duminică, 23 decembrie 2007

Hoti specializati in oficii postale. Sapte, in doar o luna



O grupare de spargatori de oficii postale da batai de cap politistilor suceveni, dupa ce, in ultimele doua luni, a dat lovitura dupa lovitura.
Prima spargere a fost data in noaptea de 15 spre 16 octombrie, la Dolhasca, unde au taiat casa de bani cu fierastraul electric. Hotii au gasit insa numai 2.000 de lei. Au luat apoi la rand oficiile postale din localitatile Slatina, Paiseni, Cornu Luncii, Bosanci si Campulung Moldovenesc. La Slatina, hotii au furat casa de bani cu totul, insa aveau sa constate ulterior ca in interior nu era niciun leu. La Bosanci, desi in interiorul oficiului postal se afla un seif de aproape 700 de kilograme, hotii nu s-au putut atinge de el si s-au multumit doar cu 20 de cartele telefonice si o unitate de calculator.
La mijlocul acestei saptamani, in noaptea de miercuri spre joi, hotii si-au incercat norocul si la oficiul postal din comuna Draguseni. Dupa ce au spart lacatul de la intrare si au scotocit prin toate birourile, spargatorii au trebuit sa imparta o bancnota de 100 de euro, pe care au luat-o dintr-un dulap al dirigintei oficiului postal.
Hotii nu au reusit sa treaca de gratiile care inconjurau seiful. Politistii sustin ca, desi hotii au folosit manusi pentru a nu lasa amprente, criminalistii au gasit cateva urme care vor putea duce la prinderea si identificarea spargatorilor. Intre timp insa, oamenii legii le-au atras atentia tuturor dirigintilor de oficii postale sa nu lase bani in sediu peste noapte.

Regal Petroleum Announces Gas Discovery in Dornesti Sud-1 Well in Romania

Regal Petroleum announces that Aurelian Oil and Gas plc, through its wholly owned Romanian subsidiary, Aurelian Oil & Gas Romania S.R.L. (”Aurelian”), as operator of the Suceava EV-1 Concession (the “Concession”) in Romania has completed flow testing of the Dornesti Sud-1 exploration well.

A flow test of a 12.5 metre interval, from 531.8 metres to 544.3 metres, produced gas at an average rate of 24,840 Sm3/d (876 Mscf/d) with a flowing wellhead pressure of 32 bar (464 psi) on a 12mm choke over a 8 hour main flow period.

The Dornesti Sud-1 well was drilled through the Sarmatian formation to a total depth of 910 metres and encountered gas in the interval 528 metres to 545 metres. This section, which consists of sandstones interbedded with siltstones and claystones, was interpreted to be gas bearing on evaluation with electrical logs.

The well has been completed as a production well and efforts will be directed to tying it in during 2008 to the Bilca Gas Plant, operated by Aurelian on its adjacent Brodina Block EIII-1 concession.

Regal holds a 50% working interest in the Concession with Aurelian holding the remaining 50% interest, and the Concession covers an area of 4,103 square kilometres onshore in the north-east of Romania.

Spitalul Judeţean va fi informatizat


Informatizarea Spitalului Judeţean "Sf Ioan cel Nou" se află pe ultima sută de metri. "Se lucrează la crearea reţelei. În ianuarie se va face training-ul personalului pentru folosirea aplicaţiilor acestui soft care, din februarie, va deveni funcţional", a declarat directorul adjunct medical al spitalului, Doina Elena Ganea Motan.

Printre avantajele informatizării, conducerea spitalului a menţionat crearea unei baze de date care va permite o mai bună evidenţă a cheltuielilor pe pacient şi pe secţie sau compartiment, traseul pacientului pe diferite secţii, istoricul medical al pacientului cu multiple internări. "Efectiv vom avea CV-ul medical al pacientului", a adăugat dna Ganea Motan. Un alt avantaj al informatizării este rapiditatea transmiterii datelor, dar şi realizarea unei evidenţe stricte a consumului de medicamente şi materiale sanitare pe secţii, o evidenţă a stocurilor şi a personalului. De asemenea, se vor putea transmite on-line imagini diagnosticale ale pacienţilor, gen radiografii, pe secţii şi în săli de operaţii. Soft-ul, în valoare de aproximativ 200.000 de lei, a fost achiziţionat din veniturile proprii ale spitalului, mai exact din efectuarea studiilor clinice, computerele, în număr de 127 fiind cumpărate treptat.

Grupe de supraveghere şi intervenţie la Dolhasca şi Liteni


În cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) au fost înfiinţate grupe de supraveghere şi intervenţie în oraşele Dolhasca şi Liteni. Cele două structuri sînt operaţionale şi vor îndeplini o gamă variată de atribuţii în domeniul ordinii publice, cum ar fi: asigurarea ordinii publice la întruniri şi manifestaţii (activităţi cultural-artistice, sportive, religioase, comerciale, marşuri, demonstraţii), intervenţia şi restabilirea ordinii publice, intervenţia pentru combaterea manifestărilor de violenţă între diferite grupuri turbulente, supravegherea, controlul şi asigurarea protecţiei şi conservării fondului cinegetic şi piscicol natural, a fondului silvic, protecţia mediului, prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, cu preponderenţă în zona pieţelor, tîrgurilor şi în locurile cu potenţial criminogen ridicat, efectuarea unor acte procedurale la solicitarea magistraţilor, protejarea populaţiei împotriva activităţilor comerciale ilicite.

