vineri, 9 ianuarie 2009

Relu Fenechiu, alungat de la Suceava


Senator PNL: Interimatul lui Relu Fenechiu la conducerea PNL Suceava a expirat

Senatorul PNL de Suceava Tiberiu Prodan a declarat, vineri, că interimatul de şase luni al deputatului de Iaşi Relu Fenechiu la conducerea organizaţiei sucevene s-a încheiat şi că va solicita Delegaţiei Permanente numirea altui preşedinte interimar până la organizarea alegerilor în organizaţie.

Prodan a spus, într-o conferinţă de presă, că perioada de interimat a lui Relu Fenechiu a expirat.

El a arătat că, potrivit Statutului, perioada de interimat este de şase luni, iar Relu Fenechiu a fost numit preşedinte interimar al organizaţiei în data de 9 iulie.

"Nu e cazul să mai vină să ne dea sfaturi", a spus Prodan, care a precizat că în mandatul de preşedinte interimar al organizaţiei PNL Suceava Relu Fenechiu a participat la patru şedinţe ale Biroului Permanent Judeţean şi că nu s-a simţit o revigorare a activităţii filialei.

"Nu merge treaba bine în organizaţie", a spus senatorul liberal, care a menţionat că va solicita Delegaţiei Permanente a partidului să numească un alt preşedinte interimar până la organizarea alegerilor interne.

Deputatul Relu Fenechiu a fost numit preşedinte interimar al organizaţiei judeţene PNL Suceava după ce, în luna iulie, mandatul fostei conduceri interimare a organizaţiei a încetat.

Organizaţia PNL Suceava a rămas fără preşedinte în februarie 2008, după ce liderul ales, primarul Sucevei, Ion Lungu, a decis să se înscrie în PDL.


Un sandwich la schimb cu 10 prieteni


Burger King a lansat o noua campanie in Statele Unite, prin care ofera gratuit un Whopper (cel mai cunoscut sandwich al lantului fast-food) oricarui utilizator al retelei de socializare Facebook care isi sterge zece "prieteni" de pe pagina de profil, potrivit presei britanice.


Astfel, utilizatorii popularei retele de socializare online sunt invitati sa acceseze site-ul aplicatiei Whopper Sacrifice, care, odata instalata, ii ofera utilizatorului un talon in schimbul caruia se primeste un hamburger, cu conditia selectarii si stergerii unui grup de zece nume de pe asa-numita lista de prieteni.

Stergerea unei persoane din lista de prieteni nu genereza automat un mesaj care sa-l avertizeze pe cel eliminat de acest lucru. Creatorii aplicatiei Whopper Sacrifice au prevazut, in schimb, un text care sa anunte prietenul scos din lista, intr-o maniera destul de criptica, ca "a fost sacrificat pentru un Whopper gratuit".

Aplicatia a fost descarcata deja de peste 15.000 de utilizatori.

Autorii campaniei de "mituire" sunt aceeasi care au dezvoltat controversatele spoturi "Whopper Virgin", in care mai multi tarani din Transilvania apar intr-o serie de reclame considerate de critici ca fiind insultatoare, exploatatoare si anticoncurentiale, dupa cum au fost catalogate de mai multe publicatii.

Pe principiul comparatiei cu un produs al concurentei, scenariul spoturilor ii prezinta pe tarani ca pe niste profani ai preparatelor de tip fast-food, care, la prima degustare de hamburgeri din viata lor, decid ca noul produs al Burger King, numit Whopper, este mai bun decat Big Mac-ul de la McDonald's.

Tot mai multi romani se imprietenesc pe internet


Utilizarea retelelor sociale online in Romania a inregistrat o crestere importanta in 2008, urmand tendinta cresterilor la nivel european, de 35%, informeaza reprezentantii retelei sociale Neogen.


Potrivit datelor unui studiu realizat de agentia de publicitate Universal McCann, in luna martie 2008, apoape 10% din populatia Romaniei folosea acest mod de socializare, fata de 15,6% in Germania, 23,8% SUA, 29,1% Marea Britanie si un maxim de 36,4% Olanda.

Datele studiului prevad cresteri spectaculoase ale acestui tip de socializare pentru 2009 in Romania, site-urile retelelor fiind percepute de romani ca un domeniu de explorat si incitant, care tinde sa inlocuiasca treptat e-mailul.

Principala retea de socializare din Romania este Neogen, utilizata cu precadere de romanii care traiesc in mediu urban (bucurestenii detin peste 40% din traficul inregistrat).

Cu un total de peste 593.000 membri (80% in segmentul de varsta 20-40 ani), Neogen a inregistrat in 2008 o medie zilnica de 68.000 vizite in cluburile de socializare si content sharing. Serviciul de dating (Noi2.ro) a inregistrat in 2008 o medie zilnica record, de 160.000 vizite, mai informeaza reprezentantii site-ului.

Euro ajunge la maxime istorice: 4,2127 lei/euro

1. Euro ajunge la maxime istorice: 4,2127 lei/euro. BNR mentine dobanda de referinta la 10,25% in incercare de a tine sub control moneda. Moneda nationala a ajuns vineri la un curs de referinta de 4,2127 lei/euro, acesta fiind un nou minim istoric atins de leu fata de moneda unica. In incercarea de a atenua din caderea leului, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a luat marti decizia de a mentine dobanda de referinta la 10,25%, in ciuda unei economii in scadere.

