duminică, 15 iulie 2007

Sucevenii pot câştiga un sejur pe litoralul românesc dacă ştiu realizările guvernării PNL

Sucevenii pot câştiga un sejur pe litoralul românesc dacă ştiu realizările guvernării PNL
14 IULIE 2007

PNL Suceava îi va premia cu un sejur pe litoralul românesc sau minivacanţe la pensiuni din judeţ pe sucevenii care vor câştiga un concurs cu întrebări privind realizările PNL la guvernare, transmite corespondentul Mediafax.

Preşedintele organizaţiei municipale PNL Suceava, Angela Zarojanu, a anunţat, miercuri, că toţi sucevenii cu drept de vot, inclusiv liberali fără funcţii în partid, pot participa, în perioada 20 iulie – 1 august, la concursul „De vorbă cu liberalii”, care va avea ca premii un sejur pe litoralul românesc în intervalul 1-15 septembrie.

Căştigătorii premiilor doi şi trei vor petrece un week-end la Vatra Dornei şi, respectiv, într-o pensiune din judeţ. Un week-end într-o pensiune din judeţ va câştiga şi cel ce va obţine premiul special pentru cel mai original răspuns.

PNL Suceava a pregătit 4.000 de bilete de participare pe care vor fi înscrise patru întrebări, una legată de candidatul PNL Suceava la alegerile pentru Parlamentul European, o alta privind cea mai importantă realizare a guvernului liberal, una privind cea mai importantă realizare a administraţiei liberale din Suceava.

La ultima întrebare, PNL Suceava vrea să afle de la participanţi ce trebuie să facă politicienii pentru a creşte încrederea populaţiei în clasa politică românească.

PSD susţine că taberele şcolare ar trebui să revină sub tutela MEdCT

PSD susţine că taberele şcolare ar trebui să revină sub tutela MEdCT

Friday, 13 July 2007

ImageDeputatul PSD de Suceava, Mirela Adomnicăi s-a exprimat în favoarea revenirii taberelor şcolare din România sub tutela Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, cum de altfel s-a întâmplat cu ceva ani în urmă. Mirela Adomincăi a lucrat în sistemul taberelor şcolare, în perioada 2000-2004, conducând-o pe cea de la Suceava şi susţine că prin revenirea la vechiul sistem lucrurile ar putea intra într-o normalitate dorită de toată lumea.

„Nu sunt nici pe departe o nostalgică dar comparativ cu sistemul precedent, e clar că acela a fost mai bun. Taberele şcolare nu au fost conservate măcar iar de investiţii noi nici nu poate fi vorba. S-ar putea astfel asigura protecţia copiilor şi controlul activităţii care se desfăşoară aici”, a explicat deputatul sucevean.

Mirela Adomnicăi este de părere că prin trecerea sub directa coordonare a Ministerului Educaţiei se va putea echilibra mai bine oferta de locuri în tabere cu necesarul de investiţii, pentru vacanţe pe care elevii să le poată petrece în siguranţă.

Reacţia parlamentarului sucevean survine la puţin timp după ce zeci de copii s-au îmbolnăvit în tabăra de vară de la Năvodari din cauza condiţiilor în care au servit masa, motiv care a dus la închiderea ei în cursul zilei de joi.

Serviciile administrative de la Fisc vor fi debirocratizate

Serviciile administrative de la Fisc vor fi debirocratizate

14 Iulie 2007

Aproximativ 8.000 de societati dintre cele 16.000 inregistrate in judetul Suceava isi vor putea plati impozitele si contributiile sociale intr-un singur cont bancar, a declarat vineri directorul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Suceava, Petrica Ropota. Este vorba despre o initiativa legislativa venita din partea sefului national al Fiscului ce are ca scop usurarea platii impozitelor si contributiilor sociale.

Doar jumatate dintre firme vor beneficia de noile prevederi deoarece acestea sunt aplicabile doar societatilor ce nu inregistreaza datorii la bugetul de stat. De la 1 septembrie firmele vor intocmi numai doua ordine de plata pentru achitarea impozitelor datorate statului. Unul pentru TVA, accize, taxe vamale, impozitul pe profit si cel pe venit, iar celalalt pentru contributiile sociale.

Potrivit directorului executiv al DGFP Suceava, incepand cu luna septembrie agentii economici care nu au obligatii restante la bugetul statului, ce depun declaratia 100 ce cuprinde toate obligatiile bugetului de stat si fac plata in termen a obligatiilor fiscale pot sa faca plata intr-un singur cont.

Daca de aceasta facilitate vor beneficia pentru inceput numai agentii economici ce nu inregistreaza obligatii fiscale restante, masura va fi generalizata pentru toti contribuabilii incepand cu anul 2008. Pentru ca programul sa devina viabil, angajatorii vor trebui sa-si deschida un cont la Trezorerie. In prezent, angajatorii platesc cinci categorii de impozite sociale, care sunt aplicabile fondului de salarii.

Satenii din comuna suceveana Draguseni, atacati de albine

Satenii din comuna suceveana Draguseni, atacati de albine


Zeci de roiuri de albine au bagat, ieri, spaima in satenii din comuna suceveana Draguseni, dupa ce stupina cu insecte s-a desprins de camionul care o tracta si s-a rasturnat pe marginea drumului.


Multi localnici s-au baricadat in case ca sa scape de intepaturile albinelor. O femeie de 82 de ani a ajuns in stare de soc anafilactic la spital. „Am gasit-o jos, avea capul plin de albine si intepaturi. A cazut si a apucat strige la o vecina: «Salveaza-ma, salveaza-ma ca mor». Vecina o rupt perdeaua de la usa si si-a pus-o in cap, ca altfel nu se putea apropia de ea. Era dezastru“, povesteste Antoneta Luca, fiica batranei.

Printre satenii din Draguseni atacati de albine se numara si Vasile Muntean, de 74 de ani. Batranul a ajuns in zona la putin timp dupa producerea accidentului. „M-au muscat de cap, de gat, de fata, manca-le-ar naiba cu mierea lor cu tot“, a spus Muntean.

Pentru a preveni incidentele, politistii au inchis pentru o ora Drumul European 85 (DN2) intre localitatile Praxia si Cristesti. Soferii care mergeau spre Iasi sau cei care veneau spre Suceava au fost nevoiti sa se abata 15 kilometri de la traseul initial. Traficul rutier a fost deviat pe ruta Boroaia-Targu Neamt si invers.

Liberalii vor dezbatere publica pe problematica PE

Liberalii vor dezbatere publica pe problematica PE

14 Iulie 2007

Liberalii vor dezbatere publica pe problematica PE

Liberalii din Suceava propun formatiunilor politice o dezbatere publica pe tema Parlamentului European (PE), la care sa participe toti candidatii la alegerile europarlamentare, transmite corespondentul ROMPRES. Purtatorul de cuvant al Partidului National Liberal (PNL) Suceava, Mihai Steiciuc, a apreciat, vineri, ca o astfel de dezbatere ar fi utila atat pentru candidati, cat si pentru alegatori.

