joi, 19 iulie 2007

Consulul Ucrainei la Suceava habar nu are de norul toxic


ImagePreşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza, a declarat, miercuri, că a avut o întrevedere cu noul consul general al Ucrainei la Suceava, Sergy Nikfhych. În cadrul discuţiilor, consulul general a spus că nu are date privind norul toxic format în urma accidentului feroviar din Ucraina.

Acesta a menţionat că a primit, marţi, o scrisoare oficială din parte prefectului de Suceava, Orest Onofrei, care solicita informaţii despre accident şi că această scrisoare a fost înaintată ministerului de resort din Ucraina.

ImageUn tren cu 15 vagoane încărcate cu fosfor galben a deraiat luni, în apropierea oraşului ucrainean Lviv (Lvov), situat în vestul ţării, la aproximativ 50 de kilometri de frontiera poloneză şi 250 de kilometri de România. Norul format de această substanţă foarte toxică s-a extins pe o suprafaţă de 86 de kilometri pătraţi de la locul accidentului, înainte de a se dispersa.

Eugen Bejinariu saluta demisia lui Dancu

Eugen Bejinariu saluta demisia lui Dancu

19 Iulie 2007

Eugen Bejinariu saluta demisia lui Dancu

Deputatul Eugen Bejinariu a salutat, miercuri, decizia vicepresedintelui PSD Vasile Dancu de a demisiona din functie, decizie pe care o considera fireasca, atata timp cat "un vicepresedinte nu este lasat sa vorbeasca liber".

Bejinariu a spus ca aceasta e "o practica" introdusa odata cu preluarea presedintiei partidului de catre Mircea Geoana. "Trebuie sa se termine cu asemenea practici asupra unor persoane din partid. In anumite momente sunt puse persoane obediente sa sara la gatul unor lideri.

Dancu era unul dintre lideri, iar in momentul in care si-a exprimat un punct de vedere liber s-a trecut la practica obisnuita", a afirmat Bejinariu. El a spus ca nu exclude posibilitatea de a fi interzise declaratiile, dar apreciaza ca liderii cu personalitate, care vor avea ceva de spus, pertinent, o vor face, in ciuda oricaror interdictii.

Deputatul de Suceava considera ca, in prezent, avand in vedere sondajele de opinie, PSD ar trebui sa puna accent pe coeziunea din partid si nu pe tot felul de dispute interne. "Avem treburi mai importante. E posibil sa ne punem problema daca ramanem peste pragul de a ajunge in Parlament", a spus Bejinariu.

Consulul Ucrainei nu stie de norul toxic

Consulul Ucrainei nu stie de norul toxic

19 Iulie 2007

Prefectura Suceava i-a solicitat consulului general al Consulatului Ucrainei, Sergy Nikfhych, informatii privind accidentul din Ucraina si impactul pe care acesta l-ar putea avea in judet, a declarat miercuri presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Gavril Marza.

Acesta a avut miercuri dimineata prima intalnire oficiala cu noul consul general al Ucrainei, pentru a discuta despre relatia dintre administratia judeteana si Consulatul general al Ucrainei la Suceava.

La finalul intrevederii, Marza a declarat ca Nikfhych nu are cunostinta despre norul toxic de deasupra tarii sale. "Consulul Ucrainei nu stie nimic despre nor", a afirmat Gavril Marza, adaugand ca diplomatul a inaintat solicitarea autoritatilor sucevene ministerului de resort din Ucraina si a spus ca "atunci cand va primi un raspuns oficial il va comunica".

Medicamente utile in vreme de canicula au disparut de pe piata

Medicamente utile in vreme de canicula au disparut de pe piata

19 Iulie 2007

O serie de medicamente ieftine, prescrise frecvent de medici, cu rezultate bune in perioade de canicula, nu se mai gasesc pe piata, desi pentru o parte dintre ele nu exista inlocuitori.

Potrivit medicilor suceveni, medicamente ca vitamina C injectabila, hidrocortizon hemisuccinat sau Propranolol au disparut de mult din farmaciile sucevene.

In plina perioada de canicula, cand cazurile de tetanii (sindrom caracterizat prin contractia muschilor si intepenirea membrelor) si alergii sunt frecvente, aceste produse nu mai pot fi prescrise, lipsa lor punand medicii intr-o situatie dificila.

