Bugetarii ar putea accepta majorarea salariilor în două tranşe, începând cu data de 1 aprilie. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile reprezentanţilor sindicatelor care au participat la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, la Cotroceni. În opinia sindicaliştilor, această soluţie include şi ideea şefului statului de a institui un moratoriu în cazul creşterii salariilor şi pensiilor, însă nu de şase, ci de patru luni.
Dumitru Costin a declarat că la întâlnirea de la Cotroceni s-a discutat în detaliu chiar pe cifre despre dezechilibrele din sistemul public de salarizare. Conceperea unei noi legi de salarizare în domeniul public este cea mai grea încercare atât pentru guvernul Boc, cât şi pentru sidicate, în viziunea liderului BNS.
"Dacă discutăm de un moratoriu şi de îngheţarea unor salarii atunci nu facem decât să îngheţăm nişte mari inechităţi. În ceea ce îi priveşte pe unii vor putea traversa această perioadă foarte liniştit pentru că vorbim de nişte salarii foarte mari, dar pentru cei cu venituri mici va fi greu, pentru că, deja, efectele crizei se văd în deprecierea monedei naţionale", a spus Dumitru Costin care a atras atenţia asupra posibilităţii devansării calendarului de actualizare a accizelor. Costin a amintit că acest lucru a fost convenit de Guvern cu CE ceea ce ar duce la mărirea preţului cu amănuntul la unele produse.
Marius Petcu, preşedinte CNSLR Frăţia, a anunţat că l-au convins pe preşedinte să nu mai intervină în discuţiile cu guvernul. "Preşedintele a explicat că vrea ca mâine să fie adoptat bugetul, eu însă cred că mâine va fi adoptat doar cadrul general", a adăugat Petcu.
Preşedinte CNSLR-Frăţia a mai susţinut că sindicatele consideră inacceptabilă îngheţarea salariilor şi că singura concesie pe care o vor face este să accepte o majorare în două etape. "Ni s-a cerut în mod explicit să contribuim la o formă de echilibrare a veniturilor şi a cheltulilor pentru ca bugetul să poată fi promovat mâine, putem să vorbim de o majorare a salariilor în două etape, din aprilie şi din septembrie-octombrie. Asta e singura concesie pe care am acordat-o", a conchis Petcu.
Preşedintele FSLI, Aurel Cornea a anunţat că preşedintele a promis că nu va face presiuni pe tema îngheţării salariilor. Cornea a declarat că a susţinut la discuţiile din această seară acordarea a 6% din PIB pentru educaţie şi continuarea negocierilor salariale. "Am spus că nu considerăm oportun un moratoriu", a mai adăugat Cornea.
realitatea.net