joi, 11 octombrie 2007

O treime dintre suceveni nu vor avea apă caldă până în noiembrie

• Sucevenii cu locuinţe racordate la cele şapte puncte termice care sunt încă în lucrări de reabilitare nu vor avea nici apă caldă, nici căldură până luna viitoare

• Pentru ceilalţi, Termica începe furnizarea căldurii din noaptea de duminică spre luni

Societatea Termica Suceava are veşti proaste pentru sucevenii care nu au mai avut apă caldă la robinete din luna august. Ritmul mult prea lent al lucrărilor de reabilitare a reţelei de termoficare face imposibilă reluarea furnizării apei calde în zona centrală a municipiului în 15 octombrie, aşa cum au promis iniţial autorităţile. Şi mai grav este faptul că mai mult de jumătate dintre cei care nu vor primi apă caldă la timp, nu vor putea beneficia nici de încălzire până spre finalul lunii octombrie.
Cele mai mari întârzieri se înregistrează în cartierul Zamca, mai exact la Punctul Termic Zamca 5, unde lucrările au fost abordate numai în procent de 40%. Potrivit directorului Termica Suceava, Constantin Plăcintă, până la sfârşitul lunii octombrie, firma Energoconstrucţia Bucureşti va finaliza lucrările deja începute, urmând ca cealaltă jumătate să fie efectuată de Termica, prin eforturi proprii, din primăvara anului 2008. Partea de cartier unde echipele firmei nu au mai ajuns cu lucrările nu va rămâne toată iarna fără apă caldă şi căldură, pentru că aceasta va fi racordată din nou pe circuitul vechi.
La Punctul Termic Obcini 3, unde există trei ramuri ale reţelei de termoficare, vor beneficia de încălzire de luni, 15 octombrie, numai două ramuri, a treia ramură urmând să primească agent termic abia în 24 sau 25 octombrie. Apa caldă va reveni în această zonă la sfârşitul lunii octombrie. La fel se va întâmpla cu apa caldă şi în locuinţele racordate la Punctul Termic George Enescu 4/2. În această zonă, locatarii din blocul T64 vor avea căldură din 20 octombrie, restul urmând să se bucure de încălzire cel mai devreme din 25 octombrie.
Numai 35% dintre sucevenii racordaţi la Punctul Termic Mihai Viteazu vor avea căldură din 20 octombrie, în timp ce cea mai mare parte a acestora rămân cu caloriferele reci până în jurul datei de 25 octombrie. Punctul Termic A1 va începe să funcţioneze, pe o ramură, pe 24 octombrie, şi pe o altă ramură în 27 octombrie. În ambele zone, apa caldă va reveni etapizat, la finalul acestei luni.
Punctul Termic Pompieri, la care sunt racordate numai case, va fi finalizat, din păcate, numai în jurul datei de 30 octombrie, lucrările fiind gata acum în proporţie de doar 30%. Blocul în care a funcţionat Casa Cărţii, racordat la Punctul Termic Ştefan cel Mare, va avea căldură din 20 octombrie, în timp ce casele de pe străzile din spatele Autogării vor beneficia de agent termic şi de apă caldă abia de la începutul lunii noiembrie.

• Sucevenii din zona centrală vor avea căldură, probabil, din 15 octombrie

Cele patru puncte termice aferente circuitului primar al reţelei de termoficare, Centru, Tipografiei, Parc şi Tudor Vladimirescu, vor funcţiona, probabil, de luni, 15 octombrie. Cel puţin aşa promite conducerea Termica Suceava, care a precizat că societatea Test Prima a finalizat „în mare” lucrările în zona centrală a municipiului.
Termocentrala se află în probe de două zile, probe care se vor efectua şi la noapte. Vineri după-amiază, termocentrala va fi oprită, urmând să reintre în funcţiune de duminică noaptea. Pentru a nu rămâne cu caloriferele parţial reci toată iarna, sucevenii care au montate repartitoare sunt sfătuiţi să deschidă robinetele la maxim. În caz contrar, aerul care există în instalaţie, în momentul în care se pompează apa, rămâne în caloriferele cu robinetul parţial deschis.
Punctele termice Cuza Vodă III, Liliacul şi Mărăşeşti, care acum funcţionează parţial, vor funcţiona în totalitate cel mai devreme din 16 octombrie.
„Din cele 14 puncte termice afectate de lucrările de reabilitare, şapte vor funcţiona de luni (n.r. 15 octombrie), urmând ca celelalte şapte să devină funcţionale, pe partea de încălzire, de la sfârşitul lunii octombrie. În ceea ce priveşte apa caldă pentru aceste puncte, aceasta se va furniza de la începutul lunii noiembrie”, a declarat directorul Constantin Plăcintă.
În ceea ce priveşte aducerea terenului afectat de lucrări la starea iniţială, pentru care termenul din contracte este 15 noiembrie, data finalizării va fi decalată probabil până în decembrie, evident, dacă vremea va permite acest lucru.

Metro Cash&Carry a investit 3,5 mil. euro in magazinul din Suceava

Reteaua Metro Cash&Carry a finalizat lucrarile de remodelare si extindere a magazinului din Suceava in urma unor investitii de 3,5 mil. euro. Suprafata de vanzare a magazinului a fost extinsa cu aproape o treime, pana la 7.100 de metri patrati, potrivit datelor companiei. Unitatea Metro Cash&Carry din Suceava a fost inaugurata in anul 2003 in urma unor investitii de aproximativ 15 mil. euro. Reteaua numara in prezent 23 de magazine in Romania, avand finalizat pentru moment procesul de extindere pe piata locala. Investitiile in modernizarea primelor magazine deschise de Metro ar putea ajunge la finele acestui an la 27 mil. euro, urmatoarea unitate vizata fiind magazinul din Cluj-Napoca. Metro Cash&Carry Romania a inregistrat vanzari de 1,43 miliarde de euro anul trecut, in crestere cu 15% fata de 2005, potrivit raportului financiar al Metro. Grupul german este prezent pe piata romaneasca si prin divizia Real Hypermarket, care detine in prezent 9 unitati.

Comaliment a ajuns la Cuciureanu

Controversatul afacerist Constantin Cuciureanu a reusit sa preia controlul asupra societatii Comaliment. Printr-o decizie adoptata saptamana trecuta, Curtea de Apel Suceava a respins recursul formulat de vechea conducere a societatii Comaliment impotriva incheierii judecatorului delegat la Oficiul Registrului Comertului. Prin respectiva incheiere era inregistrata noua structura a actionariatului societatii, Constantin Cuciureanu figurand ca actionar majoritar. Prin decizia Curtii de Apel Suceava, care este irevocabila, structura actionariatului a fost batuta in cuie. Hotararea ar putea influenta desfasurarea viitoare a acestui litigiu interminabil.
Ieri, de exemplu, a avut loc un alt termen de judecata in zecile de procese prin care fostii angajati ai Comaliment au actionat in instanta actuala conducere a societatii, sustinand ca li s-ar fi desfacut contractele de munca in mod nelegal. Pana in acest moment, Tribunalul Botosani le-a dat castig de cauza fostilor angajati, societatea fiind obligata sa le plateasca salariile de la momentul concedierii. Pe de alta parte astazi (n.r. - 11 octombrie), va avea loc primul termen al procesului in care conducerea societatii Comaliment a chemat in judecata fostii salariati pentru pagubele, cifrate la aproape un miliard lei vechi, pe care le-ar fi produs prin neprezentarea la locurile de munca in timpul actiunilor de protest de la inceputul anului. In fapt, actuala conducere ii acuza pe fostii salariati ca, din cauza grevei, marfurile perisabile din magazine s-ar fi deteriorat. Asa se face ca dupa zeci de plangeri depuse de beligeranti, conflictul Comaliment se muta din sfera penalului in materia relatiilor de munca.

