joi, 24 ianuarie 2008

PSD acuză PD-L de "mojicie, josnicie, mizerie"

 PSD acuză PD-L de


Social democraţii suceveni au reacţionat dur la acţiunea orchestrată de PD-L în sediul PSD unde a fost pusă în scenă sechestrarea unui tânăr în vârstă de 17 ani în spaţiul care fost folosit trei ani de zile de către PD. Cel care a răbufnit a fost preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Gavril Mîrza. El a declarat că ceea ce au făcut PD-L-iştii „este o mojicie, o josnicie” şi a criticat faptul că aceştia au ajuns să se folosească de un minor în lupta cu adversarii politici lucru pe care-l cataloghează drept „inuman”. „A te preta la cele mai josnice metode pentru a menţine un permanent scandal mi se pare o mojicie, o josnicie, o mizerie. A te folosi de un minor pentru aţi atinge un scop politic mi se pare la fel un lucru inuman. Dar de fapt nu mă aştept la mai mult de la aceşti oameni pentru că la aceşti oameni copilaşii de 5-6 ani le-au dansat pe un frig de minus 10 grade la Dolhasca şi la Gulia. Tot minori elevi de liceul silvic le-au plantat brăduţi pe la Vama şi s-au pozat cu ei aşa că folosind de această dată acest minor nu mi se pare decât o continuare a unor fapte reprobabile şi josnice”, a spus Mîrza. Comisia de protecţie a minorilor sesizată în cazul elevului găsit „sechestrat” în sediul PSD El a precizat că va sesiza Comisia judeţeană pentru protecţia copilului pentru a analiza dacă sunt necesare măsuri speciale în cazul minorului găsit chipurile sechestrat în sediul PSD. „Am să sesizez Comisia de protecţia minorilor care să verifice cum stau lucrurile şi să ia măsuri cu acest minor. Eu mă pun în pielea părinţilor cum e să-ţi lipsească copilul de acasă o noapte. Cum au putut să se odihnescă oamenii aceia sau ce sentimente de groază or fi trăit gândindu-se unde poate fi copilul lor”, a spus preşedintele PSD Suceava. Gavril Mîrza a ţinut să sublineze faptul că spaţiul în care a funcţionat PD este proprietatea PSD şi că democraţii care nu au avut contract de închiriere cu PSD sau cu Primăria Suceava au fost toleraţi acolo.

Concedii medicale contestate de angajatori

Concedii medicale contestate de angajatori


Diagnostice aiuristice sau certificate completate eronat – pe aceste motive sute de concedii medicale prescrise de medicii suceveni sunt contestate de angajatorii suceveni. Pentru erori în acest domeniu, Casa de Sănătate Suceava a aplicat anul trecut 16 sancţiuni. Potrivit preşedintelui director general al Casei de Sănătate Suceava, dr. Cristina Iordăchel, instituţia primeşte zilnic, din partea angajatorilor, reclamaţii privind autenticitatea diagnosticului pus de medici pe certificatele de concedii medicale. Doamna Iordăchel explică, însă, că în astfel de situaţii Casa nu are competenţă şi reclamaţiile sunt trimise spre analizare Colegiului Judeţean al Medicilor. „ Soluţia ar fi realizarea unei colaborări între angajator şi un medic care să verifice şi să supervizeze concediile medicale”, spune Cristina Iordăchel. Tot în privinţa concediilor medicale, CAS Suceava primeşte reclamaţii privind completarea eronată a formularelor. Cele mai multe asemenea foi de concedii sunt completate de către medicii din spitalele sucevene. „Nici nu cred că situaţia se va reglementa, deoarece sancţiunile se aplică spitalului şi nu se răsfrânge asupra medicului. Conducerile unităţilor spitaliceşti ar trebui să-i tragă la răspundere şi să-i determine să le completeze corect” a spus Cristina Iordăchel, precizând că, în cazul în care certificatele nu sunt completate corect, acestea nu pot fi decontate de către CAS Suceava. Anul trecut, CAS a făcut 40 de acţiuni de control pe problematica concediilor medicale, la furnizorii de servicii medicale, în urma sesizărilor primite din partea angajatorilor şi 3 acţiuni de control la persoane juridice la sesizarea asiguraţilor. În cazul furnizorilor, au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale: 4 avertismente şi 12 amenzi. Toate pentru nerespectarea prevederilor legale privind modul de acordare a concediilor medicale şi de eliberare a certificatelor de concedii medicale.

Mîrza vrea să bifeze al patrulea mandat la şefia Consiliului Judeţean

Mîrza vrea să bifeze al patrulea mandat la şefia Consiliului Judeţean


Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Gavril Mîrza, s-a hotărât: va candida pentru un nou mandat la şefia Consiliului Judeţean. El şi-a anunţat oficial candidatura ieri într-o conferinţă de presă. Mîrza a declarat că decizia finală a luat-o după discuţiile pe care le-a purtat miercuri cu cei din conducerea centrală a PSD care au fost prezenţi la Iaşi pentru o întâlnire cu organizaţiile din judeţele Moldovei. El a spus că şi-a anunţat candidatura din două motive: pentru liniştea adversarilor politici şi pentru liniştea primarilor PSD. „Vreau să vă spun că am stabilit şi m-am hotărât: voi candida pentru Consiliul Judeţean pentru un nou mandat indiferent dacă va fi vot uninominal sau pe liste. Fac această declaraţie din două motive pentru liniştea adversarilor politici în frunte cu cei din conducerea PD-L-ului şi pentru a aduce o stare de linişte în rândul primarilor care aparţin PSD”, a declarat preşedintele PSD Suceava.

Preşedintele PSD Suceava îl roagă pe Flutur să-i lase primarii în pace

Gavril Mîrza a reamintit faptul că primarii PSD sunt hărţuiţi şi ameninţaţi zi de zi ca să treacă la PD-L. El s-a arătat surprins de apetitul PD-L-ului pentru primarii social democraţi în condiţiile în care în anii trecuţi au fost criticaţi că nu sunt buni de nimic. „După ce i-a hărţuit, umilit şi după ce i-a hăituit trei ani şi jumătate, după ce i-au făcut în toate felurile şi nepricepuţi şi comunişti şi au fost puşi în genunchi pe coji de nucă acum îi ia, îi curăţă şi îi spală ca la Nufărul şi îi face democrat-liberali. Vrea să-i facă pentru că de fapt oamenii nu se duc şi nu ascultă minciunile şi promisiunile deşarte”, a spus Mîrza. Preşedintele PSD Suceava, a mai spus că primarii PSD sunt deranjaţi de faptul că liderul judeţean al PD-L, senatorul Gheorghe Flutur, îi sună la ore târzii în noapte pentru a le cere să părăsească PSD. „Oamenii se simt foarte deranjaţi că sunt sunaţi la ora 9 la 10, 11 noaptea de către senatorul Flutur că vrea să discute cu ei ca să treacă la PD-L pentru că el îşi doreşte foarte mult conducerea Consiliului Judeţean la care oamenii de bun simţ îi spun „dar noi avem conducerea Consiliului Judeţean de ce ne chinui”. Îl rog pe această cale şi pentru ultima dată să lase primari PSD în pace să nu mai facă presiuni să nu-i hărţuiască şi să nu-i deranjeze pentru că au de rezolvat foarte multe probleme în localităţi”, a încheiat Mîrza. Trebuie spus că Gavril Mîrza se află la şefia Consiliului Judeţean din anul 1996, deci numără în prezent trei mandate şi bate la poarta celui de-al patrulea.

