pina si spectatorii!
Existenta, sub diverse denumiri, inca din 1935, Victoria si-a inceput ascensiunea o data cu implicarea capilor militiei in destinele echipei. Alb-albastrii au fost promovati la comanda pe prima scena a tarii in 1985, devenind cel mai detestabil club din fotbalul romanesc. Peste alti doi ani, in cadrul acestuia isi facea aparitia un alt personaj malefic: presedintele Dumitru Dragomir. Victoria s-a transformat, la sfirsitul deceniului noua, in simbolul arbitrariului, abuzului si implicarii comunismului in fotbal. Toate actiunile echipei aflate sub pulpana generalilor Nuta si Barbulescu provocau un imens dezgust microbistilor. Cu exceptia dinamovistilor si stelistilor, de amenintarile militienilor nu scapa nimeni. Teroarea fusese bagata in arbitri, ziaristi, jucatorii echipelor rivale si chiar in spectatori. De multe ori, cei care protestau in tribune erau saltati de � organe - chiar din tribuna, bagati la duba si batuti cu bestialitate. Jucatorii valorosi erau adusi efectiv cu arcanul la echipa lui Dragomir!
In primul an in Divizia A, Victoria s-a salvat de la retrogradare prin sacrificarea unei echipe de mare traditie: Poli Timisoara. Au urmat trei campionate consecutive incheiate pe locul trei, dar toate abuzurile enuntate mai sus anuleaza aceasta performanta, devenita absolut irelevanta. Desi reprezentau militia, conducatorii clubului Victoria, in frunte cu presedintele Dumitru Dragomir, se pretau la o multime de gainarii, nedindu-se inapoi de la a face bisnita cu produse rare pentru acele vremuri, precum cafea, aparate video, televizoare color, frigidere sau bijuterii. Imediat dupa Revolutia din 1989, aceasta echipa de cosmar a fost desfiintata, iar conducatorii ei - anchetati.
Flacara Moreni a trait din abuzuri si meciuri trucate
Flacara Moreni a fost o alta formatie care a avut o puternica sustinere politica a vremii. In perioada 1985-1990, micuta grupare, avind sprijinul generalilor Ghenoiu si Dragnea, a comis o sumedenie de abuzuri si nenumarate meciuri trucate. Aflata in sfera de influenta a dinamovistilor, Flacara Moreni avea nevoie de o victorie pe 13 iunie 1987, in meciul din deplasare, cu ros-albii. Gazdele, care pierdusera contactul cu Steaua, au cedat meciul chiar in Soseaua Stefan cel Mare, cu 2-3, intr-o partida de pomina. Apogeul batjocurii a fost atins in editia 88-89, cind morenarii au fost propulsati pe locul cinci, inaintea Universitatii Craiova, pentru a prinde o pozitie de Cupa UEFA. Flacara a si jucat in aceasta competitie in toamna lui 1989, dar a pierdut fara drept de apel, in primul tur, cu FC Porto (0-2 si 1-2).
Ironia sortii, gruparea din Moreni avea sa retrogradeze in esalonul secund in 1990, exact la fel cum se mentinusera in Divizia A: in urma unor aranjamente.
PS. cand vad la televizor declaratiile pline de ingamfare ale conducatorilor echipelor din bucuresti precum ca doar ei stiu ce inseamna performanta atat inainte de revolutie cat si dupa....sincer ma apuca greata. Steaua, Dinamo si alte echipe sustinute de sistem probabil ca nu ar fi fost decat echipe mediocre care s-ar fi pierdut in timp...insa din pacate cele care s-au distrus au fost intocmai echipele cu traditie si valoare....ceea ce se inampla si azi in fotbal arata ca nimic nu sa schimbat....dimpotriva, continutul este acelasi chiar daca s-au straduit ,,nasii,, din fotbal sa cosmetizeze ambalajul si sa-i dea o alta culoare!