Afaceristul este aparat de un doctor in economie


Constantin Cuciureanu este aparat de fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Botosani, Cristian Adochitei, devenit recent doctor in economie. Saptamana trecuta, fostul magistrat a sustinut la Academia de Studii Economice din Bucuresti teza de doctorat cu titlul “Abordarea cibernetica a economiei subterane”. Cristian Adochitei, care are si un master in relatii internationale, a obtinut calificativul maxim si titlul de doctor in stiinte economice. “Eu sunt in primul rand economist, aceasta e pregatirea mea de baza. In activitatea de procuror si cea de avocat, am incercat sa imbin cele doua domenii, juridic si economic. Mi-am dorit acest titlu, pentru care m-am pregatit sase ani, pentru a nu pierde contactul cu lumea academica”, a precizat Cristian Adochitei. Potrivit acestuia, teza se bazeaza pe cazuistica dosarelor complexe cu caracter economic la care a lucrat atat ca procuror, cat si ca avocat.

Antena 1 Suceava, scoasă de pe cablu

Au rămas doar în eter. Postul de televiziune Antena 1 Suceava nu mai poate fi urmărit de câteva zile pe cablu. Intervalul orar pus la dispoziţie de Antena 1 Bucureşti, şi în care televiziunea locală îşi prezenta programele, a fost umplut cu grila postului naţional.
Oficial, nimeni nu a prezentat un punct de vedere al acestei întreruperi intempestive, dar, după câte se pare, la mijloc ar fi probleme contractuale între administratorii firmei care deţin postul Antena 1 Suceava şi reprezentanţii firmei Intact, condusă de Camelia Voiculescu, şi din care face parte şi Antena 1 Bucureşti.
Mai exact, trustul Intact ar dori să cumpere drepturile deţinute de Gheorghe Biholar, acţionar şi administrator al Antenei 1 Suceava. Prin această manevră, firma condusă de fiica preşedintelui Partidului Conservator, Dan Voiculescu, doreşte să obţină puteri totale asupra postului din Suceava. Astfel, trustul Intact şi-ar putea urmări propriile interese, iar politica editorială nu ar mai depinde de angajaţii de la Suceava, ci s-ar face direct din birourile de la Bucureşti.
După câte se pare, decizia de a scoate Antena 1 Suceava din reţeaua de cablu a fost luată unilateral de conducerea trustului Impact pentru a-i forţa mâna lui Gheorghe Biholar să vândă acţiunile pe care le deţine în acest moment.
Rămâne de văzut care va fi deznodământul în acest caz, mai ales că miza este una imensă în perspectiva alegerilor europarlamentare din noiembrie, dar şi cele de anul viitor, de la locale şi generale. Până la clarificarea situaţiei, Antena 1 Suceava emite doar în eter, publicul căruia i se adresează fiind mult diminuat, reţelele de cablu fiind acum prezente în aproape toate cătunele din judeţ.

Accident mortal de E58: Un barbat mort dupa ce a fost strivit de un TIR

Un accident foarte grav s-a produs, miercuri dupa amiaza, pe drumul european E58, intre Botosani si Suceava. Un autoturism Dacia 1300 de intrat sub un cap de tir care circula regulamentar. Dacia condusa de Ioan Olariu a prins acostamentul si a incercat sa se redreseze, insa soferul a intrat pe banda stinga, direct sub camionul care circula din sens opus. Soferul a murit pe loc, iar pasagerul de pe scaunul din dreapta soferului a fost grav ranit. La spital a fost transportat si soferul camionului. Pentru scoaterea victimelor din masina a fost nevoie de echipa de descarcerare a Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta

Românii din străinătate nu se întorc acasă din cauza funcţionarilor "acri"


Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, consideră că majoritatea românilor plecaţi în străinătate au reţineri să se întoarcă acasă din cauza climatului neprietenos şi atitudinii cu care sînt trataţi în instituţiile publice.

"Vom deschide şi o linie telefonică specială, gratuită, la care românii plecaţi în străinătate să spună care sînt motivele care îi împiedică să se întoarcă în ţară", a spus prefectul. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a afirmat că mulţi dintre bucovineni se simt acum mai acasă la Torino sau Londra, unde sînt trataţi corect de către autorităţi. "De aceea, noi vrem să formăm şi în Bucovina un asemenea climat. Aici românii se simt ca nişte străini", a mai adăugat Orest Onofrei. Prefectul menţionează că funcţionarii vor trebui să se comporte cu contribuabilii "mai amabil decît s-ar purta cu şefii lor direcţi" şi să vină în sprijinul cetăţeanului. Acesta a mai adăugat că se doreşte ca Bucovina să fie declarată liberă de birocraţie, un motiv în plus fiind şi faptul că "există o tradiţie administrativă în această zonă înainte de instaurarea regimului totalitar". Astfel, Prefectura Suceava va lansa un program-pilot, ce îşi propune "umanizarea comportamentului funcţionarilor" şi formarea unui climat prietenos în instituţiile publice. Orest Onofrei a adăugat că acest proiect a fost iniţiat la Suceava, deoarece este zona cu cei mai mulţi cetăţeni plecaţi la muncă în străinătate. Prefectul a arătat că în acest mod şi apelul premierului, Călin Popescu Tăriceanu, ca românii să se întoarcă în ţară, ar putea fi transpus în practică.

Topul firmelor



Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), filiala Suceava, va premia, mîine, cele mai profitabile firme din anul 2006. Festivitatea va avea loc la Conacul Domnesc, din Şcheia.

"Topul întreprinderilor private a devenit o tradiţie pentru Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii filiala din Suceava. Trebuie să apreciez rezultatele deosebite obţinute de multe firme sucevene", ne-a spus Mihai Deliu, preşedinte al Consiliului Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, filiala Suceava şi al Asociaţiei Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Suceava. Pe lîngă CNIPMMR şi Asociaţia Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Suceava organizatori mai sînt şi Patronatul Femeilor de Afaceri din Întreprinderile Mici şi Mijlocii din judeţul Suceava, reprezentat de preşedintele Liliana Agheorghicesei, şi Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Bucovina–Rădăuţi, condus de preşedintele Nicolae Preutesei.

