joi, 3 ianuarie 2008

Fotbaliştii suceveni, prin România



Chiar dacă FC Cetatea se chinuie de ani buni să revină în elita fotbalului românesc, fotbaliştii originari din Suceava continuă să fie la modă în Liga I. Nu mai puţin de 16 jucători din judeţ evoluează în acest moment în eşalonul întâi, în frunte cu Dorin Goian, om de bază la Steaua şi echipa naţională, votat al patrulea fotbalist al României anul trecut, după Mutu, Chivu şi Lobonţ. Foarte apreciat în lumea fotbalului este şi Vasile Maftei, fălticeneanul păstrându-şi banderola de căpitan sub mandatele lui Dan Petrescu, Răzvan Lucescu, Cristiano Bergodi sau Mircea Rednic. Cu toate că din cauza vârstei înaintate şi-a pierdut în ultima vreme postul de titular, fostul echipier al Bucovinei, Dănuţ Perjă continuă să fie unul din favoriţii galeriei rapidiste, care a apreciat întotdeauna spiritul de luptător al jucătorului la 33 de ani.

Semeghin, între Galaţi şi Cipru

Fotbalişti de bază la formaţiile lor sunt şi Dorin Semeghin (Oţelul Galaţi), Cristian Şchiopu (Farul Constanţa) şi Ciprian Tănasă (Universitatea Craiova). Cu toate acestea „Seme” a anunţat că vrea să părăsească Galaţiul la vară, în ciuda declaraţiilor de dragoste făcute de preşedintele Marius Stan. Ajuns deja la vârsta de 29 de ani, Dorin doreşte să se transfere la un club din străinătate prin intermediul impresarei Ana Maria Prodan. Cea mai probabilă destinaţie a lui Semeghin pare să fie Ciprul, acolo unde se va întâlni cu „fratele” său de la Foresta, Daniel Bălan, care activează la formaţia de primul eşalon Alki Larnaca. În ciuda faptului că nu evoluează titular meci de meci, mezinul familiei Goian pare să aibă o situaţie sigură la Dinamo. „Am vorbit cu conducerea clubului şi am convenit să continui în Ştefan cel Mare. Din cauza concurenţei cu Moţi şi Radu Ştefan, Galliquio sau Fernandez nu am avut posibilitatea să mă impun deocamdată în primul unsprezece, însă sunt sigur că va veni şi rândul meu”, a declarat Lucian Goian.

Paşcovici, un nou început la UTA

Căzuţi în dizgraţie la UTA sub conducerea tehnică a lui Marius Lăcătuş, Cosmin Paşcovici şi Constantin Bumbac au fost reactivaţi odată cu venirea pe banca tehnică a lui Marin Barbu, astfel că este de aşteptat ca cei doi să devină jucători de bază în partea a doua a campionatului. Chiar dacă, spre deosebire de Viorel Hizo, Dorinel Munteanu nu i-a acordat aceeaşi încredere, Dorian Andronic rămâne unul din pariurile finanţatorului lui FC Vaslui, Adrian Porumboiu, care vede în sucevean înlocuitorul perfect pentru Ştefan Mardare, al cărui transfer la un club cu nume din ţară sau străinătate pare iminent. Însă nu pentru toţi sucevenii din Liga I anul 2007 a fost unul de referinţă. Mugur Bolohan (Universitatea Cluj) şi Constantin Schumacher (Ceahlăul Piatra Neamţ) au fost puşi pe lista de transferări la finalul turului, aşa că cei doi îşi vor încheia probabil cariera în străinătate, fiind doriţi de fostele lor echipe din Cipru şi China.

Guriţă, viitor incert

În ciuda zvonurilor care îl dădeau ca şi plecat de la Poli Iaşi, sunt şanse ca Dorel Bernard să-şi ducă până la capăt contractul cu gruparea din Dealul Copoului, care expiră în vara acestui an. „Preşedintele Sorin Boca m-a anunţat să mă prezint la reunirea lotului. La vârsta de 34 de ani sunt mai aproape de finalul carierei, aşa că accept mult mai uşor statutul de rezervă”, a mărturisit fostul fundaş de fier al Forestei. Într-o situaţie deloc confortabilă este Mihai Guriţă, după ani buni în care a fost vioara întâi atât la Oţelul Galaţi cât şi la Farul Constanţa. După experienţa ratată trăită la Steaua, „Guri” nu pare a fi unul din favoriţii antrenorului Ion Marin la Farul Constanţa. În cazul unei eventuale despărţiri de marinari în această iarnă, fotbalistul care va împlini pe 1 februarie vârsta de 35 de ani se poate transfera la UTA, acolo unde este dorit de Marin Barbu, fostul său antrenor de la Foresta.

De la antrenament, la masa festivă

Revelion în cantonament



Dacă pe majoritatea sportivilor şi antrenorilor suceveni, trecerea în noul an i-a prins alături de familie sau prieteni, totuşi există şi excepţii, un exemplu fiind antrenorul echipei de handbal CS Universitatea Suceava şi secund al naţionalei de seniori, Petru Ghervan. Aflat la Oradea în cantonament, tehnicianul sucevean a petrecut Revelionul în compania colegilor şi sportivilor de la echipa naţională de seniori a României, cu care va disputa în următoarele două săptămâni cele patru meciuri din grupa de calificare pentru Campionatul Mondial din 2009. Componenţii lotului, alături de oficiali, au început ultima seară din an cu un antrenament ce s-a terminat la orele 20.30, jumătate de oră mai târziu întâlnindu-se la masa special organizată pentru trecerea în 2008. Totuşi, atât sportivii, cât şi tehnicienii nu au fost singuri de Revelion, lângă ei aflându-se soţiile sau prietenele, cele care au însufleţit atmosfera. Cum era şi normal, pentru handbalişti, revelionul a fost unul mai scurt, în jurul orei 2.00 aceştia părăsind petrecerea pentru a se odihni. „A fost un Revelion scurt, dar cu o atmosferă foarte bună şi asta mai ales că am avut parte de prezenţa soţiilor sau prietenelor, dar şi datorită faptului că ne cunoaştem foarte bine între noi, nu numai de la echipa naţională. Pentru anul 2008 îmi doresc sănătate, mie şi celor cu care colaborez pentru putea duce la bun sfârşit tot ce ne-am propus”, a declarat antrenorul Petru Ghervan. Pentru tehnicianul sucevean acesta nu este primul Revelion în cantonament, el având parte de astfel de sărbători şi înainte de revoluţie, pe vremea când era antrenor la Roman. Petru Ghervan se va întâlni cu sportivii săi de la Universitatea Suceava abia pe 14 ianuarie, când aceştia vor ajunge la Băile Felix, loc unde vor efectua un cantonament de 10 zile, urmând să se alăture lotului pe data de 17, atunci când va termina cantonamentul cu naţionala.

Broşteni, un oraş sub ameninţarea sloiurilor de gheaţăBroşteni, un oraş sub ameninţarea sloiurilor de gheaţăBroşteni, un oraş sub ameninţarea sloiuril



Ameninţarea sloiurilor de gheaţă. Locuitorii din mai multe zone ale oraşului Broşteni trăiesc de mai bine de o săptămână cu securea deasupra capului.

După ce, în Ajunul Crăciunului, sloiurile de gheaţă au intrat în curtea unui sătean, zilele următoare fenomenul s-a repetat în alte şase gospodării.

Pentru ca sloiurile să nu afecteze şi alte anexe, s-a recurs la o variantă de moment pentru rezolvarea problemelor. În albia pârâului Neagra au acţionat mai multe utilaje care au îndepărtat gheaţa pe o distanţă de 2-3 km, astfel încât pericolul a fost îndepărtat pe moment.

O altă problemă a apărut pe drumul judeţean 174, Broşteni-Panaci. Aici, din cauza podului de gheaţă format pe pârâul Neagra, apa a început să curgă pe carosabil. Pe o distanţă de circa 50 de metri s-a format un adevărat pod de gheaţă, iar dacă fenomenul va continua, cei peste 200 de oameni care locuiesc în Dârmoxa riscă să rămână izolaţi. Totuşi, cea mai importantă ameninţare priveşte alimentarea cu apă potabilă a oraşului Broşteni şi a altor 3 localităţi. Conducta care transportă apa potabilă spre casele oamenilor s-a fisurat în mai multe locuri.

Stelian Chirilă, primarul din Broşteni, a precizat că situaţia este tot mai gravă de la o oră la alta şi că alimentarea cu apă potabilă poate fi sistată în orice moment.

„Dacă sloiurile de gheaţă vor continua să preseze asupra conductei, aceasta se va rupe în mod sigur. Vor fi afectaţi circa 2.500 de oameni, în special cei care locuiesc la blocurile din Broşteni. Zilele următoare vom încerca să găsim o soluţie, eventual să montăm o pompă de mare putere care să ne permită să furnizăm apă în continuare”, a declarat Stelian Chirilă.

Drumuri curate în judeţul Suceava



Circulaţia rutieră pe drumurile judeţene şi naţionale din judeţul Suceava se desfăşoară în condiţii normale de iarnă, fără a se înregistra probleme deosebite din cauza depunerilor de zăpadă.

