vineri, 11 ianuarie 2008

30.000 lei amendă pentru un tobogan

Administratorul privat al unui spaţiu de joacă din municipiul Suceava a fost amendat cu 30.000 de lei, după ce s-a constatat că un tobogan gonflabil era acoperit cu bandă scotch în locurile unde avea fisuri, punând în pericol viaţa copiilor. Spaţiul de joacă privat este situat într-o incintă în cartierul sucevean George Enescu. Inspectorii pentru protecţia consumatorului au constatat, în urma unui control, că toboganul gonflabil al spaţiului de joacă avea fisuri care erau acoperite cu bandă tip scotch, iar scările acestuia erau rupte, fiind pusă astfel în pericol viaţa copiilor, motiv pentru care s-a dispus demontarea acestuia şi scoaterea din uz.

Pericol de inundatii



O usoara incalzire a vremii in zona de nord a tarii a creat pericolul de inundatii, in special pe raurile Bistrita si Dorna, in Suceava. Inspectoratele de urgenta sunt in alerta maxima si monitorizeaza podurile de gheata formate pe kilometri intregi de-a lungul apelor curgatoare.

Lucrările la ruta ocolitoare a municipiului Suceava, amânate cu cel puţin 3 luni de zile

Primarul Ion Lungu crede că anularea licitaţiei pentru desemnarea executantului rutei ocolitoare a municipiului Suceava va duce la întârzierea lucrărilor cu cel puţin 3 luni de zile. Aceasta va fi determinată de reluarea procedurilor de adjudecare a constructorului, demersurile putând dura chiar şi 100 de zile.

„Nu este un capăt de ţară, dar, din păcate, se întârzie executarea lucrărilor. Acesta este un lucru rău, pentru că, o dată cu venirea primăverii, se putea face organizarea de şantier”, a precizat edilul-şef, menţionând că nu se pune sub nicio formă în discuţie problema abandonării realizării obiectivului, fondurile nece-sare fiind prinse în bugetul de stat pe 2008.

Ocupantul fotoliului din Areni a declarat că nu are cunoştinţă despre motivele anulării licitaţiei, necrezând că la baza deciziei Consiliului Naţionale pentru Soluţiona-rea Contestaţiilor a contat tocmai depăşirea sumei prevăzute pentru materializarea centurii. „Faptul că valoarea a fost mai mare, nu cred că este criteriul cel mai important. Primăria Suceava a ac-ceptat şi valori mai mari, dar pe considerente de garanţii de credibilitate”, a explicat primarul.

Licitaţia din noiembrie pentru executarea rutei oco-litoare a municipiului Suceava a fost câştigată de firma SCCF Group Colas Iaşi şi contestată de competitorul ungur Vegye-pszer ZRt. Varianta de ocolire are o lungime de 13,2 km şi va prelua traficul de pe E 85 pe traseul Moara – Mihoveni – Pătrăuţi – Siret, precum şi cel de pe DN 576 dinspre Vatra Dornei înspre frontiera cu U-craina. Valoarea proiectului este de 67 de milioane de euro, sumă suportată în întregime de Ministerul Transporturi-lor. Carosabilul cu două benzi va avea o lăţime de 7 metri şi va permite o viteză de circu-laţie de 80 km pe oră. Pe tra-seul ocolitor vor fi construite 3 viaducte, de 384,5 metri, 295,5 metri şi, respectiv, de 249,5 metri. Amenajate vor fi şi un număr de 6 poduri, din-tre care unul pe râul Suceava, în zona Mihoveni, în lungime de 17,7 metri. Primăria Su-ceava are în plan şi o a doua centură ocolitoare, cu carac-teristici similare primei, pe varianta Bosanci – Ipoteşti – Salcea. Aceasta va prelua trafi-cul greu dinspre Fălticeni şi-l va dirija înspre Botoşani şi Dorohoi. Valoarea lucrărilor însumează în jur de 10 mili-oane euro, proiectul de finan-ţare fiind depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord- Est.

Consiliul Judetean Botosani a cerut oficial schimbarea numelui Aeroportului Salcea

Presedintele Consiliului Judetean, Constantin Contac, a inaintat, joi, adrese oficiale catre Ministrul Transporturilor, Ministrul Internelor si Reformei Administrative si Consiliul Judetean Suceava prin care solicita schimbarea numelui Aeroportului Salcea. Contac vrea ca aeroportul sa poarte numele Suceava- Botosani. Cererea este facuta cu scopul de a imbunatati imaginea judetului si de a atrage turisti si investitori straini, care ar avea astfel posibilitatea sa inteleaga ca judetul Botosani are acces usor la aeroport.

O familie de nemti a disparut misterios pe ruta Suceava - Maramures


Ioan (45 ani), Maria (43 ani) si Dennis (16 ani) intentionau sa petreaca Craciunul in judetul nostru

Un barbat din municipiul Timisoara a sesizat IPJ Timis cu privire la posibila disparitie a unei familii de cetateni germani. Este vorba despre o familie formata din trei persoane, respectiv mama, tata si fiu. Cei trei s-au aflat la finele anului trecut in vizita la rudele din Timisoara. Ulterior, acestia au plecat intr-o calatorie prin tara si in 29 noiembrie 2007 a fost ultima data cand au putut fi contactati. Ei spuneau atunci
la telefon ca sunt undeva intre Suceava si Maramures si ca intentioneaza sa isi petreaca Craciunul in judetul nostru, deoarece aici sunt foarte multe traditii. Totodata, exista informatii ca cetatenii germani nu ar fi ajuns inca in Germania.

* Itinerarul stabilit de politisti: Timisoara - Deva - Brasov - Gal
ati - zona Maramuresului

In urma primelor investigatii efectuate de politistii timisoreni s-a stabilit ca la 14 noiembrie, familia Keller (Ioan - 45 ani, Maria - 43 ani si Dennis - 16 ani) a sosit in Romania cu un autoturism VW Passat combi.
Acestia au locuit in Timisoara, la sora lui Maria Keller. Dupa o saptamana, ei au plecat cu autoturismul VW inmatriculat in Germania prin Romania, pe itinerarul Deva - Brasov - Galati - zona Maramuresului, cu intentia de a vizita manastirile si de a petr
ece sarbatorile de iarna. Ultima data cand au luat legatura cu familia din Timisoara a fost pe data de 29 noiembrie 2007 de pe un telefon mobil ce apartine familiei Keller. Dupa aceasta data nu au mai putut fi contactati, intrucat telefonul mobil era inchis. De asemenea, politistii timiseni au sesizat autoritatile germane de disparitia celor trei, acestea confirmand ca membrii familiei Keller nu se afla la domiciliul din Germania. Nici la aceasta ora nu pot fi contactati pe telefonul mobil. Toti trei au fost dati in urmarire generala pe teritoriul Romaniei, a fost informata ambasada Germaniei la Bucuresti si urmeaza a fi dati in urmarire internationala prin Interpol.

* Biroul Urmariri Maramures este in alerta

Comisar Dorin Coste, seful Biroului Urmariri din cadrul IPJ Maramures, ne-a confirmat faptul ca aceasta disparitie misterioasa este cunoscuta de toti politistii din judetul nostru.
"Acordam o mare atentie acestui caz. Din pacate, pana acum, pe raza judetului nostru nu au fost semnalate indicii cu privire la prezenta celor trei cetateni germani. Nici nu au fost accidente rutiere in care sa fi fost implicat autoturismul cu care se deplasau membrii familiei Keller. Semnalmentele lor le-am transmis tuturor unitatilor de politie, iar in cazul in care vom avea informatii, vom actiona imediat", a precizat comisar Coste.

* Semnalmente

Dennis Keller (16 ani): inaltime 1,75 m, greutate intre 60 si 65 kg, culoarea pielii alba, corpolenta slaba, ochii caprui.
Ioan Keller (45 ani): inaltime 1,88 m, greutate intre 80 si 85 kg, culoarea pielii alba, corpolenta atletica, ochii caprui, par grizonat tuns scurt, are un dinte lipsa in partea de sus stanga.
Maria Keller (43 ani): inaltime 1,64 m, greutate intre 50 si 55 kg, constitutie slaba, ochi caprui, fata lunguiata, are incisivii cariati.
Persoanele care pot da relatii cu privire la cele trei persoane sunt rugate sa se adreseze celei mai apropiate sectii de politie sau sa sune la numarul unic 112.

Ce malluri vor fi deschise anul acesta pe piata din Bucuresti si din provincie si cate hectare vor avea





Orasele vedeta vor fi in acest an Bucurestiul si Suceava, cu cate trei inaugurari de noi centre comerciale, in timp ce la Galati, Buzau, Piatra-Neamt sau Focsani vor fi deschise primele dezvoltari de acest tip.
Peste 20 de malluri vor fi deschise in acest an, astfel ca stocul de centre comerciale la nivel national va cunoaste o noua dublare, dupa ce in 2007 cele noua centre inaugurate au dus stocul de mall-uri la 18 unitati.

Cele 20 de malluri insumeaza o suprafata inchiriabila de peste 800.000 de metri patrati, investitiile totale anuntate de dezvoltatori ridicandu-se la aproximativ 1,3 miliarde de euro.

In Bucuresti vor fi inaugurate trei centre comerciale, care vor intrerupe "seceta" din ultimii doi ani, tinand cont de la deschiderea City Mall din 2005 niciun alt centru comercial de mari dimensiuni nu a mai fost livrat in Capitala. Baneasa Shopping City, Sun Plaza si Liberty Center vor contribui practic la dublarea stocului de spatii in centre comerciale din Capitala, care va depasi pana la sfarsitul anului 300.000 de metri patrati, in cazul livrarii celor trei proiecte la termen.

Primul dintre mallurile anuntate in Bucuresti va fi livrat Baneasa Shopping City, in cadrul proiectului Baneasa, proiect care are o suprafata inchiriabila de 85.000 de metri patrati, la fel de mare cat Bucuresti Mall si Plaza Romania la un loc.

Mallul din Baneasa a implicat investitii de circa 150 de milioane de euro, dezvoltarea aflandu-se intr-un stadiu avansat de constructie, inaugurarea fiind programata pentru primavara acestui an. Principalele ancore din Baneasa vor fi retailerii de imbracaminte Peek & Cloppenburg, Inditex si Azadea Group.

Liberty Center si Sun Plaza, dezvoltari din jumatatea sudica a orasului, vor aduce in piata circa 100.000 de metri patrati de spatii comerciale, inaugurarile fiind programate spre finalul anului, tinand cont de stadiul actual al constructiei.

Bucurestiul mai are programate pentru urmatorii ani cel putin alte cinci centre comerciale - Cotroceni Park, Dambovita Center, Parklake Plaza, Galleria Bucharest sau mallul din cadrul proiectului Sema Parc, toate dezvoltarile fiind de mari dimensiuni, astfel ca vom asista la o competitie puternica.

Anul acesta, la fel de multe centre comerciale ca in Bucuresti vor fi livrate si in Suceava, unde insa nu exista in momentul de fata niciun mall. Astfel, in orasul din nordul Moldovei va fi in acest an finalizat cel de-al patrulea proiect din portofoliul omului de afaceri Iulian Dascalu, care opereaza deja trei centre comerciale prin intermediul Iulius Group la Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca, precum si centrele comerciale Shopping City si Galleria.

Cele trei centre comerciale vor arunca in piata suceveana spatii comerciale cu o suprafata de peste 100.000 de metri patrati, investitiile cumulate ridicandu-se la circa 180 de milioane de euro. La Suceava va fi livrat unul dintre primele malluri de pe piata locala ale dezvoltatorului israelian Globe Trade Center (GTC), care s-a remarcat pana in prezent prin dezvoltarile de birouri, respectiv constructia si vanzarea imobilelor Europe House si America House din Bucuresti.

Tot in Moldova, dar la Iasi, am putea asista in acest an la prima "saturare" a pietei, in conditiile in care va fi livrat cel de-al patrulea centru comercial din oras, si anume ERA Shopping Park, dezvoltat de cipriotii de la Omilos.

