joi, 28 august 2008

Trenurile accelerat Galaţi-Suceava vor circula până la Cluj






Din cauza lucrărilor de reparaţii la infrastructura feroviară, două trenuri accelerat care circulă pe ruta Galaţi-Mărăşeşti-Suceava vor avea traseul prelungit până la Cluj.

Modificarea este valabilă în perioada 31 august-9 septembrie şi vizează trenurile 13604/13601 şi 13602/13603 pe ruta Galaţi - Mărăşeşti - Adjud - Suceava şi retur.

Astfel, Acceleratul 13604/13601 va pleca din Galaţi la ora 07.28, din Suceava Nord la ora 13.01 şi va sosi în Cluj Napoca la ora 19.22.

Acceleratul 13602/13603 va pleca din Cluj Napoca la ora 09.10, din Suceava Nord la ora 15.37 şi va sosi în Galaţi la ora 21.06.

Adomnitei a fost operat pentru deviatie de sept

Ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a fost operat, luni dimineata, pentru deviatie de sept la Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala ORL "Prof.dr. Dorin Hociota" din Bucuresti, de echipa condusa de profesorul Viorel Zainea, anunta Mediafax.

Flutur nu acceptă lecţii de la PSD

Preşedintele Consiliului Judeţean şi al PD-L Suceava nu s-a arătat prea impresionat de ameninţările lansate de social democraţi privind boicotarea şedinţelor deliberativului judeţean. „O parte dintre ei (nr consilieri judeţeni PSD) au fost în concedii şi la şedinţele pe care le-am avut până acum. Nu ştiu la ce se referă boicotul”, a declarat ironic Flutur. El crede că povestea cu boicotul a fost o născocire a PSD-iştilor care nu au subiecte la conferinţele de presă şi care „încearcă să judece cu unităţile de măsură cu care au lucrat timp de 16 ani”. Şeful administraţiei judeţene consideră că motivul supărării social democraţilor acela că în Consiliul Judeţean se practică epurările politice este unul fals arătând că nici unul dintre foştii şefi PSD din Consiliul Judeţean sau din instituţiile subordonate nu a rămas fără serviciu. „Eu cred că electoratul ne-a trimis aici ca să participăm la viaţa judeţului să avem păreri fie şi contradictorii. Eu zic că am respectat normalitatea şi opoziţia până acum o vom respecta în continuare”, a spus Flutur.

„Cred că trebuie să-şi măsoare bine atacurile”

El a adăugat însă că va riposta necruţător atunci când va fi atacat mai ales „de acei clienţi ai borcanului de whisky” cărora nu o să le permită să vină să-i ţină lecţii. „Le e dor de Călineşti (nr- cabana Călineşti) şi de chiolhanurile de acolo dar asta e altă treabă. Să vedem cum au lăsat societatea de drumuri punctele de lucru parcă sunt bombardate. Nu au investit absolut nimici a rămas cea mai dezastruoasă societatea a Consiliului Judeţean o ruşine cu epave de 30-40 de ani vechime şi vin acum să ne dea lecţii nu ştiu cine din adversarii politic. Cred că trebuie să-şi măsoare bine atacurile atunci când o fac pentru că o să aibă surprize. De fiecare o să le pun în oglindă ce au făcut unii dintre ei. Fără patimă”, a încheiat Flutur.

Carcalete şi-a găsit naşul

Prefectul Alexandru Băişanu îi cere demisia şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean, democrat liberalul Petru Carcalete, pentru modul defectuos în care conduce învăţământul sucevean. Băişanu s-a referit în primul rând la modul în care au fost cheltuiţi banii alocaţi de ministerul învăţământului pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea şcolilor din judeţ „bani care au fost folosiţi de foarte multe ori prost încărcându-se devizele de construcţie în mod exagerat”. Prefectul a dat ca exemplu cazul şcolii din satul Rus Mănăstioara, comuna Udeşti, unde pentru două uşi din termopan s-au plătit peste 100 de milioane de lei vechi. „Dacă două uşi din PVC costă atâta îmi imaginez cam cât a costat reconstrucţia acestei şcoli cam câţi bani au intrat în buzunarele altor persoane în loc să fie folosiţi la alte şcoli”, a afirmat Băişanu. El a spus că va dispune un control acolo iar cei găsiţi vinovaţi vor plăti. Prefectul a adăugat că Petru Carcalete refuză să vireze 200 de milioane de lei vechi primăriei din Udeşti pentru reconstrucţia unor şcoli din comună fiind de părere că „generalul” se opune „deoarece îşi doreşte ca aceşti bani să ajungă la acelaşi director de şcoală care şi-a bătut de banul public cumpărând o uşă la preţ de avion”.

Băişanu îi arată lui Carcalete şi varianta demisiei de onoare

Alexandru Băişanu s-a arătat surprins de faptul că Petru Carcalete nu cunoaşte situaţia şcolilor din judeţ. El a spus că în cadrul şedinţei Colegiului prefectural de miercuri l-a întrebat pe Carcalete câte şcoli sunt pregătite să înceapă noul an şcolar în condiţii normale răspunsul fiind „nu ştiu”. „Inspectorul general şcolar fie el şi Carcalete are obligaţia de a veghea la evoluţia corectă şi obiectivă a tuturor problematicilor din învăţământ. Văd că sub umbrela zicerii nu ştiu, nu e treaba mea cel care ar trebui să fie cel mai interesat om din învăţământul sucevean nu se preocupă de problemele stringente ale învăţământului de viitorul de fapt al copiilor noştri”, a menţionat Băişanu.

El a spus că înţelege acum de ce ministrul educaţiei l-a destituit la un moment dat pe Carcalete pentru management defectuos. „Omul nu ştie sau probabil se ocupă mai mult de câte voturi va culege în colegiul în care va candida”, a precizat prefectul făcând referire la faptul că Petru Carcalete va candida la Senat pe colegiul Rădăuţi la alegerile generale din toamnă. „Toate aceste lucruri mă fac să mă gândesc la următorul pas pe care vreau să-l fac la cererea demisiei inspectorului general şcolar. Am să i-o cer personal pentru a-l face să înţeleagă că în astfel de funţii ai nevoie şi de demnitate iar atunci când lucrurile nu merg aşa cum ar trebui ai şi posibilitatea de a pleca singur dintr-o funcţie pe are o ocupă dar căreia nu-i face faţă”, a încheiat prefectul.

Carcalete vrea demisa lui Băişanu pentru că-şi face campanie electorală

În replică la afirmaţiile prefectului, şeful IŞJ Suceava, a declarat că Alexandru Băişanu ar trebui să-şi dea demisia din funcţie pe motiv că şi-a început deja campania electorală pentru alegerile parlamentare de la sfârşitul anului. Mai mult, Carcalete a arătat că Alexandru Băişanu a transformat Colegiul Prefectural, în cadrul căruia se reunesc şefii de instituţii din judeţ, într-o adevărată „tribună politică”. Făcând referire la acuzele ce i-au fost aduse, legate de gestionarea banilor, sau de situaţia şcolilor din judeţ, Petru Carcalete a spus că niciuna dintre acestea nu sunt adevărate şi nu au legătură cu persoana sa.

„Vreau să-i spun că dumnealui nu ştie cine se ocupă de lucrările de reabilitare şi de diverse achiziţii. Nu IŞJ se ocupă, ci primăria. Mai mult, a spus că nu vreau să trimit banii pentru unele şcoli din Udeşti. Se pare că Alexandru Băişanu nu cunoaşte acest fenomen economic. El ar trebui să ştie că IŞJ este ordonator de credite, am vrut să virăm banii, am mers la Trezorerie pentru a trimite fondurile dar această instituţie a refuzat. Şi asta pentru că primarul de acolo a promovat un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care toţi banii pentru şcoli ar fi urmat să fie viraţi la primărie şi nu la unităţile de învăţământ. Practic, prefectul nu face altceva decât să spună că eu am respectat legea, pentru că banii erau destinaţi şcolilor”, a declarat Carcalete.

Şeful IŞJ Suceava a mai spus că nu a putut să-i prezinte prefectului situaţie cu şcolile în care se poate începe anul şcolar, pe motiv că la sfârşitul acestei săptămâni va face public rezultatul unei inspecţii la toate şcolile şi grădiniţele din judeţ. „Aceste verificări sunt făcute tocmai pentru a avea o situaţie exactă cu numărul şcolilor care pot să înceapă anul. I-am spus că îi voi prezenta o situaţie completă, însă dumnealui a dorit poate să răspund greşit pentru a se lua de mine. Oricum, se vede că el e în campanie electorală, şi dacă se întâmplă acest lucru ar trebui să-şi dea demisia de urgenţă, pentru că şi alţii au făcut-o”, a încheiat Petru Carcalete.