Directorul societăţii Drumuri şi Poduri SA Suceava, Eugen Girigan, a declarat că atât în perioada revelionului, cât şi în prezent nu au fost semnalate probleme în ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile judeţene.

Girigan spune că pe majoritatea drumurilor judeţene, stratul de zăpadă de pe carosabil nu a depăşit 1-2 centimetri, astfel încât nu au fost înregistrate blocaje rutiere.

„S-a intervenit cu material antiderapant, pe majoritatea drumurilor judeţene, motiv pentru care nu am avut probleme”, a arătat directorul SC Drumuri şi Poduri SA Suceava.

Aceeaşi situaţie este întâlnită şi pe drumurile naţionale din judeţ, responsabilii secţiilor Drumuri Naţionale Suceava şi Câmpulung Moldovenesc susţinând că în momentul de faţă pe toate traseele se poate circula.

Şeful Drumuri Naţionale Suceava, Cristi Huţanu, ne-a declarat că în momentul de faţă aproape toate drumurile sunt „la negru”.

„Mai este puţină zăpadă pe drumurile din zona Putna şi Vicovul de Sus, însă vom interveni cu material antiderapant, astfel încât să avem toate traseele curate”, spune Huţanu.

De asemenea, conducerea secţiei Drumuri Naţionale Câmpulung Moldovenesc a anunţat că în zona de munte a judeţului se circulă normal, în condiţii de iarnă, nefiind instituite restricţii pe nici un traseu.

Şefa Drumuri Naţionale Câmpulung Moldovenesc, Liliana Dranca, susţine că în această perioadă nu au fost înregistrate blocaje sau accidente rutiere cauzate de starea drumurilor.

„Zăpada a fost de maxim doi centimetri pe carosabil, însă s-a intervenit imediat cu material antiderapant”, a spus Dranca.

Primii bebeluşi din 2008

Şampanie la maternitate



Trei copii au venit pe lume în noaptea dintre ani, în maternitatea Suceava, iar alţi patru s-au născut în cursul zilei de 1 ianuarie 2008. Fie că s-au născut prin cezariană sau natural, că trag mai mult sau mai puţin la cântar, toţi copiii, şase băieţi şi o fată, sunt sănătoşi, declară cadrele medico-sanitare.

În noaptea de Revelion au venit pe lume trei băieţi, primul la ora 2.55, cu o greutate de 3,730 kilograme, care a primit de la doctori nota 9. Mămica lui se numeşte Anca Mariana Oprea, are 26 ani, este din Suceava şi se află la prima naştere.

Toţi copiii sunt sănătoşi

La ora 3.50, s-a născut al doilea băiat, cu o greutate de 3,940 kilograme, notat de medici cu 8. El este primul copil al Mariei Tucaliuc, de 23 ani, din Siminicea. Cel de-al treilea băiat s-a născut la ora 5.15, cu o greutate de 3,300 kilograme. Copilul a fost notat cu 9, mămica lui, Ana Maria Heciu, în vârstă de 31 ani, aflându-se la a doua naştere.

În cursul zilei de 1 ianuarie 2008, la maternitatea Suceava s-au mai născut patru copii, trei băieţi şi o fată. Potrivit cadrelor medico-sanitare, toţi bebeluşii sunt sănătoşi.

Medicii americani au început operaţiile gratuite

La Bethesda



Echipa formată din doi medici americani, specializaţi în chirurgia mâinii şi în ortopedie, au efectuat ieri, la clinica Bethesda din Suceava, primele operaţii prin artroscopie.

Potrivit directorului acestei unităţi sanitare private, dr. Ştefan Puşcaşu, până în jurul prânzului, cinci persoane avuseseră deja parte de intervenţii chirurgicale.

Sursa citată a arătat că, în total, 21 de pacienţi vor fi operaţi de specialiştii din SUA, după ce, pe data de 31 decembrie, chirurgul Jeff Gelfand, care a oferit 36 de consultaţii, a făcut 11 programări pentru operaţii, în timp ce colegul său, ortopedul Tom Harries, care a examinat 72 de persoane, a ales pentru operaţii 10 cazuri.

Vor să opereze suceveni şi la ei acasă

Cei doi medici vor opera gratuit, până mâine inclusiv, cele 21 de persoane din judeţ cu probleme ce ţin de chirurgia mâinii şi ortopedie. Doctorii din SUA vor efectua intervenţii chirurgicale folosind o metodă nouă, minim invazivă, nepracticată până acum în zona Moldovei, denumită artroscopie.

Ieri, dr. Ştefan Puşcaşu a anunţat că specialiştii din SUA, chirurgul Jeff Gelfand şi ortopedul Tom Harries, s-au oferit să continue această acţiune caritabilă. Potrivit sursei citate, cei doi medici americani şi-au exprimat intenţia de a opera anual, în America, câte patru persoane din judeţul nostru, care reprezintă cazuri complexe.

„Au o fundaţie în SUA şi vor face totul prin intermediul ei. Costurile pentru transport şi operaţii vor fi suportate de fundaţie, iar cazarea va fi asigurată de o familie de americani. Cazarea, care este asigurată şi pentru însoţitorul persoanei bolnave, poate ajunge până la şase săptămâni deoarece include şi perioada de recuperare”, a punctat dr. Ştefan Puşcaşu.

Grămezi imense de gunoi, după Revelionul din centrul Sucevei



Distracţie costisitoare la trecerea dintre ani. Marea petrecere în aer liber, organizată de Primărie în centrul Sucevei, pe esplanada Casei de Cultură, a însemnat nu doar mii şi mii de oameni care au dansat, cântat şi sărbătorit împreună trecerea într-un nou an, ci şi o mulţime de gunoaie lăsate în urmă.

De la tradiţionalele sticle de şampanie deschise la miezul nopţii, sticle sparte pentru că „cioburile aduc noroc”, pahare de plastic şi ambalaje de la mâncare, în urma petrecăreţilor au rămas impresionante mormane de gunoaie, în cantităţi demne de cartea recordurilor.

Astfel, conform reprezentanţilor firmei de salubrizare Rosal, care a început activitatea de curăţenie în centrul oraşului în jurul orei 3 dimineaţa, în urma petrecerii de Revelion au fost adunate peste 300 de metri cubi de gunoaie, o cantitate imensă, aproape dublă faţă de ceea adunată anul trecut.

“Era ceva de speriat ce a rămas în urma petrecerii. S-a lucrat intens până dimineaţă şi am reuşit să terminăm până la ora 7.00, dar, ca şi cantităţi, sunt aproape la fel de mari precum cele adunate într-o zi normală din două mari cartiere ale Sucevei – Obcini şi Burdujeni. A fost mai uşor să le adunăm pentru că sunt pe o suprafaţă restrânsă”, a declarat directorul firmei Rosal, Adrian Niculescu.

Spre deosebire de alţi ani, când întreaga esplanadă era acoperită de gunoaie, dar pubelele amplasate în zonă, special pentru depozitarea resturilor celor de la petrecere, erau goale, cele 12 containere de gunoi de 1,1 metri cubi au fost utilizate la maxim.

Revelion pe pârtie la Vatra Dornei



Pe pârtie. Miile de turişti care au ales să-şi petreacă noaptea de Revelion la Vatra Dornei nu au regretat nimic.

Nici măcar gerul nu i-a fugărit pe oameni, care au sărbătorit până târziu în noapte trecerea în noul an. Dacă o parte dintre turişti a ales să urmărească spectacolul organizat de administraţia locală în faţa sediului Primăriei, alţii şi-au spus „La mulţi ani!” direct pe pârtie.

De altfel, pe cele două pârtii din Vatra Dornei s-a schiat până la ore târzii din noapte.

La Telescaun s-a stat la coadă şi câte două ore pentru a prinde un loc în instalaţia care permitea accesul în vârful pârtiei. Preţul, 9 lei pentru o urcare şi 13 lei pentru urcare şi coborâre, nu a reprezentat un impediment pentru cei care au dorit să schieze pe pârtia Telescaun.

Pe pârtia Parc aglomeraţia a fost şi mai mare, mai ales că este şi la doi paşi de centrul staţiunii. Aici, pentru o urcare cu teleschiul s-au plătit 4 lei, dar mulţi turişti au preferat urcările pe jos şi coborârile cu nyloanele.

Stratul de zăpadă de pe cele două pârtii a fost între 10-35 cm, astfel încât distracţia se poate spune că a fost la ea acasă.

Numărul mare de turişti le-a dat bătăi de cap şi salvamontiştilor. „Incidente au fost destul de multe, dar spre deosebire de alţi ani au fost mai uşoare, în special entorse, plăgi tăiate sau contuzii rezultate din căzături. S-au organizat patrule regulate de salvamontişti pe cele două pârtii şi traseele importante din zonă”, a declarat Petrică Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei.

În cursul zilei de ieri, turiştii au început să părăsească staţiunea Vatra Dornei, dar proprietarii de pensiuni şi hoteluri spun că a fost o perioadă foarte bună.

Gradul de ocupare al staţiunii a fost de 100%, iar agenţii de turism speră să aibă clienţi şi săptămânile următoare.