Farfurii şi lumânări confiscate de la firma Împreună SRL

Farfurii şi lumânări confiscate de la firma Împreună SRL


Comisarii Gărzii Financiare Suceava au făcut o „captură” impresionantă de căni şi farfurii care urmau să fie comercializate „la negru” de o firmă care îşi desfăşoară activitatea în piaţa din cartierul Burdujeni. Şeful Gărzii Financiare Suceava, Ionuţ Vartic, a spus că în urma unei acţiuni de control desfăşurată în piaţa agroalimentară din Burdujeni, comisarii financiari au constat că firma „Împreună” SRL Suceava deţinea nu mai puţin de 4.550 de căni şi 3.905 de farfurii din ceramică fără a avea documente care să ateste provenienţa lor. La toate acestea, se adaugă şi 200 kilograme de zahăr şi 2.500 de lumânări, pentru care reprezentanţii firmei nu au putut să justifice provenienţa lor legală. „La faţa locului, patronii firmei au susţinut că aceste produse de ceramică au fost găsite în momentul în care s-au mutat în chioşcul pe care îl folosesc în prezent pentru a-şi desfăşura activitatea de comerţ. Iar în condiţiile în care ei nu au putut să ne prezinte documentele de provenienţă a mărfurilor am dispus confiscarea acesteia”, a declarat Vartic. Potrivit spuselor comisarului şef al Gărzii Financiare Suceava, tot în cursul zilei de ieri au fost verificate mai multe firme care comercializează carne şi produse din carne în hala din piaţa centrală a Sucevei. Astfel, comisarii financiari au constatat că firma Koda Carmol din Suceava, prin punctul de lucru din Piaţa Centrală, a încasat în cursul zilei de ieri o suma de 1.100 de lei, pentru care nu a emis nici un bon fiscal. Vartic a precizat că în urma controlului, la SC Nicşan Călineşti s-a constatat o lipsă în gestiune de 900 de lei, angajaţii firmei susţinând că banii au fost ridicaţi în cursul zilei de ieri de patron. De asemenea, la ambele firme comisarii Gărzii Financiare Suceava au descoperit că prin punctele de lucru din hala Pieţei Centrale comercializau carne fără documente de provenienţă legală. În aceste condiţii, el a precizat că la faţa locului au fost chemaţi inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru a verifica dacă firmele îndeplinesc condiţiile de igienă pentru consum public. Ionuţ Vartic a precizat că stabilirea sancţiunilor în cazul celor două firme se va face după ce DSVSA va finaliza verificările privind provenienţa cărnii comercializate.

Propunere pentru suprapunerea alegerilor locale şi parlamentare

Propunere pentru suprapunerea alegerilor locale şi parlamentare


Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, Gavril Mîrza, a declarat că personal susţine ideea organizării alegerilor locale şi parlamentare la aceeaşi dată. Mîrza a spus că cele două scrutinuri ar trebui să se desfăşoare concomitent, cea mai potrivită dată fiind luna octombrie a.c. El consideră că acest lucru ar putea fi posibil prin modificarea Legii 215/2001 a administraţiei publice locale. „Aceeaşi opinie, privind suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare au avut-o şi alte organizaţii ale PSD din Moldova, la întâlnirea pe care am avut-o la Iaşi cu conducerea partidului. Potrivit Legii 215 există prevederi potrivit cărora se poate schimba data alegerilor. Iar această lege poate fi modificată de Parlament”, a declarat liderul social democraţilor suceveni. Gavril Mîrza a precizat că suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare ar însemna un efort financiar mai scăzut atât pentru partidele politice, cât şi pentru bugetul de stat. El spune că cei din conducerea PSD vor sintetiza opiniile filialelor acestui partid din întreaga ţară şi probabil că în discuţiile pe care le va avea cu reprezentanţii Guvernului va susţine această ideea de a organiza alegerile parlamentare şi locale în luna octombrie. „Până la această dată majoritatea organizaţiilor PSD susţin suprapunerea acestor alegeri”, a încheiat Mîrza. În ceea ce-l priveşte pe liderul PNL Suceava, Ion Lungu, acesta a declarat că suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare ar fi o măsură sinucigaşă pentru liberali. Lungu a mai spus că o astfel de decizie ar bulversa electoratul, care nu ar mai şti cum să voteze. „Desfăşurarea celor două alegeri simultan ar fi o decizie nepotrivită şi pentru electorat. Şi asta pentru că este posibil ca votul să nu fie unul foarte corect”, consideră Ion Lungu

Focar de rabie în Mitocul Dragomirnei

Focar de rabie în Mitocul Dragomirnei


Potrivit unui comunicat al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, în comuna Mitocul Dragomirnei a fost declarat un focar de rabie pe 23 ianuarie. Petrea Dulgheru, şeful instituţiei, povesteşte că « pe fondul de vînătoare nr.54, din Mitoc, au fost vînate patru vulpi de la care au fost trimise probe pentru examen de laborator, unul dintre animale fiind diagnosticat cu rabie în urma acestei operaţiuni ». « În contact cu vulpile a intrat paznicul de vînătoare de la Ocolul silvic Pătrăuţi, care a jupuit vulpile. Despre acest episod de rabie a fost anunţată ASP Suceava, pentru a lua măsurile legale ce se impun », a mai spus Dulgheru. Alte două cazuri de rabie au fost diagnosticate a doua zi, pe 24 ianuarie, la Frătăuţii Noi şi Gura Humorului. Şeful DSV precizează că la Frătăuţii Noi este vorba de o vulpe găsită moartă în livada unui localnic care a anunţat medicul veterinar, acesta recoltând probe de laborator. Cetăţeanul, ştiind din mass media de pericolul pe care îl reprezintă rabia, nu a atins cadavrul. La Gura Humorului este vorba de o vulpe vânată pe Fondul de vînătoare nr. 47 Voroneţ, în apropierea localităţii cu acelaşi nume. A luat contact cu animalul doar maistrul de vînătoare, spune Petrea Dulgheru, precizînd că în toate cele trei focare va fi efectuată vaccinarea de necesitate a animalelor receptive: cabaline, bovine, ovine, caprine, porcine. De asemenea, se va efectua vaccinarea de completare a câinilor şi pisicilor. DSVSA avertizează din nou cetăţenii să anunţe toate cazurile de mortalitate la animalele sălbatice, cazurile de comportament anormal al animalelor sălbatice, să nu atingă şi nici să nu jupuiască cadavrele acestora. Pentru a preîntâmpina infecţiile accidentale cu virusul rabic a personalului sanitar veterinar, DSVSA Suceava a solicitat Autorităţii de Sănătate Publică Suceava vaccinarea antirabică obligatorie a tuturor medicilor veterinari din judeţ.