"Clasamentele au fost întocmite în funcţie de profitul brut, numărul de angajaţi şi domeniul de activitate conform codului CAEN. În funcţie de unele performanţe realizate au fost acordate şi premii speciale, trofee speciale pentru crearea de locuri de muncă, introducerea de tehnologii moderne, dinamica deosebită a dezvoltării, tineri intreprinzători, femei manageri. Un lucru este clar agenţii economici privaţi indiferent de mărimea lor au un rol decisiv în economia judeţului Suceava şi aduc cea mai mare contribuţie, în mod direct şi indirect, la bugetul statului. Am dorit să evidenţiem care sînt cele mai bune firme din judeţul Suceava pe categorii de mărime pentru a crea modele, pentru a crea exemple care să stimuleze dezvoltarea spiritului antreprenorial", a explicat dl Mihai Deliu.

Dealul mănăstirii Teodoreni stă să cadă



Preşedintele organizaţiei municipale a PRM, Ioan Herghelegiu, cere administraţiei locale să aibă în vedere situaţia dealului mănăstirii Teodoreni", "care stă să cadă".

"Eroziunea de pe acest deal, pe care este construită şi staţia de transformare de 110 kV, este la ea acasă, ploile din august şi septembrie amorsînd alunecări importante pe versant", ne-a spus dl Herghelgiu, adăugînd că nimeni nu s-a sesizat şi nu se ia nici o măsură.

Administraţia judeţeană se pregăteşte de iarnă


Consiliul Judeţean a adoptat, deja, primele măsuri de protecţia drumurilor publice pe timp de iarnă, de combatere a lunecuşului şi înzăpezirii, încadrînd căile de comunicaţie judeţene pe niveluri de viabilitate.

Astfel, drumuri judeţene în lungime de 84,5 kilometri sînt încadrate în nivelul întîi de viabilitate, aici intrînd legăturile rutiere cu judeţele învecinate, ale zonelor populate între ele şi care nu pot fi aprovizionate pe rute ocolitoare. Totodată, în atenţie sînt şi drumurile către obiectivele industriale importante, ce trebuie alimentate cu materii prime şi înspre care trebuie să aibă acces forţa de muncă. În primul nivel de viabilitate se încadrează şi şoseaua spre Aeroportul "Ştefan cel Mare". Cel de-al doilea nivel de viabilitate, de 538,6 kilometri, include drumurile judeţene care leagă centrele de comune de oraşele cele mai apropiate, centrele de comune între ele, precum şi căile de comunicaţie care "înţeapă" drumurile naţionale sau fac legătura cu frontiera de stat. În această categorie sînt cuprinse, inclusiv, şoselele de pe traseele turistice importante. Nivelul trei de viabilitate, în lungime de 174 kilometri, se referă la drumurile judeţene pe care se intervine cu mijloace locale sau doar în caz de necesitate. Având în vedere resursele financiare reduse, pe acestea se va acţiona doar în situaţii deosebite sau numai la redeschiderea definitivă, adică odată cu desprimăvărarea. Alţi 294 kilometri de drumuri judeţene se încadrează în nivelul IV de viabilitate, care are în vedere sectoarele cu trafic redus, şi în cazul cărora cheltuielile cu menţinerea stării de viabilitate sînt mari şi nejustificate din punct de vedere economic.

Elevii internişti muncesc la cantină

Elevii cazaţi în internatele liceelor din municipiu sînt obligaţi să muncească la cantină. "Eu refuz să o las să muncească la cantina liceului. Dacă aveam de gînd să o pun la muncă, nu o trimiteam la şcoală.
Elevii internişti muncesc la cantină

Muncea pămîntul ei, căra şi curăţa cartofii ei. Aş fi de acord să facă de serviciu la cantină dacă ar obţine vreo reducere la cazare", ne-a spus mama unei tinere, elevă la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu". Pe de altă parte, directorul colegiului, Mircea Popescu, susţine că elevele nu sînt puse la munci grele, ci doar la spălat vase: "Fiecare elevă cazată în internat trebuie să facă de serviciu la cantină o singură dată pe semestru. Nu sînt puse la ridicat saci, ci doar la spălat vase. Acest fapt se datorează lipsei de personal".

Mamut cu aripi cautat dupa o poveste inventata

„Un pescar din Roman a fost tare surprins sa descopere ca in loc de un peste urias a gasit in apele Moldovei tocmai femurul unui animal preistoric”. Acesta a fost leit motivul stirilor de alaltaieri ale posturilor noastre de televiziune. „Am vorbit la Muzeul Antipa si specialistii de acolo ne-au spus ca in tara mai exista astfel de oase de mamut, insa nici unul nu este intreg asa cum este acesta descoperit la noi”, a spus comisarul Vasile Checherita, seful Compartimentului Protectia Patrimoniului si Cultelor din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Neamt.

Ciolan urias cumparat cu un rachiu

Osul de mamut a fost descoperit in fapt de un botosanean de-al nostru, sofer de meserie, care tranzita zona respectiva. „M-am oprit pe la Horia, langa Roman, ca sa-mi rezolv problemele fiziologice. Intelegeti dumneavoastra. Cand colo vad in fata mea un ins care cara in spate un ciolan cam asa de mare”, si arata cu mana pana la subtiori Valerica Macovei. Valerica este sofer de meserie. A facut si taximetrie o perioada, iar acum lucreaza pentru cine il tocmeste. Taman acum a dat norocul peste el sa devina vedeta TV. L-a intalnit pe un cetatean de prin zona, carand comoara in spate. „Ce faci cu ciolanul ala?”, l-a intrebat Valerica. „L-am gasit si eu si-l duc acasa”. „Hai cu mine la un rachiu”, l-a invitat soferul botosanean. Din vorba in vorba, Valerica s-a ales cu ciolanul, iar sateanul cu rachiul. Acum ce sa faca el cu ciolanul? Sa puna de-o ciorba de burta sau sa-l duca la Postul de Politie din localitate? „Am incercat sa-l tai cu flexul, dar nu mergea. Asa ca l-am dus la Postul de Politie din Horia. Astia au anuntat mai departe si imediat s-au adunat televiziunile pe mine. Eu ce sa le spun? Ca niciodata nu am mai fost dat la televizor? Le-am zis ca l-am pescuit la rau, chiar daca nu am dat niciodata cu undita-n balta. De unde sa stiu eu ce-o sa iasa?”, povesteste botosaneanul. Seara, posturile nationale de televiziune se bateau intre ele care sa dea prima stirea cu mamutul pescuit din Moldova. Daca ele au vrut spectacol, Valerica Macovei si-a aratat toata disponibilitatea. A mers cu camerele de filmat dupa el si le-a aratat malurile raului de unde a pescuit ciolanul. Reporterii erau foarte entuziasmati si cat mai precipitati sa culeaga informatiile in timp util pentru a fi primii care transmit stirea. „Uitati, acolo l-am pescuit. Mai era si-o aripa asa mare ca de balena, dar pe aia n-am mai putut s-o scot la mal” , le-a explicat Valerica, plin de solicitudine. Dupa aflarea stirilor de la televiziune, o armata de arheologi si scafandri au inundat raul Moldova in cautarea aripii de mamut din imaginatia lui Valerica Macovei. Si astazi arheologii inca mai cred ca ciolanul lui Valerica reprezinta „o descoperire epocala”, asa cum a fost ea descrisa in majoritatea mass media locala si nationala.