Iasiul este, de altfel, primul oras din provincie in care a fost finalizat un centru comercial - Iulius Mall, mai apoi fiind livrate alte doua dezvoltari, Moldova Mall, aflat in portofoliul Equest, si Felicia Shopping City, a carui galerie comerciala a fost cumparata de ING Real Estate.

Un alt oras cu o dinamica buna in dezvoltarea de centre comerciale este Constanta, unde actualelor dezvoltari - Tomis Mall si TOM - li se vor mai adauga doua noi mall-uri - City Park si Trident Plaza. Piata de la malul marii va ramane in continuare atractiva dezvoltatorilor, astfel ca in primavara anului 2009 la Constanta va fi inaugurat cel de-al doilea mall Polus Center de pe piata locala, dezvoltat de TriGranit si cumparat de Immoeast pentru 185 de milioane de euro.

De altfel, fondul austriac de investitii Immoeast ar putea deveni inca din 2008 principalul proprietar de malluri de pe piata locala, in conditiile in care doua dintre proiectele dezvoltate de catre RED - la Constanta si Arad, precum si Euromall Galati - vor fi livrate in acest an. Immoeast detine in prezent doua centre comerciale operationale - Polus Center Cluj si Euromall Pitesti, iar cu cele trei noi dezvoltari ar putea trece in fruntea ierarhiei, depasind reteaua Iulius Mall, care va ajunge in 2008 la patru unitati.

In acest an este anuntata si livrarea primelor centre comerciale ale dezvoltatorului irlandez Mivan, care a anuntat ca va investi intr-o retea de zece centre comerciale in provincie, primul oras cu un centru Tiago Mall urmand a fi Oradea.

Totodata, in 2008 o serie de orase vor fi trecute pentru prima data pe harta centrelor comerciale, cum este cazul Brailei, unde sunt anuntate doua dezvoltari, dar si alte orase precum Galati, Buzau, Piatra Neamt sau Focsani.

In conditiile in care o serie de orase, precum Craiova, Satu Mare, Baia Mare sau Ploiesti, vor ramane si la sfarsitul acestui an fara nicio dezvoltare moderna de mall finalizata, investitiile in malluri vor continua si in urmatorii ani, in 2008 fiind anuntata livrarea unui numar cel putin la fel de mare de malluri.

2008: Iulius Mall in Suceava, ERA Shopping Park la Iasi





Anul 2008 va insemna o dublare a numarului mall-urilor existente in tara, iar in Moldova cele mai mari mall-uri noi vor fi deschise la Suceava, Iasi si Galati. Chiar daca va mai deschide un mall in acest an, dezvoltatorul Iulius Group va fi batut la numarul de astfel de investitii din tara de fondul austriac de investitii Immoeast care ar putea deveni in 2008 principalul proprietar de mall-uri de pe piata locala.

Anul acesta, la fel de multe centre comerciale ca in Bucuresti vor fi livrate si in Suceava, unde insa nu exista in momentul de fata niciun mall. Astfel, in orasul din nordul Moldovei va fi in acest an finalizat cel de-al patrulea proiect din portofoliul omului de afaceri iesean Iulian Dascalu, care opereaza deja trei centre comerciale prin intermediul Iulius Group la Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca. Tot la Suceava vor fi inaugurate si centrele comerciale Shopping City si Galleria.

Cele trei centre comerciale vor arunca in piata suceveana spatii comerciale cu o suprafata de peste 100.000 de metri patrati, investitiile cumulate ridicandu-se la circa 180 de milioane de euro.

La Suceava va fi livrat unul dintre primele malluri de pe piata locala ale dezvoltatorului israelian Globe Trade Center (GTC), care s-a remarcat pana in prezent prin dezvoltarile de birouri, respectiv constructia si vanzarea imobilelor Europe House si America House din Bucuresti.

Tot in Moldova, dar la Iasi, am putea asista in acest an la prima "saturare" a pietei, in conditiile in care va fi livrat cel de-al patrulea centru comercial din oras, si anume ERA Shopping Park, dezvoltat de cipriotii de la Omilos.

Iasiul este, de altfel, primul oras din provincie in care a fost finalizat un centru comercial - Iulius Mall, mai apoi fiind livrate alte doua dezvoltari, Moldova Mall, aflat in portofoliul Equest, si Felicia Shopping City, a carui galerie comerciala a fost cumparata de ING Real Estate.

Sighetu Marmaţiei - Festivalul de Colinde, datini şi obiceiuri de iarnă la ucraineni, ediţia a XV-a

Din 1994, între Crăciunul şi Anul Nou pe rit vechi, Uniunea Ucrainenilor din România, în colaborare cu Ministerul Culturii, autorităţile judeţene şi cele din Sighetu Marmaţiei organizează în municipiul de pe malul stîng al rîului de frontieră Tisa Festivalul de Colinde, datini şi obiceiuri de iarnă la ucraineni.
Festivalul, ajuns la Ediţia a XV-a, se va desfăşura în perioada 11-12 ianuarie 2008.
Azi sunt aşteptaţi invitaţii de la Ambasada Ucrainei la Bucureşti, Consulatului general al Ucrainei la Suceava, Ministerului Culturii, Ministerului Educaţiei, oaspeţii din Ucraina şi Polonia, dar şi din judeţele Satu Mare, Suceava şi Tulcea.
Ziua fierbinte a acestui Festival de Datini Ucrainene va fi mîine, 12 ianuarie 2008, care va începe la ora 10 cu participarea la Sfînta Liturghie oficiată în limbile ucraineană şi română la Biserica Ortodoxă ucraineană din centrul municipiului (paroh, preot dr. consilier vicarial Nicolae Lauruc).
De aici, la ora 12.30 va porni prin centrul Sighetului spre sala „Viorel Costin” parada grupurilor de colindători, unde, de la ora 13.30 se va desfăşura concertul de Colinde şi urări de Anul Nou - ne-a informat prof. Miroslav Petreţchi, prim-vicepreşedinte al Uniunii şi preşedinte UUR- Filiala Maramureş.
Alături de invitaţii din ţară şi străinătate participă formaţii artistice din Sighet, Poienile de sub Munte, Repedea, Ruscova, Remeţi, Crasna Vişeului, Valea Vişeului, Bistra, Rona de Sus, Lunca la Tisa, Crăciuneşti, Bocicoiu Mare,Tisa.
Deputatul Ştefan Buciuta, preşedintele UUR, vă invită aşadar mîine să participaţi la sărbătorile de iarnă continuate după vechiul calendar pînă pe 20 ianuarie, de Sfîntul Ivan.

KfW acorda Romaniei 21 mil. euro pentru mediu si infrastructura

Banca germana Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) va acorda Romaniei un imprumut de 21 milioane euro pentru finantarea unor programe de protectie a mediului si de imbunatatire a infrastructurilor locale din Suceava, Deva si Hunedoara, a anuntat Ministerul Economiei si Finantelor.

Acordul de imprumut a fost semnat de ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, din partea Romaniei, si de Doris Kohn, senior vice presedinte, si Roland Siller, prim vice presedinte, din partea KfW.

Imprumutul asigura cofinantarea a trei masuri ISPA. Primul este un program de reabilitare si modernizare a sistemelor de alimentare cu apa si de apa uzata in orasul Suceava, proiect cu un buget total de 46,99 milioane euro, din care 6,69 milioane euro din imprumut, 33,44 milioane euro fonduri ISPA , 4,46 milioane euro de la bugetul de stat si 2,4 milioane euro din bugetul local.

Al doilea program finantat este unul similar cu cel din Suceava, dar pentru orasele Deva si Hunedoara, cu un buget total de 50,72 milioane euro, din care 5,74 milioane euro din imprumut, 34,44 milioane euro din fonduri ISPA , 5,74 milioane euro de la bugetul de stat si 4,8 milioane euro din venituri proprii ale companiei locale de utilitati Apa Prod SA Deva.

Ultimul program finantat este unul de asistenta tehnica pentru pregatirea proiectelor in sectorul de mediu in Romania, cu un buget total de 25 milioane euro, din care 8,57 milioane euro din imprumut, 12,5 milioane euro fonduri ISPA si 3,93 milioane euro de la bugetul de stat, beneficiarul fiind Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

KfW -Banca de Dezvoltare a Germaniei - a mai dat imprumuturi unor banci comerciale de pe piata romaneasca pentru programe pentru finantarea IMM-urilor. Banca a lansat in 2006 doua emisiuni de obligatiuni in lei listate pe bursa din Luxemburg, prima in iulie, in valoare de 100 milioane lei, dobanda de 6% pe an si scadenta la 17 luni, iar a doua in octombrie, de 300 milioane lei, cu scadenta la doi ani si dobanda anuala de 6,75%.

Studenta ucigasa a fost ceruta de nevasta de complicele sau



Studenta ucigasa a fost ceruta de nevasta de complicele sau

O inedita cerere in casatorie a fost facuta recent in Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi, unde celebra studenta-ucigasa Alina Horeanu, originara din Suceava, a fost ceruta de nevasta. Cel care a petit-o este chiar prietenul si complicele sau, Vlad Scurtu Irimia, aflat si el in arest. Cererea a fost facuta prin intermediul unor scrisori, dar si printr-o cerere directa, la vorbitor. Avocata Alinei, Gianina Porosnicu, a declarat ca stie ca fata a fost ceruta de nevasta, dar a precizat ca Alina a cerut un termen de gândire. Daca ea va accepta, casatoria va fi oficiata in Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi. Reamintim ca ea si Vlad Scurtu Irimia au fost arestati pentru uciderea lui Daniel Mancas, un om de afaceri botosanean. Alina il cunostea pe Mancas de mai mult timp, fiind amanta sa, desi omul de afaceri era insurat si avea copii si mai avea câteva amante prin Iasi. Studenta si prietenul sau, Vlad Scurtu Irimia, au pus la cale asasinarea lui Mancas, nefiind clar motivul acestui plan. Fata l-a atras pe botosanean intr-un apartament din Iasi unde, impreuna cu amicul sau, l-au ucis pe Mancas cu mai multe lovituri de cutit. Apoi au apelat la doi prieteni de-ai lor si au ingropat cadavrul omului intr-o padure din localitatea suceveana Ciprian Porumbescu si au vândut limuzina victimei, un Audi 4. Alina, Vlad si cei doi complici secundari, Alexandru Sârbu si Daniel Braescu, toti studenti, au fost in cele din urma depistati de anchetatorii care deja luasera urma masinii furate.

Tobogan rupt şi lipit cu scotch, la un centru de agrement pentru copii

Controale OJPC



Pericol pentru copii la un centru de agrement din municipiul Suceava. Inspectorii OJPC au constatat că spaţiul de agrement pentru copii din municipiul Suceava nu corespundea normelor de protecţie a celor mici.

Mai exact, directorul OJPC Suceava, Elena Oanea a precizat că „inspectorii au descoperit la centrul de agrement un tobogan din material plastic deteriorat, cu şuruburile desprinse şi prinse cu bandă adezivă”.

Toboganul a fost imediat demontat şi deteriorat, iar proprietarii centrului de joacă au fost amendaţi cu 300 de milioane de lei vechi.

„Este o amendă substanţială, dar pentru că este vorba de un spaţiu de joacă pentru copii şi având în vedere că siguranţa celor mici putea fi pusă în pericol în orice moment, sancţiunea este mai mult decât justificată”, a spus directorul OJPC Suceava, Elena Oanea.

Directorul Oanea a spus că „în perioada imediat următoare se vor intensifica acţiunile de control în centrele de joacă şi de agrement pentru cei mici”.

Având în vedere că în Suceava a crescut numărul unor astfel de spaţii de joacă, şi controalele inspectorilor OJPC vor fi intensificate şi canalizate spre acest domeniu de activitate. „Vom lua pe rând toate spaţiile de joacă pentru copii şi vom verifica atent dacă acestea îndeplinesc normele de siguranţă a copiilor”, a precizat Elena Oanea.