Drumul spre Ardeal prin Bilbor va fi modernizat de urgenţă

Consiliul Judeţean Suceava va începe, până la sfârşitul acestui an, lucrările de modernizare a drumului judeţean Vatra Dornei – Panaci – Bilbor pe o porţiune de 18 kilometri, care va asigura legătura cu viitoarea autostradă Transilvania. Şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a precizat că proiectul tehnic pentru realizarea acestei investiţii este pregătit, iar finanţarea lucrărilor se va face din fonduri europene. Flutur a explicat că modernizarea acestui drum ar scurta drumul Vatra Dornei – Bucureşti cu aproximativ 110 de kilometri, şi mai mult ar facilita accesul din judeţul Suceava spre autostrada Transilvania.

„Reprezentanţii Consiliilor Judeţene din Suceava şi Harghita s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni, la Vatra Dornei, pentru a stabili urgentarea demarării acestor investii. Cei din Harghita au finalizat modernizarea drumului, până la Bilbor, şi urmează ca şi noi să demarăm cât mai urgent aceste lucrări”, a declarat Gheorghe Flutur. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a mai adăugat că cel mai probabil, lucrările vor începe în această toamnă, iar finalizarea lor va avea loc în primăvara anului viitor.

Incendiu în pădurea din Breaza

Pădurea de pe raza Ocolului Silvic din localitatea suceveană Breaza risca să fie mistuită de flăcări, în urma unui incendiu provocat de un foc lăsat nesupravegheat. Incendiul a izbucnit miercuri seară, la ora 21.30, şi a distrus un hectar de teren cu vegetaţie uscată şi resturi de exploatare forestieră, aflat în vecinătatea pădurii. Pompierii şi ajutoarele acestora au reuşit să salveze fondul forestier, după o intervenţie care s-a încheiat joi dimineaţă, la ora 4.30.

Flutur vrea mai mulţi bani europeni pentru infrastructură

Preşedintele Consiliului Regional Nord – Est, şeful Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Flutur, a anunţat că va solicita oficialilor europenei suplimentarea fondurilor pentru infrastructură. El a precizat că la mijlocul lunii septembrie a.c., comisarul european pentru Politici Regionale, Danuta Hubner, va efectua o vizită în Regiunea Nord – Est, prilej cu care îi va solicita acesteia găsirea unor soluţii pentru realocarea unor fonduri către axa pentru infrastructură din cadrul Programului Operaţional Regional. „Regiunea de Dezvoltare Nord Est beneficiază de cele mai multe fonduri prin acest program operaţional, însă sumele pentru infrastructură sunt insuficiente faţă de necesar. Din acest motiv vom solicita realocarea fondurilor, între unele axe ale programului, în funcţie de necesităţi”, a precizat Flutur.

El a arătat fondurile pentru infrastructură sunt insuficiente în momentul de faţă, având în vedere că solicitările venite din partea autorităţilor locale din Regiunea de Nord Est depăşesc sumele stabilite pentru această zonă. În aceste condiţii, el Gheorghe Flutur a spus că va solicita punctul de vedere al Uniunii Europene cu privire la transferul unor fonduri de la o axă la alta a Programului Operaţional Regional.

Au apărut primele probleme în derularea programului ISPA

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, este nemulţumit de ritmul în care firma bucureşteană TMUCB execută lucrările de reabilitare a reţelelor de apă în cadrul programului ISPA cofinanţat de Uniunea Europeană. Lungu a arătat că societatea bucureşteană a finalizat până acum lucrările doar pe o singură stradă în timp ce nemţii de la Ludwig Pfifer care reabilitează reţeaua de canalizare au terminat lucrările pe cinci străzi. Lungu a spus că a avut o discuţie cu reprezentanţii firmei TMUCB şi le-a propus să suplimenteze numărul de personal pentru a accelera lucrările. “Este o situaţie delicată şi trebuie să luăm măsuri ca TMUCB să ajungă din urmă Ludwig Pfifer ca să nu fim nevoiţi să mai spargem odată străzile unde canalizarea a fost finalizată pentru a înlocui reţele de apă”, a spus Lungu.

CJ Suceava cere fonduri suplimentare de la Guvern

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a solicitat Guvernului României fonduri suplimentare pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii. Afirmaţia lui Flutur vine după ce Executivul a aprobat, în ultima sa şedinţă, alocarea unei sume de 100 de milioane de lei pentru infrastructura calamitată, banii urmând să ajungă în cinci judeţe, printre care şi Suceava. El a arătat că din informaţiile pe care le deţine, cel puţin 70% din această sumă ar urma să ajungă în judeţul Suceava, însă fondurile tot nu ar acoperi necesarul pentru refacerea infrastructurii din toate zonele calamitate.

„Vreau să cred că cel puţin 60 – 70% din totalul aprobat de Guvern va ajunge la Suceava, pentru că nevoia de fonduri este foarte mare. Şi asta pentru că pagubele sunt mari, iar cât s-a alocat acum nu va acoperi necesarul de bani”, a declarat Flutur.

Autorităţile judeţene vor 170 de milioane de lei pentru infrastructură

Şeful administraţiei judeţene a precizat că împreună cu prefectul Alexandru Băişanu a trimis un nou proiect de hotărâre de Guvern prin care se solicită alocarea a 110 milioane de lei pentru reabilitarea drumurilor comunale şi 60 de milioane de lei pentru drumurile judeţene distruse de inundaţii. Flutur a spus că pagubele înregistrate la nivelul localităţilor, la infrastructura locală, este extrem de mare, exemplificând cu localităţile Ulma – 13,5 milioane de lei, Câmpulung Moldovenesc - 5,4 milioane de lei, Fundu Moldovei – 3,9 milioane de lei, Arbore 2,5 milioane de lei, Vicovu de Jos – 5,8 milioane de lei etc.

Flutur a mai precizat că o comisie mixtă a Consiliului Judeţean şi Prefecturii au verificat lucrările de refacere a infrastructurii realizate până în momentul de faţă, ca intervenţii rapide, făcându-se deja o parte din plăţi către constructori.

Pe de altă parte, preşedintele CJ Suceava a spus că Executivul trebuie să aloce fonduri suplimentare şi pentru unităţile de învăţământ sucevene, în condiţiile în care o mare parte dintre acestea nu vor putea fi deschise la începutul anului şcolar. „În întreg judeţul, şi în municipiul Suceava, sunt demarate foarte multe proiecte de reabilitare a unităţilor de învăţământ, dar care nu mai au finanţare. Iar din acest motiv riscăm să nu putem deschide anul şcolar în unele şcoli şi grădiniţe”, a mai declarat Gheorghe Flutur.

Cristina Casandra, cetăţean de onoare al municipiului Suceava

Sportiva de la CSM Suceava, atleta Cristina Casandra, va deveni „cetăţean de onoare” al municipiului Suceava. Iniţiativa aparţine primarului Ion Lungu şi se va concretiza în viitoarea şedinţă a Consiliului Local Suceava. „Merită acest titlu pentru ce a făcut pentru sportul românesc şi bineînţeles pentru cel sucevean. A obţinut cel mai bun loc pentru atletismul românesc la Olimpiada de la Beijing”, a declarat Lungu. El a adăugat că sportiva suceveană va primi şi un premiu de 100 de milioane de lei vechi din partea Consiliului Local. La Jocurile Olimpice care s-au încheiat recent Cristina Casandra a terminat pe locul 5 în proba de 3000 de metri obstacole, fiind cronometrată în 9:16.85, un record naţional.

Prefectura a stabilit graficul de reconstrucţie a caselor calamitate

Prefectura Suceava a stabilit un grafic pentru reconstrucţia caselor distruse de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie a.c.. Potrivit prefectului Alexandru Băişanu, casele ar urma să fie finalizate, la roşu, până la sfârşitul lunii noiembrie 2008, fondurile şi materiale fiind asigurate de Guvernul României. El a precizat că este vorba despre 197 de case, care fie au fost distruse de inundaţii, fie au fost afectate de calamităţi. În acelaşi timp, prefectul a arătat că toţi banii colectaţi din donaţii de către Prefectură şi Consiliul Judeţean Suceava, adică 2,2 milioane de lei, vor fi distribuiţi în fiecare localitate unde vor fi reconstruite case, pentru finalizarea acestora.

„De asemenea, firmele care reconstrui casele se vor ocupa şi de cele aproximativ 2000 de locuinţe care au fost afectate de calamităţi, dar într-o mai mică măsură”, a spus Băişanu.

Pe de altă parte, prefectul a arătat că după şedinţa de acum două zile a Guvernului, judeţul Suceava va primi fonduri pentru refacerea infrastructurii care a fost afectată de inundaţii. El a explicat că aceşti bani vor fi gestionaţi de Prefectura Suceava, prin Comitetul Judeţean pentru Situaţiid e Urgenţă, care va stabili priorităţile pentru perioada imediat următoare. „Guvernul a alocat 100 de milioane de lei, dintre care ci mai mulţi bani vor ajunge la Suceava. Sunt doar o parte din banii pentru refacerea infrastructurii, urmând ca în perioada următoare să se suplimenteze aceste fonduri. Plus că urmează ca ministerele să aloce alte fonduri, în funcţie de domeniile pe care le coordonează, respectiv pentru apărări de maluri, regularizări de râuri. Şi trebuie arătat că Ministerul Educaţiei a alocat deja banii pentru refacerea unităţilor de învăţământ afectate de inundaţii”, a declarat Băişanu.

