marți, 4 martie 2008

Un sucevean a cerut Prefecturii copii după zeci de mii de documente

Un sucevean a cerut Prefecturii copii după zeci de mii de documente


Cereri exagerate formulate în baza Legii 544/2001 privind liberalul acces la informaţiile publice. Aşa poate fi catalogată iniţiativa unui sucevean, care a solicitat Prefecturii Suceava copii după toate hotărârile emise de comisiile locale şi comisia judeţeană de fond funciar, în baza Legii 247/2005, privind reforma în domeniul proprietăţii. Anunţul a fost făcut de prefectul Orest Onofrei, care a precizat că soluţionarea cererii ar fi presupus ca persoana respectivă să primească copii, certificate pentru autentificare, după cel puţin 33.000 de hotărâri. „Există persoane care cer foarte multe informaţii. Şi dacă o instituţie ar fi dispusă să soluţioneze acest tip de cerere şi-ar bloca întreaga activitate”, a declarat Onofrei. El a precizat că persoana la care a făcut referire a mai solicitat, pe lângă documentele precizate anterior, şi copii după toate propunerile tuturor comisiilor locale din judeţul Suceava de aplicare a legii fondului funciar care au stat la baza adoptării hotărârilor de către comisia judeţeană de fond funciar.„Este vorba aici de 33.000 de hotărâri, pentru că trebuia să le luăm în considerare şi pe cele pentru respingere. Iar toate copiile care trebuia să le dăm ar fi însumat peste 16.000 de pagini. Toate acestea trebuiau căutate în arhivă, inventariate, certificate pentru conformitate şi expediate persoanei respective”, a arătat Onofrei. El a spus că deşi informaţiile solicitate de persoana în cauză sunt publice, o serie de date cuprinse în hotărârile adoptate de comisiile de fond funciar nu au putu fi furnizate. Astfel, el a precizat că potrivit legii 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, oferirea acestor informaţii, fără acordul persoanelor vizate este interzisă. „Informaţiile cerute în baza Legii 544/2001 sunt publice. Însă în ele sunt foarte multe date personale, care alte lege ne obligă să nu le facem cunoscute. Şi sigur că noi am soluţionat această cerere dând informaţiile fără date personale. Pentru că trebuia să ceri acordul de la mii de persoane din aceste hotărâri”, a spus Orest Onofrei. În aceste condiţii, prefectul a precizat că după eliminarea datelor personale cuprinse în hotărârile comisiilor de fond funciar, răspunsul primit de persoana care a depus cererea a fost de doar 1.500 de pagini. „Copii pe care persoana respectivă trebuie să le plătească, potrivit legii”, a declarat prefectul. Nu în ultimul rând, el a recomandat instituţiilor publice să organizeze departamente în vederea rezolvării cererilor depuse în baza Legii 544. În acelaşi timp, Orest Onofrei a făcut apel la cei care depun astfel de solicitări ca acestea să fie „rezonabile”, astfel încât soluţionarea lor să nu blocheze activitatea unei instituţii.

Vot uninominal pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean

Vot uninominal pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean


Camera Deputaţilor a adoptat, în cursul zilei de ieri, Legea Votului Uninominal pentru alegerile parlamentare. Deputaţii au acceptat şi un amendament prin care prin această lege se introduce şi scrutinul uninominal la alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene. Practic, dacă legea va fi promulgată, noii şefi ai administraţiilor judeţene vor fi aleşi direct, într-un singur tur de scrutin, de populaţia cu drept de vot dintr-un judeţ. În urma scrutinului, preşedintele Consiliului Judeţean va fi desemnat candidatul care obţine cele mai multe voturi

Adoptarea acestui amendament a fost apreciată de toţi politicienii suceveni care până în momentul de faţă şi-au anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, considerând că electoratul are posibilitatea de a alege persoana cea mai potrivită pentru a conduce judeţul.

Mîrza: „Trebuie să ne confruntăm în realizări”

Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a declarat că aprobarea acestui amendament reprezintă o decizie bună, în condiţiile în care populaţia va putea să aleagă persoana care a avut proiecte concrete de dezvoltare a judeţului. „Sunt bucuros de această decizie, pentru că am luptat pentru introducerea votului uninominal. Competiţia este deschisă, pentru că electoratul poate alege acum direct persoana care o să-i reprezinte. Şi sunt sigur că electoratul îl va alege pe cel mai bun”, a declarat Gavril Mîrza. El a mai adăugat că viitorii candidaţi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava vor trebui să se confrunte în realizări concrete şi în proiecte viabile pentru judeţ. Gavril Mîrza consideră că sistemul de vot uninominal îl avantajează, „pentru că oamenii ştiu ce am făcut cât timp am fost preşedinte al Consiliului Judeţean. Consider că toţi candidaţii trebuie să se confrunte în realizări, şi mai puţin în promisiuni deşarte. Ceilalţi candidaţi ar trebui să aibă grija lor, şi să se ocupe mai multe de ei şi nu de mine”.

Prodan: „Vom veni cu un candidat care va asigura dezvoltarea judeţului”

Preşedintele PNL Suceava, Tiberiu Prodan, a apreciat la rândul său adoptarea Legii Votului Uninominal, precizând liberalii vor pregăti „un candidat care va asigura dezvoltarea judeţului, şi care va veni cu proiecte concrete în acest sens”. Prodan a spus că PNL are capacitatea să câştige preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava, indiferent de contracandidaţii reprezentantului liberalilor. Pe de altă parte, el a precizat că aprobarea legii votului uninominal reprezintă un câştig pentru PNL, partidul care a susţinut cel mai mult introducerea acestui sistem. „PNL este partidul care a luptat pentru introducerea votului uninominal, iar acum populaţia va avea posibilitatea să-şi aleagă cei mai buni reprezentanţi atât în Parlament, cât şi la Consiliul Judeţean”, a mai spus Tiberiu Prodan.

Flutur: „Era nevoie de un mic cutremur în viaţa politică”

Preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, consideră că adoptarea votului uninominal, atât pentru Consiliile Judeţene, cât şi pentru Parlament, este o decizie de salutat. „Era nevoie de un mic cutremur în viaţa politică”, a spus Flutur, cel care va candida din partea PD-L pentru obţinerea preşedinţiei CJ Suceava. Gheorghe Flutur spune că atât el, cât şi PD-L, a susţinut adoptarea votului uninominal, în condiţiile în care acest sistem îi dă şanse mari să câştige funcţia de preşedinte al administraţiei judeţene sucevene.

„Este un avantaj. Această confruntare uninominală va confirma lideri politici şi va informa produse ale tranziţiei, care şi-au negociat funcţia, în mod netransparent, timp de ani de zile”, a spus Flutur. El consideră că votul uninominal relansează lupta politică în judeţul Suceava, şi dă şanse de câştig „oamenilor valoroşi care au făcut ceva pentru judeţ”. Gheorghe Flutur a făcut referire la contracandidatul sau direct pentru această funcţie, Gavril Mîrza, precizând că „de ceea ce s-a temut nu a scăpat. Nu s-a confruntat niciodată pe vot uninominal, şi e prea târziu acum să facă faţă. Cred că lui i se potriveşte mai mult votul pe un colegiu mic, dar şi acolo cu şanse reduse”. La rândul său, deputatul PD-L de Suceava, Dumitru Pardău, a declarat că nou sistem de vot va da posibilitatea să aleagă în mod corect noul preşedinte al CJ Suceava. „Nou preşedinte va avea cu adevărat susţinerea populaţiei, şi nu va fi în această funcţie după negocierile făcute de consilieri, imediat după anunţarea rezultatelor votului. Oricum, sper că la şi votul pentru Parlament, dimensionarea colegiilor electorale să fie făcută corect, fără diferenţe mari de mărime”, a spus Pardău.

Acatrinei: „Susţin votul uninominal pentru preşedinţia Consiliului Judeţean”

Deşi parlamentarii PRM au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională introducerea votului uninominal pentru alegerea preşedinţilor Consiliilor Judeţene, Stela Acatrinei, candidatul acestui partid la nivelul judeţului Suceava, a declarat că susţine un astfel de sistem. „Este o măsură foarte bună pentru că electoratul alege o persoană şi nu o listă. Acest sistem este avantajos pentru orice persoană care vrea să acceadă în această funcţie”, a spus Stela Acatrinei. Ea a adăugat că prin introducerea noului sistem, voturile date de electorat nu vor mai putea fi manipulate de consilierii judeţeni aleşi pe liste, cei care până acum votau persoana care urma să ocupe funcţie de preşedinte al unui Consiliu Judeţean.

S-a ascuns trei zile sub pat, de frica bunicului ei

Căutată de Poliţie



O fetiţă în vârstă de 9 ani s-a ascuns trei zile sub un pat dintr-o casă nelocuită, de frică că bunicul ei o s-o certe, pentru că a întârziat de la şcoală.

Gabriela Dănilă, din comuna Slatina, elevă în clasa a III-a, a plecat în dimineaţa zilei de vineri, 29 februarie a.c., la şcoală, şi nu s-a mai întors.