„Le-am tras-o la toti "


Prin povestea sa pescareasca, Valerica Macovei l-a intrecut pana si pe baronul Munchaussen. Azi paseste tantos pe aleile din Cartierul Grivita, mandru ca este vedeta Pro. „Mai, tu esti ala de acolo?”, l-au intrebat prietenii, uitandu-se la stirile de dimineata intr-un bar din cartier. „Tu esti si aici si acolo? Nu se poate”. Valerica, insa, jubileaza. „Le-am tras-o la toti! Sa caute ei ciolane si sa faca ciorba de burta din ele pana nu mai pot”. Chiar daca n-a fost ziua de 1 aprilie, Valerica Macovei a reusit sa induca in eroare o tara intreaga. Oricum, osul este de o valoare arheologica deosebita, dupa cum spun arheologii, numai ca graba unor ziaristi de a da stirea a facut gogoasa sa se umfle pana s-a spart.

Universitatea a inaugurat un nou corp de clădire

Universitatea a inaugurat un nou corp de clădire


A fost dat în folosinţă un nou corp de clădire al Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava. Este vorba de corpul F, fostul cinematograf „Zimbrul”, care găzduieşte birourile Departamentului Administrativ şi noua sală de spectacole şi conferinţe a universităţii. Auditorium-ul, care poartă numele marelui tenor bucovinean Joseph Schimdt, va fi inaugurat, joi seară, cu un concert. Acesta se va bucura de prezenţa unor nume de prestigiu: Filarmonica de Stat Botoşani, Corul Cantores Amicitiae al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, soprana Cristina Ioana Radu, baritonul Andras Chiriliuc, pianistul Mihnea Drăgoi şi chitaristul Marius Aluncăriţe. Concertul inaugural începe la 19:30. Potrivit rectorului Universităţii, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, pentru această sală investiţiile s-au ridicat la 900 de mii de lei noi. „S-a dorit realizarea unei săli de conferinţe, spectacole şi audiţii muzicale cu parametri acustici corespunzători. Luînd în calcul dimensiunile fizice ale sălii iniţiale, pentru obţinerea acestor parametri, s-a impus realizarea unor suprafeţe fonoabsorbante. Astfel, s-a realizat un plafon suspendat, casetat fără structură vizibilă, fracţionat în suprafeţe distincte, fără contact cu pereţii laterali, care să preia gradual din înălţimea sălii. S-a obţinut astfel o secţiune longitudinală a sălii care să atenueze ecourile, relexiile nedorite, şi să îmbunătăţească propagarea sunetului în sală”, a declarat Adrian Graur. El a mai adăugat că materialele folosite la plafoane şi pereţi sunt realizate din fibră minerală de densitate mare, special fabricate pentru tratamentul acustic al sălilor de spectacole. Totodată, s-a realizat o instalaţie de sonorizare stereo compusă din incinte principale (de scena), 4 monitoare de scenă pentru interpreţi având o putere instalata de 1600 W. Pentru realizarea de conferinţe s-a realizat un sistem tip Public Address cu incinte distribuite pe cei doi pereţi laterali ai sălii. Sistemul de iluminat al sălii este realizat cu corpuri de iluminat fluorescente ,în scafă vizibilă , cu posibilitatea de reglaj al intensităţii luminoase , pentru obţinerea ambientului necesar fiecărei manifestări în parte. Sistemul de iluminat de scenă este compus din proiectoare specializate de spectacol. A doua manifestare găzduită de noua sală se va consuma vineri, la ora 11. Este vorba de festivitatea în cadrul căreia academicianul Cristian Herea primeşte titlul de doctor honoris causa al Universităţii „Ştefan Cel Mare” Suceava. Domnul Herea este preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Bucureşti şi primeşte distincţia la propunerea facultăţii de silvicultură Suceava.

Adeziuni on-line la PD Suceava

Adeziuni on-line la PD Suceava


Sucevenii din municipiul reşedinţă de judeţ care doresc să devină membri ai Partidului Democrat vor putea depune adeziunile de acasă din faţa calculatorului. Organizaţia municipală Suceava a PD oferă doritorilor posibilitatea depunerii on-line a adeziunilor la partid, ca o soluţie modernă şi comodă. Secretarul executiv al PD Suceava, Nechifor Andreia (foto), a declarat că în prezent se lucrează la construcţia site-urilor organizaţiei municipale, care vor fi în număr de două, după care oamenii vor avea posibilitatea de a depune adeziuni on-line. Nechifor a menţionat că site-urile oficiale ale PD Suceava vor fi foarte atractive şi vor conţine concursuri şi jocuri cu tematică politică. „Nu vrem să fie ceva anost care să nu exprime nimic ci vrem ceva foarte atractiv. Pe lîngă informaţii despre organizaţie, echipa de conducere, proiectele şi programele noastre, site-urile vor conţine şi jocuri şi concursuri cu tentă politică care să incite. Şi asta pentru a atrage tinerii pentru că de regulă aceştia accesează paginile de internet. Tinerii poate sînt mai puţin interesaţi de informaţii politice şi de acea trebuie să găsim ceva cu care să-i atragem. Site-urile vor dispune şi de un forum unde pot fi purtate discuţii”, a mai spus secretarul executiv al PD Suceava.

Social democraţii şi-au stabilit staff-ul de campanie pentru alegeri

Social democraţii şi-au  stabilit staff-ul de campanie pentru alegeri


PSD Suceava şi-a stabilit staff-ul de campanie pentru alegerile europarlamengtare care vor avea loc pe 25 noiembrie. Astfel director de campanie a fost desemnat vicepreşedintele organizaţiei judeţene a partidului, consilierul judeţean Corneliu Popovici. Departamentul strategii electorale şi monitorizare va fi coordonat de Ovidiu Milici şi Paul Petru Leşanu, Departamentul organizare de Dănuţ Burgheaua şi Ion Corjuc, Departamentul comunicare va fi coordonat de Ovidiu Donţu iar Departamentul administrativ, economic de Petru Ştirbu şi Roman Stecyk. „Fiecare din aceşti colegi implicaţi în structura departamentelor va avea libertatea să-şi aducă o echipă proprie din membrii de partid dar şi simpatizanţi şi sperăm ca un număr cît mai mare de oameni care cred în valorile stîngii să fie coopaţi în echipa de campanie”, a declarat prim vicepreşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, candidatul aflat pe locul cinci pe lista PSD pentru Parlamentul European. Nechifor a ţinut să sublinieze că PSD va face o campanie pozitivă „pentru că e momentul unei schimbări la nivelul politicii din România şi din judeţ”. „Nu mai vrem politicieni care să acuze că vor fi pedepsiţi cei care au fost înainte stînd pe coji de nuci, nu mai vrem politicieni care să acuze că PSD-iştii beau wiskhy cu borcanul, nu mai vrem politicieni care să acuze că ne rămîne sînge printre dinţi. Sînt citate din trecut şi nu mai vrem ca aceste lucruri să se repete”, a încheiat Nechifor.

