marți, 24 iunie 2008

10.000 de sarmale împărţite pelerinilor de primarul Sucevei

Gest creştin



Grijă pentru aproapele nostru. Miile de pelerini care au venit şi anul acesta să se roage la moaştele Sf. Ion cel Nou de la Suceava au fost omeniţi de primarul Sucevei, Ion Lungu, cu sarmale şi apă minerală. Miile de pachete cu sarmale, pâine, precum şi sticlele de apă, au fost împărţite la poarta de intrare în mănăstirea Sf. Ioan, atât înainte de începerea slujbei de seară, cât mai ales după, când afluenţa de oameni a fost mai mare.

În vreme ce unii priveau surprinşi de faptul că li se oferă ceva, gratuit, altora li se lumina faţa de plăcere, mai ales că, după atâtea ore de rugăciune şi de stat în soare, ceva cu care să-şi potolească foamea şi setea era mai mult decât binevenit.

Ca şi anii trecuţi, familia Lungu a sponsorizat pregătirea a 10.000 de sarmale şi achiziţionarea a 5000 de sticle de apă minerală, care au fost împărţite parţial ieri, restul urmând să fie dat pelerinilor astăzi.

În plus, pentru că se anunţă a fi o vreme caniculară, în centrul Sucevei şi în preajma mănăstirii vor fi instalate corturi, de unde se va servi apă minerală şi va fi acordată asistenţa medicală, în caz de necesitate.

Sucevenii, sufocaţi de fumul incendiilor de la groapa de gunoi

Poluare



Nori de fum asupra Sucevei. Duminică seara, întreg centrul Sucevei era învăluit într-un fum gros, asfixiant, care venea din zona gropii de gunoi, de pe malul râului Suceava.

La groapă, focul ardea intens, pe o suprafaţă de zeci de metri, topind tone de gunoaie, fumul şi cenuşa acestora fiind purtate de curenţii de aer în aproape toate cartierele Sucevei.

Dacă pentru majoritatea cetăţenilor, fumul şi mirosul neplăcut adus de vânt de la groapa de gunoi însemnă doar un disconfort temporar, pentru alţii, suferinzi de afecţiuni respiratorii, efectele incendiului înseamnă nu doar o neplăcere olfactivă, ci mai ales o acutizare a suferinţei lor.

Pentru stingerea incendiului de duminică seara, pompierii suceveni au intervenit de la ora 21,35 până după miezul nopţii. În urma cercetărilor s-a stabilit că incendiul s-a întins pe o suprafaţă de 250 de metri pătraţi de deşeuri menajere.

Cauza incendiului nu a fost clar stabilită, dar se pare că vinovaţi ar fi nişte ţigani care adunau de acolo cartoane şi fier vechi.

Cert este că astfel de incendii apar foarte des la groapa de gunoi a oraşului, în ciuda măsurilor luate de municipalitate şi de cei care administrează rampa de gunoi, iar efectele acestora sunt resimţite adesea de suceveni, care sunt obligaţi să inspire fumul rezultat şi să înghită particulele de praf şi cenuşă aduse de vânt.

Hoţii i-au intrat în casă pe geamul de la baie

Bijuterii şi bani


Casa unei bătrâne de pe strada Griviţei, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, a fost călcată de hoţi în timpul zilei, aceştia intrând în locuinţă pe geamul de la baie, care a fost lăsat deschis de proprietară. Aceasta din urmă, Nectara I., în vârstă de 84 de ani, a reclamat furtul la poliţie duminică după-amiază, spunându-le oamenilor legii că hoţii au acţionat în acea zi, între orele 10:15-12:10, timp în care a lipsit de la domiciliu.

Din locuinţa bătrânei, hoţii, rămaşi încă neidentificaţi, au furat suma de 600 de lei, un telefon mobil şi mai multe bijuterii din aur, în greutate de aproximativ 61 de grame, valoarea prejudiciului fiind de circa 4.450 de lei.

Judiciariştii câmpulungeni nu exclud varianta ca indivizii care i-au golit casa de bani şi bijuterii bătrânei în vârstă de 84 de ani să fie aceiaşi cu cei care, vinerea trecută, între orele 7:00-13:00, au spart locuinţa unei femei din comuna Mănăstirea Humorului şi au sustras dintr-un dulap suma de 500 de lei şi mai multe bijuterii din aur, precum şi două haine de piele.

„S-au dispus în ambele cazuri măsuri specifice în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

A accidentat şi lăsat în drum o fată

Cercetări



Un bărbat din Ostra este cercetat de poliţie pentru săvârşirea infracţiunii de fugă de la locul accidentului după ce a acroşat cu autoturismul o fată şi şi-a continuat deplasarea, încercând să se facă nevăzut.

Duminică seara, la ora 21.30, Maria H., din Ostra, s-a prezentat la postul de poliţie din localitate şi a anunţat că fiica sa în vârstă de 16 ani a fost implicată într-un accident, iar conducătorul auto a plecat de la locul faptei. Victima a povestit că în timp ce se plimba pe strada Şcolii din localitate alături de un alt minor, ducând de ghidon o bicicletă, a fost acroşată de o maşină de culoare roşie.

Oamenii legii au aflat în câteva ore cine este autorul accidentului. George M., în vârstă de 51 de ani, nu a fost de găsit la domiciliu în seara respectivă, însă ieri a ajuns la Poliţia oraşului Gura Humorului, unde a fost audiat. Victima a scăpat cu răni uşoare de pe urma accidentului.

115 milioane de euro în judeţ, pentru proiecte rurale

PNDR



Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, prin care se pot obţine fonduri de la Uniunea Europeană pentru demararea de investiţii pentru dezvoltarea rurală, a prins foarte bine la Suceava, în sesiunile de înscriere de până acum fiind depuse deja 68 de proiecte, care vizează obţinerea de finanţări în valoare de 115 milioane de euro.

Dintre aceste proiecte, 36 au fost depuse la măsura 322, care vizează „renovarea şi dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”. Majoritatea proiectelor de la această măsură au fost depuse de primăriile din comune, care solicită cu precădere bani pentru modernizarea drumurilor.

La măsura 121, prin care se pot obţine bani pentru „modernizarea exploataţiilor agricole”, au fost depuse 21 de proiecte, cele mai multe pentru înfiinţarea ori modernizarea fermelor de vaci de lapte. La măsura 123, „creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” au fost depuse un număr de 11 proiecte.

Având în vedere că mulţi dintre cei care au întocmit proiecte au experienţa anilor precedenţi, iar majoritatea au apelat la specialişti în proiecte, este de aşteptat ca propunerile de investiţii acceptate să fie în procent foarte mare.

În anii precedenţi, când s-au putut obţine finanţări prin programul SAPARD, din totalul de 313 proiecte depuse, numai nouă au fost declarate neeligibile. Dintre cele eligibile, până la această dată au fost finalizate 148.

Pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în următoarea perioadă vor fi organizate noi sesiuni de înscrieri, atât prin vechile măsuri, cât şi prin altele care vor introduse treptat.

Zeci de saci de gunoi adunaţi de angajaţii OMV din jurul benzinăriei

Iniţiativă ecologică



O iniţiativă lăudabilă. Angajaţii benzinăriei OMV au adunat nu mai puţin de 70 de saci de gunoi, cu o capacitate de 240 de litri, curăţând spaţiile verzi din jurul clădirii unde îşi desfăşoară activitatea.

Acţiunea acestora a fost prezentată ieri, în conferinţa de presă, de şeful Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, care a precizat că “Trebuie încurajate astfel de acţiuni, care rezolvă grave probleme de mediu cu care ne confruntăm peste tot în judeţ. Iniţiativa lor ar trebui să fie urmată şi de alte societăţi, care se pot implica astfel în viaţa comunităţii în care îşi desfăşoară activitatea, îmbunătăţind condiţiile de viaţă şi eliminând aspecte neplăcute, care deranjează pe mulţi, deşi puţini sunt dispuşi să facă ceva cu adevărat”.

Constantin Harasim a precizat faptul că toate locurile în care s-a făcut curat ţin de domeniul public, fiind vorba de zonele verzi de lângă parcarea fostului FAMOS, acolo unde parchează de obicei persoanele care vin la cumpărături în Bazar, zona din spatele benzinăriei, pe marginea străzii Energeticianului (paralelă cu cursul apei Sucevei), precum şi pe un mal al râului, unde erau adunate foarte multe gunoaie, aruncate direct de oameni sau aduse de vânt.