Minora fusese lăsată de câţiva ani în grija bunicului, după ce mama ei a abandonat-o încă de când avea câteva luni, iar tatăl a plecat la muncă în Grecia.

Vineri după-amiază, bunicul minorei, Gavril Dănilă, în vârstă de 79 de ani, a început să-şi facă griji, văzând că nepoata nu mai ajunge acasă.

Pe măsură ce timpul trecea, bătrânul a început să se îngrijoreze tot mai tare, gândindu-se la ce-i mai rău. Văzând că minora nu mai apare pe poartă, Gavril Dănilă s-a urcat în căruţă şi a plecat să o caute prin comună. Deşi a umblat dintr-un cap în altul al satului, septuagenarul nu a dat de urma nepoatei, anunţându-i despre dispariţie pe poliţiştii din Slatina.

„M-am gândit că a luat-o cineva cu o maşină şi cine ştie ce i-a făcut... Numai gânduri negre îmi treceau prin cap”, mărturiseşte bătrânul.

Poliţiştii au scotocit toată comuna în căutarea Gabrielei, însă nici urmă de fetiţă. Gabriela parcă intrase în pământ.

A întârziat jumătate de oră de la şcoală

Duminică dimineaţă, însă, unul dintre poliţişti s-a gândit să verifice şi locuinţa tatălui Gabrielei (plecat la muncă în Grecia), casă nelocuită, aflată la aproximativ un kilometru de gospodăria bunicului.

După ce-au deschis casa, cu ajutorul unui unchi de-al Gabrielei, poliţiştii au găsit-o pe fetiţă ascunsă sub un pat. Minora nu mâncase nimic de vineri şi era foarte slăbită. Ea le-a povestit poliţiştilor că i-a fost frică să meargă acasă, la bunicul ei, după ce a întârziat aproximativ jumătate de oră de la şcoală, timp în care s-a jucat cu o prietenă de-a ei.

Poliţiştii din comună spun că bătrânul nu şi-a bătut niciodată nepoţica şi că nu este un om violent, motiv pentru care nu-şi pot explica gestul minorei. Aceasta din urmă a povestit că a reuşit să intre în casa tatălui ei, după ce a spart cu un băţ unul dintre geamuri.

Anchetă Protecţia Copilului

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava va sesiza Protecţia Copilului, pentru a fi demarată o anchetă în acest caz.

Gavril Dănilă spune că, din cauza vârstei, nu o mai poate creşte pe Gabriela şi că, cel mai probabil, fetiţa va fi dată în grija statului. „Eu sunt bătrân, nu mai am putere. Am o pensie de 150 de lei... Ea trebuie ţinută sub control, dar eu nu pot să o urmăresc toată ziua”, oftează bătrânul.

Autobuzele TPL, implicate în 13 accidente rutiere

Ghinion



De la începutul anului şi până acum, autobuzele societăţii de transport în comun din municipiul Suceava au fost implicate în nu mai puţin de 13 accidente rutiere. Din fericire, în nici unul dintre cazuri nu s-au înregistrat victime, dar valoarea pagubelor este destul de mare, mai ales în cazul autobuzelor, care au costat 175.000 de euro fiecare.

Ultimul incident rutier în care a fost implicat un autobuz TPL a avut loc ieri dimineaţă, pe Calea Unirii, la intersecţia semaforizată cu Traian Vuia. Pentru că şoferul autobuzului nu a păstrat distanţa legală faţă de autoturismul din faţă, o Dacie Break cu număr de Iaşi, atunci când şoferul acesteia a frânat brusc, şoferul autobuzului a frânat, dar nu a mai putut evita impactul.

Dacă autoturismul Dacia a fost boţit în partea din spate şi are un stop spart, la autobuz, impactul a afectat bara din faţă şi caroseria, pagubele fiind estimate la aproximativ 5000 de lei.

Administratorul unic al TPL, Darie Romaniuc, a explicat că, deşi valoarea pagubelor sunt acoperite din asigurarea Casco a autobuzelor, şoferul implicat în accident va fi adus în faţa Comisiei de Disciplină, pentru a fi sancţionat.

Autobuzul avariat în urma accidentului va fi repus în circulaţie în cursul zilei de marţi, după finalizarea reparaţiilor necesare.

Abonaţii UPC, păcăliţi grosolan

Contracte nerespectate



Sfidare pe faţă. De asta au parte sucevenii care şi-au încheiat recent contracte cu firma UPC România, care oferă servicii de televiziune, internet şi telefonie.

Clienţii acestei firme au sesizat, chiar din prima lună de facturare, că una dintre cele mai importante prevederi din contract, cea care vizează scutirea de TVA pentru abonamentul de bază, nu este respectată.

Reprezentanţii firmei recunosc că dreptatea este de partea clienţilor, dar pun totul pe seama unei greşeli şi susţin că la mijloc este vorba doar de cazuri izolate.

La Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava, numai de la începutul anului au ajuns şase plângeri împotriva acestei firme. În două cazuri au fost aplicate amenzi drastice împotriva UPC.

Jonglerii cu TVA-ul

Oferta UPC lansată la finele anului trecut arată foarte tentant. Pachetul UPC 3Play Small, care include servicii de internet, telefonie şi televiziune, a fost promovat la tariful de 50 de lei, cu TVA inclus. Şi în contractul încheiat între abonat şi firmă regulile jocului rămân aceleaşi. Mai multe persoane din Suceava au sesizat însă că odată cu prima factură prevederile din contract au fost încălcate.

Elena P. din municipiul Suceava a încheiat, pe 22 octombrie 2007, un astfel de contract. Negru pe alb, conform contractului, „Pachetul UPC 3Play Small, include serviciul Internet Small, UPC TV Small (Basic analogic), serviciul telefonie Small şi are tariful lunar de 50 RON (TVA inclus)”.

Încă din prima lună de facturare, clienta a avut o surpriză neplăcută. Pachetul de bază era tarifat la 50,41 de lei, în timp ce TVA-ul de 19% era calculat separat. În aceste condiţii, super oferta celor de la UPC devine brusc mai puţin tentantă şi mai apropiată de valorile percepute pe piaţă. Şi în a doua lună de facturare situaţia a rămas aceeaşi, tarifele percepute neavând inclus TVA-ul.

Răspunsul celor de la UPC

După ce i-am contactat pe reprezentanţii UPC am fost îndrumaţi să luăm legătura pentru lămuriri cu Dana Dobrescu, PR Manager în cadrul firmei. După ce a văzut factura, aceasta a recunoscut că respectivul client are dreptatea de partea sa. Totul a fost pus pe seama unei greşeli, care ar urma să fie imediat remediată. Vă prezentăm în cele ce urmează răspunsul celor de la UPC.

„Recent compania noastră a schimbat sistemul IT de management al clienţilor, şi, ca urmare, şi sistemul de facturare. În perioada de tranziţie de la un sistem la altul, este posibil ca în cazul unora dintre clienţii noştri, cum este cazul doamnei Elena P., să existe, pentru o scurtă perioadă, discordanţe între valoarea abonamentului precizată în contract şi cea din factură. Acestea sunt cazuri individuale, care sunt tratate punctual de către echipele UPC şi rezolvate în cel mai scurt timp posibil. În cazul în care clientul a fost facturat în plus, i se acordă reducere aferentă pe factura lunii următoare. De asemenea, reprezentanţii companiei din Centrele de Relaţii cu Clienţii acordă o atenţie deosebită în această perioadă facturilor pe care le prezintă la plată clienţii UPC, pentru a ne asigura de corectitudinea acestora. Le recomandăm acelor clienţi care au sesizări legate de factură să sune la numărul call center naţional 031 1000 872. Pentru clienţii UPC, numărul pentru sesizări este apelabil gratuit din reţeaua UPC şi poate fi format sub formă scurtă, 872”.

Nemulţumiţi de servicii şi de clauzele din contract

Problema cu TVA – ul nu este singura nemulţumire a clienţilor firmei din Suceava. După cum aminteam, şase plângeri împotriva UPC au ajuns în acest an la OJPC Suceava. Acestea au vizat serviciile de proastă calitate ori nerespectarea unor clauze din contract. Una dintre plângeri a fost considerată din start fără temei de inspectori, în timp ce în cazul celorlalte cinci s-a trecut la efectuarea de cercetări. Patru dintre ele au fost deja soluţionate, trei dându-le dreptate clienţilor. Dacă într-un caz firma a scăpat doar cu un avertisment, problema fiind remediată în scurt timp, în cazul a două reclamaţii s-au aplicat sancţiuni drastice.

Amenzi de 7500 de lei în urma unei reclamaţii

Un bărbat din municipiul Suceava s-a plâns inspectorilor că lăţimea de bandă a internetului oferită de firmă nu atinge niciodată valoarea din contract, iar în aceste condiţii vrea să renunţe la servicii. Problema este însă că UPC percepe o despăgubire de 200 de lei pentru rezilierea contractului înainte de un an de la semnarea sa.

