duminică, 20 aprilie 2008

Prodan: "Legea administraţiei nu se schimbă cum vrea Gheorghe Flutur"


Preşedintele PNL Suceava, senatorul Tiberiu Prodan, a ţinut să-i explice liderului democrat-liberalilor suceveni, Gheorghe Flutur, că legislaţia privind organizarea teritorială a României şi a administraţiei publice locale nu s-a modificat. Declaraţiile liderului liberal vin după ce Gheorghe Flutur a anunţat că în situaţia în care va câştiga preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava, acest lucru va însemna că el va fi premierul judeţului, iar viitorii primari vor fi miniştrii cabinetului său. „Legea administraţiei publice locale nu se schimbă cum vrea Gheorghe Flutur”, a subliniat Tiberiu Prodan. El a adăugat că este posibil ca declaraţiile lui Gheorghe Flutur să fie făcute ca urmare a „nostalgiilor” pe care acesta le-ar avea din perioada când a fost ministru în Guvernul Tăriceanu. „Punem aceste declaraţii pe seama nostalgiilor din trecut, dar şi pe seama visurilor avute anterior, şi a promisiunilor pe care le-a avut”, spune preşedintele PNL Suceava. Tiberiu Prodan a explicat că în timp ce unii îşi doresc „să formeze Guverne”, actualul Executiv condus de Călin Popescu Tăriceanu continuă să vină în sprijinul comunităţilor locale. Prodan a precizat că recent, Guvernul Tăriceanu a aprobat alocare a 130 de miliarde de lei vechi pentru mai multe localităţi din judeţul Suceava, fonduri care vor fi folosite pentru realizarea mai multor proiecte de dezvoltare locală. „Asta înseamnă o atitudine corectă şi responsabilă a unui prim-ministru, şi anume să distribuie banii de care dispune Guvernul pentru a sprijini dezvoltarea comunităţilor locale”, a încheiat Tiberiu Prodan.

Donţu îi cere lui Lungu să recunoască afacerile de familie


Candidatul PSD la funcţia de primar al municipiului Suceava, consilierul local Ovidiu Donţu, îl somează pe primarul Ion Lungu, contracandidatul său de la PD-L, să lase deoparte „programul de abatere a atenţiei opiniei publice” şi să răspundă la tema pe care a lansat-o în dezbatere care se referă la „afacerile de familie făcute cu firma fratelui său geamăn”. Donţu a spus că sucevenii merită un răspuns pentru că este vorba de o problemă „de o gravitate extremă” şi de „risipa banului public” din ultimii patru ani. El a amintit de lucrările la şcoli executate în subantrepriză de firma Pro Tehnica a fratelui geamăn al primarului şi a precizat că pe lângă cele cinci unităţi de învăţământ date ca exemplu în urmă cu câteva zile a mai apărut una. „Iată de ce eu vorbesc despre risipa a milioane de euro din banul public şi domnia sa tratează lucrurile ducându-le în derizoriu. Sucevenii nici până azi nu au primit un răspuns credibil. După trei ani de promovare a formei fără fond în Suceava, a campaniei electorale permanente îl somez pe primarul Ion Lungu să răspundă la aceste acuzaţii”, a spus Donţu.

Donţu vrea ca Lungă să spună public ce lucrări sunt date pe datorie firmei fratelui său geamăn

Ovidiu Donţu a ameninţat că în cazul în care primarul nu răspunde acuzaţiilor sale va aplica programul „picătura chinezească”. El a spus că lucrările pe datorie începute de Lungu în campania electorală îl vor ajuta tot aşa de mult cum l-au ajutat şi pe predecesorul său. „Îl somez să spună public care lucrări sunt acordate pe datorie firmei fratelui său, a rudelor sau a prietenilor politici în această perioadă dar le doresc defalcate pe şcoli şi licee, pe reţele termice, de apă, pe drumuri, la capitolul curăţenie precum şi la capitolul pavele şi borduri. Mai rămâne să ne spună domnul primar că firma fratelui său geamăn este preferată la lucrările publice pentru că ne aşteaptă cu banii şi dezastrul va fi complet în Suceava”, a spus Donţu. El a ţinut să precizeze că luările sale de poziţie nu sunt de conjunctură şi că în multe dintre problemele pe care le ridică acum precum licitaţiile la drumuri, la curăţenie, la maxi taxi, la autobuze a luat poziţie şi la vremea respectivă. Ovidiu Donţu a mai spus că Ion Lungu „are o datorie de onoare” să răspundă sucevenilor.

