luni, 23 iunie 2008

Băişanu cere bani pentru un nou sediu al Serviciului de Înmatriculări

Prefectul Judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, a solicitat Ministerului Internelor şi Reformei Administrative fonduri pentru achiziţionarea unui spaţiu în care să funcţioneze Serviciul de înmatriculări auto şi eliberări permise. Băişanu a arătat că în adresa trimisă MIRA se specifică faptul că acest serviciu funcţionează în momentul de faţă în două garaje, activitatea angajaţilor desfăşurându-se în condiţii improprii. Prefectul a arătat că achiziţionarea unui nou sediu reprezintă o prioritate, în condiţiile în care peste 800 de persoane apelează la serviciile acestei instituţii. „Actualul sediu este mult prea mic faţă de numărul mare de persoane care vin zilnic fie pentru a-şi înmatricula maşina, fie pentru permise. Şi din acest motiv trebuie ca de urgenţă să achiziţionăm un nou spaţiu, în care activitatea serviciului de înmatriculări şi permise să se desfăşoare în condiţii normale”, a arătat prefectul de Suceava.

Alexandru Băişanu a mai adăugat că pe lângă alocarea acestor fonduri a solicitat MIRA şi stabilirea unei locaţii de examinare pentru obţinerea permiselor auto în zona de munte a judeţului. El a precizat că acest punct de examinare ar putea funcţiona fie în Vatra Dornei, fie în Câmpulung Moldovenesc.
„Ar trebui format un punct de examinare în zona de munte, ţinând cont că unii candidaţi sunt nevoiţi să parcurgă distanţe mari pentru a ajunge în municipiul reşedinţă de judeţ”, a subliniat prefectul judeţului.

Protest împotriva primarului din Slatina

Aproape 30 de persoane din comuna Slatina, printre care şi consilieri locali, au reclamat ieri, la Prefectura Suceava, comportamentul abuziv al primarului Ilie Gherman la şedinţele de constituire a deliberativului local. Printre protestatari s-au aflat consilieri ai PNG, PNL şi PSD, care au reclamat faptul că la cea de-a doua şedinţă de constituire a CL din Slatine, primarul PD-L Gherman a adus injurii la adresa liberalului Gheorghe Mogârzan, pe care l-ar fi ameninţat cu moartea. De precizat că în Slatina, Consiliul Local este format din 7 reprezentanţi ai PD-L, 5 ai PNG, 2 de la PNL şi un consilier de la PSD. Protestatarii de la PNG, PNL şi PSD i-au reclamat subprefectului Dumitru Paşniciuc că din cauza abuzurilor primarului Ilie Gherman au fost nevoiţi să plece de la primele două şedinţe de constituire a Consiliului Local Slatina, motiv pentru care s-a amânat înfiinţarea noului deliberativ. În aceste condiţii, consilierii aflaţi în opoziţie cu Ilie Gherman au solicitat Prefecturii sprijin pentru „normalitate” la cea de-a treia şedinţă, astfel încât constituirea Consiliului Local şi alegerea viceprimarului să se desfăşoare fără incidente. În altă ordine de idei, liderul PNG Suceava, Ghiţă Ignătescu, a reclamat modul în care primarul Gherman s-a comportat la şedinţele de constituire a Consiliului Local. „Consilierii PNG din această comună mi-au sesizat faptul că Ilie Gherman refuză să accepte că trebuie ales un viceprimar. Mai mult el este nemulţumit de faptul că toţi consilierii din PNG, PNL şi PSD sprijină un alt candidat decât cel al PD-L, motiv pentru care încearcă să creeze teroare”, a declarat Ignătescu.

