vineri, 18 ianuarie 2008

Atenţie, cad ţurţuri şi... cărămizi!

Fălticeni


Încălzirea vremii aduce inevitabil topirea zăpezii. Dacă pe trotuare mai poţi ocoli în timp util o baltă, cînd treci pe sub streaşina vreunui imobil trebuie să fii foarte atent şi cu ochii pe sus pentru că nu se ştie cînd te poţi trezi cu zăpada de pe acoperiş sau vreun ţurţure în cap.

Atenţie, cad ţurţuri şi... cărămizi!
Ce să mai faci atunci cînd pe lîngă zăpadă şi gheaţă mai cad şi cărămizi? Prevăzători din fire, pentru că imobilul pe care-l gestionează este foarte vechi, angajaţii de la Muzeul Apelor "Mihai Băcescu" au amplasat afişe...

Mîrza se pune rău cu SRI-ul

Mîrza se pune rău cu SRI-ul


Consiliul Judeţean Suceava intenţionează să trimită o notificare către Guvernul României pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de prevederile unei hotărâri prin care administraţiile judeţene sunt obligate să achiziţioneze aparatură de securitate pentru aeroporturi dar care ar urma să fie folosite de SRI. Preşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza, a declarat că potrivit unei Hotărâri de Guvern emisă anul trecut, administraţia judeţeană trebuie să aloce fonduri din bugetul propriu pentru a cumpăra echipamente de control şi securitate, pentru dotarea Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava. În opinia lui Gavril Mîrza, o astfel de prevedere este incorectă, în condiţiile în care Consiliul Judeţean Suceava ar trebui să cumpere echipamente care ar urma să fie folosite de altă instituţie. „Sunt prevederi incorecte, pentru că, în primul rând, Guvernul nu poate să dispună şi să oblige Consiliile Judeţene, sau Consiliile Locale, ce să facă cu bugetele proprii. În al doilea rând, este incorect ca administraţiile judeţene să procure echipamente cu care să-şi facă treaba altă instituţie, în cazul de faţă SRI”, a spus preşedintele CJ Suceava. Potrivit Hotărârii de Guvern în cauză, Consiliul Judeţean ar trebui să aloce peste un milion de lei (10 miliarde de lei vechi) pentru achiziţionarea echipamentelor respective. Mîrza a precizat că cea mai bună soluţie pentru rezolvarea acestei probleme ar fi fost ca Executivul să aloce fonduri către SRI pentru a achiziţiona echipamentele de securitate pentru aeroporturi. El a mai adăugat că în situaţia în care notificarea pe care CJ Suceava o trimite Executivului va rămâne fără răspuns, administraţia judeţeană suceveană va acţiona în instanţă Hotărârea Guvernului ca fiind neconstituţională.

Investiţiile vor "mânca" mai mult de jumătate din bugetul Sucevei


Municipiul Suceava va beneficia în acest an de un buget cifrat la 3.150 de miliarde de lei vechi, din care mai mult de jumătate, adică 1.670 de miliarde, va fi direcţionat spre investiţii. Învăţământul va dispune de 935 de miliarde de lei vechi (29,68%), transporturile de 324 de miliarde (10,29%), asistenţa socială de 208 miliarde de lei vechi (6,64%), iar construcţia de locuinţe şi dezvoltarea publică de 400 de miliarde de lei (12,68%). Proiectul de buget prevede 20 de miliarde de lei vechi pentru sprijinirea sportului bani care vor merge în special spre fotbal şi handbal. Primarul Ion Lungu a declarat că bugetul pe 2008 este unul al „reconstrucţiei oraşului” precizând că pentru investiţii a fost alocată cea mai mare sumă de după 1990. „Bugetul are şi laturi sociale. Pensionarii cu pensii sub 10 milioane de lei vechi vor circula gratuit pe mijloacele de transport în comun. De asemenea ca urmare a celor stabilite la nivelul Comisiilor paritare, a Inspectoratului Şcolar Judeţean vom acorda în acest an cîte şapte tichete cadou a câte 50.000 de lei fiecare pentru şase evenimente, Crăciun, Paşti, plecare în concediu, şi alte evenimente. Sunt bani pe care-i primesc profesorii. Dintotdeauna învăţământul fost o prioritate pentru Primărie şi pentru mine ca primar şi mi se pare corect. Ca să putem face performanţă în şcoli profesorii trebuie plătiţi”, a declarat Lungu. Bugetul pe acest va fi aprobat în şedinţa Consiliului Local din 31 ianuarie însă pe 29 este programată o ultimă dezbatere publică pe marginea lui.