PSD acuză: "Codul Fiscal a fost modificat pentru clientela PNL"

PSD acuză:


Social democraţii suceveni protestează faţă de recenta modificare a Codului de procedură fiscală în sensul obligativităţii semnării declaraţiei de profit de către un consultant fiscal măsură care în opinia lor vizează „strict clientela politică a PNL”. Purtătorul de cuvînt al PSD Suceava, Ovidiu Donţu (foto), a arătat că atît şeful ANAF cît şi cel al Gărzii Financiare sînt consultanţi fiscali şi că prin această măsură „ se încearcă să se direcţioneze bani către clientela politică a PNL tocmai pentru că în următorul an vor fi trei campanii electorale”. „Motivele invocate şi anume desele neconcordanţe între bilanţurile contabile şi declaraţiile de profit sînt ridicole pentru că în mod evident declaraţia privind impozitul pe profit elementele acestei declaraţii sînt conţinute în bilanţul contabil. Guvernul liberal în loc să reducă birocraţia o amplifică”, a spus Donţu. El a apreciat că prin această decizie se dă o grea lovitură profesiei de contabil în sensul că pentru o semnătură un consultant fiscal poate cîştiga mai mult decît munca unui contabil „care presupune pregătirea şi responsabilitatea întregii contabilităţi a unei firme”. În opinia lui Donţu, o soluţie ar fi fost delegarea către contabili a atribuţiei de a semna declaraţia de profit. „Noi considerăm că doar pentru faptul că această profesie a experţilor contabili şi tot ce înseamnă dinamismul profesiei de contabil în Uniunea Europeană nu s-a dezvoltat în această guvernare nu este corect să dai practic bani pentru această semnătură unei noi profesii de consultant fiscal. Această prevedere în opinia noastră este chiar mai gravă decît recomandările pe care Gheorghe Flutur le făcea ca proiectele SAPARD să fie redactate numai de anumiţi consultanţi liberali”, a mai spus Donţu.

Directorii PD provocaţi de PNL

Directorii PD provocaţi de PNL


Liberalii suceveni lansează o nouă provocare şefilor de instituţii aparţinînd altor partide decît PNL. Lidera liberalilor din municipiul reşedinţă de judeţ, Angela Zarojanu, le-a recomandat acestora să iasă în faţă şi să vorbească despre realizările Guvernului Tăriceanu. Zarojanu consideră că a face acest lucru este normal în condiţiile în care, susţine domnia sa, directorii respectivi se laudă cu succese în activitatea lor profesională cînd de fapt în spate se află realizările guvernului liberal. „Îi aşteptăm să iasă la rampă şi să vorbească despre realizările guvernului Tăriceanu care le-au deschis perspectiva îndeplinirii tuturor atribuţiilor de serviciu cu succes. Cine nu face acest lucru înseamnă că se află într-o culpă gravă. La partid critică PNL-ul iar la serviciu laudă PNL-ul. Or cred că partidele în cauză sînt răspunzătoare să urmărească această chestiune pentru că este vorba de verticalitate lor dacă o au”, a spus preşedinta PNL Suceava. Zarojanu a precizat că problema şefilor de instituţii membri ai altor partide decît PNL s-a ridicat mai ales după moţiunea de cenzură a PSD respinsă de Parlament săptămîna trecută în condiţiile în care respectivii sunt membri ai formaţiunilor politice care au votat pentru căderea guvernului. „Avînd în vedere că moţiunea a fost depusă săptămîna trecută, a picat în Parlament şi pentru că partidele în cauză au votat pentru moţiune, au votat pentru cele 1000 de zile de haos înseamnă că şi şefii din instituţiile descentralizate care sunt fideli partidelor respective sunt părtaşi la acest lucru. Or acum se ridică o problemă cum vor putea ei în continuare să ducă politica guvernului Tăriceanu avînd în vedere că sunt şi lideri politici şi eu cred că ei trebuie să reflecteze serios asupra acestor lucruri. Din surse am aflat că de fapt unii ar vrea să vină să se salveze în PNL pentru a-şi păstra funcţiile”, a declarat Zarojanu. Preşedinta PNL Suceava a ţinut să transmită directorilor în cauză că dacă nu vor vorbi despre realizările guvernului Tăriveanu atunci vor avea o problemă. Mai exact, a spus Zarojanu, vor trebui să demisioneze. Lidera liberală nu a dorit să dea nume însă recomandările ei vizează în special directorii Partidului Democrat.

Organizaţia municipală Suceava a PD lucrează la "Biblia democratului"

Organizaţia municipală Suceava a PD lucrează la


Membrii Birou Permanent Local al organizaţiei municipale Suceava a PD lucrează la noul proiect politic al formaţiunii şi la strategia acesteia pentru perioada următoare, document care să se constituie în „Biblia democratului sucevean”. Preşedintele organizaţiei, Florin Olaru (foto), a declarat că fiecare membru al biroului de conducere va trebui să prezinte pînă săptămîna viitoare cîte trei idei subliniind că cele mai bune dintre acesteia vor sta la baza conturării viitoarei strategii a democraţilor la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ. „Am solicitat în şedinţa de marţi a Biroului Permanent Local ca fiecare dintre membrii organizaţiei să-şi aducă aportul la consolidarea acesteia. În acest sens am stabilit ca pînă la şedinţa următoare a Biroului Permanent fiecare dintre noi să vină cu trei idei pentru a definitiva proiectul politic şi strategia pe care o vom aborda în următoarea perioadă. Programul politic va fi votat şi susţinut de către toţi membrii organizaţiei. Fiecare militant va trebui să-şi însuşească acest proiect care va reprezenta de fapt „Biblia democratului sucevean””, a declarat Olaru. El a adăugat că ţinta organizaţiei este aceea de a face o impresie cît mai bună în competiţiile electorale care urmează. Florin Olaru a mai anunţat înfiinţarea în cadrul organizaţiei a unui „laborator de proiecte” unde să se pregătească atît proiecte politice cît şi pentru comunitate asta cu ajutorul consilierilor locali ai partidului. „Consilierii noştri vor avea temă de a propune şi susţine în deliberativ proiecte viabile pentru comunitatea noastră. Trebuie să înţeleagă toţi membrii Biroului Permanent Local că de modul cum se vom implica vor fi titularizaţi sau nu în primul unsprezece”, a conchis Olaru.

FOTBAL » Liga a III-a » „Batem şi cu asta, basta!”


