marți, 4 decembrie 2007

Veterinarii atrag atenţia asupra comportamentului faţă de porci

Veterinarii atrag atenţia asupra comportamentului faţă de porci


Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava atrage atenţia că sacrificarea porcilor pentru Crăciun va fi realizată numai după ce animalele au fost asomate, adică anesteziate total, cu un pistol cu bolţ captiv, măcelarii urmînd să se ocupe de aplicarea acestui procedeu. "Sacrificarea porcilor pentru Sărbătorile de Crăciun se va face cu respectarea normelor pentru bunăstarea animalelor în timpul sacrificării. Una dintre metodele de asomare utilizate este folosirea pistolului cu bolţ captiv, metodă prin care acesta pătrunde în creierul animalului şi îi distruge sistemul nervos central. Astfel, animalul îşi pierde cunoştinţa înainte de a fi sacrificat”, a explicat directorul DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru. El a mai spus că medicii veterinari zonali vor cere Primăriilor să condiţioneze eliberarea autorizaţiilor de sacrificare a porcilor de deţinerea pistoalelor cu bolţ captiv. Dulgheru a mai anunţat că în urma discuţiilor între Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi Colegiul Medicilor Veterinari s-a convenit ca de asomare să nu se ocupe medicii veterinari, ci persoanele care sacrifică animalele care trebuie să apeleze la măcelari. „Medicul veterinar are rolul de a urmări dacă metoda de sacrificare este conformă normelor europene şi să aplice sancţiuni dacă aceasta nu este corespunzătoare, amenzile ajungînd pînă la 30 de milioane de lei vechi”, a declarat Dulgheru.

Libanez căutat pentru frauda financiară prins de poliţiştii de frontieră botoşăneni



Într-un comunicat oficial Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră se precizează că poliţiştii botoşăneni au depistat în apropierea frontierei cu Ucraina , un cetăţean libanez căutat de autorităţile din Austria, pentru infracţiuni de fraudă financiară de peste un milion de dolari. În data de 2decembrie, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F.Dorohoi, au depistat, la aproximativ 200 m de graniţa cu Ucraina, o persoană care nu-şi justifica prezenţa in zonă. În urma legitimării, s-a stabilit că bărbatul este cetăţean libanez, se numeşte Kaled E., are 57 de ani şi domiciliază in localitatea Glasgow, Scoţia. Cel in cauză, a prezentat poliţiştilor de frontieră un paşaport simplu eliberat de autorităţile din Liban, in care avea aplicată viza de şedere in România. Din verificări, s-a stabilit că libanezul a intrat legal in România, in luna octombrie 2007, in baza unei vize valabile, dar depăşise termenul legal de şedere, in ţara noastră. Bărbatul a declarat poliţiştilor de frontieră că intenţiona să viziteze zona Dorohoiului. Poliţiştii au extins cercetările şi prin Biroul Naţional Interpol, au constatat că pe numele cetăţeanului libanez a fost emis mandat de arestare european, de către autorităţile din Austria, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă financiară, cu un prejudiciu de peste un milion de dolari. Ca urmare a celor constatate, in data de 3 decembrie, poliţiştii de frontieră l-au prezentat pe Kaled E., procurorilor din cadrul Parchetului de pe lingă Curtea de Apel Suceava, pentru dispunerea măsurilor legale in vederea executării mandatului european de arestare emis de autorităţile din Austria

Joi se decide soarta lui Terinte la conducerea PC Iasi



Conservatorii au anunţat că alte şase filiale: Iaşi, Vrancea, Tulcea, Ilfov, Sibiu, Suceava, alături de Bucureşti se află în atenţia conducerii centrale, o decizie privind demisia liderilor din aceste judeţe şi Capitală urmând a fi luată la proxima şedinţă a Biroului Politic de joi.
Biroul Politic al PC a acceptat saptamina trecuta demisia a 11 lideri de filială care nu au performat la alegerile europarlamentare: Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Olt , Bihor, Cluj, Marmureş, Sălaj, Satu Mare şi Braşov. Alte 22 de demisii de onoare, aşa cum solicitase anterior liderul PC, nu au fost acceptate.

The Painted Beauties


SIMFEROPOL: We spent our last two nights in Romania in a place called Suceava which has exceptional access to, what are collectively known as, the Bucovina Monasteries. The four churches we visited are decorated, inside and outside, with frescos depicting things like the last judgement, the lives of various Orthodox saints, Biblical geneologies and scenes from the life of Jesus. The Northern faces of most of these have been worn away by four hundred years of winds whipping down from Siberia however the less exposed facades are remarkably preserved. Some of the pictures, especially those found inside the monasteries, would not look out of place in the big museums of Europe. We had a wonderful guide, who was also our hostel owner and dinner companion, who not only took us to the monasteries but also a black pottery workshop, a restaurant serving one of the finest chicken soups I've ever eaten and a tour of the stunning snow capped, fir tree speckled hills of Northern Romania.

Astăzi debutează pe BVB IPO Casa de Bucovina - Club de Munte

Astăzi debutează, pe piaţa de capital, oferta publică iniţială a companiei Casa de Bucovina – Club de Munte. Oferta se va desfăşura prin sistemul electronic al Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul BCM. Investitorii pot subscrie până pe 11 ianuarie la sediile Rombell Securities, societatea de brokeraj care se ocupă de listarea societăţii, precum şi la sediile oricărui intermediar autorizat.

Casa de Bucovina, controlată de SIF Muntenia, va oferi spre subscriere 45,5 milioane de acţiuni la preţul de vânzare de 20 de bani pe acţiune şi un preţ nominal de 10 bani pe titlu. Compania hotelieră îşi propune să strângă de pe piaţa de capital 9,1 milioane de lei.

SIF Muntenia are la Casa de Bucovina Club de Munte, companie ce activează în domeniul turistic, o participaţie de 85,49%. Metoda de alocare în cazul suprasubscrierii acţiunilor din cadrul ofertei va fi în conformitate cu prevederile prospectului de ofertă. Acţiunile emise de Casa de Bucovina – Club de Munte ar urma să fie admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti.

Acesta este al doilea IPO de anul acesta de pe Bursa de Valori Bucureşti, după cel de la Transgaz.

Casa de Bucovina a lansat astazi IPO-ul in valoare de 2,6 mil. euro





Firma hoteliera suceveana Casa de Bucovina Club de Munte, detinuta de SIF Muntenia, a lansat, astazi, oferta publica initiala in valoare de 9,1 milioane lei (2,6 milioane de euro) pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Principalul activ al firmei este hotelul Best Western Bucovina - Club de Munte.

Oferta va fi intermediata de casa de brokeraj Rombell Securities, controlata de familia omului de afaceri Dan Voiculescu. Actiunile scoase la vanzare reprezinta 27% din capitalul social majorat al companiei. In cazul vanzarii integrale a pachetului, compania ar inregistra o valoare de piata de circa 9,5 mil. euro. Oferta publica se va incheia pe 11 ianuarie anul viitor.

Noul mers al trenurilor de calatori intra in vigoare duminica



Noul mers al trenurilor de calatori intra in vigoare duminica Incepånd cu data de 9 decembrie, CFR Calatori pune in aplicare noul plan de mers al trenurilor de calatori, valabil påna la 13 decembrie 2008.

