miercuri, 3 septembrie 2008

PSD Suceava scoate la bătaie ce are mai bun

PSD Suceava a stabilit pînă acum un număr de 11 candidaţi din cei 14 cîţi sînt necesari pentru colegiile electorale uninominale, atît pentru Camera Deputaţilor cît şi pentru Senat. Preşedintele Organizaţiei Judeţene a partidului, Gavril Mîrza, a anunţat că va candida pentru Senat în colegiul Fălticeni, în acelaşi colegiu (la deputaţi) urmînd a candida deputatul Ioan Stan şi euro-parlamentarul Cătălin Nechifor. Gavril Mîrza a declarat că organizaţia pe care o conduce urmează să stabilească încă trei candidaţi pentru alegerile parlamentare, cel de Senat pentru colegiile Suceava şi Rădăuţi şi pentru Camera Deputaţilor în colegiul Siret. Acesta a arătat că în celelalte colegii au fost stabiliţi candidaţii.

Astfel, pentru Senat, în colegiul Vatra Dornei-Gura Humorului, va candida Constantin Huţanu, fost primar al municipiului Vatra Dornei. În cele trei colegii din zona Suceava vor candida actualul deputat Mirela Adomnicăi, consilierul local Neculai Bosancu şi directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, Ovidiu Donţu, care a candidat la funcţia de primar al municipiului-reşedinţă. În colegiul Vatra Dornei va candida pentru Camera Deputaţilor actualul deputat Petrică Tărniceru, în colegiul Cîmpulung Moldovenesc-Gura Humorului va candida omul de afaceri sucevean Nicolae Beraru, iar în colegiile din zona Rădăuţi vor candida Mihai Frunză, fost primar al municipiului şi Titi Petre, fost şef a Oficiului de Cadastru Suceava în perioada 2000-–2004.

Preşedintele PSD Suceava a menţionat că în cele trei colegii unde încă nu au fost desemnaţi candidaţii sînt mai multe persoane care doresc să candideze şi se va face o selecţie în baza mai multor criterii. Printre cei ce urmează să fie selectaţi se numără preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a partidului, Virginel Iordache şi deputatul Eugen Bejinariu

Suceava va avea modul ecologic de deşeuri

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a anunţat că pînă la sfîrşitul anului, municipiul Suceava va avea un prim modul al viitorului depozit de deşeuri menajere. Declaraţia a fost făcută în urma unei întîlniri cu Ministrul Mediului, Atilla Korodi. "Suceava este în situaţia ca la 1 ianuarie 2009 să închidă groapa de gunoi şi nu are unde să mai ducă deşeurile menajere din municipiu. Ţinînd cont că, pînă atunci, nu va fi finalizat proiectul pentru cele două mari platforme din judeţ, am avut discuţii pentru grăbirea acestuia şi începerea unui prim modul la groapa ecologică de la Moara", a subliniat preşedintele CJ, adăugînd că primarul Ion Lungu trebuie să găsească soluţii în acest sens, fie prin finanţare de la bugetul local, fie printr-un parteneriat public–privat, astfel încît, la expirarea termenului, să existe un loc pentru depozitarea deşeurilor menajere. Potrivit programului Ministerului Mediului şi Ministerului Economiei şi Finanţelor, precum şi prevederilor negocierilor la Capitolul 22 "Mediu", în judeţul Suceava ar urma să se înfiinţeze două mari platforme de deşeuri ecologice, la Moara şi Pojorîta. Actuala rampă de deşeuri menajere a Sucevei trebuie închisă pînă la 31 decembrie 2008.