Bucovina SIF Muntenia a primit actiuni Casa de Bucovina de peste 1,5 milioane lei

SIF4 Muntenia a primit 7,73 milioane de actiuni ale societatii Casa de Bucovina Club de Munte, in valoare de 1,547 milioane lei, in urma finalizarii procedurii de alocare, la incheierea ofertei publice initiale de vanzare de actiuni, informeaza un raport al SIF Muntenia remis miercuri Bursei de Valori Bucuresti /BVB/. Oferta publica initiala de vanzare de actiuni emise de societatea Casa de Bucovina - Club de Munte Gura Humorului a fost lansata in decembrie 2007 si s-a incheiat pe 11 ianuarie 2008, prin sistemul electronic al Bursei de Valori Bucuresti. In valoare de 9,1 milioane lei, oferta Casa de Bucovina, in vederea listarii la BVB, a fost intermediata de casa de brokeraj Rombell Securities si cuprinde 45,5 milioane actiuni, cu valoarea nominala de 0,1 lei/actiune si un pret de vanzare de 0,2 lei/actiune. Societatea a obtinut in primele noua luni din 2007 un profit net de 511.640 lei, in crestere cu 61,11 la suta fata de perioada similara din 2006, o cifra de afaceri neta de 4,01 milioane lei, in crestere cu 3,52 la suta, venituri totale de 4,05 milioane lei (plus 2,68 la suta) si cheltuieli totale de 3,54 milioane lei (minus 2,43 la suta). In prezent, activitatea derulata de societate vizeaza in principal operarea hotelului Best Western Bucovina - Club de Munte, din statiunea Gura Humorului, singurul hotel de patru stele, de mare capacitate, din zona. Best Western Bucovina - Club de Munte este asezat in imediata vecinatate a manastirilor pictate din Bucovina, la 5 km de Manastirea Humorului si 6 km de Manastirea Voronet. Hotelul este, de asemenea, cel mai bun punct de plecare in asa-numitul "Tur al manastirilor" - cu numeroase obiective turistice - biserica de sare si Catedrala Catolica de la Cacica, biserica pictata de la Arbore, Marginea (cu faimoasa ceramica neagra), Putna, Sucevita, Moldovita, Humorului si Voronet. Societatea are un capital social de 12,18 milioane lei si detine terenuri in suprafata de 176.010 mp, din care in proprietate 173.957 mp si 2.053 mp in concesiune. De asemenea, emitentul mai detine in proprietate hotelul (dat in functiune in 2002) situat in orasul Gura Humorului, compus din subsol, mezanin, parter si opt etaje, 130 camere in suprafata de 11.900 mp, sala de conferinte cu o suprafata de 500 mp, cabana Arinis si doua vile propuse pentru dezafectare. Pana in 2009, compania va investi in constructia unui hotel de trei stele, amplasat pe malul drept al raului Moldova, in zona Arinis, in locul actualului motel, la circa 600 m de viitoarea partie de schi, si in constructia unui restaurant de capacitate mare (circa 300 persoane) in zona Parcului Arinis. Concurenta la nivel regional este formata din doua categorii de unitati de cazare - hoteluri si, respectiv, pensiuni de 3 - 4 stele, pozitionate cu precadere in Municipiul Suceava, dar si in Gura Humorului, Campulung Moldovenesc, Vatra Dornei si pe traseul turistic al manastirilor

Popicarii ieseni pregatesc returul de campionat



Reveniti la antrenamente, sportivii pregatiti de Ilie Baias au ca obiectiv pentru retur ocuparea unui loc pe podium si participarea intr-o cupa europeana.

Dupa un cantonament de zece zile la Vatra Dornei, popicarii campioni de la CFR Olimpia ACB au reinceput ieri antrenamentele pe propria arena, in perspectiva returului, care va debuta pe 2 februarie. Sub comanda antrenorului Ilie Baias, popicarii ieseni au reinceput pregatirea fizica generala pe arena CFR si au continuat cu antrenamentele specifice. In prezent, lotul largit este alcatuit din 14 lansatori, acestia fiind Remus Antimirescu (revenit la antrenamente dupa o mai lunga perioada de inactivitate din cauza unor probleme medicale deosebite la coloana vertebrala), Costica Ciurdea, Florin Opinca, Alin Vreavu (transferat recent de la Foresta HLV Talmaciu), Gyula Veres (venit de la Rulmentul Brasov), Marius Manea, Mihai Gabriel Benghiac, Iulian Gabriel Cucu, Giorge Covasala, Ion Cercel, Dumitru Penciuc Jr., Radu Pricop, Sorin Scutarasu, Bogdan Mihai, ultimii cinci fiind inca juniori. Ieri, sportivii ceferisti au facut vizita medicala si nu s-au inregistrat probleme. Antrenorul formatiei iesene, Ilie Baias, a declarat ca obiectivul echipei pentru retur nu poate fi altul decit un loc pe podium si participarea intr-o cupa europeana. „Ne pregatim pentru reluarea campionatului, unde speram ca vom face in continuare o figura frumoasa, deoarece avem de aparat titlul national, cucerit in sezonul trecut. Chiar daca nu vom juca in prima etapa din retur, deoarece vom sta din lipsa de adversar, ne pregatim pentru urmatoarele doua runde foarte importante, unde vom avea de infruntat adversari extrem de incomozi. Pe 16 februarie vom juca in deplasare contra echipei vicecampioana Inter Petrila, iar pe 1 martie vom evolua acasa cu CFR Cluj, actualul lider al clasamentului. Noi sintem pe locul al doilea la finalul turului, la egalitate de puncte cu popicarii clujeni, si vom lupta in continuare pentru podium si pentru o participare in cupele europene. Cu lotul actual, nu putem sa ne propunem decit obiective de inalta performanta!“ In alta ordine de idei, presedintele clubului CFR Iasi, Radu Pipa, este in discutii avansate cu partenerii germani de la firma „Funk et comp“ pentru ca pistele pe placi sa ajunga la arena ceferista cit mai repede posibil, chiar daca firma germana de profil a depasit cu mult timpul de livrare promis initial, din motive „tehnice“, adica din prea multe comenzi esalonate intr-o perioada de timp scurta!

Oltita Scipor, „Elodia” de Radauţi. O femeie a disparut de doua luni cu 100.000 de euro imprumutaţi si furaţi de la serviciu Trimite pe Yahoo Messen


Free News ::  ::  :: Stire :: Oltita Scipor, „Elodia” de Radauţi. O femeie a disparut de doua luni cu 100.000 de euro imprumutaţi si furaţi de la serviciu

O femeie in vârsta de 39 de ani, din municipiul Radauti, judetul Suceava, si-a câstigat numele de „Elodia de Radauti”, dupa ce a disparut subit inca din luna noiembrie a anului trecut. Nu a disparut cu mâna goala, ci cu nu mai putin de 100.000 de euro, bani imprumutati de la rude, prieteni dar si furati de la locul de munca.

