Panica si haos in America si Europa din cauza asa-numitei "gripe porcine". Desi in Romania nu exista nici un caz inregistrat, expertii epidemiologi si de boli infectioase din Europa au atentionat deja autoritatile romane asupra unui potential risc de contaminare in urmatoarele doua-trei saptamani.
Intre timp, virusul a intrat si pe teritoriul Europei, cu un prim caz confirmat, ieri, in Spania. Alte zeci de persoane sunt suspecte si tinute sub observatie in mai multe tari din estul Europei. Virusul de tip A/H1N1 a afectat in majoritate, pana in prezent, tineri care se bucurau de o stare de sanatate buna, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Aceasta a precizat ca nu exista un vaccin adaptat la aceasta boala, tratamentul fiind cu antivirale, sub supraveghere medicala.
Romania ar putea sa se confrunte, din toamna, cu probleme grave cauzate de gripa porcina, asa ca pe 1 octombrie va incepe campania de vaccinare a populatiei, a declarat Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals". Surse avizate spun insa ca nu este exclus ca gripa porcina sa intre pe teritoriul Romaniei inca de saptamana aceasta.
Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca este posibil ca virusul sa evolueze si sa devina "mult mai periculos", informeaza AFP. Este important de stiut ca gripa umana cu tulpina porcina nu se transmite prin consumul de carne de porc preparata termic, ci de la om la om, precizeaza Ministerul Sanatatii.
Expresia "gripa porcina" nu este potrivita, in conditiile in care virusul nu a fost pus in evidenta la animale, se arata intr-un comunicat de presa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animalelor (OIE), citat de AFP. Aceasta propune folosirea expresiei "gripa nord-americana".
"Virusul nu a fost, pana in acest moment, izolat la animale. Nu se justifica, deci, denumirea acestei maladii drept gripa porcina", explica OIE. De altfel, nici un porc nu a fost identificat ca fiind infestat cu virusul gripei aviare.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a stabilit un set de zece masuri pentru prevenirea aparitiei virusului de gripa porcina. Autoritatea va asigurara monitorizarea permanenta a sistemului rapid de alerta pentru alimente si furaje, dar si controlul preventiv pentru transporturile cu animale vii in Punctele de Inspectie la Frontiera (PIF).
Presedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a precizat ieri ca, din informatiile primite, intre Mexic si Romania nu exista comert direct cu animale vii. Totodata, si reprezentantii ANSVSA au precizat ca virusul gripei porcine nu se transmite prin consumul de carne sau produse din carne, ci doar pe cale aerogena, de la animal la om sau de la om la om.
Amenintarea se extinde asupra Europei
Gripa aviara s-a extins in Statele Unite, Spania, Italia, Elvetia si Marea Britanie. De altfel, in Mexic, Arhidieceza de Ciudad de Mexico a anulat toate Liturghiile duminicale in concordanta cu eforturile guvernului de a opri o epidemie mortala de gripa, informeaza Catholica.
Aceasta actiune este fara precedent in oras si in localitatile invecinate, unde populatia totala este de peste 22 de milioane de oameni. Cardinalul Norberto Rivera a publicat si o rugaciune catre Fecioara de Guadalupe, in care se cere mijlocirea ei pentru "oprirea acestei epidemii care afecteaza natiunea noastra".
"Acopera-ne cu mantia ta", se spune in rugaciune, "elibereaza-ne de aceasta epidemie". Dupa inchiderea scolilor, liceelor si universitatilor, teatrelor si muzeelor, s-au inchis si gradinile zoologice din oras, barurile de noapte si discotecile. Mai mult decat atat actiunile celor mai mari companii aeriene din Europa s-au depreciat, ieri, intre 6,5% si 12%.
Pretul petrolului a scazut cu doi dolari, pe fondul temerilor privind o scadere a traficului aerian. Si actiunile lanturilor hoteliere s-au depreciat cu 5%, iar cele ale operatorilor de vase de croaziera din zona Golfului Mexic, cu 8%.
(Steliana Bancu)
Masuri de aparare impotriva virusului. Cum prevenim transmiterea gripei
• Gripa asa-numita "porcina" este o maladie respiratorie, produsa de un virus gripal de tip A, care se transmite de la om la om, avand potential pandemic (tulpina este agresiva, nou-aparuta, nu exista imunitate naturala).
• Deocamdata nu exista un vaccin impotriva acestei boli pentru om. Un eventual vaccin ar putea fi dezvoltat in minimum 6 luni, dar este posibil sa nu se poata realiza o terapie preventiva.
• Medicamentele Tamiflu si Relenza au fost eficiente in tratarea cazurilor de pana acum, dar nu sunt vaccinuri si deci au efect numai in perioada administrarii. Consumul "preventiv" nu este indicat, fiind inutil la o contaminare ulterioara si generand rezistenta.
• Simptomele de gripa H1N1sunt similare cu cele ale gripei obisnuite, de sezon: febra, tuse, dureri de gat, disconfort muscular, frisoane si oboseala, dar se pot adauga si simptome digestive (voma, diaree).
• Se poate consuma carne de porc. Gripa porcina nu este transmisibila prin consumul de carne provenind de la animale infectate. Virusul gripal rezista in aer 2-8 ore si este distrus prin gatirea la cel putin 70 de grade Celsius, cateva minute.
• Pandemia din 1918 a implicat, de asemenea, un virus H1N1, de tip porcin, si a facut 40-50 de milioane de victime. Virusul din Mexic si SUA, considerat ca avand potential pandemic, contine secvente genetice de om, porc si pasare, ceea ce ingrijoreaza Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Specialistii recomanda:
- evitarea atingerii ochiilor, nasului sau gurii cu mainile murdare;
- spalatul frecvent al mainilor cu apa si sapun;
- acoperirea gurii si a nasului in cazul unui stranut, folosirea mastilor cu 6 straturi;
- inchiderea servetelelor folosite intr-o punga de plastic;
- evitarea automedicatiei;
In cazul aparitiei unei boli acute febrile se recomanda: Izolarea la domiciliu;
Purtarea de masca care sa acopere atat gura, cat si nasul (inclusiv la domiciliu);
Anuntarea medicului de familie sau prezentarea de urgenta la camera de garda a unui spital de boli infectioase.
(Tibi Comanescu)
marți, 28 aprilie 2009
Atentionare europeana: Virusul H1N1 va lovi Romania in trei saptamani
Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 50% in primul trimestru
Cel mai dinamic segment din piata imobiliara bucuresteana, in primele trei luni ale anului, a fost cel al apartamentelor din blocurile vechi, construite in perioada 1950 - 1989, potrivit unui comunicat al companiei imobiliare Coldwell Banker. Pe de alta parte, valoarea apartamentelor vechi din Capitala s-a redus cu pana la 50% in perioada februarie-martie 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Principala cauza a scaderii preturilor a fost lipsa cererii, generata de situatia financiara si de accesul deosebit de greu al populatiei la creditare. Totodata, mai mult ca niciodata, un element cu greutate in pretul apartamentelor de acest gen pare sa fie anul de constructie - inainte sau dupa 1977.
De altfel, de aceasta tin cont si bancile in momentul acordarii creditelor ipotecare, dar si evaluarile orientative din grilele notarilor publici in vederea calcularii onorariilor acestora si a calcularii impozitului catre stat la vanzarea proprietatilor imobiliare.