Mai puţine locuri de cazare pentru studenţii Sucevei

În acest an academic, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava pune la dispoziţia studenţilor 753 de locuri în cămine, mai puţine cu peste 200 faţă de anul trecut. Directorul general administrativ al universităţii, Emil Nechifor, a menţionat că în prezent se lucrează la reabilitarea şi mansardarea aripei A de la Căminul nr 2, care va avea în final 193 de locuri, estimînd că lucrările se vor definitiva în octombrie. "Avem mobilierul comandat pentru aripa A, este asigurată dotarea, va avea internet, televiziune prin cablu. Vor fi dotări foarte bune pentru studenţi", a afirmat Emil Nechifor. Acesta mai a spus că a fost dată în funcţiune aripa B a acestui cămin, cu 260 de locuri, din care vor fi date în folosinţă 180, căminul fiind compartimentat în module de 4 şi 3 camere, cu cîte 3 locuri fiecare, cu grupuri sanitare proprii. În schimb, în noul an universitar nu va funcţiona căminul nr 3, care are acum 280 de locuri, deoarece şi acesta intră în reabilitare şi mansardare, urmînd să aibă, în final, după recompartimentarea şi realizarea unor grupuri sanitare pentru fiecare cameră, circa 250 locuri. O aripă a acestui cămin va fi funcţionabilă din luna martie a anului viitor, cealaltă mai tîrziu. După reabilitarea acestui cămin, tot la anul va intra în acelaşi proces şi Căminul nr 1. În perioada următoare, va fi igienizat şi renovat Căminul nr 4, universitatea suceveană fiind în discuţii cu Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului în privinţa banilor. MECT a alocat bani numai la capitolul "reparaţii capitale", nu şi pentru renovare şi igienizare, discuţiile fiind pentru trecerea acestor sume la "cheltuieli materiale". Emil Nechifor spune că şi anul acesta vor fi mult mai multe solicitări de cazare decît numărul de locuri, universitatea suceveană reuşind să asigure, ca şi anul trecut, puţin peste 60 la sută din cereri.

Plăţile pentru programul SAPARD s‑ar putea relua săptămîna viitoare

• aşa crede directorul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 1 Iaşi • la nivelul regiunii nord‑est sînt blocate 55 de proiecte, cu o valoare totală de 7,9 milioane de euro

Întreprinzătorii din regiunea nord‑est şi‑ar putea deconta de săptămîna viitoare cheltuielile pentru programele SAPARD aflate în derulare. În acest moment, sînt blocate plăţile pentru 55 de proiecte, cu o valoare totală de 7,9 milioane de euro. Şeful Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 1 (CRPDRP) Iaşi crede că la sfîrşitul săptămînii viitoare s‑ar putea relua aceste plăţi. "Nu s‑au găsit în ţara noastră probleme de fond, aşa cum s‑a întîmplat în Bulgaria, iar la sfîrşitul acestei săptămîni ministrul Agriculturii se va afla la Bruxelles, pentru a prezenta rezultatele planului de acţiuni stabilit la recomandarea Comisiei Europene. Cred că la sfîrşitul săptămînii viitoare se va da drumul la plăţi", a declarat Eugen Ţicău, directorul CRPDRP 1 Iaşi.

Potrivit acestuia, verificările pe teren s‑au intensificat, iar eşantioanele de control au fost extinse. "Am trimis la Bucureşti toate proiectele verificate, precum şi toate proiectele eligibile şi neeligibile. În plus, angajaţii mei trebuie să facă şi poze la verificările pe teren, pentru a vedea evoluţiile, de la o săptămînă la alta. Sîmbătă seara, de exemplu, salariaţii Centrului au plecat din instituţie la ora 21, iar duminică, la ora 20", a spus Eugen Ţicău.

Recent, comisarii europeni au descoperit nereguli cu privire la aplicarea procedurilor în programul SAPARD şi au cerut ca plăţile care urmau să fie făcute la programele nefinalizate încă să fie stopate. În aceste condiţii, conducerea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a decis să ia măsuri pentru ca verificările pe teren să fie făcute în timp util si pe baza standardelor cerute. Au fost realizate liste suplimentare de verificare pe teren, care includ elemente specifice pentru diferitele tipuri de investiţii. În acelaşi timp, personalul Direcţiei de Audit Intern din cadrul APDRP a fost redimensionat astfel încît să poată permite mai multe controale ad‑hoc. Conform deciziei autorităţilor române, reluarea plăţilor către beneficiarii Programului SAPARD se va realiza după ce comisarii europeni vor decide că deficienţele au fost remediate.