După ce au efectuat cercetări, inspectorii OJPC Suceava i-au aplicat firmei trei amenzi în valoare de 7500 de lei şi au obligat-o să-i rezilieze contractul clientului nemulţumit.

O sancţiune de 2000 de lei a fost aplicată pentru că în contract era prevăzută doar viteza maximă pe care ar atinge-o lăţimea de bandă a internetului, nu şi cea minimă. Inspectorii OJPC au stabilit că ilegală este şi clauza contractuală prin care clientul este obligat să-şi menţină contractul timp de un an de zile.

„Chiar dacă acorzi bonusuri ori reduceri, nu-i poţi impune unui client să stea alături de tine o anumită perioadă de timp”, a explicat Elena Oanea. Pentru această încălcare a legislaţiei firma a mai primit o amendă de 2500 de lei.

A treia sancţiune, tot de 2500 de lei, a fost aplicată pentru perceperea taxei de deconectare în caz de reziliere a contractului, care, au stabilit inspectorii OJPC, este, de asemenea, ilegală.

Promisiunile din promoţii, sărite în contract

Un alt sucevean s-a plâns că a semnat un act adiţional pentru mărirea vitezei internetului, noua facilitate, conform unei promoţiei intens mediatizate, urmând a-i fi acordată în termen de cinci zile de la semnarea contractului.

Reclamantul nu a primit serviciile nici după mai mult de zece zile, ba mai mult, în urma măsurătorilor făcute în prezenţa inspectorilor, a rezultat o calitate mai proastă a serviciilor de internet. De asemenea, în contract nu era prevăzut numărul de canale TV şi nici limitele maxime şi minime ale lăţimii de bandă a internetului. Pentru publicitate înşelătoare şi clauze de contract obligatorii lipsă, cei de la UPC au încasat o amendă de 5500 de lei.

Onofrei: „Judeţul Suceava are nevoie de mai multă forţă de muncă”



Prefectul Orest Onofrei, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că una din problemele cu care se va confrunta judeţul Suceava în următorii ani va fi lipsa forţă de muncă calificată pentru unităţile economice care urmează să se deschidă în această zonă. Onofrei a precizat că deficitul de forţă de muncă va deveni mai mare în perioada următoare când oferta de locuri de muncă a firmelor din judeţ va fi cu mult mai mare decât cererea de pe piaţă. „Şi se preconizează că această situaţie se va agrava pentru că la nivelul judeţului Suceava se deschid noi obiective economice, care vor trebui să absoarbă o cantitate foarte mare de forţă de muncă. Ori la ora actuală această forţă de muncă nu este disponibilă. Iar autorităţile judeţului Suceava trebuie să găsească acele soluţii, care sunt şi în atenţia Guvernul, iar una dintre acestea este atragerea românilor care muncesc în străinătate”, a declarat Orest Onofrei. Prefectul de Suceava a mai spus că sucevenii plecaţi la muncă în Europa s-ar putea reîntoarce în judeţ, în condiţiile în care aici ar putea economisi aceiaşi bani ca şi în străinătate. Onofrei a spus că forţa de muncă aflată acum în străinătate ar putea fi atrasă în judeţul Suceava doar dacă ar beneficia de locuri de muncă stabile şi mai bine plătite. „Chiar dacă salariile în România nu sunt la nivelul celor din Europa, eu cred că principalul indicator care trebuie luat în calcul este suma pe care un om angajat o poate economisi, după ce îşi plăteşte cheltuielile. Şi eu cred că judeţul Suceava este atractiv din acest punct de vedere”, consideră prefectul, care a mai adăugat că domeniile care vor cunoaşte o dezvoltare importantă în următoare perioadă vor fi construcţiile şi industria.

Transgaz va finaliza construcţia reţelelor de gaz din proiectul „Utilităţi şi mediu”



Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ SA va finaliza cu fonduri proprii construcţia reţelelor de gaz din proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde Europene”. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a precizat că în cursul zilei de miercuri va avea o întâlnire cu conducerea Transgaz şi a Agenţiei de Resurse Minerale, în vederea încheierii documentaţiei necesare pentru transferul lucrărilor rămase de realizat pe componenta de gaze naturale din proiectul „Utilităţi şi mediu”. Mîrza a precizat că la ora actuală din creditul contractat pentru realizarea acestui proiect s-au realizat 38 din cei 67 de kilometri de conducte de transport gaze naturale din tronsonul Frasin – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei, precum şi 30 din cei 82 de kilometri de conductă din tronsonul Păltinoasa Rădăuţi. Preşedintele CJ Suceava a afirmat că până în prezent s-au executat lucrările de racorduri la conductele existente pe o porţiune de 30 de kilometri din cei 85 de km stabiliţi în proiect. Pe de altă parte, preşedintele CJ Suceava a mai spus că lucrările de pentru execuţia lucrărilor de termoficare din cadrul proiectului „Utilităţi şi mediu”, din şase oraşe şi municipii, sunt aproape de finalizare. Astfel, el a spus că în momentul de faţă au fost terminate lucrările în Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului şi Siret, rămânând să fie finalizate cele din Rădăuţi şi Vatra Dornei. El a mai adăugat că vânzarea energiei electrice produse va duce la scăderea preţului gigacaloriei în oraşele în care funcţionează aceste centrale de cogenerare, respectiv Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului şi Vatra Dornei.

PD-L Suceava a început campania de primăvară



Organizaţia Municipală Suceava a PD-L şi-a început acţiunile de primăvară cu un spectacol dedicat zilei de 8 Martie şi cu o campanie de ecologizare a parcului Şipote şi a zonelor verzi de la Mănăstirea Teodoreni şi de la Cartodrom. Primarul de Suceava, Ion Lungu, la prima sa conferinţă de presă organizată „acasă” la PD-L, a anunţat că din fonduri proprii şi ale Organizaţiei Municipale Suceava a PD-L organizează, în data de 7 martie, la Casa Culturii Suceava, un spectacol dedicat zilei de 8 Martie. Vor cânta pentru femeile din Suceava Radu Ille, Paula Seling şi Călin Brătianu. Intrarea va fi liberă. Tot în cadrul ofertei de primăvară, PD-L va efectua, prin organizaţia de tineret şi cea de studenţi, o acţiune de strângere a deşeurilor din zonele în care sucevenii obişnuiesc să iasă la iarbă verde, la sfârşitul săptămânii. Consilierul local Cristina Iordăchel are rolul de coordonator, din partea seniorilor, a tinerilor liberal-democraţi care vor face curăţenie şi vor încerca să stimuleze spiritul civic al concitadinilor noştri. Primarul Ion Lungu a precizat, de altfel, că odată cu curăţenia de primăvară în oraş, vor intra în acţiune şi poliţiştii comunitari, care vor împărţi cu generozitate amenzi celor care „îşi bat joc de curăţenia făcută de autorităţi”.

Aproape 200 de dascăli, ameninţaţi cu şomajul

Nori negri



Aproximativ 200 de cadre didactice din judeţul Suceava riscă să rămână fără loc de muncă începând cu anul şcolar viitor.

Inspectorul şcolar general adjunct Daniel Hrenciuc a declarat că, din cauza scăderii populaţiei şcolare, scade numărul de clase, ceea ce atrage, coroborat cu numărul mare de absolvenţi de studii superioare, restrângerea catedrelor. Dacă la începutul anului şcolar trecut, numărul elevilor suceveni era de 131.254, la începutul acestui an, populaţia şcolară a scăzut la 129.789 de elevi.

Majoritatea restrângerilor de activitate au loc în învăţământul primar, învăţătorii fiind cei mai afectaţi de această situaţie. Potrivit lui Daniel Hrenciuc, anul trecut, din cele 197 de restrângeri de activitate, majoritatea s-au produs la învăţământul primar. Hrenciuc consideră că şi pentru anul şcolar viitor situaţia va rămâne aproximativ la fel. În afară de cadrele didactice din învăţământul primar, afectate de restrângerile de activitate vor mai fi şi cadrele didactice de educaţie tehnologică, istorie, geografie şi matematică.

Măsuri drastice împotriva celor ce nu ştiu să folosească pubelele



Municipalitatea ia atitudine faţă de sucevenii care nu ştiu sau nu vor să respecte normele privind colectarea deşeurilor menajere şi reciclabile. Preşedinţii asociaţiilor de proprietari din Suceava, în cadrul şedinţei lunare desfăşurate, marţi, în sediul primăriei, au ridicat problema curăţeniei precare din jurul pubelelor amplasate în anumite zone din municipiu. Replica primarului Ion Lungu a fost că, în unele situaţii, vina aparţine atât oamenilor care nu ştiu să utilizeze corect pubelele amplasate de societatea de salubrizare pe domeniul public, cât şi asociaţiilor de proprietari care nu supervizează corect modul în care se face colectarea deşeurilor, la nivelul locatarilor. „Există două aspecte ale acestei probleme. Pe de o parte, primăria trebuie să asigure toate condiţiile pentru o colectare selectivă a deşeurilor, şi aici mă refer şi la faptul că nu toate casele din Suceava au pubele proprii. În acelaşi timp, oamenii au obligaţia să respecte normele, adică acolo unde există pubele să le şi folosească”, a declarat primarul Ion Lungu. Edilul şef al Sucevei a precizat că se va implica personal, împreună cu serviciul de salubrizare din primărie, în identificarea celor care nu colectează selectiv deşeurile, deşi există pubele etichetate pentru diferitele tipuri de deşeuri, dar şi a celor care locuiesc la casă şi îşi aruncă gunoiul în pubelele amplasate între blocurile din oraş. Potrivit primarului Ion Lungu, primăria va sancţiona, în primă instanţă, cu avertismente, iar în cazul în care abaterile vor fi repetate, se vor aplica şi amenzi „de ordinul milioanelor de lei”.

