duminică, 9 decembrie 2007

Continua modernizarea punctelor termice sucevene

Consiliul Judetean Suceava va aloca, in 2008, Primariei Suceava suma de zece milioane de euro pentru continuarea lucrarilor de reabilitare a termoficarii in municipiul resedinta de judet, a declarat primarul Ion Lungu, dupa intalnirea cu presedintele CJ Suceava, Gavril Marza.

Cele zece milioane de euro vor fi utilizate pentru modernizarea a inca patru puncte termice si pentru schimbarea conductei primare de termoficare pe o lungime de cinci kilometri. In anul 2007, pentru reabilitarea termoficarii in Suceava s-au cheltuit zece milioane de euro. Banii au fost folositi pentru modernizarea a noua puncte termice si inlocuirea partiala a conductelor de termoficare din zonele respective.
In urma acestor investitii, aproximativ 20% din populatia Sucevei beneficiaza in permanenta de apa calda. Totodata, se estimeaza ca, odata cu diminuarea considerabila a pierderilor din retele, de la 45% la 15%, va scadea costul facturii pentru apa calda si incalzire.

Administratia suceveana se confrunta cu tehnologiile moderne


Autoritatile locale din Suceava care au centrale termice de cogenerare realizate prin proiectul ''Suceava, utilitati si mediu la standarde europene'' nu reusesc sa le exploateze corespunzator, intrucat nu au personal specializat, a declarat presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza.

Din acest motiv, presedintele CJ Suceava a convocat, pentru saptamana viitoare, primarii din orasele implicate in programul ''Suceava, utilitati si mediu la standarde europene'', respectiv Siret, Gura Humorului, Vatra Dornei si Campulung Moldovenesc, care au astfel de centrale de cogenerare.
"Trebuie sa facem o strategie unitara si sa hotaram definitiv cum procedam cu operarea in sistem. Ei au centrale noi, moderne, si nu fac fata cu personalul care a lucrat la vechile centrale de termoficare. Acum se pune si problema producerii de energie electrica, a vinderii acesteia in sistemul energetic si trebuie personal specializat", a spus Marza.
Presedintele CJ Suceava a spus ca a pus la dispozitia primarilor respectivi un plan de afaceri pe care sa-l discute in consiliile locale, dupa care sa se incerce o modalitate de operare intr-un sistem performant.

Guvernul finanteaza reabilitarea gradinilor zoologice


Guvernul a decis sa finanteze lucrarile de modernizare a 14 gradini zoologice din tara, astfel incat acestea sa corespunda standardelor europene de mediu, a anuntat secretarul de stat din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Lucia Varga.

Valoarea totala a investitiilor pentru modernizarea gradinilor zoologice este de aproximativ 38 de milioane de euro. Finantarea va fi asigurata - in proportie de 75% - de la bugetul de stat, iar restul sumelor vor fi asigurate de autoritatile locale, dupa cum a precizat secretarul de stat. Astfel, vor fi reamenajate si modernizate gradinile zoologice din Oradea, Brasov, Ramnicu Valcea, Barlad, Resita, Turda, Craiova, Galati (Padurea Garboavele), Hunedoara, Targu Mures, Slatina, gradina zoologica din cadrul Parcului Memorial "Constantin Stere" din Ploiesti, Parcul Zoo Radauti, va fi amenajata o cladire educationala multifunctionala la Gradina Zoologica din Timisoara.
"Ministerul Mediului isi propune sa sustina, prin aceasta actiune, eforturile de educare si constientizare a publicului pentru protectia si conservarea biodiversitatii", a declarat Lucia Varga.
Totodata, va fi incurajata activitatea de cercetare, prin implicarea reprezentantilor unitatilor administrativ-teritoriale si ai administratorilor in activitati de cercetare proprii si in comun cu alte institutii de profil.
Secretarul de stat a precizat ca in Romania sunt 41 de gradini zoologice, din care 32 de gradini zoologice propriu-zise, sase acvarii publice, un delfinariu si doua terarii. Autoritatile publice locale au in proprietate un numar de 28 de gradini zoologice, celelalte gradini zoologice fiind detinute de Muzee de Stiintele Naturii si de proprietari privati.
Gradinile zoologice din Romania detin un numar semnificativ de animale salbatice, din care 4.756 mamifere, 5.242 de pasari, 437 de reptile si 5.222 de pesti. Unele dintre acestea ar putea fi inchise deoarece nu asigura conditiile minime de detinere a animalelor in captivitate, conform prevederilor europene.
Modernizarea gradinilor zoologice si acvariilor a fost sistata timp de cativa ani din cauza nivelului redus al surselor de finantare la nivel local. Obiectivele de investitii sunt cuprinse in programul multianual prioritar de mediu si de gospodarire a apelor, aprobat prin OU nr. 40/2006.

HCM vizează a şasea victorie consecutivă



HCM vizează a şasea victorie consecutivă Portarul Ionuţ Rudi Stănescu a adunat 15 intervenţii salvatoare în meciul cu CSM Medgidia

Ultima etapă a turului Ligii Naţionale masculine de handbal aduce o deplasare dificilă pentru campioana HCM Constanţa. Duminică, formaţia pregătită de Eden Hairi va încheia prima jumătate a unui campionat modest pe terenul uneia dintre revelaţiile sezonului, Bucovina Suceava. Cel mai îmbucurător lucru este acela că HCM se află în revenire de formă, constănţenii bifînd joi, contra lui CSM Medgidia, a cincea victorie consecutivă în Liga Naţională. La fel de adevărat este şi faptul că terenul pierdut în tur ar putea cîntări mult în îndeplinirea obiectivului în ceea ce priveşte apărarea titlului, Steaua avînd în momentul de faţă un avans de şase puncte în faţa lui HCM. Chiar dacă dacă au fost ceva tensiuni pe finalul meciului cu CSM Medgidia, HCM şi-a apropiat ambele puncte şi poate privi cu mai mult optimism spre jocul de la Suceava. “Ne-am relaxat prea devreme în jocul cu Medgidia. Am controlat partida aproape în totalitate şi dacă nu pierdeam din concentrare nu s-ar mai fi ajuns la acel final încins. În acelaşi timp, dacă erau mai multe minute de disputat puteam scăpa din mînă victoria”, a declarat portarul Ionuţ Rudi Stănescu, care, cu 15 interveţii salvatoare, a contribuit din plin la succesul echipei sale. Cele două adversare de duminică, Bucovina Suceava şi HCM Constanţa, sînt vecine de clasament (locurile 5 şi 6). Ambele formaţii au adunat cîte 15 puncte, moldovenii avînd de partea lor avantajul golaverajului. Ascensiunea formaţiei din Suceava se datorează cel mai mult aducerii în vară a antrenorului jucător Leonard Bibirig, care a izbutit să-i facă pe mai tinerii săi colegi să preia din incisivitatea şi determinarea sa. Ca şi la precedentele două partide, HCM nu poate conta nici la Suceava pe serviciile accidentaţilor Aleksandar Adzic şi Tomislav Broz. Întîlnirea Bucovina Suceava - HCM Constanţa este programată duminică, de la ora 11.00, şi va fi arbitrată de cuplul vîlcean Toma Pleşa - Octavian Pripas.

Carne de cal vândută drept carne de vită, într-o comună suceveană



Resturi de animale depozitate în căruţe şi portbagaje, fără autorizaţii sanitare, carne de cal vândută drept carne de vită - asta a descoperit directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Suceava, la o hală din judeţ.

Târgul din localitatea suceaveană Vicovul de Sus a fost închis de un an de zile. Directorul DSV s-a deghizat şi a vrut să vadă ce se întâmplă acolo.

Comercianţii nu aveau acte pentru niciun gram din carnea pe care o vindeau. Marfa a fost confiscată. Pentru că hala de comercializare este în administraţia primăriei, instituţia a fost amendată cu 10.000 de lei.

Mii de români merg zilnic la cumpărături în Ucraina, unde produsele sunt cu 20 % mai ieftine



Înainte de sărbători, mii de locuitori din judeţele Suceava şi Botoşani trec în fiecare zi în Ucraina prin Vama Siret, la cumpărături. Românii merg în bazarul din Cernăuţi şi cumpără de la vecinii noştri din nord orice - alimente, produse de igienă, cadouri sau obiecte pentru casă. La sfârşit de săptămână, numărul călătorilor se dublează.

În Ucraina, produsele sunt mai ieftine cu 20-30 %, spun românii care-şi fac piaţa peste graniţă. Şi benzina costă mai puţin, aşa că drumul cu maşina nu este o problemă.

Într-o zi obişnuită, prin Vama Siret trec aproximativ 10.000 de oameni. Sâmbăta şi duminica, numărul călătorilor depăşeşte 16.000. Pentru a intra înapoi în ţară, oamenii aşteaptă şi câte două ore la coadă.

