miercuri, 9 iulie 2008

Peste 200 de poliţişti, implicaţi în prinderea autorului crimei de la Burdujeni

Pe urmele violatorului



În identificarea şi prinderea lui Maricel Brânză au fost angrenate efective impresionante ale poliţiei, anchetatorii declarând, încă din momentul în care l-au pus pe botoşănean în capul listei de suspecţi, că au de-a face cu un infractor deosebit de periculos, care, la orice oră, putea face încă o victimă.

Adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, comisarul şef Mircea Smoleac, ne-a declarat ieri că ancheta în acest caz a fost una foarte greoaie, mai ales că, la început, victima nu era identificată, iar la faţa locului nu fuseseră găsite urme, probe, care să poată fie supuse unei analize rapide.

Sub coordonarea unui procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, armata de poliţişti pusă pe urmele lui Brânză a scotocit zile întregi pe raza a nu mai puţin de cinci judeţe (Suceava, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Teleorman, Vaslui –unde botoşăneanul a lucrat anterior), a audiat sute de persoane şi a adunat fiecare indiciu pentru a pune mâna pe cel care i-a luat viaţa Danielei Bucevschi şi a batjocorit alte două femei.

„Pentru zona Suceava, am avut zilnic 30 de poliţişti implicaţi în investigaţii, pentru Câmpulung Moldovenesc, Frasin, Gura Humorului, alţi 50, inclusiv grupele Detaşamentului Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă... s-au făcut căutări la stâne, sălaşe, exploatări forestiere, amenajări de drumuri, locuri unde se lucrează cu forţă de muncă sezonieră, locuri în care s-ar fi putut ascunde... Am avut un anumit traseu dat de deplasările lui interioare. Toate aceste zone le-am scotocit bucată cu bucată. Tot efectivul Serviciului de Investigaţii Criminale a fost implicat în această anchetă. A fost o muncă titanică... ofiţeri care nu au dormit nopţi la rând. Cred că au fost, la momentul maxim al anchetei, peste 200 de poliţişti implicaţi ”, a declarat Mircea Smoleac.

Informaţia care a dus prinderea lui Maricel Brânză a plecat tot de la anchetatorii suceveni, aceştia comunicându-le colegilor lor de la Botoşani zona probabilă în care s-ar afla ucigaşul tinerei din Pătrăuţi.

Poartă bucovineană la intrarea în biroul lui Gheorghe Flutur

Schimbare


Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, s-a pus pe fapte mari. El nu vizează numai reorganizarea administrativă a instituţiei, ci şi modificarea ambientului interior.

Cei care vor veni la uşa sa vor avea surpriza să dea cu ochii de o imitaţie de poartă bucovineană, amplasată pe hol la intrarea în antecamera biroului său. Flutur a explicat că poarta bucovineană reprezintă emblema zonei şi cartea de vizită a judeţului, arătând că acest element de decor dă personalitate interiorului.

Holul Consiliului Judeţean se va transforma într-o casă bucovineană

El a spus că o astfel de imitaţie va fi montată în curând şi la uşa de intrare în Consiliul Judeţean, precum şi la intrările în judeţ.

„Mie mi se pare că o construcţie, un birou, trebuie să aibă o personalitate. Este o chestiune de bun-simţ şi cartea de vizită a judeţului pe care-l reprezinţi în faţa tuturor”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.

El a adăugat că intenţionează să facă modificări şi pe holul instituţiei. „Pe hol vom pune o imitaţie de gang pe care vor fi exponate populare. Vrem să dăm acestui hol intimitatea unei case bucovinene”, a explicat Flutur.

Biroul lui Flutur a căpătat culoare

Preşedintele Consiliului Judeţean şi-a finalizat reamenajarea biroului în care-şi va desfăşura activitatea în următorii ani.

Gheorghe Flutur a înlocuit mobila neagră pe care a folosit-o predecesorul său, social democratul Gavril Mîrza, cu una în două culori bej-cireş.

De asemenea, a schimbat şi mocheta cu una de culoare cărămizie. În biroul său tronează un televizor LCD de dimensiuni mari, tabloul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, precum şi mai multe obiecte de decor.

În camera intimă de lângă biroul său, preşedintele Consiliului Judeţean dispune, de asemenea, de mobilier nou, de o canapea portocalie, televizor LCD şi baie dotată cu cabină de duş. „Am un birou luminos şi funcţional, aşa cum mi-am dorit”, a încheiat Flutur.

Modernizarea DN 17 îngroapă Bucovina în moloz

Dezinteres



Sute de tone de moloz rezultat în urma lucrărilor de modernizare a DN 17 de la Suceava până la Poiana Stampei sunt depozitate necontrolat pe marginea drumului, creând un peisaj dezolant pentru toţi cei care vizitează Bucovina.

Fără a ţine cont de legislaţia de mediu, firmele care execută lucrările de modernizare a DN 17 aruncă pământul rezultat în urma săpăturilor realizate pentru lărgirea drumului în apropierea acestuia, molozul fiind „uitat” pe spaţiile verzi luni întregi.

Această situaţie se întâlneşte pe toate cele patru tronsoane pe care se lucrează, Suceava – Păltinoasa, Gura Humorului - Câmpulung Moldovenesc, Sadova – Iacobeni şi Iacobeni – Poiana Stampei, constructorii lăsând în urma lor adevăraţi munţi de pământ şi material rezultat în urma decapărilor.

Panou cu prezentarea Bucovinei, îngropat în pământ

Pentru orice turist care vizitează Suceava, la disconfortul creat de starea DN 17 se adaugă şi peisajul dezolant de care are parte până la ieşirea din judeţ spre Bistriţa-Năsăud.

Deşi promovată ca o zonă turistică în care punctul „forte” este natura şi peisajele, Bucovina a ajuns să fie împânzită de deşeurile aruncate de constructorii DN 17 pe marginea drumului. Astfel se face că până şi panourile de promovare a Bucovinei au ajuns să fie îngropate în molozul aruncat de constructori.

Un astfel de caz se poate întâlni între Frasin şi Vama, unde unul dintre puţinele panouri de prezentare a Bucovinei care se află pe traseul spre Vatra Dornei este aproape acoperit de pământul rezultat în urma săpăturilor realizate de constructori.

Munţi de moloz străjuiesc traseul spre Vatra Dornei

Până a ajunge să admire munţii Bucovinei, turiştii au posibilitatea să vadă, de mai aproape, piscurile munţilor de pământ aflaţi pe marginea drumului.

Astfel de peisaje pot fi admirate începând din Ilişeşti, ieşirea din Gura Humorului, Frasin, Molid, Mestecăniş sau Iacobeni, enumerând aici doar o parte din locaţiile în care drumul este flancat de depozitele de deşeuri.

La ieşirea din Mestecăniş spre Vatra Dornei, de exemplu, pe partea stângă a drumului a fost improvizat un spaţiu pe care constructorii au depozitat pământ şi asfalt rezultat în urma lucrărilor realizate pe pasul Mestecăniş.

De altfel, spaţiile verzi din apropierea drumului care traversează pasul Mestecăniş sunt împânzite de astfel de depozite, soluţia cea mai uşoară aleasă de constructori fiind să arunce pământul direct printre copaci.

Mai mult, la intrarea în Iacobeni nepăsarea constructorului este mai mult decât evidentă, pământul rămas în urma lucrărilor de extindere a drumului fiind aruncat direct peste parapetul de siguranţă, aproape de cursul unui pârâu.