La acţiune au participat toţi angajaţii staţiei OMV, adică aproximativ 30 de persoane.

Au băgat 15 oameni în spital pentru că nu s-au spălat pe mâini

Infestaţi cu Salmonella



Două dintre angajatele discotecii Dance Vip, din Gura Humorului, local care funcţionează în incinta Casei de Cultură din oraş, sunt responsabile de transmiterea Salmonellei şi îmbolnăvirea de toxiinfecţie alimentară a unor persoane.

Barmaniţa şi bucătăreasa unităţii se fac vinovate de faptul că au manipulat alimentele cu mâinile murdare, favorizând astfel infestarea cu temuta bacterie a mâncării ce urma să le fie servită clienţilor.

Aşa indică cercetările întreprinse de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Suceava, după ce mai multe persoane care au frecventat discoteca în prima parte a lunii iunie au acuzat simptome de febră, greţuri, vărsături, dureri abdominale, scaune diareice şi astenie.

Numărul bolnavilor trataţi în spital a ajuns la 15

Bolnavii au fost internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, în secţia Boli Infecţioase, cu diagnosticul de enterocolită acută, în toate cazurile fiind vorba de forme medii. Potrivit ultimelor date înregistrate de responsabilii din cadrul ASP, numărul pacienţilor trataţi în această unitate sanitară a ajuns la 15, după ce alte două cazuri au fost consemnate în după-amiaza zilei de sâmbătă, 21 iunie.

Printre cei care au avut nevoie de tratament intraspitalicesc după ce au mâncat hamburgheri cu maioneză, infestaţi cu Salmonella, la discoteca Dance Vip, se numără şi trei minori. Responsabilii de la ASP afirmă, însă, că numărul bolnavilor este în realitate mult mai mare, dar unii s-au tratat fie la unitatea spitalicească din Gura Humorului, fie la domiciliu.

Ieri, angajaţi ai Autorităţii de Sănătate Publică Suceava se aflau la faţa locului, încercând să descopere care este numărul real al victimelor. „Din informaţiile noastre, ar mai fi o studentă de 21 ani, care a beneficiat de spitalizare de o zi la Gura Humorului, o profesoară care a sărbătorit sfârşitul de an împreună cu elevii la discotecă şi băiatul unui doctor. Ultimii doi s-au tratat în ambulator”, a declarat dr. Ana Şfaiţer, şefa Compartimentului de Epidemiologie al Autorităţii de Sănătate Publică Suceava.

De Zilele Sucevei, ASP a intensificat controalele

Ieri, reprezentanţii discotecii s-au prezentat la sediul ASP cu documentele localului. Dr.Ludovic Abiţei, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul acestei instituţii, a declarat că nu au fost aduse toate actele necesare, administratorii de la Dance Vip neprezentând, de exemplu, carnetele de sănătate ale salariaţilor, despre care au spus că se află în lucru.

“Oricum, în local, salubritatea este la pământ. În plus, două angajate, bărmăniţa şi bucătăreasa, sunt purtătoare de Salmonella. Este clar că îmbolnăvirile s-au produs din cauză că nu s-au respectat normele de igienă. Cu alte cuvinte, salariatele au fost la toaletă, dar ulterior n-au folosit apa şi săpunul. În carne nu s-a găsit Salmonella, ceea ce arată că produsul finit a fost manipulat cu mâinile murdare”, a punctat dr. Ludovic Abiţei, adăugând că pentru toate deficienţele găsite la discotecă, pe lângă măsura de suspendare a activităţii, va fi aplicată şi o amendă. Sancţiunea pe care o riscă reprezentanţii Dance Vip se ridică la 12 mii lei.

“Recomand sucevenilor să aibă grijă ce mănâncă şi de unde, mai ales acum, de Zilele Sucevei. La primele simptome de boală, le recomand să se prezinte la medic”, a avertizat şeful Inspecţiei Sanitare de Stat, cu precizarea că în această perioadă au fost intensificate controalele la unităţile de alimentaţie publică şi la comercianţii ambulanţi.

Bacalaureat fierbinte la limba română

Probă de foc



Emoţiile trăite ieri de absolvenţii de liceu care au susţinut prima probă a examenului de bacalaureat au fost accentuate de căldura pe care candidaţii au trebuit să o suporte până la intrarea în sala de examen.

Cu toate că în centrele de testare a candidaţilor au fost afişate liste cu programarea concurenţilor şi cu ora la care vor fi examinaţi, cei mai mulţi dintre absolvenţi nu au putut sta acasă, aşteptând ora examenului, şi au preferat să stea în căldură, în curtea şcolii, alături de colegii lor, şi „să ia pulsul” examenului.

Candidaţii au susţinut ieri prima probă eliminatorie din examen, cea orală la limba şi literatura română. Cei mai norocoşi dintre candidaţi, ţinând cont de temperaturile înregistrate ieri, au fost cei care au dat examenul de la prima oră a dimineţii.

La centrul de testare de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” zeci de candidaţi la bacalaureat erau prezenţi în faţa şcolii încă dinaintea începerii examenului, adică înainte de ora opt. Emoţii puternice, repetiţii de ultim moment, cărţi de comentarii citite pe ultima sută de metri, părinţi, candidaţi, profesori, toţi deopotrivă discutând despre examenul care trebuia să înceapă în scurt timp.

Candidaţii spun că s-au luat note mari

La ora opt primii absolvenţi de liceu au intrat în sălile de examinare. Au urmat vreo 20 de minute de forfotă şi aşteptare, până când câte un concurent de la fiecare dintre cele trei comisii de evaluare a ieşit din examen. Toţi au trebuit să povestească cu lux de amănunt cum au fost ascultaţi, ce subiecte au avut, ce întrebări suplimentare li s-au pus, totul până la cel mai mic detaliu. Imediat au venit şi primele concluzii, cele trei comisii au fost imediat evaluate, iar comisia care a dat cele mai bune note era preferata candidaţilor. Oricum, concurenţii erau relativ mulţumiţi că în prima oră de examinare s-au luat note mari, cele mai multe de nouă şi de zece.

Dacă absolvenţii care au dat examen în prima parte a zilei nu au avut de pătimit din cauza căldurii, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cei programaţi să susţină examenul mai târziu, când gradele în termometru au început să urce.

„M-am îmbrăcat la costum şi acuma nu ştiu unde să mă mai ascund”, a declarat un candidat ascuns sub un copac din curtea Colegiului Naţional „Petru Rareş”. Şi la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” căldura mare i-a răpus pe concurenţi, care s-au retras pe coridoarele şcolii sau în clădirea alăturată.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar, Laura Hacman, a declarat că „s-au luat în considerare temperaturile ridicate, iar candidaţilor li s-au asigurat condiţiile necesare pentru a susţine testarea”.

Examenul oral la română continuă şi azi

Peste 3000 de absolvenţi de liceu au fost aşteptaţi ieri să susţină prima probă a bacalaureatului, şi alţi aproximativ 3000 de candidaţi vor da astăzi proba orală la limba şi literatura română. Pentru că testarea concurenţilor s-a încheiat aseară în jurul orelor 20:00, la închiderea ediţiei, la Inspectoratul Şcolar încă nu era finalizată centralizarea datelor referitoare la prima zi de examen.

Doi preşedinţi de comisie nu s-au prezentat la centrele de examen

Doi preşedinţi ai comisiilor de bacalaureat nu s-au prezentat în centrele de examen la care erau arondaţi. Este vorba despre doi profesori universitari din Iaşi, repartizaţi de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului să fie preşedinţi ai comisiilor de bacalaureat de la centrele de testare de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”. Purtătorul de cuvânt al IŞJ, Laura Hacman, a spus că ambii preşedinţi au absentat din motive de sănătate. „Comisia judeţeană de bacalaureat a stabilit ca atribuţiile preşedinţilor să fie preluate de vicepreşedinţii comisiilor din respectivele centre de testare”, a precizat Laura Hacman.