Prefectul Sucevei, ţap ispăşitor pentru răul din judeţ


Toţi prefecţii din ţară, întruniţi la un seminar pe tematica instituţiilor europene şi accesarea fondurilor europene, au cerut clarificarea atribuţiilor pe care le au şefii instituţiilor publice deconcentrate în teritoriu.

Potrivit prefectului de Suceava, Orest Onofrei, în prezent, rolul prefecţilor pe linia accesării fondurilor europene este incert, aceştia avînd atribuţii doar în ceea ce priveşte controlul legalităţii în domeniu. Aceasta, în contradicţie cu unii omologi din ţările membre ale Uniunii Europene, care avizează toate proiectele cu finanţare externă. Pe de altă parte, în cadrul regiunilor de dezvoltare, prefecţii au statut de invitat, în ciuda faptului că instituţia prefectului este implicată în programele de dezvoltare a judeţului, inclusiv din fonduri europene. "Noi nu cerem atribuţii suplimentare, ci unele foarte clar delimitate şi specificate. Prefectul nu poate fi făcut responsabil, pentru lucruri în neregulă, dar care nu au fost prevăzute ca fiind în sarcina acestora. Prefectul este scos ţap ispăşitor pentru ceea ce se întîmplă rău în judeţ şi mai puţin pentru ceea ce este bine şi corect", a subliniat Orest Onofrei.

Recomandări de la salvamontişti pentru perioada sărbătorilor


Serviciul Public Salvamont al judeţului Suceava a atenţionat turiştii printr-un comunicat că în perioada sărbătorilor de iarnă sînt necesare precauţii suplimentare la abordarea traseelor montane.

Sînt declarate închise traseele ce urmăresc curbele de nivel -– cel marcat cu cruce roşie în masivul Giumalău şi cel marcat cu bandă albastră (drumul Maria Tereza) în masivul Călimani. Din cauza zăpezii grose şi instabile sînt posibile oricînd avalanşe, aşa încît este total nerecomandată parcurgerea pasajelor pe curbe de nivel. În ce priveşte deplasarea pe zonele de creastă, salvamontiştii recomandă evitarea cornişei, din cauza pericolului de rupere a zăpezii. Pentru masivul Călimani accesul se poate face pe traseu Gura Haitei–-Cariera Călimani. Sînt necesare echipamentul de bivuac, colţari şi pioleţi.

Pentru masivul Rarău accesul auto este posibil numai în condiţii extreme pe traseul Izvorul Alb-–Rarău, din cauza podurilor de gheaţă, şi numai pînă în zona Sihăstria. Accesul auto pe traseul Chiril-–Rarău este posibil numai pînă la schit iar pe traseul Pojorîta-–Rarău se pot parcurge cu maşina doar primii 8 din cei 16 kilometri de drum. Pe traseul Pojorîta-–Rarău sînt probleme în zona Munceii Rarăului din cauza viscoliturilor. Pentru acces pietonal sînt recomandate traseele Izvorul Alb-–Cabana Rarău (marcaj bulina roşie) şi Chiril-–Cabana Rarău (marcaj bulina albastră).

În masivul Giumalău accesul auto este posibil doar pe primii 5 km pe Pîrîul Rusca, apoi traseul se poate parcurge pietonal în 3-4 ore, în funcţie de starea potecii şi condiţiile meteo.

Potrivit afirmaţiilor şefului salvamontiştilor suceveni, Voicu Raia, este necesară şi respectarea de către turişti şi a unor reguli generale, care îi pot scuti de multe neplăceri pe munte. "Echipamentul de iarnă este obligatoriu. În plus, este bine ca fiecare turist să cunoască numărul de telefon al echipei salvamont ce acţionează în zonă. Dacă nu cunoaşte acest număr, poate forma pe telefonul mobil 0SALVAMONT, care este numărul dipeceratului naţional sau poate apela numărul nostru, 0745313052", ne-a spus Voicu Raia.

Modernizări austriece pentru spitalul din Rădăuţi


Compartimentul de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Municipal Rădăuţi a redevenit funcţional, după ce a făcut obiectul unor investiţii în valoare de 100.000 de euro.

Modernizări austriece pentru spitalul din Rădăuţi
Secţia a fost modernizată cu sprijinul firmei austriece Holzindustrie Schweighofer, oraşului Viena şi omului de afaceri local Costel Babiuc. Secţia a fost redeschisă în prezenţa unor oficiali locali şi judeţeni, a proprietarului companiei austriece, Gerald Schweighofer şi a omului de afaceri Costel Babiuc. Austriecii au decis să contribuie la modernizarea Compartimentul de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Municipal Rădăuţi, după ce proprietarului companiei austriece, Gerald Schweighofer a suferit un accident şi a fost transportat la unitatea spitalicească rădăuţeană. Aici a rămas neplăcut surprins de starea jalnică în care se afla spitalul. Urgenţa Spitalului Rădăuţi dispune de acum, între altele, de o sală de operaţie pentru mici intervenţii, cabinet de consultaţii şi două saloane. Pe de altă parte, directorul grupului austriac Egger România, Ioan Lucian Banciu, a declarat că, în 2008, compania pe care o reprezintă se va ocupa de modernizarea unei alte părţi a spitalului din Rădăuţi.

Cheltuieli bugetare pe ultima sută de metri


Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Stela Acatrinei, a înştiinţat şefii de unităţi administrativ-teritoriale că încă mai pot cheltui banii alocaţi din fondul de rezervă bugetară prin Hotărîrea de Guvern nr 1462 din 17 decembrie.

