duminică, 4 noiembrie 2007

Ansamblul "Bucovina", invitat special la Festivalul "Crenguţa de fag" din Cernăuţi


În perioada 2-4 noiembrie, ansamblul "Bucovina" al Şcolii Populare de Artă "Ion Irimescu" va participa la Festivalul "Crenguţa de fag" de la Cernăuţi.

"Ansamblul Bucovina va fi membru fondator al acestei acţiuni culturale care se pare că va fi subvenţionată de Uniunea Europeană. În afară de participarea în concurs, ansamblul va susţine 5 spectacole, 3 în Cernăuţi şi două în localităţi cu populaţie română, Pătrăuţii de Jos şi Boian. Ocazie cu care oficialităţilor le vor fi înmînate, din partea CJ, materiale informative, care vin în sprijinul organizării unor acţiuni culturale pentru românii de acolo. Pentru noi e o mîndrie că am fost remarcaţi şi invitaţi la acest festival. Pe de altă parte, ne bucurăm că vom oferi un spectacol folcloric şi românilor de acolo", a declarat directorul Şcolii Populare de Artă "Ion Irimescu", Petre Horvat, adăugînd că, în perioada următoare, vor avea loc şi nişte schimburi de profesori şi elevi cu regiunea Cernăuţi, şi anume participarea unor reprezentanţi ai Centrului Bucovinean de Artă din zonă, la cursurile secţiei de muzică de la Şcoala Populară de Artă şi deplasarea unor profesori ai şcolii în Ucraina. "Practic, este un sprijin pe care şcoala încearcă să-l ofere celor din Ucraina pentru păstrarea tradiţiei", a mai spus Petre Horvat.

Bani pe ultima sută de metri


Municipalitatea a primit o nouă tranşă de bani pentru învăţămînt. Este vorba despre de 2,81 milioane de lei, de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, sumă ce trebuie prinsă în bugetul local.

Pe 9 noiembrie va avea loc o şedinţă a Consiliului Local, alocaţiile bugetare urmînd a fi cheltuite pînă la sfîrşitul anului. În caz contrar, banii se vor întoarce la sursă. Cele mai consistente fonduri, în valoare de 470.000 de lei, vor ajunge la Colegiul de Informatică "Spiru Haret", iar la Şcoala Generală "Ion Creangă" din cartierul Obcini va ajunge suma de 450.000 de lei.

Este nevoie de toalete publice

Cîmpulung Moldovenesc


Consilierul local Ştefan Ionescu, medic de profesie, a cerut insistent Primăriei să ia măsuri de urgenţă pentru reînfiinţarea unui grup social public. Fosta toaletă publică a fost desfiinţată anul trecut, pentru că nu corespundea standardelor.

Demersul a fost salutat la vremea respectivă de toată lumea, dar dr. Ionescu spune că acum lipsa unui WC public pune în pericol curăţenia în instituţiile publice. "Oamenii vor să meargă la toaletă gratis şi nu pot face asta decît în instituţii. Am ajuns la limita răbdării şi la fel se întîmplă şi în alte instituţii", a spus dr. Ionescu.

Ideea de corupţie trebuie să dispară din mintea cetăţeanului cînd ajunge în justiţie


Ieri, Transparency International România a organizat, în sala "Hora" a Complexului Continental "Arcaşul", o nouă dezbatere publică din cadrul Caravanei Anticorupţie, acţiune care face parte din desfăşurarea itinerantă a programului "Îmbunătăţirea luptei cu corupţia", implementat în ţară de Consorţiul format din Ramboll Management, Transparency International România, Concept Foundation şi la Suceava cu sprijinul în organizare şi implicarea permanentă în dezbateri a membrilor Clubului Asociaţiei Pro Democraţia (APD) filiala Suceava.

Ideea de corupţie trebuie să dispară din mintea cetăţeanului cînd ajunge în justiţie