"Festivalul internaţional de creaţie pentru copii: C-lung Moldovenesc"


Centrul Scolar, Campulung Moldovenesc in parteneriat cu Organizatia Tinerilor Etnici Romani din Moldova desfasoara proiectul "Festivalul international de creatie pentru copii: C-lung Moldovenesc", in perioada 17 - 23 decembrie in Campulung Moldovenesc, judetul Suceava, Romania. Proiectul consta in realizarea unei tabere internaţionale de creaţie pentru cei aproximativ 100 de copii cu dizabilităţi, din cadrul Centrului Şcolar.

Pe parcursul derulării acestui proiect vor fi antrenaţi toţi copii din cadrul Centrului Şcolar, cu precadere cei talentaţi, în domeniile: muzica, dans, arte plastice, vor fi utilizate metode de educaţie non-formale, care contribuie semnificativ la dezvoltarea personală a copiilor. Vor fi promovati copii talentaţi prin desfăşurarea spectacolului “În întâmpinarea lui Moş Crăciun” şi a expoziţiei cu vanzare :“Am creat pentru Moş Crăciun” (în cadrul căreia vor fi expuse decoraţiuni de iarnă - create în timpul taberei). Banii strânsi vor fi distribuiţi în contul şcolii şi utilizaţi pentru construirea unei noi şcoli.

Anuntam recrutarea participantilor pentru proiect.

Cerinte fata de candidati:

· Cetateni ai Republicii Moldova;

· Virsta: 18-30 ani;

· Posibilitate de participare pe tot parcursul proiectului;

· Seriozitate si motivatie.

Organizatorii asigura cazarea si masa, participantii vor achita transportul, nu se percepe o taxa de participare.

Pentru detalii si inscriere persoanele interesate sunt rugate sa trimita un e-mail la adresa: oterm_iasi@yahoo.com, pana in data de 13 decembrie 2007, ora 24:00.

Persoana de contact:

Oxana Sirbu – Presedinte OTERM

Telefon de contact: 0741533258

Liderii PLD ar putea coordona cinci sau şase filiale ale noului PDL


Liderii PLD ar putea coordona cinci sau şase filiale ale noului Partid Democrat Liberal
Liderii PLD ar putea coordona cinci sau şase filiale ale noului Partid Democrat Liberal


Liberal-democraţii vor conduce filialele PDL Suceava, Neamţ, Botoşani, Argeş, Dâmboviţa, unde PLD are „soluţii mai bune” decât PD, iar situaţia organizaţiei sectorului 6 va fi discutată de Vasile Blaga şi Cristian Poteraş. Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat, sâmbătă, după întâlnirea echipelor de negociere PD-PLD, că liberal-democraţii vor conduce mai multe filiale ale PDL, unde democraţii au obţinut rezultate slabe la euroalegeri. “Fililalele conduse PLD vor fi dintre ultimele zece ca rezultate obţinute de PD. Acest nou partid se creează şi pentru a avea o ofertă politică mai puternică, şi structuri mai puternice”, a explicat Blaga. “Este vorba de filiale unde ei au soluţii mai bune decât noi”, a susţinut liderul democrat, completând că judeţe precum Neamţ, Suceava, Botoşani, Argeş sau Dâmboviţa vor fi conduse de PLD. Întrebat dacă şi filiala sectorului 6 va fi condusă de PLD, Blaga a răspuns: “Este o problemă pe care o voi discuta cu primarul sectorului 6. Aici PD a luat peste 40%, iar raportul este cam de 5 la 1 pentru PD. Dar va trebuim să avem la alegerile locale o ofertă foarte puternică, iar Cristian Poteraş este una dintre oferte”.

Gaudeamus International Book Fair


It has been interesting to me what there is and isn't in Romania. I have found a dearth of English reading matter. I brought boxes of books over with me, mostly for teaching, but a few to read. It is a good thing as I have only been able to find one book in English in Suceava and a shelf of them, mostly classics I have already read, in Timisoara, but I hit paydirt in Bucharest at the Book Fair. There are not just books, but dealers with whole walls of books in English. Recent books in English. Two I actually have on my "to Read" list! I had such a wonderful time there on Friday that I went back on Saturday for more.

On the way to Gaudeamus there was a musician playing a classical piece as we rode the Metro. I am getting better and better at finding my way on the subway system. It is always so interesting what you find.

You have to love a country where the Minister of Culture and the Minister of Education come to the Book Fair to welcome the booksellers and the public. I am not sure there are many other places where reading and philosophical discussions are so celebratedAs I wandered about the stalls, I found that there were hundreds of books in English. There were gazillions of books about philosophy which is heartening to see. One thing they have right here is that the students are taught to think about the decisions they make. Authors are celebrated and thinkers are listened to. What a unique way to behave as a country.


The Book Fair is held in what looks like a huge arena, but is apparently, the Exposition Centre. They are rebuilding the main drive and so an alternate entrance has been arranged. As we walk to the building I have the feeling we are headed to a spaceship and that we will soon be transported to another planet. I guess the world of books really is another planet, so it is well situated here.

On Saturday morning, I noticed traffic was exceptionally awful this morning. This motorcade passed as we walked. Offhandedly, I wondered aloud if it was the President going to Gaudeamus. Turns out, it WAS doing just that. It seems that I was walking to the Exposition Centre at the same time as the President was arriving. He spoke for quite a while. I imagine he was talking about great books he has read and how reading is good for you. I was not able to follow much of what he said and there was no one to translate. I was able to get within arm's reach of him which I found interesting. Certainly would not have happened in America. He looked like he had just left his overstuffed chair in the library. A casual man today.

There are thousands of people here at the book exposition. Browsing is not really the word for it. It is pretty much push-and-shove to get from booth to booth. It is certainly wonderful to see so many interested in books. People are carrying sacks and sacks of books away with them. I am looking for a book written by a Romanian that is currently on the New York Times Best Seller list. The language barrier makes it interesting. I have been directed to all sorts of displays, none of which have the book I want. Finally, I find it, newly translated in Romanian. I was actually looking for the English version. The author is working at building a bridge between America and Romania through her writing. There are now four books published in this YA series. The latest is Vampirii Sudului, Vampire Witch in English, a rather odd translation. I have finally found a copy and it is a good read so far.

I had expected to find the classics as I have found in the bookstores, but there are best-sellers too. I had planned to go home lighter than I had arrived. I see that is not going to happen. As it turned out, I broke the zipper on my suitcase trying to cram too much in it. I have Bill Bryson's latest and an interesting series of essays about Romanians titled, Us Against Ourselves among others. I will have plenty to read over the winter.

I found a lovely book of photographic images of Romania by George Avanu. The artist was there and he smiled for the camera. His pictures really capture the flavor of the country. I am sure it will be on my coffee table when I return for some time.


I thoroughly enjoyed spending the day surrounded by the smell of new books and readers of all sorts. Somehow the day slipped away and it was twilight when I began my walk back to the hotel. It is late and I have managed to fill my backpack with some excellent reads for the long winter months. The moon shines through the trees on this early autumn evening while thousands of Romanians rush home in their cars. It seems that there are two million people in Bucharest and one million cars. I don't think we are even that bad in America. Mostly the cars sit. I had been on a bus but when it took 45 minutes to go three city blocks, I decided that I could get there sooner if I walk. It was a warm day and so the fog is settling in for the evening.

Guvernul vrea să stimuleze înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii


Economie



Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o Ordonanţă de Urgenţă pentru completarea Legii 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii. Potrivit actului normativ, ajutoarele financiare nerambursabile acordate pentru realizarea investiţiilor în sectorul producţie şi servicii, acordate întreprinderilor mici şi mijlocii, se derulează prin intermediul organizaţiilor ori instituţiilor de drept privat. Aceste organizaţii se selecţionează cu respectarea reglementărilor în vigoare privind achiziţiile publice şi au calitatea de agenţii de implementare a ajutoarelor acordate, pentru a căror derulare încheie contracte cu Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale.

O altă prevedere vizează sumele corespunzătoare ajutoarelor financiare nerambursabile, contractate pentru realizarea investiţiilor în sectorul de producţie şi servicii. Sumele de acest tip rămase neutilizate la finele fiecărui an urmează să fie reportate în anul următor.

Aceste sume urmează a fi utilizate pentru acoperirea obligaţiilor ce decurg din contractele de credit încheiate de către direcţiile ministerului cu atribuţii de agenţii de implementare a programelor de finanţare şi companiile beneficiare ale ajutoarelor financiare nerambursabile.

