joi, 1 noiembrie 2007

Dăscăliuc se ţine de funcţie

Dăscăliuc se ţine de funcţie


Acuzat de management defectuos, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan Cel Nou”, Costică Dăscăliuc, a dat de înţeles că este dispus să-şi demită subordonaţii care nu şi-au făcut treaba dar nu se gîndeşte la propria-i demisie. Asta pentru că nu crede că este responsabil pentru dezastrul din spital – constatat pe propria piele de către pacienţi şi de Autoritatea de Sănătate Publică în urma unui control. De altfel, Ministerului Sănătăţii i s-a propus demiterea managerului spitalului sucevean.

Costică Dăscăliuc a declarat, într-o conferinţă de presă, că aşteaptă şi raportul comisiei mixte formată din reprezentanţi ai Prefecturii şi CAS, şi apoi va cere motivaţii în scris de la farmacie, aprovizionare şi serviciul plan, unde ar fi cele mai mari nereguli, urmînd ca, după ce acestea vor fi analizate de Comitetul Director al spitalului, să se trimită Autorităţii de Sănătate Publică punctul de vedere asupra problemelor sesizate. „Dacă vom constata că există deficienţe grave şi provocate, vom cere demiterea celor vinovaţi. Sunt mai multe aspecte de analizat: e vorba de incompetenţă sau de rea-voinţă? La finalul anchetei vom lua măsurile care se impun”, a declarat Costică Dăscăliuc. El a adăugat că este dispus să ia cele mai aspre măsuri, ajungîndu-se chiar pînă la demiteri. Acuzat de management defectuos, domnul Dăscăliuc nu se gîndeşte să demisioneze. „Încă nu m-am gîndit la demisie. Aştept să se încheie anul bugetar şi atunci voi trage o concluzie şi voi lua măsurile care se impun. Dacă la 31 decembrie cele propuse în buget nu vor fi direcţionate spre ceea ce trebuie, putem spune că e rea-voinţă. Dar dacă banii se vor cheltui eficient şi pe ceea ce trebuie înseamnă utilizare judicioasă a fondurilor”, a declarat Dăscăliuc. Întrebat dacă crede că va fi demis, Dăscăliuc a răspuns: „Nu ştiu, nu pot să spun, totul e posibil în ziua de azi”. Întrebat dacă, totuşi, nu-şi reproşează nimic, managerul spitalului judeţean a dat de înţeles că nu prea: „Dacă luăm fiecare pe feliuţa lui, cred că nu numai eu am toată răspunderea, dar mi-o asum pînă la definitivarea anchetei finale cînd se vor trage concluziile, cît e vinovat fiecare şi de ce”. Vizibil iritat de aceste întrebări, domnul Dăscăliuc a spus că dacă va constata că are şi el o vină se va gîndi la demisie şi va anunţa presei hotărîrea pe care o va lua.

Autoritatea de Sănătate Publică Suceava a propus Ministerului Sănătăţii Publice destituirea managerului general al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou”, Costică Dăscăliuc, după un control ce a scos la iveală numeroase nereguli. În propunerea înaintată ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ASP apreciază că deficienţele au la bază managementul defectuos practicat de domnul Dăscăliuc.

