Mare scandal mare: un filmuleţ făcut cu telefonul mobil şi montat destul de primitiv îl arată pe comisarul Ioan Halaicu, şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Suceava, “anchetând” cu bastonul de cauciuc un tânăr. Fără a ţine seama de faptul că ancheta de la IPJ Suceava durează de peste un an, timp în care procurorii n-au catadixit nici măcar să ceară expertizarea filmuleţului, mass media românească s-a dezlănţuit. Televiziunile au dezgropat din abisurile www-ului alte filmuleţe cu poliţişti bătăuşi, iar tema pare a prinde extraordinar de bine la români, a căror simpatie faţă de “organe” e binecunoscută. Puţini realizează însă că problema poliţiei nu-i că bate, ci doar că bate prea puţin! Aproape săptămânal îi vedem pe pitecantropii autointitulaţi “ultraşi” cum transformă străzile în câmpuri de bătaie, distrugând maşini, lovind cu pietre trecători nevinovaţi, stricându-le oamenilor normali bucuria simplă a unei ieşiri la stadion. Poate or exista idealişti care-şi închipuie că asemenea specimene pot fi potolite cu vorba bună, nu cu pulanul, dar ziariştii care-şi umplu zilele astea gura cu “police brutality” sigur nu se numără printre ei. La fel, bandele de mardeiaşi care se încaieră pe lângă discotecile de cartier pot fi reţinute, amprentate şi amendate de 100 de ori. Tot degeaba. După care vreun puşti nimerit mai mult sau mai puţin întâmplător prin “zona de conflict” sfârşeşte prin a fi bătut măr sau chiar înjunghiat, iar toată lumea se întreabă inocent “ce păzea poliţia?” Poliţia română este de fapt îngrozitor de timorată când vine vorba să recurgă la forţă: după ce câţiva ofiţeri şi subofiţeri au dat ani de zile cu subsemnatul pentru câte un infractor notoriu împuşcat în legitimă apărare, se mai scoate pistolul doar când încep ţiganii să agite prea nervos săbiile şi topoarele. La fel, puştanii şmecheraşi prinşi prin discoteci cu “fluturele” în buzunar nu fac cunoştinţă cu pulanul decât din an în Paşte, când îl mai lasă nervii pe câte un comisar Halaicu. În schimb, fac cunoştinţă cu “fluturele” ba “duşmanii”, ba “fraierii”, ba chiar şi colegii , dacă pe junii cuţitari îi trădează reflexele. Despre anchetarea mai “severă” a cocalarilor care poartă la curea lanţuri de două kile, bune doar de pleznit rivalii peste ochi, nici nu poate fi vorba. Multe oraşe şi chiar sate româneşti se confruntă acum cu un fenomen al găştilor imposibil de controlat prin amenzi şi procese-verbale. Iar în contextul ăsta, a-i lua poliţistului pulanul din mână înseamnă să laşi pe mâna huliganilor cartiere întregi. Ceea ce nu mai e nici măcar ipocrizie, ci iresponsabilitate!
luni, 3 decembrie 2007
Volei. Divizia A2 – Est >> CSMU LPS câştigă şi intră în cărţi pentru play-off
CSMU LPS Suceava – Niro Guard Bucureşti 3 – 1 (22-25, 25-20, 25-23, 25-17)
Meci foarte greu pentru suceveni deşi în faţa lor s-a aflat o echipă sub valoarea adversarei de sâmbăta trecută, Ştiinţa Bacău. Întâlnirea avea o importanţă majoră pentru viitoarea configuraţie a clasamentului, acolo unde CSMU LPS are şanse să acceadă în fazele superioare. La Bucureşti, în meciul tur, Niro Guard s-a impus cu 3-2 astfel că elevii lui Victor Pancu aveau nevoie de o victorie cu 3-0 sau 3-1 pentru a depăşi formaţia bucureşteană în clasamentul Diviziei A2-Est.
Meciul a început foarte bine pentru gazde, astfel că, la mijlocul primul set, sucevenii conduceau cu 16-11 iar adversarii nu arătaseră nimic. Având în componenţă jucători cu experienţă oaspeţii au jucat excelent şi au revenit pe tabelă câştigând primul set cu scorul de 25-22.
Momentul critic a fost depăşit de voleibaliştii suceveni abia în setul doi, Petrariu şi Giurcă şi-au intrat în mână, Andrei Sasu a avut câteva reluări surprinzătoare la mingea a doua şi scorul a devenit 1-1 la seturi, după 25-20 în favoarea gazdelor.
Setul trei a fost momentul cheie al întâlnirii. Scorul a fost echilibrat până spre final, când calmul tinerilor voleibalişti suceveni a învins experienţa bucureştenilor. Gazdele s-au impus cu 25-23 iar în setul patru elevii lui Pancu au jucat dezinvolt şi au câştigat manşa într-o manieră categorică, 25-17.
La finalul partidei, Victor Pancu era foarte mulţumit de prestaţia jucătorilor lui. Pentru CSMU LPS au jucat: Petrariu, Giurcă, Sasu, Orăşanu, Semeniuc, Prodan, Cucuruseac, Chitic, Rusu, Ursachi şi Ilaş.
Meciul a fost arbitrat de o brigadă din Piatra Neamţ. Pentru CSMU LPS umrează trei întâlniri dificile cu Constanţa, Galaţi şi Târgovişte.
sursa: News Bucovina
Prinşi de jandarmi în timp ce vindeau motorina din utilajele pe care lucrau
Doi bărbaţi din Dorohoi au fost depistaţi de jandarmi în timp ce vindeau motorina din utilajele pe care lucrau. Potrivit purtătorului de cuvânt al I.J.J. Suceava, locotenent Cornaci Bogdan, în ziua de joi, 29 noiembrie, în jurul orelor 15.00, membrii unui echipaj din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava au observat în parcarea situată în imediata apropiere a bazarului din municipiul Suceava o persoană de sex masculin care, cu ajutorul unui furtun, scotea combustibil din rezervorul unui buldoexcavator. După ce a umplut o canistră de 20 de litri, bărbatul a transportat-o la un autoturism staţionat în apropiere.
Având în vedere comportamentul suspect al persoanei, membrii patrulei au procedat la legitimarea acesteia, constatând că se numeşte C. Mihai, de 38 ani, din Dorohoi, conducător auto la o societate din municipiul Suceava. Cu ocazia verificărilor efectuate, jandarmii au observat lângă autoturism o altă canistră conţinând 8 litri de motorină. Fiind întrebat cu privire la furtunul din material plastic şi cele două canistre pe care le avea asupra sa, C. Mihai a recunoscut că a sustras combustibilul din rezervorul utilajului pe care-şi desfăşoară activitatea, cu intenţia de a-l vinde unui prieten care-l aştepta în autoturismul din apropiere.
În aceeaşi zi, în jurul orelor 17.00, a fost depistat şi Z. Paul, de 47 ani, din Dorohoi, angajat ca şofer la o societate care execută lucrări de reparaţii la carosabil în municipiul Suceava, în timp ce încerca să vândă unei persoane cantitatea de 10 litri de motorină pe care o sustrăsese din rezervorul utilajului pe care lucra.
Potrivit purtătorului de cuvânt al I.J.J. Suceava, în ambele cazuri au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt, dosarele fiind înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.
sursa: Suceava News
CS Universitatea Bucovina Suceava câştigă uşor cu Romvag Caracal
În runda a XI-a a Ligii Naţionale de handbal masculin CS Universitatea Bucovina Suceava a primit vizita “lanternei roşii” Romvag Caracal. Gazdele se aşteptau la un joc complicat, de fiecare dată este dificil de jucat împotriva celor care nu au nimic de pierdut, însă handbaliştii olteni erau mult mai “dărâmaţi” decât se aştepta.
În primele minute ale meciului, sucevenii au ratat în timp ce oaspeţii au marcat. Nu a fost decât un simplu “foc de paie” pentru că formaţia suceveană a revenit la seriozitatea care o consacrează şi s-a distanţat clar. La un moment dat, handbaliştii pregătiţi de Petru Ghervan, Leonard Bibirg şi Florin Leuciuc nu se mai gândeau la schemele obişnuite de joc, ci văzând cât este de uşor de marcat aruncau la poartă din orice poziţie. La pauză a fost doar 19-11, pentru că pe final de repriză gazdele au ratat faze incredibile.
Partea a doua a partidei dintre CS Universitatea Suceava şi Romvag Caracal a semănat cu prima, gazdele evoluând fără niciun complex, ba chiar în anumite momente intrând în jocul confuz al oaspeţilor. La finalul unei întâlniri fără istoric practic, formaţia suceveană a depăşit net echipa din Caracal, dar nu a reuşit să marcheze 40 de goluri pentru că din nou a ratat faze clare de a marca. Totuşi handaliştii suceveni, în afara portarilor, deşi ar fi putut şi ei, au marcat în acest joc scorul final al disputei fiind 36-24.
Urmează pe parcursul săptămânii viitoare două meciuri extrem de interesante pentru CS Universitatea Bucovina Suceava, în 6 decembrie pe terenul celor de la UCM Reşiţa şi duminică 9 decembrie pe teren propriu cu HCM Constanţa.
CS U Bucovina Suceava: Pralea, Spiridon – Tcaciuc (1), Bursuc (3), Adomnicăi (3), Mitrea (1), Dospinescu (3), Brădăţan (1), Gavriloaia (4), Ignat (2), Şuţu (5), Chiruţ (9), Bibirig (2), Zvanciuc (2).
În etapa a XI-a a Ligii Naţionale de handbal masculin s-au înregistrat rezultatele: UCM Reşiţa – HCM Constanţa 25-36, Dinamo – Ştiinţa Bacău 31-33, Poli Timişoara – HC Odorhei 30-25, Steaua – CSM Oradea 40-35, Minaur Baia Mare – Uztel Ploieşti 37-31, Pandurii Tg.Jiu – CSM Medgidia 27-24.