2. Razboiul gazelor dintre Rusia si Ucraina baga Romania in situatie de urgenta. Miercuri a fost instaurata starea de urgenta in sectorul energetic pe fondul sistarii livrarilor de gaze din Rusia.

Romania a pierdut circa 7,2 mil. metri cubi zilnic de gaze din cauza sistarii complete a importurilor prin cele doua puncte, respectiv Isaccea (Dobrogea) si Mediesul Aurit (Satu Mare).

"Am luat decizia de a declara situatia de urgenta in sistemul energetic astfel incat Transgaz sa poata gestiona operativ sistemul de transport si sa faca aprovizionarile in ordinea prioritatilor. Situatia de urgenta este un instrument legal pe care Transgaz si furnizorii au posibilitatea sa-l utilizeze in relatiilor lor cu agentii comerciali. Spre exemplu, Electrocentrale Bucuresti, companie care va functiona pe pacura, ar fi fost obligata sa treaca prin procedura de achizitii publice pentru a cumpara acest combustibil. Prin instaurarea situatiei de urgenta, achizitiile se pot face prin negociere directa", a declarat Adriean Videanu, ministrul economiei si comertului. Astfel, companiile Electrocentrale Bucuresti, Galati si CET Pitesti au trecut la functionarea pe pacura pentru a se putea face o economie la gazele naturale.

3. BVB ajunge la cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat sedinta de joi pe un minus de 0,98%, ajungand la 1830,04 puncte, cel mai scazut nivel din ultimii patru ani si opt luni cu o lichiditate a pietei de 5,39 milioane euro (22,31 milioane lei).

Evolutia negativa a fost cauzata in principal de companiile de petrol Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services acestea incheind sedinda pe o scadere de 11,72%, respectiv 14,48%.

4. Ministrul Finantelor spera la o crestere economica de 3,5%. Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a revizuit proiectiile macroeconomice, pe care urmeaza sa se fundamenteze bugetul pentru acest an, noua estimare pentru deficitul bugetar fiind cuprinsa intre 1,7% si 2% din PIB, in conditiile unei cresteri economice de 3,5%, cu un PIB nominal de 588 mld. lei si a unei inflatii medii de 5,3%.

In ciuda unei relaxari a noii tinte de deficit, analistii considera ca proiectiile macroeconomice ale noului guvern nu sunt realiste. "Un deficit bugetar in jur de 2% si o crestere economica de 3,5% sunt incompatibile. A reduce substantial deficitul bugetar intr-o perioada de incetinire economica echivaleaza cu o masura prociclica care ne va baga in recesiune. Nu este momentul sa fetisizam indicatorii macroeconomici. Nu se mai uita nimeni la ei", sustine Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

5. Banca Angliei coboara dobanda de referinta la cel mai scazut nivel din 1694 pana in prezent. Banca Angliei a redus rata dobanzii de referinta la un nivel minim istoric, cel mai scazut de la infiintarea institutiei in 1694, strategii incercand sa previna o inasprire si mai puternica a conditiilor de creditare in conditiile in care Marea Britanie se adanceste si mai puternic in recesiune.

Comitetul de Politica Monetara, condus de Guvernatorul Mervyn King, a redus dobanda cu 0,5%, pana la un nivel de 1,5%, in conformitate cu estimarile economistilor. Aceasta reducere este cea de-a patra operata de banca centrala din data de 8 octombrie, atunci fiind pus in aplicare un plan de urgenta, coordonat la nivel global, de reducere a ratelor dobanzii.

6. INS anunta scaderea exporturilor cu 9% in noiembrie. In luna noiembrie, valoarea exporturilor exprimata in euro a scazut cu 9% (0,7% la valori exprimate in lei), in timp ce importurile au inregistrat o scadere de 17% (9,7% la valori exprimate in lei) fata de aceeasi luna a anului anterior, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

Deficitul comercial inregistrat in luna noiembrie 2008 a fost de 1679,8 milioane euro (6.275 milioane lei), mai mic cu 616 milioane euro (1679,8 milioane lei), fata de luna noiembrie 2007.

In primele zece luni ale anului 2008, valoarea deficitului comercial s-a ridicat la 19,19 miliarde euro (70,01 miliarde lei), cu 1,19 miliarde euro (13 miliarde lei).

In perioada ianuarie-octombrie 2008, exporturile au crescut cu 18,6% in euro (30,9% la valori exprimate in lei), in timp ce importurile au crescut cu 15,5% in euro (27,6% la valori exprimate in lei).

7. Finantele au platit luni 14,24% pe luna pentru atragerea a 414 milioane lei de la banci. Ministerul Finantelor a vandut, luni, la prima licitatie din acest an, certificate de trezorerie cu scadenta la o luna de 566,8 milioane de lei, sub nivelul programat, de 1 miliard de lei, la un randament mediu de 14,24%.

