miercuri, 28 noiembrie 2007

Andra cântă pentru premianţii Topului Firmelor Bucovina 2006

Andra cântă pentru premianţii Topului Firmelor Bucovina 2006


Andra va concerta la finalul Topului Firmelor Bucovina 2006. Anunţul a fost făcut de directorul general al Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Suceava, Ovidiu Donţu, care a precizat că premierea firmelor va avea loc în data de 30 noiembrie 2006, începând cu ora 15:00, la Centrul Economic Bucovina Suceava.
“Organizarea topului firmelor a devenit o tradiţie pentru Camera de Comerţ şi are drept scop promovarea firmelor sucevene cu rezultate remarcabile în anul 2006. Ediţia de anul acesta vrem să fie una cu totul specială, având în vedere că anul 2007 este un an de referinţă pentru România, care de la 1 ianuarie este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a declarat Ovidiu Donţu. El a adăugat că ierarhizare firmelor s-a făcut în baza unor criterii care au avut în vedere eficienţa utilizării forţei de muncă, efortul de dezvoltare, eficienţa capitalului investit, rata profitului curent, profitul din exploatare şi cifra de afaceri şi veniturile din export. Donţu a explicat că punctajul final al firmelor a fost stabilit de calculator, fiind folosit soft naţional al camerelor de comerţ şi industrie. „Clasamentele s-au stabilit în baza rezultatelor obţinute în urma folosirii acestui soft, astfel încât intervenţia umană asupra ierarhizării nu a fost posibilă”, a declarat directorul general al CCIA Suceava.
Pentru realizarea Topului Naţional al Firmelor, manifestare ajunsă la ediţia a XII-a, sunt prevăzute şase domenii de activitate, respectiv „Cercetare-Dezvoltare şi High-Tech”, „Industrie”, „Agricultură, Pescuit, Piscicultură”, „Construcţii”, „Servicii”, „Comerţ, Export, Turism”.
Ovidiu Donţu a spus că împărţirea pe grupe de activitate s-a realizat în baza obiectului principal de activitate şi pe cinci grupe de mărime, microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii, întreprinderi mari şi întreprinderi foarte mari.
El a mai adăugat că în realizarea acestui tot s-au folosit situaţiile financiare pentru anul 2006 (simplificate, armonizate cu directivele europene, situaţiile financiare întocmite în conformitate cu Reglementările contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate), puse la dispoziţie de Ministerul Economiei si Finanţelor, precum şi declaraţiile vamale pentru valoarea exportului, puse la dispoziţie de Autoritatea Naţională a Vămilor.

Fotbal. Liga I » Suceveanul Semeghin ezită să semneze prelungirea contractului cu Oţelul


Sport



Semeghin DorinMarius Stan, directorul general al Oţelului Galaţi, a mărturisit că în perioada următoare va încerca să-l convingă pe fundaşul Dorin Semeghin să-şi prelungească înţelegerea cu clubul dunărean, care expiră în vara anului viitor.

“Noi aşteptăm să-şi limpezească gândurile, este vaccinat, este matur şi am încredere în el că poate lua o decizie înţeleaptă. Dacă aş fi în locul lui «Seme» aş cântări şi ataşamentul suporterilor şi aş semna prelungirea contractului”, a declarat Marius Stan. “Dorin nu mai are vârsta la care să fie curtat de Real Madrid. E clar că nici afara nu umblă câinii cu colacii în coadă”, a încheiat oficialul clubului gălăţean pentru site-ul oficial al Oţelului.

Ajuns la 28 de ani, suceveanul Dorin Semeghin a debutat în Liga I pe 22 noiembrie 1997 într-un meci Dinamo – Foresta Suceava, încheiat cu victoria bucureştenilor, scor 2-0. În perioada 2001-2005, Semeghin a fost legitimat la gruparea din “Ştefan cel Mare”, de unde a mai fost împrumutat la Poiana Câmpina, FC Argeş sau Dinamo II. În 2005, fundaşul sucevean a evoluat la formaţia israeliană Hapoel Petah-Tikva, iar din 2006 până în prezent a jucat pentru Oţelul Galaţi.

Dorin Semeghin a adunat 163 de partide în prima ligă, în care a marcat 5 goluri.