D-sa a precizat că sumele respective pot fi prinse în buget prin dispoziţie a primarilor sau preşedintelui Consiliului Judeţean, urmînd ca, în prima şedinţă a deliberativelor, respectivele operări să fie validate de către aleşi. "Nu trebuie aşteptat ca modificările să se facă în consilii, pentru că nu mai există timp. La fel s-a întîmplat şi anul trecut, cînd unele lucrările au trebuit făcute pe ultima sută de metri", a menţionat dna Acatrinei, adăugînd că sumele primite din fondul de rezervă bugetar şi necheltuite în timp util nu vor mai putea fi folosite decît pentru investiţii, plata dobînzilor la credite, precum şi a penalităţilor, fiind interzisă orientarea lor către nevoi curente.

Cu maşina în groapă...


O parte dintre societăţile care au cîştigat licitaţia pentru reabilitarea reţelei de termoficare a oraşului continuă să-şi bată joc de suceveni. După ce au înlocuit cîteva conducte pe strada Mărăşeşti, muncitorii au acoperit groapa superficial.

Cu maşina în groapă...
Ultimele zăpezi şi traficul intens au împrăştiat pietrişul, iar groapa s-a transformat în capcană pentru maşini.

Biroul Permanent Judeţean al PDL a fost constituit


Politica



Flutur Gheorghe Flutur, a anunţat că s-a finalizat acţiunea de constituire a Biroului Permanent Judeţean al organizaţiei, precizând şi numărul de membrii ai PDL Suceava, respect 14.300. În urmă cu două săptămâni preşedinte al PD-L Suceava a fost desemnat senatorul Gheorghe Flutur. Acesta a precizat că Biroul Judeţean de Conducere al PD-L Suceava are lotul complet, după ce în acest organism au fost cooptate noi persoane, pentru care deocamdată nu s-au stabilit funcţiile pe care le vor ocupa şi nici atribuţiile.

Biroul Judeţean este format din 29 de persoane, 16 de la PLD şi 13 de la PD. Între nou veniţii în forul de conducere se află deputaţii Aurel Olărean şi Romică Andreica, senatorul Constantin Gheorghe, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Eugen Uricec, expertul guvernamental Daniel Cadariu, fostul prefect Vasile Ilie, şeful Inspectoratului Şcolar, Petru Carcalete, primarul comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, precum şi consilierii locali Cristina Iordăchel, Niculai Barbă şi Viorel Seredenciuc.

Prim-vicepreşedinţi sunt avocatul Radu Ursu şi deputatul Dumitru Pardău, secretar general este Marius Vatavu, iar secretar general adjunct Ioan Bălan.

Gheorghe Flutur a declarat că până pe 14 ianuarie urmează să fie desemnate birourile de conducere ale organizaţiilor municipale şi orăşeneşti ale partidului, iar până pe 1 februarie, ale celor din mediul rural.

Parlamentari PDL au votat împotriva propriilor amendamente la buget


Politica



Capra.Mihai.SanduDeputatul PNL de Suceava, Mihai Sandu Capră membru al Comisiei de buget finanţe, a spus într-o conferinţă de presă că parlamentarii PDL nu înţeleg să facă opoziţie decât prin a vota împotrivă astfel aceştia au votat împotriva propriilor amendamente sau chiar împotriva titlului legii.

Acesta a spus că parlamentarii PDL au făcut mai multe amendamente, dar că nu le-au susţinut nici în comisie şi nici în plen. Ca exemplu a fost dat cazul deputatului PDL de Suceava, Aurel Olărean, care a avut câştig de cauză cu un amendament prin care s-a alocat suma de 300.000 de lei pentru studiul de fezabilitate al şoselei de centură a municipiului Rădăuţi, amendament care a fost aprobat, dar la care parlamentarii PDL au votat împotrivă.

Mihai Sandu Capră a mai menţionat că parlamentarii suceveni PNL şi PSD au susţinut suplimentarea sumei alocate judeţului Suceava pentru echilibrarea bugetelor locale cu 26 de milioane de lei şi au mai fost aprobate suplimentări de sume pentru lucrări de întreţinere a 85 de biserici şi mănăstiri din judeţ.

Fotbal. Liga a IV-a >> În prim plan disciplina


Sport



Deşi au mai fost pe ici pe colo încălcări ale regulametului, ediţia de campionat 2007-2008 (cel puţin în turul din această toamnă) a fost una mai disciplinată. Asociaţia Judeţeană de Fotbal, preşedintele Aurel Daicu au fost în permanenţă pe fază la fiecare caz mai deosebit de indisciplină, iar Comisia de Disciplină a fost de la prima etapă de campionat în litera regulamentului, atât Comisia AJF-ului pentru echipe şi jucători, cât şi Subcomisia de disciplină a arbitrilor.

Au fost încă de la prima etapă eliminări din joc Ion Maniliuc – Viitorul Liteni, Dan Ichim – Bucovina Rădăuţi, Suciu Craiu – Juventus II Fălticeni, Valentin Grigorean – Rapid CFR Suceava (seniori), Rogojan Ionuţ – CSM Dorna Vatra Dornei (juniori), care au fost sancţionaţi cu câte o etapă de suspendare şi 20 lei penalitate sportivă, iar juniorii Ionel Ţugui – Bradul Putna şi Laurenţiu Lazăr – Gura Humorului, care s-au lovit reciproc, au primit câte trei etape de suspendare şi 50 lei penalitate sportivă.