Mârza luptă cu zvonistica

Mârza luptă cu zvonistica


Liderul social democraţilor suceveni, Gavril Mârza, a respins zvonurile apărute în ultima vreme cu privire la posibile plecări din partid sau la candidaturile unor persoane la funcţiile de primar punându-le pe seama adversarilor politici care vor să decredibilizeze PSD la nivel de judeţ şi să aducă prejudicii de imagine formaţiunii politice. Mârza a amintit de zvonul care-l are ca protagonist pe liderul PSD Vatra Dornei, primarul localităţii Constantin Huţanu, despre care se spune că este curtat de o anume formaţiune politică şi urmează să-i părăsească pe social democraţi. Preşedintele PSD Suceava a mai oferit un exemplu şi anume cel legat de candidatul social democrat pentru funcţia de primar al municipiului Rădăuţi la alegerile locale de anul viitor. „Nu s-a stabilit la nivelul organizaţiei din Rădăuţi cine este candidatul. Am văzut comentarii că va fi candidat de primar Frunză (nr- actualul primar Mihai Frunză), că va fi Sarcinschi (actualul viceprimar)că doreşte şi Crăciun (nr- fostul deputat PSD Dorel Petru Crăciun). Sunt lucruri care vor fi discutate după data de 25 noiembrie. Pînă atunci în PSD, toată lumea este ancorată în campania de alegeri europarlamentare pentru ca omul nostru Cătălin Nechifor să primească un scor bun de la electoratul sucevean iar după această dată vom clarifica toate lucrurile care depind de organizaţia judeţeană şi de cele locale în ceea ce priveşte selecţia candidaţilor pentru primar şi consilieri şi le vom face publice”, a spus Mârza. Preşedintele PSD Suceava a dat asigurări că în organizaţia judeţeană este linişte şi înţelegere şi că obiectivul este acela de câştiga toate alegerile care vin.

Masacru produs de o haită de lupi

Masacru produs de o haită de lupi


Potrivit unui comunicat de presă semnat de purtătorul de cuvînt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, dr. Vasile Semeniuc, în cursul zilei de luni 29 octombrie, ora 11. 00 , în curtea unui cetăţean din municipiul Vatra Dornei au năpustit 10 lupi care au omorât 10 oi, în văzul proprietarului. „Deşi gospodarul a încercat să-i alunge, lupii l-au atacat şi pe el, trebuind să fugă pentru a se salva. După ce au devorat oile, lupii s-au retras în pădure”, arată Semeniuc. El mai spune că în urma sesizării făcute de proprietar la DSVSA Suceava, directorul instituţiei, dr. Petrea Dulgheru, s-a deplasat la faţa locului, constatând cele afirmate şi suspectând prezenţa rabiei la lupi. Asta pentru că lupii intră foarte rar în gospodării ziua în amiaza mare şi foarte rar atacă oamenii. „ Atragem atenţia organelor silvice şi de vînătoare că în zona Dornelor lupii, în această vară, au omorât multe animale sălbatice şi domestice, pentru că s-au înmulţit peste limitele naturale admise. Lupul este ocrotit în Uniunea Europeană, unde sunt exemplare foarte puţine, iar la noi trebuie vânat pînă la limita admisă pentru a se reduce pagubele pe care le face în mediul silvatic şi în gospodării, nu în ultimul rând pentru prevenirea difuzării turbării”, se arată în comunicatul amintit. Vasile Semeniuc a mai precizat că Ocoalele Silvice şi de vânătoare vor monitoriza zona, iar dacă vor găsi cadavre sau vor vîna lupi sau vulpi vor aduce probe la laboratorul DSVSA Suceava în vederea examinării pentru rabie.

Fotbal, Liga a III-a » 13 cu noroc pentru Cetatea?


Sport



Cetatea, 1 noiembrieCetatea Suceava – Pambac Bacău
Cu punctaj maxim după 12 etape, Cetatea Suceava va întâlni mâine, pe Areni, ocupanta locului secund, Pambac Bacău, într-un veritabil derbi al promovării. Elevii lui Marian Pană sunt decişi să nu piardă niciun punct până la finalul turului de campionat, astfel că obiectivul pentru confruntarea cu “brutarii” din Bacău nu poate fi decât victoria.
Galben-albaştrii abordează meciul de mâine cu un moral bun, după succesul la limită obţinut pe terenul nou-promovatei Bujorul Tg. Bujor, „lanterna roşie” a Seriei I din Liga a III-a. Totuşi, terenul aproape imposibil pe care s-a disputat partida din runda precedentă a lăsat urmări neplăcute în rândul fotbaliştilor suceveni. Astfel, portarul Andrei Roheţki şi mijlocaşul Marius Onciu, doi dintre componenţii de bază ai bucovinenilor, ar putea lipsi din primul “11” datorită unor accidentări suferite la Tg. Bujor. Chiar şi aşa, Cetatea porneşte ca favorită certă în disputa cu Pambac.