După proba orală la limba şi literatura română, candidaţii promovaţi vor mai trece printr-o probă eliminatorie, la limba şi literatura modernă. Această testare se va da pe 25 şi 26 iunie. Cei care vor trece şi de probele orale vor intra în examenele scrise. Primul se va da pe 27 iunie la limba şi literatura română, cel de-al doilea pe 1 iulie la proba obligatorie a profilului şi următorul pe 2 iulie, o probă la alegere din aria curriculară a profilului. Ultimul examen al acestei sesiuni de bacalaureat se va da pe 3 iulie, la o materie la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării candidatului.

Primele rezultate se vor afişa pe 5 iulie, zi în care, în intervalul orar 16:00-20:00, se vor putea depune şi contestaţiile. Pe 7 şi 8 iulie se vor rezolva contestaţiile, iar pe 9 iulie se vor afişa rezultatele finale.

Un candidat netransportabil va susţine bacalaureatul la domiciliu

În judeţul Suceava, la prima sesiune a bacalaureatului din acest an, s-au înscris aproximativ 7000 de absolvenţi de liceu.

Pentru organizarea şi desfăşurarea examenului în Suceava s-au format 20 de centre de examen, cărora le-au fost arondate 43 unităţi şcolare liceale de stat şi particular şi şase centre zonale de evaluare. Centrele de evaluare sunt la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Colegiul Agricol Fălticeni, Grupul Şcolar „Andronic Motrescu” Rădăuţi, Grupul Şcolar Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc.

Potrivit informaţiilor privind situaţia înscrierilor oferite de IŞJ Suceava, un număr de 6.909 candidaţi vor susţine această sesiune de bacalaureat.

Un candidat netransportabil va susţine examenul la domiciliu, acesta cerând aprobare pentru susţinerea bacalaureatului de acasă de la Comisia Judeţeană de Bacalaureat. Pentru absolvenţii cu deficienţe de auz şi vorbire de la Grupul Şcolar Bivolărie au fost asigurate condiţiile speciale de examen prevăzute de metodologie, şi anume asigurarea unui interpret.

Comisia Judeţeană de Bacalaureat a înregistrat şi 12 cereri din partea unor candidaţi, absolvenţi din seriile anterioare, care au solicitat recunoaşterea rezultatelor la probele promovate în sesiunile anterioare de bacalaureat.

Sute de credincioşi, prezenţi la slujba de priveghere oficiată de ÎPS Pimen

Ajunul Sânzienelor



În ajunul Sânzienelor, în curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou Suceava sute de credincioşi s-au adunat pentru slujba de priveghere, oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi.

Înainte de acest moment, un grup de elevi (clasele I – VI) de la Şcoala Vatra Moldoviţei, coordonaţi de învăţătoarea Ilaria Puşcă, au susţinut un spectacol închinat domnitorului Ştefan cel Mare, au spus rugăciuni şi au cântat cântece patriotice.

Îmbrăcaţi în costume populare bucovinene, purtând pe cap cununi împletite din flori de sânziene, au interpretat în dulcele grai bucovinean, fiind aplaudaţi de sutele de pelerini. Copiii au primit binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a subliniat cât de importantă este educaţia primită de copii de la învăţătoare, cât de bine este să ne educăm copiii în spiritul credinţei ortodoxe, după care i-a invitat pe copii la o agapă creştină.

Credinţă şi evlavie

În curtea mănăstirii se aflau oameni de toate vârstele. Unii stăteau la rând pentru a atinge moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, raclă care a fost aşezată încă de ieri dimineaţă sub baldachinul din curtea mănăstirii, alţii, veniţi de departe, căutau un loc umbros unde să-şi odihnească trupul. Printre ei se aflau şi oameni neputincioşi, în scaune cu rotile, care cu greu reuşeau să se deplaseze, dar care ascultau în linişte cuvântul lui Dumnezeu.

A sunat toaca, apoi au bătut clopotele în clopotniţa mănăstirii. Oamenii s-au apropiat de scena care devenise un mic altar pe care s-a săvârşit slujba de priveghere de către ÎPS Pimen, împreună cu un sobor de preoţi.

Alături de slujitorii bisericii, un aport important la slujba de aseară l-au avut şi coriştii de la strană, elevi ai Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei”.

Credinţă, evlavie şi multă răbdare. Acestea au fost atributele care i-au însoţit pe credincioşii care au venit, ieri, în ajunul Sânzienelor, pentru a atinge moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Comparativ cu anii trecuţi, în acest an s-a observat mai multă linişte, ordine, dar şi pelerini mai puţini.

„Să păstrăm spiritul credinţei”

Moaştele Sfântului au fost scoase din mănăstire ieri dimineaţă, în jurul orei 5:30, prilej cu care s-a citit şi Acatistul Sfântului. Odată aşezată sub baldachin, racla, alături de care se afla şi icoana Sf. Ioan cel Nou „îmbrăcată” în flori naturale, a fost atinsă de zeci de credincioşi care s-au aşezat ordonat la rând (prinşi între gardurile montate de Jandarmerie) pentru a da câte un pomelnic şi pentru a înălţa rugăciuni fierbinţi Sfântului. Preoţii aflaţi lângă raclă, îi miruiau pe credincioşi şi le ofereau iconiţe sfinţite.

Am întâlnit oameni care se rugau cu lacrimi Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava pentru a le alina boala copiilor, a soţiilor care se află în mare suferinţă şi nu au putut ajunge la Sfânt. Maria Ciucu, din Paşcani, ne-a spus că vine de mai mulţi ani la Sfânt, pentru izbăvire de necazuri.

O altă pelerină, din Borşa, ne-a spus că este bine ca toţi cei veniţi de Sânziene la Suceava să ştie pentru ce vin. „Să păstrăm spiritul credinţei, fără fală, gălăgie, să ne rugăm în linişte, să postim şi să fim milostivi. Aşa vor ajunge şi rugăciunile noastre la Sfânt”, ne-a spus femeia.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prezent azi la Suceava

După săvârşirea Sfintei Liturghii, ce va începe astăzi la ora 9:00, şi va fi oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Calinic Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu un sobor de preoţi, racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava va fi purtată pe braţe de câţiva preoţi şi călugări prin municipiul Suceava, după cum este obiceiul străvechi de Sânziene. În acest timp, soborul de preoţi şi pelerinii care însoţesc racla se vor opriri la bisericile aflate pe traseu. La întoarcere, racla va fi aşezată din nou sub baldachinul din curtea mănăstirii, unde va rămâne până spre seară.

O firmă falimentară a obţinut lucrări de 1,1 milioane de euro la Centrul Economic Bucovina

Falsuri dovedite



Au falsificat documente pentru a obţine lucrări. Una din cele zece firme care a efectuat lucrări de construcţie la Centrul Economic Bucovina de la Salcea, de lângă Suceava, are mari probleme cu legea. Pentru că era în faliment şi nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate, conducerea firmei a hotărât să falsifice o serie de acte, printre care certificatele de atestare fiscală.

Neregulile comise de reprezentanţii SC Mega Electric SRL Buftea au ieşit la iveală în urmă cu circa doi ani, iar după mai multe luni de anchetă procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat ancheta.

În dosar au fost trimise în judecată două persoane, Mihai Tiberiu Vicol, de 34 de ani, administratorul SC Mega Electric SRL Buftea, şi Gina Capota, de 35 de ani, director administrativ la aceeaşi societate.

De comun acord, cei doi au decis să falsifice o serie de documente pentru a primi lucrări la Centrul Economic Bucovina din Salcea.

Pentru a dovedi că îndeplinesc condiţiile de eligibilitate solicitate în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, reprezentanţii firmei ilfovene au modificat certificatele de atestare fiscală, şi au completat o serie de recomandări favorabile propriei firme, recomandări care ar fi venit din partea unor societăţi extrem de puternice şi serioase, cum ar fi Hidroelectrica Bucureşti, Cosmorom sau Mobilrom.

De asemenea, în aprilie 2005, SC Mega Electric SRL Buftea a intrat în interdicţie bancară, aspect pe care reprezentanţii societăţii au evitat să-l prezinte firmei AKTOR, partenerul Consiliului Judeţean Suceava care câştigase licitaţia pentru construcţia Centrului Economic de la Salcea.

Tot pentru a nu pierde lucrările şi contractul de peste 1,1 milioane de euro, Tiberiu Vicol şi Gina Capota au omis să-i înştiinţeze pe cei de la AKTOR că Tribunalul Bucureşti avea deschise mai multe dosare privind deschiderea procedurii de reorganizare judiciară şi faliment, respectiv procedura de insolvenţă a firmei din Buftea.

