marți, 15 ianuarie 2008

Groapa de gunoi din Fălticeni, AMR 3


Groapa de gunoi a municipiului Fălticeni se va închide la sfîrşitul anului 2010. Pînă la găsirea unei soluţii de depozitare a deşeurilor, la nivel de judeţ, Primăria şi operatorul local SC Goscom SA Fălticeni continuă demersurile pentru construirea, în acest an, a unei staţii locale de selecţie şi transfer a deşeurilor.

În primăvară va fi reluată şi acţiunea de reamenajare a altor cinci puncte de colectare din asociaţiile de proprietari, în cadrul programului de colectare selectivă a deşeurilor început în urmă cu doi ani.

S-a rătăcit pe Rarău



Ieri, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ), Bogdan Cornaci, a anunţat că jandarmii montani din Cîmpulung Moldovenesc au salvat un tulcean rătăcit în masivul Rarău.

În noaptea de duminică spre luni, jandarmii Postului Montan Cîmpulung Moldovenesc au fost sesizaţi prin 112 despre faptul că un bărbat a solicitat ajutor, după ce s-a rătăcit pe traseul Cîmpulung Moldovenesc–Schitul Rarău. Împreună cu lucrătorii Salvamont din localitate, jandarmii au intervenit pentru salvarea acestuia, reuşind să-l găsească după aproximativ o oră de căutare. După ce a fost recuperat, Ion B. (40 de ani), din judeţul Tulcea, a fost condus la Schitul Pojorîta, unde era cazat.

Salarii mai mari pentru poliţiştii comunitari din Suceava


Municipalitatea va majora salariile poliţiştilor comunitari. Demersul survine unui sondaj de opinie comandat de primarul Ion Lungu, potrivit căruia 40,2 la sută dintre locuitorii municipiului reşedinţă sînt nemulţumiţi de gradul de siguranţă publică.

Edilul şef a declarat că măsura este absolut necesară pentru a păstra respectivii lucrători în slujba municipalităţii. Aceasta în condiţiile în care omonimi de ai lor de la Ministerul de Interne şi Reformei Administrative, respectiv poliţişti, jandarmi sau pompieri, cîştigă dublu. "De aceea, încercăm, prin noul contract de muncă şi bugetul pe 2008, să creştem salariile acestei categorii de personal", a spus primarul Ion Lungu, adăugînd că se are în vedere asigurarea suficienţei de poliţişti comunitari, mai ales pe partea de patrulare.

Strada Cernăuţi intră în reabilitare


Conducerea municipalităţii a semnat contractul pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare de pe strada Cernăuţi. Licitaţia a fost cîştigată de firma Test Prima Suceava, pentru suma de 470.000 de lei, cu 330.000 de lei mai puţin faţă de indicatorii tehnico-economici aprobaţi în deliberativului local.

Conform prevederilor contractuale, lucrările vor dura 5 luni de la data declanşării, iar după finalizare se va trece şi la introducerea aducţiunii de gaze naturale. "Este un obiectiv foarte important pentru municipalitate, fiind vorba despre un drum care va duce la fluidizarea traficului şi, nu în ultimul rînd, prin accesul la utilităţi, va crea condiţii de viaţă civilizată locuitorilor din zonă", a declarat primarul Ion Lungu. Strada Cernăuţi este parte a DE 85 şi a fost închisă din cauza alunecărilor de teren, în urmă cu 10 ani. În ciuda faptului că este drum european şi că face legătura cu punctul de trecere a frontierei Siret, autorităţile de la Bucureşti şi-au luat mîna de pe artera ce traversează municipiul reşedinţă de judeţ. "Sper ca pînă în primăvară, firma care a cîştigat licitaţia să se concentreze, astfel încît lucrările să fie terminate cît mai repede şi să le transferăm la Ministerul Transporturilor", a mai spus edilul şef.

Locurile de joacă vor fi modernizate


Primarul Ion Lungu a anunţat că toate locurile de joacă pentru copii din municipiu vor intra într-un proces de modernizare. Edilul şef a precizat că actualele amenajări nu mai corespund standardelor, fiind uzate fizic şi depăşite moral.

Unele dintre acestea au devenit chiar periculoase, nemaiavînd autorizaţie din partea instituţiei abilitate, respectiv ISCIR. "Vrem să înfiinţăm locuri de joacă moderne, la standarde europene", a arătat primarul. În municipiu există 74 de locaţii cu această destinaţie, cîteva fiind modernizate de firma Rosal Group, potrivit clauzelor din contractul de salubrizare. La sfîrşitul anului trecut, municipalitatea a inaugurat, în parcul Areni, un loc de joacă de 150.000 de lei. Direcţia Domeniului Public cheltuieşte, anual, cu întreţinerea amenajărilor în cauză, circa 20.000 lei.

Suceava, înghiţită de ceaţă


Ieri, municipiul Suceava a fost învăluit într-o perdea de ceaţă s-o tai cu cuţitul. Mulţi au comparat imaginea oraşului cu cea a Londrei, veşnic mohorîtă.

Suceava, înghiţită de ceaţă
"Sediul nostru se află la etajul 7, în clădirea Finanţelor. De obicei, vedem tot oraşul. Astăzi (ieri – n.r.) imaginea este sinistră, se vede doar turnul Bisericii Catolice. Parcă am fi în Londra", ne-a spus Mirela Cezar, inspector al Gărzii Financiare.

