miercuri, 26 septembrie 2007

Parcela eroilor, capat de drum pentru sublocotenentul Ioan Grosaru



Mai toata suflarea satului Paiseni si-a condus, ieri, pe ultimul drum, eroul.


Suceveanul Ioan Grosaru, militarul de 35 de ani mort in urma unei explozii in sudul Irakului, a fost inhumat in parcela eroilor a cimitirului din satul natal.

Oameni simpli, politicieni, reprezentanti ai Armatei Romane, preoti, mai toti aveau ochii inlacrimati. Sfasiata de durere, familia lui Ioan statea la capataiul tanarului care in urma cu o luna si jumatate ii lua in brate si le spunea ca totul va fi bine. Mama sublocotenentului Grosaru nu schita niciun gest. Statea cu mainile incrucisate la piept si privea la armata de oameni care venise sa-si ia ramas bun de la fiul ei. „Nu mai are saraca putere sa planga“, sopteau doua femei.

Drumul care duce de la biserica spre locul de veci pregatit pentru militarul sucevean a rasunat ieri de suspine. Trei salve de arma, urmate de imnul national, au anuntat despartirea de sublocotenentul Ioan Grosaru.

Rand pe rand, la microfonul instalat in curtea bisericii din Paiseni au tinut sa-si prezinte omagiile generalul Teodor Frunzeti, seful Statului Major al Fortelor Terestre, si seful Departamentului pentru politica de aparare din cadrul Ministerului Apararii, Corneliu Dobritoiu.

Prefectul Sucevei vrea să facă piste speciale pentru biciclişti

Prefectul Sucevei, Orest Onofrei, le-a propus primarilor din mediul urban să amenajeze pe trotuare piste speciale pentru biciclişti. Solicitarea vine ca urmare a faptului că din cauza lucrărilor de investiţii şi a numărului mare de maşini, prin oraşele judeţului se circulă cu dificultate şi apar blocaje în trafic.

Săptămîna trecută, Ministerul Mediului a înaintat Ministerului Dezvoltării un proiect care susţine obligativitatea realizării pistelor pentru biciclişti. Potrivit acestui proiect, autorităţile din administraţia publică locală trebuie să modifice regulamentele de urbanism şi să stabilească pînă la sfîrşitul anului 2008 condiţiile de amplasare şi suprafaţa minimă obligatorie a pistelor. Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Mediului şi este supus dezbaterii publice. În prezent, amenajarea pistelor pentru biciclişti este facultativă.

Suceava – expoziţie retrospectivă "Dimitrie Loghin"

În saloanele dedicate expoziţiilor temporare ale Muzeului de Istorie, din cadrul Complexului Muzeal Bucovina, s-a deschis o expoziţie retrospectivă "Dimitrie Loghin".

La un sfert de veac de la decesul profesorului, pictorului, sculptorului şi poetului care a marcat profund spaţiul cultural al Sucevei, expoziţia prezintă publicului un număr de 90 de acuarele din colecţia familiei. Ampla desfăşurare vizuală, în care fata maestrului, prof. Viorelia Braicu, a selectat o serie de peisaje şi flori reunite sub genericul "Culorile Sucevei, parfumul florilor", marchează totodată şapte decenii de la debutul artistului, consemnat în 1937. Dimitrie Loghin, despre care criticul de artă ieşean, Valentin Ciucă, scrie, în medalionul pe care i l-a dedicat în albumul "Un secol de arte frumoase în Bucovina", că a fost "pictorul absolut", "spiritul tutelar" al plasticii sucevene, a fost cel care a adunat în jurul său artiştii urbei, ca iniţiator şi fondator al Cenaclului Uniunii Artiştilor Plastici Suceava. Onorat post-mortem cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Suceava, Dimitrie Loghin, rămîne un reper în creaţia plastică suceveană.

Tarom îşi restrînge activitatea la Suceava

Consiliul Judeţean va cere în scris Companiei Naţionale Tarom şi Ministerului Transporturilor să nu-şi reducă numărul de curse pe relaţia Suceava – Bucureşti şi retur.