Mediatorul Cecilia Foia, reprezentînd Transparency International România şi Claudiu Macsim, reprezentînd Clubul APD Suceava, i-au avut invitaţi la dezbateri, de această dată, pe reprezentanţii justiţiei sucevene, dar şi persoane din conducerea Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei şi Penitenciarului Botoşani. Foarte activi la discuţii au fost reprezentanţii Curţii de Apel Suceava, care au acceptat fenomenul corupţiei ca un nărav balcanic, poate ereditar, au criticat sistemul de educaţie că nu se implică îndeajuns în schimbarea unor mentalităţi şi au concluzionat că un obiectiv foarte important este conştientizarea opiniei publice a ceea ce înseamnă şi implică flagelul corupţiei. Amintim că programul derulat la nivel naţional are ca beneficiar final Ministerului Justiţiei. "Din punct de vedere al Curţii de Apel Suceava, şi vorbesc în numele a toate instituţiile subordonate, problema corupţiei nu este una reală, ci una de insinuare. Sînt lucruri în sistem, care adunate, pot da senzaţia de corupţie. Spre exemplu, o grefieră care este poate mai amabilă cu cineva faţă de altă persoană. Un expert sau un avocat care nu îşi face treaba, foarte bine, poate din cauza volumului mare de lucru, poate din altă cauză. Trebuie să mai lucrăm la capitolul comunicare. Ideea de corupţie trebuie să dispară din mintea cetăţeanului cînd ajunge în justiţie", a declarat Maria Andrieş, preşedintele Curţii de Apel, Secţia Penală. Şi Ramona Hrecinic, consilierul primarului Ion Lungu, a considerat că instituţia administraţiei publice locale este transparentă faţă de cetăţeni. Şefii instituţiilor din sistemul juridic sucevean s-au plîns şi de faptul că "în domeniul stabilirii competenţei în sistemul juridic nu este o coerenţă. Asta pentru că se pot schimba des competenţele de la Curtea de Apel la Înalta Curte de Justiţie şi apoi la Tribunale şi nici nu se pot asigura judecători suficienţi la prima instanţă". În replică, mediatorul Cecilia Foia a spus că "incoerenţa legislativă îşi spune cuvîntul în sistemul juridic". O altă idee care s-a vehiculat des, în cadrul dezbaterilor, a fost că indiferent la care plan ne raportăm, mica sau marea corupţie, foarte important în prevenire şi combatere este factorul uman. Şi mai mult, pentru că în sistemul de sănătate reformele au pătruns şi s-au derulat ceva mai greu şi pentru că nu se face, încă, o plată diferenţiată a competitivităţii, medicii dar şi personalul sanitar mediu au primit dese acuzaţii privind unele obiceiuri ce au generat sau generează fapte de corupţie. "Toate instituţiile statului ar trebui să facă o mediatizare privind modul în care previn şi combat corupţia. În special în sistemul de sănătate", a încheiat Maria Andrieş.

Eroii Poliţiei au monument


Ceremonialul de ieri dimineaţă, de dezvelire a monumentului închinat poliţiştilor căzuţi la datorie, din faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie, a împrumutat din concizia vremii de toamnă rece pe care s-a desfăşurat: solemn, plicticos, comemorativ, fără discursuri măreţe, pios şi oficial.

Eroii Poliţiei au monument

Dintre toate propoziţiile rostite, una reţine atenţia prin simplitatea şi adevărul direct al celor exprimate. "Ei au murit, ca tu să te simţi liber!", a spus şefului IPJ, comisarul şef Nicuşor Todiruţ.

Grecia Antică a coborît la balul celor de la "Arte"

Grecia Antică a coborît la balul celor de la


Balul Bobocilor la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” a adus Grecia Antică pe scena Casei de Cultură din municipiul Suceava. Cei de la „Arte” şi-au ales Miss şi Mister Boboc într-un spectacol de excepţie, plin de originalitate folosind multe elemente din mitologia greacă. Publicul a avut ocazia să se întâlnească cu Zeus - atotputernicul, Afrodita – zeiţa frumuseţii şi a iubirii, Atena – zeiţa înţelepciunii, Apollo – zeu al poeziei, al muzicii, dar şi cu Artemis – zeiţa lunii şi a vânătoarei sau cu Hades – stăpânul infernului, Dionisos, venerat de ţărani ca divinitate ocrotitoare a viilor, livezilor. De fapt 12 elevi au studiat foarte bine fiecare personaj mitologic din Olimp, pe care, apoi, l-au interpretat în spectacolul de joi seară. În faţa exigenţei zeilor, bobocii: 8 fete şi 7 băieţi, au trecut prin mai multe probe de concurs. În final Zeiţa balului - Miss boboc 2007 - a fost aleasă Nadia Gologan. Miss Dans a fost desemnată Silvia Ciobanu, iar titlul de Miss Popularitate i-a revenit Iuliei Pozderie. Mister Boboc a fost desemnat Mihai Boicu. Juriul l-a ales pe Cosmin Chelaru - Mister Dans, iar Mister Popularitate i-a revenit concurentului Iulian Rădăşanu.