Soarta Rarăului e în mâinile primarului

Liga a III-a



Viitorul formaţiei Rarăul Câmpulung Moldovenesc se va hotărî astăzi după amiază, în cadrul unei întâlniri la care vor participa reprezentanţii grupării ce activează în Liga a III-a şi primarul oraşului, Gabriel Şerban. „Dacă în acest moment nu ar fi prea multe de spus, după această întrevedere vom şti exact pe ce ne bazăm. Există chiar şi posibilitatea ca echipa să se desfiinţeze dacă nu vom ajunge la un numitor comun. Oricum, din punctul meu de vedere, este clar că nu se poate face fotbal la Câmpulung Moldovenesc fără implicarea primarului”, a declarat vicepreşedintele Rarăului, Cătălin Dunea. Pe lângă problemele ce trebuie urgent rezolvate, cum ar fi achitarea restanţelor financiare sau stabilirea programului de pregătire, oficialii câmpulungeni trebuie să găsească rapid şi un antrenor principal, post rămas vacant încă de la sfârşitul lunii noiembrie, după demisia lui Mihai Eremia. Interimatul pe banca tehnică a fost asigurat în ultimele două etape din tur de către Cristian Popescu şi Dănuţ Mândrilă, cei mai experimentaţi jucători ai echipei.

Bibirig a reînceput antrenamentele



După ce a stat pe margine mai bine de o lună de zile din cauza unei accidentări, antrenorul jucător al formaţiei locale de handbal, Leonard Bibirig a reînceput de ieri antrenamentele. Bibirig s-a accidentat în ultimul meci din turul Ligii Naţionale, pe 10 decembrie, pe teren propriu cu HCM Constanţa atunci când după numai 10 minute de joc a suferit o ruptură a muşchilor inghinali, accidentare ce l-a ţinut departe de terenul de antrenament. Bibirig a urmat un program de recuperare la Câmpina, cu profesorul doctor Decebal Mehedinţi, cel care zilele trecute i-a dat undă verde pentru reînceperea mişcării. „Recuperarea a decurs foarte bine şi de aceea am reînceput antrenamentele, dar în mod progresiv. Dacă nu va apare nimic neprevăzut voi putea intra în teren la al doilea meci din retur, acasă cu Timişoara, deoarece ca şi în tur, în prima etapă cu Dinamo nu am voie să evoluez”, a declarat antrenorul jucător al CS Universitatea Suceava, Leonard Bibirig.

Universitarii au amânat cu trei zile plecarea în cantonamentul de la Băile Felix şi vor pleca mâine spre Oradea, acolo unde vor sta până pe 26 februarie. Până la această dată, studenţii vor avea câte două antrenamente pe zi şi câteva meciuri de pregătire în care vor întâlni colege de ligă, precum HCM Constanţa, Oradea sau Minaur Baia Mare.

Covaci a renunţat după doar o săptămână

Fotbal Club Cetatea



Atacantul în vârstă de 26 de ani Marian Covaci, unul din cei doi fotbalişti aflaţi în probe la Cetatea, nu s-a mai prezentat începând de ieri la antrenamentele conduse de Marian Pană. „Covaci este un fotbalist destul de bun, însă problema lui este că vine după o accidentare foarte gravă, care l-a ţinut departe de gazon un an de zile. Probabil a simţit că nu rezistă şedinţelor de pregătire intense din această perioadă a anului şi a ales să renunţe”, a declarat tehnicianul sucevean. Marian Pană a precizat că doreşte să întărească echipa în compartimentul ofensiv, însă jucătorii care vor veni trebuie să fie în primul rând valoroşi şi apţi din toate punctele de vedere pentru a se înhăma din prima zi la muncă.

Bucurie la Arhiepiscopie


Editorial - Sorin AVRAM


Îmi fac o cruce mare, mă rog la Dumnezeu să mă ierte dacă voi păcătui şi-i dau bătaie.

Am cunoscut cândva un tânăr preot dintr-un sat sucevean care-şi ducea existenţa de pe o zi pe alta. Preotul împreună cu soţia şi cu copilul locuiau într-o casă modestă şi trăiau din salariul modest al capului familiei. Alte surse de venit, de brânză, de ouă şi de carne nu aveau fiindcă satul era mic, iar lumea bătrână şi săracă.

Dacă părintele respectiv n-a avut vreo pilă care să-l ajute să intre în graţiile secretarului Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Anton Hrib, sunt convins că situaţia lui a rămas neschimbată.

Civilul Hrib susţine că, în prezent, se află în concediu. Arhiepiscopul Pimen, Petru şi Sidorovici susţin la unison că aşa este.

Însă, gura lumii slobodă spune că Anton Hrib a plecat acasă, la Iaşi, şi acolo va rămâne.

Motivul plecării civilului Hrib este învăluit în mister. Unii spun că Anton Hrib era unul dintre adversarii fostului mitropolit al Moldovei, Daniel, şi actualul patriarh, Prea Fericitul Daniel, i-ar fi cerut lui Pimen Suceveanul să scape de secretarul său.

Alţii susţin că Înaltul Pimen s-a revoltat în momentul în care a aflat că Anton Hrib ar fi aşteptat de la un tânăr preot o măslină, un fursec, o atenţie, ceva acolo, pentru a-i face rost de o parohie.

Furia Înalt PreaSfinţiei Sale a fost cu atât mai mare cu cît preotul care avea nevoie de slujbă era pila unui important sponsor al Căminului de Bătrâni de la Ipoteşti construit de Arhiepiscopie.

Spune-se că la aflarea veştii că civilul Hrib nu mai este printre ei, mai multe feţe bisericeşti s-au îmbujorat de bucurie şi au început să arunce în sus cu potcapurile şi să-i dea Înaltului telefoane de felicitare.

Probabil că ştiu ei ce ştiu. Anton Hrib n-a plecat cu elicopterul de pe turla Mănăstirii „Sf. Ioan”, ci cu o maşină.