Clasament
1. Steaua 11 9 1 1 354-308 19
2. UCM Reşiţa 11 8 0 3 367-329 16
3. Ştiinţa Bacău 11 7 2 2 337-314 16
4. HC Odorhei 11 7 2 2 312-294 16
5. CS U Bucovina Suceava 11 6 3 2 325-292 15
6. HCM Constanţa 11 5 3 3 297-274 13
7. CSM Medgidia 11 5 1 5 297-310 11
8. Dinamo 11 5 0 6 302-306 10
9. Minaur Baia Mare 11 4 2 5 308-313 10
10. CSM Oradea 11 4 2 5 314-320 10
11. Poli Timişoara 11 4 0 7 265-269 8
12. Pandurii Tg.Jiu 11 3 0 9 287-318 6
13. Uztel Ploieşti 11 2 0 9 271-319 4
14. Romvag Caracal 11 0 0 9 259-329 0
sursa: Suceava News
BPN va "tranşa" organizaţia judeţeană a PD
Luni, 3 decembrie, la Bucureşti se hotărăşte viitorul organizaţiei judeţene a Partidului Democrat (PD). Biroul Permanent Naţional al partidului va lua în discuţie organizaţiile care au obţinut rezultate nesatisfăcătoare la alegerile pentru Parlamentul European printre care se află şi cea din Suceava care a realizat la nivelul judeţului un scor de 21,4% ce o plasează pe locul cinci de la coadă. Prima opţiune a Biroului Naţional este aceea de a dizolva întreg Biroul Judeţean al PD condus de preşedintele Eugen Constantin Uricec şi de numire a unei Comisii pentru Organizarea şi Desfăşurarea Alegerilor (CODA) sau direct a unei conduceri interimare. În situaţia în care se numeşte o CODA alegerile ar urma să se ţină într-un timp foarte scurt ţinând cont că organizaţia trebuie să fie pregătită pentru cele mai apropiate confruntări electorale în speţă alegerile locale din vara anului viitor. În cazul numirii unei conduceri interimare se fac diverse speculaţii. Prima îl are ca subiect pe senatorul Constantin Gheorghe, în momentul de faţă vicepreşedinte al organizaţiei judeţene. De altfel odată cu revenirea în PD a senatorului Gheorghe după perioada de rătăcire pe la Partidul Conservator, se ştia că intenţia sa era aceea de a aştepta momentul prielnic pentru a accede în locul lui Uricec la şefia organizaţiei. La momentul revenirii în PD Constantin Gheorghe se bucura de susţinerea «centrului » care de altfel l-a şi impus în structurile organizaţiei judeţene a partidului în ciuda opoziţiei majorităţii democraţilor suceveni. Chiar Gheorghe a recunoscut că a revenit în PD în urma unei discuţii cu preşedintele Traian Băsescu. Rămâne de văzut dacă senatorul care a dat dovadă de calităţi organizatorice remarcabile pe vremea când a condus organizaţia judeţeană a PC mai este încă în cărţi la Bucureşti. Alte nume vehiculate pentru interimat sunt cele ale preşedintelui executiv al organizaţiei judeţene, Sabin Adrian Drăgan, ale omului de afaceri Nelu Bălan sau ale deputatului Aurel Olărean.
Şanse minime pentru Uricec
Mai nou se vehiculează numele actualului prefect Orest Onofrei care ar dori să se reântoarcă la prima lui dragoste politica şi care ar urma să fie direcţionat tocmai spre şefia unui partid care se pregăteşte de guvernare. Asta numai în cazul în care Onofrei a demisionat între timp din funcţia de prefect şi a devenit membru PD. Se întrevede în acest caz tripleta Orest Onofrei- preşedinte, Constantin Gheorghe- preşedinte executiv şi Sabin Adrian Drăgan- secretar general. O altă opţiune a Biroului Permanent Naţional al PD ar fi aceea de numire a unui preşedinte interimar în cazul în care Eugen Constantin Uricec şi-ar da demisia asumându-şi singur întreaga responsabilitate a rezultatului electoral. De menţionat că mai mulţi membri ai Biroului Permanent Judeţean al PD încearcă să-l convingă pe Uricec să facă acest gest pentru a-şi păstra funcţiile. Cert este că Uricec în conjunctura actuală are şanse minime de salvare. Chiar dacă ar putea spune că scorul de 21,4% obţinut de PD în judeţ este cel mai mare realizat vreodată de acest partid într-o confruntare elecorală sau că a câştigat în premieră municipiul Suceava, cunoscut ca fief al PNL-ului. Dar cine ştie.
sursa: Suceava News
Consorţiu internaţional la proiectarea celor două gropi ecologice
Un consorţiu internaţional format din două firme germane şi una franceză va realiza proiectul după care vor fi construite în judeţul Suceava cele două depozite de deşeuri stabilite în urma negocierilor cu Uniunea Europeană. Este vorba de firma franceză Louis Berger SAS şi firmele germane C&E Consulting und Engineering GmbH şi Poyry Environment GmbH. Acest lucru a fost adus la cunoştinţa autorităţilor sucevene în urma conferinţei de lansare a proiectului care a avut loc recent la Ministerul Mediului. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, prezent la eveniment, a declarat că au fost stabilite deja şi etapele realizării proiectului. Astfel, până în martie 2008 trebuie să fie elaborat Master-Planul, până în mai studiul de prefezabilitate, până în iunie studiul de impact de mediu, până în august aplicaţia tehnică iar până în noiembrie anul viitor trebuie să fie elaborată documentaţia pentru licitaţia de execuţie a gropilor ecologice. Lungu a subliniat că 80% din fonduri sunt asigurate de Uniunea Europeană iar 20% de autorităţile publice locale sucevene. De menţionat că primăriile şi Consiliul Judeţean s-au asociat în vederea realizării investiţiei. Primarul Sucevei a precizat că în perioada următoare Ministerul Mediului va cere printr-o scrisoare oficială reânoirea angajamenetelor autorităţilor publice locale sucevene pentru realizarea proiectului în varianta stabilită specificându-se faptul că orice altă variantă presupune schimbarea judeţului care va beneficia de finanţare. Pentru partea de est a judeţului groapa ecologică va funcţiona pe teritoriul comunei Moara mai exact pe o suprafaţă de 22 de hectare de teren transferată prin hotărâre de guvern Primăriei Suceava de la Administraţia Domeniilor Statului. Pentru partea de vest a judeţului depozitul de deşeuri va funcţionat în zona Mestecăniş. De menţionat că cele două gropi ecologice a căror construcţie va costa în jur de 50 de milioane de euro ar trebui să fie funcţionale din anul 2009 deoarece autorităţile sunt obligate să închidă actualele rampe de gunoi pînă la data de 31 decembrie 2008.
sursa: Suceava News
În caz de un atac aerian, nuclear, chimic, biologic sucevenii nu au nici o şansă!
Sunetele asurzitoare ale sirenelor aeriene care urlă în tot oraşul îndeamnă la fugă. Pericol, durere, lacrimi şi disperare. Afară, oameni care ţipă şi aleargă în toate direcţiile. Lansatoarele de grenade sunt nimic pe lângă tancurile şi bombardierele care-şi fac cale liberă fără nici o grijă faţă de civilii necombatanţi sau proprietăţile lor. Inamicul, aruncă bombe de la o înălţime sigură, ascuns în spatele unei superiorităţi militare şi a unei tehnologii colosale. Din fericire, acesta este doar un scenariu imaginativ.
Ameninţarea unui atac armat asupra judeţului Suceava este deocamdată ipotetică. Chiar şi aşa, unele lucruri e bine să fie ştiute. La timp. În aceste zile, mulţi îşi pun problema siguranţei în cazul nefericit în care ar izbucni un război sau în situaţia în care s-ar produce o catastrofă naturală.
Problema adăposturilor de apărare civilă, singurul refugiu al oamenilor într-o asemenea situaţie, este destul de serioasă. Oricât de sumbră pare perspectiva apărării în cazul unui posibil pericol cauzat de un atac aerian, nuclear, chimic, biologic, cum o fi el, dar care are consecinţe nefaste asupra omului, indicat este, măcar să ştii că ai unde te adăposti, numai că adevărul este de-a dreptul necruţător.
Redacţia News Bucovina a adresat o solicitare oficială Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, potrivit Legii 544/2001 - privind liberul acces al cetăţenilor la informaţiile publice. Astfel am fost informaţi că „pe teritoriul judeţului există 50 de adăposturi de protecţie civilă (cu o capacitate nominală de adăpostire a 7155 de persoane), din care jumătate sunt operative, iar 25 nu sunt în stare de utilizare conform destinaţiei acestora”.
Pe lângă faptul că aceste adăposturi ar oferi protecţie unui număr infim de cetăţeni, printre care, cu siguranţă se vor regăsi doar rubedeniile autorităţilor, nu noi muritorii de rând, jumătate din cele existente nu sunt funcţionale! Mulţi dintre suceveni şi-au atribuit subsolurile blocurilor în care locuiesc şi au construit tot felul de boxe pentru depozitarea diferitelor bunuri. Aşa că, o bună parte a subsolurilor blocurilor sunt pline cu borcane de zacuscă, murături, saci de cartofi sau alte obiecte de mobilier care nu le mai folosesc proprietarii în case. Sigur că, nu toate subsolurile se pretează la adăpostirea oamenilor în cazul unei situaţii de criză, dar din cele care există, unele nu sunt dotate ca atare.
Totuşi, şi în această situaţie, nimeni nu poate fi scos „ţap ispăşitor“ având în vedere că legislaţia actuală, permite într-o oarecare măsură, folosirea acestor spaţii pentru diverse nevoi. Cu o singură condiţie, ca ele să fie eliberate, în caz de nevoie, în 24 de ore. „Adăposturile de protecţie civilă se pot da în folosinţă pentru alte nevoi, cu avizul inspectoratelor judeţene de protecţie civilă, cu obligaţia de a fi menţinute în permanenţă în stare de funcţionare şi a le elibera, în caz de nevoie, în maximum 24 de ore“, se arată în Legea protecţiei civile 481 din 2004.
Teoretic, adăpostul de protecţie civilă are uşi etanşe. Este prevăzut cu instalaţii de filtroventilaţie, instalaţii electrice sanitare, toalete, bănci şi scaune, truse de deblocare şi salvare, rezerve de apă, mijloace de iluminat cu baterii, instalaţii de telecomunicaţii şi afişe cu reguli de comportare.
De asemenea, adăposturile subterane amenajate trebuie să aibă o intrare protejată printr-o încăpere tampon, una sau trei încăperi de adăpostit cu o capacitate de până la o sută de persoane fiecare, fără să fie prevăzute cu uşi, şi care comunică între ele prin goluri de trecere, precum şi o ieşire de salvare, construită din beton armat care comunică cu exteriorul în afara zonei de dărâmături printr-un puţ vertical, prevăzut cu scări în interior. Aceasta teoretic, practic...
Situaţia nu este mai bună nici în ceea ce priveşte capacităţile de preluare şi adăpostire a răniţilor în judeţul Suceava, în vederea acordării asistenţei medicale de specialitate. Potrivit răspunsului primit din partea Inspectoratului Judeţean Pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava preluarea şi adăpostirea răniţilor se poate face în „10 unităţi spitaliceşti, municipale şi orăşeneşti; 1900 locuri de cazare în unităţi de primire turistică (hoteluri, moteluri etc); 8200 locuri de cazare în internate şi cămine studenţeşti”.
După aceste date, nu putem decât să tragem concluzia că nu avem nici o şansă, decât să ne rugăm la Divinitate, să nu arunce „potopul” pe noi!