Tâlhărit de maşină, după ce a petrecut cu agresorii la discotecă



Distracţia de sfârşit de an a unui tânăr la discotecă s-a terminat cât se poate de prost pentru acesta, după ce a fost tâlhărit de maşină chiar de către cei cu care a petrecut o noapte întreagă.

Toată povestea s-a petrecut în noaptea de sâmbătă spre duminică (29/30 decembrie 2007), atunci când Florin E., în vârstă de 29 de ani, din comuna Bosanci, s-a dus să petreacă la o discotecă din oraşul Dolhasca.

Aici, victima s-a întâlnit cu un tânăr de etnie romă, din localitate, pe care-l cunoscuse, printr-o cunoştinţă, în urmă cu câteva zile. Cei doi au stat împreună la o masă, petrecând până spre dimineaţă, alături şi de câţiva amici de-ai tânărului rom.

La plecare, cum Florin E. venise la discotecă cu maşina (un Audi A4, înmatriculat în Austria), tânărul a fost rugat de doi dintre cei cu care a stat la aceeaşi masă să-i ducă la casele lor, în satul Gulia.

Sechestrat în maşină

Ajunşi la Gulia, cei doi i-au cerut bosânceanului să meargă la un amic de-al lor, într-o scurtă vizită. La intrarea în casa aşa-zisului amic, Florin E. a fost luat la bătaie de gazdă şi de către ceilalţi doi tineri, agresorii luându-i un telefon mobil, aproximativ 100 de lei şi cheile de la maşină.

După ce l-au bătut bine, agresorii l-au urcat cu forţa în maşină, pe bancheta din spate, şi au demarat în trombă, făcând cu schimbul la volan. La un moment dat, când erau pe raza comunei Bosanci, victima a avut inspiraţia să le ceară agresorilor să oprească maşina pentru a-şi face nevoile. Când s-a văzut coborât din Audi, Florin E., profitând de neatenţia tâlharilor săi, a luat-o la fugă, găsindu-şi scăpare în curtea unui frate de-al său. Bosânceanul a sunat la <112> şi a povestit toate cele întâmplate Poliţiei. Maşina sa a fost găsită, fără avarii, a doua zi, abandonată pe raza municipiului Fălticeni.

Lăsaţi în libertate de judecători

Cercetările au fost preluate de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, anchetatorii reuşind să-i identifice în scurt timp pe autori, în persoana numiţilor Mirel Gagiu (18 ani), din municipiul Vatra Dornei, Ilie Ciuraru (29 de ani) şi Florin Baicu (20 de ani), ambii din Gulia.

Doi dintre aceştia, Ciuraru şi Gagiu, au fost prinşi de oamenii legii în scurt timp, tocmai în gara de la Vatra Dornei, al treilea fiind dat în urmărire generală.

Deşi poliţiştii i-au reţinut pe cei doi pentru 24 de ore, iar procurorii i-au dus în faţa instanţelor de judecată cu propunere de arestare preventivă, magistraţii Judecătoriei Suceava au decis ca învinuiţii să fie cercetaţi în stare de libertate.

„În cauză se efectuează cercetări faţă de sus-numiţii, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tâlhărie, furt calificat şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Înjunghiată pentru că nu a tăiat bine cozonacul

Revelion în spital



O femeie în vârstă de 38 de ani a fost adusă în stare gravă, în noaptea de Revelion, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, după ce a fost înjunghiată de două ori de concubinul ei, pe motiv că nu a tăiat bine cozonacul.

Deşi victima era plină de sânge, bărbatul nu a sunat la Poliţie sau la Salvare, el lăsându-şi consoarta să zacă în casă, ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat.

Femeia a ajuns la spital abia după câteva ore, când s-a întors acasă de la urat fiul ei, în vârstă de 15 ani.

Gica B. a fost internată în Reanimarea Spitalului Judeţean de Urgenţă, prin transfer de la unitatea similară din Vatra Dornei. Femeia a fost supusă imediat unei intervenţii chirurgicale deoarece una din cele două lovituri îi atinsese plămânul drept.

Medicii care o au în grijă declară că evoluţia post operatorie este bună, iar victima se află în afara oricărui pericol.

Înjunghiată pentru a treia oară

Pe patul de spital, Gica B. spune că nu ştie care este motivul pentru care omul cu care trăieşte alături de 16 ani, Constantin Paraschiv, în vârstă de 45 ani, şi împreună cu care are un copil de 15 ani, a pus mana pe cuţit.

Ea declară că în ultimele două luni acesta a mai înjunghiat-o de două ori, dar leziunile provocate au fost minore şi n-au necesitat, ca de această dată, spitalizare.

În ambele cazuri l-a reclamat la Poliţie, dar acum se va asigura că va înfunda puşcăria pentru ceea ce i-a făcut.

Femeia afirmă că ultimul incident, în urma căruia a ajuns direct pe masa de operaţie, s-a produs în data de 31 decembrie, în jurul orei 18.30.

„Am fost la un vecin, să ajut la curăţenie, iar când m-am întors acasă mi-a zis să-i pun masa. Era băut, iar eu i-am replicat că e o seară specială şi ar trebui să mai aşteptăm un pic, măcar până se întoarce şi copilul acasă. I-am tăiat nişte cozonac pe un fund de lemn şi m-am dus la chiuvetă să spăl o farfurie. Atunci el s-a apropiat de mine şi mi-a înfipt un cuţit în spate. Când m-am întors, m-a lovit a doua oară, în piept”, povesteşte Gica B..

Victima declară că din cauza şocului a căzut jos, fără cunoştinţă. Ea spune că nu ştie cât a zăcut în această stare şi că s-a trezit în momentul în care bărbatul s-a apucat să o ascundă în cămară.

A tăiat-o şi a ascuns-o în cămară

„Mi-am revenit când m-a luat de umeri şi a început să mă târască înspre cămară. M-a băgat înăuntru, a aruncat peste mine cu multă apă rece, nu ştiu de ce, poate ca să mai spele din sânge, şi a pus un scaun în uşă. Mi-a zis că vrea să stau acolo, să mor în chinuri groaznice. Cred că m-a ţinut închisă aproximativ două ore, până când a cedat rugăminţilor mele şi m-a lăsat să mă duc să mă întind în pat. Acolo m-a găsit fiul meu când s-a întors de la urat. Şi pe el l-a ameninţat cu moartea, băiatul a trebuit să se lupte cu el pentru a putea să sune şi să anunţe ce mi s-a întâmplat”, a relatat victima.

Femeia arată că şi-a reclamat concubinul la Poliţie şi pentru ultima faptă comisă, dar de data asta va avea grijă să nu mai scape atât de uşor.

„Nu se mai poate aşa, îl bag la puşcărie. Îmi este frică pentru viaţa mea şi a copilului meu. Eu sunt în spital, iar băiatul doarme prin vecini. Nu-l lasă să stea în casă. Nici eu nu ştiu unde am să mă duc când ies din spital”, a precizat victima.

Luat la întrebări de oamenii legii, Constantin Paraschiv a declarat că şi-a înjunghiat concubina pentru că nu i-a plăcut cum a tăiat cozonacul.

20.000 de oameni de Revelion în centrul Sucevei



Aproximativ 20.000 de persoane au înfruntat frigul pătrunzător şi au petrecut Revelionul în centrul municipiului Suceava, acolo unde Primăria şi Consiliul Local au organizat un amplu spectacol menit să marcheze trecerea în noul an.

"Înarmaţi" cu pahare şi sticle de şampanie, pe care le-au golit imediat după miezul nopţii, sucevenii s-au distrat şi au dansat pe melodiile formaţiilor Underdog Project din Canada, Pachanga din Spania, Viţa de Vie, Radu şi Arsenie de la fosta trupă O-Zone, dar şi ale interpreţilor de muzică populară Margareta Clipa, Alexandru Recolciuc, George Finiş şi Sofia Vicoveanca. Trebuie spus că prezenţa a două trupe străine la un Revelion în municipiul Suceava reprezintă o premieră.

Mai mult sau mai puţin cunoscuţi publicului din România, canadienii de la Underdog Project au reuşit totuşi să facă atmosferă şi să-i încălzească pe cei prezenţi în centrul Sucevei.

Cei trei membri ai formaţiei au prezentat un spectacol ce a inclus melodii precum „Summer Jam”, "Girls of Summer" şi "Unbelievable” sau “Saturday Night", şi care au reuşit să „prindă” la publicul sucevean.

Apreciaţi de suceveni au fost şi spaniolii din formaţia Pachanga, cei care au reuşit să se remarce pe plan internaţional cu melodii precum “Loco”, “Close to you” sau „I Don’t Like Raggae-ton”. Recitalul acestora a fost unul dintre cele mai apreciate ale serii, publicul sucevean, în special cel tânăr, dovedind că este la curent cu melodiile celor doi spanioli.

Revelionul premierelor

De fapt, se poate spune că „Revelionul 2008” a fost unul al premierelor.

Cei doi foşti componenţi ai trupei O-Zone, Radu şi Arsenie, au acceptat în premieră să apară împreună pe scenă şi să cânte patru cântece ale formaţiei cu care s-au consacrat, printre care şi celebra piesă „Dragostea din tei”.