adevarul despre fotbalul romanesc

Traiectoria fotbalului romanesc in anii care au urmat conflagratiei mondiale si transformarile suferite de acest sport sub presiunea implantarii comunismului in Romania
Modelul rusesc
Teroarea instaurata in societatea romaneasca dupa 1945 a produs monstri si in sport. Locul echipelor aparute firesc, din pasiunea unor oameni competenti, a fost luat de cluburile create la ordin. Actul de nastere al celor doi colosi care au sufocat decenii intregi fotbalul romanesc - Steaua si Dinamo - n-are nimic romantic sau solemn. Romania de la sfirsitul deceniului cinci era independenta doar pe hirtie. In realitate, tara era condusa de oameni trimisi de la Moscova, sprijiniti de diviziile Armatei Rosii care uitasera sa se intoarca. Armata rusa s-a retras de pe meleagurile noastre in 1956, dar vestigiile navalirii sovietice mai dainuie si astazi. Planurile cotropitorilor - abandonate ulterior -, de a transforma Romania si alte tari din estul Europei in republici componente ale URSS, s-au reflectat nu numai in epurarile efectuate printre intelectuali, cooperativizarea taranimii si rusificarea fortata. Pe linga orasele rebotezate Stalin (Brasov) si Gheorghe Gheorghiu-Dej (Onesti), politrucii au hotarit ca trebuie copiat modelul sovietic si in fotbal. Asa s-au infiintat echipele muncitoresti - cum ar fi Strungul Arad, Rulmentul Alexandria, Rocar Bucuresti, Precizia Sacele, Flacara Ploiesti (actualul Petrolul), FC Onesti, Gaz Metan Medias - si cele militare - printre ele, Steaua Bucuresti, Steaua Mizil, ASA Tg. Mures, CA Cimpulung Moldovenesc, Dinamo Bucuresti, Dinamo Brasov, Dinamo Bacau.
Comunistii au ras echipele de traditie
Adusa pe tancurile sovietice, noua orinduire socialista a fost impusa cu forta si in fotbal. Efectul a fost devastator, pentru ca intregul sistem dupa care se ghida pina atunci lumea sportului-rege a fost distrus. Sub loviturile de baros ale regimului si ale activistilor acestuia - multi dintre ei, cu totul straini de fotbal -, o parte dintre echipele cu faima au fost impinse spre anonimat sau anihilate pur si simplu. Ripensia Timisoara, prima echipa profesionista din fotbalul romanesc, va plati scump aceasta onoare, fiind desfiintata in 1948. Timisorenii au murit glorios, cistigind, chiar in ultimul an de existenta, campionatul national de juniori. Venus Bucuresti, o alta mare forta a fotbalului interbelic, va fi retrogradata, succesiv, din Divizia A pina in Divizia D, unde a murit.
Carmen Bucuresti, echipa celebrului industrias Ionel Mociornita, a avut cintecul de lebada in editia 1946-1947, cind a ocupat locul secund in campionat. La doar citeva saptamini dupa incheierea sezonului, formatia a fost desfiintata la ordinul autoritatilor comuniste, pentru a se face loc nou-infiintatului club al armatei. Chinezul Timisoara, detinatoarea a cinci titluri consecutive de campioana a Romaniei, intre anii 1922-1927, a fuzionat cu CAM Timisoara, dar in 1946 s-a dizolvat. Club Atletic Oradea, singura echipa din Romania care a cistigat atit campionatul intern, cit si cel al Ungariei (in editia 1942-1943), si-a schimbat dupa razboi numele in Libertatea, iar apoi, in ICO. De tavalug n-a scapat nici Unirea Tricolor, formatie cu mare traditie in perioada interbelica. Laureata ultimului campionat dinaintea razboiului (1940-1941) va fi trecuta sub patronajul Ministerului de Interne si, ulterior, unificata cu o alta echipa, Ciocanul Bucuresti, pentru a da nastere clubului militiei
Carmen a fost ucisa de stelisti
La 7 iunie 1947 s-a infiintat la Bucuresti primul club militar din Romania, sub denumirea de ASA (Asociatia Sportiva Armata). Ministerul Apararii a luat aceasta decizie pentru a alinia Romania la modelul rusesc, in care echipele purtind denumirea TSKA jucau un rol foarte important. Echipa armatei a adoptat culorile rosu si albastru si - la fel ca Dinamo - a luat fiinta prin distrugerea unei alte formatii de mare traditie in fotbalul romanesc. Pentru a se face loc nou-infiintatei ASA, a fost desfiintat clubul Carmen, patronat de Ionel Mociornita, unul dintre cei mai mari industriasi ai perioadei interbelice. Din aceasta cauza, gruparea militara si-a atras inca de la inceput antipatia publicului. Un an mai tirziu, titulatura s-a schimbat in CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei). Din 1950 pina in 1961 s-a numit CCA (Casa Centrala a Armatei). Abia dupa aceasta perioada a intrat in vigoare numele de Steaua, sub care este cunoscuta formatia din Ghencea in acest moment.
Pentru a cistiga campionatul din 1953, CCA (Steaua) a desfiintat o echipa
Cei mai buni fotbalisti din tara erau racolati de emisarii gruparii din Ghencea, chiar daca jucatorii nu doreau sa joace acolo. E de pomina abuzul comis in campionatul din 1953, cind ministerul a desfiintat, la finalul turului, echipa Casa Armatei Cimpulung Moldovenesc, care indraznise sa ocupe primul loc, inaintea suratei din Capitala. Valorosul antrenor Francisc Ronnay reusise sa creeze la Cimpulung Moldovenesc o echipa foarte buna, care practica un fotbal modern. Ministerul a desfiintat abuziv echipa si i-a transferat pe cei mai multi dintre jucatori la CCA. Asa a cistigat echipa armatei campionatul din 1953.
Dinamo a calcat pe cadavrul Unirii Tricolor
Al doilea club dintr-un clasament all time al echipelor de fotbal din tara noastra, Dinamo Bucuresti, a luat fiinta din porunca autoritatilor sovietice, care aveau nevoie de un omolog roman al gruparilor Ministerului de Interne din URSS. Dinamo, echipa militiei, a aparut la 14 mai 1948. Pentru crearea acestei grupari, generalii au calcat pe cadavrele altor doua echipe: Unirea Tricolor Obor si Ciocanul Bucuresti. Cei mai buni fotbalisti de la aceste grupari au fost strinsi intr-o prima echipa, iar restul au fost trimisi in Divizia B, sub titulatura Dinamo B. Dinamo A a debutat in Divizia A in campionatul 1948-1949, pe care l-a terminat pe locul opt. Incepind din 1951, Dinamo incepe sa-si impuna legea in competitia interna. Treptat, in lupta pentru suprematie, vor ramine doar echipele Internelor - Dinamo - si Armatei - Steaua. Va fi, de fapt, o cursa in care cele doua grupari se vor intrece nu numai pe plan sportiv, ci si in abuzuri.

