luni, 10 decembrie 2007
Accident provocat de noroiul de pe şosea
sursa: Botosani Expres
Comandamentul de iarnă 2007 – 2008
Astăzi, 10 decembrie, Dan Vlaicu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, a deschis Comandamentul de iarnă 2007 – 2008. Prezent la Sinaia, una dintre staţiunile unde se vor afla birouri la care turiştii pot depune reclamaţii, Dan Vlaicu a ţinut să vorbească despre importanţa organizării acestei acţiuni, având în vedere faptul că iarna staţiunile montane devin cele mai căutate destinaţii.
„Perioada sărbătorilor trebuie să fie una liniştită şi frumoasă. Iată de ce am decis ca începând de astăzi şi până în data de 20 decembrie să verificăm toate staţiunile turistice care vor primi vizitatori în perioada Crăciunului, revelionului, dar şi după.
Este deja al treilea an de cand ANPC organizează această acţiune numită sugestiv COMANDAMENT, însemnând asigurarea unui înalt grad de protecţie a turistului care a plătit pentru a avea un sejur sau o vacanţă liniştită, în care serviciile să corespundă contractului încheiat.
Noutatea o reprezintă faptul că anul acesta Comandamentul a luat amploare, inspectorii noştri fiind prezenţi atât pe Valea Prahovei, cât şi în Apuseni, la Arieşeni, în nord, la Borşa, dar şi în Moldova, la Vatra Dornei.
Am extins punctele de influenţă, tocmai pentru a răspunde aşteptărilor consumatorului român.
Aşadar, în această perioadă se vor verifica locurile de cazare, de masă, dar şi de agrement”, a spus secretarul de stat Dan Vlaicu.
După data de 20 decembrie şi până în 10 ianuarie 2008 vor exista în fiecare locaţie echipe de inspectori care vor răspunde la reclamaţii.
Scopul Comandamentului, în cele mai importante staţiuni montane, este unul preventiv şi urmăreşte îmbunătăţirea activităţii operatorilor economici şi consilierea lor, astfel încât, în perioada sarbătorilor de iarna consumatorii să poata beneficia de servicii turistice de calitate.
Biroul de presă
10.12.2007
sursa: anpcnet.ro
Exporturile aduc peste 6 mil. euro din businessul Alexandrion
Alexandrion Grup Romania, cel mai mare jucator pe piata de brandy, cu o cota de piata de peste 80% potrivit propriilor informatii, estimeaza in acest an o valoare a exporturilor de 6 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 62 mil. euro, potrivit datelor diviziei producatoare de bauturi alcoolice a grupului de origine elena."La finalul anului vom putea afirma ca 10% din totalul afacerilor Alexandrion Grup Romania au venit din exporturile in tari cum ar fi Grecia, Rusia, Germania sau China", a declarat Ioannis Felemagkas, director la fabrica Alexandrion din Ploiesti. Pe langa unitatea de productie de la Ploiesti, Alexandrion Grup mai detine fabrica SAB Radauti. Alexandrion detine in prezent trei linii de productie la fabrica de la Ploiesti si intentioneaza ca pana in 2009 sa mai adauge alte trei linii de productie. Reprezentantii companiei nu au precizat valoarea investitiei in majorarea productiei. Alexandrion a investit anul acesta 7 milioane de euro intr-o noua unitate de imbuteliere si mixare in cadrul fabricii pe care grupul o detine la Ploiesti. Alexandrion Group este o afacere dezvoltata de un grup de investitori greci.
sursa: Ziarul Financiar
Au învins clar la Constanţa
|
Cu acest succes la activ, elevii antrenorului Victor Pancu au obţinut, în proporţie de 99%, locul patru şi, implicit, calificarea în faza a doua a competiţiei, acolo unde se va da lupta pentru promovare.
Fără titularul Giurcă, ieşit din calcule în acest sezon din cauza unei pneumonii, tinerii noştri jucători au făcut un meci bun, impunându-se în faţa adversarului cu un atac şi un serviciu superior.
Scorul final, 3-0, pe seturi la 16, 19 şi 22, demonstrează clar diferenţa de valoare dintre cele două echipe.
La Constanţa, pentru CSMU LPS Suceava, au evoluat următorii jucători: Sasu, Petraru, Orăşanu, Chitic, Ursachi, Ilaş, Cucuruzeac, Prodan şi Rusu.
Echipa locală mai are nevoie de o singură victorie pentru a-şi asigura şi matematic locul 4. O poate obţine sâmbătă, 15 decembrie, când evoluează acasă cu CSU Galaţi. Dacă nu, are la îndemână şi meciul din ultima etapă, cu ultima clasată, MCV Târgovişte.
sursa: Monitorul de Suceava
Universitatea a cedat în faţa campioanei
HCM Constanţa a făcut la Suceava cel mai bun meci din tur |
|
Ieri, în ultimul meci din tur, dar şi din 2007, echipa locală CS Universitatea Suceava a fost învinsă pe teren propriu de campioana en-titre, HCM Constanţa, scor final 28 – 30.
Deşi îşi doreau foarte mult victoria în această întâlnire, studenţii nu au putut trece de o echipă a Constanţei care a făcut cel mai bun meci din tur la Suceava.
Partida a început într-o notă de tensiune şi echilibru, cele două echipe nereuşind să se desprindă la mai mult de două goluri.
Bibirig, accidentat.
Din păcate, după numai 15 minute de joc, Universitatea rămâne fără cel mai bun om al său, Leonard Bibirig, cel care a suferit o ruptură musculară în zona inghinală şi nu a mai putut continua meciul.
Fără Bibirig, apărarea universitarilor este parcă mai vulnerabilă, lucru de care profită din plin experimentaţii jucători de la Constanţa, astfel că la pauză oaspeţii intră la vestiare cu un avantaj de trei goluri, scor 13 – 16.
Începutul reprizei secunde aparţine oaspeţilor, care cu ajutorul intervenţiilor foarte bune ale portarului naţionalei, Ionuţ Stănescu, se distanţează la cinci goluri. În minutul 35, tabela arăta scorul de 14 la 19.
Elevii lui Petru Ghervan şi Leonard Bibirig încearcă să recupereze din diferenţă, dar în următoarele 10 minute oaspeţii reuşesc să menţină avantajul, după ce au reuşit să marcheze chiar şi în patru jucători.
Sucevenii reuşesc totuşi să se apropie la două goluri în minutul 54, 23 – 25, scor ce anunţa un final nebunesc de joc. Din păcate, studenţii au şansa să vină la un singur gol în urma Constanţei, dar lipsa de concentrare şi greşelile individuale nu le permit acest lucru, meciul încheindu-se la scorul de 28 – 30 în favoarea HCM-ului, care prin această victorie urcă pe locul patru şi se menţin în lupta pentru titlu.
Ghinion.
„Din păcate am avut ghinionul să jucăm cu campioana României tocmai în momentul în care şi-a regăsit ritmul, după un început slab de campionat. Lipsa lui Bibirig din teren, dar şi greşelile individuale, în apărare şi atac, au făcut să trecem peste o victorie în premieră în faţa campioanei României. În ciuda acestor două puncte pierdute am reuşit să ne îndeplinim obiectivul pentru turul de campionat, adică să terminăm în primele şase echipe, şi asta deşi prima parte a campionatului a fost una foarte dificilă”, a declarat antrenorul Universităţii, Petru Ghervan.
După 13 meciuri disputate în acest tur de campionat, sucevenii au reuşit să acumuleze 15 puncte şi ocupă poziţia a şasea în clasament, la un punct diferenţă de următoarele două clasate, Dinamo Bucureşti şi Minaur Baia Mare.
Altercaţii între suporteri şi forţele de ordine
Din păcate, spectacolul sportiv din teren a fost umbrit pe alocuri de câteva altercaţii între galeria oaspeţilor şi forţele de ordine, dar şi între cele două galerii.
Puşi pe scandal încă de la început, suporterii Constanţei au fost la un pas să-l lovească pe arbitru, după ce a acesta a eliminat un jucător din tabăra HCM-ului pentru proteste.
Poliţiştii comunitari şi jandarmii au intervenit pentru a calma situaţia, dar totul s-a transformat într-o încăierare între aceştia şi fanii campioanei.
Totuşi, situaţia s-a calmat destul de repede şi jocul a putut continua.
Momentul de linişte a ţinut doar până la pauză, atunci când constănţenii au năvălit în teren pentru a se lua la bătaie cu galeria Universităţii.
Din fericire, acest conflict spontan nu a luat amploare, forţele de ordine intervenind pentru a calma spiritele.
Conform organizatorilor meciului de ieri, suporterii de la malul mării au venit fără să anunţe pe nimeni, aşa cu era normal conform regulamentului FRH, care stipulează faptul că o echipă vizitatoare trebuie să anunţe cu şapte zile înainte dacă vine cu suporteri, tocmai pentru a se lua măsuri suplimentare de securitate.
Clasamentul Ligii Naţionale de Handbal
1. Steaua MFA Bucureşti 13 11 1 1 422 – 356 23
2. UCM Reşiţa 13 9 0 4 426 – 387 18
3. Ştiinţa Municipal Bacău 13 8 2 3 391 – 374 18
4. HCM Constanţa 13 7 3 3 357 – 331 17
5. HC Odorhei 13 7 2 4 360 – 357 16
6. CS Universitatea Suceava 13 6 3 4 374 – 347 15
7. Dinamo Baumit Bucureşti 13 7 0 6 367 – 360 14
8. Minaur Baia Mare 13 6 2 5 366 – 361 14
9. CSM Medgidia 13 6 1 6 364 – 368 13
10. CSM D&C Oradea 13 4 2 7 358 – 375 10
11. CS Univ. Poli. Timişoara 13 5 0 8 324 – 329 10
12. Energ. Pandurii Tg. Jiu 13 5 0 8 333 – 353 10
13. Uztel Ploieşti 13 2 0 11 316 – 378 4
14. Romvag Caracal 13 0 0 13 307 – 389 0
sursa: Monitorul de Suceava
Expoziţie cu decoraţiuni pentru Crăciun
|
Produsele sunt realizate de copiii şi personalul complexului.
Expoziţia va fi deschisă în perioada 10-12 decembrie, la sediul Complexului terapeutic ,,Blijdorp România - O Noua Viaţă’’ Suceava, str. I. Irimescu, nr. 9. Sponsorul principal al acţiunii este ,,Club Rotary Bucovina” Suceava.
sursa: Monitorul de Suceava
Plăcuţe de identificare pentru blocurile Sucevei
|
Suceava este un municipiu reşedinţă de judeţ în care, dacă ai de găsit o adresă, poţi rătăci ore în şir pe străzi, fără a ajunge la vreun rezultat. Pe lângă faptul că sistemul de denumire a străzilor este foarte întortocheat, nici plăcuţele indicatoare cu numele străzii sau cu numărul şi adresa blocurilor nu mai sunt de vreun folos, pentru că fie au dispărut, fie sunt mult prea ruginite şi distruse.