Două acuzaţii pentru fiecare inculpat

Atât Tiberiu Vicol, cât şi Gina Capota vor fi judecaţi pentru câte două fapte, ambele la Legea 78/2000. Este vorba de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene, respectiv omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri din acelaşi buget.

Centrul Economic Bucovina a fost dat în folosinţă la finele anului 2006, iar valoarea totală a proiectului s-a ridicat la peste 5 milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor, 62,58%, a venit din fonduri europene, contribuţia din fondul naţional a fost de 24,32%, iar Consiliul Judeţean Suceava a alocat 13,10% din suma totală a investiţiei.

„Bancherul” de la Rădăuţi a eşuat în tentativa de a scăpa din arest

Hotărâre



Rămâne în arest. Recursul înaintat de Radu Cozaciuc faţă de decizia de arestare preventivă luată de Judecătoria Rădăuţi la sfârşitul săptămânii trecute a fost respins de magistraţii Tribunalului Suceava. Tânărul acuzat că a sustras 260.000 de lei din trei bancomate ale Băncii Transilvania îşi va petrece astfel următoarele săptămâni în arestul Poliţiei.

Duba arestului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava şi-a făcut apariţia la Palatul de Justiţie la câteva minute după ora 9.00. Radu Cozaciuc, de 30 de ani, individul devenit vedetă peste noapte după ce a dat un tun serios chiar la instituţia unde era angajat, a părut destul de relaxat.

Înainte de a coborî din dubă, tânărul a avut grijă să-şi tragă cât mai pe ochi şapca, cu intenţia de a-şi ascunde cât mai mult faţa. A fost dus în sala de judecată şi introdus în boxa destinată arestaţilor sau condamnaţilor. Poliţiştii i-au scos cătuşele, iar cu puţine momente înainte de intrarea completului de judecată, Radu Cozaciuc şi-a scos şapca.

Ochii nu-i trădau nici cea mai mică emoţie sau urmă de regret pentru furtul banilor, iar apărarea a lăsat-o complet în seama avocatului ales pentru a-l reprezenta, Mihai Olinici.

BMW-ul lui Cozaciuc, indisponibilizat de anchetatori

Avocatul le-a cerut judecătorilor să înlocuiască măsura arestării preventive cu interdicţia de a nu părăsi ţara sau localitatea de domiciliu. Olinici a arătat că eliberarea clientului său nu reprezintă un pericol social. În plus, avocatul lui Radu Cozaciuc a precizat că maşina clientului său, un BMW, a fost indisponibilizată deja de anchetatori, iar valoarea acesteia ar putea acoperi o parte a prejudiciului.

„Clientul meu nu a vrut nici un moment să se sustragă urmăririi penale. El a plecat spre Bucureşti pe 15 iunie, pentru rezolvarea unor probleme de sănătate, iar plângerea împotriva sa a fost formulată abia pe 17 iunie. În concluzie, el nu s-a sustras urmării penale nici un moment. După ce a aflat că este căutat a intenţionat să se întoarcă la Rădăuţi, dar nu a mai reuşit, fiind prins la Poiana Braşov. În aceste condiţii, solicit să admiteţi recursul şi să dispuneţi punerea în libertate a clientului meu”, le-a cerut avocatul Olinici judecătorilor de la Tribunalul Suceava.

Argumentele sale nu i-au convins pe magistraţi, care au respins recursul şi au menţinut măsura luată de Judecătoria Rădăuţi vineri după-amiază.

Lupul paznic la oi

Radu Cozaciuc a ajuns în arestul Poliţiei după ce a sustras aproximativ 260.000 de lei din trei ATM-uri ale Băncii Transilvania, acolo unde era angajat şi avea sarcina de a alimenta cu numerar mai multe bancomate din zona Rădăuţi. După ce şi-a dat seama că totul s-a aflat, tânărul a încercat să dispară. El a fost depistat însă la un hotel din Poiana Braşov, unde se cazase cu amanta, o adolescentă în vârstă de 17 ani, din Ulma.

Cel mai mare magazin Baumax, inaugurat astăzi la Suceava

Investiţie austriacă



Cel mai mare magazin Baumax din România va fi inaugurat astăzi, de la ora 7 dimineaţa, în cadrul complexului comercial Suceava Shopping City, aducând pe piaţa suceveană zeci de mii de articole din domeniul construcţiilor, amenajărilor interioare, tehnic şi grădinărit.

Magazinul care se deschide astăzi la Suceava este cel de-al şaselea din reţeaua Baumax România, dar al 129 –lea la nivel internaţional, în acest fel compania austriacă întărindu-şi poziţia de lider al pieţei în domeniul bricolajului şi al materialelor de construcţii, în Europa centrală şi de Sud-Est.

România este a şaptea ţară în care Baumax îşi desfăşoară activitatea, după Austria (68 de magazine), Cehia (23 magazine), Slovacia (12 magazine), Ungaria (15 magazine), Slovenia şi Croaţia (3 magazine), Bulgaria (2 magazine), la noi fiind deschise până acum magazine în Braşov, Sibiu, Cluj, Târgu Mureş şi Craiova.

Baumax va investi jumătate de miliard de euro în România

Directorul de vânzări al Baumax România, Alexander French, a precizat că în data de 8 iulie, la Bacău va fi inaugurat şi al 7-lea magazin Baumax, intenţia companiei fiind ca în România să deschidă în total 44 de magazine, în care să investească o jumătate de miliard de euro.

“Prin introducerea conceptului Do it Yourself şi prin împărţirea gamei de produse în patru mari categorii – Construcţii, Amenajări, Tehnic şi Grădină, răspundem nevoilor şi dorinţelor speciale ale clienţilor. La deschiderea acestui magazin au fost luate în considerare necesităţile regionale, de la alegerea amplasamentului la configurarea sortimentelor şi a preţurilor. Nu venim în întâmpinarea clienţilor doar cu produsele de care au nevoie, ci şi cu sfaturi şi recomandări. Le punem la dispoziţie Ghidul meşterului, un îndrumar cu sfaturi şi recomandări pentru realizarea diverselor proiecte de construcţii şi amenajări, cu “cursuri pentru meşteri” gratuite”, precum şi cu 100 de angajaţi care le stau la dispoziţie, pentru a le oferi soluţii practice şi la cel mai bun preţ, pentru nevoile lor”, a declarat Alexander French.

Garanţia preţului minim şi oferte speciale

Investiţia pentru deschiderea magazinului Baumax la Suceava se ridică la 10 milioane de euro, angajaţii acestuia, în număr de 100, fiind în proporţie de 95 suceveni.

Mai mult, dintre persoanele aflate la conducerea magazinului, 50% sunt tot suceveni.

“Pe o suprafaţă de 11.500 de metri pătraţi, punem la dispoziţia clienţilor peste 20.000 de articole de construcţii şi bricolaj. Cea mai mare suprafaţă, cam 40% din total, este ocupată de materiale de construcţie, urmată ca importanţă de departamentul Tehnic, Amenajări şi Grădină. Pe lângă informaţiile practice pe care le oferim clienţilor, la dispoziţia acestora sunt şi atelierele din cadrul magazinului – precum atelierul de tâmplărie şi cel de croitorie. În plus, trebuie să luăm în considerare şi serviciile pe care le punem la dispoziţie, precum transportul la domiciliu, comenzile speciale şi garanţia celor mai mici preţuri – oferim o reducere de 10% celor care găsesc acelaşi produs în alt magazin, la preţ mai mic decât la noi, dar şi garanţia preţului minim, pe durata întregii săptămâni”, a adăugat directorul magazinului Baumax Suceava, Emil Codreanu.

Odată cu inaugurarea noului magazin, în perioada 24 iunie – 8 iulie, Baumax va oferi clienţilor şi o serie de premii speciale, tuturor celor care fac cumpărături minime de 50 de lei.