Invitatul surpriză al Balului organizat de Colegiul de Arte a fost Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, care a fost invitat de organizatori pe scenă, pentru a le adresa câteva cuvinte elevilor. Acesta le-a urat succes adolescenţilor şi i-a îndemnat la învăţătură multă. Balul celor de la „Arte” s-a încheiat cu concertul „Şuie Paparude”.

Recompesă pentru vânătorii de vulpi din zona Dornelor

Recompesă pentru vânătorii de vulpi din zona Dornelor


Cazurile de rabie consemnate pe raza judeţului Suceava s-au înmulţit îngrijorător în ultimele luni. Inclusiv joi a fost depistată o altă vulpe turbată în curtea unui dornean. Pentru a reduce riscul de răspândire a rabiei, Direcţia Sanitar Veterinară şi Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor vor organiza campanii de vânătoare la carnivorele sălbatice şi vor împuşca maidanezii suspecţi de contaminare. Dintre cele 14 cazuri de rabie consemnate în acest an, 12 s-au înregistrat numai în ultimele două luni şi jumătate, iar cel mai recent focar a fost descoperit joi, în zona Dornelor. Potrivit directorului DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, o vulpe a intrat în gospodăria unui localnic, a muşcat câinele şi s-a ascuns în curte. Animalul a fost vânat, iar în urma analizelor s-a descoperit că era infectat cu virusul rabic. Drept urmare, s-a instituit carantină pe o rază de 30 de kilometri în zona Dornelor, iar pentru a reduce riscurile răspândirii virusului, maidanezii suspecţi de contaminare vor fi împuşcaţi. Începând de duminică, se organizează campanii de vânătoare la carnivorele sălbatice. Printre animalele vizate de bătaia puştii se numără vulpile şi lupii, pentru aceştia din urmă obţinându-se aprobare de vânătoare. Pentru a încuraja vânătoarea vulpilor, DSV va recompensa cu câte 50 de lei noi fiecare cap de vulpe adus la Direcţie. Captura urmează a fi analizată în vederea stabilirii dacă este sau nu infectată. Măsura a fost luată în defavoarea vaccinării animalelor din zonele unde s-a instituit carantină, pentru a face economie de aproximativ 100 de milioane de lei vechi pentru fiecare focar.

Fotbal. Liga a III-a » Egal pentru Cetatea! » Cetatea Suceava – Pambac Bacău 1 – 1


Sport



Cetatea Suceava – Pambac Bacău 1 – 1 (0 – 0)

cetatea_suceava_augustŞirul de victorii obţinute de Cetatea Suceava s-a întrerupt în etapa a XIII-a. Elevii lui Marian Pană şi Florin Cristescu au remizat 1-1, pe Areni, în faţa ocupantei locului secund din Seria I, Pambac Bacău, dar şi aşa, sucevenii rămân pe primul loc al clasamentului, cu un avans de 9 puncte .

În faţa unei echipe care a venit la Suceava cu obiectivul bine stabilit de a nu pierde, galben-albaştrii au găsit cu greu drumul spre poarta masivului goalkeeper, Ursachi, fiul fostului portar al CSM-ului.

În minutul 12, golgheterul Cetăţii, Celpan, a şutat în forţa de la aproximativ 30 de metri dar mingea expediată de acesta a trecut puţin pe lângă poarta băcăuanilor. Oaspeţii au avut şi ei câteva acţiuni de atac mai consistente fără să pună însă în pericol poarta bucovinenilor.

După jumătate de oră tehnicianul Marian Pană a fost trimis în tribună de centralul ieşean Ciprian Amarandei. Decizia a iritat tribunele, care au cerut de nenumărate ori ca antrenorului băcăuan, Costel Câmpeanu, să-i fie aplicată aceeaşi pedeapsă. Până la pauză nu s-au înregistrat ocazii importante la niciuna din porţi, tabela arătând la finalul primelor 45 de minute, 0-0.

La opt minute după reluarea jocului Vasilică Dicher, unul dintre cei mai buni oameni ai Cetăţii, reuşeşte deschiderea scorului. Impulsionaţi de golul marcat, galben-albaştrii se aruncă în ofensivă şi cinci minute mai târziu, Homneac ratează din marginea careului mic şansa de desprindere. În loc să fie 2-0, a fost 1-1, în minutul 66, când Sascău a punctat pentru „brutari” acesta fiind şi scorul final al jocului. După marcarea golului băcăuanii nu au mai jucat practic nimic. Încercările disperate ale sucevenilor de a mai înscrie o dată nu au avut sorţi de izbândă, Dicher fiind singurul care a mai amentinţat poarta lui Ursachi.

