vineri, 13 iunie 2008

PSD Suceava şi-a înecat membrii luaţi de valul scumpirii apei

Măsuri dure



Biroului Permanent al Organizaţiei Judeţene PSD Suceava a decis, joi, excluderea din partid a foştilor consilieri locali Daniela Rangu, Jeni Mandache şi Vasile Iosub, din cauza faptului că cei trei nu au respectat hotărârea organizaţiei, de a boicota proiectul de scumpire a apei şi canalizării în municipiul Suceava. Decizia Biroului Permanent urmează a fi validată, luni, de Comitetul Executiv al PSD şi va fi adusă oficial şi la cunoştinţa celor trei. Conform preşedintelui Organizaţiei Municipale a PSD Suceava, Verginel Iordache, decizia de excludere a fost votată în unanimitate de forul de conducere al PSD.Tot în şedinţa de joi după amiază, Biroul Permanent al Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD a mai decis excluderea din partid şi neconfirmarea, de către Biroul Organizaţiei Judeţene, a mandatului de consiler local PSD pentru trei dintre proaspeţii aleşi locali: Ioan Popa din comuna Vadu Moldovei, Ştefan Calinciuc, din comuna Zvoriştea şi Viorel Dranca, din comuna Iacobeni. Printr-un comunicat remis redacţiilor, Biroul de presă al PSD Suceava a informat că în BPJ „s-au dezbătut probleme care ţin de strategia şi modalităţile de acţiune pe care le vom aborda pentru alegerea primarilor în localităţile unde avem candidaţi în turul II, dar au fost trecute în revistă şi activitatea unor membri care, prin acţiunile lor, au adus prejudicii PSD”. Acestea sunt singurele motivaţii oferite oficial în legătură cu excluderile care au fost decise joi.

„Lumina Nordului”, Tabăra Naţională de Artă Plastică, ediţia a III a

În perioada 16-22 iunie



Tabăra Naţională de Artă Plastică „Lumina Nordului” - ediţia a III-a se va desfăşura, în perioada 16-22 iunie, la Ateneul Artelor – Casa Albă din Frasin. În acest an vor participa 30 de elevi şi instructori de la şcoli populare de arte din 17 judeţe. Directorul artistic al taberei este criticul de artă Valentin Ciucă. Elevii şcolilor populare de artă din ţară vor fi coordonaţi pe parcursul taberei de profesorii Dumitru Rusu, Viorica Moruz, Mihai Pînzaru PIM (Şcoala de Arte Suceava) şi profesorul Mihai Şerbănescu (Şcoala de Arte „Octav Enigărescu” – Târgovişte). Directorul Şcolii de Arte „Ion Irimescu” Suceava, Petre Horvat, a spus că în acest an Şcoala de Arte Suceava, organizatorul acestui eveniment unic în ţară, va cheltui 350 de milioane de lei vechi. Vernisajul expoziţiei cu lucrările realizate de elevii şcolilor populare de arte din ţară, pe meleagurile bucovinene, va avea loc, sâmbătă, 21 iunie, la ora 18:00, la Ateneul Artelor „Casa Albă”. Fiecare elev va dona două lucrări Şcolii Populare de Arte Suceava, iar tablourile vor intra în patrimoniul şcolii. „Avem intenţia ca pe viitor să organizăm o expoziţie itinerantă cu lucrările realizate la fiecare tabără naţională de artă plastică pentru ca tablourile acestor elevi să ajungă în mai multe oraşe din ţară”, a mai spus Petre Horvat.

Număr mai mare de locuri în grădiniţele din Suceava

În toamnă


Lipsa locurilor pentru copii în grădiniţele din municipiul Suceava va fi suplinită parţial în toamnă, la începerea anului şcolar, prin deschiderea unei grădiniţe noi şi extinderea unora deja existente.

„Numărul insuficient de locuri în grădiniţe este o problemă la nivel naţional, mai ales că normele UE ne impun anumite standarde, pentru realizarea cărora sunt necesare investiţii serioase. Tocmai de aceea, asigurarea a cât mai multe locuri în grădiniţe a fost o prioritate în acest mandat, încât, după ce a fost dată în folosinţă grădiniţa cu 225 de locuri din Burdujeni şi una în Burdujeni Sat, acum avem începute lucrările de extindere a patru grădiniţe: grădiniţa cu program prelungit Aşchiuţă, de pe Alexandru cel Bun, grădiniţa cu program prelungit Prichindelul, grădiniţa de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi grădiniţa cu program normal 1,2,3, de pe strada Tineretului. De asemenea, avem în construcţie o grădiniţă nouă, pe strada Slătioarei, din cartierul Obcini”, a declarat joi primarul Sucevei, Ion Lungu.