In ciuda aparentelor, fotbalul romanesc pierduse teren pe plan international. Regresul, provocat de imixtiunile politice in sport, avea sa aiba consecinte incalculabile pe termen lung. Din cauza izolationismului care ne fusese impus, echipele au pierdut contactul cu Occidentul. Vreme de 25 de ani, din 1945 pina in 1970, fotbalul autohton avea sa dispara de pe scena internationala.
Anii 80, inceputul sfirsitului in fotbalul romanesc
Paradoxal, declinul fotbalului romanesc a inceput exact in perioada de maxima glorie la nivelul echipelor de club. Marile performante realizate de Steaua, Dinamo si Universitatea Craiova in anii 80 au mascat, de fapt, debutul unei epoci in care abuzurile fusesera ridicate la rang de lege. Centrul national Luceafarul, unde s-au slefuit numerosi juniori deveniti, ulterior, vedete internationale, a fost desfiintat. In paralel, autoritatile comuniste s-au implicat - cu urmari dintre cele mai nefaste - tot mai adinc in campionatul intern. Lovitura de gratie au dat-o chiar corifeii regimului: familia Ceausescu, militia si Securitatea. Echipele ocrotite de capii statului au comis, mai ales in perioada 85-89, nenumarate abuzuri, distrugind campionatul si subminind insasi ideea de competitie. Meciurile aranjate, moda presiunilor, a santajului si tehnicile de corupere a arbitrilor si adversarilor s-au perfectionat in acea perioada. Rezultatele acelor vremuri catastrofale in fotbalul romanesc mai pot fi vazute si astazi in Divizia A.
Stelistii il au pe constiinta pe Mateianu
Steaua era echipa favorita a lui Valentin, fiul dictatorului Nicolae Ceausescu. Toate performantele realizate in perioada 85-89 de echipa militara poarta amprenta acestei asocieri teribile si sint umbrite de politica de forta aplicata in campionatul intern. Meciul FC Bihor-Steaua (2-3), disputat in toamna anului 1988, este relevant pentru felul in care militarii isi indeplineau obiectivele. Istoria acelui meci, povestita chiar de Viorel Mateianu , tehnicianul de atunci al oradenilor, a fost data publicitatii in exclusivitate de Evenimentul zilei.
N-am avut voie sa batem pe Steaua, Dinamo, Victoria. Asta a fost tragedia intregului fotbal romanesc, nota Mateianu. Pe 25 septembrie 1988, FC Bihor primea acasa vizita stelistilor. Formatia oradeana, nou-promovata, fusese deja avertizata sa nu se opuna. Cu toate acestea, Mateianu a indraznit sa sfideze regimul si familia dictatorului. Generalii de la Bucuresti si demnitarii judetului aveau sa devina furiosi constatind ca, in teren, gazdele opun rezistenta! FC Bihor a intrat la pauza in avantaj: 2-1. Repriza a doua a fost de cosmar. In caietele sale, Mateianu rememoreaza acest incident care i-a marcat nefast viata, declansindu-i boala ucigasa. Doresc sa informez opinia publica fotbalistica si pe sustinatorii FC Bihor Oradea ca, in 1988, noi n-am pierdut cinstit jocul cu Steaua, ci numai la ordinul primului-secretar Sorcoiu si al adjunctului acestuia, Vulturar, amenintati la rindul lor de Ilie si Valentin Ceausescu cu pierderea scaunelor.

Mocanita-monument istoric


Ma ung pe suflet imaginile astea....imi aduc aminte cat de superb a fost cand "m-am dat" cu mocanita......Pacat ca nu mai este si in jud Alba,mergeam mai des....Dar macar e bine ca inca se mai pastreaza traditia....
Pentru cei care nu stiu(daca exista cineva),Mocanita este un tren forestier, a carui utilizare in Romania este din ce in ce mai restransa - pe langa vechimea utilajelor si costurile mari de intretinere, mocanita trebuie sa faca fata si noilor posibilitati de transport, care au o fiabilitate mai buna. Totusi, dincolo de aceste greutati, mocanita supravietuieste - in buna masura datorita nevoii de deplasare a localnicilor, dar mai ales pentru ca a devenit un obiectiv turistic.


Cu mocanita pe Valea Vaserului

O excursie cu mocanita pe valea acestui rau din Maramures este ceva inedit. Construita intre anii 1930 - 1933, linia ferata pe ecartament ingust (760 mm) are o lumgime de 56 km, intre Viseu si Izvorul Comanului. Pe aceste traseu, cea mai inalta altitudine a liniei ferate este in zona Comanu (1.100 m), plecarea din Viseu fiind la altitudinea de 600 m. Locomotivele, model "Resita", sunt fabricate in anii '50, greutatea locomotivei este de 24,8 tone cu combustibil, iar goala de 20 tone. Vagoanele pentru turisti pot fi vagoane terasa sau vagoane clasa, dar exista si vagoane pentru materiale, platforme si lemn.

Cum se ajunge la Viseul de Sus
Cu trenul: pe ruta Bucuresti-Sighetul Marmatiei - coborati in statia Viseul de Sus. Cu masina: din Baia Mare sau Satu Mare, pe traseul Sighet - Valea Viseului pana la destinatie. De la Campulung Moldovenesc sau Vatra Dornei, se trece prin Pasul Prislop, se ajunge la Borsa, iar de aici la Viseu. Din Transilvania, urmand soseaua care insoteste celebra cale ferata Salva - Viseu, pana la Moisei, iar de aici in numai zece minute se ajunge la Viseu.