Pambac a dovedit că nu degeaba ocupă locul doi în clasamentul Seriei I, la final oaspeţii bucurându-se pentru punctul cucerit la Suceava, mai ceva ca la o victorie.

Marian Pană a utilizat următorul „11”: Gheorghe – Leuciuc, Ungureanu, Nicolau, Halip, Celpan, Cojenel, Apetri, Homneac, Tomaz şi Dicher. Au mai intrat: Mitruc şi Butnaru.

Remiza din această etapă a XIII-a nu schimbă foarte mult datele problemei în ceea ce priveşte favorita seriei la promovarea în cel de-al doilea eşalon al ţării. Chiar dacă au reuşit să oprească galopul Cetăţii spre Liga a II-a, băcăuanii nu au arătat ca o echipă care ar putea ţine pasul cu elevii lui Marian Pană, până la finalul campionatului. Cetatea se pregăteşte pentru duelul judeţean cu Juventus Fălticeni, care va avea loc săptămâna viitoare, pe Areni.

Handbal, Liga Naţională » În căutarea unui nou succes


Sport



CS Universitatea Bucovina Suceava – Uztel Ploieşti, duminică, ora 11

Handbal universitatea SuceavaDupă etapa a VI‑a, ediţia de anul acesta a Ligii Naţionale de handbal masculin a luat o pauză de o săptămână, timp în care echipa naţională a participat, cu succes, la Trofeul Carpaţi, organizat la Drobeta Turnu Severin.

Plecată cu ambiţii mari pentru acest sezon, formaţia CS Universitatea Bucovina Suceava ocupă, în acest moment, poziţia a şasea, obţinând trei victorii, o remiză şi două înfrângeri (ultima chiar în runda precedentă, 24-32 la Medgidia).

Mâine, în sala de sport a LPS Suceava, de la ora 11, handbaliştii lui Petru Ghervan vor întâlni formaţia Uztel Ploieşti, într-un meci contând pentru cea de-a VII‑a etapă a Ligii Naţionale.

După o victorie în faţa campioanei ultimelor trei sezoane, HCM Constanţa, în prima rundă a campionatului, pentru formaţia ploieşteană a urmat dezamăgire după dezamăgire, fiind întrecută de trei nou-promovate. Uztel a reuşit să câştige, la limită, cu “lanterna roşie” Romvag Caracal, iar în etapa a VI‑a prahovenii au cedat, în propriul fief, 33-35 în faţa echipei UCM Reşiţa.

Aşadar, Bibirig & co. vor întâlni o formaţie în mare foame de puncte şi dornică să-şi remedieze imaginea destul de şifonată pe care a căpătat-o în ultima perioadă, mai ales dacă ţinem cont de faptul că la finele ediţiei precedente gruparea ploieşteană a obţinut biletele de participare în Challenge Cup, acolo unde la jumătatea acestei luni îi va înfrunta pe elveţienii de la Pfadi Winterthur.

În situaţia în care studenţii suceveni vor reuşi o victorie, ei ar urca pe locul 5 al clasamentului, profitând de pasul greşit al nou‑promovatei CSM Oradea, nimeni alta decât adversara din etapa viitoare.

Sucevenii au reuşit în sezonul trecut să învingă Uztelul chiar la Ploieşti, dar, în returul ediţiei 2006-2007, prahovenii au învins CS Universitatea cu 39-31.

Cu 174 de goluri marcate, elevii lui Petru Ghervan au al patrulea atac în Liga Naţională în vreme ce, la oaspeţii, pericolul numărul unu se numeşte Robert Gabriel Stanciu, autor a 35 de goluri, în primele şase runde ale campionatului.

Antrenorul Uztelului, Ion Nicolae, crede că “sezonul actual nu seamănă deloc cu cel trecut, în care existau doar patru echipe ce se luptau pentru cupele europene. De data aceasta, în fiecare etapă se produce câte o surpriză”.

La rândul său, Petru Ghervan a precizat: “Meciul cu Uztel este mai greu decât s-ar părea. Prahovenii sunt o echipă cu un joc atipic, greu de desluşit şi care are în componenţă câţiva jucători extrem de valoroşi. Numai dacă ne gândim la experimentatul Sebastian Bota, la fraţii Ghizdăvescu, portarul Cenuşă sau Gabriel Stanciu ne dăm seama că vom avea în faţă un adversar puternic. Trebuie să facem un joc pragmatic, iar la final să obţinem victoria pentru a avea, în continuare, un parcurs firesc”.

