Andreica a dat ca exemplu un proiect de lege iniţiat de el, colegul său Dumitru Pardău şi Gheorghe Flutur, în perioada când acesta era senator, şi care viza reducerea accizei la motorina destinată agriculturii.
luni, 1 septembrie 2008
PD-L contestă sprijinul declarat al PSD pentru agricultori
Andreica a dat ca exemplu un proiect de lege iniţiat de el, colegul său Dumitru Pardău şi Gheorghe Flutur, în perioada când acesta era senator, şi care viza reducerea accizei la motorina destinată agriculturii.
sursa: Monitorul de Suceava
Mii de consumatori fără energie electrică, din cauza unei firme de construcţii
sursa: Monitorul de Suceava
Şcoala de Arte „Ion Irimescu”, rampă de lansare pentru tinere talente
Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu” Suceava face înscrieri pentru noul an şcolar 2008-2009, care va începe pe 15 septembrie, la cele 21 de secţii deschise în municipiul Suceava şi 9 secţii externe, în localităţile Vicovu de Jos, Cajvana, Stroieşti, Ciocăneşti, Rădăuţi, Solca, Izvoarele Sucevei, Berchişeşti, Poiana Stampei.
La cursurile Şcolii Populare „Ion Irimescu” se pot înscrie copii şi tineri talentaţi, cu vârsta cuprinsă între 7 şi 35 de ani. Examenul de selecţie va avea loc sâmbătă, 13 septembrie, între orele 9:00 - 13:00, la sediul şcolii, de pe strada Universităţii. Taxa de înscriere este de 30 de lei. Persoanele care vor să se iniţieze sau să se perfecţioneze în domeniul artistic pot opta pentru muzică, coregrafie, arte plastice, foto, film, video, obiceiuri şi meşteşuguri.
sursa: Monitorul de Suceava
Nici o medie de 10 la a doua sesiune a bacalaureatului
sursa: Monitorul de Suceava
Onofrei spune că Băişanu şi-a pus mandatul de prefect la dispoziţia sa
sursa: Monitorul de Suceava
Suceava primeşte ceva mai mult de jumătate din fondurile pentru reconstrucţie
Judeţul Suceava va beneficia de aproximativ 60 de milioane de lei din cele 100 de milioane de lei alocate, miercuri, de Guvern, pentru refacerea infrastructurii rutiere judeţene şi comunale din judeţele afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie. Anunţul a fost făcut de prefectul judeţului Suceava, Alexandru Ştefan Băişanu, care a declarat că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, a primit asigurări că judeţul Suceava, unde s-au înregistrat şi cele mai mari pagube, va primi şi cea mai mare sumă din cele 100 de milioane de lei pe care Guvernul le-a alocat pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii. „Am reuşit să obţinem cea mai mare sumă pentru judeţul Suceava, şi asta în urma discuţiilor pe care le-am avut cu membrii şi cu conducerea Guvernului. Sunt fonduri care vor ajunge în judeţ, astfel încât să putem să începem, în cel mai scurt timp, lucrările pentru infrastructură”, a ţinut să declare prefectul Alexandru Băişanu.
Acesta a mai spus că banii alocaţi de Guvern vor fi gestionaţi de Prefectură, prin Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care va stabili priorităţile privind lucrările pentru infrastructură. Fondurile vor fi folosite pentru refacerea drumurilor judeţene şi comunale, a podurilor şi podeţelor afectate de inundaţiile din luna iulie, în baza situaţiilor raportate de Consiliul Judeţean şi de primăriile localităţilor calamitate. Prefectul a mai precizat că atribuirea lucrărilor de execuţie se va face în procedură de urgenţă, astfel încât începerea investiţiilor să aibă loc în cel mai scurt timp.
sursa: News Bucovina
PD-L Suceava vrea sediu şi la Burdujeni
,Organizaţia judeţeană a PD-L Suceava a anunţat că intenţionează să îşi deschidă un sediu în cartierul Burdujeni din municipiul reşedinţă de judeţ. Iniţiativa aparţine liderului organizaţiei judeţene, Gheorghe Flutur, dar şi secretarului general-adjunct, consilierul judeţean, Ioan Bălan. Democrat-liberalii au identificat deja şi un spaţiu de aproximativ 90 de metri pătraţi, care este situat pe Calea Unirii, la numărul 60, la parterul blocului 40 A, în zona sensului giratoriu din Burdujeni. Ioan Bălan a declarat presei că deschiderea acestui sediu din cartier reprezintă de fapt o premieră pentru formaţiunea sa politică. Din punctul de vedere al PD-L, această acţiune se înscrie în linia partidului „de a fi mai aproape de oameni şi de problemele lor”.