Donţu luat la mişto de Andreica


Atacurile purtătorului de cuvânt al PSD Suceava, Ovidiu Donţu, la adresa preşedintelui organizaţiei judeţene a PD-L, senatorul Gheorghe Flutur, nu au rămas fără răspuns. Cel care a fost de serviciu la PD-L a fost vicepreşedintele judeţean, deputatul Romică Andreica, care în intervenţia sa l-a ironizat pe Donţu. Andreica a constatat că Donţu este pasionat de literatură de vreme ce citeşte cu mare atenţie interviurile lui Flutur din 2004. « Sunt curios să aflu dacă a fost la cercul de literatură cînd era elev », s-a întrebat Andreica. El a ajuns la concluzia că Ovidiu Donţu suferă de un anumit defect profesional şi anume acela de a da premii făcând aluzie la trofeele pe care social democratul i le-a decernat simbolic lui Flutur şi anume « Trofeul Pinocchio » şi « Trofeul Palme care D`Or ». Asta ca urmare a faptului că senatorul Flutur nu şi-ar fi onorat promisunile electorale din 2004. Andreica consideră că Donţu ar merita trofeele « Lingura de Lemn » şi « Floarea din Colţ ». Vicepreşedintele PD-L Suceava nu a fost de acord cu solicitarea făcută de Donţu lui Flutur aceea de a-şi asuma guvernarea pe plan local în domeniile în care instituţiile descentralizate ale statului sunt conduse de foşti democraţi şi liberal democraţi precum pensiile, sănătatea sau învăţământul. « Îi reamintesc că Gheorghe Flutur şi PD-L nu sunt la guvernare şi că a greşit destinatarul. Domnul Donţu a făcut referire la programul Alianţei D.A. care nu a fost respectat. Îi reamintesc că la investirea guvernului Tăriceanu II PSD a votat pentru. Practic PSD a votat programul Alianţei pe care acum îl critică”, a spus Andreica. El s-a referit punctual la informaţia lansată de Donţu potrivit căreia Flutur a promis fonduri pentru regularizarea cursurilor de apă din Suceava, fonduri care nu au mai fost alocate. Andreica a arătat că împreună cu Flutur şi deputatul Dumitru Pardău a înaintat amendamente în vederea alocării de bani pentru regularizarea rîului Moldova amendamente care au picat însă şi îi sugerează lui Donţu să-l consulte în această problemă pe senatorul PNL de Suceava, Tiberiu Prodan. « Îi lansez o provocare domnului Donţu şi anume ca la regularizarea rîurilor să-l consulte pe domnul senator Prodan. El are două amendamente de 150 de miliarde de lei vechi pentru regularizarea de rîuri dar nu din Suceava ci din Iaşi şi Botoşani. Poate îl înteabă pe Prodan de ce nu a făcut amendamente pentru Suceava », a încheiat Andreica.