Brosura „Mersul Trenurilor de Calatori, 2007-2008“ poate fi achizitionata, incepand din data de 7 decembrie, la pretul de 9 lei, de la ghiseele statiilor si agentiilor CFR din toata tara. In planul de mers 2007-2008 sunt prevazute sa circule aproximativ 1.600 de trenuri, dintre care 30 de InterCity, 40 de trenuri rapide, 75 de trenuri internationale, 124 de accelerate si 1.330 de trenuri personal. CFR Calatori intentioneaza sa realizeze un mers de tren cadentat, pentru mai multe categorii de trenuri, cu plecari si sosiri in si din marile orase la intervale regulate, ne-a declarat Valentin Dorobantu, directorul de exploatare din cadrul CFR Calatori. Acesta a subliniat ca CFR Calatori va introduce în aceasta iarna pentru prima data mersul cadentat al trenurilor, initial pe relatia Bucuresti-Pitesti-Craiova, urmând ca din 2009 sistemul sa fie extins si pe alte relatii.

InterCity-urile, desfiintate pe ruta Bucuresti-Constanta
„Trenurile vor circula la fiecare doua ore ziua pe ruta Bucuresti-Pitesti-Craiova pentru a vedea daca sistemul functioneaza. Pe aceasta ruta vor circula numai trenurile Sageata Albastra. Tot cu aceste garnituri de tren vor exista legaturi la Campulung, Pietrosita si Curtea de Arges“, a explicat Dorobantu. El a precizat ca odata cu schimbarea noului plan de mers al trenurilor de calatori, pe ruta Bucuresti-Constanta nu va mai exista InterCity. „Datorita lucrarilor la infrastructura, trenurile InterCity pe relatia Bucuresti – Constanta vor fi transformate in trenuri rapid“, a mai spus Dorobantu. Odata cu punerea in aplicare a planului de mers al trenurilor 2007-2008, CFR Calatori lanseaza si programul „Trenurile Zapezii“, valabil pana la sfarsitul lunii februarie 2008. Trenurile vor face legatura intre Capitala si statiunile montane de pe Valea Prahovei: Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal, Brasov, iar pentru zona turistica Vatra Dornei, in acest sezon de iarna turistii au la dispozitie un tren ce face legatura de la Suceava sau Iasi la Vatra Dornei si retur.

Trenurile internationale - „pline“ de sarbatori
Directorul de exploatare din cadrul CFR Calatori ne-a mai declarat ca pe relatiile internationale, trenurile vor circula la capacitate maxima in perioada sarbatorilor. „Persoanele care aleg sa circule cu trenul in strainatate in perioada sarbatorilor trebuie sa isi faca rezervari din timp. Pe relatia Bucuresti – Viena si Bucuresti - Budapesta trenurile circula la capacitate maxima. Numai pe Viena cele patru vagoane de dormit sunt pline in perioada sarbatorilor“, a explicat Valentin Dorobantu. CFR Calatori are legaturi cu toate capitalele din tarile vecine. „Avem grupa de vagoane pe relatia Venetia, Munchen, Praga, Viena, Budapesta, Chisinau, Sofia, Istanbul, Salonic, Atena si Kiev. Incercam sa facem o legatura cu Berlin din 2009“, a afirmat Dorobantu.

Prefectul de Suceava nu renunta la mandat


Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat ca nu se intoarce in politica si ca isi va duce mandatul actual pana la capat.

Reactia respectiva intervine dupa speculatiile aparute, saptamana trecuta, intr-un cotidian local, potrivit carora el ar intentiona sa se inscrie in PD si sa renunte la functia din administratie. Orest Onofrei a spus ca, in mod legal, ''se pot intampla multe'' in baza mobilitatii pe functii, dar ca, in acest moment, nu se gandeste sa se intoarca in politica.
''Discutiile de acest gen nu au pornit de la mine si nu mi-au facut bine. Nu am motive sa parasesc functia. In perioada aceasta mi-am respectat statutul si nu mi-a reprosat nimeni nimic. Cred ca mi-am onorat statutul'', a spus prefectul de Suceava.
Orest Onofrei a renuntat la functia de presedinte al organizatiei judetene a PNL in 2006, cand legea a cerut ca prefectii sa fie apolitici.

Rugbist activ si la 44 de ani



Cel mai varstnic rugbist din divizia nationala joaca la Suceava si este si patronul echipei din localitate.


Viorel Negru, care are 44 de ani si 108 kilograme, joaca rugby de aproape 30 de ani. Prima data a intrat pe teren in 1978, ajungând in scurt timp unul dintre cei mai buni jucatori ai Sucevei. La mijlocul anilor ’80, suceveanul a ajuns si in lotul national de seniori, insa nu a apucat sa joace in tricoul national, lucru pe care-l considera cea mai mare dezamagire a sa.

Nu se gandeste la retragere

„Daca nu erai la o echipa mare, eventual din Bucuresti, chiar daca erai mai bun, erau bagati altii in fata“, ofteaza Viorel Negru. Cu exceptia câtorva luni in care a jucat si la formatia Metalurgistul Cugir, Negru nu a mai imbracat alt tricou decât cel al echipei CSM Bucovina Suceava.

Daca la inceputul carierei a jucat pe postul de aripa, odata cu trecerea anilor a fost mutat in pachetul de inaintare. „Viorel Negru este un jucator cu calitati native de exceptie, pe care doar si le-a perfectionat prin dorinta, vointa si curaj. De-a lungul carierei a imbinat foarte bine doua calitati extraordinare: viteza si forta“, explica antrenorul Constantin Vlad.

Desi multi dintre colegii lui Negru au in jur de 20 de ani, jucatorul nu a decis inca data la care isi va pune definitiv ghetele in cui. „Sincer va spun, as juca mai des, inca mai pot face fata. Mai pot juca si o voi mai face destula vreme de acum incolo“, spune suceveanul.

Suceava - Concert Odyssey


Concert folk-rock al unei trupe autohtone, trupa ODYSSEY, celebra local (si international :P) de mult si care tocmai si-a facut marea lansare prin tara.

trupa ODYSSEY Suceava

Concertul are loc in Club 60s, joi- 6.dec.2006- de la ora 20:00. Intrarea este 10 lei. (stiu ca scrie pe afis dar repet si pt cei ce citesc in feed fara poze)

Cine mai vine?

A te ajuta singur in ROMANIA


Romanii privesc cu jind la occident, si se lamenteaza ca nu traiesc civilizat, sau ca nu sint suficienti bani. Daca ma gindesc bine,si pe timpul lui Ceausescu, romanii se plingeau ca nu au ce minca, dar nu am vazut nici macar unul mort de foame in acei ani ! Cea mai mare lamentela a romanilor este aceea ca nu sint locuri de munca. Fals ! In Romania, tot timpul ramine ceva de facut ! Numai ca mai trebuie si sa muncesti ! Din pacate, in Romania, inca mai exista mitul " unul cu sapa, 10 cu mapa " ! Pai,...nu pot fi toti directori dragi romani !

S-o luam pe rind : romanii se pling de strazile proaste. Bine,bine, si cine ii opreste sa-si faca soselele ? Fiecare localitate are cetateni, nu ? Ei bine, iesiti toti la spart piatra, nivelat, asfaltat, apoi, dupa ce soseaua a fost facuta, se pot recupera banii cuveniti muncii depuse, prin taxele impuse celor care utilizeaza aceste strazi, nu ? Dar, intii creezi conditii civilizate de tranzit, si apoi ceri bani,nu invers !