Garda de Mediu Suceava va efectua controale pe tot traseul spre Poiana Stampei

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, ne-a declarat că instituţia pe care o conduce va efectua în perioada următoare verificări privind respectarea legislaţiei de mediu de către constructori pe tot traseul de la Suceava până la Poiana Stampei.

De altfel, el a subliniat că la controalele efectuate până în prezent au fost constatate numeroase probleme pe linie de mediu la aceste lucrări, fiind aplicate amenzi atât constructorilor, cât şi Companiei de Drumuri Naţionale, beneficiarul investiţiei. „De multe ori, firmele care execută lucrările încearcă să se salveze spunând că vor ridica imediat aceste deşeuri. Însă în perioada imediat următoare vom intensifica verificările, pentru că atât cei care execută lucrările, cât şi beneficiarul lor, trebuie să respecte legislaţia de mediu”, a declarat Harasim.

El a mai spus că în urma controalelor comisarii de mediu au constatat faptul că deşeurile din construcţii, din asfalt, betoane şi de lemn, nu au fost gestionate corespunzător, fiind abandonate pe marginea drumului.

De asemenea, pe tronsoanele de drum care nu au fost finalizate încă, cu toate că termenele de execuţie au expirat, se menţin active toate sursele de poluare specifice activităţilor de construcţii, respectiv terenuri decapate de strat vegetal, care generează pulberi, terenuri în pantă, care favorizează fenomenele de eroziune, suprafeţe de teren pe care era iarbă şi care sunt acoperite de materiale de construcţii şi echipamente, precum şi emisii din noxe provenite de la utilajele şi maşinile cu care se lucrează, la care se mai adaugă cele ale maşinilor oprite în trafic, pe durata executării lucrărilor.

Înşelăciuni de peste 1.000.000 de lei, cu cecuri fără acoperire

În boxa acuzaţilor



Un bărbat din municipiul Suceava a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, fiind acuzat că a înşelat mai multe societăţi comerciale din ţară, folosindu-se de cecuri fără acoperire.

Radu Ştefan Angelescu, în vârstă de 35 de ani, a fost dat, zilele trecute, pe mâna judecătorilor, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală.

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2005, Angelescu, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a achiziţionat mărfuri în valoare de aproape 1.300.000 de lei de la diverse societăţi din ţară. Deşi ştia că nu are bani în cont, suceveanul a emis ca modalitate de plată mai multe file cec, vânzătorii dându-şi seama că au fost înşelaţi în momentul în care mergeau la bancă să-şi ridice banii.

Radu Ştefan Angelescu va fi judecat şi pentru evaziune fiscală, fiind acuzat de procurori că, în luna ianuarie 2006, a înregistrat în actele contabile ale firmei sale două facturi fiscale fictive ce priveau achiziţionarea de mărfuri.

În sarcina lui Angelescu, procurorii au reţinut un prejudiciu de 1.344.274,91 de lei.

Prostituata româncă ucisă în Italia era din Siret

Crimă neelucidată



O tânără de 20 de ani din Siret, despre care poliţiştii afirmă că a fost depistată de mai multe ori practicând prostituţia, a fost ucisă cu sânge rece în oraşul italian Perugia. Ana Maria Temneanu şi-a găsit sfârşitul sugrumată în apartamentul în care locuia împreună cu o altă româncă, iar un albanez este principalul suspect al crimei.

Presa italiană a relatat că fapta s-a petrecut în noaptea de sâmbătă spre duminică, în apartamentul de la etajul cinci al imobilului din Madonna Alta, o zonă rezidenţială din Perugia, acolo unde suceveanca locuia. Potrivit anchetatorilor italieni, Ana Maria Temneanu se stabilise în Italia în urmă cu aproape doi ani. Cu ocazia unor controale pe linie de prostituţie, românca a fost găsită la „locul de muncă” de câteva ori.

Poliţiştii italieni spun că Ana Maria Temneanu îşi racola clienţii, iar actele sexuale contracost aveau loc în apartamentul ei.

Chiar şi modul în care s-a petrecut crima arată că autorul sau autorii au intrat în casă fără a forţa uşa, fapt ce conduce la ipoteza că aceştia făceau parte din cercul de cunoscuţi ai tinerei sau erau clienţi racolaţi de pe stradă.

În acelaşi apartament unde a fost ucisă Ana Maria Temneanu, mai locuia o tânără din România, cea care a şi găsit-o pe suceveancă fără suflare.

Primele rezultate oferite de medicii legişti care au analizat corpul Anei Maria arată că ucigaşul a lovit-o mai întâi în cap, iar apoi a sugrumat-o.

Avea un copil de 2 ani în România

Ana Maria Temneanu a avut o viaţă agitată şi în România. Acum câţiva ani şi-a pus pirostriile, iar din mariaj a rezultat un copil, acum în vârstă de 2 ani. Din păcate, copilul nu va mai putea să-şi vadă mama decât în fotografii, iar tatăl peste câţiva ani, când va ieşi din puşcărie, acolo unde are de executat o condamnare.

Până una alta, copilul se află în grija bunicilor din partea fostului soţ, în localitatea botoşăneană Mihăileni, situată în apropiere de Siret.

Tatăl Anei Maria: „Nu ştiam că practică prostituţia”

Deşi stabilită în Italia de aproximativ doi ani, Ana Maria Temneanu venea destul de des acasă. Trăgea de obicei la Siret, la locuinţa tatălui ei, care divorţase de mama fetei în urmă cu mai mulţi ani.

Dănuţ Roşu a mărturisit că şi-a văzut fiica pentru ultima dată după Paşti.

„A venit acasă să dea examen pentru permisul de conducere. A picat la examen şi apoi a plecat în Italia. În august trebuia să mergem la ea, la Perugia. Ne-a spus că se mărită cu un albanez”, a spus Dănuţ Roşu.

Bărbatul a mărturisit că nu ştia că fiica lui practică prostituţia şi crede că aceste date au fost oferite de poliţia italiană doar cu scopul de a-i discredita pe români.

Totuşi, Dănuţ Roşu a adăugat că nu ştia exact cu ce se ocupa fiica sa în Italia.

„Ştiu că era casnică. Lucra la sediul firmei de construcţii a albanezului cu care trebuia să se mărite”, a precizat tatăl fetei.

Va fi înmormântată în România

Dănuţ Roşu a mai menţionat că înmormântarea va avea loc în România, de toate amănuntele privind repatrierea urmând să se ocupe mama Anei Maria.

„Am vorbit cu fosta mea soţie, mama Anei Maria, care a ajuns la Perugia pentru a asista la autopsie şi pentru a stabili cum va aduce acasă cadavrul. Mi-a spus că italienii ar fi reţinut doi albanezi şi o româncă, suspecţi în comiterea crimei. Mai multe date cred că voi afla zilele următoare”, a spus Dănuţ Roşu.

În ceea ce-i priveşte pe vecini, aceştia nu ştiau nimic despre crima din Italia, căreia i-a căzut victimă Ana Maria Temneanu.

„Nu am văzut-o de foarte multă vreme. O cunosc de când era mică, dar despre ceea ce făcea acum chiar nu pot spune nimic”, a mărturisit unul dintre locatarii blocului din Siret unde tânăra locuia împreună cu tatăl ei.