L'Hora del té


Hola a tots!

Des del MhiC (Museu de la història de la immigració de Catalunya) fem una activitat força interessant, es tracta de l'Hora del té, que es celebrarà el proper 13 de març i evidentment tots i totes esteu convidars a venir a Sant Adrià. I què és l'Hora del té? són unes jornades que es porten celebrant gairebé des de la inauguració del museu.

Aquest és el tercer any que es realitza. En aquestes jornades es pretén analitzar aquells temes comuns a qualsevol individu migrat, posant de manifest les coincidències del fet migratori al marge de l’origen o el moment en què és produeix la immigració. Enguany el MhiC ha volgut recuperar dins l'Hora del té l'activitat realitzada pel Programa Immigració del Serveis Socials i el Centre d’Informació i Orientació de la Dona de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs titulada: “Dones Viatgeres”, amb l’objectiu que dones immigrades oferissin una visió de com és el seu lloc d'origen.

El que es farà des del MhiC és crear una petita guia de viatge al voltant de les ciutats d’origen de tres dones immigrades. La guia és una mirada molt personal i sentimental d’aquestes ciutats tot i que donaran una visió i informació turística. Les ciutats que s'explicaran són: Montevideo (Uruguai), Rebola (Guinea Equatorial) i Suceava (Romania).

La meva feina com a TAP és elaborar aquestes guies turístiques a partir de tota la informació del lloc, fotografies, reflexions personals que ens han donat les ponents. Crec que és una manera interessant i diferent per reflexionar sobre la immigració.

Doncs això és tot, qui sap potser us serveix de font d'inspiració això per fer alguna activitat als vostres respectius museus!.

Apa doncs, us esperem nois el dijous!.

Licitatii - anunturi noi in categoria Vehicule pentru transportul deseurilor menajere si al apelor reziduale(cod:34144500-3)

Stimate(a) domn / doamna,

Aici gasiti ultimele anunturi publicate care se potrivesc cu categoriile
selectate de dumneavoastra ca si domenii de interes.


Anunturi noi in SUCEAVA

Anunt nou de CERERE DE OFERTE publicat in SEAP pentru zona SUCEAVA la data
de 3 Martie 2008

Obiectul Anuntului: achizitionare autospeciala pentru colectarea deseurilor
menajere
Vehicule de colectare a deseurilor menajere
http://www.rolicitatii.ro/modules/anunturi/AddPublicView.aspx?addid=182355&did=2

MESAJ ANTISPAM Daca nu doriti sa mai primiti MAILURI de la

www.rolicitatii.ro va rugam sa trimiteti un email pe adresa
unsubscribe@rolicitatii.ro cu subiectul STOP pentru a scoate adresa dvs. de
E-mail din baza de date.
ANTISPAM MESSAGE: If you do not want to receive any message from us in the
future please send to us an E-mail using address unsubscribe@rolicitatii.ro
with subject STOP in order to remove your E-mail address from database.

Acest E-mail a fost trimis de catre / this E-mail was sent by:

www.rolicitatii.ro owned by ACL SOFTWARE SRL Cluj-Napoca, str. Pasteur
59/16, tel: 0264-598.119; 0364-116.022 ; e-mail: office@rolicitatii.ro

85% din spatiile comerciale ale Shopping City Suceava au fost contractate

shopping city suceava


Shopping City Suceava, primul centru comercial din judet, va fi deschis oficial in luna aprilie 2008, pana in prezent 85% din galeria comerciala fiind contractata.

Procesul de inchiriere este gestionat de compania Cushman&Wakefield Active Consulting.

"Shopping City Suceava are un numar de 120 de magazine, reprezentand produse din domeniul modei, de farmacii si centre de ingrijire, servicii, restaurante si fast-food-uri, precum si centre de recreere", a declarat Razvan Gheorghe, directorul general al agentiei.

Suprafata totala inchiriabila este de 48.000 de metri patrati, din care galeria comerciala se intinde pe 11.500 metri patrati, au declarat reprezentantii companiei.

Investitia este un joint-venture intre Investments si Argo Real Estate Opportunities Fund (fostul North Real Estate Opportunities Fund) si se ridica la circa 70 de milioane de euro.

Shopping City Suceava s-ar putea extinde in viitor cu inca 2.000-3.000 de metri patrati, suprafata destinata activitatilor de petrecere a timpului liber.

Shopping City Suceava este al doilea proiect al fondului Argo, dupa achizitia de la sfarsitul lui 2006 a 48 000 mp de spatiu inchiriabil la Sibiu (European Retail Park Sibiu).

Carrefour si Baumax deschid cate un hipermarket in parcul de retail din Suceava


Primul parc de retail din Suceava, Shopping City Suceava va fi inaugurat in aprilie 2008, in urma unei investitii de circa 70 milioane euro, printre jucatorii ce vor fi prezenti in acest centru comercial numarandu-se Carrefour, Baumax, Mobexpert si Media Galaxy, potrivit unui comunicat.

carrefour.jpgShopping City Suceava are o suprafata totala inchiriabila de 48.000 metri patrati si o galerie comerciala de 11.500 metri patrati. Centrul comercial va include mari jucatori de retail prezenti pe piata autohtona precum Carrefour cu o suprafata de 12.300 mp, operatorul de bricolaje Baumax cu 13.000 mp, Mobexpert cu 5.300 mp si Media Galaxy cu 5.000 mp.

"Shopping City Suceava va aduce cumparatorilor un numar de 120 de magazine, reprezentand un mix generos de produse din domeniul modei, farmacii si centre de ingrijire, servicii, restaurante si fast-food-uri precum si centre de recreere", a declarat directorul general al Cushman&Wakefield Activ Consulting, Razvan Gheorghe.

Procesul de inchiriere a fost gestionat de agentul exclusiv Cushman&Wakefield Activ Consulting, peste 85% din galeria comerciala fiind in prezent inchiriata. Suceava Shopping Center estimeaza un numar de aproximativ 600.000 de potentiali cumparatori.

Printre marcile internationale si nationale care vor fi prezente in Suceava Shopping Center, au semnat deja contracte: pe partea de moda - Takko, House of Art, Kenvelo, Lee Cooper, Fox, Deichmann, Leonardo, Benvenuti; pentru recreere cazinoul - MaxBet Casionos; pe partea de restaurante si fast-food - KFC, Bourbon Cafe si pentru servicii Optiblu (acesorii), Miniblu (incaltaminte si accesorii copii ), Ina Center (parfumerie), Centrofarm (servicii), Alexandria (librarii).

Investitia in Suceava Shopping City este un joint venture intre Priceton Investments si Argo Real Estate Opportunities Fund. Suceava Shopping City este al doilea proiect al lui Argo dupa achizitia de la sfarsitul lui 2006 a 48.000 metri patrati de spatiu inchiriabil la Sibiu (European Retail Park Sibiu).