Redacţia News Bucovina a mai solicitat date şi privind rezervele de hrană şi medicamente, răspunsul Inspectoratului Judeţean Pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava fiind: „Datele solicitate cu privire la rezervele strategice de hrană şi medicamente au un caracter clasificat, nefiind destinate publicităţii.”
sursa: News Bucovina
1 Decembrie Rădăuţean
Ziua Naţională a Romaniei. Cu toate acestea am găsit lucruri mai importante de făcut decât să stau în casă şi să mă uit la tembelizor ca să văd zecile de parade militare din zecile de oraşe din ţară unde s-a organizat aşa ceva. N-am fost prea interesat. Ideea că avem cea mai puternică armată din Europa Centrală şi de Est (exceptând, bineînţeles, Rusia şi Turcia despre ale cărei dotări militare nu ştiu prea multe, preocupându-mă, momentan, mai mult literatura ei) mă lasă rece, atât timp cât această fenomenală armată ară terenuri agricole cu MIG-uri şi prefera second-hand-urile occidentale pentru a face paradă cu ele.
Astfel am ieşit la plimbare prin micul orăşel bucovinean, mi-am cumpărat un fes ca să nu mă tragă curentul pe la urechi, o lamă de ras şi un parfum ca să mă fac (şi să put) frumos să moară femeile după mine şi duşmanii de ciudă, şi să mai iau pulsul cetăţii pe care, din păcate, o vizitez destul de rar.
Însă nu pierd niciodată mare lucru atunci când sunt plecat. De acest fapt mi-am dat seama în mod evident citind săptămânalul de Rădăuţi care are opt pagini destul de plictisitoare, oamenii ăia neavând ce să scrie chiar dacă au la dispoziţie o săptămână întreagă, singurul care mai condimentează săptămânala apariţie fiind, bineînţeles, geniul anarhist şi psihico-sportiv care se semnează pe măsură, Corvin, acest CTP al presei locale. Da’ luaţi-vă DEX-ul lângă voi dacă vă apucaţi să-l citiţi, că-i place să bage în propoziţii cuvinte întortochiate şi nou asimilate în vocabularul propriu.
Trecând prin faţa controversatei statui, era să vomit. Nu de la mâncarea grea la ficat, de la hipotensiunea de 10 cu 5 ce mă caracterizează sau de la vreun miros pestilenţial de popă (chiar dacă treceam prin faţa celei mai vechi biserici de piatră din ţară), ci din cauza faptului că ţinea un discurs acel oltean bucovinizat, doctor în istorie, de-i zice Olaru, cu mândra-i căpăţână plecată spre stânga într-o incercare cronică de a-şi iriga emisfera masculinităţii, simţind, probabil în mod inconştient, că are probleme la acest capitol.
În faţa eminenţei sale cenuşii erau aliniaţi pompierii, în rândurile cărora se aflau, bineînţeles, şi piţipoance, femei, două dintre ele păzind încă de dimineaţă Monumentul Eroilor. De atâta efort uneia i s-a făcut şi rău, sau poate că patriotismul era de vină, a dat ochii peste cap de parcă se afla noaptea târziu cu Mircea Badea şi s-a prelins pe jos. Salvare, chestii-trestii. Dar dacă izbucneşte un incendiu, ce poate, fraţilor, să facă pompieriţa aia??? Pe când eu, dacă vreau să mă fac pompier, nu am loc, nu încap pe plan local din cauza piţipoancelor care leşină de la stat prea mult în picioare în timp ce păzesc coroane de flori din plastic, plătite fiind din banii noştri.
Tot din prea multă suprasolicitare patriotică, un copilaş a făcut ceea ce se cheamă caca în pantaloni, taman în timpul discursului acelui personaj plin de patos mai sus amintit. Copiii au o inteligenţă psihologică remarcabilă...
Prin urmare am preferat să mă întâlnesc cu un bun prieten şi să ne petrecem restul Zilei Naţionale bând bere şi mâncând pizza la Orso Bruno, acolo unde domnesc cele mai toante chelneriţe din întreaga Bucovină de Nord şi de Sud, flecărind (ce altceva am fi putut face?) despre adevăratele fapte patriotice de care istoria României este totuşi plină, despre partizanii din ţară şi, în particular, din Bucovina, de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial şi din timpul perioadei comuniste, sătui fiind de discursurile bombastice ale celor care se dau mari patrioţi de 1 decembrie şi care de pe 2 decembrie revin la activităţile lor furăcioase de români „postcomunişti”.
Cristi, pregăteşte-ţi banii, că pariul privind C.E. de fotbal e ca şi câştigat. Să nu mă mai contrazici niciodată, obraznicule!
P.S. O profă se apropie sfioasă de studentul Cristi înconjurat de fete. „Dar tu nu stai printre baieţi?”, „Nu”, „Şi nu te simţi exclus?”, „Nu”, „Înseamnă că ai o personalitate puternică”...
Eu, unul, nu neg lucrul ăsta, nu ştiu cine ar putea să-l nege, mă intrigă, însă, acea relaţie de cauzalitate...
Juniorul Pânzariu se află în vederile Ceahlăului
|
Cu această ocazie se va discuta şi situaţia jucătorilor A. Pânzariu şi Ciopraga, care au fost trimişi la echipa a doua din cauza evoluţiilor mai puţin convingătoare din prima parte a sezonului.
„Tot atunci se va stabili exact şi programul echipei de după vacanţa de iarnă. Probabil reunirea lotului va fi în jurul datei de 10 ianuarie, urmând să plecăm, ca şi până acum, în cantonament la Vatra Dornei. E posibil să apară şi unele modificări în lot, însă este prematur să vorbim acum despre acest lucru”, a declarat antrenorul principal Ovidiu Murariu.
Totuşi, săptămâna trecută, juniorul Flavius Pânzariu a participat la un trial pentru tinerele talente organizat de gruparea din primul eşalon, Ceahlăul Piatra Neamţ.
sursa: Monitorul de Suceava
Zilele Filmului Spaniol la Suceava
Institutul Cervantes Bucuresti si Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava
prezinta a doua editie a manifestarii “Zilele Filmului Spaniol”, care se desfasura in perioada 3-5 decembrie 2007, la Restaurantul Venezia din Suceava.
7 creatii de anvergura ale cinematografiei hispanice, accesibile acum publicului sucevean iubitor de cultura, ne invita sa gustam din tainele celei de-a saptea arte, de-a lungul a 3 zile de proiectii. “Cand oamenii n-au mai avut curajul sa creada in viata de jos, cand n-au mai avut candoarea sa creada in viata de sus, au inceput sa creada in viata ca-n filme. Starul a fost intruchiparea unui eden intermediar, unde Eva poarta bikini, merii cresc in piscine, iar sarpele isi petrece vacanta pe un iaht personal. Bine sau rau - asa a fost.
Pentru o buna parte a lumii, filmul a fost intradevar o uzina care produce vise, conserve de vise. La inceput, vise sepia. Pe urma technicolore, iar spre dimineata, inainte de ora trezirii - cosmaruri…” Ecaterina Oproiu - critic de film.
De la prima proiectie publica a unui film, cu aparatul fratilor Lumiere, la tehnologia avansata a mileniului 3, trecand prin toate culturile lumii, cinefilii au inca odata sansa de a se desfata cu giuvaierurile unui taram
al imaginarului si al creatiei. Suceava este invitata la film! Intrarea libera.
Baritone Andras CHIRILIUC
Stefan cel Mare University of Suceava
Str. Universitatii nr. 13
720 229 Suceava, Romania
sursa: alternativ.ro
Marşul persoanelor cu handicap
Astăzi, Asociaţia "Blijdorp România" va sărbători, pentru al treilea an consecutiv, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Handicap, printr-un marş al copiilor cu nevoi speciale, însoţiţi de personalul Complexului terapeutic "Blijdorp România-–O nouă viaţă".
Potrivit şefului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Gheorghe Straton, Asociaţia "Blijdorp–România", ales acum trei ani să celebreze această zi printr-un marş pentru a deveni mai "vizibili" pentru comunitatea locală şi pentru a trezi interesul pentru nevoile acestei categorii sociale.sursa: Evenimentul
Mai puţini bani pentru medicamente
Pentru luna decembrie, fondurile iniţiale alocate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru medicamente sînt de 31,4 miliarde lei vechi, din care 2.595.744,04 lei pentru medicamente compensate şi gratuite şi 550.422,55 lei pentru medicamentele utilizate în tratamentul bolilor cronice.
Potrivit CAS, fondurile alocate iniţial în luna noiembrie au fost de 3.381.704,58 lei, dar pe parcursul lunii s-au alocat fonduri suplimentare din fondul de rezervă în valoare de 728.295,42 lei, suma alocată, în final, pe luna noiembrie fiind de 4.110.000 lei. În caz de nevoie şi sumele alocate iniţial pe luna decembrie vor putea fi suplimentate, după data de 15 decembrie, din fondul de rezervă în valoare de peste 700.000 lei. Prin urmare, în luna decembrie fondurile pentru medicamente compensate şi gratuite sunt de aproximativ 38 miliarde lei vechi. "Pentru luna decembrie au fost alocate mai puţine fonduri decît în luna noiembrie deoarece reţetele se vor prescrie pe o perioadă de maxim 30 de zile, faţă de 60 de zile în noiembrie, iar în perioada sărbătorilor de iarnă probabil că o parte din medici vor avea concediu", a precizat şeful CAS, dr Cristina Iordăchel.sursa: Evenimentul
Comunitatea Evreiască din Fălticeni are un şef nou
În prag de Hanuka, evreii din Fălticeni au, începînd de ieri, un nou lider. Acesta se numeşte Gold Strul şi îi succede la conducerea micii comunităţi din Fălticeni, formată din 22 de persoane, fostului preşedinte Tania Grunwald, care a condus comunitatea în ultimii opt ani.
Noul preşedinte este în vîrstă de 58 de ani şi are ca misiune perpetuarea tradiţiilor iudaice şi consolidarea comunităţii. Evreii din Fălticeni, mulţi dintre ei în vîrstă, vor să se întîlnească mai des şi să se roage din nou în Sinagogă, aşa cum o făceau cu mulţi ani în urmă. În acest sens, membrii comunităţii au solicitat reprezentantului Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, care a supervizat alegerile, redotarea Sinagogii cu un sul Sefer Tora.sursa: Evenimentul
Crema arhitecţilor vrea să facă la Cîmpulung Moldovenesc cel mai modern pietonal din ţară
Sîmbătă seară, la Cîmpulung Moldovenesc a fost deschisă oficial dezbaterea publică asupra Planului Urbanistic Zonal pentru centrul localităţii. Dezbaterea este organizată de Primărie şi Asociaţia arhitecţilor şefi de municipii din România şi urmăreşte găsirea celor mai bune soluţii de dezvoltare urbanistică a aşezării.