Dacă acasă parcursul este identic cu cel al Cetăţii, şase victorii din şase meciuri jucate, pe teren străin “brutarii” din Bacău au pierdut un singur joc, înregistrând totodată trei remize şi două succese. În etapa a XII-a, băcăuanii au remizat, 1-1, cu Juventus Fălticeni, printr-un gol marcat în ultimul sfert de oră de Bolfă, fost component al echipei FCM Bacău în perioada când aceasta evolua pe prima scenă a fotbalului autohton. Cetatea Suceava – Pambac Bacău este derbiul etapei a XIII-a (!), iar în cazul unui nou succes, elevii lui Marian Pană s-ar putea desprinde la 12 puncte de următoarea clasată, asigurându-şi astfel şi matematic titlul de campioană de toamnă a Seriei I din cel de-al treilea eşalon fotbalistic al ţării.

Willy Bacău – Juventus Fălticeni
În urbea lui Bacovia, se va disputa mâine un alt episod al confruntărilor dintre formaţiile sucevene şi cele băcăuane. Aflaţi pe locul 12 al clasamentului, elevii lui Ovidiu Murariu vor să continue evoluţiile bune înregistrate în deplasările din acest sezon în care au înregistrat două victorii, un egal şi trei înfrângeri. Adversara, FC Willy Bacău, ocupanta locului 8, a avut în prima parte a campionatului evoluţii oscilante, dovadă fiind şi ultimele două rezultate. După, o înfrângere severă, 1-5 în derbiul cu Aerostar Bacău, a urmat victoria la limită, 1-0 cu Ceahlăul II din ultima etapă. Cu patru victorii şi două înfrângeri, băcăuanii sunt o echipă destul de solidă pe propriul teren dar cu toate acestea alb-negrii vor face tot posibilul pentru a obţine un rezultat pozitiv, mai ales că în etapa viitoare aceştia vor veni pe Areni unde vor înfrunta liderul Cetatea Suceava.

Politehnica Galaţi - CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc
Meci dificil pentru gruparea câmpulungeană care se va deplasa la Galaţi unde va întâlni Politehnica din localitate. Gazdele ocupă ultima treaptă a podiumului Seriei I şi au pierdut un singur joc pe teren propriu.
Rarăul vine după succesul categoric, 4-2 pe teren propriu în compania Cetăţii Tg. Neamţ, dar, în deplasare, câmpulungenii au obţinut un singur succes, în celelalte cinci dispute fiind învinşi. Aflaţi în subsolul clasamentului fotbaliştii de la Rarăul nu vor avea viaţă uşoară în acest final al turului de campionat, în etapa viitoare ei urmând să evolueze în compania uneia dintre contracandidatele la retrogradare, Leonard Paşcani.


Etapa a XIII-a (vineri, 2 noiembrie)
Cetatea Suceava – Pambac Bacău
FC Bârlad – Bujorul Tg. Bujor
Cetatea Tg. Neamţ – FCM Bacău II
Leonard Paşcani – Poli Iaşi II
Politehnica Galaţi –CSM Rarăul
Willy Bacău – Juventus Fălticeni
Ceahlăul II – CFR Paşcani
Aerostar Bacău – Laminorul Roman
CF Brăila – Oţelul Galaţi II

Clasament

1. Cetatea Suceava 12 12 0 0 36-2 36
2. Pambac Bacău 12 8 3 1 27-13 27
3. Politeh. Galaţi 12 7 3 2 14-4 24
4. FC Bârlad 12 7 2 3 16-10 23
5. Aerostar Bacău 12 6 3 3 14-10 21
6. FCM Bacău II 12 5 4 3 15-8 19
7. Poli Iaşi II 12 5 3 4 19-13 18
8. Willy Bacău 12 5 3 4 23-24 18
9. Cetatea Tg. Neamţ 12 5 1 6 20-23 16
10. Oţelul Galaţi II 12 4 2 6 19-16 14
11. CFR Paşcani 12 4 1 7 13-20 13
12. Juventus Fălticeni 12 3 4 5 7-17 13
13. CF Brăila 12 4 2 6 16-21 11
14. Laminorul Roman 12 3 2 7 13-21 11
15. CSM Rarăul 12 3 2 7 14-23 11
16. Ceahlăul II 12 3 1 8 11-16 10
17. Leonard Paşcani 12 1 4 7 15-33 7
18. Bujorul Tg. Bujor 12 1 4 7 5-23 7