Dar de ce să plece cu elicopterul dacă preoţii nu s-au adunat furioşi în curtea mănăstirii pentru a striga lozinci împotriva Cabinetului 2?

Pe de altă parte, de unde bani de elicopter?

Dintr-un amărât de salariu şi din măslinele, fursecurile şi alunele primite în dar de la nişte preoţi care vor să ducă şi ei o viaţă mai bună aici, pe pământ?

Primăria Suceava împarte deja banii din obligaţiuni municipale



Primăria Suceava a schiţat deja lista cu proiectele ce vor fi finanţate, cel mai probabil, cu sume provenite din emisiunile de obligaţiuni municipale.

Pe această listă se regăsesc proiecte foarte importante pentru suceveni, precum cel de reabilitare a reţelei de termoficare şi a punctelor termice din Suceava, proiect demarat în vara anului 2007.

Potrivit primarului Ion Lungu, din cele 14 milioane de euro (aproximativ 50 de milioane de lei), 5 milioane de euro vor fi alocate pentru continuarea proiectului de termoficare. Prin această sumă se va face o acoperire parţială a costurilor, cea mai mare parte, 10,8 milioane de euro, urmând să fie obţinută din proiectul „Utilităţi şi mediu”, proiect ce încă este blocat.

Tot în 2008, dar din surse proprii ale societăţii Termica, se va face şi reabilitarea punctelor termice de pe strada Tudor Vladimirescu şi din apropierea Hotelului Central.

Alte 3 milioane de euro vor fi alocate pentru acoperirea unor costuri neeligibile în cadrul proiectului ISPA, prin care vor fi reabilitate reţelele de apă şi canalizare, precum şi staţia de epurare a apei din Suceava.

Pe lista de proiecte posibil finanţate din obligaţiuni municipale se află şi reabilitarea străzii Cernăuţi (2 milioane de euro), realizarea de drumuri şi a reţelelor de apă şi canalizare în cartierul Tinereţii (2 milioane de euro), finalizarea blocurilor 20, 21 şi 22 din cartierul Obcini (un milion de euro), aducţiunea de gaz metan în Burdujeni Sat (500.000 de euro) şi prelungirea reţelelor de apă şi canalizare, parţial, în cartierul Iţcani (500.000 de euro).

Această listă va fi supusă aprobării Consiliului Local, în şedinţa din 31 ianuarie.

Abonamente TPL gratuite pentru un număr mai mare de pensionarii



Mii de pensionari din municipiul Suceava vor beneficia de anul acesta de abonamente gratuite pentru transportul în comun, ca urmare a majorării limitei de venituri pentru cei cărora li se acordă această facilitate.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat ieri că în noul proiect de buget pe 2008 sunt prinse şi sumele necesare acordării de abonamente TPL gratuite pentru toţi pensionarii care au o pensie de până la 1.000 de lei.

Anul trecut, abonamentele gratuite pentru transportul auto în comun au fost oferite numai celor a căror pensie era de până la 250 de lei.

Dacă proiectul de buget pentru anul în curs va fi adoptat în forma sa actuală, numărul sucevenilor care vor circula gratuit cu autobuzele TPL va creşte semnificativ.

Traficanţii de ţigări, menţinuţi în arest şi de Curtea de Apel



Certitudine. Traficanţii de ţigări arestaţi la mijlocul lunii trecute vor mai sta în arest cel puţin până în februarie.

După ce vineri Tribunalul Suceava le-a prelungit cu 30 de zile mandatele de arestare preventivă, cei 11 indivizi care fac parte din această reţea au înaintat recurs.

După câteva ore în care avocaţii au încercat să-i convingă pe magistraţii Curţii de Apel Suceava că nu sunt motive pentru menţinerea în arest a clienţilor lor, judecătorii s-au retras pentru deliberări.

În jurul orei 19.30, Curtea de Apel a anunţat că toate persoanele rămân în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava.

Următoarele săptămâni vor sta după gratii trei agenţi ai Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, respectiv Adrian Tipa, de 23 de ani, din Gura Humorului, Alexandru Ursan, de 23 de ani, din municipiul Suceava, şi Petru Marocico, de 38 de ani, zis „Zaridon”, din Ulma, precum şi Viorel Dragoş Gâză, de 31 de ani, angajat ca lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Dorneşti.

Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Vitaly Tsaryk, de 32 de ani, cetăţean ucrainean, Florin Dorin Juravle, de 37 de ani, zis „Buchi”, din Falcău, Ilie Ursachi, de 35 de ani, fost Popiuc, zis „Falco”, Petru Boiciuc, de 30 de ani, ultimii doi din municipiul Suceava, George Tărâţă, de 35 de ani, zis „Cuşu”, din Vicovu de Jos şi Ovidiu Gheorghe Bilibou, de 35 de ani, zis „Macrina”, ambii din Rădăuţi, precum şi Marian Constantin Omania, de 40 de ani.

Patru norocoşi

Cei 11 indivizi sunt acuzaţi că în cursul anului 2007 au introdus ilegal din Ucraina în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Ulma, sute de mii de pachete de ţigări de contrabandă.

Numai la percheziţiile care s-au lăsat cu reţinerea a 15 persoane din grupare s-au descoperit peste 270.000 de pachete de ţigări, în valoare de 800.000 de lei.