Monitori in America


Românii sunt în stare să facă orice meserie pentru a câştiga un ban cinstit. Câţiva schiori de la noi au plecat peste hotare pentru a munci ca monitori de schi. Au fost atraşi de partea financiară şi de pârtiile mult mai bune decât cele din România. Cinci braşoveni dau lecţii de schi în Colorado – SUA.Din 1997, meseria de monitor de schi a fost recunoscută oficial şi în ţara noastră. Sătui de pârtiile de la noi, românii au început să plece peste hotare pentru a face monitorie.
PESTE OCEAN. În acest sezon, cinci braşoveni – Ruxandra Munteanu, Ionuţ Vârtic, Ionuţ Bărbuţ, Adrian Nicolaescu şi Mihai Harhoi, care până acum au profesat la Şcoala de Schi Ana din Poiana Braşov, sunt instructori în Colorado – SUA. "Sunt aici din 15 noiembrie şi mai stau până la 15 aprilie, deşi sezonul de schi se încheie la 20 aprilie. Vreau să merg să mai vizitez ceva, după care să ajung acasă cu câteva zile înainte de Paşti", spune Ruxandra Munteanu, care primeşte 16 USD pentru fiecare oră în care predă cursuri de schi. În cazul în care turistul se întoarce a doua zi şi vrea să schieze tot cu ea, românca primeşte 32 USD pe oră. "Mi s-au întors destui pentru că schiez foarte bine. Aici este cu totul altfel decât în România. În primul rând, americanii schiază mult mai bine pentru că au pârtii mai multe şi mai grele. Am schiat foarte mult free-ride, printre copaci, pe zăpadă afânată", povesteşte braşoveanca. Ar vrea să meargă şi sezonul viitor în Colorado, dar se teme că va obţine mai greu viza de la Ambasada SUA. "Acum nu au fost probleme. Am dat un interviu prin telefon celor de aici, pentru care lucrez, şi s-au ocupat ei de viză. M-am dus la Bucureşti, la Ambasadă, mi-au pus câteva întrebări şi mi-au dat viza foarte repede. Nici eu nu mă aşteptam să fie chiar atât de uşor. Pentru sezonul viitor s-ar putea să apară probleme cu viza deoarece după alegerile de aici este posibil să se schimbe regimul. Autorităţile vor să îi favorizeze pe americani, dar ei nu sunt foarte buni monitori de schi. Oricum, ei mi-au făcut poze şi voi apărea pe broşurile prin care va fi promovată, sezonul viitor, staţiunea Breckenridge, unde mă aflu eu acum", explică Ruxandra Munteanu. În Poiana Braşov, ea era unul dintre cei mai buni monitori de schi, cel mai important elev al său fiind chiar patronul George Copos. Din banii pe care îi câştigă în Colorado, românca trebuie să-şi plătească chiria, masa şi biletul de avion.
EUROPA. Înainte să ajungă monitori de schi în America, românii şi-au dovedit priceperea în Austria. Mihai Olaru, din Predeal, fratele lui Bogdan Olaru – campion naţional de juniori la schi alpin – a renunţat la performanţă pentru a profesa ca instructor de schi în Alpi. În acest sezon, bucureşteanca Ana Damian a dat pârtiile de pe Valea Prahovei pe cele de la Schladming. Câştigă 700 de euro pe lună, primeşte masă şi cazare şi beneficiază de echipament gratuit şi transport pe cablu. "În România nu prea aveam timp să dau ore de schi. Nu m-au atras banii ci faptul că am ocazia să schiez pe pârtii adevărate şi că atmosfera este cu totul alta. Când am venit aici, la Schladming, la sfârşitul lui noiembrie, a trebuit să fac un curs prin care să pot profesa şi în Austria. Am trecut fără probleme de el. Am primit echipament, schiuri şi clăpari, special pentru monitorii de schi. Mie mi-ar fi plăcut să folosesc echipamentul meu de competiţie, dar din păcate nu mi se permite acest lucru", a declarat bucureşteanca. Ar vrea să se întoarcă şi anul viitor la Schladming, mai ales că acum cunoaşte foarte bine pârtiile din staţiunea austriacă, acolo unde anul acesta s-a ţinut singura etapă de Cupa Mondială în nocturnă. Printre concurenţi s-a aflat şi românul Alexandru Barbu, care a abandonat. Pentru că nu recunoaşte diplomele monitorilor de schi din străinătate, Franţa a fost trimisă în justiţie de către Comisia Europeană.

Prezentare
Începând de astăzi are loc la Vatra Dornei prezentarea colecţiei Fischer pentru sezonul 2008/2009. Întâlnirea este organizată de către Sports Games Timişoara, fiind găzduită de Hotel Maestro. Federaţia Română de Schi şi Biatlon a decis ca ediţia de anul acesta a Campionatului Naţional de Schi Alpin să se desfăşoare, începând cu 17 martie, la Sinaia, pe pârtiile din Valea Dorului. Edit Miklos şi Lilla Petroczki au anunţat deja că nu vor lua parte la ediţia din acest an.

Noile tendinţe în schi


Un schi cu “dual radius” va face senzaţie iarna viitoare pe pârtiile din România.
Chiar dacă s-a încălzit brusc, iar zăpadă nu mai este chiar peste tot, lumea de la munte vorbeşte în continuare despre echipament de schi şi snowboard. La noi nu se poate vorbi despre o industrie de schi, aşa cum e în Alpi, dar toată lumea recunoaşte că este un fenomen de masă.
SELECT. Ieri, la Vatra Dornei a fost prezentată colecţia de schiuri Fischer pentru sezonul viitor. Modelul exclusivist Venom şi cel de “World Cup” SL, a cărui parte din spate are forma unei cozi de rândunică, în vreme ce în faţă a apărut o gaură menită să sporească viteza schiorului, au făcut senzaţie.
LOCAL. Pentru piaţa de la noi, importatorul în România al acestei mărci de schiuri susţine că cel mai bun model este Progressor 7+. Este vorba despre un schi cu două radiusuri. Ce înseamnă asta? Schiorul poate intra în viraj cu o viteză şi poate ieşi cu o alta. Cei care l-au încercat deja susţin că acest model este foarte uşor de condus. Tot la Vatra Dornei a fost prezentată şi colecţia de clăpari şi haine.

Schiuri Fischer 08-09

In acest weekend la Vatra Dornei , importatorul unic in Romania al firmelor Fischer si Dalbello, Sports Games, a organizat o prezentare a colectiei de schiuri si clapari a sezonului 08-09. La prezentare au fost prezenti distribuitorii si presa. Sports Games a afisat toata colectia de clapari de la Fischer si Dalbello si aproape toata colectia de schiuri de la Fischer, exceptie facand cele de Freeride si Freestyle ale caror cerere este foarte scazuta in Romania, conform lui Alin Popoviciu, director Sports Games.



Atractiile principale au fost Fischer World Cup SL si Fischer Venom. Fischer WC SL 08-09 a avut niste performante remarcabile in Cupa Mondiala, Mario Matt, Manfred Moelgg, Ivica Kostelic, Rainer Schoenfelder imediat dupa ce ai inceput sa concureze pe acest schi rezultatele nu au contenit sa apara. Acest schi prezinta o gaura in varf si coada de randunica.



Fischer Venom este un schi de top, adresat schiorilor de nivel avansat care schiaza pe partie. Este construit numai din materiale folosite in industria aviatica si datorita tehnologiei folosite este un schi exclusivist, pretul lui ajungand la 1600 euro.



Fischer a introdus o noua tehnologie numita dual radius care va fi prezenta la intreaga serie Progressor. Schiul care beneficiaza de aceasta tehnologie va avea doua taieturi ca in poza de mai jos. Avantajul este ca schiul va intra foarte usor intr-un viraj deoarece partea de la varf are un radius mic si va iesi accelerat dar pe un arc cu o raza mai mare.



In gama progresor fata de sezonul trecut au mai aparut inca 2 modele.



Gama rc4 a suferit doar modificari estetice.



Am fost impresionat sa vad cum arata un schi din gama RC4 , mai exact WC RC in interior.





Gama AMC a fost inlocuita de gama FUSE care se adreseaza schiorilor cu varsta de peste 50 de ani .



Gama de schiuri RX Fire a ramas aproape neschimbata. Este o categorie care se adreseaza schiorilor cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani, iar anul trecut RX8 a fost cel mai bine vandut schi. Este o gama destinata schiorilor care schiaza doar pe partie.



Nici gama de schiuri Heat nu a suferit prea mari modificari. Ea se adreseaza schiorilor care vor sa schieze si pe partie si in afara partiei. Toate schiurile sunt mai late de 70 mm la mijloc. Schiul de top, Cold Heat, nu mai beneficiaza de sistemul Flowflex.



Seria de schiuri pentru dame nu a suferit prea mari schimbari decat la aspectul exterior



De asemenea trebuie sa mentionez

Populaţia din zona afectată de inundaţii, vaccinată antitetanos


Sanatate



odette_nicolae Autoritatea de Sănătate Publică Suceava s-a aflat zilele acestea în zona afectată de inundaţii, un număr de 16 persoane fiind vaccinate antitetanos. Potrivit ASP Suceava, ploile torenţiale căzute în teritoriul Vatra Dornei, revărsările consecutive ale râului Bistriţa şi blocajele de gheţuri au afectat satul Ortoaia din Dorna Arini. Statistica ASP arată că au fost afectate 32 gospodării, din care 3 case, 20 anexe, 32 latrine, 30 persoane fiind evacuate şi adăpostite la rude sau vecini. Şeful ASP Suceava, Odette Nicolae a menţionat că 74 persoane se află în supraveghere epidemiologică, din care 8 copii.



Echipa de intervenţie a ASP Suceava –centrul teritorial de sănătate publică Vatra Dornei, mobilizată în teritoriul afectat de inundaţii, s-a aflat în teren duminică dimineaţă în vederea evaluării efectelor inundaţiilor din punct de vedere al riscului pentru sănătatea publică şi a instituirii primelor măsuri preventive.

