marți, 30 septembrie 2008

Fostă directoare cercetată pentru că nu a plătit dividende de un milion de euro


Fosta directoare a SC Hidroterra SA Suceava, societate de proiectare şi construcţii montaj, este urmărită penal de procurori, fiind acuzată că nu a plătit dividende în valoare de aproape 1 milion de euro, care se cuveneau unui număr de 355 de acţionari. La propunerea Poliţiei, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a confirmat rezoluţia de începere a urmăririi penale faţă de Mariana Dumitriu, în vârstă de 52 de ani, care este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Conform poliţiei, aceasta, în calitate de director general al societăţii în 2007, şi-a depăşit atribuţiile de serviciu, ignorând o hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor din 26 martie 2007, prin care a fost repartizată suma de 7.836.482 de lei (78,3 miliarde de lei vechi), pentru plata dividendelor, şi a folosit în alte scopuri suma de 347.151 de lei (3,4 miliarde de lei vechi) lăsând astfel fără dividende cei 355 de acţionari. Cei care nu şi-au primit banii fac parte din rândul micilor acţionari, majoritatea foşti angajaţi în cadrul societăţii. Anchetatorii încearcă acum să stabilească pentru ce a folosit fosta directoare suma de 3,4 miliarde de lei vechi.

Cu sânul spre pixul lui Botezatu

Municipiul Suceava a fost la finele săptămânii trecute gazda unui eveniment care a încălzit atmosfera la maximum: prezentarea de către cunoscutul designer Cătălin Botezatu a colecţiei sale haute-couture intitulată „Fly”. Botezatu nu a scăpat prea uşor de admiratoarele din Suceava. Acestea l-au asaltat fie pentru a face poză cu el fie pentru a-i cere autografe. Cea mai curajoasă cerere a venit din partea unei tinere care, în loc de hârtie, şi-a pus la dispoziţie sânul pentru a imortaliza autograful creatorului de modă. Puţin surprins dar şi amuzat, Cătălin Botezatu nu a refuzat cererea tinerei şi cu un marker roşu i-a oferit un autograf de toată frumuseţea. Cu sânul la vedere fata s-a întors cu faţa spre prietenele cu care a venit la prezentarea de modă care, bucuroase dar şi puţin invidioase i-au spus: „Nebuno, ai reuşit! Ce tare eşti!”.

Premieră haute-couture la Suceava

Cunoscutul creator de modă Cătălin Botezatu s-a aflat la finele săptămânii trecute în premieră la Suceava unde şi-a prezentat colecţia haute - couture, intitulată „Fly”, o colecţie spectaculoasă, plină de culoare. Evenimentul a avut loc la centrul comercial Shopping City în cadrul acţiunii „„Toamna aceasta se poartă Shopping City Suceava” şi s-a bucurat de un mare succes. Pe podiumul amenajat în zona din faţa magazinului Media Galaxy, între cafenelele „Şueta” şi „Morena”, au defilat manechine profesioniste, care au impresionat prin atitudine, prin mişcare. Rochiile superbe, feeria de culori, accesoriile, muzica, au creat la un loc o atmosferă care a electrizat publicul prezent în număr foarte mare la Shopping City Suceava. „Colecţia este una extrem de elaborată în care s-au folosit materiale preţioase, şi mă refer la voal, mătăsuri naturale, celebrele materiale accesorizate cu pietre swarovski, realizate manual, dar nu în ultimul rând penele, pene de cocoş african, blănuri, încălţăminte pe măsură, şi pentru că este un show de modă, un machiaj special”, a declarat Botezatu.

Atmosferă electrizantă

El a precizat că această colecţie a fost prezentată în foarte multe oraşe din lume precum Chicago, New York, Salonic, Atena iar în ţară numai în Bucureşti şi Mamaia. „Eu sunt poate printre singurii creatori care-şi prezintă colecţia şi în teritoriu, nu numai peste hotare sau în Bucureşti. Este penultima prezentare a acestei colecţii, pentru că deja lucrez la un alt proiect. Eu consider că publicul meu este peste tot. Şi din respect pentru public, cel care m-a făcut să fiu ceea ce sunt acum în România, mă prezint la un astfel de eveniment ca cel de la Suceava, cu echipa mea, cu manechinele profesioniste. Fiecare loc din ţara asta merită o astfel de acţiune”, a spus designerul. Trebuie spus că machiajul a fost realizat de Mirela Vescan, iar partea de hair-styling a fost realizată de Laurent Tourette – Paris, cel mai bun hair- stilist din România şi în primii zece din Franţa. Coafurile sofisticate au fost concepute de Cătălin Botezatu, dar realizate de Laurent Tourette. Pe scena amenajată în Shopping City Suceava au defilat, pe lângă manechinele profesioniste aduse de Cătălin Botezatu, circa 20 de manechine de la Agenţia de modele „Fargo” – condusă de Cristian Câtea, care au prezentat în principal colecţii de vestimentaţie de zi şi de seară, pentru femei, dar şi încălţăminte, accesorii şi bijuterii aparţinând mai multor firme care au magazine în Shopping City Suceava.