Romanii, se pling ca nu au ce minca. Bine,bine, si cine ii opreste sa iasa cu totii la sapa la cimp, sa cultive pamintul, sa faca santuri de irigatie, sa planteze arbori, sa creasca animale ? Nimeni. Incet,incet, se vor obtine si banii, prin vinzarea produselor obtinute, nu ? Bani care pot fi din nou investiti si reinvestiti, pina cind se va ajunge la nivelul dorit de dezvoltare, nu ?

Romanii se pling ca nu vin turisti in Romania. Bine,bine, dar cine ii opreste sa faca obiective turistice care sa-l atraga pe turist, cu specific zonal , spre exemplu, in Moldova sa vii la un agroturism , si sa poti consuma produse locale, nu traditionalii mici,ciorba de burta si fripturi. De ce sa nu consumi sarmale, ciorba radauteana, borsul moldovenesc, placintele "poale in briu" si vinul de Husi,Cotnari sau Odobesti ? In prezent, in Moldova maninci tochitura dobrogeana, bei vinul de Dragasani si palinca de Maramures. Ca obiective turistice, gasesti restaurantul "Las Vegas", "Florida" sau "Miami" in loc de "Bogdan Voda" sau "Stefan cel Mare". In materie de artizanat, in Moldova vei gasi statuile din lemn ale lui Dracula, bunditele maghiare si iile oltenesti in loc de machetele minastirilor, bunditele moldovenesti, si rochiile inflorate tesute la razboiul de tesut, de gospodinele zonei !Vrei sa bei lapte de Vatra Dornei, si gasesti "Danone" sau lapte de Caransebes !In Dobrogea maninci tochitura moldoveneasca in loc de sarailii,baclavale,suberec sau musaca si pastrama, si bei Jidvei in loc de Murfatlar. Vrei Murfatlar ? Nici o problema ! Il gasesti fara probleme in Banat sau Maramures ! In delta, in loc de bors de peste lipovenesc, vei servi gulas unguresc sau ciorba de legume olteneasca.In loc de Niculitel, vei servi Dragasani sau Tokay ! Si ca aperitiv,...o delicioasa "clisa" de Maramures, cu ceapa egipteana !Esti la mare, si vrei sporturi acvatice ? Mergi la....Timisoara. Le gasesti pe toate ! Vrei ATV-uri si free climbing ? Mergi la Mamaia cu incredere !Vrei cirnati de Plescoi sau ceapa rosie de Buzau,...mergi la Drobeta Turnu Severin, sau Sighetul Marmatiei ! Vrei un vin de calitate de Recas ? Nici o problema ! Il gasesti la Botosani ! Vrei mincare de praz in Oltenia ? O poti servi cu incredere la Vatra Dornei ! Vrei "Ochii lui Dobrin" la Pitesti ? Nici o problema . Mergi la Iasi !

Dar micii si ciorba de burta, le gasesti peste tot ! La Roma si Chisinau,Braila si Tokyo,Londra si Mangalia,Tusnad si Atena ! Si fasolea cu ciolan afumat. La pret de sampanie frantuzeasca. Import din ...Angola sau Camerun !

Vrei sa stii mai multe despre daci ? Mergi la Paris sau New York.Vrei sa stii mai multe despre Vlad Tepes ? Mergi la Budapesta,New York sau Kuala Lumpur ! Vrei sa stii cine a fost Hagi ? In Australia sau Noua Zeelanda tata !

Vrei sa stii cine va fi presedintele Romaniei ? Fuguta la Moscova, si o sa afli !Vrei sa vezi cum sint sarbatorile traditionale in Romania ? La Varna, la bulgari ! Vrei sa stai pe plaja cea mai frumoasa din Romania ? Fuguta la Antalya in Turcia , sau la brazilieni ! (cu palmieri cu tot !). Vrei sa te urci cu telecabina pe munte ? Nici o problema ! Avem Mamaia !

Ma opresc astazi aici ! Trageti concluziile de rigoare, si,..."Sa traiti bine!". Cu banii celor de peste hotare !

FCM Bacau - CANTONAMENT LA VATRA DORNEI

FCM BACAU Galben-albastrii vor efectua pregatirea de iarna la Vatra Dornei, renuntând la stagiul centralizat de la Slanic Moldova. "Cunosc bine locul si îl consider optim pentru pregatirea de iarna", a motivat noul tehnician al Bacaului, care s-a deplasat zilele trecute la Vatra Dornei pentru a vedea la fata locului cum se prezinta conditiile de pregatire. "Avem sala de jocuri, conditii de refacere, totul e OK", a declarat Orac. La Vatra Dornei se va pleca pe data de 21 ianuarie, urmând ca stagiul de pregatire sa se încheie pe data pe 2 februarie: "In aceasta perioada pun accentul doar pe acumulari de ordin fizic".

Fotbal, Liga a V-a, Seria I >> Locomotiva Dorneşti – cel mai bun atac, Florin Moroşanu (Recolta Fântânele) – cel mai bun atacant


Sport



Faţă de anii trecuţi, în ediţia de campionat 2007-2008 s-a remarcat o creştere a eficacităţii jucătorilor şi o poftă mai mare de gol la aproape toate echipele din Liga a V-a, atât în Seria I, cât şi în Seria a II-a.

Dintr-o simplă privire asupra clasamentului Seriei I se observă numărul mare de goluri înscrise, în special de echipele clasate pe primele două locuri, dar nu numai de acestea. Liderul Releul Mihoveni a marcat 72 de goluri, iar ocupanta locului secund, Locomotiva Dorneşti a înscris 78 de goluri. Atacuri eficiente au avut şi Flacăra Vicovu de Jos – 66, Viitorul Adâncata – 54, FC Marginea – 53 şi Recolta Fântânele – 52 de goluri.

Cele mai multe goluri au fost încasate de formaţia CS Şcoala de fotbal Rădăuţi. Pe undeva este de înţeles, întrucât în componenţa acestei echipe se regăsesc juniori născuţi în 1991 şi 1992, iar cei mai „bătrâni” jucători sunt din 1989 sau 1990. Echipa care a profitat cel mai mult de tânăra formaţie rădăuţeană a fost Flacăra Vicovu de Jos, care în meciul direct s-a impus cu 18-2! Interesant este faptul că golgheterul formaţiei din Vicovu de Jos, Ionuţ Coroamă, a înscris, în respectivul joc, 6 din cele 13 goluri marcate de el în turul campionatului.

Prin urmare, putem spune că golaverajul echipelor şi configuraţia clasamentului golgheterilor au fost influenţate de ziua pe care au prins-o tinerii fotbalişti rădăuţeni.

Cel mai bun marcator din Seria I a Ligii a V-a este Florin Moroşanu, component al formaţiei Recolta Fântânele. Acesta a marcat 25 de goluri, având o medie de aproape două goluri pe meci. Cu 23 de reuşite, pe locul secund se află Adrian Coroamă de la Locomotiva Dorneşti, în timp ce podiumul este încheiat de Ţugui (Flacăra Vicovu de Jos) şi Olăreanu (FC Marginea) – ambii cu câte 18 goluri.