Important de stiut
Fiind un tren forestier, orarul mocanitei nu este riguros. Vara, pleaca de obicei la ora 6 dimineata, insa este bine sa va interesati dinainte in ce priveste ora de plecare. Incearcati sa faceti calatoria intr-o zi cu prognoza meteo favorabila, altfel, placerea va va fi stricata de ceata si ploaie, iar acoperisul vagonului-platforma nu va va fi de nici un folos.
Dus-intors, calatoria dureaza 12-14 ore si nu exista posibilitati de aprovizionare pe traseu. De aceea, va trebui sa va faceti provizii de mancare si bautura. Intrucat este o zona de munte - racoroasa si vara -, e bine sa aveti haine suficiente si destul de groase. Nu imbracati haine deschise la culoare si nici de fas: se murdaresc de funingine sau pot fi arse de scanteile locomotivei.
E preferabil sa innoptati in Viseul de Sus sau foarte aproape, fiindca va trebui sa va treziti cu noaptea in cap.
Costul unei calatorii dus - intors este de 100.000 lei/ persoana, pentru romani, si 5 euro, pentru straini.
Mocanita - declarata monument istoric pentru a nu fi data la topit

O alta zona in care mocanita inca mai circula este Judetul Alba. Aici, autoritatile locale au apelat la un artificiu legislativ pentru salvarea de la topit a liniei fostului trenulet care strabatea Apusenii, mocanita. Este vorba despre declararea acesteia ca monument istoric.

Unul dintre cele mai importante proiecte din domeniul turismului in Muntii Apuseni, respectiv acela al repunerii in functiune a liniei de cale ferata ingusta, cunoscuta de multi sub numele de mocanita, a fost blocat din cauza unei datorii de 78 de miliarde lei, pe care Societatea de Administrare a Activelor Feroviare o avea la SC "Tunele" Brasov.

Firma brasoveana a apelat la instanta pentru a-si recupera banii si a primit la schimb tocmai linia de cale ferata din Alba. In aceste conditii, mocanita urma sa aiba aceeasi soarta ca si alte linii de cale ferata din tara pe care le-a castigat in instanta si pe care ulterior le-a taiat si le-a topit (de exemplu linia de la Hateg-Boutari).

Aceasta, in conditiile in care autoritatile din Alba au intocmit un plan de repunere in functiune in scopuri turistice a liniei, in care erau implicati si investitori straini. Conform planurilor, mocanita trebuia sa devina un trenulet de agrement, una dintre atractiile Muntilor Apuseni. Planurile prevedeau ca linia sa fie concesionata, iar in apropierea statiilor urmau sa se dezvolte pensiuni turistice.

Linia de ecartament ingust, construita in 1912, a fost, insa, scoasa la licitatie pentru suma de 15,6 miliarde lei, insa, pana la urma, s-a ajuns la concluzia ca declararea mocanitei ca monument istoric ar putea-o salva de la topit, adica firma care o va cumpara nu o va mai putea demonta si distruge, ci va fi obligata sa o foloseasca in scop turistic pentru a-si recupera banii.

Mocanita de Moldovita merge nemteste

Dupa ce a ruginit timp de zece ani, mocanita din comuna suceveana Moldovita gafaie din nou pe ecartamentul ingust din Bucovina. Sute de turisti, dar si localnici, se inghesuie la fiecare sfarsit de saptamana sa prinda un loc in mocanita. Deocamdata, se plimba doar pe raza comunei (3,6 km), pentru ca atat s-a reconditionat din intregul traseu de 24 km.
Calea ferata cu ecartament ingust de la Moldovita a fost construita de un proprietar de gater din München, Louis Ortiep, si data in folosinta in anul 1888. Initial, traseul mocanitei avea 23,9 kilometri, de la Moldovita la Rososa. Ultimul an in care mocanita a mai functionat a fost 1995, de atunci aceasta fiind adapostita intr-un hangar construit special pentru acest lucru.
Meritul pentru repunerea in functiune a mocanitei ii revine unui om de afaceri austriac, Georg Hocevar, care, in mai putin de trei luni, a reusit sa reconditioneze actualul traseu, urmand ca vara viitoare sa mai fie refacuti citiva kilometri de cale ferata pentru mocanita.