Fotbal, Liga a IV-a » Liderul Cetatea II întâlneşte „lanterna” Viitorul Liteni


Sport



Liderul Cetatea II întâlneşte „lanterna” Viitorul Liteni

Duminică, 4 noiembrie 2007, se vor disputa meciurile etapei a XIII-a din Liga a IV-a. Zile grele pentru câteva echipe care vor întâlni, pe propriul teren, fruntaşele clasamentului: Bucovina Bădeuţi – Rapid CFR Suceava, Florconstruct Pătrăuţi – CSM Dorna Vatra Dornei sau CSO Viitorul Luteni – FC Cetatea II Suceava. Meciuri grele şi pentru Avântul Todireşti care va evolua la Gura Humorului sau Foresta Moldoviţa, care joacă acasă cu Zimbrul Siret.

Iată programul complet al etapei:
Bucovina Bădeuţi – Rapid CFR Suceava
Arbitri: I. Moldovan – M. Luchian, V. Ihnatiuc – Siret
Observator: V. Bejenaru – Siret
(meciul se joacă la Frătăuţii Vechi)

Minerul Iacobeni Ciocăneşti – Unirea Boroaia
Arbitri: Ad. Rădăşanu – Al. Moruz, L. Nimigean – Suceava
Observator: Gh. Ştefanovici – Suceava
(meciul se joacă la Ciocăneşti)

CSO Viitorul Liteni – FC Cetatea II Suceava Arbore
Arbitri: I. Marciuc (Suceava) – Şt. Zaharie, Ad. Grecu (Rădăuţi)
Observator: Ov. Căldăruş – Suceava

CS Juventus II Fălticeni – Flacăra Roşie Udeşti
Arbitri: Gh. Ignătescu – Cr. Iavni, L. Chilariu – Suceava
Obsrevator: V. Băiţan – Suceava

Foresta Moldoviţa – Zimbrul Siret
Arbitri: Cr. Păduraru – Th. Moroşan, Ad. Ghiuţă – Suceava
Observator: P. Murăriţa – Suceava

CS Gura Humorului – Avântul Todireşti
Arbitri: I. Ignat – Em. Rădăşanu, P. Mândrescu – Suceava
Observator: D-tru Antoniu – Suceava

Florconstruct Pătrăuţi – CSM Dorna Vatra Dornei
Arbitri: C. Ariciuc – A. Iţco, Al. Filipciuc – Suceava
Observator: Şt. Martinescu – Rădăuţi

Bradul Putna – CSM Bucovina Rădăuţi
Arbitri: V. Amariei – A. Blanaru, C. Ioniţă – Fălticeni
Observator: N. Pintea – Fălticeni

Înaintea acestei runde clasamentul Ligii a IV-a se prezintă astfel:

1. Cetatea II Suceava Arbore 12 11 0 1 38-12 33p
2. Dorna Vatra Dornei 12 10 0 2 48-15 30
3. Rapid CFR Suceava 12 10 0 2 42-11 30
4. CS Gura Humorului 12 9 0 3 36-9 27
5. Juventus II Fălticeni 12 7 2 3 25-16 23
6. Bucovina Rădăuţi 12 7 0 5 21-25 21
7. Bucovina Bădeuţi 12 6 0 6 18-20 18
8. Florconstruct Pătrăuţi 12 5 2 5 33-22 17
9. Bradul Putna 12 5 2 5 24-18 17
10. Unirea Boroaia 12 5 2 5 27-25 17
11. Minerul Iacobeni Ciocăneşti 12 4 1 7 24-37 13
12. Zimbrul Siret 12 4 0 8 24-34 12
13. Foresta Moldoviţa 12 3 2 7 9-20 11
14. Avântul Todireşti 12 2 1 9 16-43 7
15. Flacăra Roşie Udeşti 12 2 0 10 12-46 6
16. CSO Viitorul Liteni 12 0 0 12 5-49 0

Democraţii suceveni şi-au adus aminte de cei peste 40 de bătrâni din Azilul „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”


Politica



democratii in vizita la azil de batriniDemocraţii suceveni şi-au adus aminte de cei peste 40 de bătrâni internaţi în cadrul Azilului de Bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi în cursul zilei de miercuri le-au făcut o vizită.