Clasamentul golgheterilor

1. Florin Moroşanu ( Recolta Fântânele) – 25 goluri
2. Adrian Coroamă (Locomotiva Dorneşti) – 23 goluri
3. Ţugui (Flacăra Vicovu de Jos) – 18 goluri

Olăreanu (FC Marginea) – 18 goluri

4. Axinte Constantin (Viitorul Adâncata) – 17 goluri
5. M. Craineţ (Ştiinţa Mitoc) – 16 goluri

Ionuţ Bucaciuc (Releul Mihoveni) – 16 goluri

6. Virgil Preda (Polul Nord Falcău) – 14 goluri



Iată situaţia principalilor marcatori pe echipe:

Releul Mihoveni

- Ionuţ Bucaciuc – 16 goluri

- Alin Goraş – 13 goluri

- Marius Tudoreanu – 9 goluri

Locomotiv Dorneşti

- Adrian Coroamă – 23 goluri

- Iulian Sved – 18 goluri

- Vasile Jacotă – 12 goluri

Viitorul Adâncata

- Constantin Axinte – 17 goluri

- Ionuţ Şfabu – 6 goluri

- Vasile Stroieşteanu – 5 goluri

Ştiinţa Mitoc

- Mihai Craineţ – 16 goluri

- Ţibu – 7 goluri

- Mandache – 6 goluri

Progresul Frătăuţii Vechi

- Costel Rusu – 12 goluri

- Văcăreanu – 9 goluri

- Antemie – 6 goluri

Avântul Volovăţ

- Marius Crăciun – 8 goluri

- Mihai Antonovici – 6 goluri

- Dănuţ Olenici – 6 goluri

Locomotiva Zvoriştea

- Şerban – 13 goluri

- Marius Mihai – 7goluri

- Colţuneac – 6goluri

Flacăra Vicovu de Jos

- Ţugui – 18 goluri

- I. Coroamă – 13 goluri

- A. Cârdei – 13 goluri

- M. Cârdei – 11 goluri

Nord Bucovina Frătăuţii Noi

- A. Cârdei – 5 goluri

- Cornea – 4 goluri

- Isopescu – 3 goluri

- Moisuc – 3 goluri

- Hura – 3 goluri

Recolta Fântânele

- Florin Moroşanu – 25 goluri

- Ştefan Avasiloaie – 7 goluri

- Marius Rusu – 5 goluri

- G. Roşu – 4 goluri

Unirea Horodnic

- Marian Dinu – 7 goluri

- Mihalescu – 6 goluri

- Ionel Nichiforel – 5 goluri

- Ionel Cruţ – 5 goluri

FC Marginea

- Sorin Olărean – 18 goluri

- Gh. Gregorean – 9 goluri

- Sorin Beringhean – 5 goluri

- Gh. Martinescu – 5 goluri

Polul Nord Falcău

- Virgil Preda (junior) – 14 goluri

- George Ursaciu – 5 goluri

- Burlă – 4 goluri

- I. Ursaciuc – 4 goluri

Constructorul Dărmăneşti

- Eduard Perbinschi – 8 goluri

- Cristian Mihăesi – 7 goluri

- Costea Briceagă – 4 goluri

Bucovina Calafindeşti

- Marius Alexei – 10 goluri

- Silviu Diaconescu – 9 goluri

- Vasile Lăzurcă – 7 goluri

CS Şcoala de Fotbal Rădăuţi

- Cosmin Şurubaru – 4 goluri

- Vasile Teleagă – 3 goluri

- Negru – 2 goluri

- Coman – 2 goluri

Iată şi câteva rezultate-şoc înregistrate în turul campionatului din Seria I:

Şcoala de Fotbal Rădăuţi – Flacăra Vicovu de Jos 2-18

Ştiinţa Mitoc – Flacăra Vicovu de Jos 9-2

Recolta Fântânele – Ştiinţa Mitoc 8-3

Locomotiva Dorneşti – Şcoala de Fotbal Rădăuţi 11-0

Releul Mihoveni – Nord Bucovina Frătăuţii Noi 8-1

Locomotiva Dorneşti – Viitorul Adâncata 13-1

Fotbal, Juniori „C” >> CSŞ Rădăuţi – campioană de toamnă


Sport



Juniorii „C”, născuţi 1993 şi mai tineri, au încheiat turul de campionat ediţia 2007-2008. După ce mare parte din campionat s-a aflat pe locul doi, după AS Juventus Fălticeni, echipa Clubului Sportiv Şcolar Rădăuţi, pregătită de prof. Viorel Stoica, profitând şi de greşeala fălticenenilor, s-a instalat pe primul loc în clasament la sfârşitul turului. O linie impresionantă: 12 meciuri câştigate din 13 jucate, un singur meci egal, nicio înfrângere şi, mai ales, eficacitate deosebită – 108 goluri marcate. În ultimul joc din tur, CSŞ Rădăuţi a evoluat la Fălticeni, pe stadionul „Nada Florilor”, în compania celor de la CN „Nicu Gane”.

CN „Nicu Gane” Fălticeni – CSŞ Rădăuţi 0-10 (0-3)


După o primă repriză echilibrată, în care au reuşit să marcheze doar de trei ori, în partea a doua a jocului, rădăuţenii şi-au arătat cu adevărat talentul şi i-au făcut probleme arbitrului la… ţinerea rezultatului.

Au jucat formaţiile:

Nicu Gane: Iordache – Suseanu, Ştefan, Bâgu, Moisiu, Maniu, Cara, Andrieş, Casandra, Balica, Oanea. Au mai evoluat: Păduraru şi Vicovanu.

CSŞ Rădăuţi: Butnariu – Chelba, Litră, Boghian, Ionesi, Pitic, Zubaş, Sidorov, Popescu, Sabie, Andronicescu. Au mai evoluat: Băţaru, Bălean, Scântei, Galan şi Carcea.

Golurile au fost marcate de Pitic min. 10, 53, Popescu 19, Sabie 36,41, 44, 46, 62, Boghian 66, Băţaru 69.

La finalul săptămânii, rădăuţenii vor pleca la un turneu internaţional la Hotin

După meci, prof. Viorel Stoica ne-a spus: „Sunt foarte mulţumit de felul cum au progresat aceşti copii, toţi născuţi în anul 1993, cu care lucrez de 4 ani. Selecţia am făcut-o în tot raionul Rădăuţi. Din lotul de jucători, trei sunt din Gălăneşti, trei din Vicovu de Jos, trei din Burla, unu din Bivolărie, unu din Bădeuţi şi unu din Fundu Moldovei. Trebuie să mai spun că toţi sunt navetişti, dar sunt copii cu mult bun simţ şi vin la antrenamente fără absenţe sau întârzieri. Pentru completarea pregătirilor, de mare ajutor mi-au fost cele 3-4 turnee pe care le-am făcut în Ucraina, la Hotin, unde am întâlnit echipe valoroase. Şi în această lună, mai precis pe 7, 8 şi 9 decembrie, vom participa cu 12 jucători la un turneu de sală, pe teren sintetic, la Hotin, turneu aflat la a XIV-a ediţie şi la care participă echipe din Rusia, Ucraina, Moldova, Polonia şi România. Nu m-aş fi putut descurca singur, dar îi am alături pe profesorii Mircea Ungureanu şi Mihai Luţă şi pe comisarul Adrian Breabăn. Trebuie să remarc din rândul jucătorilor pe Butnariu, Boghian, Litră, Chelba, Sidorov, Zubaş şi Băbean şi pe cei trei golgheteri Andronicescu – 32 de goluri, Sabie – 30 şi Popescu 24”.