Procesul prin care revendica 40 000 de ha de pădure în Broşteni şi Crucea pierdut de Principele Paul de Hohenzolern-Veringen


Actualitate



oOnofreiTribunalul Suceava a menţinut decizia Judecătoriei Vatra Dornei care a respins contestaţia formulată de Principele Paul de Hohenzolern-Veringen faţă de hotărârea Comisiei judeţene de fond funciar Suceava care a invalidat cererea de restituire a unei suprafeţe de 40.000 de hectare de pădure.

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, miercuri, că decizia Tribunalului Suceava este definitivă. Acesta a mai precizat că atât terenul solicitat de Paul de România, cât şi suprafeţele solicitate de Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina şi de Regele Mihai, sunt terenuri retrocedabile, dar modul în care s-a făcut revendicarea a fost unul greşit.

În luna martie Comisia judeţeană de fond funciar Suceava a decis invalidarea solicitării Prinţului Paul de România întrucât cererea de restituire a suprafeţei de 40.000 de hectare de pădure în judeţul Suceava a fost depusă în nume propriu de Paul Lambrino, iar potrivit legislaţiei solicitantul trebuia să fie tatăl acestuia, Carol Mircea, care era în viaţă la data depunerii cererii.

Îndreptăţiţi să solicite această proprietate erau Carol Mircea sau Regele Mihai, spun autorităţile locale sucevene iar cererea a fost depusă de fiul lui Carol Mircea.

padureAceastă suprafaţă de pădure a fost proprietatea privată a prinţului Nicolae, iar acesta, prin testament, a transmis toată averea sa soţiei sale, Tereza, din Venezuela, iar în încheierea testamentului prinţului Nicolae este inclusă fraza - „Blestemat să fie toţi cei care nu vor ţine cont de voinţa celor care au testat”.

La Comisia Judeţeană de Fond Funciar au fost depuse şi cererile de retrocedare ale FBOR, pentru suprafaţa de 192.000 hectare de pădure şi a Regelui Mihai, pentru 50 de hectare de teren, însă solicitările au fost respinse, a reamintit prefectul de Suceava.

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei a ţinut să precizeze că toate aceste suprafeţe de teren sunt retrocedabile, însă forma prin care au fost cerute a fost una greşită. „Dacă ar fi să luăm exemplul Prinţului Paul, moşia revendicată de acesta există, pe raza ocoalelor silvice Broşteni şi Crucea, însă nu el trebuia să fie cel care o cere. La fel şi cu cererea Regelui Mihai. Cele 50 de hectare revendicate există şi toată lumea ştie că au fost folosite de Regele Mihai. Însă nu există nici un document care să demonstreze cum a ajuns suprafaţa respectivă de la Fondul Bisericesc la Rege”, a declarat Orest Onofrei.

Referindu-se la cererea Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina, prefectul de Suceava a spus că singura variantă prin care cele 192.000 de hectare ar putea fi retrocedate ar fi prin promovarea unui act normativ prin care să se reactiveze vechea fundaţie. Acesta a mai precizat că a primit o solicitare din partea premierului României să trimitem toată documentaţia din acest caz, şi speră că în cele din urmă se va rezolva şi această problemă.

Fără apă din cauza gheţii

Vatra Dornei
În urmă cu două zile, 12.000 de locuitori din Vatra Dornei nu au avut apă rece timp de două ore, din cauza unor sloiuri de gheaţă. Podurile de gheaţă de pe rîul Dorna au fost dislocate de încălzirea vremii din ultimele zile şi antrenate la vale.

Din această cauză, la captarea staţiei de alimentare cu apă a municipiului s-a format un baraj natural din gheaţă de 20 de metri lungime şi o grosime de peste 2 metri. Apa nu a mai putut intra în staţie, dar populaţia a fost prevenită despre posibila întrerupere a apei. Îndepărtarea sloiurilor a fost realizată manual şi a durat pînă luni noapte.

Şase şcoli din judeţ au primit acreditări pentru noi specializări


Mai multe grupuri şcolare din judeţul Suceava au primit aprobare de la Agenţia Română de Acreditare şi Control în Învăţămîntul Preuniversitar (ARACIP) pentru înfiinţarea de noi specializări-calificări profesionale pentru diferite nivele de studii.