Tot o premieră au fost şi jocurile de lasere care au făcut deliciul sucevenilor. Pe blocurile din centru a fost proiectată cu lasere fraza „Primarul Ion Lungu şi Consiliul Local vă urează La Mulţi Ani”.

Primarul Ion Lungu împreună cu soţia a învârtit hora alături de suceveni

Ca şi la revelionul precedent, "Privighetoarea Bucovinei", cum este supranumită Sofia Vicoveanca, a fost cea care a făcut trecerea dintre ani, cântecele ei încălzind la maxim atmosfera din piaţă.

Alături de ea s-a aflat pe scenă şi primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care a condus numărătoarea inversă şi a lansat urarea „La Mulţi Ani 2008”.

El le-a transmis sucevenilor să aibă, în 2008, un an mai bun decât cel care a trecut, le-a mulţumit pentru că au fost buni cetăţeni în 2007 şi le-a cerut sprijinul pentru proiectele pe care Primăria le va demara în noul an.

Primarul nu a fost simplu spectator la Revelionul municipalităţii. Împreună cu soţia sa şi cu alţi oficiali ai Primăriei Lungu a învârtit hora, cum se spune, în piaţă, alături de ceilalţi suceveni.

El a ciocnit şampanie cu oamenii, dar a şi făcut cinste, Primăria pregătind câteva zeci de sticle pentru cei din piaţă.

Nu au lipsit focurile de artificii care au făcut deliciul celor prezenţi la Revelionul în aer liber.

Spectacolul prezentat de pirotehnişti a ţinut circa un sfert de oră şi a fost unul impresionant, fiind însoţit de chiote de bucurie şi de admiraţie.

Piaţa centrală a municipiului Suceava s-a eliberat în jurul orei trei dimineaţa, în urma petrecăreţilor rămânând mii de pahare şi de sticle goale.

Trei tineri, striviţi în maşină



Cumplit accident rutier în ultima zi din 2007. Trei tineri, cu vârste cuprinse între 20 şi 27 de ani, şi-au găsit sfârşitul în mod tragic, după ce maşina în care se aflau s-a strivit de un copac. Toţi au murit pe loc, fără a avea vreo şansă de supravieţuire.

Nenorocirea care a răpit viaţa celor trei s-a produs pe DN 17, în apropiere de comuna Dorna Candreni, localitatea de domiciliu a victimelor.

Daniel Dău, în vârstă de 20 de ani, venise să-şi petreacă sărbătorile acasă, din Italia, unde lucra de ceva vreme. Şi Mihai Boca, de 27 de ani, era „stranier”, stând mai tot timpul anului în Germania. L-au luat cu ei în maşină şi pe Nicolaie Moroşan, de 21 de ani, şi şi-au petrecut seara în comuna Poiana Stampei.

În zorii zilei de luni s-au pornit spre casă. La volanul maşinii, un VW Passat Combi, se afla Daniel Dău. Aproape de intrarea în comuna Dorna Candreni, drumul lor s-a sfârşit brusc.

Pe fondul vitezei excesive, într-o curbă la dreapta, tânărul şoferul a pierdut controlul asupra volanului. Nu a mai avut timp să reacţioneze în nici un fel. Maşina s-a dus izbit de un copac de pe marginea drumului, impactul fiind devastator.

Multă inconştienţă

La faţa locului nu a fost găsită nici o urmă de frânare, semn că totul s-a petrecut într-o fracţiune de secundă.

Transformată într-un morman de fiare, maşina era împrăştiată pe o rază de câţiva zeci de metri. Chiar şi motorul a sărit din maşină, fiind găsit la aproximativ zece metri de locul în care s-a produs impactul.

Unul dintre tineri, aruncat din maşină în momentul impactului, zăcea în şanţ. Ceilalţi doi, prinşi între fiare, au fost scoşi din maşină numai după ce pompierii au „săpat” în imensul morman de fiare în care s-a transformat maşina.

Deşi s-au ferit să estimeze cu ce viteză rula tânărul şofer, poliţiştii au subliniat că inconştienţa este principala cauza a acestui accident. Impactul nimicitor şi lipsa oricărei urme de frânare demonstrează clar că şoferul rula cu mult peste 100 de kilometri la oră.

De asemenea, având în vedere că se întorceau de la o petrecere, este probabil ca şoferul să fi consumat şi alcool, însă acest aspect se va lămuri numai după aflarea rezultatelor necropsiei cadavrelor.

Handbaliştii suceveni primii în "focul" competiţiilor oficiale în 2008


Naţionala de handbal masculin a României va debuta în campania de calificare la Mondialele din 2009 în după amiaza zilei de miercuri, 2 ianuarie. România face parte din grupa a III-a preliminară împreună cu echipele Ciprului şi Lituaniei. După aceste dispute, cum nu se pune problema victoriei din această grupă, echipa României va evolua într-un baraj în compania unei formaţii puternice. În primul meci din campania de calificare la Mondialele din 2009, România va întălni miercuri la Oradea formaţia similară a Ciprului.“Atmosfera din cadrul echipei este una extrem de destinsă, jucătorii noştri fiind dornici de a pătrunde în elita handbalului european şi mondial. Suceava va avea o reprezentare serioasă în naţională, Rohozneanu, Irimescu şi Ciubotaru fiind jucători de bază ai echipei.Suntem convinşi că nu vom avea probleme în dublele întâlniri cu Cipru şi Lituania, dar aceste partide sunt importante pentru ca să ne intrăm în ritm. În ceea ce priveşte formaţia noastră CS Universitatea Suceava, ea va începe pregătirile mâine, 3 ianuarie pentru ca apoi în ziua de 13 ianuarie lotul să plece într-un stagiu de pregătire centralizată la Băile Felix” a declarat antrenorul secund al naţionalei de handbal masculin a României şi directorul tehnic al formaţiei CS Universitatea Suceava, Petre Ghervan.

Bani de la judeţ pentru susţinerea asociaţiei "EURONEST"

Bani de la judeţ pentru susţinerea asociaţiei


Consiliul Judeţean Suceava va suporta din bugetul propriu cotizaţia anuală în calitate de membru fondator al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „EURONEST”. Este vorba de 94.173 de lei pentru anul 2008 asta însemnând 0,04 euro pe cap de locuitor. Acest lucru a fost aprobat în ultima şedinţă din acest an a deliberativului judeţean care a avut loc la finele săptămânii trecute. Alături de Consiliul Judeţean ca membri fondatori în Asociaţia „EURONEST” se află şi celelalte Consilii Judeţene din regiunea de nord-est şi anume Botoşani, Vaslui, Bacău, Iaşi şi Neamţ. Scopul asociaţiei este acela de a promova spre finanţare proiectul „Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă, acordării asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat”. Practic se doreşte dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din cele şase judeţe cu echipamente moderne dar şi achiziţionarea de echipamente care să fie folosite în comun, precum un elicopter. Se urmăreşte în final îmbunătăţirea capacităţii de răspuns în situaţii de urgenţă la nivelul fiecărui judeţ prin reducerea timpului de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat şi pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Proiectul urmează să fie promovat prin Programul Operaţional Regional în vederea obţinerii unor fonduri nerambursabile. Cotizaţiile pe care trebuie să le plătească fiecare judeţ vor putea susţine funcţionarea Asociaţiei „EURONEST” ale cărei cheltuieli anuale sunt estimate între 420.000 şi 500.000 de lei.

Reorganizări la centrele de protecţie socială a persoanelor adulte

Reorganizări la centrele de protecţie socială a persoanelor adulte


Cinci centre de protecţie a persoanelor adulte din judeţul Suceava aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au căpătat personalitate juridică de la 1 ianuarie 2008 urmând să dispună de contabilitate proprie şi să devină ordonatori terţiari de credite. Este vorba de Centrele de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Costâna şi Sasca Mică, Centrul pentru Persoane Vârstnice şi de Reabilitare Socială Zvoriştea, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Pojorîta şi Centrul de Recuperare şi Reabilitare Mitocu Dragomirnei şi Locuinţa Maxim Protejată. Reorganizarea celor cinci centre a fost aprobată în utlima şedinţă a Consiliului Judeţean şi a fost făcută în scopul utilizării resurselor materiale, financiare şi umane într-un mod cât mai eficient. În unităţile respective îşi desfăşoară activitatea circa 650 de salariaţi.

Urător tâlhărit de căciulă şi trei tobe

Urător tâlhărit de căciulă şi trei tobe


Un sucevean plecat cu uratul a fost tâlhărit de căciulă şi trei tobe de către trei tineri. Evenimentul s-a petrecut luni, 31 decembrie 2007, pe strada Mihai Viteazu din municipiul Suceava victimă fiind Alexandru Bogdan N., de 18 ani. Hoţii au fost prinşi pînă la urmă de o patrulă a Biroului Poliţiei de Ordine Publică Suceava în cartierul Obcine fiind vorba de Dumitru C. (24 de ani) din municipiul Suceava, şi Ovidiu S. (20 de ani) şi Ştefan G. (29 de ani), ambii din comuna Pătrăuţi. Prejudiciul a fost recuperat şi restituit părţii vătămate, cercetările fiind continuate cu autorii în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat. Cei trei s-au ales cu dosar penal.