Băişanu vrea să protejeze banii de „buzunarele şmecherilor de profesie”

Alexandru Băişanu a precizat că lucrările de refacere a infrastructurii calamitate se vor face în baza unor grafice de execuţie bine stabilite, astfel încât să fie finalizate în cel mai scurt timp. El a precizat că lucrările pentru reconstrucţia caselor, cât şi cele pentru refacerea infrastructurii vor fi supervizate de către cei doi subprefecţi, Orest Onofrei şi Dumitru Paşniciuc. „Subprefecţii vor avea mult de lucru pentru restabilirea normalităţii în judeţul Suceava. De asemenea, voi verifica personal modul în care se folosesc banii primiţi de la Guvern pentru că nu vreau ca în mandatul meu să fie scurgeri de bani publici, care ar putea să ajungă în buzunarele unor şmecheri de profesie. Aşa cum s-a întâmplat în perioadele anterioare”, a declarat prefectul judeţului.

"Preţul demnităţii domnului Mihai Vitcu"

Comunicat de presă PSD Suceava: ”Toată lumea ştie că în politică şi mai ales în politica românească noţiunea de „demnitate” este trecută uşor cu vederea dacă nu este chiar ignorată de cei care fac politică.

Totuşi, considerăm că trebuie să existe o anumită limită a demnităţii şi a bunului simţ pe care nici un om politic decent nu ar trebui să o încalce. Din nefericire, domnul Mihai Vitcu a demonstrat, prin ultimele sale declaraţii, că demnitatea este una din calităţile morale care lipseşte cu desăvârşire din caracterul domniei sale. Sigur, domnul Vitcu nu este nici primul şi nici ultimul om politic care-şi va trăda colegii şi partidul din care a făcut parte. În discuţie se pune modalitatea şi maniera în care domnul Vitcu ştie să se despartă de oamenii care până ieri l-au susţinut şi l-au ajutat să obţină funcţii şi demnităţi importante. Dacă pentru domnul Vitcu preţul demnităţii se rezumă la o promisiune făcută în genunchi în faţa actualului său şef de partid „Da şefu! Să trăiţi! Dau în Gavril Mîrza şi în PSD cât pot, ca să arăt cât de supus sunt”!, îl informăm că acest preţ este prea mic şi îl descalifică. Ne-am fi aşteptat ca domnul Vitcu şă dea dovadă de faptul că odată cu vârsta vine şi înţelepciunea. Se pare că la domnul Vitcu a venit numai vârsta.

Am putea aduce la cunoştinţa opiniei publice toate avantajele pe care domnul Mihai Vitcu le-a obţinut timp de 18 ani datorită partidului pe care acum îl înjură din toţi rărunchii, însă n-o s-o facem, deoarece la începutul acestui comunicat am vorbit de decenţă şi de demnitate. Credem că, măcar în cel de-al 12-lea ceas, domnul Vitcu va înţelege că ceea ce face este sub demnitatea domniei sale şi va înceta cu atacurile la adresa foştilor săi colegi. Dacă totuşi nu o va face, îi vom replica pe măsură.

Deja a mers prea departe şi credem că, nici măcar dacă ar pune acatiste la toate mănăstirile de la Athosul din Carpaţi al şefului său de partid, păcatele domnului Vitcu nu se vor mai şterge”.

Biroul de presă al PSD Suceava

"Bucovina Înaripată" va lua locul lui Petru Muşat în centrul Sucevei

Primăria municipiului Suceava va amplasa pe esplanada din faţa Casei Culturii un monument al eroilor care poartă denumirea de „Bucovina Înaripată”. Monumentul va fi amplasat în locul statuii lui Pentru Muşat care va fi mutată la Colegiul Naţional „Petru Muşat”. Primarul Ion Lungu a declarat că intenţia municipalităţii este aceea ca monumentul să fie amplasat în centrul municipiului până pe data de 25 octombrie când se sărbătoreşte Ziua Armatei astfel încât manifestările dedicate acestei zile, depuneri de coroane, parada militară, să nu se mai desfăşoare ca până acum la monumentul eroului necunoscut din cimitirul Pacea. Noul monument al eroilor este creaţia sculptorului Mircea Dăneasa fiind selectat în urma unui concurs organizat de primărie.

Andra vrea să umple casa de copii

Interpreta Andra şi prezentatorul tv Cătălin Măruţă au avut parte weekendul trecut de o nuntă ca în poveşti. Frumoşii îndrăgostiţi au păşit în tabăra celor căsătoriţi cu inima deschisă şi cu speranţa că vor avea un mariaj frumos şi vor ajunge să îmbătrânească împreună, se arată în cotidianul Atac. Întrebaţi dacă îşi doresc cât de curând să devină părinţi, vedetele au spus că şi-ar mai dori un timp pentru ei. Andra, însă, are în gând să îi facă o surpriză lui Măruţă. Pentru că ea a fost crescută într-o familie mare, tânăra îşi doreşte să aibă parte de mulţi prichindei. De la vreo cinci în sus!

Monica Columbeanu pleacă la Londra

Cariera soţiei lui Irinel Columbeanu, Monica, pare să se extindă pe plan european, informează cotidianul Atac. Vedeta a bătut palma cu o nouă firmă de lenjerie intimă, în vederea realizării unei şedinţe foto. Vedeta va pleca în curând la Londra pentru a onora contractul amintit. Se pare că Moni îşi va umple buzunarul cu câteva mii de euro în urma acestei reclame, pentru care a semnat, recent un contract avantajos. Deşi s-a îngrăşat cu opt kilograme, Moni spune că firmele de lenjerie intimă s-au înghesuit să îi facă fel şi fel de propuneri de colaborare. De altfel ea s-a îngrăşat la sfatul unor amici, care au făcut-o să înţeleagă că îi va sta mult mai bine mai plină. În ce-l priveşte pe Iri, acesta se pare că o placă pe Monica, indiferent cum ar fi, grasă sau slabă.

Cetatea Sucevei, pîngărită cu mizerii

De cîte ori vin de prin străinătate, românii povestesc lucruri neobişnuite despre cît de răspîndite sînt însemnele României prin lume. Aşa de pildă putem afla că prin muzeele italiene ale torturii, unde intrarea costă 24 de euro, îl putem găsi şi pe Vlad Ţepeş. Nu pentru că ar avea vreo legătură cu italienii, ci pentru că ei, băieţi isteţi, ştiu să vîndă povestea inventării ţepei folosindu-se de imaginea celebră a cuiva, indiferent de unde ar fi el.

Unii dintre noi se revoltă, probabil, că un personaj sau un loc istoric românesc poate fi astfel utilizat. Dar vor fi şi destui cei care să spună mîndri că nu-i o tragedie, pentru că noi avem multe şi valoroase vestigii istorice şi e de unde, chiar şi pentru "împrumutat".

Sucevenii au, de pildă, Cetatea de Scaun a Sucevei. Din cataloage şi pagini de prezentare, turistul poate afla despre impozantul monument istoric că a fost menţionat documentar pentru prima dată la 10 februarie 1388, că a fost construit în timpul domniei lui Petru I Muşat şi că Ştefan cel Mare a restaurant încăperile din interior şi a adăugat zidul de incintă construit în două etape. Mai află turistul interesat, cu ochii aţintiţi pe pozele frumoase din albume, că în interior se aflau încăperi pentru soldaţi, camere pentru domnitor şi familia sa, un paraclis, depozite de alimente şi muniţii şi că în pofida asediilor crunte Cetatea de Scaun a Sucevei nu a putut fi cucerită în vremea marelui Ştefan. Multe alte amănunte din istoria impresionată a monumentului mai pot fi aflate de pasionaţi, ba chiar şi informaţii despre istoria ei recentă, despre festivaluri medievale găzduite acolo, despre piese de teatru jucate acolo şi despre intenţia autorităţilor judeţene de reabilitare a monumentului cu 14 milioane de euro din fonduri europene.