Tot mai puţine locuri de cazare în căminele studenţeşti


Potrivit directorului general administrativ al Universităţii „Ştefan Cel Mare” Suceava, Emil Nechifor, şi anul acesta vor fi mult mai multe solicitări de cazare decât numărul de locuri. Aşa se face că Universitatea suceveană va putea să asigure, ca şi anul trecut, puţin peste 60% din cereri. În acest an academic, studenţii au la dispoziţie 753 de locuri în cămine, mai puţine cu peste 200 faţă de anul trecut. Emil Nechifor a explicat că se lucrează la reabilitarea şi mansardarea aripei A de la Căminul Nr. 2, care va avea în final 193 de locuri, estimând că lucrările vor fi definitivate în octombrie. “Avem mobilierul comandat pentru aripa A, este asigurată dotarea, va avea internet, televiziune prin cablu. Vor fi dotări foarte bune pentru studenţi”, spune Nechifor. Acesta a adăugat că a fost dată în funcţiune aripa B a acestui cămin, cu 260 de locuri, din care vor fi date în folosinţă 180, clădirea fiind compartimentată în module de 4 şi 3 camere, cu câte 3 locuri fiecare, cu grupuri sanitare proprii. Nu va funcţiona căminul Nr. 3, care are acum 280 de locuri, deoarece şi acesta intră în reabilitare şi mansardare, urmând să aibă, în final, după recompartimentarea şi realizarea unor grupuri sanitare pentru fiecare cameră, 250 locuri. O aripă a acestui cămin va fi funcţionabilă din luna martie a anului viitor, cealaltă mai târziu. După reabilitarea acestui cămin, tot anul viitor va intra în acelaşi proces şi Căminul Nr. 1. Directorul Nechifor a anunţat că în perioada următoare va fi igienizat şi renovat Căminul Nr. 4, universitatea suceveană fiind în discuţii cu Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului în privinţa finanţării . Şi asta pentru că Ministerul a alocat bani numai la capitolul “reparaţii capitale”, nu şi pentru renovare şi igienizare. Directorul administrativ al Universităţii a mai anunţat că tarifele nu sunt încă stabilite, dar va fi un preţ unic, pentru întreg anul academic, cu o majorare de 30-40% faţă de anul precedent, dată fiind creşterea preţurilor la utilităţi.

Atacat cu toporul şi coasa de fostul concubin al soţiei sale


Un sucevean în vârstă de 39 de ani din comuna Udeşti a ajuns la Spitalul Judeţean cu lovituri la cap şi plagă tăiată la spate după ce a fost agresat de fostul concubin al soţiei sale. Agresorul, Dumitru Jitariu, în vârstă de 28 de ani, de loc din Preuteşti, aflat în stare de ebrietate a venit la Udeşti pentru a-şi recupera fosta concubină şi pentru a-şi vedea copilul de 10 luni pe care-l are cu aceasta. El a început să facă scandal şi la un moment dat a pus mâna pe un topor, cu care l-a lovit pe soţul fostei sale concubine în zona capului, după care l-a înţepat cu coasa în spate. „Victima a fost examinată medico legal şi s-a stabilit că necesită pentru vindecare 14 – 15 zile îngrijiri medicale, iar autorul este cercetat în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie.

Tinerii supradotaţi folosiţi la poromovarea multiculturalităţii


Centrul Regional de Resurse pentru Organizaţii Neguvernamentale Suceava (CenRes) derulează în perioada noiembrie 2007 – octombrie 2008 proiectul „Olimpiada UNESCO - Tineret pentru Cultură” finanţat prin PHARE CBC 2005 în cadrul Programului de Vecinătate România – Ucraina 2004-2006 sub numărul de referinţă RO 2005/017-539.01.02.20 Proiectul promovează susţinerea implicării tinerilor supradotaţi din municipiul Suceava şi oraşul Cernăuţi în promovarea multiculturalităţii la nivelul celor două comunităţi transfrontaliere înfrăţite, prin organizarea la nivelul municipiului Suceava a unei Olimpiade sub auspiciile organizaţiei mondiale UNESCO. In cadrul acestui proiect in data de 29 Octombrie 2008, la Prefectura Judetului Suceava, camera 32 începând cu ora 14, se va desfasura o conferinta de presa in cadrul careia vor fi prezentatate rezultatele proiectului. Parteneri in acest proiect sunt Centrul de Parteneriat Social Cernăuţi, Societatea Ştiinţifică CYGNUS Suceava si colaborator Centrul Bucovinean de Arta pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Romanesti din Cernauti. Beneficiari ai proiectului: 40 de reprezentanti ai institutiilor publice locale, din cele 2 comunitati; aproximativ 2500 de tineri din Suceava si Cernauti catre care vor fi diseminate informatii despre proiect. Activitati din cadrul Olimpiadei UNESCO : activităţi de dezvoltare personală, cursuri şi workshop-uri pe teme de educaţie interculturală, istorie, literatură, artă, scriere de proiecte, expoziţii de artă populară, vizite tematice la obiective istorice şi culturale din judeţul Suceava.

CSMU LPS Suceava debutează cu victorie în sezonul competiţional 2008-2009

În prima etapă a seriei est a Diviziei A2 de volei masculin, CSMU LPS Suceava – Metalul Târgovişte 3-0 (18, 22, 19).

În prima etapă a sezonului competiţional 2008-2009 al seriei est a Diviziei A2 de volei masculin CSMU LPS Suceava a primit în sala “Unirea” vizita echipei Metalul Tâgovişte. La capătul unui meci destul de strâns, sucevenii s-au impus cu 3-0 (18, 22, 19).

“A fost un meci pe care l-am dominat, dar ne-am impus mai greu de cât ne aşteptam. Avem o echipă nouă, competitivă, care încă nu are omogenitate, dar care poate pune probleme oricărei formaţii.

