duminică, 1 martie 2009

Criza conomică nu va schimba "dramatic" situaţia din Rusia, spune Medvedev

Criza economică nu va provoca schimbări "dramatice" în Rusia, a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev într-un interviu acordat presei spaniole, al cărui text a fost publicat duminică pe site-ul Kremlinului, transmite AFP, preluată de NewsIn.

Medvedev şi Putin cred că Rusia nu va fi afectată într-o mare măsură de criză


"Cred că nu putem spune că schimbările care au loc (din cauza crizei - n.red.) ar putea transforma în mod dramatic situaţia ţării", a declarat Medvedev, care va vizita luni şi marţi Spania, prima sa călătorie într-un stat european după conflictul din Georgia, din august 2008.



Rusia se confruntă în prezent cu cea mai gravă recesiune economică după criza financiară din 1998, în special datorită scăderii preţului materiilor prime, printre care cel al petrolului. Potrivit analiştilor, criza riscă să provoace tensiuni sociale şi să ducă la o contestare a puterii.



Premierul rus Vladimir Putin s-a declarat vineri optimist în ceea ce priveşte efectele măsurilor anticriză adoptate, la o săptămână după ce preşedintele Dmitri Medvedev criticase încetineala cu care sunt acestea puse în aplicare. "Măsurile anticriză pe care le-am luat funcţionează deja. Stabilitatea sistemului bancar este asigurată, ceea ce înseamnă că au fost puse bazele pentru reluarea acordării creditelor în sectorul real al economiei", a spus el, salutând şi stabilitatea sectorului petrolier.



Companiile ruse suferă de mai multe luni de absenţa aproape totală a lichidităţilor disponibile în sistemul financiar, în timp ce economia se confruntă cu o încetinire bruscă a ritmului de creştere, în special din cauza scăderii preţului materiilor prime, printre care petrolul.



În acest context, Banca Centrală Rusă a fost nevoită să înceapă în luna noiembrie un proces de depreciere progresivă, dar importantă a rublei, care şi-a pierdut peste o treime din valoare faţă de dolar. Putin a felicitat banca naţională pentru acţiunile sale, considerând că "au permis adaptarea blândă a (actorilor economici - n.red.) la noile condiţii" de pe piaţă.



Oficialii ruşi au dat asigurări mult timp că această criză nu va afecta prea mult Rusia, însă Putin a admis în luna noiembrie că ţara sa se confruntă cu aceleaşi "provocări" ca restul lumii. Preşedintele rus a fost în general mai pesimist decât premierul în ceea ce priveşte starea economiei. Pe de altă parte, şeful Guvernului este responsabil direct de măsurile anticriză.



sursa: Adevarul