Mîrza dă credit colaborării PSD-PC


Liderul judeţean al social democraţilor suceveni , Gavril Mîrza, îşi exprimă speranţa că alianţa politică între PSD şi PC parafată la Bucureşti la finele săptămânii trecute va funcţiona mai bine decât cea încheiată în 2004 când conservatorii pe atunci umanişti au întors spatele PSD şi au intrat la guvernare alături de Alianţa PNL-PD. Mîrza a declarat că protocolul de colaborare între cele două partide care urmează a fi legiferat în justiţie are prevederi care împiedică repetarea greşelilor din 2004. Liderul social democraţilor suceveni explică în ce constă noua colaborare între PSD şi PC. « La alegerile locale merge fiecare pe lista sa de partid. Acolo unde rămâne pentru turul doi un candidat a unuia din aceste două partide celălalt este obigat să-l susţină. De asemenea vor fi susţineri necondiţionate la alegerea viceprimarilor la nivelul localităţilor. La alegerile pentru Parlament din toamnă se vor stabili raporturi de desemnare a candidaţilor funcţie de procentul pe care îl vom avea la alegerile locale atât PSD cât şi PC. Se vor stabili să candideze ei pe o serie de colegii unde stau mai bine şi invers. Apoi această alianţă să participe în mod categoric la guvernare în comun”, a declarat Mîrza. El a mai spus că în perioada următoare se va constitui Colegiul Judeţean de conducere al alianţei din care vor face parte câte 2-3 reprezentanţi ai fiecărui partid.

Primăria Şcheia hotărâtă să ofere cetăţenilor un Paşti de neuitat


Primăria comunei Şcheia se pregăteşte intens pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători de Paşti. Potrivit primarului Vasile Andriciuc, “marea familie a comunei Şcheia” compusă din satele Şcheia, Mihoveni, Sf. Ilie, Trei Movili şi Florinta se pregăteşte pentru această mare sărbătoare de familie „atât sufleteşte cât şi din punct de vedere al înfrumuseţării locului unde îşi desfăşoară activitatea”. „Primăria prin respectul pe care-l are faţă de cetăţean a început să pregătească localitatea pentru Paşti astfel încât această mare sărbătoare să fie în întâmpinată sub dictonul înţelegerii, a bunelor relaţii şi a pregătirii satului din punct de vedere ornamental. Pentru gospodari am pregătit în primul rând curăţenia în comuna Şcheia. Le-am pregăit un parc în satul Şcheia şi suntem în curs de realizare a altuia în satul Mihoveni. Ne ocupăm de igienizarea tuturor străzilor şi a copacilor precum şi de verificarea iluminatului public”, a spus Andriciuc. Administraţia comunei Şcheia a pregătit şi o surpriză pentru cetăţeni. A amplasat în faţa bisericilor din comună precum şi în faţa Primăriei câte un ou ornamental înalt de doi metri care este iluminat noaptea. Asta în semn de bun venit Sărbătorilor Pascale.

Nichitean aduce sânge tânăr în PNL


Secretarul general adjunct al organizaţiei judeţene a PNL, Brînduşel Nichitean, alias „tractoraşul”, a anunţat că un sfert din organizaţia de tineret a PD-L din Cîmpulung Moldovenesc, mai exact foştii democraţi au trecut la liberali. Nichitean a precizat că în PNL a intrat şi fostul preşedinte al organizaţiei de tineret a PD din Cîmpulung Moldovenesc, Adrian Dănuţ Timu, care a fost instalat lider al tineretului liberal din municipiu. Secretarul general adjunct al PNL a adăugat că în viitorul foarte apropiat îl vor urma şi alţi tineri democraţi din organizaţiile de tineret ale PD-L din Vatra Dornei, Fălticeni, Rădăuţi şi Suceava. „La Cîmpulung Moldovenesc prin trecerea la PNL a 25% dintre tinerii democraţi am creat o echipă puternică care ne va ajuta la câştigarea alegerilor candidatului nostru la primărie, Constantin Gabriel Şerban. Sunt în discuţii cu tineri democraţi din organizaţiile PD-L din celellate municipii şi oraşe ale judeţului care vor veni în campania electorală alături de mine”, a declarat Nichitean.

Tur de forţă al ministrului Adomniţei în judeţul Suceava

Tur de forţă al ministrului Adomniţei în judeţul Suceava


Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, s-a aflat, la sfârşitul săptămânii trecute în mai multe comune ale judeţului Suceava, participând atât la întâlniri cu profesori, cât şi la lansarea unor candidaţi de primari ai PNL. Primul eveniment a avut loc în comuna Putna, unde Cristian Adomniţei a vizitat o şcoală construită în urmă cu 125 de ani, din localitatea Gura Putnei, asigurând conducerea acestei unităţi că ministerul pe care îl conduce va aloca fonduri pentru reabilitarea ei. „Gura Putnei este vitregită nemeritat faţă de Putna, şi asta am observat şi pe drumul pe care am venit. Noul primar, liberalul Plămada va avea ca prioritate modernizarea acestui drum”, a declarat Adomniţei.

