marți, 16 septembrie 2008

"Căpitanul", omagiat pe stîlpii din Suceava

Sîmbătă, pe stîlpi din zona centrală a municipiului Suceava mai puteau fi văzute afişe care anunţau împlinirea, pe 13 septembrie, a 109 ani de la naşterea lui Corneliu Zelea Codreanu. Afişele conţineau un portret, un slogan ("Exemplul său, lupta noastră!") şi semnătura emitentului, organizaţia "Noua dreaptă", care, potrivit site-ului oficial, ar avea o filială şi la Suceava, condusă de Tudor Haidamac. După cum singură se defineşte, "Noua dreaptă" (avînd ca însemn oficial crucea celtică) este "o mişcare, nu un partid, care doreşte să contribuie la respiritualizarea şi renaţionalizarea individului, la mîntuirea neamului românesc prin împăcarea acestuia cu Dumnezeu". Corneliu Zelea Codreanu s-a născut la Huşi şi provenea dintr-o familie din nordul Bucovinei (Storojineţ). Istoria l-a reţinut în calitate de lider al extremei-drepte naţionalist creştine din perioada interbelică (al "Gărzii de fier" sau al Legiunii Arhanghelul Mihail). Legionarii îl numeau "Căpitanul". A fost avocat, de două ori parlamentar şi a fost judecat (şi achitat) pentru asasinarea prefectului de poliţie Constantin Manciu. La rîndul său, a fost asasinat, alături de alţi 13 legionari, în detenţie, din ordinul regelui Carol al II-lea.

Crima oribila la Suceava! O tanara de 27 de ani, gasita moarta in locuinta


Video



Victima locuia intr-un apartament care servea si drept sediu pentru o firma de colectare a fierului vechi.

Tanara de 27 de ani a fost gasita moarta in casa, desfigurata de lovituri de ranga si stalcita in bataie. Politistii spun ca mobilul omorului pare sa fie jaful: parintii victimei sunt oameni instariti. Anchetatorii cred ca e vorba de doi criminali si au deja un cerc de suspecti.

Apartamentul in care a fost comisa crima era folosit de familia fetei ca sediu pentru o firma de colectare a fierului vechi. Tanara, singura la parinti, absolvise doua facultati si se pregatea sa devina jurist.

Mama tinerei a gasit-o fara suflare si plina de sange si a sunat ingrozita la politie. Se pare ca atacatorii si-au doborat victima cu pumnii, au lovit-o apoi in cap cu o ranga si s-au facut nevazuti cu banii pe care i-au gasit asupra ei. Politistii spun ca din locuinta au disparut 300 de lei.

Tanara ucisa cu ranga in casa parintilor ei din Suceava pentru 300 de lei



O tanara de 27 de ani a fost omorata in bataie in apartamentul parintilor ei din Suceava. Potrivit politistilor, mobilul crimei pare sa fi fost jaful, intrucat parintii fetei erau instariti.

Tanara locuia in Bucuresti si, din cand in cand, venea acasa sa isi ajute parintii. Duminica insa, acestia au plecat pentru cateva ore de acasa, tanara ramanand singura. Mama ei a gasit-o fara suflare si plina de sange si a chemat imediat politia. In urma primelor cercetari, oamenii legii au stabilit ca fata a fost batuta cu pumnii, apoi lovita in cap cu o ranga.

Apartamentul in care a fost comisa crima era folosit de familia fetei ca sediu pentru o firma de colectare a fierului vechi, iar politistii sunt de parere ca mobilul crimei a fost jaful. Insa, desi in casa se aflau sume mari de bani, hotii au furat doar 300 de lei, bani pe care fata ii avea asupra ei.

In urma probelor stranse de la fata locului, anchetatorii cred ca este vorba despre cel putin doi atacatori si au deja un cerc de suspecti. Mama fetei crede ca atacul a fost pus la cale din timp si ca suspectii au asteptat ca ea sa ramana singura. Vecinilor nu le vine sa creada si spun ca tanara era foarte cuminte.

Ea era singurul copil al familiei Marchitan, absolvise doua facultati si se pregatea sa devina jurist.