Şeful Poliţiei Suceava nu concepe să aibă în subordine poliţişti corupţi



Şeful Poliţiei municipiului Suceava, comisarul şef Corneliu Jureschi, le-a atras atenţia poliţiştilor din subordine, la şedinţa de bilanţ ce a avut loc zilele trecute, privind activitatea pe 2007 a unităţii pe care o conducere, asupra faptelor de corupţie (luare de mită, trafic de influenţă).

Jureschi le-a spus poliţiştilor suceveni că nu concepe să aibă în subordine cadre corupte şi că va lua cele mai drastice măsuri în cazul în care va auzi de astfel de fapte în care sunt implicaţi subordonaţi de-ai săi.

„Eu personal le pun cătuşele, dacă-i prind. Sunt plătiţi, avem dotare, maşini, sediu nou... condiţii foarte bune. Nu concep să am aşa ceva...”, a declarat, ieri, Corneliu Jureschi, specificând că, din fericire, nu a avut asemenea cazuri până în prezent.

În ceea ce priveşte activitatea pe anul trecut, şeful Poliţiei municipiului Suceava s-a declarat mulţumit, mai ales că la mai toate categoriile de infracţiuni cifrele sunt în scădere.

Corneliu Jureschi a arătat faptul că de doi ani, de când se află la comanda Poliţiei Suceava, pe raza municipiului reşedinţă de judeţ nu s-a înregistrat nici o infracţiune de mare violenţă (omor, tentativă de omor, lovituri cauzatoare de moarte).

Peste 1800 de indivizi au dat cu subsemnatul la Poliţie

Conform datelor statistice, din cele 1760 de infracţiuni constatate au fost soluţionate şi înaintate la Parchete 1149 de dosare penale, reprezentând un procent de 65%.

Totodată, la analiza activităţii poliţieneşti pe anul trecut, s-a constatat o scădere semnificativă, atât pe raza Sucevei, cât şi a celor 22 de comune limitrofe (care intră tot în competenţa teritorială a Poliţiei municipiului Suceava), a principalelor categorii de infracţiuni (vătămări corporale grave, vătămări corporale, furturi din societăţi comerciale, din auto, prostituţie şi proxenetism, ultraj contra bunelor moravuri).

Singurii care le-au stricat socotelile oamenilor legii au fost tâlharii de poşete, toţi identificaţi şi daţi pe mâna procurorilor, la această categorie de infracţiune fiind înregistrate un plus de 19 fapte faţă de anul 2006.

Scăderi semnificative s-au înregistrat şi în ceea ce priveşte infracţionalitatea stradală, fiind sesizate 106 de infracţiuni, faţă de 151, în 2006.

În cursul anului trecut, nu mai puţin de 1832 de persoane au fost cercetate de Poliţia Suceava, din care 121 de minori.

„Unii poliţişti au impresia că, dacă au uniformă, cetăţeanul trebuie să vorbească plecat în faţa lor...”

Comisarul şef Corneliu Jureschi a vorbit şi despre punctele slabe constatate în urma analizei activităţii Poliţiei Suceava pe anul trecut.

Lipsa de personal la unele posturi de poliţie (din cele 22 arondate), dar şi lipsa de experienţă şi agresivitatea în limbaj a unora dintre poliţişti sunt, în opinia sa, principalele probleme.

„Unii poliţişti au impresia că, dacă au uniformă, cetăţeanul trebuie să vorbească plecat în faţa lor... Ori nu e deloc aşa şi o să am grijă să schimb această mentalitate”, a precizat Jureschi.

Şeful Poliţiei municipiului Suceava are de gând să îşi verifice personal subordonaţii în teren, pentru a vedea modul în care aceştia îşi fac treaba.

„Mi-am propus ca şi în acest an să înregistrăm scăderi la principalele categorii de infracţiuni şi să încercăm să fim cât mai prezenţi pe stradă. Să încercăm să fim la timpul potrivit, la locul potrivit. De exemplu, degeaba eşti la 8:00, în faţa Casei de Cultură, că nu-i nimeni. Ori, seara, când e discotecă, e altceva, nu?!”, mai spune Jureschi.

Şeful poliţiştilor suceveni şi-a propus să reducă şi timpii de răspuns la apelurile de urgenţă -112 ( în prezent, maxim 8 minute în oraş şi 15 în mediul rural –dată fiind întinderea unor comune), precum şi calitatea intervenţiilor.

Mâncarea pacienţilor, aleasă de medici de pe site-ul spitalului



Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă intenţionează să diversifice hrana bolnavilor internaţi prin introducerea a cinci meniuri noi, stabilite în funcţie de tipurile de afecţiuni.

După ce angajaţii vor începe să lucreze şi online, meniurile dietetice vor fi postate pe site-ul unităţii, unde vor putea fi vizionate şi comandate de medicul curant al fiecărui pacient în parte.

Miercuri, în conferinţă de presă, managerul interimar dr. Doina Ganea Motan a anunţat că a transmis preşedintei Comisiei de nutriţie din cadrul spitalului, dr. Gabriela Creţeanu, solicitarea ca până luni să elaboreze 5 meniuri noi de regim, în funcţie de care se va face şi achiziţia de alimente.

Sursa citată a precizat că intenţia este de a se pune accent pe produse alimentare mai sănătoase, precum fructe, legume, cereale, să se scoată carnea de porc şi să fie introdus, în măsura în care se va găsi un furnizor sigur, şi peşte.

Fast-food pentru personal, vizitatori şi unii pacienţi

„În funcţie de aceste meniuri vom gândi şi achiziţia de alimente, fiindcă trebuie să gătim în funcţie de meniul stabilit şi nu de produsele care există în magazie. Noile regimuri dietetice vor fi comunicate secţiilor sau postate pe site, după informatizare, iar medicul curant le va putea recomanda pe cele care se potrivesc cel mai bine terapiei urmate de pacient”, a punctat dr. Motan.

Managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă a completat că prin modernizarea bucătăriei şi după introducerea atâtor meniuri variate, unitatea pe care o conduce ar mai avea nevoie de un nutriţionist, motiv pentru care a transmis dr. Gabriela Creţeanu să solicite prin referat unul.

De asemenea, ea a trasat serviciului Administrativ sarcina de a gândi modul în care în spaţiile libere de la bucătărie ar putea fi înfiinţată o linie de tip fast-food, eventual şi cu mâncare caldă, unde să poată lua masa personalul spitalului, vizitatorii şi chiar unii pacienţi.

Patron de discotecă, acuzat că îşi electrocutează clienţii problemă



Mai mulţi tineri din Fundu Moldovei îl acuză pe proprietarul discotecii din comună că i-a agresat, folosindu-se de un electroşoc şi un baston telescopic cu arc.

Tinerii şi rudele acestora spun că patronul discotecii nu este la prima faptă de acest gen, şi alţi tineri din comună fiind „curentaţi” de respectivul.

Tinerii agresaţi spun că au fost luaţi la bătaie de patronul discotecii cu pricina, Emil Şandru, duminică dimineaţă, în jurul orei 3:00.

Poliţiştii din comună au confirmat că în acea dimineaţă, la discoteca lui Şandru, aflată la aproximativ 30-40 de metri de şcoală şi de biserică, a avut loc un scandal şi că acesta, precum şi mai mulţi tineri, au fost implicaţi într-o încăierare, împrejurările în care toţi aceştia şi-au împărţit pumni urmând a fi stabilite cu exactitate în urma cercetărilor.

La „dans” cu patronul, apoi la spital

Din primele date de anchetă, se pare că scandalul a pornit în discotecă, între doi tineri din sate diferite. În horă, a intrat şi patronul Şandru, care i-a scos pe tineri afară din discotecă.

Scandalul a continuat şi în faţa localului, în bătaie intervenind şi mai mulţi tineri. Scandalagiii şi-au împărţit pumni şi picioare cu nemiluita, lucrătorii postului de poliţie din comună urmând să stabilească ce şi cum s-a întâmplat şi cine se face vinovat.

În momentul în care poliţiştii au ajuns la faţa locului, mai mulţi tineri erau cu feţele pline de sânge şi ochii învineţiţi. Câţiva dintre aceştia au fost duşi la Spitalul din Câmpulung Moldovenesc pentru acordarea primului ajutor.

Cel mai grav dintre ei era un tânăr în vârstă de 21 de ani, din localitate, Andron-Iulian Cocîrţă, care a fost diagnosticat la internare cu traumatism cranio-cerebral şi cranio-facial acut deschis, plăgi şi traumatisme multiple.

Atât el, cât şi alţi trei tineri, au depus zilele următoare reclamaţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, reclamându-l pe patronul discotecii de agresiune.

„Au vrut să mă anihileze şi am fost nevoit să mă apăr”

În plângerea lor, tinerii au spus că Emil Şandru i-a electrocutat, după care i-a luat la bătaie cu bastonul metalic.

De cealaltă parte, însă, patronul incriminat recunoaşte că i-a lovit, dar doar pentru a se apăra.

„Eu i-am scos afară din discotecă, pentru că sunt şi om de ordine. Afară au vrut să mă anihileze şi am fost nevoit să mă apăr. Electroşocul l-am luat de curând, de la Suceava. Îl folosesc mai mult pe post de lanternă, că are şi un bec la capăt, iar bastonul ăla l-am luat de la unul dintre ei, în momentul în care a vrut să mă lovească. Eu doar m-am apărat...”, a declarat Emil Şandru.

Poliţiştii vor să închidă discoteca

Una peste alta, Poliţia va trebui să lămurească ce s-a întâmplat cu exactitate în acea dimineaţă în faţa discotecii din Fundu Moldovei şi să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi.

Potrivit şefului Poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc, subcomisarul Dan Apopei, în urma scandalului de la sfârşitul săptămânii trecute, mai mulţi tineri, precum şi patronul Emil Şandru, sunt învinuiţi într-un dosar penal, în care se fac cercetări pentru vătămare corporală, loviri şi alte violenţe, precum şi distrugere. După ce vor fi identificaţi toţi participanţii la scandalul de duminică dimineaţă, poliţiştii îi vor pune sub acuzare şi pentru ultraj contra bunelor moravuri.

„Vom propune închiderea localului respectiv. Legea 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, ne permite acest lucru”, a declarat, ieri, Apopei.

Pensionară cercetată pentru profanare de morminte

Hoaţa de cruci



O pensionară din oraşul Siret s-a ales cu dosar penal pentru profanare de morminte, după ce a fost prinsă furând cruci din cimitirul greco-catolic din localitate.

Deşi poliţiştii încercau să dea de urma hoaţei de cruci de aproape o lună, aceasta a fost identificată abia în urmă cu două zile, în urma unei capcane puse de oamenii legii.

Toată povestea a început spre sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, atunci când un tânăr din Siret, Paul Ş. (30 de ani), a reclamat la Poliţie că persoane necunoscute au furat crucea din lemn de pe mormântul mamei sale.

Poliţiştii şi-au dat seama că ceva necurat e la mijloc când acelaşi tânăr a revenit la Poliţie şi a spus că a pus o nouă cruce de lemn la mormântul mamei sale, dar şi aceasta a fost furată.

Poliţiştilor li s-a părut curios faptul că, deşi în cimitir erau sute de cruci de lemn, hoţul alegea să profaneze numai mormântul respectiv. Pentru a pune mâna pe hoţ, poliţiştii au luat o nouă cruce din lemn pe care au dat cu praf criminalistic (care nu poate fi observat cu ochiul liber) şi au pus-o la mormântul mamei reclamantului.

Fosta profesoară, internată la Psihiatrie

La începutul acestei săptămâni, Paul Ş. a venit iar la Poliţie şi a spus că şi cea de-a treia cruce a dispărut în mod misterios.

