1. Euro ajunge la maxime istorice: 4,2127 lei/euro. BNR mentine dobanda de referinta la 10,25% in incercare de a tine sub control moneda. Moneda nationala a ajuns vineri la un curs de referinta de 4,2127 lei/euro, acesta fiind un nou minim istoric atins de leu fata de moneda unica. In incercarea de a atenua din caderea leului, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a luat marti decizia de a mentine dobanda de referinta la 10,25%, in ciuda unei economii in scadere.
2. Razboiul gazelor dintre Rusia si Ucraina baga Romania in situatie de urgenta. Miercuri a fost instaurata starea de urgenta in sectorul energetic pe fondul sistarii livrarilor de gaze din Rusia.
Romania a pierdut circa 7,2 mil. metri cubi zilnic de gaze din cauza sistarii complete a importurilor prin cele doua puncte, respectiv Isaccea (Dobrogea) si Mediesul Aurit (Satu Mare).
"Am luat decizia de a declara situatia de urgenta in sistemul energetic astfel incat Transgaz sa poata gestiona operativ sistemul de transport si sa faca aprovizionarile in ordinea prioritatilor. Situatia de urgenta este un instrument legal pe care Transgaz si furnizorii au posibilitatea sa-l utilizeze in relatiilor lor cu agentii comerciali. Spre exemplu, Electrocentrale Bucuresti, companie care va functiona pe pacura, ar fi fost obligata sa treaca prin procedura de achizitii publice pentru a cumpara acest combustibil. Prin instaurarea situatiei de urgenta, achizitiile se pot face prin negociere directa", a declarat Adriean Videanu, ministrul economiei si comertului. Astfel, companiile Electrocentrale Bucuresti, Galati si CET Pitesti au trecut la functionarea pe pacura pentru a se putea face o economie la gazele naturale.
3. BVB ajunge la cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat sedinta de joi pe un minus de 0,98%, ajungand la 1830,04 puncte, cel mai scazut nivel din ultimii patru ani si opt luni cu o lichiditate a pietei de 5,39 milioane euro (22,31 milioane lei).
Evolutia negativa a fost cauzata in principal de companiile de petrol Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services acestea incheind sedinda pe o scadere de 11,72%, respectiv 14,48%.
4. Ministrul Finantelor spera la o crestere economica de 3,5%. Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a revizuit proiectiile macroeconomice, pe care urmeaza sa se fundamenteze bugetul pentru acest an, noua estimare pentru deficitul bugetar fiind cuprinsa intre 1,7% si 2% din PIB, in conditiile unei cresteri economice de 3,5%, cu un PIB nominal de 588 mld. lei si a unei inflatii medii de 5,3%.
In ciuda unei relaxari a noii tinte de deficit, analistii considera ca proiectiile macroeconomice ale noului guvern nu sunt realiste. "Un deficit bugetar in jur de 2% si o crestere economica de 3,5% sunt incompatibile. A reduce substantial deficitul bugetar intr-o perioada de incetinire economica echivaleaza cu o masura prociclica care ne va baga in recesiune. Nu este momentul sa fetisizam indicatorii macroeconomici. Nu se mai uita nimeni la ei", sustine Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).
5. Banca Angliei coboara dobanda de referinta la cel mai scazut nivel din 1694 pana in prezent. Banca Angliei a redus rata dobanzii de referinta la un nivel minim istoric, cel mai scazut de la infiintarea institutiei in 1694, strategii incercand sa previna o inasprire si mai puternica a conditiilor de creditare in conditiile in care Marea Britanie se adanceste si mai puternic in recesiune.
Comitetul de Politica Monetara, condus de Guvernatorul Mervyn King, a redus dobanda cu 0,5%, pana la un nivel de 1,5%, in conformitate cu estimarile economistilor. Aceasta reducere este cea de-a patra operata de banca centrala din data de 8 octombrie, atunci fiind pus in aplicare un plan de urgenta, coordonat la nivel global, de reducere a ratelor dobanzii.