Tocmai de aceea, la iniţiativa locuitorilor din cartierul Burdujeni, care au sesizat această problemă primarului Ion Lungu, la întâlnirile cu cetăţenii, pentru stabilirea priorităţilor din bugetul pe 2008, municipalitatea suceveană va iniţia un program de refacere a indicatorilor stradali de pe blocurile de locuinţe.
“Oamenii au venit cu o propunere foarte interesantă şi practică, care este necesară nu doar în Burdujeni, ci în tot oraşul. Nu mai există plăcuţe de identificare a blocurilor. Cândva au fost, dar acum sunt atât de distruse de nu se poate citi nimic pe ele, fie au dispărut cu totul. Trebuie să facem un proiect pentru întreg municipiul, să facem un model care să fie valabil pentru toate blocurile şi să realizăm renumerotarea blocurilor, un lucru necesar şi estetic în acelaşi timp”, a declarat Ion Lungu.
Pentru ca această operaţiune să poată fi realizată, este necesară o decizie a Consiliului Local Suceava, în baza unui proiect de hotărâre care să stabilească atât toate informaţiile pe care trebuie să le ofere plăcuţele de identificare, cât şi modalitatea de realizare a acestora.
sursa: Monitorul de Suceava
Un sfert din angajaţii Direcţiei Silvice au fost concediaţi
|
|
În mai puţin de trei ani, Direcţia Silvică Suceava a rămas fără un sfert din personal, măsurile economice dictate de interesele Regiei Naţionale a Pădurii ducând la desfiinţarea unor activităţi de tradiţie, precum împletiturile de nuiele sau atelierele de prelucrare a lemnului.
Practic, din cei 2013 salariaţi pe care îi avea Direcţia Silvică Suceava la finele anului 2004 (din care 916 personal TESA şi 1097 de muncitori permanenţi), în prezent, au mai rămas 1558 de salariaţi, din care 910 personal TESA şi 648 muncitori permanenţi.
Reorganizarea Direcţiei Silvice Suceava a început în 2005, atunci când s-au desfiinţat atelierele de împletituri din nuiele de răchită – ale căror produse se vindeau înainte foarte bine la export, 104 persoane pierzându-şi atunci locurile de muncă.
Anul următor, în 2006, a fost reorganizată activitatea de întreţinere şi reparaţii a drumurilor forestiere, în vederea rentabilizării acestora, fapt ce a determinat concedierea a 80 de salariaţi.
În 2007, Regia Naţională a Pădurilor a cerut o nouă reorganizare, care a dus la desfiinţarea activităţii de prelucrare a lemnului, dar şi la reducerea numărului de posturi din cadrul Direcţiei Silvice.
Direcţia Silvică Suceava este cea mai mare direcţie de acest gen din ţară, în condiţiile în care jumătate din suprafaţa judeţului este acoperită de păduri, reprezentând aproape 7% din totalul pădurilor din România.
sursa: Monitorul de Suceava
Fuego a început spectacolul cu întârziere
|
|
Fuego a început spectacolul de la Suceava cu o jumătate de oră întârziere. Motivul a fost acela că artistul, pe numele său adevărat Paul Surugiu, era foarte răcit.
Pentru a nu suspenda spectacolul, mai ales că îl aşteptau în sala mare a Casei de Cultură Suceava peste 800 de suceveni (mulţi părinţi însoţiţi de copiii lor), artistul a cerut ajutorul unei asistente medicale care să-i administreze un medicament puternic şi care să-l scoată din impas.
Fuego a explicat publicului că starea sa de sănătate a fost „şubrezită”, după ce cu o seară înainte de spectacolul programat la Suceava, adică pe 6 decembrie, a susţinut două spectacole la Botoşani, unde şi-a forţat mai mult decât trebuie corzile vocale.
• Decor hibernal
Aplauzele publicului şi „injecţia” l-au ajutat pe Fuego să susţină spectacolul în condiţii normale.
„Să ştiţi că, la început, mă gândeam că o să fac spectacolul doar cu banda, dar am reuşit să-mi revin şi să vă oferim un spectacol sensibil, care cere multă implicare, mult suflet”, a explicat artistul. Însoţit de colegii săi instrumentişti (la orgă, percuţie, chitară), Fuego a cântat colinde şi cântece dragi românilor, după cum sugera şi numele spectacolului de vineri, 7 decembrie, „Concert de colinde şi cântece pentru români”.
Decorul a fost bine ales: un peisaj hibernal pictat pe o pânză în fundalul scenei, sfeşnice cu lumânări aprinse, brăduţi împodobiţi cu beteală roşie şi albastră, lumină difuză, totul pentru a crea acel mister al sărbătorilor.
• Colinde consacrate
Fuego a cântat colinde care l-au consacrat: „Colindă pentru părinţi”, „E noaptea de Crăciun”, „Aseară pe-nserate”, „Din Raiul cel luminos”, „În vremea aceea”, dar a recitat versuri şi a interpretat cântece care ţin de patriotism, de glia românească. Artistul a primit din partea publicului aplauze, iar, după spectacol, Fuego le-a oferit fanilor afişe cu autografe.
De-a lungul carierei, Fuego a lansat peste 15 albume şi a obţinut importante premii precum: Trofeul de Cristal la Festivalul „Şlagărul de aur” de la Minsk, premiul al II-lea la Festivalul „Aurelian Andreescu”, premiul pentru cea mai bună voce, acordat de Fundaţia pentru Tineret „Fan-club Bucureşti”, premiul pentru cel mai bun album de colinde.
Alături de Ştefan Hruşcă, Fuego „vinde” cel mai bine albumele cu colinde, fiind iubit şi apreciat pentru vocea şi repertoriul bine ales.
sursa: Monitorul de Suceava
Flagrant la carnea de cal
|
• A cumpărat carne de cal, vândută la un loc cu cea de vită, depozitată în portbagajul unei maşini, printre roţi de rezervă şi saci mizerabili
Având informaţii că în hala pieţei din oraşul Vicovu de Sus localnicii vând carne în condiţii de igienă dezastruoase, în zorii zilei de sâmbătă, doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, a descins la un control inopinat în piaţă.
Ştia că o echipă de inspectori din cadrul instituţiei pe care o conduce urmează să ajungă la un control în piaţă, şi a dorit să vadă mai întâi el, cu propriii ochi, cum stă situaţia. Cu suman în spate, cu căciulă de miel pe cap, şi cu o mustaţă aplicată, Dulgheru a ajuns înainte de ora 5 dimineaţă în piaţă.
Carne de cal la un loc cea de vită.
Pereţii din spate ai halei erau mânjiţi cu materii fecale. Cum toată piaţa nu este dotată cu nici un grup sanitar, oamenii au transformat terenul din spatele halei în toaletă. Unii şi-au făcut nevoile chiar şi pe pereţi, aşa că imaginea era dezolantă. Şi mai grav, mirosul de fecale se simţea peste tot în jurul halei.
După ora 5.00, în piaţă au ajuns şi primii „bişniţari de carne”, cum îi numeşte şeful DSVSA. Ţăranii, cei mai mulţi localnici, au venit la hală cu maşinile ori căruţele. Pusă în atelaj ori în portbagajul maşinilor, printre cauciucuri, saci mizerabili, carnea nu era protejată deloc.
„Am cumpărat, direct din portbagaj, carne de porc, de vită, dar şi de cal. Aceasta din urmă era amestecată printre cea de vacă, şi bineînţeles vândută ca şi cum ar fi de vită. Când îi întrebăm dacă au verificat carnea la laboratoare autorizate, să vadă dacă este sănătoasă, oamenii se uitau lung la mine, nici vorbă de aşa ceva. Îşi spuneau mândri că ei taie animalul acasă şi îl tranşează în gospodărie, cum fac de zeci de ani”, povesteşte Petrea Dulgheru.
Vânzătorul carne de cal, scăpat.
Imediat după ce a văzut cu ochii lui cât de gravă este situaţia, directorul a plecat de la faţa locului, lăsându-i să acţioneze pe cei doi inspectori de la Serviciul de Inspecţie şi Control al DSV Suceava care urmau să vină în piaţă.
Ajunsă la faţa locului, echipa de control, formată din doctorii Vasile Semeniuc, şeful serviciului de inspecţie, şi Cornel Ţehaniuc, însoţită de doi jandarmi, a mai găsit doar trei oameni care vindeau carne.
Din păcate, câţiva dintre comercianţi, printre care şi cel care vindea carne de cal amestecată cu carne de vită, plecaseră de la faţa locului.
Mizerie.
Chiar şi aşa, inspectorii sanitar-veterinari au avut toată motivele să-şi pună mâinile în cap. Aproximativ 65 de kilograme de carne, de vită şi de porc erau vândute direct de pe mesele insalubre ale halei, depozitele frigorifice fiind inexistente la această hală, care, reamintim, deserveşte o fostă mare comună transformată de mulţi ani în oraş.
Practic, în această sală nu erau respectate nici condiţiile minime de igienă. Hala nu este faianţată, apa lipseşte cu desăvârşire, iar mesele pe care se pune direct carnea sunt confecţionate dintr-o tablă veche, insalubră, care nu permite nicicum o spălare şi o dezinfectare corespunzătoare.
Redeschisă ilegal.
Incredibil este că hala din piaţa oraşului Vicovu de Sus a fost redeschisă ilegal, după ce la finele anului trecut sanitar – veterinarii au închis-o pentru că nu îndeplinea condiţiile de igienă minime funcţionării.
„Aveam informaţii că în această piaţă, sub patronajul administraţiei locale, a primarului localităţii în special, se încalcă flagrant normele sanitar – veterinare privind organizarea pieţei în general şi vânzarea cărnii în special. Primarul a mai fost sancţionat, ne-a promis că va remedia situaţia, şi a primit un răgaz din partea noastră. Din păcate, nu a ridicat nici un deget pentru a schimba ceva”, a subliniat pe un ton dur Petrea Dulgheru.
Amenda maximă.
Doctorul Vasile Semeniuc, şeful echipei de control care a constatat dezastrul de la Vicovu de Sus, ne-a confirmat că hala pentru vânzarea cărnii a fost închisă de la finele anului trecut, când s-a aplicat şi o amendă.
În acest an, de puţin timp cred veterinarii, ea a fost redeschisă printr-o hotărâre ilegală a Consiliului Local al oraşului. Hala, care funcţiona numai sâmbătă, a fost repusă în funcţiune fără a se solicita şi primi obligatoria autorizare sanitar – veterinară, care să ateste îmbunătăţirea normelor de igienă.