În judeţul Suceava, declaraţiile fiscale pot fi depuse on-line


Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă, a declarat că începând cu data de 1 februarie 2007, declaraţiile fiscale pentru plata impozitelor şi taxelor se vor putea depune on-line, folosind internetul. Aceasta după ce DGFP Suceava va beneficia, printre primele din ţară, de serviciul de „Depunere electronică a declaraţiilor”, folosind site-ul de internet al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.„Toţi contribuabilii suceveni vor avea acces la acest mijloc modern şi eficient de depunere on-line a declaraţiilor fiscale. Este o facilitate pentru agenţii economici, în primul rând pentru că vor economisi foarte mult timp”, a declarat Petrică Ropotă. El a precizat că vot putea fi depuse on-line declaraţiilor privind obligaţiile de plată la bugetul general consolidat, privind impozitul pe profit, declaraţia rectificativă, decontul de taxă pe valoarea adăugată, decontul special de TVA şi decontul privind accizele.„Trebuie subliniat că odată cu implementarea acestui sistem, pentru declararea unei obligaţii bugetare, pentru aceeaşi perioadă de raportare, nu se pot utiliza simultan mai multe metode de depunere a declaraţiilor fiscale”, a subliniat şeful DGFP Suceava. Petrică Ropotă a explicat că pentru a putea depunere on-line declaraţiile precizate anterior, contribuabilii au obligaţia să solicite un certificat digital, care se va elibera gratuit de Ministerul Economiei şi Finanţelor, pe numele persoanelor împuternicite să semnarea documentelor în cauză. Solicitarea acestui certificat se prin înregistrarea persoanei împuternicite pentru semnarea declaraţiilor ca utilizator al serviciului „Depunere declaraţii”, şi prin depunerea formularului „Cerere pentru obţinerea certificatului digital”, aflat pe site-ul de internet al ANAF. După completarea acestei cereri şi trimiterea ei on-line la ANAF, formularul se listează la imprimantă, şi se depune, însoţit de o serie de documente solicitate la sediul DGFP Suceava. „După verificarea documentelor depuse la noi, transmitem la ANAF confirmarea privind veridicitatea lor, iar în termen de 24 de ore contribuabilul va primi un mesaj pe e-mail, care va conţine adresa de internet de unde poate instala certificatul digital. Dacă în acest interval nu primeşte nici un răspuns, va trebui să se adreseze DGFP Suceava”, a mai spus Petrică Ropotă.

Taxa de înmatriculare a scos 5 milioane de euro din buzunarul sucevenilor


Sucevenii au plătit peste 5 milioane de euro în contul taxei de înmatriculare. Potrivit unei statistici a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, de la introducerea acestei taxe şi până în prezent valoarea totală a sumelor încasate este de 18,68 milioane de lei, echivalentul a 186,8 miliarde de lei vechi. Din această sumă, 17,927 milioane de lei au fost plătite în cursul anului 2007, pentru înmatricularea unui număr de 5.931 de autoturisme. De asemenea, de la începutul acestui an s-au mai înregistrat 257 de plăţi a taxei de primă înmatriculare, pentru suma de 0,75 milioane de lei. În acelaşi timp, statistica DGFP Suceava arată că anul trecut, 62 de suceveni au solicitat restituirea sumelor achitate pentru prima înmatriculare a autoturismelor pe care şi le-au achiziţionat. Şeful Finanţelor sucevene, Petrică Ropotă, a explicat că restituirile acestor sume s-a făcut la solicitarea persoanelor care le-au plătit, după ce acestea au decis să nu-şi mai înmatriculeze maşinile. „Legea permite restituirea sumelor, în condiţiile în care persoanele care vor acest lucru, fac dovada că nu îşi mai înmatriculează autoturismele”, a spus Ropotă. El a adăugat că suma restituită în cursul anului trecut a fost de 189.585 lei. În acelaşi timp, Ropotă a mai spus că de la începutul acestui an au mai fost înregistrate 2 cazuri de restituire a taxei de primă înmatriculare, pentru o sumă de 14.918 lei. Cele mai multe înmatriculări făcute în 2007 au fost în municipiul Suceava, fiind înregistrate 2.980 de plăţi în contul acestei taxe. Potrivit statisticii DGFP, pe locul al doilea la numărul de înmatriculări noi în anul 2007 este municipiul Rădăuţi, cu 892 de maşini, urmat de Fălticeni – 640 şi Vatra Dornei – 435. În ceea ce priveşte anul 2008, până în prezent s-au înmatriculat 257 de maşini, din care pentru 127 taxa de primă înmatriculare a fost plătită la Trezoreria Suceava.