În afara celor 11 persoane care se află în arest şi acum, iniţial au ajuns în spatele gratiilor alte 4 persoane. Agenţii Octavian Calancea, de 25 de ani, din Vicovu de Sus şi Mihai Gabriel Fodor, de 28 de ani, din Bursuceni – Vereşti, de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, precum şi Răzvan Ionuţ Popadiuc, zis „Chelu”, de 27 de ani, din Suceava şi Ilie Liviu Gabor, de 36 de ani, din Rădăuţi au fost eliberaţi de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava după numai câteva zile de arest şi sunt cercetaţi acum în stare de libertate.

Facturile la încălzire, mai mari din cauza frigului



Primele facturi la încălzire de anul acesta, pentru luna decembrie, care vor ajunge la asociaţii zilele următoare, vor fi ceva mai mari decât cele emise pentru aceeaşi perioadă de timp de la finele anului 2006.

Cauzele care au dus la majorarea sumelor ce trebuie plătite pentru încălzirea locuinţelor sunt atât frigul de iarna aceasta, care a făcut ca şi consumul să fie mai mare, cât şi majorarea tarifului la energia termică, de la 140 de lei, la 155 de lei pe gigacalorie.

Conform directorului de marketing al SC Termica SA, în decembrie 2006, temperaturile medii exterioare au fost de + 1,8 grade Celsius, în vreme ce în decembrie 2007, acestea au fost cu mult mai scăzute, de – 2,5 grade Celsius.

În aceste condiţii, consumul de energie termică pentru încălzirea locuinţelor a fost mai mare, lucru care se reflectă şi în facturile care trebuie plătite luna aceasta.

Diferenţe semnificative la locuinţele cu trei sau patru camere

Practic, pentru un apartament cu o cameră, luna aceasta vom avea de plătit, în medie, 93 de lei, în vreme ce anul trecut, în aceeaşi perioadă, factura era de 71,4 lei.

Diferenţele de preţ dintre facturi sunt influenţate atât de consumul mai mare, cât şi de scumpirea gigacaloriei, de la 140 de lei, la 155 de lei, în prezent.

Astfel, dacă în decembrie 2006, consumul mediu la un apartament de o cameră a fost de 0,51 gigacalorii, în decembrie 2007, acesta a crescut la 0,6 gigacalorii.

La un apartament cu două camere, sucevenii au de plătit, în medie, 155 lei, adică exact o gigacalorie consumată, în vreme ce anul trecut plăteau 119 lei, pentru un consum de 0,85 de gigacalorii.

La apartamentele cu două şi trei camere, diferenţa de costuri se observă mai tare.

Astfel, pentru o locuinţă cu trei camere, în sistem centralizat, sucevenii au de plătit în medie de 201,5 lei, pe când anul trecut, factura medie a fost de 157 de lei.

Diferenţa se vede şi la consum, acesta fiind de 1,105 gigacalorii în decembrie 2006, în vreme ce pentru decembrie 2007, consumul a fost de 1,3 gigacalorii.

Pentru un apartament cu patru camere, facturile de luna aceasta sunt în medie de 263,5 lei, în vreme ce anul trecut, acestea au fost de 202,3 lei.

Pentru încălzirea unui astfel de apartament, în decembrie 2007 a fost nevoie de un consum mediu de 1,7 gigacalorii, pe când în decembrie 2006 au fost de ajuns 1,445 gigacalorii.

Onofrei cere sucevenilor să-şi caute terenurile neintabulate



Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, solicită sucevenilor să-şi intabuleze terenurile pe care le au în proprietate, ocazie cu care se verifică şi amplasamentele.

Orest Onofrei a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că au apărut cazuri concrete în care oamenii au constatat că nu mai deţin fizic terenuri pe care au acte de proprietate, „transferul” producându-se cu complicitatea fie a comisiilor locale de fond funciar, fie a agenţilor care se ocupă de efectuarea schiţelor cadastrale.

Onofrei a avertizat că situaţia este cu atât mai gravă în cazul terenurilor agricole, pentru care agricultorii pot încasa subvenţii din bani europeni sau guvernamentali, după care să constate că, de fapt, nu mai au parcelele respective şi trebuie să dea banii înapoi.

Prefectul a exemplificat importanţa intabulării cu o situaţie din comuna Stroieşti, unde un proprietar a constatat că pe terenul pe care îl deţinea cu acte, dar care nu era intabultat, s-a împroprietărit o altă persoană.

„Cel care a preluat terenul a spus că îl dă înapoi, numai că situaţia nu este aşa simplă, recunoşti că ai furat, dai înapoi şi fapta se şterge. Nu se putea ajunge aici fără ajutorul comisiei locale de fond funciar sau al celor care fac schiţele cadastrale. Cineva trebuie să răspundă pentru asta şi cred că răspunderea este penală. Cercetarea celor vinovaţi îi va descuraja şi pe alţii dispuşi să încerce acţiuni de acest gen”, a declarat prefectul.

Avertisment pentru hoţii de terenuri

Prefectul Orest Onofrei a declarat că mai multe asemenea cazuri i-au fost semnalate în ultima perioadă, motiv pentru care specialişti ai Prefecturii şi OJCPI vor face verificări ce se vor finaliza, dacă va fi cazul, inclusiv cu plângeri penale împotriva celor implicaţi.

Onofrei a mai reamintit o serie de cazuri ce i-au fost sesizate în luna septembrie 2007, de un grup de peste 20 cetăţeni, care deţin hotărâri judecătoreşti, cea mai mare parte dintre acestea definitive şi irevocabile, privind reconstituirea dreptului de proprietate, în baza cărora aceştia solicită eliberarea titlurilor de proprietate pentru amplasamente ce se suprapun cu cele ale vechiului Fond Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei. „În aceste cazuri instanţele de judecată au fost duse în eroare, deoarece s-au pronunţat pe baza unor documentaţii întocmite în mod eronat tot de către persoane fizice autorizate”, a arătat prefectul.