El a adăugat că locuitorii celui mai numeros cartier al municipiului Suceava vor avea permanent uşa deschisă la partid pentru a veni cu iniţiative sau pentru a ridica probleme cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi. Secretarul general adjunct al PD-L a explicat că problemele aduse în prim plan de cetăţeni vor constitui subiecte de analiză pentru liderii partidului, pentru consilierii locali şi cei judeţeni ai PD-L şi pentru primarul democrat liberal al municipiului Suceava, Ion Lungu.
“Era necesară deschiderea acestui sediu în Burdujeni, fiind cel mai mare cartier al municipiului Suceava, care a fost neglijat în trecut de fosta guvernare PSD-istă. PD-L a considerat că legătura cu oamenii şi problemele lor trebuie ţinută permanent acasă la ei, în mijlocul lor, acolo unde locuiesc şi îşi desfăşoară activitatea. Ne-am gândit să ne deplasăm către electorat nu doar o dată la patru ani, în timpul campaniei electorale. Deşi suntem un partid de opoziţie, vom căuta prin reprezentanţii noştri să rezolvăm problemele pe care le ridică cetăţenii acestui cartier al municipiului Suceava”, a precizat Ioan Bălan. Inaugurarea noului sediu al PD-L este programată să aibă loc în cursul acestei săptămâni.
sursa: News Bucovina
Suceava a obţinut menţiune la Olimpiada Internaţională de Astrofizică din Indonezia
Un absolvent al Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava a reuşit performanţa de a obţine o menţiune la cea de-a II-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astrofizică, care s-a desfăşurat, în perioada 21-28 august, în Indonezia. Conform Ministerului Educaţiei, lotul olimpic al României a obţinut două medalii, una de argint şi alta de bronz, dar şi trei menţiuni la această Olimpiadă, la care au participat peste 100 de concurenţi din 21 de ţări.
Medalia de argint i-a revenit elevei Miruna Oprescu din Constanţa, cea de bronz a fost obţinută de Kruk Sandor din Baia Mare, iar cu menţiuni au fost distinşi Cristina Cârstoiu din Argeş, Ioana Zelko din Bucureşti şi Nicu David Şerban absolvent al Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava. Elevul sucevean este absolvent al clasei de arhitectură din cadrul prestigiosului Colegiu de Artă şi a făcut parte din lotul olimpic lărgit al ţării noastre. Acesta a mai avut participări la olimpiade de astrofizică începând cu clasa a IX-a şi a fost pregătit de profesorul Victor Şutac, de la Fundaţia “Cygnus” din Suceava.
sursa: News Bucovina
Şantiere în şcolile inundate
În aşteptarea banilor
Cu doar două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, unele instituţii de învăţământ din judeţ sunt încă în şantier, iar lucrările de reabilitare şi igienizare încă nu au fost finalizate.
Situaţia cea mai grea o au acele instituţii de învăţământ afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie, care nu au primit încă nici un leu de la Guvern pentru a executa reparaţiile necesare şi pentru a-şi putea primi elevii în clase pe 15 septembrie.
Nici banii promişi de la fundaţii, alte instituţii sau organizaţii nu au ajuns încă în şcolile afectate de furia apelor, iar directorii şcolilor spun că au primit doar promisiuni de ajutorare.
Nici o grădiniţă în Vicovu de Jos
26 de instituţii de învăţământ din judeţ, şcoli şi grădiniţe, au avut de suferit de pe urma inundaţiilor, iar în patru localităţi, începerea anului şcolar stă sub semnul întrebării, dat fiind faptul că şcolile şi grădiniţele nu au fost încă reparate şi reamenajate.
Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat că preşcolarii şi o parte din elevii din Ulma, Straja, Brodina şi Vicovu de Jos riscă să nu poată începe noul an şcolar pe 15 septembrie, la fel ca restul elevilor.
Instituţiile de învăţământ din aceste localităţi sunt deteriorate, fondurile necesare reparaţiilor sunt insuficiente, iar o grădiniţă din Ulma, şcoala primară din Brodina, o grădiniţă din Straja şi două grădiniţe din Vicovu de Jos nu sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar.