Drumurile din judeţ în stare de funcţionare

Drumurile din judeţ în stare de funcţionare


Circulaţia rutieră pe drumurile judeţene şi naţionale din judeţul Suceava se desfăşoară în condiţii normale de iarnă, fără a se înregistra probleme deosebite din cauza depunerilor de zăpadă. Directorul societăţii Drumuri şi Poduri SA Suceava, Eugen Girigan, a declarat că atât în perioada revelionului, cât şi în prezent nu au fost semnalate probleme în ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile judeţene. Girigan spune că pe majoritatea drumurilor judeţene stratul de zăpadă de pe carosabil nu a depăşit 1-2 centimetri, astfel încât nu au fost înregistrate blocaje rutiere. „S-a intervenit cu material antiderapant, pe majoritatea drumurilor judeţene, motiv pentru care nu am avut probleme”, a arătat directorul SC Drumuri şi Poduri SA Suceava. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi pe drumurile naţionale din judeţ, responsabilii secţiilor Drumuri Naţionale Suceava şi Câmpulung Moldovenesc susţinând că în momentul de faţă pe toate traseele se poate circula. Şeful Drumuri Naţionale Suceava, Cristi Huţanu, ne-a declarat că în momentul de faţă aproape toate drumurile sunt „la negru”. „Mai este puţină zăpadă pe drumurile din zona Putna şi Vicovul de Sus, însă vom interveni cu material antiderapant, astfel încât să avem toate traseele curate”, spune Huţanu. De asemenea, conducerea secţiei Drumuri Naţionale Câmpulung Moldovenesc a anunţat că în zona de munte a judeţului se circulă normal, în condiţii de iarnă, nefiind instituite restricţii pe niciun traseu. Şefa Drumuri Naţionale Câmpulung Moldovenesc, Liliana Dranca susţine că în această perioadă nu au fost înregistrate blocaje sau accidente rutiere cauzate de starea drumurilor. „Zăpada a fost de maxim doi centimetri pe carosabil, însă s-a intervenit imediat cu material antiderapant”, a spus Dranca.

Pierdut la psihiatrie

Pierdut la psihiatrie


Poliţia din Fălticeni a primit în ultima zi a anului trecut un apel mai puţin obişnuit. Un bărbat din comuna Mălini, pe nume Dănilă A., a reclamat că şi-a pierdut fiul pe holurile spitalului din Fălticeni. El le-a povestit poliţiştilor că pe 28 decembrie şi-a dus băiatul în vârstă de 29 de ani la spital pentru un control psihiatric deoarece acuza de mai mult timp dureri puternice la cap. La un moment dat, însă, bărbatul s-a dus al WC, iar când a revenit nu şi-a mai găsit fiul. A plecat acasă singur în speranţa că băiatul va veni. Văzând că au trecut trei zile şi fiul său nu a ajuns acasă bărbatul a cerut ajutorul Poliţiei. Fiul rătăcitor a fost găsit într-un final pe raza municipiului Fălticeni cu semne de hipotermie.

Sucevenii au lăsat în centru peste 300 de metri cubi de gunoi

Sucevenii au lăsat în centru peste 300 de metri cubi de gunoi


Peste 300 de metri cubi de gunoi au lăsat sucevenii în centrul municipiului reşedinţă de judeţ în urma petrecerii de Revelion organizate de Primărie şi Consiliul Local. Aceasta este estimarea făcută de reprezentanţii firmei Rosal care au adunat sticlele goale de şampanie, cioburile de la pahare şi sticle, pahare din plastic sau ambalaje de la mâncare imediat după terminarea petreceri de Revelion adică în jurul orei trei dimineaţa. “Era ceva de speriat ce a rămas în urma petrecerii. S-a lucrat intens până dimineaţă şi am reuşit să terminăm până la ora 7.00, dar, ca şi cantităţi, sunt aproape la fel de mari precum cele adunate într-o zi normală din două mari cartiere ale Sucevei – Obcini şi Burdujeni. A fost mai uşor să le adunam că sunt pe o suprafaţă restrânsă”, a declarat directorul firmei Rosal, Adrian Niculescu.

20.000 de oameni de Revelion în centrul Sucevei

20.000 de oameni de Revelion în centrul Sucevei


Aproximativ 20.000 de persoane au înfruntat frigul pătrunzător şi au petrecut Revelionul în centrul municipiului Suceava acolo unde Primăria şi Consiliul Local au organizat un amplu spectacol menit să marcheze trecerea în noul an. "Înarmaţi" cu pahare şi sticle de şampanie, pe care le-au golit imediat după miezul nopţii, sucevenii s-au distrat şi au dansat pe melodiile formaţiilor Underdog Project din Canada, Pachanga din Spania, Viţa de Vie, Radu şi Arsenie de la fosta trupă O-Zone, dar şi a interpreţilor de muzică populară Margareta Clipa, Alexandru Recolciuc, George Finiş şi Sofia Vicoveanca. Trebuie spus că prezenţa a două trupe străine la un Revelion în municipiul Suceava reprezintă o premieră. De fapt se poate spune că „Revelionul 2007” a fost unul al premierelor. Cei doi foşti componenţi ai trupei O-Zone, Radu şi Arsenie, au acceptat în premieră să apară împreună pe scenă şi să cânte celebra piesă „Dragostea din tei”. Tot o premieră au fost şi jocurile de lasere care au făcut deliciul sucevenilor. Pe blocurile din centru a fost proiectată cu lasere fraza „Primarul Ion Lungu şi Consiliul Local vă urează La Mulţi Ani”. Canadienii de la Underdog Project au făcut cu greu faţă frigului fiind nevoiţi să mai radă câte o vodkă în pauzele dintre cîntece.

Primarul Ion Lungu împreună cu soţia a învârtit hora alături de suceveni

Ca şi la revelionul precedent "Privighetoarea Bucovinei" cum este supranumită Sofia Vicoveanca, a fost cea care a făcut trecerea dintre ani, cîntecele ei încălzind la maxim atmosfera din piaţă. Alături de ea s-a aflat pe scenă şi primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care a condus numătoarea inversă şi a lansat urarea „La Mulţi Ani 2008”. El le-a transmis sucevenilor să aibă în 2008 un an mai bun decât cel care a trecut, le-a mulţumit pentru că au fost buni cetăţeni în 2007 şi le-a cerut sprijinul pentru proiectele pe care Primăria le va demara în noul an. Primarul nu a fost simplu spectator la Revelionul municipalităţii. Împreună cu soţia sa şi cu alţi oficiali ai Primăriei Lungu a învârtit hora, cum se spune, în piaţă alături de ceilalţi suceveni. El a ciocnit şampanie cu oamenii dar a şi făcut cinste Primăria pregătind câteva zeci de sticle pentru cei din piaţă. Nu au lipsit focurile de artificii care au făcut deliciul celor prezenţi la Revelionul în aer liber. Spectacolul prezentat de pirotehnişti a ţinut circa un sfert de oră şi a fost unul impresionant fiind însoţit de chiote de bucurie şi de admiraţie. Piaţa centrală a municipiului Suceava s-a eliberat în jurul orei trei dimineaţa în urma petrecăreţilor rămînînd mii de pahare şi de sticle goale. De menţionat că Revelionul municipalităţii a costat bugetul circa 2,4 miliarde de lei vechi.

Fotbal >> Retrospectiva Cupei României – faza judeţeană


Sport



Inter Capu Câmpului – Cetatea II Suceava Arbore, finala din 2008 a Cupei

retrospectiva cupa, 29 decembrie Cupa României la fotbal este competiţia care se bucură de cea mai mare popularitate, atât în rândul echipelor, cât şi al suporterilor. Şi în acest an, faza judeţeană a Cupei s-a aflat în organizarea Asociaţiei Judeţene de Fotbal. Miza este şi ea importantă, întrucât câştigătoarea la nivel judeţean a Cupei României va juca în prima fază naţională cu o echipă de Liga a III-a.

Ediţia 2007-2008 a debutat pe data de 19 august 2007, cu 16 întâlniri, în care s-au confruntat echipele componente ale celor două serii din Liga a V-a. Iată rezultatele acelor partide:

Progresul Frătăuţii Vechi – Nord Bucovina Frătăuţii Noi 4 – 3 d.p.