Licitatia de luni este pirima cu o astfel de maturitate din ultimii patru ani si opt luni. Bancile au cumparat titluri de stat in valoare de 414 milioane lei.

Valoarea totala a emisiunilor de titluri din 2008 se ridica la 12,3 miliarde de lei, in crestere cu 36% fata de anul trecut.

8. Dacia anunta scaderi ale vanzarilor cu 17% in 2008 pe piata romaneasca. Vanzarile constructorului auto Dacia in Romania au scazut in cursul anului trecut cu 16,8%, la 84.609 unitati, fata de nivelul de 101.799 de automobile comercializate in anul anterior. Scaderea a fost consemnata cu precadere in ultima parte a anului, interval in care cererea generala a pietei s-a redus cu 50%, iar Dacia a decis oprirea productiei pentru 40 de zile.

La nivel mondial, vanzarile Dacia in luna decembrie a anului 2008 au scazut cu 15,3%, la 18.754 unitati, cresterea inregistrata in 2008 fiind de 11,7%, conform datelor anuntate de grupul francez Renault.

9. Bancile incep sa isi rascumpere actiunile tranzactionate la BVB. Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania (TLV) a decis miercuri inceperea programului de rascumparare a actiunilor proprii de pe Bursa, dupa ce actiunile s-au prabusit cu 58% odata cu revenirea la tranzactionare, dupa consolidarea valorii nominale. In baza mandatului incredintat de AGA in septembrie 2008, Consiliul de Administratie la bancii poate rascumpara pana la 5% din actiunile propii, la un pret de maxim 4 lei/actiune, in vederea stabilizarii cursului pe Bursa.

Si grupul austriac Erste Bank (EBS), actionarul majoritar al BCR, a rascumparat miercuri de pe Bursa de la Bucuresti 500 de actiuni proprii la pretul de 64,1 lei, valoarea totala a achizitiei ridicandu-se la 32.000 de lei (aproape 8.000 de euro). Tranzactiile au fost intermediate de BCR, care este si unul dintre market-makerii pentru actiunile Erste.

Acestea sunt primele achizitii de actiuni proprii realizate de Erste Bank pe Bursa de la listarea titlurilor bancii austriece, in februarie 2008.

10. Sindicatele: Salariul mediu brut va fi de 1.702 lei anul acesta. "Am convenit in cadrul discutiilor pe care le-am avut cu ministrii Muncii, Finantelor si Administratiei si Internelor ca salariul mediu brut pe economie va fi in acest an de 1.702 lei", a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), la sfarsitul unei intalniri care a avut loc miercuri la ministerul Muncii. Comisia Nationala de Prognoza a estimat in prognoza de toamna a anului trecut ca salariul mediu brut va ajunge in 2009 la 1.865 de lei.

Si asistentii maternali trebuie sa aleaga intre pensie si salariu

Peste 500 de asistenti maternali din tara sunt afectati de ordonanta de urgenta care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, potrivit directorului de monitorizare al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), Elena Tudor.

Virgil Ardelean revine la şefia serviciului secret al MAI


Chestorul de poliţie Virgil Ardelean, supranumit "Vulpea", a revenit la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţiei Internă (DGIPI) din Ministerul Administraţiei şi Internelor, el înlocuindu-l pe fostul şef al instituţiei, Petru Albu, a anunţat ministrul Gabriel Oprea.

Videanu a numit un consilier personal controversat


Mininistrul economiei, Adriean Videanu, l-a numit în urmă cu câteva zile în postul de consilier personal pe gorjeanul Marcel Hoară, fostul director interimar al Agenţiei de Dezvoltare a Zonelor Miniere. Surse apropiate spun că şi Ionel Manţog, fostul preşedinte al PD-L Gorj, urmează să fie numit într-o funcţie similară.

Numele lui Sisu si Puia, inscriptionate pe crucile din Vatra Dornei


Politistii din Vatra Dornei au prins, ieri, doi tineri care au profanat mai multe cruci din Cimitirul Eroilor din municipiu. Este vorba despre doi tineri în vârsta de 16 si 19 ani, care au facut inscriptii hip-hop cu graffiti rosu, începând de la gardul cimitirului. Potrivit inspectorului principal de politie din IPJ Suceava, Alin Botezatu, cei doi au facut aceste inscriptii din teribilism, unul dintre ei fiind pasionat de arta urbana. El a mentionat ca pe numele celor doi a fost întocmit un dosar penal si a început urmarirea penala pentru profanare de morminte. Potrivit politistilor, sapte cruci au fost rupte din soclu, iar 19 au fost desenate cu graffiti rosu. Inscrisurile sunt cu litere de tipar si reprezinta numele unor membri ai formatiilor de muzica hip-hop. Alin Botezatu a declarat ca pe cruci au fost inscriptionate nume greu descifrabile, dar si numele a doi membri ai unei formatii de hip-hop din România, respectiv Puia si Sisu.

Fostul sef al politiei Medgidia, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare

Curtea de Apel Constanta l-a condamnat astazi pe fostul sef al politiei Medgidia, Lilian Buzea la un an de inchisoare cu suspendare, dupa ce acesta a fost reclamat ca a primit mita un costum de firma si mai multe sticle cu vin, transmite NewsIn.