„Cum riscul la care au fost supuşi consumatorii este deosebit de mare, am aplicat amenda maximă prevăzută de legea 359, adică 10.000 de lei. Sancţiunea a fost aplicată administratorului pieţei, reprezentant legal al Consiliului Local al primăriei oraşului Vicovu de Sus”, a declarat doctorul Vasile Semeniuc.
Oamenii din hală, care-şi vindeau doar animalul crescut în gospodărie, şi care plătiseră taxa pentru prezenţa în piaţă, au scăpat doar cu avertismente şi cu întreaga cantitate de carne confiscată. Carnea ridicată de veterinari urmează să fie incinerată.
Avertizare
Cum toate cele 65 de kilograme de carne, de vită şi de porc, confiscate sâmbătă din piaţa Vicov, nu aveau documente de provenienţă (care să ateste că animalul a fost tăiat, tranşat şi pregătit pentru comercializare într-un laborator autorizat), nimeni nu poate garanta dacă animalul era sănătos. În aceste condiţii, riscul la care se supune consumatorul este imens.
„Rog populaţia, la modul cel mai serios, să achiziţioneze carne doar de la magazinele autorizate, nu de la colţ de stradă, la aşa zise ocazii. Anul acesta am avut nu mai puţin de patru cazuri de turbare la vacă, este un risc imens să cumperi carne de vită necontrolată”, a ţinut să avertizeze Petrea Dulgheru.
Deghizarea, la modă la DSV
Şeful DSVSA Suceava, nu este la prima acţiune de control în care acţionează deghizat. Anul trecut, în preajma sărbătorilor de Paşti, Dulgheru şi colegul său Vasile Semeniuc şi-au pus pălării şi mustăţi false, intrând astfel în pielea unor cumpărători obişnuiţi, şi au verificat mai multe pieţe din judeţ, găsind, printre altele, carne vândută direct din portbagajul maşinii, fără acte de calitate, şi ştampile veterinare falsificate.
sursa: Monitorul de Suceava
Sucevenii îşi vor primi pensiile mai repede
|
|
Pensionarii din judeţul Suceava îşi vor primi pensiile înainte de Crăciun. Potrivit directorului Casei Judeţene de Pensii (CJP) Suceava, Robert Marian, plata drepturilor de pensie şi a indemnizaţiilor pentru legi speciale se va face anticipat, în luna decembrie, în conformitate cu adresa Casei Naţionale de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS) nr. 1547/29.11.2007.
Plata drepturilor de pensie din sistemul public, precum şi a altor drepturi prevăzute de legile speciale care se achită prin poştă, se va efectua în intervalul 12 – 24 decembrie, la domiciliul beneficiarilor, şi până în data de 27 decembrie, la ghişeele subunităţilor poştale, în cazul celor avizaţi la domiciliu.
În acelaşi timp, tranşele de virare a sumelor necesare plăţii drepturilor de mai sus către Poşta Română sunt efectuate în 7 decembrie (tranşa I), în 10 decembrie (tranşa II), în 13 decembrie (tranşa III) şi în 19 decembrie (tranşa IV).
Drepturile de pensie aferente lunii decembrie, în cazul beneficiarilor care au optat pentru plata prin cont bancar sau conturi card la băncile cu care CNPAS are încheiate convenţii, se va efectua începând cu data de 14 decembrie, prin cardurile personale ori la ghişeele băncilor.
Plata drepturilor de pensie prin poştă va începe mai repede în această lună, mai exact în data de 12 decembrie.
sursa: Monitorul de Suceava
Meşterul mascaţilor
Doru Luchian, meşterul mascaţilor |
|
|
• La cea mai recentă inventariere, învăţătorul avea pe lângă casă 24 de căiuţi, două capre, un cerb, doi struţi şi un urs
Învăţătorul Doru Luchian, din Soloneţ - Todireşti, a făcut o pasiune pentru confecţionarea măştilor, dar şi a costumelor pentru mascaţi.
Având rădăcinile în comuna Boroaia, zonă bogată în tradiţii şi obiceiuri de iarnă, Doru Luchian a dus cu el şi la Soloneţ, unde este învăţător de aproape 30 de ani, bucuria jocului, a muzicii, a colindelor şi urăturilor.
Cele mai multe măşti confecţionate de învăţător sunt haioase, colorate, având rolul de a binedispune oamenii. Doar pe unii oameni, pentru că pe alţii îi indispun... Atunci când este ironizat un „edil al satului”, un „activist de partid”, un personaj „depăşit de timpuri”, învăţătorul îşi atrage antipatii şi duşmani. De pe urma lor a avut de „tras” de-a lungul timpului, chiar a fost dat afară dintr-o funcţie de conducere într-o instituţie culturală pe acest motiv, că „se ia de cine nu trebuie”.
• „Recensământul” măştilor
La ultimul „recensământ”, adică zilele trecute, învăţătorul mai avea pe lângă casă 24 de căiuţi, două capre, un cerb, doi struţi şi un urs.
Celelalte, sute, poate mii de măşti create în cei 30 de ani de activitate didactică, au luat drumul străinătăţii sau drumul iubitorilor de folclor şi tradiţii din toate colţurile ţării.
Ansamblul folcloric „Bucovina” al Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, înfiinţat de profesorul de sport Lazăr Tipa, este ajutat foarte mult de învăţătorul Luchian, cu măşti şi costume de mascaţi pentru scenă.
• Lucrează din pasiune
Învăţătorul face măşti pentru toţi care-i cer ajutorul, şi nu a făcut din asta o afacere.
„Eu nu am vândut niciodată măşti, pentru că nu sunt pentru afaceri. Deşi, sincer s-ar putea face o afacere din asta. Îţi trebuie timp. Eu am rămas doar la stadiul de pasiune. Poate la pensie să ne mai gândim şi la un alt fel de muncă, din care putem să scoatem şi ceva venituri. Dacă cineva mi-a lăsat un ban, cât a vrut el, a fost bine. Eu fac aceste măşti doar din plăcere şi a devenit din ce în ce mai greu să-mi procur materiale pentru confecţionarea lor. Nu se mai găseşte fuior de cânepă pentru cosiţe, iar dacă aş planta eu în curte s-ar mira lumea, ar zice că mă ocup cu droguri, nu? Niciodată nu fac două măşti la fel. Fiecare are farmecul ei, fiecare este diferită şi exprimă ceva”, ne-a mai povestit interlocutorul nostru.
• Strigăturile baciului
În zona Soloneţ se practică „dansul urâţilor”, irozii, dansul caprei, dansul căiuţilor, şi chiar sunt câteva descântece la capră şi la urs care au fost adunate de la bătrânii satului.
Multe strigături, urături, colinde au fost culese de învăţătorul Luchian de la „Costan Bosancu - Lume-Lume”. Oamenii din Soloneţ îi spuneau simplu Costan – Lume sau Lumea, pentru că îi plăcea viaţa şi era o adevărată enciclopedie de zicători şi strigături. Pe unele le crea pe loc, la petreceri.
„A fost baci în sat, înstărit şi îi plăcea mult viaţa, societatea, aşa că i-a rămas porecla: lume-lumea”, ne-a povestit învăţătorul.
Doru Luchian îşi aminteşte şi de un alt personaj vestit în Soloneţ, Moş Gavril Tipa – şugubăţul satului. Zeci de ani Moş Gavril a ţinut locul lui Moş Crăciun şi Moş Nicolae în Soloneţ.
„Îl ajutam să îşi pună barbă, să îmbrace cojocul pe dos, cu blana la vedere, să se mascheze pentru a nu fi cunoscut, şi apoi pleca la toate casele pentru a duce daruri copiilor. Era tare plăcut, glumeţ şi umbla toată noaptea să facă bucurii celor mici”, îşi aminteşte dascălul Luchian.
• Recuzita mascaţilor
Elementele pe care le foloseşte Doru Luchian pentru confecţionarea măştilor sunt pieile de oaie şi de capră, boabe de fasole, cânepă, cârpe, pălării, lemn.
După ce alege o bucată de blană de oaie, care i se pare lui mai potrivită, îi taie ochii, decupează loc pentru nas, care la rândul lui este făcut din cârpe şi învelit într-un material, de obicei roşu, „că de atâta ger nasul s-a înroşit”.
Se taie şi semnul pentru gură şi, de obicei, pentru ca masca să fie mai haioasă, gura se lasă „căscată”, printre „buze” zărindu-se doi, trei dinţi din fasole.
Limba, depinde de ce vrea personajul să arate, poate să fie lungă, tot roşie, făcută din cârpe şi apoi aplicată pe blană, atârnând, sau poate să fie abia vizibilă.
• Cum se confecţionează „capra”
„Capra” se face dintr-o bucată de lemn cioplit, cu maxilarul inferior mobil, pentru a „clămpăni”, acoperită cu blană (de ied sau iepure), iar coarnele ce o împodobesc pot fi ale unui animal adevărat (capră, cerb) sau din lemn.
Între coarne se pun mărgelele şi basmale, panglici şi ciucuri coloraţi, oglinzi, beteală, flori artificiale şi naturale.
„Totul este extrem de strălucitor şi fascinant, capabil să reflecteze lumina şi să alunge astfel întunericul şi frigul din nopţile de iarnă”, ne-a explicat învăţătorul.
Trupul „Caprei” îl realizează dintr-o ţesătură (covoare) peste care coase alte elemente de podoabă: ştergare şi batiste brodate.
Măştile costum pentru urs se fac tot din blană de oaie.
• Muzeu etnografic la Soloneţ?
Acasă la Doru Luchian se află peste 150 de obiecte vechi de uz casnic şi gospodăresc, cămăşi cusute cu mărgele, costume populare vechi de la bătrânii satului, toate adunate de-a lungul timpului cu un singur scop: de a le aşeza într-un muzeu etnografic.
Mulţi săteni au venit la familia Luchian cu obiecte vechi, care au valoare sentimentală şi pe care şi-ar dori să le aşeze într-un muzeu al satului. Ştiind că învăţătorul Doru are această pasiune pentru măşti şi tot felul de obiecte vechi, au bătut la uşa lui. Bucuros, acesta le-a primit şi le-a aşezat pe unde a apucat: în podul casei, prin cămări răcoroase, dar sunt ani buni de când nu a putut convinge autorităţile că oamenii îşi doresc un muzeu în Soloneţ.
Doru Luchian ne-a spus că tatăl criticului literar Adrian Dinu Rachieru a construit în Soloneţ şcoală, un monument istoric şi urma să facă şi un muzeu. Din păcate el nu a mai reuşit.