Mai este însă ceva, despre care nu se scrie nicăieri, despre care turistul află la faţa locului şi rămîne pe veci cu un gust amar. Dacă el credea că românii îşi respectă monumentele şi nu mai pot de grija lor, ajuns la Suceava constată că s-a înşelat. Dincolo de faptul că trebuie să treacă musai pe lîngă o cîrciumioară ca să ajungă la monument şi să audă înjurăturile aferente şi vreo manea populară, dincolo de faptul că trebuie să plătească şi la noi o taxă de intrare pentru servicii inexistente în incintă, turistul are motive să fie chiar oripilat. Lipsa de civilizaţie şi de mîndrie naţională fac ca monumentul să fie pîngărit de-a dreptul prin multele gunoaie aruncate pretutindeni şi chiar prin faptul că nu puţini consideră cetatea şi împrejurimile grup social. Turiştii străini pe care i-am întîlnit nu fotografiază cetatea, ci ceea ce au făcut românii pe acolo, ca să ni se ducă vestea în lume pentru obrazul crăpat de ruşine. Şi pentru ca Europa să afle că înainte să aloce fonduri pentru că în România este ceva de reabilitat ar trebui să ne trimită, cu monumente cu tot, la curăţat şi parfumat...

Ce aşteaptă femeile de la o cameră de hotel



Conform unui studiu realizat la Koln, femeile au alte aşteptări de la camera de hotel decît bărbaţii, un umeraş pentru rochie şi articole cosmetice de calitate netrebuind să lipsească din cameră, scrie revista germană Die Welt.

Hotelurile din întreaga lume fac din ce în ce mai greu faţă pretenţiilor feminine. Mai înainte vreme, femeile erau doar nişte companii ale bărbaţilor, care priveau lateral, cel mult jenate, atunci cînd bărbatul se plîngea la recepţie de unele neajunsuri, însă acum femeile s‑au transformat şi ele în oaspeţi care nu mai acceptă orice şi cer chiar schimbarea camerei sau pur şi simplu nu mai dau pe la hotelul respectiv, în caz că nu le‑a plăcut ceva. Pentru a evita astfel de situaţii, proprietarii inteligenţi de hoteluri fac unele retuşuri minore, care însă aduc un zîmbet pe chipul clientelor.

Hotelurile "W" din New York, spre exemplu, pun la dispoziţia clientelor un "emergency kit" (set de urgenţă), care conţine tot ceea ce o femeie are nevoie pentru a‑şi salva seara, de la glos de buze şi pînă la fard de ochi, mascara sau parfum. Complexul "Maia Luxury Resort&Spa" din insulele Seychelles oferă clientelor aşa-numitul "beauty fridge" (frigiderul cosmetic), în care se găsesc creme şi instrumente de machiaj, fiecare din cele 30 de vile ale complexului fiind dotată cu o terasă cu cadă de baie, în care te poţi îmbăia cu esenţe de levănţică, muşcată şi santal, în timp ce priveşti la apele Oceanului Indian.

Hotelul "Grand Hyatt Berlin" oferă clientelor gravide cursuri de yoga, iar la restaurantul "Vox" din Berlin doamnele îşi pot aşeza gentuţa pe un scăunel special. Hotelul "Mintrops Stadt Margarethenhoehe" din Essen (landul Nordrhein‑Westfalen, Renania de Nord‑Vestfalia) oferă oaspeţilor femei ciorapi-chilot de rezervă, iar la "Hilton" din Koln se poate solicita un covoraş pentru yoga şi un DVD adecvat pentru cameră. Hotelul "Stobo Castle" din Peeblesshire (Scoţia) oferă un dineu comun pentru clientele care nu vor să mănînce singure, iar la "Abba Parque Hotel" din Bilbao (Spania–Ţara Bascilor) există un etaj exclusiv pentru femei. Hotelurile grupului "Ritz‑Carlton" posedă în cabina de duş nişte suporturi montate la colţuri, pe care clientele care se rad pe membrele inferioare îşi pot sprijini comod picioarele. La fel de practice sînt şi oglinzile încălzite, care nu se aburesc şi suporturile de inel din cristal.

În cadrul studiului realizat de Koln International School of Design au fost intervievate acele femei aflate foarte des în călătorie, mai ales că 25 la sută din clienţii hotelurilor sînt femei. Din studiu a reieşit că serviciile obişnuite oferite de un hotel nu sînt suficiente pentru doamne, femeile recurgînd mai puţin la minibarul din cameră şi mai mult la room service, în timp ce abia dacă folosesc serviciile Pay TV. Uta Brandes, profesor la Koln International School of Design, care împreună cu studentele ei a realizat studiul intitulat "Femeile. Cum îşi doresc femeile de afaceri să arate hotelul", arăta că femeile consideră camera ca pe o fortăreaţă, ea avînd în plan chiar elaborarea unui ghid hotelier pentru femei şi solicitînd un certificat european de calitate pentru hotelurile adaptate pentru femei.

Studiul arată că o cameră de hotel pentru femei trebuie să aibă miros de proaspăt, să posede o suprafaţă de depozitare, un umeraş, fructe proaspete, o oglindă cosmetică, apă minerală şi produse cosmetice. Femeile visează să aibă la hotel oaze de wellness, camere fără mochetă, saltele nu prea moi şi prosoape mari. Femeile care călătoresc singure apreciază securitatea şi nu le plac culoarele întunecate şi goale sau garajele singuratice. La hotelul "Hilton" din Londra s‑a ţinut cont de acest lucru, fiind realizate culoare doar pentru femei. Pentru aceste servicii nu trebuie neapărat cheltuite milioane, fiind suficient să te limitezi în alegerea draperiilor, pernelor sau cuverturilor de zi la două culori şi la un singur model. "Grand Hotel" din Oslo a angajat de exemplu artişti şi arhitecţi care să creeze apartamente pentru femei, rezultatul fiind paturi uriaşe, covoraşe de yoga şi un meniu pentru room service pe care găseşti nu doar hamburger, ci şi băuturi... fitness şi fructe proaspete. O obişnuinţă care trebuie neapărat schimbată este legată de aparatul de uscat părul. Ceea ce surprinde aici este faptul că multe hoteluri nu se gîndesc deloc la oamenii cu părul lung şi dotează camerele de baie cu aparate de uscat părul de proastă calitate.

Steaua si CFR in fata tragerii la sorti/ Vezi aici cea mai grea dar si cea mai accesibila grupa pentru cele doua echipe

Champions League, o competitie a surprizelor
Foto: Associated Press
Steaua si CFR Cluj asteapta cu nerabdare tragerea la sorti a grupelor Champions League, pe arenele din Bulevardul Ghencea si Gruia putand sosi nume grele cum ar fi Real Madrid, Barcelona, Chelsea sau Inter Milano.

Aflandu-se in urna a treia valorica, pentru Steaua dificila ar putea fi o grupa din care sa faca parte Manchester United (campioana en-titre), Bayern Munchen (campioana din Bundesliga) si Fiorentina lui Adrian Mutu.

La categoria grupa ceva mai accesibila s-ar putea incadra una in care elevii lui Lacatus sa intalneasca Olimpique Lyon (formatie cu care s-a mai intalnit), Villareal (Steaua a mai eliminat formatii din Primera Division) sau Sporting Lisabona si Anorthosis Famagusta.

Pentru CFR Cluj tragerea la sorti se anunta a fi cel putin dificila, portughezii lui Andone putand nimeri intr-o grupa din care sa faca parte Barcelona, Juventus Torino si Celtic Glasgow.

Tinand cont de faptul ca fac parte din ultima urna valorica si ca sunt debuntanti in Champions League, ceferistii clujeni sunt cotati cu sanse mult mai mici decat rivalii din Ghencea la o eventuala calificare din faza grupelor.

Prima grupa valorica, ordinea echipelor si coeficientul UEFA:

1 Manchester United FC 107.996
2 Chelsea FC 124.996
3 Liverpool FC 118.996
4 FC Barcelona 117.837
5 Arsenal FC 110.996
6 Olympique Lyonnais 99.380
7 FC Inter Milano 96.934
8 Real Madrid CF 93.837

A doua grupa valorica:

9 FC Bayern München 92.078
10 PSV Eindhoven 91.610
11 Villarreal CF 90.837
12 AS Roma 81.934
13 FC Porto 81.176
14 Werder Bremen 74.078
15 Sporting Lisabona 67.176
16 Juventus 66.934

A treia grupa valorica:

17 Olympique Marseille 63.380
18 Zenit St. Petersburg 60.437
19 Steaua Bucuresti 59.398
20 Panathinaikos 52.525
21 Bordeaux 52.380
22 Celtic Glasgow 52.013
23 FC Basel 51.993
24 Fenerbahce 51.469

A patra urna valorica:

25 Sahtior 49.932
26 Fiorentina 40.934
27 Atletico Madrid 36.837
28 Dinamo Kiev 34.932
29 CFR Cluj 13.398
30 Aalborg 12.748
31 Anorthosis Famagusta 4.327
32 BATE Borisov 1.760.

Finală karaoke


Duminică, 31 August 2008, începând cu ora 22:00, în Club Arena Suceava va avea loc finala concursului de karaoke cu marele premiu de 1.000 de euro.

Concursul are patru finalişti: Oana, Oscar, Ana-Cristina şi Andreea. Juriul va fi format din patru specialişti, dar şi publicul va contribui la alegerea marelui câştigător, deci e nevoie de galerie.