Clasamentul la sfârşitul turului arată astfel:

1. CSŞ Rădăuţi 13 12 1 0 108-5 49p

2. AS Juventus Fălticeni 13 11 1 1 50-7 45

3. LPS I Suceava 13 10 2 1 86-8 42

4. CSM Dorna Vatra Dornei 13 8 1 4 48-25 33

5. Viitorul Arbore 12 7 1 4 26-24 29

6. LPS II Suceava 12 6 2 4 34-29 26

7. CN Nicu Gane Fălticeni 12 6 2 4 27-22 26

8. FC Cetatea Suceava 13 4 5 4 28-15 21

9. Bucovina Fundu Moldovei 12 4 3 5 24-37 19

10. CS Gura Humorului 13 4 2 7 24-24 18

11. Voinţa Iaslovăţ 13 3 0 10 12-68 12

12. CSM Rarăul Câmpulung 13 2 1 10 10-62 9

13. Sporting Buneşti 13 1 1 11 11-66 5

14. CS Şcoala de Fotbal Rădăuţi 13 0 0 13 7-103 0

Două jocuri au fost amânate:

LPS II Suceava – Viitorul Arbore

Bucovina Fundu Moldovei – CN Nicu Gane Fălticeni.

Studenţii din anul IV de la “Sport” - cei mai buni fotbalişti ai Universităţii “Ştefan cel Mare”


Sport



Studentii anul IV Facultatea Sport SvTimp de cinci săptămâni terenul de sport acoperit de la Universitatea „Ştefan cel Mare” a fost gazda ediţiei din acest an a Campionatului Universitar de Fotbal.

La startul competiţiei s-au aflat 32 de formaţii, fiecare având în componenţă aproximativ 10 jucători. Dintre echipele participante una a fost alcătuită din cadre didactice ale universităţii, tocmai în ideea promovării fair-play-ului.

Studenţii s-au dovedit mai buni decât profesorii astfel că echipa “Sportul Studenţesc” alcătuită din studenţi din anul IV ai Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a câştigat competiţia în timp ce formaţia profesorilor s-a clasat pe locul trei.

Echipa profesorilor a fost înscrisă în competiţie de Bogan Grosu, doctorand al instituţiei de învăţământ superior din Suceava şi organizator al evenimentului. În componenţa formaţiei s-au aflat: as. drd. Bogdan Grosu, lect. S. Raţă, conf. Val. Hapenciuc, asis. univ. Şt. Şuşu, Fl. Leuciuc – antrenor secund al echipei locale de handbal precum şi antrenorii C. Coman, Ov. Murariu şi M. Lup.

„Ediţia din acest an a fost una de anvergură fiind cea mai mare competiţie sportivă de masă organizată de universitate în ultimii şapte ani. Am avut un număr record de echipe înscrise în competiţie şi sunt bucuros că împreună am făcut o bună propagandă sportului” a declarat as. drd. Bogdan Grosu.

După finala disputată şi adjudecată de “Sportul Studenţesc” a avut loc festivitatea de premiere la care au participat Adrian Graur, rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” precum şi Petru Ghervan, decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport.

Câştigătorii au primit cupe, diplome, tricouri şi bani.

Starea vremii 4 decembrie 2007

Comentariul specialistului:
Presiunea atmosferică rămâne scăzută astăzi, pe întreaga coloană de aer, în ţările nordice, centrale şi central-sud-estice, unde formaţiunile noroase bine orga­nizate, aparţinând unor sisteme frontale, vor determina precipitaţii multe, îndeosebi sub formă de ploaie. De mâine, la nivelul solului va fi o creştere de presiune într-o masă de aer ceva mai rece, ce se va resimţi şi în ţara noastră, atât la valorile maxime, cât şi la cele mi­nime. Pe ansamblul întregii ţări, vremea va fi mai rece decât în zilele precedente, apropiată de normalul termic al perioadei. Senzaţia însă în Moldova, Muntenia şi Dobrogea va fi de rece, în condiţiile în care în aceste regiuni se va intensifica vântul.

meteorolog Romica Jurca



Azi în ţară:

Bacău 6°C

Baia Mare 6°C

Braşov 4°C

Buzău 7°C

Cluj-Napoca 5°C

Constanţa 12°C

Craiova 9°C

Deva 7°C

Galaţi 7°C

Iaşi 6°C

Miercurea Ciuc 3°C

Oradea 5°C

Piteşti 8°C

Sibiu 7°C

Suceava 6°C

Târgu-Mureş 6°C

Timişoara 7°C



La munte:
Azi (marţi):

Vremea se va răci uşor. Cerul va fi mai mult noros şi local vor cădea precipitaţii predominant sub formă de ninsoare.

Mâine (miercuri):

Cerul va fi mai mult noros şi temporar mai ales în Orientali şi în Meridionali va ninge. Vântul va prezenta unele intensificări.

Poimâine (joi):

Cerul va fi temporar noros şi doar pe arii restrânse în Ori­entali şi de Curbură vor mai fi

precipitaţii slabe, predominant sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab până la moderat.



Bucureşti:
max. 7°C

min. 0°C

Azi (marţi):

Vremea se va răci uşor. Cerul va fi mai mult noros şi va ploua slab. Vântul va deveni moderat.

Mâine (miercuri):

Cerul va fi temporar noros şi vor fi condiţii de ploaie. Vântul va sufla în general moderat.

Maxima: 7°C, iar minima: 0°C.

Poimâine (joi):

Cerul va fi temporar noros şi vor fi condiţii de ploaie. Vântul va sufla slab până la moderat. Maxima: 6°C, iar minima: –1°C.

Gala Top Bucovina 2006 un eveniment de marcă


Economie



Ovidiu Dontu Centrul Economic Bucovina a găzduit la finele săptămânii trecute cea de a XII-a ediţie a Galei Topului Bucovina, acţiunea având ca principal scop premierea firmelor din judeţul Suceava care au avut rezultate economice remarcabile în anul 2006. Gala a fost organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Suceava iar evenimentul s-a bucurat de prezenţa a peste 500 de invitaţi- oameni de afaceri, oficialităţi judeţene şi locale şi parlamentari ai judeţului Suceava.

Festivităţile l-au avut ca „maestru de ceremonie” pe directorul general al Camerei, Ovidiu Donţu, acesta făcând un adevărat maraton vocal în momentul când a trebuit să citească şi să invite pe scenă pe premianţi.

De remarcat că în acest an partenerul oficial al evenimentului a fost firma Marelvi Electrocasnice Impex din Rădăuţi.

Evenimentul în sine a fost unul de marcă şi organizarea a fost la înălţime, mai ales că implicarea conducerii CCI Suceava a fost aproape totală în acest an.