Consilierul local PD-L Mona Săndulescu, director adjunct la Protecţia Copilului

Numire



Consilierul local PD-L Mona Săndulescu a fost numită director adjunct administrativ la Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului Suceava, instituţie subordonată Consiliului Judeţean. Ea va ocupa funcţia interimar, până la organizarea unui concurs.

Săndulescu ne-a declarat că postul era vacant şi nu a fost nici o problemă să-l ocupe. „Nu mă duc să iau locul nimănui. Acest post era liber”, a afirmat, ieri, consilierul local.

Ea a preferat o funcţie de adjunct în această instituţie deoarece cea de director general al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, ocupată în prezent de Gheorghe Straton, este funcţie publică. Dacă ar fi devenit funcţionar public, Mona Săndulescu ar fi trebuit să renunţe la mandatul de consilier local, implicit la funcţia de şef al Comisiei de urbanism din Consiliul Local Suceava.

Celelalte funcţii de director adjunct din Direcţia de Asistenţă Socială sunt ocupate de Ionel Ivan şi de Răzvan Filip. Mona Săndulescu şi-a preluat funcţia, în care a fost numită prin dispoziţie a directorului Straton, vineri, 4 iulie.

Conform directorului Gheorghe Straton, cea care i-a spus că ar dori să fie director adjunct la instituţia condusă de el a fost chiar Mona Săndulescu.

„Postul era vacant de mai mult timp, aici sunt foarte multe probleme de rezolvat, aşa că nu a fost nici o problemă să-l ocupe doamna Săndulescu. Ea şi-a exprimat dorinţa în acest sens”, a precizat Gheorghe Straton.

Tezele la bacalaureat contestate de suceveni, corectate în judeţul Neamţ

Reevaluare



Toate lucrările de la examenul de bacalaureat a căror evaluare a fost contestată de către candidaţii suceveni au fost trimise în judeţul Neamţ pentru a fi reevaluate. După afişarea rezultatelor la bacalaureat, la centrele de evaluare din judeţul Suceava au fost înregistrate peste 1000 de contestaţii.

Potrivit metodologiei de examen, toate tezele contestate trebuie să fie corectate de către o comisie din alt judeţ, iar în acest an, lucrările elevilor suceveni vor fi reevaluate de profesori din judeţul Neamţ.

Potrivit inspectorului şcolar general adjunct Vasile Monacu, „cele mai multe contestaţii s-au depus la limba şi literatura română şi matematică”.

Contestaţiile din Iaşi şi Botoşani, reevaluate la Suceava

Profesorii suceveni vor corecta tezele contestate ale candidaţilor la bacalaureat din judeţele Iaşi şi Neamţ. Preşedintele Comisiei Regionale de Contestaţii, inspectorul general adjunct Vasile Monacu, a declarat că „din judeţele Iaşi şi Botoşani au venit aproximativ 2000 de teze contestate, la 80 de discipline, iar astăzi (n.r ieri) sperăm să finalizăm reevaluarea lor”.

Monacu a mai precizat că cei mai mulţi dintre candidaţii care au depus contestaţii au picat bacalaureatul, însă sunt şi candidaţi care l-au promovat, dar vor mărire de notă.

Astăzi, potrivit calendarului de desfăşurare a examenului de bacalaureat, se vor afişa rezultatele finale ale acestei sesiuni de examen.

Cei care nu reuşesc să promoveze examenul nici după analizarea contestaţiilor mai pot susţine examenul de bacalaureat în luna august. Înscrierile pentru examen se fac între 14-18 iulie, iar probele vor începe pe 18 august.

Şase maşini, implicate într-un accident în lanţ la Buneşti

Carambol



Un şofer care a intrat în depăşire fără a se asigura a provocat un accident rutier în care au fost implicate nu mai puţin de şase maşini. În urma carambolului creat, traficul a fost blocat parţial aproape două ore. Accidentul s-a petrecut luni, în jurul orei 16.00, pe DN 2, în apropiere de comuna Buneşti.

Poliţiştii care au făcut anchetă la faţa locului au stabilit că Dănuţ P., în vârstă de 37 de ani, din comuna Vadu Moldovei, aflat la volanul unui autoturism Dacia 1900, a intrat în depăşire fără a se asigura, lovind frontal un autoturism Ford, condus regulamentar de Dinu N., în vârstă de 31 de ani, din municipiul Suceava. Din impact ambele autovehicule au ricoşat în alte maşini. Dacia s-a izbit în tirul în depăşirea căruia intrase, în timp ce autoturismul Ford s-a izbit într-un Opel, care circula pe banda I, pe acelaşi sens de mers. De asemenea, un şofer care venea cu o autoutilitară dinspre Suceava, pentru a evita impactul cu Dacia, a făcut un viraj brusc, acroşând un autotractor care circula regulamentar.

Şoferul care a provocat accidentul, Dănuţ P., a fost singura victimă a accidentului, ajungând la spital cu răni grave. Nici unul dintre şoferi nu era sub influenţa băuturilor alcoolice.

Notele cele mai mari la bacalaureat, obţinute de absolvenţii Colegiului „Petru Rareş”

Din nou primii



Primii în topul şcolilor în ceea ce priveşte admiterea la liceu, primii şi la absolvirea liceului. Absolvenţii din acest an ai Colegiului Naţional „Petru Rareş” au obţinut notele cele mai mari la examenul de bacalaureat. 241 de absolvenţi ai acestei instituţii de învăţământ au susţinut bacalaureatul şi toţi l-au promovat. Cea mai mică medie de la bacalaureat obţinută de un candidat al Colegiului „Petru Rareş” este 8,19.

Colegiul Naţional „Petru Rareş” este liceul în care au învăţat trei dintre cei cinci absolvenţi din judeţ care au trecut bacalaureatul cu media generală 10. 175 dintre candidaţii la bacalaureat au obţinut medii generale la acest examen cuprinse între 9,97 şi 9,50, iar restul candidaţilor, până la totalul de 241 de concurenţi, a obţinut medii până la 8,19.

Directorul Colegiului Naţional „Petru Rareş”, Daniela Dungeanu, a declarat că „promovabilitatea de 100% nu este o noutate, pentru că în ultimii trei-patru ani nu am avut elevi respinşi la bacalaureat”.

O generaţie de olimpici

Rezultatele obţinute vorbesc de la sine de pregătirea elevilor şi absolvenţilor de la Colegiul „Petru Rareş”.

Daniela Dungeanu a spus că „selecţia elevilor la liceu este foarte dură, ultimele medii de intrare sunt mari, şi avem doar elevi foarte bine pregătiţi”.

Mai mult, directorul Dungeanu a mai adăugat că „anul acesta a absolvit liceul o promoţie de olimpici, iar rezultatele la bacalaureat sunt doar un punct final al traseului unor elevi foarte buni din şcoală”. În ceea ce priveşte ultima medie cu care a fost promovat bacalaureatul în această sesiune, şi anume 8,19, Daniela Dungeanu a spus că „este prima oară, în ultimii ani, când ultima medie este peste nota opt. Până acum am avut cele mai mici medii undeva sub nota opt”.

Promovabilitate de 100% în 13 licee

După Colegiul Naţional „Petru Rareş”, următoarele poziţii în clasament, în ceea ce priveşte mediile de promovabilitate la bacalaureat a candidaţilor, dar şi promovabilitatea de 100%, sunt ocupate de către Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” şi Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni. 159 de absolvenţi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” au susţinut bacalaureatul în această sesiune şi toţi l-au promovat. Cea mai mare medie de promovabilitate este 9,98 iar cea mai mică este 7,02.

La Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, examenul de bacalaureat a fost susţinut de 225 de absolvenţi, iar promovabilitatea a fost de 100%. Media cea mai mare obţinută la Colegiul „Nicu Gane” este 9,97, iar media cea mai mică la bacalaureat a fost 8,13.

Clasamentul continuă cu Colegiul Militar Liceal „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, unde toţi cei 125 de absolvenţi au promovat bacalaureatul. Prima medie a fost 9,82, iar ultima medie obţinută la acest liceu a fost 8,74.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” este o altă instituţie de învăţământ din judeţ unde promovabilitatea la bacalaureat a fost de 100%. Absolvenţii de la Şcoala Creştină „Filadelfia” au promovat, de asemenea, în procent integral, examenul de bacalaureat.

Şi absolvenţii Liceului cu Program Sportiv din Suceava au promovat în proporţie de 100% examenul de bacalaureat, însă spre deosebire de celelalte licee menţionate până acum, la această instituţie de învăţământ doi candidaţi au absentat de la examen.

Promovabilitate de 100% în rândul absolvenţilor, însă cu medii mai mici decât cele menţionate până acum, cu un număr mai mic de candidaţi înscrişi, dar şi cu candidaţi care au absentat de la examen, se înregistrează la Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, la Grupul Şcolar din Broşteni, la Grupul Şcolar Bivolărie, Grupul Şcolar Cajvana, la Liceul Economic „Ţara de Sus” din Vatra Dornei şi la Liceul Particular nr.1 din Suceava.

Medii peste 9 în majoritatea liceelor din judeţ

Nu trebuie excluse din acest clasament al liceelor celelalte două instituţii de învăţământ din judeţ în care cea mai mare notă de promovabilitate a fost 10. Este vorba despre Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” şi Grupul Şcolar „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, unde deşi s-au înregistrat absenţe în rândul concurenţilor, precum şi candidaţi nepromovaţi, mediile maxime obţinute de doi dintre absolvenţi plasează aceste şcoli în topul naţional al liceelor cu cei mai buni absolvenţi.

Colegii naţionale, licee sau grupuri şcolare importante din judeţ trebuie menţionate în acest top al celor mai bune note de promovare a examenului de bacalaureat, deşi înregistrează absenţe şi candidaţi nepromovaţi. Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava, Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Tehnic Rădăuţi sau Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni sunt doar câteva dintre instituţiile de învăţământ liceal ai căror absolvenţi au promovat bacalaureatul cu medii peste 9.

Violatorul în serie se pregătea să mai facă o victimă

Mărturisiri şocante



Violatorul în serie, botoşăneanul acuzat că a omorât-o pe tânăra în vârstă de 18 ani, după ce a bătut-o cu sălbăticie, a violat-o şi a legat-o de mâini şi de gât cu un şnur, cu care mai apoi, după ce şi-a satisfăcut poftele bolnave, a sugrumat-o, se pregătea să mai facă o victimă.

Anchetatorii sunt convinşi că dacă nu ar fi reuşit să-l prindă la timp, Maricel Brânză, în vârstă de 23 de ani, din comuna botoşăneană Hăneşti, ar mai fi nenorocit o femeie.

Şi-a omorât victima pentru că striga după ajutor

Şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, comisarul Manuel Bordeianu, ne-a mărturisit că, în momentul în care Brânză a fost prins (n.r.-sâmbăta trecută), acesta avea asupra sa o bucată de frânghie, pe care, e convins ofiţerul, botoşăneanul urma să o folosească pentru a-şi lega următoarea victimă.

De altfel, şi în cazul violului de la Grămeşti, comis la data de 26 iunie a.c., asupra unei femei măritate din comună, mamă a doi copii, Maricel Brânză avea asupra sa o astfel de frânghie. În momentul în care a fost pus pe fugă de soţul victimei, după ce acesta din urmă a auzit ţipetele de ajutor ale soţiei sale, Brânză a fost nevoit să-şi abandoneze la faţa locului mai multe bunuri. Printre acestea, şi o cămaşă în care a fost găsită frânghia cu pricina.

Din discuţiile purtate cu judiciariştii Serviciului de Investigaţii Criminale, diferenţa dintre violurile de la Grămeşti şi Dîngeni-Botoşani şi cel de pe dealul de la ieşirea din Suceava înspre Plopeni, urmat de moartea victimei (n.r.-Daniela Bucevschi, 18 ani, din Pătrăuţi) este că, în ultimul caz, tânăra s-a luptat cu agresorul şi, deşi era ameninţată cu cuţitul, a continuat să se împotrivească şi să strige după ajutor, moment în care violatorul a mutilat-o în bătaie şi, într-un final, a sugrumat-o cu şnurul cu care o legase de mâini şi de gât.

În toate cele trei violuri recunoscute de Maricel Brânză, modul de operare al acestuia a fost identic. Îşi ataca victimele, le lovea cu putere şi le ameninţa cu cuţitul, după care le viola.

Dacă victimele aveau bunuri de valoare asupra lor, Maricel Brânză le şi jefuia. S-a întâmplat în cazul de la Botoşani, în care bărbatul i-a luat victimei, după ce a violat-o, banii din alocaţiile copiilor ei, precum şi în cel de la Suceava, în care Brânză a plecat de la locul faptei cu bijuteriile şi telefoanele mobile ale tinerei din comuna Pătrăuţi.

Era convins că nu va fi prins

Comisarul Manuel Bordeianu a povestit că, în momentul în care Maricel Brânză a fost capturat, pe un drum ce face legătura între localităţile Ştefăneşti şi Mihălăşeni, din judeţul Botoşani, acesta nu se aştepta să fie prins şi se îndrepta spre casa părinţilor săi, din comuna Hăneşti.

„A fost convins că nu a lăsat urme şi că nu vom ajunge niciodată la el... S-a înşelat...”, completează şeful Serviciului de Investigaţii Criminale.

A asistat la cearta victimei cu iubitul ei

În timpul reconstituirii violului urmat de moartea victimei, Maricel Brânză a povestit cu lux de amănunte cum a ucis-o pe Daniela Bucevschi.

Botoşăneanul le-a mărturisit anchetatorilor că, în ziua în care s-a petrecut crima, se ascundea într-o casă aflată în construcţie de pe dealul pe care a avut loc oribila faptă. În urmă cu trei zile, furase 1000 de lei de la proprietara unei stâne din zonă, la care lucrase aproape două luni, şi o violase pe femeia de la Grămeşti, aşa că avea toate motivele să se ascundă.

Din acea casă, a continuat să povestească botoşăneanul, a văzut la un moment dat, pe deal, doi tineri, un băiat şi o fată, care se certau. După o altercaţie între cei doi, băiatul s-a urcat în maşină şi a plecat, lăsându-şi prietena singură. Atunci, recunoaşte Brânză, în mintea sa bolnavă i-a venit ideea violului.

Fata, identificată ulterior ca fiind Daniela Bucevschi, a fost atacată în timp ce cobora dealul, intenţionând să ajungă la drumul principal.

Nu regretă nimic

„Era ca un lup care stă ascuns şi îşi aşteaptă victima. Totul s-a petrecut în aproximativ jumătate de oră - o oră. A povestit totul, fără a lăsa impresia că îi pare rău, că are vreo remuşcare. Din câte mi-am dat eu seama, nu are probleme de conştiinţă. Are patru clase, dar nu ştie să scrie. Citeşte foarte greu şi semnează cu degetul”, îl descrie pe Brânză şeful Serviciului de Investigaţii Criminale.