„Dincolo de nevoile materiale, vârstnicii au nevoie de căldură umană şi dialog”, a explicat gestul democraţilor secretarul general al organizaţiei municipale Suceava a PD, Mihai Ştefănoaia. „Tinerii” politicieni au oferit seniorilor din cadrul Azilului fructe, alimente şi jocuri de rummy, table şi şah. „Cred că fiecare dintre noi a văzut în locuitorii Căminului Sf. Ioan cel Nou imaginea bunicilor, cei care, în mod necondiţionat, ne oferă toată dragostea lor.

Asta am încercat şi noi să facem, să le întoarcem căldura şi să le insuflăm bucurie şi încredere. Vă mărturisesc că am trăit un sentiment extraordinar şi că dialogul pe care l-am purtat ne-a convins că trebuie să fim cu toţii mai atenţi la toate categoriile sociale din comunitatea noastră”, a declarat la finalul vizitei Mihai Ştefănoaia.

Dublele alegeri dau bătăi de cap autorităţilor în găsirea secţiilor de votare


Administratie



oOnofreiOrganizarea euroalegerilor şi a referendumului pentru votul uninominal dă bătăi de cap autorităţilor în privinţa secţiilor de votare duble. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, miercuri, că în 149 de locaţii nu se poate face dublarea secţiilor de votare şi că autorităţile caută soluţii pentru amenajarea unor noi secţii de votare pentru referendum. Acesta a precizat că alte aproximativ 350 de secţii de votare sunt în şcoli şi, în principiu, în aceste clădiri sunt mai multe săli de clasă unde pot fi înfiinţate secţii de votare.

O altă problemă majoră este cea legată de locul unde va funcţiona Biroul Electoral Judeţean pentru referendum. Prefectul de Suceava a precizat că o soluţie ar putea fi organizarea BEJ pentru referendum în clădirea în care a funcţionat Inspectoratul Şcolar, pe strada Vasile Bumbac. O altă soluţie ar putea fi înfiinţarea acestuia, tot în Palatul Administrativ, spune prefectul de Suceava, dar se doreşte găsirea unei alte locaţii pentru a se evita aglomerarea clădirii atunci când vor fi aduse rezultatele de la cele peste o mie de secţii de votare din judeţ ce vor fi înfiinţate atât pentru alegerile europarlamentare cât şi pentru referendum.

Fondul alocat de CAS pentru medicamente compensate şi gratuite în noiembrie este de 33 miliarde de lei vechi


Sanatate



medicamenteCasa de Asigurări de Sănătate Suceava a anunţat că, pentru luna noiembrie a.c. fondurile iniţiale alocate pentru medicamente compensate şi gratuite sunt de 3.381.704,58 lei (33,8 miliarde lei vechi), din care 2.789.374,97 lei pentru medicamente compensate şi gratuite şi 592.329,61 RON pentru medicamentele utilizate în tratamentul bolilor cronice. Cât privesc fondurile alocate iniţial în luna octombrie, acestea au fost de 3.380.863,76 RON şi pe parcursul lunii s-au alocat suplimentar din fondul de rezervă 823.359,84 RON, suma alocată, în final, pe luna octombrie fiind de 4.204.223,60 RON.

În cazul epuizării fondului în farmacii, în conformitate cu Normele metodologice de aplicare a Contractului cadru sumele alocate iniţial pe luna noiembrie vor putea fi suplimentate, după data de 15 noiembrie, din fondul de rezervă în valoare de peste 1.700.000 RON.