Totodată, acesta a mai atras atenţia că pentru lipsa unei evidenţe clare a terenurilor, România este ameninţată de Comisia Europeană cu activarea clauzei de salvgardare şi că, în cel mai scurt timp, trebuie „să nu mai existe nici o bucăţică de teren necadastrat”.

În acest context, toţi sucevenii care deţin documente că sunt proprietari de terenuri trebuie să meargă la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru intabulare.

În practică acest lucru este mai dificil de realizat, pe de o parte pentru că efectuarea schiţelor cadastrale, cu identificarea exactă a amplasamentului şi bornare este contra cost, iar pe de altă parte pentru că procesul de retrocedare a terenurilor, îndeosebi a celor forestiere, încă nu este finalizat. De asemenea, mai mult de jumătate din procesele aflate pe rolul instanţelor de judecată au drept obiect litigii de natură funciară.

Selecţie pentru şcoală de şefi



Funcţionarii tineri care lucrează în administraţia publică şi în instituţiile deconcentrate ale statului au la dispoziţie 180 de locuri la cursurile de manager public.

Miercuri vor veni la Suceava reprezentanţi ai Unităţii Centrale de Implementare a Reformei în Administraţia Publică din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), care vor avea un prim contact cu cei care doresc să se înscrie în Proiectul Tinerilor Profesionişti (Young Professionals Scheme).

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că pentru bursieri sunt 50 de locuri, iar pentru stagiari 130 de locuri.

Dacă numărul celor care doresc să devină manageri publici va fi mai mare decât numărul de locuri alocate, tinerii vor fi supuşi unui proces de selecţie.

Young Professionals Scheme (YPS) este un proiect finanţat de Uniunea Europeană cu 3,5 milioane de euro în cadrul programului Phare 2005, în vederea accelerării ritmului de modernizare a funcţiei publice din România.

Cursuri post universitare în Europa pentru bursieri

Proiectul pregăteşte un nucleu de lideri ai unei noi generaţii în cadrul funcţiei publice, care să fie neutri din punct de vedere politic şi formaţi profesional în spiritul valorilor şi principiilor moderne ale managementului sectorului public în Uniunea Europeană.

Aceşti tineri profesionişti sunt formaţi prin intermediul a două programe distincte, fiecare incluzând perioade de instruire în România şi în unul din cele 15 vechi state membre UE.

Bursierii sunt tineri cu studii superioare care urmează mai întâi un program de instruire de 7 luni în cadrul Institutului Naţional de Administraţie, în cadrul căruia sunt alternate cursuri teoretice cu perioade de practică în instituţii publice din România. Apoi, cei 50 de bursieri selectaţi vor efectua cursuri post universitare de până la 10 luni (noiembrie 2008 - septembrie 2009) în centre de excelenţă din Europa, înainte de a-şi relua activitatea în cadrul administraţiei publice din România.

Primul pas spre înalţii funcţionari publici

Cel de-al doilea grup, de stagiari, este format din tineri funcţionari publici cu experienţă în domeniul administraţiei publice din România. Ei urmează mai întâi un program de instruire de 7 luni în cadrul Institutului Naţional de Administraţie, în cadrul căruia sunt alternate cursuri teoretice cu perioade de practică în instituţii publice din România.

Apoi, cei 130 de stagiari vor efectua stagii în cadrul administraţiilor celor 15 vechi state membre ale UE timp de 16 săptămâni (noiembrie 2008 – martie 2009), înainte de a-şi relua activitatea în România.

La absolvire, titulatura lor este aceea de manager public. Rutele de acces la funcţia de manager public sunt stabilite de Comisia pentru Managerii Publici, care se ocupă de plasare pe funcţiile de manager public, precum şi de transferul acestora, pentru îndeplinirea criteriilor de acces în categoria înalţilor funcţionari publici.
Într-o instituţie, managerul public conduce, coordonează sau asistă coordonarea unor activităţi care, prin natura lor, necesită o perspectivă generală şi un nivel de expertiză, specifice faţă de cele avute de celelalte categorii de funcţionari publici.

El are ca şef doar un înalt funcţionar public sau, în cazul în care acesta nu există, funcţionarul public de conducere situat pe cel mai înalt nivel din cadrul autorităţii sau instituţiei publice respective.

Şase medici acuzaţi de malpraxis, găsiţi nevinovaţi



15 dosare în care doctorii au fost acuzaţi de malpraxis au ajuns în atenţia Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava în 2007, cu două excepţii, reclamaţiile fiind finalizate.

Datele statistice au fost prezentate, ieri, în conferinţă de presă, de noul preşedinte al acestei organizaţii profesionale, dr. Cristian Irimie, care a arătat că au fost atât situaţii în care acuzaţiile s-au dovedit nefondate, cât şi cazuri în care s-a constatat că a fost vorba de erori profesionale, motiv pentru care s-a recurs la o serie de măsuri împotriva celor care au greşit.

Opt doctori acuzaţi într-un singur dosar

Potrivit sursei citate, anul trecut, 15 dosare în care au fost incriminaţi unul sau mai mulţi doctori din judeţ au fost anchetate de Colegiul Medicilor Suceava.

Au fost supuse spre analiză cazuri precum cel în care o pacientă a reclamat serviciile medicale defectuoase acordate la naştere sau în care unei persoane cu multiple tare organice i s-a amputat la un moment dat un picior.