Pâna sa dispara, Oltita Scipor lucra la o casa de schimb valutar din municipiul Radauti. La inceputul lui noiembrie nu a mai ajuns la serviciu. La scurt timp, administratorul casei de schimb valutar, observând disparitia a 21.000 de lei din casierie, a inaintat plângere la politie. Dupa ce stirea a ajuns la urechile localnicilor, la politie s-au adunat si alte plângeri. O ruda, o vecina, un medic din Radauti, plus alti cunoscuti, au reclamat ca femeia are sa le dea diferite sume de bani.

Energie din scoarţă de copac, la Rădăuţi


Compania austriacă „Holzindustrie Schweighofer” a anunţat că va construi, în 2008, două instalaţii de producere a energiei de cogenerare pe bază de biomasă, la Sebeş şi Rădăuţi, folosind ca materie primă scoarţa de copac obţinută din producţie.
Fiecare instalaţie va produce 25.000 MWh şi va asigura alimentarea cu energie electrică a 12.500 de consumatori casnici.

Prefectul de Suceava doreste un program de eradicare a pirateriei in transportul de persoane


Prefectul judetului Suceava, Orest Onofrei, a propus ca Autoritatea Rutiera Romana (ARR) sa intocmeasca, in colaborare cu celelalte institutii competente, un proiect de protocol care sa cuprinda un program de actiuni si masuri in vederea eradicarii fenomenului de piraterie in domeniul transportului de persoane.

Onofrei considera ca se impune ca autoritatile sa ia masuri pentru combaterea acestui fenomen care, la Suceava, a luat amploare.
''Desi aceasta se practica chiar sub ochii institutiilor ce au in atributii verificarea transportatorilor maxi-taxi, pirateria nu a fost eradicata'', a spus prefectul, care a recomandat institutiilor ca atunci cand depisteaza o ilegalitate la un transportator de persoane sa sesizeze si celelalte institutii cu atributii in domeniu, in vederea efectuarii verificarilor si dispunerii de masuri potrivit legii.
Onofrei s-a intalnit cu sefii institutiilor care, potrivit atributiilor pe care le au, pot dispune masuri pentru combaterea transportului ilegal de persoane, in special cu autovehicule cu pana la noua locuri. La discutii au participat reprezentanti ai ARR, IPJ, RAR, Garda Financiara, Protectia Muncii.

Veniturile încasate de CAS, în creştere de la an la an


Sanatate



Cristina_Iordachel Veniturile încasate în anul 2007 de către CAS Suceava au fost de 7.543.900 lei, faţă de 5.221.000 lei în anul 2006, reprezentând un procent de creştere de 144,5%, CAS Suceava încasând doar contribuabilii persoanelor fizice asigurate facultativ sau prin efectul legii, altele decât cele cu calitate de angajat, la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

„În anul 2007 au fost trimise persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor fizice autorizate, care au obligaţia plăţii contribuţiei la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, un număr de 11.534 de înştiinţări de plată pe baza datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava privind veniturile persoanelor fizice autorizate, ceea ce a condus la emiterea unui număr de 2.093 somaţii şi titluri executorii” a declarat şeful CAS Suceava, Cristina Iordăchel.

În altă ordine de idei, Cristina Iordăchel a mai precizat că numărul litigiilor cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale soluţionate prin Comisia de Arbitraj sau prin alte instanţe de judecată au fost de 7, soluţionate favorabil pentru CAS Suceava în următorul mod: 4 acţiuni respinse ca nefondate, două acţiuni rămase fără obiect, în urma achitările sumelor datorate la CAS şi o acţiune la care s-a renunţat la judecată de către furnizorul reclamant.

Medicii de familie vor primi un buget cu 80 la sută mai mare faţă de anul trecut


Sanatate



Cristina_Iordachel Preşedintele CAS Suceava, Cristina Iordăchel a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă că bugetul alocat serviciilor medicale pentru anul 2008 este cu 27,72% mai mare comparativ cu cel alocat în anul precedent, creşterea cea mai mare fiind înregistrată de medicina de familie (cu 80%), urmată de asistenţa medicală paraclinică (cu 71,24%).

„Astfel pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală anul trecut s-a alocat suma de 43.724,00 lei, iar anul acesta 46.214,00 lei; pentru medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naţionale cu scop curativ anul trecut s-a alocat suma de 10.667,00 lei, iar anul acesta 13.966,00 lei; pentru dispozitive şi echipamente medicale s-au alocat anul trecut 2.438,00 lei, iar anul acesta 2.663,00 lei; pentru asistenţa medicală primară s-au alocat anul trecut 20.115,00 lei, iar anul acesta 36.185,00 lei; pentru servicii de urgenţă prespitaliceşti şi transport sanitar anul trecut s-a alocat suma de 7.007,00 lei, iar anul acesta 7.254,00 lei; pentru îngrijiri medicale la domiciliu s-a alocat anul trecut suma de 42,00 lei, iar anul acesta 70,00 lei” a precizat Cristina Iordăchel.

De o alocare „spectaculoasă” de fonduri în valoare de 12.783,00 lei vor beneficia anul acesta serviciile medicale de hemodializă şi dializă peritoneală, comparativ cu 4.290,00 lei, sumă alocată anul trecut.

Spitalele din judeţ au primit bani mai mulţi dar serviciile oferite au fost la fel de proaste


Sanatate



spital-urgenta Preşedintele director general al Casei de Sănătate Suceava, Cristina Iordăchel este nemulţumită de faptul că anul trecut spitalele din judeţ au avut o finanţare foarte bună faţă de anii anteriori însă calitatea serviciilor medicale nu a crescut pe măsura finanţării. Aceasta a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă că se aşteaptă la o creştere a calităţii serviciilor medicale acordate de spitale anul acesta, pe măsura bugetului foarte bun. „Sper ca acest lucru să se întâmple în 2008, când spitalele primesc un plus de 17% la buget”, a declarat Cristina Iordăchel menţionând că, cele 10 spitale din judeţ primesc anul acesta 116.379.000 lei, faţă de 99.208.000 lei.

Şeful CAS Suceava a afirmat că anul trecut 8 spitale au făcut obiectul unui număr de 18 controale, fiind imputată şi recuperată suma de 274.345 lei reprezentând contravaloarea serviciilor medicale spitaliceşti nejustificate în documentele medicale.

Cristina Iordăchel a mai adăugat că furnizorii de servicii medicale spitaliceşti au fost avertizaţi să respecte legislaţia în privinţa înregistrării şi raportării statistice a pacienţilor care primesc servicii medicale în regim de spitalizate continuă şi spitalizare de zi.

Managementul defectuos din cadrul serviciilor spitaliceşti a culminat cu destituirea directorului Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Costică Dăscăliuc, interimatul fiind asigurat de directorul medical al unităţii Doina Elena Ganea Motan.

Scandal în sediul PSD- Un elev simpatizant PD a rămas închis peste noapte în sediul după ce a refuzat să plece


Politica



Constantin GheorghePurtătorul de cuvânt al PDL Suceava, deputatul Romică Andreica, a declarat, miercuri, că partidul a depus o plângere penală privind sechestrarea unei persoane în fostul sediu al PD Suceava, spaţiul aparţinând PSD Suceava care a solicitat în repetate rânduri celor de la PDL să evacueze sediul. De altfel, luni preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Suceava, Virginel Iordache a anunţat că a fost depusă o plângere penală privind evacuarea.