„Măcar noi să îi ducem la împlinire visul. Avem nevoie de un spaţiu, şi o sală de clasă ar fi suficientă pentru început, dar nu am obţinut încă nimic”, ne-a spus învăţătorul.
sursa: Monitorul de Suceava
Expoziţie columbofilă
|
|
Expoziţia, care s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile la Sala Polivalentă, a reunit cei mai valoroşi crescători de porumbei voiajori şi de ornament din zonă, dar şi invitaţi din ţară.
„La fel ca şi la ediţiile anterioare, am avut numai porumbei de valoare, cred că mai mult de două sute de exemplare. În zona noastră există crescători care au obţinut rezultate deosebite la concursuri, însă acum am invitat şi crescători din Bistriţa Năsăud, Mureş şi Neamţ. Am amenajat un stand pentru vânzarea porumbeilor, iar la final, după ce vom premia cei mai valoroşi porumbei, vom organiza şi o tombolă unde fiecare participant va primi cel puţin un porumbel”, a declarat preşedintele clubului columbofil din Rădăuţi, Ionuţ Zavate.
Pe parcursul acestui an, porumbeii crescătorilor de la Clubul Columbofil Profesionist „Bucovina” au participat la mai multe întreceri internaţionale la care au ocupat locuri fruntaşe, valoarea porumbeilor voiajori de la Rădăuţi fiind recunoscută la nivel naţional, dar şi european.
sursa: Monitorul de Suceava
Deşeurile menajere ar putea fi procesate de firme din Israel
| |
Un grup de firme din Israel doreşte să investească în construirea celor două gropi ecologice de deşeuri pe care autorităţile din Suceava intenţionează să le amenajeze conform negocierilor cu Uniunea Europeană la Capitolul nr. 22 „Mediu”.
Printr-o scrisoare sosită pe adresa administraţiei judeţene, potenţialii investitori îşi asumă răspunderea să asigure resursele financiare, să obţină avizele obligatorii şi să elaboreze documentaţia impusă. De asemenea, israelienii vor să execute investiţia şi să proceseze, trateze şi să îndepărteze deşeurile, primul depozit urmând a fi finalizat în 6 luni de zile.
Potrivit scrisorii de intenţie, solicitanţii vor realiza toată construcţiile şi lucrările care privesc platforma ecologică, vor primi toate tipurile deşeurile din judeţ şi le vor trata conform standardelor impuse de UE şi Ministerul Mediului şi Dezvoltării Rurale. Consiliul Judeţean va trebui să asigure suprafeţele necesare, asocierea cu consiliile locale beneficiare fiind deja opraţională. Grupul de firme din Israel se angajează să vină cu cea mai modernă instalaţie de prelucrare, modalităţile de colaborare şi realizare a obiectivului urmând a fi stabilite prin contract.
Propunerea va fi analizată în şedinţa de luna această a deliberativului judeţean, în acest sens fiind constituită şi o comisie. „Vom da mână liberă acestei comisii să negocieze, iar în prima şedinţă vom lua o decizie”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza.
Pe de altă parte, vicepreşedintele Eugen Uricec a propus o analiză riguropasă a ofertei israelienilor, întrucât intenţii similare au fost manifestate şi de câteva societăţi din Italia şi una din Germania. Aceasta din urmă este agreată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile pentru implementarea proiectului de gestionare a deşeurilor la nivel naţional. |
sursa: AgerPressNet
Entuziasmul nu i-a părăsit pe liberalii suceveni: se văd şi după 2008 la guvernare
| |
Preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Suceava, Ion Lungu, a declarat în faţa Delegaţiei permanenete teritoriale a partidului, de duminică, că liberalii vor fi la guvernare şi după 2008, în ciuda rezultatelor obţinute la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie. „Nu vom putea guverna singuri, pentru că aproape nicăieri în Europa nu se întâmplă ca un singur partid să formeze Guvernul. Însă PNL va participa la o viitoare guvernare, într-o formulă sau alta, împreună cu alţi aliaţi”, şi-a încurajat Lungu colegii de partid. Pentru a atinge acest deziderat, a arătat lungu, toţi liberalii trebuie să se dedice activităţii politice necontenite şi susţinute, mult mai riguroase decât cea de la europarlamentare, ţinta fiind 20 de procente din sufragiile electoratului.
În acelaşi ton a fost şi poziţia liderului organizaţiei municiaple Suceava a PNL, Angela zarojanu, care este de părere că „PNL a reuşit să treacă de examenul alegerilor europarlamentare însă fără bursă”.
Zarojanu le-a reproşat trădarea liberalilor care au dat PNL pentru PLD şi care în perioada campaniei electorale „ne-au târât pe noi prin noroi”. Destul de plastică a fost şi declaraţia purtătorului de cuvânt al PNL Suceava, vicepreşedintele Mihai Steiciuc, care a acceptat că PNL a pierdut în judeţ la alegerile europarlamentare, însă „la puncte, nu prin K.O.”.
În opinia lui, liberalii au obţinut un scor mai slab decât liberal-democraţii, dar a explicat că voturile au fost date, nu PLD-ului, ci lui Theodor Stolojan „care acum este un fost, nu mai reprezintă decât un ecou în viaţa politică românească”.
Interesantă a fost şi reacţia lui iulian Angheluş, membru în BPJ al PNL Suceava, care a apreciat că liberalii au făcut „o campanie prea de domni”. „Nu am mers cu ameninţări, lucru pe care l-a făcut Flutur în acest judeţ”, a punctat Angheluş.
În finalul lucrărilor, Delegaţia Permanentă Teritorială a PNL Suceava a adoptat o rezoluţie, care realizează o caracterizare a celor ce pot fi identificaţi drept liberali. Pot fi incluşi doar cei „care vor să schimbe mentalităţile în România, care vor o societate bazată pe libera competiţie, şi cei ce au o misiune”.
„A fi liberal este o mândrie. Şi nu pot fi liberali cei care au citit despre liberalism din cărţi, cei care se luptă cu oameni şi nu cu idei. Şi mai mult, nu poţi să fii liberal azi, mâine democrat, poimâine popular”, s-a clamat în textul rezoluţiei PNL Suceava |
sursa: AgerPressNet
Liberal democraţii suceveni au aprobat "unificarea" cu PD
Liberal democraţii din judeţul Suceava şi-au dat acceptul pentru viitoarea unificare a PLD cu PD, în vederea formării Partidului Democrat Liberal. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei delegaţiei permanente teritoriale a PLD, ce s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Gura Humorului, şi la care au fost prezenţi preşedintele organizaţiei judeţene, deputatul Dumitru Pardău, vicepreşedintele Romică Andreica, precum şi lideri PLD din întreg judeţul. După întâlnire, deputatul PLD, Romică Andreica, a arătat că liberal democraţii au înţeles necesitatea înfiinţării PDL, care va ocupa locul pe centru-dreapta pe scena politică din România. „Membrii noştri de partid au înţeles că PDL devine principalul partid din România, dar şi viitorul partid de guvernare. De apreciat este şi maturitatea politică a celor prezenţi la delegaţia permanentă a PLD, care au îmbrăţişat noua structură politică, în pofida unor eventuale orgolii locale”, a declarat Romică Andreica. El a adăugat că în urma şedinţei de la Gura Humorului, PLD Suceava şi-a desemnat delegaţii care vor participa la congresul PLD din data de 15 decembrie a.c., precum şi la cel de constituire al noului PDL. Romică Andreica a explicat că la cele două congrese vor adopta noul statut, programul politic al PDL, precum şi protocolul de unificare între PLD şi PD. Deputatul PLD de Suceava, Romică Andreica, a adăugat că la întâlnirea de la Gura Humorului a fost prezent şi preşedintele liberal democraţilor din Pătrăuţi, Radu Boghian, cel despre care liderul PNL Suceava, Ion Lungu, ar fi spus că s-ar fi înscris în acest partid. Andreica a declarat că afirmaţiile lui Ion Lungu cu privire la înscrierea tuturor membrilor PLD Pătrăuţi în PNL sunt false. Mai mult, Romică Andreica spune că Radu Boghian va fi unul dintre delegaţii liberal democraţilor la congresul de unificare cu PD. „Am făcut apel la unitatea structurilor PLD, pentru că PNL a pornit o vânătoare de vrăjitoare prin amăgirea unor membri PLD, cu diverse promisiuni, dar şi prin denigrarea liderilor liberal demcoraţilor. Oricum, vreau să spun că înurma şedinţei de la Gura Humorului, membrii noştri şi-au risipit temerile alimentate de adversarii politici, şi au înţeles că este necesară şi firească o colaborare directă între PLD şi PD”, a încheiat Andreica.
sursa: Suceava News
PD-iştii cred că înfiinţarea PDL a băgat panica în PSD şi PNL
Democraţii suceveni cred că înfiinţarea noului Partid Democrat Liberal prin unificarea PD cu PLD a băgat panica în PSD şi PNL care au început să arunce „fumigene” în opinia publică. Vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PD, Florin Hrebenciuc, s-a referit la reacţiile liderilor liberal şi social democrat care s-au grăbit să anunţe dezertări din taberele PD şi PLD lucru total neadevărat. Hrebenciuc consideră că numai frica faţă de forţa viitorului partid a generat astfel de reacţii făcute cu scopul precis de a destabiliza. Democraţii au fost deranjaţi în special de afirmaţiile preşedintelui PSD Suceava, Gavril Mîrza, potrivit cărora circa 150 de PD-işti printre care nume importante se află deja pe lista de intrare la PSD. Vicepreşedintele PD Suceava i-a solicitat imperativ liderului social democrat să vină cu nume concrete pentru că altfel riscă să se discrediteze. „Pot să spun cu certitudine că deocamdată nimeni de la PD şi mă refer în special la persoane din prima linie nu va trece la PSD. Nu spun că nu sunt membri nemulţumiţi dar cred că maturitatea politică îi va determina să rămână alături de colegii lor. Îşi vor da cu siguranţă seama că PDL-ul va deveni în viitorul foarte apropiat principala forţă politică a ţării şi implicit a judeţului. La cei din PSD ţin să le aduc aminte că au pierdut alegerile în unele zone în faţa PD, iar la cei de la PNL că PLD le-a luat electoratul, electorat care va ajunge al PDL-ului. La cei din PLD ţin să le aducem aminte că în judeţul Suceava au fost după PD şi că în municipiul Suceava PD a fost pe locul unu şi chiar dacă nu ne-am ridicat la procentul cerut de centru totuşi a fost cel mai bun scor obţinut de PD Suceava, iar fuziunea şi negocierea cu PLD la nivel de judeţ şi municipii trebuie purtată pe picior de egalitate, atât pentru conducere cât şi pentru birou pentru a se pastra un echilibru echitabil din toate punctele de vedere”, a declarat Hrebenciuc.