El propune ca teme de dezbatere "Ce trebuie sa stie un candidat la Parlamentul European pentru a nu face Romania de rusine?" si "Cum poate un parlamentar european sa ajute zona care ii da sprijinul?". Steiciuc propune ca aceasta dezbatere publica sa fie sustinuta de candidati locali ai partidelor politice si sa se desfasoare intr-un loc neutru. Candidatul PNL Suceava pentru PE este prorectorul Universitatii ''Stefan cel Mare'' Suceava, Aurel Burciu. Partidul Liberal Democrat are doi candidati la PE, universitarul Florin Pintescu si cercetatorul Ion Barbu, de la Institutul de Cercetari Agricole si Silvice Campulung Moldovenesc.

Candidatul provizoriu al Partidului Noua Generatie-Crestin Democrat este lectorul universitar Romulus Vancea, de la Catedra de Stiinte Economice a Universitatii ''Stefan cel Mare'' Suceava, Partidul Democrat Suceava va candida cu omul de afaceri Florin Alexandru Hrebenciuc, fiul directorului ARR Suceava, Viorel Hrebenciuc. In Partidul Romania Mare RM a fost nominalizat, deocamdata, cu titlu provizoriu, consilierul judetean Cezar Ioja.

Partidul Social Democrat Suceava urmeaza sa-si stabileasca un candidat, iar Partidul Conservator nu va avea un candidat local. Romania va avea 35 de eurodeputati.

Medici sanctionati de casa de asigurari de sanatate Suceava

Medici sanctionati de casa de asigurari de sanatate Suceava

14 Iulie 2007

Mai multi furnizori de servicii medicale din judet au primit sanctiuni in luna iunie, dupa verificarile Biroului de control din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Suceava.

Potrivit directorului CJAS Suceava, Cristina Iordachel, s-au efectuat 14 controale la furnizorii de servicii medicale in asistenta medicala primara, 18 la furnizorii de servicii medicale din ambulatoriul de specialitate clinica, patru la furnizorii de servicii medicale din ambulatoriul de specialitate paraclinica, doua la furnizorii de servicii medicale din ambulatoriul de specialitate de recuperare, opt la furnizorii de servicii medicale de medicina dentara si noua la furnizorii de medicamente.

Referitor la modul de eliberare a retetelor in cadrul a doua cabinete medicale s-a constatat prescrierea nejustificata de medicamente antidiabetice orale prin suprapunerea tratamentului pentru o luna sau doua luni, iar la alt cabinet prescrierea de medicamente antidiabetice orale se realiza fara existenta unei recomandari de la medicul specialist in diabet zaharat si boli de nutritie.

Medicii vinovati de aceste nereguli au fost sanctionati cu diminuarea cu 10% si 15% a valorii minim garantate a punctului pentru luna iunie 2007. In acelasi timp, la trei cabinete medicale din zona Gura Humorului s-a constatat raportarea de servicii medicale pentru pacienti care nu se regasesc consemnate in Registrul de consultatii, raportarea de servicii medicale in aceeasi data in care pacientii aveau recomandarea de internare in spital, masura luata fiind recuperarea contravalorii serviciilor medicale raportate si constatate nejustificate, in valoare de 7.838,79 lei.

La aceleasi cabinete medicale, s-a constatat si raportarea de servicii medicale cu diagnostice care nu justifica prezentarea in ambulatoriul de specialitate, fiind vorba de urgente medico-chirurgicale, precum avort in evolutie, travaliu declansat, servicii medicale raportate pentru pacienti ale caror diagnostice nu sunt sustinute de examene paraclinice si emiterea de bilete de trimitere cu diagnostice care depasesc competenta specialitatii.

In ceea ce priveste farmacistii, controlul CJAS a aratat ca acestia isi respecta obligatiile, din verificarea prin sondaj a modului de aprovizionare cu medicamente prevazute in lista de medicamente de care beneficiaza asiguratii pentru tratamentul diabetului si a altor boli de nutritie constatandu-se aprovizionarea unitatilor de profil cu aceste medicamente.

Statistica romaneasca, dezbatuta la Gura Humorului

Statistica romaneasca, dezbatuta la Gura Humorului

14 Iulie 2007

Reprezentanti ai Institutului National de Statistica, ai directiilor teritoriale, precum si cadre universitare din invatamantul superior de specialitate din Romania si Republica Moldova participa, vineri si sambata, la Gura Humorului, la simpozionul stiintific cu tema "Statistica romaneasca dupa aderare - provocari si perspective".

Peste 70 de comunicari, structurate in patru sectiuni - "Management si performanta in statistica", "Dimensiunea europeana a statisticii romanesti-armonizare si perspective", "Calitatea in statistica", "Resursele sistemului statistic national si utilizarea lor" - vor fi prezentate si dezbatute, in cadrul simpozionului. Prof. univ. dr. Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statistica, a facut o incursiune in istoria institutiei pe care o conduce, una dintre primele si cele mai prestigioase ale Romaniei si dintre cele mai vechi in domeniu din Europa. ''Statistica oficiala trebuie sa sustina, cu date relevante si fiabile, proiectia intregului proces de dezvoltare socio-economica a Romaniei cu noul sau statut, de tara membru al Uniunii Europene'', a spus Voineagu. Secretarul general al Guvernului, Ilie Gavril Bolojan, a remarcat nevoia autoritatilor, la nivel central si local, ca si a tuturor utilizatorilor, de a dispune de informatii corecte, ''cat mai apropiate de realitatile comensurate, obtinute pe baza unor cercetari riguros stiintifice, libere de orice presiune din partea unor factori exteriori statisticii''.

Pasapoarte pentru caii din Suceava

Pasapoarte pentru caii din Suceava

14 Iulie 2007

Pasapoarte pentru caii din Suceava

Nu mai putin de 37.500 de cai din judetul Suceava vor primi pasapoarte, dar numai dupa ce le vor fi implantate microcipuri. Potrivit autoritatilor locale, in judetul Suceava, se afla 37.500 de cabaline dar, din cauza reticentei oamenilor, au fost identificati numai 27.500 de cai.

Veterinarii judetului lucreaza, de la mijlocul anului trecut, pentru identificarea animalelor, campania incluzand implantarea de microcipuri. Potrivit reglementarilor europene, pasapoartele nu pot fi emise decat pentru caii inregistrati cu microcipuri.

Printre altele, in pasaport va fi trecuta data nasterii animalului, tara de origine, rasa, sexul si culoarea, analizele la zi, certificatul de sanatate, medicamentele prescrise pentru diferite tratamente si datele referitoare la fiecare vaccinare, obligatoriu insotite de prenumele, semnatura si stampila veterinarului care le-a intocmit.

Pasaportul trebuie sa aiba viza pe anul respectiv, iar, daca animalul este transportat pentru a fi vandut, pasaportul trebuie sa fie stampilat de autoritatea sanitar-veterinara la sectiunea 'bun pentru consum'.

Numai pe baza carnetului, proprietarii vor primi despagubiri in cazul sacrificarii cailor pentru eradicarea unor boli majore.

Proprietarii a trei cai din zona Radauti au solicitat si primit deja pasapoarte, pentru ca si-au vandut caii peste hotare, iar o asemenea operatiune nu se poate face decat daca exista garantii ca animalul este perfect sanatos.

Unitatea pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (UARZ) Suceava, ce are misiunea de a coordona la nivelul judetului procesul de asigurare a evidentei cailor, a primit, zilele trecute, 41.000 de pasapoarte, care urmeaza sa fie distribuite pana la sfarsitul acestui an.