Acesta a fost prezent apoi în comuna Vicovu de Jos, unde împreună cu senatorul PNL, Tiberiu Prodan, au participat la o întâlnire cu simpatizanţii liberali din localitate. Cei doi au susţinut candidatura liberalului Cornel Carcea pentru primăria acestei comune, şi au dat asigurări că vor sprijini proiectele cu care acesta se va prezenta în faţa alegătorilor, respectiv construcţia unei săli de sport şi asfaltarea drumului spre Remezău.

Adomniţei a fost prezent la lansarea candidaturii lui Constantin Galan pentru primăria Rădăuţi

Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a participat, în cursul zilei de sâmbătă, la lansarea oficială a candidaturii liberalului Constantin Galan pentru funcţia de primar al municipiului Rădăuţi. Evenimentul a avut loc în sala Casei de Cultură din Rădăuţi, umplută până la refuz de membri şi simpatizanţi PNL, în prezenţa cărora, Cristian Adomniţei l-a prezentat pe Constantin Galan ca „viitorul primar al rădăuţenilor. El este cel care va lucra împreună cu toţi locuitorii din Rădăuţi, pentru ca acest municipiu să fie emblema turistică a nordului Bucovinei”. Nu în ultimul rând, trebuie spus că după Rădăuţi, ministrul educaţiei a fost prezent şi în comunele Dorneşti şi Vereşti. În această comună, Adomniţei a explicat că rămânerea în urmă a zonei se datorează proastei administrări a comunei. „Există multe surse de finanţare pentru drumul care vă leagă de şoseaua principală. Dacă primarul actual s-ar fi bătut pentru voi, azi aveaţi asfalt. Nici şcolile nu arată prea bine. Iar Vereştiul e printre puţinele comune din judeţ unde primăria locală nu poate acorda tichete cadou profesorilor. Este încă o dovadă de proastă administrare”, a subliniat Adomniţei. Nu în ultimul rând, el a participat şi la lansarea candidatului PNL pentru primăria Dumbrăveni, Ioan Pavăl, eveniment la care au participat peste 400 de localnici.

Handbal >> CS Universitatea e ca şi calificată pentru Cupa României


Sport




handbal.Universitatea > Brăila găzduieşte, în acest an, cea de-a 22-a ediţie a Cupei României la handbal masculin

Ediţia a 22-a a Cupei României la handbal masculin se va disputa în acest an la Brăila. CS Universitatea Suceava va participa la această competiţie, întrucât are şanse foarte mari să încheie actuala ediţie a Ligii Naţionale între primele opt echipe.

La fel ca în ultimii doi ani, Cupa României se va disputa sub forma unui turneu eliminatoriu la care vor lua parte echipele clasate pe locurile 1-8 la finalul campionatului.

Steaua MFA Bucureşti este echipa cu cel mai bogat palmares în Cupa României, cu 7 trofee, urmată de Minaur Baia Mare, cu 5 reuşite. Anul trecut Steaua a jucat finala cu HCM Constanţa, iar în acest an “militarii” au şansa să realizeze eventul.

Desigur, nu sunt excluse nici surprizele, Ştiinţa Bacău, CS Universitatea Suceava, Minaur Baia Mare, CSM Medgidia sau HC Odorhei putând încurca pe oricare dintre favorite.
Cupa României se va desfăşura în zilele de 15, 16 şi 18 mai 2008.

Iată programul jocurilor:

15 mai 2008

joc 1 loc 1 – loc 8 ora 10

joc 2 loc 4 – loc 5 ora 12

joc 3 loc 3 – loc 6 ora 16.30

joc 4 loc 2 – loc 7 ora 18.30



16 mai 2008 - semifinalele

joc 5 câştig. joc 1 – câştig joc 2 ora 16.30

joc 6 câştig. joc 3 – câştig. joc 4 ora 18.30



18 mai 2008 - finala

joc 7 câştig. joc 5 – câştig. joc 6 ora 11



Partidele se vor disputa pe durata a 60 de minute, iar dacă după scurgerea timpului regulamentar de joc scorul este egal, se va trece la executarea aruncărilor de la 7 metri. La această competiţie au drept de joc sportivii acreditaţi pentru Liga Naţională, cerinţele de participare fiind aceleaşi ca în sezonul 2007/2008. Toate cheltuielile vor fi suportate, proporţional cu numărul de jocuri disputate, de către echipele participante: transport, cazare şi masa pentru oficiali, chirie sală, asistenţă medicală (ambulanţă) şi barem arbitraj.