Miercuri, în sediu respectiv se afla un elev, Ionuţ K., simpatizant PD, în vârstă de 17 ani, care a declarat că a fost închis de marţi seara în imobil şi că nu a fost lăsat să plece. Acesta a explicat că marţi seară se afla în sediu împreună cu secretara organizaţiei, însă aceasta din urmă a plecat spunând că se întoarce în scurt timp, iar apoi, cei de la PSD i-au cerut să plece pentru că urmează să închidă uşa principală de intrare în clădire.

Adolescentul a spus că nu putea să plece din sediu pentru că acolo se află documente ale partidului şi că a rămas, cei de la PSD închizând uşa clădirii, după care a sunat la secretară şi a informat-o că este închis în sediu şi a primit asigurări că va veni cineva să-i deschidă uşa. Acesta a menţionat că şi-a sunat şi familia pe care a informat-o de această situaţie şi că aşteaptă să i se deschidă uşa. Despre această situaţie, elevul spune că l-a informat şi pe avocatul Radu Ursu, prim vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PDL Suceava, dar nu a venit nimeni să-i deschidă uşa şi a înnoptat în fostul sediu al PD.
Constantin Gheorghe si Ionut K
La faţa locului, pentru a soluţiona incidentul a venit miercuri senatorul PDL Constantin Gheorghe, care întrebat ce caută un elev într-un sediu de partid, acesta a răspuns că respectivul elev este simpatizant PD şi că a fost lider al organizaţiei de elevi a PD Suceava, fiind în prezent membru în Biroul Local.

În replică, directorul executiv al PSD Suceava, Roman Stecyk, a declarat că întreaga situaţie este o înscenare a PDL, precizând că membri PSD Suceava care se aflau marţi seara în sediu, l-au informat pe respectivul tânăr să părăsească sediul pentru că urmează să plece şi vor închide uşa principală, dar că acesta a refuzat. Acesta a mai spus că miercuri dimineaţa a venit de la ora 6 la sediu şi că întregul Biroul Judeţean al PSD Suceava, care se pregătea să se deplaseze la întâlnirea regională de la Iaşi l-a rugat pe tânăr să plece acasă, acesta refuzând şi de această dată.

Directorul executiv al PSD Suceava a mai afirmat că pe parcursul dimineţii, tânărul a ieşit la un geam şi a dat unele documente unor membri PD, dar fără să plece din sediu. Roman Stecyk a ţinut să specifice faptul că tânărul putea să plece din sediu oricând folosind un geam aflat pe casa scărilor.

PDL acuzat de liberali că face ecarisaj politic racolând membri cu vocaţia de trădători


Politica



PNL Suceava consideră că PDL se ocupă de „ecarisaj politic” pentru că prin atragerea în acest partid a unor membri ai altor partide „aduce în rândurile sale pe cei cu vocaţia de trădători”. Purtătorul de cuvânt al PNL Suceava, Vasile Mocanu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că prin racolarea de membri ai altor partide, PDL îşi dovedeşte menirea de „ecarisaj politic”, iar după ce adună în rândurile sale pe cei cu vocaţia de trădători, partidele rămân cu membrii veritabili.

Acesta a spus că PNL trebuie să-şi menţină rolul de garant al democraţiei fiind pus în situaţia de a se situa între cele două forţe desprinse din FSN.

Vicepreşedintele filialei judeţene a PNL, Mihai Aurel Steiciuc a susţinut recent, că PD-L nu are candidaţi de primar cu şanse de reuşită şi de aceea încearcă prin intimidare şi şantaj să-şi găsească oameni care să câştige. Acuzaţiile la adresa PD-L nu sunt singulare, conducerea PSD Suceava, exprimându-şi de asemenea nemulţumirea în această privinţă.

Volei. Campionatul Municipal al Liceelor >> LPS s-a impus categoric în etapa pe municipiu


Sport



În sala de sport a Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava, s-au desfăşurat meciurile etapei pe municipiu la volei feminin. Au fost prezente echipele: LPS Suceava, CN de Industrie Alimentară, CN „Mihai Eminescu”. CN „Petru Rareş”, CN „Ştefan cel Mare”, Şcoala „Filadelfia”.

Au fost meciuri frumoase, disputate într-o atmosferă de sărbătoare, iar finalul competiţiei, echipa LPS a fost desemnată învingătoare, sportivii fiind urmaţi în clasament de CN de Industri Alimentară. Cele două echipe s-au calificat pentru faza judeţeană.

Pentru LPS au jucat: Vatamanu, Corlăţean, Olaieru, Onciu, Romaniuc, Severincu şi Nutescu.

La CN de Industrie Alimentară au jucat: Budeanu, Dolora, Hodoroabă, Huţanu, Chifan şi Cocerhan.

Rezultate bune pentru antrenorul care pregăteşte ambele echipe, prof. Gheorghiţă Macedon.

La masculin, pentru faza judeţeană s-au calificat echipele LPS Suceava (antrenor Teodor Tamaş) şi Şcoala Filadelfia.

La sfârşitul acestei săptămâni va avea loc, la Botoşani, turneul de juniori I, în cadrul Campionatului Naţional, turneu la care vor fi prezenţii şi elevii prof. Tamaş de la LPS Suceava.

Pe 1 februarie, la Buzău, se va desfăşura turneul de juniori II cu participarea echipei LPS Suceava, antrenată de Vasile Moşuc iar la aceeaşi dată, la Piatra Neamţ este programat turneul de junioare II, unde va lua parte şi formaţia LPS (antrenor Gh. Macedon).

Fotbal. Liga a III-a >> Juventus pleacă în cantonament


Sport



Juventus După o scurtă perioadă de reacomodare la efort desfăşurată în localitate, Juventus Falticeni efectuează începând de joi un cantonament montan de zece zile la Vatra Dornei. Pentru acest stagiu de pregătire, antrenorii Ovidiu Murariu, Bogdan Grosu şi Marius Lup au deplasat un lot total de 22 de fotbalişti. Astfel, pe lângă jucătorii din vechea “gardă”, din această iarnă s-au alăturat primei echipe şi 5 juniori din propria pepinieră: Bolohan, Cozma, Cara, Luchian şi Zaharia.

“Primele şedinţe de antrenamente au decurs foarte bine. Deocamdată nu avem noutăţi în cadrul lotului, dar până la reluarea campionatului dorim aducerea unor jucători care să acopere posturile deficitare. Totodată, sperăm ca în cantonamentul de la Vatra Dornei să disputăm şi câteva meciuri de verificare pentru a ne lămuri asupra potenţialului echipei. A rămas să stabilim la faţa locului adversarii, totul în funcţie şi de condiţiile terenurilor din localitate”, a precizat şeful băncii tehnice fălticenene, Ovidiu Murariu.

“Alb-negrii” vor reveni la Fălticeni la începutul lunii februarie pentru ultima perioadă a pregătirilor, interval în care echipa de pe malul Şomuzului va efectua şi două partide de verificare în compania celor de la Aerostar Bacău.