PSD "aruncă prosopul" între Flutur şi Băişanu


Hârâiala care există de ceva vreme între reprezentantul guvernului liberal în teritoriu prefectul Alexandru Băişanu şi preşedintele democrat liberal al Consiliului Judeţean Gheorghe Flutur pe tema împărţirii banilor alocaţi de guvern pentru refacerea infrastructurii calamitate i-a deranjat pe social democraţi. Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Gavril Mîrza, constată că în prezent populaţia asistă la „un spectacol gratuit” oferit de cei doi protagonişti care din păcate se desfăşoară pe fondul necazurilor celor care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor. Mîrza crede că între Flutur şi Băişanu se duce acum o luptă de orgolii care ar trebui să înceteze spre binele locuitorilor judeţului. „Părerea mea este că asistăm la o luptă de orgolii între cei doi, o luptă de a câştiga imagine fiecare dintre ei. Din păcate acest joc de orgolii şi pentru imagine sau mai bine zis luptă de orgolii se desfăşoară pe fondul necazurilor oamenilor care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor şi cred că mai înţelept ar fi să rezolve lucrurile în mod discret în interesul cetăţenilor din judeţ”, a declarat Mîrza. Liderul social democrat a amintit de inundaţiile din 2006 de la Arbore când în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean a colaborat foarte bine cu prefectul de atunci, Orest Onofrei, precizând că nu a existat spectacolul de acum. Mîrza a făcut apel la înţelegere şi înţelepciune în interesul sucevenilor. „Ne-am pus mai presus de toate interesul şi necazurile cetăţeanului şi am rezolvat lucrurile cât s-a putut de bine sigur construind atunci şi un număr însemnat de case din ajutoare şi din contribuţia noastră. Eu zic că este mare păcat că asistăm la asemenea lucruri în loc să auzim cum îşi unesc eforturile pentru rezolvarea problemelor. Sper în înţelepciune şi în înţelegere până la urmă. Din păcate sunt reprezentanţii celor care în 2004 au ajuns la putere în România pe fondul acelei revoluţii portocalii, revoluţie care după cum bine se vede a fost un eşec lamentabil în toate ţările”, a spus preşedintele PSD Suceava.

Nechifor transmite „un semnal de pace”

La rândul său prim vicepreşedintele PSD Suceava, europarlamentarul Cătălin Nechifor, constată cu regret că bătălia politică între cele două palate de la Bucureşti s-şa transferat şi la Suceava „dar din păcate cu costuri foarte mari pentru cetăţeni”. „Nu vreau să analizez ceea ce s-a întâmplat în şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă însă cred că totuşi instituţiile statului trebuie respectate indiferent de către cine şi de ce. Cred că este o situaţie firească ca acest organism să-şi facă treaba există o structură aprobată prin legislaţia specifică este prefectul cel care se ocupă de organizarea în teritoriu în astfel de situaţii şi cred că noi ceilalţi atât clasa politică cât şi Consiliul Judeţean şi primarii sunt practic obligaţi să-şi dea concursul pentru a putea remedia cât mai repede ceea ce s-a stricat în vara acestui an”, a spus Nechifor. El a transmis „un semnal de pace” prefectului şi şefului administraţiei judeţene exprimându-şi speranţa că inteligenţa şi dorinţa de a ajuta oamenii vor prima. „Chiar dacă este campanie electorală trebuie să vedem în primul rând de nevoile cetăţeanului”, a conchis Nechifor.

Consiliile Suceava şi Cernăuţi s-au reunit într-o "şedinţă istorică"


Premieră la graniţa cu Ucraina. Consiliul Judeţean Suceava şi Consiliul Regional Cernăuţi (Ucraina) s-au reunit ieri în sala Teatrului din Cernăuţi într-o şedinţă comună pentru a dezbate o serie de probleme de interes pentru ambele părţi. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus chiar la debutul reuniunii că această întâlnire este istorică fiind prima de acest gen „pe granţia de est a Uniunii Europene”. Flutur a subliniat că această zonă trebuie să devină cea mai dinamică şi că există premisele pentru acest deziderat. În opinia şefului administraţiei judeţene, pentru dezvoltarea acestei zone există posibilitatea atragerii de o sută de milioane de euro prin proiecte transfrontaliere. „De aceea am început acţiuni concrete cu colegii noştri din Cernăuţi pentru a realiza proiecte comune”, a spus Flutur care a menţionat că vor fi promovate proiecte „care să deschidă Suceava spre Ucraina”. „Vrem să fim ambasadori ai dumneavoastră în drumul spre Uniunea Europeană”, a adăugat Flutur care a invitat membrii Adunării Deputaţilor Regiunii Cernăuţi la Suceava unde se va organiza următoare şedinţă comună. La rândul său, şeful Administraţiei de Stat din Cernăuţi şi preşedinte în exerciţiu al Consiliului Euroregiunii „Prutul de Sus”, Vladimir Culiş, a precizat că această şedinţă dovedeşte că după o sută de ani, Bucovina revine în Uniunea Europeană, în Europa regiunilor.