Tot în prima etapă au fost încălcări ale regulamentului la partida disputată la Udeşti dintre Flacăra Roşie din localitate şi Rapid CFR Suceava. Proteste la deciziile arbitrilor, agresarea fizică şi verbală a acestora de către conducătorii echipei gazdă şi câţiva spectatori turbulenţi au determinat Comisia să-l suspende pe delegatul echipei din Udeşti, Ioan Mititiuc, pentru şase etape şi să-l sancţioneze cu 550 lei penalitate sportivă şi a suspendat pentru două etape dreptul de a organiza meciuri pe teren propriu şi penalitate sportivă de 500 lei pentru echipa din Udeşti.

Să menţionăm că pentru acestă ediţie de campionat a fost introdus în regulamentul disciplinar articolul 16, pct. 1, litera a, care prevede ca o conduită nesportivă echipa care este sancţionată cu cinci sau mai multe cartonaşe galbene. În prima şedinţă a Comisiei de Disciplină a AJF au fost sancţionate cu acest articol echipele CS Gura Humorului şi Flacăra Roşie Udeşti, 50 lei penalitate sportivă pentru sancţionarea cu 5 galbene, Unirea Boroaia, 60 lei penalitate sportivă pentru sancţionarea cu 7 galbene.

Măsurile drastice luate de Comisie au băgat frica în Asociaţiile Sportive şi a urmat o perioadă în care cazurile de indisciplină au fost mai rare.

Să vedem cum stau echipele (seniori şi juniori) după 15 etape de campionat:

Unirea Boroaia 74 c.g. 2 c.r.

Zimbrul Siret 65 c.g. 9 c.r.

Rapid CFR Suceava 64 c.g. 3 c.r.

Juventus II Fălticeni 62 c.g. 7 c.r.

Cetatea II Suceava 56 c.g. 2 c.r.

Bucovina Rădăuţi 55 c.g. 5 c.r.

Avântul Todireşti 55 c.g. 4 c.r.

Flacăra Roşie Udeşti 55 c.g. -

CSO Viitorul Liteni 51 c.g. 5 c.r.

Florconstruct Pătrăuţi 49 c.g. 8 c.r.

Bradul Putna 45 c.g. 2 c.r.

CS Gura Humorului 50 c.g. 6 c.r.

Bucovina Bădeuţi 44 c.g. 7 c.r.

Minerul Iacobeni 39 c.g. 1 c.r.

Dorna Vatra Dornei 36 c.g. 8 c.r.

Foresta Moldoviţa 35 c.g. 11 c.r.

Fotbal. Liga a IV-a >> CSM Dorna Vatra Dornei, cele mai multe goluri marcate


Sport



La sfârşitul turului ediţiei de campionat 2007-2008, cele mai multe goluri, 55, au înscris cei de la Dorna Vatra Dornei, urmaţi de Cetatea II Suceava Arbore – 49, Rapid CFR Suceava – 48, CS Gura Humorului – 48 şi Florconstruct Pătrăuţi – 36 goluri.

Şi într-un clasament al celei mai bune linii de atac conduc tot dornenii, cu 32 de goluri înscrise: D. Bostan – 15, Cobzariu – 11 şi Stan – 6, urmaţi de aceea a Florconstructului, cu 26 de goluri: I. Stoian – 14, N. Niga – 8 şi I. Niga – 4; pe locul trei, la egalitate, cu 21 de goluri, înaintările Rapidului (L. Burlacu – 7 goluri, Stamate – 7 şi Romaniuc – 7) şi a Cetăţii II (Homneac –12, Dovalciuc – 5 şi O. Păcurari – 4).

Iată cum arată un clasament al golgheterilor tuturor celor 16 echipe din Liga a IV-a la sfârşitul turului:

Rapid CFR Suceava

- L. Burlacu – 7 goluri

- Stamate – 7

- Romaniuc – 7

- Bejinariu – 6

- Turineac – 5

Cetatea II Suceava Arbore

- T. Homneac – 12 goluri

- Dovalciuc – 5

- O. Păcurari – 4

- Tomaz – 4

- Crişu – 4

Minerul Iacobeni Ciocăneşti

- R. Ivan – 7 goluri

- Dascălu – 6

- Berechea – 5

- Tomiuc – 5

Flacăra Roşie Udeşti

- Fl. Bai – 5 goluri

- Lazăr – 4

- Ostrovan – 3

Bucovina Bădeuţi

* Bodîrlău – 8 goluri
* Cotoară – 3
* Siminiceanu – 3



Unirea Boroaia

* Vasiliu – 9 goluri
* Mihăilă – 4
* Dîrjoancă – 3



CSO Viitorul Liteni

* C. Mancaş – 2 goluri
* Zaluschi – 1
* Văcaru – 1



Zimbrul Siret

* L. Luchian – 8 goluri
* Pîrlog – 6
* Ciustea – 5



Juventus II Fălticeni

* A. Ailenei – 6 goluri
* Ad. Pînzariu – 4
* V. Prisacă – 4
* Vrabie – 4



Avântul Todireşti

* C. Anton – 3 goluri
* V. Rotar – 3
* Vlad – 2



CS Gura Humorului

* R. Cocar – 7 goluri
* Ioniţă – 7
* C. Căinari – 6
* Poienari – 6
* Gafiţa – 4



CSM Bucovina Rădăuţi

* Şorodoc – 6 goluri
* Ichim – 3
* Apostol – 3

CSM Dorna Vatra Dornei

* D. Bostan – 15 goluri
* L. Cobzariu – 11
* Stan – 6
* Nemeş – 4
* I. Groza – 4



Florconstruct Pătrăuţi

- I. Stoian – 14 goluri

- N. Niga – 8

- I. Niga – 4

Bradul Putna

- I. Ionesi – 8 goluri

- Puha – 4

- Romega – 4

Foresta Moldoviţa

- I. Ungureanu – 3 goluri

- Moroşanu – 1

- Gheorghiasa – 1

Pe primul loc se află Dan Bostan – Dorna Vatra Dornei, cu 15 goluri, pe locul al doilea, Ionel Stoian – Florconstruct Pătrăuţi, cu 14 goluri, iar pe trei, Tudor Homneac – Cetatea II Suceava-Arbore, cu 12 goluri.