Putin: Romania can buy Russian gas without intermediaries


The Russian prime-minister Vladimir Putin stated, today, Russia agreed to directly sell gas to Romania, no intermediaries. Putin added Russia was not against The Romanian participation in South Stream project. “We are not against the Romanian participation or making part of South Stream project. We agree to direct contact as regards gas supply with state communities” said Putin. Premier’s statement was made in a discussion he had with former journalists at Novo-Ogarevo presidential residence, transmits NewsIn. Putin transmitted to the Romanian president, by means of a TVR reporter, an offer of collaboration: delivering Russian gas supplies directly to the Romanian state, so that it redelivers it to Ukraine. “I have a counteroffer that you’ll find hard to deny. Please send this message to president Basescu!

Un milion de lei pentru promovarea proiectului “Turism religios in Bucovina”


BucovinaConsiliul Judeţean Suceava a parcurs ultimul criteriu necesar promovării spre finanţare a proiectului „Turism religios în Bucovina”, lansat oficial la Forumul Regional de Investiţii din octombrie anul trecut.
„Turism religios în Bucovina”, proiect cu o valoare de 1,024 de milioane de lei, urmează a fi promovat în vederea finanţării în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013.
Obiectivul principal al proiectului “Turism religios in Bucovina” este promovarea turismului religios în judeţul Suceava.

Printesa Eleonore a Danemarcei a vizitat Manastirile din Bucovina


Manastiri din BucovinaMinistrul Culturii, Toader Paleologu si presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur au insotit-o pe printesa Eleonore-Christine a Danemarcei in vizita privata care a efectuat-o sambata si duminica (3-4 ianuarie 2009) la manastirile Putna, Sucevita, Moldovita si Voronet din Judetul Suceava.
Cu acesta ocazie ministrul Culturii, Teodor Paleologu, a discutat cu Gheorghe Flutur, Presedintele CJ Suceava, despre mai multe proiecte de restaurare a monumentelor istorice din judet printre care si proiectul de refacere a Cetatii de Scaun a Sucevei.
Dupa vizita de la Manastirea Putna, ministrul Culturii a declarat ca va sustine infiintarea unui centru de restaurare la aceasta manastire ce detine o importanta coletie de obiecte de patrimoniu.

Traditii si Obiceiuri de Boboteaza


Botezul Domnului, BoboteazaLa fiecare inceput de an, pe 6 si 7 ianuarie, sunt doua sarbatori importante pentru romani:

Boboteaza si Sfantul Ioan, care marcheaza sfarsitul sarbatorilor de iarna.
Boboteaza sau Botezul Domnului semnifica sfintirea apelor din intreaga lume, dupa cum Iisus s-a coborat in raul Iordan pentru botez. Pregatirea acestui moment se face, si astazi, cu multa atentie, in fiecare comunitate. Locul de desfasurare a slujbei se alege impreuna cu preotul satului, de obicei intr-un spatiu mai larg unde sa fie cel putin o fantana, in imediata vecinatate a unei ape curgatoare, in gospodaria unui om sau in curtea bisericii. Pentru acest moment se aduce apa, care se punea in vase mari si tot acum, se taie, la rau, o cruce mare de gheata pe care apoi preotul o arunca in apa unui rau sau lac. Mai multi barbati se arunca in apa ca sa o aduca inapoi, iar cel care va scoate crucea din apa va avea noroc tot anul. In jurul acestei cruci sau in jurul crucii care se afla in mod normal in curtea bisericii, se desfasoara intreg ceremonialul religios, la care participa toata suflarea comunitatii. Dupa slujba de sfintire a apei, transformata in agheasma, fiecare satean isi ia apa sfintita in vasele cu care a venit de acasa. Pe drumul de intoarcere ei striga “Chiraleisa”- pentru belsugul holdelor viitoare, pentru purificarea aerului si pentru cresterea cat mai mare a canepii - si toarna cate putina agheasma in toate fantanile intalnite in cale. Odata ajunsi acasa, oamenii sfintesc cu agheasma sura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livada, casa si interiorul casei.

Sarbatoarea Bobotezei este incarcata de ritualuri si traditii care de-a lungul timpului s-au pastrat neatinse in satele romanesti fiind pline de farmec si semnificatii. Ajunul Bobotezei era un moment favorabil farmecelor, descantecelor si altor practici magice. Dimineata, inainte de aprinderea focului, se strangea cenusa din soba si gunoiul din casa pentru a fi pastrate pana in primavara, cand se presarau pe straturile cu legume “pentru a le face rodnice si a le proteja de gujulii”. Fanul de sub fata de masa si bulgarii de sare se adaugau in hrana animalelor “pentru a le feri de farmece, de boli si de duhurile rele”. In acelasi scop era folosita si agheasma luata de la preotul care venea cu Iordanul.
In satele din nordul tarii, pe vremuri, femeile se adunau in grupuri mari acasa la cineva si duceau alimente si bautura. Dupa ce serveau masa, ele cantau si jucau toata noaptea. Dimineata ieseau pe strada si luau pe sus barbatii care apareau intamplator pe drum, ii luau cu forta la rau amenintandu-i cu aruncatul in apa. Tot acum, in unele regiuni, avea loc integrarea tinerelor neveste in comunitatea femeilor casatorite prin udarea cu apa din fantana sau dintr-un rau. In noaptea de Boboteaza, tinerele fete isi viseaza ursitul. Ele isi leaga pe inelar un fir rosu de matase si o bucatica de busuioc; busuioc se pune si sub perna. Fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in acel an.