Produsul "Bebe-cereale cu mere" retras din magazine


Nu cumpăraţi produsul „Bebe-cereale cu mere” pentru că acesta conţine substanţe nepermise pentru produsele alimentare. Inspecţia Sanitară de Stat Suceava a început încă de miercuri să retragă de pe piaţă cerealele respective. Potrivit dr. Ludovic Abiţei, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat Suceava, măsura a fost luată imediat ce s-a primit o notificare ce viza produsul “Bebe - cereale cu mere” având ca ţară de provenienţă Slovenia, importat şi distribuit de o firmă din Bucureşti. „ Am primit o notificare de retragere de piaţă a produsului “Bebe - cereale cu mere” din partea instituţiilor similare din Iaşi şi Bacău, iar inspectorii sanitari suceveni s-au deplasat în teren încă din cursul zilei de miercuri luând măsura retragerii de la comercializare a acestui produs care se găsea în unele farmacii sucevene”, a declarat domnul Abiţei. El a spus că o parte din aceste produse s-au vândut, altele au fost deja returnate distribuitorului, iar altele sunt retrase de pe piaţă de inspectorii sanitari.Produsul respectiv conţine două substanţe care “nu sunt admise pentru produsele alimentare, cu atât mai mult pentru cele destinate copiilor”.

Sufocati de intermediari taranii din Bucovina au renuntat la cresterea animalelor

Taranii din Bucovina renunta sa mai creasca animale, intrucat aceasta activitate nu mai este rentabila. Fata de mijlocul anilor’90, efectivele de animale din aceasta zona a tarii au scazut intre 30 si 50%. O usoara redresare s-a inregistrat in ultimii ani, pe fondul deschiderii unor ferme, majoritatea realizate cu ajutorul fondurilor SAPARD.In gospodariile particulare insa, nici nu se poate vorbi de o revigorare, oamenii renuntând total la animale ori crescând doar câteva pentru consumul propriu. Conform statisticilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava, in 1990, in judet se cresteau 261.000 de porci. In 2001, numarul porcinelor scazuse alarmant, pâna la 96.000 de capete. Incet, incet, situatia s-a mai redresat, ajungându-se anul trecut la un numar de 146.000 de capete de porci, departe totusi de cifrele de dupa Revolutie. In ceea ce priveste efectivele de pasari, situatia este aproximativ aceeasi, de la 2.370.000 de capete in anii ’90, ajungându-se in 2006 la 1.500.000 de pasari. Si bovinele s-au imputinat, de la 270.000 de capete in 1990 la 158.000 in 2001 si la 182.000 anul trecut. Nemult umirile crescatorilor de animale pleaca de la pretul oferit de intermediarii care le cumpara carnea sau laptele produs in gospodarie. Frustrarea cea mai mare vine atunci când oamenii vad preturile practicate in magazine, uneori duble fata de suma pe care au primit-o ei pe produs.

Un copil a furat bani din casa si si-a cumparat masina

Un baiat in varsta de 15 ani din Suceava, care a luat o suma de bani fara acordul parintilor si a disparut de la domiciliu, s-a intors acasa in cursul serii dupa ce si-a cumparat un autoturism.



Potrivit IPJ Suceava, Maria U. din Frasin a sesizat politia ca fiul sau in varsta de 15 ani a disparut de acasa luand din casa o suma de 1700 de lei, fara acordul parintilor, transmite Mediafax.

In urma cercetarilor, s-a stabilit ca baiatul a plecat ieri la bunicii sai din satul Bucsoaia, unde nu a mai ajuns.

Ulterior, in cursul serii, el a revenit acasa, spunand ca s-a deplasat in comuna Berchisesti insotit de un prieten, de unde a cumparat un autoturism marca Dacia 1310 de la Catalin I., autovehiculul fiind condus la intoarcere de vechiul proprietar.

Roberto Ayza Berca: Este posibil sa incep negocierile cu Cetatea Suceava

Pus pe lista de transferuri a Ceahlăului şi ameninţat cu sancţiuni financiare de către antrenorul Viorel Hizo pentru întârzierea de la reunirea lotului, Roberto Ayza Berca s-a alăturat marţi echipei nemţene.