S-au înscris multe goluri în tur, câteva rezultate fiind de-a dreptul şocante:

Cetatea II Suceava Arbore – Minerul Iacobeni Ciocăneşti 9-0

Florconstruct Pătrăuţi – Zimbrul Siret 8-0

CSM Dorna Vatra Dornei – Avântul Todireşti 9-0

CS Gura Humorului – Flacăra Roşie Udeşti 10-0

Zimbrul Siret – Flacăra Roşie Udeşti 8-0

Ionuţ „Pitbull” Atodiresei, cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni


Sport



Atodiresei.Ionut Ionuţ Atodiresei este de acum, cetăţean de onoare al Municiului Falticeni, el completând astfel lista cu personalităţi sportive ale municipiului, din care mai fac parte Maria Olaru, Vasile Nistor, Constantin Chiriac sau Mihaela Pohoaţă.

Şedinţa respectivă a Consiliului Local Fălticeni a fost una cu totul şi cu totul specială pentru demnitarii din Fălticeni, motivul fiind prezenţa la şedinţă a lui Ionuţ Atodiresei. Primul punct pe ordinea de zi l-a constituit acordarea titlului de „cetăţean de onoare” unuia dintre cei mai buni luptători de kickboxing din ţară.

Cei prezenţi în sala de şedinţă au putut revedea secvenţe din cele mai importante meciuri ale „Pitbull-ului” Atodiresei dar şi să admire centurile câştigate de acesta până în prezent.

Distincţia primită dar şi aplauzele celor prezenţi, l-au impresionat pe sportivul fălticenean, care, vizibil emoţionat, a avut serioase probleme în a-şi aduce mulţumirile.

Titlul primit nu a fost singurul cadou din partea aleşilor locali. Primarul Vasile Tofan l-a asigurat pe proaspătul ”cetăţean de onoare al oraşului” că va face tot posibilul ca să îi ofere în viitorul apropiat, un apartament în Fălticeni.

În vârstă de 25 de ani, Ionuţ Atodiresei luptă din 2003 în galele profesioniste Local Kombat, el înregistrând doar 4 înfrângeri în cele 19 meciuri jucate. “Pitbull-ul” este deţinătorul titlului european VKN la categoria 60, 200 kg.

Fotbal >> Primarul Ion Lungu este optimist în ceea ce priveşte Cetatea Suceava


Sport




LUNGU Anul 2007 a însemnat pentru Cetatea Suceava retrogradarea în Liga a III-a acolo unde a avut însă un parcurs excelent în această toamnă, motiv pentru care primarul Ion Lungu este optimist în ceea ce priveşte viitorul fotbalului sucevean. La sfârşitul primei părţi a campionatului, Cetatea Suceava este liderul Seriei I a Ligii a III-a, cu 15 victorii şi 2 egaluri, fiind practic, singura echipa din ţară neînvinsa în turul sezonului 2007-2008.

Argumentele edilului sucevean sunt parcursul foarte bun al elevilor lui Marian Pană în primele 17 etape dar şi interesul unor oameni cu bani de a investi în echipa locală de fotbal.

Ion Lungu, regretă faptul că FC Cetatea a retrogradat în Liga a III-a, însă îşi pune mari speranţe în echipa care începe să se formeze la Suceava. În acest sens, el se bazează pe valoarea tinerilor jucători suceveni, pe profesionalismul antrenorului Marian Pană, dar şi pe seriozitatea preşedintelui Dumitru Moldovan. În ceea ce priveşte sponsorizarea echipei de fotbal, Ion Lungu speră că odată cu revenirea Cetăţii în cel de-al doilea eşalon valoric al ţării, alături de echipa de fotbal să vină mai mulţi oameni cu bani.

Primarul Sucevei este optimist şi în legătura cu construirea unui nou stadion la Suceava până în 2009. Acesta este cel mai ambiţios proiect pe care municipalitatea suceveană l-a iniţiat în acest an şi se referă la construirea unui World Trade Center pe actualul amplasament al stadionului “Areni”. În acest sens, la prezentarea bilanţului pe 2007, Ion Lungu a precizat că realizarea acestui proiect implică şi mutarea stadionului, într-o altă locaţie, Primăria Suceava demarând procedurile pentru construirea unui Complex Sportiv, pe o suprafaţă de 12 hectare, la ieşirea din Suceava, spre Fălticeni. Acest complex va fi format dintr-un stadion de fotbal, un bazin olimpic şi o sală polivalentă.

Câmpulungenii vor îngheţa de frig de Sărbători din cauza firmei ce se ocupă de racordare


Administratie



gabriel_serban_pr_clÎn perioada Sărbătorilor de iarnă, locuitorii municipiului Câmpulung Moldovenesc riscă să nu beneficieze de căldură în regim centralizat deoarece firma care se ocupă de racordare la reţeaua de termoficare nu poate asigura personal de deservire în această perioadă, după ce prin eforturile municipalităţi la începutul lunii decembrie a început furnizarea agentului termic.
Potrivit primarului municipiului, Gabriel Constantin Şerban furnizarea se face eşalonat, pe puncte termice, iar din cauza insuficienţei personalului, firma General Fluid SA Bucureşti este în întârziere cu finalizarea lucrărilor şi cu operaţiunile de punere în funcţiune ale acestora, care funcţionează doar în comanda manuală. „Chiar în aceste condiţii furnizăm energie termică”, a spus Gabriel Şerban.

