joi, 19 iunie 2008

A dispărut cu 52.000 de euro din banii Băncii Transilvania

Inconştienţă



A fugit cu banii băncii la care era angajat. Radu Cozaciuc, un tânăr în vârstă de 30 de ani, salariat la filiala din Rădăuţi a Băncii Transilvania, este dat în urmărire generală şi internaţională după ce a furat aproape două miliarde de lei vechi chiar de la instituţia unde era angajat. Conducerea băncii spune că banii au fost sustraşi din două bancomate pe care tânărul le alimenta cu numerar şi că pe numele acestuia s-a formulat deja plângere penală.

Dispariţia banilor a fost sesizată la finele săptămânii trecute, când unul dintre bancomatele Băncii Transilvania a indicat lipsă de numerar, deşi acesta ar fi trebuit să aibă fonduri suficiente potrivit evidenţelor contabile. Dacă atunci a apărut primul semn de întrebare, semn care cel mai probabil nu a fost perceput corect de conducerea băncii, la scurt timp au apărut unele neclarităţi la un alt aparat. Principal suspect a devenit cel care se ocupa cu alimentarea bancomatelor cu numerar, şi anume Radu Cozaciuc, de 30 de ani, cu domiciliul în Rădăuţi.

Deşi totul se ştia încă de săptămâna trecută, conducerea Băncii Transilvania a anunţat Poliţia abia marţi după amiază.

Era deja mult prea târziu, deoarece Radu Cozaciuc dispăruse de la domiciliu.

În cursul zilei de ieri am încercat să-l contactăm pe telefonul mobil, numai că acest lucru s-a dovedit imposibil, deoarece fie nu a răspuns nimeni, fie aparatul era închis.

A furat 192.425 de lei

Banca Transilvania a remis ieri un comunicat în care a confirmat dispariţia sumei de 192.425 de lei.

„Din cercetările iniţiate la faţa locului reiese faptul că banii au fost sustraşi din două bancomate aflate în afara localităţii Rădăuţi, existând suspiciuni privind implicarea unui salariat al sucursalei. Pentru soluţionarea cât mai rapidă a cazului, BT a formulat o sesizare penală, iar în paralel a adoptat măsuri administrative pentru a elimina orice alte consecinţe nedorite”, se arată în comunicatul Direcţiei de Marketing şi Comunicare al Băncii Transilvania.

Tatăl dispărutului crede că banca are partea ei de vină

Părinţii lui Radu Cozaciuc au rămas stupefiaţi de acuzaţiile care i se aduc fiului lor. Totuşi, tatăl tânărului admite că nu cunoştea foarte multe detalii despre viaţa lui Radu.

„Sunt surprins de ceea ce s-a întâmplat şi parcă nu-mi vine să cred. Deşi locuim în aceeaşi casă, casa mea, nu l-am mai văzut pe Radu de săptămâna trecută. El este o fire închisă, dificilă, şi nu este prea comunicativ. E în divorţ, i-a plecat soţia încă din februarie şi de atunci stă prea puţin pe acasă, mai mult e plecat”, a declarat Gheorghe Cozaciuc, tatăl dispărutului.

Acesta crede că vina nu-i aparţine în totalitate fiului său şi că reprezentanţii băncii au comis o serie de greşeli.

„Consider că e şi neglijenţa celor de la bancă pentru că i-au acordat prea multă încredere. Spun acest lucru pentru că şi eu am lucrat cu bani, cu valută, am fost 22 de ani casier valutar apoi am lucrat la o bancă, şi eram controlat permanent, nu ca acum. Nu mi s-a părut nimic schimbat la el în ultima perioadă, nu se afişa cu bani, mai mult cheltuielile de la casă, gaz şi celelalte le împărţeam. Nu ştiu unde este acum, dar cred că se va întoarce în curând şi se vor lămuri lucrurile. Îmi pare rău, dar trebuie să spun că directoarea de la bancă de la Suceava mi-a vorbit foarte urât, a făcut un fel de anchetă cu mine, de parcă eu aş avea vreo vină. A greşit el, dar cred că mare parte din vină aparţine şi celor care nu l-au controlat”, a spus Gheorghe Cozaciuc.