În deschidere, şeful de proiect, prof.dr. Arpad Zachi, de la Universitatea de Arhitectură şi urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti, a prezentat analiza stadiului actual al localităţii şi o serie de propuneri. "Trebuie să recunosc că a reprezentat o provocare pentru mine această lucrare. Am găsit în discuţii deschidere pentru unele rezolvări neconvenţionale sau atipice pentru experienţa românească", a precizat prof.dr. Zachi. Cei prezenţi au putut urmări chiar imagini cu soluţii originale pentru diferite probleme urbanistice, unele aplicabile şi municipiului Cîmpulung Moldovenesc, şi au discutat despre tendinţele care se manifestă acum la nivel mondial. "În momentul actual, faţă de teoriile anilor 70-80, cînd cînd era susţinută segregarea totală între spaţiul pietonal şi cel auto, din anii 90 s-a constatat că segregarea duce la o decădere a numitor zone. Între primele măsuri a fost permiterea accesului auto în zonele ce au fost exclusiv pietonale şi acum s-a ajuns chiar la o mixtare", a explicat prof. dr. Zachi. De altfel, noutatea absolută propusă şi pentru Cîmpulung Moldovenesc prin acest proiect este amenajarea unui spaţiu pietonal în centrul urbei, între clădirea Poştei şi Muzeul "Arta Lemnului", precum şi între primărie şi blocul turn din centru. Creatorul proiectului a ţinut să sublinieze că scopul nu este "demolarea" localităţii, ci regenerarea urbanistică prin punerea în valoare a ceea ce acesta are acum de calitate. "Dacă propunerile se vor materializa, municipiul va avea cel mai modern pietonal din ţară, realizat cu granituri, materiale deopotrivă durabile şi frumoase", a conchis reprezentantul Primărei, ing Ovidiu Corduneanu, specialist în urbanism.
sursa: Evenimentul
"Locatari" noi în Iţcani
Locuitorii din cartierul Iţcani se plîng că nu mai au pe unde călca din pricina patrupedelor comunitare. "Pe lîngă faptul că drumurile sînt proaste şi ne scăldăm în noroi, acum avem şi cîteva haite de cîini.
sursa: Evenimentul
"Zilele Ludicului" 7 - 8 Decembrie 2007 la CCS Iasi
Festivalul Studentesc de Teatru "Zilele Ludicului" se desfasoara la Casa de Cultura a Studentilor in perioada 7 - 9 decembrie 2007, indepand cu ora 16:00. In cadrul evenimentului participa: Teatrul Ludic (Iasi), Studio 24 (Bucuresti), Histrionii (Ploiesti), Skepsis (Alba Iulia), Universitas (Brasov), CCPP (Galati), Imago (Cluj) si Ion Luca (Vatra Dornei).
sursa: inoras.ro
Crema arhitecţilor vrea să facă la Cîmpulung Moldovenesc cel mai modern pietonal din ţară
Sîmbătă seară, la Cîmpulung Moldovenesc a fost deschisă oficial dezbaterea publică asupra Planului Urbanistic Zonal pentru centrul localităţii. Dezbaterea este organizată de Primărie şi Asociaţia arhitecţilor şefi de municipii din România şi urmăreşte găsirea celor mai bune soluţii de dezvoltare urbanistică a aşezării.
În deschidere, şeful de proiect, prof.dr. Arpad Zachi, de la Universitatea de Arhitectură şi urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti, a prezentat analiza stadiului actual al localităţii şi o serie de propuneri. "Trebuie să recunosc că a reprezentat o provocare pentru mine această lucrare. Am găsit în discuţii deschidere pentru unele rezolvări neconvenţionale sau atipice pentru experienţa românească", a precizat prof.dr. Zachi. Cei prezenţi au putut urmări chiar imagini cu soluţii originale pentru diferite probleme urbanistice, unele aplicabile şi municipiului Cîmpulung Moldovenesc, şi au discutat despre tendinţele care se manifestă acum la nivel mondial. "În momentul actual, faţă de teoriile anilor 70-80, cînd cînd era susţinută segregarea totală între spaţiul pietonal şi cel auto, din anii 90 s-a constatat că segregarea duce la o decădere a numitor zone. Între primele măsuri a fost permiterea accesului auto în zonele ce au fost exclusiv pietonale şi acum s-a ajuns chiar la o mixtare", a explicat prof. dr. Zachi. De altfel, noutatea absolută propusă şi pentru Cîmpulung Moldovenesc prin acest proiect este amenajarea unui spaţiu pietonal în centrul urbei, între clădirea Poştei şi Muzeul "Arta Lemnului", precum şi între primărie şi blocul turn din centru. Creatorul proiectului a ţinut să sublinieze că scopul nu este "demolarea" localităţii, ci regenerarea urbanistică prin punerea în valoare a ceea ce acesta are acum de calitate. "Dacă propunerile se vor materializa, municipiul va avea cel mai modern pietonal din ţară, realizat cu granituri, materiale deopotrivă durabile şi frumoase", a conchis reprezentantul Primărei, ing Ovidiu Corduneanu, specialist în urbanism.
sursa: Evenimentul
Comunitatile locale mici au nevoie de serviciile de tip eAdministratie
Inscrierea gratuita a institutiilor pe portalul web eAdministratie – un nou pas in modernizarea administratiei publice romanesti.
Recent, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a lansat proiectul eAdministratie. Initiativa MCTI are ca obiectiv general facilitarea accesului la noile tehnologii si la Internet pentru autoritatile administratiei publice locale din comunele si din orasele mici.
Deja de cativa ani, institutiile mari ale administratiei publice locale (ministere, alte autoritati centrale, consilii judetene, primarii ale oraselor mari etc.) au inceput sa dezvolte initiative de eGovernment care le permit interactiunea cu cetatenii prin intermediul mijloacelor electronice. Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei considera ca a sosit momentul potrivit pentru a incuraja prezenta on-line si pentru localitatile mici, facilitandu-le astfel accesul la toate beneficiile care rezulta din acest lucru.
”Prin acest portal vom incerca sa diminuam decalajul digital dintre administratiile din mediul urban si cele din mediul mic urban si rural. Pe de o parte, interactiunea cu alte institutii similare, atat din tara, cat si din strainatate va conduce la invatarea din experienta altora si la cresterea concordantei intre practicile locale adoptate. Pe de alta parte, prezenta on-line va permite acestor comunitati sa devina cunoscute si sa prezinte potentialilor investitori oportunitatile de care pot beneficia”, a declarat Zoltán Somodi, secretar de stat pentru tehnologia informatiei din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
Licitatia pentru dezvoltarea portalului web eAdministratie a fost castigata de compania SIVECO Romania, detinand o bogata expertiza in domeniul proiectelor de eAdministratie. In cadrul proiectului, SIVECO Romania asigura:
- dezvoltarea unei aplicatii de web content management ce va fi pusa la dispozitia institutiilor din administratia publica locala;
- asigurarea suportului pentru crearea si gazduirea gratuita de portaluri web la nivelul institutiilor inscrise in proiect;
- asigurarea suportului hardware necesar implementarii proiectului, precum si a unei solutii de securitate;
- asigurarea de training pentru personalul MCTI care va utiliza aplicatia.
Prin intermediul portalului principal eAdministratie, primariile locale se incriu in proiect in scopul obtinerii dreptului de utilizare a aplicatiei software si pentru a putea face schimb de experienta on-line. “Portalul web eAdministratie va pune la dispozitia cetatenilor servicii electronice in timp real, ceea ce va conduce la o interactiune mai buna intre institutiile statului si populatie. Acum, comunitatile locale au posibilitate reala de a isi construi o prezenta pe Internet prin care sa prezinte potentialilor investitori oportunitatile de care pot beneficia. Interactiunea cu alte institutii similare, romanesti sau straine, va conduce la un foarte util schimb de experienta si la modernizarea administratiei publice romanesti la nivel national”, considera Dragos Carciumaru, Project Manager la SIVECO Romania.
”Adresabilitatea acestui proiect este foarte mare intrucat, practic orice institutie din administratia publica locala se poate inscrie gratuit in proiect si poate beneficia de avantajele lui. Din pacate, autoritatile din localitatile mici inca nu au o prezenta pe Internet sau aceasta se rezuma doar la o pagina Web statica, cu informatii minimale si care nu permite interactiunea cu cetatenii sau prestarea de servicii catre acestia. Prin acest proiect, ne propunem sa crestem accesul administratiei publice locale la oportunitatile oferite de eGovernment, mult peste cele oferite de mijloacele informatice de baza sau accesul la Internet”, a concluzionat secretarul de stat, Zoltan Somodi.
Despre proiectul eAdministratie
Proiectul eAdministratie, derulat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in colaborare cu SIVECO Romania, furnizeaza catre institutiile administratiei publice din comunitatile - tinta un instrument de lucru adaptat la nevoile si gradul de cunostiinte IT al acestora. Prezenta activa pe Internet va reprezenta un punct de plecare pentru furnizarea pe plan local a serviciilor de eAdministratie, precum si pentru popularizarea serviciilor de eGovernment la nivel national.
In cadrul proiectului, a fost dezvoltata o aplicatie software care permite primariilor cu resurse insuficiente crearea propriului portal web prin care sa poata interactiona atat cu cetatenii, cat si cu posibilii investitori.
Prin proiectul eAdministratie, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei urmareste urmatoarele obiective:
- imbunatatirea comunicarii institutiilor din administratia publica locala cu cetatenii, cu mediul de afaceri si intre ele;
- intensificarea dialogului inter-institutional;
- cresterea capacitatii de a atrage resurse si investitii;
- imbunatatirea serviciilor oferite cetatenilor si cresterea implicarii acestora in proiectele administratiei publice locale;
- alfabetizarea informatica a institutiilor din administratia publica locala si incurajarea acestora in sensul implementarii de tehnologie;
- cresterea prezentei web a administratiei si comunitatilor locale, in special a acelora din zonele rurale sau mai sarace.
Despre SIVECO Romania
Infiintata la inceputul anului 1992, SIVECO Romania SA este liderul caselor de software din Romania, asigurand o mare parte din volumul total al exporturilor de produse software din Romania in tari din Europa, Orientul Mijlociu si spatiul CSI. Intre actionarii SIVECO Romania se numara Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (fond de investitii administrat de Enterprise Investors), SIVECO Netherlands B.V. Adresandu-se cu precadere organizatiilor mari si mijlocii, compania ofera solutii eficiente EAS, Document Management, Business Inteligence, eLearning, eHealth, eGovernment, eAgriculture, eCustoms si eBusiness atat pentru piata locala cat si pentru cea internationala. De asemenea, compania s-a specializat in executia de proiecte informatice de mare complexitate si amploare.
In prezent, solutiile SIVECO sunt utilizate de catre 1800 de clienti din 35 de tari. 550 dintre acesti beneficiari sunt localizati in Romania si includ atat institutii publice importante cat si companii private de referinta – OMV PETROM, Orange, Raiffeisen Bank, Citibank, Aerostar Bacau, Tiriac Air, Med Life, Com Auto Meridian, Carpatair Timisoara, URSUS Breweries etc.