Până la clarificarea situaţiei, jucătorul a intrat în programul normal de pregătire a formaţiei de sub "Pietricica", afirmând că doreşte să-şi ducă la bun sfârşit contractul la Ceahlăul, scadent în 2010. O soluţie de rezervă pentru atacantul brazilian este Cetatea Suceava, formaţie la care ar putea reveni din această iarnă. "Dacă cei de la Piatra Neamţ nu mai au nevoie de serviciile mele, este posibil să încep negocierile cu Cetatea Suceava. Voi lua o hotărâre în acest sens împreună cu impresarul meu", a declarat Roberto pentru site-ul oficial al clubului nemţean.

De altfel, oficialii de pe Areni şi-au manifestat încă de la începutul anului interesul pentru fotbalistul din "Ţara cafelei", principalul impediment în realizarea transferului fiind însă salariul anual de 50000 de euro pe care îl are momentan jucătorul, mult sub posibilităţile clubului sucevean.

Forum economic regional Suceava-Cernăuţi


Centrul „Bucovina” din Suceava va găzdui, la sfârşitul acestei săptămâni, un forum economic regional mixt, acţiune în care sunt angrenate Consiliul Judeţean Suceava şi Administraţia Regională de Stat Cernăuţi.
Preşedintele CJ Suceava, Gavril Mârza, a declarat că scopul forumului regional mixt „Bucovina” este de a impulsiona cooperarea transfrontalieră, prin identificarea de noi instrumente prin care să se stimuleze relaţiile între agenţii economici aflaţi de o parte şi de alta a graniţei.
Manifestarea include un târg la care vor participa peste 30 de firme din judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi.
Deschiderea oficială va avea loc vineri, 18 ianuarie, incluzând şi o dezbatere a strategiei regionale de dezvoltare economică a regiunii istorice Bucovina. Acţiunea se va încheia sâmbătă, când se vor trage concluziile asupra modului în care s-a derulat această ediţie.

Primarul Şerban vrea să candideze pentru un nou mandat

Cîmpulung Moldovenesc



Primarul municipiului Cîmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Şerban, şi-a anunţat oficial intenţia de candida pentru aceeaşi funcţie, la alegerile locale următoare. El este, deocamdată, singurul candidat înscris în cursă.

Anunţul a fost făcut în cadrul ultimei şedinţe a Biroului Politic Local al PNL Cîmpulung Moldovenesc, intenţia de candidatură fiind validată fără obiecţii. În ce priveşte lista posibililor candidaţi în alegerile locale, aceasta va fi finalizată în următoarele săptămîni.

Liberalii cîmpulungeni au mai stabilit organizarea de întîlniri cu cetăţenii municipiului, înainte de campania electorală, în ideea că politicienii trebuie să le fie alături cîmpulungenilor tot timpul, nu doar în vîltoarea electorală. Liberalii au subliniat că scopul acestor întîlniri este informarea localnicilor despre lucrările de investiţii din municipiu, termenele de finalizare şi viitoarele investiţii din programul primarului liberal.

Zeci de clădiri din Moldova au nevoie urgentă de consolidare


Zeci de clădiri din judeţele din regiunea de nord-est a ţării au nevoie de consolidare, pentru a se preveni o catastrofă în cazul unui cutremur puternic. Cea mai gravă situaţie este la Iaşi, unde nu mai puţin de 62 de blocuri au fost incluse în clasa întîi de risc seismic.

La acestea se adaugă alte cîteva imobile expertizate de către Primăria Iaşi, care, la rîndul lor, reprezintă o urgenţă pentru consolidare. "Nu vă pot spune la ce grad al unui cutremur clădirile se pot prăbuşi, pentru că analiza se face în termeni probabilitate, adică riscul să apară degradări mari în cazul unui seism", ne-a declarat Radu Lupăşteanu, inspector şef al Inspectoratului Judeţean în Construcţii (IJC) Iaşi.