Be a star, not anyone.

31 August 2008 » Finală karaoke

PDL-iştii şi-au stabilit priorităţile pentru sesiunea parlamentară

Democrat liberalii suceveni şi-au stabilit priorităţile pentru sesiunea parlamentară din toamnă. Foarte important, după cum a declarat deputatul Romică Andreica, este votarea bugetului pe 2009. „Vom fi foarte atenţi şi vom urmări cu atenţie desfăşurarea şi amendamentele care se vor depune la acest buget pentru că este practic bugetul cu care va lucra viitorul guvern PD-L”, a spus Andreica. El a precizat că parlamentarii democrat liberali suceveni vor depune amendamente pentru a se aloca judeţului un buget corespunzător arătând că în prezent „sunt foarte mari găuri în bugetul judeţean”. Andreica a dat exemplul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului aflată în subordinea Consiliului Judeţean unde banii pentru plata salariilor mai ajung doar pentru o lună.

Interpelări pentru Spitalul Fălticeni şi Muzeul Ion Irimescu

Romică Andreica a menţionat că în afară de amendamentele în favoarea suplimentării bugetului judeţului parlamentarii democrat liberali vor mai face şi intervenţii punctuale. „Voi face şi anul acesta pentru că este inadmisibil să rămână situaţia actuală amendamente pentru alocarea de bani muzeului Ion Irimescu”, a spus Andreica. El a adăugat că printre armele parlamentarilor democrat liberali se vor afla şi interpelările.

„Voi face o interpelare la ministerul sănătăţii pentru a solicita răspuns din ce motiv încă nu au venit banii aprobaţi prin bugetul pe 2008 pentru Spitalul Fălticeni deşi proiectarea este gata. În afară de asta voi face o interpelare către ministerul de finanţe. Aici m-am confruntat cu anumite semnale de la primari de oraşe fiind vorba de acele ajutoare pentru încălzire pentru iarna 2007-2008. Numai Suceava ca municipiu are de primit de la guvern peste 30 de miliarde de lei vechi”, a spus Andreica. Nu în ultimul rând parlamentarii democrat liberali sunt pregătiţi să introducă o moţiune simplă sau chiar una de cenzură în cazul în care guvernul nu va aloca între timp judeţului Suceava sumele necesare înlăturării efectelor calamităţilor.

Tinerii liberali suceveni se specializează în politică

Şapte tineri din cadrul PNL Suceava participă, zilele acestea, la cea de-a şasea ediţie a Şcolii de

Vară a Tineretului Naţional Liberal. La eveniment vor participa aproximativ 170 de tineri liberali, precum şi reprezentanţi ai clasei politice din România şi societăţii civile. În cadrul Şcolii de Vară a TNL, liberalii suceveni Iulian Angheluş şi George Coroamă, candidaţi pentru Camera Deputaţilor la alegerile parlamentare de la sfârşitul acestui an vor susţine un seminar în faţa participanţilor, alături de Liviu Mihaiu, ca reprezentant al societăţii civile. Din rândul tinerilor liberali suceveni vor mai fi prezenţi la Costineşti şi preşedintele organizaţiei municipale Suceava a TNL, Marius Cernescu, precum şi Cezar Homiuc – consilier local, Daniel Rusnac, Ioana Curic şi Cristian Raţă – membru supleant în Biroul Naţional al TNL.

Iulian Angheluş a declarat că seminariile organizate în cadrul acestei şcoli de vară vor avea ca teme centrale programele politice ale PNL şi activitatea parlamentară a liberlilor, precum şi sistemul uninominal şi organizarea alegerilor parlamentare.

La Şcoala de Vară a tinerilor liberali vor participa preşedintele PNL, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, miniştrii şi liderii liberali Cristian Adomniţei, Cristian David, Adrian Iorgulescu, Eugen Nicolăescu, Varujan Vosganian, Dan Motreanu, Bogdan Olteanu, Crin Antonescu, Ludovic Orban, Mihai Voicu, Teodor Atanasiu.

Finanţare de 20 de milioane de lei pentru şcolile sucevene

Guvernul României a aprobat alocarea unei sume de peste 20 de milioane de lei (200 de miliarde de lei vechi) pentru finanţarea unităţilor de învăţământ din judeţul Suceava. Potrivit unei hotărâri care a fost adoptată ieri, Ministerul Educaţiei va aloca fonduri pentru realizarea de investiţii la 94 de şcoli şi grădiniţe din întreg judeţul. Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a declarat că fondurile urmează a fi folosite pentru realizarea de noi investiţii, reabilitare, reparaţii capitale, precum şi pentru dotarea cu utilităţi a şcolilor. Adomniţei a precizat că printre unităţile de învăţământ care au primit finanţare prin hotărârea de Guvern de ieri se numără şi grădiniţele şi şcolile afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie 2008. „Aşa cum am declarat anterior, în şedinţa de azi (n.r. ieri) am alocat fondurile necesare pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ prinse în programul de investiţii pentru anul 2008, dar şi pentru cele afectate de inundaţii. Banii vor ajunge în scurt timp la Suceava, astfel încât lucrările să fie realizate de urgenţă”, a declarat Adomniţei.

În ceea ce priveşte municipiul Suceava, din fondurile alocate de Guvern vor ajunge la grădiniţele cu program prelungit nr. 1 „Guliver”, nr. 2 „Aşchiuţă”, nr. 7 „ABC”, nr. 9 „Prichindel”, nr. 16 „1, 2, 3”, la Colegiile „Spiru Haret”, „Petru Rareş” şi „Petru Muşat” şi la şcolile nr. 3, 8 şi 11.

Sandu Capră: "Suntem primul partid care prezintă programul de guvernare"


Deputatul PNL de Suceava, Mihai Sandu Capră, a anunţat că liberalii au definitivat programul de guvernare pentru mandatul 2008 – 2012. Parlamentarul liberal a precizat că acest program va fi prezentat în cadrul Delegaţiei Permanente a PNL care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni la Neptun, în judeţul Constanţa. „Suntem primul partid care prezintă opiniei publice programul de guvernare pentru mandatul viitor. Este un program care cu siguranţă va asigura o dezvoltare corectă şi reală a României şi care va fi pus în aplicare de viitorul Guvern liberal”, a subliniat deputatul PNL de Suceava. El a arătat că în perioada imediat următoare programul liberalilor va fi prezentat în mod detaliat, în special acele măsuri ce privesc dezvoltarea economică a României în perioada următoare.

Mihai Sandu Capră a precizat că liberalii au reuşit să definitiveze validarea candidaţilor la alegerile parlamentare de la sfârşitul acestui an, pentru toate colegiile uninominale din ţară. „Şi din acest punct de vedere, suntem primul partid care a reuşit să-şi valideze toţi candidaţii pentru fiecare colegiu în parte”, a încheiat parlamentarul sucevean.

Mergem la vot pe 30 noiembrie

Guvernul a decis, în şedinţa de ieri, ca alegerile parlamentare să fie organizate la 30 noiembrie 2008. Informaţia a fost confirmată de premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a precizat că "este cel mai simplu răspuns pentru cei care au făcut speculaţii şi afirmaţii neavenite cum că Guvernul ar dori decalarea alegerilor parlamentare", a spus Tăriceanu. Conform legii, data alegerilor parlamentare trebuie stabilită de Guvern cu cel puţin 90 de zile înainte de scrutin. Data de 30 noiembrie a.c. stabilită pentru alegerile parlamentare convine şi liderilor politici suceveni. Aceştia spun că organizarea alegerilor la sfârşitul lunii noiembrie 2008 poate reprezenta o garanţie că viitorii parlamentari vor fi aleşi prin sistemul de vot uninominal. Liderul interimar al liberalilor suceveni, deputatul Relu Fenechiu, a declarat că stabilirea zilei de 30 noiembrie pentru alegerile parlamentare respectă prevederile noii legi privind votul uninominal, demonstrându-se astfel că liberalii îşi doresc acest sistem.

„Această hotărâre a Guvernului arată că noi, liberalii, nu ne batem joc şi suntem serioşi atunci când vorbim despre votul uninominal. „Sperăm ca cei de la PD-L şi PSD să nu mai facă nici un joc de culise pentru a împiedica acest tip de vot. Stabilirea datei de 30 noiembrie s-a făcut în baza legii votului uninominal, astfel încât nu mai pot exista speculaţii cu privire la modalitatea în care populaţia îşi va alege parlamentarii. De altfel, liberalii sunt singurii care şi-au stabilit, în cea mai mare parte, candidaţii din colegii, ceea ce demonstrează că vrem vot uninominal”, a declarat Fenechiu.