Se spune ca daca, in dimineata de Boboteaza, pomii sunt incarcati cu promoroaca, acestia vor avea rod bogat. In cele 3 zile cat se sarbatoreste Boboteaza sunt interzise certurile in casa si nu se da nimic cu imprumut, pentru ca se da astfel altcuiva belsugul din casa. Dupa Boboteaza, 9 zile nu se spala rufe, pentru ca se considera a fi un pacat sa fie spurcata apa care a fost sfintita. Cei care au necazuri mari si tinerii care doresc sa aiba noroc in casnicie tin in aceasta zi post negru. La tara preotul este asteptat cu casa curata, iar pe masa se aseaza un vas cu apa, o farfurioara cu sare, una cu graunte si una cu colac.
In seara de Ajun se savarseau practici de aflare a duratei vietii. Inainte de culcare, se luau carbuni din vatra si se denumeau cu numele tuturor membrilor familiei. Se credea ca primul care va muri, in acea din familie, va fi cel al carui carbune se va stinge mai repede.
Acestea sint traditiile inchinate sarbatorii, pe care le respecta mai ales oamenii din lumea satului si cei varstnici. Pentru tineri, mai ales pentru cei de pe la oras, traditiile s-au cam pierdut si multi stiu ca Boboteaza este doar ziua in care se sfintesc apele si se taie cruci de gheata.

Pe 7 ianuarie, de sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul, obieceiul numit “Udatul Ionilor“, are loc in Transilvania si Bucovina. In Bucovina, la portile tuturor care poarta acest nume se pune un brad impodobit, iar acesta da o petrecere cu lautari. In Transilvania cei care poarta acest nume sunt purtati cu mare alai prin sat pana la rau unde sunt botezati/ purificati.

Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” se inchide pentru un an


Muzeul Grigore Antipa - BucurestiMuzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” din Capitala a intrat astazi in lucrari de modernizare care se vor desfasura pana in 2010. Costul lucrarilor este estimat la peste 600.000 de euro.
Fondurile necesare pentru reabilitarea cladirii provin dintr-un imprumut acordat Ministerului Culturii, in 2006, de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. imprumutul este destinat reabilitarii a 23 de monumente istorice din Romania.
Pe lista de prioritati figureaza finalizarea lucrarilor de refacere a fatadei muzeului, extinderea bibliotecii, refacerea si restaurarea imprejmuirilor, lucrari de modernizare care sa permita accesul persoanelor cu handicap, mansardarea corpului sudic, reabilitarea si modernizarea centralei termice a muzeului.

Muzeul Grigore Antipa - Bucuresti
Reabilitarea sediului Muzeului Antipa este inclusa in programul “Reabilitarea Monumentelor Istorice din Romania”, desfasurat de UMP si finantat printr-un imprumut de circa 200 de milioane de euro, acordat Guvernului Romaniei de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).
Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa a fost infiintat pe 3 noiembrie 1834, prin decretul princiar semnat de domnitorul Alexandru Ghica. “Muzeul National” din Bucuresti este una dintre cele mai populare institutii muzeale romanesti, in 2005, in urma unui sondaj comandat de Ministerul Culturii si Cultelor.

Sucevenii, obligaţi să plimbe gunoiul

Resturile menajere ale sucevenilor sunt depozitate la Fălticeni, pentru că autorităţile nu şi-au făcut treaba la timp.