În sezonul trecut, CS Universitatea a ratat calificarea în Cupa României, întrucât s-au clasat pe locul 9 la finalul campionatului.

Campionate militare la Cîmpulung Moldovenesc

La Cîmpulung Moldovenesc s-au încheiat Campionatele militare de minifotbal, cros şi şah, etapele finale pe forţele terestre. Manifestările fac parte dintre cele dedicate Zilei Forţelor Terestre şi se desfăşoară în fiecare an, înaintea Olimpiadei Sportului Militar Liceal. Competiţia, organizată de Biroul Educaţie Fizică din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, a reunit, în perioada 10–13 aprilie, loturile sportive din cele trei colegii militare, "Mihai Viteazul" Alba Iulia, "Dimitrie Cantemir" Breaza şi "Ştefan cel Mare" Cîmpulung Moldovenesc. Potrivit referentului Relaţii Publice al colegiului militar cîmpulungean, dna Elena Jora, Campionatul de minifotbal s-a desfăşurat în sistem campionat, numai tur, cu meciuri de două reprize a cîte 20 de minute fiecare. În clasamentul final, pe primul loc s-au situat gazdele, urmate de colegii lor sportivi de la Colegiul Militar Liceal din Breaza şi cei de la Colegiul Militar Liceal "Mihai Viteazul". În cadrul întrecerilor de şah, echipele au fost constituite din cîte un băiat şi o fată, care au jucat în sistem turneu. La final, pe locul I, în clasamentul individual s-a situat, la feminin, Alexandra Marian (Alba), iar la masculin, Liviu Iancu (Breaza). În clasamentul pe echipe pe prima treaptă a podiumului au urcat elevii cantemirişti, urmaţi de gazdele cîmpulungene şi de colegii lor din Alba Iulia. Proba de cros s-a desfăşurat pe un traseu stabilit de comitetul de organizare, pe o distanţă de 3000 metri la masculin şi 2000 metri la feminin, echipele fiind alcătuite din cîte 4 concurenţi. Clasamentul pe echipe, întocmit prin însumarea locurilor ocupate în clasamentul individual de către primii trei concurenţi ai fiecărei echipe, atît la masculin cît şi la feminin, a adus pe primul loc sportivii Colegiului Militar Liceal "Ştefan cel Mare", iar pe următoarele locuri s-au clasat elevii militari din Breaza şi Alba Iulia.

Rezultate / ETAPA a 29-a - liga a III-a


FCM II Bacău – Cetatea Suceava 1-1
RARĂUL – FC Bârlad 1-0
Poli II Iaşi – Cetatea Târgu Neamţ 3-2
Bujorii Târgu Bujor – Pambac Bacău se joacă astăzi de la ora 17
Laminorul Roman – Leonard Paşcani 3-0
Oţelul II Galaţi – Politehnica Galaţi 0-1
Juventus Fălticeni – Ceahlăul II Piatra Neamţ 2-1
Willy Bacău – Aerostar Bacău 1-3
CFR Paşcani – CF Brăila 4-1

Minori disparuti in Neamt



Minori disparuti in Neamt

Petru Arhip, elev in vârsta de 17 ani la un liceu din Târgu Neamt, a plecat de la domiciliu luându-le parintilor, dintr-un sertar, suma de 800 de lei, pe care acestia o economisisera pentru a cumpara o masina de spalat. El a mai fugit de acasa in luna ianuarie, fiind gasit peste o saptamâna in Vatra Dornei, judetul Suceava. Al doilea minor disparut este Florin Vasile Andries, in vârsta de 16 ani, din Borlesti. Acesta a plecat de acasa, lasându-le parintilor un bilet prin care i-a anuntat ca pleaca la o stâna din judetul invecinat, Harghita. Pâna in prezent, nu a putut fi gasit de politisti.