Sport



Cetatea SuceavaCetatea întâlneşte joi, pe Areni, în etapa a IX-a a Seriei I a Ligii a III-a, pe Politehnica Iaşi II, adversar care i-a eliminat pe suceveni din Cupa României. Dacă nu din răzbunare, cel puţin din orgoliu, elevii lui Pană au datoria să învingă pentru a menţine parcursul excelent din acest an competiţional în care n-au pierdut niciun meci.

„Batem şi cu asta, basta!” a dat miercuri, tehnicianul sucevenilor, Marian Pană, ce-a mai scurtă declaraţie de intenţie pentru partida de vineri cu ieşenii.

Lotul sucevean nu are probleme mari de efectiv, antrenorul Cetăţii declarând doar că nu este foarte sigur că Dicher şi Iordache, accidentaţi, vor putea intra mâine în teren. „Chiar de nu vor fi apţi de joc, are cine să-i înlocuiască, Homneac sau Colban, deci nu sunt îngrijorat”.

Cetatea Suceava ocupă primul loc în clasamentul seriei, cu un maxim de 24 de puncte şi 27 de goluri marcate din 8 meciuri. Politehnica Iaşi II vine la Suceava cu numai 13 puncte acumulate, puncte ce o îndreptăţesc până acum la locul 5 în clasament.


Juventus Fălticeni şi Rarăul Câmpulung pleacă la Bacău


Celelalte două formaţii sucevene din Liga a III-a, Juventus Fălticeni şi Rarăul Câmpulung, au joi, meciuri în deplasare la Bacău. Uşor nu va fi pentru niciuna, pentru că au de înfruntat două echipe situate în jumătatea superioară a clasamentului. Juventus o va avea ca adversară pe Aerostar Bacău, echipă care, chiar dacă nu străluceşte în serie, stă, cel puţin statistic, mai bine ca băieţii lui Ovidiu Murariu de la Fălticeni. „Mergem să jucăm şi să obţinem un rezultat cât mai bun”, speră antrenorul, care şi-a amintit că fălticenenii au bătut Aerostar anul trecut, în tur, cu scorul de 7-2. În timp ce băcăuanii se pot lăuda cu trei victorii, trei meciuri egale şi două înfrângeri, respectiv cu 12 puncte acumulate în clasament, fălticenenii au strâns abia 8, din două victorii, două meciuri egale şi 4 înfrângeri.

Greu cu adevărat va fi însă pentru elevii lui Radu Buliga. Câmpulungenii de la Rarăul vor întâlni mâine trupa „făinoşilor” de la Pambac Bacău, care aspiră anul acesta la primele locuri în serie şi n-au de gând să piardă acasă cele trei puncte puse în joc. „Pentru noi, niciun meci nu este uşor. Cel de mâine cu atât mai mult, când mai am trei jucători suspendaţi şi accidentaţi. Mi-e puţin frică şi de arbitraj, dar ne vom juca şansa”, a spus Radu Buliga.

FOTBAL » Juniori, Liga a IV-a » Etapa a IX-a, meciuri disputate în data 7 octombrie





Bucovina Bădeuţi – Viitorul Liteni 2-0

Juventus II Fălticeni – Minerul Iacobeni- Ciocăneşti 12-0

Foresta Moldoviţa – Rapid CFR Suceava 0-4

CS Gura Humorului – Unirea Boroaia 3-0

Florconstruct Pătrăuţi – Cetatea II Suceava Arbore 2-3

Bradul Putna – Flacăra Roşie Udeşti 2-3

Bucovina Rădăuţi – Zimbrul Siret 1-2

CSM Dorna Vatra Dornei – Avântul Todireşti 8-1

Clasament

1. CS G. Humor 9 8 1 0 47-4 25

2. CS Juv. Fălticeni 9 8 0 1 46-8 24

3. Rapid CFR 9 8 0 1 36-6 24

4. FC Cetatea II Sv. Arb. 9 6 3 0 32-10 21

5. Facăra R. Udeşti 9 5 2 2 23-21 17

6. Zimbrul 9 4 2 3 28-23 14

7. Bradul Putna 9 4 1 4 22-20 13

8. Unirea Boroaia 9 4 1 4 26-25 13

9. Florconstr. Pătrăuţi 9 4 0 5 20-36 12

10. Av. Todireşti 9 3 1 5 24-26 10

11. CSM Bucovina Răd. 9 3 1 5 21-31 10

12. Dorna V. Dornei 9 2 3 4 27-17 9

13. Bucovina Bădeuţi 9 3 0 6 7-39 9

14. Foresta Moldoviţa 9 2 0 7 5-26 6

15. CS Viitorul Liteni 9 0 1 8 13-30 1

16. Minerul Iacobeni Cioc. 9 0 0 9 5-61 0


FOTBAL, juniori „C” 1993 (şi mai tineri)

Etapa a V-a, meciuri disputate sâmbătă, 6 octombrie


Sporting Buneşti – CSŞ Rădăuţi 0-14

Bucovina Fundu Moldovei – LPSII Suceava 1-1

LPSI Suceava – CS Şcoala de Fotbal Rădăuţi 17-0

Voinţa Iaslovăţ – CSM Rarăul Câmpulung 4-0

Viitorul Arbore – FC Cetatea Suceava 0-0

CN Nicu Gane Fălticeni – CS Gura Humorului 2-1

AS Juventus Fălticeni – CSM Dorna V. Dornei 4-1

Clasament

1. CSS Rădăuţi 5 5 0 0 59-1 20

2. AS Juv. Fălticeni 5 5 0 0 23-4 20

3. LPS-CSS I Sv. 5 4 0 1 34-5 16

4. FC Cetatea Sv. 4 3 1 0 21-1 13

5. CN N. Gane Fălt. 5 3 0 2 10-9 12

6. LPS II Sv. 4 2 2 0 10-6 10

7. Viitorul Arbore 5 2 1 2 8-13 9

8. CS Gura Humor 5 2 0 3 13-7 8

9. CSM Dorna V. Dornei 5 1 1 3 5-16 5

10. CSM Rarău C-lung. 5 1 0 4 3-24 4

11. Sporting Buneşti 5 1 0 4 8-32 4

12. Voinţa Iaslovăţ 5 1 0 4 6-30 4

13. Bucovina Fundu Mold. 4 0 1 3 5-14 1

14. Şc. de Fotbal Rădăuţi 4 0 0 4 2-45 0


Meciurile etapei a 6-a, programate în data 13 octombrie, ora 11:


Voinţa Iaslovăţ – Viitorul Arbore (se joacă la Milişăuţi), CS Şcoala de Fotbal Rădăuţi – AS Juventus Fălticeni, CSM Rarăul Câmpulung – CN Nicu Gane Fălticeni, CS Gura Humorului – CSŞ Rădăuţi, CSM Dorna V. Dornei – Bucovina Fundu Moldovei, FC Cetatea Suceava – Sporting Buneşti, LPS II Suceava – LPS I Suceava

Şeful de campanie a PSD Suceava pentru europarlamentare este consilierul judeţean Corneliu Popovici


Politica




Şeful de campanie al organizaţiei PSD Suceava, pentru alegerile europarlamentare este consilierul judeţean Corneliu Popovici, vicepreşedintele PSD Suceava, persoană ce a coordonat şi campania filialei social-democrate pentru referendumul din luna mai privind demiterea lui Traian Băsescu.