Dezvoltarea şi consolidarea întreprinderilor mici şi mijlocii depind în mod esenţial de achiziţia de noi echipamente, tehnologii şi know how care să permită adaptarea producţiei la cerinţele Pieţei Interne. Extinderea activităţilor înalt tehnologizate, realizarea de produse cu valoare adăugată ridicată în industria prelucrătoare răspund dezideratului de coeziune economică, necesitând însă investiţii considerabile.

Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale a elaborat şi derulat mai multe programe de finanţare în vederea dezvoltării sectorului IMM prin susţinerea investiţiilor, cu următoarele obiective:

-promovarea produselor şi serviciilor întreprinderilor mici şi mijlocii pe pieţele interne şi externe;

-stimularea comunicării şi a parteneriatului în afaceri;

-pregătirea întreprinzătorilor în domeniul tehnicilor de promovare a exportului, dar şi a propriilor activităţii;

-dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale bazate pe cunoaşterea şi gestionarea optimă a resurselor, în vederea adaptării rapide la rigorile determinate de globalizarea pieţelor şi integrarea României în Uniunea Europeană;

-promovarea investiţiilor în producţie şi servicii prin creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare;

-implementarea şi certificarea sistemelor de management al calităţii/mediului/sănătăţii şi securităţii muncii/siguranţei produselor alimentare;

-facilitarea accesului la achiziţionarea de maşini, utilaje şi instalaţii pentru circulaţia mărfurilor;

susţinerea investiţiilor realizate de întreprinderile nou-înfiinţate, precum şi de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) în anumite sectoare de activitate, în special cele de producţie.

Sarmale si carnati in Piata Amzei

Si in acest weekend bucurestenii care trec prin Piata Amzei sunt imbiati cu miros de sarmale si carnati. Acolo se desfasoara Targul Taranului Roman, unde 20 de producatori si 10 mestesugari din Maramures, Bucovina, Transilvania si Tinutul Buzaului prezinta, in fiecare weekend din decembrie, produse organice, curate si traditionale.

Actiunea face parte din primul proiect din cadrul unui amplu program de valorificare a produselor traditionale romanesti si de revitalizare a potentialelor branduri din domeniul alimentar si mestesugaresc.

Astfel, vizitatorii targului pot cumpara placinta de casa, cas dulce afumat, palinca, zacusca sau faimosii carnati de Plescoi, dar si icoane si obiecte lucrate manual.

Programul este lansat de grupul de initiativa Radu Anton Roman si se va derula pe tot parcursul anului 2008. Obiectivul programului vizeaza sprijinirea si dezvoltarea unei piete moderne de produse traditionale prin accesul producatorilor la informatii legislative si tehnice.

Cine-i mai taran? Taranul sau oraseanul



Taranul prinde pestisorul de aur, iar pestele ii zice: "Tarane, da-mi voie sa plec si iti indeplinesc o dorinta". Taranul tace. Pestele se roaga din nou: "Tarane lasa-ma in apa si iti indeplinesc doua dorinte". Taranul se uita la peste si iarasi nu zice nimic. Pestele cu mai multa ruga in glas: "Iti indeplinesc trei dorinte tarane, doar daca ma lasi in viata". La care taranul infuriat, arunca pestele pe pamant, incepe sa-l calce in picioare si tipa: "PE CINE FACI TU TARAN?"
Un banc cu tenta mai mult decat peiorativa la adresa taranului. Nu prea sunt eu de acord cu aceste glume la adresa taranului, poate pentru ca am crescut la sat si stiu viata de aici. Am si un sentiment de nostalgie dupa acele vremuri. Totusi a fi taran in Romania inseamna a fi prost si inapoiat. Dar este asa oare?
Ieri am facut un reportaj din Targul Taranului Roman. Mai multe persoane din diferite regiuni ale tarii: Maramures, Moldova, Transilvania, Bucovina..., au venit la Bucuresti cu mancaruri traditionale pentru a le vinde. Ce mai miros si vanzoleala in jurul tarabelor? Eram martor la o situatie anecdotica... niste tarani, intr-o piata, vindeau caltabosi, salamuri si peste unor oraseni cu pungile groase. Taranii cu demnitate si cu mult simt isi comercializau produsele, iar bucurestenii ca niste tarani se impingeau de parca nu mai vazusera :"Pot sa trec domnule?", intreaba o femeie. "Nu, nu puteti", i-o taie un barbat, desigur un bucurestean care se respecta mult pe sine si care nu-i respecta pe altii.
Si uite asa am lunecat in articolul acesta inspre tema bucurestenilor tarani, desigur taran in sens peiorativ. Cine te scuipa in RATB, cine claxoneaza si injura cel mai mult in trafic, cine te impinge din urma pe strada? Corect, un bucurestean care se respecta si care nu-i respecta pe altii.
Nu-i adevarat, ar zice cineva... Astia, nesimtitii, sunt veniti, nu sunt bucuresteni. Poate, va raspund eu, dar uite ca cei mai nesimtiti bucuresteni sunt batranii, iar ei au trait o viata in Bucuresti si chiar daca au fost respectuosi in tinerete orasul i-a facut scortosi intr-un final.

Fonduri pentru achiziţionarea de imobile unde vor funcţiona şcoli a căror clădiri vor fi retrocedate


Invatamant



Guvernul a decis în ultima şedinţă, printr-o Hotărâre, alocarea sumei de 49,667 milioane lei (aproximativ 500 de miliarde lei vechi) pentru infrastructura de învăţământ, a anunţat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul şedinţei de Guvern. Fondurile sunt alocate autorităţilor locale pentru achiziţionarea imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea grădiniţe, şcoli, licee şi care urmează să fie retrocedate în natură foştilor proprietari.

„Unele dintre clădirile în care se desfăşoară procesul de învăţământ urmează să fie retrocedate foştilor proprietari. Unii dintre proprietari doresc să vândă aceste imobile, iar autorităţile locale le pot cumpăra. În situaţiile în care aceste imobile nu vor putea fi achiziţionate, Ministerul Educaţiei va lua măsuri pentru construirea unor noi clădiri”, a explicat primul-ministru.

Imobilele achiziţionate de la proprietari vor face parte din patrimoniul învăţământului. Responsabilitatea achiziţiei revine consiliilor locale. Comisia mixtă de negociere formată din reprezentanţii Consiliilor Judeţene, Instituţia Prefectului, autorităţile locale şi inspectoratele şcolare va răspunde de modul de utilizare a sumelor distribuite.

Fondurile alocate de Guvern vor fi utilizate pentru achiziţionarea unui număr de 41 de imobile în care îşi au sediul grădiniţe, şcoli şi licee.

Echipa de handbal a LPS la momentul "reglării" conturilor

Echipa de handbal a LPS la momentul


Una din echipele de handbal ale LPS Suceava care are şanse de a se lupta cu cele mai bune grupări ale ţării în acest sezon este cea feminină de junioare I. Deşi a pierdut pe parcurs câteva jucătoare de mare perspectivă, care au fost transferate la cluburi de calibru, gruparea pregătită de Dorel Ţugurlan şi-a revenit după un început mai dificil şi este pregătită să “atace” formaţiile aflate în poziţiile superioare în clasament. Începând de azi, sala LPS Suceava va găzdui primul turneu intermediar al Campionatului Naţional, aceste întâlniri fiind esenţiale în conturarea clasamentelor finale.

Programul primei zile de întreceri, 7 decembrie, cuprinde meciurile: ora 15.00 CSS Bacău – LPS Suceava, ora 16.30 LPS Botoşani – LPS Iaşi, ora 18.00 LPS Roman – LPS Piatra Neamţ.

Sâmbătă, de la ora 15.00 se va juca meciul CSS Bacău – LPS Botoşani, urmat de disputa LPS Iaşi – LPS Roman de la ora 16.30 şi de jocul LPS Suceava – LPS Piatra Neamţ de la ora 18.00.

Ultima zi a miniturneului găzduit de LPS Suceava etse cea de duminică 9 decembrie, zi în care se vor juca partidele: LPS Roman – CSS Bacău, LPS Botoşani – LPS Suceava şi LPS Piatra Neamţ – LPS Iaşi. “Vrem să realizăm un turneu bun în propriul nostru fieff şi să ne apropriem încet-încet de primele trei poziţii ale clasamentului. Începutul a fost mai greu, însă lucrurile s-au reglat pe parcurs şi avem din nou şansa să jucăm la turneele semifinale şi finale” a afirmat antrenorul echipei de handbal feminin junioare I a LPS Suceava, Doreel Ţugurlan.