Progresul Milişăuţi – Avântul Volovăţ 0 – 3

Unirea Horodnic – Victoria Solca 6 – 1

Eusadi Negostina – Locomotiva Dorneşti 2 – 10

Flacăra Vicovu de Jos – Polul Nord Falcău (neprezentare)

Constructorul Dărmăneşti – Bucovina Calafindeşti 4 – 5

Progresul Salcea – Locomotiva Zvoriştea 3 – 4

Moldova Drăguşeni – Pleşul Bogdăneşti 3 – 0 (neprezentare)

Steaua Dumbrăveni – Recolta Fântânele 3 – 2

Ştiinţa Mitoc – Viitorul Adâncata 3 – 9

Voinţa Liteni Moara – Şomuzul Preuteşti 3 – 4

Voinţa Stroieşti – Releul Mihoveni 3 – 2

CSM Rarăul II – Bistriţa Broşteni 2 – 1

Inter Capu Câmpului – Victoria Păltinoasa 2 – 0

Bradul Vama – Forestierul Frumosu 8 – 1

Avântul Frasin – FC Pojorâta 3 – 0 (neprezentare)

În faza a doua a competiţiei au intrat şi cele 16 echipe din Liga a IV-a, care s-au adăugat celor 16 venite din primul tur. Tragerea la sorţi s-a făcut pe criterii geografice, echipele din Liga a V-a fiind gazde. Surprizele nu s-au lăsat aşteptate şi nu mai puţin de şapte echipe de Liga a IV-a au fost eliminate de outsidere. Meciurile din faza a II-a a Cupei României s-au disputat pe 29 august 2007 şi s-au încheiat cu următoarele rezultate:

Polul Nord Falcău – Bradul Putna 0 – 6

Avântul Volovăţ – Bucovina Bădeuţi 2 – 1

Progresul Frătăuţii Vechi – CSM Bucovina Rădăuţi 1 – 5

Locomotiva Dorneşti – Zimbrul Siret 2 – 3

Bucovina Calafindeşti – Cetatea II Suceava 1 – 3

Unirea Horodnic – Avântul Todireşti 4 – 2

Voinţa Stroieşti – Rapid CFR Suceava 1 – 4

Viitorul Adâncata – Florconstruct Pătrăuţi 2 – 4

Locomotiva Zvoriştea – Flacăra Roşie Udeşti 4 – 2

Steaua Dumbrăveni – CSO Viitorul Liteni 1 – 0

Inter Capu Câmpului – CS Gura Humorului 4 – 1

Moldova Drăguşeni – Unirea Boroaia 10 – 1

Şomuzul Preuteşti – Juventus II Fălticeni 2 – 3

Avântul Frasin – CSM Dorna Vatra Dornei 1 – 2

Bradul Vama – Foresta Moldoviţa 2 – 0

CSM Rarăul II – Minerul Iacobeni 1 – 2

După disputarea primelor două faze, în competiţie rămăseseră 16 formaţii: 7 din Liga a V-a şi 9 din Liga a IV-a. Tragerea la sorţi s-a făcut tot pe criterii geografice. Iată rezultatele înregistrate în cele 8 întâlniri:

Avântul Volovăţ – CSM Bucovina Rădăuţi 2 – 1

Unirea Horodnic – Bradul Putna 2 – 5

Locomotiva Zvoriştea – Zimbrul Siret 0 – 3

Florcontruct Pătrăuţi – Rapid CFR Suceava 2 – 1

Bradul Vama – Minerul Iacobeni 2 – 1

Moldova Drăguşeni – Juventus II Fălticeni 4 – 6

Steaua Dumbrăveni – Cetatea II Suceava Arbore 0 – 3

Inter Capu Câmpului – CSM Dorna Vatra Dornei 2 – 0

Pentru următoarea fază a competiţiei s-a decis ca echipele mai slab cotate să joace pe teren propriu. Din Liga a V-a mai erau în competiţie doar trei echipe, printre care şi Inter Capu Câmpului, revelaţia turului III după victoria cu scorul de 3-0 în faţa grupării din Vatra Dornei.

Iată rezultatele din sferturile de finală:

Avântul Volovăţ – Cetatea II Suceava Arbore 0 – 5

Bradul Vama – Florconstruct Pătrăuţi 5 – 3

Zimbrul Siret – Bradul Putna 5 – 1

Inter Capu Câmpului – Juventus II Fălticeni 6 – 3

Au urmat semifinalele: Bradul Vama – Cetatea II 0 – 2 şi Inter Capu Câmpului – Zimbrul Siret 1 – 0 şi, astfel, în finala fazei judeţene a Cupei României se vor întâlni Inter Capu Câmpului (Liga a V-a) şi Cetatea II Suceava (Liga a IV-a). Partida se va desfăşura la sfârşitul lunii mai a anului 2008.

Fotbal >> Dorian Andronic face Revelionul la Suceava


Sport



Dorian Andronic, 29 decembrie Aflat în vacanţă la Suceava, unde îşi petrece sărbătorile de iarnă alături de familie şi de prietena sa, fundaşul Dorian Andronic spune că anul acesta a fost Moş Crăciun pentru cei dragi.

Junior al echipei FC Vaslui, Dorian Andronic, abia a aşteptat vacanţa de iarnă pentru a petrece cât mai mult timp alături de familia sa. Fundaşul se află în Suceava, unde a sărbătorit Crăciunul în familie, moment aşteptat de un an de zile. Nici de Revelion nu i se vor schimba planurile, Andronic fiind nedespărţit de familia sa. Tânărul jucător al Vasluiului spune că anul acesta a fost Moş Crăciun pentru părinţi şi fratele său, el primind în dar un ceas. “De când aşteptam eu vacanţa asta, să fiu alături de familie! Mă simt minunat alături de părinţi şi de fratele meu. Am primit cadou un ceas, însă anul acesta eu am fost Moş Crăciun pentru ei. Îmi petrec sărbătorile în Suceava, cu familia, iar de Revelion va fi la fel, nu vreau să mă duc nicăieri. Voi sta cu familia şi cu prietena mea. Şi aşa îmi ajunge că sunt plecat un an de zile, vreau să fiu cât mai mult timp alături de ei”, a declarat ex-suceveanul Dorian Andronic pentru un cotidian din Vaslui.

Cu toate zvonurile legate de transferul lui Ljubinkovic şi Mardare la Rapid, Andronic e de părere că cei doi nu vor pleca de la Vaslui. “Am auzit şi eu prin presă că Rapidul se interesează de Marko şi Mardare. Sincer, eu cred că ei nu vor pleca nicăieri, pentru că e nevoie de ei la Vaslui. Eu nu vreau să plece nimeni de la echipă, însă nu ţine de mine”, a conchis fundaşul.

Dorinţa cea mai mare a fostului fotbalist al Cetăţii pentru noul an este ca FC Vaslui să prindă, la finalul campionatului, un loc de Cupa UEFA.

Fotbal >> 19 etape din Liga 1 în cifre


Sport




Doar cinci jucători au bifat toate minutele de joc

Cinci jucători din Liga I au reuşit performanţa de fi integralişti în cele 19 etape disputate în sezonul 2007-2008, dintre care doi sunt portari, doi fundaşi şi un singur mijlocaş.

Doar cinci jucători de la cele 18 echipe ale Ligii I au reuşit să bifeze toate cele 1710 minute din cele 19 etape: Radu Ştefan (Dinamo), Cristian Panin (CFR Cluj), Cristian Hăisan (FC Vaslui), Laszlo Sepsi (Gloria Bistriţa), Cristian Brăneţ (Poli Iaşi).

CFR Cluj a obţinut cele mai multe victorii în aceste 19 etape, 14, în timp ce concitadina Universitatea a câştigat un singur meci.

Ceahlăul şi Universitatea Craiova sunt formaţiile cu cele mai multe înfrângeri, ambele având câte 11, liderul CFR Cluj aflându-se la polul opus, cu numai un eşec.

Poli Timişoara, cel mai bun atac

Gruparea pregătită de Dusan Uhrin jr., Poli Timişoara, are cel mai bun atac în acest moment din Liga I, cu 37 de goluri marcate, iar cea mai bună apărare este cea a Stelei, cu doar 10 goluri primite.

Farul Constanţa a marcat doar 11 goluri în aceste 19 etape, în vreme ce Oţelul Galaţi este echipa cu cele mai multe goluri primite până acum, nu mai puţin de 38.

Echipa cu cele mai multe cartonaşe roşii primite în tur este Ceahlăul Piatra Neamţ, cu 7 eliminări, cele mai “liniştite” fiind grupările bucureştene, Dinamo şi Rapid, cu numai un singur cartonaş roşu.

Dacia Mioveni are echipa cu cea mai mare medie de vârstă din Liga I, 28,1 ani, în timp ce Universitatea Craiova are cea mai tânără formaţie, cu o medie de 24,4 ani.

Cea mai mare diferenţă de scor înregistrată în turul campionatului a avut loc pe 7 octombrie, atunci când Dinamo a spulberat Oţelul cu 6-1.

Maximum de goluri marcate într-un meci din această ediţie de campionat a fost de şapte, în două partide, în care a fost implicată Dinamo: Poli Iaşi-Dinamo 2-5 şi Dinamo-Oţelul 6-1.

Poli Timişoara a avut cea mai mare medie de spectatori în aceste 19 etape, adunând o medie de aproximativ 11.000 de fani la fiecare meci. Tot un meci al grupării bănăţene a înregistrat cea mai mare asistenţă: 4.11.2007, Poli Timişoara - Steaua (2-0) - 26.000 de spectatori.

Gigel Bucur - golgheter

Golgheterul primelor 19 etape din acest sezon este atacantul lui Poli Timişoara, Gigel Bucur, cu 13 reuşite, urmat de sârbul Marko Ljubinkovic (FC Vaslui), care are 12 goluri.

În prima parte a campionatului, au fost înlocuiţi 17 antrenori de la cârma echipelor de prima ligă, lidera fiind Universitatea Craiova. Cel care a început sezonul, Florin Cioroianu, a fost demis după finalul etapei a 5-a, iar în locul său a fost numit Ovidiu Stângă. La rândul său, Stângă a fost nevoit să părăsească echipa din Bănie după numai trei etape, interimatul fiind asigurat de Daniel Mogoşanu. Din etapa a 10-a, oltenii sunt antrenaţi de italianul Nicolo Napoli, aflat la al doilea mandat în Bănie.