Meciul interesant va fi abia sâmbăta viitoare când la Suceava va poposi o echipă mult mai bună, CSU Galaţi. La meciul cu formaţia târgovişteană am avut la dispoziţie doar 7 jucători, ceilalţi fiind răciţi. Este dificil de făcut performanţă în condiţiile în care nu ai posibilitatea de refacere. Sper ca lucrurile să se îmbunătăţească pentru că este păcat de eforturile depuse de jucătorii noştri” a declarat antrenorul echipei CSMU LPS Suceava, Victor Pancu.

Pentru echipa suceveană au evoluat: Sasu, Huţuleac, Giurcă, Orăşanu, Ursachi, Bocanca şi Jelezneac.

CS Universitatea "scoate" un egal pe terenul celor de la Pandurii Tg.Jiu

Într-un meci din etapa a V-a a Ligii Naţionale de handbal masculin, Pandurii Tg.Jiu – CS U Suceava 24-24 (12-12)

CS Universitatea Suceava a reuşit să-şi refacă moralul după meciul pierdut la limită în faţa celor de la HCM Costanţa, în partida din etapa a V-a în deplasare la Pandurii Tg.Jiu. Handbaliştii suceveni au luptat cu mult curaj şi au reuşit să încheie la egalitate disputa cu incomoda formaţie gorjeană.

„A fost unul dintre cele mai tensionate partide pe care le-am disputat în ultima perioadă. Echilibrul a persistat în cea mai mare parte a disputei, fiecare dintre cele două echipe având pe rând avantaj, dar nu mai mult de un gol. Este adevărat că am condus cu 24-23, însă nu am avut ce face pe final. Gazdele egalând dintr-o lovitură de la 7 metri. Trebuie să remarc apărare noastră care a fost la înălţime în acest meci” a declarat antrenorul principal al formaţiei CS Universitatea Suceava, Petru Ghervan.

În etapa următoare formaţia suceveană va primi pe teren propriu vizita „lanternei roşii” CS H&V Piteşti. Rezultate înregistrate în etapa a V-a: HCM Constanţa – CS H&V Piteşti 29-21, Steaua – Dinamo 32-33, CSM Medgidia – UCM Reşiţa 26-31, Pandurii Tg.Jiu – CS U Suceava 24-24, Poli Timişoara – Ştiinţa Bacău 24-30, HC Odorhei – CSM Oradea 30-26, U Transilvania Cluj – Minaur Baia Mare 33-30.

Clasament

1. HCM Constanţa 5 4 0 1 148-125 8

2. Ştiinta Municipal Dedeman Bacău 5 4 0 1 146-136 8

3. HC Odorhei 5 4 0 1 139-132 8

4. UCM Reşiţa 5 3 1 1 137-126 7

5. Dinamo Baumit Bucureşti 5 3 1 1 153-149 7

6. CSM Medgidia 5 3 0 2 129-131 6

7. CS Univ. Suceava 5 2 1 2 143-132 5

8. Steaua MFA Bucureşti 5 2 1 2 138-131 5

9. Universitatea Cluj 5 2 1 2 143-152 5

10. Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu 5 1 1 3 122-126 3

11. HC Minaur Baia Mare 5 1 1 3 124-134 3

12. Univ. HCM Poli. Izom. Timişoara 5 0 2 3 130-142 2

13. CSM D&C Oradea 5 1 0 4 131-145 2

14. CS H&V Piteşti 5 0 1 5 116-138 1

CSM Bucovina Suceava făcută "praf" de Dinamo


În etapa a II-a a seriei I a Diviziei Naţionale de rugby, Dinamo – CSM Bucovina Suceava 143-9!

Runda a II-a a seriei I a Diviziei Naţionale de rugby a programat pentru CSM Bucovina Suceava un meci extrem de dificil pe terenul grupării Dinamo Bucureşti. La capătul unei partide aflate la discreţia lor, gazdele s-au impus cu 143-9!

“A fost un dezastru practic, noi rezistând doar 10 minute. Chiar dacă ne aflăm într-un moment dificil cu care ne-am mai confruntat şi în 2004, atunci când ne-au plecat extrem de mulţi jucători, totuşi acest lucru nu scuză această diferenţă enormă de scor.

Sigur, am avut şi jucători accidentaţi, doi chiar au fost transportaţi la spital în acest meci, am jucat împotriva unei echipe profesioniste care dă mare parte a jucătorilor la naţionala României, dar nu pot trece cu vederea o astfel de înfrângere. Ştiu că suntem într-o serie dificilă, următorul meci îl avem acasă cu Farul Constanţa, însă trebuie să ne mobilizăm pentru a nu mai îndura astfel de umilinţe” a declarat antrenorul echipei CSM Bucovina Suceava, Constantin Vlad.

Alte rezultate înregistrate în seria I a Diviziei Naţionale de rugby: U Cluj – Olimpia Bucureşti 13-6, CFR Braşov – Farul Constanţa 0-77.

FC Cetatea Suceava, din nou victimă sigură în deplasare


În cadrul etapei a VII-a a seriei I a Ligii a II-a, CS Buftea – FC Cetatea Suceava 3-1 (2-0)

În cadrul etapei a VII-a a seriei I a Ligii a II-a, FC Cetatea Suceava a evoluat în deplasare pe terenul echipei CS Buftea. Sucevenii şi-au pus speranţe destul de mari în acest meci dorind să scoată măcar un punct din cele patru partide jucate “afară“ în acest sezon, primele trei fiind pierdute în compania grupărilor Sportul Studenţesc, Progresul Bucureşti şi Dunărea Giurgiu.