Culiş a arătat că această întâlnire este un eveniment fără precedent în istoria Ucrainei şi României şi că această şedinţă comună vine după o îndelungată colaborare între puterile regionale locale din Cernăuţi şi Suceava.

Scrisoare deschisă guvernelor român şi ucrainean pentru sprijinirea modernizării legăturilor de transport transfrontaliere

Adunarea deputaţilor regiunii ucrainene Cernăuţi şi consilierii judeţeni suceveni au decis să transmită o scrisoare comună guvernelor celor două ţări pentru acordarea de sprijin în vederea modernizării legăturilor de transport transfrontaliere. Reprezentanţii celor două regiuni au subliniat importanţa dezvoltării şi modernizării coridoarelor transfrontaliere de transport care trec prin Bucovina pentru a realiza potenţialul de tranzit în ambele ţări şi asigurarea necesităţilor populaţiei locale şi dezvoltării social economice ale teritoriilor de frontieră din ambele ţări. Cele două regiuni au mai stabilit să coopereze pentru reconstrucţia infrastructurii transfrontaliere prin atragerea de fonduri europene. În acest sens, în şedinţa comună s-a decis ca până la sfârşitul anului 2008, împreună cu ceilalţi membri ai Euroregiunii „Prutul de Sus” şi cu sprijinul organelor centrale, să fie elaborate proiectele transfrontaliere, cu argumentarea lor tehnico-economică, proiectarea şi coordonarea cu structurile internaţionale pentru dezvoltarea căilor de transport transeuropene şi locale transfrontaliere şi realizarea infrastructurii de frontieră necesare pentru includerea în Programul Operaţional Comun „România-Ucraina-Moldova” şi Programul Sud-Est 2007-2013, cu asigurarea cofinanţării acestor lucrări. Cele două regiuni au convenit ca reprezentanţii regiunii Cernăuţi şi judeţului Suceava să prezinte aceste propuneri la şedinţa adjuncţilor ministerelor de Transport ale Ucrainei şi României şi să propună realizarea unor întâlniri de lucru pe aceste probleme la punctul internaţional de trecere auto Siret-Porubnoe. Autorităţile din cele două zone propun un program de a restabili căile de transport dintre Marea Baltică spre Marea Mediterană care să tranziteze Cernăuţi şi Suceava, cu legături spre culoarele rutiere III, V şi IX, arătând că o zonă cu şase milioane de locuitori este ocolită de drumuri modernizate, ceea ce presupune că dezvoltarea zonei nu este posibilă fără drumuri adecvate.

Program comun de monitorizare, avertizare, prevenire în caz de calamităţi

De asemenea s-a mai decis un program comun de monitorizare, avertizare, prevenire şi lichidare a consecinţelor situaţiilor de urgenţă în bazinele râurilor de frontieră. Şedinţa comună Suceava-Cernăuţi a stabilit să depună la Guvernele României şi Ucrainei propuneri coordonate privind instalarea, în Bucovina, a Secretariatului Permanent al Convenţiei Carpatice şi stabilirea unui parteneriat cu regiunile ţărilor Convenţiei Alpilor. Cele două regiuni consideră că astfel se va obţine cea mai bună experienţă europeană şi finanţarea instrumentelor UE pentru susţinerea proiectelor din domeniul siguranţei în domeniul tehnogeno-economice a regiunii. Aleşii regionali din Suceava şi Cernăuţi au stabilit ca până la sfârşitul anului 2008 să refacă proiectul „Reformarea bazei de prevenire integrată transfrontalieră a poluărilor, de control şi transfer a celor mai accesibile tehnologii în bazinele râurilor de frontieră”, proiect ce a fost elaborat de APM Botoşani şi Suceava şi din regiunea Cernăuţi.