Odorica Cozaciuc: „Îmi este ruşine să ies în oraş”

Mama sa, Odorica Cozaciuc, profesoară pensionară, a afirmat că îi este ruşine să iasă în oraş după cele întâmplate.

„Suntem cunoscuţi în oraş ca o familie de oameni serioşi. Radu a fost de mic o fire închisă, însă nu ne-a creat niciodată probleme. În aceste momente vă rog să mă credeţi că îmi este jenă să ies în oraş să dau ochii cu cei care mă cunosc. Referitor la cele ce s-au întâmplat la bancă, nu vreau să minimalizez greşeala lui Radu, dar cred că şi cei de acolo i-au acordat prea mare încredere şi nu l-au verificat, aşa cum este normal. Atât eu, cât şi soţul meu, care e cardiac, suportăm greu această situaţie, dar sperăm că totul se va rezolva cu bine”, a menţionat Odorica Cozaciuc.

Stupefacţie în rândul prietenilor lui Radu Cozaciuc

Radu Cozaciuc este cunoscut în oraş ca un tip serios, care frecventează cercuri din lumea bună a localităţii.

„Nu-mi vine să cred ceea ce am auzit, pentru că îl ştiu pe Radu ca pe un tip la locul lui, un tip serios care se ferea de complicaţii. Nu doresc să-i iau apărarea, dar poate că e vorba de o eroare sau poate de cine ştie ce alte greşeli, repet, nu cred că a fost el în stare de aşa ceva”, a declarat unul dintre prietenii lui Cozaciuc.

Unul dintre colegii de liceu ai tânărului dispărut a ţinut să precizeze că „Radu este un tip de treabă. Ne-am înţeles bine la liceu şi ştiu că acum este în anul doi de facultate la Turism, la Suceava. Nici nu-mi vine să cred ceea ce am auzit”.

A furat din dragoste?

Una peste alta, pentru majoritatea rădăuţenilor care îl cunosc Radu Cozaciuc, „aventura” sa rămâne un mister. Pe la „colţuri” se discută că ar fi dispărut cu o tânără minoră din zona Brodina cu care se întâlnea de mai mult timp, că ar fi implicat în unele afaceri ilegale, însă acestea pot fi doar simple speculaţii. Cert este că autoturismul său a fost găsit, încă de marţi seară, parcat în zona centrală a municipiului Suceava.

Va fi dat în urmărire generală

Imediat după depunerea reclamaţiei, Poliţia a demarat demersurile legale pentru soluţionarea cazului. În afara datelor de la bancă, oamenii legii trebuie să-l audieze şi pe Radu Cozaciuc. Pentru că acesta este dispărut, poliţiştii din Rădăuţi au declanşat procedurile pentru a-l da în urmărire generală pe Radu Cozaciuc, care are deschis şi un dosar penal sub acuzaţia de delapidare.

„Nu ştiţi cu cine vă puneţi! Vă puneţi cu dracu’!”

Reacţii



Articolul „Peste 500 de câini, „dispăruţi” din adăpostul de la Dragomirna”, publicat în ediţia de ieri a Monitorului de Suceava a stârnit reacţii aprinse, în special din partea proprietarei fostului adăpost, Eugenia Ieş, care a început să sune în toate părţile, încercând să determine o retractare a celor spuse referitoare la activitatea ei de protejare a câinilor vagabonzi.

Printre cei sunaţi ieri de Eugenia Ieş, administratorul Asociaţiei BrunoPet, desfiinţată în 2007, a fost şi redactorul şef al Monitorului de Suceava, Tiberiu Avram, căruia, pe lângă ameninţările cu acţionarea în judecată a ziarului, i-au fost spuse următoarele:

“Aţi luat bani de la primar să mă calomniaţi. Aţi publicat declaraţia directorului Andronache, care minte cu neruşinare. Nu ştiţi cu cine vă puneţi. Vă puneţi cu dracu’!”.