Gheorghe Flutur îi aşteaptă la Cernăuţi pe preşedinţii Traian Băsescu şi Victor Iuşcenko

Preşedinte României, Traian Băsescu, şi cel al Ucrainei, Victor Iuşcenko, sînt invitaţi speciali la şedinţa comună a Consiliului Judeţean Suceava şi Consiliului Regional Cernăuţi, care va avea loc pe 10 septembrie la Cernăuţi. Preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, a precizat ieri, că au fost trimise scrisori celor doi şefi de state, pînă acum neprimindu-se nici o confirmare în acest sens. Gheorghe Flutur a precizat că întrunirea va fi precedată de o şedinţă a deliberativului judeţean în care vor fi stabilite punctele de pe ordinea de zi a întrunirii bilaterale. Potrivit d-sale, pe listă vor fi înscrise proiecte menite să ducă la consolidarea relaţiei între nordul şi sudul Bucovinei, dintre judeţul Suceava şi Regiunea Cernăuţi, respectiv dintre România şi Ucraina. Printre acestea figurează cel privind înfiinţarea "Parcului reconcilierii– Codrii Cosminului" şi ridicarea unui obelisc în memoria eroilor români, ucraineni şi polonezi căzuţi pe cîmpul de luptă. În plan este şi întocmirea unui ghid turistic al Bucovinei istorice, precum şi aprobarea unui plan de acţiune comun pe linie de prevenire a dezastrelor. Conducerile judeţului Suceava şi regiunii Cernăuţi vor înainta scrisori către guvernele celor două ţări, în vederea scoaterii din izolare a zonei prin includerea ei pe harta investiţiilor ce vizează modernizarea legăturilor dintre coridoarele pan-europene 3, 9 şi 5. "Sîntem interesaţi să legăm coridorul 9 de coridorul 3 şi 5. Este interesul nostru să consolidăm acest traseu Marea Baltică-Marea Neagră, care este din ce în ce mai aglomerat", a precizat Gheorghe Flutur, menţionînd că există studii în domeniu şi că, în perspectiva Campionatului european de fotbal din 2012, Ucraina are o strategie de construire de 2000 km de autostradă. Un alt proiect de pe ordinea de zi are în vedere întocmirea listei personalităţilor judeţului Suceava şi Regiunii Cernăuţi, procurorul general al Canadei fiind originar din Cernăuţi. La manifestările ce vor acompania întîlnorea vor fi invitaţi mulţi bucovineni, printre care Tamara Buciuceanu Botez, Alexandru Buciuneanu Botez şi Florin Piersic, alături de Ansamblul artistic "Ciprian Porumbescu" şi rapsodul Grigore Leşe.

Şcolile din Moldova nu sînt gata să îşi primească elevii pe 15 septembrie

Ieri, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Suceava, Petru Carcalete, a declarat că există "excepţii" în ceea ce priveşte începerea în bune condiţii a noului an şcolar. "În general, şcolile sînt pregătite pentru deschiderea în bune şi foarte condiţii a noului an şcolar, cu mici excepţii acolo unde au avut loc inundaţii", a menţionat Petru Carcalete. Acesta a dat exemplul din Ulma, unde comunitatea locală face eforturi pentru ca unitatea de învăţămînt să poată fi dată în folosinţă pe 15 septembrie. La Straja, clădirea Grădiniţei nr 1 a fost de asemenea inundată şi nu poate fi folosită, iar la Vicovu de Jos două grădiniţe au fost inundate, iar imobilul alteia a fost revendicat şi retrocedat. La Sadău-Brodina, şcoala primară ce include şi două săli de grădiniţă a fost practic îngropată în mîl, copiii urmînd a fi şcolarizaţi într-o şcoală din Brodina ce urma a fi desfiinţată din acest an. Mai există şi o altă categorie de unităţi de învăţămînt ce îşi vor deschide porţile pentru noul an, dar copii vor învăţa printre molozuri. Este vorba despre unităţile şcolare aflate în reparaţii, dar pentru care Ministerul Educaţiei nu a virat banii constructorilor, iar aceştia le-au lăsat de izbelişte. Două asemenea exemple date de şeful ISJ sînt Grădiniţa "Aşchiuţă" şi Grădiniţa din cartierul Obcini. Populaţia şcolară cuprinsă în planul de şcolarizare 2008-2009 este de 129.599 de la grădiniţă la şcoala postliceală. În judeţul Suceava există 953 de unităţi de învăţămînt.