Potrivit farmacistilor suceveni, singurul producator de fiole de vitamina C nu mai fabrica de cateva luni acest medicament, deoarece trebuie sa se reautorizeze conform normelor europene.

Farmacistii sustin ca linia de fabricatie a solutiei injectabile nu corespunde cerintelor UE iar producatorul a fost nevoit sa faca pauza in vederea modernizarii.

La randul lor, medicii suceveni spun ca vitamina C injectabila este unul dintre cele mai bune tratamente pentru cresterea imunitatii, deoarece se absoarbe repede in organism si poate fi administrata si bolnavilor cu probleme digestive. Este folosita cu succes in prevenirea gripei, virozelor si anemiilor, dar si in tratamentul intoxicatiei cu nitriti la copii.

In aceasta perioada, cand din cauza caniculei in multe fantani din judet apa a devenit toxica pentru sugari si copiii mici, prin depasirea concentratiilor maxime admise, criza de vitamina C injectabila ii obliga pe medici sa se descurce cu dificultate. Bebelusii care ajung la spital dupa ce li s-a preparat hrana cu apa din fantanile contaminate sunt tratati cu alte produse, precum albastru de metilen.

Hidrocortizonul hemisuccinat este un alt medicament folosit cu succes si care a disparut de pe piata dupa ce firmele au incetat sa-l mai produca din motive de rentabilitate.

Produsul, utilizat in toate starile de soc, inclusiv cel anafilactic provocat de intepaturile de albine, nu se mai gaseste nici in farmacii si nici in spitale.

Propranololul, utilizat frecvent de persoanele cardiace, a disparut, de asemenea, de pe piata, de mai bine de doua luni.

Pentru acest medicament exista insa produse similare si chiar mai bune, deoarece au mai putine efecte secundare, dar problema este costul de cateva ori mai mare. Inlocuitorii Propranololului au preturi de trei-patru ori mai mari, motiv pentru care o mare parte dintre bolnavi nu au acces usor la ei.

Propranololul era recomandat persoanelor cu afectiuni cardiace, dar era prescris si pacientilor cu ciroza sau cu afectiuni neurologice.

Un barbat a murit din cauza caniculei

Un barbat a murit din cauza caniculei

19 Iulie 2007

Un barbat a murit din cauza caniculei

Un barbat a murit din cauza caniculei, a declarat miercuri, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) Suceava, Daniel Martiniuc, transmite corespondentul ROMPRES. Potrivit directorului SJA, decesul barbatului in varsta de 74 de ani, din cartierul Itcani, reprezinta primul caz de acest fel consemnat dupa incalzirea excesiva a vremii. Martiniuc a spus ca el suferea de actiuni neurologice si a murit in urma unui accident cerebral.

Directorul SJA Suceava a spus ca, in ultimele zile, de cand in judet se inregistreaza temperaturi de circa 35 de grade Celsius, numarul solicitarilor, facute in special de persoane in varsta cunoscute cu afectiuni cardiace sau neurologice, a crescut semnificativ.

Experienta lui Adrian Nastase este folositoare partidului, sustine liderul filialei PSD

Experienta lui Adrian Nastase este folositoare partidului, sustine liderul filialei PSD

19 Iulie 2007

Experienta lui Adrian Nastase este folositoare partidului, sustine liderul filialei PSD

Experienta unor oameni ca Adrian Nastase este foarte folositoare partidului, dar si alti oameni cu experienta politica, de valoare, ar trebui atrasi in activitatea de partid, a declarat, miercuri, presedintele PSD Suceava, Gavril Marza.

Liderul judetean al PSD a explicat ca singura posibilitate ca Nastase sa revina la varful partidului, pe functia de secretar executiv, este organizarea unui congres prin care sa se modifice statutul si sa aiba loc alegeri. Potrivit lui Marza, "este cert ca avem nevoie de oameni cu experienta in laboratoarele partidului".

In opinia acestuia, experienta trebuie "impletita" cu entuziasmul si cu forta tineretului, iar intelepciunea oamenilor cu experienta trebuie "exploatata", pentru ca, altfel, cresterea in sondaje a PSD va avea de suferit. Marza apreciaza ca, in prezent, procentul real al PSD in sondaje ar fi de 20%, dar ca un "management" si o strategie bune ar putea ridica partidul la peste 30%.