Acesta a spus că, din cauză că lucrările nu sunt terminate, acestea nu sunt preluate de Primăria municipiului care ar trebui să exploateze sistemul de distribuţie a agentului termic. Primarul Şerban a afirmat că a solicitat firmei să asigure personal de deservire pe perioada sărbătorilor, iar în cursul zilei de vineri, aceasta a anunţat că nu are această posibilitate. „Disponibilitate a existat doar din partea constructorului CET firma SC Loial Impex SRL Suceava. În aceste condiţii există posibilitatea întreruperii furnizării căldurii în municipiu pe perioada sărbătorilor de iarnă” spune Gabriel Şerban.

Edilul şef câmpulungean mai declară că procesul de racordare la reţeaua de termoficare este îngreunat din cauză că unii locatari au desfiinţat, fără acordul celorlalţi colocatari coloanele din apartamente, iar unii cetăţeni se opun furnizării căldurii în sistem centralizat.

Primăria Suceava a solicitat firmei care implementează proiectul judeţean de utilităţi, Ecotermgaz Bucovina, să găsească soluţii pentru ca în municipiul să nu fie întreruptă furnizarea căldurii.

În momentul de faţă, în municipiu beneficiază de căldură cetăţenii din aproape 400 apartamente.

Salonul artiştilor plastici amatori din judeţ şi-a deschis porţile


Timp Liber



Salonul anual al artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava a fost deschis vineri, la prânz, la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina. Salonul reuneşte 95 de lucrări a 33 de artişti din Suceava, Fălticeni, Vatra Dornei şi Gura Humorului. La vernisaj au fost decernate şi premiile, pe secţiunile pictură, grafică, sculptură şi arte decorative.
Premiul de excelenţă „opera omnia” a fost acordat artistei Ana Candrea Constantin, în vârstă de peste 80 ani, prezentă pe simeze mereu, la fiecare astfel de eveniment. La secţiunea pictură, premiul I a fost obţinut de Alina Elena Lăzăreanu, premiul II de Doina Mindi, premiul III – Gheorghe Ropciuc. La grafică, Doina Catargiu a fost apreciată cu premiul I, Simion Iuga, locul II, şi Iulian Dziubinschi, locul III. Sculptură: Florin Cramariuc, locul I, Liviu Jitariu, locul II, Nucu Benta, locul III. Artă decorativă – premiul I, Carmen Schley, premiul II – Ramona Joian, premiul III – Cristina Elena Chiriac. Premiul de excelenţă a fost în valoare de 300 lei, celelalte fiind cuprinse între 250 şi 100 lei.

În acelaşi cadru au venit cu 48 de obiecte de artă decorativă, împletituri din sfoară, copii de la Centrul de Servicii Comunitare Gura Humorului, lucrări realizate de ei la cercurile de terapie ocupaţională.

Telefonul va anunţa un sucevean că va fi colindat de trupa Hara


Timp Liber



Hara. Numele suceveanului care va fi colindat acasă de trupa „HARA” va fi cunoscut sâmbătă seară. Acesta va fi desemnat în urma unei tombole organizate de Complexul Muzeal „Bucovina”. Instituţia muzeală a distribuit aproximativ 5.000 de bilete de tombolă, iar extragerea tichetului câştigător va avea loc sâmbătă seară la ora 19:00. Persoana câştigătoare va fi anunţată telefonic. Trupa „HARA” va merge la domiciliul câştigătorului sâmbătă în jurul orei 21, după care va susţine un concert de colinde la Muzeul de Istorie.

Acţiunile sunt cuprinse în programul manifestării „Noaptea cea mai lungă. Confluenţa Artelor”, ediţia V-a.

Tot sâmbătă, la ora 18, conducerea Complexului Muzeal „Bucovina” aşteaptă sucevenii în Piaţa Uniunii Europene, din zona centrală, pentru a aprinde o lumânare, în semn de recunoştinţă faţă de eroii Revoluţiei.

CMB va realiza în piaţă o cruce din lumânări şi va bordura drumul de la Muzeu la piaţă cu lumânări, sub genericul „Lumină pentru libertate”.

Bugetarii vor primi primele de concediu de odihnă restante


Guvern



Guvernul a reglementat în şedinţa de miercuri, prin Ordonanţă de Urgenţă, modalitatea de plată a primelor acordate cu ocazia plecării în concediu de odihnă, care au fost suspendate în perioada 2001-2006 prin legile bugetare anuale succesive şi prin actele normative anuale de salarizare, se precizează într-un comunicat al Biroului de presă al Guvernului. Vor beneficia de aplicarea Ordonanţei de Urgenţă funcţionarii publici, funcţionarii publici cu statut special, personalul auxiliar din sistemul justiţiei, membrii corpului diplomatic şi consular al României, precum şi alte categorii de personal care beneficiază de prima de concediu de odihnă, în baza legilor speciale.

Personalul din sectorul bugetar, căruia până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă nu i s-a acordat primele de concediu de odihnă pentru perioada 2001-2006, urmează să primească aceste drepturi în anul 2008, în mod eşalonat, în trei tranşe, după cum urmează:

- în luna martie-pentru anii 2001 şi 2002;

- în luna iunie – pentru anii 2003 şi 2004;

- în luna octombrie – pentru anii 2005 şi 2006.