Peste 900 de hectare padure dispar din Iasi

Peste 900 de hectare padure dispar din Iasi

Constatin Ştefănucă şi Ionel Pintilie


● Urmatorul pas facut de baronul de Harlau, Constantin Stefanuca, pentru defrisarea a 900 hectare, a fost sa negocieze un contract de paza cu un ocol silvic privat, astfel incat sa obtina autorizatie de taiere ● Pentru suprafata de padure se va incheia un contract cu Ocolul Silvic privat din Falticeni ● O alta consecinta, transferarea padurii duce la desfiintarea Ocolului Silvic Harlau condus de Stefanuca, numit pe functie de gasca de liberali de la Iasi ● In loc sa protejeze padurea, directorul Directiei Silvice, Ionel Pintilie, tolereaza aceasta situatie in favoarea intereselor financiare ale liberalilor

Este incredibila indiferenta directorului Directiei Silvice, liberalul Ionel Pintilie, care tolereaza toate abuzurile pe care le face Constantin Stefanuca la Ocolul Silvic Harlau. Astfel, dupa ce saptamana trecuta Stefanuca a decis desfiintarea punctelor de control din padure, instituite pentru a preveni taierile abuzive, zilele trecute a decis sa faca o smecherie cu un ocol silvic privat pentru a taia copaci dupa pofta inimii. Cotidianul ZIUA de Iasi a atras atentia ca firmele lui Stefanuca trebuie sa achite urgent datorii de cel putin 5 miliarde lei (500.000 RON) in perioada urmatoare si de aceea trebuie sa taie padure pentru a face rost de bani. Astfel, acesta administreaza mosia de 900 hectare de padure obtinuta prin retrocedare anul acesta catre Irina Riscutia. Pana de curand, padurea era pazita de Ocolul Silvic Harlau. Aprobarile privind taierea copacilor le dadea Directia Silvica, prin Ocolul Silvic Harlau, proportional cu cantitatea de lemn data in exploatare judetului Iasi. Adica trebuie taiate numai anumite cantitati de lemn pentru a proteja natura. Pentru a ocoli insa calea legala, Stefanuca a negociat saptamana trecuta incheierea unui contract de paza cu Ocolul Silvic Falticeni, astfel incat marcarea arborilor pentru taiere sa fie facuta mai usor. Astfel, defrisarile se vor face mult mai usor, deoarece, in principiu, actiunea ar trebui sa fie supravegheata de Inspectoratul Teritorial pentru Silvicultura de la Suceava, unde nu sunt suficienti inspectori astfel incat sa instituie un control amanuntit al defrisarilor.

Tacerea lui Pintilie

Transferul pazei padurii la ocolul silvic privat din Falticeni are si un al doilea efect, inceputul desfiintarii Ocolului Silvic Harlau. Astfel, Ocolul Silvic Harlau pierde veniturile pe care le realiza din paza celor 900 hectare, iar o parte din padurarii cu experienta isi vor pierde locul de munca. Asta deoarece cele 900 hectare vor fi pazite de padurari de la ocolul silvic privat. Stefanuca a fost numit abuziv sef de Ocol la Harlau, de catre Ionel Pintilie, la comanda liberalilor condusi de deputatul Relu Fenechiu. A fost numit abuziv deoarece adevaratul sef de ocol, Constantin Cojocaru, este inca in concediu medical. Numai ca tolerandu-l pe Stefanuca, Ionel Pintilie demonstreaza ca nu tine deloc cont de deontologia profesionala. Pintilie ar trebui sa protejeze integritatea padurii si a Ocolului Silvic, de aceea este platit din bani publici. In loc sa faca treaba pentru care este platit, Pintilie asista la cum se fac tot felul de smecherii pentru a se taia padurea si colegii sai padurari cu experienta isi pierd painea. Oricum, mai multi padurari au spus ca si-au pierdut de mult respectul pe care i-l aratau lui Pintilie deoarece s-au convins ca este vandut unor interese politice si, de ce nu, cu caracter mafiot. Padurarii spun ca Pintilie a tradat padurea in favoarea ascensiunii politice.

Expozitia Radauti Decembrie 2007

Cand rostesti Bucovina, gandul iti zboara la meleagurile pline de o frumusete rara, la “dulcea Bucovina, cu pomi roditori si mandri feciori”, la manastirile ridicate de voievozii vremii, la Obcinile domoale, la semetia Raraului si Pietrelor Doamnei, la cetatea de scaun si la muzeele incarcate de istorie ale vremurilor de slava ale acestor tinuturi pitoresti.

Bucovina este una din zonele Romaniei care se deosebeste printr-o cultura populara impresionanta si inca vie, materializata in arhitectura populara, port, mestesuguri traditionale, numeroase obiceiuri calendaristice si obiceiuri din ciclul vietii. Bucovina inseamna o larga si pretioasa paleta de bogatii naturale ce stimuleaza potentialul de creativitate, insemna frumusetea plaiurilor si ospitalitatea gospodarilor, diversitatea cinegetica adapostita de patrimoniul forestier.

Imaginea Bucovinei nu poate fi completa, daca nu adaugam la renumele sau si disponibilitatile generoase ale bucovinenilor pentru natura, pentru frumos. De zeci de ani in zona orasului Radauti au fost multi oameni care au indragit si crescut porumbei voiajori.

In anul 1957 cativa impatimiti ai acestui sport in devenire, mai mult o pasiune la vremea respectiva sau chiar o modalitate de petrecere a timpului liber si de recreere, au pus bazele Asociatiei Columba 022 Radauti. Din respect si consideratie trebuie amintiti cativa din membrii fondatori ai acestei asociatii : Lupastean Gheorghe, Coca Constantin, Trufin Vasile, Vacareanu Stefan, Costea Gheorghe, Haj Ioan, Haj Constantin, Condratov Ioan, Corcinschi Stefan.

Astazi, la jumatate de secol distanta, Asociatia Columbofila « Voiajorul » Radauti doreste prin prezenta expozitie sa redescopere valentele sentimentale ale bucovinenilor, oferind vizitatorilor peste 250 de exemplare de porumbei in care crescatorii reuniti in aceasta asociatie si-au investit toata pasiunea si priceperea lor, insumand adesea zeci de ani de activitate columbofila.

Aderarea Asociatiei Columbofile « Voiajorul » Radauti la Federatia Romana Columbofila a deschis noi orizonturi in ceea ce dezvoltarea si afirmarea sportului columbofil radautean la nivel national. Pasiunea noastra a tuturor pentru acest minunat sport, verticalitatea in conceptii, idei si fapte, oamenii care reprezinta asociatia, investitiile facute, toate acestea au impus admiratia si respectul columbofililor din tara.

Acum la sfarsit de sezon sportiv este momentul sa facem un bilant al faptelor, sa analizam daca am progresat fata de anul sau anii precedenti, sa ne comparam cu cei care reusesc intr-o maniera deosebita. Este momentul reflectiilor, analizelor, privirilor retrospective.

Pentru noi, columbofilii, cel mai important eveniment din viata columbofila si scopul in care crestem porumbeii nostri calatori este zborul. Rezultatele obtinute la zbor reflecta munca noastra depusa de-a lungul unui an.

Masura satisfactiilor pe care le simtim noi columbofilii cand porumbeii nostri se claseaza pe primele locuri la concurs si mai ales la distante mari este greu sa o redam prin scris ca sa le poata trai si cei care nu sunt columbofili.