Liderul TSD Suceava, Cătălin Nechifor, va figura la poziţia cinci, eligibilă, pe lista PSD pentru Parlamentul European.

Din staff-ul de campanie al PSD Suceava pentru euroalegeri vor mai face parte, între alţii, fostul subprefect Paul Leşanu, directorul Centrului Economic Bucovina, Dan Burgheaua şi directorul general al Camerei de Comerţ a judeţului, Ovidiu Donţu.

Campania electorală va începe în data de 26 octombrie şi se va încheia pe 24 noiembrie, cu o zi înaintea scrutinului.

Programul politic local va fi „Biblia democratului sucevean”


Politica



Preşedintele Organizaţiei Municipale a PD Suceava, Florin Olaru Preşedintele Organizaţiei Municipale a PD Suceava, Florin Olaru a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă că fiecare membru al Biroului local al PD Suceava va trebui să prezinte, în termen de o săptămână, trei idei care să fie incluse în programul politic pentru alegerile locale din 2008. În această manieră, Florin Olaru spune că vor fi adunate 93 de idei pentru programul politic local, câte trei de la cei 31 de membri ai Biroului local al PD Suceava, astfel se va definitiva proiectul politic şi stabili programul pentru anul 2008, pentru alegerile locale.


Preşedintele Organizaţiei Municipale a PD Suceava a mai afirmat că programul politic stabilit va trebui însuşit de fiecare membru al organizaţiei, iar acesta va fi „Biblia democratului sucevean”.

Acesta a mai spus că pentru proiectele în domeniul administraţiei locale va iniţia constituirea unul „laborator de proiecte” cu membri ai partidului care doresc să fie incluşi pe lista de candidaţi, astfel că în funcţie de cum se vor implica, se va stabili şi echipa de candidaţi- „primul unsprezece”.

PSD Suceava critică apariţia profesiei de consultat fiscal


Politica



Ovidiu DontuApariţia profesiei de consultat fiscal, care va menirea de a aviza bilanţurile financiare ale firmelor a fost criticată miercuri, de Organizaţia PSD Suceava care consideră că decizia Guvernului este o măsură ce vizează „clientela politică a PNL”.

Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Ovidiu Donţu, a declarat într-o conferinţă de presă că potrivit noilor prevederi ale Codului fiscal, bilanţurile financiare ale firmelor trebuie avizate de consultanţi fiscali. Acesta a afirmat că această măsură vizează clientela PNL şi la-a dat ca exemplu pe şeful ANAF şi cel al Gărzii Financiare care sunt consultanţi fiscali.

Ovidiu Donţu spune că în ţară sunt aproximativ două mii de consultanţi fiscali către care se vor direcţiona sumele de bani pe care firmele le vor plăti pentru „o semnătură”. Social- democratul consideră că aceasta nu este o soluţie pentru debirocratizare, mai mult Guvernul nu face decât să favorizeze apariţia profesiei de consultant fiscal.

„Puteau să dea aceste atribuţii experţilor contabili”, a menţionat Ovidiu Donţu, adăugând că aceştia sunt bine pregătiţi în domeniu şi trebuie să promoveze examene exigente.

Liberalii vor ca şefii PD ai instituţiilor descentralizate, să laude Guvernul sau să demisioneze


Politica



preşedintele organizaţiei municipale PNL Suceava, Angela ZarojanuŞefii de instituţii descentralizate sucevene care fac parte din partide care au votat moţiunea de cenzură ar trebui ori să-şi prezinte demisia ori să prezinte public realizările Guvernului Tăriceanu, este de părere preşedintele organizaţiei municipaleFlorin Olaru-presedinte PD PNL Suceava, Angela Zarojanu. Nemulţumirea Angelei Zarojanu, exprimată într-o conferinţă de presă este aceea că unii şefi de instituţii descentralizate sucevene care sunt şi lideri ai PD „se laudă cu realizările deosebite” pe care le au în instituţii, dar nu menţionează că acestea au fost posibile ca urmare a aplicării politicilor PNL.

Preşedintele organizaţiei municipale PNL Suceava se întreabă cum vor putea să ducă mai departe politica Guvernului Tăriceanu şi în acelaşi timp să o critice, fiind lideri politici, şi a mai adăugat că unii ar vrea „să se salveze” înscriindu-se în PNL.


Pe de altă parte, preşedintele organizaţiei municipale PD Suceava, Florin Olaru, a declarat că nu crede că şefii PD ai instituţiilor descentralizate din judeţ vor lăuda realizările Guvernului Tăriceanu, iar dacă unii o vor face, situaţia va fi analizată de conducerea organizaţiei PD.

Lideri ai PD Suceava, printre care preşedintele executiv, Adrian Drăgan, dar şi vicepreşedinţi ai organizaţiei, deţin funcţii de conducere ale instituţiilor descentralizate sau deconcentrate în judeţ.

Flutur, Motreanu şi Remeş că trebuie să pună umărul pentru evitarea activării clauzei de salvgardare pe Agricultură

Prim vicepreşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, a spus miercuri, într-o conferinţă de presă că o eventuală activare a clauzei de salvgardare pe Agricultură este „o premieră” şi că o asemenea posibilitate a fost introdusă, iniţial, de Comisia Europeană în Tratatul de Aderare doar pentru a impulsiona autorităţile române să acţioneze pentru aplicarea normelor europene în diferite domenii.

Cătălin Nechifor crede că nimeni s-a gândit că această clauză de salvgardare chiar ar putea fi activată. „Miniştrii Agriculturii din Guvernul Tăriceanu, Gheorghe Flutur, Dan Motreanu şi Decebal Traian Remeş trebuie să coopereze acum să rezolve această problemă. Toţi sunt vinovaţi că s-a ajuns aici”, a afirmat prim vicepreşedintele PSD Suceava.


Comisia Europeană a avertizat, miercuri, România că are la dispoziţie o lună pentru a corecta deficienţele din sistemul de plăţi din agricultură, riscând, în caz contrar, să se confrunte cu reducerea cu 25 la sută a fondurilor europene pentru subvenţionarea acestui sector de activitate.


Cătălin Nechifor a mai menţionat că sacrificiile din ultimii ani făcute de populaţia României prin reforma fără de sfârşit ar putea fi zadarnice în condiţiile în care Guvernul nu este capabil să pună în funcţiune mecanismele solicitate de Comisia Europeană.

Acesta a adăugat că această lipsă de performanţă a guvernului va afecta şi mai mult imaginea externă a ţării, predominant negativă, şi va fi extrem de greu să scăpăm de acest statut de „ruşine a Europei”.