Clasament

1. CSS Bacău 5 5 0 0 177-122 10

2. LPS P. Neamţ 5 4 0 1 168-128 8

3. LPS Suceava 5 3 0 2 98-103 6

4. LPS Botoşani 5 1 0 4 110-127 2

5. LPS Iaşi 5 1 0 4 105-127 2

6. LPS Roman* 5 0 0 5 46-97 -5

* - echipă penalizată cu 5 puncte

Fostul şef al ISJ Suceava să fie repus în funcţie pentru a doua oară

Petru Carcalete, fostul inspector şcolar general din Suceava, a fost repus în funcţie de instanţă, pentru a doua oară, în ultimele 6 luni. El a fost demis în luna iunie, de către Cristian Admoniţei, ministrul Educaţiei, dar a fost repus în funcţie la sfârşitul lunii iunie, printr-o hotărâre judecătorească. În septembrie, inspectorul a fost demis din nou pentru „managementul nesatisfăcător”, iar la începutul acestei săptămâni instanţa a decis să suspende executarea ordinului de demitere emis de Ministerul Educaţiei. Petru Carcalete se aştepta la această decizie şi este hotărât să îşi apere funcţia chiar şi la CEDO, la Strasbourg. Ministrul Educaţiei ar trebui să semneze ordinul de numire în funcţie, în termen de 5 zile. „Dacă nu, voi face plângere penală!”, a spus Carcalete. Colegul inspectorului general, Daniel Hrenciuc, demis şi el în septembrie pentru activitatea nesatisfăcătoare, a fost şi el repus în funcţie de justiţie, săptămâna trecută.

Intrarea de la Metro, mutată pe motiv de blocaj rutier


Primarul Ion Lungu a declarat că, în perioada următoare, se va ocupa de descongestionarea traficului din cartierul Obcini, întrucît există o mare problemă la ieşirea din cvartal, pe la magazinul Metro, în Bulevardul "1 Decembrie 1918".

Prin urmare, în intersecţia respectivă vor fi montate semafoare. În acest sens, conducerea municipalităţii a cerut şefilor super-marketului să mute poarta de acces în complex, inclusiv instalaţiile de semaforizare, pînă în dreptul intersecţiei străzii Bistriţei cu bulevardul amintit.

Delegaţie suceveană în vizită la partenerii din Silezia


În perioada 5-9 decembrie, o delegaţie a Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, condusă de vicepreşedintele Stela Acatrinei, va face o vizită în voievodatul Silezia din Polonia.

Deplasarea are loc cu prilejul întîlnirii comisiei mixte româno-poloneze, între Consiliul Judeţean şi voievodatul amintit existînd un acord de colaborare. "Se va face un bilanţ şi se vor pune la cale noi proiecte şi posibilităţi de dezvoltare", ne-a spus preşedintele CJ, Gavril Mîrza. Din delegaţie vor face parte şi primarii de Gura Humorului şi Vatra Dornei, Marius Ursaciuc şi Constantin Huţanu, localităţi care urmează a se înfrăţi cu omoloagele Kozieglow şi, respectiv, Koszecin. Totodată, un reprezentant al Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava va semna semnat un parteneriat cu Universitatea din Katowice. "Dorim să existe parteneriate cu toate universităţile din regiunile cu care Consiliul Judeţean are semnate acorduri, astfel încît să avem un schimb de idei, păreri şi chiar de studenţi", a precizat şeful administraţie judeţene. Între judeţul Suceava şi voievodatul Silezia există un parteneriat de colaborare, acesta fiind semnat la Katowice, pe 14 aprilie 2000.

Prefectul Sucevei a fost reabilitat


După aproape cinci ani de procese, anul 2007 a însemnat pentru prefectul Orest Onofrei, achitarea în dosarul în care era acuzat de uciderea din culpă a unui copil.

Astfel, prefectul a fost găsit nevinovat. Amintim că accidentul în care a fost implicat prefectul de Suceava s-a produs pe 29 iunie 2002, în comuna Cleja din judeţul Bacău. Orest Onofrei era la volanul unui Tico şi a lovit în plin un băiat de opt ani. Din păcate, copilul a murit pe loc. Orest Onofrei şi-a asumat responsabilitatea şi a plătit părinţilor băiatului despăgubiri în valoare de 7.500 lei. Măsura achitării prefectului Onofrei a fost luată anul acesta de Curtea de Apel Iaşi şi a fost o hotărîre definitivă şi irevocabilă. Mai subliniem că în 2006, Judecătoria Iaşi îl condamnase pe Orest Onofrei la un an de închisoare cu suspendare. Prefectul a făcut însă recurs şi a fost achitat de Tribunalul Iaşi, care a considerat că nu sînt întrunite elementele uciderii din culpă. La rîndul lor, procurorii au atacat hotărîrea Tribunalului la instanţa superioară, Curtea de Apel, care i-a dat cîştig de cauză prefectului. Potrivit procurorilor, prefectul mergea cu o viteză de 70 km/h, în localitate, dar băiatul s-a angajat în traversarea străzii printr-un loc nepermis. Conducerea Curţii de Apel Iaşi a atenţionat că potrivit vechilor reglementări legale, şoferul purta cea mai mare responsabilitate în cazul unor astfel de accidente, însă la procesul din 2007 s-a aplicat noua lege, care obligă şi pietonul să circule cu atenţie, iar Orest Onofrei a fost absolvit de vină.

Control la ARR


În prezent, inspectorii din cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR) Bucureşti anchetează modul în care mai mulţi operatori rutieri din judeţul Suceava au reuşit să "fenteze" legea şi să obţină certificate de competenţă profesională, deşi nu au dat examenele necesare.

Directorul general al ARR, Sorin Supuran, a declarat, la Suceava, că acest control este unul foarte serios şi că la nivelul reprezentanţei de la Bucureşti au fost date afară din serviciu 8 persoane. "Sînt cîteva cazuri de persoane care au depus dosarul la Suceava, au primit certificatul, dar nu au fost la examinare. Vom fi foarte atenţi şi la final vom lua măsurile care se impun", a spus Sorin Supuran. Acesta s-a arătat contrariat de faptul că pe fişele de programare persoanele apăreau ca fiind prezente, dar în realitate ele nu fuseseră la examinare. Acest certificat este necesar firmelor pentru licenţiere în vederea transportului de persoane sau de mărfuri periculoase.

Analize gratuite pentru diabetici


Şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Cristina Iordăchel, a anunţat că toţi bolnavii de diabet aflaţi în evidenţele medicilor specialişti diabetologi şi a medicilor de familie vor beneficia gratuit de efectuarea hemoglobinei glicozilate, pînă pe 24 decembrie.

"Cu recomandarea primită de la medic, pacienţii vor merge la unul din cele 10 laboratoare aflate în relaţie contractuală cu CJAS. În perioada de sfîrşit de an laboratoarele vor transmite medicilor diabetologi, respectiv medicilor de familie rezultatele analizelor, iar medicii de familie le vor înregistra în evidenţele proprii. În funcţie de rezultatele obţinute, medicii de familie vor continua tratamentul sau vor recomanda pacienţilor consultaţii de specialitate la medicii diabetologi", a menţionat Cristina Iordăchel. Suma alocată furnizorilor de servicii medicale paraclinice pentru efectuarea acestor analize, la nivelul judeţului, este de 174.000 lei. Această sumă va fi repartizată laboratoarelor cu care CJAS se află în contract, în mod egal, prin acte adiţionale cu valoare orientativă. "Instituţia noastră este pregătită să încheie acte adiţionale pentru aceste analize cu toate laboratoarele din judeţ aflate deja în contract, iar suma alocată pentru sfîrşitul acestui an va permite tuturor celor care se adresează să-şi efectueze aceste analize gratuit", a mai declarat şeful CJAS.

În 2008, Bucovina turistică va fi promovată agresiv


Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) doreşte ca anul viitor să promoveze "agresiv" turismul din Bucovina. O promovare mai puternică a zonei se va face după ce se vor finaliza şi lucrările de modernizare a drumului european E 576, care leagă Moldova de Ardeal, dar care uneşte şi principalele staţiuni din Bucovina: Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.

Administraţia judeţeană estimează că din 2008, turiştii vor putea beneficia de o infrastructură rutieră şi de servicii turistice de o calitate mult mai bună. Oricum, promovarea agresivă a Bucovinei ca destinaţie turistică va fi iniţiată încă de la începutul anului 2008, dar primele rezultate vor apărea abia spre sfîrşitul anului viitor şi în 2009. Mai mult, anul viitor vor fi finalizate şi o serie de lucrări de modernizare şi reabilitare a unor drumuri judeţene ce leagă principalele destinaţii turistice bucovinene. În acest sens, CJ a încheiat deja 16 contracte pentru finanţări pentru lucrări la modernizarea drumurilor judeţene, bani care vin prin fondurile structurale incluse în Programul Operaţional Regional.

