joi, 12 februarie 2009

Groposila: “Blocajul financiar face ravagii in randul firmelor”

Conform informatiilor furnizate de Oficiul Registrului Comertului 113 firme constantene si-au declarat falimentul in cursul lunii ianuarie. Perspectivele sunt sumbre, in conditiile in care criza economica incepe abia de acum sa-si faca simtita prezenta in activitatea firmelor mici si mijlocii.

“Acesta e numai inceputul. O sa constatati ca, in cursul acestui an, mortalitatea in zona IMM-urilor va fi foarte mare. In urma adoptarii bugetului, singura masura fiscala concreta care a fost adoptata a fost cresterea contributiilor sociale cu 3,3%, ceea ce este o presiune in plus pentru angajatori. Este inacceptabil ca, in plina criza economica, in conditiile in care se doreste ca masurile care sa fie luate sa fie masuri anticriza, sa marim fiscalitatea” a declarat pentru Radio Sky directorul Patronatului IMM-urilor, Iulian Groposila.

“Nimeni nu poate sa evalueze in termeni fiscali foarte clari care va fi sfarsitul acestei crize. Mediul economic este intr-un picaj vertiginos. Vreau sa va spun ca economia romaneasca este in cadere libera. Blocajul financiar face ravagii in randul firmelor” a completat sumbru Groposila.

Criza economica reduce numarul indragostitilor in Rusia

In ajunul Zilei Indragostitilor, marile centre de studiere a opiniei publice s-au gandit sa vada care este numarul indragostitilor si, totodata, sa clarifice daca actuala criza economica a influentat in vreun fel atitudinea rusilor fata de dragoste si familie, scrie ziarul Gazeta


Studiile Centrului unional de sondare a opiniei publice au aratat ca, pe ansamblul tarii, nivelul 'de afectiune' a scazut: dintre persoanele chestionate, doar 45%  au declarat ca sunt indragostite, in conditiile in care, in intervalul 2003-2007, acest indice a oscilat intre 53% si 54%.

Cei mai multi indragostiti se inregistreaza in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani, unde procentul ajunge la 65-67%.

S-a constatat, totodata, ca barbatii sunt, in general, mai romantici si mai tandri decat femeile.

Potrivit sondajelor, 45% dintre barbatii chestionati au recunoscut ca sunt indragostiti, in timp ce 52% dintre femei au declarat ca nu traiesc in prezent astfel de sentimente. 

sursa: Hotnews

Criza orienteaza cititorii spre Internet. Traficul publicatiilor online de business, dublu de la prabusirea Lehman Brothers

Septembrie 2008 va reprezenta un moment istoric in evolutia economiei mondiale. Falimentul Lehman Brothers si vanzarea Merrill Lynch reprezinta clipe de referinta pentru declansara colapsului financiar global. De la startul crizei globale, cititorii si-au indreptat atentia spre Internet, o sursa de informatii in timp real. Principalele publicatii online de business din Romania au inregistrat aproape o dublare a traficului in ultimele cinci luni.


Septembrie 2008 vs. Ianuarie 2009


Ultimele cinci luni au reprezentat probe de foc pentru economia mondiala, fiecare zi reprezentand pentru majoritatea companiilor, indiferent de domeniul de activitate, o alta incercare de mentinere pe linia de plutire. Reducerile drastice de personal, planurile de salvare a activelor toxice, eficientizarea costurilor sunt doar cateva din masurile adoptate de tarile afectate de recesiune.

Aceste evenimente, reflectate si de publicatiile online de business din Romania, au generat audiente-record. Astfel, Wall-Street, cotidian editat de catre InternetCorp., a ramas, timp de cinci luni consecutiv, cea mai citita publicatie online de business din Romania, cu o crestere a traficului de 38,2% in ianuarie 2009 in comparatie cu septembrie 2008.

Daca in luna septembrie Wall-Street raporta un numar de 456.869 clienti unici, in luna ianuarie atingea o audienta de 740.278 unici.

Clasamentul celor mai citite publicatii de business din mediul online este completat de Ziarul Financiar, apartinand Publimedia International, cu un numar de 709.723 clienti unici in ianuarie 2009, spre deosebire de 428.176 unici, nivel atins in luna septembrie 2008, ceea ce se traduce printr-o crestere de 39,6%.

O crestere pronuntata a traficului a inregistrat site-ul Bloombiz.ro, care a integrat in luna martie site-ul Cursvalutar.ro. Astfel, site-ul a totalizat, in luna ianuarie, 482.193 clienti unici, in crestere cu 77,2% fata de septembrie 2008 (109.580 unici).

De asemenea, varianta online a publicatiei Business Standard, apartinand publisher-ului Catavencu, a raportat o crestere a numarului de clienti unici de 41,1% in luna ianuarie (390.283 unici), fata de septembrie 2008 (229.550 unici). Standard.ro este urmat in topul publicatiilor de business de Capital.ro (Ringier), care a inregistrat in ianuarie 293.888 clienti unici, cu 19,7% mai multi decat in luna septembrie (235.873 unici).

sursa: wall-street.ro

Somaj in crestere la Cluj

Peste 11.300 de clueni se afla in acest moment in somaj, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Aceasta a publicat astazi situatia numarului total al somerilor inregistrati si rata somajului pe tara la sfarsitul lunii ianuarie.

Astfel, in judetul Cluj, din numarul total al somerilor, 5.890 sunt femei, iar 10.961 provin din sectorul privat. De asemenea, 4.717 clujeni beneficiaza de indemnizatiile lunare de somaj. In comparatie cu rata somajului din decembrie 2008, numarul clujenilor fara loc de munca a crescut cu 0,5%, de la 2,8%.

Cu toate acestea, fata de celalalte judete ale tarii, judetul Cluj se situeaza in primele trei locuri in topul judetelor cu cea mai redusa rata de somaj. Potrivit statisticilor ANOFM, judetele Cluj si Bihor au o rata de somaj de 3,3%. Cea mai mica rata a somajului se inregistreaza in judetul Ilfov – 1,7%, iar cea mai mare rata in judetul Vaslui – 10,3%.

„Este o rata mica a somajului, totusi, daca ne uitam la celelalte judete, dar, intr-adevar, o crestere de 0,5% este mare. Problema este ca in Cluj sunt foarte multi cu vize de flotant, iar in momentul in care acestia pleaca, rata somajului va creste foarte mult intr-un timp foarte scurt. Ar putea ajunge pana la 7%, ceea ce este o rata foarte mare”, a explicat Daniel Don, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj. Acesta mai spune ca, in ultimii doi ani, populatia activa a Clujului a crescut cu 42.000 de persoane.

sursa: citynews.ro