650.000 de euro, consolidarea unui imobil din Roman

Deşi situaţia este destul de gravă, nici una dintre aceste clădiri nu a intrat în cadrul unui program guvernamental de consolidare. "Principalul motiv este faptul că locatarii nu se coagulează. Cadrul legislativ prevede ca locatarii să-şi gajeze imobilele, în cazul în care nu îşi permit să pună banii din buzunar pentru lucrări. Dacă plătesc cu banii jos, nu mai este necesară această procedură", ne-a explicat Radu Lupăşteanu. De altfel, în toată Moldova numărul imobilelor vechi care beneficiază de lucrări de întreţinere este extrem de mic, mai ales pentru că valoarea costurilor este extrem de ridicată. Un exemplu este în judeţul Neamţ, la Roman, unde o singură clădire a fost încadrată în cala întîi de risc seismic. Aceasta a intrat şi într-un program de reabilitare, iar costurile estimate se ridică la 650.000 de euro, potrivit unor date furnizate de IJC Neamţ. "În urma unui studiu geotehnic s-a concluzionat necesitatea adaptării soluţiei de consolidare cu piloţi de beton armat. Costurile sînt estimate la circa 650.000 de euro", se arată într-un comunicat semnat de inspectorul şef al IJC Neamţ, ing. Andrei Ignat. El a adăugat că procedurile sînt, la rîndul lor, extrem de complicate. "Proprietarii trebuie să facă ipotecă în favoarea primăriei, care urmează să le găsească locuinţe de tranzit, pentru ca ulterior să aştepte executarea lucrărilor", ne-a explicat ing. Andrei Ignat.

Un bloc din şase primeşte sprijin la Bacău

Nici Bacăul nu stă mai bine la prevenţie. Şase blocuri stau în Bacău gata să se prăbuşească la un cutremur la puternic, dar numai unul a primit fonduri pentru reabilitare.

"Produs în Bucovina"


Consiliul Judeţean (CJ) va depune, în vederea obţinerii de finanţare, în cadrul Programului de vecinătate România - Ucraina 2004-2006, componenta Phare CBC 2006, un proiect denumit "Centrul transfrontalier de instruire pentru afaceri".

Valoarea acestuia este de 183.600 euro şi are ca obiectiv îmbunătăţirea legăturilor economice transfrontaliere şi instruirea actorilor mediului de afaceri, în vederea dezvoltării economice durabile. Proiectul are două componente, cea dintîi referindu-se la realizarea, în incinta Centrului economic Bucovina, a unui punct de instruire pentru afaceri. Astfel, vor fi organizate 4 module destinate tinerilor care doresc să înceapă o afacere, precum şi agenţilor economici care intenţionează să-şi dezvolte activitatea cu respectarea standardelor europene. Beneficiarii proiectului vor fi selectaţi din cele două regiuni partenere, respectiv Suceava şi Cernăuţi, după criterii stabilite de comun acord cu partea ucraineană. Tot în acest context, va avea loc prima ediţie a Tîrgului transfrontalier "Produs în Bucovina". Preşedintele CJ, Gavril Mîrza, a declarat că acesta se va desfăşura în incinta pavilionului expoziţional al Centrului economic "Bucovina" şi va avea în vedere promovarea produselor cu specific bucovinean. În acest scop vor fi invitaţi 150 de agenţi economici din cele două ţări, care vor putea să prezinte şi să vîndă produse specifice zonei din care provin. Spaţiul de expunere şi publicitatea vor fi oferite gratuit, în scopul facilitării încheierii de contracte şi realizării de schimburi comerciale între cele două zone.

Pambac si Aerostar au batut palma pentru promovarea “fainarilor”


Mult anuntatele tratative dintre Aerostar si Pambac, mediate de primarul Romeo Stavarache, s-au incheiat marti spre folosul formatiei mai bine clasate in prima serie a Ligii a 3-a, Pambac. Ambele formatii au sanse teoretice de a se califica la barajul de promovare in Liga a 2-a, admitand ca Cetatea Suceava nu mai poate fi ajunsa.