Planuri optimiste pentru alegerile parlamentare

La rândul său, preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că era de aşteptat ca data alegerilor să fie pe 30 noiembrie, respectându-se astfel prevederile legale cu privire la organizarea alegerilor. „Sunt convins că vom avea vot uninominal, iar PD-L va câştiga cu siguranţă alegerile la nivelul judeţului Suceava, dar şi în întreaga ţară”, a subliniat Flutur, care a mai adăugat că PD-L este prima formaţiune politică din judeţul Suceava care şi-a stabilit toţi candidaţii din colegiile uninominale pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat.

Nu în ultimul rând, liderul PSD Suceava, Gavril Mîrza, consideră că după stabilirea zilei în care vor avea loc alegerile, actuala guvernare nu va mai putea schimba modalitatea de vot. În opinia lui Mîrza, renunţarea la sistemul de vot uninominal ar urma să fie sancţionată de către alegători. „Este bine că în cele din urmă s-a stabilit data alegerilor. Cu cât se prelungea mai mult, cu atât nu se făcea treabă. Până la sfârşitul acestei săptămâni vom stabili toţi candidaţii pentru alegeri şi îi vom prezenta şi electoratului”, a spus Mîrza.

Guvernul îl ţine pe Onofrei la Prefectură

Guvernul României nu a luat în discuţiei solicitările făcute de subprefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei de încetare a contractului de muncă cu acordul părţilor şi cea de demisie din funcţie. Onofrei a depus, la începutul săptămânii trecute o cerere de încetare a contractului de muncă, pentru ca ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul PD-L Suceava să anunţe că îşi prezintă şi demisia din funcţia de subprefect. După ce a trimis la Guvern cererea de demisie, subprefectul judeţului şi-a anunţat candidatura la alegerile parlamentare din partea PD-L Suceava.

Contactat telefonic, după şedinţa Guvernului de ieri, Orest Onofrei a precizat că amânarea luării unei decizii poate fi justificată şi de lipsa unei nominalizări pentru persoana care ar urma să-l înlocuiască în funcţia de subprefect al judeţului.

„Cred că nu s-a luat în considerare solicitarea de încheiere a contractului de muncă cu acordul părţilor, dar rămâne în continuare cererea mea de demisie”, a precizat Orest Onofrei. El a precizat că îşi doreşte să creadă că amânarea aprobării cererilor pe care le-a depus la Guvern nu reprezintă un gest politic. „Nu ar trebui să se acţioneze politic. Dar dacă este aşa, atunci se confirmă ceea ce am mai spus cu privire la implicarea politică în funcţiile de la nivelul Prefecturilor”, a încheiat subprefectul judeţului.

Vitcu îl trimite pe Mîrza la mănăstire să-şi ispăşească păcatele

Fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean de pe vremea guvernării PDSR, Mihai Vitcu, în prezent proaspăt membru PD-L şi candidat al acestui partid la Senat pe colegiul Fălticeni, şi-a justificat ieri într-o conferinţă de presă plecarea din PSD şi aderarea la noua formaţiune politică condusă la nivel de judeţ de Gheorghe Flutur. Nemulţumirile lui Vitcu au dospit încă din anul 2001 odată cu schimbarea din funcţie a liderului de atunci, Ioan Băncescu şi preluarea conducerii de către actualul preşedinte Gavril Mîrza. Vitcu a criticat modul în care a fost schimbat Băncescu din funcţie arătând că după acel moment PSD a urmat permanent o curbă descendentă.

“Ce m-a determinat să plec din PSD? Alegerile interne din 2004, faptul că judeţul Suceava fost primul judeţ portocaliu în 2004, faptul că alegerile locale din acest an a dat de fapt proba evoluţiei PSD în timp. Nici un oraş important nu a fost câştigat de PSD, faptul că liderul partidului a fost înfrânt cu o diferenţă de 35.000 de voturi care spune mult şi sigur că lucrurile acestea au contat mult asupra deciziei mele”, a spus Vitcu.

Mihai Vitcu sugerează că PSD nu l-a ajutat în obţinerea funcţiilor pe care le-a avut

Mihai Vitcu a ţinut să precizeze că funcţiile pe care le-a deţinut cât a fost în PDSR-PSD respectiv cele de deputat şi de inspector general şcolar au fost obţinute graţie profesionalismului său ridicat şi nu neapărat partidului „Mi s-a imputat faptul că partidul mi-a oferit totul lapte, brânză, unt şi miere după ce chipurile am fost promovat neluându-se în seamă persoana mea. Am intrat în Parlament în anul 1996 la propunerea domnului Băncescu în baza rezultatelor pe care le aveam pe linie profesională pentru ca după aceea activitatea mea din Parlament şi din sistemul de învăţământ să spună multe. Nu am fost un oarecine în partid nici pe linie profesională”, a spus Vitcu.

El consideră că după alegerile locale din vara acestui an întreaga conducere a PSD Suceava trebuia să-şi dea demisia iar preşedintele Gavril Mîrza „probabil că trebuia sp meargă la mănăstire să-şi ispăşească păcatele făcute de voie sau de nevoie dar mai ales cele făcute de voie”. Mihai Vitcu care îl va avea contracandidat direct în colegiul Fălticeni pentru Senat pe Gavril Mîrza, a mai spus că a trecut la PD-L pentru că a găsit „o echipă puternică ce şi-a demonstrat valoarea”. „Am veni la PD-L pentru că este un partid nou care dacă ar fi fost înfiinţat în anii 90 probabil că mă regăseam în el”, a încheiat Vitcu.

Social-democraţii îl ameninţă pe Flutur cu boicotul

Social democraţii suceveni ameninţă cu boicotarea şedinţelor Consiliului Judeţean dar şi a şedinţelor Consiliilor Locale din judeţ. PSD-iştii au anunţat prin vocea purtătorului lor de cuvânt, Virginel Iordache, că în perioada următoare vor protesta public faţă de modul în care sunt trataţi angajaţii Consiliului Judeţean membri PSD şi faţă de modul în care se desfăşoară activitatea în această instituţie. Iordache a declarat că prima formă de protest va fi greva japoneză urmând să se ajungă apoi la boicotarea şedinţelor deliberativului judeţean şi a deliberativelor locale. Social democraţii sunt nemulţumiţi de răspunsul dat de şeful administraţiei judeţene, democrat liberalul Gheorghe Flutur, la acuzaţia potrivit căreia la nivelul Consiliului Judeţean se practică epurările politice.

Flutur catalogase acuzaţiile social democraţilor drept „nişte prostii” afirmând că cei de la PSD nu au voie să vorbească despre aşa ceva „după ce au îmbâcsit Consiliul Judeţean de structuri PSD-iste aproape sută la sută”. „Dacă Gheorghe Flutur nu va înceta cu campania electorală pe care o face în fiecare zi, dacă nu va înceta cu modul miştocăresc de a vorbi al adresa PSD toţi consilierii PSD din judeţul Suceava vor boicota şedinţele Consiliilor Locale. Este anormal ca cel care ar trebui să promoveze liniştea în judeţ, cel care ar trebui să fie stâlpul stabilităţii să încurajeze jignirea ura şi nu în ultimul rând prigoana politică”, a declarat Iordache.

Iordache îi aminteşte lui Flutur că toate funcţiile sunt trecătoare”

Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava îi transmite lui Gheorghe Flutur că adversarii politici trebuie trataţi cu respect pentru că, spune el, împreună cei care formează puterea de astăzi şi opoziţia contribuim la dezvoltarea statului de drept lucru pe care domnul Flutur probabil că nu-l doreşte”. De asemenea, Iordache îi aminteşte lui Flutur că toate funcţiile sunt trecătoare şi că respectul faţă de semeni nu se manifestă „prin numărul de jigniri pe centimetrul pătrata adus adversarilor politici sau numărul de jigniri rostite pe unitatea de timp”.

„Meritul lui Gheorghe Flutur este acela de a fi introdus încrâncenarea în politica suceveană, meritul lui este că a cultivat întotdeauna ura, scrâşnetul din dinţi, privirea tăioasă şi vorba scrâşnită dar nu întotdeauna cei care vorbesc tare au şi dreptate”, a mai spus Iordache.

Donţu face apel la Corpul de control al Guvernului

Vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Ovidiu Donţu, solicită Corpului de control al Guvernului să facă o serie de verificări la Suceava cu privire la sumele pe care statul român le-a cheltuit cu formarea funcţionarilor şi a înalţilor funcţionari publici iar în cazul în care beneficiarii cursurilor şi-au abandonat funcţiile administrative pentru a reintra în politică să-i determine pe aceştia să returneze banii. Donţu nu a nominalizat însă ţinta sa este subprefectul Orest Onofrei care a demisionat pentru a candida la alegerile parlamentare din partea PD-L. „Considerăm că jurământul depus de aceştia la preluarea funcţiei este un motiv suficient pentru a-i face să depună banii la casierie”, a spus Donţu, care a cerut şi prefectului să monitorizeze acest aspect.