Sucevenii mai au de aşteptat cel puţin doi ani până când în municipiu va exista un sistem de colectare şi depozitare a deşeurilor la standarde europene. Actuala groapa de gunoi a oraşului, din zona Mirăuţi, a fost închisă la începutul anului, după 37 de ani la darea în folosinţă. Decizia a fost impusă de reglementările cu privire la protecţia mediului ale Uniunii Europene, după ce la marginea Sucevei au fost depozitate 1,65 milioane de metri cubi de gunoaie, cu peste un milion mai mult decât capacitatea depozitului. Autorităţile judeţene ştiau încă din 2005 că groapa de la Mirăuţi urmează să fie desfiinţată la 31 decembrie 2008, dar până acum abia au demarat procedurile pentru amenajarea unei gropi ecologice. Din acest motiv, de la 1 ianuarie 2009, resturile menajere ale sucevenilor sunt transportate la marginea oraşului Fălticeni, în localitatea Antileşti. Reprezentanţii primăriei dau vina pe oficialii de la Bucureşti şi pe cei ai Consiliului Judeţean Suceava. „Din păcate, pentru că au fost mai multe probleme cu cei de la Agenţia Mediului am ajuns să nu avem o groapă de gunoi. Ţine de Consiliul Judeţean amenajarea depozitului de la Moara. Din ce ştiu eu, se aşteaptă limpezirea situaţiei politice pentru a se debloca proiectul“, ne-a declarat Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei. „Se ştia încă din 2005 că groapa de gunoi trebuie închisă la 31 decembrie. Ministerul Mediului nu a depus la timp proiectul mai departe şi din acest motiv s-a întârziat“, a spus Daniel Buzaş, director tehnic al Consiliului Judeţean Suceava. În acest moment, depozitul ecologic de gunoi al Sucevei este trasat doar pe hârtie. Proiectul vizează amenajarea a două depozite care să deservească judeţul Suceava. Unul dintre ele, cel de la Moara, este proiectat pentru deşeurile provenite din municipiu şi localităţile limitrofe, iar celălalt, de la Pojorâta, pentru gunoaiele din zona de munte a judeţului. „Noul proiect este în curs de execuţie, acesta având o valoare de 48 milioane euro şi o perioadă de 30 de ani de funcţionare. Termenul de începere a proiectului este 2010, dar va fi nevoie de cel puţin încă un an pentru ca acesta să se realizeze practic“, ne-a declarat Iluţă Cocriş, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava. Cel puţin şase luni va dura până când autorităţile vor obţine avizele necesare demarării licitaţiei pentru strabilirea executantului. Până când Suceava va avea groapă ecologică proprie, firma de salubritate transportă zilnic în „oraşul trandafirilor“ între 70 şi 100 de tone de resturi menajere. Locuitorii din Fălticeni sunt revoltaţi. «Circula de mai multă vreme un zvon că Suceava va trimite gunoaiele la noi. N-am crezut că e posibil. În loc de „oraşul trandafirilor“, Fălticeniul se va transforma în „oraşul gunoaielor“», ne-a declarat Andrei Ungureanu, de 23 de ani din Fălticeni.

Liberalii rămân cu conducerile interimare


Liberalii suceveni mai au de aşteptat până când vor fi chemaţi pentru a-şi alege o nouă conducere, atât la nivelul organizaţiei judeţene, cât şi a filialei din municipiul reşedinţă de judeţ. Cel puţin aşa susţine liderul interimar al PNL Suceava, deputatul de Iaşi Relu Fenechiu, care a precizat că nu intenţionează momentan să schimbe starea de interimat de la conducerea organizaţiei judeţene. Fenechiu a arătat că nu vor fi organizate alegeri până când nu se va găsi o persoană care să fie aleasă şi să rămână în funcţia de preşedinte al PNL Suceava cel puţin patru ani. „Nu vom ţine cont de nemulţumirea unui membru sau a altuia din Biroul Judeţean a PNL Suceava. Şi nu vom organiza alegeri pornind de la faptul că o persoană este nemulţumită, iar alta mulţumită. Alegerile se vor face atunci când vom considera că este normal să se facă”, a declarat Fenechiu înaintea primei şedinţe a Biroului Judeţean al PNL Suceava de după alegerile parlamentare din toamna anului trecut.

Relu Fenechiu a precizat că organizaţia judeţeană Suceava a PNL trebuie să demonstreze că are „forţa” de a-şi alege un preşedinte care să rămână în această funcţie pe o perioadă de cel puţin patru ani. El a mai precizat că până la alegerea unui nou preşedinte judeţean, membrii PNL care au candidat la alegerile parlamentare trebuie să se ocupe de organizarea alegerilor la nivelul fiecărei localităţi din judeţ.

După alegerile parlamentare, liberalii suceveni au devenit invizibili

Şedinţa de ieri a Biroului Judeţean al PNL Suceava a fost prima de după alegerile parlamentare din toamna anului trecut, perioadă în care liberalii suceveni au fost cât se poate de invizibili. Pierderea guvernării şi intrarea în opoziţie i-a liniştit pe liderii interimari ai PNL Suceava, care nu au mai susţinut nici o conferinţă de presă în perioada ce a urmat alegerilor. Astfel se face că o astfel de situaţie a lăsat impresia unui vid de putere în cadrul PNL Suceava, organizaţie condusă de un deputat din Iaşi, cu sprijinul unui preşedinte executiv din Vatra Dornei, Valică Gorea. Singurul care a făcut excepţie a fost liberalul Iulian Angheluş, care a candidat pentru un mandat de deputat în colegiul Siret. Astfel, în lipsa unei conduceri confirmată prin vot de către membrii PNL, tot mai mulţi liberali suceveni susţin organizarea de urgenţă a conferinţei judeţene de alegeri pentru stabilirea unui noi preşedinte. Din informaţiile pe care le deţinem, pentru funcţia de preşedinte ar putea să candideze senatorul Tiberiu Prodan, care a mai deţinut conducerea interimară a organizaţiei judeţene după plecarea din partid a primarului Sucevei, Ion Lungu. Surse din cadrul PNL susţin că un alt liberal care ar putea să candideze pentru şefia organizaţiei judeţene este omul de afaceri Philip Rozopol, care a candidat pentru un mandat de deputat în colegiul uninominal Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc.