Oamenii legii au decis atunci să-i aducă la sediul Poliţiei Siret pe toţi indivizii pe care-i aveau pe lista suspecţilor în acest caz.

Printre aceştia, şi o fostă profesoară, Greti C., în vârstă de 57 de ani, pensionară. În momentul în care i-a venit rândul la verificat, pensionara a fost găsită pe mâini cu praf de culoare fluorescentă.

În faţa probelor evidente, femeia a recunoscut că ea a luat crucile din lemn, motivând că în acel mormânt se află corpul neînsufleţit al unui copil nebotezat, care nu merită să aibă cruce la căpătâi.

Cum femeia avuse în trecut afecţiuni psihice, poliţiştii au internat-o în Spitalul de Psihiatrie din Siret, pensionara urmând a fi expertizată psihiatric.

Se clatină scaunul lui Hrib?



„Ieri, 8 ianuarie 2007, Dumnezeu a împlinit rugăciunea preoţilor din Arhiepiscopie: ÎPS Pimen a luat în seamă doleanţele preoţilor şi punând capăt răbdării Sale, a DESTITUIT pe cel care a fost sămânţa răului în eparhie: tov. Hrib Anton a fost trimis la plimbare! De aceea, conform rugăminţii ÎPS Pimen, toţi preoţii care au fost fraieriţi de acest individ şi l-au împrumutat cu bani, să depună în cel mai scurt timp la cancelarie declaraţie, pentru ca, până la sfârşitul lunii ianuarie, individul Hrib Anton să fie obligat să restituie banii. La fel, părinţii stareţi şi egumeni care au de încasat bani de la acest individ, să raporteze de urgenţă”.

Acesta este unul din comentariile apărute pe pagina electronică a cotidianului „Monitorul de Suceava” la materialul „ÎPS Pimen a contestat în instanţă decizia CNSAS de poliţie politică”.

S-a dovedit, de fapt, un zvon care ulterior nu s-a confirmat. Contactat telefonic, ÎPS Pimen a spus că secretarul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Anton Hrib, este în concediu de odihnă.

Oricum, vestea că Anton Hrib nu mai este la muncă a ajuns rapid la urechile tuturor preoţilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Chiar dacă nu a fost vorba de o eliberare din funcţie, aşa cum s-a crezut iniţial, faptul că Anton Hrib va lipsi mai multe zile de la serviciu s-a dovedit cea mai bună veste pentru reprezentanţii clerului. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor are un număr de 395 de parohii, 110 filii, 39 de mănăstiri şi 11 schituri şi un număr de 557 de preoţi.

Variante despre posibila ruptură dintre ÎPS Pimen şi Anton Hrib

Plecarea intempestivă a lui Anton Hrib în concediu, după 10 ani în care nu a lipsit aproape deloc de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, are în spate şi altceva.

Mai multe persoane cu influenţă în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor spun că secretarul Anton Hrib ar fi avut o discuţie mai aprinsă cu ÎPS Pimen.

Este posibil ca această discuţie să fie legată, conform unor surse, de contestarea în justiţie a verdictului de poliţie politică dat lui ÎPS Pimen de Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, în octombrie 2007.

Nu este exclus ca aceste zile de concediu să fie şi ultimele ca angajat ale lui Anton Hrib în postul de secretar al Arhiepiscopiei.

Nu în ultimul rând, un zvon potrivit căruia Sinodul Bisericii Ortodoxe Române ar intenţiona să reducă la 75 de ani vârsta de pensionare pentru conducătorii de unităţi administrativ bisericeşti ar avea un impact direct şi la Suceava.

ÎPS Pimen a împlinit deja 78 de ani, iar o astfel de cutumă ar însemna venirea unui alt conducător în fruntea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Ori, Anton Hrib a fost colaboratorul de bază al lui ÎPS Pimen, plecarea ultimului fiind de natură să şubrezească şi locul deţinut de actualul secretar al Arhiepiscopiei.

Anton Hrib deţine funcţia de secretar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor de la înfiinţarea acestei structuri, adică din 1991.

Mediul sucevean mai puţin agresat

„Ambro” şi-a suspendat activitatea, iar platformele industriale de la „Famos”, „Mobstrat” şi „Romups” au fost ecologizate
Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava a încheiat anul 2007 cu rezultate bune, spune comisarul-şef judeţean Constantin Harasim. Domnia sa a declarat, într-o conferinţă de presă, că anul trecut au fost efectuate 1129 inspecţii, cu 3,78 la sută mai mult decât numărul celor planificate. Lucrătorii specializaţi au aplicat 229 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 2,1 milioane de lei.

Constantin Harasim, a precizat că, în general, în 2007, la nivelul judeţului au fost constatate transformări în bine din punctul de vedere al protecţiei mediului. Comisarul-şef a explicat că, în ultimul timp, se constată o diminuare a numărului surselor de poluare în funcţiune. Este vorba despre suspendarea activităţii combinatului de celuloză şi hârtie „AMBRO”, dar şi despre investiţiile de pe platformele industriale abandonate sau degradate, iar ulterior ecologizate de la „FAMOS”, „MOBSTRAT” şi „ROMUPS”. Pe de altă parte, s-au remarcat investiţiile firmelor austriece „EGGER” şi „SCHWEIGHOFER” care construiesc, cu respectarea normelor europene de profil, unităţi de prelucrare a lem-nului în preajma municipiului Rădăuţi. Totodată, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu a reliefat faptul că, în multe localităţi, s-au îmbunătăţit condiţiile de colectare, depozitare şi valorificare a deşeurilor.

La capitolul probleme nerezolvate, s-a evidenţiat arderea necontrolată a deşeurilor din anumite zone şi gropi de gunoi, precum şi neînfiinţarea de servicii de salubritate pe lângă unele primării.

Comorile tracilor sunt adunate într-o expoziţie la Suceava



Muzeul de Istorie din Suceava prezintă o amplă expoziţie, intitulată „Comorile tracilor“, care poate fi vizitată până pe 25 ianuarie.
Organizatorii expoziţiei au avut în vedere punerea în valoare a unei părţi din imensul tezaur arheologic adăpostit de câteva dintre marile muzee ale României precum Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Complexul Naţional Muzeal „Moldova“ Iaşi, Muzeul Unirii Alba Iulia, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“ Bacău, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare“ Vaslui, Muzeul Judeţean Botoşani, Muzeul Municipal „Ioan Raica“ Sebeş, Muzeul de Istorie Aiud şi Complexul Muzeal „Bucovina“ Suceava. Este pentru prima dată când muzeul sucevean găzduieşte o asemenea expoziţie, dedicată exclusiv produselor metalurgice datând din Epoca Bronzului şi prima Epocă a Fierului, în care, instituţiile muzeale participante pun în valoare piese reprezentative ale patrimoniului lor arheologic din pre- şi protoistorie. Expoziţia de faţă se adresează publicului larg, în mod deosebit celui sucevean, care s-a întâlnit mai rar cu astfel de piese, elevilor, studenţilor, profesorilor de istorie şi nu numai, care acum au prilejul de a admira „pe viu“ obiecte de patrimoniu care au aparţinut civilizaţiei tracice.
Sunt prezentate publicului mai multe categorii de artefacte confecţionate din bronz, metalul atât de caracteristic timpului, cum sunt: arme, podoabe şi unelte, care au aparţinut Tracilor nord-dunăreni. Nu puteau lipsi nici spadele, secerile, topoarele de tip celt, diverse tipuri de brăţări, pandantive, inele, coliere, situle (vase de mari dimensiuni din bronz) sau piese de harnaşament.
Acestor piese din bronz li se adaugă podoabele din aur (reproduceri), aparţinând tezaurului de la Răcălău (jud. Bacău, Bronz Mijlociu, cultura Monteoru). Alături de descoperirile izolate, sunt expuse unele dintre cele mai frumoase şi specifice depozite de bronzuri ale Epocii Bronzului şi de la începutul Epocii Fierului, din Moldova şi Transilvania - două provincii istorice între care s-a efectuat, încă din timpurile preistorice, un permanent schimb cultural, de produse şi de populaţie.

Vasluienii trag la Vatra Dornei cu gandul la cupele europene


Sport - Vasluienii trag la Vatra Dornei cu gandul la cupele europene

Cu gandul la participarea in premiera in competitiile europene, vasluienii au inceput pregatirea de iarna repede.

La reunirea lotului,
care a avut loc pe 6 ianuarie, au lipsit Dorinel Munteanu si cei patru jucatori sarbi, antrenamentul de dezmortire fiind condus de finantatorul Adrian Porumboiu.
De doua zile, vasluienii, in frunte cu antrenorul Munteanu si trei dintre sarbi, Ljubinkovici, Bukvici si Jovanovici (singur Nikitovici nu s-a prezentat inca la lot), sunt in cantonament la Vatra Dornei pentru un stagiu de pregatire de zece zile. Din 22 ianuarie pana pe 2 februarie se va realiza un turneu in Cipru, unde vor fi jucate patru meciuri de pregatire, cu Honved Budapesta, Elfsborg, Lech Poznan si Lask Linz. Pana la reinceperea campionatului se va mai efectua un stagiu de pregatire, in Turcia, adversarii din acest turneu urmand a fi stabiliti.


Deocamdata, noutatile din lotul celor de la Vaslui se numesc Ionut Pavel (revenit de la Focsani), Vasilache (venit in probe de la Minerul Motru) si marea speranta de la care se asteapta sa devina revelatia echipei, tanarul Mandrusca, revenit de la echipa-satelit din Barlad.
Despre alte transferuri pe care le vor face moldovenii ne-am interesat direct de la sursa, respectiv de la Adrian Porumboiu: "Chiar acum ma urc in masina si plec spre Vatra Dornei sa vad cum se pregatesc baietii. In primul rand, vreau sa va spun ca Ljubinkovici si Mardare nu vor pleca nicaieri si vor ramane la echipa cel putin pana la vara. In plus, vom mai lua trei oameni noi. Nu pot sa va spun ca sunt fundasi, mijlocasi sau atacanti, daca sunt romani sau straini, tot ce pot sa va zic deocamdata este ca sunt trei fotbalisti adevarati".

Statiuni in Romania - Vest (II)

In primul numar al impresiilor mele de schior timisorean am discutat despre Semenic, Muntele Mic si Arieseni. Astazi continui cu Straja si Paring pentru ca data viitoare sa zic ce stiu despre citeva statiuni din partea de nord: Cavnic, Mogosa, Borsa, Vatra Dornei.

Straja

Statiune este deservita de un telescaun, detstul de vechi, dar care-si face treaba si te duce spre platoul central de unde incep pirtiile si cele 5 teleskiuri din dotarea. Din cele 5 pirtii existente exista 2 “mai speciale” si anume una bucata pirtie de incepatori (recomandata chiar pentru cei care deprind tainele skiului sau snowboardului) si una bucata pirtie “tip off piste” (pirtia Canal - adica un half pipe natural recoamndata riderilor). Celelante pirtii sunt pirtii cu un grad mediu de dificultate si care au drept bonus o nocturna destul de bine pusa la punct.

Un punct slab si de remarcat este faptul ca nu exista pirtie care sa duca pina la piciorul telscaunului, dar in conditii de zapada suficienta se poate cobari totusi pina jos (depinzind de traseul ales s-ar putea sa dai si peste mici portiuni unde o sa trebuiasca sa-ti iei placa sau skiurile in spate).

Statiunea, desi cam hoatic dezvoltata (parere personala), sta binisor la domeniul apress ski si cazare astfel incit poti sa inoptezi in schimbul a 70-130 lei pe nopate pentru o camera de 2 persoane si ai si de unde alge locul de socializare pentru seara.

Paring

Locul meu preferat asa ca pot fi putin subiectiv. Cele mai importante pirtii sunt cea din stinga telescaunului (stinga cum cobori), varianta, sa zicem, clasica deci cunoscuta si folosita de cei mai multi skiori si pirtia B sau varinta B, cea din dreapta telescaunului (drepta cum cobori) de dupa padure. Ambele varinte duc pina la piciorul telescaunului iar pe partile superioare sunt deservite si de teleskiuri.