PSD vrea să blocheze creşterea preţului apei potabile

Social democraţii încearcă să anihileze hotărârea luată de vechiul Consiliu Local al municipiului Suceava în şedinţa extraordinară din 10 iunie de majorare cu 32% a preţului apei potabile. Preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PSD, consilierul local Virginel Iordache, a anunţat ieri că aleşii social democraţi vor propune în prima şedinţă ordinară a noului deliberativ local introducerea pe ordinea de zi a unui proiect privind revenirea la vechiul preţ al apei potabile de 20.300 de lei vechi metrul cub. Iordache a precizat că în cazul în care consilierii PD-L care sunt majoritari se vor opune luării în dezbatere a proiectului aleşilor PSD atunci se va merge pe un proiect iniţiat de cetăţeni. El a arătat că aceştia au drept de iniţiativă potrivit legii administraţiei publice locale iar pentru introducerea problemei pe ordinea de zi a Consiliului Local este nevoie de semnăturile a 5% dintre cei înscrişi pe listele electorale. Conform calculelor social democraţilor sunt necesare circa 4.600 de semnături pe care le vor aduna prin puncte ce vor fi amplasate în cartierele principale ale municipiului.



Iordache: „Creşterea preţului apei va duce la creşterea preţului gigacaloriei”


Iordache a explicat care sunt motivele pentru care solicită revenirea la preţul vechi al apei potabile. „Mai întâi faptul că în perioada următoare se anunţă un val de scumpiri la energie electrică, gaz, alimente, produse petroliere iar fiecare leu din buzunarul cetăţeanului este valoros şi al doilea motiv acela că nu dorim ca banul public să ajungă în buzunarele conducerii celor de la ACE. Este inadmisibil ca directorul, directorul economic fără să am nimic personal cu domniile lor să aibă salarii de 70- 80 de milioane de lei vechi iar cetăţenii municipiului să contribuie la asemenea salarii. Mai vreau să fac o precizare. Nu vreau să se creadă că PSD ar avea ceva împotriva creşterii salariilor muncitorilor de la ACET. Creşterea salariilor se poate face prin rentabilizarea activităţii ACET. Suntem de acord cu creşterea celor mai mici salarii de la ACET pentru că nu putem fi de acord cu discrepanţa de la 80 de milioane de lei salariul directorului la 4-5 milioane salariul celor care desfundă canale”, a spus preşedintele PSD Suceava. Iordache a mai ţinut să atragă atenţia că o creştere a preţului apei potabile va duce la creşterea preţului apei calde şi indirect a preţului gigacaloriei. „Dorim să stopăm aceste creşteri de preţuri”, a încheiat Iordache.

LICITAŢII DE MASĂ LEMNOASĂ FASONATĂ Şl APROPIATĂ LA DRUM AUTO

Direcţia Silvică Suceava

cu sediul în Suceava, B-dul 1 Mai nr. 6, telefon 0230-217.685, fax 0230-521.783

anunţă organizarea unor:

LICITAŢII DE MASĂ LEMNOASĂ FASONATĂ Şl APROPIATĂ LA DRUM AUTO

şi anume

I. MASĂ LEMNOASĂ FASONATĂ PE SPECII, SORTIMENTE ŞI LOTURI, după cum urmează:

- Lemn rotund pentru cherestea - 19708 mc
- Lemn rotund şi despicat pentru celuloză - 5569 mc
- Lemn rotund pentru construcţii - 103 mc
- Lemn subţire - 1001 mc
- Lemn foc - 8237 mc

TOTAL MASĂ LEMNOASĂ FASONATĂ 34678 mc

II. MASĂ LEMNOASĂ DIN CONFISCĂRI

- Lemn rotund răşinoase pentru cherestea - 20,360 mc
- Rigle răşinoase - 0,740 mc

TOTAL MASĂ LEMNOASĂ DIN CONFISCĂRI 21,100 mc

III. MASĂ LEMNOASĂ FASONATĂ, VOLUM ESTIMAT DUPĂ PREVEDERILE APV, rămasă neadjudecată de la licitaţia din data de 10 iunie 2008

TOTAL MASĂ LEMNOASĂ VOLUM ESTIMAT 5503,00 mc

Licitaţiile vor fi publice deschise, cu strigare şi se vor desfăşura în ziua de 27 iunie 2008, la sediul Direcţiei Silvice Suceava, după cum urmează:

- ora 9.00, licitaţia de masă lemnoasă fasonată pe loturi şi din confiscări;
- ora 12.00, licitaţia de masă lemnoasă fasonată, volum estimat.

Ordinea ocoalelor la licitaţie este următoarea: Pătrăuţi, Dolhasca, Fălticeni, Râşca, Mălini, Falcău, Marginea, Solca, Gura Humorului, Stulpicani, Frasin, Moldoviţa, Vama, Pojorâta, Cârlibaba, lacobeni, Vatra Dornei, Dorna Candrenilor, Crucea şi Broşteni.

Cantităţile de masă lemnoasă oferite la licitaţie pe partizi, specii, sortimente şi ocoale silvice, cât şi preţurile de pornire la licitaţie vor fi puse la dispoziţia agenţilor economici prin Biroul Comercial-Producţie din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, precum şi la sediul ocoalelor silvice, începând cu data de 18 iunie 2008.

De asemenea, listele de licitaţie se pot consulta şi pe internet pe site-ul Direcţiei Silvice Suceava la adresa www.silvasv.ro (opţiunea “licitaţii”).

Preselecţia şi înscrierea la licitaţie a agenţilor economici va avea loc în zilele de 23 şi 24 iunie 2008, între orele 9.00 - 15.30, ocazie cu care fiecare agent economic va depune copii legalizate la notariat sau originale după Certificatul constatator pe anul 2008 cu privire la structura acţionariatului eliberat de Oficiul Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Judeţean, Scrisoarea de bonitate financiară eliberată de bancă şi CERTIFICATUL DE ATESTARE FISCALĂ PENTRU DATORIILE LA BUGETUL GENERAL CONSOLIDAT.

Masa lemnoasă rămasă neadjudecată la licitaţia din 27 iunie 2008 va fi oferită din nou la licitaţie la o dată care se va anunţa în presă.

Relaţii suplimentare se pot obţine de la Biroul Producţie din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, la telefoanele 0230-217.685, interior 116, sau 0230-521.641.

Au băgat 15 oameni în spital, cu Salmonella






SUCEAVA. Circa 15 persoane au ajuns la Spitalul Judeţean Suceava, infestate cu Salmonella, din cauza a două angajate ale unei discoteci din oraşul Gura Humorului.

Bărmăniţa şi bucătăreasa unităţii au uitat să se spele pe mâini după ce au fost la toaletă, după care au preparat hamburgeri. Potrivit ultimelor date înregistrate de ASP, cei 15 clienţi au acuzat simptomele bolii, dar numărul infestaţilor este în realitate mult mai mare. Pe lângă măsura de suspendare a activităţii, va fi aplicată şi o amendă de 12.000 de lei.

7000 de absolvenţi de liceu încep astăzi examenul de bacalaureat



Mii de absolvenţi de liceu intră astăzi în febra examenului de bacalaureat. Prima probă a examenului este cea orală la limba şi literatura română, şi se va desfăşura astăzi şi mâine. Examinarea la probele orale se realizează de către doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, în prezenţa a cel puţin trei candidaţi. Probele orale sunt eliminatorii. La probele orale şi practice nu se admit contestaţii, cu excepţia probei de dicteu melodic şi armonic, de la profilul artistic -muzică.

Pentru organizarea şi desfăşurarea examenului în Suceava s-au format 20 de centre de examen, cărora le-au fost arondate 43 unităţi şcolare liceale de stat şi particulare şi şase centre zonale de evaluare. Centrele de evaluare sunt la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Colegiul Agricol Fălticeni, Grupul Şcolar „Andronic Motrescu” Rădăuţi, Grupul Şcolar Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc.

Un candidat va susţine examenul de acasă

Potrivit informaţiilor privind situaţia înscrierilor oferite de IŞJ Suceava, un număr de 6.909 candidaţi vor susţine această sesiune de bacalaureat.

Un candidat netransportabil va susţine examenul la domiciliu, acesta cerând aprobare pentru susţinerea bacalaureatului de acasă de la Comisia Judeţeană de Bacalaureat. Pentru absolvenţii cu deficienţe de auz şi vorbire de la Grupul Şcolar Bivolărie au fost asigurate condiţiile speciale de examen prevăzute de metodologie, şi anume asigurarea unui interpret.

Comisia Judeţeană de Bacalaureat a înregistrat şi 12 cereri din partea unor candidaţi, absolvenţi din seriile anterioare, care au solicitat recunoaşterea rezultatelor la probele promovate în sesiunile anterioare de bacalaureat.