MS alocă bani Spitalului Judeţean pentru aparatură şi instrumentar


Sanatate



MamografSpitalul Judeţean Suceava a fost informat miercuri, că Ministerul Sănătăţii a răspuns afirmativ la solicitarea făcută de unitatea spitalicească privind achiziţionarea de instrumentar medical. Este vorba despre sisteme de chirurgie pentru cauterizare şi sisteme de oximetrie, valoare a lor fiind de 6 miliarde de lei vechi. Potrivit directorului Spitalului Judeţean, Costică Dăscăliuc a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă că tot de la Ministerul Sănătăţii s-a primit suma de 2,3 miliarde de lei vechi pentru aparatură, sumă care este insuficientă pentru achiziţionarea echipamentelor de care are nevoie spitalul judeţean, respectiv mamograf şi oxoidensitometru.

„Numai mamograful costă 2 miliarde de lei, iar oxiodensitometrul 3,9 miliarde de lei vechi. Vom lua legătura cu ministerul pentru a vedea dacă nu putem să luăm banii pentru instrumentarul medical – sistemele şi să luăm oxoidensitometru. Orcium trebuie să vorbim şi cu medicii care au solicitat sistemele să vedem dacă pot renunţa la ele, pentru moment” a precizat Costică Dăscăliuc. Acesta a mai menţionat că în funcţie de răspuns se va demara licitaţia de achiziţie.

Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean va fi reabilitată


Sanatate



Ministerul Sănătăţii a dat undă verde Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” pentru a folosi cele 12 miliarde de lei vechi, destinate iniţial pentru realizarea unui Centru de Sănătate Mintală pentru copii şi unul pentru adulţi, la reabilitarea Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean. „Iniţial banii trebuiau folosiţi pentru reabilitare de clădire în vederea funcţionării celor două centre, dar cum noi nu avem spaţii, am propus să le face prin investiţie, anul viitor. De aceea am solicitat Consiliului Judeţean 500 mp din curtea spitalului ca să ridicăm o clădire” a declarat managerul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Costică Dăscăliuc, care a adăugat că MS a aprobat folosirea sumei la reabilitarea secţiei de psihiatrie. Astfel că la miliardul de lei destinat iniţial pentru această secţia se mai adaugă şi cele 12 miliarde.

Potrivit directorului Dăscăliuc banii vor fi folosiţi la realizarea tâmplăriei, consolidarea pavilioanelor, realizarea de reţele de canalizare ( secţia având fosă) şi apă potabilă. Acesta a mai precizat că se aşteaptă sosirea banilor pentru a se demara licitaţia astfel încât lucrările să demareze chiar de la mijlocul lunii noiembrie.

Bucătăria Spitalului Judeţean va intra în igienizare


Sanatate



bucatarie.spitalul.judetean.jpgDirectorul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Costică Dăscăliuc a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă că vineri, se va încheia contractul de igienizare a bucătărie unităţii, pentru lucrări fiind alocate 10 miliarde de lei vechi. Pacienţii internaţi în pavilioanele vechi ale Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava vor primi hrană preparată în cantina Colegiului de Informatică „Spiru Haret” Suceava cât timp bucătăria unităţii spitaliceşti va fi în reabilitare.

Directorul Spitalului Judeţean a purtat discuţii cu directorul colegiului, Virginel Iordache astfel problema hranei pentru spitalul vechi va fi rezolvată. Acesta a precizat că lucrările de reabilitare a bucătăriei se vor face într-o primă fază doar pe jumătate din spaţiu, urmând ca în cealaltă jumătate, ce va fi izolată complet prin panouri de termopan pentru a se evita contactul cu spaţiul ce se află în lucru, se va putea prepara o parte din hrană în siguranţă. Cât priveşte apelarea la firme despitalul.jud.bucatarie katering, directorul spitalului judeţean a spus că preţurile sunt mult prea mari şi unitatea nu-şi poate permite.

Conducerea Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a efectuat o verificare la unitatea spitalicească judeţeană dat fiind faptul că 1 noiembrie este termenul acordat de DSVSA Suceava pentru aducerea cantinei spitalului judeţean la parametrii normali de funcţionare. După acţiune, directorul DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru preciza că lucrările de modernizare nu se pot efectua în acelaşi timp cu prepararea hranei pentru bolnavi, astfel că hrana va fi preparată la alte cantine din municipiul Suceava.