"Zilele acestea în judeţ se află o comisie a ARACIP care verifică dacă solicitanţii îndeplinesc criteriile. Cu o singură excepţie, toate solicitările au fost aprobate", a declarat inspectorul adjunct Vasile Monacu. Astfel, Colegiul Tehnic "Samuil Isopescu" Suceava a primit acreditare pentru înfiinţarea profilului matematică-informatică, iar Colegiul Agricol Rădăuţi, pentru anul de completare, s-a aprobat calificarea de lucrător în agroturism, iar pentru clasa a XII-a, nivelul ruta progresivă (se adresează elevilor de la şcolile de arte şi meserii, care au urmat apoi anul complementar şi apoi clasele a XI-a şi a XII-a ce alcătuiesc ruta progresivă, pentru ca la final să aibă acelaşi nivel de studii ca cei care au urmat cursurile liceale) s-a aprobat calificarea de tehnician pentru animale de companie. Colegiul Agricol Fălticeni a solicitat şi primit avizul pentru tehnician în construcţii şi lucrări publice şi pentru tehnician veterinar pentru ruta progresivă, Colegiul "Mihai Băcescu" Fălticeni – lucrător în electromecanică şi lucrător în alimentaţie. Fosta şcoală profesională din Vatra Dornei, acum Grupul Şcolar "Vasile Deac", pentru ruta progresivă are specializarea tehnician în prelucrarea lemnului iar Liceul nr 1 Cîmpulung Moldovenesc – tehnician în turism. Singura şcoală care nu a primit aprobare pe motiv că nu se încadrează în tendinţele de dezvoltare locală este Grupul Şcolar Iacobeni, care a dorit să înfiinţeze specializarea de tehnician în industria textilă şi design vestimentar.

Spitalul Judeţean începe să-şi cheltuie economiile


Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Costică Dăscăliuc, a declarat că modernizarea spaţiului în care funcţionează Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) au început cu lucrări la instalaţia sanitară, urmînd a demara şi cele pentru realizarea Camerei de Resuscitare.

Constantin Dăscăliuc a spus că se va lucra pe tronsoane astfel încît să nu fie afectată activitatea. Pentru reabilitarea UPU au fost alocate fonduri de 5,6 miliarde de lei vechi de către Ministerul Sănătăţii Publice, un miliard de lei vechi de Banca Mondială, iar 1,4 miliarde de lei din veniturile proprii ale spitalului. În această perioadă sînt programate a se realiza şi o serie de lucrări de reabilitare şi în alte secţii şi compartimente a Spitalului Judeţean. Potrivit managerului unităţii, în secţiile de ortopedie şi ATI, farmacia şi blocul alimentar a fost montată deja tîmplăria nouă iar în cîteva zile se vor pune şi uşi noi. De acelaşi tratament va beneficia şi secţiile ORL, gastroenterologie şi nefrologie, în vreme ce la ORL, Cardiologie şi pe două holuri vor fi înlocuite pavimentele. Se mai are în vedere organizarea de licitaţii pentru achiziţionarea a două seturi de mese complete de chirurgie, una pentru viitoarea sală de neurochirurgie, care va funcţiona de la 1 ianuarie 2008, a două pentru blocul operator. De asemenea, se vor cumpăra 1.300 de seturi de lenjerii, rezerve pe lîngă cele 1.000 primite de la firma care gestionează spălătoria spitalului. În privinţa bucătăriei, directorul a precizat că se începe montarea ventilaţiei, iar luni, 26 noiembrie, se va semna contractul pentru dotarea cu utilaje, urmînd să se realizeze, între timp, lucrările la instalaţiile electrice şi termice. Şeful spitalului judeţean speră ca la mijlocul lunii viitoare bucătăria să fie funcţională.

Şcolile şi grădiniţele din Fălticeni vor primi fonduri consistente pentru căldură şi curăţenie


Prin bugetul local pe acest an au fost alocate sume importante pentru învăţămîntul preuniversitar, atît la cheltuieli de capital, cît şi la cheltuieli materiale.

Cu toate acestea, pe final de an, pentru trei unităţi cu probleme deosebite s-a impus suplimentarea bugetului alocat iniţial cu aproape 60.000 de lei. Astfel, Colegiul "Nicu Gane" a solicitat bani pentru repunerea în funcţiune a celui de-al treilea cazan al centralei termice, după ce a stat defect aproape doi ani. De asemenea, Colegiul Tehnic "Mihai Băcescu" şi Grădiniţa cu Program Prelungit "Dumbrava Minunată" trebuie să-şi repare grupurile sanitare, respectiv blocul alimentar, pentru a ieşi de sub lupa organelor de control şi autorizare igienico-sanitară şi sanitar– veterinară.