Drepturile stabilite prin hotărâri judecătoreşti executorii neplătite până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă se plătesc într-o singură tranşă. De asemenea, drepturile stabilite după data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă prin hotărâri judecătoreşti executorii se plătesc într-o singură tranşă.

Pentru personalul angajat care a obţinut hotărâri judecătoreşti executorii privind acordarea primelor de concediu de odihnă pentru perioade mai scurte decât cea prevăzută în actul normativ, plata primelor de concediu de odihnă pentru perioada necuprinsă în aceste hotărâri se face eşalonat.

Pentru personalul pensionat înainte de data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă, care este îndreptăţit să primească prime de concediu de odihnă, plata acestora se face într-o singură tranşă. De asemenea, pentru personalul care se pensionează înainte de a primi integral primele de concediu de odihnă, potrivit eşalonării prevăzute, plata primelor se face într-o singură tranşă.

Pentru persoanele decedate în perioada 2001-2006, plata primelor de concediu de odihnă se acordă într-o singură tranşă moştenitorilor de drept ai acestora. În cazul în care există mai mulţi moştenitori, aceştia transmit, în original, procura notarială prin care împuternicesc pe unul dintre ei să primească plata, împreună cu numărul de cont al acestuia, precum şi o copie legalizată a certificatului de moştenitor.

În situaţia în care în perioada 2001-2006 au intervenit modificări ale raporturilor de serviciu ale persoanelor îndreptăţite să primească prime de concediu de odihnă, plata acestor drepturi va fi făcută de către instituţiile la care acestea au fost angajate în perioada respectivă.

Ordonanţa de Urgenţă prevede că plata drepturilor prevăzute pentru personalul pensionat sau care se pensionează înainte de a primi integral primele de concediu de odihnă, pentru persoanele decedate sau pentru cei pentru care au intervenit modificări ale raporturilor de serviciu în perioada 2001-2006, se face la cererea beneficiarilor acestor drepturi.

Primele de concediu de odihnă, plătite în temeiul Ordonanţei de Urgenţă adoptate de Guvern, se actualizează cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata pentru care se calculează, pe baza datelor comunicate de institutul naţional de statistică.

Pentru persoanele îndreptăţite, care trebuie să facă cerere pentru acordarea acestor primele de concediu, dacă cererea se face ulterior datei de 31 octombrie 2008, sumele restante vor fi actualizate cu indicele de inflaţie prevăzut pentru luna octombrie 2008, indiferent de data la care se face cererea.

Calculul impozitelor şi contribuţiilor datorate de angajat şi angajator, aferente primelor de concediu, se face în baza reglementărilor legale la data efectuării plăţilor.

Ordonatorii principali de credite au obligaţia să asigure aplicarea prevederilor ordonanţei de urgenţă cu prioritate, din economiile obţinute la cheltuielile de personal din posturile vacante.

Accidentată grav în timp ce traversa drumul principal din Vadu Moldovei


Actualitate



O femeia din Vadu Moldovei a fost transportată la spital în stare gravă după ce a fost accidentată de o maşină. Potrivit IPJ Suceava, joi, la ora 13.45, pe DN 2 , în interiorul comunei Vadu Moldovei, B. ANDREI, în vârstă de 18 ani, din municipiul Rădăuţi, posesor al permisului de conducere categoria „B” din anul 2007, în timp ce conducea autoturismul marca „Chevrolet”, a surprins şi accidentat grav pe V. MARIEA, în vârstă de 75 ani, din localitate, pieton, care s-a angajat în traversarea neregulamentară a drumului.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ, după care i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Culcat pe carosabil, un bărbat a fost accidentat mortal în Suceviţa


Actualitate



În timp ce dormea pe carosabil, un bărbat a fost călcat de o maşină decedând. Potrivit IPJ Suceava, joi seară, la ora 22.10, pe DN 17A , în interiorul comunei Suceviţa, I. DUMITRU, în vârstă de 21 ani, domiciliat în comuna Fântâna Mare, posesor al permisului de conducere categoriile BE, CE din anul 2005, în timp ce conducea autoturismul marca ,”Mercedes 208 D”, l-a accidentat mortal pe S.MIHAI, de 49 ani, localnic, culcat pe carosabil.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ, după care i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Un bărbat lovit de un autocar a decedat în drum spre spital


Actualitate



Un bărbat din Boroaia a murit în ambulanţa ce îl transporta spre spital după ce a fost lovit de un autocar. Potrivit IPJ Suceava, joi, la ora 17.50, pe DN 15 C în interiorul comunei Boroaia, Ş. GABRIEL, de 53 ani, din municipiul Timişoara, posesor al permisului de conducere categoriile B, BE, C,CE, D ,DE din anul 2001, în timp ce conducea autocarul marca „Mercedes Benz”, a surprins şi accidentat pe A. VASILE, de 61 ani, localnic, care se deplasa pe partea dreaptă a drumului, pe lângă bicicleta nesemnalizată.

În urma leziunilor suferite victima, care nu era echipată corespunzător, a decedat în drum spre spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ, după care i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Moş Crăciun a adus cadou o piesă de teatru copiilor cadrelor Jandarmeriei


Actualitate



Teatru Moş Crăciun a adus anul acesta un cadou mai special copiilor jandarmilor suceveni. În fiecare an jandarmii suceveni fac colecte de fonduri pentru a cumpăra daruri copiilor cu nevoi, pe care le oferă cu diferite prilejuri. Moş Crăciun a decis că şi copii „binefăcătorilor” merită un cadou mai special.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava şi Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Fălticeni, cu sprijinul Regiunii 3 Jandarmi Suceava a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor, au organizat la sediul I.J.J. Suceava un spectacol care i-a avut ca protagonişti pe actorii Teatrului de Păpuşi „Vasilache” din municipiul Botoşani.