Cu un moral bun după victoria din Cupa României cu FC Botoşani, spre deosebire de gazde care au pierdut, elevii antrenorilor Marian Pană şI Florin Cristescu au început destul de bine meciul, reuşind să-şi facă jocul obişnuit de pase, joc aplicat de fiecare dată în faţa unor grupări mai masive. Rezultatul jocului combinativ al oaspeţilor s-ar fi putut materializa în minutul 12 când Guriţă a ratat o ocazie rarisimă, trimiţând un şut de juniori “mici” către poarta adversă singur de la 6 metri.

Faptul că tehnicienii suceveni au folosit o formulă de echipă improvizată s-a făcut simţit imediat după ratarea lui Guriţă. Fără Ungureanu, Streinu, Cotolan, Colban, Irinel Ionescu şi cu Bolohan şi Pavel abia refăcuţi, la care s-a mai adăugat şi accidentarea din debutul partidei de la Buftea a lui Bukvic, FC Cetatea Suceava a cedat treptat terenul în faţa unei echipe care a avut o mult mai mare dorinţe de victorie.

În minutul 35, partea stângă a echipei sucevene formată din neexperimentaţii, Homneac şi Buhuşi va greşi şi brazilianul Ademar va înscrie nestingherit în poarta lui Roheţki. Preocupaţi mult prea mult de atac, cei doi au neglijat apărarea facilitând o centrare care l-a lăsat singur pe mijlocaşul celor de la FC Buftea.

La 1-0 în favoarea gazdelor, sucevenii nu se regăsesc pentru că nu recuperează destule baloane la mijlocul terenului Celpan, Cojenel şi Buhuşi, fiind destul de fragili în jocul atletic din acest compartiment. La toate acestea se adaugă şi totala neinspiraţie a atacanţilor Guriţă şi Ştiubei, jucători aflaţi în contratimp la fiecare balon. “Capac” la această situaţie va veni “mişcarea” portarului sucevean Roheţki care va respinge ca un copil un balon oferindu-i lui Matei şansa de a marca un gol de excepţie de la peste 50 de metri.

La pauză a fost aşadar 2-0 după un joc care a purtat amprenta erorilor infantile ale sucevenilor. În partea secundă a meciului dintre CS Buftea şi FC Cetatea Suceava, elevii antrenorilor Marian Pană şi Florin Cristescu au încercat să schimbe ceva, dar extreme de timid, “motorul” formaţiei Celpan fiind în “pană”, iar apărarea suceveană extreme de greoaie. A fost 3-0 abia în minutul 65, pentru că formaţia gazdă a mai avut câteva ocazii bune de a marca, Axente înscriind după un carambol în apropierea careului de 16 metri al formaţiei sucevene.

La 3-0 nu mai este în general nimic de comentat, totuşi trebuie să menţionăm faptul că FC Cetatea Suceava a marcat golul de onoare prin Negru în minul 83, după o pătrundere splendidă. Acelaşi jucător putea înscrie din nou după doar câteva minute însă piciorul său drept, care nu este cel de “bază”, nu l-a mai ajutat ca la prima reuşită.

După 90 de minute, CS Buftea a învins pe FC Cetatea Suceava la capătul unui joc în care sucevenii au jucat extreme de modest demonstrând faptul că în deplasare sunt victime aproape sigure. Să sperăm că la jocul cu CSM FC Ploieşti, lidera la zi a seriei, sucevenii îşi vor mai reveni, bineînţeles cu sprijinul publicului sucevean.

Rezultate consemnate în etapa a VII-a a seriei I a Ligii a II-a: Dunărea Galaţi – FC Botoşani 1-0, Dinamo II – Sportul Studenţesc 0-2, CS Buftea – FC Cetatea Suceava 3-1, Prefabricate Modelu – Dunărea Giurgiu 1-2, Concordia Chiajna – Progresul Bucureşti 2-2, Ceahlăul Piatra Neamţ – Forex Braşov 1-0, Ştiinţa Bacău – FCM Bacău 0-0, CSM FC Ploieşti – FC Snagov 3-1, Delta Tulcea – Petrolul Ploieşti 2-1.

Clasament

1.CSM FC Ploieşti 7 6 0 1 21-8 18

2.Ceahlăul P.Neamţ 7 6 0 1 11-4 18

3.Dunărea Galaţi 7 5 0 2 11-4 15

4.CS Buftea 7 4 2 1 13-7 14

5.Progresul Bucureşti 7 4 2 1 10-6 14

6.Delta Tulcea 7 4 1 2 10-6 13

7.Sportul Studenţesc 7 3 3 1 11-6 12

8.FC Botoşani 7 3 2 2 13-10 11

9.FC Cetatea Suceava 7 3 0 4 9-12 9

10.Ştiinţa Bacău 7 2 3 2 6-9 9

11.FC Snagov 7 2 2 3 10-10 8

12.Dunărea Giurgiu 7 2 1 4 9-14 7

13.Dinamo II 7 1 4 2 5-10 7

14.Prefabricate Modelu 7 1 3 3 11-13 6

15.Petrolul Ploieşti 7 1 2 4 8-12 5

16.FCM Bacău 7 0 4 3 4-12 4

17.Forex Braşov 7 0 2 5 3-16 2

18.Concordia Chiajna 7 0 1 6 4-10 1

Luptătorii suceveni aproape de calificarea la turneul final al Campionatului Naţional de juniori I


Tulcea a fost gazda turneului cu numărul III din cadrul Campionatelor Naţionale de lupte greco-romane juniori I pe echipe. La capătul unei competiţii deosebit de dificile la care au participat 16 grupări, formaţia CSM LPS Suceava au reuşit să se claseze pe locul II, fiind practic calificată la turneul final. Pe prima poziţie în clasamentul rundei a III-a s-a situate Alro Slatina cu 63 de puncte, urmată de CSM LPS Suceava cu 46 de puncte şi apoi în ordine CSS Tulcea cu 44 de puncte, Dinamo Bucureşti cu 43 de puncte, LPS Botoşani cu 26 de puncte, Rapid Bucureşti cu 24 de puncte, Metrorex Bucureşti cu 24 de puncte şi Oltchim Râmnicu Vâlcea cu 22 de puncte.