Proprietarii miriştilor incendiate riscă amenzi de până la 50.000 RON

Proprietarii miriştilor incendiate riscă amenzi de până la 50.000 RON

Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava îi atenţionează pe proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu, că în conformitate cu legea au obligaţia să "nu ardă miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă". Nerespectarea acestor măsuri poate conduce la declanşarea unor incendii cu risc major asupra comunităţii locale şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 RON pentru persoane fizice şi de la 25.000 la 50.000 RON pentru persoanele juridice. În cazul în care prin nerespectarea acestor prevederi se pot declanşa evenimente care "să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală", vinovaţii vor suferi rigorile legii pentru fapte infracţionale. (Dinu ZARĂ)

FC Cetatea Suceava se impune şi în cel de-al doilea amical cu Juventus Fălticeni

FC Cetatea Suceava se impune şi în cel de-al doilea amical cu Juventus Fălticeni

Cea de-a doua întâlnire amicală între Juventus Fălticeni şi FC Cetatea Suceava a avut loc ieri pe stadionul "Tineretului" de această dată. În pofida suprafeţei de joc mai dificile, sucevenii au reuşit să se impună din nou cu scorul de 3-2.
Dicher a deschis scorul în minutul 10, speculând o greşeală a apărării gazdelor, pentru ca Pânzariu să egaleze dintr-o lovitură de la 11 metri.
La cinci minute de la reluarea jocului, a adus din nou în avantaj formaţia FC Cetatea Suceava transformând impecabil o lovitură liberă. Juniorul Lupu a fost cel care a mărit avantajul la două goluri în minutul 75, pentru ca Juventus Fălticeni să reducă din handicap prin Şuleru, din penalty stabilind astfel scorul final. FC Cetatea Suceava a început amicalul cu Juventus Fălticeni cu Roheţchi - Leuciuc, Nicolau, Ungureanu, Halip - Apetri, Cojenel, Celpan - Homneac, Dicher, Iordache, în timp ce pentru gazde au evoluat Mihai - Dumistrăcel, Berezoschi, Ciopraga, Vrabie, Pânzariu, O. Bosancu, Hulubă, Prisacă, A. Ailenei şi Tomescu.
În cele două formaţii au mai jucat, la FC Cetatea Suceava, Constantin, Mitruc, Breniuc, Stănescu, Andrieş, Gh.Tătar, Lupu, Streinu, Corneanu, iar la Juventus Fălticeni, Iederan, D.Munteanu, Zaremba, Şuleru, Fl.Ailenei, Ciocârlan, Luca, Irimescu, Pantea şi Sava. (Adi P.)

Dosar penal pentru port ilegal de cuţit

Un bărbat din municipiul Suceava s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins de poliţişti având un cuţit asupra sa. Marţi după-amiază, în jurul orelor 17:30, Poliţia Suceava a fost sesizată, prin Serviciul unic pentru apeluri de urgenţă 112, despre faptul că în zona pieţei agroalimentare din centrul municipiului, un bărbat face scandal şi are un cuţit asupra sa. În scurt timp, la faţa locului a ajuns o patrulă a Biroului Poliţiei de Ordine Publică, oamenii legii identificându-l pe scandalagiul cu cuţit în persoana lui Cristi S., în vârstă de 38 de ani, din localitate. „Celui în cauză i s-a întocmit dosar penal conform Legii nr. 61/1991 (n.r. –privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice)”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Sergiu RUSU

Căruţaşii încurcă traficul din Suceava, dar nu pot fi amendaţi

• Poliţia Comunitară nu este încă abilitată să aplice amenzi căruţaşilor care nu respectă orarul de circulaţie a căruţelor în Suceava, aprobat de Consiliul Local

Străzile din municipiul Suceava sunt încă invadate de căruţaşii care ignoră hotărârea Consiliului Local privind circulaţia căruţelor prin oraş, după un orar strict. Deşi acest orar a intrat în vigoare de aproape un an, căruţaşii care încalcă aceste reguli pot fi cel mult avertizaţi cu privire la contravenţie. Poliţia Comunitară Suceava nu este încă abilitată să aplice amenzi pentru nerespectarea acestui orar.
Reprezentanţii Primăriei Suceava, împreună cu Poliţia Rutieră a municipiului, au efectuat, în dimineaţa zilei de ieri, filtre la ieşirile din oraş, acţiunea având drept scop stoparea accesului căruţelor în oraş, în afara orelor prevăzute în orar. Potrivit şefului Serviciului Sistematizări Rutiere, Teodor Vătui, zeci de căruţe au fost întoarse din drum, la ieşirile spre comuna Ipoteşti şi spre Botoşani. Căruţaşii şi-au motivat prezenţa pe străzile Sucevei prin faptul că nu ştiau de stabilirea unui orar. Pentru că nu s-a pus problema încălcării prevederilor Codului Rutier, căruţaşii opriţi în trafic nu au putut fi amendaţi nici de Poliţia Rutieră. Echipa de control a fost surprinsă şi de faptul că în unele căruţe se aflau minori de 11-12 ani, nesupravegheaţi de părinţi.
Conform Hotărârii Consiliului Local, vehiculele cu tracţiune animală pot circula pe străzile din Suceava numai între orele 6.00 - 8.00 şi 20.00 - 22.00, în sezonul primăvară-vară, din 16 martie până în 14 septembrie, şi între orele 7.00 - 9.00 şi 17.00 - 19.00, în sezonul toamnă-iarnă, din 15 septembrie până în 15 martie. Circulaţia căruţelor este interzisă, indiferent de oră sau de anotimp, pe străzile: 1 Mai, între Universităţii şi Ştefan cel Mare, strada Ştefan cel Mare, Nicolae Bălcescu, Mărăşti, Mărăşeşti, între 1 Mai şi Zamca, strada Mihai Viteazu, Universităţii, între 1 Mai şi George Enescu, strada Mihai Eminescu, George Enescu, între Narciselor şi Mărăşeşti, strada Vasile Alecsandri, Ana Ipătescu, între Ştefan cel Mare şi Mitropoliei.
Potrivit viceprimarului Angela Zarojanu, acţiunea de ieri va fi continuată şi în perioada următoare. În acelaşi timp, Poliţia Comunitară Suceava va supune aprobării Consiliului Local un proiect de hotărâre prin care să fie stabilit cuantumul amenzilor ce pot fi aplicate pentru nerespectarea orarului de circulaţie a căruţelor.