UCM rămâne lider

UCM Reşiţa – CSM Oradea 36-31 (15-11)

UCM Reşiţa, liderul Ligii Naţionale de handbal masculin, a avut, joi, probabil cel mai greu meci din actuala stagiune pe teren propriu. CSM Oradea, echipă nou‑promovată în primul eşalon, a demonstrat că nu întâmplător se află în prima parte a clasamentului. „Ucemeriştii” au dat însă dovadă de maturitate şi, după un joc mai pragmatic decât al adversarilor, s-au impus cu scorul de 36-31 (15-11), păstrând supremaţia Ligii Naţionale.

Aihan Omer a început cu formula standard, pe care reşiţenii o ştiu deja pe de rost: Ionescu – Ciubotariu, Butulija, Rohozneanu, Irimescu, Tucanu, Pasic, cei trei suceveni fiind din nou la înălţime.

Etapa a VII-a va programa duminică întâlnirile:

Ştiinţa Bacău-HCM Constanţa

Romvag Caracal-HC Odorhei

Universitatea Bucovina Suceava-Uztel Ploieşti

Dinamo Baumit-CSM Medgidia

Poli Izometal Timişoara-Energ. Pandurii Tg. Jiu

Steaua MFA-Minaur Baia Mare

Clasament

1. UCM Reşiţa 7 6 0 1 245-208 12p

2. HC Odorhei 6 4 2 0 172-150 10p

3. Ştiinţa Bacău 6 4 1 1 190-174 9p

4. Steaua MFA 6 4 1 1 170-158 9p

5. CSM Oradea 7 3 1 3 203-203 7p

6. Univ. Bucovina Suceava 6 3 1 2 174-174 7p

7. Dinamo Baumit 6 3 0 3 158-162 6p

8. Minaur Baia Mare 6 2 2 2 153-159 6p

9. HCM Constanţa 6 1 3 2 145-146 5p

10. CSM Medgidia 6 2 1 3 163-168 5p

11. Energ. Pandurii Tg. Jiu 6 2 0 4 159-170 4p

12. Uztel Ploieşti 6 2 0 4 153-168 4p

13. Poli Izometal Timişoara 6 1 0 5 140-155 2p

14. Romvag Caracal 6 0 0 6 132-162 0p

O nouă tranşă de vaccinuri antigripale a ajuns la ASP


Sanatate



O nouă tranşă de vaccinuri antigripale a ajuns la ASP Autoritatea de Sănătate Publică Suceava va declanşa săptămâna viitoare a doua etapă a campaniei de vaccinare antigripală a populaţiei, ce este gratuită şi se adresează persoanelor la risc. Judeţului Suceava i-au fost repartizate pentru a doua etapă a campaniei de vaccinare un număr de 20.000 doze de vaccin antigripal, prima tranşă cuprinzând 23.000 doze.

Dozele din cea de-a două etapă sunt destinate unui procent de 25 la sută din adulţii cu afecţiuni cronice pulmonare sau cardiovasculare, rămaşi nevaccinaţi după prima etapă, adulţilor şi copiilor din instituţii de ocrotire socială şi personalului medical, salariaţilor instituţiilor de ocrotire, membrilor de familie ai acestora.


În cea de a treia etapă, începând cu data de 26 noiembrie 2007, vor fi vaccinate persoanele în vârstă de 65 ani şi peste şi adulţii dispensarizaţi pentru boli metabolice cronice (inclusiv diabetul zaharat), disfuncţii renale.

Persoanelor care nu fac parte din grupele la risc care fac obiectul campaniei de vaccinare antigripală gratuită a populaţiei le ASP Suceava le recomandă să îşi achiziţioneze vaccinul antigripal din farmacii.

Managerul Spitalului Judeţean Suceava criticat şi de PSD Suceava


Politica



Preşedintele organizaţiei judeţene a social-democraţilor, Gavril MîrzaLiderii judeţeni ai PSD Suceava au cerut vineri, demisia ministrului sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu iar în secundar reorganizarea întregului sistem de conducere din cadrul Spitalului Judeţean Suceava. Preşedintele organizaţiei judeţene a social-democraţilor, Gavril Mîrza a spus vineri, într-o conferinţă de presă că nu înţelege de ce toată lumea acuză managementului din Spitalul Judeţean abia după ce se dovedeşte pe toate planurile ceea ce PSD clama încă din momentul numirii lui Costică Dăscăliuc în funcţia de director general, că acesta din urmă nu este pregătit pentru o asemenea funcţie.