Vicepreşedintele PSD Suceava a trecut la capitolul „risipa banului public” aceste cazuri în care înalţi funcţionari publici îşi lasă funcţiile pentru care au fost pregătiţi pentru a reintra în politică şi crede că astfel de mişcări duc la scăderea încrederii populaţiei în administraţia publică. „Aceşti oameni au făcut cursuri, în aceşti oameni s-au investit o grămadă de bani tocmai pentru a atinge performanţe în administraţie. Şeful Institutului Naţional de Administaţie a spus că se constată un fenomen la nivelul întregii ţări un traseism politico- administrativ şi anume cei care au beneficiat de această investiţie a statului român şi au fost pregătiţi pentru a fi buni administratori şi funcţionari publici trec în politică. Atunci se pune în mod evident întrebarea de ce au mai urmat aceşti oameni acele cursuri şi de ce au acceptat acea investiţie ştiind că nu pot duce mai departe ceea ce învaţă acolo?”, a spus Donţu.

Flutur îi sfătuieşte pe meşteşugarii suceveni să se asocieze

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, le sugerează meşteşugarilor din judeţ să se asocieze într-o organizaţie care să le reprezinte interesele şi prin care să-şi promoveze produsele. Propunerea a fost făcută în cadrul unei întâlniri pe care Flutur a avut-o cu peste 40 de meşteşugari din judeţul Suceava, olari, încondeietori de ouă, sticlari, cioplitori sau ţesători.

El a explicat că o organizaţie a meşteşugarilor ar putea să susţină mult mai bine interesele acestei bresle, şi mai mult ar putea să solicite promovarea unei legi speciale a meşteşugarilor, prin care să se reglementeze activitatea acestora. „Este foarte important ca meşteşugarii suceveni să fie organizaţi, pentru că în acest fel îşi vor putea promova mult mai mult produsele proprii. Iar judeţul Suceava are nevoie de dezvoltarea activităţii meşteşugarilor, pentru că acest lucru va determina şi dezvoltarea turismului”, a precizat Gheorghe Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a propus ca în fiecare pensiune din judeţ să existe un spaţiu special pentru prezentarea produselor meşteşugăreşti. De asemenea, Flutur i-a informat pe meşteşugari că în perioada 10 – 12 octombrie a.c., Consiliul Judeţean Suceava organizează un târg de turism de anvergură, în care vor fi lansate două proiecte mari, „Bucovina ţinut monahal” şi „Produsele bio - Gustă din Bucovina”. El a arătat că în aceeaşi perioadă, în centrul municipiului Suceava va fi organizat şi un târg al meşterilor populari, în cadrul căruia aceştia îşi vor putea promova produsele şi meşteşugurile, pentru a completa oferta turistică a judeţului Suceava.
Mai mult, Flutur a subliniat că va analiza posibilitatea de a amenaja un spaţiu permanent, în centrul Sucevei, în cadrul căruia meşteşugarii îşi pot expune produsele.

Flutur îi sfătuieşte pe meşteşugarii suceveni să se asocieze

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, le sugerează meşteşugarilor din judeţ să se asocieze într-o organizaţie care să le reprezinte interesele şi prin care să-şi promoveze produsele. Propunerea a fost făcută în cadrul unei întâlniri pe care Flutur a avut-o cu peste 40 de meşteşugari din judeţul Suceava, olari, încondeietori de ouă, sticlari, cioplitori sau ţesători.

El a explicat că o organizaţie a meşteşugarilor ar putea să susţină mult mai bine interesele acestei bresle, şi mai mult ar putea să solicite promovarea unei legi speciale a meşteşugarilor, prin care să se reglementeze activitatea acestora. „Este foarte important ca meşteşugarii suceveni să fie organizaţi, pentru că în acest fel îşi vor putea promova mult mai mult produsele proprii. Iar judeţul Suceava are nevoie de dezvoltarea activităţii meşteşugarilor, pentru că acest lucru va determina şi dezvoltarea turismului”, a precizat Gheorghe Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a propus ca în fiecare pensiune din judeţ să existe un spaţiu special pentru prezentarea produselor meşteşugăreşti. De asemenea, Flutur i-a informat pe meşteşugari că în perioada 10 – 12 octombrie a.c., Consiliul Judeţean Suceava organizează un târg de turism de anvergură, în care vor fi lansate două proiecte mari, „Bucovina ţinut monahal” şi „Produsele bio - Gustă din Bucovina”. El a arătat că în aceeaşi perioadă, în centrul municipiului Suceava va fi organizat şi un târg al meşterilor populari, în cadrul căruia aceştia îşi vor putea promova produsele şi meşteşugurile, pentru a completa oferta turistică a judeţului Suceava.
Mai mult, Flutur a subliniat că va analiza posibilitatea de a amenaja un spaţiu permanent, în centrul Sucevei, în cadrul căruia meşteşugarii îşi pot expune produsele.

Vin banii pentru refacerea infrastructurii

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de ieri, alocarea primelor fonduri pentru reconstrucţia infrastructurii afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie 2008. Suma aprobată de Guvern este de 100 de milioane de lei (1.000 de miliarde de lei vechi), fonduri care ar urma să ajungă în cinci judeţe afectate de inundaţii, Suceava, Neamţ, Botoşani, Maramureş şi Harghita. Banii vor fi folosiţi pentru refacerea drumurilor comunale, judeţene, podurilor, podeţelor, reţelelor de canalizare. Deputatul PNL de Suceava, Mihai Sandu Capră, a precizat că cea mai mare parte din suma alocată de Guvern va ajunge în localităţile afectate de inundaţii din judeţul Suceava. El a explicat că Prefectura, împreună cu Consiliul Judeţean Suceava, au înaintat Guvernului un proiect de hotărâre cu necesităţile de fonduri pentru fiecare localitate calamitată. „Din cele 100 de milioane de lei, judeţul Suceava va primi cel mai mult. Este o primă alocare de fonduri, urmând ca în baza proiectului trimis de Prefectură şi Consiliul Judeţean să mai primim şi alte fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii”, a precizat Mihai Sandu Capră.

Parlamentarul sucevean a precizat că fondurile acordate de Guvern vor ajunge direct la primăriile din localităţile calamitate, pentru refacerea obiectivelor de la nivel local, precum şi la Consiliul Judeţean, pentru refacerea infrastructurii aflată în administrarea acestei instituţii. Sandu Capră a mai adăugat că în proiectul de hotărâre trimis Guvernului României de către Prefectură şi Consiliul Judeţean s-au prezentat obiectivele care necesită fonduri pentru reconstrucţie, pe fiecare localitate în parte, fondurile necesare fiind de aproximativ 180 de milioane de lei.

Angajaţii spitalului se specializează în comunicare

Personalul medical şi auxiliar din Spitalul Judeţean Suceava face obiectul unor cursuri pe teme de comunicare, după ce un studiu realizat la nivelul instituţiei a relevat deficienţe pe această linie. Purtătorul de cuvânt al spitalului, doctorul Tiberiu Brădăţan, a declarat că instruirile vor fi organizate pînă la finele anului 2008 şi sînt binevenite, pentru că astfel vor putea fi eliminate riscurile apariţiei unor probleme în activitatea medicală. El a spus că primii cursanţi au fost asistenţii medicali de la „Pediatrie” şi Unitatea de Primire a Urgenţelor. Pe de altă parte, doctorul Brădăţan a spus că pacienţii nu prea vor să răspundă la întrebările din chestionare cu privire la calitatea actului medical.

Marius Colţuneac revine la echipa la care s-a consacrat

Unul dintre cei mai buni rugbişti suceveni ai ultimilor ani, Marius Colţuneac, a revenit la CSM Bucovina Suceava echipa care l-a consacrat. După un periplu de câţiva ani buni în Franţa, ultima oară evoluând la RC Rouen, jucătorul sucevean a decis că este mai util să se întoarcă acasă şi să joace alături de foştii săi colegi. “Dacă venirea lui Marius Colţuneac este un lucru bun pentru echipa noastră, faptul că tinerii Ignea şi Pascari şi-au manifestat dorinţa de a părăsi gruparea noastră este destul de trist. Oricum ar fi, noi mergem înainte, am mai legitimat câţiva tineri de la LPS Suceava unde profesorul Dumitru Livadaru a creat deja un nucleu de jucători de perspectivă şi ne pregătim pentru debutul oficial de sezon. Înainte de primul meci de rugby în XV, vom participa la cea de-a doua etapă a Campionatului Naţional de rugby în VII ce va avea loc la finele acestei săptămâni la Bucureşti” a declarat antrenorul echipei CSM Bucovina Suceava, Constantin Vlad.