Adina TUDOSE

Monumentele din Suceava nu sunt semnalizate suficient de bine

• Obiective precum Cetatea de Scaun sunt cu greu găsite de turişti, din cauza numărului insuficient de indicatoare amplasate în municipiul Suceava

Primăria Suceava intenţionează să pună în evidenţă monumentele istorice din municipiu prin montarea unor indicatoare suplimentare, în intersecţiile mari din oraş. Viceprimarul Angela Zarojanu s-a declarat nemulţumită de modul în care sunt puse în evidenţă unele obiective care definesc Suceava, astfel încât să atragă turiştii veniţi în Bucovina.
„Primăria a procedat la o verificare a tuturor indicatoarelor din oraş care îi îndreaptă pe turişti spre obiectivele istorice şi turistice. Cetatea de Scaun, unul dintre obiectivele care definesc municipiul Suceava, nu este foarte bine semnalizat cu indicatoare dinspre toate direcţiile, la fel şi Biserica Sfântul Gheorghe Mirăuţi, problemă pe care intenţionăm să o rezolvăm cât mai repede. În acelaşi timp, alte obiective precum Mănăstirea Dragomirna pot fi uşor găsite de turişti datorită indicatoarelor amplasate în Suceava”, a explicat viceprimarul Angela Zarojanu.
În acest moment, în municipiul Suceava sunt amplasate 5 indicatoare de informare turistică cu inscripţia „Localitate cu monumente în Patrimoniul Mondial”, 10 indicatoare „Spre Cetatea de Scaun”, 27 de indicatoare cu menţiunea „Monument istoric”, 10 indicatoare „Spre Mănăstirea Dragomirna” şi 12 „Spre Biserica Sfântul Gheorghe a Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.
Cu toate acestea, în municipiul Suceava există multe alte obiective cu o încărcătură istorică şi culturală deosebită, spre care nu există indicatoare. Este vorba despre Biserica Sfântul Dumitru, Biserica Sfântul Ilie, Biserica Sfântul Nicolae, Muzeul Satului Bucovinean, Cetatea Zamca, Turnul Roşu, obiective pe care turiştii le pot găsi şi admira numai întrebând trecătorii de pe stradă. Primăria Suceava va investi în suplimentarea numărului de indicatoare care evidenţiază aceste obiective, acţiune care face parte din strategia de dezvoltare a turismului în Suceava.

Adina TUDOSE

Capacele de canalizare vor fi marcate de ACET, pentru a nu fi îngropate de asfaltări

Municipalitatea suceveană va colabora cu societăţile de utilităţi Termica şi ACET, atât pentru a sincroniza lucrările de reparaţii stradale cu intervenţiile la reţele, cât şi pentru protejarea acestora. Mai exact, la fiecare lucrare de asfaltare a străzilor din municipiul reşedinţă de judeţ, va fi solicitată şi prezenţa unui reprezentant al ACET, care să marcheze vizual gurile şi capacele de canalizare, pentru ca acestea să nu fie astupate cu asfalt.
“Vrem să nu mai apară probleme cu scurgerile de canalizare şi cu capacele de la canale, care să fie acoperite de cei care toarnă asfalt. Am avut asemenea probleme în trecut, vrem să le evităm, pentru a nu fi nevoiţi să spargem apoi asfaltul, pentru a le scoate la suprafaţă. În acest mod, întreaga responsabilitate pentru astuparea gurilor de canal va reveni ACET-ului, dacă nu le va marca corespunzător”, a declarat viceprimarul Angela Zarojanu.

Cosmin ROMEGA

150 de elevi suceveni, rămaşi fără loc în liceu, după repartizarea computerizată

• După repartizarea computerizată, în judeţul Suceava, au rămas neocupate 32 de locuri în licee şi 48 de locuri în secţiile vocaţionale

În urma repartizării computerizate a candidaţilor la Testele Naţionale, în licee şi şcoli de arte şi meserii, 150 de elevi suceveni declaraţi promovaţi au rămas nerepartizaţi pentru că nu şi-au completat fişele de admitere cu un număr suficient de opţiuni. Aceştia vor fi nevoiţi să aştepte a doua etapă de repartizare computerizată. Atât absolvenţii care nu au reuşit să obţină minim 5,00 la testele naţionale, cât şi candidaţii rămaşi nerepartizaţi după prima etapă a admiterii îşi vor completa opţiunile în perioada 16 - 20 iulie.
În judeţul Suceava, după prima etapă a repartizării computerizate, au rămas neocupate 32 de locuri în licee şi 48 de locuri în secţiile vocaţionale. Au rămas neocupate 15 locuri la Colegiul Naţional „Spiru Haret” Suceava, la secţia matematică-informatică (limba engleză), 9 locuri la Grupul Şcolar „Laţcu Vodă” Siret la secţia de filologie (limbă maternă ucraineană) şi 8 locuri la Grupul Şcolar „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, secţia Servicii (limba polonă). Locuri neocupate sunt şi în câteva licee vocaţionale din municipiul Suceava. Este vorba despre Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu”, 10 locuri, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, secţia bibliotecar-documentarist, 9 locuri, şi Liceul cu Program Sportiv, 29 de locuri. Etapa a doua de admitere în licee şi şcoli de arte şi meserii începe cu probele de aptitudini pentru secţiile vocaţionale, ce se vor desfăşura în zilele de 17 şi 18 iulie.
Rezultatele obţinute de candidaţii suceveni la testarea naţională au clasat judeţul pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte rata promovabilităţii. În judeţul Suceava, au promovat testarea naţională 88,99% dintre absolvenţii înscrişi pe listele de concurs. Din cei 7.984 de candidaţi care au participat la testarea naţională, 7.105 au promovat examenul, iar 879 nu au reuşit să obţină note de trecere. Cei mai mulţi absolvenţi de clasa a opta au trecut de testarea naţională cu note cuprinse între 8 şi 8,99. Liceul fruntaş în clasamentul celor mai mari medii de admitere din judeţul Suceava este Colegiul Naţional „Petru Rareş”, unde media ultimului admis la profilul matematică-informatică este 9,76.

Adina TUDOSE

Scandalul scrisorilor din Frumosu ia amploare

• Vicepreşedinta şi o membră a BPL al PD din comună au primit scrisori obscene de ameninţare

• Alţi localnici au primit scrisori batjocoritoare pe care este plastografiată prin fotocopiere ştampila şi semnătura primarului PSD

• Recent a circulat şi o demisie a primarului imitată astfel


• Preşedintele PD Câmpulung Moldovenesc a primit sms-uri obscene despre familie

• Cele două tabere politice se suspectează reciproc pentru scrisori şi scandalul a ajuns la Poliţie, dar nimeni nu recunoaşte că partidele locale ar fi în conflict