Reprezentanţii celor două regiuni au mai decis ca autorităţile regionale pentru protecţia mediului şi a celor din domeniul situaţiilor de urgenţă să realizeze planuri comune de acţiune pentru monitorizarea, avertizarea, prevenirea şi lichidarea consecinţelor negative ale situaţiilor de urgenţă în bazinele râurilor de frontieră. Autorităţile din cele două regiuni consideră că este necesar să fie sprijinite pentru realizarea acestui sistem de alertă, arătând că ultimele inundaţii au provocat pagube de aproximativ 700 de milioane de euro în Euroregiunea „Prutul de Sus”.

Ghid turistic comun

Autorităţile din Cernăuţi şi Suceava au mai stabilit să realizeze o prezentare comună a regiunii la Bruxelles, în anul 2009, iar până atunci să participe împreună la mai multe manifestări unde să promoveze zona, dar şi să realizeze un ghid turistic comun. S-a decis să se realizeze o prezentare comună a Euroregiunii „Prutul de Sus” la întâlnirea de la Iaşi cu comisarul european Danuta Hubner, dar şi să se prezinte această euroregiune la Forumul Economic şi Summit-ul Iniţiativei Central-Europene de la Chişinău. Totodată, Euroregiunea „Prutul de Sus” urmează să fie prezentată la Forumul Economic din octombrie de la Suceava şi la cea de-a treia întâlnire ICE-Bucovina „transferul transfrontalier comercial-tehnologic-o provocare a mileniului III” din noiembrie de la Cernăuţi. S-a stabilit de asemenea ca cele două regiuni să colaboreze pentru editarea unui ghid turistic „Bucovina” care să fie realizat în comun de structurile specializate din cele două zone împreună cu cele mai bune agenţii turistice.

Nechifor trimite PD-L în Cartea Recordurilor


Prim vicepreşedintele PSD Suceava, europarlamentarul Cătălin Nechifor, consideră că PD-L ar trebui să aibă un loc în celebra Carte a Recordurilor „Guiness Book” pentru că este singurul partid din lume care a reuşit „trista performanţă” de a trece de la stânga la dreapta prin toate doctrinele politice posibile. „Au fost iniţial socialişti, au fost membri în Internaţionala Socialistă, au trecut apoi la liberalism, au trecut apoi la doctrina popular europeană şi iată cum acum au ajuns în dreapta extremă a spectrului politic în zona naţionalistă. Dacă am putea să glumim amar i s-ar putea totuşi oferi un loc în Cartea Recordurilor pentru că este singurul partid care a reuşit să îmbrace în scurt timp toate doctrinele politice”, a declarat Nechifor. El apreciază ca fiind un lucru trist pentru România „un partid care declară pe faţă că gândeşte altfel dar gândeşte altfel doar în interesul propriu”. „Nu se gândeşte la cetăţeni se gândeşte doar la modul în care poate păcăli din nou electoratul”, a precizat prim vicepreşedintele PSD Suceava.

„Mircea Druc candidatul PD-L pe colegiul Siret a candidat în 2004 pentru PRM”

Pe de altă parte Nechifor constată că alianţa PD-L cu PRM începe să devină „cvasitotală” şi a dat exemple de persoane care au candidat în 2004 pentru PRM iar acum îşi încearcă norocul pentru PD-L precum Mircea Druc care candidează pentru un mandat de deputat în colegiul Siret. „Văd mai mut decât atât că domnul Traian Băsescu şi domnul Stolojan sunt deja într-un concubinaj cu domnul Corneliu Vadim Tudor liderul marcant al PRM. Au fost duminică la Ţebea pentru a-l comemora pe Avran Iancu. Iată că această alianţă oarecum contra naturii se conturează pentru România şi cred din păcate că va fi totuşi o alegere greşită pentru viitorul românesc. Sper foarte mult în capacitatea noastră de a rămâne în continuare democraţi de a putea păstra dacă vreţi o muncă politică în sensul respectării drepturilor cetăţenilor şi sper că în cele din urmă se va înţelege practic că PD-L a reuşit prin această alipire către PRM să facă un lucru absolut neobişnuit şi de fapt un lucru singular în lume”, a mai spus Nechifor.

Summer Trip 2008: Romania (The Conclusion)

Lots of people live by the Black Sea. Plenty of peoples speak a romantic language. German architecture can be found throughout central Europe. I’m sure we can all name some nations that claim to be descendents of the ancient Romans. But the fact that each of these elements blend together to form Romania makes it a truly remarkable country to visit. It didn’t take me long to realize that I didn’t expect too much or too little from Romania. Rather, my expectations were in the absolute wrong place to begin with. Located in the world where it is, you wouldn’t expect Romania to exist at all.

