luni, 2 iunie 2008

La primele rezultate din numărătoarea paralelă- Suceava , Siret şi Gura Humorului au primar din primul tur


Alegeri , orele 24:00




Ion Lungu Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu va avea pentru prima dată după 1989 onoarea de a conduce Primăria Suceava pentru al doilea mandat consecutiv. Ion Lungu a fost desemnat primar din primul tur de scrutin cu peste 60 % dintre voturile sucevenilor. Numărătoarea paralelă efectuată de membrii PD-L din secţiile de votare l-au indicat pe Ion Lungu primar al Sucevei.

Marius Ursaciuc (PNL) este ca şi sigur noul primar ales al oraşului Gura Humorului. Primele raportări parelele cu numărătoare oficială l-au dat pe Ursaciuc, luni noapte, drept câştigător al Primăriei Gura Humorului cu un procent de aproximativ 60 %.

Este posibil ca până în final datele să sufere modificări.

Ursaciuc La Vatra Dornei va fi turul II, care se va disputa între liberalul Ioan Morar (fost primar al oraşului în perioada 1996-2000) şi PSD-istul Ilie Boanchiş.

La Fălticeni primarul în exerciţiu, Vasile Tofan (PD-L) va trebui să combată serios în cel de al doilea tur de scrutin în dauna PSD-istului Sabin Ghilea, dacă va mai dori cel de al doilea mandat consecutiv la cârma Primăriei.

La Siret liberalul Adrian Popoiu la- surclasat fără drept de apel pe primarul în exerciţiu Vasile Tablan (PD-L) şi va fi primar pentru următorii patru ani.

12. 500 de suceveni aspiră la un loc în administraţia locală

Peste 12.500 de suceveni aspiră la funcţiile de preşedinte de Consiliu Judeţean, primar, consilier local şi consilier judeţean. Potrivit unei situaţii prezentate de Biroul Electoral Judeţean, în alegerile locale din acest an sucevenii din întreg judeţul au de ales între 12.510 de persoane, care s-au înscris pentru una dintre funcţiile prezentate mai sus. În ceea ce priveşte funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, aceasta este vizată de opt persoane, care duminică intră în competiţie directă, în condiţiile în care viitorul şef al administraţiei judeţene va fi ales după un singur tur de scrutin.

Astfel, începând cu scrutinul din anul 2008, preşedinţii Consiliilor Judeţene se aleg prin vot universal, egal şi direct, într-un singur tur de scrutin, fiind desemnat preşedinte candidatul care a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate. În caz de egalitate între mai mulţi candidaţi la această funcţie, se organizează la două săptămâni de la primul tur, respectiv 15 iunie 2008, al doilea tur de scrutin.



Votarea se va desfăşura duminică, 1 iunie între orele 7:00 şi 21:00



Secţiile de votare se vor deschide începând cu ora 7:00, iar alegătorii vor putea vota până la ora 21:00. Au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor. De asemenea, cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul de a alege în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români. Dreptul de vot se exercită numai pe baza actului de identitate, care pentru cetăţenii români înseamnă cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic sau de serviciu, aflată/aflat în termenul de valabilitate, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, iar pentru cetăţenii Uniunii Europene reprezintă oricare document valabil care le atestă identitatea.

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul în care alegătorul îşi are domiciliul. Alegătorii vor vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea, potrivit delimitării făcute, şi unde sunt înscrişi în copia de pe listele electorale permanente, în copia de pe listele electorale complementare sau în lista suplimentară întocmită de primar.



Este interzis accesul în cabinele de vot cu aparate foto sau camere de filmat



Pentru alegerea consiliului local, a consiliului judeţean, a primarului, precum şi a preşedintelui consiliului judeţean fiecare alegător are dreptul la câte un singur vot.

Potrivit prevederilor legale, alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „votat” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează. De asemenea, conform unei hotărâri a Biroului Electoral Central, în vederea asigurării caracterului secret şi liber exprimat al votului, cât şi pentru a se evita eventualele tentative de control asupra votului, se interzice accesul în cabinele de vot, cu orice fel de aparatură de înregistrare sau preluare de imagini.
Mai trebuie spus că buletinul de vot poate fi declarat nul dacă nu s-a aplicat ştampila cu menţiunea „Votat” pe buletinul de vot, dacă ştampila s-a aplicat pe mai multe patrulatere care cuprind liste de candidaţi sau numele candidaţilor sau ştampila s-a aplicat în afara patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului. Votul este valabil în cazul în care, deşi ştampila aplicată a depăşit limitele patrulaterului, opţiunea alegătorului este evidentă.