Grădiniţa cu program prelungit "Sf Ioan cel Nou" şi-a deschis porţile


În urmă cu două zile, 80 de preşcolari au primit în dar o grădiniţă nouă. ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi, slujba de sfinţire a noii clădiri în care va funcţiona Grădiniţa cu program prelungit "Sf Ioan cel Nou".

Grădiniţa cu program prelungit "Sf Ioan cel Nou" şi-a deschis porţile
Timp de trei ani, grădiniţa a funcţionat într-un apartament din cartierul Zamca. Potrivit preotului Bartolomeu, stareţ al Mănăstirii "Sf Ioan cel Nou" şi coordonator al proiectului, din cauza numărului mare de cereri de înscriere pentru cei mici, reprezentanţii Arhiepiscopiei au decis construirea unei noi clădiri. "Proiectul a demarat în urmă cu doi ani. Credincioşii sînt cei care ne-au susţinut financiar. În noua clădire avem opt săli de clasă, cu alte cuvinte, spaţiu pentru 200 de copii. Este o grădiniţă la standarde europene, mobilierul este nou. Avem profesori de religie şi engleză. Noi venim în sprijinul educaţiei celor şapte ani de acasă",, ne-a spus părintele Bartolomeu. D-sa a precizat că micuţii care vin la grădiniţă sînt împărtăşiţi în fiecare duminică şi participă la slujbele oficiate în zile de sărbătoare. Noul sediu al grădiniţei se află în apropierea azilului de bătrîni a mănăstirii "Sf Ioan cel Nou", motiv pentru care conducerea instituţiei de învăţămînt a pus la dispoziţia părinţilor, care nu au mijloace de transport, un microbuz. Părinţii care doresc să-i ducă pe cei mici la această grădiniţă trebuie să achite lunar 100 de euro. Proiectul este departe de a se fi încheiat. Se mai doreşte construirea şi amenajarea unei săli de clasă destinată copiilor cu nevoi speciale.

Umor de boschetar


De ani de zile, pe străzile Sucevei rătăceşte un bărbat trecut de 50 de ani, care trăieşte sub cerul liber şi care îşi petrece timpul înveselindu-i pe suceveni.

Umor de boschetar
Nu-i chip să treci prin parcul central că Burlacu, aşa cum îl ştiu jandarmii, care l-au amendat de vreo două ori pentru cerşetorie, îţi spune cîteva bancuri doar doar ţi s-o aşterne un zîmbet pe faţă. Bărbatul întinde mîna foarte rar, dar nici nu dă înapoi cînd sucevenii, consumatorii poantelor sale, îi întind ceva leuţi.

În 2008, Bucovina turistică va fi promovată agresiv


Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) doreşte ca anul viitor să promoveze "agresiv" turismul din Bucovina. O promovare mai puternică a zonei se va face după ce se vor finaliza şi lucrările de modernizare a drumului european E 576, care leagă Moldova de Ardeal, dar care uneşte şi principalele staţiuni din Bucovina: Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.

Administraţia judeţeană estimează că din 2008, turiştii vor putea beneficia de o infrastructură rutieră şi de servicii turistice de o calitate mult mai bună. Oricum, promovarea agresivă a Bucovinei ca destinaţie turistică va fi iniţiată încă de la începutul anului 2008, dar primele rezultate vor apărea abia spre sfîrşitul anului viitor şi în 2009. Mai mult, anul viitor vor fi finalizate şi o serie de lucrări de modernizare şi reabilitare a unor drumuri judeţene ce leagă principalele destinaţii turistice bucovinene. În acest sens, CJ a încheiat deja 16 contracte pentru finanţări pentru lucrări la modernizarea drumurilor judeţene, bani care vin prin fondurile structurale incluse în Programul Operaţional Regional.

Condamnat pentru evaziune fiscala



Curtea de Apel Suceava l-a condamnat pe Mircea Vişan la un an de închisoare cu suspendare. Totodată, acesta va trebui să plătească şi 17 miliarde de lei, reprezentând impozitele pe care nu le-a plătit către bugetul de stat. Acesta este acuzat că în calitatea de asociat şi administrator al societăţii Apollo din Bucecea a acceptat înregistrarea în contabilitate a livrării unei cantităţi de vin de la o altă societate botoşăneană, livrare care însă nu a fost efectuată în realitate. Potrivit rechizitoriul întocmit de procurorii care au efectuat cercetări, Mircea Vişan a obţinut un plus de banderole fiscale. Potrivit procurorilor, în acest fel, Mircea Vişan s-a sustras de la plata unor obligaţii fiscale către bugetul de stat în valoare de peste 17 miliarde de lei. Practic, traseul vinului vrac a fost unul extrem de sinuos. Cele peste 22.000 de sticle de vin au fost achiziţionate de către o altă firmă botoşăneană de la Harcov Impex SRL, pe care le-au facturat fictiv către Apollo, sens în care au fost întocmite 66 de facturi, ulterior dovedite a fi false. Totul se întâmpla în 2001. În urma unei anchete care a durat suspect de mult. Vişan a fost condamnat de Curtea de Apel Suceava abia în octombrie 2007. „Judecătoria Botoşani l-a condamnat pe Mircea Vişan la un an de închisoare cu suspendare, dar acesta a făcut apel. Ulterior, Tribunalul Botoşani a respins apelul şi a menţinut hotărârea dată de judecători. S-a ajuns la Curtea de Apel Suceava, instanţă care a menţinut pedeapsa”, a precizat judecătorul Adrian Murariu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Botoşani. Acum, Vişan trebuie să plătească către ANAF şi banii pe care îi datorează bugetului de stat. Societatea se află însă în lichidare judiciară, iar în urma valorificării bunurilor este greu de crezut că se va recupera mare lucru. Este vorba de următoarelor bunuri imobile: un teren în suprafaţă de 33.766 mp, situat în intravilanul oraşului Bucecea, împreună cu castelul de apă cu o capacitate a cuvei de 100 mc la preţul de pornire de 195.110 lei, un alt teren de 10.184 mp, situat în intravilanul oraşului Bucecea, la preţul de pornire de 61.943 lei.

Unele filiale PLD sunt nemultumite de fuziunea cu PD

Mai multi membri PLD, ba chiar filiale intregi, au decis sa se intoarca la PNL, dupa anuntul fuziunii PD-PLD. Multi liberal-democrati sunt nemultumiti de perspectiva unui nou partid si spun ca este prea devreme ca PLD sa dispara de pe scena politica. Tensiunea este accentuata si de neintelegerile, la nivel local, dintre democrati si liberal-democrati, transmite Realitatea TV.

Liderul PLD Suceava, Ion Lungu, a anuntat ca cei aproximativ 20 de membri ai organizatiei Patrauti, in frunte cu presedintele, au decis sa treaca la PNL. Ei spun ca nu se mai regasesc in noua formula politica propusa de la nivel central. Si in organizatia PLD Caras s-a intamplat la fel, iar in Mures sunt tensiuni.

Eugen Nicolaescu, vicepresedinte al partidului national Liberal, a declarat, la Targu-Mures: "Am avut o sedinta a biroului judetean, colegii nostri ne-au semnalat faptul ca au fost contactati de diversi membri PLD in incercarea de a sti daca vor fi sau nu primiti in PNL, daca vor dori acest lucru... Am ajuns la concluzia ca pe toti membrii PLD, fosti membri PNL si care vor sa se intoarca la PNL, este normal sa ii primim".

Membrii filialei Bistret, din judetul Dolj, s-au inscris si ei in PNL. Alte sapte organizatii doljene sunt in discutii avansate cu liberalii. In Valcea, patru membri PLD au ales tabara liberala. In PLD Buzau, membrii filialei au votat impotriva fuziunii, dar deocamdata nu s-a pus problema plecarii lor din partid.

Blaga: PD ar putea ceda PLD conducerea a cinci filiale, plus sectorul 6

Liberal-democratii ar putea primi conducerile a cinci filiale PD-PLD, decizia urmand sa fie luata, luni, in cadrul Biroului Permanent National al PD, a declarat, sambata, secretarul general al PD, Vasile Blaga, citat de Rompres.

El a afirmat ca PD ar putea ceda PLD coordonarea filialelor Neamt, Botosani, Suceava, Arges, Dambovita, acolo unde liberal-democratii au solutii mai bune decat PD.

"Acest partid s-a creat pentru a avea o oferta politica mai puternica, dar si pentru a avea structuri mai puternice.Vom ceda acele filiale acolo unde au solutii mai bune ca noi", a spus liderul democrat.

Totodata, Vasile Blaga a precizat ca in discutie e si conducerea organizatiei sectorului 6 al Capitalei.

"Sectorul 6 este o problema pe care o voi discuta cu primarul sectorului 6, Cristian Poteras. Sa nu uitati ca PD a luat peste 40% acolo, raportul este de aproximativ 5 la 1 pentru noi. Dar va trebui sa avem o oferta puternica pentru alegerile locale, iar domnul Poteras este o oferta puternica", a subliniat secretarul general al PD.