sursa: Suceava News
Animalele din Parcul Zoo Rădăuţi vor trăi la standarde europene
Un număr de 14 grădini zoologice din ţară printre care şi cea de la Rădăuţi, vor primi fonduri de la Guvern pentru lucrări de modernizare, astfel încât acestea să corespundă standardelor europene de mediu, a anunţat Lucia Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, joi, la finalul şedinţei Executivului. Valoarea totală a investiţiilor pentru modernizarea grădinilor zoologice este de 130 milioane lei (aproximativ 38 milioane euro). Finanţarea va fi asigurată în proporţie de 75% de la bugetul de stat, iar restul de 25% va fi asigurat de către autorităţile locale. Ministerul Mediului îşi propune să susţină, prin această acţiune, eforturile de educare şi conştientizare a publicului pentru protecţia şi conservarea biodiversităţii, a declarat Lucia Varga. Pentru Parcul Zoo din Rădăuţi, Guvernul alocă fonduri în vederea reamenajării. În România sunt 41 de grădini zoologice, din care 32 de grădini zoologice propiu-zise, 6 acvarii publice, 1 delfinariu şi 2 terarii. În altă ordine de idei, Guvernul a hotărât, tot în şedinţa de săptămîna trecută, constituirea Secretariatului Tehnic Comun, ca structură fără personalitate juridică, în cadrul Birourilor Regionale pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi, Timişoara, Suceava şi Oradea. Secretariatele Tehnice Comune reprezintă structuri distincte, fără personalitate juridică, constituite în cadrul Birourilor Regionale pentru Cooperare Transfrontalieră. Constituirea Secretariatelor Tehnice Comune şi a Punctelor de Informare este necesară în vederea implementării programelor operaţionale de cooperare teritorială europeană. Secretariatul Tehnic Comun poate stabili Puncte de Informare/birouri de lucru, în ţară sau în străinătate, reprezentând structuri care sprijină dezvoltarea de proiecte la nivel local, în conformitate cu prevederile din documentele programatice aferente programelor de cooperare teritorială europeană-componenta transfrontalieră, la graniţele interne şi externe ale Uniunii Europene, la care România participă în perioada 2007-2013.Punctele de Informare desfăşoară activităţi legate de informare şi publicitate, sprijinind dezvoltarea de proiecte la nivel local.
sursa: Suceava News
Şeful veterinarilor prin pieţe deghizat în ţăran
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare, Petrea Dulgheru, a ieşit din nou la rampă. Dacă în urmă cu ceva vreme s-a deghizat în ţigan pentru a-i prinde pe cei care încalcă legea în sector el a repetat figura deghizându-se de data aceasta în ţăran. Îmbrăcat cu suman, căciulă de miel, şi cu o mustaţă aplicată, Dulgheru a poposit în piaţa din oraşul Vicovu de Sus unde a ajuns înainte de ora 5 dimineaţă având informaţia că aici se vinde carne în condiţii de igienă incalificabile. Înainte de toate Dulgheru a constatat că pereţii halei de carne erau mânjiţi de materii fecale umane. Asta din cauză că piaţa nu dispune de grupuri sanitare oamenii transformând terenul din spatele halei în toaletă. Efortul lui Dulgheru a fost răsplătit. „Bişniţarii de carne”, cum le spune el celor care vînd carne în mod ilegal, au sosit la piaţă cu maşinile sau căruţele. Pusă în atelaj ori în portbagaj printre cauciucuri sau saci mizerabili carnea nu era protejată nici în cel mai elementar mod. „Am cumpărat, direct din portbagaj, carne de porc, de vită dar şi de cal. Aceasta din urmă era amestecată printre cea de vacă, şi bineînţeles vândută va şi cum ar fi de vită. Când îi întrebăm dacă au verificat carnea la laboratoare autorizate, să vadă dacă este sănătoasă, se uitau lung la mine, nici vorbă de aşa ceva. Îşi spunea mândri că ei taie animalul acasă şi îl tranşează în gospodărie, cum o fac de zeci de ani”, relatează Dulgheru. După Petrea Dulgheru au intrat în acţiune echipa de control de la Direcţia Sanitar Veterinară compusă din doctorii Vasile Semeniuc, şeful serviciului de inspecţie, şi Cornel Ţehaniuc, însoţită de doi jandarmi. Din păcate aceştia au mai găsit doar trei oameni care vindeau carne, iar cel care comercializa carne de cal amestecată cu carne de vită plecase de la faţa locului.
sursa: Suceava News
Măsuri extreme împotriva a patru organizaţii locale ale PNL
Delegaţia Permanentă a PNL Suceava a decis în şedinţa de duminică dizolvarea birourilor de conducere a patru organizaţii locale ale partidului şi înlocuirea lor cu birouri interimare din cauza rezultatelor slabe obţinute la alegerile pentru Parlamentul European. Este vorba de organizaţiile din Marginea, Siminicea, Fîntînele şi Vereşti. La PNL Marginea preşedinte interimar a fost desemnat primarul în exerciţiu al localităţii, Dumitru Lungu, la PNL Siminicea, Viorel Antoneac, iar la organizaţiile PNL din Fîntînele şi Vereşti, Lazăr Petru Nemţoi respectiv Gheorghe Galan. În Siminicea liberalii au realizat cel mai slab scor din judeţ şi anume 2,98%. La Fîntînele PNL a obţinut 8,57%, la Marginea 15,31% iar la Vereşti 9,99%.
sursa: Suceava News
PNL Suceava a evaluat, a măsurat şi a tăiat
Preşedintele PNL Suceava, Ion Lungu, consideră că liberalii vor participa din nou la guvernarea României, după alegerile generale din anul 2008 . Lungu a făcut această declaraţie în cadrul şedinţei de duminică a Delegaţiei Teritoriale a liberalilor din judeţul Suceava, subliniind că PNL se va număra printre partidele care vor guverna începând din 2008. „Nu vom putea guverna singuri, pentru că aproape nicăieri în Europa nu se întâmplă ca un singur partid să formeze Guvernul. Însă PNL va participa la o viitoare guvernare, într-o formulă sau alta, împreună cu alţi aliaţi”, a precizat Ion Lungu. El a adăugat că pentru a reuşi să intre la guvernare, PNL va trebui să-şi intensifice eforturile pentru a obţine un scor electoral mult mai bun decât cel de la alegerile europarlamentare. Lungu a apreciat că la viitoarele alegeri din anul 2008, PNL ar putea ajunge la un procent de cel puţin 20%. „Dar pentru aceasta trebuie foarte multă muncă, pentru a convinge electoratul să voteze cu noi”, a subliniat preşedintele PNL Suceava. El a arătat că PNL va avea de câştigat şi în urma anunţului de unificare între PLD şi PD. În opinia liderului liberalilor suceveni, singurul partid care va reprezenta liberalismul în România este PNL. „Văd că acum cei de la PD şi PLD au ajuns să se certe între ei. Şi cei care ar trebui să aibă de câştigat suntem noi, cei din PNL. Pentru că acum este clar cine sunt adevăraţii liberali”, a declarat liderul PNL Suceava. Pentru a atinge obiectivul de a intra din nou la guvernare, Ion Lungu le-a solicitat membrilor PNL mult mai multă muncă, şi o promovare mai puternică a realizărilor actualului Guvern condus de Călin Popescu Tăriceanu. „PLD a făcut campanie de un an de zile. Şi din acest motiv trebuie să vedem cum putem să ne mobilizăm pentru a obţine cât mai multe voturi. Este loc de crescut, şi vom putea ajunge de la 13 la 20%, dar dacă vom munci mai mult”, a declarat Lungu.
Zarojanu: „Am luat examenul europarlamentarelor, dar fără bursă”
Preşedintele Organizaţiei Municipale PNL Suceava, Angela Zarojanu, a declarat la rândul ei, că pentru câştigarea alegerilor de anul viitor, locale şi generale, liberalii trebuie să intre cât mai repede în campanie electorală. În opinia Angelei Zarojanu, PNL a reuşit să treacă de examenul alegerilor europarlamentare „însă fără bursă”.
Ea i-a criticat pe acei liberali care au părăsit PNL, pentru a se înscrie în PLD, şi care în perioada campaniei electorale „ne-au târât pe noi prin noroi”. Cu toate acestea, Zarojanu a arătat că după unificarea PLD cu PD, PNL este dispus să-i reprimească în partid pe cei care vor să facă parte dintr-un partid cu adevărat liberal. De asemenea, senatorul PNL de Suceava, Tiberiu Prodan, a spus că rezultatele obţinute de liberali la alegerile europarlamentare pot fi incluse în categoria „bunului simţ”. El a atras atenţia că principalul obiectiv al PNL trebuie să fie creşterea numărului de voturi la nivelul fiecărei localităţi, astfel încât la alegerile locale din 2008, liberalii să poată câştiga şefia Consiliului Judeţean Suceava. „Noi trebuie să vedem câte voturi am avut în fiecare localitate, şi să analizăm ceea ce s-a întâmplat la alegerile locale. Şi am obţinut rezultatul pe care l-am obţinut pentru că nu am existat prea mult în această campanie. I-am lăsat pe cei de la PLD să zburde, şi ei au vândut imaginea lui Theodor Stolojan. Şi nu trebuie să se mai întâmple aşa ceva”, a spus Prodan.
Steiciuc: “Am pierdut la puncte nu prin K.O.”
Vicepreşedintele PNL Suceava, Mihai Aurel Steicuc, a recunoscut că PNL a pierdut în judeţ la alegerile europarlamentare însă „la puncte nu prin K.O.”. El a arătat că liberalii au obţinut un scor mai slab decât liberal democraţii dar a explicat că voturile au fost date nu PLD-ului ci lui Theodor Stolojan „care acum este un fost, nu mai reprezintă decât un ecou în viaţa politică românească”. „Că noi nu am obţinut un scor mai mare decât al PLD-ului este o înfrângere şi se datorează neimplicării noastre. Ei au făcut o campanie ca pentru primar şi în plus au avut şi mai mulţi bani decât noi pentru campanie”, a conchis Steiciuc. Iulian Angheluş, membru în Biroul de conducere al organizaţiei municipale Suceava al PNL, a făcut şi el o analiză a rezultatelor realizate de liberali în judeţ ajungând la concluzia că „am făcut o campanie prea de domni”. „Nu am mers cu ameninţări lucru pe care l-a făcut Flutur (nr- preşedintele executiv al PLD) în acest judeţ”. Angheluş a ţinut să explice cum de liberal democraţii au reuşit să ajungă la aproape 8% la nivel naţional nu înainte de a preciza că va vorbi pentru ultima dată de PLD. „PD a dat de la el 4% PLD-ului. Cum? A dat prin banii pe care i-a pompat spre PLD în campania electorală şi apoi le-a dat cinci judeţe din ţară printre care şi Suceava, judeţe în care PD nu a făcut campanie electorală iar PLD a acumulat voturi care au tras partidul în sus la nivel naţional”, a spus Angheluş, care a avut şi o serie de comentarii critice la adresa viitorului Partid Democrat Liberal care se va înfiinţa prin fuziunea PD-PLD pe care l-a catalogat ca fiind un „partid pe de lături”.