6. INS anunta scaderea exporturilor cu 9% in noiembrie. In luna noiembrie, valoarea exporturilor exprimata in euro a scazut cu 9% (0,7% la valori exprimate in lei), in timp ce importurile au inregistrat o scadere de 17% (9,7% la valori exprimate in lei) fata de aceeasi luna a anului anterior, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).
Deficitul comercial inregistrat in luna noiembrie 2008 a fost de 1679,8 milioane euro (6.275 milioane lei), mai mic cu 616 milioane euro (1679,8 milioane lei), fata de luna noiembrie 2007.
In primele zece luni ale anului 2008, valoarea deficitului comercial s-a ridicat la 19,19 miliarde euro (70,01 miliarde lei), cu 1,19 miliarde euro (13 miliarde lei).
In perioada ianuarie-octombrie 2008, exporturile au crescut cu 18,6% in euro (30,9% la valori exprimate in lei), in timp ce importurile au crescut cu 15,5% in euro (27,6% la valori exprimate in lei).
7. Finantele au platit luni 14,24% pe luna pentru atragerea a 414 milioane lei de la banci. Ministerul Finantelor a vandut, luni, la prima licitatie din acest an, certificate de trezorerie cu scadenta la o luna de 566,8 milioane de lei, sub nivelul programat, de 1 miliard de lei, la un randament mediu de 14,24%.
Licitatia de luni este pirima cu o astfel de maturitate din ultimii patru ani si opt luni. Bancile au cumparat titluri de stat in valoare de 414 milioane lei.
Valoarea totala a emisiunilor de titluri din 2008 se ridica la 12,3 miliarde de lei, in crestere cu 36% fata de anul trecut.
8. Dacia anunta scaderi ale vanzarilor cu 17% in 2008 pe piata romaneasca. Vanzarile constructorului auto Dacia in Romania au scazut in cursul anului trecut cu 16,8%, la 84.609 unitati, fata de nivelul de 101.799 de automobile comercializate in anul anterior. Scaderea a fost consemnata cu precadere in ultima parte a anului, interval in care cererea generala a pietei s-a redus cu 50%, iar Dacia a decis oprirea productiei pentru 40 de zile.
La nivel mondial, vanzarile Dacia in luna decembrie a anului 2008 au scazut cu 15,3%, la 18.754 unitati, cresterea inregistrata in 2008 fiind de 11,7%, conform datelor anuntate de grupul francez Renault.
9. Bancile incep sa isi rascumpere actiunile tranzactionate la BVB. Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania (TLV) a decis miercuri inceperea programului de rascumparare a actiunilor proprii de pe Bursa, dupa ce actiunile s-au prabusit cu 58% odata cu revenirea la tranzactionare, dupa consolidarea valorii nominale. In baza mandatului incredintat de AGA in septembrie 2008, Consiliul de Administratie la bancii poate rascumpara pana la 5% din actiunile propii, la un pret de maxim 4 lei/actiune, in vederea stabilizarii cursului pe Bursa.
Si grupul austriac Erste Bank (EBS), actionarul majoritar al BCR, a rascumparat miercuri de pe Bursa de la Bucuresti 500 de actiuni proprii la pretul de 64,1 lei, valoarea totala a achizitiei ridicandu-se la 32.000 de lei (aproape 8.000 de euro). Tranzactiile au fost intermediate de BCR, care este si unul dintre market-makerii pentru actiunile Erste.
Acestea sunt primele achizitii de actiuni proprii realizate de Erste Bank pe Bursa de la listarea titlurilor bancii austriece, in februarie 2008.
10. Sindicatele: Salariul mediu brut va fi de 1.702 lei anul acesta. "Am convenit in cadrul discutiilor pe care le-am avut cu ministrii Muncii, Finantelor si Administratiei si Internelor ca salariul mediu brut pe economie va fi in acest an de 1.702 lei", a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), la sfarsitul unei intalniri care a avut loc miercuri la ministerul Muncii. Comisia Nationala de Prognoza a estimat in prognoza de toamna a anului trecut ca salariul mediu brut va ajunge in 2009 la 1.865 de lei.