„Pentru prevenirea apariţiei îmbolnăvirilor în rândul populaţiei din teritoriul afectat de inundaţii, ASP Suceava a desfăşurat şi va desfăşura, în continuare, acţiuni de supraveghere epidemiologică a populaţiei; raportare imediată a unor boli precum - boli diareice nespecifice, holeră, febră tifoidă, tetanos, hepatită acută virală de tip A, dizenterie, boli cu transmitere aerogenă - tuberculoză, rujeolă, rubeolă, oreion, varicelă, dar până în prezent nu s-au înregistrat evenimente epidemiologice deosebite. Alte măsuri sunt asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate, de către medicii de familie; informarea populaţiei, prin discuţii purtate cu aceasta şi prin distribuire de afişe, cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor - păstrarea igienei individuale şi a condiţiilor igienice de preparare, depozitare şi consum a alimentelor, evitarea automedicaţiei în situaţia apariţiei unor simptome de boală diareică sau alte boli, prezentarea imediată pentru consult la medicul de familie”, menţionează Odette Nicolae, care mai adăugă faptul că sursa de apă în zona afectată este reprezentată de izvoare captate.

Salvaţi de pompieri dintre sloiuri de gheaţă şi ape


Actualitate



barca pneumatica Fenomenele meteorologice din ultimele zile au dat mari bătăi de cap autorităţilor, localnicilor din zona de munte a judeţului, dar şi pompierilor. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, Detaşamentul de Pompieri Vatra Dornei împreună cu Consiliul Local pentru Situaţii de Urgenţă Coşna, au intervenit duminică, în jurul prânzului, cu o autoapecială, o barcă pneumatică şi un utilaj, pentru îndepărtarea unui zăpor de gheaţă, care a blocat curgerea apei pârâului Teşna, izolând gospodăria cetăţeanului M. Gheorghe, din localitatea Teşna, comuna Coşna.

La sosirea gărzii de intervenţie, zăporul format a dus la inundarea drumului judeţean DJ 172 D în trei porţiuni şi exista pericolul de inundare a locuinţei.

Astfel, s-a trecut la îndepărtarea sloiului de gheaţă format, cu accesoriile din dotare şi cu utilajele sosite la faţa locului.

Tot duminică, Detaşamentul de Pompieri Vatra Dornei împreună cu Consiliul Local pentru Situaţii de Urgenţă Dorna Arini, au intervenit cu o autoapecială şi patru motopompe, pentru evacuarea apei adunate în curtea Vioricăi M., din localitatea Ortoaia, comuna Dorna Arini, unde exista pericolul de inundare a casei de locuit.

Când pompierii au ajuns la faţa locului, era inundată curtea pe o suprafaţă de cca. 300mp, datorită topirii zăpezii şi a scurgerii de pe versanţi. S-a trecut la evacuarea apei cu cele patru motopompe şi redirecţionarea scurgerii acesteia.

Pompierii din Fălticeni au salvat duminică după-amiază, un tânăr din localitatea Cornul Luncii, rămas izolat pe o fâşie de pământ, după ce râul Moldova s-a umflat din cauza creşterii debitului în urma precipitaţiilor şi a topirii zăpezii şi a gheţii. Potrivit ISU Suceava, Detaşamentul de Pompieri Fălticeni a intervenit cu o autoapecială şi o barcă pneumatică, pentru salvarea lui Ş. Petru, în vârstă de 19 ani, care a rămas izolat pe o fâşie de pământ în albia râului Moldova, în timp ce încerca să traverseze râul.

S-a trecut la salvarea persoanei, cu barca pneumatică şi acordarea primului ajutor medical.

Gheţuri dinamitate pe râul Bistriţa, în zona municipiului Vatra Dornei


Actualitate



Orest Onofrei prefectul de SV În zona Dornei s-au format mai multe zăpoare pe râul Bistriţa, pe o distanţă de 1 km, iar autorităţile anunţau duminică, faptul că se pregătesc să le dinamiteze. Astfel, echipa de pirotehnişti a ISU Suceava a început luni, dinamitarea unor gheţuri de pe râul Bistriţa în zona municipiului Vatra Dornei. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei a precizat că acţiunea este anevoioasă pentru că se folosesc cantităţi mici de explozibili, întrucât în apropiere sunt blocuri de locuinţe.

Acesta a declarat că s-a decis dinamitarea gheţurilor din această zonă pentru a lărgi canalul de scurgere al râului şi se pregăteşte albia pentru situaţia în care se vor disloca gheţurile formate în amonte, în zona comunei Cârlibaba.

Acesta a mai spus că în comuna Dorna Arini, unde în noaptea de sâmbătă spre duminică, râul Bistriţa s-a revărsat şi au fost inundate cinci locuinţe şi 20 de gospodării, situaţia s-a normalizat, iar cursul râului este liber, gheaţa fiind îndepărtată .

În comuna Dorna Candrenilor sunt formate două zăpoare, în dreptul localităţilor Floreni şi la Podul Coşnei, care însă nu pun în pericol gospodării, iar apa curge prin fâneţe.

Prefectul de Suceava a menţionat că echipa pirotehnică a ISU Suceava s-a deplasat în zonă pentru a analiza situaţia şi eventual a dinamita aglomerările de gheaţă, determinând astfel curgerea normală a apei prin albie şi evitarea inundării altor gospodării din localităţile Vatra Dornei şi Coşna.

exploxie apa Orest Onofrei a menţionat că a fost anunţat şi ISU Neamţ pentru a monitoriza râul în aval de zonele unde se fac detonări.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, treizeci de persoane au fost evacuate, cinci case şi 20 de anexe gospodăreşti au fost inundate în satul Gheorghiţeni, iar drumul naţional DN 17 B, care face legătura între localităţile Vatra Dornei şi Broşteni spre Neamţ a fost blocat timp de două ore cu sloiuri de gheaţă de pe râul Bistriţa, pe un kilometru, circulaţia fiind reluată pe un singur fir. Pentru că apele râului erau în creştere, exista riscul ca alte 40 de gospodării să fie inundate.

Rugbiştii suceveni, în cantonament



Componenţii echipei sucevene de rugbi CSM Bucovina s-au aflat într-un cantonament de şase zile la Vatra Dornei. Pentru elevii lui Constantin Vlad, acesta a fost primul stagiu de pregătire montan după o pauză de doi ani, în care au fost nevoiţi să antreneze acasă pentru partea secundă a sezonului. "Avînd în vedere că ne-am propus ocuparea primului loc la sfîrşitul play-out-ului, acest cantonament era absolut necesar. Am găsit înţelegere printre jucători, astfel încît timp de aproape o săptămînă am avut sub comandă majoritatea lotului. Stagiul de la Vatra Dornei a avut ca scop principal dezvoltarea capacităţii de efort a rugbiştilor. De asemenea, pe parcursul antrenamentelor vrem să îmbunătăţim tehnica individuală şi jocul pe compartimente", a precizat antrenorul Constantin Vlad.

Pe lîngă sprijinul financiar acordat de oficialităţile locale, rugbiştii suceveni au primit din partea CSM Suceava şi un nou rînd de echipament de joc, conducătorii clubului dorind astfel să asigure o imagine cît mai bună echipei de rugbi.

Călătorii mai ieftine pe ruta Iaşi – Vatra Dornei Băi



De astăzi, trenul rapid Iaşi (plecare la ora 7,48) – Vatra Dornei Băi (sosire la 11,58) va circula în regim de accelerat. Acelaşi lucru se va întîmpla şi cu trenul rapid Vatra Dornei Băi (16,09)– Iaşi (sosire 20,20). În urma modificărilor, vor fi păstrate aceleaşi ore de plecare a garniturilor din Iaşi, respectiv Vatra Dornei Băi, dar traseul total va fi parcurs cu o întîrziere de aproximativ 10 minute. Călătorii vor fi însă avantajaţi la buzunar: dacă un bilet pe relaţia Iaşi – Vatra Dornei Băi, la clasa a doua, în regim de rapid costă 55 de lei, cu acceleratul va ajunge la 39,9 lei.

Din esalonul al treilea in prima liga (1990 - 2007)


Pornind de la o discutie de pe forumul Sport365, iata lista echipelor (24 la numar) care au promovat din al treilea esalon in prima liga in ultimii 17 ani:

Electroputere Craiova (1990, 1991)
Progresul Bucuresti (1990, 1992)
Chindia Targoviste (1995, 1996)
Foresta Falticeni (1995, 1997)
FC Onesti (1995, 1998)
Olimpia Satu Mare (1995, 1998)
Astra Ploiesti (1996*, 1998)
Rocar Bucuresti (1993, 1999)
Gaz Metan Medias (1993, 2000)
UM Timisoara (1999, 2001)
FC Baia Mare (2000, 2001 - FCM Bacau a cumparat locul)
Fulgerul Bragadiru/AEK Bucuresti/Politehnica 1921 Stiinta Timisoara (2000, 2002)**
FC Bihor Oradea (1998, 2003)
CFR Cluj (2002, 2004)
Politehnica Iasi (2002, 2004)
Pandurii Targu Jiu (2000, 2005)
FC Vaslui (2003, 2005)
Jiul Petrosani (2003, 2005)
Unirea Urziceni (2003, 2006)
Liberty Salonta (2004***, 2006 - UT Arad a cumparat locul)
Universitatea Cluj (2001, 2007)
Gloria Buzau (2002, 2007)
Dacia Mioveni (2003, 2007)
Delta Tulcea (2006, 2007 - n-a primit licenta)

* - Astra Ploiesti a cumparat loc in esalonul secund in 1996.
** - Fulgerul Bragadiru a promovat din C in B in 2000 si a vrut sa cumpere locul de A de la Rocar Bucuresti. Totusi FRF nu a permis acest lucru (ar fi permis o fuziune), asa ca sponsorul celor de la Fulgerul, Gheorghe Florea (multumesc Darkslowstar), a platit doar pentru schimbarea numelui echipei din prima liga in Rocar Fulgerul Bragadiru. Fulgerul Bragadiru a continuat in B in acel an si a promovat in A.
*** - Liberty Salonta a cumparat loc in esalonul secund in 2004.