Guvernul nu mai permite deduceri pentru masinile firmelor. Patronatele ameninta cu justitia
Patronatele au abandonat ieri discutiile cu Ministerul Finantelor referitoare la normele de aplicare a Codului Fiscal, acuzand institutia de minciuna si cacealma. Oamenii de afaceri spun ca au acceptat impunerea impozitului forfetar in schimbul pastrarii deductibilitatii cheltuielilor cu TVA la achizitia de masini si a deducerilor la carburanti.
Modificarile fiscale impuse prin ordonanta de guvern n-au respectat insa intelegerile stabilite, iar patronatele ameninta ca vor ataca normativul in justitie. Si opozitia parlamentara s-a declarat ferm impotriva ordonantei si anunta ca face demersuri cu privire la o motiune de cenzura pe aceasta tema.
Patronatele au parasit, ieri, discutiile cu Ministerul Finantelor Publice (MFP), nemultumite ca acesta nu si-a respectat promisiunile. Reprezentantii patronatelor spun ca MFP a mers la cacealma cand au discutat impunerea impozitul forfetar, in compensatie cu pastrarea unor deductibilitati pentru masinile de firma.
"Am stabilit ca exista o ratiune pentru introducerea impozitului forfetar si am acceptat grila de impozitare, cu conditia sa fie aprobata la pachet cu anumite deductibilitati privind cheltuielile de reparatii la masini, cu combustibilul, cu TVA la achizitia de vehicule.
Acum, ministerul ne spune ca nu se poate", a spus Florea Parvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, citat de Mediafax. "Mimam un dialog social, pentru ca nu se tine cont de parerile noastre. Am avut incredere in cuvantul ministrului de finante, dar ordonanta nu cuprinde nimic din ce-am stabilit.
Este posibil sa ne retragem din orice comisie de dialog social", ne-a declarat Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903.
Doar privatul strange cureaua
Oamenii de afaceri sustin ca doar firmele private sunt obligate sa stranga cureaua, nu si sectorul bugetar. "Cum noi am acceptat impozitul forfetar, ministerul trebuie sa inteleaga ca sunt anumite cheltuieli necesare sustinerii unei afaceri. Iar in timp ce statul permite deducerea consumului in limita a 370 de litri de carburant pe luna pentru fiecare masina din parcul propriu, la privati, lucrul acesta a fost refuzat.
Facand un calcul grosier, pentru un parc de 10.000 de masini, statul ar economisi circa 45 de milioane de euro pe an daca personalul bugetar si-ar plati din propriul buzunar benzina", ne-a precizat Cristian Parvan, secretarul de stat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Secretarul de stat in MFP, Gratiela Iordache, declara, in schimb, ca s-a tinut cont de multe propuneri venite din mediul privat, iar noile masuri fiscale vor face bine satului, deoarece vor aduce la buget 1,3 miliarde de lei. "Fiti corecti si nu veti avea nimic de pierdut! Pentru cei corecti nu va exista nici un impact negativ", le-a transmis Iordache agentilor economici.
Ea a precizat ca Executivul va aproba astazi normele de aplicare ale ordonantei privind activitatea IMM, in ciuda agitatiei de ieri.
Transarea impozitului, in instanta
Nemultumiti de presiunea fiscala impusa din 1 mai asupra firmelor, oamenii de afaceri intentioneaza sa atace ordonanta in instanta, atat pentru continutul ei, cat si pentru ca nu s-a respectat termenul de 6 luni pana la intrarea in vigoare, prevazut pentru orice masura fiscala.
Guvernul a decis de la 1 mai ca firmele care au pierderi sau profit zero sa plateasca un impozit minim in functie de cifra de afaceri.
In plus, TVA va fi deductibila doar pentru masinile folosite pentru anumite activitati (precum taximetria), nu si pentru transportul rutier de persoane. Aceeasi prevedere se va aplica si la cheltuielile privind combustibilul. In schimb, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere, vor fi deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.
Opozitia pregateste motiunea de cenzura
PNL si UDMR au negociat ieri textul motiunii de cenzura si momentul oportun pentru depunerea actului. "Am dezbatut problema introducerii motiunii de cenzura impotriva Guvernului Basescu-Geoana, cu purtator de cuvant Emil Boc, ca urmare a introducerii OUG de rectificare a bugetului.
Am decis sa-l mandatam pe Varujan Vosganian, vicepresedintele PNL si senator, si pe Daniel Chitoiu, de asemenea vicepresedinte, sa finalizeze in negociere cu reprezentantii UDMR textul final al motiunii, si de asemenea sa stabileasca momentul cel mai potrivit pentru introducerea motiunii", a declarat ieri prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban.Liberalii intentioneaza sa atace normativul si la Curtea Constitutionala.
Am fi evitat criza daca erau femeile la conducere?
Criza economica a provocat multe intrebari legate de managementul unor corporatii, in special din domeniul financiar, specialistii intrebandu-se daca un numar mai ridicat de femei in randul directorilor n-ar fi dus la un rezultat diferit.
Potrivit unor studii, echipele de management mixe au rezultate mult mai bune decat cele formate exclusiv din barbati sau cele in care femeile au o pondere foarte scazuta, relateaza Reuters.
Echipele formate din barbati au tendinta de a risca mult prea mult, fapt care a dus la criza fianciara actuala.
"Un echilibru mai bun intre sexe in posturile de decizie ar fi produs, probabil, un rezultat diferit", a spus Alice Eagly, prefesor de psihologie la Universitatea Northwestern. "Studiile psihologice au demonstrat ca femeile sunt mai putin inclinate spre risc, fata de barbati", a adaugat ea.
Studiile realizate de Scoala de Business din Londra sprijina ideea ca o echipa cu un numar egal de femei si barbati este benefica pentru promovarea inovatiei. De asemenea, avand in vedere ca, de obicei, femeile sunt cele care gestioneaza si problemele din familie, acestea au mai multe aptitudini, care pot fi folosite si in cariera.
De la inceputul crizei, din ce in ca mai multi analisti, dar si companii, au pus la indoiala calitatile de lider traditionale, asociate cu barbatii, indreptandu-se catre un nou stil de management.
Acesta ar urma sa fie nu doar mai echilibrat din punct de vedere al sexelor, dar si mai diversificat in privinta raselor reprezentate.
"Mai avem mult de lucrat pentru a ne asigura ca marile corporatii, care au fost formate de barbati albi din Occident, pentru barbati albi din Occident, sa ofere mai multa flexibilitate, pentru ca toata lumea sa-si poata atinga adevaratul potential", a spus Josefine van Zanten, sef al departamentului pentru diversitate la compania petroliera Shell, care are mai multe planuri pentru a atrage si chiar promova femeile manager.
Trenurile care tranziteaza Ungaria, afectate de greva feroviarilor
Greva personalului feroviar din Ungaria, din data de 30 aprilie, va duce la anularea sau modificarea circulatiei a 36 de trenuri internationale, au declarat reprezentanti din cadrul CFR Calatori. Compania a anuntat ca in ziua de 30 aprilie, intre orele 00.00 si 18.00, va avea loc o greva a personalului feroviar din Ungaria.
"Din cauza grevei, traficul feroviar national si international de pe reteaua de cale ferata maghiara va suferi perturbari, fiind posibile anulari si modificari in circulatia trenurilor de calatori. In functie de evolutia situatiei, CFR Calatori va reveni cu detalii despre circulatia trenurilor internationale.
Inainte de efectuarea calatoriei, pasagerii sunt rugati sa solicite la statiile si agentiile CFR din Bucuresti si din tara informatii privind rutele si orariile trenurilor", se arata intr-un comunicat al CFR Calatori.
Baieti, e criza de bani!