116 “stranieri” în Liga 1

În aceste 19 etape, cele 18 formaţii din prima divizie au folosit un număr record de 116 jucători străini, dintre care 17 sunt legitimaţi la CFR Cluj. La 12 dintre cei 116 s-a renunţat pe parcursul sezonului, deoarece evoluţiile lor au fost slabe. Ţara cu cei mai mulţi reprezentanţi în acest tur al Ligii I a fost Serbia, cu 16 jucători. Cel mai reprezentativ fotbalist sârb este mijlocaşul lui FC Vaslui, Marko Ljubinkovic, care a evoluat în 16 meciuri şi a marcat 12 goluri, aflându-se pe locul doi în clasamentul golgheterilor.

Echipa Pandurii nu a reuşit să câştige niciun meci în Liga I timp de 13 etape, mai exact de pe 31.08.2007, atunci când a învins, pe teren propriu, pe Gloria Buzău, scor 3-0.

Cel mai în vârstă fotbalist care a evoluat în cel puţin cinci partide în acest tur este portarul Unirii Urziceni, Bogdan Stelea, născut pe 5 decembrie 1967, iar cel mai tânăr este Gabriel Torje de la Poli Timişoara, născut pe 22 noiembrie 1989.

CFR Cluj a fost neînvinsă în Liga I în primele 18 etape, pierzând chiar în etapa a 19-a, cu Poli Timişoara, în deplasare, scor 0-1.

Un număr de 12 jucători au reuşit contraperformanţa de a înscrie în propria poartă, liderul la autogoluri fiind coreeanul Park Jae Hong, cu două goluri.

Concursul “Laureaţii anului 2007” şi-a desemnat câştigătorii din rândul cititorilor


Sport



Alina Petroaie din Suceava a luat premiul I. Suceveanca în vârstă de 27 de ani este o fană a echipei naţionale de fotbal şi a lui Cristi Chivu în special

Concursul “Laureaţii anului 2007 în sportul sucevean” s-a încheiat. În cele aproape trei săptămâni în care au fost publicate taloanele de concurs, numeroşi cititori au lăudat iniţiativa noastră, dovadă că sportul sucevean prezintă interes în rândul publicului. Cu toţii de dorim ca performanţele din 2007 să fie inferioare celor din 2008. Nu neaparat în ideea de a avea redactorii de sport mai multe subiecte. Sportivii suceveni merită mai multă atenţie iar noi am încercat în acest an să ajungem la nivelul performanţelor realizate de ei. Dacă am reuşit sau nu, asta rămâne de văzut.

În comparaţie cu alte judeţe ale ţării, Suceava se poate mândri cu doi sportivi calificaţi deja la Jocurile Olpimpice de la Beijing. Cristina Casandra şi Alexandru Bodnar vor fi acolo. Aşa cum îi ştim noi, suntem convinşi că vor aduce onoare cluburilor pe care le reprezintă. Va fi un motiv în plus să urmărim competiţia numărul 1 a anului care urmează.

În 2007, handbalul local a dovedit că rămâne un sport iubit în Suceava. Rezultatele obţinute de CS Universitatea au fost peste aşteptări. Locul 9 în ediţia trecută de campionat şi un onorabil loc 6 la finalul turului din actuala stagiune. De nenumărate ori am văzut sala de la LPS arhiplină. Echipa ca Steaua, HCM Constanţa sau Dinamo nu doar ne-au vizitat oraşul ci dimpotrivă, au constatat pe propria piele că trebuie să trudească din greu pentru a învinge.

Fotbalul a fost un capitol aparte în acest an. După ce a lăcrimat la jumătatea anului, când Cetatea Suceava a retrogradat în Liga a III-a, acum priveşte ţanţos din postura de lider al eşalonului trei. Chiar dacă au retrogradat băieţii lui Marian Pană au dovedit în prima parte a campionatului că merită mult mai mult. Au dominat categoric seria din care fac parte iar din 2008 sunt convins că vom vedea un alt fotbal pe “Areni”.

Nici voleiul nu a lăsat de dorit. Considerat de mulţi dintre iubitorii sportului a de ramură aflată în moarte cerebrală, voleiul sucevean a demonstrate că are resurse importante. Faptul că băieţii lui Victor Pancu au reuşit să se califice în faza a II-a a competiţiei este de apreciat, mai ales în condiţiile în care banii au lipsit de cele mai mule ori.

Aşadar anul 2007 ne-a arătat încă o dată că judeţul Suceava are potenţial. Victoriile şi înfrângerile din acest an râmân. Aşteptăm acum succesele din 2008.

Pentru a dovedi că suntem alături de tot ceea ce înseamnă sportul sucevean, am realizat concursul “Laureaţii anului 2007 în sportul sucevean”. Am adunat reuşitele şi acum împărţim premiile.

Alina Petroaie merge ori de câte ori are ocazia la evenimentele sportive din Suceava

Alina Petroaie din Suceava a câştigat concursul organizat de “Crai Noi”. În vârstă de 27 de ani, ea s-a declarat a fi un impresionată de iniţiativa noastră. “Nu credeam că voi câştiga . Am participat la multe conucrsuri dar niciodată nu am luat vreun premiu” a spus Alina. Câştigătoarea noastră a trimis pe adresa redacţiei mai multe taloane de concurs iar unul dintre acestea s-a dovedit a fi mai norocos. La secţiunea “ Sportivul sucevean al anului 2007”, Alina Petroaie i-a nominalizat în ordine pe: Cristina Casandra, Andrei Giurcă, Ionel Celpan, Iulian Andrei şi Ovidiu Bursuc. La “Antrenorul sucevean al anului” preferinţele au fost: Petru Ghervan, Silviu Casandra, Constantin Vlad, Victor Pancu şi Marian Pană iar la “Echipa suceveană a anului”: CS Universitatea Suceava, Cetatea Suceava, CSMU LPS Suceava, CSM Bucovina Suceava, CSAT Suceava.

Alina Petroaie nu este străină de fenomenul sport. În vară a mers pe “Areni” la meciurile din cadrul turneului intrenaţional de fotbal “4 regiuni pentru Europa” iar în turul actualei ediţii a Ligii Naţionale de handbal a fost prezentă ma majoritatea jocuruilor de pe teren propriu, disputate de elevii lui Petru Ghervan. În altă ordine de idei, Alina ne-a spus că nu pierde niciun meci al echipei naţionale de fotbal iar jucătorul preferat este Cristian Chivu, căpitanul tricolorilor.

Premiile doi şi trei au fost câştigate de Ştefan Roată din Pojorâta şi Mihai Andrici din Siminicea

Pe locurile 2 şi 3, stabilite în urma tragerii la sorţi au ieşit Ştefan Roată din Pojorâta şi Mihai Andrici din Siminicea. Cei au trimis numeroase taloane de concurs şi norul le-a surâs. Primul a câştigat 50 de euro iar cel de-al doilea un bax de vin. Numai bun pentru petrecerea de Revelion.

În ziarul de luni, 31 decembrie 2007, vom anunţa câştigătorii celor trei secţiuni: “ Sportivul sucevean al anului”, “Antrenorul sucevean al anului” şi “ Echipa suceveană a anului”.

CJ „va alege” la începutul anului constructorii celor două gropi ecologice


Administratie



Numele constructorilor ce vor realiza cele două depozite ecologice de deşeuri menajere de pe raza judeţului Suceava, vor fi cunoscute la începutul anului 2008. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza, a declarat că pe adresa instituţiei au sosit patru oferte, una de la Ministerul Mediului, două de la firme din Italia şi una de la o firmă din Israel.

Acesta a precizat că ofertele câştigătoare vor fi selectate în ianuarie 2008 de o comisie de specialitate de la nivelul administraţiei judeţene.

Gropile ecologice vor fi construite în comunele Moara şi Pojorâta.

Investiţiile sunt estimate la aproximativ 50 de milioane de euro şi ar urma să fie încheiate până-n anul 2009.

Precauţii în alimentaţie de Revelion


Sanatate



carnati După analizarea cazurilor înregistrate de medici cu ocazia Crăciunului, specialiştii Ministerului Sănătaţii Publice recomandã populaţiei acordarea unei atenţii deosebite şi a unei griji permanente în ceea ce priveşte starea de sãnãtate, în preajma Revelionului.

În acest sens, organismul nu trebuie supraincãrcat cu alimente greu digerabile, reprezentate în mod special de carnea de porc sau alte produse de sezon (carnaţi, caltaboş, slănină, tobă etc). Carnea trebuie să fie verificată din punct de vedere sanitar –veterinar, întrucat existã pericolul apariţiei trichinelozei. Aceste preparate trebuie consumate în cantităţi moderate şi, în nici un caz, la masa de seară. Este bine să se înlocuiascã prãjirea alimentelor cu alte moduri de preparare mai sănătoase: fierbere, grãtar, coacere la cuptor.