Pe două roţi spre cele veşnice!

Fălticeni

Luni seară, pe DJ 209 B, în afara localităţii Mălini, un localnic de 31 ani, şi-a pierdut viaţa după ce a intrat cu mopedul într-un atelaj hipo, încărcat cu lemne, condus din sens opus un consătean.

Recompense ministeriale


Două eleve care s-au evidenţiat la olimpiade internaţionale şi profesorii care le-au pregătit vor fi premiaţi de către reprezentanţii Ministerul Educaţiei într-un cadru festiv, joi, 29 noiembrie, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti.

Alexandra Corbu, clasa a IX-a, de la Colegiul "Nicu Gane" Fălticeni a fost distinsă cu menţiune la Olimpiada Internaţională de Filozofie din Turcia, iar Ana Boteanu, fostă elevă a Colegiului Naţional "Petru Rareş" Suceava, acum studentă, a obţinut aceeaşi distincţie la Concursul Internaţional de Română de la Tîrgovişte. Ele au fost pregătite de profesorii Elena Cristina Nechifor şi Cazacu Anca. Premiantele vor primi diplome şi cîte 3.150 lei fiecare.

Fostul adjunct al ISJ a fost repus în funcţie


Ieri, adjunctul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Suceava, Camelia Voinescu, a trebuit să-şi "facă bagajele", după ce Daniel Hrenciuc, fostul inspector şcolar general adjunct, a fost repus în funcţie.

Daniel Hrenciuc a apelat la un executor judecătoresc pentru a veni din nou la ISJ, întrucît, deşi a obţinut în instanţă anularea ordinului de demitere din funcţie, nu a primit de la minister un nou ordin, de numire pe post, aşa cum prevede legea. Aşa stînd lucrurile, Daniel Hrenciuc s-a prezentat ieri dimineaţă la ISJ, însoţit de avocatul său şi cu o notificare emisă de un executor judecătoresc prin care i se cerea inspectorului general să pună în aplicare hotărîrea judecătorească. Daniel Hrenciuc consideră că a fost tratat cu "lipsă de respect": "Ministrul nu e deasupra legii, am aşteptat mai mult de o săptămînă ca domnul Adomniţei să pună în aplicare o decizie a instanţei". Executorul judecătoresc a trimis o notificare şi la MEdCT, prin care solicită respectarea legii şi punerea în aplicare a unei hotărîri judecătoreşti. Daniel Hrenciuc a fost demis din funcţia de adjunct în luna septembrie a acestui an, după ce, în urma unui control efectuat de MEdCT, acesta a primit calificativul "nesatisfăcător". Acesta a atacat în instanţă ordinul de demitere semnat de ministrul Cristian Adomniţei, iar pe 14 noiembrie, instanţa de contencios administrativ şi fiscal a respins excepţia lipsei procedurii prealabile invocate de MEdCT şi a admis cererea formulată de fostul inspector şcolar general adjunct, în contradicţie cu MEdCT şi a dispus suspendarea executării Ordinului 1999/04.09.2007, emis de MEdCT, pînă la soluţionarea irevocabilă a acţiunii în anulare, cu drept de recurs.

Drumuri de 300 de milioane de euro


Ieri, şeful Consiliul Judeţean (CJ), Gavril Mîrza, a anunţat că instituţia va depune, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), un portofoliu de proiecte.

Pînă acum au fost înaintate două asemenea documentaţii, următoarele urmînd a fi remise în curînd. Ultimele au în vedere modernizarea DJ 206 S Dolhasca-Probota şi DJ 209 D Dărmăneşti-Calafindeşti-Siret. Şeful executivului judeţean spune că proiectele, în număr de 34, au valoarea de circa 300 milioane euro în stand-by şi vizează întreaga reţea de drumuri judeţene. CJ administrează 1136,5 km de drumuri judeţene, dintre care 105,6 km cu îmbrăcăminte din beton, 367,8 km cu îmbrăcăminte asfaltică uşoară, 169,4 km drumuri modernizate, 372,7 km drumuri pietruite şi 120,78 km drumuri de pămînt. Pentru asigurarea unor condiţii minime de siguranţă şi confort a participanţilor la trafic, în drumurile din judeţ trebuie investite circa 300 de milioane de lei.