Curea: „Trebuie să urmărim şi instituţiile judeţene care au prăvălit căruţa către PLD”
Consilierul judeţean PNL, Dumitru Curea, a remarcat în stilul său caracteristic că în partid mai sunt încă persoane care joacă la două capete. El le-a somat să părăsească partidul astfel încât în PNL să rămână doar oamenii cinstiţi care să ducă liberalismul mai departe. „Am ajuns să ne temem unii de alţii. Avem liberalii noştri care joacă la două capete chiar primari care sunt de partea PLD-ului şi vor să candideze din nou dar pentru PLD. Pe viitor trebuie să ne gândim bine ce facem să-i urmărim pe cei care vor să ne vândă. Să urmărim şi instituţiile judeţene care au prăvălit căruţa către PLD. Avem ce spune la popor. Guvernul Tăriceanu a mărit pensiile la oameni, a dat bani pentru şcoli, pentru spitale, pentru drumuri. Asta trebuie să explicăm oamenilor”, a declarat Curea. Vicepreşedintele organizaţiei municipale Suceava a PNL, Vasile Mocanu, a transmis celor prezenţi la Delegaţia Permanentă că este momentul ca liberalii să se elibereze de „complexul Flutur”. „Pentru ultima dată trebuie să discutăm despre acest subiect. Nu trebuie uitat faptul că noi toţi am muncit pentru a ajunge ceea ce a ajuns. Ne-a ajutat Dumnezeu şi trădătorii s-au dus la ei în curte. Mai avem încă persoane care joacă la două capete pe care le vom elimina în perioada următoare şi sunt convins că la locale putem atinge 20%”, a spus Mocanu. Cei prezenţi le şedinţă au căzut de acord că PNL trebuie să fie mai incisiv pentru a creşte în opţiunile electoratului. Unul dintre membrii Delegaţiei Permanente a şi declarat că „putem câştiga doar cu parşivenie şi cu draci în cap”.
sursa: Suceava News
Handbal, Liga Naţională >> Clasament
Etapa a XIII-a (ultima a turului)
Dinamo Baumit Bucureşti - UCM Reşiţa 37-34 (20-11)
Poli Izometal Timişoara - Romvag Caracal 32-28 (15-14)
Steaua MFA Bucureşti - Ştiinţa Bacău 33-22 (16-14)
HC Minaur Baia Mare - HC Odorhei 28-22 (14-13)
Pandurii Tg. Jiu - CSM D&C Oradea 25-18 (13-9)
CSM Medgidia - Uztel Ploieşti 38-28 (18-12)
Clasamentul turului
1 Steaua MFA 13 11 1 1 422-356 23p
2 UCM Reşiţa 13 9 0 4 426-387 18p
3 Ştiinţa Bacău 13 8 2 3 391-374 18p
4 HCM Constanţa 13 7 3 3 357-331 17p
5 HC Odorhei 13 7 2 4 360-357 16p
6 Univ. Suceava 13 6 3 4 374-347 15p
7 Dinamo Baumit 13 7 0 6 367-360 14p
8 Minaur Baia Mare 13 6 2 5 366-361 14p
9 CSM Medgidia 13 6 1 6 364-368 13p
10 CSM D&C Oradea 13 4 2 7 358-375 10p
11 Poli Timişoara 13 5 0 8 324-329 10p
12 Pandurii Tg. Jiu 13 5 0 8 333-353 10p
13 Uztel Ploieşti 13 2 0 11 316-378 4p
14 Romvag Caracal 13 0 0 13 307-389 0p
Etapa a XIV-a (3 februarie 2008)
HCM Constanţa - Uztel Ploieşti
CSM Medgidia - CSM D&C Oradea
Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu - HC Odorhei
HC Minaur Baia Mare - Ştiinţa Bacău
Steaua MFA Bucureşti - Romvag Caracal
Poli Izometal Timişoara - UCM Reşiţa
sursa: News Bucovina
HANDBAL >> Petru Ghervan pune înfrângerea cu HCM Constanţa pe seama accidentării lui Leonard Bibirig
Tehnicianul Universităţii a mai spus că greşelile individuale au fost din nou în număr mare, acest fapt având repercusiuni asupra jocului.” Procentajele noastre au fost destul de mici şi într-un joc împotriva unei formaţii ca HCM Constanţa acest lucru contează foarte mult. Extrema lor, Laurenţiu Toma, a marcat nouă goluri, în timp ce noi suferim în continuare pe partea dreaptă” a adăugat Ghervan.
Bibirig: “Nu comentez nimic!”
Contactat telefonic Leonard Bibirig nu a vrut să comenteze declaraţia antrenorului Petru Ghervan. “Bibi” a evitat să facă vreo precizare “la cald” asupra jocului dintre CS Universitatea şi HCM Constanţa. În schimb veteranul echipei locale de fotbal a spus că a suferit o ruptură musculară la inghinali şi urmează să meargă la Bucureşti la Centru de Medicină Sportivă.
“Gazdele au arătat un handbal curat şi modern”, spune Eden Hairi
Eden Hairi, tehnicianul constănţenilor, s-a declarat mulţumit de evoluţia jucătorilor săi şi mai ales de rezultatul final al partidei, considerând că formaţia de la malul mării a revenit în lupta pentru titlul de campioană. “ În primul rând vreau să-i felicit pe băieţii mei, pentru jocul prestat astăzi. Meciul de la Suceava figura în calendarul nostru ca una dintre confruntările grele din acest campionat. Vreau să felicit şi formaţia suceveană pentru felul în care a jucat. Echipa gazdă a arătat un handbal curat, modern. Îmi pare rău pentru accidentarea lui Bibirig pe care eu îl consider un real câştig pentru gruparea suceveană. El este un model pentru tinerii jucători de aici. Îmi place să cred că după această victorie am reintrat în lupta pentru titlu” a declarat Eden Hairi.
Laurenţiu Toma, iubit de sucevence
Extrema HCM-ului, Laurenţiu Toma, marcator a 9 goluri în meciul de duminică, a lăudat prestaţia Universităţii şi speră că victoria obţinută la Suceava îi va conferi mai multă încredere antrenorului Eden Hairi.
“ A fost un meci greu pentru noi dar mă bucur că l-am câştigat. Personal cred că formaţia sucevenă ne-a pus mai multe probleme decât UCM Reşiţa. Suntem la a şasea victorie consecutivă şi sper ca acest lucru să-i confere antrenorului nostru şi mai multă încredere. Mă bucur şi pentru jucătorii tineri din echipa noastră, care au început să se integreze foarte bine şi au dovedit şi astăzi că au valoare şi sunt un câştig pentru HCM Constanţa” a precizat Laurenţiu Toma.
La finalul jocului, Laurenţiu Toma a fost asaltat de un grup masiv de fani, majoritatea fete. Acesta a făcut fotografii şi a împărţit autografe, timp de câteva minute.
Pralea: “Trebuie să depunem o muncă titanică la antrenamente”
Portarul Bogdan Pralea, prezent şi el la conferinţa de presă, consideră că formaţia sa trebuie să continue munca începută iar rezultatele nu vor întârzia să apară „ Astăzi am întâlnit un adversar în ascensiune şi din noi nu ne-am ridicat la nivelul lor. Am pierdut două puncte în faţa unei echipe puternice şi asta înseamnă că trebuie să depunem o muncă titanică la antrenamente şi cu siguranţă rezultatele nu vor întârzia să apară”, a declarat Pralea.
La un pas de încăierare
La finalul primelor 30 de minute ale partidei dintre CS Universitatea şi HCM Constanţa, galeriile celor două formaţii au fost la un pas de a se încăiera. Totul a început încă de la ieşirea jucătorilor la încălzire. Iritaţi de apostrofările suporterilor constănţeni, membrii galeriei sucevene au aşteptat finalul primei reprize pentru a „lămuri” lucrurile. Cu toate acestea jandarmii prezenţi în sală au fost prompţi şi au intervenit la timp, împiedicând astfel o încăierare în toată regula.
„Probabil au vrut să-şi ureze „Sărbători fericite”, dar trebuie să mulţumim jandarmilor că şi-au făcut datoria. Asemenea lucruri nu au nicio legătură cu ceea ce presupune o confruntare sportivă” a declarat, purtătorul de cuvânt al Universităţii Suceava.
Cetatea îi încurajează pe handbaliştii Universităţii
La jocul cu HCM Constanţa, în sala de sport a Liceului cu Program Sportiv, s-au aflat preşedintele Cetăţii Suceava, Dumitru Moldovan, antrenorul Marian Pană, precum şi jucătorii Dicher, Apetri şi Homneac. Dacă cei doi oficiali ai echipei locale de fotbal au urmărit partida de la balcon, jucătorii Cetăţii au luat loc în tribune şi au aplaudat la fiecare reuşită a handbaliştilor suceveni.
„ A fost un meci frumos. Păcat că la noi s-a accidentat Bibirig. Cu el în teren poate obţineam un rezultat mai bun. Oricum Constanţa a arătat că este o echipă mai experimentată dar cred că portarul Rudi Stănescu a avut un aport deosebit în stabilirea câştigătoarei. Sper că anul viitor, când ne vom bate pentru promovarea în Liga I, vom avea şi noi un stadion plin” a declarat Marian Pană, antrenorul Cetăţii Suceava.
sursa: News Bucovina
Doar 1.500 de locuinte au fost finalizate de stat in primele noua luni
11.323 locuinte au fost date in folosinta in al treilea trimestru din 2007, cu 2.507 (28,4%) mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
In perioada ianuarie-septembrie au fost finalizate 28.285 locuinte, cu 7.555 mai multe fata de aceeasi perioada din 2006. In mediul urban au fost date in folosinta 5.357 de locuinte in trimestrul al treilea, in timp ce in mediu rural au fost date in folosinta 5.966 de locuinte.