Presiuni au fost făcute şi asupra fostului inspector în cadrul Biroului de Sănătate a Animalelor, Lucian Covaciu, care ne-a sunat ieri la redacţie, nemulţumit că este prins la mijloc într-o problemă spinoasă şi că acum riscă să fie tras la răspundere, pentru că ar fi furnizat informaţii publice, în loc ca acestea să treacă întâi pe la purtătorul de cuvânt al DSV şi pe la şeful acestei instituţii.

Deşi a reconfirmat informaţiile referitoare la numărul de câini trimişi peste hotare (maxim 60 exemplare), în perioada în care el a fost inspector zonal, a spus că probabil mai mulţi câini au fost trimişi spre adopţie înainte de jumătatea anului 2006, când inspector zonal, responsabil cu activitatea BrunoPet, era doctoriţa Lăcrămioara Vieru.

Precizăm faptul că Lăcrămioara Vieru a fost consultată în această problemă înainte de scrierea articolului de ieri, atunci precizând că nu are informaţii despre astfel de adopţii şi că cel care s-a ocupat de această activitate a fost colegul ei, Lucian Covaciu.

Reacţii şi comentarii

Telefoanele date nu au fost singurele reacţii ale celor care au reprezentat Asociaţia BrunoPet. Pe site-ul cotidianului nostru, www.monitorulsv.ro, la articolul respectiv, au fost postate numeroase comentarii prin care, pe lângă injuriile proliferate cu mult curaj, bineînţeles sub protecţia anonimatului, există şi două comentarii semnate Eugenia Ieş.

În primul din ele, cu titlul „Mârşăvie”, printre altele, se spune: “Cuştile au fost executate de d-l Vatamaniuc, telefon 0744392357- şi plătite de mine. Vom prezenta în instanţă facturile. Mai mult, la închiderea adăpostului, atât cuştile cât şi şi gardurile de plasă sudată şi toate materialele refolosibile au fost donate adăpostului Primăriei.... Marian Andronache minte cu neruşinare, singurul ajutor primit de la Primăria a fost faptul ca mi-a împrumutat timp de două zile un generator de curent şi m-a scutit de o taxa de 7000 lei când am introdus curent electric(pe banii mei)”.

Nu doar că se contrazice singură, recunoscând că a primit totuşi ajutor de la Primărie, deşi nu menţionează şi de lucrările prestate de oamenii Primăriei (ex. sudura gardului, la care a şi fost folosit acel generator de curent de care se pomeneşte în comentariu), ci face referire şi la o problemă care nici măcar nu a fost adusă în discuţie, referitor la ce s-a întâmplat cu lucrurile adăpostului, după ce l-a desfiinţat.

Într-adevăr, acestea au fost donate, dar nu Primăriei, ci Asociaţiei Proanima, din care Eugenia Ieş a făcut parte înainte de a-şi înfiinţa propria asociaţie, iar în prezent sunt utilizate la adăpostul municipalităţii, din lunca Sucevei, în baza parteneriatului pe care îl are cu ProAnima.

De asemenea, tot în comentariu se precizează că „Toţi banii primiţi în trei ani - şi care nu însumează nici pe departe 40 000 euro, au trecut prin bancă şi au făcut obiectul mai multor controale fiscale”.

Reamintim că, cu o zi în urmă, Eugenia Ieş, de meserie profesoară, susţinea cu tărie: “Am avut o meserie foarte bănoasă şi tot ce s-a făcut la adăpostul din Dragomirna a fost pe cheltuiala mea”.

Într-un alt comentariu semnat Eugenia Ieş se mai precizează “accesaţi site-ul brunopet.de unde veţi găsi pozele tuturor căţeilor care au plecat în Germania precum si numele persoanelor care i-au adoptat si telefoanele acestora”.