Prin conţinutul crescut în zahăr, grăsimi şi chiar sare, dulciurile şi produsele de patiserie reprezintă factori de risc care pot agrava starea de sănătate a bolnavilor cu diabet zaharat, hipertensiunea arterială şi obezitate şi, din acest motiv, consumul lor trebuie limitat.

O atenţie mãritã trebuie acordatã consumului de alcool.
Se recomandã ca, în aceastã perioadă, alimentaţia să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale (200-350 g pâine integrală), legume (minim 300g), fructe (min. 450g), lapte şi derivate (500ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie să fie de minim 1500 ml pe zi (apa, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimentele trebuie să aibă termenul de garanţie afişat pe ambalaj.

Pentru ca organismul să funcţioneze la capacitate optimă, pe lângă o alimentaţie cât mai echilibrată, se recomandă practicarea exerciţiului fizic de cel putin 3 ori pe săptămână (mers pe jos, exerciţii de înviorare, alergat, schi, patinaj etc.).

De asemenea, recomandăm cetăţenilor cu afecţiuni cunoscute să-şi consulte medicii curanţi pentru a evita agravarea stării de sănătate şi luarea unor măsuri profilactice suplimentare.

Le urăm tuturor cetăţenilor să-şi petreacă Revelionul în mod sănătos !

O femeie din Putna a rămas fără acoperiş la casă şi bucătăria de vară


Actualitate



În dimineaţa Ajunului Anului Nou, la ora 08:25, Garda de intervenţie Vicov de Sus a deplasat o autospecială pentru localizarea şi stingerea incendiului izbucnit la locuinţa lui Sefora H. din localitatea Putna. Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, la sosirea gărzii de intervenţie, incendiul se manifesta la acoperişul casei de locuit şi bucătăria de vară, existând pericol de propagare la vecinătăţi.

Incendiul a fost lichidat după două ore, flăcările distrugând acoperişul casei de locuit pe circa 80mp, bunuri casnice, bucătăria de vară pe circa 25mp, pagubele fiind estimate de proprietară la 5.000 lei.

În urma cercetărilor s-a stabilit că incendiul a fost provocat ca urmare a unui scurtcircuit

CD-uri piratate de vânzare la „Datini şi Obiceiuri” în Câmpulung


Actualitate



În timpul misiunii de asigurare a ordinii publice cu ocazia spectacolului „Datini şi Obiceiuri”, desfăşurat în municipiul Câmpulung Moldovenesc, membrii unei patrule de jandarmi au observat un bărbat care oferea spre vânzare trecătorilor mai multe Compact Disk-uri, iar o parte dintre acestea nu aveau aplicat marcaj holografic. Potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ Suceava, locotenent Bogdan Cornaci, jandarmii l-au legitimat pe bărbat, constatând că se numeşte H. Tiberiu, de 31 ani, domiciliat în municipiul Câmpulung Moldovenesc, fiind autorizat să desfăşoare activităţi de comerţ cu CD-uri. Bărbatul vindea într-un spaţiu special destinat mai multe produse de acest gen, însă, în imediata apropiere a chioşcului, folosindu-se de o masă amplasată pe domeniul public, acesta oferea spre vânzare şi un număr de 24 CD-uri cu muzică populară care nu aveau aplicat marcaj holografic şi nu conţineau alte elemente de siguranţă.

Lui H. Tiberiu i-au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de oferire, distribuire, deţinere ori depozitare sau transport, în scopul distribuirii, de mărfuri piratate iar dosarul şi CD-urile contrafăcute urmează a fi înaintate Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Incendiu la un magazin din Vatra Dornei


Actualitate



Detaşamentul Vatra Dornei a intervenit marţi dimineaţă, la ora 04:31 pentru localizarea şi stingerea incendiului izbucnit la magazinul aparţinând de A.F. Dranca, situat în localitatea Vatra Dornei.

Flăcările au distrus parterul construcţiei (magazin produse alimentare şi alimentaţie publică) pe circa 160mp, garaj auto pe circa 40mp, elemente de mobilier, proprietarul urmând a stabili valoarea estimativă a pagubelor.

Pompierii militari au reuşit să salveze un autoturism al proprietarului şi centrala termică. Aceştia au lichidat focul după o intervenţie ce a durat 5 ore.

În privinţa cauzei, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU „Bucovina” Suceava, căpitan Emilian Ţehaniuc, din primele cercetări, a rezultat că incendiul a fost iniţiat ca urmare a unui scurtcircuit electric produs din cauza utilizării unor corpuri de iluminat improvizate.

Urător prădat de tobe şi căciulă


Actualitate



Aflat împreună cu mai mulţi urători, unui tânăr sucevean i s-au furat trei tobe şi căciula de pe cap. Potrivit IPJ Suceava, pe 31.12.2007, orele 16.00, N. BOGDAN ALEXANDRU, de 18 ani, din municipiul Suceava, a reclamat faptul că în timp ce se afla pe strada Mihai Viteazul din municipiul Suceava cu un grup de urători, mai multe persoane necunoscute i-au sustras căciula şi trei tobe.

Puţin timp mai târziu, autorii au fost identificaţi în cartierul sucevean Obcini de o patrulă de poliţie din cadrul Biroului Politiei de Ordine Publică a Poliţiei municipiului Suceava, aceştia fiind S. OVIDIU de 20 ani, G. ŞTEFAN de 29 ani, ambii din comuna Pătrăuţi şi C. DUMITRU de 24 ani din municipiul Suceava.

Cele trei tobe au fost recuperate şi restituite părţii vătămate, cercetările fiind continuate cu autorii în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

Petru Carcalete, din nou şef la ISJ


Fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Petru Carcalete, membru al PD-L, şi-a reluat funcţia de inspector şcolar general, în baza unei decizii a instanţei.

Este pentru a doua oară cînd acesta revine în funcţie, după ce instanţa a suspendat ordinele privind demiterea sa, emise de către ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei. Prima dată, Petru Carcalete a fost demis pentru management defectuos, iar a doua oară, fiindcă a primit calificativul "nesatisfăcător" din partea unei Comisii de Control din cadrul Ministerului Educaţiei. Ca urmare a reinstalării în funcţie, şeful interimar al ISJ, Lucian Lungu, va reveni ca director la Colegiul Naţional de Informatică "Spiru Haret", post ocupat, tot cu titlu interimar, de Virginel Iordache.

Centrele de protecţie a adulţilor vor dobîndi personalitate juridică


Membrii Consiliului Judeţean (CJ) au aprobat proiectul de hotărîre privind reorganizarea centrelor de protecţie socială a persoanelor adulte. Iniţiatorul proiectului este vicepreşedintele CJ, Stela Acatrinei, care, susţine că scopul demersului este acordarea personalităţii juridice respectivelor unităţi de asistenţă socială.

"Esenţa acestei hotărîri se referă la acordarea personalităţii juridice centrelor de asistenţă socială, astfel încît acestea să se gospodărească singure", a subliniat preşedintele CJ, Gavril Mîrza. Iniţiativa legislativă a obţinut avizele Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, reorganizarea ca unităţi cu personalitate juridică în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului urmînd a demara începînd cu 1 decembrie 2008. În reorganizare vor intra centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică de la Costîna şi Sasca Mică, Centrul pentru persoanele vîrstnice şi de Reabilitare Socială Zvoriştea, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Pojorîta, precum şi Centrul de Recuperare şi Reabilitare Mitocu Dragomirnei. Vicepreşedintele CJ, Stela Acatrinei, a făcut acest demers în urma unei vizite făcute la multe centre de profil din Germania.

Apă cu... chirie

Fălticeni


La sfîrşitul lui 2007, reprezentanţii administraţiei locale au vrut să se asigure că nu intră în noul an cu datorii la apă. Astfel, pe lîngă tarifele practicate de ACET şi suportate de consumatori, anual, Primăria trebuie să plătească o chirie comunei Baia, pentru cele 11,4 hectare de teren pe care sînt amplasate staţiile de captare a apei Baia I şi Baia II.

Pe ultima sută de metri, după o lungă negociere cu autorităţile comunale din Baia, municipalitatea a obţinut o chirie de 5.241 de lei/hectar/pe an.

Preferinţe culinare de sărbători


Turiştii care au petrecut sărbătorile de iarnă în zona Cîmpulung Moldovenesc au avut pretenţii culinare tradiţionale şi nu numai. S-au ferit de "salata de boeuf", pe motiv că au şi acasă, dar au rîvnit după păstrăv afumat, mezeluri de porc preparate în casă, brînză iute, tochitură şi murături din belşug.

Gazdele de la pensiuni sau de la casele particulare în care s-a cazat surplusul de turişti ce n-a mai încăput prin pensiuni spun însă că nu preparatele deosebite şi rafinate au avut cel mai mare succes. Cele mai cerute au fost, pînă la urmă, scrobul cu jumări şi mămăligă, precum şi mămăliga de cartofi cu lapte acru. Deşi nu e vorba de preparate de sărbătoare, ci de mîncare ţărănească, de toată ziua, gazdele le-au făcut hatîrul musafirilor şi spun că le înţeleg pofta ciudată, pentru că ştiu că oaspeţii lor vin de la oraş, unde "nimic nu mai are gustul de odinioară şi ei se bucură, bieţii, ca nişte copilaşi".