Mîrza vrea să candideze la alegerile parlamentare

Liderul PSD Suceava, Gavril Mîrza, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că intenţionează să candideze la viitoarele alegeri parlamentare. Mîrza a recunoscut că va candidat în unul dintre colegiile electorale din judeţul Suceava, însă nu a precizat dacă va opta pentru Camera Deputaţilor sau pentru Senatul României. „Voi candida pe unul dintre colegii, dar nu pot să spun acum dacă pentru o funcţie de deputat sau una de senator”, a subliniat Gavril Mîrza, care în momentul de faţă ocupa una din funcţiile de consilieri din cadrul deliberativului judeţean sucevean.În acelaşi timp, liderul PSD Suceava a precizat că în perioada imediat următoare vor fi stabiliţi viitorii candidaţi social democraţi pentru alegerile parlamentare, atât pentru Senat, cât şi pentru Camera Deputaţilor. „Cei care vor să candideze pentru o funcţie de parlamentar trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, notorietate, să fie serioşi şi să poată să-i susţină propria campanie”, a arătat Mîrza. Întrebat câţi dintre actualii parlamentari ai PSD Suceava vor candidat pentru un nou mandat, el a precizat doar că o parte dintre aceştia nu se vor mai regăsi printre cei care vor încerca să obţină un loc în Senat sau în Camera Deputaţilor. În momentul de faţă PSD are un senator, Octav Cozmâncă, şi cinci deputaţi, respectiv Mirela Adomnicăi, Tudor Mohora, Ioan Stan, Eugen Bejinariu şi Petru Tărniceru.

A început BAC-ul

Absolvenţii clasei a XII-a au intrat în febra examenului de bacalaureat. Pentru început aceştia trebuie să treacă de proba eliminatorie a examenului oral la limba română, care va avea loc în zilele de 23 şi 24 iunie a.c., la care sunt aşteptaţi să participe peste 6.000 de absolvenţi de liceu. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, prima probă a examenului de bacalaureat s-a desfăşurat fără incindente. Singura problemă apărută a fost neprezentarea a doi preşedinţi de comisii de bacalaureat la centrele de examen la care au fost repartizaţi. Purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, Laura Hacman, a precizat că este vorba despre doi profesori universitari din Iaşi, repartizaţi la centrele de testare de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”. Hacman a spus că aceştia au lipsit din motive de sănătate, atribuţiilor lor fiind preluate de vicepreşedinţii comisiilor respective. Potrivit datelor oficiale, în judeţul Suceava examenul de bacalaureat va fi susţinut de aproximativ 7000 de absolvenţi de liceu. După probele la lima română, în zilele de 25 şi 26 iulie urmează un nou examen oral, la limba şi literatură română modernă. Absolvenţii care vor reuşi să treacă de examenele orale, vor intra în probele scrise, care vor avea loc în zilele de 27 iunie – limba şi literatura română, 1 iulie – proba eliminatorie a profilului, 2 iulie – o probă la alegere din aria curriculară a profilului şi 3 iulie – o materie la alegere celelalte arii curriculare.

PSD vrea să blocheze creşterea preţului apei potabile

Social democraţii încearcă să anihileze hotărârea luată de vechiul Consiliu Local al municipiului Suceava în şedinţa extraordinară din 10 iunie de majorare cu 32% a preţului apei potabile. Preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PSD, consilierul local Virginel Iordache, a anunţat ieri că aleşii social democraţi vor propune în prima şedinţă ordinară a noului deliberativ local introducerea pe ordinea de zi a unui proiect privind revenirea la vechiul preţ al apei potabile de 20.300 de lei vechi metrul cub. Iordache a precizat că în cazul în care consilierii PD-L care sunt majoritari se vor opune luării în dezbatere a proiectului aleşilor PSD atunci se va merge pe un proiect iniţiat de cetăţeni. El a arătat că aceştia au drept de iniţiativă potrivit legii administraţiei publice locale iar pentru introducerea problemei pe ordinea de zi a Consiliului Local este nevoie de semnăturile a 5% dintre cei înscrişi pe listele electorale. Conform calculelor social democraţilor sunt necesare circa 4.600 de semnături pe care le vor aduna prin puncte ce vor fi amplasate în cartierele principale ale municipiului.