Alte sesizări au vizat abordarea unui comportament nedeontologic faţă de un aparţinător, într-o secţie de pediatrie, concedii medicale eronate (sesizare înaintată de către Casa de Asigurări de Sănătate), servicii medicale incorecte acordate unui copil de către un grup de opt medici care l-au avut în grijă la un moment dat, atât din judeţul nostru, cât şi din afara lui, refuz de internare în unitatea spitalicească din Câmpulung Moldovenesc în cazul unei paciente care ulterior a decedat la Spitalul Judeţean Suceava.

Verdictul dat de Colegiul Medicilor

Irimie a arătat că, din cele 15 dosare în care doctorii au fost acuzaţi de malpraxis, numai două au rămas până la această oră fără răspuns, ancheta nefiind încă finalizată.

Evidenţele prezentate de el indică 13 dosare soluţionate, din care şase în care nu s-a putut proba culpa medicală, patru în care s-au dat atenţionări, unul în care s-a recurs la avertisment şi alte două în care măsura luată a constat în mustrare.

De menţionat că atenţionarea medicilor nu constituie o sancţiune, ci doar o punere în vedere, adică o sfătuire a doctorului de a adopta o anumită conduită pe viitor, pentru evitarea ajungerii în situaţii similare, Colegiul neconsiderând că a fost vorba de o eroare profesională.

Mustrarea constituie prima sancţiune prevăzută de lege, ca şi gravitate, şi îi întârzie medicului accesul la funcţii mai înalte, în condiţiile în care i se retrag 50 de puncte din totalul celor obţinute prin participarea la activitatea ştiinţifică, ceea ce înseamnă că va trebui să le recupereze dacă vrea să-şi poată continua procesul de ascensiune în carieră. Avertismentul este a doua sancţiune prevăzută de lege ca şi gravitate, şi presupune retragerea unui număr de 100 de puncte.

Târâtă zeci de metri şi violată de doi tineri, în albia unui pârâu



Doi tineri din comuna Stulpicani, în vârstă de 17, respectiv 21 de ani, sunt cercetaţi de Poliţie, fiind acuzaţi de viol de o consăteancă, mamă a patru copii.

Femeia a reclamat că violul s-a petrecut pe data de 2 ianuarie, în jurul orelor 22:00.

Victima, V.S., în vârstă de 47 de ani, a povestit că, în timp ce întorcea spre casă, a fost atacată de cei doi, pe o uliţă din satul Negrileasa.

Femeia le-a mărturisit oamenilor legii că cei doi tineri au lovit-o, după care au târât-o aproximativ 70 de metri până în albia unui pârâu din zonă, unde au obligat-o să întreţină raporturi sexuale normale.

V.S. a precizat că a făcut reclamaţia la aproape o săptămână de la comiterea faptei, întrucât, iniţial, i-a fost ruşine să spună ce a păţit.

Varianta victimei a fost confirmată de cadrele Serviciului de Medicină Legală Suceava, care, după ce-au consultat-o, au stabilit că femeia prezintă leziuni produse în urma unui viol.

Audiaţi de oamenii legii, cei doi tineri acuzaţi, ciobani la o stână de pe raza comunei, spun că habar nu au de viol şi că nu ei sunt autorii.

Anchetatorii încearcă să stabilească acum cu exactitate împrejurările în care s-a petrecut violul, urmând să-i ducă pe suspecţi la detectorul de minciuni din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Cercetat de Poliţie, după ce câinele său a atacat o femeie



Un bărbat din municipiul Rădăuţi este cercetat de Poliţie şi riscă până la cinci ani de închisoare, după ce câinele său a atacat şi muşcat o femeie.

Toată povestea s-a petrecut sâmbătă seară, în jurul orei 21:00, atunci când Valentina H., în vârstă de 46 de ani, din localitate, se întorcea de la serviciu şi se îndrepta spre casă.

La un moment dat, pe poarta deschisă a unei case a ieşit un câine care s-a năpustit asupra femeii, încercând să o muşte de gât.

Valentina H. a încercat să se apere, dar fără nici un folos, fiind muşcată de mâni, de picioare şi de piept.

Din fericire, un bărbat care trecea prin zonă a intervenit imediat şi a reuşit să o scoată pe victimă din gura câinelui agresiv.

Valentina H. a fost dusă la spital de unul dintre copiii ei, femeia fiind lăsată să plece la domiciliu, după acordarea primelor îngrijiri medicale.

Proprietarul câinelui dă din umeri

Sesizaţi despre incident, poliţiştii rădăuţeni l-au identificat pe proprietarul câinelui, în persoana lui Cristi G., în vârstă de 36 de ani, din localitate. Acesta le-a spus oamenilor legii că nu el a lăsat poarta deschisă şi că, cel mai probabil, câinele a ieşit singur.

„Victima a fost îndrumată către Serviciul de Medicină Legală în vederea stabilirii gravităţii rănilor produse şi a numărului zilelor de îngrijire medicală”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Biroul de Presă al IPJ Suceava precizează că faţă de proprietarul câinelui se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de articolul 11 din OUG 55/2002, privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.

„Neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”, se precizează în articolul menţionat.

Curtea Constituţională, "un fel de mamă a răniţilor"



Deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi crede că preşedintele Traian Băsescu este obligat să semneze numirea Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, iar refuzul acestuia este "o dovadă a ipocriziei politice".

"Dacă era aşa de sincer interesat de imaginea publică, de ce nu a demarat consultările cu premierul imediat după demisia lui Chiuariu?", s-a întrebat Mirela Adomnicăi. Aceasta a mai apreciat că instabilitatea politică din ţară este responsabilă pentru problemele din Justiţie, în vreme ce Curtea Constituţională a ajuns un fel de "mamă a răniţilor" în conflictele personale din România. "Curtea Constituţională judecă tot mai multe asemenea conflicte sub presiune politică şi mediatică", a spus Mirela Adomnicăi. Parlamentarul sucevean a arătat că deciziile Curţii Constituţionale nu pot fi atacate şi corectate, iar dacă, din cauza presiunilor la care este supusă, ar greşi o soluţie, aceasta ar avea consecinţe deosebite.