Astfel, trei jucatori de la Aerostar - Petrea, Dragomir si Carp - au luat calea Stadionului “Lucretiu Avram”, in speranta ca vor juca la anul chiar pe Municipal. Acceptul dat de Aerostar este o premiera in fotbalul nostru local. De-a lungul anilor, echipele de ligi inferioare s-au remarcat mai ales printr-o adversitate totala fata de formatiile concitadine.

Chiar si in 1993, cand existau Aripile Selena si Cotidian Selena, asadar echipe cu acelasi sponsor - Dumitru Sechelariu -, prima i-a pus bete in roate “Partizanului”, in stradania sa de a promova in Divizia B.

Asta a contribuit la desfiintarea echipei Aripile, la momentul respectiv. Revenind la zilele noastre, este de observat ca transferul a trei jucatori nu inseamna totusi un ajutor masiv. In zilele urmatoare e posibil ca inca o formatie ajutata anul trecut de Consiliul Local, Willy, sa-si aduca obolul la propasirea Pambac.

Practic, este pentru prima data cand frumusetea pauzei de iarna, prin sarabanda transferurilor, este data de echipele din Liga a 3-a, in conditiile in care FCM Bacau nu mai starneste decat un foarte slab interes.

Cavalerii de la Arad nu au legatura cu maltezii lui Potolinca

Marele prior al Prioratului autonom de Romania – cu sediul la Arad - al Ordinului Suveran Sfantul Ioan de Ierusalim – Cavalerii de Malta (Federatia Prioratelor Autonome), Gheorghe Buzatu, ne-a cerut sa rectificam informatia conform careia ordinul din care face parte ar avea vreo legatura cu „cavalerii de Malta“ de la Suceava. In conformitate cu declaratiile lui Gheorghe Buzatu si cu documentele oficiale ale prioratului din Arad, acest ordin este o ramura a vechiului ordin de Malta, din care fac parte o serie de priorate autonome din toata lumea, constituita inca din secolul al XVII-lea, pornind de la prioratul autonom al Poloniei.

Spre deosebire de organizatia fantoma condusa de „ducele de Rodez“ Basilio Cali si Dorin Potolinca, Prioratul condus de Gheorghe Buzatu si ordinul din care face parte nu se revendica drept unicii continuatori ai ordinului initial, constituit la Ierusalim. Dimpotriva, conform actelor oficiale, Federatia Prioratelor Autonome „respecta toate celelalte ordine si autonomia lor“. In plus, in data de 13 noiembrie 2007, la Judecatoria Arad a fost inregistrata cererea formulata de catr e petentul Buzatu Constantin KGCM, persoana imputernicita pentru indeplinirea formalitatilor de inscriere in vederea dobândirii personalitatii juridice a Asociatiei Prioratul Autonom din România al Ordinului Suveran Sfântul Ioan din Jerusalim - Cavalerii de Malta, cerere care a fost aprobata de instanta.

PSD a prezentat lista celor "7 păcate" ale guvernării de dreapta



Purtătorul de cuvînt al Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, consilierul local Ovidiu Donţu, a dat publicităţii o listă cu cele "7 păcate" ale actualei guvernări de dreapta. Acesta susţine că, în 2007, din cauza strategiei actualui Guvern, "am asistat la serioase derapaje economice şi sociale".

Primul "păcat" ar fi, în opinia lui Ovidiu Donţu, faptul că economia actuală nu este sustenabilă şi că beneficiile economice nu se distribuie echitabil. "În 2007, 300 dintre cei mai bogaţi oameni din România deţineau 22 la sută din PIB", a explicat Ovidiu Donţu.

