Leul a început săptămâna în scădere faţă de euro. Banca Naţională a României a anunţat un curs valutar de 4,2987 lei pentru un euro şi 3,3770 lei pentru un dolar.
Cursul de referinţă anunţat vineri de BNR a crescut cu 4,61 bani, la 4,2775 lei/euro, după ce în ultimele cinci şedinţe leul s-a apreciat în raport cu euro cu 1,88%.
Moneda naţională s-a depreciat încă de la deschiderea şedinţei interbancare de azi, când operaţiunile au fost efectuate la 4,3100- 4,3150 lei/euro, respectiv cu aproape 2,3 bani peste nivelul de la finalul şedinţei anterioare, de 4,2870 - 4,2990 lei/euro.
Operaţiunile au continuat să fie efectuate la parităţi din ce în ce mai mari, iar cererea de euro a ridicat cursul la 4,3200 - 4,3230 lei/euro, însă pentru scurt timp.
"Leul a continuat să urmeze tendinţa valutelor din regiune, unde forintul este cel mai depreciat faţă de euro. Monedele statelor emergente sunt influenţate semnificativ de evoluţia cursului euro/dolar, iar dacă dolarul va începe să se aprecieze, s-ar putea să vedem o depreciere mai amplă a valutelor din regiune. Deşi leul se depreciază, volumele tranzacţionate sunt reduse pentru o şedinţă obişnuită", a spus un dealer.
evz.ro
luni, 2 februarie 2009
Euro la 4,2987 lei
sursa: BNR, curs valutar, Euro, USD
Disponibilizări masive în industria alimentară
Cel puţin 10-15% dintre cei 175.000 -190.000 de salariaţi din industria alimentară ar putea fi disponibilizaţi în acest an, potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu.
Acesta a arătat că şi multinaţionalele vor fi printre companiile care vor da afară angajaţi.
"Multinaţionalele de regulă au cumpărat mai multe puncte de lucru în România, cu care au câştigat cotă de piaţă, iar după ce au recuperat investiţia au început să transfere activităţile într-o singură unitate", a spus Frumosu.
Reprezentantul Federaţiei a mai arătat că în sectorul procesării cărnii şi laptelui firmele vor renunţa la un schimb de lucru, pe fondul scăderii vânzărilor.
Modelul Kraft
Preşedintele FSIA a amintit de exemplul Kraft, care va muta fabrica de ciocolată din Braşov în Bulgaria, iar 440 de angajaţi vor fi disponibilizaţi.
"Acum suntem în negocieri pentru pachetul salarial compensatoriu şi vom face acţiuni în Braşov dacă nu reuşim", a continuat preşedintele federaţiei.
Dragoş Frumosu a precizat că există în industria alimentară circa 1.000 de angajaţi care lucrează doar atunci când îi cheamă compania iar în acest moment stau acasă cu 75% din salariu.
evz.ro
sursa: Bulgaria, concedieri, industria alimentara, Kraft, somaj
"Ne aflăm în etapa cea mai detestabilă a crizei"
Dupa 5 zile de conferinte si dezbateri, decidentii politici si economistii au plecat de la Davos fara sa fi oferit reale perspective in ceea ce priveste criza economica.
"Ne aflam in etapa cea mai detestabila a crizei, aceea a acuzatiilor". aceasta pare sa fie concluzia discutiilor acestui Forum, formulata de catre Stephen Roach, presedintele Morgan Stanley Asia.
"Toata lumea a fost pierduta la Davos", rezuma atmosefra de la Davos, Kishore Mahbubani, unul din participantii la reuniune, adaugand ca indecizia si incertitudinea erau parca la ele acasa.
"Nimeni nu a reusit sa spuna ce ar trebui facut pentru a iesi din criza", concluzioneaza specialistul in administratie din Singapore.
Majoritatea dintre cei care s-au adumat acolo si-au expirmat speranta ca summitul G20 care va avea loc la Londra in aprilie va fi mult mai puternic si va reusi totusi sa redea ceva concret.
Pe de alta parte, Klaus Schwab, fondatorul si presedintele World Economic Forum spune ca nici G20 nu va reusi sa rezolve toate problemele.
Demn de remarcat este ca liderii politici prezenti la Davos au acuzat Statele Unite ale Americii ca fiind vinovate de actuala criza, acuzatii aduse intr-un stil mai putin aluziv decat la alte reuniuni. Unul din motive a fost si lipsa liderului de la Casa Alba la aceasta intrunire.
sursa: Capital
sursa: Criza pe glob
20 de milioane de chinezi se întorc acasă
Aproximativ 20 de milioane de muncitori chinezi, rezidenti in afara Chinei, s-au intors sau sunt pe cale sa se intoarca in tara natala, pentru ca si-au pierdut locul de munca si nu-si mai gasesc in alta parte, data fiind deteriorarea pietei muncii in contextul crizei economice.
Guvernul chinez s-a aratat alarmat de intrarea in tara a celor 20 de milioane de chinezi.
Conform raportului publicat de guvernul chinez, acestia si-au pierdut locurile de munca in special din cauza deteriorarii pietei muncii in sectorul constructiilor, dar si in agricultura.
sursa: Capital
sursa: Criza pe glob, somaj