In perioada ianuarie-septembrie 2007, numarul locuintelor date in folosinta in mediul urban (14.251) a fost foarte apropiat de cel al locuintelor date in folosinta in mediul rural (14.034). Aproximativ 94,6% din cele 28.285 de locuinte finalizate in perioada ianuarie-septembrie au fost realizate din fonduri private, in timp ce 5,4% (1.527 locuinte) au fost realizate din fonduri publice. In aceasta perioada s-a observat o crestere a numarului de locuinte terminate, de 1.476 locuinte in regiunea Bucuresti – Ilfov, 1.322 locuinte in Centrul tarii, 1.253 locuinte in Vest si 935 locuinte in Nord-Vest.
sursa: administratie.ro
HANDBAL >> Universitatea încheie turul plecând capul în faţa campioanei
CS Universitatea Suceava a pierdut duminică, ( 28 – 30) ultima etapă a turului campionatului Ligii Naţionale la handbal, cu campioana HCM Constanţa. Oaspeţii au plecat victorioşi acasă pentru că au avut un portar excelent, pe Rudy Stănescu şi pe Toma extrema care a marcat 9 goluri. În faţa unei echipe care are la Naţională nu mai puţin de 5 jucători şi care până la meciul de ieri aveau deja 5 victorii consecutive, s-ar putea crede că sucevenii intrau în teren fără speranţa unei victorii. Într-adevăr, finalul a fost cu minus de partea gazdelor, dar înclinăm să credem că asta nu s-a întâmplat deoarece Constanţa a fost de nebătut. Accidentarea lui Bibirig din finalul primei reprize a fost încă un argument pentru care sucevenii n-au reuşit să ţină piept mai viguros constănţenilor, absenţa lui resimţindu-se în mod special pe faza de apărare.
În prima repriză sucevenii au dat drumul jocului frumos pe care publicul s-a obişnuit să-l vadă, s-au ţinut scai de campioni care nu au marcat uşor nereuşind să se desprindă la mai mult de 3 goluri diferenţă şi asta de prin minutul 20. La handbaliştii Universităţii au funcţionat deopotrivă, atacul şi apărarea, ultima învinsă în special, de puternicul Csepreghi care a punctat de 3 ori, Mureşan şi Săulescu de câte două ori şi încă 3 reuşite unice ale altor colegi. Constănţeanul Toma s-a mulţumit să execute ireproşabil 4 lovituri de la 7 m având şi două goluri din acţiune. Până la accidentare, Bibirig s-a luptat eroic cu apărarea adversarilor, Mitrea, Chiruţ, Tcaciuc, Ignat şi Mădălin Ţuţu reuşind să rămână bine sudaţi şi când apărau şi când atacau la semicerc. Portarii celor două formaţii, Pralea la suceveni şi Stănescu la constănţeni şi-au făcut treaba echitabil, impresia generală a primelor 30 de minute, terminate 13 – 16, fiind totuşi cea a unui joc echilibrat, iar pentru suceveni că „se poate”.
Băşica s-a spart în cea de a doua parte a meciului, când handbaliştii Universităţii Suceava s-au risipit parcă din primele minute şi au primit rapid două goluri, diferenţa de 5 puncte între ei şi oaspeţi transformându-se în complex. Puţin aer curat pentru suceveni a adus Cristian Bursuc, în timp ce Chiruţ şi Ţuţu şi-au păstrat prestaţia bună, dar HCM Constanţa începea deja să ţină hăţurile meciului, dar nu din cauză că în teren, handbaliştii campioni deveniseră lei. Diferenţa a făcut-o Rudy Stănescu, un portar de clasă, care duminică, la Suceava a apărat tot ce se putea ducându-şi echipa la victorie.
Inexplicabilă a fost, în momentele când constănţenii erau pe val mare, decizia antrenorul Petru Ghervan, de a-l scoate pe Mitrea şi introducerea pe extrema stângă a lui Dospinescu, băiat bun dar care nimereşte poarta destul de rar şi apoi a lui Gavriloaia în favoarea lui Brădăţan, şi el de asemenea băiat bun.
Dar de-a dreptul imprevizibilă a fost cea din min 51 când sucevenii se apropiaseră la 2 goluri de campioana României iar antrenorul principal a ales să-l „odihnească” pe Mădălin Ţuţu, alt băiat bun, dar cu obişnuinţa de a marca goluri.
Înfrângerea Universităţii Suceava este una dintre cele 4 înregistrate în turul campionatului Ligii Naţionale de handbal. Elevii lui Ghervan şi Bibirig au luat bătaie de la Medgidia, Steaua, Reşiţa şi duminică, de la HCM Constanţa, ultima fiind incontestabil cea mai frustrantă pentru ei. Handbaliştii suceveni au terminat însă prima jumătate de competiţie pe locul 6, adică locul de pe care, dacă şi-l păstrează şi în retur, poate pleca să joace într-o cupă europeană.
sursa: News Bucovina
Produsele tradiţionale pentru masa de Crăciun, mai scumpe
Dar cumpărătorii au avut parte şi de surprize mai puţin plăcute: majoritate produselor tradiţionale sunt mai scumpe decât anul trecut cu aproape 20 la sută. Carnea de porc, brânzeturile, lactatele şi fructele costă acum cu câţiva lei mai mult. Recordul îl deţine cozonacul - într-un an şi-a dublat preţul.
Mezeluri, brânzeturi, ceva legume şi fructe, un vin alb...toate au ajuns în coşul cu bunătăţi. Dar ajuns şi la momentul achitării, cumpărătorul constată că are de plătit cca 250 de lei, adică 15 - 20% mai mult faţă de costul de anul trecut.
sursa: News Bucovina
Grav accident de circulaţie în Bosanci
Valentin I. a fost rănit grav în urma impactului, fiind transportat de urgenţă la spital, unde are nevoie de mai mult de o lună de îngrijiri medicale pentru a se vindeca, fiindu-i pusă viaţa în pericol. Acesta nu a putut fi testat cu aparatul etilotest şi nici nu i s-au putut recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, din cauza stării în care se afla.
Celălalt şofer a fost testat, rezultatul fiind negativ dar i s-au recoltat şi probe biologice.
sursa: News Bucovina
Obiectele pirotehnice nu mai sunt la mare căutare
Bubuiturile, seară de seară cu mult înainte de sărbătorile de iarnă, devenite obişnuinţă, în ultimii ani în municipiul Suceava, sunt pe cale de a deveni doar o amintire. Fenomenul s-a diminuat serios încă de anul trecut, încadrarea comercializării sau uzului de petarde de la o simplă contravenţie la infracţiune făcându-i pe comercianţi să renunţe la această afacere şi pe tineri să-şi caute alte mijloace de distracţie.
În acest an însă, s-ar putea ca obiectele pirotehnice să dispară aproape definitiv. Dacă în anii precedenţi, la această vreme, distribuitorii care pot comercializa materiale pirotehnice aveau deja adusă parte din marfă la Suceava, acum nici unul nu a solicitat nici măcar aviz pentru comerţul obiectelor pirotehnice legale.
Poliţiştii suceveni de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice al Poliţiei Suceava spun că este foarte puţin probabil să mai solicite cineva acest drept, acum spre sfârşitul anului. Dacă anul trecut existau cinci distribuitori autorizaţi să achiziţioneze şi să distribuie obiecte pirotehnice, în acest an, probabil, nu va exista nici unul. Mai mult, nici un agent economic sau persoană fizică autorizată nu a solicitat dreptul de a comercializa legal materiale pirotehnice. În anii precedenţi, mare parte din „marfa” folosită de amatorii de bubuit petarde era achiziţionată de la comercianţii ilegali din pieţe sau din Bazar. Poliţiştii spun că nu sunt deloc semnale că în aceste sectoare s-ar vinde materiale pirotehnice, doar cu câteva zile înainte de sărbători fiind posibil să apară câţiva comercianţi, în general cei care aduc marfă din ţările vecine. În afara fricii de dosare penale, cred poliţiştii, lipsa materialelor pirotehnice se poate explica şi prin faptul că acestea nu prea mai sunt la modă.
Urmare a numeroaselor accidente grave, care au dus la mutilarea a numeroşi oameni, adesea simpli trecători printr-o zonă în care se aruncau petarde, legislaţia a fost înăsprită. Prin apariţia legii 406/2006, confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul sau folosirea de obiecte pirotehnice artizanale periculoase constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an. Sunt considerate periculoase amestecurile pirotehnice din clasele II-IV, T1, T2.
La liber au rămas doar obiectele artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasa I (artificiile pentru pomul de iarnă, artificiile pentru torturi, artificiile tip confetti, artificiile din gama „vulcan” de dimensiuni mici şi artificiile cu 5 sau 10 focuri) cu excepţia petardelor, pocnitorilor şi obiectelor zburătoare din această clasă. Obiectele pirotehnice din categoriile interzise pot fi folosite numai de persoane juridice autorizate, după obţinerea câtorva avize.
sursa: News Bucovina
Direcţia Silvică va scoate la vânzare 13.000 de brazi şi molizi
În preajma sărbătorilor iernii, sucevenii vor putea achiziţiona brazi de Crăciun scoşi la vânzare de la Direcţia Silvică, la preţuri modice.
Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru, a precizat că pentru anul acesta a fost aprobată spre vânzare o cotă de 13.000 de arbori, din care 10.000 de brazi şi 3.000 de molizi.
Preţul de vânzare a acestora va fi aproximativ la fel ca şi anul trecut.
În 2006, pentru un brad cu dimensiuni cuprinse între 0,70 – 1,30 metri, preţul a fost de 13 lei.
Pentru brazii cu dimensiuni cuprinse între 1,31 – 2,00 metri, preţul era de 19 lei, pe când cei care ajung până la 3 metri puteau fi achiziţionaţi contra sumei de 25 lei.
Pentru un molid de 0,70 – 1,30 metri, anul trecut preţul a fost de 9 lei, pentru cei de până la 2 metri, 12 lei, iar pentru unul care ajungea la 3 metri, preţul de vânzare a fost stabilit la 15 lei.
La aceste preţuri, practicate pentru brazii achiziţionaţi direct de la ocoalele Direcţiei Silvice Suceava, se mai adăuga valoarea TVA-ului şi câte un leu, pentru pomii de Crăciun scoşi spre vânzare în pieţele judeţului.
sursa: News Bucovina
16.000 de suceveni primesc subvenţii pentru încălzire
În prezent, 16.000 de familii sau persoane singure beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinţei. Astfel, vor primi sprijin financiar de la stat un număr de 12.392 de persoane care primesc căldură în sistem centralizat şi 2554 de persoane branşate la reţeaua de gaze naturale.
În plus, în reşedinţa de judeţ există şi un număr de beneficiari care folosesc combustibili solizi sau petrolieri, aceştia intrînd deja în posesia banilor cuveniţi. Potrivit legii, pentru aceştia din urmă, subvenţiile se dau la începutul sezonului rece, pentru perioada noiembrie-martie, suma variind în funcţie de venitul realizat pe membru de familie. Acesta trebui să fie de sub 500 de lei de persoană, pe lîngă ajutorul de la stat, cei care, nici în aceste condiţii, nu pot plăti serviciile de încălzire, vor primi şi o "prestaţie financiară excepţională". Aceasta se acordă în urma unei anchete sociale şi poate varia între 600 şi 700 de lei. Un număr 170 de localnici care se încălzesc cu lemne sau petrol au făcut solicitările cu întîrziere, ajutoarele urmînd a fi achitate în cel mai scurt timp.sursa: Evenimentul
Campanie anticăldură, la Cîmpulung Moldovenesc!