Vicepreşedinta PD Frumosu, Eugenia Vaman, şi învăţătoarea Geanina Niga, membră a BPL al PD din comună, au depus pe 12 iulie plângeri la Poliţia municipiului Câmpulung Moldovenesc, după ce au primit scrisori obscene de ameninţare. Scrisorile au la expeditor inscripţia “din Frumosu”, dar au fost trimise din Vatra Moldoviţei. Cele două doamne au şi o bănuială asupra posibilului autor. Sunt convinse că poate fi vreun apropiat al însuşi primarului comunei, Viorel Morari, despre care cred că le bănuieşte la rându-i pentru alte scrisori trimise prin sat.
Mai mulţi localnici au primit în ultima perioadă scrisori batjocoritoare la adresa activităţii primarului pesedist Viorel Morari, trimise din Gura Humorului şi care, culmea, poartă ştampila şi semnătura primarului din Frumosu, în copie. Metoda nu este deloc nouă, pentru că recent o aşa zisă demisie a aceluiaşi primar a fost trimisă peste tot, semnată şi ştampilată în copie.
Nici preşedintele PD Câmpulung Moldovenesc, Ion Badale, nu a scăpat autorilor scandaloasei „campanii de informare” şi a primit şi el sms-uri obscene la adresa familie sale. Ion Badale este convins că povestea pleacă de la referendumul organizat pentru demiterea preşedintelui Băsescu, prilej cu care primarul de Frumosu şi reprezentantele PD la o secţie de votare, tocmai cele două doamne ce au primit ameninţările, au avut un conflict. „Se ştie că atunci doamnele ne-au anunţat că primarul PSD bea lângă sala de vot, noi am sesizat abaterea şi dumnealui a avut de a face cu Poliţia. De atunci domnul primar nu le vede cu ochi buni şi cum nici PD nu îi este drag, la noi s-a gândit când a apărut acea mizerie cu demisia-fantomă, o fi crezut că noi am trimis hârtia. Acum, când alte scrisori din acelea circulă, probabil că s-a supărat foarte tare, cum s-ar fi supărat, omeneşte vorbind, oricine şi s-ar putea să nu fie străin de ameninţările pe care le-au primit colegele noastre, ca să le bage în sperieţi pe cele pe care le crede el autoarele batjocoririi sale. Spun asta pentru că, în afară de disputa cu domnul primar, ele nu au duşmani care să le trateze astfel. M-aş bucura să nu se confirme bănuiala noastră, după cum pot spune cu siguranţă că nu este PD în spatele acelor scrisori batjocoritoare la adresa primarului din comună”, ne-a precizat Badale.
Liderul câmpulungean al PD este de părere că vremea speculaţiilor a trecut, că bănuielile nu mai trebuie să otrăvească relaţiile dintre localnicii comunei şi că scandalul scrisorilor trebuie să înceteze. „Colegele noastre au depus plângeri în nume personal, dar şi noi vom cere oficial autorităţilor abilitate să depisteze cine stă în spatele acestui circ şi să reacţioneze ferm. Nu este admisibil să continuăm astfel şi îmi doresc ca Poliţia să fie în stare să dezlege iţele acestei istorii murdare”, ne-a mai spus Ion Badale.
În ce îl priveşte pe primarul Viorel Morari, acesta nu a fost de găsit la Primărie, dar colegul său de partid, viceprimarul Maftei Tiron, ne-a spus că nu ştie nimic despre scrisorile primite de cele două doamne şi că nu crede că primarul ar fi la originea gestului reprobabil. Viceprimarul a negat categoric că ar exista vreun conflict între PSD şi PD în comună. Afirmaţia sa a fost întărită şi de liderul local al PD, Ştefan Onioi, care este convins că numai de la „prieteni ai PSD şi ai PD, care încearcă să învrăjbească partidele se trage tot scandalul”.

DN

PNL îi invită la o dezbatere pe candidaţii suceveni la europarlamentare

Liberalii suceveni au lansat o invitaţie către toate partidele politice în vederea organizării unei dezbateri publice la care să participe toţi candidaţii din judeţul Suceava pentru Parlamentul European. Vicepreşedintele PNL Suceava, Mihai Steiciuc (foto), a declarat că în condiţiile în care se apropie alegerile europarlamentare, liberalii consideră oportună organizarea unei dezbateri publice pe temele „Ce trebuie să ştie un candidat la Parlamentul European pentru a nu face România de ruşine?” şi „Cum poate un parlamentar european să ajute zona care îi dă sprijinul”. „Am venit cu această iniţiativă deoarece populaţia nu este corect informată şi nu ştie exact ce înseamnă Parlamentul European. Mai mult, considerăm că nici partidele politice nu ştiu exact aceste detalii. Avem foarte mulţi parlamentari care fac România de ruşine, dar măcar ne spălăm rufele aici. Şi ar fi păcat să trimitem în Parlamentul European acelaşi tip de persoane”, a declarat Mihai Steiciuc. El a adăugat că PNL Suceava propune ca această dezbatere publică să fie susţinută de candidaţii locali ai partidelor politic pentru Parlamentul European, iar locul de desfăşurare să fie unul neutru. Vicepreşedintele liberalilor suceveni a adăugat că PNL Suceava va face invitaţii tuturor partidelor politice să-şi trimită candidaţii la aceste dezbateri. „Neprezentarea candidaţilor la discuţii va arăta o lipsă de respect faţă de electorat, dar şi o frică faţă de ceilalţi candidaţi”, a mai adăugat Mihai Steiciuc.

Dan COMAN

Zeci de terase ilegale în municipiul Suceava

• În urma controlului demarat de Primăria Suceava, s-a descoperit că doar 5 din 25 de terase verificate aveau autorizaţie de funcţionare

Ilegalităţi făcute în văzul tuturor, fără nici o jenă. Zeci de terase ilegale funcţionează în municipiul Suceava, iar patronii acestora obţin profit, fără a fi plătit taxele necesare către Primărie.
Controlul demarat în urmă cu trei zile de Primăria Suceava, la iniţiativa viceprimarului Angela Zarojanu, a scos la iveală un lung şir de ilegalităţi, zeci de terase deschise în urmă cu luni de zile nefiind autorizate nici până în prezent.
Mai exact, din cele 25 de terase controlate de inspectorii Primăriei, numai 5 au autorizaţie de funcţionare. În cazul celorlalte terase care sunt deschise zi de zi şi aduc profit patronilor, au fost doar câteva încercări de intrare în legalitate, demarate cu ceva timp în urmă, ori chiar zilele acestea, după ce s-a aflat de acţiunea de control.
Practic, deşi proprietarii teraselor respective nu au contribuit la bugetul local cu taxe şi impozitele necesare pentru deschiderea unei terase, încasează bani din această activitate de luni de zile, fără a le păsa de lege şi de regulile impuse prin regulamentul adoptat de Consiliul Local.
“Surprinzător, deşi am simplificat foarte mult modalitatea de obţinere a autorizaţiei de deschidere a teraselor, nici 20% din cele pe care le vedem deschise prin oraş nu funcţionează cu acte în regulă. Prinşi asupra faptului, au venit cu tot felul de scuze puerile, ba că nu au ştiut că le trebuie autorizaţie de construcţie, ba că au uitat, ori că nu au avut timp. E inadmisibil aşa ceva, mai ales că mulţi dintre ei au deschis terase şi în anii anteriori”, a declarat viceprimarul Angela Zarojanu.
Pentru început, proprietarii celor 20 de terase care funcţionează ilegal au primit un avertisment din partea Primăriei, dar sancţiunile vor fi mult mai aspre dacă nu vor intra rapid în legalitate.
“Cei care în termen de 5 zile nu vor intra în legalitate vor fi amendaţi, iar următoarea măsură pe care o vom lua va fi cea de desfiinţare a teraselor”, a avertizat viceprimarul Sucevei.
Pentru ca terasele apărute în municipiul Suceava să poată fi autorizate, una din condiţiile principale este ca marginile acestora să fie delimitate de ghivece cu flori, pentru a înfrumuseţa aspectul acestor amenajări sezoniere.