505 secţii de votare pentru suceveni


În judeţul Suceava vor fi amenajate 505 secţii de votare pentru alegerile locale din acest an, cu una mai mult decât la alegerile europarlamentare desfăşurate în luna noiembrie 2007. Potrivit spuselor prefectului de Suceava, primarii tuturor localităţilor din judeţ trebuie să se ocupe de amenajarea acestor secţii de votare, respectiv dotarea lor cu cabine de vot. Alexandru Băişanu a mai spus că pentru desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor au fost stabilite forţele de ordine, poliţişti, jandarmi, poliţişti comunitari şi pompieri, care ar urma să asigure securitatea secţiilor de votare. De asemenea, el a precizat că primarii suceveni trebuie să interzică organizarea de nunţi, botezuri, discoteci şi alte evenimente de acest fel, în spaţiile care vor funcţiona secţii de votare. Băişanu a explicat că interdicţia este valabilă pentru zilele de 1 şi 15 iunie, respectiv primul şi al doilea tur de scrutin pentru alegerile locale. „Vrem ca din punctul nostru de vedere, prin atribuţiile pe care le avem în organizarea alegerilor, acestea să se desfăşoare fără probleme. Iar în perioada următoare, după Sărbătorile Pascale, vor fi organizate numeroase şedinţe de instruire, cu preşedinţii secţiilor de votare, şi cu toţi cei care sunt implicaţi în organizarea alegerilor”, a spus Alexandru Băişanu. La alegerile locale din acest an, cetăţenii celorlalte state ale Uniunii Europene au dreptul de a alege, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români. Cetăţenii UE cu domiciliul sau reşedinţa într-o anumită localitate trebuie să fie înscrişi în listele electorale complementare, care trebuie actualizate de către primari şi Serviciul pentru Străini Suceava. De asemenea, locuitorii ţărilor din Uniunea Europeană cu drept de vot, care au domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală în care au loc alegeri şi nu se află în evidenţele Serviciului pentru Străini pot fi înscrişi, la cerere, de către primar, în lista electorală complementară, pe baza documentelor care le atestă identitatea şi adresa la care locuiesc.

A predat poliţiei gloanţele soţului


O femeie din comuna suceveană Zamostea a predat poliţiei din localitate gloanţele soţului ei italian motivând că sunt prea periculoase să fie ţinute în casă.

Iuliana C., în vârstă de 30 de ani, a adus la poliţie 42 de cartuşe calibrul 8 mm cu gaze şi patru cartuşe de război, calibrul 7,65 mm. Soţul femeii, Domenico B., în vârstă de 69 de ani, care locuieşte fără forme legale în comună, a declarat că muniţia îi aparţine, explicând că acasă, în Italia, poseda două arme de foc pentru care nu deţine permis de port armă. Muniţia a fost preluată de poliţiştii de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice al Poliţiei Suceava care efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi contrabandă.

Donţu sapă la temelia lui Lungu


Vicepreşedintele PSD Suceava, Ovidiu Donţu, candidatul social democraţilor la funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, îl acuză pe contracandidatul său de la PD-L, primarul în exerciţiu Ion Lungu, că a risipit „miliarde de lei” din banul public din cauza nesincronizării lucrărilor de înlocuire a reţelelor de termoficare cu cele de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare. Donţu a arătat că după ce au fost refăcute zonele în care au fost schimbate conductele termice acum aceleaşi străzi şi trotuare vor fi sparte din nou pentru a se putea înlocui reţelele de apă şi canalizare în cadrul programului ISPA. El s-a referit la străzile Aleea Nucului, Alexandru cel Bun, Ion Creangă, Bradului, Ciprian Porumbescu, Mărăşeşti, Petru Rareş şi Universităţii. „Vreau să spun cetăţenilor că trotuarele începând de la magazinul Bucovina până la Bibliotecă nou pavate vor fi din nou stricate şi se vor schimba conductele de apă. Atunci când s-au schimbat conductele de termoficare pe strada Bradului cetăţenii au remarcat conducte de apă putrezite şi au solicitat să se ia măsuri. S-a acoperit lucrarea privind schimbarea conductelor de termoficare şi astăzi vor începe lucrările de înlocuire a conductelor de apă. Mi se pare minimal să existe o coordonare în mintea celui care administrează municipiul Suceava”, a declarat Donţu.

„Este o dovadă de incompetenţă crasă a primarului”

Candidatul PSD consideră inacceptabil risipirea banului public într-un asemenea mod şi îl acuză pe contracandidatul său de la PD-L de incompetenţă. „Pot spune că de această dată avem de a face cu incompetenţa omului care administrează aceste probleme. Mi se pare inacceptabil să risipeşti banii publici într-un asemenea mod miliarde şi miliarde de lei care se duc pe apa sâmbetei doar pentru că cineva nu reuşeşte să coordoneze lucrările în acest municipiu. Mi se pare inacceptabil şi este o dovadă de incompetenţă crasă a primarului”, a spus Donţu. Ovidiu Donţu a precizat că el s-a revoltat în primul rând ca simplu cetăţean al municipiului şi consideră că programul „prosteala 2004-2008” trebuie să înceteze.

PSD-iştii îi amintesc lui Flutur că a pus tălpi proiectelor SAPARD


Social democraţii au primit cu bucurie vestea că preşedintele PD-L Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, candidat la şefia Consiliului Judeţean, va distribui populaţiei o broşură intitulată „raport către suceveni” care prezintă realizările sale pentru judeţul Suceava din perioada cât a fost ministru al agriculturii. Secretarul executiv al organizaţiei judeţene a PSD, Ovidiu Milici, a declarat că broşura le va fi de mare ajutor social democraţilor în campania electorală pentru că le va da posibilitatea să demonteze punctual fiecare „aşa zisă realizare” cuprinsă în materialul respectiv. „Domnia sa are senzaţia că mai poate minţi oamenii cu atâta seninătate cum a făcut-o şi în 2004”, a spus Milici, care a reamintit opiniei publice de „tălpile” puse de Flutur proiectelor SAPARD din judeţul Suceava în anul 2004. Secretarul executiv al PSD Suceava, a reamintit faptul că în 2004 judeţul Suceava era pe locul doi la nivel naţional în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor prin programul SAPARD şi datorită reclamaţiilor „necuvenite şi neavenite” făcute de Flutur la diverse foruri internaţionale primăriile care aveau în derulare proiecte au fost nevoite să plătească dobânzi suplimentare de 18 miliarde de lei vechi din cauza blocării lucrărilor contractate şi decointării cu întârziere a acestora. Dacă este vorba despre SAPARD lucrurile stau cam în acest mod. În acest fel domnul Gheorghe Flutur a sprijinit dezvoltarea infrastructurii rurale în judeţul Suceava făcând reclamaţii şi împovărând bugetele locale cu bani din dobânzi”, a conchis Ovidiu Milici.