Edilul şef al municipiului a precizat că luni va avea întâlniri cu toţi constructorii care se ocupă de extinderile de grădiniţe, precum şi de construirea celei noi, pentru ca aceştia să suplimenteze forţa de muncă necesară, astfel încât, în toamnă, la începerea anului şcolar, să fie disponibile cât mai multe locuri noi în grădiniţele din Suceava.

Beneficiarii ANL se pot muta în apartamentele lor

De luni



Beneficiarii celor 72 de apartamente ANL noi din cartierul Privighetorii se vor putea muta în locuinţele care le-au fost repartizate, începând chiar de luni.

Primarul de Suceava, Ion Lungu, a anunţat că, în urma aprobării listei de repartiţii în Consiliu Local, Comisia Socială din cadrul Primăriei a stabilit şi repartizarea fiecărui apartamente în parte, principalul criteriu luat în calcul fiind cel al membrilor fiecărei familii.

“Din cele 72 de locuinţe noi, 51 erau apartamente cu două camere, iar 21, apartamente cu o cameră, adică garsoniere. În baza criteriului de repartiţie, au primit apartamente persoanele căsătorite, care au copii, iar garsonierele au fost repartizate persoanelor căsătorite care nu au copii, precum şi celor necăsătorite”, a declarat Ion Lungu.

Repartiţia efectivă a celor 72 de locuinţe va începe de luni, 16 iunie, până vineri, 20 iunie.

Pentru a primi cheia locuinţei care le-a fost repartizată, beneficiarii ANL trebuie să se prezinte la camera 41 de la sediul Primăriei Suceava, pentru a încheia documentele de închiriere a acestor apartamente şi pentru a achita garanţia stabilită în Consiliul Local.

Aceasta a rămas la acelaşi nivel ca şi anii trecuţi, de 1000 de lei pentru o garsonieră şi de 1500 de lei pentru un apartament. Propunerea de dublare a cuantumului acestor garanţii, pentru a putea fi acoperite eventualele facturi neplătite de către locatari a fost respinsă, în cadrul penultimei şedinţe de Consiliu Local.

Geoană susţine PSD Suceava să-şi ia revanşa în toamnă, la Parlamentare

Sprijin



Social-democraţii suceveni îşi vor lua revanşa în faţa democrat-liberalilor la toamnă, la alegerile parlamentare, a declarat, joi, la Suceava, preşedintele partidului, Mircea Geoană. Acesta a spus, în conferinţă de presă, că apreciază efortul făcut de Organizaţia Judeţeană Suceava a PSD în campania electorală şi şi-a exprimat solidaritatea cu liderul judeţean al partidului, Gavril Mîrza, care a pierdut în faţa liderului PDL, Gheorghe Flutur, preşedinţia Consiliului Judeţean.“Am venit să-i spunem lui Gavril că apreciem modul în care a făcut această campanie, grea şi dură, cu adversari cu resurse nelimitate de bani, de presiune şi de influenţă, şi că pentru noi turul doi este la fel de important. Plecăm cu şanse de a câştiga un număr mare de primării de municipii şi comune şi suntem aici ca să spunem că ne vom lua revanşa în toamnă”, a declarat Mircea Geoană.Mesajul său pentru social-democraţii suceveni a fost de mobilizare şi de strângere a rândurilor şi le-a cerut să depăşească frustrarea că văd că, “după o luptă atât de grea, cineva care nu merită să conducă judeţul reuşeşte totuşi să strângă aceste voturi”. Liderul PSD i-a încurajat pe colegii săi de la Suceava transmiţându-le că “meciul se joacă” şi le-a cerut, îndeosebi preşedintelui Gavril Mîrza, să se gândească imediat după turul doi al alegerilor locale cu ce candidaţi vor veni în faţa electoratului la alegerile generale. “Am pierdut o bătălie la judeţ, dar oamenii puternici strâng rândurile şi am venit aici să arătăm că suntem solidari şi la victorie şi în zilele mai puţin bune pentru că asta face parte din meniul unui lider”, a spus preşedintele PSD.