Reparaţii de mîntuială pe drumurile din Cîmpulung Moldovenesc

Cîmpulungenii se plîng că, de cînd s-a încălzit vremea, se sufocă din cauza valurilor de praf pe care le ridică pe străzi fiecare maşină ce trece prin zona centrală. Deşi municipiul este traversat de un drum european, localnicii se simt ca lîngă o uliţă de ţară şi nici măcar gospodinele nu-şi mai usucă rufele în curte sau pe balcon, dacă locuiesc aproape de "strada principală". Fenomenul are un impact negativ asupra turiştilor, care spun că şi-au dorit excursii la munte, nu în Sahara. Dacă pînă nu demult întreaga vină era aruncată asupra firmelor care au făcut săpături în zonă şi au lăsat urme de pămînt pe carosabil, adevărata cauză este acum tot mai vizibilă şi vine tocmai dintr-un elan gospodăresc al conducerii oraşului. Pentru că strada este traversată de urmele unor săpături şi de multiple gropi ce nemulţumeau profund şoferii ce ameninţau în fiecare zi că vor da primăria în judecată, dar şi pentru că o reparaţie consistentă a străzii prin peticirea asfaltului nu se justifică înainte de reabilitarea generală ce se va încheia în acest an, edilii locali au ales o soluţie de compromis pentru nivelarea şanţurilor şi gropilor -– umplerea lor cu un material aflat ca granulaţie între nisip şi pietriş mărunt. Specialiştii în domeniu spun că varianta putea fi viabilă, dacă nu s-ar fi aplicat "româneşte" şi rezultatul putea rezista chiar şi doi ani. "Acest material costă 25 de lei tona şi se aplică în amestec cu ciment, numai pe vreme caldă, după care se cilindrează. La o grosime sub 10 cm are viabilitate de doi ani dacă este corect aplicat. La Cîmpulung s-a aplicat cu lopata, nu a fost bine tasat, s-a pus şi pe ploaie, iar fără praf de ciment în compoziţie a rezultat numai o risipă de materiale şi de bani. Nu ştiu cine i-a învăţat să facă aşa, nu ştiu cine a lucrat, dar eu în 31 de ani de meserie nu am văzut aşa ceva. Soluţia tehnică era piatra spartă la diametru de 31-60 mm, care ar fi fost şi mai ieftină, mai bună, nu se împrăştia peste tot şi nu forma noroiul şi praful din oraş", este de părere ing Mitriţă Topalea, specialist la SC Drumuri şi Poduri Pojorîta.

Tânărul din Fălticeni bolnav de cancer limfatic a fost operat

Umanitar



În urma materialului publicat în cotidianul „Monitorul de Suceava”, în luna februarie a acestui an, „Urgent. 10 mii de euro pentru a salva un copil”, Iliuţă Todirică, din Fălticeni, în vârstă de 16 ani, a fost ajutat de comunitate şi a reuşit să facă transplantul cu celule stem, la o clinică din Timişoara, cu o echipă de medici austrieci.

Iliuţă a fost diagnosticat anul trecut cu cancer limfatic Non Hodgkin, stadiul IV de malignitate, în urma unui control de rutină. Băiatul era din ce în ce mai palid şi se plângea tot mai mult de oboseală. Adolescentul a fost nevoit să întrerupă şcoala (clasa a IX-a) şi să înceapă de urgenţă tratamentul chimioterapeutic. Singura lui şansă de vindecare o constituia operaţia de transplant cu celule stem. Operaţia trebuia să aibă loc cât mai repede, fapt care s-a şi întâmplat, cu ajutorul oamenilor care au sărit în sprijinul lui Iliuţă.

„După ce a apărut materialul în 'Monitorul de Suceava', ne-au sunat oamenii, ne-au oferit sume de bani, în total 80 de milioane de lei vechi, iar o fundaţie ne-a facilitat operaţia la Timişoara. Le mulţumim tuturor pentru sprijinul acordat. Au fost oameni care au venit acasă şi ne-au lăsat o sumă de bani, alţii au făcut chetă la biserică (Preoţii Cătălin Axinte şi Cătălin Mureş au iniţiat o colectă la Biserica 'Sf. Mare Mucenic Mina' Suceava), sau la instituţii (Protecţia Copilului), la asociaţii, centre de plasament (Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Nevoi Speciale din Suceava, Centrului de Plasament 'Speranţa' Suceava) sau persoane fizice care nu au dorit să-şi dea numele. Le mulţumim din toată inima”, ne-a spus Lucreţia Todirică, mama lui Iliuţă.

Lupta cu cancerul continuă

Acest tânăr are nevoie în continuare de sprijinul oamenilor. Mama lui Iliuţă ne-a mai spus că peste o lună fiul ei trebuie să meargă din nou la control la clinica din Timişoara, iar după trei luni trebuie să intre într-un program de consolidare foarte sever.

„Acum se simte relativ bine. Dar este slăbit şi apar tot felul de complicaţii pe parcurs. Avem nevoie de medicamente din străinătate, destul de scumpe, care nu sunt compensate. Doi ani nu are voie să facă efort de nici un fel şi trebuie să respecte cu stricteţe regimul şi tratamentul recomandat de medici. Noi îi aşteptăm pe toţi cei care ne-au ajutat, care l-au salvat pe Iliuţă, să vină să-l vadă, să stea de vorbă cu el, pentru că ar prinde şi el mai mult curaj, i-ar ridica moralul”, a completat mama băiatului.