Numai că pe site-ul respectiv sunt prezentaţi câinii aduşi în Germania de la adăpostul din Miercurea Ciuc, nu de la cel din Suceava, după cum este clar precizat în majoritatea paginilor site-ului. În plus, pozele cu câini care stau într-o cuşcă sau dincolo de un gard nu reprezintă o dovadă a adoptării lor în Germania, ci acest lucru ar trebui să reiasă din actele oficiale pe care asociaţia este obligată să le facă, pentru a putea transporta animale peste graniţă.

Când actele vor demonstra că cei 600 de câini despre care Eugenia Ieş afirmă că i-a dat spre adopţie peste hotare chiar au ajuns în sânul unor familii străine, iar alţii 200 (conform declaraţiei ei, aproximativ 800 de câini au trecut prin adăpostul de la Dragomirna) au fost adoptaţi la noi în ţară, nu vom mai pune la îndoială bunele ei intenţii şi realizările proprii.

FC Cetatea Suceava are vârf de atac peste 1,85

Componenta seriei I a Ligii a II-a, FC Cetatea Suceava este în acest moment în căutarea unor jucători care să poată conferi siguranţă în viitorul sezon competiţional. După Mihai Guriţă şi Miguel Lopes, conducerea clubului sucevean s-a orientat către un jucător mai masiv şi mai titrat, numai bun pentru a valorifica postul de centru atacant clasic.


Cel care a întrunit toate condiţiile este Milorad Bukvic de la FC Vaslui, jucător înalt şi de forţă care a dovedit şi în campionatul României că are valoare. Pentru gruparea suceveană, un fotbalist cu talie în avanposturi poate fi un avantaj real în condiţiile în care majoritatea componenţilor echipei sunt jucători sub 1,80.


Împreună cu Milorad Bukvic la FC Cetatea Suceava a revenit şi portarul Mihai Luca, jucător născut şi crescut pe aceste meleaguri. Pentru moment, formaţia suceveană începe să arate ca o echipă de calibru care poate face faţă oricând rigorilor Ligii a II-a.

Elena Băsescu primeşte bijuterii de la tatăl său

Elena Băsescu se poate lăuda cu faptul că este răsfăţata familiei. Acesta este şi motivul pentru care mezina familiei prezidenţiale este uneori certată de propriul tată, dar şi surprinsă cu diverse cadouri. Astfel, Elena a mărturisit că Traian Băsescu este singurul bărbat care îi dăruieşte bijuterii, informează cotidianul Atac. În plus, ea este de părere că se pricepe să aleagă bijuterii care îi vin la fix ca mărime şi sunt şi pe gustul său. La acest capitol, el îi face concurenţă iubitului, Andrei Hrebenciuc, care, în schimb, i-a dăruit, de curând, un superb ceas mare, bărbă tesc de care nu se desparte niciodată.
Şi dacă cu tatăl său are o relaţie specială, când vine vorba de mama sa, Elena recunoaşte că aceasta este cea care se ocupă de casă, lucru care îi dă deseori bătăi de cap. Ea face curat în camera sa abia după insistenţele mamei care o ceartă mereu din pricina dezordinii. Elena speră să fie mai ordonată odată cu întemeierea unei familii, atunci când întreaga responsabilitate îi va reveni în întregime.

Cel mai longeviv fălticenean a împlinit 100 de ani

Primarul Municipiului Fălticeni, Vasile Tofan, a onorat la sfârşitul săptămânii trecute invitaţia de a particiapa la cea de-a 100 a aniversare a lui Ioan Buhlea, un fălticenean ca oricare altul. Chiar dacă momentul festiv a fost sărbătorit sâmbătă, oficial fălticeneanul a întregit centenarul marţi 17 iunie, prilej pentru municipalitatea fălticeneană de a-i transmite celui sărbătorit urări de sănătate şi bucurii alături de cei dragi. „Am fost impresionat de gestul complicilor acestei manifestări, fiica sărbătoritului Dorina şi familia Ungureanu Ioan şi Anica, de a mă invita la un asemena eveniment important în viaţa unuia dintre concetăţenii noştri. Ioan Buhlea este unul dintre mulţii fălticeneni care în ultimii ani au atins incredibila vârstă de 100 de ani, întrei ei regăsindu-se şi marele sculptor Ion Irimescu. Ioan Buhlea este pentru noi toţi un exemplu viu a ceea ce trebuie să însemne destinul nostru trecător pe acest pământ. Încă odată, La mulţi ani domnule Ioan Buhlea!”, a declarat Tofan.