„A luat-o pe o rută ocolitoare, a mers pe jos foarte mulţi kilometri. Era foarte închis... dormea pe unde apuca, de cele mai multe ori în câmp. E un infractor deosebit de mobil şi nu a stat deloc... a mers încontinuu”, precizează ofiţerul.

Violatorul în serie a fost abuzat sexual în copilărie

Profilul psihologic al ucigaşului Danielei Bucevschi, făcut de psihologii suceveni Dacian Tudose şi Doina Fântânariu, la cererea „Monitorului”, a corespuns întocmai.

Faptul că monstruoasa faptă de acum două duminici a fost comisă de un singur autor şi că acesta va recunoaşte şi va povesti totul cu lux de amănunte în momentul în care va prins, aşa cum anticipa psihologul Dacian Tudose, s-a confirmat. De asemenea, s-a adeverit şi bănuiala Doinei Fântânariu cum că monstrul care a violat-o şi i-a luat viaţa tinerei din Pătrăuţi ar fi fost la rândul său abuzat sexual în copilărie.

Şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Suceava a mai spus că Maricel Brânză a stat internat, în adolescenţă, timp de trei ani, la Centrul de Reeducare Minori de la Târgu Ocna, comiţând infracţiuni încă de pe vremea când era minor.

În timpul cât a stat la acel centru, a mărturisit chiar Brânză, botoşăneanul a fost abuzat sexual de alţi minori internaţi acolo.

Chipul Mântuitorului pe fereastra unei biserici din Putna

Minune?



Pe una din ferestrele Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din comuna Putna se poate vedea chipul Mântuitorului Iisus Hristos. Primul care a văzut această minune a fost pictorul Marcel Humă, care vineri, 4 iulie, în jurul orei 18:45, pe când lucra la curăţarea picturii interioare, a observat pe una din ferestrele bisericii ilustrat chipul Mântuitorului. El l-a anunţat şi pe preotul paroh Constantin Croitoru. În acea seară, mai mulţi oameni din localitate, trecând pe lângă biserică, au văzut „semnul”. Aşa numesc sătenii această „icoană” apărută peste noapte pe o fereastră a bisericii parohiale.

Asemeni chipului Mântuitorului de pe Giulgiu

Preotul Croitoru ne-a spus că, de vineri şi până acum, mii de oameni au văzut chipul Mântuitorului pe fereastra exterioară a bisericii. Această fereastră are grilaj metalic şi este din sticlă mată.

„Asta este minunea cea mai mare. Mântuitorul nu s-a arătat numai unora. Cei care s-au oprit şi au aruncat privirea spre fereastră au văzut minunea. Dacă este privită dintr-o parte se distinge chipul Mântuitorului Iisus Hristos. Alţii, însă, spun că dacă lumina cade din alt unghi pot distinge chipul Maicii Domnului. Nu este foarte clar, foarte pronunţat, dar se distinge, asemeni chipului Mântuitorului imprimat pe Sfântul Giulgiu ”, ne-a spus părintele paroh Croitoru.

A doua minune

Din spusele oamenilor, am aflat că sâmbătă, spre seară, s-au mai adăugat câteva elemente noi pe fereastra bisericii. Deasupra Mântuitorului, se puteau observa cu ochiul liber câteva cifre: o cifră de unu, după care alte câteva cifre grupate, doi de doi, doi de şapte, un opt şi un cinci. Au fost turişti care au imortalizat aceste imagini şi au plecat mai departe povestind şi altora cele văzute.

Vestea s-a împrăştiat cu repeziciune şi oameni din toată ţara vor să ajungă la Putna să vadă imaginea. În această biserică se mai află şi o bucată de lemn, care poartă semnul sfintei cruci, considerată tot o minune, la momentul descoperirii.

Mai întâi a plâns Maica Domnului

Pictorul care a văzut prima dată chipul Mântuitorului pe o fereastră a bisericii parohiale din Putna i-a povestit preotului Croitoru că, în noaptea de joi spre vineri, pe când el lucra în biserică (în jurul orei 2:00), a avut parte de o altă minune, care, la acel moment, l-a cutremurat.

Pictorul a povestit că pe când curăţa pictura cu chipul Maicii Domnului din biserică, a văzut un şuvoi de lacrimi curgând pe chipul Fecioarei Maria. În acel moment s-a speriat şi a renunţat să mai muncească în acea noapte. A doua zi, vineri, a fost cel care a descoperit primul chipul Mântuitorului pe o fereastră a biserici, semn văzut de toţi cei care au trecut pe la locaşul de închinăciune, săteni sau turişti.

Îndemn la rugăciune

Agentul agricol din Primăria Putna, P. Procopiu, ne-a spus că a fost la biserică şi a văzut minunea cu ochii ei. „Există. Se vede. Mai mult, ce să zic? Fiecare crede şi vede lucrurile din punctul său de vedere. Eu cred că este o minune”, ne-a spus femeia.

Ca şi părintele Croitoru, care a afirmat că „acest semn este un îndemn la rugăciune, pentru că mulţi ne rugăm cu gura, cu vorbe, dar sufletul este în altă parte”, oamenii cu care am stat de vorbă ne-au confirmat că apariţia acestei minuni îndeamnă credincioşii să aibă şi mai mare încredere în puterea lui Dumnezeu, în puterea rugăciunii.

Un semn pozitiv

Sătenii, dar mai ales turiştii, interpretează în fel şi chip acest „semn”. Unii spun că ar fi o reflectare (o oglindire transfigurată) a unei alte icoane aflate în biserică, alţii că ar fi o închipuire, totul alimentat de razele soarelui. Un bucureştean aflat în vizită la Mănăstirea Putna ne-a povestit că a văzut mai multă lume adunată în curtea Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” şi s-a oprit din curiozitate. „Nu se vedea foarte clar, dar era ceva. Parcă îşi schimba forma. Lumea era fericită. Se făceau fotografii, se filma. Fiecare se ruga în felul său. Se poate să fie un semn, o minune. Oricum, eu şi colegii mei de grup am rămas impresionaţi. Nu în fiecare zi ai parte de o astfel de experienţă spirituală”, ne-a spus turistul.

Părintele Croitoru a completat că „este o mărturie văzută. M-am bucurat să văd acest chip pe fereastra bisericii. Eram destul de obosit, de îngrijorat şi pentru lucrările de la biserică, pentru ceea ce trebuie să organizăm în viitor, centenarul, dar acum sunt mult mai liniştit. Nu mai sunt trist. Parcă am prins putere. Eu nu-l privesc ca pe un semn negativ, ci ca pe unul pozitiv”, ne-a mai spus părintele Croitoru.