Din echipa suceveană pregătită de Constantin Tăpîrjan, Valerică Gherasim şi Andrei Bolohan au făcut parte sportivii: Ionuţ Croitor, Constantin Bolohan, Cezar Buburuzan, George Dan Rotari, Ioan Burlică, Andrei Brânzei şi Romeo Matei. Ultima etapă a primei părţi a Campionatelor Naţionale de lupte greco-romane pe echipe pentru juniori I va avea loc la Botoşani, formaţia CSM LPS Suceava aflându-se pe locul III în clasamentul general după trei runde.

“A fost un turneu extrem de dificil la Tulcea, dar am reuşit să ne descurcăm. Remarc evoluţia sportivilor Constantin Bolohan, Cezar Buburuzan, George Dan Rotari, Ioan Burlică şi Andrei Brânzei. Ne-am clasat pe poziţia a II-a în clasamentul acestei a III-a etape a Campionatului Naţional, iar la general suntem pe locul III. La turneul final se vor califica primele şase echipe ale clasamentului după prima parte a competiţiei naţionale, adică după cele patru etape” a declarat directorul CSM Suceava, Valerică Gherasim.

Beţi la volan pe drumurile din judeţ


Poliţiştii de la Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava au depistat, în trafic, şase şoferi care au consumat băuturi alcoolice, toţi aceştia alegându-se cu dosar penal. Dintre cei şase şoferi, patru se aflau în stare avansată de ebrietate. Toţi cei depistaţi că au consumat băuturi alcoolice au rămas fără permise de conducere. Acţiunea s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, echipajele de poliţie fiind prezente pe mai multe drumuri din întreg judeţul. Potrivit unui comunicat al Poliţiei, cu dosar penal s-a ales şi un alt şofer, care a refuzat să sufle în alcool test şi să i se recolteze probe biologice.

În urma acţiunii de control a poliţiştilor suceveni, aceştia au aplicat 379 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 29.450 de lei. Dintre acestea, 114 de amenzi au fost aplicate pentru viteză, 8 pentru opriri sau staţionări neregulamentare, 36 pentru lipsa centurii de siguranţă, şi 178 pentru alte abateri. Poliţiştii au mai amendat 12 pietoni, 14 conducători de mopede, şase biciclişti şi patru căruţaşi.

Onofrei: "Tiberiu Prodan este cinic şi egoist cu liberalii"


Prim-vicepreşedintele PDL Suceava, Orest Onofrei, consideră că senatorul PNL, Tiberiu Prodan, şi-a trădat colegii liberali atunci când a declarat că o guvernare a PNL cu PSD ar fi mai confortabilă. Onofrei s-a declarat stupefiat de această afirmaţie a fostului preşedinte interimar al liberalilor suceveni, considerând că Prodan a demonstrat că este mai apropiat de PSD. „Cu siguranţă domnul Prodan este mai apropiat de PSD. Dar când faci apologia competenţei şi seriozităţii membrilor PSD, nu faci decât să confirmi diletantismul şi neputinţa propriilor membri”, a spus Onofrei. El i-a transmis lui Tiberiu Prodan să încerce să facă aceste afirmaţii în faţa membrilor PNL Suceava, în special a celor cu vechime în cadrul acestei formaţiuni politice, şi să vadă şi care este părerea acestora. „Declaraţia lui Tiberiu Prodan este cinică şi egoistă, pentru că arată ceea ce ştim şi noi de mult timp, un interes propriu”.

Mai mult, Orest Onofrei consideră că prin astfel de declaraţii, Tiberiu Prodan încearcă să câştige bunăvoinţa PSD, pentru a-şi creşte şansele de a obţine mandatul de senator în colegiul Rădăuţi. Liderul PD-L Suceava susţine că PSD nu are interese deosebite să câştige în colegiul respectiv, motiv pentru care Prodan încearcă să-şi creeze o competiţie lejeră. „Din punct de vedere politic domnul Prodan a dat dovadă de o atitudine egoistă şi cinică”, a spus Onofrei.

Nechifor îi cere lui Flutur să nu mai discrimineze zona Fălticeni

Prim vicepreşedintele PSD Suceava, europarlamentarul Cătălin Nechifor, îi cere preşedintelui PD-L al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, să nu mai discrimineze zona Fălticeni şi să promoveze proiecte pentru cei aproximativ 200.000 de suceveni care locuiesc acolo. Nechifor constată „o aplecare foarte exagerată, nefirească” a liderilor democrat liberali suceveni către ceea ce înseamnă Bucovina şi neglijarea zonei Fălticeni care nu a făcut parte din Bucovina. Prim vicepreşedintele PSD Suceava nu contestă valoarea brandului turistic Bucovina însă consideră că brand turistic poate fi în egală măsură şi „Nada Florilor”.

„Cred foarte mult că Probota poate să facă cu cinste oricând faţă unei provocări în ceea ce priveşte viaţa monahală din Bucovina. Cred că în ciuda faptului că în zona Fălticeni domnul Flutur şi PD-L nu au obţinut voturi aşa cum şi-au dorit obligaţia lor este de a sigura echidistant sprijin financiar şi logistic din partea Consiliului Judeţean pentru cei care trăiesc în această zonă a Sucevei care nu a făcut parte din Bucovina. Trăiesc acolo circa 200.000 de cetăţeni suceveni car au dreptul la dezvoltare egal cu cei care-l au locuitorii din Vatra Dornei, Gura Humorului, Suceava sau Siret”, a spus Nechifor.