Conditia necesara si suficineta pentru o coborire reusita pe aceste pirtii este existenta zapezii in cantitati apreciabile deoarece pirtiile nu sunt batute decit de skiori si snowboarderi. In afara de aceste doua variante mai sunt 6 teleskiuri dintre care 2 deservesc partea superioara a variantei clasice, 1 teleski deservete partea superioara a variantei B si alte 3 teleskiuri au propriile pirtii cu lungimi intre 600 si 900m si preturi intre 2 si 3 lei.

Telescunul antic, vechi si de demult, iar problemele cu parcarea nu exista deoarece fiecare si le rezolva cum poate. Preturile la cazare sunt cuprinse intre 60 si 140 camera de 2 perosane pe noapte iar la capitolul “apres ski” oferta este destul de cinstita existind baruri/restauarnate in mai toate regiunile cu cabane (si la IEFS si la Meteo si la Rusu) unde pe linga mincare si socializare se mai lasa si cu unele chefuri de pomina.

Partea cea mai frumoasa a Paringului este posibilitatea de offpiste, o coborire de pe virful Paringul Mic sau Cirja este un vis.

In Paring se aud zvonuri de investitii de aproximativ 15 ani (pe vrema aia se vorbea de “ceva straini”care vor sa investesca in munte si noi care nu ne vindem tara …. ).

Cel puţin unul din cinci suceveni a dat şpagă la Primărie



Corupţia din instituţiile publice este încă la putere. Conform unui sondaj efectuat recent, la comanda primarului Sucevei, Ion Lungu, unul din cinci suceveni recunoaşte că a fost nevoit să dea o mică atenţie (şpagă), unor angajaţi ai instituţiei, pentru a rezolva anumite probleme.

Din sondajul efectuat de societatea ieşeană INFOmass, pe un eşantion de 1023 de persoane, toate având peste 17 ani, reiese clar faptul că 18% din cei intervievaţi au dat şpagă angajaţilor Primăriei Suceava, cel puţin o dată.

Numărul celor care au dat şpagă angajaţilor Primăriei poate fi încă şi mai mare, din moment ce 20,5% din sucevenii care au participat la sondaj au refuzat să răspundă întrebării:

„Aţi fost nevoit să daţi, în ultimul an, o mică atenţie unor angajaţi ai Primăriei, pentru a rezolva o anumită problemă?”.

În acelaşi timp, 61,5% din suceveni spun că nu au fost nevoiţi să dea nici un fel de “atenţii” pentru a-şi rezolva problemele.

Cine sunt cei care au dat şpagă

“Situaţia e gravă, dacă 18% din cei intervievaţi recunosc că au fost nevoiţi să dea şpagă. Practic, nu e vorba numai de cei care au fost întrebaţi, ci de întreaga populaţie a Sucevei, care are peste 17 ani, pentru că eşantionul celor chestionaţi este unul reprezentativ. Rezultă clar că mii şi mii de suceveni recunosc că au dat şpagă angajaţilor Primăriei, anul trecut. Practic, unul din cinci suceveni a dat şpagă funcţionarilor Primăriei, dar, dacă şi dintre cei care au refuzat să răspundă, sunt unii care au dat, dar nu vor să recunoască, atunci problema e şi mai gravă. Se pare că primarul Sucevei are o problemă în ograda proprie”, consideră sociologul Adrian Botezatu, care a analizat rezultatele sondajului comandat de Ion Lungu.

Dintre cei care recunosc că au fost nevoiţi să dea şpagă, cei mai mulţi sunt persoane cu studiile nefinalizate încă, precum şi cei care au făcut o şcoală profesională, sau mai puţin.

Şi ca venituri, printre cei care spun că a trebuit să dea şpagă la Primărie predomină persoanele al căror venit luna pentru întreaga familie este sub 750 lei, urmaţi de cei care câştigă între 1500 şi 2500 de lei lunar. Cel mai mic procent este înregistrat la persoanele din familii care câştigă peste 2500 de lei lunar.

De asemenea, femeile sunt cele care au recunoscut că au dat şpagă, un număr mare de femei, din cele chestionate, ferindu-se să răspundă la întrebare.

Interesant e că cei mai mulţi dintre cei care recunosc că au dat şpagă sunt persoane care nu au un serviciu, numărul celor care au o ocupaţie, dar au dat şpagă, fiind mult mai mic.

Poliţiştii, verificaţi cu alcooltestul la prima oră a dimineţii



Miercuri dimineaţă, timp de o oră şi jumătate, echipaje ale Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, ajutate de personalul de poliţie rutieră de la formaţiunile municipale şi orăşeneşti, şi-au verificat cu etilotestul colegii din tot judeţul.

În total au fost controlaţi 75 de oameni ai legii, majoritatea poliţişti, dar şi pompieri şi jandarmi. Acţiunea de control a vizat atât verificarea stării tehnice a maşinilor Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, cât şi „starea tehnică” a oamenilor legii care conduc astfel de maşini.

În urma controlului, desfăşurat între orele 7.00 şi 8.30, toate au ieşit bune şi frumoase. Maşinile aveau RCA-ul şi ITP-ul în regulă şi nici unul dintre oamenii legii testaţi nu băuse vreun strop de alcool.

Acţiunea, coordonată de comisarul şef Romeo Butnariu, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, a fost organizată în conformitate cu sarcinile din planul de muncă lunar referitor la activităţile de prevenire a evenimentelor rutiere şi de stabilire a unui climat de disciplină în rândul cadrelor MIRA, care conduc autovehiculele unităţii şi pe cele personale.

În cazurile în care poliţiştii erau veniţi la muncă cu maşinile personale, s-a trecut şi la verificarea acestora, însă nici aici nu a fost găsit nimic în neregulă.

Probleme mari cu poliţiştii băuţi

Acţiunile de control de acest fel vin după ce, în ultimul trimestru al anului trecut, doi poliţişti au pătat serios imaginea instituţiei în care lucrează, după ce s-au suit băuţi la volan.

Radu Cătălin, agent la Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava, conducea, beat turtă, maşina cu radarul poliţiei. A fost zărit cu capul plecat pe valon de doi tineri, care au sunat imediat la 112.

După mai multe peripeţii (câţiva colegi au încercat să-l scape trimiţându-l să se odihnească), povestea a ajuns la urechile adjunctului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

O armată de poliţişti a plecat în căutarea colegului beat. L-au găsit şi i-au pus fiola. Avea o concentraţie de 0,81 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat.

Imediat după ispravă, agentul s-a internat la un spital de Psihiatrie, aflându-se acum în concediu medical.

La câteva zile distanţă, agentul Marius Boboc, aflat la volanul uneia dintre maşinile Poliţiei oraşului Broşteni, a intrat cu autoturismul într-un podeţ şi a dispărut de la faţa locului.

Adus mai mult cu forţa la sediul poliţiei, tot după o sesizare venită din partea unor oameni simpli, care au sunat la 112, agentul, în stare avansată de ebrietate, şi-a luat la rost mai toţi colegii, s-a dat într-un spectacol ieftin şi a refuzat sub orice chip să sufle în alcooltest.

Soarta ambilor urmează să fie hotărâtă de Consiliul de Disciplină al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Sabin Ghilea, candidatul PSD la fotoliul de primar al municipiului Fălticeni


PSD şi-a desemnat candidatul la fotoliul de primar al municipiului Fălticeni pentru alegerile locale din acest an în persoana lui Sabin Ghilea, actualul viceprimar al localităţii. Anunţul a fost făcut de preşedintele PSD Fălticeni, deputatul Ioan Stan. Stan a declarat că pentru candidatura la funcţia de primar în calcul a fost luat şi consilierul judeţean Mihai Vitcu, însă în urma discuţiilor din biroul local de conducere s-a hotărât să se meargă pe mâna lui Ghilea. „L-am ales pe Ghilea prin votul colegilor pentru faptul că este un om de o moralitate deosebită şi mai ales că se bucură de respectul majorităţii fălticenenilor pentru onestitatea de care a dat dovadă, pentru profesionalismul atât în calitatea de inginer constructor în Fălticeni cât şi în cei peste 15 ani de când este viceprimar al municipiului Fălticeni. Personal eu şi organizaţia ne manifestăm regretul că nu l-am desemnat candidat la Primărie în anii 2000-2004 pentru că Fălticeniul nu ar fi arătat aşa cum arată acum”, a declarat Stan. În curând vor fi cunoscuţi şi contracandidaţii lui Sabin Ghilea la scaunul de primar. Cel mai probabil bătălia pentru câştigarea Primăriei se va da între PSD, PNL şi PD-L. Se pare că PNL va merge pe mâna actualului primar Vasile Tofan, iar PD-L pe cea a actualului deputat Romică Andreica.

Lungu vrea să renunţe la "utilităţi şi mediu"


Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, vrea să renunţe la implementarea proiectului „Utilităţi şi mediu la standarde europene” unde reşedinţa de judeţ este prinsă cu 10 milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare. Şi asta pentru că nici pînă la această dată nu a intrat în posesia celor 10 milioane de euro pentru a demara investiţiile. Lungu a ameninţat că în cazul în care nu va primi banii pînă pe 1 aprilie atunci va propune Consiliului Local renunţarea la proiect. „Mi s-a garantat de nu ştiu cîte ori că voi primii banii. Dacă nu se întâmplă acest lucru pînă pe 1 aprilie voi propune renunţarea la proiect. Pînă acum am plătit de la buget pentru neutilizarea sumei circa un miliard de lei vechi drept comision de risc”, a declarat Lungu. El a arătat că prin nealocarea banilor zona care este cea mai afectată este zona centrală a municipiului care are sistemul de termoficare cel mai uzat. Lungu a mai spus că în cazul în care cele 10 milioane de euro nu vor fi alocate pînă la termenul solicitat atunci va încerca să găsească alte surse de finanţare una dintre acestea fiind obligaţiunile municipale. Titularul proiectului „Suceava-utilităţi şi mediu la standarde europene” este Consiliul Judeţean care pentru implementarea lui a contractat un credit de 87 de milioane de euro de la Deutsche Bank Londra.

Sondaj favorabil pentru primarul Sucevei


Aproximativ 62% dintre locuitorii municipiului Suceava consideră că lucrurile merg într-o direcţie bună. Aşa arată un sondaj de opinie realizat de Info Mass pe banii primarului Ion Lungu în perioada 8-21 decembrie 2007, sondaj camandat de edilul şef pentru a se ghida la alocarea banilor prin bugetul pe 2008. De menţionat că procentul sucevenilor care consideră că lucrurile merg într-o direcţie bună a crescut de la an la an. Astfel în 2005 procentul era de 50,7% iar în 2006 de 54,7%. Sondajul scoate în evidenţă faptul că tot mai mulţi cetăţeni ai municipiului reşedinţă de judeţ nu au fost nevoiţi să dea « o mică atenţie » unor angajaţi ai Primăriei pentru a rezolva o problemă. Procentul acestora se apropie de 61,5%. De asemenea peste jumătate din suceveni, mai exact 54,3%, sunt mulţumiţi că se face reabilitarea sistemului de termoficare. În schimb 37,4% dintre suceveni nu sunt deloc mulţumiţi de starea drumurilor, iar 33,7% de modul cum arată locurile de joacă pentru copii. În acest sens municipalitatea a prins în bugetul pe acest an 250 de miliarde de lei vechi pentru repararea străzilor şi bani în vederea realizării unui studiu de fezabilitate pentru modernizarea tuturor celor 74 de locuri de joacă pentru copii.