Partidele inscrise in competitia pentru europarlamentare se plang ca nu mai au destui bani pentru campanie din cauza crizei economice. Firmele asupra carora se fac presiuni pentru a cotiza la bugetele partidelor se prezinta la sediile acestora pentru a le arata bilanturile contabile prin care demonstreaza ca nu mai au lichiditati.
Specialistii in consultanta politica sustin ca sunt nevoiti sa reduca cheltuielile la minimum si ca nu vom mai vedea spectacole oferite gratuit. Ministrii pesedisti si pedelisti au fost insarcinati sa puna presiune asupra societatilor comerciale, aparand astfel harta firmelor care cotizeaza si a celor care vor fi fortate sa dea drumul la bani.
Primul pas a fost facut prin Ordonanta de Urgenta privind deconcentratele, 15.000 de fideli ai PSD si PDL urmand sa fie numiti in teritoriu pentru a supraveghea strangerea de fonduri. Campania pentru europarlamentare va costa PSD si PDL intre trei si cinci milioane de euro, PNL va cheltui in jur de un milion de euro, iar campaniile PRM si cele ale UDMR se vor situa sub aceasta suma, sustin atat surse parlamentare, cat si consultantii politici.
Reprezentantii partidelor se plang ca firmele nu mai sunt dispuse sa cotizeze de bunavoie, deoarece criza economica le-a lasat fara lichiditati. "Oamenii vin la partid si ne arata bilanturile contabile din care reiese ca nu au de unde sa dea. Este o problema pentru toate partidele", ne-au declarat surse din conducerea PSD, reprezentanti ai PDL si PNL confirmand si ei acest fapt.
Pe langa criza economica, firmele amintesc partidelor ca au ramas neplatite facturi de la alegerile parlamentare de anul trecut si ca in scurt timp la usa lor se va bate pentru sponsorizarea campaniei prezidentiale. "Firmele sunt constiente ca miza decisiva va fi la alegerile pentru Cotroceni.
Nimeni nu arunca bani in niste alegeri care nu trezesc prea mare interes pentru electorat si nu au miza directa pentru ei", ne-au declarat surse parlamentare.
Ministrii la treaba
Un rol decisiv in strangerea fondurilor de campanie va reveni ministrilor PSD si PDL, care au primit misiunea de a-si mobiliza subordonatii din teritoriu pentru a recolta bani pentru euroalegeri. Pedelistii mizeaza pe Ministerul de Finante si ANAF, in timp ce pesedistii au oferit un loc central Ministerului Agriculturii, care detine o vasta retea de agentii in teritoriu.
In plus, cei de la PSD au in mana Ministerul de Interne si Administratiei, care se ocupa de organizarea alegerilor. "La Guvern, au aparut harti ale societatilor care cotizeaza si a celor care nu o fac. Sunt diferentiate cu buline de diverse culori pentru ca fiecare partid sa vada pe ce mizeaza.
Se fac presiuni asupra firmelor ce se ocupa cu procesarea alcoolului, dar si a celor din constructii care urmeaza sa primeasca contracte de la stat", ne-au dezvaluit sursele citate. Pentru a nu lasa nimic la voia intamplarii, guvernantii au redactat Ordonanta de Urgenta privind deconcentratele, prin care pesedistii si pedelistii vor putea sa isi numeasca rapid oamenii in fruntea institutiilor din teritoriu.
Acestia vor trebui sa puna presiune pe firme pentru a cotiza la bugetele partidelor. "Este o minciuna ca cei de la PDL si PSD nu au bani. Ei conduc, ei au banii. Se pot plange cei de la PNL", ne-a spus fostul consultant politic al premierului Tariceanu, Dan Andronic.
Consultantii sufera
"Bugetele de campanie sunt drastic diminuate, iar echipelor de consultanti li se cere sa lucreze foarte mult pe partea de creatie, sa aduca sloganuri inspirate, mesaje directe si programe politice foarte bine redactate. Cantitatea obiectelor de campanie se va diminua, iar efortul se va concentra pe capacitarea resursei umane de partid si mai putin pe <
Partidele economisesc la europarlamentare si se pastreaza pentru prezidentiale", ne-a declarat Claudiu Saftoiu, directorul general al firmei de consultanta "Capital Promotion". Fostul strateg al PSD Vasile Dancu ne-a explicat ca se va renunta cu siguranta la campania outdoor si la marile spectacole in aer liber.
El a sustinut ca alocarile de la buget nu au fost pe masura asteptarilor agentilor economici, care asteapta inca bani de la Guvern. (C.A.)
Studiu de criza: Trei sferturi dintre romani se tem de cresterea taxelor si a impozitelor
Peste trei sferturi (aproximativ 80%) dintre romani se tem de cresterea taxelor si a impozitelor in acest an, iar circa 70% sunt ingrijorati de o posibila devalorizare a monedei nationale in raport cu restul valutelor, potrivit unui studiu realizat de Synovate, ale carui concluzii au fost publicate, luni, de NewsIn.
Astfel, aproape jumatate dintre respondenti considera ca majorarea contributiilor catre stat ii va afecta in foarte mare masura, iar mai mult de un sfert considera ca vor fi afectati in mare masura. Doar 1% nu sunt ingrijorati de cresterea taxelor si impozitelor, in contextul crizei, se arata in studiul "Evolutia crizei in 2009 anticipata de romani", realizat in februarie, pe un esantion national de 1.500 respondenti cu varsta intre 18 si 64 de ani.
Cresterea preturilor la utilitati si scumpirea alimentelor ii preocupa pe jumatate dintre romani, conform studiului.
In plus, 37% dintre intervievati sunt foarte ingrijorati de devalorizarea leului fata de alte valute, iar 34% se tem mult de aceasta posibilitate.
De scumpirea creditelor se tem foarte mult peste 30% dintre respondenti, in timp ce 30% au declarat ca se tem mult iar 10% sustin ca nu se tem deloc.
Sase din zece persoane chestionate se arata preocupate de cresterea somajului, in timp ce 14% au raspuns ca nu se tem de acest fenomen. De asemenea, mai mult de doua treimi dintre respondenti cred ca vor fi afectati mult si foarte mult de cresterea pretului combustibilului.
30% dintre romani au redus bugetul destinat imbracamintei
Totodata, 30% dintre respondenti au redus deja bugetul destinat achizitionarii de articole de imbracaminte, in timp ce alti 30% dintre romanii chestionati au declarat ca vor sa-si micsoreze bugetul alocat acestei categorii de produse.
Pe de alta parte, aproape jumatate din esantion nu a redus si nici nu va reduce bugetul destinat cumpararii de alimente, insa 1 din 5 participanti la studiu afirma ca au micsorat bugetul destinat cumpararii de alimente, iar aproape 1 din 4 respondenti intentioneaza sa faca acest lucru.
Potrivit studiului, mai mult de jumatate dintre romani considera ca situatia economica se va inrautati si doar 15% sunt mai optimisti, considerand ca va exista o imbunatatire a acesteia.
Printre domeniile pe care oamenii le vad cel mai puternic afectate de situatia economica in viitorul apropiat se numara industria auto, constructiile si agricultura. Ei mai cred ca sectorul comunicatiilor va fi afectat de criza economica actuala, dar intr-o masura mai mica decat sectorul financiar bancar, sistemul sanitar sau asigurarile.
Absenţa reformelor dăunează grav finanţării
Uniunea Europeană pregăteşte tactica “biciul şi zăhărelul” pentru a convinge autorităţile române să reformeze justiţia. Între timp românii combat criza cu shopping de fitze.