Secţie de votare închisă pentru 10 minute

Secţia la care a votat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care funcţionează în incinta Grupului Şcolar „Samoil Isopescu”, a avut suspendată activitatea timp de 10 minute în intervalul orar 11.50- 12 pentru soluţionarea unei contestaţii formulate de PD-L. Democrat-liberalii au reclamat că unui bătrân de aproximativ 80 de ani i s-au dat două buletine de vot pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean. Reprezentantul PD-L în BEJ a fost trimis la secţia nr.7 pentru analiza contestaţiei, iar concluzia a fost că este vorba despre o eroare umană. Hârtia buletinelor de vot este foarte subţire şi din acest motiv se pot da uşor, din neatenţie, două buletine de vot.

Incidentul de la secţia de votare nr.7 s-a petrecut în timp ce Lungu, s-a prezentat la vot, însoţit de o buna parte dintre candidaţii la Consiliul Local Suceava. Bătrânul care a primit două buletine de vot a sesizat eroare şi a înapoiat buletinul suplimentar, dar reprezentanţii PD-L care îl însoţeau pe primar au apreciat că este o tentativă de fraudă, cu atât mai mult cu cât votul bătrânului pentru preşedinţia CJ era pentru candidatul PSD, Gavril Mîrza.

Buletine de vot trase la xerox în Cajvana

Preşedintele PSD şi al Consiliului Judeţean Suceava, Gavri Mîrza, candidat pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, a reclamat faptul că în comuna sa natală, Cajvana, în apropierea secţiilor de votare au fost găsite pe jos buletine de vot, trase la xerox, cu ştapila votat aplicată pe numele contracandidatului său, democrat-liberalul Gheorghe Flutur, precum şi alte materiale electorale ale PD-L. Mîrza a precizat că materialele electorale au fost găsite de candidaţii PSD lângă secţiile din apropierea bisericii şi din centrul comunei. Liderul social democraţilor suceveni a spus că pe lângă copiile xerox ale buletinelor de vot, au mai fost găsite şi pliante „cu cele 695 de zile de realizări” ale senatorului Flutur. El a precizat că PSD a sesizat această problemă primarului şi poliţiei din comuna Cajvana. De asemenea, Gavril Mîrza a mai sesizat faptul că în comunele Slatina, Burla şi Şcheia, candidaţii PSD pentru funcţile de primar şi de consilier local nu au fost lăsaţi să intre în secţiile de votare, deşi legea le permite acest lucru. „Am sesizat deja Birourile Electorale Locale şi Biroul Electoral Judeţean. În acelaşi timp, am informat conducerea centrală a PSD, pentru a depune o sesizare şi la Biroul Electoral Cenral”, a declarat Gavril Mîrza.

Băişanu s-a prezentat la vot pe motocicletă

Prefectul de Suceava, Alexandru Băişanu a mers la vot cu motocicleta personală. Băișanu a ajuns în fața secției de votare de la Colegiul Național „Petru Rareş”, cu o motocicletă Yamaha, pe care a achiziţionat-o anul recut. După ce a votat, alături de soţie, Alexandru Băişanu a declarat că şi-a exprimat votul ca orice cetăţean simplu, care are drepturi şi obligaţii. „Votul este foarte important pentru cei care ne dorim un viitor mai bun”, a declarat prefectul la ieşirea de la urne, adăugând că principala sa preocupare pentru ziua votului este ca în fiecare secţie din judeţ să fie respectată legea.

Echipa de handbal masculin juniori III a LPS Suceava, campioană naţională

Sala de sport a Liceului cu Program Sportiv din Suceava a găzduit pe tot parcursul săptămânii trecute turneul final al Campionatului Naţional de handbal masculin pentru juniori III. Cele 8 formaţii participante au fost împărţite în două serii, primele clasate în fiecare urmând să-şi dispute un loc în finală.


Echipa LPS Suceava pregătită de Bogdan Macovei şi Iulian Dugan a făcut parte din prima grupă împreună cu HC Madison Sfântu Gheorghe, LPS Vaslui şi LPS Banatul Timişoara. Sportivii suceveni au învins pe rând toate cele trei formaţii şi şi-au câştigat dreptul de a juca în semifinale.


