Un ilustru necunoscut, absolvent anul trecut al unei facultăţi cu profil economic, a fost numit în cursul zilei de luni, 10 martie a.c., prin ordin al ministrului liberal al Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, în funcţia de manager interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava". În aceeaşi zi a venit şi ordinul de eliberare din funcţia de manager interimar al spitalului, a doctorului Doina Ganea Motan, în acelaşi timp şi director medical al instituţiei spitaliceşti.
Despre felul în care a ajuns la Suceava ordinul ministrului Eugen Nicolăescu relatează directorul adjunct al ASP Suceava, doctorul Alexandru Lăzăreanu: "Începând de vineri, am fost plecat la o şedinţă la minister, privind analiza activităţii manageriale din spitale. Când m-am întors, astăzi (ieri, n.r.), am găsit în mapă două ordine, amândouă datate 10.03.2008. Prin unul dintre acestea se anunţa eliberarea din funcţia de manager interimar al Spitalului Judeţean a dr. Doina Ganea Motan, iar prin cel de-al doilea era numit, în aceeaşi funcţie de manager interimar, Neamţu Ovidiu. Nu ştiu cine este acest domn. Am cerut informaţii la spital, la şefii de secţie, şi nimeni nu a ştiut să-mi spună nimic. Mai mult, doctorii din spital au rămas şocaţi de acest lucru. Oricum, ordinul a fost direcţionat către serviciul de resurse umane al ASP, care a redactat dispoziţia de numire în funcţie a acestui domn, Ovidiu Neamţu. Dar nu se ştie cine o va ridica", a explicat doctorul Alexandru Lăzăreanu.
Ulterior, pe la ora 14.30, directorul adjunct al ASP, Alexandru Lăzăreanu, ne-a anunţat că Ovidiu Neamţu s-a prezentat la Autoritatea de Sănătate Publică pe la ora 14.00 şi s-a convenit ca astăzi de dimineaţă, după ora 9.00, să se deplaseze la Spitalul Judeţean "Sfântul Ioan cel Nou", pentru a fi pus în funcţie. "Urmează să vedem care va fi punctul de vedere a cadrelor medicale", a ţinut să spună doctorul Lăzăreanu.
• Ganea Motan a aflat acum două luni că va fi schimbată din funcţie, chiar din gura lui Ovidiu Neamţu
"Sunt stupefiată şi dezamăgită, fiindcă am crezut că este mai importantă politica pacientului, înainte de cea a carnetului de partid", a declarat ieri dimineaţă managerul interimar eliberat din funcţie fără veste, doctorul Doina Ganea Motan.
Ulterior, ea a explicat că nu a ştiut nimic despre ce se va întâmpla, deşi a primit în urmă cu două luni un semnal venit chiar de la cel care urma să îi ia locul. Extrem de afectată de vestea venită de la Minister, doctorul Ganea Motan a spus că activitatea spitalului, cel puţin pentru ziua de ieri, a rămas în paranteze, în condiţiile în care ea nu mai avea dreptul de semnătură. Pe de altă parte, nu îşi poate explica care sunt raţiunile care au dus la această decizie: "Mi-am asumat o răspundere, propunându-mi să monitorizez toate proiectele în derulare, sacrificând în bună măsură profesia de doctor în medicină. Spitalul Judeţean nu este o stână, este cea mai mare instituţie spitalicească din judeţ, nu mi se pare normal ca activitatea acestuia să fie gestionată politic. Aici avem responsabilităţi, eu nu am alt angajament decât cel faţă de pacienţi şi mi se pare anormal să dăm peste cap activitatea spitalului până la alegeri. Nu pot să cred că la vârsta pe care o am şi la competenţele pe care m-am străduit să le obţin din punct de vedere profesional mi se întâmplă asemenea lucruri", a declarat dr. Doina Ganea Motan. Ea a spus că îl cunoaşte de altfel pe managerul interimar nou numit dintr-o cu totul altă perspectivă. Mai mult, în urmă cu două luni a fost informată chiar de către Ovidiu Neamţu că ar urma să vină să preia funcţia, cu susţinere politică. "L-am avertizat că se lucrează greu cu medicii şi personalul medical, şi mie îmi este greu uneori", a explicat managerul proaspăt eliberat din funcţie. Gândindu-se că într-o asemenea situaţie ar trebui să îşi dea demisia din funcţia de director medical, pe care o deţine cu titlu definitiv, doctorul Doina Ganea Motan s-a întrebat "de ce managerul unui spital trebuie să fie un om politic iar nu unul care să facă politica pacientului. Când nu ai un curs de management şi nici experienţă şi vii dintr-o lume care nu are nimic comun cu spitalul, cum te poţi descurca? Este luna martie şi spitalul nu are încă un buget, sunt de făcut demersuri pentru accesarea de fonduri europene, sunt atât de multe lucruri de făcut. Mi se părea normal să fi existat o comunicare. Dacă eu îmi dau demisia, ce s-ar putea întâmpla, fără să spun niciun moment că aş fi de neînlocuit?" şi-a exprimat punctul de vedere doctorul Doina Ganea Motan.