Criza îi scoate românului maşina din cap, susţine Evenimentul Zilei care citează o cercetare făcută de o companie privată. Potrivit studiului, zilele acestea românii sunt preocupaţi mai degrabă de siguranţa locului, de cursul valutar sau de posibile scumpiri. Se miră cineva? Pe de altă parte, însă, aceeaşi cercetare relevă faptul că doar 9% dintre concetăţeni au renunţat să mai cumpere produse „de firmă”. Cum ar veni, snobismul bate criza.
Tot un sondaj citează şi Gândul dar orientat spre teme politice. Ziarul remarcă un aşa-numit “efect puşcărie” concretizat printr-o creştere a intenţiilor de vot pentru „renăscuţii” Corneliu Vadim Tudor şi George Becali şi o scădere în cazul preşedintelui Traian Băsescu.
Publicitate
De asemenea, după cum observă maliţios Gândul, PSD depăşeşte PD-L cu ajutorul Elenei Băsescu, cea care trece pragul electoral stabilit pentru europarlamentare cu voturi care probabil ar fi mers, în mod normal, la partidul din care provine şi tatăl candidatei.
Adevărul avertizează că, în absenţa reformei justiţiei, România poate să îşi ia adio de la miliardele de euro care ar trebui să vină de la Uniunea Europeană. Asta după ce, la Bruxelles, a fost dat publicităţii un document care propune continuarea procedurii de monitorizare pe justiţie pentru încă cel puţin trei ani. Iar, în cazul în care acest lucru se va întâmpla, autorii propun şi introducerea unor criterii de tip biciul şi zăhărelul. Adică se vor da bani pentru reformă şi se vor lua dacă reforma lipseşte. Şi aşa apare întrebarea: dacă fondurile UE vor fi blocate, cine îşi asumă responsabilitatea? PSD, PD-L, preşedintele...
Fantoma Securităţii încă mai bântuie prin multe din locuinţele private din România. Urmele pot fi lesne identificate, susţine România Liberă, sub forma aparaturii de ascultare care a rămas în fix aceleaşi locuri în care a fost instalată în vremurile în care se construia de zor socialismul. Aparatura ar fi rămas în funcţiune şi după ‘89 până la epuizarea “tehnică şi biologică”. Păi cum să se piardă o asemenea comoară. Vă daţi seama cât au muncit la instalarea ei, cale de 50 de ani?
Bună dimineaţa!
Speriati de criza, romanii nu mai cumpara masini si case
Aproximativ 80% dintre romani sunt siguri ca nu vor cumpara o casa, un teren sau o masina in urmatoarele 12 luni, in contextul in care cei mai multi se tem de cresterea somajului, deprecierea leului si scumpirea creditelor, ca efecte ale crizei economice, arata un sondaj Synovate, citat de Mediafax.
De altfel, mai mult de jumatate dintre cei intervievati considera ca situatia economica se va inrautati in urmatoarele 12 luni.
"In ceea ce priveste planurile pentru urmatoarele 12 luni ale celor 1.500 de persoane intervievate, observam ca 80% din acestea sunt sigure ca in urmatoarele 12 luni nu isi vor achizitiona o casa, un teren sau o masina, in contextul in care foarte putini au bani economisiti pentru acestea si, de asemenea, foarte putini au curajul sa recurga la varianta unui credit pentru a le obtine", potrivit studiului.
In Romania, 56% dintre respondenti considera ca situatia economica se va inrautati in urmatoarele 12 luni, si doar 15% sunt mai optimisti, considerand ca va exista o imbunatatire in evolutia acesteia. Cea mai mare parte a romanilor se tem mult sau foarte mult de cresterea somajului, a taxelor si impozitelor, de scumpirea creditelor, a alimentelor, combustibililor si utilitatilor, sau de devalorizarea leului in raport cu principalele valute.
In opinia a 80% dintre cei intervievati, industria auto, constructiile si agricultura sunt cele mai afectate de situatia economica in viitorul apropiat. In ceea ce priveste sectorul de retail, majoritatea considera ca lanturile de hypermarketuri vor trece mai usor peste criza economica actuala, comparativ cu unitatile mici.
Romanii incep sa se multumeasca cu mai putin si sunt dispusi sa nu mai cheltuie foarte mult pe satisfacerea anumitor nevoi/dorinte. In acest sens, ei au redus sau vor diminua bugetul pentru achizitionarea de electronice, electrocasnice, amenajarea locuintei sau cumparare de combustibil.
Totodata, situatia economica dificila isi pune amprenta si pe obiceiurile romanilor, cei mai multi dintre acestia fie renuntand la anumite activitati, cum sunt mesele in oras cu partenerul/familia/prietenii, excursiile/vacantele sau activitatile de timp liber, fie scazand sau intentionand sa scada bugetul destinat acestor tipuri de activitati.
Trei din zece romani nu si-au redus si nici nu isi vor reduce bugetul pentru a oferi diferite cadouri copiilor si prietenilor. Doar 9% au renuntat sa mai cumpere produse de firma, insa trebuie mentionat ca 30% din totalul respondentilor nu cumpara produse ce fac parte din categoria brandurilor cu renume.
Pe de alta parte, unul din trei respondenti a redus deja bugetul destinat achizitionarii de articole de imbracaminte, in timp ce alti 30% intentioneaza acest lucru. Aproape jumatate dintre cei intervievati nu au redus si nici nu vor diminua bugetul destinat cumpararii de alimente.
Totusi, una din cinci persoane afirma ca aloca mai putini bani pentru alimente, iar aproape unul din patru respondenti intentioneaza sa faca acest lucru. Studiul a fost realizat in luna februarie pe un esantion reprezentativ de 1.500 de respondenti, cu varste intre 18 si 64 ani.
Uioreanu: Zece motive sa plece Guvernul Boc
Deputatul PNL de Cluj Horea Uioreanu a gasit zece motive pentru care Guvernul Boc trebuie sa plece de la putere si le-a prezentat astazi, intr-o declaratie politica sustinuta in plenul Camerei Deputatilor. Cele zece motive ale lui Uioreanu vizeaza politica fiscala, pe care o considera dezastruoasa, lipsa unui act de guvernare unitar si transformarea guvernului intr-un bun propriu. Sunt invocate si lipsa transparentei si a profesionalismului in actul de guvernare, inexistenta dialogului cu societatea civila, obedienta fata de Basescu si lipsa unei viziuni privind agenda publica. Celelalte motive enumerate sunt neasumarea greselilor, incapacitatea de a gestiona relatiile cu UE si lipsa increderii populatiei in Executiv.
"In vreme de criza financiara, Guvernul Boc a ales cele mai absurde si stangace masuri anticriza cu putinta. Pe langa genocidul fiscal impus prin aceste masuri, Guvernul a contractat, fara sa-i intrebe pe romani, un imprumut international in numele lor, pe care vor trebui sa-l plateasca cu varf si indesat. (...) PSD si PD-L actioneaza guvernamental in spatele usilor inchise, pe furis, neimplicand toti actorii publici in luarea deciziilor importante pentru societate. Aceasta lipsa de profesionalism in actul guvernarii a dus la aparitia unor anomalii nemaiintalnite in sfera administratiei publice: premierul, constitutionalistul Boc, emite ordonante neconstitutionale, ministrul Turismului se erijeaza in purtatorul de cuvant al Guvernului, in vreme ce activitatea celorlalti membri ai Executivului este, practic, inexistenta", se arata in declaratia liberalului clujean.