The incredible portrait-drawing Mizuma

The incredible portrait-drawing Mizuma

Romania from the Bulgarian border to Bucharest has a sort of Depression-era Texas feel to it. It’s flat, grassy, and rusting oil derricks litter the countryside. I passed the time talking to other travelers on the Bulgaria-Bucharest route, and a retired Japanese phys-ed teacher traveling around the Balkans painting landscapes drew our portraits. As the sun was setting, we pulled into the rather poor outskirts of Bucharest. There to welcome our train was a group of children playing in the street. One girl, seeing the train, looked up and screamed something that sounded like, “EEEAAAGGGHHH!!!” Then all the other kids looked our way. Some threw rocks.

The Palace of Parliament

The Palace of Parliament

Initially, I didn’t plan to spend any time in Bucharest and catch the first train to Brasov. But because the train from Bulgaria was so late (about four hours late), we didn’t arrive in time for the last connection. And this is why I spent half and hour wandering the poorly lit streets near Gară de Nord with a Swiss, a Brit, and another American, looking for some obscure hostel. In the end, we found the hostel, got dinner at midnight, and walked around central Bucharest in the early morning hours. I had heard a number of things about Bucharest, but not much positive. However, in those wee hours, I can say the sheer scale of the city appealed to me. The desire to build massive, Roman-like structures in unmistakable. Much of the time, this results in impressive, column-adorned buildings lining piaţas featuring trendy boutiques and restaurants. Sometimes, though, it results in monstrosities. Case-in-point: the Palace in Parliament, the second largest building in the world. Romania’s last and eventually executed “communist” leader, Nicolae Ceauşescu, destroyed a huge portion of historic Bucharest in the 1980s to make room for it. And it is monstrous.

The next day it was off through the lower end of the Carpathian Mountains to Transylvania, more specifically Braşov. There I was able to again use my PC connections to stay with a Romania volunteer, the very hospitable Jason. Braşov, to me, is like a smaller Krakow with German architecture and built between some low mountains. A beautifully maintained medieval old town, a large central square, numerous churches and plenty of cafes make it a wonderful place to visit. A few miles away is Bran, where the so-called Dracula’s castle is located. From the outside, it may look like it fits the part, but the interior is has all the spookiness of Victorian summer cottage.

Town Hall in Braşov

Braşov center

Braşov center

Building facade in Braşov

Building facade in Braşov

Braşov

Braşov

The evil "Dracula's" castle...

Bran "Dracula's" Castle: it may look kind of spooky on the outside...

...but inside, not so much.

Bran Castle

Bran Castle

Voronets Monastery, Bucovina

Voronets Monastery, Bucovina region

My last couple days in Romania were spent in Suceava, in the Southern Bucovina region near the Ukraine-Romania border. The area is famous for its painted monasteries, the two most well-known of which I managed to see via a combination of buses, walking, and hitchhiking. The monestaries were built deep in remote, difficult to access places to prevent them from being attacked by various Muslim armies coming up through the Balkans. The region also features the same beautiful Carpathian Mountain farmer life that exists just across the border, throughout southwestern Ukraine.

Voronets Monastery, Bucovina region

Voronets Monastery, Bucovina region

Bucovina region

Bucovina region

Horse and cart in Bucovina region

Horse and cart in Bucovina region

All in all, Romania was a complete surprise. Imagine a people that look Italian, a romantic language with Slavic influences, and an entire region where villages look German. Oh, and all of this comes together in Eastern Europe, between several nations of Slavs and the Magyars in Hungary. Just bizarre. But fascinating…

My final afternoon in Romania, I went to the Suceava bus station, found the once-daily bus to Ukraine, and took a seat. The bus was about 30 years old. All the windows, which were covered with homemade curtains, remained closed despite the oppressive heat. People were speaking that strange but familiar mix of Ukrainian and Russian. A bleach-blonde girl in front of me, sitting next to her mullet-wearing boyfriend, started blaring pop music on her cell phone (as young people in Ukraine are often prone to do—I attribute it to that same impulse experienced by American youths that feel the need to blast music from small, brightly colored Japanese cars with absurdly overpowered stereos). A grandmother sent her grandson out to collect apples recently fallen from a nearby tree, lest they go to waste. And none of this seemed remotely unusual. These were my people. I was headed back to the homeland.