În penultimul act al competiţiei, echipa LPS Suceava a avut ca adversară formaţia CSS nr.2 Baia Mare, cea clasată pe locul secund în seria a II. În prima repriză, tinerii handbalişti suceveni au făcut un joc modest , angrenându-se în disputa pe semicerc pe care o doreau adversarii. După un “duş rece” la cabine, sucevenii au intrat în în teren “montaţi” şi au făcut o demonstraţie de handbal, scorul final al meciului fiind 32-21.


Bitoleanu, Croitor, Tipa, Schroder, Botuşan, Polocoşer , Posmangiu, Daniel Matei, Mihai Sandu, Cristian Iriciuc, Gavrilovici, Camilari, Ivan, Moţpan, au arătat că ştiu handbal şi vor să aducă din nou gloria la Suceava.


După ce au trecut în semifinale mult mai clar decât arăta scorul de CSS nr.2 Baia Mare, LPS Suceava a avut de înfruntat în finală fosta ei colegă de grupă LPS Banatul Timişoara. Aşa cum era de aşteptat, finala Campionatului Naţional a fost mult mai tensionată de cât orice alt meci, în luptă fiind titlul de campion.


După ce în finala mică, CS Unirea Sânicolau Mare a învins pe CSS nr.2 Baia Mare la capătul unui meci în care probabil cei mai tehnici jucători ai turmeului au depăşit prin isteţime şi prin ajutorul interului Ioan Morar o grupare mult mai omogenă şi cu o talie superioară, pe firmament au apărut “vedetele” întrecerii finale a Campionatului Naţional al juniorilor III la handbal masculin LPS Suceava şi LPS Banatul Timişoara.


În pofida mediei de înălţime impresionante, sucevenii nu au reuşit să se descurce în faţa unor jucători iuţi şi inspiraţi. La finalul primei reprize scorul a fost egal, 15-15, timişorenii fiind mult mai “în temă” decât sucevenii. Greşelile din primele 25 de minute ale partidei au revenit în jocul sucevenilor şi în partea secundă, bănăţenii ajungând să conducă la un moment dat cu 20-17. Din acest moment, pentru suceveni a intervenit cel de-al optulea jucător, publicul. Spectatorii suceveni, încurajaţi de galerie au creat o atmosferă specială în sala LPS Suceava, tinerii sportivi suceveni fiind purtaţi de “val” către poarta adversă. În mod normal am fi spus către victorie, însă pe parcurs au intervenit Sandu Mihai şi Ioan Polocoşer, care au întors rezultatul. Nu trebuie uitată nicio clipă evoluţia portarului Andrei Bitoleanu, cel care a fost pe fază atunci când a trebuit pentru LPS Suceava.


Scorul final al disputei între LPS Suceava şi CSS Banatul Timişoara a fost 28-25, handbalul masculin juvenil sucevean ajungând din nou în top după câţiva ani buni.


Aşadar, la sfârşitul unei săptămâni de excepţie, echipa de handbal masculin a LPS Suceava, pregătită de Iulian Dugan şi Bogdan Macovei, a devenit campioană naţională la categoria juniori III.


Titilul de cel mai bun jucător al competiţiei a revenit lui Ioan Luca de la LPS Banatul Timişoara, în timp ce titlul de golgeter a intrat în posesia lui Ioan Alexandru Morar de la Unirea Sânnicolau Mare. Cel mai bun portar al turneului final al Campionatului Naţional de handbal masculin pentru juniori III a fost Andrei Bitoleanu de la LPS Suceava.


Cei care au adus din nou un titlu de campioni pentru handbalul juvenil sucevean au fost: Andrei Bitoleanu, Bogdan Croitor, Alexandru Tipa, Ioan Polocoşer, Daniel Matei, Vlad Posmangiu, Mihai Botuşan, Mihai Gavrilovici, Mihai Bot, Cristian Iriciuc, Mihai Sandu, Marian Camilari, Alexandru Ivan şi Robert Schroder.

Rapid CFR Suceava promovează în Liga a III

La finele săptămânii trecute, Bistriţa a găzduit barajul pentru promovarea în Liga a III-a între CFR Suceava şi AS Miercurea Nirajului din judeţul Târgu Mureş. Aşa cum era de aşteptat, jocul a fost extrem de aprig disputant, “pigmentat” serios cu cartonaşe galbene şi roşii.


La finalul primele 90 de minute de joc, scorul între CFR Suceava şi AS Miercurea Nirajului a fost 1-1, golul sucevenilor fiind înscris de Romaniuc. În prelungiri, cei care au fost mai pe fază au fost sucevenii care au marcat golul victoriei prin Marius Ciobanu, gol care le-a deschis calea către Liga a III-a.