De aceea va invitam sa vizitati in perioada 20-23 decembrie 2007 aceasta exppzitie, adevarata forma suprema a stabilirii rezultatelor unui an de munca a tuturor membrilor, sa va bucurati de ospitalitatea noastra, de frumusetea si mai ales de performantele porumbeilor expusi.

Speram sa regasim forta si caldura mesajului columbofiliei – desfiintand bariera diferentelor de varsta si preocupari, stabilind punti de sincera si trainica amicitie intre oameni cu pregatiri si ocupatii atat de diferite.

Va asteptam in Bucovina !

20-23 decembrie 2007

radauti.gif

Primarii a zeci de comune din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi s-au întâlnit la Vatra Dornei


Administratie



Asociaţia comunelor din România (A.Co.R.), filiala Suceava, a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, timp de trei zile, la Vatra Dornei o întrunire regională la care au participat 80 reprezentanţi ai mai multor comune din judeţele: Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi. La întrunire, Vasile Cozan, vicepreşedinte la nivel naţional al A.Co.R., preşedintele A.Co.R. filiala Suceava, primar al comunei Panaci din judeţul Suceava a subliniat faptul că a fost o reală dezbatere şi s-a încercat găsirea soluţiilor privind: problemele din mediul rural plecând de la rectificările bugetare şi ajungându-se la probleme de salarizare privind funcţionarii publici; posibilitatea atragerii de fonduri europene pentru dezvoltarea satelor, care a fost şi una dintre principalele idei dezbătute pe larg; problema salarizării personalului din primăriile comunale şi alte probleme legate de autonomia locală; elaborarea de strategii de dezvoltare locală.

OJPC avertizează sucevenii în privinţa siguranţei jucăriilor


Actualitate



Oanea.ElenaPentru că a început luna cadourilor OPJC Suceava lansează un avertisment către suceveni, privind siguranţa cadourilor pe care le cumpără pentru copii. Potrivit inspectorului şef adjunct al OJPC Suceava, Elena Oanea, o jucărie nesigură poate provoca o tragedie, de aceea este foarte important să se cumpere numai jucării corespunzătoare pentru vârsta copiilor, jucăriile cumpărate pentru copiii mai mari putând fi un pericol pentru cei mici.

Inspectorul şef al OJPC Suceava menţionează că o jucărie poate fi nesigură în următoarele situaţii: jucăria în sine, sau părţi componente ale acesteia are dimensiuni care ar putea permite înghiţirea şi/sau inhalarea lor; jucării de pluş al căror conţinut ar putea cauza înecarea copiilor -la acestea trebuie verificate cu maximă atenţie cusăturile; jucării cu muchii sau vârfuri ascuţite; jucării care se împăturesc sau au balamale, deoarece acestea pot imobiliza degetele copiilor; jucării care imită alimentele -copii le-ar putea înghiţi, crezând că sunt de mâncare; jucării pentru pătuţ sau cărucior cu fire lungi sau detaşabile; gloanţele, săgeţile şi alte jucării de acest fel ce pot fi folosite în mod greşit de copii.

Acesta a precizat că este obligatoriu să se urmeze instrucţiunile şi avertismentele, iar în cazul în care există suceveni care au achiziţionat sau au depistat pe piaţă o jucărie nesigură sunt rugaţi să se adreseze OJPC Suceava.

Reprezentanţa ARR Suceava are un nou şef


Actualitate



AnghelusLiberalul Iulian Angheluş este de luni, noul şef al reprezentanţei Suceava a ARR. Acesta a preluat mandatul de manager de la democratul Viorel Nicu Hrebenciuc, care a fost transferat pe o perioadă determinată pe un post de execuţie în cadrul ARR Suceava. Tânărul liberal (33 de ani) este inspector de trafic de câteva luni şi are o vechime considerabilă în PNL Suceava, fiind unul dintre cei care au făcut parte din echipa de campanie a partidului la alegerile din 25 noiembrie.

Iulian Angheluş s-a remarcat până acum doar pe linie politică, nefiind, din considerente pur tehnice, „folosit” de liberali în cadrul administraţiei locale sau judeţene.

Postul ocupat de el nu este nici pe departe unul uşor însă va avea ocazia să confirme, de folos fiindu-i şi experienţa de manager pe care a acumulat-o de-a lungul carierei sale la nivel de activitate privată.

Lucrările de reabilitare ecologică a trei perimetre miniere din judeţ au fost finalizate


Actualitate



minaLucrările de reabilitare ecologică a trei perimetre miniere din judeţul Suceava, finanţate prin Banca Mondială au fost finalizate, a anunţat luni, comisarul de mediu al Gărzii Judeţene Suceava, geologul Anca Ionce. Potrivit acesteia, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava a recepţionat finalizarea lucrărilor la zăcămintele de minereu complex – în special de cupru din perimetrul Pârâul Ursului- Isipoaia, perimetrul Pârâul Leşului şi Pârâul Câinelui şi perimetrul Puzdra-Holda, unde operator economic al zonei de exploatare a fost SC Minbucovina. SA Vatra Dornei.

Pe de altă parte Anca Ionce a mai precizat că Banca Mondială a anunţat că şi-a retras finanţarea pentru fostul zăcământ de sulf- Călimani. „La Călimani, lucrările de reabilitare ecologică nu se vor mai face cu finanţare de la Banca Mondială. Ministerul Economiei şi Finanţelor ne-a anunţat că societatea Conservmin Bucureşti va demara procedura de licitaţie pentru desemnarea constructorului ce va face lucrările de la Călimani. Există un proiect cu toate avizele, trebuie doar desemnat constructorul” a menţionat comisarul de mediu sucevean, care a adăugat că finanţarea lucrărilor de reabilitare va fi asigurată de Ministerul Finanţelor, valoarea fiind de 600 miliarde de lei vechi.

Copiii cu nevoi speciale însoţiţi de părinţi şi personalul Complexului Blijdorp au mărşăluit pentru a deveni mai „vizibili”


Actualitate



mars persoane cu handicapAsociaţia „Blijdorp – România” a celebrat pe 3 decembrie, pentru al treilea an consecutiv Ziua Internaţională a Persoanelor cu Handicap, printr-un marş al copiilor cu nevoi speciale, însoţiţi de personalul Complexului terapeutic Blijdorp România – O noua viata” Suceava. Potrivit şefului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Gheorghe Straton, Asociaţia „Blijdorp – România” a ales acum trei ani să celebreze această zi printr-un marş pentru a deveni mai „vizibili” pentru comunitatea locala şi pentru a trezi interesul pentru nevoile acestei categorii sociale.

Prin marşul acesta, numit sugestiv „Pledoarie pentru demnitate” aceşti copii doresc doar să fie acceptaţi toţi laolaltă: copii cu handicap, părinţii acestora, oameni care sunt implicaţi în recuperarea şi asistenţă socială a persoanelor cu nevoi speciale.

Partenerii acestei acţiuni sunt : Asociaţiile umanitare „Cristos pentru România”, „Doamnele bucovinene”, „Salvaţi copiii”, „Regionala de Educaţie a Adulţilor”, „Red Ribbon” Fălticeni, „Lumina Lină”, „Eagle Hause”, „Nevăzătorilor”, „Misiune fără frontiere”, Fundaţiile „O nouă viaţă” Siret, „Ana”, „Sf. Nicolae”, Crucea Roşie, Primăria Suceava, Centrele de copii din cadrul DGASPC Suceava, Şcoli din cadrul Programului de Acţiune Comunitară „Împreună”, Comisia Judeţeană în Domeniul Egalităţii de Şanse.