Lucreţia Todirică este de profesie asistent maternal şi are în îngrijire doi copii abandonaţi de părinţii naturali: un băieţel de un an şi jumătate şi o fetiţă de trei ani.

Cei care doresc să-l viziteze pe Iliuţă sau cei care pot să-l sprijine în continuare pe acest tânăr să depăşească lupta cu cancerul, îl pot găsi la adresa Plutonier Ghiniţă Nr. 16 Fălticeni sau la telefonul 0746 431875.

Alte informaţii despre situaţia şi nevoile acestei familii puteţi obţine şi de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava – responsabil Magda Moroşan, Biroul de Relaţii cu Publicul, telefon 0230 520172 sau 0744 472090.

PDL- Rădăuţi continuă dialogul cu cetăţenii

Comunicat de presă



Organizaţia PDL- Rădăuţi continuă consultarea cetăţenilor prin intermediul unui panou amplasat în zonele cele mai importante din municipiul Rădăuţi. Este vorba de cartierele „Obor”, „Hurmuzachi”, „Călăraşi”, „Hipodrom” şi „Piaţa Mică”. Principalele probleme colectate de la cetăţenii au fost reprezentate de mizeria parcurilor rădăuţene, lipsa spaţiilor verzi adecvate unui municipiu lipsit de alternative viabile pentru petrecerea timpului liber, starea jalnică a drumurilor în pofida eforturilor aproape disperate ale administraţiei Frunză de a asfalta anumite porţiuni de străzi la final de mandat, lipsa locuinţelor pentru tineri, câinii comunitari care sunt un real pericol pentru locuitori, mizeria în care afla centrul istoric al localităţii, modul suspect în care a fost cedat de către administraţia locală o parte din parcul de la Gara Mică, lipsa cronică de parcări pentru numărul tot mai mare de automobile, iluminatul public deficitar şi aproape inexistent în anumite zone, ş.a. Iniţiativa PDL - Rădăuţi suplineşte lipsa dialogului între administraţia Frunză şi cetăţenii municipiului, dorindu-se a se pune bazele unui dialog real, corect şi eficient pentru toţi rădăuţenii în vederea identificării unor soluţii concrete, viabile. Deocamdată, PDL-Rădăuţi doar colectează aceste date şi informaţii, iniţiativa sa fiind bine primită de către rădăuţeni, dovedindu-se încă o dată, că administraţia Frunză refuză dialogul şi dezbaterea publică a problemelor municipiului Rădăuţi. Demersul PDL-Rădăuţi va continua în zilele următoare, şi în alte cartiere din municipiu.

Biroul de Presă

Aproape 100 de suceveni s-au îmbolnăvit în spital, din cauza microbilor

În acest an



În primele trei luni ale anului, 97 de suceveni au intrat pe poarta unui spital sucevean şi au ieşit de acolo cu alte boli care le-au complicat viaţa. Aşa indică o statistică întocmită de Autoritatea de Sănătate Publică cu privire la numărul cazurilor de infecţii nozocomiale, adică a celor dobândite pe perioada internării.

Directorul executiv al instituţiei, doctorul Odette Nicolae, precizează că aceste date oficiale nu arată clar care este amploarea fenomenului, de vreme ce nu există un sistem real de raportare. Medicul a explicat că numărul persoanelor care contractează diverşi microbi în spitalele din judeţ este în realitate mult mai mare, dar comunicarea lor către ASP este defectuoasă.

Ce boli au provocat germenii „luaţi” din spitale

„Numărul infecţiilor nozocomiale se menţine la acelaşi nivel de anul trecut, ceea ce înseamnă că raportarea se face în continuare necorespunzător. În acelaşi timp, nici indicatorii de evaluare a activităţii managerilor de spitale nu sunt concepuţi de aşa manieră încât să stimuleze depistarea lor”, a precizat Odette Nicolae.

Şeful ASP a arătat că, în primele trei luni ale lui 2008, unităţile spitaliceşti din judeţ au raportat 97 de îmbolnăviri în rândul persoanelor internate, cu una mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În 43% din numărul total de cazuri a fost vorba de infecţii respiratorii, în 19% de infecţii urinare, în 11% de infecţii de plagă chirurgicală, în 9% de infecţii digestive, în 8% de infecţii ale organelor genitale, în 4% de infecţii cutanate, în 1% de infecţii după injecţii şi perfuzii, 5% din situaţii fiind încadrate la rubrica „alte categorii”.