Primaria suceveana intentioneaza sa devieze traficul greu din cauza caniculei

Primaria suceveana intentioneaza sa devieze traficul greu din cauza caniculei

19 Iulie 2007

Primaria suceveana intentioneaza sa devieze traficul greu din cauza caniculei

Primaria municipiului Suceava ar putea decide devierea traficului rutier greu, daca temperaturile se mentin extrem de ridicate, camioanele cu o greutate mai mare de 30 de tone urmand sa aiba interdictie de circulatie pe strazile municipiului, a declarat, miercuri, viceprimarul Angela Zarojanu.

Masura va fi luata doar in anumite conditii, pentru ca Primaria nu vrea sa riste procese de pe urma carora sa plateasca despagubiri firmelor de transport. Viceprimarul Sucevei a spus ca pe canicula carosabilul este deteriorat serios din cauza circulatiei camioanelor de tonaj mare.

Pe de alta parte, autoritatile judetene nu au impus niciun fel de masuri, din cauza caniculei, pentru autovehiculele de mare tonaj, astfel incat acestea sa nu mai circule pe drumurile judetene.

Totodata, nu a fost impus niciun fel de program pentru sistarea circulatiei, desi in mai multe judete din tara consiliile judetene au impus o interdictie temporara de acces si deplasare pe drumurile judetene, a autovehiculelor a caror masa totala pe osii depaseste 12 tone, pentru protejarea acestor artere de circulatie.

Radu Avadanei, director in cadrul Consiliului Judetean (CJ) Suceava, a declarat ca, deocamdata, nu a fost convocata o sedinta a administratiei judetene care sa ia o astfel de decizie. Restrictiile rutiere impuse printr-o decizie a Guvernului pentru drumurile nationale a creat nemultumiri in randul transportatorilor, care sustin ca inregistreaza pierderi de milioane de euro.

Potrivit transportatorilor decizia, fara o baza legala, afecteaza in primul rand sectorul de transporturi international si cel de constructii. Autoritatile centrale au declarat ca interdictia de circulatie va fi mentinuta pana la ridicarea avertizarilor cu cod galben si portocaliu. Circulatia masinilor de mare tonaj a fost interzisa intre orele 11,00 si 20,00 pe drumurile nationale aflate pe raza judetelor ce au primit avertizare meteo din cauza caniculei.

Puncte de prim ajutor in Radauti

Puncte de prim ajutor in Radauti

19 Iulie 2007

Doua puncte prim ajutor au fost amenajate in municipiul Radauti din cauza temperaturilor excesiv de ridicate, pentru a veni in sprijinul persoanelor afectate de canicula, a informat miercuri Biroul de presa al Primariei Radauti. Este vorba despre unul care functioneaza permanent la unitatea de urgenta a spitalului municipal si de altul in holul bibliotecii municipale, care functioneaza intre orele 9,00 si 18,00.

Concurs pentru noua sefi de sectii din Spitalul de Urgenta

Concurs pentru noua sefi de sectii din Spitalul de Urgenta

19 Iulie 2007

Noua sefi de sectie din cadrul Spitalului de Urgenta Sfantul Ioan cel Nou Suceava trebuie sa sustina examen daca vor sa-si pastreze functiile, in conditiile in care au fost numiti cu delegatie, transmite corespondentul ROMPRES.

Concursul pentru sefii de sectii se va desfasura in zilele de 28 si 29 august, iar ziua limita de depunere a dosarelor de inscriere este 20 iulie, ora 15.00. Concursul este organizat de Spitalul de Urgenta, cu avizul Ministerului Sanatatii.

Managerul spitatului, Costica Dascaliuc a declarat, miercuri, ca la concurs au fost scoase posturile de sef de sectie la: Medicina Interna - condusa acum de Lucia Ciomartan; Neurologie - condusa de Ioan Mihetiu; Obstetrica - Ginecologie - condusa de Cristian Irimie; Pediatrie - condusa de Iulia Frunza; Balneo-Fizio-Terapie - condusa de Zoe Irimie; Chirurgie si Ortopedie Infantila - condusa de Florin Filip; Pneumologie - condusa de Maria Muha; Boli Infectioase - condusa de Corina Stanescu si Anestezie si Terapie Intensiva - condusa de Dorin Stanescu.

De asemenea, seful Unitatii de Primire a Urgentelor din cadrul spitalului, Liviu Carlan, urmeaza sa sustina examen pe post, dar data la care se va organiza nu a fost inca stabilita, Ministerul Sanatatii urmand sa comunice conditiile in care vor avea loc testarile la aceste sectii.