SIVECO Romania SA este certificata ISO 9001:2000 de catre compania franceza AFAQ-AFNOR, cotata printre primele 5 in lume din punct de vedere al prestigiului auditului pe care il efectueaza si dezvolta parteneriate solide cu cele mai mari companii de software si hardware din lume (Intel, HP, IBM, Bull, Oracle, Microsoft etc). Compania SIVECO Romania este membra a mai multor asociatii profesionale si de afaceri din Romania (AmCham, CCIFER, ARIES, ATIC, ANIAP) si internationale (Asociatia Europeana pentru Tehnologia Informatiei - EITA si Information Society Technologies Advisory Group - ISTAG) si a aderat la importante initiative globale precum UNPD Global Compact, WEF Transparency si PACI (Partnership Against Corruption Intiative).
De-a lungul celor 15 ani de existenta, compania a dobandit o solida reputatie internationala. Astfel, SIVECO Romania este prima companie din Romania care a primit Premiul I la World Summit for the Information Society, obtinand un numar record de nominalizari la concursul ICT Prizes organizat anual de catre Consiliul European pentru Stiinte Aplicate, Tehnologie si Inginerie (Euro-CASE). Proiectele sale in domeniul educational au primit aprecierea de "Best Practice" din partea Comisiei Europene si "Honourable Mention" la eEurope Awards for eGovernment, fiind totodata considerate de catre Asociatia Internationala de Project Management (IPMA) intre cele mai importante realizari mondiale in domeniul managementului de proiecte.
Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro si www.advancedElearning.com.
sursa: administratie.ro
“Bursele Robert Bosch ofera o mare oportunitate pentru toti tinerii din sectorul public”
Un interviu cu Alina Baciu, coordonatoarea publicarii programului “Colegiul Carl Friedrich Goerdeler” al fundatiei Robert Bosch in Romania.
Fundatia Robert Bosch este una dintre marile fundatii independente politic din Germania, asociate unei companii. Ea ofera unui numar de 25 de tineri romani, bulgari, cehi, maghiari, polonezi si slovaci, cadre de conducere din administratia publica, din institutii publice si din institutii active social, burse pe o perioada de noua luni in Germania.
Scopul sederii lor este cunoasterea vietii si muncii in Germania, stabilirea unei retele de contacte personale si acumularea suplimentara de experienta spre o calificare profesionala, si in stransa legatura cu Uniunea Europeana. Stagiul este insotit de perioade de seminarii.
Bursa include o suma lunara, suplimente pentru soti si copii, costuri de transport si asigurari, asistenta intensa si posibilitati de calificare. Anul de bursa incepe in septembrie 2008 si se incheie in mai 2009. Termenul limita de depunere a candidaturilor este 7 decembrie 2007.
Informatii suplimentare legate de acest program obtinem de la conditiile de la Alina Baciu, coordonatoarea publicarii programului “Colegiul Carl Friedrich Goerdeler” al fundatiei Robert Bosch in Romania
- Ce ne puteti spune despre fundatia Robert Bosch?
- Fundatia Robert Bosch este una dintre marile fundatii din Germania, asociate unei companii. Ei ii apartin 92 de procente din capitalul social al firmei Robert Bosch GmbH. Ea fost fondata in 1964 si continua eforturile in domeniul umanitar ale fondatorului si finantatorului ei Robert Bosch (1861-1942). Fundatia se concentreaza in munca sa asupra domeniilor stiinta, sanatate, intelegere intre popoare, educatie, societate si cultura. Ea administreaza in Stuttgart Spitalul Robert-Bosch, Institutul Dr. Margarete Fischer-Bosch pentru Farmacologie Clinica si Institutul pentru Istoria Medicinei. Din 1964 si pana in 2006 fundatia a cheltuit aproximativ 790 de milioane de euro pentru promovare in diferite domenii. In anul 2006 au fost aprobate in jur de 55 milioane euro.
- De cand exista acest program al fundatiei Robert Bosch si cum a luat el fiinta?
- Aderarea a zece noi state la Uniunea Europeana in mai 2004 si a inca doua la 1 ianuarie 2007 a adus cu sine mari provocari pentru sectorul public in noile si vechile state-membre. Fundatia Robert Bosch si-a propus astfel in urma cu sapte ani sa contribuie la indeplinirea acestor sarcini prin intermediul programului de burse pentru cadre tinere de conducere din Europa Centrala. Programul faciliteaza experienta profesionala calificata in administratia germana.
- Cui se adreseaza programul?
- Programul se adreseaza cadrelor tinere din cadrul administratiei publice, din institutii publice si institutii relevante din punct de vedere social din Romania, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria, care doresc sa dobandeasca experienta in sectorul public din Germania si care aspira la pozitii sociale de conducere in tarile lor.
- Programul de burse este publicat anul acesta pentru prima oara si in Romania. Cine se poate inscrie?
- Programul este publicat in anul 2007 pentru prima data si in Romania si Bulgaria. Inscrierea, care are ca termen limita data de 7 decembrie 2007, este pentru promotia a 8-a a programului, care va incepe in septembrie 2008 si se va incheia in mai 2009. Pentru a se inscrie, candidatii trebuie sa aiba cetatenia romana, sa aiba la inceputul bursei varsta intre 25 si 35 de ani, sa fi absolvit cu rezultate exceptionale o institutie de invatamant superior, sa aiba la inceperea bursei minim un an de experienta de lucru in sectorul public, sa fie o persoana cu simt de raspundere social, motivata si cu capacitate de impunere, cu calitati de conducator si, foarte important, sa aiba cunostinte foarte bune de limba germana.
- Care sunt facilitatile pe care le ofera bursa?
- In fiecare an sunt puse la dispozitie un numar de pana la 25 de burse. Bursierii au ocazia sa cunoasca in mod intens administratia germana si sa se familiarizeze cu reglementarile europene, lucrand ca si colaboratori externi in cadrul administratiei germane sau europene si chiar si in institutii private. Stagiile se concep si se pun in practica in functie de dorintele si asteptarile bursierilor. Pe perioada anului de bursa, bursierii se intalnesc in mod regulat in cadrul unor seminarii si cursuri de perfectionare, pe de o parte intre ei si pe de alta cu participanti la alte programe de burse ale fundatiei Robert Bosch. Aceasta legatura cu alte programe, care la randul lor promoveaza tinerii pe plan international, face posibila crearea unei largi retele de contacte. Din punct de vedere financiar programul ofera participantilor o bursa lunara in valoare de 1.280 de euro, plus o contributie suplimentara pentru partenerul de viata si copii, in cazul in care acestia ii insotesc. Costurile pentru calatoriile si pentru eventuale cursuri de limba in cadrul programului sunt de asemenea suportate. Bursierii sunt desigur asigurati in mod corespunzator pe timpul sederii lor in Germania.
- Unde se pot inscrie candidatii si unde pot primi informatii suplimentare?
- Inscrierea pentru cea de a 8-a promotie se face exclusiv online prin intermediul paginii de internet www.goerdeler-kolleg.de. Informatii suplimentare se pot obtine de asemenea de pe pagina de internet sau prin intermediul biroului de contact din Budapesta, la doamna Szilvia Varagya, la adresa de e-mail szvaragya@colbud.hu.
- Si totusi cine a fost Carl Friedrich Goerdeler, cel care a dat numele acestui program?
- Juristul Carl Friedrich Goerdeler a fost intre anii 1930 si 1936, ca primar general al orasului Leipzig, unul dintre putinii conducatori ai unui oras mare, care sa nu fi fost membru al partidului nazist. Dupa retragerea sa din aceasta functie a devenit om de legatura a firmei Bosch cu administratia berlineza. Abia angajarea sa la Robert Bosch a facut posibila activitatea sa de rezistenta impotriva regimului nazist. Fiind cofondator al cercului civil de conspiratori impotriva regimului nazist, Goerdeler a formulat in memoriile sale o serie de reforme constitutionale precum si planuri pentru o uniune europeana. Dupa atentatul esuat de la 20 iulie 1944, Goerdeler, care ar fi trebuit astfel sa devina noul cancelar, a fost declarat „tradator“ si „spion politic de razboi“ si executat in data de 2 februarie 1945 la Berlin.
- Un ultim gand pentru viitorii candidati...
- Aceasta bursa ofera, din punctul meu de vedere, o mare oportunitate pentru toti tinerii din sectorul public, indiferent de domeniu, de a acumula intr-un timp relativ scurt, o experienta nepretuita si de a crea o retea de contacte foarte larga. Bursierii sunt de asemenea „ambasadorii” tarilor lor, ei avand posibilitatea de a transmite o imagine actuala a tarii lor natale si a sectorului ei public.
sursa: administratie.ro
Burse in Germania pentru tinerele cadre de conducere din sectorul public in anii 2008-2009
Fundatia Robert Bosch este una dintre marile fundatii independente politic din Germania, asociate unei companii. Ea ofera unui numar de 25 de tineri romani, bulgari, cehi, maghiari, polonezi si slovaci, cadre de conducere din administratia publica, din institutii publice si din institutii active social, burse pe o perioada de noua luni in Germania.
Scopul sederii lor este cunoasterea vietii si muncii in Germania, stabilirea unei retele de contacte personale si acumularea suplimentara de experienta spre o calificare profesionala, si in stransa legatura cu Uniunea Europeana. Stagiul este insotit de perioade de seminarii.
Bursa include o suma lunara, suplimente pentru soti si copii, costuri de transport si asigurari, asistenta intensa si posibilitati de calificare. Anul de bursa incepe in septembrie 2008 si se incheie in mai 2009. Termenul limita de depunere a candidaturilor este 7 decembrie 2007.
Informatii suplimentare legate de conditiile de participare si formularele de candidatura se gasesc pe internet la adresa www.goerdeler-kolleg.de.
sursa: administratie.ro
Mobexpert va inaugura 4 magazine in 2008, cu investitii de 8 mil. euro
Grupul Mobexpert va investi 8 milioane de euro in deschiderea a patru magazine noi in anul viitor, ce vor fi amplasate in orasele Suceava, Ploiesti, Pitesti si in complexul comercial Sun Plaza din cartierul Berceni, Bucuresti, a declarat pentru DailyBusiness Dan Sucu, presedintele grupului.
Dan Sucu a mentionat ca pe zona de productie, 2008 va insemna finalizarea proiectului de la Targu Mures. "Acesta a debutat in luna mai a acestui an si estimam ca va fi finalizat in a doua jumatate din 2008. Proiectul presupune o investitie de 28 milioane de euro si consta in relocarea a patru din fabricile operate de Mobexpert la Targu Mures - MuresMex, IleforMex, ConfoMex si StudioMex - in spatii noi, dotate cu echipamente moderne si foarte performante", a adaugat Sucu.