În prezent, aeronavele aterizează şi decolează de 6 ori pe săptămînă pe Aeroportul "Ştefan cele Mare", însă preşedintele Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza, bănuieşte că operatorul naţional intenţionează să-şi restrîngă activitatea pe durata sezonului rece sau că aparatele de zbor ar intra în revizie. Acest lucru este cu atît mai ciudat, cu cît la casieriile agenţiei Tarom bilete la avion nu se mai găsesc, locurile fiind rezervate cu mult timp înainte. Pînă la începutul lui septembrie, prin poarta de intrare aeriană suceveană s-au înregistrat circa 13.000 de pasageri, un record pentru perioada post-revoluţionară.

Bolnavii din Spitalul Vechi al Sucevei vor fi mutaţi într-o unitate militară din Dumbrăveni



Prefectura şi Consiliul Judeţean Suceava vor iniţia un proiect de hotărîre comun pentru preluarea în administrare de la Ministerul Apărării Naţionale a clădirilor fostei unităţi militare de la Dumbrăveni.

Prefectul Orest Onofrei a discutat această problemă cu ministrul Teodor Meleşcanu, venit la Suceava în urmă cu două zile. Potrivit preşedintelui CJ, Gavril Mîrza, acolo ar urma să fie mutaţi bolnavii de la Spitalul Vechi, care va fi dărîmat pentru a face loc noului spital de urgenţă construit cu fonduri guvernamentale. "Intenţionăm să preluăm locaţia fostei unităţi militare de la Dumbrăveni. Consiliul Judeţean doar va administra respectivele active, ele rămânând în proprietatea statului", a spus dl Mîrza. Pentru o parte din secţiile de la vechiul spital sucevean au mai fost vehiculate variante de translocare, precum un cămin al Colegiului de informatică "Spiru Haret", dar şi o clădire a fabricii de sticlă "Stimas". Noul spital de urgenţă de la Suceava va deservi localităţi aflate pe o rază de 70 de kilometri, inclusiv unele din judeţul Botoşani. Terenul pus la dispoziţie de municipalitatea suceveană are 3,8 hectare, în zonă existînd deja utilităţile necesare. În plus, suprafaţa oferă şi posibilitatea amenajării unei piste pentru aterizarea elicopterelor şi de unor căi de rulare pentru serviciul de urgenţă SIAMUD.

Intoxicată cu anticoncepţionale

O fetiţă de doi ani din comuna Slatina a ajuns zilele trecute la Spitalul Judeţean "Sf Ioan cel Nou" în comă medicamentoasă, după ce s-a intoxicat cu anticoncepţionale.

Se pare că micuţa fusese lăsată nesupravegheată de către părinţi şi s-a urcat pe o masă de unde a luat o folie de anticoncepţionale şi le-a înghiţit. În prezent, starea ei este stabilă.

Casă arsă la Burla



O familie din localitatea suceveană Burla a rămas sub cerul liber, după ce casa în care locuia a fost mistuită de flăcări. Incendiul a izbucnit luni seara, la locuinţa lui Mihai B.

, din cauza unui scurtcircuit. Casa distrusă era construită din lemn şi acoperită cu şindrilă. Valoarea daunelor este estimată la peste 6.000 de lei.

Nemţii, cu ochii pe frontiera de nord

În perioada 23-28 septembrie, Direcţia pentru Poliţia de Frontieră (DPF) Rădăuţi este vizitată de prim-comisar de poliţie Michael Lange, ofiţer de legătură al Poliţiei Federale Germane la Bucureşti.

Acesta este însoţit pe toată durata vizitei de directorul DPF Rădăuţi, cms. Ion Pop şi de insp. Cătălin Bratosin, ofiţer specialist în cadrul Direcţiei Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale. Conducerea DPF Rădăuţi prezintă oaspetelui date despre activitatea instituţiei, securizarea frontierei în zona de responsabilitate, cooperarea cu grănicerii ucraineni şi managementul frontierei.