La ora actuală, în localitatea Vicovu de Jos nu mai există nici o grădiniţă din cele trei care funcţionau anul trecut. Două dintre ele au fost deteriorate de inundaţii, iar una a fost retrocedată către vechiul proprietar.
„Am închiriat o casă particulară, plătim chirie 200 de euro pe lună şi copiii vor face grădiniţa acolo, pentru că altă soluţie nu avem”, a declarat directorul şcolii din Vicovu de Jos, Vasile Petruneac. Totodată, o altă grupă de grădiniţă va funcţiona în incinta Şcolii „Ion Vicoveanu” din localitate.
Şcoală din anul 1910, niciodată reparată capital
Nici starea Şcolii „Ion Vicoveanu” nu este una foarte bună, şi aceasta fiind puternic lovită de ape. „Şcoala a fost o insulă într-o mare de ape”, a declarat directorul Petruneac. Acesta a spus că timp de două zile temelia şcolii a stat sub ape, ceea ce a afectat rezistenţa construcţiei, având în vedere că este vorba despre o clădire construită în anul 1910 şi care nu fost niciodată reparată capital.
Parterul clădirii a fost de asemenea plin de apă, iar directorul şcolii a declarat că tot ce s-a făcut până acum a fost evacuarea apei, iar după ce pardoseala s-a uscat, clasele au fost date cu var.
Nici acoperişul şcolii nu a scăpat nevătămat după ploile puternice. „Acoperişul a fost afectat şi am avea nevoie de aproape un miliard de lei vechi numai pentru repararea lui”, a mai adăugat directorul Vasile Petruneac.
Pentru că în zilele cu ploaie apa ajunge în podul şcolii şi se infiltrează în plafonul claselor de la ultimul nivel al clădirii, Vasile Petruneac a fost nevoit să umple podul de lighene şi vase în care să se adune apa. „Am pus vase ca să nu ude tot plafonul, însă mai curge şi pe lângă. Poate afecta instalaţia electrică şi există chiar riscul unui scurt circuit”, a mai precizat Vasile Petruneac.
Şcoala „Ion Vicoveanu” poartă amprentele ultimelor inundaţii şi pereţii exteriori încă nu s-au uscat pe porţiunile de pe care apa s-a retras după mai multe zile.
Directorul instituţiei de învăţământ a declarat că, deşi situaţia nu este una bună, deşi şcoala a suferit mult de pe urma inundaţiilor, s-a încercat igienizarea pentru noul an. „Totul s-a făcut din banii pe care îi aveam noi, cu femeile de serviciu din şcoală şi cu nişte oameni trimişi de primărie. În rest, nu am primit nimic, nici un ban, deşi au venit rând pe rând, au promis că ne ajută şi cu atât am rămas”, a mai zis Vasile Petruneac.
Moloz la grădiniţa din Straja
Şi la Straja, grădiniţa din localitate a fost inundată la sfârşitul lunii iulie. În momentul de faţă, clădirea Grădiniţei cu Program Normal nr. 3 din localitate este dezafectată, iar curtea instituţiei şi fostele săli de clasă sunt pline de moloz.
O altă clădire de grădiniţă se află în construcţie, iar directoarea şcolii, Elena Bodnărescu, a declarat că până la 15 septembrie sunt promisiuni că lucrările se vor finaliza. „Am cumpărat parchet, tâmplăria termopan am primit-o de la primărie, mai avem nevoie de o sobă şi avem promisiuni că o să putem intra în clădire la începutul anului şcolar”, a spus directoarea.
În ceea ce priveşte fondurile primite după inundaţii de la autorităţi sau fundaţii, directoarea Bodnărescu a spus că a primit sprijin doar de la primărie.
La Ulma, lucrările de reabilitare a şcolii afectate de inundaţii au început de doar două zile. Directorul şcolii, Gheorghe Boghian, a spus că „şcoala va fi în lucru cel puţin trei luni de zile, iar elevii vor începe anul în şantier”. Reabilitarea clădirii este efectuată de Fundaţia „Dinu Patriciu”.