Shantel: Disko Partizani!


Shantel_live_1_by_michael_namberger

Disko Partizani! is the first artist album by Shantel in seven years. After pioneering the concept of Balkan clubbing with his now-legendary Bucovina Club parties and albums, after working his DJ voodoo around the world (and driving crowds to ecstatic bliss), after setting very high standards for dancefloor-oriented Gypsy music with his own seminal tracks and with his remixes of tracks by Mahala Rai Banda, Taraf de Haidouks & more…
…Shantel has now moved on to the next step with the fab Disko Partizani! album, which lays the groundwork for a new brand of pop music. This is the sound of new Europe, centered in the middle of our old continent, but incorporating vibrant influences from the emerging new frontier which stretches all the way to Mitteleuropa, the South East, Greece, Turkey and beyond…



Disko Partizani! sees Shantel successfully synthesizing his experiences as a producer, musician and DJ to create catchy, energetic and festive pop songs, full of hooks and surprises. The album features great performances by a host of musicians from southeast Europe and by Shantel himself, who also appears on lead vocals, gracing several tracks with an unexpected, elegant deadpan delivery.

Shantel DISKO PARTIZANI the official interview about Bucovina Club and Disko Partizani

Shantel__company_by_harald_h_schroe

Shantel, who started out as a respected electronica producer (with two albums out on Studio K7), has taken to the music of Eastern Europe following a trip to Bucovina, in search of his family roots. His Bucovina Club albums have earned him several awards (including a BBC World Music Award). Shantel has written the original music for "The Edge Of Heaven", the new Fatih Akin movie which just won an award at the Cannes Film Festival.

Shantel__company_by_harald_h_schr_2

Photos: Harald H. Schroeder & Michael Namberger / Essay Recordings

Garda de Mediu Suceava a refuzat recepţionarea lucrărilor de reabilitare ecologică de la Holdiţa


Actualitate



comisar mediu Ionce AncaComisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava a refuzat să recepţioneze lucrările ce au fost executate în vederea reabilitării ecologice a perimetrului minier Pârâul Casei de la Holdiţa -comuna Broşteni. „Deşi este un perimetru mic de barită, realizat pentru cercetare, operator fiind Geomold SA, sunt lacune în executarea lucrărilor” a declarat luni, geologul Anca Ionce, comisar în cadrul Gărzii de Mediu Suceava.

Aceasta a precizat că perimetrul este situat într-o zonă locuită iar halda se află deasupra caselor. „S-au realizat o parte din lucrări dar Garda de Mediu a refuzat recepţionarea deoarece s-a constatat că sunt necesare lucrări suplimentare” a spus Anca Ionce, care a mai adăugat că despre această situaţie a fost informată Garda Naţională de Mediu şi Ministerul Economiei.

Trei din fostele perimetre miniere ceauşiste au fost ecologizate


Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu a fost, în această toamnă, autorul recepţiei finale a lucrărilor de reabilitare ecologică la trei perimetre miniere din judeţ.

Comisarul de mediu Anca Ionce, ne-a spus că este vorba despre cele de la Pîrîul Ursului-Isipoaia, Pîrîul Leşului-Pîrîul Cîinelui şi de la Puzdra, de unde se extrăgeau minereuri complexe cuprifere. Fondurile au fost asigurate printr-o finanţare rambursabilă a Băncii Mondiale, operatorul economic care s-a ocupat de această activitate fiind Min Bucovina Vatra Dornei. Lucrările s-au desfăşurat în perioada 2004-2005, însă acestea au fost urmărite, pentru conformitate, timp de doi ani. În prezent, se află în reabilitare, cu fonduri de la bugetul de stat şi perimetrul minier Holdiţa-Pîrîul Casei din oraşul Broşteni. Acesta este unul cu mari probleme, Ministerul Economiei şi Finanţelor fiind sesizat în repetate rînduri pe această linie. "Deşi este un perimetru mic de cercetare, pentru zăcămîntul de barită, acesta se află într-o zonă locuită, halda fiind situată, practic, deasupra caselor locuitorilor din zonă, care au avut de suferit şi de pe urma apelor de mină", a spus comisarul de mediu, adăugînd că obiectivul nu a fost încă recepţionat, pe motiv că "mai sînt necesare completări la lucrări".

Staţiile de autobuz din Suceava intră în modernizare



Primăria a iniţiat o campanie de modernizare a staţiilor de autobuz. Valoarea investiţiei este 2,63 milioane de lei, aceasta urmînd a se desfăşura pe durata unui an şi jumătate.

Lucrările vor include un număr de 13 staţii pentru mijloacele de transport în comun, cu o suprafaţă totală de 1378,5 metri pătraţi. În campania de modernizare sînt cuprinse staţiile de la podul Iţcani, pasarela Iţcani, Nordic, Akrom, Centrul de transfuzii sanguine, gara Iţcani, Colegiul de informatică, Centru (două staţii), IRIC, Calea Obcinilor, Balada, Spital, ACR, Peco Iţcani şi zona industrială Burdujeni (două staţii).

Banca Mondială nu mai dă bani pentru ecologizarea exploatării miniere Călimani


Banca Mondială a retras finanţarea proiectului de ecologizare a exploatării miniere Călimani.

Afirmaţia aparţine comisarului de mediu Anca Ionce, care a declarat că motivul nu a fost făcut public. "Am fost anunţaţi doar că nu mai susţin financiar acest proiect, Ministerul Economiei şi Finanţelor, prin Conversin Bucureşti, urmînd a demara procedura de licitaţie pentru desemnarea executantului", a spus dna Ionce, adăugînd că banii, respectiv 60 de milioane de lei, vor fi asiguraţi de la bugetul de stat. Obiectivele principale ale proiectului constau în stabilizarea sterilului şi dirijarea apelor astfel încît materialul din halde, carieră şi iazul de decantare să nu mai fie antrenat în cursurile de apă. Se are în vedere şi menţinerea iazului de decantare în condiţii de siguranţă. Exploatare minieră Călimani este cunoscută pentru activitatea de extragere a zăcămîntului de sulf şi de preparare a sulfului tehnic, desfăşurată în perioada 1970-1997. Deşi aceasta a fost sistată încă din 1997, problemele de mediu persistă, urmare directă a nerealizării lucrărilor de reconstrucţie ecologică.

Povestea porcului

Fălticeni


Deşi pînă la Crăciun mai sînt trei săptămîni, în mediul rural au început pregătirile pentru tăierea porcului. De cîţiva ani încoace, din cauza pestei, porcii au fost interzişi în oboarele comunale, dar asta nu-i împiedică pe oameni să-şi cumpere un godac.

Povestea porcului
La sfîrşitul săptămînii trecute, la cîţiva metri de gardul oborului din Bogdăneşti era mare forfotă pe lîngă căruţele şi remorcile pline de purceluşi. Destul de mulţi săteni s-au interesat de ofertă – purcei de 20 de kilograme la numai 130 de lei bucata. Metodele de a alege cele mai bune exemplare diferă de la un cumpărător la altul, dar trasul de coadă este în top...