Două familii din Ostra, la spital după un accident rutier

Grav



Două familii din comuna Ostra au ajuns la spital, marţi seară, după ce maşina în care se aflau a izbit violent un copac. Accidentul s-a petrecut în jurul orei 21.30, pe DJ 177 A, pe raza comunei Ostra. Din raportul întocmit de Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava rezultă că Gabriela Gheaţă, în vârstă de 35 de ani, aflată la volanul unui autoturism Skoda Fabia, a pierdut controlul asupra volanului pe o porţiune de drum drept, ieşind în afara carosabilului şi izbind violent un arbore de pe partea dreaptă a drumului. În autoturism se mai aflau Georgel Gheaţă, în vârstă de 35 de ani, soţul femeii de la volan şi soţii Anca şi Ionel Sârbu, de 39, respectiv 37 de ani. Toate cele patru persoane au fost aduse de urgenţă la Spitalul Judeţean Suceava. Cele mai grave răni le au cele două femei. Şoferiţa Gabriela Gheaţă s-a ales cu fracturi la ambele gambe, în timp ce Anca Sârbu are răni la cap, contuzie de bazin, fractură gambă stângă şi fractură de coapsă dreaptă, ambele fiind internate la secţia Ortopedie. Bărbaţii din maşină s-au ales cu traumatisme şi contuzii, care nu îi vor ţine decât câteva zile în spital. Din cauza rănilor suferite, conducătoarea auto nu a putut fi verificată pe loc în vederea stabilirii alcoolemiei, însă la spital i s-au recoltat probe biologice. Poliţiştii nu au putut încă stabili din ce cauză a pierdut femeia controlul asupra volanului.

Andreica acuză guvernul că a compromis procesul de descentralizare

Acuze



Deputatul PD-L de Suceava, Romică Andreica, acuză guvernul Tăriceanu II că a compromis procesul de descentralizare arătând că după retragerea PD de la guvernare procesul a fost oprit. Andreica a exemplificat cu preluarea „integrală şi abuzivă” de la bugetele locale la bugetul de stat a impozitului pe tranzacţiile imobiliare, suma ridicându-se la 150 de miliarde de euro în 2007, şi preluarea integrală a veniturilor din taxele judiciare de timbru, în acest caz fiind vorba de 40 de milioane de euro vărsate în vistieria statului. „Ar mai fi tot o deviere de la acest proces de descentralizare şi anume aprobarea amendamentelor PSD la bugetul pe 2008, prin care o sumă de 700 de milioane de euro se repartizează pe unităţi administrativ teritoriale prin hotărâri ale Consiliilor Judeţene, prin derogarea de la Legea privind finanţele publice locale. Practic, au aşezat 700 de milioane de euro în pixul preşedinţilor de Consilii Judeţene, în mod deosebit al baronilor locali PSD. Nu s-a spus despre fondul de dezvoltare a satului românesc constituit anume pentru a ajuta comunităţile locale şi primăriile să acceseze fonduri. Fondul trebuia să fie alimentat tocmai din impozitele pe tranzacţiile imobiliare, bani luaţi de la bugetele locale”, a spus Andreica. El a precizat că PD-L susţine procesul de descentralizare ca principală măsură a reformei administrative şi ca formă de ajutor pentru comunităţile locale în trei direcţii şi anume descentralizarea administrativă, descentralizarea financiară şi descentralizarea a funcţiei publice.

Ecuaţia Vătavu pentru alegerile parlamentare

Matematică politică



PDL Suceava îşi calculează matematic succesul la alegerile parlamentare din toamnă. Secretarul general al Organizaţiei Judeţene, Marius Vătavu, a pus la punct o ecuaţie menită să evalueze şansele candidaţilor în colegiile uninominale. Ecuaţia Vătavu ia în calcul pentru scorul individual (Si) notorietatea(N), imaginea publică (Ip), tendinţa de creştere a credibilităţii (Tc), transmitarea corectă şi rapidă a mesajului (Tm), calitatea mesajului (Cm), resursele (R), calitatea contracandidaţilor, (Cc), distorsiunile de mesaj, de transmitere, zvonuri etc (D), sporul adus de preşedintele Consiliului Judeţean (Spcj), sporul votului politic (Svp), sporul numărului de voturi avute în primăriile de aceeaşi culoare politică (Sprim). Conform secretarului general al PDL Suceava, fiecare candidat poate să-şi calculeze cu destul de mare aproximaţie ce scor va obţine la alegeri. „Nu ştiu dacă se poate calcula exact, dar în mod cert fiecare poate să-şi dea seama cum stă. Majoritatea partidelor pun un accent foarte mare pe notorietate, dar această formulă arată că lucrurile nu stau chiar aşa”, a declarat, miercuri, în conferinţă de presă, Marius Vatavu.Rezultatul final este un număr, care se plasează pe o scală, în raport de evaluarea celorlaţi candidaţi. Vătavu a mai spus că în perioada următoare PDL Suceava va face şi aplicaţii cu ajutorul acestei formule. Concluziile vor fi folosite pentru evaluarea internă, altfel spus pentru încurajarea sau descurajarea unor aspiranţi la un fotoliu de parlamentar.Democrat liberalii au anunţat că nu vor face nici un fel de alianţe preelectorale, dar postelectoral nu exclud o cooperare condiţionată cu PNL, fără echipa din jurul preşedintelui Călin Popescu Tăriceanu. La Suceava, PDL îşi propune să câştige 7 mandate de deputaţi şi 3 de senator. Acum are doi senatori- Constantin Gheorghe şi Ioan Miheţiu, şi trei deputaţi- Dumitru Pardău, Romică Andreica şi Eugen Uricec.

Ei au luat bacalaureatul cu 10

Cei mai buni



Prestaţie fără nici un cusur pentru cinci absolvenţi de liceu din Suceava, care au promovat examenul de bacalaureat cu zece pe linie. Cele şase probe de examen, susţinute la cinci materii diferite, au fost tratate la perfecţiune de către cei cinci concurenţi, iar notele nu au putut fi altele decât cele maxime.

90 de candidaţi din întreaga ţară au reuşit să treacă cu media 10 de examenul maturităţii, iar cinci dintre ei sunt din Suceava. Diana Chichifoi, de la Grupul Şcolar „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, Ioana Ciobîcă, Ana Maria Cojocar şi Matei Foit, toţi trei de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, şi Lia Manolache, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, sunt absolvenţii de liceu aflaţi în fruntea clasamentului judeţean, dar şi naţional după această sesiune de bacalaureat.

Media 10 la bacalaureat nu a fost pentru cei cinci suceveni un scop în sine, o ambiţie pe care trebuiau să o realizeze cu orice chip. Au făcut ce trebuiau să facă, au învăţat aşa cum trebuie să înveţe orice elev în prag de bacalaureat şi au reuşit chiar mai mult decât s-au aşteptat, după cum ne-au mărturisit unii dintre ei.

Admisă din luna martie la o universitate din Germania

Diana Chichifoi, absolventa de nota 10 a Grupului Şcolar „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, a spus că „media de la bacalaureat nu a fost o surpriză, dar nici o motivaţie”. Pregătirea pentru bacalaureat a început pentru Diana chiar din clasa a IX-a, când a intrat la liceu.

„Am învăţat întotdeauna, cunoştinţele le aveam, iar de când s-au publicat variantele de subiecte am început să studiez mai intens”. Este greu de crezut că unui elev de 10 pe linie au fost probe din concurs care i-au creat emoţii, însă Diana recunoaşte că nu a fost lipsită de astfel de trăiri. „Au fost mai mult emoţii induse de alţi colegi, însă au fost. Româna şi biologia au fost materiile la care am avut unele emoţii, însă în cele din urmă a fost bine”, a mai adăugat Diana.