Iordache: „Creşterea preţului apei va duce la creşterea preţului gigacaloriei”


Iordache a explicat care sunt motivele pentru care solicită revenirea la preţul vechi al apei potabile. „Mai întâi faptul că în perioada următoare se anunţă un val de scumpiri la energie electrică, gaz, alimente, produse petroliere iar fiecare leu din buzunarul cetăţeanului este valoros şi al doilea motiv acela că nu dorim ca banul public să ajungă în buzunarele conducerii celor de la ACE. Este inadmisibil ca directorul, directorul economic fără să am nimic personal cu domniile lor să aibă salarii de 70- 80 de milioane de lei vechi iar cetăţenii municipiului să contribuie la asemenea salarii. Mai vreau să fac o precizare. Nu vreau să se creadă că PSD ar avea ceva împotriva creşterii salariilor muncitorilor de la ACET. Creşterea salariilor se poate face prin rentabilizarea activităţii ACET. Suntem de acord cu creşterea celor mai mici salarii de la ACET pentru că nu putem fi de acord cu discrepanţa de la 80 de milioane de lei salariul directorului la 4-5 milioane salariul celor care desfundă canale”, a spus preşedintele PSD Suceava. Iordache a mai ţinut să atragă atenţia că o creştere a preţului apei potabile va duce la creşterea preţului apei calde şi indirect a preţului gigacaloriei. „Dorim să stopăm aceste creşteri de preţuri”, a încheiat Iordache.

Acţiune de ecologizare organizată de OMV Suceava

Angajaţii OMV din Suceava au adunat 70 de saci de gunoi, de câtre 240 de litri fiecare, în urma unei acţiuni de ecologizare a zonei din apropierea acestei benzinării. Iniţiativa angajaţilor acestei benzinării a fost făcută publică de şeful Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, care a subliniat faptul că astfel de acţiuni trebuie să fie încurajate, iar exemplul celor de la OMV ar trebui urmat şi de alte firme care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Suceava. La acţiunea OMV au participat 30 de persoane.

„Această iniţiativă ar trebui să fie urmată şi de firme, pentru a se implica în viaţa comunităţii în care îşi desfăşoară activitatea şi pentru a îmbunătăţind condiţiile de viaţă ale cetăţenilor”, a precizat Harasim. El a mai adăugat că angajaţii OMV au ecologizat zonele verzi din parcarea FAMOS, zona din spatele benzinăriei, precum şi zona cuprinsă între strada Energeticianului şi malul apei Sucevei.

Handbaliştii suceveni, la debutul unui sezon unic

CS Universitatea a realizat cea mai importantă performanţă la nivel de jocuri sportive din istoria Sucevei la finele sezonului competiţional 2007-2008, când a reuşit să se claseze pe poziţia a V-a a Ligii Naţionale de handbal masculin, acest lucru permiţându-I să evolueze în Challenge Cup. La capătul unui campionat în care a dat măsura posibilităţilor ei, echipa pregătită de Petru Ghervan, Leonard Bibirig şi Florin Leuciuc a adus bucurie în inimile iubitorilor de sport din Suceava, fiind prima care va evolua într-o cupă Europeană.Pentru ca CS Universitatea să poată juca pe teren propriu, adică în sala LPS-ului, sunt nevoie de îndeplinit câteva condiţii. Accesul publicului şi cel al oficialilor să se realizeze prin locaţii diferite, luminarea sălii să fie de 820 de lucşi la nivelului terenului, în tribune fiind nevoie de cel puţin 450 de scaune de plastic, vestiarele şI toaletele trebuind să fie la standard europene.