Act normativ pentru stimularea investiţiilor



Guvernul a adoptat miercuri în primă lectură, un proiect de act normativ privind stimularea investiţiilor, elaborat de Ministerul Economiei şi Finanţelor. „Actul normativ vizează menţinerea, pe termen lung, a unui ritm înalt de investiţii în România, investiţii române şi străine, într-o manieră nediscriminatorie”, a afirmat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.
Şeful Executivului a arătat că noile reglementări vor permite încurajarea unor proiecte, în funcţie de priorităţile de dezvoltare, în condiţiile în care pe primele luni ale anului 2008, volumul investiţiilor străine în România a crescut cu 60% în comparaţie cu anul trecut.
Un alt avantaj al acestui act normativ, a spus primul-ministru, îl constituie faptul că va permite dirijarea investiţiilor în regiunile mai puţin vizate de investiţii. “Produsul Intern Brut pe locuitor în Timiş este de două ori mai mare decât în Vaslui. Prin aceste facilităţi vrem să asigurăm o dezvoltare echilibrată din punct de vedere teritorial”, a declarat premierul Călin Popescu-Tăriceanu. O altă componentă importantă a Ordonanţei de Urgenţă este faptul că Ministerul Economiei şi Finanţelor a primit mandat să elaboreze cadrul legal pentru înfiinţarea Agenţia Română de Investiţii, prin reorganizarea ARIS. "Avem în vedere transformarea acestei agenţii, astfel încât să primească un mandat care să corespundă nevoilor şi cerinţelor investitorilor", a arătat primul-ministru. Şeful Executivului a arătat că stimularea investiţiilor, potrivit acestui act normativ, se bazează pe următoarele principii:


1.Tratament egal – aplicarea în mod nediscriminatoriu a criteriilor şi mijloacelor de acordare de facilităţi;


2. Transparenţă – aducerea la cunoştinţa tuturor celor interesaţi a informaţiilor referitoare la procedura de acordare de facilităţi pentru investiţii;


3. Eficienţa utilizării facilităţilor – aplicarea unor criterii clare care să reflecte avantajele economice ale proiectelor de investiţii;


4. Confidenţialitatea – garantarea protejării informaţiilor referitoare la drepturile de proprietate intelectuală aparţinand investitorilor. De asemenea, primul-ministru Tăriceanu a precizat că facilităţile acordate investitorilor se prezintă sub forma unor scheme de ajutor de stat fundamentate pe baza unor criterii specifice, cum ar fi: obiectivul, scopul, criteriile de eligibilitate, durata, bugetul, furnizorul, procedura de acordare, domeniile în care se face investiţia, astfel încât acestea să fie în concordanţă cu legislaţia naţională şi cea comunitară în materia ajutorului de stat. Astfel, facilităţile se acordă investiţiilor realizate în următoarele sectoare de activitate: industria prelucrătoare; producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă; distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare; telecomunicaţii şi activităţi de servicii informatice; activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport.
Prin aceste reglementări se creează temeiul legal pentru acordarea de facilităţi ca măsuri de sprijin a investiţiilor care contribuie la realizarea unuia din următoarele obiective:
1. Dezvoltare regională
2. Protecţia şi reabilitarea mediului înconjurător
3. Creşterea eficienţei energetice şi/sau producerea şi utilizarea energiei din resurse regenerabile de energie
4. Cercetare-dezvoltare şi inovare
5. Ocuparea şi formarea forţei de muncă
6. Dezvoltarea acelor domenii de activitate care sunt prioritare în conformitate cu politicile economico-sociale guvernamentale
Primul-ministru a mai precizat că acest act normativ a fost pregătit ca proiect de lege, însă va fi promovat ca Ordonanţă de Urgenţă, pentru a răspunde cât mai rapid aşteptărilor mediului de afaceri.