Medicii din Spitalul Judeţean dau ca sigură numirea noului manager intermiar ca o lucrătură a liberalilor suceveni. Interesant este însă că niciunul dintre cei aflaţi în fruntea organizaţiei municipale a PNL sau a celei judeţene nu recunosc acest lucru. Preşedinta organizaţiei municipale PNL, Angela Zarojanu, spune că nu a ştiut nimic despre această numire, iar cu Eugen Nicolăescu "nu a vorbit de ani întregi". Deputatul Mihai Sandu Capră, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene, s-a spălat la rândul său pe mâini, spunând că nu are nicio treabă cu promovarea lui Ovidiu Neamţu în această importantă funcţie. Cât îl priveşte pe preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, senatorul Tiberiu Prodan, acesta a declarat că nu are habar de această numire şi drept urmare va cere în mod oficial ministrului Eugen Nicolăescu să îl revoce imediat din funcţie pe Ovidiu Neamţu.
• prefectul spune că ministrul este manipulat iar liberalii încearcă zadarnic să-şi mai spele obrazul
Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a reacţionat destul de prompt, ieri dimineaţă, după ce a aflat de numirea dubioasă la interimatul spitalului judeţean. El spune că a aflat "din surse" de această măsură a ministrului Eugen Nicolăescu şi că nu a fost informat despre ordinele ministrului de destituire a Doinei Ganea Motan din funcţie şi de numire a obscurului afacerist Ovidiu Neamţu. Faptul că "a aflat din surse" despre noua înscăunare de la conducerea spitalului a fost calificată de prefect drept un lucru anormal, precizând că este foarte greu să faci administraţie în aceste condiţii. "Avem un nou manager interimar la spital. Este o persoană despre care eu habar nu am cine este şi de care nu am auzit în viaţa mea şi nici referinţe foarte bune despre el nu am. Acum (ieri dimineaţă - n.red.) aflu că este un domn Neamţu Ovidiu, noul manager interimar. Habar nu am cine este şi nici cum a ajuns acolo şi nici dacă poate face ceva pentru spital", a declarat, ieri, în conferinţă de presă, prefectul. Văzând privirile şi remarcile critice ale ziariştilor faţă de Ovidiu Neamţu, Orest Onofrei a precizat că "se pare că temerile noastre faţă de această persoană se confirmă". Imediat după aceasta, reprezentantul Guvernului în judeţul Suceava a ţinut să precizeze că nu crede în implicarea directă a ministrului Eugen Nicolăescu, ci consideră că acesta a fost indus în eroare de anumite persoane din Suceava "pe căi neoficiale". "Din punctul meu de vedere, nu cred că a fost iniţiativa domnului ministru, ci altcineva i-a recomandat această persoană şi, fiind propusă pentru o funcţie interimară, ministrul a semnat ordinul. Eu sunt absolut convins că nu este vina ministrului, ci a celor care au recomandat o astfel de persoană", a declarat Orest Onofrei. El recunoaşte, însă, că lucrurile nu sunt în regulă, pentru că o astfel de numire poate afecta mersul reformei la spitalul judeţean. El a dat ca exemplu problemele cu care se confruntă spitalul în privinţa investiţiilor ce ar trebui realizate, dar şi presiunile care se fac pentru aberanta construcţie a unui supermarket pe spaţiul verde al spitalului. În opinia prefectului, numirea lui Ovidiu Neamţu nu face cinste medicilor şi imaginii şi aşa proaste a Spitalului judeţean. "Dacă este vorba de o asemenea persoană, cu siguranţă că îi voi cere domnului ministru să analizeze şi să anuleze acest ordin", a afirmat Orest Onofrei. El nu s-a ferit să acuze faptul că, din punct de vedere procedural, numirea noului director interimar al celei mai mari unităţi spitaliceşti din oraş "este, într-un fel, un atentat la tot corpul medical din spital".