Grupul Mobexpert estimeaza o cifra de afaceri de 450 milioane de euro in 2012, in crestere de trei ori fata de finalul anului trecut, si o productivitate cu 50% mai mare in acelasi interval, inclusiv datorita investitiilor pe care compania le efectueaza in parcul industrial de la Targu Mures.
Cifra de afaceri a grupului Mobexpert, la finele anului 2006, s-a ridicat la 150 milioane de euro. Reteaua Mobexpert numara 4 hipermagazine in Bucuresti, un hipermagazin in Brasov si 27 de magazine in tara. In afara Romaniei, primul hipermagazin de mobilier de casa a fost inaugurat la Sofia, in septembrie 2007. Mobexpert Office este prezent in Sofia (Bulgaria) si in Belgrad (Serbia). Mobexpert exporta in Franta, Germania, Olanda si alte tari.
Infiintat in 1993, grupul Mobexpert are astazi 4.500 de angajati (dintre care peste 3.500 in fabrici) si mai cuprinde, in principal, 10 fabrici de mobila, 5 firme de import si de logistica si compania de imobiliare Domus Mex. Infiintata in 2000, Domus Mex este societatea de investitii imobiliare a grupului Mobexpert si proprietara tuturor cladirilor grupului.
sursa: Daily Business
Handbal, Liga Naţională >> Antrenament cu public!
CS Universitatea Suceava – Romvag Caracal 36 – 24 (19 – 11)
CS Universitatea Suceava a învins pe ultima clasată din Liga Naţională, Romvag Caracal, şi se pregăteşte pentru o săptămâna de “foc”. Miercuri elevii lui Petru Ghervan întâlnesc UCM Reşiţa iar duminică, la Suceava va poposi HCM Constanţa, campioana sezonul precedent.
Întâlnirea dintre CS Universitatea Suceava şi “lanterna roşie” Romvag Caracal din etapa a XI-a a Ligii Naţionale a însemnat un adevărat galop de sănătate al elevilor lui Petru Ghervan.
În faţa unei formaţii deja împăcată cu retrogradarea în eşalonul secund, sucevenii au etalat un joc bun la capătul căruia s-au impus la o diferenţă de 12 goluri, scor 36-24.
Oaspeţii au început destul de curajos meciul şi după două minute conduceau cu 2-0. Sucevenii au revenit repede şi echilibrul partidei s-a rupt din minutul 10, când CS Universitatea conducea deja cu 7-5. Au urmat alte patru reuşite ale gazdelor şi la jumătatea primei reprize studenţii suceveni aveau un avantaj confortabil, 11-5.
La 14-7 în favoarea formaţiei sale, Ghervan a trimis în teren echipa a doua dar şi aşa diferenţa dintre cele două formaţii a fost imensă. La pauză CS Universitatea a condus cu 19-11.
A urmat o repriză secundă în care antrenorul sucevenilor s-a gândit probabil mai mult la meciul din runda viitoare, în deplasare, cu UCM Reşiţa iar pe teren s-au aflat mai mult rezervele. Adrian Chiruţ a înscris aproape din toate poziţiile posibile, Ţuţu a punctat ca şi în meciul cu Odorhei de la peste 9 metri, Bursuc l-a exasperat pe portarul oltenilor cu câteva aruncări surprinzătoare şi în minutul 45 scorul era 29-17.
Jucătorii Romvagului s-au întrecut în gafe astfel că în partea a doua a jocului diferenţa de scor s-a menţinut la 12 sau 13 goluri.
În final, CS Universitatea a câştigat cu scorul de 36-24 şi rămâne pe locul 5 al clasamentului cu 15 puncte.
Cel puţin 2 puncte din meciurile cu Reşiţa şi Constanţa!
Antrenorul Petru Ghervan s-a declarat mulţumit de rezultatul obţinut împotriva formaţiei din Caracal. În ultimele două etape ale turului, cu UCM Reşiţa (deplasare) şi HCM Constanţa (acasă), tehnicianul sucevean îşi doreşte cel puţin 2 puncte. “Am pregătit bine jocul cu Romvag Caracal şi în ciuda faptului că am întâlnit o echipă mai slabă mă bucură faptul că am câştigat cele două puncte puse în joc. Băieţii s-au relaxat pe alocuri dar per ansamblu şi-au făcut datoria. Pentru noi important este de acum următorul joc, care se anunţă unul extrem de dificil, mai ales că UCM Reşiţa a pierdut acasă cu HCM Constanţa” a declarat Petru Ghrevan.
“Suntem resemnaţi în privinţa şanselor de a evita retrogradarea” spune tehnicianul Caracalului.
“Nu mă aşteptam să obţinem un rezultat mai bun împotriva Universităţii Suceava. Eu am preluat echipa din Caracal de două săptămâni, dar sincer vă mărturisesc că nu am văzut la nicio altă echipă atât de puţină dorinţă de joc şi de pregătire cum au handbaliştii mei. Suceava are în componenţă handbalişti de valoarea precum Adomnicăi, Bibirig sau Chiruţ dar şi ceilalţi jucători sunt de valoare foarte apropiată. Noi oricum suntem resemnaţi în privinţa sanselor de a evita retrogradarea. Va trebui să am o discuţie cu autorităţile din Caracal şi să vedem exact ce se doreşte acolo. Pentru retur cel puţin îmi doresc să aducem câţiva jucători noi pentru a creşte nivelul jocului şi pentru a pregăti viitorul sezon competiţional” a precizat Liviu Prica, antrenorul echipei Romvag Caracal.
Se ascute lupta pentru primele locuri
Etapa a XI-a a consemnat câteva rezultate surprinzătoare. Campioana en-titre HCM Constanţa s-a impus categoric la Reşiţa şi s-a apropiat la numai 2 puncte de CS Universitatea Suceava. De asemenea Ştiinţa Bacău a învins Dinamo în deplasare şi rămâne pe locul 4. Interesant este faptul că între ocupantele locurilor 2 (HC Odorhei) şi 6 (HCM Constanţa) este o distanţă de numai 3 puncte iar finalul sezonului se anunţă incendiar.
Etapa a XI-a
UCM Reşiţa - HCM Constanţa 25-36 (15-10)
Universitatea Suceava - Romvag Caracal 36-24 (19-11)
Dinamo Baumit Bucureşti - Ştiinţa Bacău 31-33 (19-19)
Poli Izometal Timişoara - HC Odorhei 30-25 (16-10)
Steaua MFA Bucureşti - CSM D&C Oradea 40-35 (23-16)
HC Minaur Baia Mare - Uztel Ploieşti 37-31 (22-15)
Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu - CSM Medgidia 27-24 (12-11)
2. HC Odorhei 11 7 2 2 312-294 16p
3. UCM Reşiţa 11 8 0 3 367-329 16p
4. Ştiinţa Bacău 11 7 2 2 337-314 16p
5. Univ. Suceava 11 6 3 2 325-292 15p
6. HCM Constanţa 11 5 3 3 297-274 13p
7. CSM Medgidia 11 5 1 5 297-310 11p
8. Dinamo Baumit 11 5 0 6 302-306 10p
9. Minaur Baia Mare 11 4 2 5 308-313 10p
10. CSM Oradea 11 4 2 5 314-320 10p
11. Poli Timişoara 11 4 0 7 265-269 8p
12. Pandurii Tg. Jiu 11 3 0 8 287-318 6p
13. Uztel Ploieşti 11 2 0 9 271-319 4p
14. Romvag Caracal 11 0 0 11 259-329 0p
Uztel Ploieşti - Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu
CSM D&C Oradea - HC Minaur Baia Mare
HC Odorhei - Steaua MFA Bucureşti
Ştiinţa Bacău - Poli Izometal Timişoara
Romvag Caracal - Dinamo Baumit Bucureşti
sursa: News Bucovina
Zilele filmului Spaniol la Suceava
Institutul Cervantes Bucuresti si Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava prezinta a doua editie a manifestarii “Zilele Filmului Spaniol”, care se va desfasura in perioada 3-5 decembrie 2007, la Restaurantul Venezia din Suceava.
7 creatii de anvergura ale cinematografiei hispanice, accesibile acum publicului sucevean iubitor de cultura, ne invita sa gustam din tainele celei de-a saptea arte, de-a lungul a 3 zile de proiectii.
“Când oamenii n-au mai avut curajul sa creada în viata de jos, când n-au mai avut candoarea sa creada în viata de sus, au început sa creada în viata ca-n filme.
Starul a fost întruchiparea unui eden intermediar, unde Eva poarta bikini, merii cresc în piscine, iar sarpele îsi petrece vacanta pe un iaht personal.
Bine sau rau - asa a fost.
Pentru o buna parte a lumii, filmul a fost întradevar o uzina care produce vise, conserve de vise. La început, vise sepia. Pe urma technicolore, iar spre dimineata, înainte de ora trezirii - cosmaruri…” Ecaterina Oproiu - critic de film.
De la prima proiectie publica a unui film, cu aparatul fratilor Lumiere, la tehnologia avansata a mileniului 3, trecand prin toate culturile lumii, cinefilii au inca odata sansa de a se desfata cu giuvaierurile unui taram al imaginarului si al creatiei.
Suceava este invitata la film!
Intrarea libera.
Aveţi ocazia să urmariţi:
Los Tarantos (Regia: Francisco Rovira Beleta, 1963, 95 minute)
Sinopsis: Rafael este membru al familiei ‘Los Tarantos’. In timpul unei altercatii, raneste pe un membru al unei familii rivale ‘Los Zorongos’ si nu după mult timp o cunoaşte pe Juana, de care se îndrăgosteşte şi de care este iubit. La aflarea faptului că ea provine dintr-o familie pe care el o urăşte, Rafael o abandonează pe Juana. Din acel moment, în vieţile lor se strecoară tragedia. Filmul a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin. Motivul din ‘Romeo şi Julieta’ în lumea gitanilor, având ca fir conductor dansul si cântecele flamenco.
Luni 3 Decembrie 2007 ora 19:00 Restaurant Venezia Suceava
Alma gitana (Regia: Chus Gutierrez, 1995, 97 minutos)
Sinopsis: Antonio este prototipul tânărului de la oraş, individualist, afemeiat şi care trăieşte fără să ştie prea clar ce aşteaptă de la viaţă. Lucreaza ca ospătar la cafeneaua Senatului şi uneori mai dansează pentru turisti şi pentru doritorii de exotisme. I-ar plăcea să se afirme ca “bailaor”. Viaţa lui e marcată de o schimbare profundă după ce o cunoaşte pe Lucia, o femeie altfel decât cele pe care le cunoscuse, alături de care descoperă faţete noi ale vieţii: legământul pe care il presupune o dragoste adevărată. Lucia este tipica tânăra gitană care studiază restaurarea operelor de artă si îl ajută pe tatăl ei la un magazín de antichităţi. Respectă mult tradiţia, familia şi virginitatea înainte de nuntă, dar tânjeşte să-şi trăiască viaţa. Se simte de două ori marginalizată: o dată pentru că e femeie şi apoi pentru că e gitană; însă nu-şi pierde speranţa. Vrea să-şi trăiască viaţa şi e convinsă că viitorul ei este alături de Antonio.
