Autoritatile locale din zona Vatra Dornei au invatat cum se dezvolta, pas cu pas, un proiect eligibil pentru accesarea banilor din Fondul European pentru Dezvoltare Rurala, in cadrul unui proiect de CSR initiat de Coca-Cola Romania in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Proiectul a urmarit, in principal, facilitarea accesului comunitatilor locale la apa potabila curata si la un sistem de canalizare si tratare a apelor uzate, au spus coordonatorii de proiect la o conferinta de inchidere a proiectului.
Intitulat "Fiecare picatura conteaza", proiectul face parte din initiativa regionala a parteneriatului dintre PNUD si Coca Cola, incheiata in anul 2006, si tinteste imbunatatirea managementului resurselor de apa in 22 de tari din Europa de Est si Asia Centrala. Pana acum, s-au derulat proiecte pilot in Romania, Kazahstan, Croatia si Turcia.
"Salubritatea si apa curata reprezinta o problema globala, atat timp cat 1,1 miliarde de oameni, respectiv 20% din populatia lumii, nu au acces la apa curata (...) Problemele sunt cauzate de un management defectuos si neimplicarea autoritatilor locale", a spus Jan Sorensen, rezident reprezentativ PNUD si coordonator rezident ONU.
De aceea, in Romania, "eforturile noastre au vizat, in principal, sprijinul acordat comunitatilor locale din regiunea Vatra Dornei pentru schimbarea atitudinii lor fata de problemele locale legate de apa, cat si pentru a elabora proiecte eligibile in vederea finantarii din Fondurile Europene pentru Dezvoltare Rurala", a adaugat Sorensen.
Daca aportul PNUD la acest proiect consta in experienta pe care organizatia o detine in domeniul implementarii proiectelor de dezvoltare si in relationarea cu autoritatile, compania Coca Cola si-a motivat implicarea in proiect prin importanta majora pe care apa o are in business-ul sau, si, in plus, dispune de fonduri si experienta pentru managementul apei si in afaceri, a explicat Bogachan Benli, manager de proiect, Initiativa Regionala pentru Apa, PNUD.
Rezultatele proiectului "Fiecare picatura conteaza", pe scurt:
- mai multe sesiuni de instruire a autoritatilor locale pe tema elaborarii de proiecte eligibile pentru obtinerea de finantari din Fondul European de Dezvoltare Rurala. In cadrul acestei componente a fost realizat si pus la dispozitia tuturor celor interesati un ghid practic pentru obtinerea de finantari pentru alimentare cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate in zonele rurale;
- prezentarea legislatiei europene si nationale privind managementul serviciilor de alimentare cu apa si canalizare-epurare;
- un studiu complex al contextului socio-economic si fizic al judetului Suceava, incluzand situatia sistemenlor existente de alimentare cu apa si canalizare-epurare;
- un studiu sociologic prin care au fost evaluate necesitatile sociale si economice, dar si problemele cu care se confrunta comunitatile vizate;
- un studiu de pre-fezabilitate realizat in comunele Dorna Candrenilor si Cosna, care a identificat optiunile existente si solutiile ce pot fi aplicate de autoritatile locale pentru a asigura accesul la apa potabila de buna calitate pentru localnici;
- s-a dezvoltat un document - strategie privind alimenatrea cu apa si canalizarea asezarilor rurale cu mai putin de 2000 de locuitori, in conformitate cu cerintele UE;
- asistenta tehnica acordata autoritatilor locale pentru realizarea a doua proiecte integrate de apa si canalizare;
- o campanie de constientizare care a vizat informarea localnicilor asupra potentialelor probleme de sanatate la care se expun prin consumul de apa netratata. Localnicii au fost, astfel, informati cum sa economiseasca apa, cum trebuie sa pastreze albia raului curata si cum sa opreasca poluarea surselor de apa curata cu deseuri.
Principalii beneficiari ai proiectului
Proiectul a vizat, in special, imbunatatirea managementului resurselor locale de apa, in localitati mici, cu cel mult 2000 de locuitori, din regiunea Vatra Dornei si s-a adresat atat comunitatilor, cat si autoritatilor locale si companiilor direct interesate.
Asistata de consulantii implicati in proiect, primaria comunei Cosna a depus un proiect pe bani de la Guvern, si va depune in aceasta vara un al doilea proiect complementar de apa si canalizare pentru accesarea banilor europeni disponibili pentru acest sector, a spus consultantul Teodor Neamtu.
In ce priveste comuna Dorna Candrenilor, primaria a reusit sa depuna, din aprilie, un proiect complex pentru apa si canalizare, in cadrul Programului de Dezvoltare Rurala, si lucreaza la depunerea, pe viitor, a unui al doilea proiect similar, a completat Neamtu.
Alte proiecte sustinute de PNUD
Reprezentantii PNUD si-au exprimat intentia de a sprijini, incepand cu anul viitor, initiative ale IMM-urilor din zona rurala, mai ales pe agroturism si agricultura.
Pana atunci, planurile imediate au in vedere replicarea lectiilor invatate si bunelor practici din timpul proiectului "Fiecare picatura conteaza" la nivel regional si national, a aratat Monica Moldovan, director al Departamentului pentru Energie si Mediu, PNUD.
"Fiind un proiect cu rezultate subtile, ne asteptam ca ele sa fie vizibile pe termen lung", a conchis Moldovan.
joi, 8 mai 2008
Primariile din Vatra Dornei au invatat cum sa ia bani de la UE intr-un proiect de CSR
sursa: euractiv.ro
Abonați-vă la:
Postări (Atom)