73 de primari au fost reconfirmaţi de electorat

În urma alegerilor locale din această lună, 73 de localităţi din judeţul Suceava nu şi-au schimbat primarii. Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor cei 73 din cei 114 de primari din perioada 2004 – 2008, au fost reconfirmaţi în funcţie prin votul dat de alegătorii din localităţile pe care le-au condus. Fie că a fost vorba de investiţiile pe care le-au realizat cu fondurile de care au beneficiat în ultimii patru ani, de popularitatea lor în rândul alegătorilor, sau de lipsa altor contracandidaţi mai buni, 64% dintre primarii judeţului care au dorit să obţină un nou mandat au avut câştigat în faţa celor cu care au concurat. Din cele opt localităţile urbane vechi ale judeţului, în nu mai puţin de cinci au fost realeşii vechii primari, respectiv Ion Lungu – Suceava, Vasile Tofan – Fălticeni, Marius Ursaciuc – Gura Humorului, Gabriel Şerban – Câmpulung Moldovenesc şi Valeruţ Hofnăr Ţăranu – Solca.

În ceea ce priveşte celelalte oraşe din judeţ, doar în patru au fost aleşi aceeaşi primari, şi anume Steliean Chirilă – Broşteni, Gheorghe Tomăscu – Cajvana, Maria Cojocariu – Dolhasca, Mircea Laurus la Milişăuţi, Ilie Lungu – Salcea şi Gheorghe Schipor – Vicovu de Sus.

Primarii care au reuşit să rămână în funcţie, dar după ce au trebuit să treacă şi de cel de-al doilea tur de scrutin sunt cei din, Fălticeni, Broşteni, Solca, Capu Câmpului - Gheorghe Cajvan, Breaza - Gheorghe Lesenciuc, Brodina - Vasile Popescu, Cornu Luncii - Petru Vodă, Dorneşti - Gheorghe Luţă, Frătăuţii Noi - Constantin Galan, Fundu Moldovei - Tudor Zdrob, Grăniceşti - Gheorghe Nuţu, Ipoteşti - Dumitru Corjuc, Muşeniţa - Filip Niculăev, Ostra - Grigore Coperza, Panaci - Vasile Cozan, Pătrăuţi - Dragoş Jureschi, Pârteşti de Jos - Marcel Strugaru, Putna - Vasile Hotnogu, Slatina - Ilie Gherman, Volovăţ - Ioan Halip, Suceviţa - Ioan Onufrei, Vultureşti - Cătălin Ciubotariu şi Zamostea - Neculai Achihăii.