„Îi transmit domnului Flutur să-şi repoziţioneze deschiderea către zona Fălticeni”

Liderul social democrat a arătat că noua conducere a Consiliului Judeţean promovează numai proiecte în care apare brandul Bucovina precum „Bucovina - Athosul din Carpaţi”, „Inima Bucovinei” sau „Poarta bucovineană” şi nu a identificat nici un proiect de dezvoltare pentru zona Fălticeni. „Îi transmit domnului Flutur să-şi repoziţioneze deschiderea către zona Fălticeni pentru că judeţul Suceava este un judeţ unitar. Avem foarte multe valori pe care le partajăm şi nu trebuie neglijate nici una din ele”, a mai spus Nechifor.

Sucevenii pot solicita subvenţii pentru încălzire


Primăria Suceava a început să distribuie asociaţiilor de proprietari formularele de cerere pentru obţinerea de către populaţie a ajutoarelor de căldură pentru iarnă. Astfel, cererile pentru ajutoarele de încălzire pentru cei racordaţi la sistemul centralizat pot fi ridicate atât de la asociaţiile de proprietari, cât şi de la Serviciul Asociaţii Locatari din cadrul Primăriei Suceava. Viceprimarul Lucian Harşovschi a precizat că depunerea cererilor completate trebuie să se facă până la data de 15 octombrie, la asociaţiile de care aparţin.

Pe de altă parte, Harşovschi a precizat că şi persoanele care folosesc sisteme de încălzire pe bază de gaze naturale vor putea ridica cererile de subvenţii. După completare, cererile pentru subvenţii la gaz trebuie să fie depuse la Primărie în perioada 5 – 15 octombrie a.c.. „Dacă aceste cereri vor fi depuse după data de 15 octombrie 2008, subvenţiile vor putea să fie primite doar pentru o perioadă de patru luni de iarnă, şi nu pentru cinici, cum vor primi ceilalţi care respectă termenul”, a spus viceprimarul Sucevei. El a mai adăugat că cei care vor să obţină subvenţii pentru încălzirea cu lemne, cărbune sau produse petroliere, pot depune cererile la sediul primăriei din Burdujeni.

Cristian Adomniţei vrea nuntă tradiţională


Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, va avea o nuntă tradiţională bucovineană, la care va cânta Sofia Vicoveanca şi vor fi servite mâncare specifică acestei zone. Adomniţei se va căsători cu logodnica sa, avocata Sabina Vişinari, în data de 18 octombrie, cei doi fiind împreună de trei ani. Nunta va fi organizată la restaurantul hotelului de patru stele „Sofia” din comuna Suceviţa, la eveniment fiind invitate aproximativ 300 de persoane. Printre aceştia se numără toţi membrii Guvernului, inclusiv premierul Călin Popescu Tăriceanu, colegi din PNL, dar şi vechi prieteni. În ceea ce-i priveşte pe naşii viitorului cuplu, Adomniţei a precizat că aceştia nu sunt persoane publice, ci vechi prieteni din perioada studenţiei. „Nu am vrut să fac nunta în Bucureşti, pentru că vreau ca toţi cei care vor veni să se simtă relaxaţi, să lase acasă problemele de zi cu zi şi să se distreze cu adevărat”, ne-a declarat Adomniţei.

Dacă cununia civilă va avea loc în Iaşi, la o dată care nu a fost făcută cunoscută, cununia religioasă se va desfăşura la mănăstirea din Suceviţa. Dacă la mănăstire accesul celor care doresc să fie prezenţi nu va putea fi restricţionat, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre petrecerea mirilor, la care vor participa doar invitaţii.

La nunta ministrului va cânta Sofia Vicoveanca

Cristian Adomniţei ne-a declarat că şi-a dorit ca nunta sa să fie una tradiţională, cu specific bucovinean. „Nu va fi o nuntă extravagantă. Am vrut să fie o nuntă tradiţională, bucovineană, fără icre negre sau nu mai ştiu ce alte produse”, a precizat ministrul educaţiei. Aşa se face că la nunta ministrului va cânta o formaţie necunoscută, din Iaşi, dar şi cunoscuta interpretă de muzică populară, Sofia Vicoveanca. Cu toate acestea, Adomniţei a arătat că a pregătit şi un moment mai special, la nuntă urmând să cânte un cântec, un interpret surpriză, numele acestuia fiind păstrat secret.

Ministrul educaţiei a spus că la nuntă vor fi respectate toate obiceiurile zonei, şi mai mult, nu se va împotrivi dacă viitoare sa soţie va dori să fie furată în timpul petrecerii. Cristian Adomniţei şi Sabina Vişinari se cunosc de zece ani şi sunt împreună de trei ani.

O femeie însărcinată a fost accidentată pe trecerea de pietoni


O suceveană în vârstă de 32 de ani, însărcinată în luna a patra, a fost lovită de o maşină pe trecerea de pietoni, de un şofer care nu a respectat culoarea roşie a semaforului. Potrivit unui comunicat al poliţiei, accidentul s-a produs duminică seara, pe strada Calea Unirii din municipiul Suceava. Din cercetările poliţiştilor, Cristian O, de 29 ani, din Suceava, în timp ce conducea autoturismul marca „Dacia 1310”, a accidentat-o uşor pe Gabriela C., care trecere regulamentar strada, pe trecerea de pietoni din apropierea magazinului Orizont din Burdujeni. Femeia a scăpat cu leziuni uşoare, necesitând maxim trei zile de îngrijiri.