„Ce facem însă cu cei care l-au pus în funcţie când domnul Dăscăliuc era membru al PSD. Când au fost cinstiţi, la vremea aia sau acum când au constatat că nu e bun. Nu în felul acesta se rezolvă problemele oamenilor care au nevoie de ajutor”, a spus Gavril Mîrza. Acesta le-a cerut celor de la guvernare să aibă curaj şi să spună din timp dacă au nevoie de oameni buni pentru diverse posturi de conducere pentru ca PSD Suceava să facă o selecţie riguroasă în rândul membrilor săi şi să nu se recurgă la recrutări fără ştirea conducerii PSD.

„Dacă mai au de gând să guverneze şi nu au oameni să ne spună din timp ca să-i pregătim pe ai noştri”, a concluzionat Gavril Mîrza.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PSD, Ovidiu Donţu a explicat că ministrul sănătăţii ar trebui să demisioneze din cauza promisiunilor neonorate. În primul rând cea cu reducerea preţului la medicamente şi apoi cea cu reorganizarea sistemului de management al spitalelor. „A promis încă din luna iulie că preţurile la medicamente se va micşora cu 15 la sută şi nu s-a petrecut asta. Apoi a eşuat cu reforma managementului din spitale”, a spus Ovidiu Donţu. Acesta susţine că în cazul Spitalului Judeţean Suceava lucrurile trebuie văzute mai în profunzime. „Prea puţină lume vede că de 15 ani, în eşaloanele 2 şi 3 ale spitalului sunt aceleaşi persoane. Solicităm prefectului Orest Onofrei să meargă şi spre aceste niveluri. În plus solicităm primarului Ion Lungu să-şi asume răspunderea politică pentru numirea domnului Dăscăliuc în funcţie”, a mai spus Ovidiu Donţu.

Deputatul minorităţii italiene din România crede că autorităţile nu trebuie să fie atât de categorice cu românii din Italia


Actualitate



Grosaru.Mircea„Incidente de acestea s-au petrecut şi cu italieni în România, dar nu s-a făcut atâta caz”, a declarat vineri, deputatul minorităţii italiene în Parlamentul României, Mircea Grosaru care a adăugat că în fiecare ţară sunt infractori.

„Autorităţile italiene acordă o importanţă deosebită ultimelor evenimente în care au fost implicaţi cetăţeni români. Nu e o abordare politică ci realistă. Sunt îngrijoraţi de ce fac rromii în Roma şi nu numai”, a afirmat Mircea Grosaru, care crede însă că autorităţile italiene nu trebuie să fie atât de categorice cu cetăţenii români, menţionând că aceştia au fost cei care, în ultimii ani, au contribuit prin munca lor, oferită la preţuri derizorii, la realizările din diferite domenii, în special în construcţii.

Pe de altă parte, deputatul afirmă că nu poate totuşi să înţeleagă de ce românii continuă să presteze munci grele în construcţii şi agricultură, în mod special, în Italia, în condiţiile în care, în ţară ar câştiga mult mai mult. Acesta se întreabă dacă se ocupă cineva de informarea lor corectă, că piaţa muncii din România are nevoie de forţă de muncă şi că salariile au crescut depăşindu-le în multe cazuri pe cele din Italia. „Oare aceste incidente nu se produc şi din cauza lipsei de informare”, s-a întrebat Mircea Grosaru.

Deputatul minorităţii italiene consideră că situaţia actuală privind imaginea românilor în Italia are şi o miză politică care a fost speculată de noul partid înfiinţat în Italia, PD, condus de primarul Romei, Walter Veltroni, care are ca temă de campanie problema imigranţilor.

Totuşi deputatul Grosaru crede că autorităţile italiene abordează realist această situaţie deoarece autorităţile sunt îngrijorate de ceea ce fac rromii în Italia.

Mircea Grosaru a mai adăugat că în Italia se află aproximativ 1,5 milioane de români şi că este normal ca, proporţional cu numărul de imigranţi să fie şi persoane care comit infracţiuni.