Pentru Rapid CFR Suceava au evoluat: Pascal – M.Ciobanu, Clim, M.Ciobanu – Sevaciuc, Stamate, Hulubă, Romaniuc, Spătar – Bejunariu, L.Burlacu. Au mai jucat: M.Baltă, C.Munteanu, Bijec şi Turineac.

"Abuzurile deputatului PNL Sandu Mihai Capră"

Comunicat de presă PD-L.

„Cetăţenii Ianoş Constantin şi Gherasim Constantin din Păltinoasa ne-au declarat în scris următoarele: Pe data de 01.06.2008, în jurul orei 10, în faţa secţiei de votare de la Căminul Cultural din Păltinoasa, deputatul liberal Sandu Mihai Capră l-a agresat verbal şi l-a ameninţat pe şeful de post din Păltinoasa, Grumăzescu Vasile, adresându-i cuvinte injurioase şi promiţându-i că „va avea de suferit” dacă nu dispune închiderea imediată a unui magazin alimentar din apropiere. Protestăm împotriva modului în care domnul deputat Mihai Sandu Capră face presiuni asupra reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie din teritoriu, uzând de calitatea sa de parlamentar al României şi nu respectă legislaţia electorală, care prevede ca orice nereguli sesizate să fie semnalate preşedintelui secţiei de votare şi biroului electoral judeţean”.


Biroul de presa PDL Suceava

39,09% dintre suceveni s-au prezentat la urne

La ora 17:00, aproape 40% dintre alegătorii din judeţul Suceava şi-au exprimat votul. Potrivit raportării Biroului Electoral Central, 39,09% dintre suceveni s-au prezentat la urne, depăşind media naţională, de 34,24%. Cu procentul înregistrat, Suceava s-a situat pe locul 10 în topul judeţelor în ceea ce priveşte prezenţa la vot. Şi la raportarea de la 17:00, sucevenii cei mai conştiincioşi au fost cei din mediul rural, cu o prezenţă de 44,07%, în timp ce în mediul urban participarea la urne a fost de doar 33,09%. Următoarea raportare va fi la ora 22:30.



25,03% prezenţa la vot în judeţul Suceava, la ora 14:00


25,03% dintre alegătorii din judeţul Suceava s-au prezentat la urne până la ora 14:00. Potrivit ultimei raportări a Biroului Electoral Central, Suceava se află pe locul 15 în topul judeţelor în ceea ce priveşte prezenţa la vot. Cei mai mulţi suceveni au votat în mediul rural, unde s-a înregistrat o prezenţă de 27,35%, în timp ce în mediul urban participarea la vot a fost de 22,26%. Prezenţa la vot a sucevenilor la ora 14:00 a fost de peste trei ori mai mare decât la ora 10:00, când procentul înregistrat a fost de 7,10%.

Ștampile "evaporate" la Dumbrăveni şi Şcheia

Două ștapile cu mențiunea „Votat” au dispărut de la două secții de votare din comunele Şcheia și Dumbrăveni, în condiţii care nu au fost încă stabilite. Preşedintele Biroului Electoral Judeţean Suceava, Gabriela Raţă a precizat că cei din conducerea secţiei 99 din Şcheia au sesizat faptul că a fost pierdută o ştampilă „votat”, nereuşinudu-se recuperarea ei. O situație asemănătoare a fost semnalată și de conducerea unei secții de votare din Dumbrăveni, care a anunțat BEJ Suceava că una din ștampile a dispărut în jurul orei 15:00. În aceste condiţii, membrii secțiilor de votare din comunele Şcheia și Dumbrăveni au întocmit procese verbal în care au semnalat pierderea ştampilelor.

BEJ a respins o contestaţie depusă de PD-L împotriva a doi observatori

Biroul Electoral Judeţean Suceava a respins, duminică, o contestaţie formulată de PD-L, în legătură cu acreditarea a doi observatori, la o secţie de votare din localitatea Vadu Moldovei. PD-L a solicitat anularea acreditării observatorilor Livia Iacob şi Lori Iacob, din partea Asociaţiei Alianţa pentru Democraţie în Bucovina, pe motiv că cei doi sunt soţia şi fiul candidatului PSD Marcel Iacob. PD-L consideră că, din cauză că cei doi sunt rude cu candidatul „şi pot interveni în procesul de votare, pot face acte de propagandă şi pot influenţa opţiunea alegătorului”.