Potrivit acestuia, actualul Executiv, pe langa faptul ca nu asculta vocea societatii societatii civile, este lipsit de liberul arbitru si a uitat de educatie. Uioreanu critica Guvernul si pentru declaratiile presedintelui Basescu, amintind ca a fost confundat uneori de liderii europeni cu seful Guvernului.
UDMR nu e de acord cu rectificarea bugetară
Deputatul UDMR Petru Lakatos a declarat, marţi, în plenul Parlamentului, că UDMR nu este de acord cu rectificarea bugetară propusă de Guvern şi a arătat că următoarea criză din România va fi cea a şomajului.
"Apariţia crizei financiare în ţara noastră a fost urmată de criza economică, iar acum ministerul repetă greşeala şi nu sesizează că, dacă continuă cu aceste măsuri, următoarea criză va fi criza şomajului", a precizat deputatul UDMR, în timpul dezbaterilor generale asupra ordonanţei de urgenţă de rectificare bugetară..
El a spus că ordonanţa de urgenţă de rectificare bugetară este "ordonanţa loz în plic, pentru că poporul atrage (biletul –n.r.) necâştigător şi doar preşedintele Traian Băsescu mai are posibilitatea să mai tragă o dată".
Deputatul UDMR a criticat faptul că amendamentele UDMR nu au fost acceptate în comisiile de specialitate şi a mai spus că, în mod normal, senatorii şi deputaţii ar fi terbuit să ştie condiţiile acordului cu FMI.
„Nu cunoaştem toate detaliile. (...) Din păcate, în lipsa unor programe concrete, circuitul creditării rămâne îngheţat", a adăugat Lakatos. El a mai spus că UDMR va fi de acord cu toate programele destinate revigorării economice şi ieşirii din criză.
Antonescu, către guvernanţi: "Criza, domnilor, sunteţi dumneavoastră!"
Adevărata criză cu care se confruntă România nu este cea economică, mondială, ci cea a guvernării actuale a susţinut marţi, în plenul reunit al camerelor Parlamentului, liderul PNL, Crin Antonescu. În cadrul dezbaterii privind rectificarea bugetară pe 2009, preşedintele PNL a acuzat actualii guvernanţi că dau dovadă de incompetenţă, lipsă de onestitate şi de lipsă de soluţii şi că încearcă să pună "toate nenorocirile" economice pe seama crizei mondiale şi "a grelei moştenire" a guvernării PNL-UDMR.
"Dumneavoastră, domnilor, nu ştiţi. Dovediţi incapacitate nu doar de calcul, dovediţi lipsă de onestitate şi categoric dovediţi lipsă de orice soluţii. Avem într-adevăr o criză mondială, dar avem o criză românească, o sursă de haos, o lipsă de soluţii, avem o criză românească şi criza, domnilor, sunteţi dumneavoastră. Să ne ajute Dumnezeu să trecem cu bine de criza asta!", a afirmat Crin Antonescu, care s-a arătat dezamăgit de absenţa premierului Emil de la dezbateri.
Liderul PNL a recomndat FMI să monitorizeze mai mult acţiunile Guvernului şi le-a cerut guvernanţilor să nu îndrăznească să vină cu o nouă rectificare bugetară care să fie motivată invocând acordul cu FMI.
"La noi ca la nimenea şi cred că FMI ar trebui să facă în legătură cu monitorizarea dumneavoastră ceva mai mult. Nu cumva, pentru că sunteţi oameni care ştiţi să socoti, nu cumva să veniţi din nou cu o rectificare şi să spuneţi că v-a pus FMI, nu cumva să explicaţi oamenilor ale căror salarii îngheaţă că e de vină FMI, pentru că domnul Boc, colegul dumneavoastră care zice că e prim-ministru, ne-a spus extraordinar de bucuros că FMI nu ne-a impus nicio condiţie, ne-a dat nişte bani, o datorie frumuşică, puţin mai mare decât a făcut Ceauşescu, şi ne guvernăm cum ştiţi dumneavoastră mai bine", a spus Antonescu.
Preşedintele PNL a trecut în revistă "pe sărite" "cele mai scandaloase exemple" de promisiuni pe care actuala putere împreună cu Traian Băsescu le-a făcut în plină criză, în campania electorală - mărirea cu 50% a salariilor cadrelor didactice, mărirea pensiilor, eliminarea taxei pe poluare, reducerea TVA la alimentele de bază.
"Aţi promis mărirea cu 50% a salariilor profesorilor, mărirea cu 50% a grupelor unu şi doi de muncă, punctul de pensie, cu 45% a salariului mediu brut pe economie, dublarea pensiilor agricultorilor, eliminarea taxei de poluare, scutirea impozitului pe profit reinvestit, reducerea TVA cu 5% pe alimentele de bază, ce să vă mai amintesc? Las la o parte plecările în Cosmos promise de Mircea Geoană, las la o parte 25.000 de euro bani peşin, în mână, fiecărui repatriat de la căpşuni, tot de la domnul Geoană. Las la o parte sutele de impozite pe care le-a anulat dintr-o strigare domnul Stolojan, altfel om reputat a fi serios în materie de taxe şi impozite", a mai spus Antonescu.
Liderul liberal a pus sub semnul întrbării corectitudinea rectificării bugetare, atrăgând atenţia că Ministerul Turismului şi cel al Comunicaţiilor îşi menţin bugetele intacte. "În condiţiile în care la această rectificare, în care Agricultura mai pierde 24%, Apărarea 9,1 %, Educaţia mai pierde 5,6 %, MAI 4,2 %, cine nu pierde, cine stă bine? Vorba dumneavoastră, Ministerul Turismului şi toţi ne punem speranţele într-acolo, şi Ministerul Comunicaţiilor. Când s-a discutat primul buget era limpede că pe primele două luni ale guvernării dimneavoastră, cât v-a luat să preluaţi o moştenire aşa de îngrozitoare, moştenitori aşa de ageri şi de bine intenţionaţi, deja veniturile la buget erau cu 20% sub ceea ce se întâmplase în anul precedent", a afirmat Antonescu.
El a acuzat Executivul Boc că a abdicat de la guvernare şi a lăsat FMI să conducă ţara. "Practic, dumneavoastră aţi abdicat de la guvernarea României pentru că nu puteţi că o faceţi, v-o face FMI-ul. Noi nu am fost de acord, dar acum îmi dau seama ce s-ar fi putut întâmpla dacă nu v-ar fi ţinut în frâu FMI-ul. Chiar şi aşa cu FMI dvs arătaţi că FMI vă impune limite în interiorul cărora dumneavostră nu ştiţi ce să faceţi", a spus Antonescu, arătând că soluţia găsită de Guvern pentru criză, şi anume "soluţia cu impozitul forfetar" e discutată de PNL într-o moţiune de cenzură.
Liderul PNL a mai comentat că nici deficitul propus prin rectificare nu este realist, de vreme ce deja s-a atins 40% din cel prognozat.
Primul buget rectificat al Guvernului Boc
Ordonanţa de rectificare bugetară a fost adoptată cu 181 de voturi pentru. Parlamentarii PD-L şi PSD au votat pentru rectificare, în timp ce PNL şi UDMR au criticat dur modificarea bugetului, urmând să depună o moţiune simplă pe această temă.
Rectificarea vine pe fondul scăderii gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Parlamentarii au dezbătut timp de mai bine de patru ore amendamentele aduse proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2009. La şedinţă au participat 322 de senatori şi deputaţi, 149 de parlamentari fiind absenţi.
Cele peste 50 de amendamente ale opoziţiei vizau renunţarea la diminuările bugetare operate la unele ministere, în special cele ale Educaţiei şi Apărării, sau a sumelor alocate pentru finanţare cu fonduri externe nerambursabile.