Suceava-Cernauti, alianţă pentru Fonduri transfrontaliere


Vizita comisarului european pentru transporturi, Antonio Tajani, la Suceava, in luna februarie, ofera autorităţilor din Suceava şi Cernăuţi posibilitatea de a promova proiecte de investitii pentru dezvoltarea infrastructurii regionale, informeaza suceava-news.ro.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, si seful administratiei de la Cernauti, Vladimir Culis, isi propun atragerea de fonduri transfrontaliere pentru implementarea de proiecte pentru transportul rutier si ferroviar, domeniu considerat prioritar.
Vom discuta cu comisarul european de resort despre strategia de dezvoltare în domeniul infrastructurii, iar partenerii noştri din Ucraina ne-au solicitat să găsim soluţii pentru ca la dezbateri să participe şi reprezentanţi ai regiunii Cernăuţi”, a declarat Gheorghe Flutur .

Iesenii vor circula cu primul tren reconditionat

CFR modernUn tren vechi de mai bine de 30 de ani s-a transformat intr-un mijloc de transport demn de Uniunea Europeana. Mai nou, dupa o cosmetizare radicala, iesenii au ocazia sa circule pe ruta Iasi-Bacau cu primul tren supraetajat reconditionat din Romania. In cursul zilei de ieri, reprezentantii CFR Calatori au prezentat prototipul modernizat la Remar SA Pascani. “Acesta este singurul tren supraetajat modernizat din Romania care corespunde cererilor Uniunii Europene“, a explicat Constantin Axinia, directorul CFR Calatori.

Trenul, compus din 4 vagoane, dintre care unul restaurant, este dotat complet, cu camere video, cu locuri special amenajate pentru schiuri sau pentru biciclete pe timp de vara, cu un sistem vocal electronic prin care se va anunta statia, timpul de oprire si partea pe care se poate cobori din tren si nu numai. Pentru persoanele cu dizabilitati, trenul este vine la pachet cu locuri si toalete speciale pentru acestia. “Vagoanele au, pe langa dotari, si un loc pentru persoanele cu dizabilitati, un lift si o toaleta special pentru acestia. Fiecare vagon are un sistem de supraveghere. Cu ajutorul camerelor de luat vederi putem vedea persoanele certate cu legea sau care nu indeplinesc toate cerintele conform legii. Cei care doresc sa circule fara bilet vor fi observati, iar seful de tren nu va putea intinde mana catre publicul calator“, a mai completat acesta. Din vechiul tren care a fost trimis la Remar Pascani pentru reconditionare nu a mai ramas mai nimic, fiind inlocuit aproape in totalitate. Costul pentru aceasta refacere este estimat la circa 400 mii lei pentru fiecare vagon in parte, deci un total de 1,6 milioane lei, iar viteza maxima la care poate ajunge acest tren este de 140 de kilometri la ora. Pentru viitor, reprezentantii CFR Calatori vor mai pune pe sine inca doua astfel de trenuri reconditionate. Unul dintre acestea va fi destinat iesenilor care doresc sa ajunga la Vatra Dornei. Reprezentantii CFR sustin ca vor fi date in folosinta in momentul in care trenurile vor putea atinge 180 de kilometri pe ora.

Stefan cel Mare si porcariu

Stefan cel Mare era in targul Roman si se-narma impotriva lesilor care veneau cu dusmanie asupra tarii. Tocmai atunci veni stafeta ca a murit mitropolitul de la Radauti - ca pe vremea aceea era mitropolit la Radauti - si acum trebuia sa aleaga pe altul in locul celui care murise.

Boierii si toti curtenii lui Voda au pus vorba pentru un preot vaduvoi din satul Porcesti, de langa Roman. Voda s-a induplecat si l-a chemat sa-l vada si el ce fel de vladica vreau boierii. Indata i l-au adus pe popa din Porcesti si l-a infatisat lui Voda.

Stefan cel mare, cand l-a vazut, nu stiu cum i s-a parut lui, ca numai ce i-a zis:

- Parintele, sa-mi dezlegi trei intrebari ca sa te fac vladica, iar daca nu le dai de capat, sa stii ca te pun in teapa, sa nu mai inseli lumea. Uite la ce ai sa-mi raspunzi: 1) In cata vreme voi inconjura Moldova? 2) Cat pretuiesc eu ca domn? si 3) Ce gandesc eu? Hai, du-te, parintele, si peste o saptamana sa vii cu raspuns ori pentru vladica, ori la teapa!

Popa se inchina cu smerenie inaintea lui Voda si a cotit inapoi, la Porcesti; iar Stefan si-a cautat de treaba razboiului.

Trecu cinci zile din saptamana si popa nu putea gasi o dezlegare, macar la un raspuns. Era vai si amar de capul lui; nici odihna nu avea, nici mancarea nu-i tihnea, nici zi buna nu petrecea. Gatise pamantul!…

Da el avea un argat care pastea porcii si cand a venit cu porcii acasa, in seara celei din urma zi din saptamana sorocita de Voda, nu a gasit mancarea facuta si cum era rupt de foame, l-a intrebat:

- Ce ai taica, de esti scarbit si mancare nu mi-ai facut?