FOTBAL.LIGA III >> Câmpulungenii au cedat greu cele 3 puncte


Sport



FC Willy 2001 Bacău – CSM Rarăul Câmpulung 2 – 0

Raraul Campulung CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc este singura echipă suceveană din Liga a III-a, care nu a obţinut niciun punct în prima etapă a returului, disputată vineri, 29 februarie.

Cetatea Suceava a câştigat la masa verde, scor 3-0 partida cu Leonard Paşcani, iar CS Juventus Fălticeni a dispus lejer de Cetatea Tg. Neamţ, scor 2-0.

Câmpulungenii au avut şi ei o evoluţie destul de bună în confruntarea cu FC Willy Bacău şi au rezistat fără să primească gol până în minutul 70, când gazdele au profitat de o neatenţie a fotbaliştilor de la Rarăul şi au deschis scorul. Piticari a fost foarte aproape de a restabili egalitatea pe tabela de marcaj, însă şuturile sale au nimerit bara. FC Willy a mai înscris o dată în prelungirile meciului, pe fondul unei dominări clare a oaspeţilor.

Pentru Rarăul au evoluat: Axinte - Bumbac, Plecanciuc, Sârbu, Popescu, Andriuc, Mândrilă, Vizitiu, Ioniţă, Gherine, Lazăr. Au mai intrat Piticari, Marfici, Ruxandari.

În urma acestui rezultat, CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc rămâne în zona retrogradării, cu doar 15 puncte, iar etapa viitoare va primi vizita formaţiei CFR Paşcani.

Ape tulburi la Cetatea


• Doru Botez nu mai vrea să continue la formatia din Tîrgu Neamt • antrenorul - jucător astepta ieri după-amiază o discutie cu echipa si conducerea clubului pentru a se decide definitiv • „mai sînt sanse 1% să rămîn“, a mai spus Botez • Cetatea a pierdut cu 0-2 la Fălticeni, iar Ceahlăul II a terminat 1-1 pe propriul teren cu FCM II Bacău, 1-1 •

Debut cu probleme al echipelor din Liga a III-a, nici una din cele trei nereusind să îsi treacă în cont vreo victorie. Ceahlăul II este performera, 1-1, pe propriul teren cu FCM II Bacău, în timp ce Laminorul si Cetatea Tîrgu Neamt au înregistrat esecuri, 0-1 cu Otelul II Galati, respectiv, 0-2 la Juventus Fălticeni.
Insuccesul de la Fălticeni l-a făcut pe antrenorul celor de la Cetatea Tîrgu Neamt, Doru Botez, să anunte că renuntă. „Ce să zic. A fost cel mai urît joc trăit în viata mea. Nu am jucat nimic, nimic, iar eu cu jumătăti de măsură nu sînt de acord. Mi-am dat demisia după meci. Nu mai vreau să am vreo legătură cu echipa, nici ca fotbalist. Mai sînt sanse 1% să rămîn. Dar să fie clar sînt supărat pe jucători, nu pe conducere“, a declarat fostul fotbalist al Ceahlăului. Cetatea a pierdut cu 0-2 si astfel a înregistrat si o cădere în clasament de două locuri, acum fiind pe 8.
Ceahlăul II Piatra Neamt a avut un meci dificil contra celor de la FCM II Bacău, o formatie cu mai multi jucători experimentati, bine pregătită si asezată în teren. De altfel, FCM II a avut avantaj în meciul de la Roznov timp de o jumătate de oră, gazdele primind gol în minutul 35, pentru ca Gafita să egalaze în minutul 65 în urma unui sut de la aproximativ 35 de metri. „Mă bucur că am avut puterea de a reveni pe tabelă după ce am primit gol în prima repriză. Am jucat destul de bine, însă rămînem cu regretul că în finalul jocului nu am fost ceva mai atenti si mai determinati pentru a cîstiga“, a declarat Costel Ilie, antrenorul secund de la Ceahlăul II. Meciurile etapei a XVIII-a a Ligii a III-a, Seria I, s-au încheiat astfel: CF Brăila - Pambac Bacău 0-1, Aerostar Bacău - Bujorul Tîrgu Bujor 2-0, CFR Pascani - Poli II Iasi 1-0, Willy Bacău - Rarăul Cîmpulung Moldovenesc 2-0, Leonard Pascani - Cetatea Suceava 0-3, Politehnica Galati - FC Bîrlad 3-2.

Mărţişorul, o afacere şnur

martisorul-o-afacere-snur.jpgComercianţii de ocazie profită din plin de obiceiurile româneşti ale lunii martie. Câştigul dintr-o săptămână le ajunge pentru tot anul.

În fiecare an, tot mai multe tarabe în roşu şi alb acaparează trotuarele de pe principalele străzi ale oraşelor din ţară, dar şi centrul Capitalei. Afacerea înfloreşte în fiecare martie, aducând comercianţilor de ocazie profituri chiar şi de peste 5.000 de lei.

“Mi-am luat concediu până pe 10 martie. La fel am făcut şi anul trecut. Vindem mărţişoare şi ne luăm ceva în casă. Acu’ un an ne-am luat frigider din ce am câştigat”, a spus Irina Huştiu din Bacău.

Tarabele pline cu mărţişoare au blocat practic străzile Capitalei. Ieri de dimineaţă, în Piaţa Unirii abia te mai puteai strecura printre tarabele cu coşari, trifoi, dar şi pluşuri de toate mărimile.

Muşteriii aflaţi la cumpărături pe ultima sută de metri îşi făceau loc cu greu printre şanţurile pe lângă care se înghesuiau măsuţele pline cu mărţişoare şi cadouri. “Ia şi nişte ghiocei să-ţi poarte noroc în primăvara asta”, îmbie florăresele.

Câştig de 5.000 de lei în 10 zile

Centrul oraşului Piatra Neamţ este împânzit de o săptămână de zeci de tarabe cu mii de mărţişoare de toate formele şi culorile. Este o afacere, şi încă una de succes.

„În fiecare an, la începutul lui martie, veniturile mi se ridică chiar şi cu 5.000 de lei”, a mărturisit Marcel Amarinei, unul dintre cei pentru care mărţişorul este asociat cu prosperitatea. La fel de profitabilă la început de primăvară este şi vânzarea florilor, sumele câştigate pe 1 şi 8 martie ajungând la câteva zeci de mii de lei.

Un comerciant de mărţişoare din Petroşani rămâne la sfârşitul zilei cu un profit de cel puţin 1.000 de lei. Ileana Strâmb confecţionează mărţişoare timp de jumătate de an pentru a-şi recupera investiţia la început de martie. „Facem mărţişoare din 1990. Banii câştigaţi în trei zile sunt mulţi, deşi nu reuşim să vindem toate mărţişoarele”, a spus femeia.

Aglomeraţia de la tarabe a închis o stradă

În centrul oraşului Târgu Jiu, peste 70 de afacerişti de ocazie şi-au instalat corturile. Mulţi dintre ei se plâng însă de chiria pe care trebuie să o plătească municipalităţii. „Plătim aproximativ 55 de lei pe zi chirie pentru nouă metri pătraţi. Vânzările, din păcate, nu mai merg aşa cum am vrea noi, dar câştigăm peste 100 de lei pe zi”, a spus Elena Pan­duru.

Autorităţile locale din Ba­cău au interzis accesul ma­şinilor pe strada Revoluţiei din cauza afluxului mare de cumpărători veniţi să “testeze” marfa etalată pe numeroasele tarabe cu mărţişoare şi flori. “Am investit 1.500 de lei şi mă aştept să scot cel puţin dublu”, a mărturisit unul dintre comercianţi. Şi la Suceava comerţul de sezon nu duce lipsă de muşterii. Afaceriştii din spatele tarabelor spun că obţin profituri semnificative în această perioadă, chiar dacă trebuie să facă faţă unei concurenţe mai mari decât anul trecut: „Cei mai mulţi clienţi i-am avut în ultimele două zile, însă grosul abia vine”.

2.000 de autorizaţii în Capitală

Cele mai multe autorizaţii pentru comercializarea măr­ţişoarelor, 600, au fost eliberate în sectorul 1, în timp ce mai puţin atractiv pentru afaceriştii de martie a fost sectorul 5, unde s-au eliberat doar 120 de autorizaţii. “Sunt mult mai puţine solicitări decât în anii trecuţi, lumea s-a orientat spre zone mai centrale”, a precizat şeful serviciului privatizare de la sectorul 5, Mihaela Ţară.