“Condiţiile pe care le vom avea de îndeplinit pentru sezonul European care ne aşteaptă trebuie rezolvate în timp util, verificarea lor fiind realizată de reprezentantul FRH, urmând apoi să fie supervizate de un reprezentant al Federaţiei Europene de Handbal. Sunt absolut convins că se vor face eforturi pentru ca aceste probleme să fie rezolvate şi trebuie să menţionez faptul că dacă la nivel naţional lucrurile nu vor sta cum trebuie, atunci nu vom merge mai departe. Acest lucru înseamnă că nu vom accepta să evoluăm în altă sală, decăt în cea din Suceava” a declarat antrenorul echipei CS Universitatea Suceava, Petru Ghervan.



CS Universitatea Suceava la un nou început de drum


CS Universitatea Suceava a reluat de ieri pregătirile pentru sezonul competiţional 2008-2009. Lotul grupării sucevene va avea în 23-24 de jucători, niciunul dintre foştii componenţi ai formaţiei “nepărăsind corabia”.Numele noi în echipa de handbal a Sucevei sunt deocamdată Florin Acatrinei, 19 ani , inter dreapta şi Şerban Matei, 19 ani, pivot, ambii de la LPS CSS Piatra Neamţ. A treia noutate este Bogdan Zaharia, un inter stânga de aproape 2 metri de la LPS Vaslui.“Pentru moment echipa noastră se va afla într-un program de readaptare la efort, continuată de antrenamente uşoare şI vizita medicală. Vom avea trei noutăţi în lot faţă de sezonul precedent, până al începutul official urmând să mai încercăm aducerea unor jucători.Pregătirea de bază va fi efectuată în perioada 9-20 iulie la Vatra Dornei, pentru ca apoi să încercăm realizarea unui handbalistic începând cu Baia Mare şi continuând cu formaţii din Ungaria, Slovacia pentru ca apoi să revenim în ţară la Oradea şI Bistriţa.În perioada 7-9 august Suceava va organiza Memorialul „Mihai Mironiuc”, pentru ca până la începutul oficial din 6 septembrie să participăm la trei turnee, la Bacău, Cluj şi Odorhei” a afirmat directorul tehnic al echipei CS Universitatea Suceava, Petru Ghervan.Cel mai interesant lucru pentru handbalul sucevean este acela că începând din sezonul viitor, CS Universitatea va avea încă o echipă care va juca în Divizia A, aceasta fiind baza de pornire pentru formaţia de tineret, sub 23 de ani, care va fi obligatorie din sezonul 2009-2010.

FC Cetatea Suceava la primul antrenament înaintea sezonului de Liga a II-a

Stadionul “Areni” a primit, ca în fiecare an de altfel, fotbaliştii suceveni după binemeritata vacanţă de vară. Şi înaintea sezonului de Liga a II-a, tot vechea arenă suceveană a fost cea care a găzduit primul antrenament al jucătorilor de la FC Cetatea Suceava.

La “prima strigare” a antrenorilor Marian Pană şi Florin Cristescu au răspuns prezent Guriţă, Colban, Cojenel, Nicolau, Moldovan, Roheţki, Streinu, Ungureanu, Onciu, Ailenei, Homneac, Breniuc, Luca, V.Gheorghe, Halip, Stănescu, Leuciuc, Lupu, M.Filip, Dicher şi Apetri. Trei jucători din Republica Moldova au completat lotul sucevenilor, Ţuguski, Galiarski şi Cassian, la antrenamentul de debut al celor de la FC Cetatea participând şi Daniel Bălan.
De la apel au lipsit motivat Bernard şi Celpan, ieri urmând să mai apară la pregătiri şi doi jucători brazilieni.Jucătorii suceveni au făcu mişcări de stretching şi o încălzire uşoară, urmată de o alergare, în acest răstimp antrenorul principal Marian Pană inspectând terenul de pe “Areni”. Pe parcursul acestei săptămâni antrenamentele echipei FC Cetatea Suceava vor fi “paşnice”, urmând ca antrenorii suceveni să-şi încerce pe parcursul unui amical să vadă la lucru noile “piese”.

