Noul Consiliu Judeţean rezultat în urma alegerilor din data de 1 iunie şi-a intrat în atribuţii sâmbătă, după ce consilierii au fost validaţi şi au depus jurământul.
Ceremonia a avut loc în sala mare a Palatului Administrativ şi a fost condusă de proaspătul şef al administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, de la un prezidiu ornat cu flori portocalii şi flancat de cele două icoane de dimensiuni mari pe care le-a primit cu o zi înainte la învestire, icoane care-i reprezintă pe Sf. Ioan cel Nou de la Suceava şi pe Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Trebuie subliniat faptul că, în acest mandat, în Consiliul Judeţean au intrat doar trei formaţiuni politice: PD-L, PSD şi PNL. Democrat liberalii au 18 mandate de consilier din cele 37, la care se adaugă preşedintele Flutur, care are drept de vot, social democraţii 14, iar liberalii patru.
Componenţa noului CJ Suceava
PD-L îi are în deliberativul judeţean pe Vasile Ilie, Dan Cadariu, Eugen Uricec, Petru Carcalete, Ioan Bălan, Dan Gospodaru, Marius Vatavu, Ion Bădeliţă, Vasile Andronache, Sabin Adrian Drăgan, Sorina Barbu, Ion Badale, Dan Dascălu, Doru Slevoacă , Cristinel Macovei, Florin Olaru, Gheorghe Niţă şi Marius Boghian. Social democraţii vor „defila” în acest mandat cu Gavril Mîrza, Corneliu Popovici, Gheorghe Iacob, Mihai Creţeanu, Mihai Grozavu, Carmen Agoutin, Petru Ştirbu, Ioan Corjuc, Roman Stecyk, Simion Slevoacă, Paul Petru Leşanu, Dumitru Mălăşincă, Florin Creţu şi Petrică Simeria, iar liberalii cu Angela Zarojanu, Mihai Aurel Steiciuc, Bogdan Cristache şi Nicolae Vranău.
De menţionat că PSD i-a avut pe locuri eligibile pe Ion Bota şi Gheorghe Dascălu, care au renunţat la mandate din motive personale. Acelaşi lucru l-au făcut şi senatorul Tiberiu Prodan şi deputatul Mihai Sandu Capră, care ocupau primele poziţii pe lista PNL, locul lor fiind luat de următorii pe listă.
Ilie şi Cadariu au fost aleşi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean
Democrat liberalii Vasile Ilie şi Dan Cadariu sunt noii vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Suceava, urmând să-l secondeze pe şeful lor politic, Gheorghe Flutur, la conducerea administraţiei judeţene.
Ilie şi Cadariu au fost aleşi prin vot secret sâmbătă, după validarea noului deliberativ judeţean.
Cei doi i-au avut drept contracandidaţi pe social democratul Petru Ştirbu şi pe liberala Angela Zarojanu. În urma votului secret al consilierilor, Ilie şi Cadariu au reuşit să obţină majoritatea opţiunilor exprimate.
Demn de remarcat este faptul că atât Vasile Ilie, cât şi Dan Cadariu au obţinut 20 de voturi, în timp ce contracandidaţii au fost aleşi de 17 consilieri. Asta în situaţia în care PD-L are în Consiliul Judeţean 19 voturi, 18 ale consilierilor şi unul al lui Gheorghe Flutur, PSD are 14, iar PNL – 4.
În aceste condiţii, votul pentru alegerea vicepreşedinţilor a arătat că încă de la începutul mandatului, PD-L are, cel puţin la votul secret, încă un sprijin din partea unuia dintre consilierii de la PSD sau PNL. Cu toate acestea, după şedinţa de constituire a CJ Suceava, atât liberalii, cât social democraţii au susţinut că cel de-al 20-lea vot pentru Ilie şi Cadariu nu le-a aparţinut.
Trebuie spus că obţinerea votului cu numărul 20 pentru echipa de vicepreşedinţi PD-L a fost întâmpinată cu aplauze din partea consilierilor locali ai acestui partid.
Sfaturile lui Mîrza pentru noua conducere a judeţului
Prezent la constituirea CJ Suceava în postura de consilier, fostul şef al administraţiei judeţene, Gavril Mîrza, a avut un comportament demn, şi mai mult a ţinut să-i dea câteva sfaturi noului preşedinte Gheorghe Flutur.
Mîrza a făcut referire la „proiectul vieţii sale”, „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”, precizând că acesta trebuie continuat, iar dacă va fi nevoie îşi va da tot sprijinul noii conduceri.
Gavril Mîrza a declarat în faţa noului CJ Suceava că acest proiect trebuie să fie finalizat, subliniind că realizarea lui se face prin intermediul unui credit, pentru care s-a obţinut cea mai avantajoasă dobândă din România, sub 4%. De asemenea, Mîrza a sfătuit noua conducere a CJ Suceava să dea o atenţie sporită asigurării majorării salariale pentru angajaţii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. El a spus că acoperirea acestei majorări de 75% a salariilor se va face din bugetul CJ Suceava, sumele necesare nefiind alocate de către Guvernul României.
„Acest lucru va face ca peste o oarecare perioadă de timp, în buget să fie un gol financiar şi va trebui să nu mi se impute acest lucru, ci să se solicite Guvernului să acopere deficitul”, a precizat Mîrza.