Femeile liberale din Suceava sar în apărarea Noricăi Nicolai

Femeile liberale din Suceava sar în apărarea Noricăi Nicolai


Organizaţia Judeţeană a Femeilor Liberale din Suceava a condamnat atitudinea preşedintelui României faţă de senatorul Norica Nicolai, cea care a fost propusă pentru funcţia de ministru al justiţiei. Femeile liberale sucevene se declară indignate şi au dezaprobat refuzul lui Traian Băsescu de a o numi în funcţia de ministru, dar şi declaraţiile acestuia făcute la adresa, considerând că preşedintele României a dat dovadă de lipsă de respect faţă de Norica Niculai. „Doamna Norica Nicolai este, prin calitatea sa de preşedinte a Femeilor Liberale, un model de conduită politică şi moralitate. Prin atitudinea sa domnul Băsescu a dat încă o dată dovadă că practică discriminarea şi pune mai presus interesele personale de interesele statului”, se arată într-un comunicat al conducerii Organizaţiei Judeţene a Femeilor Liberale Suceava.Nu în ultimul rând, conducerea acestei organizaţii a solicitat preşedintelui Traian Băsescu să explice populaţiei ce consideră el că înseamnă „moralitate ireproşabilă” şi „modelul de moralitate Băsescu”. „Daca modelul Băsescu înseamnă standardul de profesionalism şi moralitate a doamnei Elenei Udrea atunci noi, femeile liberale, ne declarăm imorale”, se mai precizează în comunicatul de presă al Organizaţiei Femeilor Liberale Suceava.

Olărean a preluat preşedinţia PD-L Rădăuţi

Olărean a preluat preşedinţia PD-L Rădăuţi


Biroul Permanent Judeţean al PD-L Suceava a stabilit conducerile organizaţiilor locale din mai multe oraşe şi municipii din judeţ. În ceea ce priveşte organizaţiile municipale, trei dintre acestea vor fi conduse de deputaţii suceveni ai PD-L. Astfel, în Rădăuţi funcţia de preşedinte PD-L va fi ocupată de deputatul Aurel Olărean, în Fălticeni de Romică Andreica, iar în Vatra Dornei de Dumitru Pardău. În acelaşi timp, aşa cum s-a anunţat şi anterior, Organizaţia Municipală PD-L Suceava va fi condusă de doctorul Dan Gabriel Gospodaru, în timp ce la Câmpulung Moldovenesc preşedinţia a revenit lui Gheorghe Niga. Democrat liberalii suceveni au mai anunţat că au stabilite şi conducerile organizaţiilor din toate oraşele din judeţ, respectiv Broşteni, Cajvana, Salcea, Frasin, Dolhasca, Gura Humorului, Liteni, Milişăuţi, Siret, Solca, Vicov de sus. „Obiectivul principal al actualelor conduceri desemnate este câştigarea primăriilor din respectivele localităţi. Desemnarea candidaţilor de primari se va face în baza unor sondaje de opinie, urmând ca cei desemnaţi să prezinte minim 3 proiecte de dezvoltare a localităţilor respective”, se arată într-un comunicat al PD-L Suceava.

Onofrei avertizează populaţia să-şi protejeze proprietăţile

Onofrei avertizează populaţia să-şi protejeze proprietăţile


Prefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, a atras atenţia proprietarilor de terenuri să fie atenţi la persoanele care fac speculă cu proprietăţi imobiliare. Onofrei a făcut referire în special la acei proprietari care nu şi-au intabulat încă terenurile în Cartea Funciară, deoarece au existat cazuri în care „samsari ai terenurilor” s-au împroprietărit cu proprietăţi pe care nu le aveau în proprietate. „Facem acest apel pentru ca proprietarii să nu ajungă victime ale acţiunilor unor persoane fizice autorizate pentru lucrări de cadastru care, la solicitarea unor samsari de terenuri, realizează documentaţii eronate prin care aceştia din urmă se intabuleze cu respectivele proprietăţi”, a spus Onofrei.El a arătat că mai multe astfel de cazuri i-au fost semnalate în ultima perioadă, motiv pentru care specialişti ai Prefecturii şi ai Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului vor face verificări care se vor finaliza, dacă va fi cazul, şi cu plângeri penale împotriva celor implicaţi. Prefectul a precizat că un astfel de caz a fost semnalat în comuna Stroieşti, unde două persoane care deţineau titluri de proprietate pentru două suprafeţe de teren, au constatat că în momentul în care au dorit să le vândă, că erau deja intabulate pe numele unui individ, Vasile O. „Această persoană este foarte activă în ceea ce priveşte tranzacţiile cu terenuri în zone ale judeţului Suceava cu potenţial investiţional. Iar în cazul de faţă, cei doi proprietari din Stroieşti au refuzat anterior să-i vândă cele două terenuri. Unul dintre cei aceşti proprietari a făcut o sesizare penală împotriva lui Vasile O., cu ocazia cercetărilor acesta apreciindu-şi demersul de a se intabula cu un teren care nu era proprietatea lui, ca pe o <greşeală> pe care doreşte s-o corecteze”, a explicat prefectul de Suceava. Pe de altă parte, Onofrei a reamintit că în luna septembrie 2007, a mai existat un caz în care peste 20 cetăţeni au obţinut hotărâri judecătoreşti, cea mai mare parte dintre acestea definitive şi irevocabile, prin care li se reconstituia dreptul de proprietate. Onofrei a spus că în baza acestor hotărâri persoanele în cauză au solicitat eliberarea titlurilor de proprietate, cu toate că respectivele terenuri se suprapun pe vechiul amplasament al Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei. „În aceste cazuri instanţele de judecată au fost duse în eroare, deoarece s-au pronunţat pe baza unor documentaţii întocmite în mod eronat tot de către persoane fizice autorizate”, a declarat Onofrei. Nu în ultimul rând, el a recomandat persoanelor care deţin titluri de proprietate să-şi garanteze proprietăţile, prin intabulare, prilej cu care pot să verifice dacă mai au calitatea de proprietari.

PNL acuză presiunile PD-L asupra primarilor liberali

PNL acuză presiunile PD-L asupra primarilor liberali


Liberalii suceveni i-au acuzat pe liderii PD-L Suceava că exercită presiuni asupra primarilor din judeţ sau potenţialilor candidaţi la alegerile locale din 2008 pentru a se înscrie în această formaţiune politică. Vicepreşedintele PNL Suceava, Mihai Steiciuc, susţine că democrat-liberalii au lansat „atacuri” asupra primarilor şi candidaţilor liberali, ameninţând că dacă nu vor candida din partea acestui partid nu vor primi fonduri şi nu vor fi protejaţi în următoarea legislatură. „În perioada 2000 – 2004 acuzam frecvent PSD-izarea judeţului prin metode neordtodoxe. Era dorinţa PSD de a deveni partid unic. Iar comparaţie, în perioada 2004 – 2008 noi nu am procedat la fel şi nu am condiţionat alocarea de fonduri către primării prin condiţionarea primarilor de a se înscrie în PNL”, a declarat Steiciuc. El a spus că în momentul de faţă intenţia celor din PD-L este tocmai aceea de a deveni un partid unic, prin şantajarea primarilor. În opinia lui Mihai Steiciuc atitudinea democrat-liberalilor este determinată de lipsa unor candidaţii proprii cu şanse reale de a de a câştiga alegerile locale. „În aceste condiţii încearcă prin intimidare şi şantaj să-şi găsească oameni care să câştige. Cu toate acestea, nu vor putea amăgi din nou populaţia pentru că Traian Băsescu nu candidează în fiecare localitate, nu candidează în acest an şi mai are doar puţin din mandatul său de preşedinte al României”, a precizat vicepreşedintele PNL Suceava. Steiciuc a este de părere că acei primari sau candidaţi care vor ceda presiunilor PD-L şi vor candida din partea acestui partid sunt oameni fără onoare sau uşor şantajabili.

Durităţi în războiul Mîrza-Flutur

Durităţi în războiul Mîrza-Flutur


Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD şi al Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza, a declanşat azi un atac dur la adresa liderului judeţean al PD-L, senatorul Gheorghe Flutur. „Un individ orbit de cultul personalităţii şi de a dicta mereu în ceea ce se face”, aşa l-a caracterizat Mîrza pe Flutur, prefigurând un adevărat „măcel” pe scena politică suceveană. Liderul social democrat s-a înfuriat după ce omologul său democrat-liberal a declarat că bugetul Consiliului Judeţean pe 2008 va fi ultimul pe care-l va aproba pentru că nu va mai prinde încă un mandat în fruntea instituţiei şi că guvernarea PSD a rambursat în 2003 unei firme din Suceava aparţinând teroristului sirian Omar Hayssam TVA în sumă de circa 13 miliarde de lei vechi. Afirmaţia lui Flutur potrivit căreia capii PSD Suceava pun tinerii „să latre” la adresa sa precum căţeii la tren l-a deranjat de asemenea pe liderul social democrat.

Mîrza: „La Consiliul Judeţean cetăţenii vor decide şi nu un Flutur plin de răutate şi venin”

Gavril Mîrza i-a cerut lui Gheorghe Flutur să declare public dacă a primit sau nu bani de la teroristul sirian Omar Hayssam pentru electorală a Alianţei D.A. (PNL-PD) din 2004 ameninţându-l că „dacă nu o face îl fac de toată ruşinea”. Preşedintele PSD Suceava declarase la începutul săptămânii că deţine date concrete care atestă faptul că firme de-ale lui Hayssam din judeţul Suceava au sponsorizat cu zeci de miliarde de lei vechi prin intermediul unor fundaţii campania electorală a „aliaţilor” din 2004. „În urmă cu două sau trei zile eu am spus că teroristul Hayssam a sponsorizat campania Alianţei D.A.. Credeam că o să sară sau nu o să spună nimeni nimic sau o să sară cel care a rămas la guvernare şi a făcut parte din Alianţa D.A.. Spre surprinderea mea am văzut că cel cu musca pe căciulă a sărit şi sare de trei zile de trei metri dar nu spune nici un moment dacă a primit bani de la Hayssam sau nu? O ia cu Mîrza, o ia cu PSD, o ia cu Geoană, o ia cu rambursări de TVA parcă Mîrza sau Geoană au lucrat la Ministerul de Finanţe şi au rambursat TVA lui Hayssam”, a declarat preşedintele PSD Suceava. El a criticat discursul „agresiv” al liderului PD-L Suceava promiţând că îl va aduce la normalitate. Mîrza îi recomandă lui Flutur să nu mai dea lecţii bucovinenilor cu privire la cine va fi viitorul preşedinte al Consiliului Judeţean amintindu-i că cei care vor decide vor fi cetăţenii şi „nu un Flutur agresiv plin de răutate şi venin”.

Mîrza: „Nu a făcut nimic nici măcar pentru satul lui”

Preşedintele PSD Suceava susţine că Flutur „minte cu neruşinare” atunci când îşi expune lucrurile pe care le-a făcut pentru judeţ şi că de fapt el nu a făcut nimic pentru suceveni. Mai mult, Mîrza afirmă că senatorul Flutur nu a făcut nimic nici măcar pentru consătenii săi din Botoşana. „Minte cu neruşinare cu ce a făcut el în judeţ de parcă judeţul Suceava ar fi o zonă vitregă fără Flutur şi judeţul Suceava nu ar fi primit bani de la Guvern fără el. El nu a făcut nimic pentru aceşti cetăţeni. Dacă nu a fost în stare în cinici ani de director la Direcţia Silvică şi apoi doi ani ministru să termine podul de al Vîrvata, un podeţ peste un râuleţ. Nu a bătut un cui, a făcut petreceri la Pojorîta şi la Sadova, a muls vacile, a tras de ţâţa vacii şi a pupat viţeii în bot asta a făcut pentru suceveni. Nici pentru satul lui nu a fost în stare să facă nimic. Tot Consiliul Judeţean a fost cel care a finalizat drumul de la Botoşana la Cacica”, a spus Mîrza. El i-a cerut lui Flutur să facă publică măcar o realizare a sa pentru suceveni în cele două mandate de senator şi cât a fost ministru.