Al doilea păcat este reprezentat de "ratarea ţintei de inflaţie pe 2007", urmat de "inconsecvenţa politicii bugetare" şi de deficitul de cont curent, "care a depăşit 15 la sută din PIB". Acest lucru dovedeşte, în opinia lui Ovidiu Donţu, faptul că starea de bine resimţită de o parte a populaţiei se bazează în mare parte pe importurile de produse şi servicii şi nicidecum pe exporturile din ţară. Păcatul al cincilea este "gradul de absorbţie zero a fondurilor europene", urmat de "lipsa unei viziuni privind politica regională". Ultimul păcat al guvernării de dreapta, ar fi, în viziunea social-democratului sucevean, faptul că România a alocat domeniului de cercetare/dezvoltare "de trei ori mai puţine fonduri decît media ţărilor membre UE".

PD-L consideră că PSD mai are de guvernat judeţul „4 luni 3 săptămâni şi 2 zile”


Politica



Deputatul PD-L de Suceava, Romică Andreica a lansat joi, noul său „scenariu politic” legat de judeţul Suceava. Acesta a spus într-o conferinţă de presă că pentru Suceava se poate vorbi de celebrul film „4 luni 3 săptămâni şi 2 zile”, exact cât consideră deputatul că mai are de guvernat PSD la nivel de judeţ. „Noi vrem să câştigăm Consiliul Judeţean Suceava şi dacă se vor respecta termenele legale putem spune că la nivel de judeţ PSD mai poate guverna doar 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, a explicat Romică Andreica.

Acesta susţine că în perioada următoare PD-L va realiza o analiză foarte serioasă asupra candidaţilor de primari şi mai ales a actualilor primari şi vice-primari pe care PD-L îi are. „Vom face o analiză foarte serioasă a activităţii pe care actualii noştri primari şi viceprimari au desfăşurat-o pe parcursul acestui mandat şi vom decide dacă vor mai candida sau nu în vara acestui an din partea PD-L”, a explicat deputatul PD-L Andreica.

Sirena din Suceava se scalda in bazinul Floreasca

Recent, George Gaita, presedintele Federatiei de Polo, s-a plåns ca bazinul Floreasca este o rusine nationala. A facut-o cu ocazia derby-ului national de polo dintre Steaua si Dinamo, gazduit in singura piscina acoperita din Capitala. Pe 15 ianuarie, de ziua poetului national, Cristian Adomnitei, ministrul sucevean al educatiei, cercetarii si tineretului, a aparut pe nepusa masa la bazin, insotit de un echipaj al unui post de televiziune. S-a dezbracat de functie si s-a dat in figuri, sarind de la trambulina in bataia camerelor de luat vederi. Cåtiva putoi luati la inceput prin surprindere si-au revenit din uimire si au inceput sa faca misto de fizicul lui Adomnitei. S-a zis ca seamana cu o sirena decolorata, s-a comentat ca este un tip brevilin, stenic, mezomorf, cu un trup de talie medie, dar bine facut, datorita bunei functionari a corticosuprarenalelor, pancreasului si gonadelor, stimulând anabolismul proteic moderat. Ca manånca des ciorbe cu mult bors, pastrate la geam, deprindere capatata la camin, in timpul facultatii de constructii civile, industriale si agricole si desavårsita in timpul masteratului in elemente de construc
tie noi, cåt si a activitatii de coordonator constructie, sef district, consultant in constructii si director general antrepriza. In ciorba de rasoale pune un kil de pastårnac, morcov si telina, iar in timp ce baga la mat joaca taroc, despre care ministrul spune ca e un joc di carti putån cunoscut la noi, di pi vremea in cari Bucovina era ocupata di hasburji si ca tarocu-i un joc al mintii, ca bridge-ul, mai nibune, mai.
Nu stiu cine pe cine reabiliteaza. Ministrul reabiliteaza imaginea unui bazin care a ajuns o rusine nationala? Sau sariturile de la trambulina intr-un bazin care a ajuns o rusine pot reabilita un ministru a carui imagine ia apa pe zi ce trece? Una peste alta, scoala arde si Adomnitei o scalda, in timp ce sindicatele din invatamånt se plång ca ministrul trateaza cadrele didactice cu aceeasi unitate de masura cu care i-a tratat pe muncitorii necalificati de la drumuri si poduri si ca este interesat mai degraba de banii alocati pentru infrastructura decåt de o adevarata reforma a sistemului de învatamânt.