Pentru Diana Chichifoi bacalaureatul a fost un examen pe care trebuia doar să-l treacă, după cum chiar ea a mărturisit. „Pe mine media aceasta nu mă influenţează mai departe. Sunt admisă din luna martie la o universitate din Germania, tot ce aveam nevoie era doar să trec bacalaureatul şi l-am trecut”, a spus cu modestie Diana.

Diana a fost admisă în luna martie a acestui an la Universitatea „Jacobs” din Bremen, Germania, instituţie de învăţământ la care va studia cu bursă. Pentru a intra la această universitate Diana a mai trecut printr-o serie de examene. Practic, bacalaureatul românesc este al doilea examen al maturităţii susţinut de Diana, care a mai trecut printr-un „bac” nemţesc şi a dat şi examene de limbă.

Emoţii la limba română

Ioana Ciobîcă este absolventă a Colegiului Naţional „Petru Rareş”, iar media pe care a obţinut-o la bacalaureat a surprins-o chiar şi pe ea.

„Ca să fiu foarte sinceră, la matematică şi chimie mă aşteptam să iau note maxime, pentru că ştiam ce am făcut, însă la limba română nu am crezut că o să iau tot nota 10; este materia la care am învăţat, cred eu, cel mai greu”, a declarat Ioana.

Orele şi zile lungi de studiu intens pentru bacalaureat au debutat odată cu începerea clasei a XII-a, iar variantele de subiecte pentru fiecare materie de examen au fost lucrate serios.

„Pot să spun că uneori am neglijat alte materii pentru a mă pregăti la cele de bacalaureat, dar am fost înţeleasă”, a mai spus Ioana.

Nici pentru Ioana Ciobîcă media de la examenul de bacalaureat nu influenţează foarte mult reuşita la facultate. Peste două săptămâni, Ioana va susţine examen de admitere la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Materiile de examen sunt matematica, economia şi o limbă străină, iar media la bacalaureat va conta în proporţie de 20% la media generală de admitere la facultate.

Cinci ore de studiu pe zi, în afara orelor de şcoală

Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava este în topul naţional al celor mai mari medii la bacalaureat din acest an prin Lia Manolache. Absolventă a profilului Arhitectură, arte ambientale şi design, Lia Manolache a făcut din lucrările sale de examen adevărate opere de artă, în care mâna corectoare nu a mai avut ce îndrepta. Şi pentru ea, media finală a fost o surpriză, chiar dacă subiectele de examen din acest an i s-au părut mai accesibile în comparaţie cu cele din anii trecuţi.

Limba şi literatura română a fost şi pentru Lia Manolache un examen cu emoţii. „M-am pregătit pentru fiecare materie, am alocat câte patru, cinci ore de studiu pe zi pentru acest examen, însă la limba română am avut emoţii, pentru că aici e vorba de modul în care abordez o temă, dar şi de interpretarea corectorului”, a spus Lia.

Medicină sau arhitectură, acestea sunt domeniile pe care Lia Manolache ar vrea să le urmeze la facultate, însă nu este decisă pe care să îl aleagă. Universităţile străine nu au atras-o, iar oraşul universitar pentru care Lia optează este Iaşi.

„Bacalaureatul a fost prima încercare serioasă a vieţii mele, iar pentru reuşitele mele aduc mulţumiri dascălilor mei din toţi anii de şcoală, domnul Laurenţiu Şpac, învăţătorul meu şi domnul Niculai Moroşan, dirigintele meu din liceu”, a mai ţinut să precizeze Lia Manolache.

Vrea să urmeze două facultăţi concomitent

Ana Maria Cojocar este o altă absolventă pentru care probele de bacalaureat au însemnat doar note de 10. Ana Maria a studiat la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, iar despre performanţa de la bacalaureat spune, cu modestie, că a ajutat-o Dumnezeu.

„M-am pregătit bine, însă nu m-am aşteptat numai la note de 10. M-a ajutat Dumnezeu şi am avut parte de subiectele pe care le ştiam poate cel mai bine”, a spus Ana Maria. Spre deosebire de colegii ei de pe „podiumul candidaţilor de 10”, biologia, şi nu limba română, a fost proba cu emoţii mai puternice.

„La această disciplină a fost nevoie de mai multă muncă. A trebuit să reiau materia din primii doi ani de liceu, dar în cele din urmă a fost bine”, a mai adăugat Ana Maria.

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Academia de Studii Economice sunt facultăţile pe care Ana Maria doreşte să le urmeze concomitent. Media de la bacalaureat nu o ajută foarte mult la intrarea la facultate, iar în scurt timp Ana Maria va susţine alte patru examene pentru admiterea în învăţământul superior.

Doi colegi de clasă, pe podiumul candidaţilor de 10

Ultimul, dar nu cel din urmă candidat cu nota 10 la bacalaureat este Matei Foit. El este absolvent al Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava, fost coleg de clasă cu Ioana Ciobîcă. Matematică, informatică, limba română, limba engleză şi educaţia fizică (baschet) sunt disciplinele pe care Matei a demonstrat că le stăpâneşte cu desăvârşire.

Am încercat să aflăm şi impresiile lui Matei referitoare la performanţa obţinută la bacalaureat, dar şi planurile lui de viitor. Din păcate, nu am reuşit să-l contactăm pe parcursul zilei de ieri.

Sediul CJ sau... al Muzeului Satului Bucovinean


Actualitate




Odată ajunşi în faţa Palatului Administrativ Suceava, cetăţenii veniţi cu treburi „la împărăţie” vor avea surpriza incertitudinii dacă se află la locul potrivit, respectiv intrarea în sediul Consiliului Judeţean sau a Muzeului Satului Bucovinean. Întâmpinaţi de gardiana de la intrare, omul de rând se va întreba dacă acesta va rupe biletul de intrare „în muzeu” sau îl va îndruma spre camera unde va primi lămuriri la problemele pentru care a venit. Toate astea pentru că noul preşedinte al CJ doreşte să dea o faţă nouă instituţiei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a invitat marţi, salariaţii instituţiei pe care o conduce la o cupă de şampanie, cu ocazia zilei de naştere, el împlinind 48 de ani. În cadrul acestui eveniment festiv, Gheorghe Flutur şi-a inaugurat biroul, care a fost renovat în ultimele două săptămâni. Intrarea în noul birou al preşedintelui CJ se face printr-o poartă bucovineană tradiţională sculptată în lemn, iar în interior, mobilierul este simplu şi funcţional. Gheorghe Flutur a precizat că în zona porţii bucovinene va fi amplasat un cerdac stilizat unde va fi organizată o mini expoziţie permanentă, care să prezinte tradiţiile din Bucovina.

Totodată, preşedintele CJ Suceava a declarat că şi la intrarea în sediul Consiliului Judeţean va fi amplasată o poartă bucovineană, arătând că doreşte ca şi intrările în judeţ să fie marcate tot cu porţi bucovinene.

Gheorghe Flutur a mai anunţat că în curtea interioară a instituţiei urmează să fie construită o sală de conferinţe, ţinând cont că actualele săli ale instituţiei nu permit organizarea unor manifestări cu participare foarte numeroasă.