Liderul democrat a afirmat ca atat statutul si programul PDL, cat si proiectul de protocol al fuziunii au fost aproape finalizate, urmand sa fie prezentate tot luni BPN al PD.

"In proportie de 99% este statutul PD. Le-a placut atat de mult, incat au acceptat inclusiv ideea motiunilor, pe care au incercat sa o introduca de mult in statutul PNL si nu au reusit", a precizat Blaga.

Pe langa Statut, liderii PD si PLD au preluat, ca sigla pentru PDL, trandafirul democrat, precum si imnul PD, dupa cum a aratat, joi, secretarul general al PD, Vasile Blaga.

Liderii PD si PLD au avut, sambata, incepand de la ora 11.00, o noua runda de negocieri privind statutul si programul PDL.

La intalnire au participat liderii PD si PLD, Emil Boc si Theodor Stolojan, secretarul general al PD, Vasile Blaga, presedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, presedintele CRN al PLD, Valeriu Stoica, secretarul executiv al PD, Elena Udrea, si unii dintre vicepresedintii celor doua formatiuni politice.

O ultima runda oficiala de negocieri va avea loc duminica.

CFR a introdus din nou Trenurile Zăpezii spre zonele montane




Video



CFR a introdus trenurile speciale pe direcţiile: Bucureşti-Valea Prahovei, Iaşi-Vatra Dornei şi din Craiova, Suceava şi Cluj-Napoca spre Braşov.

Sunt şi preturi speciale pentru grupuri formate din minimum 10 persoane şi pentru tineri sub 26 de ani.

Cei care merg în direcţia Breaza-Braşov sau Vatra Dornei, de luni până joi la clasa a-II-a, beneficiază de o reducere de 20%.

Pentru călătoriile dus-întors pe aceeaşi direcţie reducerea e de 25%. Ceilalţi pasageri pot cumpăra o cartelă cu reduceri de 50% pentru excursiile de weekend.

Concursul Naţional de Creaţie „Ion Irimescu”


Juriul celei de-a V-a ediţii a Concursului Naţional de Creaţie „Ion Irimescu”, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava împreună cu Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, a desemnat câştigătorii din acest an.
Juriul, care l-a avut ca preşedinte pe criticul de artă Valentin Ciucă, iar ca membri pe artiştii plastici Ion Grigore, Gabrel Baban, Mihai Pînzaru PIM, precum şi pe directorul prestigioasei instituţii muzeale fălticenene, care păstrează cea mai mare şi mai valoroasă colecţie de autor, prof. Gheorghe Dăscălescu, a trebuit să decidă pronunţându-se asupra unui număr de cca. 120 de lucrări de pictură, grafică şi sculptură realizate de studenţi ai universităţilor şi academiilor de artă din Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara, Iaşi, Chişinău şi Cernăuţi.

Marele Premiu: „Gemenii” lui Călin Durgheu

La secţiunea sculptură, Marele Premiu al concursului i-a fost acordat lui Călin Durgheu (Oradea), pentru lucrarea „Gemenii (lemn / metal). Premiile I, II şi III la această secţiune au fost adjudecate de Alexandra Balan (Bucureşti), pentru lucrarea „Serafimii” (bronz), Vlad Berte (Cluj-Napoca), pentru „Compoziţie” (marmură) şi Alexandru Păduraru (Timişoara), pentru „Geneze” (lemn asamblat).
La secţiunea pictură Premiul I a fost acordat Aurorei Cămârzan (Oradea), pentru lucrarea „Compoziţie”, Premiul II - Valeria Barabas (Chişinău), pentru „Arşiţă la Petroşani”, iar Premiul III (ex aequo) - Liudmila Nicorici (Cernăuţi), pentru tabloul „Peisaj rural” şi Georgian-Emil Stoica (Bucureşti), pentru lucrarea „Compoziţie”.
La secţiunea de grafică au fost premiaţi Inna Sadco (Cernăuţi), Premiul I, pentru „Dualismul tineretului”, Tudor Cîmpean (Cluj-Napoca), Premiul II, pentru „Construcţia şi deconstrucţia timpului” şi Sanda Caracenţev (Chişinău), Premiul III, pentru lucrarea „Compoziţie”. La această secţiune s-a acordat Crinei Sur (Oradea) un Premiu al juriului pentru lucrarea „Poarta luminii”.
Lucrările premiate vor rămâne în patrimoniul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, iar vernisajul expoziţiei acestei ediţii de concurs va avea loc, în nou amenajata galerie a muzeului, la data de 14 decembrie a.c.

Handbal, Liga Naţională >> Întâlnire de gradul zero!


Sport



CS Universitatea Suceava – HCM Constanţa, duminică, 9 decembrie, ora 11

CS UNIVERSITATEA SUCEAVADuminică, 9 decembrie, se va trage cortina peste turul Ligii Naţionale de handbal masculin. Echipa locală, CS Universitatea va înfrunta pe teren propriu campioana HCM Constanţa. În opinia antrenorilor Petru Ghervan respectiv Hairi Eden, partida este una capitală pentru ambele formaţii. Dacă pierde Suceava se poate gândi la evitarea retrogradării iar Constanţa va reveni în lupta pentru titlu. În schimb, dacă CS Universitatea se va impune duminică, Bibirig&Co. pot visa liniştiţi la o cupă europeană iar HCM-ul va trage doar pentru locurile 2-3.

Hairi Eden, antrenorul formaţiei HCM Constanţa, s-a declarat optimist în privinţa şanselor formaţiei sale în partida de duminică. Tehnicianul echipei de la malul mării a spus că elevii lui sunt într-o revenire de formă după victoriile cu UCM Reşiţa şi CSM Medgidia, iar pentru a rămâne în “cărţile” pentru titlul de campioană, Constanţa are nevoie de victorie în jocul de la Suceava: “ Venim la Suceava pentru a câştiga meciul împotriva Universităţii. Pentru noi va fi un joc extrem de important. În cazul în care învingem echipa gazdă revenim în lupta pentru titlu iar dacă vom pierde va trebui să luptăm pentru una dintre poziţiile imediat următoare, care oricum duc într-o cupă europeană. Voi da în continuare credit jucătorilor Mureşan şi Csepreghi care în opinia mea reprezintă viitorul handbalului constănţean. CS Universitatea reprezintă cu grup solid care cu siguranţă ne va pune probleme duminică. Suceava are o echipă sudată care joacă de mulţi ani în aceeaşi componenţă în timp ce noi avem mulţi jucători noi” a declarat Hairi Eden.

Referitor la rezultatele înregistrate în acest campionat, antrenorul constănţean a precizat că “unele echipe trag pentru a câştiga puncte iar altele pentru a evita retrogradarea”. Eden a mai adăugat că, în opinia lui, formaţia suceveană nu are motive să se îngrijoreze în privinţa retrogradării, vis-a-vis de declaraţia lui Petru Ghervan, care după meciul de la Reşiţa a spus că în cazul în care CS Universitatea va pierde întâlnirea cu HCM Constanţa, echipa suceveană va intra în hora retrogradării.

În replică, purtătorul de cuvânt al echipei locale de handbal, s-a declarat dezamăgit de evoluţia sucevenilor în meciul de la Reşiţa, dar a ţinut să precizeze că CS Universitatea va juca doar la victorie meciul cu campioana en-titre, HCM Constanţa. „Trebuie să ne revenim repede după această înfrângere. Nu m-a deranjat faptul că am pierdut, pentru că UCM Reşiţa este una dintre echipele de top ale Ligii, ci modul în care am cedat în faţa grupării reşiţene. Sper că băieţii îşi vor reveni şi se vor mobiliza exemplar pentru a scoate un rezultat pozitiv în duelul cu campioana României. Fac apel la suporterii echipei de handbal, pentru a veni în număr cât mai mare duminică. Jucătorii au nevoie de sprijinul publicului” a declarat purtătorul de cuvânt.

Meciul dintre CS Universitatea şi HCM Constanaţa va fi arbitrat de brigada internaţională Pleşa/Pripas iar înregistrarea va putea fi vizionată, duminică, pe Sport.ro, de la ora 14.

Fotbal. Liga a IV-a – juniori >> Juniorii de la CS Gura Humorului sunt campioni de toamnă. Juventus II şi Rapid CFR – principalele contracandidate ale


Sport



Ambele competiţii, atât campionatul de juniori „C” cât şi cel al juniorilor din Liga a IV-a, se află în organizarea Asociaţiei Judeţene de Fotbal Suceava.