50 de primari şi-au p[strat mandatul dup[ primul tur



Demn de remarcat este faptul că în nu mai puţin de 50 de localităţi sucevene primarii din perioada 2004 – 2008 nu au avut nevoie decât de un singur tur de scrutin pentru a fi reconfirmaţi. În această situaţie sunt primarii din Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Cajvana, Dolhasca, Milişăuţi, Salcea, Vicovu de Sus. La aceştia se mai adaugă Adîncata – Dorel Filip, Bălăceana - Nichita Babor, Bălcăuţi - Vasile Ursachi, Berchişeşti – Violeta Ţăran, Bilca - Zaharia Rusu, Boroaia - Vasile Berariu, Buneşti - Gheorghe Beraru, Burla - Gheorghe Papuc, Calafindeşti - Loghin Saviuc, Ciocăneşti - Gheorghe Tomoioagă, Ciprian Porumbescu - Dumitru Nimiţan, Dolheşti - Petru Agafiţei, Dorna Arini - Ioan Moraru, Dorna Candreni – Mihai Carp, Drăgoieşti - Vasile Petroaie, Drăguşeni - Vasile Cepoi, Fîntîna Mare - Vasile Mucileniţa, Fîntînele - Gheorghe Cornea, Forăşti - Brăduţ Avramia, Gălăneşti - Liviu Mironescu, Grămeşti - Vasile Şuleap, Hînţeşti - Filaret Galan, Horodnic de Sus - Gheorghe Sbiera, Iaslovăţ - Ion Cotoară, Ilişeşti - Paraschiva Savu, Marginea- Dumitru Lungu, Mălini - Petru Nistor, Păltinoasa - Cristian Carpiuc, Poiana Stampei - Ilisei Todaşcă, Poieni Solca - Simion Jucan, Preuteşti - Alexandru Aniţă, Rădăşeni - Paul Buhlea, Rîşca- Neculai Rusu, Sadova - Gheorghe Rusu, Satu Mare – Valerian Cramarciuc, Siminicea - Gheorghe Haliţă, Straja – Vasile Juravle, Şaru Dornei - Cătălin Iordache, Şcheia – Vasile Andriciuc Valea Moldovei - Constantin Moroşan, Voitinel - Maria Pleşca, Zvorîştea - Constantin Barariu.

Nou purtător de cuvânt la Poliţia Judeţeană

Inspectorul Gabriel Panţîru este începând de miercuri noul purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie înlocuindu-l pe inspectorul principal Alin Botezatu care a fost numit ofiţer de relaţii internaţionale în cadrul IPJ Suceava. Panţîru care are 28 de ani a absolvit Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, în 2003, iar până în vara lui 2006 a fost încadrat la IPJ Cluj. De aproape trei ani, a venit acasă, la Suceava, desfăşurându-şi activitatea ca ofiţer operativ în cadrul Serviciului „Management organizatoric, comunicare publică şi relaţii internaţionale” al IPJ Suceava.

A dispărut cu banii băncii

Suceveanul Radu Cozariuc, în vârstă de 30 de ani,salariat la filiala Băncii Transilvania din municipiul Rădăuţi, a fost dat în urmărire generală şi internaţională după ce a tras un „tun” de aproximativ două miliarde de lei vechi de la banca la care este angajat. Asupra lui Cozariuc a început urmărirea penală sub acuzaţia de delapidare. Conform primelor cercetări fapta tânărului care are ca atribuţiune de serviciu alimentarea bancomatelor Băncii Transilvania din zonă a ieşit la iveală la finele săptămânii trecute când unul dintre aparate a indicat lipsă de numerar deşi acesta ar fi trebuit să aibă fonduri suficiente potrivit evidenţei de la unitatea bancară. Zvonurile care circulă în zonă indică faptul că Radu Cozariuc aflat în divorţ cu soţia sa ar fi dispărut cu o minoră din zona Brodina cu care se întâlnea de mai mult timp. Autoturismul său a fost găsit, încă de marţi seară, parcat în zona centrală a municipiului Suceava. „Sunt surprins de ceea ce s-a întâmplat şi parcă nu-mi vine să cred. Consider că e şi neglijenţa celor de la bancă pentru că i-au acordat prea multă încredere. Spun acest lucru pentru că şi eu am lucrat cu bani, cu valută, am fost 22 de ani casier valutar apoi am lucrat la o bancă, şi eram controlat permanent, nu ca acum. Nu mi s-a părut nimic schimbat la el în ultima perioadă, nu se afişa cu bani, mai mult cheltuielile de la casă, gaz şi celelalte le împărţeam. Nu ştiu unde este acum dar cred că se va întoarce în curând şi se vor lămuri lucrurile”, a declarat Gheorghe Cozariuc, tatăl dispărutului.