Mii de persoane decedate din judeţ, “invitate” să-şi facă analizele gratuite

Gafă



Oficiul Poştal (OP) Bucureşti a trimis la sediul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava circa 6.000 de taloane medicale care aparţineau unor persoane decedate.

Greşeala a fost depistată recent, de responsabilii din cadrul CAS, după confruntarea celor mai recente baze de date, care a demonstrat că din totalul celor 50.732 taloane trimise până în prezent de OP Bucureşti, un număr de 5.940 erau destinate unor persoane trecute în nefiinţă.

În altă ordine de idei, Anda Sălăgean, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, a arătat că, în conformitate cu legislaţia în vigoare (HGR nr.357/2008 pentru aprobarea programelor naţionale de sănătate în anul 2008), taloanele securizate din cadrul Programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei pot fi utilizate până la data de 31 decembrie 2008.

Responsabilul de relaţiile cu presa al instituţiei a precizat că, pentru a veni în sprijinul persoanelor din judeţ care nu au primit la domiciliu talonul securizat, un salariat al CAS, care se deplasează în teritoriu pentru a încasa contribuţiile la fondul de sănătate al persoanelor fizice, va prelua şi cererile solicitanţilor, iar ulterior le va elibera talonul.

Un angajat al CAS se va deplasa în judeţ şi va împărţi taloanele

”Cererile vor fi preluate după ce salariatul CAS va verifica în baza de date cu taloanele returnate pe care o va avea la dispoziţie dacă talonul este sau nu la sediul instituţiei noastre. În caz afirmativ, la următoarea deplasare în zonă, angajatul CAS va elibera taloanele”, a explicat Anda Sălăgean.

De menţionat că salariatul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava se deplasează în teritoriu în fiecare săptămână, între orele 9.00-13.00, după cum urmează: luni la casieria Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc, marţi şi miercuri la Spitalul Municipal Rădăuţi, iar vineri la Policlinica Municipală Fălticeni.

Reamintim că, de câteva zile, sucevenii au posibilitatea să verifice şi singuri dacă taloanele în baza cărora îşi pot testa gratuit starea de sănătate se află sau nu la sediul CAS. Pentru a afla dacă Oficiul Poştal Bucureşti a returnat sau nu documentele, cei interesaţi trebuie să acceseze site-ul instituţiei, www.cassv.ro, şi să introducă CNP-ul (codul numeric personal).

Noul viceprimar şi Consiliul Local şi-au intrat în drepturi

Rădăuţi



Consiliul Local Municipal Rădăuţi, ales după scrutinul de la 1 iunie, a intrat în legalitate după şedinţa de constituire de la finele săptămânii trecute, şedinţă în care a fost ales şi viceprimarul municipiului Rădăuţi pentru mandatul 2008-2012.

Aproape două sute de rădăuţeni au fost prezenţi la întrunirea de sâmbătă şi au asistat la prima şedinţă a noului deliberativ în formulă completă, şedinţă la care au participat toţi cei 19 consilieri locali.

De departe, punctul cel mai „fierbinte”, după depunerea jurământului de către deliberativ şi de noul primar Aurel Olărean, a fost constituit de momentul alegerii viceprimarului.

Dacă până atunci se arăta o alianţă între consilierii PD-L şi PNŢCD pentru obţinerea majorităţii, în condiţiile în care deliberativul local are 9 consilieri PD-L, 7 PSD, 2 PNŢCD şi unul de la PNL, prognozele au fost date peste cap de o mutare „lansată” de „proaspătul” preşedinte PSD Rădăuţi, Iulian Băncescu, cel care asigură interimatul până la alegerile interne după suspendarea fostul preşedinte Ilie Sarcinschi, considerat unul dintre cei vinovaţi de eşecul PSD la Rădăuţi.

Dorin Vataman, noul viceprimar al municipiului Rădăuţi

Iulian Băncescu, alături de pedelistul Simion Sticleţ şi Dorin Vataman de la PNŢCD au fost cele trei propuneri pentru funcţia de viceprimar, însă liderul PSD a anunţat că renunţă la candidatură şi a făcut public sprijinul consilierilor PSD pentru candidatul ţărănist Dorin Vataman, în condiţiile în care opţiunea pro-PSD a consilierului PNL, Constantin Galan, era evidentă.

Aşa cum era de aşteptat, Vataman a fost ales prin vot secret cu scorul de 10 la 9, deşi au existat unele „emoţii” din partea pesediştilor vizavi de unul dintre consilierii lor, despre care se vorbeşte pe la colţuri că ar fi „trădat” în campanie.

Trebuie remarcată atitudinea deosebit de „hotărâtă” a primarului ales, Aurel Olărean, care a depus jurământul în cadrul aceleiaşi întruniri. Noul primar a avut câteva intervenţii deosebit de „acide” la adresa fostului executiv, intervenţii temperate cu eleganţă de prefectul Alexandru Băişanu, cel care a supervizat şedinţa de sâmbătă.

„Am fost la validări în opt localităţi, dar singura localitate în care am văzut frământări a fost aici, la Rădăuţi. Rog pe noul primar, pe viceprimar şi Consiliul Local să lase în urmă doctrine şi interese politice şi să aibă ca prioritate doar cetăţeanul şi comunitatea”, a precizat prefectul Băişanu.

După constituirea deliberativului local şi alegerea viceprimarului, a devenit clar că la Rădăuţi „lupta” din consiliul local se va purta între două tabere, şi anume cei nouă consilieri aleşi pe listele PD-L şi alianţa PSD+PNŢCD+PNL, adică zece consilieri.

Trebuie menţionat că noul viceprimar, inginerul constructor Dorin Vataman, are 53 de ani, a intrat în PNŢCD în anul 1992 şi este liderul Organizaţiei PNŢCD Rădăuţi. În mandatul 1996-2000 Dorin Vataman a reprezentat judeţul Suceava în Parlamentul României în calitate de deputat.

Condamnat pentru omor deosebit de grav, actor pe scena teatrului din Botoşani

Artă după gratii



Un tânăr din municipiul Vatra Dornei, condamnat la nu mai puţin de 30 de ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, va „evada” mâine după-amiază din spatele zidurilor Penitenciarului Botoşani şi va juca unul dintre rolurile principale ale unei piese de teatru, a cărei premieră va avea loc pe scena teatrului Naţional Mihai Eminescu din localitate.

Cătălin Ifrim (27 de ani) va juca în piesa „Conul Leonida faţă cu reacţiunea” –I.L. Caragiale, alături de alţi doi deţinuţi, suceveanul fiind unul dintre membrii de bază ai trupei de teatru a penitenciarului botoşănean.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului, inspectorul principal Iulian Dărîngă, a anunţat că premiera va avea loc mâine, începând cu ora 18:00.

Cătălin Ifrim avea 19 ani când a fost încarcerat la Botoşani, după ce la data de 8 iulie 2000, împreună cu un alt tânăr din Vatra Dornei, au spart locuinţa a doi pensionari din localitate, Georg şi Domnica Schuster, ambii în vârstă de 61 de ani.

Deşi ştiau că proprietarii nu sunt acasă, Ifrim şi complicele său i-au găsit pe cei doi pensionari dormind şi au început să-i lovească cu un târnăcop şi un ciocan, lăsându-i laţi lângă pat.

„Nu a fost ceva premeditat, nu ştiam că o să se ajungă acolo. M-am speriat şi eu de mine, şi familia mea şi cei care m-au cunoscut. Nu ştiu dacă o să găsesc într-o zi o explicaţie pentru ceea ce s-a întâmplat atunci”, îşi aminteşte Cătălin.

„Încarcerat” în bibliotecă

Au trecut opt ani de atunci, iar tânărul şi-a descoperit vocaţia de a scrie poezii şi a juca teatru în spatele gratiilor şi a sârmei ghimpate.

În prezent, Cătălin Ifrim îşi petrece mare parte din timp în biblioteca penitenciarului, citind şi scriind poezii. Spre sfârşitul anului 2006, şi-a lansat, de altfel, şi prima sa carte de versuri, „Luminozitatea Umbrei”.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Botoşani a anunţat că, tot joi, de data aceasta începând cu ora 17:00, în foaierul teatrului botoşănean, va avea loc şi o expoziţie de pictură şi grafică, „Artă şi speranţă”, unde vor expune cinci deţinuţi, din care doi din judeţul Suceava.