Iulia Vântur - o noapte cu Demi Moore

Actorii Demi Moore, Josh Hartnett şi Woody Harrelson au avut parte de multă distracţie, sâmbătă noaptea, în Club Terminus din Bucureşti, la o petrecere privată organizată pentru echipa care filmează la Studiourile MediaPro din Buftea producţia americană „Bunraku”, informează cotidianul Atac. La eveniment au participat şi Iulia Vântur, Gianina Corondan şi cântăreaţa Maria Radu care au dansat până dimineaţă alături de celebrii actori. Evenimentul a umplut clubul bucureştean, spre dimineaţă, mulţi dintre invitaţi alegând să stea afară. La fiecare dintre intrările încăperilor din club erau arborate bannere cu inscripţii în limba engleză care făceau aluzii la film: „Un film mare cu buget mic”, „Eşti concediat!” sau „Bunraku, Motor!”. La petrecere, care a început în jurul orei 1.00, au mai venit, alături de Demi Moore, Josh Hartnett şi Woody Harrelson, actorul israelian Shahar Sorek, Aaron Toney, actriţa japoneză Emily Kaiho şi actorul spaniol Jordi Molla. O mare parte a echipei a venit direct de la filmările care au avut loc la Studiourile MediaPro de la Buftea.



O femeie interpretată de un bărbat

Invitaţii au avut parte şi de surprize din partea organizatorilor. Astfel, la jumătatea petrecerii, pe ecranele din încăperile clubului a fost proiectat un film de cinci minute, o parodie a filmului „Bunraku”, dar şi a momentelor de la filmări. În film, regizorul Guy Moshe îi spune lui Josh Hartnett, care leneveşte, înconjurat de femei care îi fac vânt cu evantaie: „Josh, ştii că te iubesc, dar trebuie să munceşti non-stop pentru filmul acesta”, însă Hartnett continuă să lenevească, în timp ce Harrelson şi dublura lui Demi Moore îl aşteaptă la filmări în spatele unei cortine. De asemenea, una dintre eroinele din „Bunraku”, interpretată în filmul-parodie de un bărbat, ajunge la concluzia că mama ei este din România, din Dorohoi mai exact, spre deliciu echipei româneşti care, pe tot parcursul proiecţiei, a scandat numele filmului.
„Bunraku” prezintă aventura unui ţigan nomad (Josh Hartnett) care, plecat să se răzbune, se trezeşte în mijlocul unei confruntări de proporţii mai mari decât anticipase. Distribuţia este completată de Demi Moore, în rolul sclavei unei căpetenii de războinici care o forţează să-l ia în căsătorie, şi de Woody Harrelson, în rolul unui barman. Acţiunea filmului a cărui lansare este prevăzută pentru 2009, este plasată într-un univers inedit, asemenator celui din Sin City, care îmbină elemente din teatrul de păpuşi, benzi desenate şi jocuri video. Tradiţie teatrală originară din Osaka (vestul Japoniei), bunraku este interpretat de un singur recitator care interpretează toate rolurile, şi trei păpuşari, pentru fiecare marionetă. Păpuşile sunt adevărate opere de artă. Bunraku a fost înscris în patrimoniul cultural al umanităţii de către UNESCO în 2003.

Cătălin Botezatu îşi deschide restaurant românesc la New York

A văzut că are succes şi în America şi s-a gândit că nu ar fi rău să-şi deschidă un local de lux la New York. Cătălin Botezatu, căci despre el este vorba, este unul dintre designerii care se bucură de succes şi pe meleaguri americane şi crede că preparatele tradiţionale româneşti, făcute după reţete proprii, vor încânta clientela localului, informează cotidianul Atac. O dată pe lună sau atunci când va putea, creatorul va merge în capitala Americii şi va găti, chiar el, mai ales că ştie să o facă foarte bine. Nu ştim la ce excelează Botezatu, dar e sigur că vor fi multe domnişoare şi domni ce vor veni numai să-l vadă la lucru pe celebrul designer. Cum Botezatu îşi doreşte foarte mult să se însoare, poate îşi va găsi acolo şi marea iubire.