Pereţi tencuiţi pe jumătate, mortar, var pînă în gît, constructori înjurînd birjăreşte. Cam aceasta este imaginea mai multor şcoli din Botoşani, care la 15 septembrie ar trebui să-şi primească elevii. Potrivit datelor oferite de Inspectoratul Şcolar Botoşani, circa 76 la sută dintre şcoli au autorizaţie de funcţionare pentru anul şcolar 2008–2009. Foarte multe instituţii de învăţămînt din zona rurală au picat acest test deoarece nu au reuşit să se adapteze la noile cerinţe impuse de Uniunea Europeană, potrivit cărora toaletele elevilor ar trebui "lipite" de şcoală şi desfiinţate cele din fundul curţii. "Trebuie să construiască anexe unde să fie amenajate WC-uri. Aşa spun normele. Din această cauză, multe dintre şcolile de la ţară nu au primit autorizaţie. Dar eu rămîn la părerea mea că de multe ori sînt foarte bune toaletele aflate la distanţă de corpul unde se învaţă. Ca să amenajeze la ţară o toaletă lîngă şcoală trebuie să facă un beci de beton, care să fie vidanjat periodic. Vă daţi seama ce miros", a spus adjunctul ISJ Botoşani, Adrian Lăcătuşu. Începutul de an şcolar dă bătăi de cap şi autorităţilor din oraşul Ştefăneşti, care se văd în imposibilitatea de a termina lucrările la Şcoala cu clasele I–IV pînă la data de 15 septembrie. "Cei de la ţară sînt domni, învaţă numai dimineaţă. O măsură pentru acest lucru ar fi ca elevii de la şcoala care nu e gata să înveţe la liceul din localitate în două schimburi", a mai spus adjunctul ISJ. Şi la Cătămărăşti, lucrările la şcolile din localitate nu sînt gata pînă la începerea anului şcolar. Aici elevii vor fi îmbarcaţi zilnic în autocare, în baza unui protocol cu o societate de transport şi vor face naveta zilnic la şcoli din localităţile limitrofe.

Alt master unicat



Universităţile ieşene fac dovada unei neîndoielnice creativităţi academice, înregistrînd pe lista ofertei masterale 2008-2009 trei programe în premieră naţională şi încă unul... pe drum. Pînă cel tîrziu pe 14 septembrie, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" aşteaptă consimţămîntul ARACIS cu privire la derularea unui program unicat. Este vorba de masterul în Logopedie pediatrică, propus de conducerea Facultăţii de Medicină Dentară. Ideea a venit în urma succesului întrunit de specializarea deja existentă, de Recuperare pshimotorie şi logopedică. Dacă programul primeşte în timp util acreditarea, devine disponibil încă din toamnă şi se alătură titlurilor care au făcut deja istorie: Managementul Educaţiei Adulţilor, Medierea Conflictelor în Educaţie şi Istoria Comunismului, toate trei sub tutela Universităţii "Al.I.Cuza".

Urbanistica municipiului Suceava, făcută varză de către primarul Ion Lungu

Prefectul Băişanu:
Urbanistica municipiului Suceava, făcută varză de către primarul Ion Lungu

Compartimentul specializat al Prefecturii va analiza hotărîrile luate de Consiliul Local al municipiului Suceava privind aprobarea a unor planuri urbanistice tonale pentru construirea de obiective comerciale sau de locuit. Prefectul Ştefan Alexandru Băişanu a anunţat ieri, că dacă va fi cazul, hotărîrile neconforme vor fi trimise spre reanalizare. Reprezentantul Guvernului în teritoriu susţine că la Compartimentul juridic al instituţiei pe care o conduce a sosit "un întreg tom" de hotărîri de aprobare a unor planuri de urbanism zonale. Dl Băişanu a arătat că s-a cutremurat de avalanşa de documentaţii, susţinînd că primarul Ion Lungu şi consilierii locali au aprobat "foarte multe construcţii de blocuri şi spaţii comerciale". Prefectul a mai declarat că în comparaţie cu mandatul trecut, pentru edilul şef Ion Lungu s-a încheiat "perioada de seriozitate, începînd cea de boierie", în care, din considerente morale, dă drumul tuturor cererilor pe care le-a primit timp de 4 ani. "Acum, văzînd această avalanşă, consider că primarul Ion Lungu s-a hotărît să facă varză municipiul Suceava, prin construcţii prin care, pînă la momentul acesta, avînd acoperire generală asupra hotărîrilor amintite, văd că nu sînt necesare, din punct de vedere estetic, lucrurile nestînd bine pentru suceveni", a subliniat prefectul.