До дому!

До дому!

Liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu, promovat pe străzile din Suceava



Zeci de afişe cu liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu pot fi văzute, de câteva zile, pe stâlpii din zona centrală a municipiului Suceava. Acestea au apărut săptămâna trecută, pentru a-i anunţa pe trecători de faptul că sâmbătă, 13 septembrie, s-au împlinit 109 ani de la naşterea lui Codreanu.

„Înainte de Corneliu Codreanu, România era o Sahara populată. Cei aflaţi între cer şi pământ n-aveau nici un conţinut, decât aşteptarea. Cineva trebuia să vină”, sunt cuvintele, aparţinându-i lui Emil Cioran, scrise pe afişele lipite pe străzi, sub care tronează sloganul „Exemplul său, lupta noastră”!

La numărul de telefon lăsat pe afişe ne-a răspuns ieri o femeie. Ne-am arătat curioşi dacă sâmbătă, cu ocazia împlinirii celor 109 ani, la Suceava a fost organizată vreo manifestare.

Ea ne-a explicat că afişele nu au decât rolul de a atrage noi membri în organizaţia „Noua Dreaptă”, care îl are ca lider spiritual pe Corneliu Zelea Codreanu. Aceasta a spus că organizaţia are un sediu în municipiul Suceava, însă nu a dorit să precizeze şi locul unde poate fi găsită. A cerut să revenim cu un telefon, pentru a discuta despre cum putem deveni membri ai organizaţiei.

Tinerii naţionalişti, invitaţi să păşească sub un stindard de luptă

Organizaţia „Noua Dreaptă” s-a făcut oarecum cunoscută opiniei publice după ce a organizat manifestări de dezaprobare a paradelor gay organizate în capitală. Pe site-ul organizaţiei am aflat că „Noua Dreaptă” a luat fiinţă la începutul lui 2000, intitulându-se drept o mişcare naţionalistă, pusă în slujba cauzei româneşti.

„Toţi aceia care aveţi forţa şi entuziasmul unui angajament militant total, toţi aceia care sunteţi nerăbdători să păşiţi sub un stindard de luptă, aflaţi că alături de noi un loc e liber: al vostru! Dacă până acum aţi rătăcit fără folos, trebuie să ştiţi că o forţă nouă s-a ridicat. Prin activismul său, prin numărul în creştere de aderenţi, precum şi prin faptul că vine cu o bază juridică solidă şi cu o strategie organizatorică precis conturată, Noua Dreaptă reprezintă singura opţiune pentru tinerii naţionalişti”! este mesajul transmis celor care ar vrea să devină membri ai organizaţiei. Conform site-ului, „Noua Dreaptă” are filială şi la Suceava, al cărei preşedinte este Tudor Haidamac. Pe afişele din oraş este lăsat chiar numărul său de telefon, cel la care, ieri, a răspuns o femeie.

Corneliu Zelea Codreanu este un simbol al celor care au simpatii legionare. Născut în 1899, îşi începe ascensiunea în 1919, când aderă la Garda Conştiinţei Naţionale. În 1931 este ales deputat de Neamţ, în 1935 iniţiază Comerţul Legionar, întemeind apoi partidul Totul pentru Ţară, ca expresie a mişcării legionare. În mai 1938 este condamnat la zece ani de muncă silnică, fiind acuzat de ultragierea lui Nicolaie Iorga. În noiembrie acelaşi an este asasinat în timp ce era dus spre penitenciarul Jilava.

Arrangement €50 million financing Suceava Shopping City, Romania (RO)



Argo Real Estate Opportunity Fund Limited (“AREOF” or “the Group”) is pleased to announce the refinancing of its existing loan facility with Alpha Bank following the successful completion and opening of Suceava Shopping City in April of this year.
The proceeds of the financing will enable further optimisation of the Group’s capital structure and provide additional working capital for current development projects. The 50,000 m² Suceava Shopping City retail park, anchored by key retailers Carrefour Hypermarket, Baumax, Media Galaxy and Mobexpert, is over 99% let and has traded strongly since its April 2008 opening. The refinancing of the Alpha Bank loan from the existing facility of €33.5m to €50m demonstrates the continued ability of the Group to complete, finance and effectively asset manage its development projects within the current challenging credit environment.