Pentru deputatul Stan preşedintele PD-L Suceava este „un mincinos desăvârşit”

La atacul împotriva liderului judeţean al PD-L a pus umărul alături de Mîrza şi deputatul PSD de Suceava, Ioan Stan. În opinia acestuia fostul ministru al agriculturii „este un mincinos desăvârşit”. „Domnul Flutur văd că nu s-a lăsat de vechile obiceiuri. Este un mincinos desăvârşit. Spunea că atunci când a fost ministru a făcut 20.000 de proiecte pentru micii fermieri lucru care nu este adevărat. Îi reamintesc că în cei aproape doi ani când am purtat acel monolog cu dumnealui deoarece nu mi-a răspuns niciodată pentru că nu a îndrăznit aşa a minţit în permanenţă. Spune că el este creatorul celor peste 200 de ferme de vaci de lapte din judeţ. Le numărăm şi vedem că sunt zece. Îl anunţ că nu-i va mai ţine această tactică de a ieşi la atac, de a hărţui într-un mod sălbatic legându-se aiurea de nişte lucruri. Începând de data viitoare voi veni cu date şi voi pune în discuţie chiar şi asociaţii dumnealui”, a spus Stan.

Flutur: „Dezaprob atacul la persoană şi limbajul isteric folosit de domnul Mîrza”

Atacul dur al preşedintelui PSD Suceava la adresa omologului său de la PD-L a primit o replică plină de ironii. Flutur a remarcat că Mîrza „a început anul foarte stresat” şi i-a promis că din iunie îi va oferi şansa să se odihnească. „L-a enervat foarte mult subiectul Omar Hayssam”, crede liderul democrat-liberal care îl asigură pe Mîrza că nu a primit nici o sponsorizare de la Omar Hayssam sau „de la alţi „hayssami” colegi de partid de-ai săi”. În ceea ce priveşte atacul la persoană doresc să-i amintesc domnului Mîrza că aderarea României la Uniunea Europeană s-a făcut şi datorită aportului ministrului Flutur la agricultură care a eliminat la timp toate steguleţele roşii dar nu a fost lăsat de mai noii săi colegi PNL-işti să finalizeze ceea ce a început. În judeţul Suceava pot să inventariez cel puţin 100 de proiecte promovate şi demarate în scurta perioadă cât am fost ministru. Consider că după 18 ani de tranziţie în care Suceava a avut parte doar de socialişti a venit vremea unei schimbări pentru a recupera decalajul faţă de alte judeţe. Dezaprob atacul la persoană şi limbajul isteric folosit de domnul Mîrza în ultimele ieşiri publice”, a mai spus Flutur.

Fotbal. Liga a III-a >> Aflat în conflict cu Juventus, Ailenei vrea la Cetatea


Sport



Andrei Ailenei in Areni Incertitudinea care planează asupra viitorului formaţiei Juventus Fălticeni i-a adus pe unii jucători la limita răbdării, restanţele financiare şi neînceperea pregătirilor pentru retur, determinând o parte a fotbaliştilor să se gândească serios la părăsirea grupării de pe malul Şomuzului. Cel mai vehement dintre aceştia este Andrei Ailenei, atacantul fălticenean condiţionând rămânerea sa la echipă de achitarea drepturilor financiare restante.

În eventualitatea unei plecări de la Juventus, prima opţiune înaintată de Ailenei pare să fie chiar Cetatea Suceava, jucătorul prezentându-se în acest sens la sediul clubului de pe „Areni”.

Contactat telefonic, preşedintele Cetăţii, Dumitru Moldovan, s-a arătat însă reţinut în privinţa situaţiei golgheterului fălticenean. „Nu cunosc problemele celor de la Juventus. Ştiu doar că Ailenei se află în acest moment sub contract cu formaţia din Fălticeni şi nu vrem să provocăm tensiuni suplimentare în cadrul altor cluburi. Ne-am putea arăta interesaţi de jucător doar în cazul în care acesta îşi rezolvă situaţia contractuală”, a precizat oficialul de pe „Areni”.

Andrei Ailenei este la cea de-a doua încercare de transfer la Cetatea, fotbalistul în vârstă de 23 de ani cochetând cu formaţia suceveană şi iarna trecută, cele două părţi neajungând însă atunci la un punct comun.

Fotbal. Liga I – Mercato >> Granzii Capitalei încă nu au “mutat”


Sport



CFR 1907 Cluj-Napoca (antrenor Ioan Andone – confirmat)

CFR Au venit: Mikael Dorsin – Suedia – (fundaş stânga, Rosenborg), Lars Hirschfeld – Norvegia – (portar, Rosenborg BK), Sebastian Dubarbier – Argentina – (mijlocaş/atacant, Gimnasia la Plata), Viorel Frunză – Moldova – (atacant, Ceahlăul Piatra Neamţ), Diego Ruiz – Argentina – (atacant, CD Huachipato).

Au plecat: Nicola Canales – Chile (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Gualberto Mojica – Bolivia – (mijlocaş, pus pe lista de transferuri)

Rapid Bucureşti (antrenor Mircea Rednic – confirmat)

sigla rapid BucurestiAu venit: –

Au plecat: Marcos Tamandare – Brazilia – (fundaş, Corinthians)

Unirea Urziceni (antrenor Dan Petrescu – confirmat)

Au venit: Giedrius Arlauskis – Lituania – (portar, Sakalas Siauliai), Davidas Arlauskis – Lituania – (milocaş, Sakalas Siauliai), Norbert Varga (mijlocaş, UTA Arad)

Au plecat: Cătălin Grigore (portar, pus pe lista de transferuri), Srdjan Zakula – Croaţia – (portar, pus pe lista de transferuri), Mircea Oltean (portar, liber de contract), Florin Ganea (fundaş, pus pe lista de transferuri), Gheorghe Rohat (fundaş, pus pe lista de transferuri), Iulian Arhire (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Cosmin Mărginean (mijlocaş, liber de contract)

Steaua Bucureşti (antrenor Marius Lăcătuş – confirmat)

Sigla steaua BucurestiAu venit: Răzvan Ochiroşii (mijlocaş, Gloria Buzău), Mahamadou Habibou – Republica Central-Africană (atacant, Royal Charleroi)

Au plecat: Valentin Bădoi (mijlocaş dreapta, Poli Timişoara), Marius Croitoru (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Dorel Zaharia (atacant, pus pe lista de transferuri), Vasilică Cristocea (mijlocaş, pus pe lista de tranferuri)

Politehnica Ştiinţa Timişoara (antrenor Dusan Uhrin jr. – confirmat)

Poli.jpgAu venit: Milos Brezinsky – Slovacia – (fundaş, Slovac Liberec), Valentin Bădoi (mijlocaş, Steaua Bucureşti), Balasz Borbely – Slovacia – (mijlocaş, Artmedia Bratislava).

Au plecat: Cristian Dancia (fundaş, pus pe lista de transferuri), Peter Omoduemuke – Nigeria – (mijlocaş, pus pe lista de transferuri).


Dinamo Bucureşti (antrenor Cornel Ţălnar – confirmat)


Dinamo sigla. Au venit: Miroslav Vajs – Macedonia – (fundaş, FK Rabotnicki), Cristian Munteanu (portar, Porgresul Bucureşti), Florin Matache (portar, Ceahlăul Piatra Neamţ), Dragoş Dragalina (fundaş, CFR Timişoara), Andrei Parfenie (mijlocaş, CFR Timişoara), Vojislav Vranjkovic – Bosnia – (mijlocaş, Ceahlăul Piatra Neamţ), Dragoş Grigore (atacant, CFR Timişoara).

Au plecat: Mariano Fernandes – Argentina – (fundaş, liber de contract), Ivan Gvozdenovic – Serbia – (liber de contract).

FC Vaslui (antrenor Dorinel Munteanu – confirmat)

Au venit: –

Au plecat: –

Gloria Bistriţa (antrenor Ioan Ovidiu Sabău – confirmat)

Gloria Bistrita Au venit: Marius Jianu (atacant, Prefabricate Modelu), Sebastian Achim (mijlocaş, FC Bihor Oradea)

Au plecat: Laur Aştilean (fundaş, Minerul Lupeni), Sead Bruncevic – Serbia – (atacant, Minerul Lupeni).


Oţelul Galaţi (antrenor Petre Grigoraş – confirmat)


Sigla Otelul GalatiAu venit: – Alexander Kolaev – Bulgaria – (portar, Lokomotiv Sofia)

Au plecat: Ismail Kouha – Maroc – (portar, pus pe lista de transferuri), Bertrand Ngapounou – Camerun – (fundaş, liber de contract), Eduard Ratnikov – Estonia – (fundaş, liber de contract), Kim Gil Sik – South Korea – (mijlocaş, liber de contract), Pavel Beganski – Belarus – (atacant, liber de contract), Gheorghe Boghiu – Moldova – (atacant, liber de contract).



Gloria Buzău (antrenor Ştefan Stoica – confirmat)

Buzau.jpgAu venit: Romică Stan (mijlocaş, Olimpia Râmnicu Sărat), Marius Lefter (atacant, Olimpia Râmnicu Sărat)

Au plecat: Răzvan Ochiroşii (mijlocaş, Steaua Bucureşti), Kleyr Viera dos Santos – Brazilia – (atacant, liber de contract).



Universitatea Craiova (antrenor Nicolo Napoli – confirmat)


Sigla Craiova Au venit: –

Au plecat: Mădălin Ciucă (fundaş, pus pe lista de transferuri), Gabriel Velcovici (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Viorel Gărgălie (atacant, pus pe lista de transferuri).





Ceahlăul Piatra Neamţ (antrenor Viorel Hizo – confirmat)


Au venit:

Sigla Ceahlaul Au plecat: Florin Matache (portar, Dinamo Bucureşti), Marius Iordache (fundaş, pus pe lista de transferuri), Marian Bănuţă (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Mohammed Hamza – Ghana – (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Constantin Schumacher (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Narcis Răducan (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Dejan Ruşmir – Serbia – (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Vojislav Vranjkovic – Bosnia – (mijlocaş, Dinamo Bucureşti), Viorel Frunză – Moldova – (atacant, CFR Cluj), Alexandru Golban – Moldova – (atacant, pus pe lista de transferuri).



Dacia Mioveni (antrenor Sorin Cârţu – confirmat)


Sigla Dacia Au venit: –

Au plecat: Teodor Chiacu (fundaş, pus pe lista de transferuri), Ionuţ Chirciu (fundaş, pus pe lista de transferuri), Vasile Jula (fundaş, final de carieră), Cornel Dobre (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Liviu Negoiţă (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Horaţiu Sătmar (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Daniel Costescu (atacant, pus pe lista de transferuri), Daniel Lupaşcu (atacant, pus pe lista de transferuri), Bogdan Vrăjitoarea (mijlocaş, pus pe lista de transferuri).

Politehnica Iaşi (antrenor Ionuţ Popa – confirmat)

Sigla Politehnica Iasi Au venit: –

Au plecat: Adrian Ilie (fundaş, Poli Timişoara), Martin Cernoch – Cehia – (atacant, liber de contract), Branko Bakovic – Serbia – (liber de contract).


UTA Arad (antrenor Marin Barbu – confirmat)


Au venit: Richard Filaret (mijlocaş, Atletico Arad), George Ţucudean (atacant, Atletico Arad).

Au plecat: Daniel Chiriţă (fundaş, liber de contract), Norbert Varga (mijlocaş, Unirea Urziceni).

Farul Constanţa (antrenor Ion Marin – confirmat)

Au venit: Chinonso Henry Ihelewere – Nigeria – (mijlocaş, liber de contract), Mansour Abdul Razak – Nigeria – (mijlocaş, liber de contract), Kehinde Fatai – Nigeria – (atacant, liber de contract), Uche Okoro – Nigeria – (atacant, liber de contract).

Au plecat: Paulo Armando Da Silva Monteiro – Portugalia – (fundaş, liber de contract), Celestino Marques Silva Ilnhasse – Guinea Bisau – (mijlocaş, liber de contract), Bogdan Apostu (atacant, Hapoel Bnei Saknin), Ştefan Ciobanu (atacant, Delta Tulcea).