După căsătorie, sexul devine o... obligaţie

Multe dintre cupluri se confruntă, după ce s-au căsătorit, cu probleme de ordin sexual. Fie că sînt prea implicate în treburile casnice sau că stau prea mult la serviciu, partenerii nu reuşesc să-şi mai facă timp şi pentru cîteva momente de tandreţe.

Scuze precum "mă simt prea obosit/ă" sau "mi‑am luat de lucru şi acasă" pot transformă viaţa sexuală în dezastru. Iar de aici pot porni şi o serie de alte neînţelegeri, certuri şi stare de nervozitate.

Femeile sînt cele care fac cel mai des sex "din obligaţie", pentru a nu‑şi supăra soţul, scrie webmd.com.

Sexul este a doua problemă în cuplu după cea financiară. Deşi multe persoane susţin că acesta ar trebui să devină ceva spontan, alte cupluri tratează sexul şi relaţia ca pe un business. Totodată, dacă au totul pus la punct în casă şi destui bani în portofel, abia atunci se gîndesc să‑şi perfecţioneze viaţa sexuală. Psihologii susţin că apetitul sexual creşte cel mai repede atunci cînd partenerii stau foarte aproape unul de altul şi se privesc în ochi. "Cînd stau împreună, unul în braţele celuilalt şi se privesc în ochi, partenerii se gîndesc de ce stau cu această persoană", susţine psihologul Lana Holstein.

Mesaje "sataniste"

Poliţiştii suceveni nu au găsit ac de cojocul celor care lasă peste tot mesaje sataniste. Ieri dimineaţă, părinţii care şi-au adus copiii să se joace în spaţiul din Areni au avut neplăcuta surpriză să constate că băncile au fost "pictate" peste noapte. Reamintim că în urmă cu nici trei săptămîni, şi parcul Şipote, situat în apropierea Cetăţii "Ştefan cel Mare", a căzut pradă sataniştilor. Persoane necunoscute au umplut băncile cu graffiti şi au distrus coşurile de gunoi.

Bătrînă de 90 de ani, violată de un tînăr de 23 de ani

O bătrînă din satul Oneaga, comuna Cristeşti, a trăit luni noapte coşmarul vieţii ei, după ce un bărbat a pătruns în micuţa locuinţă în care îşi ducea traiul şi a siluit-o, după ce a bătut-o zdravăn. Maria P., de 89 de ani tocmai se culcase cînd a auzit că geamul de la cameră s-a spart şi în zadar a ţipat cînd şi-a văzut consăteanul mai tînăr că pătrunde în locuinţă. Dimineaţă a mers la poliţie şi a reclamat faptele. Din cercetările efectuate de către oamenii legii a reieşit că musafirul nepoftit a fost Petru T., De 23 ani, din aceeaşi localitate. "Din cercetările efectuate a rezultat faptul că autorul, prin spargerea unui ochi de geam, a dislocat şi al doilea geam, a pătruns în locuinţă şi prin folosirea violenţei, a întreţinut raporturi sexuale cu Maria P.", a precizat purtătorul de cuvînt al IJP Botoşani, Manuela Ieremie. Tînărul de 23 de ani va petrece după gratii multe nopţi, fiind acuzat de viol şi violare de domiciliu.

Suceava Echipa de handbal, scoasă din impasul finaciar

Suceava


Echipa CSM "Universitatea" Suceava a primit 100.000 de lei de la bugetul judeţean, urmînd ca în perioada următoare să mai beneficieze de o sumă similară. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a declarat că gruparea handbalistică de Liga I se afla în impas şi merita sprijinul financiar. Flutur consideră că "Universitatea" reprezintă o emblemă pentru judeţul Suceava, după ce s-a clasat pe locul 5 în campionatul intern şi s-a calificat într-o cupă europeană. În luna noiembrie, CSM "Universitatea" Suceava va evolua contra formaţiei italiene Bologna United, în turul III al Chalenge Cup. Flutur a mai spus că bugetul judeţean va susţine cu fonduri şi echipa de fotbal Cetatea Suceava, modalitatea de sprijin urmînd a fi stabilită împreună cu primarul municipiului reşedinţă, Ion Lungu.

Acuzaţii de malpraxis la Spitalul Judeţean Suceava

Familia unei tinere mame din localitatea suceveană Dumbrăveni acuză echipa medicală a Spitalului Judeţean "Sf Ioan cel Nou" de moartea femeii. De cealaltă parte, cadrele medicale spun că nu au nici o vină şi că au făcut tot posibilul să salveze viaţa pacientei. Între timp au fost deschise mai multe anchete în paralel. Dacă nu se va face dreptate, familia pacientei este hotărîtă să ajungă pînă la ministrul Sănătăţii.