Problemele legate de producerea şi transportul energiei termice vor lua sfârşit


Actualitate



secretarul de stat în MIRA, Marian Petrache Aflat la Suceava, secretarul de stat în MIRA, Marian Petrache a declarat, vineri într-o conferinţă de presă că, în ultimii trei ani, s-au investit în sistemul de termoficare, de la bugetul statului, aproximativ 15 000 de miliarde de lei vechi, din care aproximativ 600 de miliarde de lei vechi, la Suceava. Acesta a precizat că de anul viitor vor fi finanţate lucrări de modernizare a sistemului de termoficare cu fonduri guvernamentale dacă primăriile vor putea dovedi că pot asigura o cofinanţare de 50 la sută şi o strategie „pliată pe strategia naţională”.

Potrivit Strategiei naţionale, în domeniul termoficării urmează să fie investită, până în 2015 suma de 1,5 miliarde de euro, a menţionat secretarul de stat în MIR adăugând că, spera ca în câţiva ani să nu mai fie o problemă producerea şi transportul energiei termice. „Rămâne să rezolvăm îmbunătăţirea coeficientului termic la clădiri”, a afirmat Marian Petrache.

El a arătat că în România sunt în prezent 101 furnizori de energie termică în sistem centralizat care furnizează apă caldă şi căldură unui număr de aproape cinci milioane de cetăţeni şi a adăugat că în următorii doi ani urmează să fie finalizate reabilitările reţelelor de distribuţie, urmând ca apoi să fie realizate investiţii în sursele de producere a energiei termice.

Ministrul Adomniţei şi-a vizitat clasa unde a învăţat


Invatamant



Ministrul Adomnitei in clasa in care a invatatMinistrul Educaţiei şi Cercetării, Cristian Adomniţei a vizitat, vineri, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 3 din municipiul Suceava însoţit de inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Lucian Lungu.

Cristian Adomniţei a purtat discuţii cu elevii, personalul didactic şi conducerea acestei unităţi de învăţământ, vizitând câteva săli de clasă, un laborator de biologie şi un cabinet de informatică, dar şi incinta în care funcţionează bazinul de înot.

Pe parcursul acestei vizite, ministrul Educaţiei a evocat câteva întâmplări din vremea în care a fost elevul acestei şcoli vizitând inclusiv sala în care a învăţat.

Mai trebuie precizat că la Şcoala nr. 3 din Suceava, cunoscută ca fiind cea mai bună şcoală generală din judeţ, a mai studiat unul dintre miniştrii actualului cabinet, fiind vorba despre ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, care de altfel s-a aflat la inaugurarea bazinului de înot al şcolii, la începutul anului şcolar, bazin ce a fost renovat şi cu fonduri guvernamentale.

Ministrul Educaţiei a participat la sfinţirea sălii de sport a Colegiului „Petru Rareş”


Invatamant



Sfintire.Sala.Sport.Colegiul.Petru.RaresSala de sport a Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava a fost sfinţită, vineri, de un sobor de preoţi, la slujbă participând autorităţi locale şi judeţene, consilieri locali, cadre didactice ale unităţii, reprezentanţi ai ISJ Suceava, dar şi ministrul Educaţiei şi Cercetării, Cristian Adomniţei.

Pentru realizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a acestei săli de sport au fost cheltuite aproximativ 2,4 miliarde de lei vechi, fiind înlocuite tâmplăria, dar şi duşumeaua cu o şapă poliuretanică.

Totodată, au fost modernizate vestiarele şi grupurile sanitare şi au fost înlocuite instalaţiile sanitare şi electrice.

Peste 90 la sută din apelurile de urgenţă 112 nu sunt reale


Actualitate



Sigla_112 Apeluri de Urgenta Un procent de aproximativ 90 la sută din apelurile la numărul unic de urgenţă 112 sunt false, fenomen înregistrat la nivelul întregii ţări, inclusiv în judeţul Suceava. Statisticile Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) arată că cele mai multe apeluri false sunt făcute de copii şi tineri, lucru ce a pus pe gânduri conducerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care a început o campanie naţională de educare şi informare în rândul elevilor din clasele I-XII, referitoare la importanţa şi utilitatea Numărului Unic de Urgenţe 112.

Reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) s-au întâlnit cu conducerile inspectoratelor şcolare, cu directorii de şcoli şi licee, cu responsabilii de proiecte din învăţământ, cărora le-au cerut ajutorul în încercarea de limitare a apelurilor false la 112. Până acum s-au desfăşurat acţiuni la care au participat mii de elevi şi profesori din judeţele 17 judeţe printre care Bacău şi Suceava.