Atletism >> Sâmbătă se va desfăşura Cupa “Crai nou” la atletism


Sport



Ziarul „Crai nou” împreună cu Direcţia Judeţeană pentru Sport Suceava şi CSM Suceava organizează sâmbătă, 26 ianuarie, Cupa „Crai nou” la atletism.

Competiţia, care va avea loc în sala „Areni”, este destinată copiilor (fete şi băieţi) născuţi în 1995-1996 şi 1997-1998, din întreg judeţul Suceava, fiind totodată şi un bun prilej pentru a se completa grupele de performanţă. Antrenorii Dana Scripcă (Gura Humorului), Elena Ţâmpău (Câmpulung Moldovenesc), Cătălin Coman şi Alin Findanis (Fălticeni), Radu Munteanu (Rădăuţi), Cristian Prâsneac (Vatra Dornei), Liliana Petrache, Constantin Barbălată, Iustin Tătărău, Toader Flămând şi Radu Mihalescu (toţi din Suceava) şi-au anunţat deja prezenţa şi vor avea ocazia să „înregimenteze” noi talente ale atletismului sucevean.

Inspectorul DJS Valerian Dura ne-a informat că, la acest eveniment, vor lua parte aproximativ 100 de copii.

Cei mai merituoşi dintre participanţi vor fi răsplătiţi cu premii constând în bani, diplome, medalii şi dulciuri.
PROGRAMUL CUPEI „CRAI NOU”


Sâmbătă – 26 ianuarie
Ora 10.00

* 50 m plat (copile II)
* 50 m plat (copii II)
* 50 m plat (copile I)
* 50 m plat (copii II)

Ora 10.30

* 600 m plat (copile I şi II)
* 800 m plat (copii I şi II)

Ora 11.00

* Lungime (copile I şi II)
* Lungime (copii I şi II)

Ora 11.40

* 50 m garduri (copii I)



Ora 12.00

* Festivitatea de premiere

Fotbal. Liga a III-a >> Cetatea, învinsă în primul amical al iernii


Sport



marian pana Cetatea Suceava a început cu o înfrângere seria partidelor de verificare din această iarnă, pierzând miercuri cu scorul 0-2, pe terenul formaţiei Politehnica II Iaşi. Deşi se deplasa în Copou cu gândul la victorie, trupa antrenată de Marian Pană nu a rezistat decât jumătate de oră în faţa echipei secunde a ieşenilor, Plugaru deschizând scorul în minutul 31 cu un şut din colţul careului. Sucevenii au replicat imediat prin Beleca, însă şutul atacantului sosit de la CS Gura-Humorului nu a găsit cadrul porţii adverse.

Dominarea ieşenilor s-a accentuat pe parcursul reprizei secunde, când pe fondul numeroaselor schimbări efectuate în tabăra sucevenilor, gazdele şi-au majorat avantajul prin Ştefan, acesta finalizând din apropierea porţii o centrare venită de pe partea dreaptă.

Deşi s-a arătat nemulţumit de rezultat, tehnicianul Marian Pană a subliniat că nu este cazul să facem „un capăt de ţară” de pe urma acestei înfrângeri. „Am întâlnit o echipă mult mai bine pregătită din punct de vedere fizic decât noi. În prima repriză am practic un joc bun, pe fondul căruia puteam să egalăm înainte de pauză. Nu facem însă o tragedie din acest insucces, deoarece am dorim să vedem la lucru întreg lotul de jucători. Deşi am avut parte de un adversar incomod, rezultatul final este neconcludent, atât pentru potenţialul echipei, în general, cât şi pentru cel al jucătorilor aflaţi în probe la noi”, a afirmat la sfârşitul întâlnirii antrenorul principal al Cetăţii.

Cele două formaţii au început partida în următoarele formule de joc:

Cetatea Suceava: Rohetki - Halip, Nicolau, Teslariu, Leuciuc – Apetri, Onciu, Celpan, Cojenel – Beleca, Dicher.

Politehnica II Iaşi: Costaş – Drânceanu, Gheban, Şuh, Bernard, Pandele – Plugaru, Cososchi, Tofan – Ştubei, Caragea.

Pe parcursul meciului, cei doi tehnicieni au rulat, fiecare, întreg lotul de jucători avuţi la dispoziţie.

Micuţa graficiană Ioana Tatarciuc expune 70 de lucrări la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii


Timp Liber



Afis_caricatura La Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Suceava, vineri 25 ianuarie 2008, ora 12, 00, va avea loc vernisajul expoziţiei de caricatură a tinerei graficiene de 11 ani, Ioana Tatarciuc, din municipiul Suceava. Expoziţia cuprinde 70 de lucrări de caricatură cu mesaj-metaforă, crochiuri şi bandă desenată, Ioana Tatarciuc reuşind să surprindă diferitele aspecte ale vieţii, ale societăţii, folosind simboluri, într-o grafică satirică de ţinută, fără cuvinte.

Mesajul Ioanei Tatarciuc se transmite cu forţă, printr-un desen expresiv ce este nuanţat de la ironia fină până la hohotul spumos de râs.

Expoziţia de la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Suceava poate impresiona nu numai prin numărul mare de desene expuse, ci mai ales prin calitatea lucrărilor ce poartă semnătura unui copil în vârstă de doar 11 ani.

„Ioana e dăruită cu har şi mă uimeşte adesea prin profunzimea şi maturitatea cu care observă realitatea din jurul ei. Mă gândesc adesea că aceasta nouă generaţie, pe care am şansa să o formez, e dăruită cu atâta profunzime şi strălucire a spiritului! E impresionant să descoperi la un copil de 11 ani atâta subtilitate a mesajului artistic! Ioana îşi realizează cu uşurinţă caricaturile, învăţând să lucreze cu simboluri, care alăturate şi aflate în contradicţie, stârnesc umorul”, a declarat graficiana suceveană Paula Şalar, cea care a avut iniţiativa acestei expoziţii şi care a îndrumat-o şi format-o în cadrul Academiei Libere de Grafică ce-i poartă numele, pe mica artistă de la vârsta de 6 ani.

Expoziţia cuprinde şi crochiuri, Ioana Tatarciuc fiind iniţiată în arta portretului - caricatură la şcoala aceluiaşi maestru unde modele sunt chiar colegii de cursuri.

“Desenul ei convinge prin libertatea, siguranţa şi expresivitatea liniei, în aceste portrete realizate în creion.”, a spus Paula Şalar.

Totodată, în expoziţie sunt prezente şi lucrări care surprind expresii ale chipului, realizate în culori vii, astfel încât personajele par să se anime din fundalul foii albe.

Un alt segment abordat în lucrările sale îl reprezintă banda desenată.

„Şi aici Ioana excelează, căci povestea desenată pune în valoare un mesaj spiritual, aspiraţia omului de a se elibera de partea negativă a fiinţei sale, pentru a lua cu sine doar partea pozitivă şi luminoasă cu care a fost dăruit. Ioana Tatarciuc e cu adevărat un talent, ce se va impune cu siguranţă. Voi colabora cu ea şi în următorii ani, până la formarea sa deplină, ca tânăr artist independent, capabil să creeze şi să se pună în valoare”, a subliniat Paula Şalar.