Primele dispute şi reacţii legate de reluarea furnizării agentului termic au apărut deja la Cîmpulung Moldovenesc, deşi nici măcar nu au apucat a fi pornite toate instalaţiile din punctele termice şi nu s-au încălzit toate caloriferele.
Efortul financiar făcut pentru punerea în funcţiune a noii centrale termice, chiar şi fără gazul metan pentru care a fost proiectată, ca şi încălzirea caloriferelor într-o parte a municipiului au fost primite cu bucurie doar trei zile. După ce s-au plîns că stau în frig de ani în şir, localnicii au ajuns acum la concluzia că, decît să dea bani pentru furnizarea căldurii, mai bine ar primi bani de la Guvern drept compensaţie pentru căldura nefurnizată, la fel ca anul trecut. Reamintim că la solicitarea primarului Gabriel Şerban şi ca urmare a nemulţumirii populaţiei faţă de frigul din case, Guvernul a alocat municipiului fonduri, iar familiile care nu s-au debranşat de la sistemul de încălzire centralizată, dar nici nu au avut căldură, au primit pentru disconfortul de iarna trecută compensaţii băneşti, în valoare de 1.000 lei fiecare. Chiar dacă banii s-au dat în tranşe, populaţia a fost atît de mulţumită, încît ar dori ca "darul de bani" să se repete în fiecare iarnă. Pe stradă, la baruri, la piaţă sau chiar în incinta Primăriei, localnicii spun că preferau bani de la Guvern. Primarul Gabriel Constantin Şerban şi-a exprimat însă nemulţumirea că situaţia a degenerat şi unii cîmpulungeni au fost determinaţi de "forţe obscure" să creadă că banii de la Guvern pentru ajutoare similare celor de anul trecut s-ar fi primit şi în acest an, dar că edilii i-ar fi folosit în alte scopuri şi probele de căldură ar fi doar "abureală, ca să nu se mai ştie ce s-a întîmplat cu banii". Primarul ştie cine a dezinformat populaţia, dar a refuzat să dezvăluie vinovaţii, pe motiv că nu vrea să lase loc la interpretări politice.
Edilul şef a respins categoric orice acuzaţii despre folosirea în alte scopuri a unor ipotetice ajutoare şi a explicat care este adevărul. "Sînt dezamăgit de această zvonistică răuvoitoare, pentru că demersurile noastre au fost în folosul populaţiei. Cele 15 miliarde de lei vechi care s-au acordat anul trecut celor care nu s-au debranşat de la reţea au reprezentat un ajutor financiar alocat de Guvern în mod excepţional, în condiţiile în care sistemul nostru de încălzire nu putea funcţiona, pentru că nu aveam gaz metan din cauza unor proceduri complicate pentru alegerea unui operator, pe care nu le puteam rezolva noi. Toate sumele de la Guvern au destinaţii precise, nu le putem folosi noi după cum ne vin idei. Este adevărat că şi anul acesta s-au alocat 10 miliarde de lei vechi, dar pentru a se porni centrala. Nu se pot folosi banii pentru ajutoare şi nici pentru altceva. Se ştie că premierul Tăriceanu însuşi a venit la Cîmpulung pentru a vedea cum am folosit banii şi iată, centrala funcţionează. Ajutoarele se acordă ca şi anul trecut numai celor care se încălzesc cu lemne şi au venituri mici, în sume stabilite de Guvern, din bani special destinaţi pentru asta şi nu din banii pentru centrală. Este regretabil că se seamănă confuzie şi dezinformare. Toţi ne-am dorit să se rezolve problema căldurii şi acum, cînd am reuşit, m-aş fi bucurat ca oamenii care nu cunosc detaliile să mă caute şi să întrebe, pentru că nu refuzăm informaţiile nimănui. Ştiu cine lansează astfel de campanii şi profită de neştiinţa unora dintre concetăţenii noştri. Consider că preferabil ar fi ca aceştia să ne ajute să comunicăm mai bine cu oamenii, decît să îşi irosească talentul diplomatic pe denigrări care nu fac bine nimănui", a spus primarul.
În ceea ce priveşte furnizarea căldurii, primarul a mai precizat că se continuă punerea în funcţiune a punctelor termice şi verificările de reţele pe scările de bloc, în ordinea anunţată anterior şi că este vorba numai de furnizarea căldurii, nu şi de apă caldă, cum au anunţat unele canale de televiziune.sursa: Evenimentul
"Sperăm ca începutul anului viitor să însemne o revigorare a pieţei lemnului"
• a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru
Sute de firme sînt aşteptate la licitaţiile ce vor fi organizate, pînă la sfîrşitul acestui an, de către Direcţia Silvică Suceava.
Licitaţiile cu strigare vor fi pentru achiziţia restului de material lemnos rămas nelicitat şi alocat de RNP pentru acest an, cît şi la exploatările ce urmează a fi efectuate anul viitor. Începînd din aceste zile, cei interesaţi pot să se înscrie la licitaţiile ce vor avea loc pe: 12, 17, 18 şi 19 decembrie. La prima licitaţie se scot la vînzare peste 50.000 de metri cubi de lemn, din care mai bine de jumătate sînt lemne pentru foc. Restul licitaţiilor se referă la exploatările forestiere ce urmează a fi făcute anul viitor. Astfel, este scoasă la vînzare 60 la sută din masa lemnoasă ce trebuie valorificată pe picior. Pe data de 19 decembrie va avea loc licitaţia pentru prestări servicii şi constă în vînzarea masei lemnoase fasonate ce urmează a fi valorificată ulterior la drum auto. "Sperăm ca începutul anului viitor să însemne o revigorare a pieţei lemnului, pentru că datorită catastrofelor de anul trecut din Europa, dar şi datorită recesiunii mondiale, a scăderii investiţiilor în construcţii, atît în Statele Unite, dar şi în Japonia, preţul lemnului a ajuns undeva la 60 de euro. Sînt semnale că preţul îşi va reveni şi sperăm obţinerea unor sume cît mai bune şi la aceste licitaţii şi la cele viitoare", a spus şeful Direcţiei Silvice, Valerian Solovăstru.sursa: Evenimentul
Carne de cal vîndută pe post de carne de vită
Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au descins, la sfîrşitul săptămînii trecute, în tîrgul din Vicovu de Sus, prilej cu care Primăria a fost amendată cu 10.000 de lei.
Inspectorii au pus lacăt pe hala de produse alimentare din zonă, pentru nerespectarea condiţiilor igienico-sanitare. Totodată, au fost depistaţi mai mulţi comercianţi particulari care ofereau amatorilor carne de cal pe post de carne de vită. Aceasta era vîndută, fără documente de provenienţă şi sanitar-veterinare, direct din căruţe sau din portbagajele autoturismelor.sursa: Evenimentul
Brazi, pe alese
Ieri, în Piaţa Mică şi-au făcut apariţia brăduţii pentru Crăciun "made in România". Preţurile sînt pentru toate buzunarele, fiind cuprinse între 20 şi 50 de lei.
Din păcate, sucevenii nu sînt prea încîntaţi de oferta românească şi aşteaptă brazii importaţi din Danemarca, mai scumpi, dar mai frumoşi. "Anul trecut, am preferat să dau 100 de lei pe brad, dar a fost nemaipomenit de frumos. Ce vînd flăcăii aceştia în piaţă sînt rebuturi. Brazii lor au trei crengi, dintre care una este tulpina", ne-s spus Lucian Anghel, 25 de ani.sursa: Evenimentul
Primăria Fălticeni mai are de cheltuit 1,2 milioane de lei
La ultima rectificare a bugetului de stat, municipiul Fălticeni a primit sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate în valoare de 212.000 lei.
Suma este destinată plăţii ajutorului social, drepturilor însoţitorilor persoanelor cu handicap, burselor pentru elevi, achiziţionarea obiectelor de inventar destinate şcolilor şi pentru cheltuielile Serviciului comunitar de evidenţă a persoanelor. Chiar şi cu această suplimentare, municipalitatea va mai putea acoperi doar bursele elevilor, ajutorul social şi o parte din drepturile de personal ale însoţitorilor persoanelor cu handicap. Pentru toate aceste ajutoare, Primăria va mai avea de cheltuit, pînă la sfîrşitul anului, 1,2 milioane de lei. Avînd în vedere că sumele defalcate din TVA nu sînt suficiente, diferenţa necesară pentru acoperirea fondurilor destinate cheltuielilor descentralizate va fi alocată din venituri proprii.sursa: Evenimentul
Clanul Fânu din Fălticeni, săltat de Crima Organizată Iaşi
Tone de mărfuri, în special de provenienţă chinezească, au fost confiscate |
|
10 percheziţii.
În total, au fost percheziţionate 10 locaţii, acolo unde membrii clanului Fânu îşi depozitau marfa adusă de la diferite centre comerciale din zona Bucureştiului. Tone de mărfuri, în special de provenienţă chinezească, au fost ridicate şi lăsate în custodia Jandarmeriei din Fălticeni până la finalizarea anchetei.
19 persoane, printre care Neculai Fânu şi Sorin Vişan, au fost ridicate în baza unor mandate de aducere.
Reprezentanţii DIICOT Iaşi aveau date că membrii clanului Fânu puseseră pe roate o adevărată morişcă prin care trăgeau ţepe de ordinul miliardelor de lei vechi. Reprezentanţii acestei grupări luau marfă de la diferite centre comerciale, în special de la cetăţeni chinezi, pe care o achitau cu cecuri fără acoperire. Marfa era depozitată în Fălticeni sau Baia şi apoi revândută la bucată în pieţele şi târgurile din zonă.
Unul din principalele depozite clandestine se găsea în incinta fostului cinematograf Doina din Fălticeni, acolo unde oamenii legii au descoperit ieri dimineaţă cantităţi mari din marfa luată fără nici un leu de la chinezi.
Ultimul tun.
Ultimul tun, de aproximativ 3 miliarde de lei vechi, al grupării care acţionează de circa doi ani s-a petrecut acum câteva săptămâni.
Clanul Fânu este unul dintre cele mai cunoscute şi temute din Fălticeni, iar multă lume a crezut că aceştia nu vor cădea niciodată, şi asta pentru că ar fi beneficiat de protecţia unor poliţişti locali.
De altfel, tocmai din acest motiv, şi încercările chinezilor ţepuiţi cu sume importante de bani prin neplata mărfurilor au fost sortite eşecului.
Rămâne de văzut cum se va derula ancheta şi câte persoane din cele 19 ridicate ieri dimineaţă de DIICOT Iaşi vor fi duse în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.
sursa: Monitorul de Suceava