26 de instituţii de învăţământ din judeţ au fost afectate de inundaţiile produse la sfârşitul lunii iulie, 23 dintre ele fiind din mediul rural, iar trei şcoli sunt din mediul urban. Pentru reabilitarea acestor instituţii de învăţământ, Inspectoratul Şcolar Suceava a solicitat de la Guvern un ajutor financiar de 3,3 milioane de lei.
sursa: Monitorul de Suceava
Programele "Litoralul pentru toţi" şi "O săptămână la mare" revin de la 1 septembrie
Potrivit preşedintelui Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral, Corina Martin, "cel mai amplu program dedicat tuturor turiştilor care iubesc litoralul românesc" va începe pe data de 1 septembrie şi se va încheia pe data de 15 octombrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Până în acest moment, pentru programul "Litoralul pentru toţi", s-au înscris 15 hoteluri, de patru, trei şi două stele, aflate în staţiunile Mamaia, Costineşti, Jupiter, Cap Aurora şi Vama Veche, totalizând un număr de peste 4.000 de locuri de cazare. Tarifele practicate pentru şase nopţi de cazare sunt: 159 de lei - hotel 2 stele (fără mic dejun), 189 de lei - hotel 3 stele (fără mic dejun), 380 de lei - hotel 4 stele (cu mic dejun).
De asemenea, prin programul "O săptămână la mare", care va debuta tot la 1 septembrie, sunt puse la dispoziţia turiştilor aproximativ 3.500 de locuri de cazare.
Potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, pentru a încuraja vânzarea pachetelor turistice la ediţia din toamnă, care va începe luni, vor fi practicate aceleaşi tarife ca la ediţia precedentă, din luna iunie a acestui an. Astfel, oferta specială se va adresa tuturor categoriilor de turişti, pe principiul "primul venit - primul servit". Tarifele pentru oferta specială, pentru şase nopţi de cazare, fără servicii de masa, sunt de 129 lei/ persoană/ sejur la un hotel de o stea, 159 lei/ persoană/ sejur la hotel de 2 stele, respectiv 189 lei/ persoană / sejur la hotel de trei stele. Locurile de cazare incluse în acest program se adresează tuturor categoriilor de turişti români. Biletele pentru aceste hoteluri au fost puse în vânzare prin intermediul agenţiilor de turism din întreaga ţară.
Asortaţi bijuteriile cu hainele
Există câteva trucuri de care ar trebui să ţineţi cont pentru a combina cât mai bine bijuteriile cu hainele, în aşa fel încât să vă evidenţiaţi calităţile. Un lucru la care trebuie să fiţi foarte atente este legat de ţesăturile din care sunt realizate hainele pe care le purtaţi. Bluzele din lână se agaţă cu uşurinţă de bijuterii, în special de cercei sau inele. Dacă sunteţi plinuţă, nu trebuie să exageraţi cu bijuteriile. Evitaţi motivele grafice şi pietrele mari, lanţurile groase, medalioanele prea sofisticate.
Bijuterii pentru fiecare
Dacă aveţi părul castaniu, cu reflexe roşcate sau aurii, tenul măsliniu şi vă bronzaţi cu uşurinţă, iar ochii sunt verzi, albaştri sau căprui, bijuteriile potrivite sunt cele din aur galben. În ceea ce priveşte pietrele preţioase, alegeţi-le pe cele albastre, precum turcoazele, ametistul sau safirul. În materie de haine, optaţi pentru culori calde precum maro, auriu, portocaliu sau pentru pasteluri. Evitaţi negrul, albul sau albastrul marin.
Doamnele cu părul blond, pielea deschisă şi ochii albaştri sau verzi trebuie să se orienteze către bijuteriile din aur alb sau argint, cu pietre preţioase precum diamantele sau rubinele. Bijuteriile din aur galben nu se potrivesc cu tenul deschis la culoare. Hainele alese trebuie să fie luminoase: roşu, turcoaz, culoarea prunii, galben, diverse nuanţe de gri sau crem şi evitaţi portocaliul.
Dacă aveţi părul castaniu-roşiatic sau roşcat, tenul pistruiat şi ochii căprui sau verzi, optaţi pentru bijuterii din aur galben sau roşu, accesorii din piele şi pentru pietre preţioase precum coralul sau chihlimbarul. La capitolul haine, alegeţi tonalităţi calde precum albastru petrol, caramel, arămiu sau kaki. Evitaţi negrul, albastrul marin şi roşul.
Dacă părul dumneavoastră este închis la culoare, negru sau castaniu închis, iar tenul este palid sau măsliniu, aveţi ochii căprui, albastru-verzui sau gri-albastru, alegeţi bijuterii din aur alb sau argint. Alegeţi-vă haine în culori vii precum roşu, galben, albastru, roz fucsia.