"Suceava nu este pentru hoţi / Suceava este pentru noi toţi !"


Comunicat de presă de la PD-L. « Telenovela “ Uite Flutur, nu e Flutur ! ” regizată de PSD a fost un scurt metraj de prost gust politic, care nu a mai prins debutul campaniei electorale şi a dezgustat opinia publică prin lipsa de scrupule dovedită de staff-ul PSD. Acum conducerea PSD-ului încearcă, fără succes, să se dezică de această faptă, fiind panicată că electoratul îi va sancţiona aspru şi vor pierde alegerile. Le aducem aminte PSD-istilor că în Saptamana Mare lideri locali PSD din Solca şi Poieni Solca, foşti colegi de colhoz cu Gavril Mîrza, au avut mai multe întâlniri « de taină » cu persoanele implicate în plasarea candidatului fantomă. Pentru informarea corectă a populaţiei vă aducem la cunoştinţă că depunerea candidaturii « clonei politice » a fost făcută în ultima zi şi ultima oră a termenului legal de depunere a candidaturilor, respectiv pe 22 Aprilie 2008, după ora 23.00. Candidatul fantomă a fost însoţit de membrii marcanţi PSD din zona. In cursul campaniei electorale vom furniza opiniei publice date certe despre aceasta înşelătorie pentru că un partid ca PSD-ul, care a dovedit că se bazează pe şmecherii şi trucaje comuniste, nu mai este demn de o competiţie în anul 2008. Omar Hayssam, coleg de partid şi protejat al liderilor locali PSD, i-a dezbracat de rubăştile purtate înainte de 1989 şi i-a imbracat în costume de firmă, dar nu a reuşit să-i înveţe cum să îşi ascundă urmele ticăloşiei. Liderii PSD-ului nu au înteles nici în ceasul al 12-lea că nu se poate în acelaşi timp să fii şi conducător de instituţie publică şi membrii familiei tale să mulgă fără ruşine fonduri europene. Deşi conflictele de interese din Consiliul Judeţean referitoare la finanţările prin programele SAPARD sunt de notorietate publică, aceastea sunt acceptate fără rezerve de conducerea Consiliului Judeţean iar complicaţiile ivite din derularea nelegală a acestor programe sunt aruncate în braţele lui Gheorghe Flutur. Toate aceste atacuri la adresa domnului senator Gheorghe Flutur sunt atacuri ieftine, fabricate prin mistificări grosolane ale realităţii. Domnul Gheorghe Flutur nu a facut politică până în anul 2000, când a devenit membru PNL, partid care a cunoscut o ascensiune importanta în perioada cât domnia sa a fost vicepreşedinte. Cand Ion Iliescu a “virusat” partidul lui Tăriceanu, Gheorghe Flutur a rămas alături de Traian Basescu şi Theodor Stolojan în singurul partid care conservă liberalismul. Mesajul PD-L pentru PSD la debutul acestei campanii electorale sună aşa: “Suceava nu este pentru hoţi /Suceava este pentru noi toţi! .“

Biroul de Presa PD-L

Deputat Romică Andreica

Prodan compară Consiliul Judeţean cu "un castel al zânelor"


Liderul liberalilor suceveni, senatorul Tiberiu Prodan, a anunţat că în situaţia în care va fi ales preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava îşi doreşte să realizeze o mai bună comunicare cu populaţia judeţului. Prodan consideră că până în momentul de faţă comunicarea dintre administraţia judeţeană şi populaţie nu a fost cea mai bună, motiv pentru care sucevenii trebuie consultaţi atunci când vor trebui luate decizii cu privire la viitorul judeţului. „Până în prezent, Consiliul Judeţean a fost un fel de castel al zânelor, aflat pe un vârf de stâncă, la care cetăţenii nu reuşeau să ajungă şi nici nu ştiau ce se întâmplă înăuntru. Din acest motiv cred că trebuie să avem o mai bună comunicare între administraţia judeţeană şi populaţie, astfel încât sucevenii să ştie ce se întâmplă în această instituţie”, a declarat preşedintele PNL Suceava. El a adăugat că dacă va fi ales preşedinte CJ Suceava, printre obiectivele prioritare pe care le va avea se numără şi reabilitarea tuturor drumurilor judeţene, dar şi atragerea de investitori străini în judeţ. „Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a aduce investitori, astfel încât să creăm noi locuri de muncă”, a subliniat Prodan. Preşedintele PNL Suceava a mai spus că organizaţia pe care o conduce şi-a fixat ca „ţintă” electorală obţinerea funcţiei de preşedinte al CJ Suceava, precum şi minim opt mandate de consilier judeţean. Cu toate acestea, Tiberiu Prodan a precizat că în situaţia în care PNL nu va prelua preşedinţia administraţiei judeţene, va încerca obţinerea ambelor funcţii de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.