Trenuri de călători suspendate, până în 4 iulie

Modificări



Regionala de Transport Feroviar de Călători Iaşi informează că datorită lucrărilor la infrastructura căii ferate circulaţia trenului accelerat 1934/1931 Galaţi – Cluj Napoca va circula (în perioada 16 iunie - 4 iulie) numai pe relaţia Galaţi – Suceava Nord, rută modificată, după următorul orar: Galaţi - plecare 07:28 – Bărboşi – 07:48, Tecuci – 09:15, Mărăşeşti - 09:38, Adjud – 10:05, Bacău – 10:05, Bacău – 10:45, Roman – 11:15, Paşcani – 12:06, Dolhasca – 12:22, Vereşti – 12:39, Suceava - plecare – 12:56, Suceava Nord – sosire 13:01. Trenul este anulat pe relaţia Suceava N. – Cluj Napoca. Tot în perioada 6 iunie – 4 iulie, trenul accelerat 1932/1933 Cluj Napoca – Galaţi va circula numai pe distanţa Suceava Nord – Galaţi (fiind anulat pe distanţa Cluj Napoca – Suceava N), pe ruta modificată, după următorul orar: Suceava N. plecare 15:30, Suceava – 15:37, Vereşti – 15:49, Dolhasca – 16:06, Paşcani – 16:41, Roman – 17:11, Bacău – 17:46, Adjud – 18:32, Mărăşeşti – 18:56, Tecuci – 19:32, Bărboşi – 20:49, Galaţi - sosire 21:06.

Flutur şi consilierii judeţeni şi-au primit certificatele de ales local

Confirmare



Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur şi cei 36 de consilieri judeţeni aleşi au primit, joi, din partea conducerii Biroului Electoral Judeţean, certificatele doveditoare pentru alegerea în deliberativul judeţean. Ceremonia a avut în sala de şedinţe a Prefecturii Suceava, certificatele fiind înmânate de preşedintele BEJ Suceava, Gabriela Raţă, în prezenţa prefectului Alexandru Băişanu. Primul care a primit certificatul doveditor al alegerii a fost noul preşedinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur. De altfel, acesta a mai primit un astfel de certificat şi pentru alegerea sa în funcţia de consilier judeţean. De la înmânarea acestor documente au lipsit liderul PSD Suceava, Gavril Mîrza, cel care a ocupat până în prezent funcţia de preşedinte al deliberativului judeţean, şi consilierii judeţeni ai PNL. În ceea ce-l priveşte pe Gavril Mîrza, acesta a precizat că nu a ajuns la ceremonie deoarece l-a aşteptat la aeroportul Suceava pe liderul social democraţilor, Mircea Geoană. La rândul său, preşedintele liberalilor suceveni, Tiberiu Prodan, primul pe lista PNL de consilieri judeţeni, a declarat că nu a participat la şedinţă din simplul motiv că nu ştia că în cursul zilei de joi vor fi înmânate certificatele constatatoare. „Nu am fost informaţi şi nu am ştiut de această şedinţă. Acesta este singurul motiv pentru care nici unul dintre consilierii judeţeni ai PNL nu a participat la înmânarea acestor certificate”, a declarat Prodan. După primirea certificatului doveditor al alegerii în funcţia de preşedinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur a declarat că îşi doreşte ca, împreună cu cei 18 consilieri ai PD-L, şi cu reprezentanţii celorlalte formaţiuni politice din deliberativul judeţeană să formeze „o echipă pentru o guvernare de tip european”. „Îi asigur pe toţi sucevenii că vom duce la îndeplinire obiectivele pe care ni le-am propus”, a declarat Flutur.

Constituţia după Băsescu ar putea redesena judeţele

Pe fondul discuţiilor despre revizuirea Constituţiei, declanşate de preşedintele Traian Băsescu, consilierul prezidenţial Cristian Preda dă de înţeles că în noua organizare teritorială soluţia nu ar fi neapărat gruparea în regiuni a actualelor judeţe, ci posibila redesenare a acestora.

Dincolo de avantajele administrative, varianta avansată de Preda ar avea însă şi o importantă consecinţă politică: o bună parte dintre şefii de consilii judeţene, proaspăt aleşi pe 1 iunie, ar fi nevoiţi să renunţe la scaunele actuale şi să intre, eventual, într-o competiţie regională.

„Chestiunea nu este să ne minţim că avem pe hârtie un tip sau altul de regiune. S-ar putea până la urmă să nu se renunţe la această denumire (de judeţ - n.r.), dar să fie altfel desenate judeţele, astfel încât ele să corespundă exigenţelor (de dezvoltare - n.r.)“, a avansat Preda, luni, într-un interviu la BBC, soluţia păstrării celor „trei entităţi cu care cetăţeanul este în relaţie: comuna, oraşul, judeţul“.

Variante alternative ar trebui găsite, în opinia politologului, şi pentru actuala Curte Constituţională. „Există posibilitatea ca, de ce nu, membrii Curţii Constituţionale să nu fie neapărat jurişti“, a mai spus Preda. În ceea ce priveşte forma de guvernământ, consilierul lui Băsescu a pledat pentru „un semiprezidenţialism de tip francez“ la care să se adauge „un mod de scrutin de tip francez şi pentru legislative“.