Stapanu-su, trudit de necazul lui, tacea. Dar pe porcari nu-l rabda foamea si iar l-a intrebat:

- Taica, spune-mi ce ai de esti asa berghelit (uratit), ca doara si eu om sunt, te-oi scapa de alean!

Popa, cum era amarat, de voie, de nevoie, i-a spus porcarului de intrebarile lui Voda si ceea ce-l asteapta: ori se face vladica, ori se-nalta in teapa, ca nu era de sugubit cu Stefan-voda.

Cand a vazut porcariu in ce cumpana era stapanu-su, i s-a facut mila de dansul si l-a sfatuit:

- Asculta, taica: maine dimineata, sa facem schimb cu straiele, eu ma imbrac cu cele popesti si tu, taica, sa-mbraci pe ale mele, sa te ungi pe obraz cu ceva, ca sa nu te cunoasca si sa iei porcii de dinapoi ca eu m-oi duce sa ma puna in teapa in locul tau, taica.

Popa, cand a auzit una ca asta, se umplu de bucurie ca l-a scapat porcariu din gura mortii, fiindca auzise de moartea lui Stefan-voda, dar acum era chiar s-o guste.

A doua zi de dimineata, popa porni cu porcii la camp si porcariu s-a indreptat catre targul Roman. I-a fost greu pana a nimerit unde sta Voda si pana ce-a razbatut de-a intat la el, iar cand s-a vazut in fata lui Stefan, a strifat din toata inima:

- Sa traiesti, maria-ta! Eu-s popa cu poruncile.

- Ei, parintele, ia spune-mi amu, sa vad unde te trimit, laRadauti ori la calau?

- La intrebarea intai, adica: in cata vreme ai inconjura Moldova, ce sa spun!? Soarele, ca-i soare care alearga cu cai de foc si tot si tot ii trebuie o zi si-o noapte sa-nconjoare Moldova si maria-ta nu esti soare, nici n-ai cai de foc, asa ca-ti trebuie sapte zile bune sa-nconjori Moldova, calare.

- Brava, parintele, ai brodit-o bine!

- M-ai mai intrebat: cat ai pretui maria-ta,iata cum m-a luminat mintea mea cea proasta! Domnul nostru Iisus Hristot, imparat in cer si pe pamant, a fost pretuit de jidani cu 30 de lei, apoi maria-ta, ca domn pamantean, pretuiesti numai 28 de lei.

- Brava, parintele, zi-nainte c-ai nimerit-o si pe asta!

- Iaca si ce gandesti, maria-ta: maria-ta gandesti cum ca vorbesti cu popa Ion din Porcesti si vorbesti cu Ghelasie, porcariu din Trifesti.

Voda fiind multumit si de raspunsul acesta, i-a zis porcariului:

- Brava, Ghelasie, sa traiesti sa-ti pastoresti norodul cu intelepciune, dupa cum te vad ca-ti este firea si sa te duci de-amu la Radauti. Si a spus logofatului sa-l duca la Mitropolitul cel mare ca sa-l miruiasca mitropolit la Radauti.

Iaca asa, Ghelasie*, porcariu din Trifesti, s-a facut mitropolit la Radauti.

* Se zice ca Ghelasie era razas fruntas si ca din neamul lui se trage Inochentie, Vladica la Husi intre anii 1752-1782. Cronica Romanului

Legende populare romanesti

Cine a povestit legenda: Narcis Cretulescu a auzit-o de la gen. Gr. Ipapescu Lachelarescu din Iasi

Hot din Olt, prins la Vatra Dornei

Un barbat din judetul Olt este cercetat pentru furt calificat si violare de domiciliu dupa ce a fost surprins de politist intr-o casa de vacanta din Vatra Dornei, avand asupra sa bunuri furate de la o alta casa de vacanta din localitate.
Un sucevean a sesizat politia ca persoane necunoscute au patruns in casa de vacanta pe care o detine in Vatra Dornei si ca i-au fost sustrase bunuri in valoare de 650 de lei. In urma cercetarilor si verificarilor efectuate, politistii au constatat ca hotii au patruns in casa spargand un geam, dupa care a luat articole de imbracaminte, truse de scule auto si un casetofon. In timp ce politistii faceau investigatii in zona pentru identificarea autorilor infractiunii, un barbat a sesizat prin numarul de urgenta 112 Politia municipiului Vatra Dornei despre comiterea unui "furt" dintr-o locuinta situata pe strada Negresti din municipiul Vatra Dornei. Deplasandu-se de urgenta la fata locului, politistii l-au surprins pe Ion M. (35 ani) din orasul Draganesti-Olt in casa de vacanta a unui iesean, avand asupra sa bunurile pe care le furase din casa de vacanta a suceveanului care a reclamat furtul.
"In urma extinderii cercetarilor s-a stabilit ca Ion M. este infractor voiajor, iar in urma extinderii cercetarilor, s-a stabilit ca este autorul a inca doua furturi ramase in evidenta cu autor necunoscut, comise pe raza comunei Panaci", precizeaza IPJ Suceava.
Ion M. a fost retinut pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru furt calificat si violare de domiciliu, iar in cursul zilei de joi, va fi prezentat Judecatoriei Vatra Dornei cu propunerea de arestare preventiva.