De dezastrul din Spitalul Judeţean este oricine vinovat, numai managerul general nu

Directorul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan Cel Nou” Suceava, Costică DăscăliucDirectorul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan Cel Nou” Suceava, Costică Dăscăliuc nu se consideră responsabil pentru dezastrul în care se află unitatea spitalicească, deşi în raportul întocmit de ASP Suceava în urma controlului efectuat de Biroul de Audit se menţionează că acesta a se face vinovat de management defectuos.

Deşi spitalul are nevoie de numeroase reparaţii, hrana era slab calorică, prin cabinete şi holuri circulă gândaci, şoareci şi sar purici, pacienţii aduc la internare medicamente, în cadrul verificărilor s-au depistat sume necheltuite în primele 9 luni, la aproape toate articolele. De exemplu la capitolul reparaţii curente au rămas 8,4 miliarde de lei vechi necheltuite, la hrană 3,7 miliarde, la medicamente 2,8 miliarde de lei vechi, dezinfectanţi 1,4 miliarde, materiale sanitare 4,1 miliarde de lei vechi.

Costică Dăscăliuc a declarat, într-o conferinţă de presă, că aşteaptă şi raportul comisiei mixte formată din reprezentanţi ai Prefecturii şi CAS, şi apoi va cere puncte justificative de la cei care se fac răspunzători de nereguli. După ce acestea vor fi analizate de Comitetul Director al spitalului, se va trimite Autorităţii de Sănătate Publică Suceava punctul de vedere asupra problemelor sesizate. Directorul Spitalului Judeţean Suceava a menţionat că, dacă se va constata că există deficienţe grave, provocate prin incompetenţă sau de rea-voinţă se vor lua măsurile ce se impun.

Referindu-se la sumele necheltuite acesta a precizat că anul bugetar se încheie pe 31 decembrie şi este timp pentru cheltuirea lor . „Dacă la 31 decembrie cele propuse în buget nu vor fi direcţionate spre ceea ce trebuie, putem spune că e rea-voinţă. Dar dacă banii se vor cheltui eficient şi pe ceea ce trebuie înseamnă utilizare judicioasă a fondurilor”, a spus Costică Dăscăliuc.

Întrebat dacă îşi reproşează ceva, şeful Spitalului Judeţean a dat de înţeles că nu prea are ce-şi reproşa, şi că la finalul anchetei, când se vor trage concluziile, va vedea cât e vinovat fiecare şi de ce.

„Poveşti în imagini”- expoziţie fotografică realizată de mici artişti fălticeneni


Timp Liber



Primăria Fălticeni, Grupul Local de Tineret „Aripi în Europa” şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret Suceava îi invită sâmbătă, la ora 14:30 pe fălticenei la vernisajul expoziţiei de fotografie „Poveşti în imagini” realizată de copii din localitate. Micii artişti au realizat instantanee fotografice asociate unei poveşti, cu un text reprezentativ. Expoziţia de sâmbătă, organizată în holul superior al Primăriei, reprezintă una dintre ultimele activităţi ale proiectului „Pe aripi ... de poveste”, realizat de Grupul Local de Tineret ,,Aripi în Europa” în parteneriat cu Asociaţia Grupurilor Locale de Tineret (AGLT) şi finanţat de către Autoritatea Naţională pentru Tineret (ANT) prin Direcţia Judeţeană pentru Tineret Suceava.

În perioada 27 august - 15 noiembrie organizaţia i-a angrenat pe cei mai tineri fălticeneni în micro-proiecte de natură socio-culturală reprezentând activităţi de petrecere educativă şi plăcută a timpului liber: „Cutiuţa cu poveşti” – cinematecă liberă în care s-au făcut proiecţii de poveşti şi filme pentru copii; „Parada personajelor de poveste”, o defilare veselă şi colorată pe străzile oraşului; „Poveştile noastre de azi...” - adaptarea unor poveşti clasice la realităţile sociale prezente şi „Toţi pentru unul, unul pentru toţi!” o activitate cu tema egalităţii de şanse.