Ape uzate pe drumul spre Ardeal



Comisarii de mediu au amendat cu 50.000 de lei o staţie de carburanţi din Vatra Dornei, după ce apele uzate provenite din canalizarea înfundată a societăţii au ajuns pe Drumul European 576, şosea ce leagă Moldova de Ardeal, dar şi la firmele din vecinătate.

Şeful Gărzii Judeţene de Mediu, Constantin Harasim, a declarat că firma din staţiunea Vatra Dornei a fost amendată pentru neîntreţinerea în mod corespunzător a canalizării, în zona obiectivului.

O iniţiativă suceveano-italiană vrea să reînvie atmosfera vremurilor de altădată

În partea a doua a lunii octombrie va sosi la Suceava o delegaţie a italienilor din Regiunea Abruzzo, cu care Consiliul Judeţean are semnat, de mai bine de un an, un acord de colaborare.

Preşedintele executivului judeţean, Gavril Mîrza, a anunţat ieri că vor fi abordate şi aprofundate modalităţile de colaborare în cazul a trei proiecte comune. Primul dintre acestea se intitulează "Banca cunoştinţelor locale", în valoare de 100.000 de euro, fonduri europene şi are ca scop reînvierea şi conservarea meşteşugurile tradiţionale. Astfel, se intenţionează înfiinţarea unui atelier de produse artizanale, "o adevărată şcoală pentru tineri". De asemenea, va fi amenajat şi un han după modelul celor din trecut, în care vor putea fi consumate produse culinare tradiţionale şi care nu s-au mai pregătit de foarte mult timp. "Dorim să nu pierdem obiceiurile şi îndeletnicirile locale vechi şi care, din cauza modernismului, sînt în pericol să dispară", a spus dl Mîrza. Cel de-al doilea proiect, tot în valoare de 100.000 de euro, poartă denumirea de "Carne" şi îşi propune amenajarea unei ferme zootehnice ecologice, unui abator şi unei unităţi de producere a produselor tradiţionale în Bazinul Dornelor, toate la standarde europene. Iar ultimul proiect are în vedere organizarea unui curs de formare a funcţionarilor publici, constituiţi în grupul de acţiune local. Lectori vor fi consilieri din Abruzzo, care vor împărtăşi cursanţilor din experienţa lor.

Cruci şi sicriu pentru justiţia cîmpulungeană

Sprijinite pe butuci, de-a lungul trotuarului din faţa Judecătoriei municipiului Cîmpulung Moldovenesc, cruci, steaguri negre, suporturi pentru covrigi şi lumînări, cartoane inscripţionate şi chiar un sicriu mic au uimit ieri dimineaţă trecătorii.

Cruci şi sicriu pentru justiţia cîmpulungeană

Protestatarii, care ne-au declarat că au organizat o "îngropăciune a dreptăţii", erau doar doi, Emil şi Manole Sandiuc, care ne-au precizat că urmează să li se alăture şi alţi fraţi ai lor, inclusiv o soră venită tocmai de la Hunedoara. La cîţiva paşi, jandarmii se uitau la ei ca la spectacol, dar atenţi ca nu cumva spiritele să se încingă. Trecătorii îşi făceau cruce şi iuţeau pasul, în timp ce în incinta Judecătoriei începuseră netulburate procesele.