Ziua Hispanităţii la Universitatea „Ştefan Cel Mare”


Invatamant



Universitatea Ştefan Cel Mare SuceavaZiua Hispanităţii va fi sărbătorită de Universitatea „Ştefan Cel Mare”, vineri, 12 octombrie, în Aula Magna, cu o serie de comunicări ştiinţifice susţinute de cadrele didactice şi studenţii de la specializarea Limba şi literatura română – Limba şi literatura spaniolă. În aceeaşi zi, seara, în auditorium-ul Joseph Schmidt, au loc manifestările cultural-ştiinţifice şi artistice dedicate „Zilei Hispanităţii.

După o serie de momente artistice susţinute de studenţii de la română- spaniolă, Marius Aluncăriţe va avea un recital de chitară clasică şi, apoi vor urca pe scenă elevi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, cu un program artistic sub coordonarea prof. Anda PERJU. Manifestarea va continua cu dans prezentat de grupa „FLY DANCE” – condusă de Dorin Mârnea - şi se încheie cu un concert susţinut de formaţia LA TUNA DE LA UIB din Palma de Mallorca, Spania.

Sala Auditorium a Universităţii „Ştefan cel Mare” va fi inaugurată cu un concert


Invatamant



Rectorului Universităţii Stefan cel Mare Suceava prof. univ. dr. ing. Adrian Graur Un nou corp de clădire al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava a fost dat în folosinţă, în fostul cinematograf „Zimbrul”, locaţie ce va găzdui birourile Departamentului Administrativ şi noua sală de spectacole şi conferinţe –Auditorium. Această sală poartă numele marelui tenor bucovinean Joseph Schimdt, şi va fi inaugurată, joi seară, la ora 19:30, cu un concert susţinut de Filarmonica de Stat Botoşani, Corul Cantores Amicitiae al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, soprana Cristina Ioana Radu, baritonul Andras Chiriliuc, pianistul Mihnea Drăgoi şi chitaristul Marius Aluncăriţe.


Rectorului Universităţii, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur a precizat că investiţiile pentru realizarea sălii au fost de 900 de mii de lei noi. Un alt eveniment găzduit de noua sală va avea loc vineri, când academicianul Cristian Herea îi va fi oferit titlul de doctor honoris causa al Universităţii „Ştefan Cel Mare” Suceava, la propunerea Facultăţii de Silvicultură Suceava. Cristian Herea este preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Bucureşti.

Două ore de „spectacol” gratuit în faţa sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava


Actualitate



ParchetO femeie de 42 de ani, din localitatea sucevenă Humoreni şi-a ieşit miercuri, din fire după discuţiile purtate cu procurorul care se ocupa de o plângere înaintată
de aceasta împotriva unui consătean. Nemulţumită de cum înaintează ancheta, Angelica Puiu striga cât o ţineau puterile, trântindu-se pe jos, că „legea ţine cu hoţii”.

Angelica Puiu s-a prezentat, miercuri, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava pentru a vedea în ce stadiu se afla dosarul împotriva consăteanului Ilie Munga. În plângerea înaintată, femeia îl acuza pe bărbat că i-ar fi bătut fetiţa de doar 11 ani, în mai multe rânduri iar ultima dată când a dorit să-i mai aplice o corecţie asemănătoare, copilul a fugit şi din neatenţie a căzut de pe un pod.

Pe de altă parte, procurorii s-au arătat uimiţi de gestul sucevencei şi nu înţeleg această ieşire din fire a femeii, Mariana Greţcan - prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, precizând că acest caz este în cercetare, fapt ce a fost explicat şi Angelicăi Puiu.
Nemulţumită de răspuns femeia a ajuns la concluzia că nimeni nu vrea să-i facă dreptate iar de aici până la ceartă a fost doar un pas. Imediat a fost solicitat sprijinul jandarmilor pentru scoaterea acesteia din clădirea Parchetului în vederea continuării activităţii în linişte.

Ajunsă afară, spiritele s-au încins şi mai tare, atât jandarmii cât şi poliţiştii comunitari sosiţi la faţa locului nereuşind preţ de aproape două ore să o liniştească pe suceveancă, condiţii în care s-a cerut intervenţia medicilor pentru calmarea ei. Aceasta a fost urcată forţat în ambulanţă şi transportată la Spitalul Judeţean Suceava pentru a primi îngrijirile medicale necesare.

Un ucrainean a accidentat o botoşăneancă


Actualitate



Un bărbat din Ucraina a accidentat cu autoutilitara pe care o conducea, o tânără din judeţul Botoşani, în cartierul sucevean Iţcani. Potrivit IPJ Suceava, marţi, în jurul orei 18.10, pe strada Gheorghe Doja din municipiul Suceava, O. Toder, în vârstă de 51 ani, cetăţean ucrainean, posesor al permisului de conducere pentru categoria B din anul 1986, în timp ce conducea autoutilitara marca „VW T4”, a accidentat-o pe H. Loredana, în vârstă de 23 ani, din comuna Roma, judeţul Botoşani. Aceasta s-a angajat în traversarea drumului prin loc nepermis şi fără să se asigure.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ.

Bărbat din Păltinoasa lovit cu cuţitul pe fondul unui conflict spontan


Actualitate



Un bărbat din comuna suceveană Păltinoasa a fost internat în spitalul din oraşul Gura Humorului în urma unei agresiuni. Potrivit IPJ Suceava, marţi seară, în jurul orei 22.00, L. Dinu, în vârstă de 46 ani, a fost adus la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, însă, datorită gravităţii cazului a fost necesară transferarea acestuia la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

În urma investigaţiilor s-a stabilit că în jurul orei 21.00 în timp ce bărbatul se afla în faţa unui magazin din localitate, pe fondul unui conflict spontan, a fost lovit cu un cuţit în mâna dreaptă de S. Ilie, în vârstă de 24 ani, localnic.

Agresorului i s-a întocmit dosar penal.

Apa potabilă va fi întreruptă în mai multe zone pentru lucrări de reparaţie





Alimentarea cu apă potabilă va fi întreruptă vineri şi luni, în mai multe zone din municipiul Suceava şi din comuna Şcheia, din cauza unor lucrări de reparaţii. Potrivit ACET SA Suceava, vineri, apa potabilă va fi oprită în intervalul orar 9,00-14,00 pe străzile Samoil Isopescu şi Tudor Vladimirescu şi la punctele termice Tudor Vladimirescu şi A4.

În ceea ce privesc întreruperile de luni, acestea vor avea loc între orele 10,00-14,00 când furnizarea apei va fi oprită pe străzile Victoriei şi Staţiunii din cartierul Obcine şi pe străzile Ion Irimescu, Vilelor şi Făgăraşului din satul Sfântu Ilie-comuna Şcheia. Sistarea furnizării apei potabile programată luni, va afecta şi punctele termice Obcini II, III şi IV.