La sfârşitul turului de campionat, pe primul loc se află Clubul Sportiv Gura Humorului. Echipa este antrenată de Gigi Lazăr, conducător fiind Teo Murariu. Humorenii au avut un parcurs de excepţie în prima parte a competiţiei. Din cele 15 partide disputate, ei au câştigat 14 dintre ele şi au obţinut o remiză. Cu 47 de goluri marcate şi doar 7 primite, CS Gura Humorului a avut, în tur, cea mai bună defensivă a campionatului.

Cu toate că au terminat pe prima treaptă a podiumului, pentru humoreni se anunţă un retur destul de încins, întrucât CS Juventus II Fălticeni şi Rapid CFR Suceava se află la doar 6 puncte distanţă, pe locurile 2 şi 3.

În ultima etapă din tur:

CS Gura Humorului – CSM Rădăuţi 6 – 0 (3 – 0)

Pe un teren acoperit cu un strat subţire de zăpadă, dar propice jocului, juniorii lui Gigi Lazăr au învins fără probleme echipa rădăuţeană. Gazdele s-au remarcat printr-un joc eficace al întregii echipe, cu toate că din formaţie au lipsit două dintre piesele de bază: Şerban Călinescu şi Dorin Târnovan, ambii aflaţi în stare de suspendare.

Au evoluat formaţiile:

CS Gura Humorului: Cioltan – Pătraşcu, Kuruc, Bondal, Huţu, Botezatu, Barotea, O. Macovei, Ruscan, Lazăr, Mihalovici. Au mai intrat: Blaga, Nuţu, Finiş, Andronic.

Bucovina Rădăuţi: Huţanu – Cristea, Stejar, Hapciuc, Avram, Şuleap, P. Breabăn, Flutur, Lucescu, Bălţei, Gromec. Au mai intrat: B. Breabăn, Rusu, Sofiţki.

Golurile au fost marcate de Barotea (3), Pătraşcu (14), Huţu (20), Ruscan (46), Nuţu (67) şi Botezatu (71).

Trebuie să amintim şi de celelalte două formaţii care întregesc podiumul clasamentului. CS Juventus II Fălticeni şi Rapid CFR Suceava au acumulat 37 de puncte în prima parte a campionatului şi se anunţă printre principalele contracandidate ale humorenilor la locul întâi. Formaţia din Fălticeni este pregătită de Bogdan Anton, în vreme ce „feroviarii” suceveni sunt antrenaţi de Mircea Vezeteu.

Deşi a avut câteva evoluţii spectaculoase şi multe etape s-a aflat pe primul loc, Rapid CFR a avut un final de tur mai slab, pierzând astfel şefia clasamentului. În orice caz, jucători ca Blaga (Juventus II) sau Turineac (Rapid CFR) s-au remarcat în cadrul echipelor de juniori şi nu de puţine ori au evoluat ca titulari şi la formaţiile de seniori.

La sfârşitul turului de campionat clasamentul arată astfel:

1. CS Gura Humorului 15 14 1 0 47-7 43p

2. Juventus II Fălticeni 15 12 1 2 70-12 37p

3. Rapid CFR Suceava 15 12 1 2 55-17 37p

4. Bradul Putna 15 10 1 4 50-25 31p

5. Flacăra Roşie Udeşti 15 9 3 3 53-30 30p

6. Unirea Boroaia 15 9 1 5 54-35 28p

7. Cetatea II Suceava 15 8 4 3 44-29 28p

8. Zimbrul Siret 15 7 2 6 37-37 23p

9. Dorna Vatra Dornei 15 6 4 5 46-23 22p

10. Avântul Todireşti 15 6 1 8 40-38 19p

11. Florconstruct Pătrăuţi 15 5 1 9 30-59 16p

12. Bucovina Bădeuţi 15 5 0 10 19-67 15p

13. Bucovina Rădăuţi 15 3 1 11 23-55 10p

14. Foresta Moldoviţa 15 2 0 13 10-59 6p

15. Minerul Iacobeni 15 1 0 14 13-74 3p

16. Viitorul Liteni 15 0 1 14 14-58 1p

Folosirea trandafirului socialist în sigla PDL, partid popular-liberal, va fi contestată de PSD în momentul înscrierii


Politica



nechiforEurodeputatul socialist Cătălin Nechifor a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă că folosirea trandafirului în sigla noii formaţiuni politice ce se va înfiinţa prin unificarea PD cu PLD, va fi contestată în momentul înscrierii acestui partid întrucât acesta este semnul electoral al socialiştilor europeni şi nu al popular-liberalilor. Acesta a menţionat că este surprins de faptul că liderii PD şi PLD au stabilit ca noul partid format, PDL, să menţină sigla şi imnul PD în condiţiile în care „trandafirul este simbolul socialiştilor şi nu ar trebui folosit de un partid popular-liberal”.
Sigla PDEchipele de negociere ale PD şi PLD au stabilit, joi, ca noul partid rezultat în urma unirii dintre cele două formaţiuni să păstreze sigla Partidului Democrat: un pătrat portocaliu, cu colţurile rotunjite, în interiorul căruia se află un trandafir şi iniţialele PDL. Acest lucru a fost comunicat de către preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu, şi de secretarul general Vasile Blaga, la finalul întâlnirii dintre democraţi şi liberal-democraţi.

Cătălin Nechifor a declarat vineri, că PSD va depune o contestaţie la înregistrarea noului partid privind utilizarea trandafirului în siglă. Acesta a menţionat că PDL este un partid fără „acoperire doctrinară” şi că încearcă să acopere întregul spectru politic, folosind simbolurile socialiştilor şi părţi din ideologiile populare şi liberale.

„De fapt, ei încearcă să inducă ideea că îi reprezintă pe toţi, dar nu reprezintă pe nimeni pentru că, întotdeauna, după ce au obţinut voturi pe un anumit segment doctrinar au schimbat imediat doctrina, din social-democraţi devenind populari, după votul din 2004, iar acum, după alegerile europarlamentare, din populari au devenit liberali. Îi aşteptăm să se facă verzi”, a mai afirmat Cătălin Nechifor.

Birourile Regionale pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava vor avea un Secretariat Tehnic Comun


Actualitate



Guvernul a hotărât, în ultima şedinţă, constituirea Secretariatului Tehnic Comun, ca structură fără personalitate juridică, în cadrul Birourilor Regionale pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi, Timişoara, Suceava şi Oradea.
Secretariatele Tehnice Comune reprezintă structuri distincte, fără personalitate juridică, constituite în cadrul Birourilor Regionale pentru Cooperare Transfrontalieră, se precizează într-un comunicat al Biroului de Presă al Guvernului.

Constituirea Secretariatelor Tehnice Comune şi a Punctelor de Informare este necesară în vederea implementării programelor operaţionale de cooperare teritorială europeană.

Secretariatul Tehnic Comun poate stabili Puncte de Informare/birouri de lucru, în ţară sau în străinătate, reprezentând structuri care sprijină dezvoltarea de proiecte la nivel local, în conformitate cu prevederile din documentele programatice aferente programelor de cooperare teritorială europeană-componenta transfrontalieră, la graniţele interne şi externe ale Uniunii Europene, la care România participă în perioada 2007-2013.

Secretariatele Tehnice Comune participă la implementarea programului operaţional, prin contribuţii aduse la pregătirea documentelor de programare, sprijinirea generării de proiecte, sprijinirea potenţialilor beneficiari în identificarea partenerilor, lansarea licitaţiilor de proiecte, evaluarea proiectelor, monitorizarea implementării proiectelor, precum şi prin activităţi de promovare a programului operaţional.

Punctele de Informare desfăşoară activităţi legate de informare şi publicitate, sprijinind dezvoltarea de proiecte la nivel local.

Finanţarea activităţilor acestor Birouri se asigură din bugetul asistenţei tehnice a programelor, în baza acordurilor de implementare şi a acordurilor de finanţare încheiate în conformitate cu legislaţia în vigoare, între Autoritatea de Management/Autoritatea Comună de Management, Autoritatea Naţională şi Birourile Regionale pentru Cooperare Transfrontalieră, după caz.

Aeroportul Suceava va fi dotat cu un echipament de control de securitate aeronautică


Actualitate



aeroport-suceavaUn număr de 13 aeroporturi civile din ţară, printre care şi cel din judeţul Suceava vor putea beneficia, începând de anul viitor, de echipamente de control de securitate aeronautică performante, la standarde similare cu cele comunitare, se precizează într-un comunicat al Biroului de Presă al Guvernului. Printre echipamentele care urmează să fie achiziţionate se numără sisteme de detecţie a explozivilor, aparate cu raze X, porţi detectoare de metale.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, Programele de achiziţie a echipamentelor de control de securitate aeronautică şi a mijloacelor de testare şi verificare pentru aeroporturile aflate în subordinea Ministerului Transporturilor şi a unor consilii judeţene.

