Comercianţii din Bazarul Suceava au pierdut mărfuri de mii de euro, în cea mai mare parte neasigurate
„Există trei ipoteze de lucru: acţiune intenţionată, scurt-circuit la instalaţia electrică sau efect termic, adică existenţa unui aparat electric care să fi degajat o căldură suficient de puternică încât să producă incendiul”, a precizat Lucel Lulciuc, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.
Inspectoratul de Poliţie a mobilizat ieri, la Bazar, inclusiv criminalişti pentru a elucida împrejurările în care a izbucnit focul. Sute de persoane cu standuri în centrul comercial s-au adunat de la primele ore ale dimineţii în faţa Bazarului, cerând să intre pentru a vedea ce s-a ales de marfa lor, însă accesul le-a fost interzis pentru a nu perturba desfăşurarea anchetei. Peste 80 de poliţişti, jandarmi sau poliţişti comunitari au asigurat paza perimetrului pentru a preveni furturile. Potrivit unei prime estimări a pompierilor suceveni, pagubele produse de foc se cifrează la 1,5 milioane lei.
În această sumă intră doar costul modulelor distruse parţial sau total şi doar o mică parte din valoarea mărfurilor arse. Costul unui modul se cifrează la 2.000 euro, sumă suportată integral de comercianţii din Bazar. Aceştia primseră de la primărie în concesiune pentru un an de zile terenurile aferente. „Au fost distruse total în jur de 20 de module, iar alte 64 de chioşcuri au fost afectate de incendiu, fie au ars parţial, fie au fost inundate. Nu ştim încă valoarea totală a pagubelor, însă există comercianţi care susţin că au pierdut marfă de 40.000 lei şi am înţeles că nici asigurări nu prea aveau”, a precizat Lucian Harşovschi, viceprimar al Sucevei.
Unii comercianţi se plâng că şi-au pierdut întreaga avere în incendiul de la Bazar. În acelaşi timp, aceştia acuză existenţa unei mâini criminale, aruncând vina pe centrele comerciale deschise recent la Suceava.