„PNL vrea să stopeze cârpeala din judeţ”

La rândul său, vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Suceava, Mihai Steiciuc, a precizat că în situaţia în care liberalii vor ajunge la conducerea Consiliului Judeţean intenţionează să stopeze „cârpeala din judeţ”. Steiciuc a arătat că atât candidatul pentru preşedinţia CJ Suceava, cât şi cei pentru funcţiile de primar, consilier judeţean sau consilier local, au pregătite proiecte, pe termen mediu şi lung, care împreună formează o strategie unitară de dezvoltare a judeţului. „Noi nu vom umbla cu cârpeli, aşa cum s-a întâmplat în ultimii 18 ani şi la nivel judeţean şi la nivelul municipiului Suceava. În momentul de faţă nu există un plan unitar de dezvoltare a judeţului, şi asta pentru că nimeni nu a avut tăria să îşi formeze o echipă, împreună cu care să dezvolte judeţul”, a spus Mihai Steiciuc.

PSD susţine că Flutur a fost clonat în laboratoarele PD-L


Social democraţii resping acuzele democrat liberalilor potrivit cărora PSD s-a aflat în spatele lansării drept candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean a unei persoane cu nume identic cu cel al liderului PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, candidatură care a fost retrasă ulterior, şi susţin cu tărie că Flutur doi a fost clonat „în laboratoarele secrete ale PD-L în stil securist”. Vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Corneliu Popovici, a declarat că PSD se dezice în totalitate de telenovela „Uite Flutur, nu e Flutur”, arătând că după cum a fost creat şi controlat acest eveniment el a avut rolul de a-l victimiza pe Gheorghe Flutur de la PD-L, candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean.

„Este un caz clar de autovictimizare”

„Dacă ne-am lua şi după declaraţia de la Botoşani la lansarea candidatului de primar când Gheorghe Flutur spunea că va fi primăvara fluturilor atunci parcă am avea o imagine şi mai clară asupra acestui caz şi asupra cui este în spatele lui cu adevărat. Nu se poate să-ţi fabrici în laboratoarele secrete în stil securist singur asemenea cazuri iar apoi să le arunci în curtea PSD-ului. Sunt cazuri similare şi în alte judeţe nu ştim cine este şi dacă este cineva în spatele lor însă la Suceava este clar un caz de autovictimizare. PD-L s-a autodepăşit în scenarii delirante iar pe zi ce trece Flutur rămâne tot mai singur în propriul partid”, a declarat Popovici. El a mai adăugat că Gheorghe Flutur are un singur „duşman” în acest moment şi anume electoratul „pe care l-a trădat cu promisiunile deşarte din 2004”.

Popovici afirmă că în 1996 Flutur lipea afişe cu Ion Iliescu

Vicepreşedintele PSD Suceava a criticat limbajul folosit de liderul democrat liberal amintind de unele cuvinte din vocabularul acestuia precum pufoaice comuniste, CUASC-uri, colhozuri sau basca lui Iliescu. Popovici i-a reamintit lui Flutur că în 1996 când era şef de ocol silvic „lipea afişe cu Ion Iliescu” iar în 1990 când Iliescu era pe baricadele Revoluţiei „Flutur se ascundea după sălcii pe malul Prutului”. „El a fost promovat şi adus de la Botoşani în calitate de activist de bază al PCR, tot de aceia pe care el astăzi îi blamează. Aşteptăm momentul în care domnul Flutur să aibă răbdarea de a sta mai mult de un mandat sub doctrina aceluiaşi partid”, a mai spus Popovici.

Înghesuială mare la alegerile locale


12.510 de suceveni vor candida la alegerile locale din acest an, pentru funcţiile de primar, consilieri locali, consilieri judeţeni şi preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava. Potrivit unui centralizator întocmit de Biroul Electoral Judeţean Suceava, cei mai mulţi candidaţi la alegerile locale îi are PD-L, cu 2.113 de persoane care s-au înscris în „lupta” electorală. Cu doar 5 candidaţi mai puţin decât PD-L, urmează PSD, cu 2.108, apoi PNL – 2.051, apoi PRM – 1.855, PNG – 1.344, PC – 1.182. Potrivit situaţiei întocmite de BEJ Suceava, la alegerile locale din acest an vor participa 29 de partide, uniuni şi alianţe de partide. Dintre acestea, trei sunt alianţe locale, formate între diverse partide la nivelul unor localităţi, respectiv Alianţele PNŢCD – PNDC Fălticeni, şi PNŢCD - PNL în comunele Botoşana şi Marginea.

Joi se va stabili ordinea candidaţilor şi partidelor pe buletinele de vot

În cursul zilei de joi, 1 mai, la Biroul Electoral Judeţean Suceava se va stabili ordinea de pe buletinele de vot a candidaţilor pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava şi a partidelor înscrise la alegerile locale. Potrivit prevederilor legale, primele locuri pe buletinele de vot vor fi ocupate de candidaţii partidelor parlamentare, în urma tragerii la sorţi. În etapa a doua, la tragerea la sorţi vor intra partidele şi alianţele neparlamentare, ultimii pe buletinele de vot urmând a fi candidaţii independenţi, în ordinea depuneri candidaturilor. Pe de altă parte, trebuie spus că în cursul zilei de miercuri a fost completat Biroul Electoral Judeţean Suceava cu membri formaţiunilor politice înscrise la alegerile locale. Astfel, pe lângă preşedintele şi locţiitorul acestuia, BEJ Suceava a fost completat cu 13 membri ai partidelor politice. Singurul partid care are doi reprezentanţi în BEJ Suceava este PD-L.