Cum purtăm bijuteriile
Lanţurile strânse în jurul gâtului se potrivesc cu un decolteu rotund, care scoate în evidenţă bustul şi pot fi combinate cu o pereche de cercei discreţi. Lanţurile lungi care coboară până la nivelul sânilor vă vor scoate în evidenţă bustul. Cele lungi şi subţiri se potrivesc cu o ţinută sobră din ţesături uşoare şi fluide sau cu bluze largi.
Bijuteriile etnice sunt adesea fabricate din metale sau lemn, iar pietrele folosite nu sunt prelucrate. Pentru a le scoate în evidenţă, optaţi pentru haine în culori neutre precum bej, alb sau maro. Evitaţi să combinaţi bijuteriile din lemn cu ţesături imprimate, deoarece acestea vor deveni aproape invizibile.
Brăţările se potrivesc foarte bine atunci când purtaţi fustă, o rochie lungă sau vă îmbrăcaţi în stil hippy. Brăţările rotunde subţiază încheietura mâinii. Dacă îmbrăcaţi o bluză cu mâneci evazate, puteţi purta mai multe brăţări simple din metal. Dacă aveţi o bluză strâmtă, alegeţi o singură brăţară mai lată.
Fie că sunt mici, subţiri sau lungi, cerceii se potrivesc cel mai bine cu o bluză strâmtă, cu decolteu în V. În cazul în care purtaţi cercei din metale şi pietre preţioase, prindeţi-vă părul şi asortaţi-i cu un lănţişor.
Nu vă încărcaţi degetele cu inele
Un lucru pe care nu trebuie să-l neglijaţi este acela de a nu vă încărca mâinile cu inele.
Un inel pe fiecare deget sau mai multe pe un deget este o dovadă de prost gust. Nu interesează pe nimeni câte inele aveţi dumneavoastră în caseta de bijuterii. Important este să ştiţi să asortaţi inelul cu ţinuta vestimentară. Dacă purtaţi o bluză cu mâneci lungi, de culoare închisă, optaţi pentru inele cu pietre colorate. Dacă vă îmbrăcaţi într-o bluză cu mâneci bufante sau în cămaşă, dacă purtaţi o rochie elegantă, optaţi pentru inele discrete din metale preţioase, care vă vor subţia mâna. În cazul unei ţinute de seară, sunt absolut obligatorii inelele din metale şi cu pietre preţioase. Dacă nu aveţi, renunţaţi. În nici un caz nu purtaţi un inel din fier, metal sau plastic atunci când sunteţi îmbrăcată în rochie de seară.
sursa: Click News
Prefectul de Suceava şi inspectorul şcolar general se acuză reciproc
RĂFUIALĂ Înaintea campaniei electorale
Prefectul de Suceava, Alexandru Băişanu, i-a recomandat, ieri, şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Petru Carcalete, s-o lase mai moale cu şedinţele de partid şi să se preocupe mai mult de starea învăţământului preuniversitar sucevean. În urmă cu câteva zile, la şedinţa Colegiului Prefectural, Carcalete a tăcut mâlc, a neştiinţă, când prefectul l-a întrebat cum merg reabilitarea şi ingienizarea unităţilor de învăţământ din judeţ.
Scurt şi la obiect, Băişanu i-a solicitat şefului ISJ demisia, subliniind că are probleme mult mai importante, începând cu pregătirea şcolilor pentru 15 septembrie şi terminând cu lucrările de reconstrucţie a locuinţelor distruse de inundaţii. „Şcoala începe în două săptămâni, motiv pentru care îmi concentrez atenţia asupra acestor probleme. Deja am reuşit să aducem bani pentru şcoli, astfel încât să finalizăm lucrările de reabilitare a acestora. Avem de refăcut lucrările de infrastructură, să repunem pe picioare 2.000 de case, aşa că nu am timp să mă trag de curea cu Petru Carcalete”, a punctat Băişanu. În replică, Carcalete l-a acuzat pe prefect că se comportă ca un vătaf, în cadrul sedinţelor Colegiului Prefectural.
Petru Carcalete mai deţine o funcţie, în afară de cea de la inspectorat, şi anume este vicepreşedintele PD-L Suceava. În cursul anului trecut, acesta a fost demis de două ori, prin ordin al ministrului Educaţiei, dar a câştigat de fiecare dată procesul intentat statului. În prezent, candidatura sa este nominalizată pentru Senat, în colegiul uninominal Rădăuţi. (M.B.)
sursa: Gandul