Maria Magdalena Birău, în vîrstă de 27 ani, din Dumbrăveni, gravidă în luna a IX-a, a fost internată săptămîna trecută (marţi seară) la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava pentru a da naştere celui de-al patrulea copil. Femeia a adus copilul pe lume o zi mai tîrziu, cînd medicii i-au făcut o operaţie cezariană. Bebeluşul, o fetiţă cu greutatea de 2,9 kilograme, s-a născut sănătos, iar aceasta părea să fie şi starea mămicii sale. La scurt timp însă, femeia avea să se simtă din ce în ce mai rău, iar medicii au decis că este nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală, de data aceasta pentru peritonită.

La 8 ore după operaţie mama a murit, iar personalul medical este acuzat de malpraxis. Scandalul a început încă de sîmbătă, în momentul în care rudele tinerei au aflat că a murit pe patul spitalului, şi a continuat şi la începutul acestei săptămîni pe holurile unităţii. "A murit o fată tînără nevinovată, trebuie ca cineva să răspundă", a spus Constantin Zbîrcea, tatăl tinerei.

Şi Mihai Birău, soţul femeii, şi-a strigat durerea plîngînd: "Acuz spitalul prima dată de neglijenţă. Am venit la spital, dar doctorii se fereau de mine, mi-a spus o femeie de serviciu că soţia ta e moartă. La morga mi-a spus că este un cadavru fără bilet şi atunci mi-am dat seama că e soţia mea. Nevasta mea e moartă. Vreau să se afle adevărul. Să nu mai moară şi alte mame cum a murit mama copiilor mei". Familia decedatei acuză personalul medical de incompetenţă şi de faptul că deşi au dat bani, cadrele medicale nu s-au ocupat de femeie aşa cum trebuie.

De cealaltă parte, medicii neagă orice acuzaţie. "Gravida a făcut o peritonită cu tromboflebită, cu o evoluţie fulminantă. Nu avea absolut nici o şansă, s-au băgat medicamentele cele mai scumpe, sînge. Mi-am făcut datoria la timp cu tot ceea ce a fost posibil, nu am neglijat nici o secundă cazul şi în faţa lui Dumnezeu pot răspunde oricînd că am făcut tot ce am putut", a declarat Cornelia Hîncu, medicul chirurg ce a luat parte atît la operaţia de cezariană, cît şi la cea pentru peritonită.

Expertiza medico-legală a stabilit că femeia a murit din cauze patologice şi că nu ar fi vina cadrelor medicale, dar mai multe detalii se vor obţine în urma rezultatelor probelor de laborator.

Familia a înaintat însă plîngeri către poliţie, conducerea spitalului şi a colegiului medicilor Suceava aşteptînd un răspuns. Doina Elena Ganea, directorul Spitalului Judeţean, a precizat că toate datele vor fi analizate şi înaintate către comisia de disciplină a unităţii medicale. "În paralel am cerut Colegiului Medicilor să analizeze cauza decesului, aceasta fiind o problemă profesională pentru care nu are competenţă spitalul", a spus Doina Ganea. Dacă nici rezultatul oferit de Colegiul Medicilor nu îi va mulţumi pe membrii familiei, aceştia sînt hotărîţi să meargă cu orice preţ pînă la ministrul Sănătăţii.

Primăria are mai mult succes la cumpărat decît la vîndut

La sfîrşitul lunii mai, Primăria a organizat licitaţie pentru cumpărarea de mobilier stradal: ceasuri, suporturi pentru biciclete, coşuri de gunoi, grătare pentru arbori. Întrucît suma alocată de municipalitate a fost destul de mare – 5 milioane de lei, 8 firme s-au grăbit să aducă oferte care mai de care mai tentante. Ieri, Comisia de licitaţie a stabilit şi cîştigătorii: de la SC Apel Industries se vor cumpăra 8 ceasuri cu 361.000 de lei şi 10 suporturi pentru biciclete cu 10.500 de lei, de la SC Garden – 700 de coşuri de gunoi cu 492.500 de lei, 200 de grătare pentru arbori (91.000), 300 de stîlpişori şi 50 de sfere metalice (33.100 de lei), iar de la SC Can Invest – 250 de panouri de informare turistică (583.700 de lei) şi 10 cişmele stradale (10.807 lei). "Ceasurile şi cişmelele vor fi montate în principalele intersecţii din oraş. Licitaţia s-a ţinut şi pentru bănci, însă ofertele erau prea mari în comparaţie cu prevederea bugetară. Vom decide în zilele următoare dacă vom relua licitaţia", ne-a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.