Emil Sandiuc, organizatorul ineditului protest, ne-a declarat că a recurs la această modalitate pentru că este nemulţumit profund de justiţie şi de autorităţi în general. El şi fraţii săi încearcă de vreo 17 ani să intre în posesia unei case cu două camere, în care a locuit mama lor, luată abuziv de către comunişti, fără să existe măcar documentele legale de preluare, semnate şi ştampilate, şi că este firesc să le fie retrocedată. Au urmat procedura pentru revendicare dar nu au primit casa, întrucît autorităţile au considerat că nu există documente care să ateste că imobilul a aparţinut integral mamei petenţilor şi că li se cuvine lor ca urmaşi. Istoria a ajuns în instanţă, procesele s-au ţinut lanţ şi familia Sandiuc este tot nemulţumită. Emil Sandiuc crede că dreptatea lor este ascunsă deliberat şi a reclamat ceea ce consideră că au fost abuzuri grave. Plîngerile sale sînt la adresa primarilor municipiului din această perioadă, a unor funcţionari din primăria cîmpulungeană dar şi la adresa procurorilor şi judecătorilor care s-au ocupat de caz şi de alte procese născute pe lîngă cazul cu casa în sine. "Dreptatea noastră o astupă ei. În casă stă un văr al judecătorului, după cum am scris şi aici pe afiş. Se acoperă unul pe altul şi comit abuzuri după abuzuri. De aceea protestăm, pentru că dreptatea e îngropată de ei. Le-am adus sicriul, să o îngroape cum trebuie. Mîine, pe 26 septembrie (astăzi–n.r.), avem trei procese. Vrem să ni se dea dreptate şi să recunoască judecătorul că a greşit cînd a spus că există un act care nu este, altfel ne urcăm şi protestăm şi pe acoperişul Judecătoriei. Vrem să afle toată ţara ce se întîmplă aici şi cum e batjocorită dreptatea. Mă bucur că lumea se opreşte şi fotografiază, filmează, că au spus că pun şi pe internet, ca să se ştie peste tot. Pînă acum nu le-a păsat şi cu mare greu au primit memoriul nostru, dar noi continuăm. Dacă vor circ, circ le dăm", ne-a spus Emil Sandiuc.

Familia Sandiuc nu se află la primul protest public de acest gen, avînd astfel de acţiuni inclusiv la preşedinţie, cu ceva timp în urmă. Reprezentanţii Primăriei nu au făcut nici un comentariu despre situaţia legată de casa ce nu a putut fi retrocedată. Au precizat doar că există în prezent un proces pe rol şi că vor respecta decizia instanţei, indiferent care va fi aceasta.

Militarul căzut la datorie a fost condus pe ultimul drum



Ieri, sublocotenentul Ioan Grosaru, mort în urmă cu cinci zile în Irak, a fost condus pe ultimul drum. La ceremonie, desfăşurată în comuna natală – Păişeni, a participat toată suflarea satului.

Militarul căzut la datorie a fost condus pe ultimul drum
Sicriul din metal în care se afla trupul neînsufleţit al eroului a fost aşezat în curtea bisericii şi înconjurat cu zeci de jalbe şi coroane de flori. După ce generalul Teodor Frunzeti a citit mesajele colegilor din Irak, dar şi al ministrului Apărării, opt militari au ridicat sicriul şi l-au dus în Cimitirul Eroilor. La finalul slujbei, reprezentanţii armatei române i-au înmînat mamei militarului drapelul României. Femeia a strîns steagul la piept şi, cu ochii plini de lacrimi, s-a rugat ca Dumnezeu să-i odihnească feciorul.

Viaţa la lumînare



În judeţul Suceava există încă sute de familii care trăiesc ca în Evul Mediu, fără energie electrică.

În cele mai multe dintre cazuri, aceste locuinţele sînt izolate, destul de departe de sursa de energie electrică, ceea ce presupune lucrări de electrificare de sute de mii de lei dacă nu chiar de milioane bune. În comunităţile fără energie electrică trăiesc oameni săraci, care s-au născut şi au trăit toată viaţa la lumînare. Sînt şi copii care îşi fac cu greu lecţiile. La Moldoviţa, Fundu Moldovei, Izvoarele Sucevei, Breaza, Cîrlibaba, Panaci, Ulma, Brodina, Stroieşti şi Moldova Suliţa, energia electrică este doar o invenţie. E.ON Moldova investeşte puţin în extinderi de reţele pentru că nu-şi scoate banii, iar bugetele primăriilor nu pot acoperi aceste cheltuieli de ordinul milioanelor de lei. Anul trecut, E.ON Moldova a electrificat peste 260 de locuinţe.