Medici de familie amendaţi


Trei medici de familie suceveni, din localităţie Liteni, Vultureşti şi Forăşti au fost amendaţi de Casa de Asigurări de Sănătate pentru nerespectarea legislaţiei referitoare la eliberarea certificatelor de concediu medical. Potrivit preşedintelui-director general al CAS Suceava, Michaela Pelepco, medicii din Liteni şi Vultureşti au fost sancţionaţi contravenţional cu 2.500 de lei iar cel din Forăşti cu 1.000 de lei, amenzile fiind achitate. În plus, medicii din Liteni şi Vultureşti au mai fost sancţionaţi cu diminuarea cu 10% a valorii minim garantate a punctului „per capita” pe luna iunie 2008 pentru prescrieri nejustificate de medicamente. În cazul unui medic specialist din Câmpulung Moldovenesc s-a constatat raportarea în mod eronat drept ,,caz nou” pentru pacienţi cu diagnostic deja cunoscut, fiind aceeaşi afecţiune, situaţie în care, în afară de prima prezentare a pacientului, prezentările ulterioare reprezentau, de fapt, consulaţii de control. S-a calculat diferenţa de punctaj pentru aceste cazuri, imputându-se medicului suma de 712,91 lei.

Democrat liberala Mona Săndulescu, la Protecţia Copilului


Democrat liberala Monica Loredana Săndulescu a fost numită marţi în funcţia de director general adjunct al Direcţiei pentru Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Suceava. Ea se va ocupa deocamdată de compartimentele administrativ şi transporturi, fiind foarte posibil ca în perioada următoare să mai primească şi alte însărcinări. Contractul de muncă este semnat pe o perioadă determinată, „până la scoaterea la concurs a postului respectiv”. Mona Săndulescu este membră a Consiliului Local Suceava şi preşedinta Comisiei de urbanism. A fost în cărţi şi pentru una din cele două funcţii de viceprimar însă intenţiile sale nu s-au concretizat.

Poartă bucovineană la intrarea în biroul lui Flutur


Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur s-a pus pe fapte mari. El nu vizează numai reorganizarea administrativă a instituţiei ci şi modificarea ambientului interior. Cei care vor veni la uşa sa vor avea supriza să dea cu ochii de o imitaţie de poartă bucovineană, amplasată pe hol la intrarea în antecamera biroului său. Flutur a explicat că poarta bucovineană reprezintă emblema zonei şi cartea de vizită a judeţului arătând că acest element de decor dă personalitate interiorului.

Holul Consiliului Judeţean se va transforma într-o casă bucovineană

El a spus că o astfel de imitaţie va fi montată în curând şi la uşa de intrare în Consiliul Judeţean precum şi la intrările în judeţ. „Mie mi se pare că o construcţie, un birou, trebuie să aibă o personalitate. Este o chestiune de bun simţ şi cartea de vizită a judeţului pe care-l reprezinţi în faţa tuturor”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean. El a adăugat că intenţionează să facă modificări şi pe holul instituţiei. „Pe hol vom pune o imitaţie de gang pe care vor fi exponate populare. Vrem să dăm acestui hol intimitatea unei case bucovinene”, a explicat Flutur.

Biroul lui Flutur a căpătat culoare

Preşedintele Consiliului Judeţean şi-a finalizat reamenajarea biroului în care-şi va desfăşura activitatea în următorii ani. Gheorghe Flutur a înlocuit mobila neagră pe care a folosit-o predecesorul său, social democratul Gavril Mîrza, cu una în două culori bej-cireş. De asemenea a schimbat şi mocheta cu una de culoare cărămizie. În biroul său tronează un televizor LCD de dimensiuni mari, tabloul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt precum şi mai multe obiecte de decor. În camera intimă de lângă biroul său preşedintele Consiliului Judeţean dispune de asemenea de mobilier nou, de o canapea portocalie, televizor LCD şi baie dotată cu cabină de duş. „Am un birou luminos şi funcţional aşa cum mi-am dorit”, a încheiat Flutur.

Preşedintele CJ şi-a sărbătorit ziua de naştere alături de salariaţi


Preşedintele Consiliului Judeţean, democrat liberalul Gheorghe Flutur a împlinit ieri 48 de ani. El şi-a sărbătorit ziua naştere şi la locul de muncă mai exact în holul Consiliului Judeţean acolo unde a oferit angajaţilor o cupă de şampanie, fursecuri şi prăjituri. Flutur a fost felicitat de mai toţi salariaţii instituţiei începând de la femeile de serviciu până la directori.

Directorii PSD primii la urări

Printre cei care s-au aşezat la rând pentru a-i ura cele bune şefului lor s-au numărat şi directorii PSD din Consiliul Judeţean precum Atanasă Nistor, Paul Pentru Leşanu, Gheorghe Nichiforel sau Eugen Girigan, directorul societăţii Drumuri şi Poduri SA. Sărbătoritul a primit foarte multe flori care au fost în general de culoare portocalie. Flutur le-a transmis un mesaj optimist subordonaţilor săi spunându-le că încrâncenarea sa din campania electorală nu se va regăsi în activitatea administrativă. Gheorghe Flutur le-a dezvăluit angajaţilor Consiliului Judeţean că atunci când a plecat de la Ministerul Agriculturii salariaţii au plâns după el. „Intrarea mea la minister(nr. Ministerul Agriculturii) a fost cu anume temere din partea salariaţilor iar plecarea mea de la minister a fost cu lacrimi din partea salariaţilor. Să nu aveţi impresia că vreau să-mi schimb faţa faţă de dumneavoastră. M-aţi văzut la televizor încrâncenat dar aceea e luptă politică iar administraţia e altceva”, a spus Flutur. El a subliniat că a primit foarte multe felicitări, mai multe ca de obicei şi că se simte bine aici pentru că este acasă. „Mă simt mult mai bine aici pentru că sunt acasă şi oamenii sunt mai apropiaţi”, a menţionat Flutur care a ţinut să transmită sucevenilor multă sănătate şi să conteze pe el.

Flutur înfiinţează funcţia de administrator public


Judeţul Suceava va beneficia de serviciile unui administrator public. Funcţia este prinsă în noua organigramă a Consiliului Judeţean care va fi supusă aprobării în şedinţa deliberativului de joi, 10 iulie. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a declarat că postul va fi ocupat prin concurs conform prevederilor legale, precizând că administratorul public va prelua o parte din atribuţiile sale. Flutur a subliniat că noua organigramă nu măreşte numărul de posturi şi ea că se bazează pe principiul descentralizării. „Am pregătit noua organigramă pe care o vom supune aprobării plenului Consiliului Judeţean, o organigramă care are multe noutăţi, o organigramă care nu măreşte numărul de posturi, care încearcă o descentralizare o extindere în teritoriu a punctelor de lucru pe proiectele europene, o organigramă în care turismul este o prioritate şi ne organizăm la nivelul aparatului din Consiliul Judeţean astfel încât să punem în aplicare programele pe care le-am promis”, a spus Flutur.

Birou de turism şi serviciu de dezvoltare rurală

Noua organigramă va cuprinde două noi structuri. Este vorba de un Serviciu de dezvoltare rurală care va avea şase puncte în teritoriu, în localităţile urbane importante, puncte deservite de persoane care vor avea sarcina de a ajuta zonele respective să promoveze proiecte de dezvoltare rurală şi nu numai. Apoi de un birou de turism care va pune în practică proiectele lansate de Gheorghe Flutur în campania electorală precum cel privind turismul ecumenic. „În organigramă se văd foarte clar şi atribuţiile pe care le au vicepreşedinţii, secretarul, relaţia cu comunităţile locale. La Direcţia economică în relaţia cu agenţii economici, cu partenerii cu care noi avem contracte creăm un compartiment de urmărire a contractelor”, a mai spus Flutur.