Cosmin ROMEGA

Bolojan promite sprijin pentru reamenajarea spaţiului de la paşapoarte

Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, promite sprijin financiar pentru reamenajarea spaţiului în care funcţionează serviciul paşapoarte şi pentru găsirea unei alte locaţii serviciului înmatriculări maşini şi permise de conducere. Bolojan, însoţit de prefectul Orest Onofrei (foto), a vizitat ieri spaţiile în care funcţionează serviciile comunitare din judeţul Suceava, rămânând surprins neplăcut de locaţia în care funcţionează serviciul înmatriculări şi permis auto. „La caziere este o situaţie bună. Comparativ cu alte judeţe avem ghişee în care cetăţeanul nu este umilit. A fost adus acolo de la adoptarea memorandumului ghişeul pentru încasarea taxelor şi se face un sigur drum pentru a primi cazierul. La serviciul de paşapoarte vom interveni imediat pentru a rezolva problemele de acolo. Spaţiul de lucru ne permite nişte reamenajări şi printr-o finanţare asigurată de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative vom rezolva spaţiile în aşa fel încât şi acolo să avem servicii decente. Rămâne o problemă foarte neplăcută pentru cetăţenii din Suceava, serviciul de înmatriculări şi permise de conducere, unde spaţiile de lucru sunt jenante, foarte mici, aglomeraţie, ghişee care sunt total nesatisfăcătoare. Din păcate pentru acest serviciu, va fi nevoie să găsim o altă locaţie, or să extindem actuala locaţie, pentru că în acea clădire, în forma actuală, nu e mare lucru de făcut în scopul obţinerii unor servicii corecte. Se poate pune problema demolării şi construirii unei clădiri noi în spate sau găsirea unei alte locaţii”, a spus Bolojan.

Tudor Ionescu

Donţu consideră că Flutur acţionează pentru blocarea proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu”

Vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Suceava, Ovidiu Donţu (foto), a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că principalul vinovat pentru blocarea proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” este vicepreşedintele PLD, senatorul sucevean Gheorghe Flutur. Donţu a afirmat că principala preocupare a senatorului Gheorghe Flutur, în ultimii ani, a fost să blocheze, direct sau indirect, proiectele iniţiate de alţii. „Acest lucru poate fi demonstrat şi de faptul că în urmă cu ceva timp, în presă se scria că <>. Deci nu persoanele care s-au ocupat de promovarea lui, ci proiectul în sine. Şi credem că aceasta este sinteza activităţii politice a domnului Flutur, şi anume eforturile sale de a bloca acest proiect”, a spus vicepreşedintele PSD Suceava. El a adăugat că social democraţii au identificat peste 30 de „activităţi” ale senatorului PLD de Suceava, Gheorghe Flutur, îndreptate împotriva proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”. „Demn de remarcat este ceea ce a spus domnul Flutur în campania electorală din anul 2004, şi anume că dacă acest proiect este implementat, ei sunt morţi din punct de vedere politic”, a subliniat Donţu, care a mai precizat că senatorul Gheorghe Flutur nu face altceva decât să blocheze un proiect care a fost promovat în folosul cetăţenilor judeţului Suceava. „Şi putem să ajungem în situaţia în care cetăţenii judeţului să-l oprească pe domnul Flutur la intrarea în judeţ, pentru că nu activează în interesul lor”, a încheiat Donţu.

Dan COMAN

Sânge tânăr pentru postul de secretar general al PD Suceava

Organizaţia municipală Suceava a PD scoate la „bătaie” postul de secretar general rămas vacant după ce titularul său, profesorul Ioan Maxim, s-a retras din motive profesionale. Fotoliul urmează a fi ocupat în şedinţa Consiliului de Coordonare Local al partidului programată să aibă loc mâine, în sala mică a Casei Culturii. Nu mai puţin de cinci persoane vor să şi-l tragă sub şezut. Este vorba de Petru Ţugui, Mihai Ştefănoaia, Florin Hrebenciuc, Brînduşel Nichitean şi Cornel Parasca. Din informaţiile pe care le deţinem, trei dintre pretendenţi se vor retrage, urmând ca în cursa finală să rămână Petru Ţugui şi avocatul Mihai Ştefănoaia (foto). Acesta din urmă ar putea avea prima şansă, ţinând cont de faptul că în interiorul organizaţiei există un curent de întinerire a structurii de conducere a partidului la nivel local. Funcţia de secretar general este a treia funcţie ca importanţă în cadrul organizaţiei, după cele de preşedinte, deţinută de Niculai Barbă, şi preşedinte executiv, ocupată de Gelu Onofrei. În cadrul şedinţei Consiliului de Coordonare Local urmează să mai fie ocupate încă şase posturi, câte unul de vicepreşedinte şi trezorier şi patru de secretar executiv. La şedinţă sunt aşteptaţi circa 200 de delegaţi.

Înjunghiat de două ori de unul dintre prietenii cu care s-a pus la băut

• Un tânăr în vârstă de 19 ani, din municipiul Suceava, a fost înjunghiat de două ori în piept, chiar de unul dintre amicii săi, un adolescent de 17 ani

O petrecere între mai mulţi prieteni, într-un apartament din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, s-a terminat la spital pentru unul dintre cheflii, care a fost înjunghiat chiar de un amic de-al său. Constantin S., în vârstă de 19 ani, a ajuns în noaptea de joi spre vineri în stare destul de gravă la „Urgenţele” Spitalului Judeţean Suceava. Tânărul prezenta două plăgi înjunghiate în zona pieptului şi era în stare de şoc hemoragic. Cadrele medicale au anunţat Poliţia despre această agresiune, cazul fiind preluat de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale. Primele investigaţii ale judiciariştilor au scos la iveală faptul că tânărul ajuns la spital a fost înjunghiat de un minor în vârstă de 17 ani, fapta petrecându-se chiar în apartamentul acestuia din urmă. Agresorul s-a întâlnit, în cursul zilei de joi, cu trei amici de-ai săi, printre care şi Constantin S., invitându-i pe aceştia la domiciliul său. Cei patru prieteni, aveau să afle anchetatorii, şi-au cumpărat băuturi alcoolice şi au băut până aproape de miezul nopţii. Atunci, în urma unui conflict spontan între Constantin S. şi minorul în vârstă de 17 ani, acesta din urmă, aflat în stare avansată de ebrietate, a pus mâna pe un cuţit şi şi-a înjunghiat amicul de două ori. Tinerii erau atât de beţi, povestesc anchetatorii, încât, în timpul audierilor, nu-şi mai aduceau aminte cu exactitate împrejurările în care s-a petrecut fapta şi motivul de la care s-au luat la harţă. Deşi, iniţial, se punea problema unei tentative de omor, medicul legist care l-a consultat pe Constantin S. a stabilit că aceasta are nevoie pentru leziunile suferite de 20-21 de zile de îngrijiri medicale. În acest caz, încadrarea juridică a faptei a fost schimbată în vătămare corporală, cercetările fiind preluate de poliţiştii secţiei Burdujeni.

Sergiu RUSU

Casa de oaspeti a lui Ceausescu, scoasa la vinzare

Casa de oaspeti a lui Ceausescu, scoasa la vinzare


Angajaţii Regiei de Protocol Suceava vor fi disponibilizaţi şi vor primi salarii compensatorii aferente, deoarece RAPPS intenţionează să vândă tot ce este în patrimoniul

acestei instituţii.

Şeful Secretariatului General al Guvernului, Ilie Bolojan, a anunţat, vineri, la Suceava, că spaţiile vor fi scoase la licitaţie în cel mult trei luni, şi speră ca până la sfârşitul anului întreg patrimoniul să aibă alţi stăpâni decât statul. Bolojan a declarat că în aproximativ o lună de zile va fi realizată evaluarea întregului patrimoniu şi nu poate estima valoarea acestuia în prezent.