Mănăstirile şi produsele naturale, punctele tari ale turismului sucevean from Suceava News Online

Mănăstirile şi produsele naturale din Bucovina vor fi punctele forte în strategia de dezvoltare a turismului în judeţul Suceava. Aceasta va fi prezentată, în mod oficial, în cadrul Forumului Regional de Investiţii, care se va desfăşura în perioada 10 – 12 octombrie 2008, în cadrul căruia vor fi lansate proiectele „Produsele naturale din Bucovina” şi „Turism religios în Bucovina”. Evenimentul va avea loc la Centrul Economic Bucovina din apropierea Aeroportului „Ştefan cel Mare” din Salcea, organizatori fiind Consiliul Judeţean, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Primăria Suceava şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est.

Pe parcursul celor trei zile ale forumului, în incinta Centrului Eocnomic va fi organizat şi un târg de turism, în cadrul căruia agenţii economici suceveni din acest domeniu de activitate, precum şi autorităţile locale îşi vor prezenta oferta. Organizatorii au pregătit şi un forum economic, în cadrul căruia vor fi prezentate oportunităţile de finanţare pentru activităţi turistice, precum şi strategia de dezvoltare în acest domeniu de activitate.

La eveniment sunt aşteptaţi peste 150 de participanţi, reprezentanţi ai Guvernului României, ai autorităţilor publice locale, dar şi parteneri străini din Italia, Grecia şi Germania, precum şi întreprinzători din domeniul turismului. De asemenea, pentru operatorii de turism se va organiza un Info Tour care are drept scop vizitarea celor mai reprezentative locaţii turistice din Bucovina şi identificarea unor oportunităţi de colaborare cu agenţii economici din judeţul Suceava.

Artă tradiţională în centrul Sucevei

Pe lângă manifestările şi seminariile de la Centrul Economic Bucovina, în centrul Sucevei, pe esplanada Casei de Cultură vor avea loc demonstraţii de artă tradiţională şi meşteşuguri din Bucovina, oferite de meşteri populari din judeţ. La acestea se vor adăuga şi spectacolele oferite de ansamblurile etniilor care locuiesc în judeţul Suceava, polonezi, ucraineni, romi, ruşi şi lipoveni, care vor avea loc în centrul Sucevei, în ziua de vineri, 10 octombrie a.c., începând cu ora 16:30. Spectacolele populare vor fi completate de recitalul Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava, susţinut sâmbătă 12 octombrie a.c., tot pe esplanada Casei de Cultură.

Forumul Regional de Investiţii se va închide duminică, 13 octombrie a.c., când va avea loc şi premierea celui mai reprezentativ stand expoziţional.

Încarcerat pentru omor calificat


Un sucevean a fost arestat preventiv luni, pentru o perioadă de 29 de zile, şi va fi urmărit penal pentru omor calificat. Decizia a fost luată de către Parchetul de pe lîngă Tribunalul Suceava, împotriva lui Andrei Popiţanu, de 20 de ani, din Cîmpulung Moldovenesc, dar domiciliat în comuna Fundu Moldovei. Purtătorul de cuvînt al parchetului, Luminiţa Hurjui, a explicat că în noaptea de 27 spre 28 septembrie, pe fondul unei altercaţii verbale, individul a avut un conflict spontan cu prietena sa, Valentina Aurica Grămadă, de 19 ani. Ea a declarat că Popiţanu i-a aplicat tinerei lovituri cu pumnii, cu picioarele şi cu un bolovan, în special la nivelul capului, şi i-a provocat acesteia leziuni care au dus la deces. Victima a fost găsită lîngă albia rîului Moldova, din zona comunei Fundu Moldovei. Inculpatul are 8 clase şi era angajat ca muncitor.

Bălan o aduce pe Irina Loghin să le cânte pensionarilor de ziua lor


Candidaţii democrat liberali la alegerile parlamentare din această toamnă îi vor sărbători pe pensionari de ziua lor pe 1 octombrie în fiecare colegiu, a anunţat secretarul general adjunct al organizaţiei judeţene a PD-L, Ioan Bălan (foto). Bălan, care candidează pentru un mandat de deputat în colegiul Suceava 2 (Burdujeni) a declarat că el personal va organiza manifestările prilejuite de Ziua Pensioanarilor în sala mică a Casei Culturii. Secretarul general adjunct al PD-L Suceava a precizat că acolo vor fi prezenţi pensionari membri PD-L dar şi simpatizanţi din toate localităţile din colegiul în care candidează ce vor fi transportaţi cu autocarele. El a spus că oamenii vor avea parte de un spectacol folcloric având-o ca principală protagonistă pe Irina Loghin dar că vor fi şi două surprize. Bălan a ţinut să precizeze că problemele pensionarilor se află permanent în atenţia PD-L şi nu doar în preajma campaniilor electorale arătând că programul de guvernare al partidului prevede pensia minim garantată de 3,5 milioane de lei şi pensia medie de 405 euro.

“Ne preocupă nu numai creşterea pensiilor care devine de actualitate doar în preajma alegerilor ci vrem ca problemele pensionarilor să fie în atenţia noastră pe tot parcursul celor patru ani de guvernare. Ne gândim să avansăm un pachet social integral vizavi de pensionari care să includă şi gratuităţi la medicamente având în vedere că mare parte dintre bătrâni sunt bolnavi iar pensiile se duc pe medicamente”, a mai spus Bălan.