De remarcat este că Ioana Tatarciuc a fost apreciată cu diplome şi premii de excelenţă la saloane şi festivaluri naţionale de profil.

„Pasul următor important este acela de a o trimite pe Ioana , cu caricaturile sale, în confruntări internaţionale, unde sunt sigură ca va confirma investiţia în talentul ei”, a mai spus Paula Şalar.

Academia Liberă de Grafică - Paula Şalar este singura şcoală de caricatură din România, mişcare artistică ce îşi desfăşoară cursurile din 1998, descoperind şi formând deja câteva generaţii de tineri caricaturişti.

Universitatea „Ştefan cel Mare” a fost premiată de MEdCT pentru multiculturalism


Invatamant



Sanda Maria Ardeleanu. Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a fost recompensată de Ministerul Educaţiei cu premiul pe 2007 pentru multiculturalism – promovarea proiectelor de dezvoltare transfrontalieră. Prorectorul instituţiei academice, profesor universitar doctor, Sanda Maria Ardeleanu, a declarat că premiul constă într-o diplomă şi suma de 600.000 de lei. Acesta a spus că banii vor intra în contul universităţii şi vor fi împărţiţi pe cele 10 facultăţi în funcţie de numărul de studenţi al fiecăreia. Sanda Ardeleanu a mai adăugat că Universitatea „Ştefan cel Mare” are în derulare zece proiecte transfrontaliere, printre care se numără cele privind tradiţia slavă bisericească, ca mediator al relaţiilor cultural – lingvistice ucraineano-române în spaţiul Bucovinei şi prevenirea poluării apelor naturale frontaliere din bazinul Prut.

Mai trebuie precizat că Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a fost plasată pe locul 14, în clasamentul pentru 2007 vizând performanţele instituţiilor academice din România, la capitolul cercetare ştiinţifică. Prorectorul Sanda Maria Ardeleanu a declarat că topul a fost alcătuit de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior, iar Universitatea „Ştefan cel Mare” ocupă locul 14 dintr-un total de 49 de universităţi luate în calcul.

IPJ a identificat10 şcoli cu risc ridicat privind infracţionalitatea înregistrată în zona unităţilor de învăţământ


Actualitate



Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a stabilit, în urma măsurilor întreprinse pentru optimizarea climatului de siguranţă din zona unităţilor de învăţământ, că în judeţ există 428 şcoli cu risc minim, 49 şcoli cu risc mediu şi 10 şcoli cu risc ridicat. În urma identificării acestor vulnerabilităţi, s-au desfăşurat o serie de activităţi, cum ar fi participare la şedinţe în cadrul unităţilor de învăţământ, realizarea unor controale în perimetrul şcolilor, asigurarea dotării cu sisteme tehnice de alarmare şi personal de pază a unităţilor de învăţământ, derularea unor proiecte specifice de educaţie rutieră, etc.

În ceea ce priveşte infracţionalitatea înregistrată în zona unităţilor de învăţământ, în semestrul II a anului şcolar trecut au fost constatate 49 infracţiuni, între cauzele generatoare regăsindu-se: lipsa de reacţie a unor cadre didactice, ineficienţa unor măsuri de corecţie sau de sancţionare a elevilor indisciplinaţi, slaba implicare a unor părinţi în educarea copiilor, apartenenţa acestora la familii dezorganizate, tentaţiile de a frecventa anturaje sau medii rău-famate.

Handbal, Liga Naţională >> CS Universitatea joacă joi primul meci la turneul de la Arad


Sport



handbal universitatea sv Handbaliştii suceveni au intrat în partea a doua a stagiului de pregătire centralizată de la Băile Felix. După două amicaluri în care s-a impus în faţa formaţiei CSM Oradea, „studenţii” suceveni vor debuta astăzi la Cupa „Unirii”, un turneu amical care se desfăşoară la Arad şi la care vor mai lua parte maghiarii de la Komloi Baniasz, CSM Oradea, Minaur Baia Mare şi HC Arad.

În primul meci, CS Universitatea va înfrunta formaţia Komloi Baniasz (Ungaria), joi cu începere de la ora 11.15. Tot joi, sucevenii ar fi trebuit să joace cu HCM Constanţa dar campioana en-titre i-a anunţat pe organizatorii turneului că nu vor mai participa, motiv pentru care elevii lui Petru Ghervan vor disputa următorul joc abia vineri. „Suntem în grafic cu pregătirile şi aştept de acum o creştere în joc din partea echipei. Am obţinut două victorii cu CSM Oradea care ne oferă un moral bun. Important e ca băieţii să nu mai sufere accidentări. Zvanciuc, Ignat, Bursuc şi Gavriloaia sunt refăcuţi după unele probleme medicale. Singurul jucător care nu s-a antrenat normal în aceste zile a fost Constantin Brădăţan, care a suferit o ruptură fibrilară la gamba piciorului drept” a declarat Petru Ghervan.

După turneul de la Arad, care se va încheia pe 26 ianuarie, echipa locală de handbal va reveni la Suceava iar luni, 29 ianuarie, universitarii vor înfrunta, într-un alt amical, naţionala de handbal masculin a Republicii Moldova, despre care tehnicianul sucevean a precizat că este o echipă de perspectivă.

Reconfigurarea zonei centrale a Sucevei, în dezbatere publică


Autorităţile locale sucevene vor supune dezbaterii publice, până la sfârşitul acestei luni, proiectul de reconfigurare a zonei centrale a municipiului. Acesta include mai multe propuneri de modificare urbanistică a Sucevei, care urmează a fi puse în practică începând din acest an.
Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ) al centrului Sucevei, vor fi dezvoltate două zone - una istorică, incluzând Palatul Administrativ, Casa de Cultura, Palatul de Justiţie şi una modernă, cu Primăria Suceava, centrele comerciale ce vor apărea în zonă şi centrele imobiliare în curs de dezvoltare. Străzile de legătură vor avea funcţiuni mult mai complexe şi vor apărea mai multe sensuri unice.
Complementară acestui proiect este şi iniţiativa de a reamenaja parcul Central din municipiu, prin reabilitarea fântânilor arteziene existene, dar şi montarea altora noi, precum şi prin punerea în valoare a celorlalte puncte de atracţie - foişorul, troiţa şi statuile din preajma parcului. De asemnea, pe partea dinspre bulevardul Ana Ipătescu va fi creată o perdea de verdeaţă care va izola fonic parcul.

Doi hoţi din Şcheia prinşi în timp ce încercau să plece cu 3 cadre metalice furate de pe un şantier


Actualitate



Jandarmii suceveni au prins în noaptea de marţi spre miercuri, , în jurul orelor 0.30, doi bărbaţi din Şchaia care transportau cu căruţa trei cadre metalice furate de pe un şantier. Potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ Suceava, locotenent Bogdan Cornaci, în timp ce executau serviciul de ordine şi siguranţă publică în cartierul George Enescu din municipiul Suceava, membrii unui echipaj de jandarmi au observat un atelaj hipo încărcat cu componente de schele metalice iar în timp ce jandarmii se apropiau atelajul a mărit viteza, încercând să dispară printre blocuri.