Măsura de disponibilizare vizează circa 30 de angajaţi la Suceava, iar la nivel naţional jumătate dintre salariaţii RAPPS, aproximativ 1300. „Nu vom pune clauze viitorilor cumpărători prin care să punem beţe în roate iniţiativei”, a arătat şeful SGG, Ilie Bolojan, subliniind astfel că nu va fi luat în calcul impunerea ofertanţilor drept condiţie păstrarea salariaţilor după privatizare.

Vizată de acţiunea de „externalizare a patrimoniului Regiei”, a precizat Bolojan, este şi Casa de oaspeţi cu toate acareturile sale, dar modalitatea de vânzare va fi analizată cu autorităţile sucevene. „Totul se vinde ce este acolo, dar cu prefectul şi primarul Sucevei, vom analiza modul în care se va face vânzarea. Există posibilitatea ca să se vândă compact sau parcelat. Eu aş opta pentru parcelare”, a comentat Bolojan.

RAPPS intenţionează să menţină în patrimoniul său pentru Preşedinţie, Guvern, Senat, Camera Deputaţilor şi Curtea Constituţională obiectivele de la Sinaia, Predeal şi Palatul Neptun.

Şeful Secretariatului General al Guvernului, Ilie Bolojan, a precizat că banii obţinuţi din vânzări vor lua calea Fondului Naţional de Dezvoltare, în proporţie de 75 la sută - pentru proiecte de infrastructură, autostrăzi, drumurilor naţionale şi drumurilor de centură, iar restul de 25 la sută v fi folosit de RAPPS pentru reabilitarea şi întreţinerea patrimoniului păstrat.

Mama deputatului Capra, bagata in spital de roiuri de albine

Mama deputatului Capra, bagata in spital de roiuri de albine


O comunitate de peste 1500 de persoane a fost terorizată de mai multe roiuri de albine, iar mama deputatului PNL de Suceava, Mihai Sandu Capră, a fost internată la Spitalul

municipal din Fălticeni în stare de şoc anafilactic, în urma înţepăturilor albinelor.

În jurul orelor amiezii zilei de vineri, pe raza localităţii Drăguşeni a avut loc un incident rutier, în urma căruia o remorcă încărcată cu peste 80 de stupi cu albine s-a răsturnat în şanţ. Majoritatea stupilor s-au spart, iar zeci de familii de albine au roit în grupuri care încotro.

Maria Sandu Capră, în vârstă de 82 de ani, mama deputatului PNL de Suceava, Mihai Sandu Capră, a fost atacată de aceste roiuri, care în cele din urmă au doborât-o la pământ. Minute bune nimeni nu a putut interveni până la sosirea apicultorilor din localitate, care au dus victima la ambulanţă. Femeia a fost dusă imediat la Spitalul Municipal din Fălticeni în stare de şoc anafilactic, fără puls, potrivit medicilor. Dr. Stelian Constantin care s-a ocupat de victima albinelor a declarat, ulterior, că starea pacientei a fost restabilită, dar că va rămâne sub stricta supraveghere a medicilor.

Şeful serviciului Poliţiei Rutiere a judeţului Suceava, Romeo Butnariu, a declarat că incidentul rutier s-a produs din cauza vitezei excesive, iar într-o curbă la stânga, camionul cu albine şi unul care venea din sens invers au încercat să se evite, ceea ce au şi reuşit, însă autovehiculul care transporta albinele nu s-a putut redresa şi s-a răsturnat în şanţ.

În consecinţă, poliţia rutieră a dispus blocarea traficului rutier şi redirecţionarea circulaţiei pe artere secundare. Maşinile de poliţie au patrulat timp de peste 3 ore prin localitatea Drăguşeni îndemnând populaţia să se închidă în locuinţe, ca să evite expunerea la înţepăturile albinelor. În acest răstimp, apicultorii profesionişti au fost chemaţi să strângă albinele care roiau în căutarea unui adăpost nou.

"Mulşi" de cota de lapte

"Mulşi" de cota de lapte


(ASIS) - Mai mulţi crescători de animale din satul Roşcani, oraşul Liteni, au ajuns pe culmele disperării, deoarece nu-şi mai pot preda laptele la procesatori. Oamenii se plîng că nu au fost informaţi îndeajuns cu privire la procedurile referitoare la declararea şi adjudecarea cotei de lapte, acuzînd neimplicarea factorilor responsabili.

Astfel, unii săteni au rămas fără cotă, iar alţii riscă să arunce laptele din cauza cantităţii mici admise spre livrare la unităţile prelucrătoare. Situaţia nu este singulară, cazuri similare fiind semnalate pe întreg teritoriul judeţului şi în ţară. Mulţi deţinători de vaci cu lapte, care au valorificat materia primă la diverşi procesatori, au rămas fără cotă sau cu o cotă infimă, avertizaţi fiind că, pe viitor, nu-şi mai pot valorifica acest produs, o sursă bună de completare a veniturilor. "Cum vom putea valorifica laptele pentru a ne întregi veniturile, şi aşa destul de mici, la ora actuală? Nu ne ajung banii pentru medicamente şi muncile agricole: arat, discuit, semănat, întreţinere recoltă. Au apărut isteţi care au cotă fără a livra lapte, iar acum încearcă să o valorifice", s-au plîns roşcănenii. În neştiinţa lor, unii au depăşit cota repartizată, iar acum vor fi penalizaţi. Aşa se face că, pe lîngă laptele predat, vor mai duce la Departamentul pentru Administrarea Cotelor de Lapte şi bani de acasă. (L.D.)

Cantinele mănăstirilor din Bucovina, la control

Cantinele mănăstirilor din Bucovina, la control


(ASIS) - Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a acceptat ca Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava să efectueze acţiuni de îndrumare şi verificare a modului de funcţionare a cantinelor mănăstirilor din judeţ.

Prefectul Orest Onofrei salută deschiderea manifestată de Arhiepiscopie, declarînd că verificarea activităţilor din cantinele mănăstirilor este în avantajul acestora din urmă. La mănăstiri se prepară mîncare atît pentru cei care locuiesc acolo, cît şi pentru turiştii cazaţi sau pelerini. (I.B.)

Sinucideri în lanţ

Sinucideri în lanţ


(ASIS) - În urmă cu două zile, un bărbat de 46 de ani din comuna Bogdăniţa şi-a pus capăt zilelor, spînzurîndu-se de un copac. Membrii familiei au rămas uimiţi, fiindcă, spun ei, nu ar fi existat nici un motiv pentru care să recurgă la un asemenea gest.

Din nefericire, numărul cazurilor de acest gen a crescut în ultimii ani. Doar în prima jumătate a acestui an, aproximativ 70 de vasluieni şi-au pus capăt zilelor. "Nu se poate spune că doar persoanele dintr-o anumită categorie socială şi-au pus capăt zilelor. Au fost şi oameni foarte săraci şi fără studii, dar au fost şi persoane cărora nu le lipsea nimic", ne-a spus purtătorul de cuvînt la IJP, Mihaela Ştraub. (S.P.)