Datele contabilizate de ASP plasează Pediatria în topul secţiilor celor mai riscante, cu 24% din totalul îmbolnăvirilor, urmată de Obstetrică-Ginecologie cu 21%, Chirurgie cu 6%, Nou-născuţi cu 4%, 45% din infecţii fiind raportate la alte secţii.

Lipsă de specialişti epidemiologi în spitale

În toate spitalele din lume, indiferent că sunt noi sau stau să se prăbuşească, sunt amenajate şi dotate la standarde occidentale sau dimpotrivă, nu au suferit reparaţii capitale de la înfiinţare şi dispun de mobilier vechi şi aparatură proastă, infecţiile nozocomiale sunt întâlnite.

În judeţul Suceava, care nu face excepţie de la regulă, statisticile arată însă că lucrurile stau foarte bine la acest capitol. Dacă ar fi să ne luăm după datele oficiale, numărul celor care intră în spital cu o boală şi ies cu mai multe este nesemnificativ. Din păcate, asta nu înseamnă că sistemul sanitar local este mai bun în prevenirea infecţiilor nozocomiale, ci că medicii nu le raportează.

„Ar trebui să existe o secţie sau un colectiv de supraveghere şi control care să urmărească atent evoluţia acestor cazuri. Fiecare spital ar trebui să aibă un medic epidemiolog care să se ocupe de monitorizarea infecţiilor nozocomiale, dar cu excepţia Sucevei şi Fălticeniului restul au angajat pentru aşa ceva medici infecţionişti, de laborator sau de alte specialităţi”, a punctat Odette Nicolae.

Handbal >> Romvag Caracal – CS Universitatea Suceava, duminică, ora 11


Sport




handbal Fără niciun punct în actuala ediţie a Ligii Naţionale, „lanterna roşie” Romvag Caracal va primi, duminică, vizita Universităţii Suceava. Cu un moral excelent după victoria la limită de pe teren propriu obţinută cu Ştiinţa Bacău, handbaliştii lui Petru Ghervan iau în calcul doar varianta victoriei pentru confruntarea cu gruparea din Caracal. Orice alt rezultat ar însemna şanse aproape nule de a obţine un loc de cupă europeană.

Calculele hârtiei o dau favorită certă pe Universitatea Suceava, însă gazdele de duminică au pus mari probleme finalistei Challenge Cup, UCM Reşiţa. În restanţa din etapa a XXII-a, disputată miercuri, Romvag i-a condus la pauză cu 22-17 pe elevii lui Aihan Omer, însă în cele din urmă ucemeriştii s-au impus cu scorul de 40-32.

Petru Ghervan i-a avertizat pe handbaliştii suceveni că punctele din meciul cu Romvag nu sunt ca şi câştigate. „Chiar dacă au pierdut toate meciurile, sunt convins că şi cei de la Caracal îşi doresc să nu termine campionatul fără niciun punct. Va fi un meci greu, în care va trebui să ne mobilizăm la fel ca în faţa oricărui alt adversar. Nu vrem să fim noi echipa care să piardă vreun punct cu Romvag şi de aceea meciul trebuie tratat cu toată seriozitatea” – a declarat şeful băncii tehnice a „studenţilor”.

CS Universitatea nu a strălucit în acest sezon în meciurile jucate pe teren străin. Cu două victorii, trei remize şi şase înfrângeri, sucevenii sunt pe locul opt într-un clasament al partidelor din deplasare. Ultima victorie externă a universitarilor a fost obţinută pe 16 martie, la Ploişti, cu Uztel, vecina de clasament a celor de la Romvag.

În meciul tur, CS Universitatea a câştigat lejer confruntarea cu adversara de duminică, scor 36-24, 19-11 la pauză. Întâlnirea dintre cele două formaţii va fi arbitrată de brigada buzoiană Băducu/Voicu.

În etapa a XXIV-a a Ligii Naţionale se mai dispută jocurile:

HCM Constanţa – UCM Reşiţa

Ştiinţa Bacău – Dinamo Baumit Bucureşti

HC Odorhei – Poli Izometal Timişoara

CSM D&C Oradea – Steaua MFA Bucureşti

Uztel Ploieşti – HC Minaur Baia Mare

CSM Medgidia – Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu.