Au fost aleşi viceprimarii şi în Fălticeni, Gura Humorului şi Siret

Primării



La sfârşitul săptămânii trecute au fost aleşi viceprimarii şi în municipiul Fălticeni şi în oraşele Gura Humorului şi Siret.

În ceea ce priveşte municipiul Fălticeni, după depunerea jurământului de către primarul PD-L Vasile Tofan şi de către cei 19 consilieri locali, alegerile pentru funcţia de viceprimar au dat câştig de cauză liberalilor.

Deşi PNL are doar doi consilieri locali, candidatul acestui partid pentru postul de viceprimar, Gheorghe Aldea, a reuşit să obţină 10 din cele 19 voturi posibile, beneficiind de sprijinul celor 7 consilieri PD-L şi al consilierului PRM. În aceste condiţii, Aldea a reuşit să-l devanseze pe candidatul propus de PSD, Ionel Murariu, care a fost votat doar de către cei 9 consilieri ai acestei formaţiuni politice. De remarcat este faptul că deşi au majoritatea în Consiliul Local Fălticeni, social democraţii nu au reuşit să se impună în faţa alianţei formate din PD-L, PNL şi PRM.

Fără surprize la Gura Humorului şi Siret

Alegerile pentru funcţiile de viceprimar din Gura Humorului şi Siret au fost câştigate categoric de liberali, care reuşesc astfel să deţină întreaga conducere a primăriilor din aceste oraşe.

La Gura Humorului, primarul PNL Marius Ursaciuc va fi ajutat de viceprimarul Alexandru Balău, care a deţinut această funcţie şi în mandatul trecut. Alegerea acestuia ca viceprimar s-a făcut fără emoţii, în condiţiile în care PNL deţine majoritatea în Consiliul Local din Gura Humorului, având 12 din cele 17 mandate. Alexandru Balău a avut câştig de cauză în faţa candidatul propus de PSD, Liviu Grădinaru, care a obţinut doar 3 voturi. Demn de remarcat este faptul că deşi PSD are doar doi consilieri în CL Gura Humorului, Grădinaru a atras de partea lui un vot de la altă formaţiune politică, cel mai probabil de la PD-L, partid cu trei reprezentanţi în deliberativul local.

Conducere liberală şi la primăria din Siret

Liberalii deţin şi întreaga conducere a Primăriei Siret, unde primarul Adrian Popoiu îl va avea ca viceprimar pe colegul său de partid Leonard Cristian Mocrei. Acesta a avut câştig de cauză în faţa candidaţilor propuşi de PD-L şi PSD, fostul primar Vasila Tablan, respectiv fostul viceprimar Dragoş Ungureanu. PNL a reuşit să obţină funcţia de viceprimar cu 8 voturi, din cele 14 posibile, în condiţiile în care de la şedinţa în care au fost organizate alegerile a lipsit un consilier al PD-L. Candidaţii PD-L şi PSD au obţinut 2, respectiv 3 voturi, adică exact numărul consilierilor pe care aceste partide i-a avut prezenţi la alegeri.

„Bancherul din Rădăuţi” a avut cel puţin un complice

Ancheta continuă



Anchetatorii delapidării de la Banca Transilvania –filiala Rădăuţi cred că Radu Cozaciuc, tânărul de 30 de ani arestat preventiv la sfârşitul săptămânii trecute pentru că ar fi golit trei bancomate ale unităţii bancare la care lucra, a avut cel puţin un complice. Această variantă a anchetatorilor este susţinută, de altfel, şi de tatăl tânărului arestat, Gheorghe Cozaciuc, care, încă de la începutul scandalului, a declarat că în spatele fiului său ar fi şi alte persoane.

Motivul principal pentru care organele de anchetă cred că Radu Cozaciuc, administrator reţea ATM-uri la Banca Transilvania din Rădăuţi, a avut cel puţin un complice este acela că operaţiunile de alimentare a cardurilor nu sunt făcute de o singură persoană, regulile în această privinţă fiind foarte stricte. În consecinţă, de golirea sistematică a celor trei bancomate ar fi trebuit să aibă cunoştinţă cel puţin încă o persoană, al cărei nume, deocamdată, nu este cunoscut.

Este greu de crezut, şi în acest caz ar fi vorba de o neglijenţă gravă a băncii, că Radu Cozaciuc făcea singur alimentarea bancomatelor, în condiţiile în care aceste operaţiuni se fac în prezenţa mai multor persoane din cadrul unităţii bancare.

Interesantă este şi declaraţia dată de Cozaciuc în faţa judecătorilor rădăuţeni, cu puţin timp înainte de a fi arestat preventiv şi încarcerat în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Deşi în timpul audierilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, tânărul nu a vrut să declare nimic legat despre delapidarea celor aproximativ 200.000 de lei, neprecizând, însă, nici că nu ar fi nevinovat, câteva ore mai târziu, Radu Cozaciuc le-a recunoscut judecătorilor că a furat o parte din aceşti bani, fără a preciza de ce sumă este vorba. Totuşi, „bancherul” din Rădăuţi a mărturisit că prejudiciul care i se pune în cârcă este prea mare şi că va dovedi acest lucru pe parcursul anchetei.

Cozaciuc a precizat că va veni cu mai multe amănunte în perioada următoare.

Prejudiciul a crescut la circa 260.000 de lei

Dacă săptămâna trecută Banca Transilvania a remis un comunicat de presă prin care anunţa faptul că din două bancomate ale unităţii au fost furaţi nu mai puţin de 192.425 de lei, surse din rândul anchetatorilor ne-au declarat că valoarea prejudiciului a ajuns la aproximativ 260.000 de lei, după ce s-a găsit şi cel de-al treilea bancomat „spart”.

Din informaţiile noastre, Radu Cozaciuc a făcut recurs împotriva deciziei Judecătoriei Rădăuţi de a fi arestat preventiv, urmând a afla în aceste zile dacă va ieşi din spatele gratiilor sau va rămâne în continuare în beciurile poliţiei.

Consiliul Judeţean Suceava, primul validat din ţară

Administraţie


Noul Consiliu Judeţean rezultat în urma alegerilor din data de 1 iunie şi-a intrat în atribuţii sâmbătă, după ce consilierii au fost validaţi şi au depus jurământul.

Ceremonia a avut loc în sala mare a Palatului Administrativ şi a fost condusă de proaspătul şef al administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, de la un prezidiu ornat cu flori portocalii şi flancat de cele două icoane de dimensiuni mari pe care le-a primit cu o zi înainte la învestire, icoane care-i reprezintă pe Sf. Ioan cel Nou de la Suceava şi pe Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Trebuie subliniat faptul că, în acest mandat, în Consiliul Judeţean au intrat doar trei formaţiuni politice: PD-L, PSD şi PNL. Democrat liberalii au 18 mandate de consilier din cele 37, la care se adaugă preşedintele Flutur, care are drept de vot, social democraţii 14, iar liberalii patru.

Componenţa noului CJ Suceava

PD-L îi are în deliberativul judeţean pe Vasile Ilie, Dan Cadariu, Eugen Uricec, Petru Carcalete, Ioan Bălan, Dan Gospodaru, Marius Vatavu, Ion Bădeliţă, Vasile Andronache, Sabin Adrian Drăgan, Sorina Barbu, Ion Badale, Dan Dascălu, Doru Slevoacă , Cristinel Macovei, Florin Olaru, Gheorghe Niţă şi Marius Boghian. Social democraţii vor „defila” în acest mandat cu Gavril Mîrza, Corneliu Popovici, Gheorghe Iacob, Mihai Creţeanu, Mihai Grozavu, Carmen Agoutin, Petru Ştirbu, Ioan Corjuc, Roman Stecyk, Simion Slevoacă, Paul Petru Leşanu, Dumitru Mălăşincă, Florin Creţu şi Petrică Simeria, iar liberalii cu Angela Zarojanu, Mihai Aurel Steiciuc, Bogdan Cristache şi Nicolae Vranău.

De menţionat că PSD i-a avut pe locuri eligibile pe Ion Bota şi Gheorghe Dascălu, care au renunţat la mandate din motive personale. Acelaşi lucru l-au făcut şi senatorul Tiberiu Prodan şi deputatul Mihai Sandu Capră, care ocupau primele poziţii pe lista PNL, locul lor fiind luat de următorii pe listă.