Tinerii pasionaţi de graffiti au renunţat pentru câteva ore la faţadele blocurilor pentru plăcile de rigips


Timp Liber



concurs.grafittiTinerii pasionaţi de graffiti şi-au dovedit talentul, miercuri, în faţa sucevenilor în cadrul unui concurs organizat de Complexul Muzeal “Bucovina” Suceava. Astfel, pentru câteva ore pereţii exteriori ai blocurilor din municipiu reşedinţă de judeţ nu au mai fost pictaţi în stil graffiti deoarece artiştii au avut la dispoziţie plăci din rigips amplasate la intrare în Muzeul de Istorie. Concursul, aflat la a doua ediţie şi-a propus să focalizeze atenţia publicului, provocându-l să viziteze şi expoziţiile de caricatură de la etaj.

La Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina s-a deschis miercuri, după-amiază, cea de-a XVIII-a ediţie a Salonului Naţional de Umor de la Suceava, cu tema „Minte sănătos în corp sănătos”, desfăşurat în două secţiuni: caricatură şi, pentru prima oară, bandă desenată umoristică.

Organizat sub egida Consiliului Judeţean de către Complexul Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Clubul Umoriştilor Bucovineni şi Colegiul PIM, salonul aliniază peste 20 de nume importante ale caricaturii şi benzii desenate umoristice.
Alături de salonul de umor a debutat şi prima Expoziţie Internaţională de Grafică Satirică intitulată „Turism în Bucovina”, acţiune promovată exclusiv on-line, care-şi propune să aducă la cunoştinţa pasionaţilor de turism din întreaga lume potenţialul natural şi obiectivele turistice şi economice ale zonei.
Manifestarea nu a avut un caracter concurenţial, ca atare nu a avut un juriu, iar lucrările au fost acceptate, dacă s-au încadrat tematic şi au respectat condiţiile minimale propuse de organizatori.

Zece lupi au făcut prăpăd în gospodăria unui dornean


Actualitate



Zece lupi au făcut prăpăd în gospodăria unui dornean Zece lupi au năpustit, luni, în jurul prânzului în gospodăria unui dornean omorând 10 ovine. Potrivit Direcţiei Sanitară Veterinară Suceava, în momentul în care proprietarul N. Forfotă din municipiul Vatra Dornei, strada Argestru a încercat să-i alunge, lupii l-au atacat şi pe el fiind nevoit să fugă pentru a se salva. Lupii şi-au continuat „ospăţul”, după care s-au reîntors în pădure. Proprietarul ovinelor a anunţat DSVSA Suceava, instituţie ce suspectează prezenţa rabiei la lupi, după acest episod „deoarece lupii intră foarte rar în gospodării ziua în amiaza mare şi foarte rar atacă oamenii”.

DSV Suceava atrage atenţia instituţiilor silvice şi de vânătoare că în zona Dornelor lupii s-au înmulţit peste limitele naturale admise, aceştia atacând atât animale sălbatice cât şi domestice. DSV mai solicită şi organizarea de vânători, până la limita admisă.

Dublele alegeri dau bătăi de cap autorităţilor în găsirea secţiilor de votare


Administratie



oOnofreiOrganizarea euroalegerilor şi a referendumului pentru votul uninominal dă bătăi de cap autorităţilor în privinţa secţiilor de votare duble. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, miercuri, că în 149 de locaţii nu se poate face dublarea secţiilor de votare şi că autorităţile caută soluţii pentru amenajarea unor noi secţii de votare pentru referendum. Acesta a precizat că alte aproximativ 350 de secţii de votare sunt în şcoli şi, în principiu, în aceste clădiri sunt mai multe săli de clasă unde pot fi înfiinţate secţii de votare.

O altă problemă majoră este cea legată de locul unde va funcţiona Biroul Electoral Judeţean pentru referendum. Prefectul de Suceava a precizat că o soluţie ar putea fi organizarea BEJ pentru referendum în clădirea în care a funcţionat Inspectoratul Şcolar, pe strada Vasile Bumbac. O altă soluţie ar putea fi înfiinţarea acestuia, tot în Palatul Administrativ, spune prefectul de Suceava, dar se doreşte găsirea unei alte locaţii pentru a se evita aglomerarea clădirii atunci când vor fi aduse rezultatele de la cele peste o mie de secţii de votare din judeţ ce vor fi înfiinţate atât pentru alegerile europarlamentare cât şi pentru referendum.