Paraziţi pe treptele bisericilor

Paraziţi pe treptele bisericilor


(ASIS) - Boschetarii şi cerşetorii şi-au rezervat locuri şi parazitează împrejurimile bisericilor ortodoxe din municipiu. Gesturile de milostenie au devenit însă un risc pentru localnici, pentru că "taxa minimă" este acum de un leu, iar cel ce îndrăzneşte să "cotizeze" cu mai puţin se alege cu un şuvoi de înjurături şi blesteme.

Paraziţi pe treptele bisericilor

Nenorocoşii pot primi chiar proiectile în cap, din ce au şi cerşetorii prin buzunare. Acelaşi comportament îl au şi femeile cu copii mici în braţe, dar şi bărbaţii în putere, iar cînd teritoriul pe care îl consideră rezervat le este încălcat, între ei se produc adevărate altercaţii zgomotoase. Tinerele cu fuste creţe şi copii mucoşi în braţe aproape că fac parte acum din peisajul obişnuit de pe treptele bisericilor, dar fenomenul nu se limitează la atît. În spatele cimitirului Catedralei şi-au făcut "cuib" cîţiva boschetari, în mod evident membri ai cultului lui Bachus. Locuitorii din zonă se tem că boschetarii cantonaţi în spatele magaziilor lor, din neatentie sau "oboseală alcoolică" ar putea provoca incendii. n timpul zilei pot fi văzuţi odihnindu-se la soare, ca în staţiune, de unde putem deduce ca muncesc noaptea de zor... Deşi Politia Comunitară a fost sesizată, inclusiv de mine, s-ar părea că ori comunitarii n-au fost destul de convingători, ori pur şi simplu nu au drum pe-acolo şi preferă să îşi plimbe cascheta doa rprin zonele centrale. Am ajuns să ne temem să ieşim din casă, să ne temem să urcăm treptele bisericilor şi nimănui nu îi pasă, nici măcar preoţilor sau oamenilor de ordine", ne-a spus o locatară. (I.P.)

Albine ucigaşe, la Drăguşeni

Albine ucigaşe, la Drăguşeni


(ASIS) - Ieri, două autocamioane s-au ciocnit frontal în dreptul comunei Drăguşeni, iar unul s-a răsturnat într-un şanţ. Evenimentul nu ar fi fost de domeniul ineditului, mai ales că nici unul dintre şoferi nu a păţit nimic, dacă autovehiculul condus de Liviu Cîrlan, care a ajuns în şanţ, nu ar fi transportat peste 70 de stupi de albine.

După impact, roiurile înnebunite au luat-o razna şi au atacat o bătrînă în vîrstă de 82 de ani. Maria Capră, mama deputatului Mihai Sandu Capră, a ajuns la Spitalul Judeţean în şoc anafilactic după ce a fost înţepată de albine. Medicii au reuşit să o salveze, iar acum se află în afara oricărui pericol. Şi circulaţia pe DE 85 a fost întreruptă timp de trei ore, nu din cauza maşinii avariate, ci a roiurilor agresive. "S-a trecut, în cel mai scurt timp, la asigurarea zonei şi la devierea traficului pe relaţia PaşcaniB-Tîrgu FrumosB-Fălticeni, în vederea evitării oricărui pericol", ne-a spus purtătorul de cuvînt al IPJ, insp princ Alin Botezatu. (B.B., I.P.)

RAPPS închide sucursala de la Suceava

RAPPS închide sucursala de la Suceava


Ieri, secretarul general al Guvernului Ilie Gavril Bolojan a anunţat că Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) îi va concedia pe cei treizeci de angajaţi de la Suceava pînă la sfîrşitul acestui an, după ce va vinde activele sucursalei, considerate neprofitabile.

Disponibilizaţii vor beneficia de salarii compensatorii conform contractului colectiv de muncă semnat cu angajatorul. Ilie Gavril Bolojan a spus că activele care vor fi scoase la vînzare, prin licitaţie publică deschisă sînt Casa de oaspeţi, hotelul şi restaurantul Gloria, precum şi ferma Brădet nr.1.

Potrivit lui Bolojan, RAAPPS va vinde şi alte active ineficiente, din alte judeţe, urmînd să păstreze doar locaţiile din zona Bucureşti, Valea Prahovei şi Palatul de la Neptun.

Bolojan a declarat că regia va rămîne doar cu jumătate dintre angajaţi, peste 1.300 din toată ţara urmînd să fie concediaţi.

Secretarul general al Guvernului a spus că 75la sută din banii rezultaţi din vînzarea activelor vor fi vărsaţi în contul fondului naţional de dezvoltare pentru finanţarea proiectelor de infrastructură, iar restul de 25 la sută vor rămîne la regie, pentru reabilitarea şi modernizarea activelor rămase.

Ospăţ la stînă - miel la proţap

Ospăţ la stînă - miel la proţap


Pensiunile turistice din zona montană a Bucovinei se întrec să ofere oaspeţilor şi altceva decît un pat şi o listă de bucate. O plimbare în locuri aparte, ceva ce lasă amintiri plăcute şi gîdilă mai multe simţuri simultan.

Ospăţ la stînă - miel la proţap

O vizită la vreo stînă, oricît ar fi de departe prin munţi, este o astfel de experienţă specială şi mai e şi accesibilă pentru oricine, pentru că încă nu costă mai nimic. Regula de bun simţ este doar să nu mergi cu mîna goală acolo, să duci mici cantităţi de "tărie" şi de ţigări pentru ciobani, o sticlă de ulei şi alte cele bune de o salată sau orice crezi că le poate fi de folos oamenilor care nu coboară din munţi cu lunile. În schimb, adesea chiar gratis, ciobanul simplu îşi omeneşte musafirul cu lapte abia muls, cu mămăliguţă caldă şi cu o bucată de urdă dulce. Pentru musafirul de seamă, oficiul de gazdă îl face însă baciul în persoană, iar meniul de la stînă înclude miel sau berbecuţ la proţap.

Ciobanii spun că nu e nimic deosebit în a frige mielul şi că doar "trebuie să fie jar mult şi tare, să ştii cînd să pui mielul curăţat şi crestat şi mai ales să ştii cît de sus îl pui şi cînd să îl întorci. Nu e nici un condiment, nici un secret, e doar carne friptă pe jar, aşa cum pune şi cel de la oraş pe grătar". Şi totuşi gustul este cu totul special, poate pentru că aerul proaspăt din vîrf de munte face o poftă de mîncare neobişnuită iar foamea, se ştie, e cel mai priceput bucătar...

Tocmai pentru că se bucură de aşa mare succes preparatul, moda mielului "la rotisor rural" a coborît de pe munte şi la mesele cîmpeneşti sau la chefurile oficialilor. I s-au mai aplicat şi modificări sofisticate reţetei, aşa că uneori berbecuţul e ţinut o zi în lapte, ca să nu aibă carnea gust prea tare pentru doamnele care refuză din principiu o carne aşa de banală. Alteori, de dragul domnilor oaspeţi se stropeşte carnea cu vin, ca să se frăgezească mai repede şi să aducă la gust vreun pic cu carnea de vînat.

Noutăţile sînt, desigur, gustoase, dar parcă tot mai "adevărat" pentru orice gurmand este preparatul original. Cu cîteva condiţii, însă: să fie mîncat fierbinte, musai pe vîrf de munte, la aer curat şi chiar "ofensat" cu mujdei gros chiar înainte de a fi gustat.

Iuliana Popescu