Dacă la cumpărat s-a descurcat, cînd e vorba de vînzare, şi mai ales pentru lucruri scoase din uz, Primăria nu are nici un succes. După două licitaţii la care nu s-a prezentat nimeni, pe 5 septembrie municipalitatea va organiza o a treia pentru vînzarea de calculatoare, imprimante şi faxuri vechi. Preţurile obiectelor vor fi mai mici cu 40 la sută decît cele iniţiale.

Marş de protest în centrul Sucevei

Astăzi, traficul rutier va fi paralizat în municipiul Suceava de zeci de tractoare cu semănători, grape şi alte utilaje folosite în agricultură, care vor traversa oraşul în cadrul unui protest al agricultorilor. Principala revendicare este ca toţi producătorii agricoli să beneficieze de o reducere de 50 la sută la preţul motorinei, faţă de costul de la pompă. De asemenea, fermierii sînt foarte nemulţumiţi de valoarea subvenţiilor pe care le încasează de la stat, ei susţinînd că primesc doar 8 la sută din valoarea ajutoarelor pe care le iau fermierii din celelalte ţări ale Uniunii Europene. "Vom lăsa un protest la prefect, după care ne vom îndrepta spre Direcţia Agricolă Suceava, unde vom lăsa un al doilea protest, care să fie trimis la Bucureşti, la Ministerul Agriculturii", a declarat Doru Gurău, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Crescători de Vaci de Lapte Bucovina Suceava, organizatoarea protestului. Inspectoratul Judeţean de Poliţie a anunţat că AGROSTAR - Federaţia Naţională a sindicatelor din agricultură, alimentaţie, tutun, domenii şi servicii conexe, a obţinut aprobările legale în vederea desfăşurării marşului de protest, ce va avea loc între orele 10-14, manifestare la care se estimează participarea a circa 100 persoane şi 60 utilaje şi maşini agricole. În cadrul adunării publice va avea loc şi un miting în faţa Prefecturii, în jurul orei 11, iar marşul se va desfăşura pe itinerariul: Calea Unirii – strada Nicolae Bălcescu – strada Ştefan cel Mare – bulevardul 1 Mai – bulevardul 1 Decembrie 1918 – Direcţia Agricolă – Rond Galleria.

Hotărârile CL Suceava privind construcţiile din municipiul reşedinţă de judeţ, sub lupa prefectului Băişanu


După ce în ultima şedinţă de Consiliu Local Suceava, deliberativul a aprobat toate solicitărileAlexandru Baisanu posibile şi imposibile de construcţii pe raza municipiului reşedinţă de judeţ, prefectul judeţului Suceava, Alexandru Ştefan Băişanu, a anunţat municipalitatea suceveană că va analiza fiecare hotărâre în parte adoptată în şedinţă. Prefectul Băişanu a spus marţi, într-o conferinţă de presă, că a fost „cutremurat de avalanşa de hotărâri” trimise de Primăria Suceava pentru a primi avizul de legalitate. În opinia prefectului, această avalanşă nu face decât să confirme bănuiala că „Ion Lungu s-a hotărât să facă varză municipiul Suceava prin construcţii care până acum nu considera că ar fi fost necesare”, motiv pentru care este hotărât să analizeze fiecare decizie în parte a CL Suceava pentru a verifica dacă a fost adoptată conform legilor în vigoare.   

Ştefan Băişanu a comparat situaţia din luna august 2008 cu situaţia din anii trecuţi ai mandatului lui Ion Lungu şi consideră că „pentru Ion Lungu, a început boeria, pentru că văd că dă drumul tuturor cererilor de construire care timp de patru ani au stat blocate la Primăria Suceava”. 

„Voi discuta cu juriştii din Prefectură şi acolo unde sunt probleme, vom trimite hotărârile înapoi la Primărie”, a afirmat prefectul Băişanu.