Commenting on the financing, Magnus Lofgren, Fund Manager of AREOF, stated “We are very pleased to be increasing our loan facility with Alpha Bank. With this being our third financing closed over the past three months, it caps a highly productive summer period for the Group. In total, these recent financings amount to approximately €158 million of capital (some $225 million), an excellent achievement given the difficult debt market, which we believe is a reflection of the quality of our projects implemented to date.”

Avertizare hidrologică: Cod galben de inundaţii pentru 15 judeţe


Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru judeţele Hunedoara, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Harghita, Vâlcea, Olt, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Covasna, Buzău, Vrancea, Bacău şi Suceava, valabilă de luni, ora 14.00 până marţi, la ora 16.00.

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a transmis, luni, avertizarea hidrologică de cod galben către cele 15 prefecturi.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, începând de luni, ora 14.00 şi până marţi, ora 16.00 se instituie cod galben pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Timiş superior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin), Drincea, Jiu superior şi mijlociu (judeţele Gorj şi Mehedinţi), Oltul superior (judeţul Harghita) şi unii afluenţi ai săi din bazinul mijlociu - Bistriţa, Luncavăţ, Olăneşti, Olteţ, Topolog (judeţele Vâlcea şi Olt), afluenţii Argeşului superior - R.Doamnei, Vâlsan, Târgului, Argeşel, cursul superior al Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmbovita), Ialomiţa - curs superior, Ialomicioara, Cricovul Dulce, Prahova, Teleajean (judeţul Prahova), Buzăul superior (judeţele Covasna şi Buzău) şi pe cursurile superioare şi mijlocii ale Putnei, Trotuşului, Bistriţei, Moldovei şi Sucevei (judeţele Vrancea, Harghita, Bacău şi Suceava).

În bazinele hidrografice Timişul superior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Jiul superior şi mijlociu, Oltul superior şi mijlociu, cursurile superioare ale râurilor Argeş, Dâmboviţa, Ialomiţa, Buzău şi cursurile superioare şi mijlocii ale Putnei, Trotuşului, Bistriţei, Moldovei şi Sucevei sunt aşteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efect de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu probabilitate mică de depăşiri ale cotelor de atenţie.

Hidrologii menţionează că aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai râurilor vizate.

Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile a trimis, duminică, o avertizare de cod galben către 21 de prefecturi, după ce meteorologii au anunţat ploi abundente în aproape toată ţara.

Astfel, au fost avertizate prefecturile Argeş, Braşov, Botoşani, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui.

Meteorologii au transmis autorităţilor o avertizare de cod galben, anunţând ploi abundente în noaptea de duminică spre luni în sudul Banatului, în vestul şi nordul Olteniei, precum şi în sudul şi estul Transilvaniei, apoi în special în nordul Munteniei şi în Moldova.

Avertizarea meteorologilor este valabilă în intervalul luni, ora 3.00, până marţi la ora 9.00, potrivit site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Onofrei a câştigat procesul pentru reinstalarea în funcţia de prefect

Victorie parţială



Orest Onofrei, actualul subprefect al judeţului Suceava, a avut câştig de cauză în instanţă în procesul pe care l-a intentat Ministerului Internelor şi Reformei în Administraţie. Curtea de Apel Suceava a admis acţiunea lui Onofrei, care a contestat schimbarea din funcţie, numai că decizia nu este executorie, şi poate fi atacată cu recurs de reprezentanţii MIRA.

Orest: „Guvernul a greşit, iar instanţa a corectat această greşeală”

Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat ieri în dosarul Orest Onofrei versus Ministerul Internelor şi Reformei în Administraţie. Judecătorii au considerat că motivele pentru care Orest Onofrei a fost schimbat din funcţie nu sunt legale şi, în consecinţă, au admis acţiunea introdusă în instanţă. Decizia de ieri nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termen de 15 zile de la comunicare.

Contactat telefonic, Orest Onofrei, care momentan ocupă funcţia de subprefect al judeţului Suceava, a declarat că este o decizie “normală”.

„Ştiam că Guvernul a greşit, iar instanţa a corectat această greşeală. A fost un proces echitabil şi derulat într-un timp rezonabil. După ce instanţa mi-a dat dreptate mă aştept ca reprezentanţii MIRA să nu mai conteste decizia şi să o pună în aplicare”, a precizat Onofrei.