El a apreciat că pe perioada mandatelor sale la conducerea CJ Suceava „lucrurile au funcţionat bine”, recunoscând că au fost şi unele mici neîmpliniri, şi a urat succes noilor aleşi judeţeni.
„Momentul de astăzi este unul care trebuie să îl ai în vedere din momentul în care intri într-o funcţie, pentru că atunci când intri trebuie să şi pleci. Ceea ce se întâmplă azi, predarea ştafetei către domnul Flutur, este un lucru normal, pe care îl respect. Şi din respect faţă de lege, noi, consilierii opoziţiei, ne-am prezentat din prima la şedinţă de constituire, astfel încât noul deliberativ să poată să-şi înceapă activitatea”, a declarat Mîrza, care a avut trei mandate de preşedinte al CJ şi unul de vicepreşedinte.
El a mai arătat că susţine descentralizarea la nivel administrativ, decizie care ar putea îmbunătăţi activitatea CJ Suceava.
„Cred că domnul Flutur o să ceară insistent acest lucru. Sigur depinde de pe ce poziţie eşti. Când eşti în minister vrei să concentrezi, când eşti la nivelul judeţului vrei să descentralizezi. Dar trebuie să se ajungă la momentul descentralizării reale, pentru mai buna funcţionare a ceea ce înseamnă activitate la nivelul unui judeţ”, a mai spus Mîrza.
Băişanu a atras atenţia asupra „găştilor de interese”
Prezent la constituirea CJ Suceava, prefectul Alexandru Băişanu a transmis noii conduceri a acestei instituţii să fie cât se poate de atentă la „găştile de interese” care există la nivelul judeţului.
„De fiecare dată, în spatele puterii, al celor care conduc, există găşti de interese care sunt foarte abile, care mânuiesc foarte bine toate oportunităţile şi posibilităţile care li se oferă şi care trec cu arme şi bagaje dintr-o parte în alta urmărindu-şi propriile interese. Sunt convins că noua conducere a CJ Suceava va decela între bine şi rău şi va hotărî ce este mai bine pentru cetăţenii judeţului”, a declarat Băişanu.
Mesaj împăciutor din partea lui Gheorghe Flutur
La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a mulţumit tuturor consilierilor prezenţi la şedinţa de constituire a deliberativului judeţean. El a spus că prezenţa lor la şedinţă reprezintă un gest de responsabilitate. De asemenea, Flutur i-a mulţumit fostului preşedinte, Gavril Mîrza, pentru tot ce a făcut pentru judeţul Suceava.
„Vreau să vă spun, domnule Mîrza, că dincolo de lupta politică, şi sunt convins că acelaşi lucru îl faceţi şi dumneavoastră, suntem în măsură să îmbrăcăm haina administraţiei, a responsabilităţii. Vă invit pe toţi la construcţia şi modernizarea judeţului Suceava”, a declarat Gheorghe Flutur. El a ţinut să le transmită angajaţilor din cadrul CJ Suceava şi din instituţiile subordonate că va fi colaboratorul lor, însă unul implicat şi pragmatic.
„Populaţia are mari aşteptări de la noi pentru a pune pietre de temelie şi cărămizi în acest judeţ. A trecut campania, luptele au fost uneori poate mai aprige decât în altă parte, însă ca om politic trebuie să ştii să alegi până la urmă ce e mai bine pentru cetăţean. Şi eu vă promit acest lucru. Vom trece pentru ambiţii, orgolii şi patimi politice, pentru ca sucevenilor să le fie mai bine”, a spus Flutur.
Mîrza i-a predat cheile lui Flutur
După şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean s-a consumat un moment emoţionant atât pentru fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza-PSD, cât şi pentru succesorul său, Gheorghe Flutur- PD-L, şi anume predarea cheilor de la biroul preşedintelui Consiliului Judeţean, birou pe care Mîrza l-a folosit 12 ani, adică trei mandate.
Gavril Mîrza l-a întâmpinat pe Gheorghe Flutur cu „Vă doresc sănătate şi Doamne Ajută”. „Şi eu vă mulţumesc şi Doamne Ajută pentru suceveni. E nevoie”, i-a răspuns Flutur, care a încercat şi o glumă în momentul în care Mîrza i-a înmânat cheile. „Astea sunt cheile de la casă sau de la judeţ?”, a întrebat Flutur. „De la intrare”, i-a răspuns Mîrza care a rămas preţ de câteva minute tete-a tete cu succesorul său.
Trebuie spus că şi vicepreşedinţii Vasile Ilie şi Dan Cadariu au inspectat terenul pentru a vedea viitoarele birouri în care-şi vor desfăşura activitatea. Cel mai probabil biroul fostului vicepreşedinte Eugen Uricec va fi ocupat de Ilie, iar cel al Stelei Acatrinei de Cadariu.
Consilierii suceveni au dat startul
De menţionat că deliberativul judeţean sucevean a fost primul dintre Consiliile Judeţene validate la nivel naţional. La şedinţa de validare s-a putut remarca o sincronizare a votului între PD-L şi PSD, cele două partide stopând accesul reprezentantului PNL în comisia de validare a mandatelor consilierilor judeţeni.
Şedinţa de sâmbătă a fost eficientă şi fără patimi, constituirea Consiliului Judeţean finalizându-se în mai puţin de două ore. A atras atenţia cravata de un portocaliu strident a democrat liberalului Dan Cadariu şi poşeta mov intens a liberalei Angela Zarojanu.