Pandurii Târgu Jiu (antrenor Joaquim Teixiera – Portugalia – nou)

Stema pandurii targu jiu Au venit: Rui Sandro Duarte – Portugalia – (fundaş, Estrela Amadora), Vlada Grkinic – Serbia – (fundaş central, Ethinikos Achnas), Nicolae Josan – Moldova – (mijlocaş, Ikra-Stal), Igor Bugaiov – Moldova – (atacant, liber de contract), Denis Calincov – Moldova – (atacant, Heracles Almelo), Vladimir Gluscevic – Serbia – (atacant, liber de contract).

Au plecat: Adnan Guso – Bosnia – (portar, Olympiakos Nicosia), Edmilson dos Santos – Brazilia – (mijlocaş, liber de contract), Andrei Enescu (mijlocaş, Sheriff Tiraspol).


Universitatea Cluj (antrenor Arpad Meszaros –nou)


sigla universitatea clujAu venit: Roger Galera Flores – Brazilia – (mijocaş, Corinthians), Edmundo Alves de Souza Neto – Brazilia – (atacant, SE Palmeiras), Viorel Sântejudean (atacant, IS Câmpia Turzii)

Au plecat: Martin Tudor (portar, pus pe lista de transferuri), Emil Szolomajer (portar, Arieşul Turda), Cosmin Cruşoveanu (fundaş, pus pe lista de transferuri), Marius Baciu (fundaş, liber de contract), Sorin Iodi (fundaş, Arieşul Turda), Milan Jovanovic – Muntenegru – (fundaş, pus pe lista de transferuri), Park Jae-Hong – South Korea – (fundaş, pus pe lista de transferuri), Mugur Bolohan (mijlocaş, liber de contract), Gigel Coman (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Romik Haciatryan – Armenia – (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Radu Sabo (mijlocaş, liber de contract), Sandu Negrean (atacant, Arieşul Turda), Mamadou Zongo – Burkina Faso – (atacant, liber de contract).

PDL monitorizează „cârdăşia” PNL-PSD


Politica



„Guvernul funcţionează din inerţie şi pe datorie”, a declarat Gheorghe Flutur, vicepreşedintele PDL într-o conferinţă de presă, precizând că actualul Guvern a promis foarte mult, iar mulţi bani nu s-au putut cheltui.

Acesta a mai spus că au existat şi comenzi de la PSD pe care Guvernul trebuie să le onoreze. Vicepreşedintele PDL a mai afirmat că PDL monitorizează „cârdăşia” PNL-PSD astfel încât microbul pomenilor PSD să nu se ia de PNL.

Gheorghe Flutur a declarat că „virusul comunist” cu care PSD a fost contaminat îşi face efectele, unul dintre acestea fiind încercarea PSD de a desfiinţa CNSAS, instituţie ce „le creează nelinişte”.

Vicepreşedintele Flutur a ţinut să afirme că această instituţie trebuie să funcţioneze.

Victoria PDL la viitoarele alegeri locale „nu vine din cer”


Politica



Flutur Gheorghe PDL Membrii PDL vor trebui să se implice şi să muncească intens pentru ca partidul să obţină majoritatea voturilor, deoarece victoria PDL la viitoarele alegeri locale „nu vine din cer”, a declarat vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, într-o conferinţă de presă. Acesta a precizat că pentru realizarea scopului de a câştiga viitoarele alegeri, PDL îşi structurează organizaţiile şi grăbeşte procesul de unificare astfel încât, până la sfârşitul lunii ianuarie să fie constituite toate structurile locale ale partidului.

În privinţa candidaţilor de primar al PDL, Gheorghe Flutur a spus că fiecare dintre aceştia va trebui să prezinte minim trei proiecte pentru localitatea unde candidează, deoarece în viitor primarii trebuie să promoveze proiecte şi să obţină finanţări locale şi din fonduri structurale.

Gheorghe Flutur mai speră că alegerile locale vor fi organizate la termen şi a spus că PDL va fi pregătit pentru acest scrutin, fiindcă, în timp ce unele partide se pregătesc să gestioneze eşecul, prin amânarea sau devansarea alegerilor, PDL se pregăteşte să câştige aceste alegeri.

Acesta a mai spus că adversarii politici ai PDL sunt PSD şi PNL şi a precizat că pentru funcţiile alese indirect în administraţia locală, PDL se va baza pe forţele proprii şi îşi propune să câştige jumătate din numărul de primari şi conducerea CJ Suceava.

Gheorghe Flutur a prezentat un extras privind rambursări de TVA de care a beneficiat Hayssam în guvernarea PSD


Politica



Flutur În replică la declaraţia preşedintelui PSD Suceava, Gavril Mîrza, care a spus că prin firmele din Suceava, sirianul Omar Hayssam a finanţat cu zeci de miliarde de lei vechi campania Alianţei DA, preşedintele PDL Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat joi, că sirianul a beneficiat de rambursări de TVA în judeţul Suceava.

Gavril Mîrza a afirmat, miercuri, că are date exacte cu privire la sponsorizările pe care Omar Hayssam le-a făcut Alianţei DA, exemplificând cu o sumă de şapte miliarde de lei vechi din conturile unei firme din Suceava aparţinând sirianului ce au avut ca destinaţie o fundaţie din Bucureşti.

Senatorul Gheorghe Flutur, a ţinut să-i reamintească preşedintelui PSD Suceava că Omar Hayssam a fost membru PSD şi a finanţat „pufoaicele” cu care se îmbrăcau liderii PSD în campania electorală din 2004.

Acesta a mai spus că Hayssam a fost un protejat al guvernării PSD şi că în judeţul Suceava a beneficiat de rambursări de TVA, şi ca argument a prezentat un extras din care reieşea că în anul 2003 firma Bucovina Entreprises Dorna, aparţinând lui Hayssam, a beneficiat de rambursări de TVA de 13,2 miliarde de lei vechi.

Fabrica austriacă de PAL de la Rădăuţi şi-a început activitatea


Economie



Grupul austriac EGGER, producător de plăci din material lemnos anunţă că a demarat producţia la fabrica sa din Rădăuţi, investiţie ce se ridică la 210 milioane de euro, şi care a demarat în octombrie 2006. De la Rădăuţi, EGGER îşi va distribui produsele pe piaţa românească şi le va exporta către alte ţări.

Tehnologia constă în cele mai noi utilaje realizate, printre altele, de Siempelkamp, astfel, fabrica EGGER din Rădăuţi este una din cele mai moderne fabrici de prelucrare a lemnului din lume. „Suntem deosebit de mândri că am reuşit să ne respectăm planurile iniţiale. Multe lucruri se datorează sprijinului autorităţilor care au înţeles impactul pozitiv al proiectului nostru asupra comunităţii locale din diferite puncte de vedere, cum ar fi crearea de locuri de muncă, infrastructura şi atragerea de noi investiţii. Partenerii noştri români din domeniul construcţiilor şi furnizorii de lemn – am început să creăm stocurile de lemn în luna august a acestui an – au jucat un rol foarte important în succesul şi implementarea la timp a proiectului” a declarat Michael Egger, CEO EGGER Group.

De la Rădăuţi, EGGER îşi va distribui produsele pe întreaga piaţă din România şi le va exporta în ţările vecine, cum ar fi Ucraina, Bulgaria şi Turcia, dar şi în Orientul Mijlociu şi Îndepărtat precum şi în Asia de sud si est. „Clienţii noştri vor descoperi în noile produse EGGER ”Made in Romania” calitatea şi înaltele standarde cu care sunt deja obişnuiţi din experienţele anterioare”, mai precizează Michael Egger.

În 2006, compania a demarat noul său proiect la scară largă: construirea unei fabrici de prelucrare a lemnului lângă Rădăuţi. Investiţia de aproape 210 milioane de euro a creat deja 300 de noi locuri de muncă sigure şi pe termen lung. Întreaga fabrică EGGER se întinde pe o suprafaţă de 80 de hectare.

Transgaz efectuează formalităţile pentru transferul reţelei de gaze naturale realizate prin proiectul Suceava- Utilităţi


Administratie



marza În momentul de faţă Transgaz realizează formalităţile pentru transferul reţelei de gaze naturale construite prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a declarat că a transmis ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, o scrisoare în care îi solicită să aprobe acest transfer şi totodată să accepte desemnarea unui operator provizoriu de gaze naturale pentru municipiul Câmpulung Moldovenesc.

Modalitatea de transfer a reţelelor, respectiv cu plată sau doar transfer în administrare cu plata unei redevenţe, urmează a fi negociat, a menţionat preşedintele CJ Suceava, care a mai adăugat că în cadrul aceluiaşi proiect urmează să fie finalizate investiţiile la centralele termice de cogenerare din Rădăuţi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Siret şi Vatra Dornei.


Şeful administraţiei judeţene a mai afirmat că pentru municipiul Vatra Dornei vor trebui achiziţionate injectoare pentru combustibil lichid uşor întrucât centrala cu rumeguş care funcţionează în localitate nu poate face faţă numărului de beneficiari ai încălzirii centralizate.

Preşedintele CJ Suceava a mai spus că după finalizarea transferului reţelelor de gaze naturale către Transgaz şi al centralelor termice de cogenerare autorităţilor locale se va stabili cum vor fi cheltuiţi banii rămaşi din creditul obţinut de CJ de la Deutche Bank.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat, la mijlocul lunii noiembrie 2007, la Suceava, că Transgaz va prelua reţeaua de gaze naturale construită până în prezent în judeţul Suceava prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” şi va continua investiţiile prevăzute în acest proiect.

Preşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza a explicat ulterior că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Transgaz, s-a stabilit că această societate va continua investiţiile în cadrul proiectului pe componenta de magistrale de gaz natural, reprezentând conducte de înaltă presiune pe traseul Câmpulung Moldovenesc- Vatra Dornei şi Gura Humorului- Rădăuţi, totalizând 90 de km.

Acesta a menţionat că prin proiect au fost construite până în prezent conducte cu o lungime totală de 101 km.

Gavril Mîrza a mai spus că problema majoră este însă desemnarea unui operator al distribuţiei gazelor naturale în judeţ pentru că nici o localitate nu poate beneficia încă de această investiţie.

Acesta a arătat că sunt deja montate instalaţii interne în localităţile Pătrăuţi, Drăguşeni, Dărmăneşti, Dumbrăveni sau Milişăuţi, dar că locuitorii nu pot beneficia de gaze naturale pentru că nu există operator desemnat de MEF, situaţia fiind asemănătoare şi în Câmpulung Moldovenesc unde centrala termică de cogenerare nu poate funcţiona cu gaze naturale deşi reţeaua este finalizată.

Primarul Lungu se gândeşte la alte surse de finanţare a proiectului Suceava-Utilităţi


Administratie



LUNGU2.Ion.PNLPrimarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă că va renunţa la fondurile promise de Consiliul Judeţean Suceava pentru reabilitarea termoficării, prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, în cazul în care municipalitatea nu va intra în posesia banilor până la începutul lunii aprilie. Acesta a precizat că în pofida faptului că i s-au dat tot felul de asigurări, în contul Primăriei nu a ajuns nimic din cei 10 milioane de euro promişi de conducerea Consiliului Judeţean de mai bine de un an.

În schimb municipalitatea a avut de pierdut până în acest moment de pe urma proiectului. Edilul şef sucevean a afirmat că, administraţia locală a achitat un comision de risc de un miliard de lei vechi, pentru că nu a folosit banii repartizaţi de Consiliu, în baza proiectului „Suceava- Utilităţi şi mediu”. Ion Lungu a precizat că în cazul în care cele 10 milioane de euro nu vor fi acordate până pe 1 aprilie, atunci va căuta alte surse de finanţare, pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a termoficării. O asemenea soluţie ar putea fi emiterea de obligaţiuni municipale.