Clasament


1. Steaua MFA Bucureşti 23 18 2 3 759-644 38p

2. HCM Constanţa 23 14 4 5 672-583 32p

3. UCM Reşiţa 23 16 1 6 740-677 32p*

4. Ştiinţa Bacău 23 12 6 5 738-693 30p

5. CS Universitatea Suceava 23 12 3 8 686-639 27p

6. Minaur Baia Mare 23 12 3 8 682-652 27p

7. CSM Medgidia 23 11 3 9 670-665 25p

8. HC Odorhei 23 11 3 9 642-653 25p

9. Dinamo Baumit Bucureşti 23 12 0 11 662-645 24p

10. Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu 23 10 0 13 605-629 20p

11. Poli Izometal Timişoara 23 9 0 14 563-585 18p

12. CSM D&C Oradea 23 6 3 14 641-677 15p

13. Uztel Ploieşti 23 4 0 19 573-702 8p

14. Romvag Caracal 23 0 0 23 548-737 0p

  • Echipă penalizată cu 1 punct (cerinţe vârstă)

Ouă închistrite marca Bucovina, la Târgul de Paşti de la Suceava


Timp Liber




4targ de paste 0 de meşteri populari din zonele reprezentative ale Sucevei au sosit vineri la Târgul de Paşti, a IX-a ediţie, mulţi anunţându-şi sosirea şi în cursul zilei de sâmbătă. Potrivit muzeografei Violeta Marianciuc, şef Secţie etnografie, anul acesta sunt mai multe nume noi de meşteri la târg: “Noi încercăm să aducem în fiecare an şi alţi meşteri, pe mulţi din cei care participă la târgul nostru îi găsim şi la târgurile consacrate de la muzeele satului de la Bucureşti şi Sibiu, dar şi în ţară. Interesul nostru este să promovăm Bucovina. Anul acesta sunt prezente ouăle încondeiate, din Vatra Moldoviţei, Brodina, Paltinu, Izvoarele Sucevei, costume populare şi ţesături din Mănăstirea Humor, sculptură în lemn din Bălăceana şi Fălticeni, icoane pe sticlă din Vatra Dornei. Sunt nume noi de meşteri care poate n-au avut posibilitatea să-şi valorifice produsele”.

Dintre toate meşteşugurile, cel mai bine reprezentat este încondeiatul ouălor, fiind vorba de “aceleaşi ouă închistrite care reprezintă marca Bucovinei”, după cum a spus doamna Marianciuc. Dar nu lipsesc dintre ele nici ouăle pictate, specifice zonei Dornelor, ouăle cu mărgele sau ouă de struţ, pictate cu foiţă de aur.

În număr mare au venit la târg încondeietoare de ouă de la Vatra Moldoviţei şi de la Paltinu, care au venit cu cele mai căutate produse: tot ouăle cu motive autentice, tradiţionale, precum crucea pascală, cărarea nesfârşită, creasta cocoşului. Am văzut preoţi care se interesau de model şi zonă, pentru a le achiziţiona. Numai că acestea erau mai puţine, având în vedere că până acum au mai fost astfel de târguri la Ciocăneşti, Vadu Moldovei şi Gura Humorului, şi femeile şi-au cam epuizat stocurile adunate peste an de ouă “bătrâneşti” cum sunt numite, a explicat Mărioara Negură, din Vatra Moldoviţei.

Târgul va fi deschis între orele 9 - 20, meşterii fiind amplasaţi în holul Muzeului de Ştiinţele Naturii şi în faţa acestuia. Manifestarea este organizată de CJ Suceava, Complexul Muzeal Bucovina, Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Suceava.

Tandemul PNL pentru Primăria Suceava - Zarojanu şi Mocanu


Politica




PNL Suceava şi-a anunţat vineri echipa de consilieri cu care liberalii doresc să câştige voturile electoratului din municipiul reşedinţă de judeţ. Liderul organizaţiei Suceava, Angela Zarojanu, a prezentat lista cu cele 29 de nume propuse pentru Consiliul Local Suceava.

Din primii 10 fac parte, în ordine: Angela Zarojanu, Vasile Mocanu (şeful Oficiului Judeţean de Cadastru), Mihai Steiciuc (actualul preşedinte al Comisiei de Urbanism din CL Suceava), Corneliu Vornicu (consiler local), Iulian Angheluş (şeful ARR), Lucian Lungu (directorul Colegiului de Informatică „Spiru Haret”), Gheorghe Cosmulese (şeful Agenţiei OMNIASIG Suceava), Doina Fetcu (manager FETCOM SRL), Anca Râşnicu (psiholog) şi Florin Asandului (liderul organizaţiei de tineret a PNL).

Angela Zarojanu a anunţat că tandemul pentru Primăria Suceava va fi Zarojanu - primar, cu Mocanu – viceprimar.

PNL Suceava speră să obţină suficiente voturi pentru a obţine cel puţin 8 fotolii de consilier local şi funcţia de primar.