Antonescu vede dublu criza din România
Pe lângă criza modială, mai există o criză românească, reprezentată de actualii guvernanţi, care dau dovadă de incompetenţă, lipsă de onestitate şi de soluţii, a afirmat preşedintele PNL, Crin Antonescu, în cadrul dezbaterilor pe tema rectificării bugetare.
"Dumneavoastră, domnilor, nu ştiţi. Dovediţi incapacitate nu doar de calcul, dovediţi lipsă de onestitate şi categoric dovediţi lipsă de orice soluţii. Avem într-adevăr o criză mondială, dar avem o criză românească, o sursă de haos, o lipsă de soluţii, avem o criză românească şi criza, domnilor, sunteţi dumneavoastră. Să ne ajute Dumnezeu să trecem cu bine de criza asta!", a susţinut, de la tribuna Parlamentului, Crin Antonescu, dezamăgit de faptul că premierul Boc nu a fost prezent la dezbateri.
Rectificare, cu invocarea FMI
Liderul PNL a subliniat
că FMI ar trebui să monitorizeze mai mult acţiunile Guvernului şi le-a cerut guvernanţilor să nu îndrăznească să vină cu o nouă rectificare bugetară care să fie motivată invocând acordul cu FMI.
Preşedintele PNL a ţinut să critice discursul ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, privind "demagogia din sistemul public".
"Aţi promis mărirea cu 50% a slariilor profesorilor, mărirea cu 50% a grupelor unu şi doi de muncă, punctul de pensie, cu 45% a salariului mediu brut pe economie, dublarea pensiilor agricultorilor, eliminarea taxei de poluare, scutirea impozitului pe profit reinvestit, reducerea TVA cu 5% pe alimentele de bază, ce să vă mai amintesc? Las la o parte plecările în Cosmos promise de Mircea Geoană, las la o parte 25.000 de euro
bani peşin, în mână, fiecărui repatriat de la căpşuni, tot de la domnul Geoană. Las la o parte sutele de impozite pe care le-a anulat dintr-o strigare domnul Stolojan, altfel om reputat a fi serios în materie de taxe şi impozite", a menţionat Antonescu.
El a criticat şi modul în care a fost făcută rectificarea, având în vedere că Ministerul Turismului şi cel al Comunicaţiilor îşi meţin bugetele intacte.
"Rectificarea bugetară aduce stabilitate economică"
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat azi, în Parlament, că rectificarea bugetară este mai mult decât necesară, întrucât bugetul public trebuie adus în cadrul parametrilor de stabilitate economică.
Pogea a explicat că o rectificare bugetară se impune de fiecare dată
când, în mod obiectiv, şi de multe ori independent de Guvern, condiţiile economice interne şi externe modifică unul dintre cei doi parametri esenţiali ai unui buget, respectiv veniturile sau cheltuielile.
El a arătat că, din cauza crizei financiare
şi economice, respectiv din cauza unor factori externi, unul dintre parametri bugetului general consolidat venitul public, s-a modificat.
Atac la fosta guvernare
Pogea a arătat că Guvernul trebuie să asigure predictibilitate economică şi a precizat că, în 2005-2008, Guvernul Tăriceanu a făcut 13 rectificări bugetare, ceea ce implica faptul că nu a fost capabil de predicţie.
Ministrul Finanţelor a mai precizat că România este al treilea stat din Europa care înregistrează cel mai mare deficit bugetar.
El a adăugat că prin OUG de rectificare bugetară se discută de o ajustare de 1,1,% a bugetului general consolidat şi a dat asigurări că, în continuare, investiţiile publice vor fi prioritare.
Rectificarea, pe masa Parlamentului
Demnitarii s-au reuni azi în plen pentru a dezbate rectificarea bugetului de stat pe 2009.
Astfel, parlamentarii au dezbătut proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar–fiscale.
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, miercuri, cu 22 voturi "pentru" şi două "împotrivă", OUG privind rectificarea bugetului pe 2009, votul fiind dat în absenţa parlamentarilor PNL, care au plecat înainte de finalizarea şedinţei, nemulţumiţi că nu le-au fost admise amendamentele.
Rectificare cu moţiune
Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri că vicepreşedinţii PNL, Vosganian şi Chiţoiu, vor discuta şi vor conveni în cursul după-amiezii cu parlamentarii UDMR textul final al moţiunii de cenzură împotriva rectificării bugetare şi momentul oportun pentru depunere.
Ludovic Orban a mai spus că parlamentarii PNL au fost mandataţi ca împreună cu parlamentarii UDMR să atace la Curtea Constituţională OUG privind rectificarea bugetară, în cazul în care va fi adoptată de Parlament cu actualele prevederi.
Pogea: Ajustarea bugetara va permite crestere economica in 2010
Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, a afirmat, in fata plenului Camerelor reunite ale Parlamentului, ca rectificarea bugetului a fost determinata de scaderea veniturilor si a estimat ca, in 2010, Romania va avea din nou crestere economica.
Pogea: Ajustarea bugetara va permite crestere economica in 2010 Pogea a argumentat nevoia rectificarii la numai doua luni de la adoptarea Legii bugetului de stat pe 2009 prin faptul ca schimbarile generate de criza economica au fost impredictibile si s-au succedat rapid. "O rectificare bugetara se impune de fiecare data cand, in mod obiectiv si independent de Guvern, conditiile economice interne si externe modifica nivelul celor doi parametri fundamentali ai bugetului, veniturile si cheltuielile. Datorita crizei financiare transformate in criza economica, a unor factori externi independenti, s-a modificat nivelul venitului public", a declarat Gheorghe Pogea, citat de NewsIn.
In ceea ce priveste acuzele opozitiei privind faptul ca Executivul revizuieste bugetul la numai doua luni de la adoptarea sa, Pogea a amintit ca precedentul Guvern a recurs la rectificari similare -13 in perioada 2005-2008, desi conditiile economice de atunci nu le justificau. "In 2005-2008, am avut una dintre cele mai mari cresteri economice, fapt ce confera un grad mare de predictibilitate, iar predictibilitatea nu trebuia sa duca la atatea rectificari bugetare (...) La ultima rectificare din 2008, cu toate ca Guvernul afla despre criza economica, bugetul este modificat in sensul cresterii veniturilor si cheltuielilor", a spus ministrul adaugand ca acest lucru a facut ca Romania sa fie pe locul 3 intre statele UE din punct de vedere al nivelului deficitului bugetar.
Gheorghe Pogea a afirmat ca bugetul pe 2009, elaborat de catre Guvernul Boc, a avut in vedere evitarea adancirii deficitului bugetar la 9% din produsul intern brut (PIB). De asemenea, sustine ministrul, programul anticriza a fost dus la indeplinire in proportie de 90%. Ministrul a accentuat ca rectificarea nu afecteaza nivelul investitiilor publice, iar acordul cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana asigura finantare mai ieftina decat cea obtinuta pana acum.
Ministrul de Finante a aparat si necesitatea introducerii impozitului forfetar prin doua argumente: aplicarea unui tratament egal pentru toti contribuabilii, precum si necesitatea cresterii ponderii incasarilor la buget. Pogea a spus ca Romania are cel mai mic nivel al veniturilor la bugetul public, de numai 32,8% din PIB, in timp ce in cazul Bulgariei reprezinta 40%, iar in statele nordice veniturile bugetare ajung pana la 55% din PIB. "Romania nu-si mai permite sa ramana mult timp la acest nivel", a conchis Pogea.