Schimbat pentru „eficientizarea activităţii”

Orest Onofrei a fost schimbat din funcţie în baza Hotărârii de Guvern 388 din 2008. Motivul oficial invocat de Executiv este „eficientizarea activităţii administraţiei publice locale”, dar Orest Onofrei consideră că pe durata îndeplinirii mandatului de prefect, în perioada 7 ianuarie 2005 – 14 aprilie 2008, s-a achitat de toate sarcinile care derivă din această funcţie.

„Nu am reuşit să determin situaţiile excepţionale care necesitau coordonarea unor situaţii complexe, pe care nu aş fi fost în stare să le gestionez ca prefect şi care au determinat aplicarea principiului mobilităţii în funcţie, în ceea ce mă priveşte. Din acest motiv cred că HGR 388/2008 nu îndeplinea condiţiile legale, fapt ce s-a demonstrat în justiţie”, a explicat Onofrei.

El a ţinut să spună că înainte de a fi trecut din funcţia de prefect în cea de subprefect, Guvernul i-a catalogat activitatea drept bună şi foarte bună, aşa încât nu exista nici un motiv pentru a fi schimbat.

Băişanu nu comentează

Alexandru Băişanu, cel care l-a înlocuit pe Orest Onofrei în funcţia de prefect, nu a dorit să comenteze decizia instanţelor de judecată.

Este greu de crezut însă că în perioada următoare se va schimba ceva în actuala structură de conducere a Prefecturii Suceava, respectiv Băişanu – prefect, Onofrei – subprefect, mai ales că cei doi vor candida pentru partide diferite pentru un loc în Parlamentul României.

Aşa încât, este de aşteptat ca MIRA să atace cu recurs decizia Curţii de Apel Suceava dar, cu siguranţă, o hotărâre definitivă va fi dată în preajma alegerilor generale, dacă nu chiar după.

Autoritatile din Suceava si Cernauti cer refacerea coridoarelor de transport din Bucovina

Reprezentantii administratiilor locale din judetul Suceava si regiunea Cernauti au decis, in cadrul unei sedinte comune care s-a desfasurat la Cernauti, sa transmita o scrisoare deschisa Guvernelor Ucrainei si Romaniei privind refacerea si dezvoltarea cailor de transport transfrontalier din zona Bucovinei prin dezvoltarea si extinderea coridoarelor pan-europene IX, III si V.

De asemenea, prin rezolutia comuna adoptata in cadrul reuniunii s-a aprobat o strategie comuna de prevenire a catastrofelor naturale si de eficientizare a actiunii in fata dezastrelor produse de revarsarea raurilor, s-a hotarat sa se faca un lobby mai intens in Uniunea Europeana pentru a prezenta activitatea regiunilor Suceava si Cernauti si s-a decis promovarea unitara a turismului sub brandul Bucovina.
Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, in finalul sedintei, ca aceasta reuniune reprezinta un inceput in colaborarea intensa sub numele comun Bucovina si a subliniat ca se doreste scoaterea din izolare a zonei si dezvoltarea coridoarelor de transport istorice.
Totodata, presedintele consiliului regional Cernauti, Ivan Silepnytkyi, a afirmat ca organizarea acestei reuniuni si faptul ca rezolutia a fost discutata si adoptata in spatiu public in prezenta tuturor deputatilor consiliului regional Cernauti, a consilierilor judeteni Suceveni, a presei si societatii civile, fac dovada deschiderii statului ucrainean fata de colaborarea si cooperarea cu Romania.
La randul sau, seful administratiei regionale de stat Cernauti, Vladimir Kulici, a accentuat faptul ca atat Suceava, cat si Cernautiul trebuie sa arate Europei ca in zona exista o abordare moderna de solutionare a problemelor existente in Bucovina de Nord si in Bucovina de Sud.

Reprezentantii administratiilor locale din Bucovina - judetul Suceava si regiunea Cernauti - s-au reunit pe 15 septembrie intr-o sedinta comuna la Cernauti, desfasurata in baza conventiei-cadru privind colaborarea transfrontaliera dintre comunele teritoriale si in baza hotararilor Consiliului euroregiunii Prutul de Sus. La reuniune au participat presedintele Consiliului Regional Cernauti, Ivan Silepnytkyi, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, presedintele Administratiei Regionale de Stat Cernauti, Vladimir Kulis, deputati ai Consiliului Regional Cernauti, consilieri judeteni din Suceava, oameni de afaceri si de cultura din ambele regiuni, precum si reprezentanti ai Ministerelor Transporturilor din Romania si Ucraina.