Luni 3 Decembrie 2007 ora 21:00 Restaurant Venezia Suceava
Flores de otro mundo (Regia: Iciar Bollaín, 1999, 106 minute)
Sinopsis: Patricia, dominicană, caută o casă ţi o siguranţă economică pe care condiţia ei de emigrant ilegal aflat la Madrid nu i le permite. Milady, născută la Havana, are douăzeci de ani şi lumea la picioare. Marirrosi, din Bilbao, are de lucru, are unde locui şi este foarte singură. La fel de singură ca şi Alfonso, Damián şi Carmelo, bărbaţi din Santa Eulalia, un sat fără femei de maritiş şi fără perspective. O petrecere de burlaci prilejuieste ca ei şi ele să se întâlnească şi de aici o istorie dulce-acrişoară de convieţuiri de cele mai multe ori imposibile.
Marti 4 Decembrie 2007 ora 17:00 Restaurant Venezia Suceava
En la ciudad ( Regia: Cesc Gay, 2003, 110 minute)
Sinopsis: Un grup de prieteni într-un mare oraş, Barcelona. O trecere în revistă a poveştilor lor nepovestite, intime, a sentimentelor şi dorinţelor lor cele mai ascunse. O călătorie prin lumea sentimentelor, o lume care de cele mai multe ori rămâne ascunsă. Singurătatea, la oraş, într-o poveste urbană şi închisă.
Marti 4 Decembrie 2007 ora 19:00 Restaurant Venezia Suceava
Son de mar ( Regia: Juan José Bigas Luna, 2001, 102 minute)
Sinopsis: Intr-o zi de sfrsit de toamna, Ulises soseste intr-un oras de pe coasta ca sa isi ia in primire postul de profesor de literatura la liceu. In acest oras va descoperi senzualitatea mediteraneeana, marea, mirosul portocalilor si deliciosii cartofi prajiti pe care ii face Marina, de care de altfel se si indragosteste nebuneste. Iar Marina ramane vrajita de povestile pe care el i le spune. Doar ca intr-o dimineata cind pleaca sa pescuiasca cu barca, Ulises dispare. Martina se marita cu Sierra, un constructor bogat, iar dupa ce ea se asezase bine in acest mariaj luxos, Ulises reapare pentru ca nu o putuse uita.
Marti 4 Decembrie 2007 ora 21:00 Restaurant Venezia Suceava
Camarón (Regia: Jaime Chavarí, 2005, 119 minute).
Sinopsis: “Camarón” este biografia unui geniu al muzicii flamenco: “Camarón de la Isla”. Filmul despre Camarón face din personajul sau un protagonist absolut. Este o trecere in revista a vietii si operei acestui mare cantautor spaniol care a innovat muzica flamenco, a avut o influenta covarsitoarea asupra noii generatii de artisti si a reusit sa darame bariere sociale si artistice. Dorintele, succesele, problemele protagonistului sunt ingrediente ale unei traiectorii personale care s-a vazut reflectata in modul sau foarte aparte de a face muzica, in viziunea sa despre muzica, in modul in care a predat muzica flamenco. Evolutia lui Camaron este transpusa in film in trei etape: momentul in care a fost descoperit, confirmarea artistica si apoi recunoasterea-disparitia. In fiecare dintre aceste etape, Camarón este insotit de personalitati ale culturii flamenco precum Paco de Lucia, Tomatito, Papo Cepero.
Miercuri 5 Decembrie 2007 ora 19:00 Restaurant Venezia Suceava
Tierra (Regia: Julio Medem, 1996, 125 minute)
Sinopsis: Undeva, în oceanul negru care este cosmosul, Angel soseşte într-o zonă cu culturi de viţă de vie, une avea menirea de a eradica o insectă care face ca gustul recoltei să se schimbe. În comunicarea pe care o are cu oamenii locului, Angel găseşte soluţia pentru a-şi rezolva dedublarea de personalitate alegând între două femei: Ángela, căsătorită ţi blondă şi timidă şi Mari, o tânâră roşcată, îndrăzneaţă şi uşor perversă.
Miercuri 5 Decembrie 2007 ora 21:00 Restaurant Venezia Suceava
sursa: orasulsuceava.ro
Coroană de flori la mormântul eroului Ion Grosaru din Păiseni ucis în urma unei misiuni în Irak
La Cimitirul Eroilor din municipiul Suceava, autorităţile locale şi judeţene au participat la un ceremonial militar şi religios, după care au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor şi au asistat la defilarea trupelor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Pe lângă prefectul Orest Onofrei, preşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza, şi primarul Sucevei, Ion Lungu, au mai participat la acest ceremonial preşedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, şi eurodeputatul PSD Cătălin Nechifor.
De remarcat este că de la acest ceremonial au lipsit preşedintele PD Suceava, Eugen Constantin Uricec, vicepreşedinte al CJ Suceava, şi vicepreşedintele organizaţiei, senatorul Constantin Gheorghe ceea ce realimentează speculaţiile privind eventuale probleme existente la nivelul conducerii organizaţiei PD Suceava.
sursa: News Bucovina
Suceava a îmbrăcat haină de sărbătoare
Câteva mii de suceveni au participat, sâmbătă seara, în centrul municipiului, alături de primarul Sucevei, Ion Lungu şi alte oficialităţi, la festivitatea de inaugurare a iluminatului de sărbători şi a bradului de Crăciun, asistând şi la un foc de artificii prilejuit de sărbătorirea Zilei Naţionale.
Momentul aprinderii luminilor din bradul de Crăciun amplasat pe esplanada din centrul municipiului a fost precedat de un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava.
Ulterior, în timp ce fanfara oraşului intona „O brad frumos” s-au aprins luminile din brad, dar şi ghirlandele cu lumini amplasate pe străzi.
Sucevenii prezenţi în număr mare în centrul oraşului au putut admira apoi un foc de artificii organizat cu prilejul Zilei Naţionale a României.
Fanfara oraşului a susţinut un program de colinde, iar mulţi dintre cei aflaţi în zonă s-au fotografiat lângă bradul de Crăciun sau au admirat fântâna arteziană care, printr-un joi de lumini, imită o fântână arteziană în funcţiune.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a participat sâmbătă, la redeschiderea patinoarului artificial din municipiu, după finalizarea unei investiţii de 820.000 de lei ce a presupus, în principal, schimbarea modului de realizare a gheţii, fiind folosită o instalaţie ecologică.
sursa: News Bucovina
Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera” Suceava şi-a îmbogăţit numărul de volume
Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera” Suceava şi-a suplimentat fondul de carte cu cca. 10.000 de volume. Este vorba despre o donaţie din SUA. Dintr-o scrisoare semnată de John Korst, directorul organizaţiei „A Thousand Books „ („O mie de cărţi”) din St. Luius, aflăm că această organizaţie, care derulează „un proiect de anvergură pentru donaţie de carte din SUA în România”, a furnizat până acum mai multor şcoli şi biblioteci din ţară cantităţi însemnate de carte în limba engleză. Întrucât organizaţia nu dispune de o infrastructură în continentul european, donaţiile s-au făcut prin intermediul reprezentanţilor Peace Corps, voluntari care predau limba engleză în şcolile din România.
Erich Bleich, reprezentant al Peace Corps, a lansat oferta de donaţie prin intermediul Bibliotecii Judeţene Vrancea şi, din cele 8 biblioteci care au răspuns şi s-au arătat interesate iniţial, cărţile s-au împărţit bibliotecilor judeţene din Suceava, Vrancea şi Baia Mare, care au rezolvat mai rapid formalităţile de preluare (traducerea unor documente, achitarea taxelor portuare, asigurarea transportului).
Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” dispune de un fond de carte de cca. 350.000 de volume, din care secţia de limbi străine avea până acum aproximativ 7000 de titluri.
sursa: News Bucovina
Petromservice pierde contractul din Suceava
Mîrza si-a exprimat speranta ca în urma negocierilor se va reusi rezilierea pe cale amiabila a contractului cu Petromservice, aratând ca discutiile vizeaza si unele punctaje în ceea ce priveste decontarile. El a aratat ca nu poate fi receptionata magistrala Frasin-Câmpulung Moldovenesc, care este finalizata, pâna când nu va exista un operator de gaze naturale, astfel încât sa se poata face receptia finala.
Transgaz va prelua reteaua de gaze naturale construita pâna în prezent în judetul Suceava prin proiectul „Suceava - Utilitati si mediu la standarde europene“ si va continua investitiile prevazute. Mirza a mentionat ca prin acest proiect au fost construite pâna în prezent conducte cu o lungime totala de 101 kilometri.
In februarie anul acesta, SFin a scris despre blocajul care a dus la rezilierea contractului. Reamintim ca, pentru executia retelei de transport a gazelor naturale, licitatia de executie a fost câstigata de consortiul format din firmele Petromservice Bucuresti si Stroytransgaz Moscova, oferta prezentata fiind de 18 milioane euro.
sursa: Saptamana Financiara
Reactivarea episcopiilor Mitropoliei Basarabiei – un act juridic şi o reparaţie morală
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 22 octombrie 2007 - care a avut drept scop definitivarea noului Statut de Organizare şi Funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, în consens cu noua Lege a Cultelor din România (Legea 489/2006) - luând act, cu binecuvântare, de hotărârea Mitropoliei Autonome a Basarabiei referitoare la reactivarea eparhiilor sale sufragane (Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia de Bălţi, Episcopia Basarabiei de Sud şi Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria), le-a înscris juridic în Statutul Bisericii Ortodoxe Române, la capitolul Organizare, unde, potrivit sistemului tradiţional de organizare a Bisericii Ortodoxe, fiecare mitropolie are în componenţă eparhii sufragane. Pentru aceasta, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ţinut seama de următoarele considerente:
1. Teritoriul din stânga râului Prut, locuit de strămoşii românilor încă din secolele III-IV d. Hr., a depins din punct de vedere canonic-duhovnicesc de Patriarhia de Constantinopol;
2. În anul 1401, când Patriarhia Ecumenică a recunoscut canonicitatea Mitropoliei Moldovei (înfiinţată în anul 1386), acest teritoriu făcea parte din Mitropolia Moldovei, care era păstorită de ierarhi români, cu reşedinţa la Suceava şi apoi la Iaşi. Când Biserica Ortodoxă Rusă şi-a proclamat autocefalia, în sec. XV (recunoscută de Patriarhia Ecumenică abia în 1589), aceasta nu avea jurisdicţie canonică asupra teritoriului dintre Prut şi Nistru.