În aceste programe de achiziţii sunt incluse următoarele aeroporturi: Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa „Aurel Vlaicu”; Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu” Constanţa; Aeroportul Internaţional Timişoara „Traian Vuia” şi aeroporturile care funcţionează sub autoritatea Consiliilor Judeţene Arad, Bacău, Bihor, Cluj, Dolj, Iaşi, Maramureş, Mureş, Satu-Mare, Suceava şi Tulcea.

Echipamentele vor fi achiziţionate cu fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în cazul Aeroportului Internaţional Aurel Vlaicu Bucureşti, Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa, Aeroportului Internaţional Traian Vuia Timişoara. Suma totală alocată este de 24,27 milioane lei.

În cazul celorlalte aeroporturi, fondurile pentru achiziţionarea echipamentelor vor proveni de la bugetele locale ale judeţelor Arad, Bacău, Bihor, Cluj, Dolj, Iaşi, Maramureş, Mureş, Satu-Mare, Suceava şi Tulcea. Cuantumul total al sumelor alocate este de 35,164 milioane lei.

Achiziţia echipamentelor se va realiza la nivelul administraţiilor porturilor în cauză, cu respectarea prevederilor legale privind achiziţiile publice. Pentru echipamentele de testare şi verificare a operatorilor care execută controlul de securitate aeronautică, achiziţia se va realiza la nivelul Ministerului Transporturilor, cu respectarea prevederilor legale privind achiziţiile publice.

Un câmpulungean s-a „sprijinit” cu Aro de gardul unui imobil


Actualitate



Un câmpulungran s-a ales cu dosar penal după ce a refuzat recoltarea de probe în vederea stabilirii alcoolemiei, după ce a ajuns cu maşina pe un gard. Potrivit IPJ Suceava, joi seară, la orele 21.45, prin Sistemul 112 s-a anunţat producerea unui eveniment rutier pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc.

Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat că S. GABRIEL, în vârstă de 33 ani, din localitate, posesor al permisului categoria „B, C+E” din anul 1994 în timp de conducea autoturismul „Aro” pe strada Liliacului din localitate, a derapat sprijinindu-se cu autoturismul de gardul unui imobil.

Conducătorul auto a rezultat testarea cu aparatul etilotest şi recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, astfel că i s-a întocmit dosar penal.

Parcul Zoo din Rădăuţi va fi reamenajat


Actualitate



Gradina zoologicaUn număr de 14 grădini zoologice din ţară printre care şi cea de la Rădăuţi, vor primi focduri de la Guvern pentru lucrări de modernizare, astfel încât acestea să corespundă standardelor europene de mediu, a anunţat Lucia Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, joi, la finalul şedinţei Executivului.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Guvernului, valoarea totală a investiţiilor pentru modernizarea grădinilor zoologice este de 130 milioane lei (aproximativ 38 milioane euro). Finanţarea va fi asigurată în proporţie de 75% de la bugetul de stat, iar restul de 25% va fi asigurat de către autorităţile locale, a precizat secretarul de stat.

Ministerul Mediului îşi propune să susţină, prin această acţiune, eforturile de educare şi conştientizare a publicului pentru protecţia şi conservarea biodiversităţii, a declarat Lucia Varga.

Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, vor fi realizate următoarele obiective de investiţii care sunt cuprinse în programul multianual prioritar de mediu şi de gospodărire a apelor :

-Amenajarea şi modernizarea Grădinii Zoologice Oradea, judeţul Bihor

-Reamenajarea Grădinii Zoologice şi a parcului Braşov, judeţul Braşov

-Modernizarea Grădinii Zoologice – Profesor Ion Crişan, Reşiţa, judeţul Caraş Severin

-Extinderea şi reamenajarea Parcului Zoologic şi de Agreement Turda, judeţul Cluj

-Reamenajarea Grădinii Zoologice Craiova, judeţul Dolj

-Modernizarea Parcului Zoo, Pădurea Gârboavele, judeţul Galaţi

-Modernizarea Grădinii Zoologice Hunedoara, judeţul Hunedoara

-Reamenajarea şi modernizarea Grădinii Zoologicedin Târgu Mureş, judeţul Mureş

-Reabilitarea şi modernizarea Grădinii Zoologice Slatina, judeţul Olt

-Reabilitarea Grădinii Zoologice din cadrul Parcului Memorial “Constantin Stere” din Ploieşti, judeţul Prahova

-Reamenajarea Parcului Zoo Rădăuţi, judeţul Suceava

-Clădire educaţională multifuncţională la Grădina Zoologică Timişoara, judeţul Timiş

-Reabilitarea Grădinii Zoologice Bârlad, judeţul Vaslui

-Amenajarea şi modernizarea Grădinii Zoologice – Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea

În prezent, în România sunt 41 de grădini zoologice, din care 32 de grădini zoologice propiu-zise, 6 acvarii publice, 1 delfinariu şi 2 terarii.

Autorităţile publice locale au în proprietate un număr de 28 de grădini zoologice, celelalte grădini zoologice fiind deţinute de Muzee de Ştiinţele Naturii şi de către proprietari privaţi.

Grădinile zoologice din România deţin un număr semnificativ de animale sălbatice, din care 4756 mamifere, 5242 de păsări, 437 de reptile şi 5222 de peşti. Unele dintre acestea nu asigură condiţiile minime de deţinere a animalelor în captivitate conform prevederilor europene, existând riscul ca grădinile să fie închise.

Modernizarea grădinilor zoologice şi acvariilor a fost sistată timp de câţiva ani din cauza nivelului redus al surselor de finanţare la nivel local.

Realizarea acestor obiective de investiţii va contribui la dezvoltarea locală a acestor zone, în special în cele cu potenţial turistic. Totodată, va fi încurajată activitatea de cercetare, prin implicarea reprezentanţilor unităţilor administrativ teritoriale şi ai administratorilor în activităţi de cercetare proprii şi în comun cu alte instituţii de profil.

Unde se schiaza in acest weekend


Sunteti amatori de schi si ati asteptat cu nerabdare depunerea primului strat de zapada? Daca in weekend sunteti liberi, pregatiti-va de distractie. Mai multe partii din tara isi deschid portile, iar me-teorologii va anunta conditii prielnice practicarii acestui sport.

In unele zone din tara, sezonul de schi a inceput deja, iar in altele de-abia se pun in functiune echipamentele pentru partii. Dar iata unde se va putea schia in acest weekend:

- La Sinaia, pe partiile de pe Valea Dorului, zapada are 40 de cm;
- In Poiana Brasov partiile Sulinar, Drumul Rosu, Lupului si Bradul sunt pregatite pentru sfarsitul de saptamana deoarece zapada depaseste 50 de cm. Pe Bradul vor fi pornite atat gondola, cat si instalatia de nocturna;
- La Predeal stratul de nea masoara 40 cm;
- In Parang (Valea Jiului) zapada are 50 cm si in masivul Retezat, peste 20 cm;
- In Sibiu, la Paltinis stratul de omat are 25 de centimetri;
- La Balea Lac stratul de nea a ajuns la 80 cm;
- La Straja sunt deschise partiile Comexim, Platoul Constantinescu, Platoul Soarelui, Slalom Special, Slalom Urias;
- In zona montana Ranca, judetul Gorj, schiorii au sosit deja de o saptamana. In week-end se va deschide si cea de-a doua partie de schi, iar de la jumatatea lunii decembrie va fi pusa in functiune si o instalatie de nocturna.

Iubitorii sporturilor de iarna au reducere la transportul cu trenul

Daca nu aveti masina personala sau va e teama ca veti ramane inzapeziti, pentru calatoria spre munte puteti opta pentru varianta cu trenul.

Incepand cu 9 decembrie si pana pe 29 februarie 2008, CFR lanseaza programul de iarna 'Trenurile Zapezii' 2007-2008. Acest program pune la dispozitie iubitorilor sporturilor de iarna mai multe variante de calatorie spre sau dinspre munte. Astfel puteti circula cu trenul pe directiile: Bucuresti-Valea Prahovei, Iasi-Vatra Dornei si din Craiova, Suceava si Cluj-Napoca spre Brasov. Iar oferta tarifara se adreseaza grupurilor formate din minimum 10 persoane si tinerilor sub 26 de ani. Cei care aleg ca destinatie o statie pe directia Breaza-Brasov sau Vatra Dornei, de luni pana joi, la clasa a-II-a, beneficiaza de o reducere de 20%. Pentru calatoriile dus-intors, pe aceeasi directie, reducerea e de 25%. Pentru celelalte categorii de pasageri exista posibilitatea cumpararii unei carti VSD destinate excursiilor de weekend. Aceasta carte le ofera o reducere de 50% din tarif.