Sprijinite pe butuci, de-a lungul trotuarului din faţa Judecătoriei municipiului Cîmpulung Moldovenesc, cruci, steaguri negre, suporturi pentru covrigi şi lumînări, cartoane inscripţionate şi chiar un sicriu mic au uimit ieri dimineaţă trecătorii.
Protestatarii, care ne-au declarat că au organizat o "îngropăciune a dreptăţii", erau doar doi, Emil şi Manole Sandiuc, care ne-au precizat că urmează să li se alăture şi alţi fraţi ai lor, inclusiv o soră venită tocmai de la Hunedoara. La cîţiva paşi, jandarmii se uitau la ei ca la spectacol, dar atenţi ca nu cumva spiritele să se încingă. Trecătorii îşi făceau cruce şi iuţeau pasul, în timp ce în incinta Judecătoriei începuseră netulburate procesele.
Emil Sandiuc, organizatorul ineditului protest, ne-a declarat că a recurs la această modalitate pentru că este nemulţumit profund de justiţie şi de autorităţi în general. El şi fraţii săi încearcă de vreo 17 ani să intre în posesia unei case cu două camere, în care a locuit mama lor, luată abuziv de către comunişti, fără să existe măcar documentele legale de preluare, semnate şi ştampilate, şi că este firesc să le fie retrocedată. Au urmat procedura pentru revendicare dar nu au primit casa, întrucît autorităţile au considerat că nu există documente care să ateste că imobilul a aparţinut integral mamei petenţilor şi că li se cuvine lor ca urmaşi. Istoria a ajuns în instanţă, procesele s-au ţinut lanţ şi familia Sandiuc este tot nemulţumită. Emil Sandiuc crede că dreptatea lor este ascunsă deliberat şi a reclamat ceea ce consideră că au fost abuzuri grave. Plîngerile sale sînt la adresa primarilor municipiului din această perioadă, a unor funcţionari din primăria cîmpulungeană dar şi la adresa procurorilor şi judecătorilor care s-au ocupat de caz şi de alte procese născute pe lîngă cazul cu casa în sine.
"Dreptatea noastră o astupă ei. În casă stă un văr al judecătorului, după cum am scris şi aici pe afiş. Se acoperă unul pe altul şi comit abuzuri după abuzuri. De aceea protestăm, pentru că dreptatea e îngropată de ei. Le-am adus sicriul, să o îngroape cum trebuie. Mîine, pe 26 septembrie (astăzi–n.r.), avem trei procese. Vrem să ni se dea dreptate şi să recunoască judecătorul că a greşit cînd a spus că există un act care nu este, altfel ne urcăm şi protestăm şi pe acoperişul Judecătoriei. Vrem să afle toată ţara ce se întîmplă aici şi cum e batjocorită dreptatea. Mă bucur că lumea se opreşte şi fotografiază, filmează, că au spus că pun şi pe internet, ca să se ştie peste tot. Pînă acum nu le-a păsat şi cu mare greu au primit memoriul nostru, dar noi continuăm. Dacă vor circ, circ le dăm", ne-a spus Emil Sandiuc.
Familia Sandiuc nu se află la primul protest public de acest gen, avînd astfel de acţiuni inclusiv la preşedinţie, cu ceva timp în urmă. Reprezentanţii Primăriei nu au făcut nici un comentariu despre situaţia legată de casa ce nu a putut fi retrocedată. Au precizat doar că există în prezent un proces pe rol şi că vor respecta decizia instanţei, indiferent care va fi aceasta.