Handbal. Liga Naţională >> Leonard Bibirig şi-a reluat antrenamentele


Sport



Handbalisti pe AreniAccidentat în partida pe care CS Universitatea a disputat-o împotriva formaţiei HCM Constanţa în ultima etapă a turului Ligii Naţionale, Leonard Bibirig, veteranul echipei locale de handbal, a urmat un tratament minuţios la o clinică particulară din Câmpina. Sub îndrumarea dr. Mehedinţi, jucătorul Universităţii Suceava şi-a revenit după ruptura musculară suferită în decembrie.

„Bibi” a început antrenamentele uşoare astfel că sunt şanse mari ca acesta să fie prezent pe teren la meciul de pe teren propriu cu Poli Izometal Timişoara din a doua etapă a returului de campionat.

După mai bine de două săptămâni în care s-au pregătit atât pe stadionul „Areni” cât şi în sala de sport a Liceului cu Program Sportiv, handbaliştii de la CS Universitatea Suceava vor pleca miercuri dimineaţă într-un cantonament de 10 zile în staţiunea bihoreană Băile Felix. „ Ne vom deplasa spre Oradea miercuri la prima oră. Avem la dispoziţie un microbuz al Universităţii dar este posibil ca 5 jucători să meargă spre Oradea cu trenul, întrucât sunt multe bagaje” a precizat secundul Florin Leuciuc.

La Băile Felix, sucevenii se vor întâlni şi cu antrenorul Petru Ghervan, aflat acolo încă de la începutul anului cu naţionala de handbal am României. Pe 20 ianuarie, în deschiderea meciului retur dintre România şi Letonia, CS Universitatea ar putea juca un amical în compania echipei CSM Oradea.

După ce au participat la antrenamentele studenţilor din aceste două săptămâni, cei doi juniori de la LPS Piatra Neamţ, Florin Acatrinei (inter dreapta) şi Matei Şerban (pivot) se vor întoarce la formaţia lor urmând ca din vară ei să semneze cu clubul sucevean. Cei doi handbalişti, ambii născuţi în 1989, al căror fizic este „propice pentru performanţă” sunt „ foarte buni pentru categoria lor de vârstă dar nu putem apela la ei de pe acum pentru că noi avem alte obiective” a precizat Florin Leuciuc.

Fotbal. Liga a III-a >> Cetatea ratează primele transferuri


Sport



Roberto Berca Cetatea Suceava a păşit în 2008 cu visteria goală. Deşi, la finele anului trecut, municipalitatea a suplimentat bugetul echipei locale de fotbal cu 200 000 de lei, în conturile clubului nu a ajuns până în acest moment niciun ban. O primă consecinţă a lipsei fondurilor se regăseşte în campania de transferuri, doi dintre fotbaliştii aflaţi pe lista de achiziţii a sucevenilor, Daniel Lupaşcu şi Marian Covaci, luând zilele trecute hotărârea de a semna cu alte cluburi.

Astfel, deşi s-a pregătit timp de o săptămână sub comanda antrenorului Marian Pană, atacantul Marian Covaci a anunţat conducerea clubului că renunţă la oferta Cetăţii în favoarea unui transfer la formaţia de Liga a II-a, CSM Focşani. Un alt fotbalist de la care sucevenii îşi pot lua „adio” este Daniel Lupaşcu, vârful Daciei Mioveni transferându-se în campionatul Ungariei pentru suma de 15 000 de euro.
Marian Covaci
În aceste condiţii, singura soluţie pentru întărirea compartimentul ofensiv a rămas achiziţionarea brazileanului Roberto Ayza Berca, jucător pus pe lista de transferuri de către actualul său club, Ceahlăul Piatra-Neamţ. Preşedintele Cetaţii, Dumitru Moldovan, a confirmat interesul formaţiei sucevene pentru atacantul din “Ţara cafelei”, ultimul cuvânt în privinţa transferului avându-l însă impresarul jucătorului. „Îl dorim pe Roberto deoarece este un jucător cunoscut de publicul sucevean. Am discutat cu impresarul său, Traian Gherghişan, urmând ca, în funcţie de oferta noastră, acesta să se decidă asupra cedării jucătorului la Cetatea”, a precizat oficialul de pe Areni.

Rugbi >> Suceveanul Petru Bălan părăseşte Heineken Cup


Sport



Balan PetruEtapă de coşmar în Heineken Cup pentru Biarritz, formaţia franceză la care evoluează şi rugbistul sucevean Petru Bălan. Titular în meciul din deplasare cu Saracens, Bălan a avut parte de un meci în care la pauză scorul era 13-13, după ce echipa sa a condus cu 13-6 la un moment dat, însă a primit eseu în ultima secundă a reprizei. În partea a doua a venit dezastrul şi Biarritz a luat 4 eseuri consecutive, marcând doar din penalitate.

Petru Bălan a jucat 30 de minute în repriza întâi şi a reintrat în minutul 54 al reprizei a doua. La ultima fază a meciului, grămada în care se afla şi el a cedat de 3 ori şi a primit în cele din urmă eseu de penalizare.

Biarritz nu mai are practic nicio şansă de calificare. Pentru prima oară după 6 ani echipa nu va reuşi să se califice din grupe.

Fotbal. Liga a III-a >> Relu Buliga: “Nu mai văd eu banii ăia!”