Adela Popescu în chip de prinţesă

Adela Popescu interpretează melodia de generic a serialului „Îngeraşii” împreună cu Jennifer Dumitraşcu, fetiţa de şase ani şi jumătate care joacă şi ea în film, se arată în cotidianul Atac. Melodia ce poartă numele serialului a fost compusă de Florin Grozea, componentul trupei Hi-Q. Piesa beneficiază şi de un videoclip, în care sunt prezenţi toţi actorii din serial. Aceştia se vor transforma pe parcursul clipului în personaje de basm: Adela Popescu va fi prinţesă, Ioan Isaiu - cavaler, Marian Râlea – vrăjitor, Mihai Petre – prinţul negru, Pavel Bartoş – bufonul de curte, Răzvan Fodor – piratul din Caraibe. Videoclipul va putea fi urmărit în premieră mâine, la „Poveştiri de noapte” de la ora 22.00, pe postul Acasă. Tot atunci va avea loc o transmitere live de pe platourile de filmare de la Buftea.

Locul de pornire pentru marii sportivi

Rezultatele obţinute de sportivii români la Olimpiada de la Beijing au stârnit vii controverse în lumea sportului şi nu numai aici. Unii au spus că sunt prea puţine medalii, alţii au afirmat că performanţele sunt relativ bune menţinându-se la un nivel constant în raport cu apariţia mai multor ţări pe firmament, oricum toţi au realizat faptul că trebuie căutate cauzele pentru care nu am mai trăit bucuriile din 1996 Atlanta sau 2000 Sydney. În mod clar, câteva din cauzele pentru care nu am reuşit mai mult sunt faptul că nu avem baze sportive suficiente, iar cele pe care le-avem sunt “antice”, o alta fiind micşorarea drastică a bazei de selecţie faţă de alte perioade de timp.

Orice antrenor sau căutător de talente încearcă să găsească printre elevii din ziua de azi viitorii performeri. În ultimii ani acest lucru a devenit din ce în ce mai dificil pentru că copii şi tinerii din ziua de azi nu mai fac sport. Este adevărat şi faptul că unii dintre ei preferă “musculatura” dată de tastele de la calculator în loc de un meci de baschet, însă în opinia noastră cauza este dată de împuţinarea jenantă a orelor de educaţie fizică şi sport din învăţământul românesc. Poate că sunt persoane care nu cunosc faptul că la clasele I-VII se fac câte două ore de educaţie fizică şi sport pe săptămână, la fel ca şi la clasele a IX-a şi a X-a, în timp ce la clasa a VIII-a şi la clasele a XI-a şi a XII-a se face doar o singură oră de sport pe săptămână.

Sigur că orice părinte ar dori ca fiul sau fiica sa să se descurce cât mai bine în viaţă şi mizează, puţin cam anacronic totuşi, doar pe studiu. În mod clar există şi tineri care nu au talent la sport, dar sunt şi tineri care ar dori mai mult dar nu au această şansă. Mai mult chiar, grecii aveau o vorbă extrem de utilă care a dăinuit în timp şi nu de pomană, “mens sana in corpore sano”, care se traduce oarecum prin faptul că şi cei mai studioşi trebuie să-şi aerisească creierul. În ultima perioadă, Uniunea Europeană, în care şi România a intrat cu mândrie, a recomandat celor care se ocupă de destinul copiilor şi tinerilor introducerea a trei ore de educaţie şi sport la toate nivelele. Sigur, bazele sportive pe care le au instituţiile de învăţământ româneşti nu se ridică la nivelul celor din Germania, Franţa sau Spania, dar trebuie început totuşi de undeva pentru a creşte starea de sănătate şi de elan a tineretului românesc.

“Pentru un copil sau un tânăr să faci câte 6-7 ore de specialitate pe zi şi pe parcursul săptămânii să ai doar o singură oră în care să te poţi destinde este realmente inuman. În mod sigur niciun profesor de educaţie fizică şi sport nu ar dori să aibă ceva în plus în detrimentul colegilor săi de la alte discipline, însă este păcat pentru tinerii din ziua de azi că nu se pot afirma şi în sport. În toate ţările din Europa se fac mai mult de trei ore de sport pe săptămână, ba chiar sunt unităţi de învăţământ în care copiii şi tinerii au ore speciale de nataţie sau de alte discipline sportive la alegere. Trebuie încercat de îmbunătăţit constant baza sportivă a unităţilor de învăţământ din România pentru că există copii şi tineri extrem de talentaţi care nu au unde să se desfăşoare. Aş merge mai departe chiar şi aş menţiona faptul că tinerii care doresc să aprofundeze un sport sau să aibă ocazia să practice un sport sau jocuri sportive trebuie să aibă această şansă în orice unitate de învăţământ.

Poate că trebuie să medităm puţin şi să recunoaştem faptul că ne-am grăbit să desfiinţăm orele de , ore foarte bune pentru cei care doresc să facă sport la un alt nivel sau vor să se pregătească pentru competiţii alături de echipa şcolii în care învaţă. În mod sincer, nu cred că reprezintă niciun secret sau nicio surpriză faptul că atmosfera din cadrul unei competiţii sportive o întrece de câteva ori pe cea a unui simpozion ştiinţific. Atunci când joci în echipa şcolii sau a liceului, acest lucru reprezintă o mândrie care îţi va rămâne în memorie indiferent ce carieră vei urma.

Trebuie făcut ceva pentru sportul de bază, cel din şcoli şi licee, pentru ca apoi să se poată ajunge la marea performanţă. Cei care iubesc sportul ştiu că tot ceea ce se învaţă în cadrul unei echipe să spunem, va fi extrem de util în viaţă. Trebuie investit în sport pentru că numai aşa pot apărea şi rezultatele” a declarat şeful catedrei de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Colegiului Naţional “Petru Rareş“, Mihai Airinei.

Alina Plugaru a acordat un interviu într-o bibliotecă

Alina Plugaru, nonconformista actriţă de filme pentru adulţi, a acceptat propunerea postului MTV de a acorda un interviu, într-un loc mai puţin obişnuit ei, anume într-o bibliotecă, informează cotidianul Atac. Controversata Alina a acceptat cu entuziasm propunerea de a discuta despre cărţile preferate, dar şi despre modul în care acestea au influenţat-o de-a lungul vieţii. „Mi se pare normal să merg la bibliotecă, mai ales că îmi place foarte mult să citesc.”, declară Alina. Actriţa şi-a folosit talentele actoriceşti, citind pasaje din cărţile preferate, şi a povestit cum se desfăşoară o zi perfectă din viaţa ei. Alina a mărturisit că a dezvoltat o pasiune pentru citit acum doi ani, când a realizat ce loc important ocupă cărţile în viaţa ei. Dar mai multe puteţi afla vineri, 29 august de la ora 16.00 pe MTV.

Guvernul a decis să majoreze pensiile

Guvernul a decis, în ultima şedinţă, majorarea pensiilor din sistemul public începând cu 1 noiembrie 2008. „Am luat astăzi o decizie importantă, respectiv majorarea pensiilor de la 1 noiembrie, devansând astfel creşterea prevăzută iniţial pentru 1 ianuarie 2009”, a anunţat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.
Punctul de pensie va fi majorat cu aproximativ 20%, de la 581,3 lei, cât este în prezent la 697,5 lei noi. Şeful Executivului a precizat că înainte de această majorare, pensia medie din sistemul public era de 514 lei noi, comparativ cu 211 lei cât era la sfârşitul anului 2004.
“Guvernul pe care îl conduc s-a angajat să majoreze pensiile cu 30% şi să asigure pensionarilor un trai decent. Faţă de anul 2004, am majorat până în prezent pensiile cu 93,7%, fără a lua în calcul majorarea care se va aplica începând cu 1 noiembrie”, a afirmat premierul Tăriceanu.
Primul-ministru a subliniat că majorarea pensiilor se bazează pe o creştere economică solidă, arătând că în primul semestru al acestui an România a înregistrat 8,5% creştere economică.

Guvernul a adoptat şi un act normativ prin care vor fi înlăturate unele inechităţi pentru pensionarii care anterior datei de 1 aprilie 2001 au desfăşurat activităţi în grupa I şi a II – a de muncă, a anunţat Tăriceanu. Şeful Executivului a precizat că prin această decizie, pensionarii care se încadrează în această categorie vor primi o majorare a punctului de pensie în funcţie de grupa în care au lucrat. Este vorba de creşterea cu 0,5% din punctul de pensie pentru grupa I de muncă şi 0,25% pentru grupa a II de muncă, pentru fiecare an lucrat în grupa respectivă.
„Este o decizie necesară, o corecţie care trebuia făcută. Am avut numeroase solicitări. Această măsură se va aplica eşalonat, pe măsură ce cărţile de muncă se vor analiza”, a explicat primul-ministru.

Copiii si femeile insarcinate nu mai primesc gratuit anumite medicamente

Anumite medicamente care se elibereaza fara reteta nu vor mai putea fi distribuite gratuit femeilor insarcinate sau copiilor. Printre acestea se numara calciul, vitaminele sau paracetamolul.

Potrivit Realitatea TV, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate spera ca este vorba doar de o situatie temporara care se va rezolva pana la inceputul lunii viitoare.