Ieri, liberalii suceveni au făcut eforturi de imagine zadarnice de a-şi spăla obrazul după ce au comis o astfel de eroare, susţinând un personaj controversat ca director interimar la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava". Toţi se interesau dacă Ovidiu Neamţu are cazierul pătat şi au răsuflat ceva mai uşuraţi când li s-a spus că măcar în această privinţă nu au de ce să se teamă. Cu toate acestea, şi-au dat seama că este o persoană cu grave probleme de imagine şi că acest lucru ar afecta partidul. Iniţial, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, aflat ieri în vizită la Suceava, a afirmat că nu poate să dea vreun răspuns la întrebarea privind nominalizarea lui Ovidiu Neamţu, spunând că întrebările ar trebui să fie adresate ministrului Eugen Nicolăescu. Totuşi, Cristian Adomniţei a precizat că, în opinia sa, nu ar trebui implicat PNL în această problemă şi a motivat că numirea o face ministrul Sănătăţii Publice. "Nu aş vrea să dăm o dimensiune atât de mare politizării numirii noului director. Din nefericire, ştiu că managementul de până acum la Spitalul Judeţean Suceava nu a fost unul performant. De aceea, privesc cu ochi buni orice schimbare care ar trebui să ne aducă mai mult bine, dar nu vreau să cred că Biroul Permanent Judeţean al PNL este centrul nodal de decizii în tot oraşul Suceava, pentru că asta ar însemna că s-a politizat tot. Faptul că ajută să ai şi un sprijin de aici este altceva", a declarat, ieri, la Suceava, Cristian Adomniţei.
Pe de altă parte, senatorul Tiberiu Prodan a nuanţat lucrurile şi a spus că o astfel de numire nu se face decât în baza unei recomandări sau a unui CV trimis de cineva din teritoriu, în speţă din Suceava, la Ministerul Sănătăţii Publice. Senatorul spune, însă, că nu a reuşit să ia legătura cu ministrul Eugen Nicolăescu pentru a afla de la acesta cine a fost liberalul sucevean care l-a recomandat pe Ovidiu Neamţu la funcţia de director interimar al spitalului. "Nu există nicio propunere din partea noastră. Pot să vă asigur de asta. Am rămas şi eu surprins când am aflat în dimineaţa aceasta despre o astfel de nominalizare. Am încercat să aflu printre colegi şi nu am reuşit să aflu cine a trimis acel CV la Bucureşti. Oricum, în Biroul Politic Teritorial din această seară voi cere ministrului Sănătăţii revocarea acestui domn care nu are nicio susţinere din partea PNL. Dacă va îndeplini condiţiile de înscriere la concurs, atunci se va înscrie şi acest lucru este altceva, însă noi nu ne asumăm această numire", a declarat preşedintele interimar al organizaţiei judeţene Suceava a PNL, senatorul Tiberiu Prodan.
• Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava consideră că numirea noului manager al Spitalului este ilegală
Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, doctorul Cristian Irimie, s-a arătat surprins de numirea lui Ovidiu Neamţu în funcţia de manager al Spitalului Judeţean şi consideră că este ilegală. "Sunt surprins de această numire care este şi ilegală, pentru că nu indeplineşte condiţiile minime pentru un manager de spital, fie el şi interimar", a declarat doctorul Cristian Irimie. El a apreciat că nu este exclus ca viitoarea numire de manager al Spitalului să fie din rândul valutiştilor. "Mai au un pic şi pot să numească valutişti din piaţă având experienţă puternică in management", a spus preşedintele Colegiului Medicilor Suceava.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mirza, şi-a manifestat la rândul său nemulţumirea după ce a aflat de noua numire. "Cred că ar fi trebuit ca in acest caz Consiliul Judeţean să fie cel puţin consultat, fiind proprietarul patrimoniului Spitalului Judeţean", a spus Mirza. El a declarat că nu cunoaşte calităţile manageriale ale lui Ovidiu Neamţu, dar că se indoieşte că acesta va putea scoate Spitalul Judeţean din starea jalnică in care se află.