Săgeţile prefectului către noii consilieri locali

Prefectul Alexandru Băişanu a avut cuvântul final la şedinţa de constituire a noului Consiliu Local al municipiului Suceava desfăşurată miercuri şi nu a scăpat prilejul de a trimite săgeţi către primar şi deliberativul local majoritar PD-L. Prefectul a salutat constituirea noului deliberativ şi a dat asigurări că instituţia pe care o conduce va sprijini municipalitatea „în toate activităţile care vizează interesul comunităţii”. Pe de altă parte Băişanu a criticat municipalitatea pentru capacitatea slabă de absorbţie a fondurilor europene. „Una din marile probleme cu care se confruntă toate primăriile inclusiv cea de la Suceava se referă la absorbţia fondurilor europene. Se observă o incpacitate de absorbţie a fondurilor datorită faptului că majoritatea primăriilor sunt decapitalizate. Consider că prin unirea tuturor forţelor putem depăşi această situaţie. Ar fi bine să găsim soluţii împreună pentru a atrage fonduri nu de la cetăţeni ci prin împrumuturi pe care să le garantăm prin activitatea pe care o desfăşurăm”, a declarat Băişanu. El a spus că de acum înainte municipiul Suceava nu mai are nevoie de politică „ci de o administraţie serioasă şi pertinentă”. Băişanu a apreciat că noul Consiliu Local este „deosebit de valoros” şi a transmis consilierilor să nu uite că se află în slujba cetăţenilor.

Harşovschi şi Seredenciuc, secunzii lui Lungu

Democrat liberalii Lucian Harşovschi şi Viorel Seredenciuc sunt noii viceprimari ai municipiului Suceava. Ei au fost aleşi dintre cei 23 de consilieri locali prin vot electronic în şedinţa de miercuri a noului Consiliu Local Municipal şi urmează să-l secondeze pe primarul Ion Lungu în următorii patru ani de mandat. Harşovschi a obţinut funcţia cu 16 voturi pentru, 4 împotrivă şi 3 abţineri, iar Seredenciuc cu 16 voturi pentru şi 7 împotrivă. Social democraţii au încercat şi ei marea cu sarea propunînd-o pe Doiniţa Cocriş pentru un post de viceprimar însă aceasta a întrunit doar cinci voturi.

Noul Consiliu Local constituit sub ochii lui Flutur

Noul Consiliu Local al municipiului Suceava şi-a intrat în atribuţii miercuri după şedinţa de constituire care a avut loc în prezenţa prefectului Ştefan Alexandru Băişanu. Cei 23 de consilieri locali precum şi primarul ales Ion Lungu au depus jurământul faţă de suceveni într-o atmosferă destinsă şi prietenoasă. PD-L deţine majoritatea absolută în noul deliberativ, 16 consilieri, PSD- cinci iar PNL doar doi. Democrat liberalii sunt reprezentaţi în Consiliul Local de Cristian Irimie, Cristina Iordăchel, Niculai Barbă, Viorel Seredenciuc, Mona Săndulescu, Daniel Drăgoi, Lucian Harşovschi, Gheorghe Onofrei, Cristi Creţu, Costel Tătăranu, Corneliu Mîndrilă, Liviana Enea, Aurelia Petcu, Nelu Tcaciuc, Cristian Ursu şi Vasile Barabaş. Social democraţii îi au în deliberativ pe Virginel Iordache, Ovidiu Donţu, Eugen Girigan, Doiniţa Cocriş şi Niculai Bosancu iar liberalii pe Vasile Mocanu şi Corneliu Vornicu. De menţionat că PNL îi avea pe primul şi al treilea loc pe listă pe Angela Zarojanu şi Mihai Aurel Steiciuc însă aceştia au renunţat la mandatul de consilier local în favoarea celui de consilier judeţean. Comisiile de specialitate ale Consiliului Local vor fi stabilite în următoarea şedinţă programată pentru data de 30 iunie. Trebuie spus că la constituirea Consiliului Local Suceava a participat şi noul preşedinte al Consiliului Judeţean, democrat liberalul Gheorghe Flutur iar momentul a fost stropit cu şampanie. În discursul său Ion Lungu a promis o colaborare foarte bună cu consilierii locali indiferent de culoarea politică, a promis că va respecta opoziţia şi şi-a exprimat speranţa că va realiza ceea ce şi-a propus.