Sport



Relu_Buliga Relu Buliga, fostul tehnician al formaţiei CSM Rarăul, sub conducerea căruia echipa din Câmpulung Moldovenesc a revenit după o pauză de 17 ani în cel de-al treilea eşalon fotbalistic al ţării, a precizat că, „la fel ca şi o parte dintre jucători, şi eu aş avea de primit nişte bani de la clubul CSM Rarăul”. Întrebat dacă mai speră ca şefii grupării câmpulungene să-i achite banii pe care îi datorează, Relu Buliga a spus că nu-şi pune prea mari speranţe să se întâmple aşa ceva.

“Nu mai văd eu banii ăia. Să fie ei sănătoşi!”, a conchis fostul antrenor al Rarăului.

Momentan, Relu Buliga se ocupă de pregătirea unei formaţii de juniori din Vatra Dornei.

Fotbal. Juniori >> Au reluat antrenamentele şi cei mai mici juniori ai Cetăţii


Sport



Casuba Radu La Hotelul Zamca, luni, a sunat clopoţelul şi pentru cei mai tineri fotbalişti de la Cetatea Suceava. Antrenorii Victor Găluşcă şi Radu Caşuba au început pregătirile pe grupe de vârstă, cu antrenamente de trei ori pe săptămână, marţi, miercuri şi sâmbătă, dimineaţa de la 9.30 iar după amiaza de la 15.30.

Pe terenul sintetic se află cuplaţi pe categorii de vârstă, grupele de copii născuţi în 1994-1995, 1996-1997 şi 1998-1999.

Condiţiile de pregătire sunt foarte bune, atât în ceea ce priveşte terenul cât şi recuperarea de după antrenamente, aşa încât antrenorii Găluşcă şi Caşuba aşteaptă rezultate cât mai bune de la elevii lor.

Lupte libere- CSM Suceava >> Sub semnul ambiţiei


Sport



lupte juniori Secţia de lupte libere a CSM-LPS Suceava a început perioada de pregătiri încă de pe 3 ianuarie. Sub comanda antrenorului Andrei Bolohan se află următorul lot de sportivi: Ioan Gherman, Ionuţ Croitori, Iosif Havresciuc, Andrei Ciui, Andrei Zahariuc, Ioan Cajvan, Andrei Zvanici, Cosmin Turenschi, Ciprian Pandelea, Ciprian Hastiuc, Mihai Chihaia, Gheorghiţă Busuioc, Raul Amălinei, Beniamin, Buliga, Andrei Bivol, Sorin Harbovi, Eduard Pascari, Vlad Lelcu, Andreas Lelcu şi Ionuţ Geană.

„Sportivii sunt foarte ambiţioşi şi motivaţi, ei dorind să cucerească în următorii ani cât mai multe medalii şi titluri naţionale şi internaţionale pentru a urma astfel exemplul colegului lor Dănuţ George Rotari, medaliat la Campionatele Europene” a declarat antrenorul Andrei Bolohan.

Primul concurs oficial la care vor participa luptătorii suceveni va avea loc pe 7 martie la Botoşani.

A inceput deja campania electorala: PSD dă în folosinţă un Club al Pensionarilor

PSD dă în folosinţă un Club al Pensionarilor


Social democraţii din municipiul Suceava vor da în folosinţă un Club al Pensionarilor. Potrivit preşedintelui organizaţiei municipale Suceava a PSD, Virginel Iordache, clubul va fi deschis joi, 17 ianuarie, şi va funcţiona în sediul PSD din cartierul Obcine situat deasupra restaurantului Nistru. Iordache a precizat că el se adresează tuturor pensionarilor din municipiu şi va fi deschis zilnic între orele 9-17. “Care au fost motivele pentru care am decis să înfiinţăm acest club? Faptul că nici una dintre promisiunile primarului nu s-a îndeplinit cu privire la categoria de vârstnici care trăieşte astăzi în Suceava. Sunt oameni care acum joacă table la minus 10 grade, stau în picioare şi joacă în Areni. Ne-am gândit la faptul că în acest sediu se poate servi un ceai cald iar oamenii pot să-şi petreacă timpul în mod plăcut la un joc de şah, un joc de table, rummy cărţi. Vas exista o persoană care va asigura toate condiţiile pentru buna desfăşurare a activităţii », a declarat Iordache. El a precizat că un club similar va fi deschis şi în cartierul Burdujeni însă acesta se va adresa şi tinerilor.

Groapa de gunoi, sursă de amenzi pentru Test Prima

Groapa de gunoi, sursă de amenzi pentru Test Prima


Administratorul gropii de gunoi a municipiului Suceava a fost din nou amendat de comisarii de mediu. Motivul: existenţa focarelor de incendiu care poluează atmosfera prin emanaţiile de gaze şi noxe emanate. Şeful Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, spune că sancţiunea, în valoare de 20 de mii de lei noi, a fost aplicată societăţii „Test Prima” în urma unui control care a vizat un număr de opt depozite de gunoi din judeţ. Pe numele „Test Prima” Garda de Mediu a depus, în 2006 şi 2007, două plîngeri penale, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, pentru proastă administrare şi arderi necontrolate. Aceeaşi societate a fost, din aceleaşi motive, amendată în repetate rînduri de către comisarii de mediu suceveni. Cea mai mare amendă a fost în cuantum de 1 miliard de lei vechi şi a fost dată pentru că firma suceveană nu a stopat fenomenul de ardere a deşeurilor din depozitul de gunoi al municipiului reşedinţă de judeţ. Numeroasele focare de incendiu de la platforma de deşeuri menajere poluează atmosfera cu emisii de fum şi noxe ce afectează starea de sănătate a populaţiei.