La nivelul judeţului Suceava, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a cerut sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava pentru limitarea apelurilor false la 112, astfel că vineri, reprezentanţii STS Suceava s-au întâlnit cu toţi reprezentanţii cu probleme educative (directorii educativi) cărora le-au fost înmânate materiale referitoare la importanţa si utilitatea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. A fost prezentat modul de funcţionare şi mesajul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale : „La 112 se sună doar atunci când ai cu adevărat o urgenţă”.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a postat pe site-ul ISJ toate aceste materiale pentru toţi profesorii din şcoli pentru a fi prezentate elevilor.

De la începutul anului s-au primit la 112 un total de 697.479 apeluri, adică 2287 apeluri/zi, adică 1,6 apeluri/minut. Potrivit STS Suceava un procent de 92,65 la sută, adică 646.276 apeluri nu au constituit urgenţe ( nu vorbea nimeni, apeluri injurioase, număr greşit), şi doar un procent de 7, 35 la sută – 51.203 au fost cazuri reale.

grafic_real_112

În luna octombrie, total apeluri primite 68.249 din care, cazuri reale 5194.

IPJ Suceava atrage atenţia că apelarea falsă sau abuzivă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei. Ameninţările cu dispozitive explozive intră sub incidenţa legii penale, sunt încadrate la terorism şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani.

O vulpe turbată depistată în zona Dornelor


Actualitate



vulpe.jpgUn nou caz de rabie a apărut pe teritoriul judeţului. Este vorba despre o vulpe turbată depistată în curtea lui Gheorghe Prindelea, din Ninchituşeni - Vatra Dornei. Potrivit directorului DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, vulpea a intrat în gospodăria localnicului, a muşcat câinele şi s-a ascuns în curte.

Animalul a fost vânat de vânătorii Asociaţiei Vânătorului şi Pescarului Sportiv, iar în urma analizelor s-a descoperit că era infectat cu virusul rabic. În aceste condiţii a fost instituită carantină pe o rază de 30 de kilometri în zona Dornelor, iar pentru a reduce riscurile răspândirii virusului, maidanezii suspecţi de contaminare vor fi împuşcaţi.

Directorul DSVSA Suceava a mai spus că, începând de duminică, vor fi organizate campanii de vânătoare la carnivorele sălbatice, vizate fiind vulpile şi lupii, pentru aceştia din urmă obţinându-se aprobare de vânătoare.

Pentru a încuraja vânătoarea vulpilor, la ANSVSA există un proiect de lege pentru care şi specialiştii suceveni au fost consultaţi, şi care urmează să fie aprobat, potrivit căreia se va da o recompensă de câte 50 de lei noi pentru fiecare cap de vulpe adus la DSVSA. Capetele vor fi trimise la laborator în vederea examinării pentru a se constata dacă este infectat cu rabie.

Dintre cele 14 cazuri de rabie consemnate de la începutul anului, 12 s-au înregistrat numai în ultimele două luni şi jumătate.

Prefectul de Suceava vrea sa demita conducerea spitalului judetean


Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat ca trebuie schimbata intreaga conducere a Spitalului de Urgenta ''Sfantul Ioan cel Nou'' Suceava, din cauza deficientelor apreciate drept ''extrem de grave'' semnalate.

Onofrei a facut declaratia dupa ce a citit raportul intocmit de comisia Prefecturii dupa verificarile de la spital. Raportul va ajunge la Ministerul Sanatatii Publice, singura institutie abilitata sa dispuna masuri de sanctionare.
Documentul intocmit de comisia instituita prin ordin al prefectului scoate in evidenta neregulile cuprinse si in raportul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Suceava, la finalul unei actiuni de audit realizata la spital.
Printre altele, bolnavii au fost nevoiti sa-si cumpere singuri medicamente existente in farmacia spitalului, iar valoarea hranei consumate de pacienti a reprezentat jumatate din nivelul prevazut de lege. Deficiente au fost constatate si in privinta aprovizionarii unitatii spitalicesti sau reparatiilor curente.
In aceste conditii, conducerea ASP Suceava a propus ministrului Eugen Nicolaescu demiterea managerului spitalului, Costica Dascaliuc, pentru management defectuos.
Controalele la spital s-au facut dupa ce s-a aflat ca, la 30 septembrie, unitatea avea in cont o suma de peste 6,7 milioane de lei alocata pentru hrana, medicamente si reparatii curente.
Dascaliuc a declarat ca nu intentioneaza sa demisioneze, pentru ca nu se considera responsabil pentru nereguli, dar este dispus sa-i concedieze pe subordonatii care nu s-au achitat de sarcinile de serviciu.