Festival al copiilor, reprogramat din cauza caniculei

Festival al copiilor, reprogramat din cauza caniculei

19 Iulie 2007

Festival al copiilor, reprogramat din cauza caniculei

Festivalul National "Sezatoarea Copiilor", de la Falticeni, a fost reprogramat din cauza caniculei, a informat, miercuri, Biroul de presa al Primariei Falticeni. Programata in cadrul manifestarilor "Zilele Municipiului Falticeni", joi, la ora 16,30, "Sezatoarea Copiilor" va incepe la ora 19,00, pentru a-i proteja de canicula pe cei 300 de concurenti care urmeaza sa urce pe scena din centrul municipiului.

Vor participa copii din Falticeni, Botosani, Neamt, Sighetul Marmatiei, Iasi, Dorohoi, Campulung Moldovenesc, Siret, Panaci, Malini si Lamaseni. Festivalului National "Sezatoarea Copiilor" va deschide, joi, seria celor patru zile de spectacole in aer liber ce vor avea loc in Falticeni.

Populaţia Sucevei, sfătuită să nu stea în aer liber pentru a evita o posibilă intoxicaţie cu fosfor

Autoritatea de Sănătate Publică Suceava a recomandat, miercuri, populaţiei din judeţ să evite expunerea în aer liber, începând de miercuri, ora 20.00, până când APM va informa despre încetarea pericolului de intoxicaţie cu fosfor galben, pentru a evita eventualele efecte dăunătoare sănătăţii.
Directorul executiv al ASP Suceava, Odette Nicolae, a precizat că măsurile luate de ASP în cazul situaţiei de urgenţă create în urma accidentului din Ucraina nu au ca scop, în nici un caz, producerea de panică în rândul populaţiei şi au fost instituite în scop preventiv pentru ca atât cadrele medicale, cât şi populaţia să cunoască măsurile care s-ar impune în astfel de situaţii, transmite corespondentul Mediafax.
ASP Suceava precizează, într-un comunicat, că înghiţirea fosforului alb sau galben în stare elementară cauzează vărsături şi diaree, iar alte semne şi simptome ale intoxicaţiei severe pot include aritmii cardiace, comă, hipotensiune şi chiar deces, în timp ce contactul cu pielea poate cauza arsuri severe în interval de minute-ore.

Medicii sunt nemultumiti de spatiile pe care le vinde Primaria Falticeni

Medicii sunt nemultumiti de spatiile pe care le vinde Primaria Falticeni

18 Iulie 2007

Medicii sunt nemultumiti de spatiile pe care le vinde Primaria Falticeni

Mai putin de jumatate dintre cabinetele medicale din Falticeni au finalizat procedurile de vanzare-cumparare cu Primaria, a informat, marti, biroul de presa al municipalitatii, transmite corespondentul ROMPRES. Comisia pentru vanzarea cabinetelor medicale, din care fac parte reprezentanti ai Consiliului Local Falticeni, Administratiei Financiare, Colegiului Medicilor, Colegiului Medicilor Stomatologi si Autoritatii de Sanatate Publica, a incheiat primele 12 procese verbale, pentru tot atatea spatii.

Costul unui astfel de cabinet este intre 3.000 si 4.000 de lei. Pentru restul de 14 cabinete medicale, comisia se va intruni din nou pe data de 30 iulie, cand se asteapta rezolvarea problemelor care, in prezent, impiedica incheierea contractelor de vanzare. Exista medici care au solicitat un termen de amanare a cumpararii spatiilor, deoarece sustin ca, din punct de vedere medical, acestea nu indeplinesc conditiile prevazute de legislatia medicala.

Medicii ar dori ca respectivele cabinete sa nu mai fie dispersate in aceeasi cladire, ca in prezent, in acest sens ei urmand sa discute cu conducerea Spitalului Municipal Falticeni posibilitatea unei regrupari a spatiilor ce vor fi vandute. Daca nu se va ajunge la un consens in rezolvarea acestei situatii, va ramane la latitudinea medicilor optiunea de cumparare a spatiului sau de a ramane in regim de concesiune. Dintre cele 26 de cabinete medicale supuse vanzarii, 12 figureaza in incinta Ambulatoriului de Specialitate, cate patru in Dispensarele nr.1 si nr. 2, si sase in Dispensarul nr. 3.