Patrula a interceptat atelajul iar la întrebarea privind provenienţa cadrelor metalice pe care le transportau, bărbaţii au ezitat şi nu au putut da un răspuns justificativ. Jandarmii au efectuat verificări, în urma cărora a rezultat faptul că C. Vasile, de 41 ani şi O. Constantin, de 37 ani, au pătruns, prin escaladarea gardului împrejmuitor, în incinta unui şantier în care se realizau lucrări de mansardare şi au sustras un număr de 3 cadre metalice pe care le-au încărcat în atelaj, intenţionând să le valorifice la un centru de colectare, însă au reuşit să parcurgă doar câteva zeci de metri, fiind opriţi de jandarmi.

Componentele metalice, în valoare de aproximativ 600 lei, au fost restituite proprietarului, iar celor doi făptuitori le-au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, dosarul urmând să fie înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Liberalii suceveni consideră PD-L "o gogoaşă goală pe dinăuntru"



Iulian Angheluş, membru în Biroul Permanent Judeţean al PNL Suceava, a propus ca cel tîrziu pe 16 februarie, filiala liberală să-şi lanseze candidaţii pentru alegerile locale, pentru a anula zvonurile legate de trecerea unor membri la PDL. Urmînd exemplul PSD, liberalii acuză PDL că le racolează primarii sau candidaţii în alegerile locale, ceea ce dovedeşte că această formaţiune este "o gogoaşă goală pe dinăuntru", deşi se declară "cel mai mare partid din ţară". Iulian Angheluş a declarat că în ultimele două săptămîni, organizaţiile PNL din zona Rădăuţi şi Cîmpulung au refuzat şantajul practicat de preşedintele PDL Suceava, Gheorghe Flutur, şi de şeful ISJ Suceava, Petru Carcalete, rămînînd fidele principiilor liberale.

Dosar penal pentru un bărbat ce a avariat o maşină în Fălticeni şi a plecat


Actualitate



Un bărbat din comuna suceveană Şcheia s-a ales cu dosar penal după ce a avariat o maşină în Fălticeni şi a plecat mai departe. Potrivit IPJ Suceava, luni, la ora 16.10, S. Cristi, în vârstă de 41 ani, din comuna Şcheia a fost depistat conducând autoturismul marca Dacia pe strada Sucevei din municipiul Fălticeni, în timp ce se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Acestuia i s-a solicitat să fie testat cu aparatul etilotest, însă nu a reuşit să sufle corect pentru a fi indicată alcoolemia, astfel încât a fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Nichitean Sergiu Deoarece autoturismul condus de S. Cristi prezenta avarii în partea din faţă, în urma verificărilor efectuate s-a constatat că acesta a avariat autoturismul Dacia proprietatea Mariei T. din localitate, ce se afla parcat în faţa Colegiului Agricol Fălticeni.

„Pentru încă o dată organele de la poliţia rutieră dau dovada de exces de zel, şi dau fuga, fuga, la întocmirea de dosar penal. Dar ce se întâmplă dacă în urma recoltării probelor biologice, gradul de îmbibaţie alcoolică nu depăşeşte limita legală prevăzută de lege, de 0,4g în aerul respirabil sau 0,8g exprimat în grame la litru de sânge, art.52 din Decretul nr.328/1966, cu modificările ulterioare, ordonanţa de urgenţă 195/2002 (art. 79, alin.1 şi 89 lit.a) şi HG 95/2003, pentru că de sustragere de la recoltarea probelor biologice nu poate fi vorba.

Dacă din proba ştiinţifică de laborator se va constata ca cel suspect a condus autovehiculul sub influenţa, chiar uşoară, a alcoolului – fără să fi ajuns însă în starea de îmbibaţie alcoolică la care se referă art.37 alin.1 – fapta va constitui contravenţie prevăzută în art.44 pct.3.

Întradevăr, în conformitate cu art.44 pct7 din regulamentul pentru aplicarea Decretului nr.328/1966 conducătorii auto sunt obligaţi să oprească imediat când sunt angajaţi într-un accident de circulaţie, dar nici o dispoziţie legală nu le impune obligaţia să se prezinte din proprie iniţiativă pentru recoltarea probelor biologice, chiar dacă au în sânge o îmbibaţie alcoolică sau se află în stare de ebrietate” a precizat pentru newsbucovina avocatul Sergiu Nichitean.

Proiecte îndrăzneţe pentru DJS Suceava


Sport



Androhovici MihaiDirecţia Judeţeană pentru Sport Suceava şi-a prezentat, zilele trecute, prin vocea directorului Mihai Androhovici, proiectele pentru anul competiţional 2008. Pe lângă editarea unei cărţi în care să fie prezentate toate evenimentele sportive desfăşurate de-a lungul timpului în zona Bucovinei, AJS intenţionează să amenajeze, în acest an, în incinta instituţiei, şi un muzeu al sportului sucevean.

“Deocamdată ne aflăm la stadiul de adunat materiale: trofee, medalii, diplome, fotografii sau alte lucruri personale pe care sunt dispuşi să le doneze sportivii. Sperăm ca în aceste zile să apară bugetul de la ANS pentru 2008 şi, în funcţie de sumele alocate, vom afla pe ce proiecte ne axăm”, a precizat Mihai Androhovici.

De asemenea, DJS Suceava va iniţia, la începutul lunii februarie, o dezbatere publică despre legea combaterii violenţei în sport. “Odată cu publicarea legii în Monitorul Oficial, vrem să aducem la aceeaşi masă a discuţiilor, în cadrul Comisiei Judeţene de Fair-play, toate părţile implicate în manifestaţiile sportive: organizatori, forţe de ordine, suporteri, reprezentanţi ai mass-media, oficialităţi locale, pentru a le aduce la cunoştinţă noile prevederi ale legii”, a menţionat directorul DJS.

Diriguitorii sportului local doresc să tragă, în acest an, şi un semnal de alarmă asupra dopajului, programând în acest sens, pe 20 martie, la Suceava, o conferinţă în care vor dezbate, împreună cu un reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Sport, noile tendinţe in domeniul antidopingului.

Andrei Bernicu a redresat formaţia HBC Champcevinel

Adus în noiembrie de francezii de la HBC Champcevinel, formaţie din cel de-al patrulea eşalon valoric al Franţei, handbalistul sucevean Andrei Bernicu, fiul directorului de la LPS Suceava, a reuşit să redreseze cât de cât formaţia din „Hexagon”.

Suceveanul, în vârstă de 24 de ani, este antrenor-jucător la Champcevinel şi se bucură de aprecierea preşedintelui Sylvain Tessaud şi întregii comunităţi locale. Cu Bernicu jr. la cârma echipei, Champcevinel şi-a redresat situaţia din clasament. Acesta nu este la prima aventură pe tărâm francez, el evoluând în trecut şi în liga Nationale 1 la formaţia Villeneuve-Loubet.

La Champcevinel, Andrei Bernicu are un salariu impozabil de 1200 de euro, clubul francaz punându-i la dispoziţie şi o casă. De altfel, Bernicu jr, care a mai jucat la Universitatea Suceava, Minaur Baia Mare şi CSM Oradea, a ţinut capul de afiş al cotidianului local Dordogne Libre, în momentul în care a semnat formaţia franceză.