Ford România donează 100.000 de euro pentru sinistraţii suceveni


Ford România a donat 100.000 de euro pentru ajutorarea victimelor inundaţiilor înregistrate în iulie în Moldova şi Maramureş. Donaţia FORD a venit în urma apelului umanitar lansat de Crucea Roşie Română. Şeful filialei Suceava de Cruce Roşie, Corneliu Dediu, a declarat că banii de la FORD au fost folosiţi pentru achiziţionarea a cîte 300 de frigidere, aragazuri şi butelii de aragaz. El a spus că bunurile vor ajunge săptămîna aceasta la cîte 50 de familii din fiecare din cele 6 judeţe afectate de inundaţii.

Fost preşedinte al Parlamentului European în vizită la Suceava


Europarlamentarul socialist spaniol Josep Borell Fontelles, fost preşedinte al Parlamentului European în perioada 2004-2007 va vizita judeţul Suceava la finele acestei săptămâni la invitaţia colegului său social-democrat Cătălin Nechifor. Nechifor a declarat că intenţia sa este aceea de a-l convinge pe Borrell Fontelles să sprijine realizarea unui parteneriat între judeţul Suceava şi o regiune din Spania. „Putem în acest fel să facem proiecte în comun fie să beneficiem de asistenţa lor tehnică şi de experienţa în atragerea de fonduri europene. Legătura dintre Spania şi România este foarte puternică. Foarte mulţi suceveni şi-au ales să trăiască în Spania unde sunt apreciaţi şi contribuie la dezvoltarea durabilă a Spaniei. Cred că şi această legătură dintre Spania şi România va fi un element important în a-l convinge pe domnul Borrell Fontelles să ne acorde sprijinul pentru a face acest parteneriat. Chiar dacă suntem socialişti cred că obligaţia noastră este de a pune la dispoziţia regiunilor şi localităţilor toate instrumentele care sunt necesare pentru a conduce în final la dezvoltarea lor durabilă ”, a spus Nechifor.

Bosancu nemulţumit de modul în care funcţionează microprimăria din Burdujeni


Consilierul local PSD Neculai Bosancu, candidat pentru un mandat de deputat în colegiul Suceava 2 (Burdujeni), şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de modul în care funcţionează microprimăria din cartierul Burdujeni în care municipalitatea a investit peste 20 de miliarde de lei vechi. Bosancu a declarat că în prezent clădirea este nefuncţională arătând că nu există încălzire, instalaţiile electrice sunt necorespunzătoare, spaţiile sunt prost dimensionate iar birourile aglomerate. „Această microprimărie chiar din start a fost concepută să nu funcţioneze corespunzător, a fost prost dimensionată. La vremea respectivă eu am ridicat problema conducerii primăriei şi acum s-a dovedit că am avut dreptate. Pe lângă inconvenientele pe care le prezintă proiectul pe care l-au făcut pentru această microprimărie am constatat că nici audienţele nu se mai ţin pe motiv că sunt prezente foarte puţine persoane. În precampania electorală din primăvară am arătat că nici fosta microprimărie din Burdujeni desfiinţată de primar nu a fost mediatizată suficient astfel încât oamenii să aibă cunoştinţă de programul de audienţe. Această lipsă de preocupare a executivului pentru cetăţenii din Burdujeni este cât se poate de evidentă acum. Nu s-a făcut nimic în ceea ce priveşte mediatizarea”, a declarat Bosancu. El a spus că va ridica această problemă în viitoarea şedinţă a Consiliului Local Suceava pentru a se găsi soluţii de reactivare a microprimăriei din Burdujeni. Bosancu a mai adăugat că până atunci va acorda audienţe la sediul PSD din Burdujeni în fiecare zi de marţi de la ora 17 iar problemele oamenilor le va prezenta spre rezolvare conducerii primăriei.

Boxerii suceveni îşi demonstrează valoarea


Sportivii de la CSM Bucovina Suceava au dorit să se lupte cu cei din compania celor din Ardeal, în cadrul Campiontelor Naţionale. După o întâlnire directă cu ardelenii, sucevenii au cedat în direct la Arad, elevii antrenorilor suceveni au dorit să se revanşeze în faţa moldovenilor. Aşa cum era de aşteptat, boxerii suceveni au reuşit să se descurce în faţa unor luptători mult mai titraţi aparţinând cluburilor de la Farul Constanţa, Daewoo Mangalia şi CS Ianca Brăila. Andrei Bejinariu s-a descurcat în faţa sudiştilor, la fel cum a făcut şi Neculai Bejinariu în disputa cu Dorin Patracioc. Pugiliştii suceveni şi-au demonstrat valoarea fiind aplaudaţi la scenă deschisă de suporterii gazdă.

Probabil că sportivii suceveni s-ar fi “desfăşurat” mai mult la Arad, faptul că au fost peste adversarii lor în finala mică a Campionatelor Naţionale pe echipe a arătat că au valoare. Nu reprezintă niciun secret faptul că sucevenii Andrei Bejinariu şi Neculai Berariu şi-au croit drum către marea performanţă, Moldova câştigând pe final competiţia pugilistică.

“Pentru faptul că am avut ocazia să ne luptăm cu tinerii pugilişti din sudul Moldovei, colegii noştri într-o dispută cu ardelenii, acest lucru reprezintă o chestier de excepţie. Sunt absolut convins de faptul că moldovenii s-ar fi descurcat mult mai bine în tur” a declarat antrenorul echipei CSM Florconstruct Suceava, Doru Iftime.