La activitate au participat aproximativ 100 de copii ai cadrelor din cele două instituţii iar după terminarea spectacolului, Moş Crăciun le-a oferit acestora cadouri.

Moş Crăciun „deghizat în poliţişti” a oferit cadouri persoanelor cu nevoi speciale


Actualitate



Caminul de batrini M-rea BogdanestiConducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava a iniţiat în aceste zile o serie de acţiuni umanitare premergătoare Sărbătorilor de iarnă, venind astfel în sprijinul mai multor categorii de persoane cu nevoi speciale. Reprezentanţi ai I.P.J. Suceava s-au deplasat la Căminul Filantropic de Întrajutorare a Bătrânilor de la Mănăstirea Bogdăneşti, unde au oferit daruri pentru cele 80 de persoane vârstnice aflate în întreţinere, ce prezintă diverse probleme de sănătate.

Potrivit IPJ Suceava, ajutorul a constat în diverse alimente, dulciuri, băuturi răcoritoare, fructe, medicamente, articole de igienă, îmbrăcăminte şi încălţăminte, în valoare totală de 5.000 lei. Spitalul psihiatrie Siret

De asemenea, poliţiştii s-au deplasat şi la Spitalul de Bolnavi Cronici din oraşul Siret, unde au oferit daruri pentru cele 135 de persoane internate (cu dizabilităţi, deficienţe fizice şi psihice), constând în articole de uz personal, îmbrăcăminte, dulciuri, fructe şi băuturi răcoritoare, în valoare totală de 1.500 lei.

„Nu în ultimul rând, ne-am gândit şi la familiile poliţiştilor decedaţi, ce vor fi sprijinite financiar cu suma de 1.000 lei, dintr-un fond special constituit în acest sens” se precizează într-un comunicat al IPJ Suceava.

Câmpulungenii vor îngheţa de frig de Sărbători din cauza firmei ce se ocupă de racordare


Administratie



gabriel_serban_pr_clÎn perioada Sărbătorilor de iarnă, locuitorii municipiului Câmpulung Moldovenesc riscă să nu beneficieze de căldură în regim centralizat deoarece firma care se ocupă de racordare la reţeaua de termoficare nu poate asigura personal de deservire în această perioadă, după ce prin eforturile municipalităţi la începutul lunii decembrie a început furnizarea agentului termic.
Potrivit primarului municipiului, Gabriel Constantin Şerban furnizarea se face eşalonat, pe puncte termice, iar din cauza insuficienţei personalului, firma General Fluid SA Bucureşti este în întârziere cu finalizarea lucrărilor şi cu operaţiunile de punere în funcţiune ale acestora, care funcţionează doar în comanda manuală. „Chiar în aceste condiţii furnizăm energie termică”, a spus Gabriel Şerban.

Acesta a spus că, din cauză că lucrările nu sunt terminate, acestea nu sunt preluate de Primăria municipiului care ar trebui să exploateze sistemul de distribuţie a agentului termic. Primarul Şerban a afirmat că a solicitat firmei să asigure personal de deservire pe perioada sărbătorilor, iar în cursul zilei de vineri, aceasta a anunţat că nu are această posibilitate. „Disponibilitate a existat doar din partea constructorului CET firma SC Loial Impex SRL Suceava. În aceste condiţii există posibilitatea întreruperii furnizării căldurii în municipiu pe perioada sărbătorilor de iarnă” spune Gabriel Şerban.

Edilul şef câmpulungean mai declară că procesul de racordare la reţeaua de termoficare este îngreunat din cauză că unii locatari au desfiinţat, fără acordul celorlalţi colocatari coloanele din apartamente, iar unii cetăţeni se opun furnizării căldurii în sistem centralizat.

Primăria Suceava a solicitat firmei care implementează proiectul judeţean de utilităţi, Ecotermgaz Bucovina, să găsească soluţii pentru ca în municipiul să nu fie întreruptă furnizarea căldurii.

În momentul de faţă, în municipiu beneficiază de căldură cetăţenii din aproape 400 apartamente.

Suceava: Un tren a lovit o masina, un om a murit

Un grav accident de tren a avut loc, duminica, in jurul orei 10,30, in localitatea suceveana Veresti. Un tren a lovit o masina in care se aflau doua persoane si, potrivit reprezentantilor Politiei Ruriere, soferul autoturismului a decedat.

Cauza accidentului a fost neasigurarea corespunzatoare a conducatorului auto la trecerea caii ferate.

In urma cu numai o zi, sambata dimineata, in aceeasi localitate, a avut loc un grav accident similar. Un alt tren a spulberat o masina, iar doi oameni au murit.

Un tren a lovit o masina in judetul Suceava

Grav accident feroviar intre localitatile Veresti si Bursuceni in aceasta dimineata, in judetul Suceava. Un tren personal a lovit in plin, pe calea ferata, un autoturism.

Soferul masinii a decedat in urma accidentului, iar tatal acestuia, aflat si el in masina, a fost grav ranit, anunta Realitatea Tv.

Accidentul s-a produs pe fondul cetii dense, dar si din cauza ca soferul nu s-a asigurat la trecerea peste calea ferata.

Acesta este al doilea accident petrecut in acceasi localitate in decurs de doar o zi. Ieri, o alta masina a fost lovita in plin de un tren, la o alta trecere de cale ferata din zona, accidentul soldandu-se cu 2 morti si 3 raniti.