3. Foarte târziu, în anul 1812 - anul anexării lui injuste de către Imperiul ţarist - acest teritoriu a fost inclus, în mod necanonic, în jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Ruse, care, în 1813 a înfiinţat pe acest teritoriu - reorganizat ca o nouă gubernie, numită Basarabia - eparhia de Chişinău, cu scopul rusificării populaţiei româneşti din partea de răsărit a Moldovei.
4. În 1918, după proclamarea independenţei Basarabiei şi votarea de către Sfatul Ţării de la Chişinău a unirii cu Ţara Mamă, România, Eparhia rusă a Chişinăului, dependentă de Patriarhia Moscovei, şi-a încetat activitatea, iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale Române a înfiinţat Arhiepiscopia română a Chişinăului.
5. În 1922, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a înfiinţat încă două eparhii în Basarabia - Episcopia Hotinului, cu reşedinţa la Bălţi şi Episcopia Cetăţii Albe, cu reşedinţa la Cetatea Albă -, iar în 1927, Arhiepiscopia Chişinăului a fost ridicată la rang de Mitropolie, având ca eparhii sufragane episcopiile menţionate mai sus. Acestora li s-a adăugat, în anul 1941, din raţiuni pastoral-misionare (ţinând seama de persecuţia stalinistă împotriva Bisericii Ortodoxe din zonă), Misiunea Ortodoxă Română pentru Transnistria, cu statut de eparhie.
6. Mitropolia Basarabiei cu cele patru eparhii sufragane ale sale a funcţionat până în anul 1944, după care a fost forţată de către puterea comunistă sovietică să-şi întrerupă activitatea.
7. În anul 1992, ca urmare a dezmembrării Uniunii Sovietice şi a proclamării Republicii Moldova ca stat independent şi suveran, a fost posibilă, în condiţii de libertate, reactivarea Mitropoliei Basarabiei, în dependenţă canonică de Biserica Ortodoxă Română, ca Mitropolie Autonomă de stil vechi calendaristic (calendarul iulian).
8. În data de 30 iulie 2002, autorităţile de stat ale Republicii Moldova au înregistrat Mitropolia Autonomă a Basarabiei ca entitate juridică religioasă, prin înscrierea acesteia în Registrul de Culte.
9. În noiembrie 2004, Adunarea Eparhială a Mitropoliei Autonome a Basarabiei a încheiat procesul de reactivare a vechilor sale eparhii sufragane (început încă din anul 1992), având următoarele titulaturi: Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia de Bălţi, Episcopia Basarabiei de Sud şi Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria (s-a ţinut seama de configuraţia actuală a graniţelor Republicii Moldova).
10. În anul 2006, Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a recunoscut Mitropolia Autonomă a Basarabiei, ca „succesoare spirituală, canonică şi istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv", cu eparhiile ei componente: Arhiepiscopia Chişinăului (înregistrată juridic încă din decembrie 2004), Episcopia de Bălţi, Episcopia Basarabiei de Sud şi Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria. Această hotărâre a confirmat juridic un drept istoric şi canonic al Mitropoliei Basarabiei.
Prin urmare, în luna octombrie 2007, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a luat act, cu binecuvântare, de această recunoaştere oficială a reactivării eparhiilor care au aparţinut Mitropoliei Autonome a Basarabiei, dar nu a luat nici o decizie de organizare efectivă a acestor eparhii, în sensul alegerii de episcopi şi crearea aparatului administrativ corespunzător, întrucât Mitropolia Autonomă a Basarabiei nu a iniţiat o astfel de organizare.
Aceste eparhii ale Mitropoliei Autonome a Basarabiei au fost reactivate din punct de vedere juridic pe teritoriul canonic al Mitropoliei Autonome a Basarabiei şi în interiorul graniţelor statului independent Republica Moldova, fără a se nega însă dreptul la existenţă a Mitropoliei ruse a Chişinăului „şi a întregii Moldove" ca eparhie a Bisericii Ortodoxe Ruse, pentru că Patriarhia Română respectă dorinţa credincioşilor ortodocşi de a aparţine în mod liber fie de Patriarhia Română, fie de Patriarhia Moscovei. Coexistenţa celor două Mitropolii ortodoxe în Republica Moldova se explică astăzi prin faptul că acest teritoriu nu mai este parte componentă nici a statului român, nici a statului rus, ci este un stat nou, independent.
Ţinându-se cont de această situaţie specială, Patriarhia Română militează pentru coexistenţa paşnică şi cooperarea frăţească între cele două Mitropolii ortodoxe dependente de două Patriarhii ortodoxe surori, care vor ajuta Biserica Ortodoxă din Moldova să-şi dezvolte activitatea sa misionară şi pastorală într-o vreme a secularizării şi a proliferării sectelor religioase.Biserica Ortodoxă Română doreşte ca cele două Mitropolii Ortodoxe din Republica Moldova să cultive nu cearta şi conflictele, ci dialogul şi cooperarea frăţească. În acest sens, Patriarhia Română a ajutat ambele Mitropolii, oferindu-le cărţi de cult şi cărţi teologice, tipărite în România sau permiţând ca ele să fie retipărite în Republica Moldova. De asemenea, Patriarhia Română a oferit posibilitatea multor tineri din ambele Mitropolii să studieze în Facultăţile de Teologie Ortodoxă din România, îndemnându-i să cultive respectul şi preţuirea atât faţă de Patriarhia Română, cât şi faţă de Patriarhia Moscovei. Dialogul frăţesc şi cooperarea frăţească, mai ales între cele două Mitropolii, sunt cele mai bune căi de a rezolva problemele existente pe plan local şi de a ajuta cele două Patriarhii surori să găsească împreună o soluţie canonică şi pastorală adecvată complexităţii situaţiei din zonă, pentru apărarea şi promovarea Ortodoxiei.
sursa: Patriarhia Romana
Componenta nominala a Comitetului Executiv National PSD
1. Geoana Mircea Presedinte
2. Iliescu Ion membru, Presedinte de Onoare
3. Corlatean Titus membru - Secretar general
4. Sarbu Marian membru - Vicepresedinte
5. Diaconescu Cristian membru - Vicepresedinte
6. Dragnea Liviu membru - Vicepresedinte - presedinte, Org. Jud. Teleorman
7. Ponta Victor membru - Vicepresedinte
8. Andronescu Ecaterina membru - Vicepresedinte
9. Nichita Gheorghe membru - Vicepresedinte- presedinte, Org Jud. Iasi
10. Nica Dan membru - Vicepresedinte- presedinte, Org.Jud. Galati
11. Stan Ion membru - Vicepresedinte- presedinte, Org. Jud. Dambovita
12. Toma Ion membru - Vicepresedinte- presedinte, Org. Jud. Olt
13. Sarbu Ilie membru - Vicepresedinte- presedinte ,Org. Jud. Timis
14. Rus Ioan membru - Vicepresedinte- presedinte, Org. Jud. Cluj
15. Nita Constantin membru - Vicepresedinte- presedinte, Org. Jud. Brasov
16. Nassar Rodica membru - Vicepresedinte- presedinte Organizatia Sectorului 2 Bucuresti
17. Popescu Dan Mircea membru - presedintele Consiliului National
18. Plumb Rovana membru - presedintele Organizatiei de femei
19. Banicioiu Nicolae membru - presedintele Organizatiei de tineret
20. Rus Ioan membru, presedinte, Organizatia Judeteana Alba
21. Remetan Florin membru, presedinte, Organizatia Judeteana Arad
22. Nicolescu Constantin membru, presedinte, Organizatia Judeteana Arges
23. Hrebenciuc Viorel membru, presedinte, Organizatia Judeteana Bacau
24. Bar Mihai membru, presedinte, Organizatia Judeteana Bihor
25. Radu Moldovan membru, presedinte, Organizatia Judeteana Bistrita-Nasaud
26. Contac Constantin membru, presedinte, Organizatia Judeteana Botosani
27. Gheorghe Bunea Stancu membru, presedinte, Organizatia Judeteana Braila
28. Ion Vasile membru, presedinte, Organizatia Judeteana Buzau
29. Mocioalca Ion membru, presedinte, Organizatia Judeteana Caras-Severin
30. Taracila Doru Ioan membru, presedinte, Organizatia Judeteana Calarasi
31. Mazare Radu membru, presedinte, Organizatia Judeteana Constanta
32. Grama Horia membru, presedinte, Organizatia Judeteana Covasna
33. Calin Ion membru, presedinte, Organizatia Judeteana Dolj
34. Badalau Nicolae membru, presedinte, Organizatia Judeteana Giurgiu
35. Carciumaru Florin membru, presedinte, Organizatia Judeteana Gorj
36. Dusa Mircea membru, presedinte, Organizatia Judeteana Harghita
37. Vaida Victor membru, presedinte, Organizatia Judeteana Hunedoara
38. Ciuperca Silvian membru, presedinte, Organizatia Judeteana Ialomita
39. Oprea Gabriel membru, presedinte, Organizatia Judeteana Ilfov
40. Godja Eugenia membru, presedinte, Organizatia Judeteana Maramures
41. Nicolicea Eugen membru, presedinte, Organizatia Judeteana Mehedinti
42. Natea Ovidiu membru, presedinte, Organizatia Judeteana Mures
43. Munteanu Ion membru, presedinte, Organizatia Judeteana Neamt
44. Saniuta Marian membru, presedinte, Organizatia Judeteana Prahova
45. Ciocan Gheorghe membru, presedinte, Organizatia Judeteana Satu Mare
46. Marc Tiberiu membru, presedinte, Organizatia Judeteana Salaj
47. Cindrea Ioan membru, presedinte, Organizatia Judeteana Sibiu
48. Marza Gavril membru, presedinte, Organizatia Judeteana Suceava
49. Belacurencu Trifon membru, presedinte, Organizatia Judeteana Tulcea
50. Buzatu Dumitru membru, presedinte, Organizatia Judeteana Vaslui
51. Calea Ion membru, presedinte, Organizatia Judeteana Valcea
52. Oprisan Marian membru, presedinte, Organizatia Judeteana Vrancea
53. Marian Vanghelie membru, presedinte, Organizatia Municipiului Bucuresti
54. Tudorache Daniel membru,presedinte, Organizatia Sectorului 1 Bucuresti
55. Marasescu Nicolae membru, presedinte, Organizatia Sectorului 3 Bucuresti
56. Mihalache Vasile membru, presedinte, Organizatia Sectorului 4 Bucuresti
57. Vanghelie Marian membru, presedinte, Organizatia Sectorului 5 Bucuresti
58. Stratulat Iuliana membru, presedinte, Organizatia Sectorului 6 Bucuresti
La lucrarile Comitetului Executiv National mai participa:
Vacaroiu Nicolae Presedintele Senatului
Roibu Aristide Trezorier