Ilie şi Cadariu au fost aleşi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean

Democrat liberalii Vasile Ilie şi Dan Cadariu sunt noii vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Suceava, urmând să-l secondeze pe şeful lor politic, Gheorghe Flutur, la conducerea administraţiei judeţene.

Ilie şi Cadariu au fost aleşi prin vot secret sâmbătă, după validarea noului deliberativ judeţean.

Cei doi i-au avut drept contracandidaţi pe social democratul Petru Ştirbu şi pe liberala Angela Zarojanu. În urma votului secret al consilierilor, Ilie şi Cadariu au reuşit să obţină majoritatea opţiunilor exprimate.

Demn de remarcat este faptul că atât Vasile Ilie, cât şi Dan Cadariu au obţinut 20 de voturi, în timp ce contracandidaţii au fost aleşi de 17 consilieri. Asta în situaţia în care PD-L are în Consiliul Judeţean 19 voturi, 18 ale consilierilor şi unul al lui Gheorghe Flutur, PSD are 14, iar PNL – 4.

În aceste condiţii, votul pentru alegerea vicepreşedinţilor a arătat că încă de la începutul mandatului, PD-L are, cel puţin la votul secret, încă un sprijin din partea unuia dintre consilierii de la PSD sau PNL. Cu toate acestea, după şedinţa de constituire a CJ Suceava, atât liberalii, cât social democraţii au susţinut că cel de-al 20-lea vot pentru Ilie şi Cadariu nu le-a aparţinut.

Trebuie spus că obţinerea votului cu numărul 20 pentru echipa de vicepreşedinţi PD-L a fost întâmpinată cu aplauze din partea consilierilor locali ai acestui partid.

Sfaturile lui Mîrza pentru noua conducere a judeţului

Prezent la constituirea CJ Suceava în postura de consilier, fostul şef al administraţiei judeţene, Gavril Mîrza, a avut un comportament demn, şi mai mult a ţinut să-i dea câteva sfaturi noului preşedinte Gheorghe Flutur.

Mîrza a făcut referire la „proiectul vieţii sale”, „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”, precizând că acesta trebuie continuat, iar dacă va fi nevoie îşi va da tot sprijinul noii conduceri.

Gavril Mîrza a declarat în faţa noului CJ Suceava că acest proiect trebuie să fie finalizat, subliniind că realizarea lui se face prin intermediul unui credit, pentru care s-a obţinut cea mai avantajoasă dobândă din România, sub 4%. De asemenea, Mîrza a sfătuit noua conducere a CJ Suceava să dea o atenţie sporită asigurării majorării salariale pentru angajaţii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. El a spus că acoperirea acestei majorări de 75% a salariilor se va face din bugetul CJ Suceava, sumele necesare nefiind alocate de către Guvernul României.

„Acest lucru va face ca peste o oarecare perioadă de timp, în buget să fie un gol financiar şi va trebui să nu mi se impute acest lucru, ci să se solicite Guvernului să acopere deficitul”, a precizat Mîrza.

El a apreciat că pe perioada mandatelor sale la conducerea CJ Suceava „lucrurile au funcţionat bine”, recunoscând că au fost şi unele mici neîmpliniri, şi a urat succes noilor aleşi judeţeni.

„Momentul de astăzi este unul care trebuie să îl ai în vedere din momentul în care intri într-o funcţie, pentru că atunci când intri trebuie să şi pleci. Ceea ce se întâmplă azi, predarea ştafetei către domnul Flutur, este un lucru normal, pe care îl respect. Şi din respect faţă de lege, noi, consilierii opoziţiei, ne-am prezentat din prima la şedinţă de constituire, astfel încât noul deliberativ să poată să-şi înceapă activitatea”, a declarat Mîrza, care a avut trei mandate de preşedinte al CJ şi unul de vicepreşedinte.

El a mai arătat că susţine descentralizarea la nivel administrativ, decizie care ar putea îmbunătăţi activitatea CJ Suceava.

„Cred că domnul Flutur o să ceară insistent acest lucru. Sigur depinde de pe ce poziţie eşti. Când eşti în minister vrei să concentrezi, când eşti la nivelul judeţului vrei să descentralizezi. Dar trebuie să se ajungă la momentul descentralizării reale, pentru mai buna funcţionare a ceea ce înseamnă activitate la nivelul unui judeţ”, a mai spus Mîrza.

Băişanu a atras atenţia asupra „găştilor de interese”

Prezent la constituirea CJ Suceava, prefectul Alexandru Băişanu a transmis noii conduceri a acestei instituţii să fie cât se poate de atentă la „găştile de interese” care există la nivelul judeţului.

„De fiecare dată, în spatele puterii, al celor care conduc, există găşti de interese care sunt foarte abile, care mânuiesc foarte bine toate oportunităţile şi posibilităţile care li se oferă şi care trec cu arme şi bagaje dintr-o parte în alta urmărindu-şi propriile interese. Sunt convins că noua conducere a CJ Suceava va decela între bine şi rău şi va hotărî ce este mai bine pentru cetăţenii judeţului”, a declarat Băişanu.

Mesaj împăciutor din partea lui Gheorghe Flutur

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a mulţumit tuturor consilierilor prezenţi la şedinţa de constituire a deliberativului judeţean. El a spus că prezenţa lor la şedinţă reprezintă un gest de responsabilitate. De asemenea, Flutur i-a mulţumit fostului preşedinte, Gavril Mîrza, pentru tot ce a făcut pentru judeţul Suceava.

„Vreau să vă spun, domnule Mîrza, că dincolo de lupta politică, şi sunt convins că acelaşi lucru îl faceţi şi dumneavoastră, suntem în măsură să îmbrăcăm haina administraţiei, a responsabilităţii. Vă invit pe toţi la construcţia şi modernizarea judeţului Suceava”, a declarat Gheorghe Flutur. El a ţinut să le transmită angajaţilor din cadrul CJ Suceava şi din instituţiile subordonate că va fi colaboratorul lor, însă unul implicat şi pragmatic.

„Populaţia are mari aşteptări de la noi pentru a pune pietre de temelie şi cărămizi în acest judeţ. A trecut campania, luptele au fost uneori poate mai aprige decât în altă parte, însă ca om politic trebuie să ştii să alegi până la urmă ce e mai bine pentru cetăţean. Şi eu vă promit acest lucru. Vom trece pentru ambiţii, orgolii şi patimi politice, pentru ca sucevenilor să le fie mai bine”, a spus Flutur.

Mîrza i-a predat cheile lui Flutur

După şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean s-a consumat un moment emoţionant atât pentru fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza-PSD, cât şi pentru succesorul său, Gheorghe Flutur- PD-L, şi anume predarea cheilor de la biroul preşedintelui Consiliului Judeţean, birou pe care Mîrza l-a folosit 12 ani, adică trei mandate.

Gavril Mîrza l-a întâmpinat pe Gheorghe Flutur cu „Vă doresc sănătate şi Doamne Ajută”. „Şi eu vă mulţumesc şi Doamne Ajută pentru suceveni. E nevoie”, i-a răspuns Flutur, care a încercat şi o glumă în momentul în care Mîrza i-a înmânat cheile. „Astea sunt cheile de la casă sau de la judeţ?”, a întrebat Flutur. „De la intrare”, i-a răspuns Mîrza care a rămas preţ de câteva minute tete-a tete cu succesorul său.

Trebuie spus că şi vicepreşedinţii Vasile Ilie şi Dan Cadariu au inspectat terenul pentru a vedea viitoarele birouri în care-şi vor desfăşura activitatea. Cel mai probabil biroul fostului vicepreşedinte Eugen Uricec va fi ocupat de Ilie, iar cel al Stelei Acatrinei de Cadariu.

Consilierii suceveni au dat startul

De menţionat că deliberativul judeţean sucevean a fost primul dintre Consiliile Judeţene validate la nivel naţional. La şedinţa de validare s-a putut remarca o sincronizare a votului între PD-L şi PSD, cele două partide stopând accesul reprezentantului PNL în comisia de validare a mandatelor consilierilor judeţeni.

Şedinţa de sâmbătă a fost eficientă şi fără patimi, constituirea Consiliului Judeţean finalizându-se în mai puţin de două ore. A atras atenţia cravata de un portocaliu strident a democrat liberalului Dan Cadariu şi poşeta mov intens a liberalei Angela Zarojanu.