Moţiunea de cenzură liberală, încropită cu cinci variante de titlu
Liberalii se simt în elementul lor în joaca de-a moţiunile. Chiar dacă moţiunea simplă pe educaţie a căzut fără drept de apel în Parlament, parlamentarii PNL au anunţat depunerea unui nou document axată pe probleme din agricultură. În paralel, liberalii, împreună cu cei din UDMR par a fi definitivat textul moţiunii de cenzură legat de politica fiscală a actualului guvern. Raţiunile care stau la baza acestei strategii de atac sunt mai degrabă electorale: partidul în spinarea căruia actuala coaliţie aruncă responsabilitatea dezastrului economic al ţării caută să distragă atenţia de la aceste acuzaţii lovind în incompetenţa noului guvern de a găsi soluţii anticriză eficiente.
În prezent, există deja elaborată o variantă de lucru a moţiunii de cenzură pe care liberalii vor să o depună săptămâna viitoare cu concursul UDMR. Documentul propune cinci varinate de titlu: Dezastrul Politicii Fiscale a Guvernului PDL-PSD, Coaliţia trage obloanele peste 600 000 IMM-uri, România adusă în criză economică şi instituţională de coaliţia PDL-PSD, Genocid Fiscal sau Fiscalitatea criminală: impozitul pe pierdere. Textul moţiuni va suferi noi modificări prin înglobarea problematicii ordonanţei privind numirile serviciile deconcentrate, condiţie pusă de UDMr în schimbul semnăturilor parlamentararilor săi.
"Ordonanţa de Urgenţă nr. 34⁄2009 marchează eşecul politicii bugetar-fiscale a Guvernului Boc. În loc să fie, aşa cum ar fi trebuit, un instrument de corecţie a erorilor flagrante conţinute în Legile bugetare adoptate la sfârşitul lunii februarie, rectificarea bugetară adaugă noi dovezi ale lipsei de realism şi de responsabilitate a guvernării" se susţine în textul intermediar al moţiunii de cenzură.
Aşa cum a procedat de altfel şi liderul PNL, Crin Antonescu la dezbaterea în Parlament a ordonanţei privind rectificarea bugetară, moţiunea liberală cumulează toate promisiunile electorale ale PDL si PSD, uitate sau ignorate după preluarea guvernării.
"Programul de guvernare al PDL si PSD nu mai conţine un număr de 75 promisiuni, anunţate cu surle şi trâmbiţe în campania electorală", acuză liberalii.
Printre acestea sunt enumerate "creşterea cu 50% a salariilor profesorilor, majorarea cu 50% a pensiilor pentru grupele I şi II de muncă; creşterea salariului minim până la 1.000 lei, reduceri fiscale pentru primul an de activitate profesională - 100% în primele 6 luni şi 50% în urmatoarele 6 luni; reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază, alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, program de investiţii în spaţiul rural de 13,7 mld. Euro, reducerea impozitului pe veniturile salariale la 10% pentru salarii mai mici decât salariul mediu brut pe ţară, scăderea impozitului pe dividende, crearea unui "scut fiscal" prin calcularea limitei maxime de suportabilitate a taxelor și impozitelor pentru IMM-uri și aplicarea regimului diferenţiat faţa de companiile mari; alocarea a 6% din PIB pentru educaţie - construirea a peste 5.000 de şcoli".
Primul moment al constatării nerespectării acestor promisiuni ar fi fost adoptarea Legii bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale, apreciază PNL.
În cele din urmă, promisiunile s-au scufundat de-a binelea odată cu această rectificare, susţin liberalii. "Prin diminuarea bugetelor de cheltuieli la Ministerul Agriculturii (2.000 mil. Lei - 24%), Apărării (700 mil. lei - 9,1%), Educaţiei (676 mil. lei - 5,6%), MAI (427 mil. lei. - 4,2%), Mediului (139 mil. lei - 5,3%), Justiţiei (61,2 mil. lei - 3,1%), Public (30 mil. lei - 4,63%) si Transporturilor (203 mil. lei - 1,9%), subfinanţarea se agravează, iar reforma şi investiţiile în agricultură, educaţie, justiţie, apărare, ordine publică şi infrastructură sunt compromise. În ceea ce priveşte nivelul cheltuielilor bugetare prevăzute prin aceasta Ordonanta de Rectificare, constătam că actualul Guvern a tăiat sume de peste 1.000 milioane lei şi de la nivelul unităţilor descentralizate, respectiv de la comune, orașe și municipii. În schimb, fondurile alocate cu dărnicie Ministerului Turismului și Comunicaţiilor (clientele politice ale PD-L) au rămas aproape neschimbate, fiind de peste 10 -12 ori mai mari faţă de bugetele alocate acestor ministere, în anii anteriori" se arată în document.
PNL susţine că noua rectificare bugetară a îngropat de-a dreptul pleiada de promisiuni electorale.
PNL critică rectificarea bugetară, afirmând că aceasta va contibui la creşterea deficitului bugetar. "Ministerul Finanţelor Publice a ţinut sub straşnic secret rezultatele primului trimestru pentru a nu se constata cât este de aberantă previziunea sa de 4,6%. Căci deficitul bugetului consolidat după trei luni este deja, de 10 miliarde de lei, adică aproape 1,9% din PIB!" se arată în textul variantei de lucru.
Fideli propriilor obiceiuri, liberali resping "greua moştenire a guvernării Tăriceanu", invocată de coaliţie. "Legile bugetare au fost construite pornind de la premisa că în anul 2009 veniturile Bugetului de Stat vor fi cu 24,3% mai mari decât în anul 2008. În momentul dezbaterii în Parlament a proiectelor respective era cunoscut faptul că veniturile pe primele două luni ale anului sunt cu 20% mai mici decât cele prevăzute şi, totuşi, Guvernul a ignorat complet aceste semnale evidente venite din economie" acuză moţiunea.
"Aţi acuzat, în frunte cu Preşedintele ţării, că am majorat cu 180 mii numărul salariaţilor din administraţie şi apărare, în perioada 2005-2008, în timp ce Institutul Naţional de Statistică spune că în aceeaşi perioadă, numărul acestora, din contră, a scăzut de la 538.000 la 470.000", se arată în proiectul moţiunii.
"Pe primele trei luni ale anului, deficitul bugetului consolidat era anul trecut de cca. 1 miliard de lei, acum este de 10 miliarde de lei. Adică de aproape zece ori mai mare!!! Deficitul bugetului consolidat ar urma să fie de 4,6% din PIB adică 24,3 miliarde de lei. Ministerul Finanţelor Publice a ţinut sub straşnic secret rezultatele primului trimestru pentru a nu se constata cât este de aberantă această previziune. Căci deficitul bugetului consolidat după trei luni este deja, de 10 miliarde de lei, adică aproape 1,9% din PIB! Aşadar 42% din deficitul anual!?", mai susţin semnatarii moţiunii.
Impozitul forfetar, atât de criticat de opoziţie, ar trebuit să fie aplicat ad literam după modelul francez invocat de guvernanţi. "Aţi justificat introducerea acestei legi prin faptul că ea există şi în Franţa. Atunci hai s-o aplicăm ca-n Franţa. Acolo firmele cu o cifră de afaceri de până la 1,5 milioane de euro sunt scutite de acest impozit, iar celelalte plătesc 1.000 de euro. În România, o frizerie sau un butic de la ţară, cu o cifră de afaceri de 7-8 mii de euro, plăteşte cel puţin 500 de euro.", se mai notează în acest proiect intermdiar.