Două concursuri naţionale de limbă şi literatura română, la Suceava



Suceava este gazda a două concursuri naţionale, respectiv fazele naţionale ale Olimpiadei de limba si literatura română - gimnaziu şi Concursului Naţional de limbă şi literatura română „Ionel Teodoreanu”, transmite corespondentul AMOS News.
Festivitatea de deschidere a celor două competiţii a avut loc astazi, în Sala Mare a Casei de Cultura din Suceava, în prezenţa elevilor participanţi, a profesorilor coordonatori şi însoţitori. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, inspector Laurenţa Hacman, la faza naţională a Olimpiadei de limba si literatura română - gimnaziu participă 226 de elevi, din care 116 de clasa a VII-a şi 110 de clasa a VIII-a. Din judeţul Suceava, la această etapă s-au calificat 9 elevi.
Faza naţională a Olimpiadei de limba si literatura română – liceu se desfăşoară în judeţul vecin, Botoşani, unde Suceava este reprezentta de 10 elevi. In privinta celui de-al doilea concurs găzduit de Suceava, Concursul Naţional de limbă şi literatura română „Ionel Teodoreanu”, cu statut de olimpiadă, numărul participanţilor este de 115, din care 76 din clasa a V-a, iar 79 din clasa a VI-a. La faza naţională a concursului participă 10 elevi suceveni.

PNŢCD Suceava reclamă risipa banului public



Ilie Grigorean, candidatul PNŢCD la primăria comunei sucevene Marginea, a semnalat mai multe nereguli patronate de actualii edili. Acesta susţine că are informaţii potrivit cărora lucrările de pietruire în comună au fost atribuite fără licitaţiei, cele 18 miliarde de lei vechi prevăzute în buget în acest sens ajungînd la firme "abonate" la Primărie."În plus, pietrişul este adus direct de pe malul apei, cu mîl şi mizerie, constituind un pericol pentru sănătatea oamenilor", susţine Grigorean. Fostul preşedintele al Organizaţiei Judeţene Suceava a PNŢCD evidenţiază, de asemenea, că la iluminatul public au fost folosite lămpi scumpe, de 6,5 milioane lei vechi, deşi s-a înregistrat şi-o ofertă de 2,5 milioane lei vechi. La fel, lucrările de termoizolare a şcolilor se fac cu elemente de izolare de calitate inferioară celei prevăzute în documentaţie, dar mult mai scumpe decît preţul normal. "Iată doar cîteva exemple despre cum se poate face risipă de bani publici", a declarat Ilie Grigorean.

Suceava, pe primul loc la volumul de deşeuri electronice colectate



Peste 640 de tone de deşeuri electrice şi electronice au fost colectate la nivel naţional cu prilejul campaniei "Marea Debarasare", desfăşurată pe 19 aprilie, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi.

Dacă la prima ediţie a acestei campanii, desfăşurată în 2007, s-au adunat 576,26 de tone de deşeuri electrice şi electronice, în 2008 s-au colectat 646,5434 de tone, cu 70,2834 de tone mai mult, a subliniat ministrul. "Ne-am propus ca anul acesta să organizăm campanii similare pentru a ne apropia cît mai mult de ţinta de patru kilograme de DEEE pe cap de locuitor. Am spus mai multe campanii pentru că intenţionăm ca, în 2008, în afară de campania din 19 aprilie, să realizăm alte două acţiuni similare în toamnă, dintre care una să fie adresată locuitorilor din mediul rural", a precizat Attila Korodi.

Pe regiuni, "Centru" conduce

Pe primele trei locuri s-au situat regiunile "Centru", cu 130,019 tone de DEEE colectate, Bucureşti–Ilfov, cu 116,453 de tone, şi Nord-Vest, cu 107,1621 de tone. La polul opus au fost Regiunea Vest, cu doar 34,8524 de tone, Regiunea Sud-Vest Oltenia, cu 44,8225 tone, şi Regiunea Sud-Muntenia, cu 49,552 de tone.

Cele mai mari cantităţi de deşeuri au fost colectate din judeţele Suceava (71,042 de tone), Maramureş (37,020 de tone), Braşov (36,889 de tone), Constanţa (27 de tone) şi Sibiu (25,0174 de tone). Judeţele Vîlcea, Călăraşi şi Giurgiu se află în topul judeţelor cu cele mai puţine deşeuri adunate în timpul campaniei, cu 0,850 de tone, 1,4 tone şi, respectiv, 1,5 tone. Pe oraşe, primul loc este ocupat de Capitală, de unde au fost colectate 100,780 de tone. Aici, fruntaş a fost sectorul 1, cu 50 de tone de DEEE colectate, urmat de sectorul 3, cu 13,050 de tone, sectorul 2, cu 11,650 de tone, sectorul 5, cu 11,5 tone, şi sectorul 6, cu 10,950 de tone. Cele mai puţine deşeuri au fost colectate din sectorul 4: 3,6 tone. Pe locul doi în clasamentul pe oraşe la colectarea DEEE se situează Suceava, cu 66,185 de tone, fiind urmat de Braşov (25,869 de tone), Constanţa (24,650 de tone), Slatina (21,490 de tone), Sibiu (18,34 de tone), Oradea (16 tone), Alba Iulia (15,5 tone), Ploieşti (14,8 tone), Baia Sprie (12 tone).