Cu toate acestea, comercianţii care profită de sărbători pentru a-şi rotunji veniturile preferă în special această perioadă. “Anul acesta am avut aproximativ 350 de solicitări, de altfel, de Mărţişor sunt eliberate cele mai multe autorizaţii. De Paşte sau alte sărbători, avem mult mai puţine cereri”, au precizat reprezentanţii Pri­măriei Sectorului 2. În total, anul acesta, 2.000 de mici afacerişti au solicitat aprobare de la primăriile de sector pentru a-şi vinde mărţişoarele. (Secţia Corespondenţi)

Cadouri-unicat la Muzeul Ţăranului

Viorel Marian este din Fălticeni, Suceava, şi a venit la Muzeul Ţăranului Român pentru a-şi vinde mărţişoarele făcute manual. Pe cele mai multe dintre produsele sale sunt inscripţionate simboluri tradiţionale româneşti. “Muncesc patru ore ca să dovedesc un mărţişor”, ne-a mărturisit meşterul.

Elena Crişan este profesoară la arte şi participă pentru prima oară la târg, cu mărţişoare din argint lucrate manual. “După prima zi la acest târg, pot spune că lumea nu prea are persoane la care să ţină atât de mult încât să le cumpere cadouri foarte scumpe. Preferă mai multe şi mai ieftine”, a spus Elena Crişan.

Iasul, umilit de Falticeni






Doua municipii din Regiunea Nord-Est, Falticeni si Botosani, au luat fata Iasului. Autoritatile publice locale din cele doua municipii vor intra inaintea Primariei Iasi in cursa pentru fondurile europene alocate prin Programul Operational Regional (POR).

Astfel, in cadrul sedintei Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) de la mijlocul acestei luni vor fi analizate doar doua proiecte ale unor municipii mult mai mici ca Iasul, dar care au depus documentatiile cu mult inaintea noastra.

Autoritatile iesene vor trebui sa mai astepte pina in aprilie pentru a vedea daca vor primi unda verde in a accesa fondurile europene alocate pe Axa 2 de interventie a POR.

„Nu-mi explic de ce proiectele municipiului Iasi nu sint programate in aceasta sedinta a CRESC. Probabil nu a fost terminata evaluarea documentatiei depuse de noi. Nu am primit nici o adresa prin care sa ni se ceara clarificari, ci doar am fost anuntati ca s-a finalizat evaluarea tehnico-economica", a afirmat directorul executiv in cadrul Primariei, Cosmin Coman.

Municipalitatea ieseana a depus in decembrie la ADRNE doua proiecte pentru refacerea infrastructurii evaluate la 26 milioane de euro. Cele doua proiecte vizeaza asfaltarea a aproximativ 30 de km de strazi, montarea de pavele pe o suprafata de 165.000 mp de trotuare si amenajarea a 77.000 mp de spatii verzi.

O fabrică de alcool din Dorneşti are de plătit accize restante de peste 1,7 milioane de lei


Economie



alcool Finanţiştii suceveni au stabilit că unul dintre producătorii de alcool din judeţul Suceava are de achitat la buget peste 1,7 milioane de lei, după ce în luna august 2007, Ministerul Economiei şi Finanţelor a dispus revocarea autorităţii de antrepozit fiscal, pe care această firmă o deţinea. La solicitarea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Suceava, inspectorii fiscali au efectuat un control la firma „Croi Victoriţa” SRL din Dorneşti, pentru stabilirea cuantumului accizelor pe care trebuie să le plătească la bugetul de stat începând cu data de la care i s-a retras autorizaţia de antrepozit fiscal.

În urma inventarierii stocurilor, s-a constatat că la data respectivă firma din Dorneşti deţinea peste 39.000 litri de alcool rafinat, peste 60.000 de litri de alcool brut şi aproximativ 29.000 de litri de alcool tehnic.

Pentru aceste cantităţi de alcool, finanţiştii suceveni au calculat accize restante în valoare de 1,73 milioane de lei, din care 130.000 de lei reprezintă majorări pentru neplata la termen a accizelor.

Reamintim că la sfârşitul lunii august 2007, Ministerul Economiei şi Finanţelor a dispus anularea autorizaţiei de antrepozit fiscal a societăţii „Croi Victoriţa” SRL, care nu a constituit garanţiile sub formă de numerar sau garanţii personale, conform prevederilor Codului Fiscal.

Bataie de joc la un bal caritabil din Suceava




90 de eurocenti pentru fiecare copil cu handicap: numai atat au reusit sa stranga organizatorii unei actiuni caritabile la care ar fi trebuit sa participe toate oficialitatile judetului Suceava. Desi Consiliul Judetean Suceava si Asociatia Parintilor cu copii cu nevoi speciale au raspandit 400 de invitatii catre parlamentari, sefi de institutii, afaceristi si oameni politici, la balul organizat la sfarsitul saptamanii trecute au venit mai putin de un sfert dintre acestia. In total, nu s-au strans decat in jur de 20.000 de lei. "Daca ar fi fost campanie electorala, numarul participantilor ar fi fost mult mai mare", ne-a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean, Stela Acatrinei, vizibil intristata de faptul ca parlamentarii au tratat cu dispret rugamintile celor aflati in nevoie.

Tîrg de căţei

Trei căţeluşi ţinuţi pînă mai ieri în adăpostul de animale din Lunca Sucevei au o nouă casă. Puii au fost adoptaţi sîmbătă la tîrgul organizat de reprezentanţii Asociaţiei de protecţie a animalelor "Pro Anima" în piaţa Drapelului. Potrivit medicului veterinar Cătălin Rusu, acţiunea poate fi considerată un succes, avînd în vedere că 3 dintre cei 15 pui de cîine daţi spre adopţie au o nouă casă. "Nu ne aşteptam să fie adoptaţi trei pui. Ba mai mult, am şi strîns donaţii pentru adăpost în valoare de 230 de lei", ne-a spus Cătălin Rusu.

Gorjenii, în urcare

Handbal (m). Liga Naţională



Energia Pandurii şi-a continuat parcursul fără greşeală pe teren propriu şi a învins, după un final cu emoţii, pe Bucovina Suceava cu 29-27. „E o victorie importantă pentru noi. Nu ştiu dacă acesta este cel mai bun joc al nostru de până acum, dar e clar că echipa este pe o pantă ascendentă şi se mobilizează. Jucătorii se antrenează excelent şi joacă din ce în ce mai bine. Se vede aportul fiecărui sportiv în toate situaţiile. Am început să mai recuperăm din jucătorii accidentaţi, dar mai trebuie timp să se şi antreneze şi să poată juca la nivelul pe care îl ştim“, a spus antrenorul gorjenilor Sorin Toacsen.
Energia Pandurii a acumulat 16 puncte şi a urcat pe locul zece, primul deasupra liniei retrogradării.

Iliuta, cel mai cautat copil din Suceava

O armata de oameni, in frunte cu primarul si viceprimarul comunei sucevene Ciprian Porumbescu, precum si politistii din localitate au scotocit, sambata, zeci de kilometri patrati in cautarea unui baietel de patru ani, Iliuta Ruxandari, disparut fara urma. Dat fiind ca afara era o vijelie puternica, iar minorul era imbracat subtire, primarul a convocat serviciul pentru situatii de urgenta, aproape o suta de persoane plecand in cautarea lui Iliuta. "Stiam ca daca se face noapte, sansele ca Iluta sa fie gasit sunt tot mai mici. Ne era frica sa nu se fi ratacit in padure", ne-a spus primarul Dumitru Nimitean. In cele din urma, cand mai era putin si se intuneca, un satean a dat vestea multasteptata: Iliuta a fost gasit la patru kilometri de casa, in padure. "Era tot ud la picioare si murdar. A umblat tot timpul, ca altfel cred ca ingheta. Cred ca a facut vreo sase-sapte kilometri, ratacind pe la marginea padurii", ne-a spus tatal baietelului.

Legitimati finally!


Four trips to Suceava and I finally have my legitimati. This is rather important as I would not be allowed back in the country without it now. You are allowed to come to Romania in the first place and are supposed to apply for a legitimate shortly after beginning to work. I gather it is something like our Green Card. I have collected quite a bit of paperwork to put this in place. I did what I was asked to do at each juncture of the process. Without the card, I should have left the country before I had been here ninety days and then returned. It seems that you can leave the country every ninety days and return and the process period is extended for another ninety days. I had forgotten about this until the ninety days already passed and so I had to hope that the card would be there.

Each time previously, the policeman had asked that I return after thirty days. The last time, he did not give me a date and so I waited the thirty days and went anyway. It was a beautiful day and the ride was uneventful. IT was the Friday before Christmas when I arrived and walked to the police station and found the policeman still in the office. I asked if my legitimate was ready and he pulled an envelope from his drawer. I am not sure how long it had been there, but this time he did not call me to tell me. I wonder how long he would have left it there without contacting me.



I managed to find my way back to the hitch-hike place and get a ride back to Gura Humorului, and then a ride in the maxitaxi to Manasterii. Back to the peaceful horse and carutes. They have the