Liberalii progonozează că aplicarea impozitului fofetar va provoca dublarea ratei şomajului şi scăderea veniturilor fiscale. "Consecinţa introducerii acestui impozit va fi dezastruoasă, atât din punct de vedere al bugetului, pentru că veniturile ce ar trebui colectate din celelalte impozite şi taxe datorate de aceste firme (impozit pe venit, contribuţii sociale, TVA, etc.) vor scădea semnificativ, dar şi pentru că va creşte considerabil şi numărul şomerilor în România, de la 400.000 în decembrie 2008, la peste 800.000 de mii şomeri la sfârşitul anului 2009, din care peste 90% provenind din mediul privat, aşa cum preconizeaza Ministerul Muncii" avertizează PNL.
"După guvernarea liberală, care a consemnat cea mai spectaculoasă creştere economică din istoria României, românii retrăiesc experienţa tristă a anilor 1990: nesiguranţa zilei de mîine, spaima de sărăcie, de statul atotputernic şi lacom. Guvernarea de stânga, populistă şi demagogică, a coaliţiei PDL-PSD a dat, în numai cinci luni, măsura incompetenţei şi a relei-credinţe care caracterizează cele două partide-surori. PD-L şi PSD au dovedit că interesul lor pentru revigorarea economiei româneşti, prin stimularea muncii şi a creativităţii românilor, este egal cu zero. În actul guvernării, singura preocupare reală a celor două partide "cununate" politic de preşedintele Traian Băsescu, o reprezintă adunarea cu orice preţ a resursei bugetare, indispensabilă hrănirii clientelei politice" conchid liberalii în acest proiect de moţiune.
Peste 5.700 de bistriţeni au rămas fără loc de muncă în primele trei luni ale anului
Peste 5.700 de bistriţeni şi-au pierdut locurile de muncă în primele trei luni ale anului 2009, potrivit informaţiilor oficiale ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud.
Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bistriţa-Năsăud, Sergiu Rus, a declarat, marţi, în cadrul Colegiului Prefectural în care s-a discutat despre criză şi consecinţele ei în judeţ, că, în lunile ianuarie, februarie şi martie, instituţia pe care o conduce a înregistrat 5.760 de încetări ale contractelor de muncă, în aceeaşi perioadă fiind înregistrate doar 3.001 de contracte noi, potrivit NewsIn.
În Bistriţa-Năsăud sunt 51.632 de persoane care lucrează cu contracte individuale de muncă, 11 dintre aceştia fiind străini.
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud, Doris Moldovan, a declarat că rata şomajului în judeţ la sfârşitul lunii martie 2009 era de 5%, faţă de 2,8% cât se înregistra în aceeaşi perioadă din 2008.
Conform statisticilor AJOFM, în Bistriţa-Năsăud sunt 6.514 de şomeri faţă de 3.614 câţi erau anul trecut. Moldovan a declarat că cei mai mulţi şomeri au vârste între 45 şi 55 de ani şi au fost disponibilizaţi din cauza crizei.
Sterling este de acord să se asocieze cu Romgaz pentru exploatarea perimetrelor din Marea Neagră
Sterling Resources este de acord să se asocieze cu producătorul de gaze Romgaz, dacă acesta din urmă este interesat, a declarat vicepreşedintele Sterling, Stephen Birrell, în cadrul audierilor din cadrul Comisiei pentru Industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.
"Pentru viitor, dacă Romgaz este interesată, suntem bucuroşi să discutăm despre un parteneriat, deoarece al doilea producător de gaze din România", a spus Birrell. Acesta a calificat ca fiind false toate acuzaţiile care li s-au adus din partea autorităţilor române.
În ceea ce priveşte acuzaţiile privind lipsa autorizaţiilor necesare desfăşurării activităţii, Birrell a spus că Sterling Resouces are toate autorizaţiile şi acordurile necesare solicitate de legislaţia în vigoare care au fost aprobate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).
Referitor la acuzaţiile privind faptul că Sterling Resources nu a dovedit capacităţile tehnice şi financiare necesare funcţionării, Birrell a spus că firma nu s-ar fi angajat la demararea operaţiunilor petroliere dacă nu ar fi deţinut aceste capacităţi, care au fost verificate de ANRM.
Grecia va contracta credite de 50 miliarde euro în 2009, spune ministrul Finanţelor
Grecia va împrumuta în total 50 miliarde euro anul acesta, peste ţintele anterioare de 43,7 miliarde euro, a declarat ministrul Finanţelor.
"Pentru a ne proteja în faţa unei posibile înrăutăţiri a climatului economic, deşi nu avem nevoie de bani, împrumuturile totale se vor ridica la 50 miliarde euro", a declarat Yannis Papathanassiou, ministrul elen al Finanţelor.
Grecia este cel de-al doilea stat din zona euro după mărimea datoriilor, după Italia. Datoriile publice au crescut la 97,6% din produsul intern brut (PIB) anul trecut, de la 94,8% în 2007, potrivit Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene (UE).
La mijlocul lunii aprilie, guvernatorul băncii centrale, George Provopoulos a declarat că economia Greciei ar putea intra în acest an în prima recesiune din 1993, în contextul în care criza economică mondială afectează comerţul maritim şi veniturile din turism.
Economia Greciei înregistrează o încetinire bruscă, după o creştere economică medie de 4% în ultimii ani, susţinută de ajutoarele din partea Uniunii Europene.
Analiza WBS: Indicii BVB au scazut marti, cu exceptia indicelui SIF-urilor
Indicii Bursei de Valori au inregistrat scaderi in sesiunea de azi, cu exceptia indicelui societatilor de investitii financiare, acestea revenind la tranzactionare cu cresteri semnificative. Indicele BET-FI a inchis cu un avans de 4,31% la valoarea de 16.536,32 puncte, pe fondul unor volume ridicate.
SIF5 a crescut cu 3,8% la 82 bani pe actiune, fiind cea mai lichida companie de la BVB cu o valoare de 9,4 milioane lei.
Indicele BET a pierdut 3,41% pana la valoarea de 2.918,33 puncte dupa ce Banca Transilvania si BRD au scazut cu 9,09%, respectiv 4,96%. Petrom, Transgaz si Azomures au fost suspendate de la tranzactionare.
Valoarea tranzactiilor a depasit 30,2 milioane lei, dintre care aproape 20 de milioane au fost realizate pe SIF-uri. Pe langa SIF5, cele mai lichide companii au fost Banca Transilvania si SIF Moldova cu aproximativ 3,7 milioane lei.
Un tânăr de 21 de ani, cel mai influent om de pe planetă, potrivit Time
V-aţi gândit vreodată cine este cel mai influent om de pe planetă? Mulţi l-ar desemna probabil pe preşedintele american, Barack Obama. Nu însă şi revista Time, care susţine că cea mai influentă persoană din lume este un ilustru necunoscut, un american de numai 21 de ani.
Christopher Poole, cunoscut pe Internet cu porecla MOOT, este fondatorul unei comunităţi online, unde internauţii pot discuta despre desenele animate japoneze şi despre show-uri de televiziune.
În prezent, site-ul atrage peste cinci milioane şi jumătate de vizitatori în fiecare lună. Tânărul a fost desemnat "Cea mai influentă persoană din lume" în urma unui sondaj online realizat de revista Time. Studentul a primit aproape 17 milioane de voturi şi a reuşit să-i devanseze pe Barack Obama, care este pe locul 37, pe premierul rus, Vladimir Putin, dar şi pe Papa Benedict al XVI-lea.